TR2021014776T - Bir bitki tarafından özümsenebilen fosfor ve kalsiyum güçlendirici içeren gübreleme bileşimi ve bunların kullanımı. - Google Patents

Bir bitki tarafından özümsenebilen fosfor ve kalsiyum güçlendirici içeren gübreleme bileşimi ve bunların kullanımı.

Info

Publication number
TR2021014776T
TR2021014776T TR2021/014776 TR2021014776T TR 2021014776 T TR2021014776 T TR 2021014776T TR 2021/014776 TR2021/014776 TR 2021/014776 TR 2021014776 T TR2021014776 T TR 2021014776T
Authority
TR
Turkey
Prior art keywords
combination
feature
acid
calcium
weight
Prior art date
Application number
TR2021/014776
Other languages
English (en)
Inventor
Atares Real Sergio
Romero Lopez Joaquin
Salaet Madorran Ignasi
Fuertes Donate Carlos
Caballero Molada Marcos
Del Carmen Yance Chavez Tula
Ferrer Gines Maria
Original Assignee
Fertinagro Biotech Sl
Filing date
Publication date
Application filed by Fertinagro Biotech Sl filed Critical Fertinagro Biotech Sl
Publication of TR2021014776T publication Critical patent/TR2021014776T/tr

Links

Abstract

Buluş, bahse konu özümsenebilir fosfor güçlendirici madde, gliserik asit olmak üzere, bitki tarafından özümsenebilen bir fosfor ve kalsiyum güçlendirici madde ihtiva eden bir gübreleme bileşimini, bahse konu gübreleme bileşiminin diğer gübreler ve/ veya biyo uyarıcılar ile birlikte bir kombinasyonunu ve yanı sıra bunun bir fertigasyon ya da yapraktan uygulama ile doğrudan uygulama için suda çözünme öncesinde suda çözünür bir toz, granül ya da sıvı formunda kullanımını sağlamaktadır.

Description

TARIFNAME BIR BITKI TARAFINDAN ÖZÜMSENEBILEN FOSFOR VE KALSIYUM GÜÇLENDIRICI IÇEREN GÜBRELEME BILESIMI VE BUNLARIN KULLANIMI Mevcut bulus, bir bitki tarafindan özümsenebilen bir fosfor ve kalsiyum güçlendirici madde ihtiva eden bir gübreleme bilesimi ile ve yani sira bahse konu gübreleme bilesiminin kullanimi ile ilgilidir.
Daha spesifik olarak, bir birinci yönde bulus, bitki tarafindan özümsenebilen bir fosfor ve kalsiyum güçlendirici madde olarak gliserik asit ihtiva eden bir gübreleme bilesimi saglamakta olup, içerisinde gliserik asit bitkideki toplam fosfor seviyelerini iyilestirmekte olup, bunun uygulanmasi geleneksel fosfatli gübrelere bir alternatif olusturur.
Ikinci bir yönde bulus, tarif edilen gübreleme bilesiminin baska bir ek gübre ve/ veya biyo uyarici ile birlikte bir kombinasyonu ile ilgilidir.
Fosfor, bitki büyümesi için temel bir makro besindir ve ürün verimliliginde belirleyici bir faktördür. Bitkiler tarafindan, esas olarak HPO42' ve H2PO4- olmak üzere, çözünür formlarinda emilir. Bununla birlikte, fosfatli mineral gübrelerin yüksek uygulamalarina ragmen, bu topraklardaki toplam organik ve inorganik fosforun düsük çözünürlügü (< digerleri, “Toprak organik fosforunun brüt ve net mineralizasyon oranlarinin Bunun nedeni, gübrelerde uygulanan fosforun çogunun emme islemleri ile, asidik topraklarda Fe3+ ve AI3+ iyonlari ile ve kireçli topraklarda Ca2+ iyonlari ile çökeltme ile ya da organik formlara dönüstürülmesi yolu ile hareketsiz hale getirilmesidir (Liao ve digerleri, “Alüminyum toleransina iliskin olarak soya fasulyesinde fosfor ve alüminyum etkilesimleri. Saglam sistemin farkli bölgelerinden spesifik organik asitlerin olarak bitki beslenmesindeki en büyük sorun, topraktaki toplam fosfor konsantrasyonu degil, onun bitkiler için biyo yararlanimidir.
Ek olarak, fosfatli mineral gübrelerin yanlis ya da uygunsuz kullanimi ve bunlarin mahsuller tarafindan kullaniminin düsük verimliligi (yaklasik olarak % 45), toprak verimliliginde azalmaya, özellikle de esas itibari ile nehirler, göller ve akiferlerde önemli çevre kirliligine ve çiftçiler için üretim maliyetlerinde artisa neden olur (Tilman ve digerleri, “Tarimsal sürdürülebilirlik ve yogun üretim uygulamalari", Nature. 418: 671-?, 2002). Bundan baska olarak, fosfatli gübrelerin üretiminde endüstriyel olarak kullanilan ana hammadde olan fosfat kayaçlari yenilenemez bir fosfor kaynagidir, bu nedenle de rezervleri sinirlidir ve giderek azalmaktadir (Saeid vd., “Bacillus Türleriyle Bu anlamda, yukarida bahsedilmekte olan sorunlari çözmek için tasarlanan ana çözümler, toprakta var olan mikroorganizmalar tarafindan fosfor çözünürlügünü iyilestirmek için amino asitler ile kompleks haline getirilmis metal iyonlarinin kullanilmasina (EP3181538A1 sayili belge) ya da fosfor çözücü mikroorganizma asilarinin uygulanmasina dayalidir. (Hu ve dig., "Yagli tohum kolzasinin fosfor ile beslenmesinin iyilestirilmesi için Bacillus megaterium A6 içeren biyolojik bazli bir Yukaridaki nedenlerden dolayi, bitki besleme sektöründe su anda hem fosfatli gübrelerin hem de toprakta birikmis toplam fosfor rezervlerinin kullanimini artirmak için ve mahsul verimliligini sürdürülebilir bir sekilde artirmak için geleneksel fosfatli gübrelemeye alternatifler aramaya yönelik bir ihtiyaç duyulmaktadir (Zhu ve digerleri, 2018). Gerçekten de, bazi yazarlar, eger mevcut biçimlerde olsa idi, tarim yapilan topraklarda biriken fosforun küresel mahsul verimini 100 yil sürdürmek için yeterli olabilecegini öne sürüyorlar (Khan ve digerleri, “Sürdürülebilir tarimda fosfat çözündürme mikroorganizmalarin rolü - bir inceleme”, Agron). . Sürdürme Dev. 27, 29-43, 2007).
Bundan baska olarak bitkiler, rizosferin kimyasal bilesimini düzenlemek ve belirli bir ekosistem içinde bitkiye fayda saglayabilecek olan mikroorganizmalarin büyümesini tesvik etmek için fotosentezde üretilen organik bilesiklerin önemli bir kismini (% 11 ile digerleri, “Fosfor aktivatörleri, tarim topraklarinda eskiden beri var olan fosfor mevcudiyetine katkida bulunur: Bir inceleme”, Science of the Total Environment 612 asitler, organik asitler, yag asitleri ve ikincil metabolitler bulunur (Bais ve digerleri, Yetistirilen türlere ve bunlarin fenolojik asamasina ek olarak, bu salgilarin bilesimi ve miktari temel olarak çevresel sinyallerden, örnegin topraktaki besinlerin mevcudiyeti gibi etkilenmektedir. Aslinda bitkiler, fosfor çözünürlügünü ve alimini artiran ve/ veya topraktaki mikrobiyal topluluklarin bilesimini modüle eden, inorganik fosforu çözündürme ya da organik fosforu mineralize etme yetenegine sahip olan mikroorganizmalari destekleyen metabolitlerin kök seviyesindeki salgilari da dahil olmak üzere, düsük özümsenebilir fosforlu topraklara adaptasyon mekanizmalarina sahiptir. Bu salgilar arasinda karboksilik asitler, sekerler, fenolik bilesikler, amino asitler ve hatta belli bazi enzimler yer almaktadir (Carvalhais ve digerleri, "Nitrojen, fosfor, potasyum ve demir eksikliginden etkilendigi üzere sekerlerin, amino asitlerin ve organik asitlerin misir tarafindan kök salgilanmasi", J. Plant Nutr. Plant Nutr. Soil için fizyolojik bir isaretleyici olarak kök eksüdasyon indeksi: bitki islahi için etkili bir karbon talebine ek bir yük getirir ve bu da onun fotosentetik mekanizmalari tarafindan üretilen kaynaklarin daha fazlasini bu amaca yönlendirir (Vengavasi ve Pandey, supra). Fosfor eksikligine iliskin spesifik durumda, bitkiler fosfor eksikligi sirasinda kök eksudalari olarak fotosentez ile sabitlenen karbonun yaklasik olarak % 30'unu salarlar (Khorassani ve digerleri, “Seker pancari kökü salgilarindaki sitramalik asit ve salisilik asit toprak fosforunu çözer", BMC Plant Biol .11, 121, 2011).
Yukaridaki hususlarin isiginda mevcut bulus, bir yandan, topraklardaki fosfor dönüsüm süreçlerini düzenleyerek, kök salgilarinin bu besinin bitkiler için mevcudiyetini ve onun tarim amaçli topraklarda kullanim etkinligini arttirabilecegi ve diger yandan da geleneksel fosfatli gübrelerin kullanimina bir alternatif olusturacagi bir sekilde yukarida bahsedilen yaklasimlar üzerine insa edilmistir.
Bu nedenle de, kök salgilarini taklit eden ve mineral gübrelerin uygulanmasindan vazgeçmeyi ya da bunlarin kullanimini azaltmayi ve çevre kirliligini azaltmayi mümkün kilabilecek benzer bir etkiye sahip olan gübrelere sahip olunmasi ve ayni zamanda da, geleneksel fosfat gübrelemesinin kullanimindan kaynaklanan kirliligi azaltmak ve fosfor kullaniminin etkinligini ve mahsul verimliligini sürdürülebilir bir sekilde artirmak için geleneksel fosfat gübrelemesine bir alternatif saglanmasi arzu edilir bir husustur.
Mevcut bulus, bitki tarafindan özümsenebilen bir fosfor güçlendirici madde olarak gliserik asit ihtiva eden bir gübreleme bilesimi saglanmasi sureti ile yukarida yer alan amaçlarin her ikisini de yerine getirmekte olup, içerisinde gliserik asit bitkideki toplam fosfor seviyelerini artirir.
Benzer bir sekilde, bazik ve yüksek kireçtasi içerigine sahip olan topraklarda (pH 8 ya da daha yüksek) fosfor, kalsiyumun varligindan dolayi çökelerek kalsiyum fosfatlarin olusumuna yol açar. Bu tür topraklarda, çözünmeyen fosforun çözünmesi sadece bitki tarafindan özümsenebilen fosforu degil, ayni zamanda özümsenebilir kalsiyumu da serbest birakacaktir (Rietra RPJJ, et al., “Götit Kalsiyum ve Fosfat Adsorpsiyonu al., 2018, "Fosfatin elektrokimyasal geri kazaniminda kalsiyum, fosfor ve dogal organik maddenin etkilesimi”, Water Research Volume 142, pp. 10-17; Tunesi S. , ve digerleri, 1999, “Kalkerli topraklarda fosfat adsorpsiyonu ve çökelmesi: kalsiyum iyonlarinin çözelti ve karbonat minerallerindeki rolü”, Cilt 53, (3), s. 219-227.
Gliserik asit ya da 2,3-dihidroksipropanoik asit, örnegin Brassica cinsinden olanlar gibi bitkilerde dogal olarak olusan gliserolün oksidasyonundan türetilen bir trionik asittir (Kim ve digerleri, "Elmas Sirtli Güvenin Metabolik Farklilasmasi (Plutella xylostella (L)). .)) Lahanada Direnç (Brassica oleracea L. ssp. capitata)”, J. Agric. ÇHQOH â'kholj ?HQ CQOH e i rojenaz ÜHÜH WM*** CHÖH M %HOH CH2 GH CH EQH CH -ÜH gliserol gliseraldehit Gliserik asit Yukarida da bahsedildigi gibi, bir birinci yönde mevcut bulus, bitki tarafindan özümsenebilir bir fosfor ve kalsiyum güçlendirici madde olarak gliserik asit ihtiva eden bir gübreleme bilesimi saglamaktadir.
Bir yapilanmada, bulusa ait gübreleme bilesimi, suda çözünür bir toz biçiminde agirlikça % 100 gliserik asitten olusur.
Baska bir yapilanmada, bulusa ait gübreleme bilesimi, agirlikça % 30 ila % 80 arasinda gliserik asit ve agirlikça % 5 ila % 30 arasinda sekerler, amino asitler, gliserik asit disindaki organik asitler, poliaminler, gliserol, miyoinositol, adenin, urasil, sitozin, guanin ve bunlarin kombinasyonlarindan olusan gruptan seçilen diger bilesenleri ihtiva etmekte olup, gübreleme bilesimi suda çözünür bir toz formundadir.
Mevcut gübreleme bilesiminde var oldugu zaman sekerler tercihen örnegin sakaroz, fruktoz, trehaloz, glukoz, arabinoz, maltoz gibi mono- ve di-sakkaritler ve yani sira bunlarin karisimlarindan seçilir.
Mevcut gübreleme bilesiminde mevcut olduklari zaman amino asitler tercihen treonin, serin, asparagin, tirozin, triptofan, valin, Iösin, izolösin, prolin, 4-hidroksiprolin, arginin, histidin, alanin, sistein ve bunlarin karisimlari arasindan seçilirler.
Mevcut gübreleme bilesiminde mevcut olduklari zaman gliserik asit disindaki organik asitler tercihen, laktik asit, süksinik asit, oksalik asiti glukonik asit, treonik asiti fumarik asit ve bunlarin karisimlarindan seçilir.
Eger mevcut bilesim içinde mevcut ise poliaminler tercihen putresin, spermidin, spermin ve bunlarin karisimlarindan seçilir.
Bulusa ait bilesim içinde gliserik asit disinda bu bilesenlerin mevcudiyeti, bitki gelisimi için normal kosullar altinda, bu tür bilesenlerin asagida tarif edilen fosfor yoklugunda test edilen mahsullerdeki kök salgilarinin bir parçasini olusturmasi ya da literatürde bahse konu salgilarin bilesenleri olarak tarif edilmesi gerçegine dayanmaktadir (Zhalnina ve digerleri, “Dinamik kök salgi kimyasi ve mikrobiyal substrat tercihleri, rizosfer mikrobiyal topluluk bir araya geliminde modelleri yönlendirir”, Nat Microbiol, uygulanmasindan vazgeçilmesini ya da azaltilmasini mümkün kilabilecek benzer bir etki ile kök salgilarini taklit eden bir gübreleme bilesimine sahip olma amaci için arzu edilir seylerdirler.
Bulusa ait gübreleme bilesimi, yukarida da belirtildigi gibi suda çözünür bir toz olarak formüle edilir, ancak ayni zamanda, onun suda çözündürülmesi sureti ile sivi bir bilesim olarak ya da teknikte uzmanliga sahip olan kisiler tarafindan bilinen granüllestirici maddelerin ilave edilmesi ile granüller seklinde de formüle edilebilir.
Ikinci yöne göre bulus, azotlu gübreler, fosfatli gübreler, potasyumlu gübreler, kalsiyumlu gübreler ve islahlari, mikro besinler, borik asit ve Ieonardit ve bunlarin kombinasyonlarindan seçilen diger bir ek gübre ile kombinasyon halinde ya da amino asit hidrolizatlari, hümik ekstraktlari, alg ekstraktlari, canli mikroorganizmalar, mikroorganizma ekstraktlari ve bunlarin kombinasyonlarindan olusan gruptan seçilen bir ya da daha fazla biyo uyarici ile kombinasyon halinde yukarida tarif edildigi gibi bir gübreleme bilesimi ile ilgilidir. Canli mikroorganizmalar ya da mikroorganizmalarin ekstraktlari tercihen Pichia guilliermondii, Azotobacter, chroococcum, Bacillus megaterium, Bacillus aryabhattai, Oceanobacillus picturae türünden ya da fosfor çözme kapasiteleri ile taninan cinslere ait bakterilerden olacaktir: Pseudomonas, Bacillus, Rhizobium, Burkholderia, Achromobacter, Pseudomonas, Bacillus, Rhizobium, Burkholderia, Achromobacter, Agrobacterium, Micrococcus, Aerobacter, Flavobacterium, Mesorhizobium, Azotobacter, Azospirillum, En/i/inia, Paenibacillus ve Oceanobacillus (Rodriguez ve Fraga, "Fosfat çözücü bakteriler ve bunlarin bitki Youssef, “Sera kosullarinda Oceanobacillus picturae'nin dogal bir fosfat çözücü izolati ile asilanmis mangrov Avicennia marina fidelerinin morfolojik, anatomik ve digerleri, 2018, supra).
Bu durumda bulusa ait bilesim, bilesimde agirlikça % 0.5 ile % 10'luk bir oranda mevcuttur.
Bir yapilanmada, ilave nitrojen gübresi bilesimde agirlikça % 5 ila % 90'lik bir oranda bulunur ve üre, amonyum nitrosülfat, potasyum nitrat, amonyum sülfat, amonyum nitrat, kalsiyum nitrat arasindan seçilir.
Baska bir yapilanmada, ilave fosfatli gübre bilesim içinde agirlikça % 5 ila 90'lik bir oranda bulunur ve fosfat kayasi, üçlü süper fosfat, tekli süper fosfat, konsantre süper fosfat, fosforik asit arasindan seçilir.
Yine baska bir yapilanmada, ilave potasyum gübresi bilesim içinde agirlikça % 5 ila 90'lik bir oranda bulunur ve potasyum klorür, potasyum sülfat, potasyum ve magnezyum çift sülfat, potasyum hidroksit arasindan seçilir.
Baska bir yapilanmada, ilave kalsiyum gübresi bilesim içinde agirlikça % 5 ila 90'lik bir oranda bulunur ve kalsiyum klorür, kalsiyum siyanamid, kalsiyum sülfat, dolomit, kireçtasi, kalsiyum oksit, kalsiyum hidroksit arasindan seçilir.
Yine baska bir yapilanmada, ilave mikro besin gübresi bilesimde agirlikça % 1 ila 'Iuk bir oranda bulunur ve demir sülfat, magnezyum sülfat, çinko sülfat, manganez sülfat, bakir sülfat, amonyum molibdat, kobalt klorür arasindan seçilir.
Daha baska bir yapilanmada, bilesimde ek bir gübre olarak agirlikça % 1 ila 30'Iuk bir oranda borik asit bulunur.
Baska bir yapilanmada, bilesimde ilave bir gübre olarak agirlikça % 5 ila 90'luk bir oranda Ieonardit bulunur.
Yukarida tarif edildigi gibi biyo uyaricilar ile bulusa ait gübreleme bilesiminin terkibi durumunda, tercihen biyo uyaricilar terkip içinde agirlikça % 5 ila 90'Iik bir oranda mevcut olur.
Bulusun amaci ayni zamanda, bunlarin fertigasyon ya da yaprak yolu ile uygulanmasi için, burada tarif edilen gübreleme bilesimlerinin, suda çözünür bir toz formunda, bir granül formunda ya da suda önceden çözülmüs bir sivi formunda kullanilmasidir.
Bulusa ait bilesim, eger fertigasyon ya da yapraktan uygulama öncesinde suda çözündürme yolu ile suda çözünür bir toz formunda kullanilir ise, tercihen sirasi ile 0,5 ila 20 kg/ha ve 0,06 ila 1 kg/ha bir miktarda uygulanir.
Bulusa ait bilesim eger bir baska ek gübre ile kombinasyon halinde bir granül biçiminde kullanilacak olursa, tercihen söz konusu kombinasyon dogrudan 75 ila 1.500 kg/ha bir miktarda uygulanir.
Bulusa ait bilesim, eger fertigasyon ya da yapraktan uygulama ile bunlarin uygulanmasi için bir sivi formunda biyo uyaricilar ile kombinasyon halinde kullanilacak olursa, tercihen sirasi ile 0,5 ila 20 kg/ha ve 0,06 ila 1 kg/ha bir miktarda uygulanir. Örnekler 1. Fosfor yoklugunda kök salgilarini elde etmek ve belirlemeye yönelik deneme.
Bitkilerin fosfor eksikligine verdigi tepkiyi ayrintili olarak karakterize etmek ve topraktaki fosfor dinamikleri üzerinde en büyük etkiye sahip olan, kökler tarafindan salgilanan metabolitleri tanimlamak için, Basvuru Sahibi fosfor yoklugunda tarimsal ilgiye konu olan iki ürün türü olan misir ve domatesin farklilasan salgi profilini analiz etmistir. Asagida, fosfor yoklugunda yayilan kök salgilarini belirlemek için yapilan denemenin kisa bir açiklamasi yer almaktadir.
Diger yazarlar (Naveed ve ark., 2017, "Bitki kök salgilari türlere, kökene ve zamana bagli olarak topragi stabilize edebilir ya da zayiflatabilir", Journal of Soil Science) tarafindan kullanilan yönteme benzer olan metot, hem misir tohumlari (LG 34.90 çesidi) hem de domates tohumlari (agora hybrid F1 çesidi) için ayniydi. Tohumlar % 96 etanolde 5 dakika süre ile yikanarak yüzeyleri sterilize edildi, bunun ardindan % 5 agartici ile 10 dakika boyunca yikandi. Tohumlar daha sonra yogun bir sekilde yikandi ve steril MiIIiQ suyunda 4 saat boyunca nemlenmesine izin verildi. Çimlenme için, tohumlar steril MilliQ suyu ile nemlendirilmis olan bir filtre kagidi yatagina yerlestirildi. Tohumlar 4 gün boyunca karanlikta çimlenmeye birakildi, daha sonra kökleri standart Hoagland besin çözeltisine batirilmis olarak fideler topraksiz kültür tepsilerine yerlestirildi. Kontrol islemleri için üç tepsi (her biri biyolojik bir kopyaya karsilik gelen) ve fosforsuz islem için üç tepsi olmak üzere on iki bitki her bir tepsiye yerlestirildi. Bitkiler 25 °C ve 16 saat isik / 22 °C ve 8 saat karanlik olmak üzere bir sicaklik ve isik periyodunda ve yüzeyde 4.000 lüks isik yogunlugunda büyütüldü.
Besin çözeltisi her üç günde bir taze çözelti ile degistirildi ve kabarcik problari tarafindan her zaman havalandirildi. 10 günlük büyümeden sonra, bitkiler fosforun tükenmesi islemine tabi tutuldu. Bunun için üç tepsi fosforun olmadigi modifiye edilmis Hoagland çözeltisi ile üç gün boyunca inkübe edildi ve geri kalan üç tepsi tam çözelti ile inkübe edildi. Inkübasyondan sonra kök salgilari elde edildi.
Bitkiler kültür tepsilerinden dikkatlice çikarildi ve bol su ile yikandi, bunun ardindan damitilmis su ile son bir yikama yapildi. Her bir tepsiye karsilik gelen bitkiler, kökleri su içine batirilmis bir biçimde 200 ml MilliQ su ihtiva eden genis boyunlu siselere yerlestirildi. Bitkiler 6 saat boyunca siselerde kuluçkaya yatirildi. Daha sonra bitkiler çikarildi ve çözünmeyen materyal, 0.20 pm filtreler ile süzülerek çözeltiden çikarildi.
Filtrelenen malzeme sivi nitrojen içinde bir anda donduruldu ve dondurularak kurutuldu. Elde edilen kurutulmus malzeme tartildi ve metoksiamin ve N-metil- (trimetilsililtrifloroasetamid) ile türevlendirildikten sonra gaz kütle kromatografisi ile analiz edildi.
Tablo 1, bitkiler tarafindan salgilanan metabolitleri ve bunlarin fosforsuza karsilik kontrol kosullari altindaki oranlarini göstermektedir.
Fosfor yoklugunda salinan metabolitlerin artmasi. Oran -P i' P Misir Domates Glukonik asit 6.52 Glukonik asit 8.30 Gliserik asit 3.15 Laktik asit 6.44 Laktik asit 2.72 Gliserik asit 6.27 Glikoz 2.23 Eritritol 5.76 Treonik asit 2.16 Serina 4.21 Fruktoz 1.75 Aspartik asit 3.62 Serina 1.64 Fruktoz 3.11 Gliserol 1.56 GABA 2.85 Arabinoz 1.40 Treonik asit 2.73 Glütamin 1.27 Glütamin 2.34 Arabinoz 2.74 Gliserol 1.62 Bu sonuçlara dayanarak, her iki kültürün kök salgilarindaki eslesen 11 metabolit seçildi. Bu metabolitler sunlardi: glukonik asit, gliserik asit, laktik asit, glikoz, tromonik asit, fruktoz, aspartik asit, serine, gliserol, arabinoz ve glutamin. Metabolitlerin her biri 3 kg topragin oldugu bir saksida 1 kg/ha'lik bir dozda ayri ayri uygulanmis, misir bitkileri ekilmis (saksi basina bir bitki olmak üzere islem basina 4 saksi) ve 6 hafta sonra bunlarin kuru agirliklari üzerindeki etki gözlenmistir. Metabolitlerin etkisi, negatif bir kontrol (islem görmemis) ve geleneksel bir fosfatli gübrenin (hektar basina 100 fosforlu gübre birimi -P2Os- bir dozda üçlü süper fosfat) oldugu pozitif bir kontrol ile karsilastirildi. Toprak, kumlu tin dokusuna ve tarimsal uygulamalar bakimindan bu elementin çok düsük bir seviyesi olarak kabul edilen 0,5 ppm'lik özümsenebilir bir fosfor içerigine sahip olan bir tarim topragindan gelmekte idi (Guia practice de la fertilizaoion racional de los cultivos ena Espana [Ispanya'daki mahsullerin rasyonel gübrelenmesi el kitabi], MAPAMA 2009). Bu özümsenebilir fosfor seviyesi, hektar basina 4,5 kg Pzos'e karsilik gelmektedir (30 santimetre ekilebilir toprak ve ortalama 1.300 kg/m3 bir yogunluk göz önüne alinacak olur ise, hektar basina kütle yaklasik olarak 3.900 ton olacaktir). Bitkiler için kullanilabilir olmayanlar da dahil olmak üzere Seçilen metabolitler, asagida yer alan Tablo 2'de gösterildigi gibi misirin büyümesini çesitli derecelerde gelistirmektedir. 6 haftalik büyümede misir bitkilerinin kuru biyo kütlesi.
Bilesik Kuru agirlik (9) Standart hata Kontrol 1.11 ± 0.06 Glukonik asit 1.77 ± 0.03 Gliserik asit 1.93 ± 0.05 Laktik asit 1.73 ± 0.06 Glikoz 1.45 ± 0.05 Treonik asit 1.14 ± 0.03 Fruktoz 1.38 ± 0.04 Aspartik asit 1.16 ± 0.05 Gliserol 1.30 ± 0.07 Arabinoz 1.26 ± 0.05 Glütamin 1.55 ± 0.07 Üçlü süper fosfat 1.91 ± 0.05 Yukarida yer alan sonuçlar, gliserik asidin misirdaki büyümeyi en çok arttiran metabolit oldugunu ve üçlü süper fosfat ile geleneksel fosfat islemi ile ayni sonucun elde edildigini göstermektedir. 2. Bulusa ait gübreleme bilesiminin ve kombinasyonunun uygulanmasi Su ile çözünür bir toz seklinde olan üç gübreleme bilesimi, asagida yer alan bilesime sahip olan bulusa göre hazirlanmistir: A: Agirlikça % 100 gliserik asit - 30 glutaminden olusan kombinasyon; gliserolden olusan kombinasyon.
Bu ürünler (A, B, C) misir ve domates bitkileri üzerinde yapilan saha denemelerinde test edildi ve negatif kontrol (islem yapilmamis) ve üçlü süper fosfattan (D) olusan geleneksel fosfat gübrelemesinin pozitif kontrolü ile karsilastirildi. Oranlar ve uygulama sekli asagida yer aldigi gibidir: - Misir için: 0 A: Fertigasyon yolu ile 10.0 kg/ha.
. B: Fertigasyon yolu ile 10.0 kg/ha.
. C: Fertigasyon yolu ile 10.0 kg/ha.
- D: Üçlü Süper fosfat Hektar basina 100 Fosforlu (P205) gübre birimleri - Domates için: 0 A: Fertigasyon yolu ile 8.0 kg/ha.
. B: Fertigasyon yolu ile 8.0 kg/ha.
- C: Fertigasyon yolu ile 8.0 kg/ha. 0 D: Üçlü süper fosfat: Hektar basina 80 fosforlu (P205) gübre birimleri Islemler, misirin (Tablo 3 ve 4) ve yani sira domatesin (Tablo 5 ve 6) verimini ve fosfor içerigini önemli ölçüde iyilestirdi.
Misir verimi (Tn tane/ha).
Kontrol 8.17 A 9.29 B 10.14 C 9.82 D 10.10 Misirdaki toplam fosfor konsantrasyonu (%).
Kontrol 0.16 Domates verimi (Tn/ha).
Kontrol 44.5 A 49.8 B 53.2 C 51.5 D 52.7 Domateste toplam fosfor konsantrasyonu (%). 2. salkim Kontrol 0.11 Çalisma yapilan islemlerde fosfor içerigindeki artisin bitkiler için özümsenebilir fosfor mevcudiyetindeki artistan kaynaklanip kaynaklanmadigini belirlemek amaci ile misir ve domates bitkileri ile yapilan denemelerde fosfor dengeleri gerçeklestirilmistir.
Deneme 2'de, deneme 1'deki ile ayni tarim topragi kullanildi, 0,5 ppm'lik özümsenebilir fosfor içerigi (1,95 kg/ha fosfor ve 4,5 kg/ha P205 gübre ünitelerine gübre birimlerine karsilik gelir) bulunmakta idi.
A, B ve C islemlerinde kullanilan moleküllerin hiçbiri bu elementi ihtiva etmedigi için fosforlu gübre ünitesi ilave edilmedi.
Misir ve domates bitkilerinin biyo kütlesinin kuru agirligi (bkz. Tablo 7 ve 8) ve bitkilerdeki toplam fosfor yüzdesi (Tablo 4 ve 6) dikkate alinmak sureti ile, hektar basina elde edilen biyo kütlede var olan fosfor kg'i hesaplanabilir. Görüldügü gibi, kuru biyo kütledeki fosfor miktari her durumda toprakta bulunan fosfor miktarindan çok daha yüksektir. Bu nedenle de, bitkilerin fosfor içerigindeki artis, özümsenebilir fosfor güçlendiriciye sahip olan gübreleme bilesimi sayesinde bitki tarafindan özümsenebilir fosforun mevcudiyetindeki bir artistan kaynaklanmaktadir.
Misir bitkilerinde fosfor dengesi.
Biyo kütle kuru agirligi (Tni'ha) kg P kuru biyo kütle/ha Kontrol 8.36 13.38 A 9.52 23.80 B 10.08 31.25 C 9.88 28.65 D 10.03 31.09 Domates bitkilerinde fosfor dengesi. 2. salkim Biyo kütle kuru agirligi (Tn/ha) kg P kuru biyo kütle/ha Kontrol 4.5 4.95 A 5.? 10.26 B 6.1 14.03 C 5.8 11.60 D 6.1 13.42 Yapilan tüm testlerde kullanilmis olan toprak 8,4 bir pH'a ve % 14'lük bir aktif kireçtasi yüzdesine sahiptir. Bu kosullar, kalsiyumlu fosfor çökeltmelerinin kalsiyum fosfatlara yol açtigi kireçli topraklar bakimindan tipiktir. Dolayisi ile de, bu tür topraklarda, çözünmeyen fosforun çözünmesi bitkiler için sadece özümsenebilir fosforu degil, ayni zamanda özümsenebilir kalsiyumu da serbest birakacaktir.

Claims (5)

  1. ISTEMLER 1. Bitki tarafindan özümsenebilir bir fosfor ve kalsiyum güçlendirici ihtiva eden bir gübreleme bilesimi olup. özelligi; bitki tarafindan özümsenebilir fosfor ve kalsiyum güçlendiricinin gliserik asit olmasi ile karakterize edilir.
  2. 2. Istem 1'e göre gübreleme bilesimi olup, özelligi; su ile çözünebilir bir toz seklinde ya da suda çözünmüs bir biçimde agirlikça % 100 gliserik asitten olusmasi ile karakterize edilir.
  3. 3. Istem 1'e göre gübreleme bilesimi olup, özelligi; agirlikça % 30 ila 80 arasinda gliserik asit ve agirlikça % 5 ila % 30 arasinda sekerler, amino asitler, gliserik asit disindaki organik asitler, poliaminler, gliserol, miyoinositol, adenin, urasil, sitozin, guanin ve bunlarin kombinasyonlarindan olusan grup içinden seçilen diger bilesenleri ihtiva etmesi ile ve gübreleme bilesiminin suda çözünür bir toz formunda olmasi ile karakterize edilir.
  4. 4. Istem 3'e göre gübreleme bilesimi olup, özelligi; sekerlerin tercihen sakkaroz, fruktoz, trehaloz, glikoz, arabinoz, maltoz ve yani sira bunlarin karisimlarindan seçilmesi ile karakterize edilir.
  5. 5. Istem 3'e göre gübreleme bilesimi olup, özelligi; amino asitlerin treonin, lisin, fenilalanin, glutamik asit, metionin, GABA, ornitin, glisin, glutamin, aspartik asit, serin, asparagin, tirozin, triptofan, valin, Iösin, izolösin, prolin, 4-hidroksiprolin, arginin, histidin, alanin, sistein ve bunlarin karisimlari arasindan seçilmesi ile karakterize 6. Istem 3'e göre gübreleme bilesimi olup, özelligi; gliserik asit disindaki organik asitlerin, laktik asit, süksinik asit, oksalik asit, glukonik asit, treonik asit. fumarik asit ve bunlarin karisimlari arasindan seçilmesi ile karakterize edilir. 7. Istem 3'e göre gübreleme bilesimi olup, özelligi; poliaminlerin putresin, spermidin, spermin ve bunlarin karisimlarindan seçilmesi ile karakterize edilir. 8. Istem 3 ila 7'den herhangi birine göre gübreleme bilesiminin, azotlu gübreler, fosfatli gübreler, potasyumlu gübreler, kalsiyumlu gübreler ve islahlari, mikro besinler, borik asit ve leonardit ve yani sira bunlarin kombinasyonlarindan seçilen baska bir ek gübre ile bir kombinasyonudur. 9. Istem 8'e göre kombinasyon olup, özelligi; istem 3 ila 7'den herhangi birine göre gübreleme bilesiminin kombinasyon içinde agirlikça % 0,5 ile 10'luk bir oranda mevcut olmasi ile karakterize edilir. 10. Istem 8 - 9'a göre kombinasyon olup, özelligi; ilave nitrojen gübresinin kombinasyonda agirlikça % 5 ila 90'lik bir oranda mevcut olmasi ve üre, amonyum nitrosülfat, potasyum nitrat, amonyum sülfat, amonyum nitrat, kalsiyum nitrat arasindan seçilmesi ile karakterize edilir. 11. Istem 8 - 9'a göre kombinasyon olup, özelligi; ilave fosfatli gübrenin kombinasyon içinde agirlikça % 5 ila 90'lik bir oranda mevcut olmasi ve fosfat kayaci, üçlü süper fosfat, tekli süper fosfat, konsantre süper fosfat, fosforik asit arasindan seçilmesi ile karakterize edilir. 12. Istem 8 - 9'a göre kombinasyon olup, özelligi; ilave potasyum gübresinin kombinasyon içinde agirlikça % 5 ila 90'Iik bir oranda mevcut olmasi ve potasyum klorür, potasyum sülfat, potasyum ve magnezyum çift sülfat, potasyum hidroksit arasindan seçilmesi ile karakterize edilir. 13. Istem 8 - 9'a göre kombinasyon olup, özelligi; ilave kalsiyumlu gübrenin kombinasyon içinde agirlikça % 5 ila 90'lik bir oranda mevcut olmasi ve kalsiyum klorür, kalsiyum siyanamid, kalsiyum sülfat, dolomit, kireçtasi, kalsiyum oksit, kalsiyum hidroksit arasindan seçilmesi ile karakterize edilir. 14. Istem 8 - 9'a göre kombinasyon olup, özelligi; ilave mikro besin gübresinin kombinasyon içinde agirlikça % 1 ila 30'Iuk bir oranda mevcut olmasi ve demir sülfat, magnezyum sülfat, çinko sülfat, manganez sülfat, bakir sülfat, amonyum molibdat, kobalt klorür arasindan seçilmesi ile karakterize edilir. 15. Istem 8 - 9'a göre kombinasyon olup, özelligi; ek bir gübre olarak borik asidin kombinasyon içinde agirlikça % 1 ila 30 bir oranda mevcut olmasi ile karakterize 16. Istem 8 - 9'a göre kombinasyon olup, özelligi; ek bir gübre olarak leonardit'in kombinasyon içinde agirlikça % 5 ila 90'lik bir oranda mevcut olmasi ile karakterize 17. Istem 3 ila 7'den herhangi birine göre gübreleme bilesiminin, amino asit hidrolisatlari, humik özler, alg özleri, canli mikro organizmalar ya da mikro organizmalarin özleri ve bunlarin kombinasyonlarindan olusan gruptan seçilen bir ya da daha fazla biyo uyarici ile kombinasyonudur. 18. Istem 17'ye göre kombinasyon olup. özelligi; biyo uyarioilarin kombinasyon içinde agirlikça % 5 ila 90'Iik bir oranda mevcut olmasi ile karakterize edilir. 19. Fertigasyon ya da yapraktan uygulama yolu ile uygulama için suda önceden çözünme biçiminde suda çözünür bir toz, granül ya da sivi formda istem 1 ila T'ye göre gübreleme bilesiminin kullanimidir. 20. Istem 19'a göre kullanim olup, özelligi; sirasi ile suda önceden çözünme fertigasyon ya da yapraktan uygulama yolu ile suda çözünür bir toz olarak 0,5 ile 20 kg/ha ve 0,06 ila 1 kg/ha'lik bir miktarda uygulanmasi ile karakterize edilir. 21. Fertigasyon ya da yapraktan uygulama yolu ile uygulama için suda önceden çözünme biçiminde suda çözünür bir toz, granül ya da sivi formda istem 8 ila 18'e göre gübreleme bilesiminin kullanimidir. miktarda dogrudan uygulanmasi ile karakterize edilir. 23. Istem 21'e göre kullanim olup, özelligi; fertigasyon ya da yapraktan uygulama yolu ile sirasi ile 0,5 ile 20 kg/ha ve 0,06 ila 1 kg/ha'lik bir miktarda uygulanmasi ile karakterize edilir.
TR2021/014776 2019-03-27 Bir bitki tarafından özümsenebilen fosfor ve kalsiyum güçlendirici içeren gübreleme bileşimi ve bunların kullanımı. TR2021014776T (tr)

Publications (1)

Publication Number Publication Date
TR2021014776T true TR2021014776T (tr) 2021-10-21

Family

ID=

Similar Documents

Publication Publication Date Title
Alvarez et al. Microalgae, soil and plants: A critical review of microalgae as renewable resources for agriculture
Rodrigues et al. Azotobacter-enriched organic manures to increase nitrogen fixation and crop productivity
Suge et al. Effect of organic and inorganic sources of fertilizer on growth, yield and fruit quality of eggplant (Solanum Melongena L)
CN102726200A (zh) 一种控制蚕豆连作障碍的多样性栽培方法
AU2018101956A4 (en) Biofertiliser composition
El-Fouly et al. Foliar feeding with micronutrients to overcome adverse salinity effects on growth and nutrients uptake of bean (Phaseolus vulgaris)
El-Metwally et al. Growth, nutrients uptake and grain yield of some wheat cultivars as affected by zinc application under sandy soil conditions
Verma et al. Effect of bio-organics and fertilizers on yield and nutrient uptake by cabbage
Baiz et al. Solid phosphate sludge composted with organic horticultural residues improves the growth of citrus and forest seedlings
Natalie et al. Effect of Beneficial Soil Microbes on Growth and Yield of Celery in Volcanic Soil of West Java
TR2021014776T (tr) Bir bitki tarafından özümsenebilen fosfor ve kalsiyum güçlendirici içeren gübreleme bileşimi ve bunların kullanımı.
CN113773136A (zh) 一种长效多功能型叶面肥及其制备方法
CA3185441A1 (en) Whole cell methanotroph based biostimulant compositions, methods and applications thereof
JP7317980B2 (ja) 植物吸収可能なリン及びカルシウム増強剤を含む施肥組成物及びその使用
RU2796126C2 (ru) Удобрительная композиция, которая включает в себя потенцирующее средство усваиваемого растением фосфора и кальция, и ее применение
Tuhuteru et al. Responses growth and yield of three shallot cultivars in sandy coastal land with PGPR (Plant Growth Promoting Rhizobacteria)
EP3950647A1 (en) Fertiliser composition that includes a plant-assimilable potassium booster
Zewide Role of bio-fertilizer for maximizing productivity of selected horticultural crops
AU2019240617A1 (en) Biofertiliser Composition
Ahmed et al. Effects of Biological and Chemical Fertilizers on Growth and Symbiotic Properties of Faba Bean (Vida/aha L.) Under Salt Stress
RU2813374C1 (ru) Способ применения штамма Bacillus megaterium SL04 (EBC/22-MP2) совместно с минеральными удобрениями и мелиорантами для повышения урожайности и качества сельскохозяйственных культур
Meegalla et al. Effect of soil applied organic amendments and microbial inoculant on the improvement of growth and yield of soybean (Glycine max L.)
Kumar et al. EXPLORING THE GROWTH AND EFFECT OF FRESH AZOLLA FILICULOIDES AS A BIOFERTILIZER ON THE VEGETATIVE ATTRIBUTES OF TOMATO
Alvarez De La Hoz Understanding Cyanobacteria-based Biofertilizers in Soil-Water and Soil-Plant Systems
De La Hoz Understanding Cyanobacteria-Based Biofertilizers in Soil-Water and Soil-Plant Systems