TR2021010401A2 - Asansör boşluğunda yükselen kule vi̇nç - Google Patents

Asansör boşluğunda yükselen kule vi̇nç

Info

Publication number
TR2021010401A2
TR2021010401A2 TR2021/010401 TR2021010401A2 TR 2021010401 A2 TR2021010401 A2 TR 2021010401A2 TR 2021/010401 TR2021/010401 TR 2021/010401 TR 2021010401 A2 TR2021010401 A2 TR 2021010401A2
Authority
TR
Turkey
Prior art keywords
mast
fixing
elevator
feature
crane
Prior art date
Application number
TR2021/010401
Other languages
English (en)
Inventor
Ayc Cek Bayram
Taha Avcilar Abdullah
Bed Rhan Elen Samet
Tinkir Mustafa
Rah M Mutlu Ahmet
Uzun Yusuf
Emre Ata Muhammed
Yaman Emre
Original Assignee
Arni̇kon Mühendi̇sli̇k Anoni̇m Şi̇rketi̇
Filing date
Publication date
Application filed by Arni̇kon Mühendi̇sli̇k Anoni̇m Şi̇rketi̇ filed Critical Arni̇kon Mühendi̇sli̇k Anoni̇m Şi̇rketi̇
Priority to PCT/TR2021/050771 priority Critical patent/WO2022271114A1/en
Publication of TR2021010401A2 publication Critical patent/TR2021010401A2/tr

Links

Abstract

Buluş; hem büyük hem de küçük kapasiteli inşaatların yapımında parçaları kaldırmak, taşımak ve yerleştirmek için rahatlıkla kullanılabilen, yapının asansör boşluğuna yerleştirilen ve kendiliğinden yükselme özelliğine sahip yenilikçi kule vinç sistemi hakkındadır. Standart kule vinç sistemi gibi kendi kendine tırmanan yenilikçi kule vinç sisteminin temel amacı, inşaat sırasında şantiyede istenilen yükün kaldırılması, taşınması ve yerleştirilmesidir. Ancak diğer kule vinç sistemlerinin kurulum ve yükselme mantığından tamamen farklı bir tasarıma sahiptir.

Description

TARIFNAME ASANSÖR BOSLUGUNDA YÜKSELEN KULE VINÇ TEKNIK ALAN Bulus; hem büyük hem de küçük kapasiteli insaatlarda parçalari kaldirmak, tasimak ve yerlestirmek için rahatlikla kullanilabilen, insaatin asansör bosluguna yerlestirilen ve asansör boslugunda kendiliginden yükselme özelligine sahip yenilikçi kule vinçle ilgilidir. ÖNCEKI TEKNIK Insaatlarda kullanilan vinçler, insaat sürecinin vazgeçilmez bir parçasi olup, ergonomik tasarimlari, ekonomikligi ve islevselligi kullanici için büyük önem tasimaktadir. Özellikle insaatlarda kullanilan vinç türü kule vinçlerdir. Günümüzde büyük kapasiteli santiyelerde kule vinç kullanimi bir zorunluluk haline gelirken orta ve küçük kapasiteli insaatlarda (en az 15 m. ) kullaniminin ekonomik olmamasi, montaji, kullanim zorlugu ve operatörsüz kullanilamamasi gibi nedenlerden dolayi tercih edilmemektedir.
Bilinen teknikteki kule vinçlerin baslica problemleri: o Kule vinçlerin gövdesini olusturan ve yükseltilmesini saglayan kule elemanlari kullanilmaktadir. Bu kule elemanlarina. mast adi verilmektedir. Kule vinçlerde yükselme prensibi; çalisma yüksekligi kadar, alt kismini mast elemaniyla besleyip, istenilen çalisma yüksekligine çikmaktir. Bu nedenle mast gereksinimi oldukça fazla olmaktadir. Bu gereksinim gerek lojistik gerekse montaj ve de montaj islemlerinde, yükleniciye hem zaman hem de maddi kayip olarak yansimaktadir. o Mast sayisinin artmasiyla birlikte kritik baglanti parça sayisi da artmaktadir.
Bu parçalarin, kule vincin her montaj ve demontaj sonrasi kontrol edilmesi is güvenligi açisindan zorunlu olup ve bu durum da zaman kaybi yaratmaktadir.
Bilinen tekniklerde genellikle pernolu baglantilar tercih edilmektedir. Ortalama 3 metrede bir, teknige göre 8-16 perno ile baglantilar yapilmaktadir. Kritik baglanti parça sayisinin artmasi olasi kazalara da sebebiyet vermektedir.
Bilinen teknikteki kule vinçlerde, egilme momentini dengelemek için zemine beton dökme metodu (ankraj) uygulanmakta ya da bir sase sistemi üzerine yaklasik 100 ton beton blok koyulmaktadir. Özellikle yüz ölçümü büyük zemini bozuk insaat sahalarinda kule vinç zeminin hazirlanmasi, montaj ve de montaji oldukça zor bir hale gelmektedir.
Serbest çalisan kule vinçlerde yükselme esnasinda çok ciddi tedbirler alinarak bu konuda uzman bir ekip tarafindan bir yükselteme mekanizmasi kullanilarak 1-2 gün içinde yükselme islemleri tamamlanmaktadir. Bu hem sektörde nitelikli eleman ihtiyaci dogurmakta hem de zaman kaybi yaratmaktadir.
Bilinen yöntemlerde kule vinçler yukaridan kontrol edildiginden, kule kisminda bir kabin ve operatörün bulunmasi gerekmektedir. Kule vinçte çalismak oldukça tehlikeli ve operatörlük belgelerini almak zor oldugundan ülkemizde ve dünyada kule vinç operatörü oldukça azdir. Bu da nitelikli personel açisindan sektörde bir kisirlik meydana getirmektedir.
Serbest çalisan kule vinçler açik alanda çalistigindan rüzgâr yüküne dogrudan maruz kalmaktadir. Çesitli frekanslarda ve yüksek hizlarda esen rüzgârlar kule vinçlerin devrilmelerinin ve is kazalarin en temel nedenidir.
BU LUSUN KISA AÇIKLAMASI Bulusa konu kule vinç sistemi, insaat asamasinda asansör bosluguna kurulur.
Bu boslukta zemin kattan son kata kadar kendi kendine yükselir. Kisaca standart kule vinçler gibi kat sayisi kadar mast gerektirmez. Bu özelliklerinin yani sira her kat yüzeyinde istenilen açida dönebilir, santiyeden istenilen yükü kaldirabilir, tasiyabilir ve yerlestirebilir.
Bulus konusu sistemi geleneksel kule vinçlerden ayiran en önemli özellikler: Vinçin alt kisminin tek bir mastan olusmasi ve insaat yapildikça tüm sistemin asansör boslugunda kendiliginden yükselebilmesidir. Dolayisiyla bulus konusu sistem kat insa edildikçe kendi kendine yükselebilir diger kule vinçler gibi toplam kat sayisi kadar masta ihtiyaç duymamaktadir.
Yükselme ve çalisma esnasinda mastin asansör boslugu duvarlarina sabitlenmesi ve tüm vinç sistemin buradan desteklenmesidir. Bu nedenle diger kule vinçlere göre temel sase ve zemin beton agirliklarina gerek yoktur.
Ayrica bilinen teknikteki kule vinç sistemleri çalisma ve yükselme esnasinda zeminden ve insaat dis duvarlarindan destek almak zorundadir. Bulusa konu kule vinç için böyle bir gereksinim söz konusu degildir.
- Bulus konusu sistem insaat asansör bosluguna yerlestirilmis olmasindan dolayi rüzgâr yüklerine maruz kalmamaktadir. Bu nedenle rüzgârdan dolayi devrilme riski bilinen teknikteki kule vinçlere göre yok denecek kadar azdir.
- Sistem tek bir ana gövdeden ve de monte kule kismindan olustugundan tek bir tir ile nakliyesi mümkün hale gelmistir ve lojistik maliyetini ortadan kaldirarak ihracat kapilarini açmistir. Bilinen teknikteki kule vinçlerin yükseltme sürecinde ihtiyaç duyduklari mastlarin kule vincin yüksekligiyle dogru orantili olarak en az 8 tir ile tasinmasi gerekliligi böylece ortadan kaldirilmistir.
- Kurulum asamasinda, dengeleyici beton bloklara ihtiyaç duyulmadigindan montaji oldukça kolay ve hizli bir sekilde gerçeklestirilmektedir.
- Yükselme esnasinda, ayri bir makine ya da vince ihtiyaç duymadan, 2 kisilik bir ekip ile vinci kat yüksekligi ile birlikte mümkündür.
- Standart kule vinç operatörüne gerek duymadan kullanilabilir özelliktedir.
Yapilan arastirmalar sonucunda, insaat asansör bosluguna yerlestirilen, temel sasesi olmayan, moment dengeleyici zemin beton agirliklarina ihtiyaç duymayan, vincin kule kisminda operatörü olmayan ve yükseldikçe kat sayisi kadar ilave masta ihtiyaç duymadan kendi kendine yükselme özelligine sahip kule vinç bilinen teknikte bulunmamaktadir. Bulusumuz, tüm bu yenilikçi özellikleriyle bilinen teknikteki kule vinç sistemlerinden teknik ve nitelik olarak ayrilmaktadir.
SEKIL LISTESI Sekil 1. Kule Vincin Asansör Bosluguna Yerlestirilmis Genel Görünümü Sekil 2. Kule Vincin Asansör Bosluguna Yerlestirilmis Görünümü Sekil 3. Kule Vincin Genel Görünümü Sekil 4. Kule Vincin Asansör Bosluguna Yerlestirilmis Önden Görünümü Sekil 5. Kule Vincin Asansör Bosluguna Yerlestirilmis Arkadan Görünümü Sekil 6. Kule Parçasi Genel Görünümü Sekil 7. Zemin Sabitleme Parçalari Genel Görünümü Sekil 8. Mast Parçasinin Zemin Sabitleme Parçalarina Montajli Görünümü Sekil 9. Mast Parçasinin Genel Görünümü Sekil 10. Asansör Boslugu Sabitleme Sistemi Genel Görünümü Sekil 11. Asansör Boslugu Sabitleme Sistemi Detay Görünümü Sekil 12. Yükselme Silindiri Genel Görünümü Sekil 13. Silindir Destek Sistemi Genel Görünümü Sekil 14. Piston Mili Tirmanma Sistemi Genel Görünümü Sekil 15. Mast Destekleme ve Yükselme Tekerleri Genel Görünümü Sekil 16. Asansör Boslugu Sabitleme Sistemi ve Bilesenleri Genel Görünümü Sekil 17. Asansör Boslugu Sabitleme Sistemi ve Bilesenleri Genel Görünümü Sekil 18. Asansör Boslugu Sabitleme Sistemi ve Bilesenleri Genel Görünümü Sekil 19. Rulet Montajli Görünüm Sekil 20. Rulet Yuvasi Genel Görünümü Sekil 21. Kuyruk Dengeleme Parçasi ve Bilesenleri Genel Görünümü Sekillerde verilen numaralandirmalarin karsiliklari: 1. Mast Parçasi 1.1.Yükselme Mekanizmasinin Tirmanma Tirnaklari 1.2.Yükselme Mekanizmasinin Hidrolik Silindirleri 1.3. Yükselme Mekanizmasi Silindir Destek Sistemi 1.3.1. 1.3.2. 1.3.3. 1.3.4. 1.3.5.
Tirmanma Sekmeleri için Alt Tasiyici Çene Destek Parçasi Alt Döner Mafsal Pim Alt Kizak Mekanizmasi Alt Burulma Yayi 1.4.Yükselme Mekanizmasi Piston Mili Tirmanma Sistemi 1.4.1. 1.4.2. 1.4.3. 1.4.4.
Tirmanma Sekmeleri için Üst Tasiyici Çene Üst Döner Mafsal Pim Üst Kizak Mekanizmasi Üst Burulma Yayi 1.5. Asansör Deligi Sabitleme Sistemi için Mast Delikleri 1.6. Yükselme Kizagi 2. Mast Zemin Betonu Sabitleme Parçalari 2.1. Sabitleme Saplamalari 2.2. Çelik Plaka 2.3. Sabitleme Civatalari 2.4. Sabitleme Pimleri 2.5. Sabitleme Delikleri 3. Mast Asansör Boslugu Sabitleme Sistemi 3.1.Asansör Boslugu Betonu için Erkek Sabitleme Aparati 3.2. Disi Sabitleme Aparati 3.3. Mast Deligi için Sabitleme Milleri 3.4. Sabitleme Silindirleri 3.5. Mast Destekleme ve Yükselme Tekerleri 4. Rulet 4.1. Rulet Yuvasi Parçasi 4.2. Kilitleme Sistemi Kule Parçasi Kuyruk Dengeleme Parçasi 7.1 Dengeleme Kollari 7.2 Dengeleme Beton Bloklari Tasima Parçasi 8.1. Halat Sistemi 8.2. Kanca 9. Yükselme Silindirleri Hidrolik Güç Ünitesi . Sabitleme Silindirleri Hidrolik Güç Ünitesi 11.Vinç Kontrol Sistemi 12.Tüm Hidrolik Sistemlerin Kontrol Üniteleri 12.1. Sabitleme Sistemi Hidrolik Kontrol Kumandasi 12.2. Yükselme Mekanizmasi Hidrolik Kontrol Kumandasi 13. Mast Sabitleme Sistemi için Kaldirma Sistemi BULUSUN DETAYLI AÇIKLAMASI Bulus, mast parçasi (1), mast zemin betonu sabitleme parçalari (2), mast asansör boslugu sabitleme sistemi (3), rulet (4), kule parçasi (5), ana bom (6), kuyruk dengeleme parçasi (7), tasima parçasi (8), yükselme silindirleri hidrolik güç ünitesi (9), sabitleme silindirleri hidrolik güç ünitesi (10), vinç kontrol sistemi (11) , tüm hidrolik sistemlerin kontrol üniteleri (12) ve mast sabitleme sistemi için kaldirma sistemi (13) olmak üzere on üç ana parçadan olusan kendiliginden yükselebilen yenilikçi kule vinç sistemiyle ilgilidir.
Mast parçasi (1); yükselme mekanizmasinin tirmanma tirnaklari (1.1), yükselme mekanizmasinin hidrolik silindirleri (1.2), yükselme mekanizmasi silindir destek sistemi (1.3), yükselme mekanizmasi piston mili tirmanma sistemi (1.4), asansör deligi sabitleme sistemi için mast deliklerinden (1.5) ve yükselme kizagi (1.6) içermektedir.
Yükselme mekanizmasi silindir destek sistemi (1.3); tirmanma sekmeleri için alt tasiyici çene (1.3.1), destek parçasi (1.3.2), alt döner mafsal pim (1.3.3), alt kizak mekanizmasi (1.3.4) ve alt burulma yayi (1.3.5) içermektedir. Yükselme mekanizmasi piston mili tirmanma sistemi (1.4); tirmanma sekmeleri için üst tasiyici çene (1.4.1), üst döner mafsal pim (1.4.2), üst kizak mekanizmasi (1.4.3) ve üst burulma yayi (1.4.4) içermektedir.
Mast zemin betonu sabitleme parçalari (2); sabitleme saplamalari (2.1), çelik plaka (2.2), sabitleme civatalari (2.3), sabitleme pimleri (2.4) ve sabitleme delikleri (2.5) içermektedir.
Mast asansör boslugu sabitleme sistemi (3); en az dört adet asansör boslugu betonu için erkek sabitleme aparati (3.1), en az dört adet disi sabitleme aparati (3.2), mast deligi için sabitleme milleri (3.3), en az dört adet sabitleme hidrolik silindiri (3.4) ve en az sekiz adet mast destekleme ve yükselme tekeri (3.5) içermektedir.
Bulusumuzun temel amaci, insaat sirasinda santiyede istenilen yükün kaldirilmasi, tasinmasi ve yerlestirilmesidir. Bulusumuz, diger kule vinç sistemlerinin kurulum ve yükselme mantigindan tamamen farkli çalisma sistemine ve gereksinime sahiptir. Bulusumuzun kurulum ve kendiliginden yükselme asamalari örneklerle asagida izah edilecektir.
Bulusumuzun kurulumu: Tek sütun seklindeki mast parçasi (1); yükselme mekanizmasinin tirmanma tirnaklari (1.1), yükselme mekanizmasinin hidrolik silindirleri (1.2), yükselme mekanizmasi silindir destek sistemi (1.3), yükselme mekanizmasi piston mili tirmanma sistemi (1 .4), asansör deligi sabitleme sistemi için mast deliklerinden (1.5) ve yükselme kizagindan (1.6) olusmaktadir. Diregin mast zemin betonu sabitleme parçalari (2), sabitleme saplamalari (2.1), çelik plaka (2.2), sabitleme civatalari (2.3), sabitleme pimleri (2.4) ve sabitleme deliklerinden (2.5) olusur. Dört sabitleme saplamasinin (2.1) üzerine bir çelik plaka (2.2) ile sabitleme civatalari (2.3) yerlestirilir ve asansör zemin betonu dökülmeden önce bir kalip yardimiyla zemine yerlestirilir. Bu islemden sonra üzerlerine asansör zemin betonu dökülür. Daha sonra mast parçasi (1) mobil vinç vasitasiyla bu dört saplamaya (2.1) denk gelecek sekilde yerlestirilir. Mastin (1) sabitleme deliklerine (2.5) ve sabitleme saplamalarina (2.1) sekiz adet sabitleme pimi (2.4) takilir. Böylece tek sütun mast (1) ve tespit saplamalari (2.1) birlestirilmis ve asansör zeminine sabitlenmis olur.
Diger taraftan rulet (4); rulet yuvasi parçasi (4.1) ve kilitleme sisteminden (4.2) olusmaktadir. Kule vincin üst ve hareketli kismi olan rulet (4), rulet yuvasi parçasi (4.1) ile mastin (1) üzerine sekiz adet sabitleme saplamasi ve civata-somun baglantisi ile yerlestirilmis durumdadir.
Ardindan. mast parçasinin (1) üst kismindan en alt kisma dogru en az üç adet mast asansör boslugu sabitleme sistemi (3) yerlestirilir. Mast parçasinin (1) üst kisminda bulunan mast sabitleme sistemi için kaldirma sistemi (13) kullanilir. Mast asansör boslugu sabitleme sistemlerinin (3) her biri asansör boslugu betonu için dört adet erkek sabitleme aparati (3.1), sabitleme sistemi için dört adet disi sabitleme aparati (3.2), mast deligi için sabitleme milleri (3.3), dört adet sabitleme hidrolik silindirinden (3.4) ve sekiz adet mast destekleme ve yükselme tekerlerinden (3.5) olusmaktadir. Ayrica her mast asansör boslugu sabitleme sisteminin (3) üstünde sabitleme silindirleri hidrolik güç ünitesi (10) yer almaktadir.
Sabitleme silindirleri hidrolik güç ünitesi (10); kontrol sistemi ve valfler içerir, sabitleme silindirlerine (3.4) basinçli hidrolik yag saglar. Dört adet sabitleme hidrolik silindiri (3.4), mast asansör boslugu sabitleme sistemlerinin (3) her biri içinde birbirinden bagimsiz olarak çalistirilir ve kontrol edilir. Ayrica ikinci (ortadaki) mast asansör boslugu sabitleme sisteminin (3) üzerinde hem yükselme silindirleri hidrolik güç ünitesi (9) hem de sabitleme silindirleri hidrolik güç ünitesi (10) yer almaktadir ancak sabitleme sisteme sistemi hidrolik kontrol kumandasi (12.1) ve yükselme mekanizmasi hidrolik kontrol kumandasi (12.2) olarak iki ayri kumanda mevcuttur.
Bunun nedeni ise, ikinci (ortadaki) mast asansör boslugu sabitleme sisteminin (3) üzerinde hem yükselme silindirlerinin (1.2) olmasi hem de asansör boslugu sabitleme silindirlerinin (3.4) yer almasidir.
Kule parçasi (5) ise önden ana boma (6) ve arkadan dengeleme kollari (7.1) ile kuyruk dengeleme kismina (7) baglanmaktadir. Halat sisteminden (8.1) ve kancadan (8.2) olusan tasiyici parça (8) ve vinç kontrol sistemi (11) sirasiyla ana bom (6) üzerine yerlestirilmis durumdadir. Böylece kule vincin üst ve hareketli kismi olusmus olur.
Son olarak kuyruk dengeleme parçasina (7) dengeleme beton bloklari (7.2) konulur. Tüm bu islemlerde yine mobil vinç kullanilmaktadir. Böylece bulus konusu sistemin kurulum islemi gerçeklestirilmis olup, sadece zemin baglantisi ile en fazla 10 metre yükseklikte serbest sekilde (yükselmesine gerek kalmadan) kullanilabilecek duruma gelmis olur.
Ayrica her bir mast asansör boslugu sabitleme sisteminin (3) dört adet erkek sabitleme aparati (3.1) asansör boslugu betonu dökülmeden önce her katin U seklindeki karkasinin içerisine kaliplar kullanilarak yerlestirilir. Daha sonra asansör boslugu betonu dökülür ve bu erkek sabitleme aparatlari (3.1) U seklindeki asansör boslugu betonu içinde kalir. Böylece vincin kat yükseldikçe sabitlenmesi ve dengelenmesi için gerekli kosullardan biri saglanmis olur.
Mast sabitleme sistemi için kaldirma sistemi (13), alttaki, ortadaki ve üstteki mast asansör boslugu sabitleme sistemlerini (3) istenilen konuma kaldirmak için kullanilir. Daha sonra bu üç adet mast asansör boslugu sabitleme sistemi (3) sirasiyla (örnegin: birinci, ikinci ve üçüncü katlar) her katin asansör boslugu betonu içinde gömülü olan erkek sabitleme aparatlari ile ayni hizaya getirilir. Sabitleme sistemi hidrolik kontrol kumandasi (12.1) kullanilarak sabitleme silindirlerinin (3.4) tahriki saglanir. Mast asansör boslugu sabitleme sistemlerinin her birinde (3) bulunan dört disi sabitleme aparati (3.2) ileri dogru hareket ederek erkek sabitleme aparatlari (3.1) ile iç içe gelecek sekilde konumlandirilir ve pernolarla sikilir. Daha sonra mast deligi sabitleme milleri (3.3), mast deliklerinin (1.5) içinden geçirilerek mast asansör boslugu sabitleme sistemlerinin (3) mastin (1) üzerinde sabitlenmesini saglar.
Bulus konusu sistemin kendiliginden yükselme çalisma senaryosu ise su sekildedir: Bu islem, en fazla 10 metreden sonra binada ilave kat yapilacak ise 0 zaman baslamaktadir. Çünkü vinç zaten en fazla 10 metre yükseklikte sadece zemin baglantisi ile çalisabilmektedir. Mast parçasi (1) üzerinde es zamanli hareket saglayan en az iki adet yükselme mekanizmasi hidrolik silindirleri (1.2) yer almaktadir. Bu silindirlerin alt tarafi yükselme mekanizmasi silindir destek sistemine (1.3), üst tarafi ise yükselme mekanizmasi piston mili tirmanma sistemine (1.4) baglidir. Yükselme mekanizmasi silindir destek sistemi (1.3) ve yükselme mekanizmasi piston mili tirmanma sistemi (1.4) içerisinde yer alan tirmanma sekmeleri için alt tasiyici çene (1.3.1) ve tirmanma sekmeleri için üst tasiyici çene (1.4.1) ile mast üzerindeki, yükselme mekanizmasinin tirmanma tirnaklarina (1.1) takilidir. Söz konusu yükselme mekanizmasinin tirmanma tirnaklari (1.1); esit araliklarla ardisik dörtgen yuvalara sahiptir. Yükselme mekanizmasi tirmanma tirnaklari (1.1) mastin parçasinin (1) bir parçasi olup, vinçte istenilen yükselme strogunu elde etmek için esit mesafede ardisik sirayla yerlestirilmistir. Tirmanma sekmeleri için alt tasiyici çene (1.3.1) ve tirmanma sekmeleri için üst tasiyici çenelerin (1.4.1) uç kisimlarda, tirmanma tirnaklarinin (1.1) içine yerlesecek sekilde tasarlanmislardir. Diger taraftan yükselme silindirleri destek sistemi (1.3) destek parçasi (1.3.2) ile mast üzerindeki ortadaki sabitleme sistemi (3) üzerinde konumlandirilmistir.
Vincin yükselme senaryosu mast parçasi (1) üzerindeki ortadaki sabitleme sisteminden (3) yapilmaktadir. Çünkü yükselme islemi bu sabitleme sistemi (3) üzerinde bulunan yükselme mekanizmasi silindirlerinden (1.2) gerçeklesmektedir.
Yükselme için öncelikle mast parçasinin (1) zemin ile baglantisinin kesilmesi gerekmektedir. Bu amaçla önce sabitleme saplamalari (2.1) içerisinden sabitleme pimleri (2.4) çikartilir ve böylece mast parçasinin (1) tabani serbest kalir. Diger yandan alttaki ve üstteki mast asansör boslugu sabitleme sistemlerini (3) mast parçasi (1) ile baglayan sabitleme milleri (3.3) çekilir. Ancak ait ve üstte bulunan mast asansör boslugu sabitleme sistemleri (3) disi sabitleme aparatlari (3.2) ile halen beton içinde bulunan erkek sabitleme aparatlari (3.1) ile baglidir. Yani vinç sistemi yükselme esnasinda da tüm sabitleme sistemleri (3) ile asansör boslugu betonuna bagli durumdadir. Ancak mast parçasi (1), alttaki ve üstteki sabitleme sistemleri (3) üzerindeki mast destekleme ve yükselme tekerleri (3.5) ile temas halindedir. Diger yandan mast parçasi (1), ortadaki sabitleme sistemi (3) ile hem sabitleme mili (3.3) hem de yine mast destekleme ve yükselme tekerleri (3.5) ile temas halindedir. Yani ortadaki sabitleme sistemini (3) mast parçasi (1) ile baglayan mast deligi sabitleme mili (3.3) çekilmemistir. Buradaki amaç yükselme esnasinda mast parçasinin (1) tüm sabitleme sistemleri (3) üzerinde yer alan destekleme ve yükselme tekerleri (3.5) vasitasiyla sabitleme sistemleri (3) üzerinden kayarak yükselmesidir. Ayrica altta ve üstte bulunan mast asansör boslugu sabitleme sistemlerini (3) mast parçasi (1) ile baglayan sabitleme milleri (3.3) yükselme esnasinda çekilmis olsa da mastin destekleme ve yükselme tekerlerine (3.5) temasi sayesinde vincin yükselme esnasindaki egilme momenti minimize edilmektedir. Kisaca yükselme esnasinda mast parçasi (1) ortadaki sabitleme sistemine (3) bagli olup diger sabitleme sistemlerine sadece destekleme ve yükselme tekerleri (3.5) ile temas halindedir.
Yükselme mekanizmasi hidrolik silindirleri (1.2) yükselme mekanizmasi hidrolik kontrol kumandasi (11.2) kullanilarak ayni hizda ve basinçta ayni anda çalistirilir. Yükselme silindirlerinin (1.2) silindir destek sistemi (1.3) ve piston mili tirmanma sistemi (1.4) içerisinde yer alan alt kizak mekanizmasi (1.3.4) ve üst kizak mekanizmasi (1.4.3) mast parçasi (1) üzerinde yer alan yükselme kizagi (1.6) üzerinden kayacak yapidadir. Bu kizak sistemleri sayesinde silindirler yukari dogru hareket ettiginde üst kizak mekanizmasina (1.4.3) bagli piston mili ve üst tasiyici çene (1.4.1) hem mast parçasi (1) üzerinde piston kollarinin ilerlemesini hem de mast parçasinin (1) yukari dogru yükselmesini saglamaktadir.
Yükselme aninda silindir alt kismi ise destek parçasi (1.3.2) sayesinde ortadaki sabitleme sistemi üzerinde (3) dengelenmektedir. Ayrica her bir tirnak ilerlemesinde alt tasiyici çeneler (1.3.1) ve alt burulma yayi (1.3.5) sayesinde tirmanma tirnaklari (1.1) içerisine girmekte ve silindirlerin alt kisimdan mast parçasini (1) desteklemesini saglamaktadir. Ayni zamanda ise mast parçasi (1) yükseldikçe alt tasiyici çeneler (1.3.1), alt burulma yayi (1.3.5) sayesinde tirmanma tirnaklari içerisinden (1.1) çikabilmektedir. Kisaca, yükselme aninda silindirlerin alt kismi silindir destek sistemi (1.3) sayesinde hem mast parçasinin (1) yukari hareketini yapmasini hem de alt çeneler (1.3.1) tirnak içindeyken mast parçasinin (1) desteklenmesini saglamaktadirlar. Benzer senaryo ise piston mili tirmanma sisteminin (1.4) tirmanma tirnaklari (1.1) içerisine girmesini ve her piston mili yukari strogunda mast parçasini (1) yukari dogru itmesini saglamaktadir. Alt burulma yaylari (1.3.5) ve üst burulma yaylari (1.4.4), alt tasiyici çeneler (1.3.1) ve üst tasiyici çenelerin (1.4.1) tirmanma tirnaklari (1.1) içerisine girmesini ve mast parçasinin (1) yükseldikçe tirnak pozisyonunun degismesinden ötürü çenelerin geri tepmesini saglamaktadir. Bu sekilde yükselme islemi istenilen vinç yükselme mesafesine göre kolaylikla yapilmaktadir. Ayrica silindir piston kollari da tirmanma tirnaklari (1.1) üzerinden asagi çekilebilmekte ve yine istenilen tirnak oyuklarinin içine üst (1.4.1) çeneler ve üst burulma yaylari (1.4.4) ile girebilmektedir. Bu sayede piston kollarin mast tirnaklari üzerinde asagi ve tekrar yukari hareketi ile vinç kaç metre yükseltilmek isteniyorsa yapilabilmektedir. Yükselme silindirleri (1.2) geri çekilme islemi ise, piston millerinin uç kisminda yer alan üst tasiyici çenelerin (1.4.1) tirmanma tirnaklarindan (1.1) çikmasi ve bir alt tirnaga girmesi seklinde gerçeklesmektedir. Bu islemde ise üst çenenin tirnaktan çikip tekrar bir alt tirnaga girmesi üzerindeki üst burulma yayinin (1.4.4) tepki kuvveti ile saglanmaktadir. Bu islem gerçeklesirken ise mast parçasini (1), silindir destek sisteminde (1.3) yer alan alt tasiyici çenenin (1.3.1) tirmanma tirnaklari (1.1) içinde kalmasi ile desteklenmektedir. Yükselme silindirleri de (1.2) de üstüne gelen mast parçasinin yükünü destek parçasinin (1.3.2) sabitleme sistemi (3) üzerine basmasiyla yenebilmektedir.
Bu islemden sonra vinç, insaatin hangi katinin yapiminda kullanilacaksa 0 kat yapilmadan daha üst çalisma mesafesine kadar yükseltilir. Yani ilk yükselme islemi en fazla 10 metreden sonra basladigi için vinç bir sonraki kat mesafesinin daha üstüne çikmis olmaktadir. Böylece mast parçasinin (1) tabani da asansör zemininden ayrilmis ve bir kat yukari çikmis hale gelir. Diger yandan alta ve üstte bulunan asansör boslugu sabitleme sistemlerini (3) mast parçasi (1) ile baglayan sabitleme milleri (3.3) tekrar takilir. Böylece kule vinç sistemi, santiyede istenilen yükün kaldirilmasi. tasinmasi ve yerlestirilmesi ile isçilere ilave bir kati insa etmelerine yardimci olmaya hazirdir.
Bu islemler insaatta kat yapimi yapildikça ayni islem sirasina göre tekrarlanir ve yenilikçi kule vinç sistemi bina asansör boslugundan binanin en tepesine kadar kendiliginden yükselme sistemi ile çikabilir. Bilinen teknikteki kule vinçlerden tüm bu özellikleriyle ayrilan bulusumuz, pratik, güvenli, uzmanlik, karmasik ekipman ve fazladan is gücüne ihtiyaç duymadan en zorlu arazilerde/kosullarda kuruluma/kullanima imkan saglayan yeni bir kule vinçtir. -îE-a*~sfjddiss;x .› 1111': iv 2.5 0 . la - i_ / 1.1 1;/ 1.4.1 1.4.1 1.3.1 1.3.3 1.3.4 11/14 12/14 13/14

Claims (12)

ISTEMLER
1. Asansör boslugunda yükselen tek parça kule elemanindan olusan kule vinç olup, özelligi; tek sütun halinde mast parçasi (1), mast parçasinin (1) zemine sabitlenmesini saglayan mast zemin betonu sabitleme parçalari (2), mast parçasinin (1) üst kismindan en alt kisma dogru yerlestirilen en az üç adet mast asansör boslugu sabitleme sistemi (3), dönme hareketini saglayan rulet (4), rulet yuvasi (4.1) ve kilitleme önden ana boma (6) ve arkadan dengeleme kollari (7.1) ile kuyruk dengeleme kismina (7) baglanan kule parçasi (5), kontrol sistemi ve valfler içeren, sabitleme silindirlerine (3.4) basinçli hidrolik yag saglayan sabitleme silindirleri hidrolik güç ünitesi (10), mast (1) üst kismina monte edilen ve asagidaki, ortadaki ve üstteki mast asansör boslugu sabitleme sistemlerini (3) istenilen konuma kaldirmak için kullanilan mast sabitleme sistemi için kaldirma sistemi (13) içermesiyle karakterizedir.
2. Istem 1'de bahsedilen mast parçasi (1) olup, özelligi; esit araliklarla ardisik dörtgen yuvalara sahip yükselme mekanizmasi tirmanma tirnaklari (1.1), alt tarafi yükselme mekanizmasi silindir destek sistemine (1.3), üst tarafi ise yükselme mekanizmasi piston mili tirmanma sistemine (1.4) bagli yükselme mekanizmasinin hidrolik silindirleri (1.2), yükselme mekanizmasi silindir destek sistemi (1 .3). yükselme mekanizmasi piston mili tirmanma sistemi (1.4), mast deligi sabitleme milleri (3.3), içinden geçirerek mast asansör boslugu sabitleme sistemlerinin (3) mastin (1) üzerinde sabitlenmesi saglayan asansör deligi sabitleme sistemi için mast delikleri (1.5) alt kizak (1.3.4) ve üst kizak (1.4.3) mekanizmalarinin içinden mastin (1) yükselme aninda kaymasini saglayan yükselme kizagi (1.6) içermesiyle karakterizedir.
3. Istem 1'de bahsedilen mast zemin betonu sabitleme parçalari (2) olup, özelligi; mastin (1) alt iç geometrisine uygun bir tasarima sahip olmasi ve sabitleme pimleri (2.4) ve simetrik sabitleme delikleri (2.5) ile masta sekiz noktadan baglanan sabitleme saplamalari (2.1), dörtgen seklinde ve sabitleme saplamalarinin (2.1) içerisinden geçebilecek delik geometrisine sahip olmasi ile mastin asansör zemin betonuna sabitlenmesini saglayan çelik plaka (2.2), sabitleme Civatalari (2.3), sabitleme pimleri (2.4) ve sabitleme delikleri (2.5) içermesiyle karakterizedir.
4. Istem 1'de bahsedilen mast asansör boslugu sabitleme sistemi (3) olup, özelligi; mastin asansör boslugunda sabitlenmesini saglayan asansör boslugu betonu için erkek sabitleme aparati (3.1), mastin asansör boslugunda sabitlenmesini saglayan disi sabitleme mast deligi için sabitleme milleri (3.3), sabitleme hidrolik silindiri (3.4), mastin (1) sabitleme sistemleri (3) üzerinden kayarak yükselmesini ve mastin temasi ile egilme momentini minimize eden mast destekleme ve yükselme tekeri (3.5) içermesiyle karakterizedir.
5. istem 1”de bahsedilen mast asansör boslugu sabitleme sistemi (3) olup, özelligi; her birinin üzerinde sabitleme silindirleri hidrolik güç ünitesi (10) bulunmasiyla karakterizedir.
6. istem 1'de bahsedilen mast asansör boslugu sabitleme sistemi (3) olup, özelligi; her biri içinde birbirinden bagimsiz olarak çalistirilan ve kontrol edilen dört adet sabitleme hidrolik silindiri (3.4) içermesiyle karakterizedir.
7. istem 1'de bahsedilen mast asansör boslugu sabitleme sistemi (3) olup, özelligi; ikincisinin (ortadakinin) üzerinde hem yükselme silindirleri hidrolik güç ünitesi (9) hem de sabitleme silindirleri hidrolik güç ünitesi (10) içermesiyle karakterizedir.
8. Istem 1'de bahsedilen rulet (4) olup, özelligi; rulet yuvasi parçasi (4.1) ve kilitleme sistemi (4.2) içermesiyle karakterizedir.
9. Istem 1'de bahsedilen kule parçasi (5) olup, özelligi; mast (1) ve rulet (4) parçalarini ana bom (6) ve kuyruk dengeleme kismina (7) baglayan parça olmasi ile karakterizedir.
10.Istem 2'de bahsedilen yükselme mekanizmasi silindir destek sistemi (1.3) olup, özelligi; yükselme ve vinç çalisma aninda silindirlerin alt kisminin hem mastin yukari hareketini yapmasini tirmanma tirnaklarina takili oldugunda mastin desteklenmesini saglayan tirmanma sekmeleri için alt tasiyici vincin yükselmesinde asansör boslugu sabitleme sistemi (3) üzerinde silindir alt kisminin destegini saglamasi ve bu sekilde piston kolu üst tasiyici çene (1.4.1) tirnak içinde iken silindirlere gelen yükün sabitleme sistemi üzerine alinmasini saglayan destek parçasi (1 .32). alt döner mafsal pim (1.3.3), vinç yükselme aninda mast yükselme kizaginin (1.6) kaymasini saglayan alt kizak mekanizmasi (1.3.4), alt tasiyici çenelerin (1.3.1) tirmanma tirnaklari (1.1) içerisine girmesini ve mast yükseldikçe tirnak pozisyonunun degismesinden ötürü çenelerin geri tepmesini saglayan alt burulma yayi (1.3.5) içermesiyle karakterizedir.
11.Istem 2'de bahsedilen yükselme mekanizmasi piston mili tirmanma sistemi (1.4) olup, özelligi; yükselme ve vinç çalisma aninda silindir piston millerinin tirmanma tirnaklarina takili olmasini saglamasi ve bu sekilde mast parçasinin (1) hem yükselme hem de desteklenmesini saglayan tirmanma sekmeleri için üst tasiyici çene (1 .4.1), üst döner mafsal pim (1.4.2), vinç yükselme aninda mast yükselme kizaginin (1.6) kaymasini saglayan üst kizak mekanizmasi (1.4.3), üst tasiyici çenelerin (1.4.1) tirmanma tirnaklari (1.1) içerisine girmesini ve mast yükseldikçe tirnak pozisyonunun degismesinden ötürü çenelerin geri tepmesini saglayan üst burulma yayi (1.4.4) içermesiyle karakterizedir.
12.Istem 4'te bahsedilen erkek sabitleme aparati (3.1) olup, özelligi; vincin kat yükseldikçe sabitlenmesi ve dengelenmesi için gerekli kosullardan birini saglayan asansör boslugu betonu dökülmeden önce her katin U seklindeki karkasinin içerisine kaliplar kullanilarak yerlestirilmesiyle karakterizedir.
TR2021/010401 2021-06-25 2021-06-25 Asansör boşluğunda yükselen kule vi̇nç TR2021010401A2 (tr)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
PCT/TR2021/050771 WO2022271114A1 (en) 2021-06-25 2021-08-04 Rising tower crane in elevator hole

Publications (1)

Publication Number Publication Date
TR2021010401A2 true TR2021010401A2 (tr) 2021-08-23

Family

ID=

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US4102463A (en) Transporter for slab casting tables
US8584801B2 (en) Self-climbing hoist, deck and scaffold platform system
EP2246289B1 (en) Crane with boom raising assist structure
US4234055A (en) Mobile suspension scaffold system
US4809814A (en) Scaffolding
CA2002158C (en) Elevator erection system using pit storage and roof hoist
CA2441968C (en) Tower crane device
US20080314853A1 (en) Climbing and support system for pumping tower
US4496277A (en) Lifting device and method
CN111094169A (zh) 包括具有可倾斜的第一桅杆上部的第一桅杆的起重机
EP1842822A2 (en) Crane and method of assembling it
CA2728798C (en) A system comprising a movable work platform, as well as an apparatus and a crane device
TR2021010401A2 (tr) Asansör boşluğunda yükselen kule vi̇nç
CN111039197B (zh) 一种内爬塔式起重机顶升逆序加节的施工方法
GB2479207A (en) Lift platform with interchangeable wheels and support skids
CN114955894A (zh) 一种顶加节自升降式折叠塔机
CN212532083U (zh) 一种桁式组合拱桥小构件拆除稳定装置
WO2010023209A2 (en) A method and apparatus for erecting a mobile scaffold tower
EP3375746A1 (en) Tower crane
EP3375747A1 (en) Tower crane
WO2022271114A1 (en) Rising tower crane in elevator hole
CN215633052U (zh) 一种井下用液压支架拆装设备及其集成平台
US20230407652A1 (en) System and method for concrete forming
CN217203661U (zh) 一种桥梁外立面附属工程施工装置
WO2001069008A2 (en) Scaffolding system