TR2024005336U5 - Deprem uyari bi̇ldi̇ri̇m özelli̇kli̇ bulut tabanli bi̇r i̇nterkom si̇stemi̇ - Google Patents

Deprem uyari bi̇ldi̇ri̇m özelli̇kli̇ bulut tabanli bi̇r i̇nterkom si̇stemi̇

Info

Publication number
TR2024005336U5
TR2024005336U5 TR2024/005336 TR2024005336U5 TR 2024005336 U5 TR2024005336 U5 TR 2024005336U5 TR 2024/005336 TR2024/005336 TR 2024/005336 TR 2024005336 U5 TR2024005336 U5 TR 2024005336U5
Authority
TR
Turkey
Prior art keywords
intercom
earthquake
early warning
gateway
cloud
Prior art date
Application number
TR2024/005336
Other languages
English (en)
Inventor
Demi̇rkol Adnan
Original Assignee
Multi̇tek Elektroni̇k Sanayi̇i̇ Ve Ti̇caret Anoni̇m Şi̇rketi̇
Filing date
Publication date
Application filed by Multi̇tek Elektroni̇k Sanayi̇i̇ Ve Ti̇caret Anoni̇m Şi̇rketi̇ filed Critical Multi̇tek Elektroni̇k Sanayi̇i̇ Ve Ti̇caret Anoni̇m Şi̇rketi̇
Publication of TR2024005336U5 publication Critical patent/TR2024005336U5/tr

Links

Abstract

Bu buluş, halen kullanılmakta olan analog, IP tabanlı veya bulut özellikli interkom sistemlerine internet üzerinden deprem erken uyarı bildirim sinyalinin gönderilmesi, interkom sisteminin kurulu olduğu yerin veya binanın bir deprem erken uyarı sireni ile uyarılması, interkom sistemini meydana getiren dairelerde kurulu daire cihazlarının dairede oturanları bir deprem erken uyarı sireni, ikaz tonu veya bir sesli mesaj ile uyarması, dairelerde oturanların bulut sistemine kayıtlı mobil cihazlarının bulut sunucu üzerinden gönderilen deprem erken uyarı mesajı alması ve mobil cihazların deprem erken uyarı alarm sesi ile uyarılması ile ilgili olup, özelliği; deprem sunucusundan (90) aldığı bilgilere göre depremin etkilerinin görüldüğü coğrafi lokasyonu belirleyerek, ilgili coğrafi lokasyon içerisinde kendisine kayıt edilmiş tüm interkom gatewaylere (30) internet (50) ve ağ geçidi (40) üzerinden ve/veya mobil cihazlara (100) mobil uygulama üzerinden deprem uyarı bilgisini sunan bulut sunucu (60), bina interkom cihazı kapı panelinin (20) ve daire interkom cihazlarının (10) bağlandığı haberleşme bağlantısına (110) bağlanan bir interkom gateway (30), bulut sunucusundan (60) alınan deprem erken uyarı bilgisinin interkom gateway (30) cihazı aracılığıyla binaya sesli uyarı olarak veren bina sireni (80) ve/veya dairelere sesli uyarı olarak veren daire sireni (70) ve deprem erken uyarı sinyali alındığında bulut sunucunun (60) interkom gateway (30) cihazının dairelerine kayıtlı mobil cihazlara (100) deprem erken uyarı sinyali alınmasını, mobil cihazlara (100) deprem erken uyarı alarmı verilmesini sağlayan ve mobil cihazların (100) o anki konumlarını alıp bulut sunucuya (60) kaydını yapan mobil uygulamaya sahip olmasıdır.

Description

TARIFNAME DEPREM UYARI BILDIRIM ÖZELLIKLI BULUT TABANLI BIR INTERKOM Teknolojik Alan: Bu bulus, halen kullanilmakta olan analog, IP tabanli veya bulut özellikli interkom sistemlerine internet üzerinden deprem erken uyari bildirim sinyalinin gönderilmesi, interkom sisteminin kurulu oldugu yerin veya binanin bir deprem erken uyari sireni ile uyarilmasi, interkom sistemini meydana getiren dairelerde kurulu daire cihazlarinin dairede oturanlari bir deprem erken uyari sireni, ikaz tonu veya bir sesli mesaj ile uyarmasi, dairelerde oturanlarin bulut sistemine kayitli mobil cihazlarinin bulut sunucu üzerinden gönderilen deprem erken uyari mesaji almasi ve mobil cihazlarin deprem erken uyari alarm sesi ile uyarilmasi ile ilgilidir.
Teknigin Bilinen Durumu: Türkiye, Japonya, Sili gibi birçok ülke deprem fay hatlari üstünde kurulmus olup bu faylarin kirilmasi sonucunda olusan depremler bu gibi ülkelere maddi ve manevi büyük zarar vermekte ve daha önemlisi binlerce insanin ölmesine sebep olmaktadir.
Depremden korunmak için en önemli hususun kullanilan yapi stogunun depreme dayanikli olmasi gerekliligi asikardir. Depremdeki can kaybini ve sakatlanmayi azaltmak için deprem olustugunda insanlarin hayat üçgeni adi verilen koruma alanina siginmalari diger önemli bir husustur.
Depremin ne zaman ve ne siddette olacagini önceden tespit etmek henüz teknolojik olarak mümkün degildir. Ancak depremin yikici dalgalari bir yere gelmeden önce depremin erken uyari bilgisini almak ve bunu hizli haberlesme ile örnegin; interneti kullanarak kisilere haber vermek mümkündür.
Eger deprem erken uyari sinyali alinip yikici deprem dalgasi gelmeden bu bilgi binalara veya kisilere iletilebilirse kisiler saniyeler içinde kendilerini korumak için önceden belirledikleri hayat üçgenine siginabilir ve bu sekilde binlerce insanin hayatinin kurtulmasi veya sakatliginin önlenmesi saglanabilir.
Dünyada deprem erken uyari sinyallerini alip bununla ilgili bilgiyi dagitan kuruluslar mevcuttur ve önümüzdeki zamanda bu tip kuruluslarin sayisi artacaktir. Halen deprem erken uyari sinyalini cep telefonlarina veren kuruluslar mevcut olsa bile bu bilginin hem isitsel hem görsel olarak hizli ve verimli bir sekilde toplumun büyük kesimine ulastirilmasinin depremin insanlara verdigi zarari azaltacagi asikardir. Deprem erken uyari sinyalin toplumun büyük kesimine hizli ve verimli olarak yayinlanmasinda dünyada bina ve konutlarda en yaygin olarak kullanilan interkom sistemleri kullanilabilir.
Diyafon/interkom sistemleri evlerde kapi girisi ile binayi olusturan konutlar arasinda güvenlik gerekçesiyle haberlesmede kullanilmakta olup dünyada evlerde ve binalarda kullanilan en yaygin haberlesme sistemlerindendir. Dünyada yillar içinde kurulan veya halen kurulmakta olan milyonlarcasi bulunmaktadir. Ancak hiçbirinde deprem erken uyari sinyalini sisteme entegre etme özelligi bulunmamaktadir.
Diyafon / Interkom sistemlerin teknolojik gelisimi üç adimda özetlenebilir; i) Yillardir yaygin olarak kullanilan diyafon / interkom sistemler analog tabanli olup genelde bus (haberlesme baglantisi) sistemi adi verilen bir kablo baglantisinin üstünde yerlestirilmis daire ve kapi cihazlarindan olusmaktadir. Bu sistemlerin internet ve mobil cihazlarla bir baglantisi yoktur. ii) Son yillarda IP (Internet Protokol) tabanli interkom sistemleri kurulmus olup bu sistemler sayisal TCP/IP protokolü kullanirlar. Ancak bu sistemlerin de internet baglantisi çok nadirdir. iii) Son yillarda kullanilan gelismis interkom sistemleri bulut tabanli interkom sistemleri olup bu sistemlerin özelligi interkom sistemlerin internet ve cep telefonu teknolojisi ile entegre edilmis olmasidir. Kapidan yapilan bir arama dairede ki bir interkom daire cihazina baglanti yapabildigi gibi, baglanti ayni zamanda bu daireye ait bulut sunucuda kayit edilmis mobil cihazlara da yapilmaktadir.
Analog diyafon / interkom sistemleri halen dünyanin en yaygin olarak kullanilan sistemleri olup yillar içinde bulut tabanli interkom sistemlerinin bu eski sistemlerin yerine geçecegi öngörülmektedir.
Depremin yikici dalgasi gelmeden deprem merkez üstüne olan uzakliga bagli olarak saniyeler öncesinde deprem erken uyari sinyalini bir bulut sunucu vasitasi ile alip, bu bilgiyi en hizli ve güvenilir sekilde binalara ve dairelerde oturanlara ve oturanlarin bulut sistemine kayitli mobil cihazlarina gönderen bir özellik insanlarin deprem baslamadan yasam üçgenine siginmalarini saglayarak binlerce insanin ölümünü ve sakatlanmasini önleyecektir. Bu özellik hem kurulu olan interkom sistemlere hem de yeni kurulacak sistemlere entegre edilebilecektir. Bulusun kurulu olan interkom sistemleri ile entegre edilebilmesi halen binlercesi kurulu bulunan interkom sistemlerin bir deprem erken uyari sistemine ekonomik bir sekilde dönüsmesini saglayacaktir.
Mevcut teknikte, deprem erken uyari sinyalini mobil cihazlara gönderen, deprem aninda kisilerin konum kayitlarini alip bu bilgiyi talep edilen kisilere gönderen, deprem erken uyari sinyalini alip bir yerde siren çaldiran, deprem öncesi acil isleri yapan cihaz ve uygulamalar mevcuttur. Ancak bunlar bulut tabanli degildir ve mevcut bina interkom sistemleri ile entegre edilmis degildir. rastlanmistir. Konu edilen patent genel amaçli olarak bir interkom sistemini acil uyari özellikleri ile entegre eden bir patenttir. Söz konusu doküman, interkom sistemini acil uyari sistemi ile entegre etmek için interkom sistemine bagli dahili veya harici bir yönetim veya sunucu sistemi kullanmaktadir. Bu dahili veya harici yönetim cihazlari konu edilen özelliklere göre gelistirilmis interkom sistemine acil durum mesajlari gönderebilmektedir. Patent, halen kurulu bir analog veya IP tabanli bir interkom sistemine entegre edilmemekte ancak yeni bir interkom sistemi özelliklerini anlatmaktadir. Patentte bahsedilen bulus, bulut tabanli bir interkom sistemi degildir; interkom sisteminin bulut sunucuya bir kaydi yapilmamakta, interkom sisteminin deprem erken uyari sinyalin gönderimi için gerekli konum bilgisi alinmamakta ve interkom sistemini olusturan daire cihazlarini kullananlara ait mobil cihazlarin bulut sunucuya kaydi yapilmamaktadir. Ayni zamanda patentte anlatilan bulus, halen kurulu olan binlerce analog interkom sisteminin deprem erken uyari sinyali ile nasil entegre edilecegini anlatmaktan ziyade yeni bir sistemin özelliklerini vermektedir.
Sonuç olarak yukarida bahsedilen dezavantajlarin üstesinden gelebilen yeni bir teknolojiye ihtiyaç duyulmaktadir.
Bulusun Tanimi: Bulusun temel amaci; internet üzerinden bir bulut sunucu tarafindan alinan deprem erken uyari sinyalinin analiz edilip, deprem erken uyari sinyalinin bulut sunucuya kayitli interkom sistemlerin kurulu oldugu binalara internet üzerinden gönderilmesi, bu binalara baglanan interkom gateway cihazinin bu sinyali almasi, interkom gateway cihazinin erken uyari sireni ile binaya deprem oluyor ikazini vermesi, gaz, elektrik kes gibi deprem olusum öncesi tedbirleri otomatik almasi, gateway cihazinin interkom sistemine bagli dairelerde veya interkom cihazlarinda bir siren çaldirmasi veya ikaz sesi ile deprem erken uyari sinyalini vermesi ve dairede oturanlarin bulut sisteme kayitli olan mobil cihazlarina deprem erken uyari mesajini gönderip alarm çaldirarak insanlarin depremin yikici hasarindan korunmasini saglamasidir.
Bulut sunucu deprem erken uyari sinyali ile ilgili bilgileri almakta, bu bilgileri analiz etmekte ve hangi bilgilerin kendisinde kayitli interkom gateway cihazlarina gönderilecegine karar vermektedir. Bulus ile her bir interkom sistemine interkom gateway adi verilen bir cihaz takilmaktadir. Bu cihaz interkom sistemine baglanirken cihazin cografik konumu girilmekte, hangi deprem siddetine kadar olusacak deprem bilgilerinin alinmasi istendigi tanimlanmakta ve interkom sistemine ait dairelerin kullandigi mobil cihazlarin tanimlamalari yapilmaktadir. Bütün bu bilgiler her bir interkom gateway için bir bulut sunucu data tablosuna kayit edilmektedir.
Bulut sunucuya bir deprem erken uyari sinyali geldiginde bulut sunucu deprem bilgisinin geldigi cografi bölgeyi ayirt edip o bölgeye ait interkom gateway cihazlarini tespit etmektedir. Deprem erken uyari sinyali olusmakta olan depremin siddetini ve merkez koordinatlarini da içerdiginden, bulut sunucu önceden belirlenmis deprem siddeti üstündeki depremlerin bilgisini almak isteyen interkom gateway cihazlarini tespit etmekte, depremin koordinatlarini ve siddetini de içeren bilgiyi, seçilen binalara kurulmus interkom gateway cihazlarina ulastirmaktadir.
Bulut sunucuda deprem erken uyari bilgisinin gönderilecegi interkom gateway cihazinin bagli oldugu binaya ait dairelerin her birinin mobil cihazlarinin da kayitlari bulunmaktadir. Bulut sunucu deprem erken uyari sinyali mesaji beraberinde depremin koordinatlarini ve siddetini de gösteren bir mesaji ilgili mobil cihazlara göndermektedir.
Mobil cihazlar IOS/Android isletim sistemine sahip olup bulut interkom uygulamasi yüklü olarak kullanilacaktir. Bu uygulama interkom özelliklerinin yaninda deprem erken uyari modülünü de içermektedir. Mobil cihaz dünyanin neresinde olursa olsun deprem erken uyari mesaji aldiginda bunu hafizasina kayit etmekte ve mobil cihaz kullanicisinin ayarladigi deprem siddetinin üstünde bir deprem uyarisi almis ise mesaj beraberinde acil alarm tonu ile çalmaya baslayacaktir.
Kisiler ister binalarinda olsunlar ister bina disinda, deprem erken uyari sinyalinin verildigi bölge içinde iseler kendilerini korumaya alirlar ve yasam üçgenine siginirlar. bu anda kullaniciya mobilin mevcut konumunu kayit etmesine izin vermesini talep eder.
Kullanici konum bilgisinin alinmasini müsaade ederse mobil cihazin konumu en dogru bir sekilde alinir ve bulut sunucuya deprem aninda mobil cihazin konumunun kaydi yapilir. Konum kaydi daha sonra binanin yikilip içinde kalanlari tespit etmek üzere kullanilacaktir.
Interkom gateway deprem erken uyari mesajini aldiginda en kisa zamanda interkom gatewaye bagli olan bir deprem erken uyari sireni çalmaya baslar. Sirenin amaci, binada bulunanlarin gelmekte olan deprem yikici dalgalarina karsi tedbir almasini saglamak içindir. Sireni duyan depreme karsi tedbirini alacak ve daha önce tespit ettigi bulundugu yerin yasam üçgenine siginacaktir.
Interkom gateway cihazi deprem erken uyari sinyalini aldiginda ayni zamanda üstünde kurulu devrelerle deprem öncesi acil tedbirler de alinmaya baslamaktadir. Bunlar gaz kes, elektrik kes, su kes, asansörleri devre disi birak, bina kapilarinin kilitlerini aç ve talep edilebilecek daha birçok acil islem için geçerlidir.
Bina deprem sinyalini duymayanlar için, interkom gateway deprem uyari sinyalini interkom sistemine bagli bütün cihazlara broadcast olarak gönderecektir.
Interkom sistemine bagli her bir dairede bir deprem erken uyari sireni bulunmaktadir.
Bu siren kablolu veya kablosuz bir sekilde interkom gateway cihazina veya daireye bagli olabilir. Sirenin çaldirilmasi dogrudan interkom gateway veya daire cihazi üstünden yönetilebilir.
Deprem uyari sinyalini alan daire cihazi kendisine bagli ise derhal bir dahili deprem erken uyari sirenini çaldirir ve beraberinde daire cihazi acil bir ton ile çalmaya baslar veya deprem ile ilgili bir sesli mesaj uyarisi vermeye baslar. Eger daire cihazi ekranli ise daire cihaz ekrani örnegin; kirmizi renk ile Ilas yapar ve ekranda deprem erken uyari bilgileri görünür. Bu ikazlar programlanabilir bir zaman süresi için devam eder.
Deprem uyari sinyalini alan bir kapi paneli ise kapi paneli derhal bina kapilarini açma rölelerini aktive eder ve varsa ekraninda deprem erken uyari bilgisini verir.
Bütün yukarida tanimlanan islerin saglikli çalismasi, deprem erken uyari sinyali alinmasi sirasinda olabilecek elektrik kesintilerine karsi interkom ve interkom gateway cihazi kisa süreli kesintisiz güç kaynagi ile desteklenebilir. yukarida anlatilan islerin interkom gateway yerine sistemde kurulu bir IP tabanli cihaz tarafindan, örnegin bir kapi paneli tarafindan yapilmasi saglanabilir.
Yukarida tanimlanan tüm islemler depremin yikici etkisi gelmeden interkom sistemini kullanan bireylerin depremin yikici etkisinden korunmak için kendilerini yasam üçgenine atmasi için yapilmaktadir.
Sekillerin Açiklanmasi: Bulus, ilisikteki sekillere atifta bulunularak anlatilacaktir, böylece bulusun özellikleri daha açikça anlasilacak ve takdir edilecektir, fakat bunun amaci bulusu bu belli düzenlemeler ile sinirlamak degildir. Tam tersine, bulusun ilisikteki istemler tarafindan tanimlandigi alani içine dahil edilebilecek bütün altematiIleri, degisiklikleri ve denkliklerinin kapsanmasi amaçlanmistir. Gösterilen ayrintilar, sadece mevcut bulusun tercih edilen düzenlemelerinin anlatimi amaciyla gösterildigi ve hem yöntemlerin sekillendirilmesinin, hem de bulusun kurallari ve kavramsal özelliklerinin en kullanisli ve kolay anlasilir tanimini saglamak amaciyla sunulduklari anlasilmalidir. Bu çizimlerde; Sekil 1 Bulus konusu sistemin çalisma isleyisini gösteren sematik görünümüdür.
Bu bulusun anlasilmasina yardimci olacak sekiller ekli resimde belirtildigi gibi numaralandirilmis olup isimleri ile beraber asagida verilmistir.
Referanslarin Açiklanmasi: . Daire interkom cihazi . Bina interkom cihazi kapi paneli . Interkom gateway 40. Ag geçidi (Router) 50. Internet 60. Bulut sunucu 70. Daire sireni 80. Bina sireni 90. Deprem sunucu 100. Mobil cihazlar l 10. Haberlesme baglantisi Bulusun Detayli Açiklanmasi: Bulusun çalisma isleyisini gösteren sematik diyagram Sekil 1 görselinde verilmistir.
Deprem erken uyari sinyali bir deprem erken uyari sunucusu (90) vasitasi ile internet (50) üstünden bir bulut sunucuya (60) sunulmaktadir. Bulut sunucu (60) deprem erken uyari sinyalinin cografi lokasyonunu analiz etmekte ve kendisine kayitli bu cografi konum kapsamina giren bütün diyafon/interkom sistemlere alinan deprem erken uyari bilgisini internet (50) ve ag geçidi (router) (40) vasitasi ile interkom gateway (30) cihazlarina sunmaktadir. Örnegin; depremin erken uyari sinyalinin alindigi merkez üsse 300 km mesafeden daha yakin olan interkom gateway (30) cihazlarina deprem erken uyari sinyali gönderilmektedir. Bu sekilde deprem yikici dalgasi gelmeden deprem merkezine olan mesafeye bagli olarak saniyeler öncesinde deprem erken uyari sinyali interkom gateway (30) cihazlarina ulasmis olmaktadir.
Deprem bilgisi interkom gateway (30) tarafindan alindiginda interkom gatewaye (30) bagli bir bina sireni (80) hemen çalmaya baslamaktadir. Bu sayede, binada oturanlara ilk uyari hemen yapilmis olur. Bina sireninin (80) verdigi ses siddeti ve tonu deprem siddetine göre farkli olabilir. Örnegin; beklenen deprem siddeti 7 üstü ise büyük bir ses seviyesi ve acil ton ile siren çalmaya baslar. Daha düsük seviyeli deprem erken uyari sinyalleri için farkli ses seviyesi ve tonda siren çaldirilir. Bu parametreler kurulum sirasinda kullanicinin isteklerine göre interkom gateway (30) vasitasi ile ayarlanmaktadir.
Deprem erken uyari sinyali alindiginda beklenen deprem siddetine bagli olarak interkom gateway (30) deprem öncesi acil koruma tedbirlerini de uygulamaya baslamaktadir. Bu koruma tedbirleri; binanin gazinin, elektriginin kesilmesi, asansörlerin devre disi kalmasi, kapi kilitlerinin açilmasi gibi kullanicinin talep ettigi isleri kapsamaktadir. Acil koruma tedbirlerinin sayisi kullanici talebine göre belirlenmektedir. Interkom gateway (30) çikisi tanimlanan acil isleri yapacak sekilde tasarlanmistir.
Interkom gateway (30) tarafindan alinan deprem uyari bilgisi, interkom sistemindeki bütün daire interkom cihazlarina (10) interkom cihazlari arasi haberlesme baglantisi (110) üstünden gönderilmektedir. Interkom cihazlari arasi haberlesme baglantisi (110) iki veya birkaç kablodan, CAT5/ 6/7 kablodan, fiber veya baska tür bir baglantidan veya Wi-Fi gibi kablosuz bir baglanti içerebilir.
Deprem erken uyari bilgisinin interkom sistemi dairelerine daire siren (70) ile iletilmesi bir önceliktir. Daire sireni (70) baglantisi daire interkom cihazina (10) baglanabilecegi gibi dogrudan kablolu veya kablosuz interkom gateway (30) cihazina da bagli olabilir.
Daire sirenleri (70) dogrudan interkom cihazina bagli ise cihaz alinan deprem erken uyari sinyali ile beraber bütün daire sirenlerinin çalmasini saglar.
Interkom kablolu / kablosuz haberlesme baglantisi (110) üstünden interkom sistemindeki daire interkom cihazlarina (10) gönderilen deprem erken uyari bilgisi daire interkom cihazlari (10) tarafindan alinmakta ve dairede oturan kisiyi uyarmak için gerekli islemler baslamaktadir. Daire sireni (70) daire interkom cihazina (10) bagli ise daire sireni (70) çalmaya baslar. Istenirse daire interkom cihazinin (10) kendisinin ürettigi bir siren sesi de ikaz amaciyla kullanilir. Daire sireni (70) çalma tonu ve siddeti alinan deprem bilgisi siddetine göre de farkli olabilir. Örnegin; deprem siddeti 7 ise ses siddeti fazladir. Tüm bu bilgiler daire interkom cihazi (10) ve interkom gateway (30) üstünden ayarlanabilir.
Deprem oluyor bilgisini alan daire interkom cihazi (10) ekranli ise ekran farkli renklerde Ilas yapabilir ve depremin siddeti, üssü gibi deprem ile ilgili bilgiler de ekranda sunulur. Bunlarin haricinde örnegin; deprem basladiginda kisilerin ne yapacagi, kisilerin siginacagi hayat üçgenleri de resimli olarak da gösterilebilir.
Interkom sistemine baglanan interkom gateway (30) kurulumu asamasinda interkom sisteminin bulundugu yerin cografik konumu, interkom sistemin dairelerinde oturan kisilerin mobil cihazlari (100) bilgisi alinip bu bilgiler bulut sunucuya (60) gönderilip kayit edilmektedir. Eger interkom sistemi olarak kullanilan sistem bulut tabanli interkom sistemi ise zaten interkom sistemini kullanan kisilerin mobil bulut sunucu (60) da kayitlari yapilmistir.
Gelen deprem erken uyari bilgisi bulut sunucusu (60) tarafindan analiz edilip hangi cografi lokasyonlarda ki interkom cihazlarin interkom gatewaylerine (30) bilgi gönderilecegine karar verilirken bu lokasyonlardaki kayitli kisilerin mobil cihazlari da (100) tespit edilmektedir. Bu mobil cihazlara önceden IOS ve Android isletim sistemli bir bulut interkom uygulamasi yüklenmis olup, uygulamalar deprem erken uyari modülüne de sahiptir. Deprem erken uyari mesaji bilgisi dünyanin neresinde olurlarsa olsunlar lokasyona kayitli bütün mobil cihazlara (100) bulut sunucu (60) tarafindan gönderilmektedir.
Bu sekilde deprem erken uyari bilgisi bir bina sireni (80), daire sireni (70) ve kayitli mobil cihazlara (100) mesaj olarak gönderilerek en hizli ve güvenilir sekilde iletilmis Yukarida anlatilan özellikler kurulu analog interkom sistemleri için anlatilmasina ragmen IP (Internet Protokol) tabanli interkom sistemlerinde de gerçeklesebilir. Bu tip sistemlerde ister interkom gateway (30) kullanarak veya interkom gateway (30) yerine dogrudan sistemdeki bir IP interkom cihazi (örnegin bina interkom kapi paneli (20)) kullanilarak bütün özellikleri gerçeklestirmek mümkündür.

Claims (12)

    STEMLER
  1. l- Bulus, deprem sunucusuna (90) kayit edilen deprem erken uyari bilgilerini kullanarak deprem erken uyari bildirimini saglayan bulut tabanli bir interkom sistemi olup, özelligi; deprem sunucusundan (90) aldigi bilgilere göre depremin etkilerinin görüldügü cografi lokasyonu belirleyerek, ilgili cografi lokasyon içerisinde kendisine kayit edilmis tüm interkom gatewaylere (30) internet (50) ve ag geçidi (40) üzerinden ve/veya mobil cihazlara (100) mobil uygulama üzerinden deprem uyari bilgisini sunan bulut sunucu (60), bina interkom cihazi kapi panelinin (20) ve daire interkom cihazlarinin (10) baglandigi haberlesme baglantisina (110) baglanan bir interkom gateway (30), bulut sunucusundan (60) alinan deprem erken uyari bilgisinin interkom gateway (30) cihazi araciligiyla binaya sesli uyari olarak veren bina sireni (80) ve/veya dairelere sesli uyari olarak veren daire sireni (70), deprem erken uyari sinyali alindiginda bulut sunucunun (60) interkom gateway (30) cihazinin dairelerine kayitli mobil cihazlara (100) deprem erken uyari sinyali alinmasini, mobil cihazlara (100) deprem erken uyari alarmi verilmesini saglayan ve mobil cihazlarin (100) o anki konumlarini alip bulut sunucuya (60) kaydini yapan mobil uygulamaya sahip olmasidir.
  2. 2- Istem l,de bahsedilen deprem erken uyari bildirimini saglayan bulut tabanli bir interkom sistemi olup, özelligi; mevcut interkom sistemine interkom gateway (30) cihazinin sisteme paralel olarak takildigi interkom haberlesme baglantisi (110) içermesi ile karakterize edilmesidir.
  3. 3- Istem l,de bahsedilen deprem erken uyari bildirimini saglayan bulut tabanli bir interkom sistemi olup, özelligi; interkom gateway (30) cihazinin bagli oldugu binanin dairelerine kayitli mobil cihazlara (100) deprem erken uyari bildirimini internet (50) vasitasiyla saglayan bulut sunucuya (60) sahip olmasidir.
  4. 4- Istem 1,de bahsedilen deprem uyari bildirim özellikli bulut tabanli bir interkom sistemi olup, özelligi; interkom gatewaye (30) kablolu veya kablosuz olarak iliskilendirilmis bina sireni (80) ve daire sirenine (70) sahip olmasi ile karakterize edilmesidir.
  5. 5- Istem 1,de bahsedilen deprem uyari bildirim özellikli bulut tabanli bir interkom sistemi olup, özelligi; bulut sunucusu (60) araciligiyla interkom gatewayden (30) gelen deprem uyari bildirimini dairede oturanlara ileten daire interkom cihazina (10) sahip olmasi ile karakterize edilmesidir.
  6. 6- Istem 1,de bahsedilen deprem uyari bildirim özellikli bulut tabanli bir interkom sistemi olup, özelligi; dairede oturanlari sesli olarak uyarmak amaciyla interkom gateway (30) yerine deprem uyari bilgilerini daire interkom cihazindan (10) alabilen daire sirenine (70) sahip olmasi ile karakterize edilmesidir.
  7. 7- Istem 6,da bahsedilen daire sireni (70) olup, özelligi; daire interkom cihazina (10) kablolu veya kablosuz olarak iliskilendirilmis olmasidir.
  8. 8- Istem 1,de bahsedilen haberlesme baglantisi (110) olup, özelligi; kablolu veya kablosuz baglanti tipine sahip olmasidir.
  9. 9- Istem 1,de bahsedilen deprem uyari bildirim özellikli bulut tabanli bir interkom sistemi olup, özelligi; bulut sunucudan (60) alinan deprem uyari sinyali dogrultusunda binadaki gazin, elektrigin kesilmesi, asansörlerin devre disi birakilmasi, kapi kilitlerinin açilmasini saglamak üzere bina içi/disi elektronik tesisata kablolu veya kablosuz sinyal gönderen interkom gatewaye (30) sahip olmasidir.
  10. 10- Istem 1,de bahsedilen deprem uyari bildirim özellikli bulut tabanli bir interkom sistemi olup, özelligi; interkom gateway (30) cihazinin çikisinin kablo veya Wi-Fi agi üzerinden bir internete (50) baglanmasi için sisteme entegre edilen ag geçidine (40) sahip olmasi ile karakterize edilmesidir.
  11. 11- Istem 1,de bahsedilen deprem uyari bildirim özellikli bulut tabanli bir interkom sistemi olup, özelligi; deprem erken uyari mesajinin gönderildigi bina dairelerine ait mobil uygulama yüklenmis mobil cihazlara (100) deprem erken uyari mesaj 1 gönderen bulut sunucuya (60) sahip olmasi ile karakterize edilmesidir.
  12. 12- Istem 1,de bahsedilen deprem uyari bildirim özellikli bulut tabanli bir interkom sistemi olup, özelligi; bina veya dairelerde sesli olarak çalacak uyari alarm1n1n ses siddetini depremin siddetine göre ayarlanmas1n1 saglayan interkom gatewaye (30) ve daire interkom cihaz1na (10) sahip olmasi ile karakterize edilmesidir.
TR2024/005336 2024-05-03 Deprem uyari bi̇ldi̇ri̇m özelli̇kli̇ bulut tabanli bi̇r i̇nterkom si̇stemi̇ TR2024005336U5 (tr)

Publications (1)

Publication Number Publication Date
TR2024005336U5 true TR2024005336U5 (tr) 2024-05-21

Family

ID=

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US9142118B2 (en) Emergency notification device and system
KR101072593B1 (ko) 네트워크를 이용한 무인경비시스템, 무인경비서비스의 제공방법 및 무인경비시스템의 설정방법
US8396446B2 (en) Two way voice communication through GSM with alarm communication
US6433683B1 (en) Multipurpose wireless video alarm device and system
US5568535A (en) Alarm system for enclosed area
JP5245054B2 (ja) 警報器およびそれを用いた警報システム
CN204791389U (zh) 基于无线接入点的火灾报警系统、无线接入点
US20040015294A1 (en) Computerized warning system interface and method
CN100495454C (zh) 无线消防监控报警系统
JP2008217438A (ja) 緊急地震速報対応型集合住宅管理システム
US20080024282A1 (en) Tsunami alarm system
KR200205015Y1 (ko) 방범 시스템 가입자용 양방향 무선 단말장치
KR200205705Y1 (ko) 보안 시스템 장치
KR100560875B1 (ko) 휴대폰을 이용한 재난 동시 경보형 시스템 및 그 방법
TR2024005336U5 (tr) Deprem uyari bi̇ldi̇ri̇m özelli̇kli̇ bulut tabanli bi̇r i̇nterkom si̇stemi̇
JP2002245579A (ja) 災害情報サービスシステム
JP4620218B2 (ja) ホームセキュリティシステム
JP6731814B2 (ja) 地域防災情報システム
US5768343A (en) Alarm system backup
JP4789528B2 (ja) 共同住宅用火災報知システム
JP2005184190A (ja) 監視装置およびそのプログラム
JP2005141481A (ja) セキュリティシステム
KR20200094315A (ko) 네트워크를 이용한 무인경비시스템 및 무인경비시스템의 설정방법
JP2006338372A (ja) プラントのイベント管理装置及び管理システム
JP4650439B2 (ja) 緊急地震速報対応型集合住宅管理システム