TR2021019123A2 - Göz taki̇p si̇stemi̇ i̇le okunan cümledeki̇ duyguya göre müzi̇k çalan si̇stem - Google Patents

Göz taki̇p si̇stemi̇ i̇le okunan cümledeki̇ duyguya göre müzi̇k çalan si̇stem

Info

Publication number
TR2021019123A2
TR2021019123A2 TR2021/019123A TR2021019123A TR2021019123A2 TR 2021019123 A2 TR2021019123 A2 TR 2021019123A2 TR 2021/019123 A TR2021/019123 A TR 2021/019123A TR 2021019123 A TR2021019123 A TR 2021019123A TR 2021019123 A2 TR2021019123 A2 TR 2021019123A2
Authority
TR
Turkey
Prior art keywords
music
eye tracking
book
emotion
tracking system
Prior art date
Application number
TR2021/019123A
Other languages
English (en)
Inventor
Si̇noplu Mertkan
Burak Ceyhan Eyüp
Original Assignee
T C Bartin Ueniversitesi Rektoerluegue
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by T C Bartin Ueniversitesi Rektoerluegue filed Critical T C Bartin Ueniversitesi Rektoerluegue
Priority to TR2021/019123A priority Critical patent/TR2021019123A2/tr
Publication of TR2021019123A2 publication Critical patent/TR2021019123A2/tr
Priority to PCT/TR2022/051411 priority patent/WO2023107063A1/en

Links

Classifications

    • GPHYSICS
    • G06COMPUTING; CALCULATING OR COUNTING
    • G06FELECTRIC DIGITAL DATA PROCESSING
    • G06F3/00Input arrangements for transferring data to be processed into a form capable of being handled by the computer; Output arrangements for transferring data from processing unit to output unit, e.g. interface arrangements
    • G06F3/01Input arrangements or combined input and output arrangements for interaction between user and computer
    • G06F3/011Arrangements for interaction with the human body, e.g. for user immersion in virtual reality
    • G06F3/013Eye tracking input arrangements
    • GPHYSICS
    • G06COMPUTING; CALCULATING OR COUNTING
    • G06FELECTRIC DIGITAL DATA PROCESSING
    • G06F3/00Input arrangements for transferring data to be processed into a form capable of being handled by the computer; Output arrangements for transferring data from processing unit to output unit, e.g. interface arrangements
    • G06F3/16Sound input; Sound output
    • G06F3/167Audio in a user interface, e.g. using voice commands for navigating, audio feedback

Abstract

Bu buluş, kitabın okunan bölümündeki duygular ile ilgili müziğin kullanıcıya dinletilebilmesini sağlayan göz takip sistemi ile okunan cümledeki duyguya göre müzik çalan sistem ile ilgili olup, özelliği; önceden belirlenmiş kitapların istenilen bölümleri için müziklerin seçilmesi (10), sisteme farklı kaynaklardan müzik aktarımı yapılıp harici/dâhili olarak kaydedilmesi (20) sonucu kaydedilen veya kitapla birlikte gönderilen müzikler ile ilgili kitap bölümlerinin duygularına göre eşleştirilmesi (30), fiziki kitap veya mobil veya masaüstü platformlar için geliştirilen sistem için gözlüğe veya kitabın üst kısmına yerleştirilen iki farklı göz takip sistemi versiyonundan birinin kullanıcı tarafından seçilmesi (40), geliştirilen göz takip sistemi ile gözün takip edilmesi ve okunan bölüm ile eşleştirilen müziklerin kullanıcıya dinletilmesi (50) işlem adımlarını içermesidir.

Description

TARIFNAME GÖZ TAKIP SISTEMI ILE OKUNAN CÜMLEDEKI DUYGUYA GÖRE MÜZIK ÇALAN SISTEM Teknolojik Alan: Bu bulus, gelistirilen göz takip sistemi ile kitapta okunan cümledeki duygulara uygun otomatik müzik çalan sistem ile ilgilidir.
Teknigin Bilinen Durumu: Günümüzde kitap okuma aliskanligi kazandirmaya yönelik çesitli uygulamalar bulunmaktadir. Bu uygulamalarda biri olan sesli kitap sistemlerinde kitap daha önceden bir anlatiei tarafindan sesli olarak kaydedilmekte ve daha sonra dinleyieiye bir görsel olmaksizin anlatilmaktadir.
Yasaei (2019) çalismasinda, sesli kitaplarin kitap endüstrisinde hizla gelisen bir yöntem oldugunu belirtmistir. Ayrica sesli kitaplarin, kitap okumayan kisilerin de ilgilisini çekip okuma aliskanligi kazandirdigindan bahsetmistir.
Sesli kitaplar ile ilgili bir baska çalisma olarak Philips (2007) arastirmasinda, tasinabilir kasetçalarlarin ortaya çikmasi ile birlikle, sesli kitaplarin ilk adimlarinin atildigindan ve insanlarin bu kitap türüne ilgisinin gün geçtikçe arttigindan bahsetmistir. Ayrica sesli kitaplarin konusan kitaplar adli bir alt türü olup, bu kitaplarin özel olarak görme engelli kisiler için yapildiginin üzerinde durmustur.
Mevcut sistemdeki bir baska sisteme örnek olarak kulaklikli ve karma gerçeklik teknolojili gözlükler verilebilmektedir. Bu gözlükler ile ilgili bir arastirmada Montuwy ve ark. (2019) arastirmalarinda, karma gerçeklik ve hoparlör destekli gözlüklerin yasli insanlar için navigasyon amaçli kullanimindan bahsetmislerdir. Ayrica duyu kaybi olan insanlar için de kemik iletimli kulakliklar kullanildigini belirtmislerdir. Bu teknoloji sayesinde yasli insanlar için hem görsel hem de isitsel anlamda kolaylik saglandigi belirtilmistir.
Montuwy, A., Cahour, B., & Dommes, A. (2019). Using Sensory wearable devices to navigate the city: effectiveness and user experience in Older pedestrians. Multimodal Technologies and lnteraction, 3(1), 17.
Philips, D. (2007). Talking books: The encounter of literature and technology in the audio book. Convergenee, 13(3), 293-306.
Yasaci, S. (2019). Türkiye”de dij itallesme baglaminda Okuma aliskanliklarinin gelisimi: Sesli Kitaplar örnegi (Doctoral dissertation, Marmara Universitesi (Turkey)).
Yukarida belirtilen önceki tekniklerde olan sesli kitap teknolojisinde, kitaplar sesli bir sekilde anlatilmaktadir. Bu sebeple de kitabi dinlemek yerine okumak isteyen kullanicilarin ilgisini çekmemektedir. Gelistirilen sistem sayesinde kitap okuyucularina belirli bölümlerin duygulari müzik ile verilerek, kitap okumaktan alinan zevkin artirilmasi, bu sayede de kitap okuma oraninin artacagi düsünülmektedir. Bir baska teknik olan karma gerçeklik ve hoparlörlü gözlüklerde ise göz izleme teknolojisi bulunmamaktadir. Bu da literatürde önemli bir dezavantaj teskil etmektedir. Diger benzer teknik olan giyilebilir göz izleme teknolojisinde ise cihaz bir bilgisayara bagimli olarak çalismaktadir. Ancak bu sistemlerin göz takibini yapmasi için baska bir cihaza bagimli olmasi hem maliyet hem de fazla yer kaplamasindan kaynakli dezavantaj teskil etmektedir. Ayrica önceki tekniklerde hoparlör veya kulaklik destegi bulunmamaktadir.
Sonuç olarak yukarida bahsedilen dezavantajlarin üstesinden gelebilen yeni bir teknolojiye ihtiyaç duyulmaktadir.
Bulusun Tanimi: Bu bulus, göz takip sistemi ile okunan cümledeki duyguya göre müzik çalan sistem olup, özelligi; yeni bir teknoloji olmasidir.
Yukarida bahsedilen ve asagida da detayli anlatimdan ortaya çikacak tüm amaçlari gerçeklestirmek üzere bulus; fiziki kitabin veya kitap okunan mobil veya masaüstü platformun üst kismina yerlestirilen veya gözlük gibi giyilebilen göz takip cihazlari yardimi ile okunan bölümün duygusu ile ilgili daha önceden belirlenen müzigi okuyucuya dinletmektedir. Ayrica kullanici belirli duygular için kitaba baslamadan önce müzikleri seçebilmektedir. Bu sayede kullanicinin kitap okumadan aldigi zevkin artirilacagi ve günümüzde çok düsük olan kitap okuma oraninin artirilabilecegi düsünülmektedir.
Göz takip sistemleri yazilimsal ve donanimsal olarak iki kategoride incelenebilmektedir.
Donanimsal olarak göz takip cihazlari, gözün fiziksel hareketlerini kizilötesi isinlar ile takip etmektedir (Akgül ve Günes, 2019). Yazilimsal olarak ise gerekli kalibrasyonlar yapilarak gözün baktigi yer hesaplanmaktadir. Gelistirilen sistemin iki farkli versiyon olarak hayata geçirilmesi planlaninaktadir. Ilk versiyonda cihaz gözlük gibi takilarak göz takibi yapilip istenilen müzikler cihaz üzerindeki hoparlörler veya kulakliklar sayesinde farkli bir sisteme ihtiyaç duymadan çalinabilmektedir. Ikinci versiyonda ise cihaz kitap üzerine takilmakta ve göz takibi bu cihaz üzerinden yapilmaktadir. Gözlük tarzi cihazda oldugu gibi kitap üzerine takilabilen cihazda da hoparlör ve kulaklik ile ilgili müzikler çalinabilmektedir. Kullanici hangi ürünü daha uygun buluyorsa 0 versiyonu satin alabilmektedir. Ayrica kemik iletimli kulaklik opsiyonu ile duyma zorlugu çeken okuyucularin da gelistirilen sistemi verimli bir sekilde kullanmasi saglanmistir.
Bulusun amaci, fiziki kitabin veya kitap okunan platformun üst kismina yerlestirilen veya gözlük formunda takilan göz takip cihazlari yardimi ile okunan bölümün duygusu ile ilgili daha önceden belirlenen müzigin okuyucuya dinletilmesidir. Ayrica kullanici belirli duygular için kitaba baslamadan önce müzikleri seçebilmektedir. Bu sayede okuyucunun kitap okumaktan aldigi zevkin artirilmasi amaçlanmaktadir. Ayrica kitap ile müzigin birlestirilecegi bir sistem oldugu için normalde kitap okuma aliskanligi olmayan kisilerin de bulus konusu sisteme ilgi gösterebilecegi ve kitap okuma oraninin artirilabilecegi düsünülmektedir. Kullanicilarin alacagi zevkin filmlerde kullanilan müzigin filmin duygusunu dogrudan izleyiciye verdigi gibi kitap için kullanilacak müzigin de kitabin duygularini okuyucuya vermekte yardimci olacagi ve çok daha ilgi çekici oldugundan ticari degerinin yüksek olacagi düsünülmektedir.
Bulus konusu ürün yapisal ve karakteristik özellikleri ve tüm avantajlari asagida verilen sekiller ve bu sekillere atiflar yapmak suretiyle yazilan detayli açiklama sayesinde daha net anlasilacaktir ve bu nedenle degerlendirmenin de bu sekiller ve detayli açiklama göz önünde bulundurularak yapilmasi gerekmektedir.
Sekillerin Açiklanmasi: Bulus, ilisikteki sekillere atifta bulunularak anlatilacaktir, böylece bulusun özellikleri daha açikça anlasilacak ve takdir edilecektir, fakat bunun amaci bulusu bu belli düzenlemeler ile sinirlamak degildir. Tam tersine, bulusun ilisikteki istemler tarafindan tanimlandigi alani içine dâhil edilebilecek bütün alternatifleri, degisiklikleri ve denkliklerinin kapsanmasi amaçlanmistir. Gösterilen ayrintilar, sadece mevcut bulusun tercih edilen düzenlemelerinin anlatimi amaciyla gösterildigi ve hem yöntemlerin sekillendirilmesinin, hem de bulusun kurallari ve kavramsal özelliklerinin en kullanisli ve kolay anlasilir tanimini saglamak amaciyla sunulduklari anlasilmalidir. Bu çizimlerde; Sekil 1 Bulus konusu sistemin isleyisinin sematik görünümüdür.
Bu bulusun anlasilmasina yardimci olacak sekiller ekli resimde belirtildigi gibi numaralandirilmis olup isimleri ile beraber asagida verilmistir.
Referanslarin Açiklanmasi: . Müziklerin Seçilmesi . Kaydedilmesi . Eslestirilmesi 40. Seçilmesi 50. Kullaniciya Dinletilmesi Bulusun Açiklanmasi: Bulus; önceden belirlenmis kitaplarin istenilen bölümleri için müziklerin seçilmesi (10), sisteme farkli kaynaklardan müzik aktarimi yapilip harici/dahili olarak kaydedilmesi (20) sonucu kaydedilen veya kitapla birlikte gönderilen müzikler ile ilgili kitap bölümlerinin duygularina göre eslestirilmesi (30), fiziki kitap veya mobil veya masaüstü platformlar için gelistirilen sistem için gözlüge veya kitabin üst kismina yerlestirilen iki farkli göz takip sistemi versiyonundan birinin kullanici tarafindan seçilmesi (40), gelistirilen göz takip sistemi ile gözün takip edilmesi ve okunan bölüm ile eslestirilen müziklerin kullaniciya dinletilmesi (50) islem adimlarini içermektedir.
Bulus konusu gelistirilen sistem farkli kitaplar için otomatik optimize edilebilmektedir.
Bulus konusu cihaz gözlük gibi takilarak göz takibi yapabilmekte ve istenilen müzikler cihaz üzerindeki hoparlörler veya kulakliklar sayesinde farkli bir sisteme ihtiyaç duymadan müzik çalmaktadir.
Bulus konusu cihaz kitap üzerine takilabilmekte ve göz takibi bu cihaz üzerinden yapilabilmektedir.
Bulus kitap üzerine takilabilmekte ve cihazda hoparlör ve kulaklik ile ilgili müziklerin çalmasi saglanmaktadir.
Bulusun Detayli Açiklanmasi: Bulus, kitabin okunan bölümündeki duygular ile ilgili müzigin kullaniciya dinletilebilmesini saglayan bir sistemdir. Bulustaki temel adimlar sirasiyla sunlardir: 1- Daha önceden belirlenmis kitaplarin istenilen bölümleri için müziklerin seçilmesi (10) Sisteme farkli kaynaklardan müzik aktarimi yapilip harici/dahili olarak kaydedilmesi (20) Kaydedilen veya kitapla birlikte gönderilen müzikler ile ilgili kitap bölümlerinin duygularina göre eslestirilmesi (30) Kitap ve diger mobil ve masaüstü platformlar için gelistirilen iki farkli göz takip sistemi versiyonundan birinin seçilmesi (40) Gelistirilen göz takip sistemi ile gözün takip edilmesi ve okunan bölüm ile eslestirilen müziklerin kullaniciya dinletilmesi (50) Gelistirilen sistemin farkli kitaplar için otomatik optimize edilmesi.
Bu adimlarin basarili bir sekilde gerçeklestirilmesi ile okunan kitap bölümünün duygusuna uygun müzik çalan sistemin çalismasi saglamaktadir. Bu sistem sayesinde kitap okuyan kullanicilarin, kitap okumaktan aldigi zevkin ve kitap okuma oraninin artirilacagi düsünülmektedir. Önceden belirlenmis kitaplarin istenilen bölümleri için müziklerin seçilmesi Sisteme farkli kaynaklardan müzik aktarimi yapilip harici/dahili olarak kaydedilmesi Kaydedilen veya kitapla birlikte gönderilen müzikler ile ilgili kitap bölümlerinin duygularina göre eslestirilmesi Fiziki kitap veya mobil veya masaüstü platformlar için gelistirilen sistem için gözlüge veya kitabin üst kismina yerlestirilen iki farkli göz takip sistemi versiyonundan birinin kullanici tarafindan seçilmesi Gelistirilen göz takip sistemi ile gözün takip edilmesi ve okunan bölüm ile eslestirilen müziklerin kullaniciya dinletilmesi

Claims (6)

    ISTEMLER
  1. l- Bulus, göz takip sistemi ile okunan cümledeki duyguya göre müzik çalan sistem ile ilgili olup, özelligi; - Önceden belirlenmis kitaplarin istenilen bölümleri için inüziklerin seçilmesi (10), sisteme farkli kaynaklardan müzik aktarimi yapilip harici/dahili olarak kaydedilmesi (20) sonucu kaydedilen veya kitapla birlikte gönderilen müzikler ile ilgili kitap bölümlerinin duygularina göre eslestirilmesi (30), - fiziki kitap veya mobil veya masaüstü platformlar için gelistirilen sistem için gözlüge veya kitabin üst kismina yerlestirilen iki farkli göz takip sistemi versiyonundan birinin kullanici tarafindan seçilmesi (40), - gelistirilen göz takip sistemi ile gözün takip edilmesi ve okunan bölüm ile eslestirilen müziklerin kullaniciya dinletilmesi (50) islem adimlarini içerrnesidir.
  2. 2- Istem 1°de bahsedilen göz takip sistemi ile okunan cümledeki duyguya göre müzik çalan sistem olup, özelligi; gelistirilen sistemin farkli kitaplar için otomatik optimize edilebilmesi ile karakterize edilmesidir.
  3. 3- Istem 1°de bahsedilen göz takip sistemi ile okunan cümledeki duyguya göre müzik çalan sisteminin alternatif bir düzenlemesi olup, özelligi; cihaz gözlük gibi takilarak göz takibi yapilip istenilen müzikler cihaz üzerindeki hoparlörler veya kulakliklar sayesinde farkli bir sisteme ihtiyaç duymadan müzik çalmasi ile karakterize edilmesidir.
  4. 4- Istem 1°de bahsedilen göz takip sistemi ile okunan cümledeki duyguya göre müzik çalan sisteminin alternatif bir düzenlemesi olup, özelligi; cihazin kitap üzerine takilmasi ve göz takibinin bu cihaz üzerinden yapilmasi ile karakterize edilmesidir.
  5. 5- istem 1 veya istem 4”de bahsedilen göz takip sistemi ile okunan cümledeki duyguya göre müzik çalan sisteminin alternatif bir düzenlemesi olup, özelligi; kitap üzerine takilabilen cihazda hoparlör ve kulaklik ile ilgili müziklerin çalmasi ile karakterize edilmesidir.
  6. 6- Istem 1”de bahsedilen göz takip sistemi ile okunan oümledeki duyguya göre müzik çalan sisteminin alternatif bir düzenlemesi olup, özelligi; isitme zorlugu çeken kullanicilarin sistemi daha verimli bir sekilde kullanmasina yardimci olmak için opsiyonel olarak kullanilabilecek kemik iletimli kulaklik tarafindan ilgili müziklerin çalmasi ile karakterize edilmesidir.
TR2021/019123A 2021-12-06 2021-12-06 Göz taki̇p si̇stemi̇ i̇le okunan cümledeki̇ duyguya göre müzi̇k çalan si̇stem TR2021019123A2 (tr)

Priority Applications (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
TR2021/019123A TR2021019123A2 (tr) 2021-12-06 2021-12-06 Göz taki̇p si̇stemi̇ i̇le okunan cümledeki̇ duyguya göre müzi̇k çalan si̇stem
PCT/TR2022/051411 WO2023107063A1 (en) 2021-12-06 2022-12-05 System that plays music according to the emotion in the sentence read with the eye tracking system

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
TR2021/019123A TR2021019123A2 (tr) 2021-12-06 2021-12-06 Göz taki̇p si̇stemi̇ i̇le okunan cümledeki̇ duyguya göre müzi̇k çalan si̇stem

Publications (1)

Publication Number Publication Date
TR2021019123A2 true TR2021019123A2 (tr) 2021-12-21

Family

ID=85114350

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
TR2021/019123A TR2021019123A2 (tr) 2021-12-06 2021-12-06 Göz taki̇p si̇stemi̇ i̇le okunan cümledeki̇ duyguya göre müzi̇k çalan si̇stem

Country Status (2)

Country Link
TR (1) TR2021019123A2 (tr)
WO (1) WO2023107063A1 (tr)

Family Cites Families (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
WO2006100645A2 (en) * 2005-03-24 2006-09-28 Koninklijke Philips Electronics, N.V. Immersive reading experience using eye tracking
IN2014DE02666A (tr) * 2013-09-18 2015-06-26 Booktrack Holdings Ltd
US20160187976A1 (en) * 2014-12-29 2016-06-30 Immersion Corporation Systems and methods for generating haptic effects based on eye tracking

Also Published As

Publication number Publication date
WO2023107063A1 (en) 2023-06-15

Similar Documents

Publication Publication Date Title
Jones et al. ONTRACK: Dynamically adapting music playback to support navigation
Robitaille The illustrated guide to assistive technology and devices: Tools and gadgets for living independently
Lopez et al. Seeing films through sound: Sound design, spatial audio, and accessibility for visually impaired audiences
WO2020255767A1 (ja) 情報処理システム、情報処理方法、及び記録媒体
Sodnik et al. Spatial auditory human-computer interfaces
Bennett et al. Rekindling imagination in dementia care with the resonant interface rocking chair
Klich Amplifying sensory spaces: the in-and out-puts of headphone theatre
Warren et al. Navigation via continuously adapted music
Yang et al. Audio augmented reality: A systematic review of technologies, applications, and future research directions
JP2016177483A (ja) コミュニケーション支援装置、コミュニケーション支援方法及びプログラム
US9575960B1 (en) Auditory enhancement using word analysis
Önen The Voice as a Narrative Element in Documentary Films
Hennig Natural user interfaces and accessibility
TR2021019123A2 (tr) Göz taki̇p si̇stemi̇ i̇le okunan cümledeki̇ duyguya göre müzi̇k çalan si̇stem
US20220291743A1 (en) Proactive Actions Based on Audio and Body Movement
Barton et al. Immersive negotiations: Binaural perspectives on site-specific sound
Puwar mediations on making Aaj Kaal
Bretherick The urge to disappear: Janet Cardiff’s audio walks in London and New York
Lopez et al. The Design of an Audio Film: Portraying Story, Action and Interaction through Sound.
Alsop Intangible, invisible and eternally nascent: Designing sound in Australian performing arts
TWI603303B (zh) 運用懷舊體驗之認知偵測及情緒抒發系統
Edwards Music Mirrors: Practice-based reflections on the development and uses of audio biographical cues to support people living with dementia and other long-term conditions
Tan Investigating sound design in film: a commentary on kock and louven
Maras Ethics, style and story in indigenous screenwriting: Warwick Thornton in interview
Jiang A prototype system for saving and representing personal moments