TR2021008109A2 - Plazma i̇ndi̇rekt endoskopi̇k doku steri̇li̇zasyonu ve onarimi amaciyla kullanilan medi̇kal ci̇haz ve bahsi̇ geçen ci̇hazin i̇şleti̇lmesi̇ne i̇li̇şki̇n usul - Google Patents

Plazma i̇ndi̇rekt endoskopi̇k doku steri̇li̇zasyonu ve onarimi amaciyla kullanilan medi̇kal ci̇haz ve bahsi̇ geçen ci̇hazin i̇şleti̇lmesi̇ne i̇li̇şki̇n usul

Info

Publication number
TR2021008109A2
TR2021008109A2 TR2021/008109 TR2021008109A2 TR 2021008109 A2 TR2021008109 A2 TR 2021008109A2 TR 2021/008109 TR2021/008109 TR 2021/008109 TR 2021008109 A2 TR2021008109 A2 TR 2021008109A2
Authority
TR
Turkey
Prior art keywords
medical device
probe
plasma
endoscopic
feature
Prior art date
Application number
TR2021/008109
Other languages
English (en)
Inventor
Akyuz Mehmet
Original Assignee
Davi̇tap Mühendi̇sli̇k Savunma Medi̇kal Sanayi̇ Ve Ti̇caret Anoni̇m Şi̇rketi̇
Filing date
Publication date
Application filed by Davi̇tap Mühendi̇sli̇k Savunma Medi̇kal Sanayi̇ Ve Ti̇caret Anoni̇m Şi̇rketi̇ filed Critical Davi̇tap Mühendi̇sli̇k Savunma Medi̇kal Sanayi̇ Ve Ti̇caret Anoni̇m Şi̇rketi̇
Publication of TR2021008109A2 publication Critical patent/TR2021008109A2/tr

Links

Abstract

Buluş özellikle insan ve canlıların hücre ve dokularında bulunan mikroorganizmaların plazma prosesi ile mikrobiyolojik (özellikle virüs ve patojenlerin) inhibe yoluyla sterilizasyonu, doku ile hücre onarımı ve tedaviye yönelik etmen maddenin iyonize edilerek plazma itki yoluyla hücreye verilmesi amacıyla kullanılan endoskopik medikal cihazı ile ilgilidir.

Description

Teknik Alan BUIUS özellikle insan ve canlilarin hücre ve dokularinda bulunan mikroorganiznalarin plazma prosesi ile mikrobiyolojik (özellikle virüs ve patojenlerin) inhibe yoluyla sterilizasyonu, doku ile hücre onarini ve tedaviye yönelik etnen naddenin iyonize edilerek plazma itki yoluyla hücreye verilnesi anaciyla kullanilan endoskopik medikal cihazi ile ilgilidir.
Mbdikal cihazin kullanimi ile plazna itkinin hasarli doku ile temas halinde tutulmasi ve bu sayede dokudaM hücrelerin onarilnasi veya etkilesine geçnesi ile iyilestirici etkinin ortaya çikartilnasi amaçlannaktadir.
Bulus konusu nedikal cihazin kullanilnasi ile doku üzerinde bulunan virüs ve patojen gibi mikroorganiznalarin inhibe edilnesi anaçlannaktadin BuluSun tercih edilen uygulanasi hastanin trakea bölgem üzerinde etki gösterneyi anaçlanaktadir. Bu durum özellikle üst solunum yollari ve akciger enfeksiyonunun ortadan kaldirilnasini annçlanaktadir.
Trakea içerisinde dokunun tananini plazma itkiye ve plazma iyonize gaza nnruz birakarak bölgenin ve üst solunum yollarinda trakeal bifurkasyona kadar olan alana kadar mikroorganizna sterilizasyonu ve doku onarininin saglanmas amaçlanmistir. Uygulama bölgesinin plazna etkilesim ve doku durumunun anlik takibi için nikro kanera ile görüntülene sistemi içernektedir.
Teknigin Bilinen Durumu Nbddenin 4. hali olan plazma içerdigi aktif plazna bilesenleri; pozitif ve negatif iyonlar, elektronlar, fotonlar, ultraviyole, uyarilmis atomlar veya nbleküller, radikaller, nötral atoniveya nbleküller sayesinde sanayide, endüstride, gida nühendisligi ve tekstil gibi birçok alanda kullanilnaktadir. Tip ve dis hekimliginde canli dokularda zarar oluSturnaksizin dezenfeksiyon saglannasi ve yara iyilesnesinin hizlandirilnasi anaciyla kullanimi giderek yayginlasnaktadir. Plaznanin bir çesidi olan atnpsferik basinçli soguk plaznalar isil etki OIUSturnaksizin dezenfeksiyon, hücre-doku biyostinülasyonu, yüzey nodifikasyon ve/veya aktivasyon etkinliklerin gerçeklestirnektedir.
Plaznalar, içinde üretilen çok farkli türde parçaciklar nedeniyle; isi etkisi, yüklü parçacik etkisi, elektrik alan etkisi, ultraviyole isin (UV) etkisi, radikal parçaciklarin ve uyarilmis atom/moleküllerin kinyasal ve fiziksel etkin gibi çoklu etkiyi ayni anda üretebilnektedirler. Sicak Plaznalar daha etkin olarak isi etkisi yaratirken Soguk Plazmalar; düsük isi etkisinin yaninda diger etkiler üretim k0sullarina göre daha etkin yaratnaktadir. Bu nedenle plaznalar, uygulandiklari bölgede bu çoklu etkinin sinerjisi ile degisinlere neden oldugu gibi bu etkilerden herhangi biri ile baskin olarak degisiniere neden olabilnektedirler. Bu sinerjik etki, plaznalarin özellikle Tipta farkli anaçlar için kullaninlarina yol açnaktadir.
Plazmalarin en öneMi özelligi yukarida sözü edilen etkilerinin kontrol edilebilnesidir. Üretilen plazwanin sicakligi arttirilarak sicaklik etkisi daha etkin hale getirilebildigi gibi, yalnizca UV etkisi, yalnizca elektrik alan etkisi, yalnizca kinyasal veya fiziksel etkisi daha etkin hale getirilebilir. Plaznayi üretnek için kullanilan paranetreler degistirilerek bu yapilabilnektedir.
Sicak ve Soguk Plaznalar, prokaryot (bakteri gibi basit yapili hücreler) ve ökaryot (insan hücresi gibi gelismis hücreler) hücreler üzerine farkli etkiler yapnaktadir.
Plazmalar, prokaryot ya da ökaryot BH üzerine genel olarak Etkisi, Radikal Parçacik Etkisi ve Elektronanyetik Alan Etkisi oluSturnaktadirlar. Bu etkiler prokaryot hücrelerde genel olarak hücre zarinin yirtilnash DNA zincirlerinin bozulnasi ve protein yapisinin bozulmasi seklinde olmaktadir. Okaryot hücrelerde ise hücre bölünnesi ve belirli k0sullarda apoptozis (parçalanarak hücre ölümü) ya da nekroz seklinde sonuçlannaktadir.
SOguk. ve Sicak Plaznalarin grani pozitif ve grani negatif bakteri, nantar, virüs, spor gibi farkli parazit ve patojen birçok nikroorganiznayi etkisiz hale getirici ve yok edici etkileri kanitlannistir. Bu sebeple plaznanin sterilizasyon awaciyla kullanilnasi da Tip alaninda giderek yayginlasmaktadin SOguk plaznalarin ökaryot hücreler üzerinde belirli bir doza kadar nekroz ve apoptozis yapnadigi gözlenmistir.
Bununla birlikte özellikle cilt üzerinde neredeyse hiçbir zarari bulunmamaktadir. Bu nedenle bir çok nikroorganizma insan üzerinde bulundugunda da steril edilebilir.
Sicak Plazmalarin canli üzerinde isi etkisi üreterek kullanimlari olnakla birlikte daha çok 15-30°C sicakliklardaki SOguk plaznalarin canli üzerinde farki uygulanalari yapilnaktadir. SOguk plaznalar içindeki parçaciklarin canli doku üzerinde farkli etkileri farkh uygulanalari beraberinde getirmistir.
SOguk plaznalar ökaryotik hücreler (canli hücreleri)'de uygulana dozuna göre hücre adhezyon kaybi (cell detachnent), nekroz ve apoptozis gibi etkiler yaratnaktadir. rhr bir etki SOguk plazmanin birim yüzeye aktardigi enerji ve uygulane zananina (doz) göre farkli sonuçlar d0gurnaktadir.
Ornegin yara, yanik, iltihap tedavisinde optinize edilnis 50guk plazna uygulanasi, uygulama bölgesindeki hücrelerin ölerek yeni hücrelerin oluSnasini saglanaktadir.
Plaznnlar farkli üretim teknikleri ve farkli uygulana dozlarinda canli hücreler üzerinde insan sagligini tehdit eden birçok hastaligin tedavisinde uygulannaya baslanmistir. o Pulmonoloji; Akciger iltihabi tedavisi, o Ftizyoloji; Plörezi, tüberküler bronsit tedavisi Travmatoloji ve Ortopedi; Kemik iligi iltihabi ve buna bagli yaralarin iyilestirilnesi, o Jinekoloji; Rahim bölgesi iltihap ve yara tedavish yumurtalik dahil bu bölgelerin bakteriye sterilizasyonu Üis rhkinligi; Ü S eti iltiham tedavisi, dis eti kananasi durdurulnasi, periyodont uygulanasi, o Agiz cerrahisi; Keloid, flegmon ve abse tedavisi ve bakteriyel tenizlik, - Cftalnnloji; Kornea yaralannalari tedavisi, yanik tedavisi ve bakteriyel temizlik, o Kulak-Burun-BOgaz; Badenrik iltihabi tedavisi, burun iltihabi tedavisi, sinüzit tedavisi ve bakteriyel temizlik, - Dermatoloji; Sedef hastaligi, egzama, Kutanöz Leishnaniasis (sark çibani), danar iltihabi tedavisi, deri üzerindeki ülserik bölge iyilestirilnesi ve bakteriyel tenizlik, o Chstroenteroloji; Agiz, onikiparmak bagirsagi ve bagirsak çikislarindaki erozyon ve kronik ülser tedavisi, karin zari iltihabi tedavisi ve bakteriye temizlik, o Chnel Cerrahi; Kanin durdurulnasi, pihtilastirilmam ve açik yaranin dikissiz birlestirilnesi, bakteriye sterilizasyon, o Onkoloji; Kanser tedavisi, Yukarida anlatilan Pulnonoloj, Ftizyoloji ve Chstroenteroloji plazma dokuya endoskopik cihazlar kullanilarak uygulannaktadin Bu tekniklerde plazma uygulanacak organa disaridan bir prob sarkitilnakta ve organdaki hasarli doku plazna ile nmanele edilnektedin Teknigin olagan durumunu olusturan bu uygulamalara göre ik elektrot arasinda olusturulan plazna b0salim veya d0grudan prob ucunda oluSturulan plazna ile tedavi anaçlannaktadir.
Tedavi anacina göre; helyum, argon, helioks veya hava gibi çesitli gazlar kullanilnaktadir. Burada kullanilan gaz plazma OIUSumU esnasinda gerekli olan enerji sarfiyatini da belirlenektedir. ßwrica elektrot yapisi ile ortaya çikan plazmanin oluSum alani enerji ve plazma itkinin etkilerin Bu durum kullanilan nevcut sistenlerin hem yüksek enerji ihtiyaci ile isletilnesini gerekli kilnakta hem de sistem boyutlarinin nornalden daha büyük olmasina sebep olarak sistemin kullanim alanlarini kisitlanaktadir.
Yine nevcut sistemler bu sebeple verimli olarak isletilenenektedir. Plazma, probun ucunda üretilmedigi için plazmanin OIUSum alani, enerji ve plazna itkisinin uygulama alanindaki etkilerini azaltnaktadir.
Fbr ne kadar mevcut sistemler (bahsi geçen sistemlerin kullanimi genellikle cerrahi operasyon gerektirnektedir) farkli organlari hedefleyerek kullanilsa da, d0grudan üst solunum yollarina müdahale imkani taniyan plazna itki saglayan endoskopik nedikal cihazlara teknigin olagan durumu dahilinde rastlanananistir. Ornegin endoskopik 50guk plazmanin kullanimi da cerrahi operasyon gerektirnektedir.
Benzer olarak görülebilecek teknigin olagan durumuna ait olan bir diger örnek ise Argon plazna yakici olarak bilinen endoskopik cihazlardin Bu sistemler dokuya sicak plazma uygulannasina imkan vernektedir. Söyle ki; Argon doku yakici genel olarak; sicak plazma saglayarak, dokuyu yaknasi ile kanama veya zararli dokunun dagilimim engelleneye yöneliktir. plazma ile muamele edilmesi için kullanilan bir aparat ve bu aparatin kullaninina iliskin bir netottan bahsetnektedir. sinüzit, enfekte olmUs mukozal yüzeylere soguk plazna saglannasi anaciyla kullanilabilecek, yönlendirilebilir bir uca sahip bir endoskop tarif edilnektedir. Burada SOguk plazna yine mikrobiyal enfeksiyona sebep olabilecek hücrelerin inhibe edilnesini anaçlanaktadir uygulanarak endoskobun uzak ucunda bir güç kaynagi ile veya uzak uçta endoskop boyunca uzanan gaz ve elektrik baglantilari ile üretilnektedir.
Ancak yapisi geregi endoskobun ucunda 50guk plaznanin oluSturulabilnesi için yüksek güçler üreten güç kaynaklarinin kullanilmasi gerekecektir. Bu durum hem güç kaynaginin boyutlarinin yüksek olmasina hem kullanilan probun boyutlarinin yüksek olnasina sebep olabilecektir.
Ornegi probun büyük olnasi, probun trakea içerisinde üst solunum yollarina nüdahale için kullanilnasina imkan verneyecektir. Bahsi geçen yapilanna medikal bir üniteyi tarif etnektedir. Bu yapilanna dahilinde plazna iyonizasyon önce prob içerisinde nanyetik alan etkisiyle iyonize olmakta, ardindan prob disina çikis yapnaktadir.
CN103585650 sayili patent basvurusu da düsük sicaklik plazna endoskobundan ve endoskobun isletilnesine iliskin usulden bahsetnektedir. Bu endoskop; bir gaz kontrol nbdülü, bir güç kaynagi uyarna nndülü ve bir plazna üretim nodülünden 0IUSnakta ve insana ait iç dokularin sterilize edilnesini anaçlanaktadir. Güç kaynagi ve prob büyüklügüne iliskin benzeri problemler CN103585650 sayili basvuruya konu yapilannanin kullanilnasi sirasinda da ortaya çiknaktadir.
Teknigin olagan durumuna dahil olan ve örnekleri yukarida anlatilan canli dokulara 50guk plazma uygulannasi anaciyla kullanilan cihazlar probda ikinci bir reaktör bulundurnazlar.
U ger taraftan nevcut teknik dahilinde probda nanyetik alan OIUSturulnasi ve gazin bu bölünde öncül olarak iyonlastirilnasina iliskin yapilardan bahsedilnenektedir.
Bu sebeple nevcut teknikte bilinen sistem fazla güç ihtiyaci ile çalisnakta ve verimsiz kalnaktadir. Teknigin olagan durununa dahil olan plazma OIUSumU saglayacak reaktörler, kablo hatti ve gaz borusunu tasiyan hortumun trakeal içerisinde üst solunum yollarina dogrudan nüdahale inkani taniyabilecek boyutta küçük prob tasarinlan yapilnasina uygun yapida degildir. Yine prob tasarininda yer alan mikro plazma reaktör/reaktörlerin elektronanyetik elenanlara sahip olnHsi ve reaktör içerisinde desarj olduktan sonra disariya radikal, iyon ve reaktif noleküller vb. ile çikis yapnasi da ayrica dezavantaj oluSturabilecektir.
BuIUSun Çözümünü Amaçladigi Problemler BuluSun anaci; özellikle insan iç dokularinin plazna ile sterilizasyonu ve onarini anaciyla kullanilan endoskopik nedikal cihazin oIUSturulnHsini saglamaktir.
BUIUS konusu cihaz plazna itkiyi, dogrudan deSarj olan reaktörün ucunda oluSturnayi amaçlamaktadir. Plazna itki d0grudan desarj olan reaktörün ucunda oluSnaktadir.
BUIUS ile ortaya konan yapilanma ile reaktör proba konumlandirilnistir. Ilk adinda ana birinde ilk reaktör tarafindan ilk iyonlasna saglannakta ve proba konuniu ikinci reaktör ise plazna itkiyi oluSturnaktadir.
BUIUSUH tercih edilen uygulamasina göre reaktör probun ucuna yani hortuni birininin ucuna konumlu olarak direkt uygulana yapilan dokuya etkinektedir.
Bu sayede çok daha küçük boyutlarda ve güç ihtiyaci isletilebilen güç kaynaklari bulunduran endoskopik nedikal cihazin olusturulmasi mümkün olabilecektir.
Plazna itkinin dogruda probun ucunda oluSturulnasi plazmanin uygulama alani üzerindeki etkilerini arttiracak ve proses verimi üzerine oluniu etkileri olabilecektir.
Plazna ile oluSnasi amaçlanan kararsiz yapidaki radikal türler, OIUSum aninda dogrudan hasarli bölgeye nüfuz edebilecektir.
D ger taraftan plazna itkinin dogrudan probun ucunda oluSturulnasi, dokuya uygulanacak plazna etkisinin kontro altinda tutulnasi için önemli bir avantaj saglayacaktir. Bu sayede doku üzerine plazna uygulannasi sirasinda. plaznanin doku üzerinde etkisi minimize edilmis olnaktadir. Plaznanin anlik, kontrollü ve doku yüzeyine uygulanasi tananiyla kullanicinin kontrolü olacaktir.
BUlUS konusu nedikal cihaz ile indirekt plazna prosesi ile çalisan oral endoskopik yöntem nikroorganizma sterilizasyonu ve doku onarimi inkani sunan bir prob, güç kaynagi ve görüntülene sisteni OlUStUTUlmUStUF.
Plazna itki dogrudan desarj olan reaktörün ucunda oluSturulnasi plazma probun geonetrisinin ve çapinin çok daha fazla küçültülnesine inkan saglayacagindan, sistemin potansiyel kullanim alanlarini arttirabilnistir. Ü ger taraftan plazma itkinin Çikis noktalarinin reaktörün bütününe yayilnasi sistem için ayrica avantaj saglayabilecektin BUlUS konusu cihazin tercih edilen uygulanasi oral olarak trakea denilen soluk borusu içerisine sokulan plazna probun d0grudan doku üzerine plazna itki OlUStUFarak mikroorganizma sterilizasyonu ve doku onarimi saglamasim anaçlanaktadir. BquSa dair uygulamalardan biri olan trakea uygulanasinin nünkün olnasi prob geonetriü ve boyutlan ile ilgili olarak saglanan avantaj sayesinde mümkün olabilnektedin BUlUS konusu yapilanna trakea üzerinde uygulanabilecegi gibi wevcut problarin yapisi ve boyutlari geregi ulasanadigi plazna uygulanalari için de kullanim alam saglayacaktin Sekillerin Açiklannasi sekil 1. Hortum biriminin ayrica üstten perspektif görünümü sekil 2. Hortum birimine ait probun kesit görünümü, sekil 3. Hortum birimi ve ana birinin birlikte halde yandan görünümü, sekil Ierdeki Referanslari n Açiklamasi 1. Ana bi ri m .Hortum bi rin'i 3. Görüntüleme bi ri mi 4. HV elektrot . Di elektrik prob 6. N'anyeti k eleman 6. 1. Bi ri nci l manyetik eleman 6.2. Bi ri nci l manyetik eleman 6. 3. Nanyeti k el eman baglantisi 7. Toprak elektrot 8. Plazma itki deligi 9. Manyetik alan besi ugu Bul Usun Açi kI anmasi Basvuru konusu olan canli iç dokulari ni n SOguk plazma ile steri l i zasyonu ve onarimi amaciyla kullanilan endoskopik n^edi kal cihaz en temel hal i nde; pl azmani n üretilmesi amaciyla kullanilan enerji ni n saglandigi en az bi r ana bi ri m (1), gerekli baglanti unsurlari ni bulunduran hortum bi ri mi (2) ve hortum ucuna bagl anm s olan reaktör probdan ol Usmakt adi r.
Ana bi ri m (1) endoskopik rredi kal cihazin uygulama sirasinda insan vücudu ile et ki I esi me girmeyen ki sm ni tanimlamaktadir. Hortum birini (2), ana birime (1) bagl anmakt adi r.
BuluSun tercih edilen uygulanasina göre ana birim (1) yapisinda; ön iyonizasyon reaktörünü, güç kaynagini, ekran ve kunanda elenanlarini bulundurnaktadir.
Hortum birimi (2) ise endoskopik medikal cihazin operasyonel bölününü oluSturan ve hasta ile birebir etkilesine geçen bölününü tanimlanaktadir.
BuluSun tercih edilen uygulanasina göre hortum birim (3 yapisinda; görüntülene birinini (3), HV elektrotu (4), dielektrik probu (5), nanyetik elananlari (6) toprak elektrotu (7) bulundurnaktadir.
Hortuni birini (2) ayrica bu elenanlarin çalisnasi için gerekli baglantilar ve güç aktarim baglantilarini da bulundurmaktadir. rbrtum birini (2) ayrica islem sirasinda kullanilacak nedikal anaçli gazlarin aktarilnasi anaciyla iletim kanallarini da bulundurur. sekil 2 hortum birimine (2) ait operasyonel uç kisim olan probu gösternektedir.
Sistemin vücut disindan doku içine gönderilnesi sebebiyle prob bir görüntülene biHin (3) ile donatilabilnektedir.
Görüntülene birimi (3) ç0gunlukla bir kanera olup operatörün uygulana yaptigi dokuyu gözlemleyebilnesine inkan vernektedir.
Teknigin olagan durumuna ait olan plazwa uygulanasini anaçlayan endoskopik nedikal cihazlar sadece güç kaynag ile iliskilendirilnis halde plazna reaktör/reaktörleri ile donatilmaktadir.
BUIUS konusu sistem dahilinde ayrica bir plazna reaktörü de probun ucunda oluSturulmUstur. Prob baglanti ile kablo ve gaz tasiyici hortum kanalina baglanmaktadir. Hortum birim devaminda güç kaynagina baglanarak sistemin çalisnasi için gerekli enerjiyi güç kaynagindan saglanaktadir.
BUIUs ile plazma probda oluSturulmuStur. Bu anaçla plazna ikinci bir plazna reaktörü probda konumlandirilnaktadir.
Daha özel olarak plazna probun ucunda OIUsturulan reaktörde indirekt olarak oIUsturulmaktadir. Plazma olusumu ilk olarak prob harici bir plazma reaktörde gerçeklesecektir.
Ardindan proba giris yapacak ve manyetik alan etkisinde probun içerisinde yer alan mikro reaktörde etken nadde ve iyonizasyonu düsünülen gaz plaznuya nnruz kalacaktir.
Buradan çikis yani, probdan çikisi serbest kalan elektron, radikal, iyon ve reaktif moleküller olarak plaznn itki seklinde disariya çikis yapacaktir.
BUIUsun farkli uygulanalari proba konuniu halde olan birden fazla plazna reaktörü ile de isletilebilnektedir.
Prob dahilinde OIUsturulan reaktörün içerisinde desarj yasannakta, akabinde üçüncül iletken yaklasnasi ile serbest kalan elektron, foton ve radikaller üçüncül iletkene yani dokuya siçrana yapnaktadir.
Bu esnada operatör reaktör ile yan yana konumlandirilmis olan görüntülene birimi (3) ile uygulama bölgesi üzerinde görüntülewe inkani saglayabilwektedir.
Plazna OIUsumU saglayan gaz ana birim (1) üzerinden hortum birimi (2) araciliyla proba aktarilnaktadir. Proba ulasan gaz prob ucunda direkt uygulananin yapilacagi dokuya plazmanin sevkine imkan vernektedir. Reaktörün prob ucuna konumlandirilmasi ile sistemin ihtiyaci olan enerji miktar düsürülnektedir.
U ger taraftan bUIUSun tercih edilen uygulamasina göre reaktör prob ucunda oluSturulan elektronanyetik alan ile isletilnektedir. Bu uygulana sistenin enerji ihtiyacin daha da fazla azaltnakta ve iyonizasyon verimim arttirwaktadir.
Reaktörün prob ucuna konumlandirilabilnesini saglayan özgün reaktör yapisi, reaktör konumlu oldugu probda elektronanyetik alan oluSturulnasi ile saglanmaktadir. Bu anaçla prob dahilinde konumlu olan reaktör yapisinda en az bir manyetik elenan (6) ile donatilnaktadir.
BuIUSun farkli uygulanalarina göre nanyetik elenan (6); en az bir miknatis ve/veya elektromiknatistan oluSabilnektedir.
Bu sayede sistemin isletilnesi için harcanan enerji miktari %65 oraninda azaltilmistir. khrcanan enerjiye bagl iyonizasyon verini %40 oraninda arttirilmistir. Ü ger taraftan prob boyutlarinin minimize edilwesi ve geonetrisinin optimize edilebilnesi, probun trakea ve benzeri zor ulasilabilir organlar içinde kullanilabilnesine inkan vernektedir.
BuIUSun tercih edilen uygulanasi dahilinde ana birim (1) içerisinde bulunan etken madde veya tedavi hizlandirici ilaçlarin iyonize edilnesi için bir DBD im azna reaktörü bulunabilnektedir.
Bu uygulana dahilinde etken nadde veya tedavi hizlandirici ilaçlar güç kaynagi içinde bulunan bir DBD plazma reaktörü ile iyonlastirilnakta ve hortum birimi (2) vasitasiyla proba plazna olusumunu saglayan gaz ile birlikte aktarilnaktadir.
Probda konunlu olan plazna reaktör çikisinda oluSan plazma itki ile birlikte d0grudan dokuya gaz ve iyonize hale getirilmis olan etken nadde veya tedavi hizlandirici ilaçlari aktarnaktadir.
BuIUSun tercih edilen uygulanasina göre nanyetik elenan/elenanlar (6) prob i çinde oluSturulnuS olari en az bir nanyetik alan b0slUgu (9) içinde nanyetik alan OIUSturulnasini anaçlanaktadir. Nanyetik alan bu bölüne aktarilan gazin plazna haline getirilerek plazna itki deligi (8) vasitayla dokuya verilnesini anaçlanaktadir.
Yani plazna itki deligi (8) üzerinden doku üzerine plazna itki saglannaktadih Bu uygulama ile nevcut sistemlerde iki elektrot arasinda OIUSturulan plazma b0salim canli dokusunun iletkenligi de kullanilarak 3 elektrot (HV elektrot (4), toprak elektrot (7) ve doku) arasinda saglannaktadir.
Bulusun tercih edilen uygulamasina göre (sekil 2) proh birincil manyetil< elenari (6.1) ve i kincil manyetil< elenan (6.2) olmak üzere 2 nanyetik eleman (6) bulundurnaktadir.
Birincil nanyetik elenan (6.1) probun ana birim (1) tarafinda olan üst bölümüne konumlu ve ikincil manyetik elenan (6.2) ise prob ucuna konumlu haldedir.
Birincil nanyetil< elenari (6.1) ve i kincil manyetil< elenan (6.2) arasinda ise manyetik alan b0sIUgu (9) olusturulmustur. Nanyetik alan b0sluguna (9) ana birinde (1) iyonize edilmis olan gaz verilnekte ve burada tekrar islem görnektedin Manyetik alan b0slUgunda plazma haline getirilen gaz en az bir plazma itki deligi (8) vasitasiyla uygulama yapilacak canlinin istenilen dokusuna verilnektedir.
BuIUsun tercih edilen uygulanasina göre sistem bir plazma itki deligi (8) ile isletilnektedir. BuIUsun farkl uygulanalari birden fazla plazna itki deligi (8) bulundurabilir.
BuIUsun tercih edilen uygulamasina göre birincil nanyetik elenan (6.1) ve ikincil manyetik elenan (6.2) elektromiknatis yapisindadir. Bu durunda, birincil nanyetik elenan (6.1) ve I kincil manyetik elenan (6.2) en az bir nanyetik eleman baglantisi (6.3) ile ana birine (1) baglannakta ve gerekli enerjiyi saglanaktadir.
Basvuru konusu olan canli iç dokularinin soguk plazma ile sterilizasyonu ve onarinu amaciyla kullanilan endoskopik nedikal cihazin isletilnesine iliskin usul asagidaki islem adiniarindan olusmaktadir. 0 Ana birini (1) dahilinde konunlu olan reaktör vasitasiyla etken nadde veya tedavi hizlandiriu ilaçlarin iyonize edilnesi, o iyonize gaz haline getirilen ilaçlarin hortum birim (2) uç bölününde OIUSturulnuS olan proba iletilnesi, o Probda konumlu olan ikinci bir reaktör ile gazlarin tekrar iyonize edilnesi i Plazma reaktör çikisinda oluSan plazna itki ile birlikte d0grudan dokuya gaz ve iyonize hale getirilmis olan etken nadde veya tedavi hizlandiriu ilaçlarin aktarilnasidir.
BUIUSUH tercih edilen uygulanasi dahilinde ana birinde (1) etken madde veya tedavi hizlandirici ilaçlar DBD plazna reaktör tarafindan buharlastirilmaktadir.
Bulusun tercih edilen uygulanasina göre doku üzerinde plazma itki, iki elektrot arasinda oIUSturulan plazna b0salim canli dokusunun iletkenligi de kullanilarak 3 elektrot ile saglanmaktadir. Ebha özel olarak PN elektrot (4), toprak elektrot (7) ve doku arasinda b0salim oluSturulmakta ve elektronlar dokuya siçranaktadir.
Bulusun tercih edilen uygulamasi dahilinde Probda konuniu olan ikinci reaktör nnnyetik olarak isletilnektedir. Daha özel olarak ikinci reaktör elektronanyetik olarak isletilnektedir. anyetik olarak isletilen ikinci reaktörün amaci prob içinde oluSturulmuS ve ana birinden alinan iyonize edilnis gazin sevk edildigi nanyetik alan b0slugunda (9) nanyetik alan oluSturulmasinin saglannasidir.

Claims (1)

  1. ISTENLER . Plaznanin üretilnesi anaciyla kullanilan enerjinin saglandigi en az bir ana birim (1), gerekli baglanti unsurlarini bulunduran hortuni birini (2) ve hortum ucuna baglannis olan probdan oluSarak, canli iç dokularinin plazna ile mikrobiyolojik olarak inhibe edilnesi yoluyla sterilizasyonu, onarim ve tedaviye yönelik etnen naddenin iyonize edilerek plazma itki yoluyla hücreye verilnesi anaciyla kullanilan endoskopik nedikal cihaz olup özelligi; probda nanyetik alan OIUSturuInasi anaciyla en az bir nanyetik eleman (6) ile donatilmis 50guk plazma reaktörünü/reaktörlerini probda konumlu halde bulundurnasidir. . Istem 1' e göre endoskopik nedikal cihaz olup özelligi; probun ucuna konumlu olan en az ikinci bir 50guk plazma reaktörünü bulundurmasidir. . istem 1 veya Z'ye göre endoskopik nedikal cihaz olup özelligi; ana birin1 (1) üzerine konunlu olan i kinci bir plazna reaktörü/reaktörleri bulundurnasidin . istem 3'e göre endoskopik nedikal cihaz olup özelligi; en az bir niknatis ve/veya elektromiknatistan olusan nanyetik elenan (6) bulundurnasidir. .istem 3 veya 4'e göre endoskopik nedikal cihaz olup özelligi; prob içinde manyetik elenan/elenanlar (6) tarafindan nanyetik alan olusturulmasi ve gazin iyonlastirilnasi anaciyla en az bir manyetik alan b0slugu (9) bulundurnasidir. . istem 3'e göre endoskopik nedikal cihaz olup özelligi; birincil nanyetik elenan (6.1) ve ikincil manyetik elenan (6.2) olnak üzere 2 nanyetik elenan (6) bulundurnasidir. Z istem 6'ya göre endoskopik nedikal cihaz olup özelligi; aralarinda manyetik alan bOsIUgU (9) oluSacak sekilde, probun ana birim (1) tarafinda olan üst bölününe konumlu birincil nanyetik elenani (6.1) ve prob ucuna konumlu halde ikincil nanyetik elemani (6.2) bulundurnasidir. 8.Istem 6 veya 7'ye göre endoskopik nedikal cihaz olup özelligi; o elektromiknatis yapisinda olan birincil nanyetik elenani (6.1) ve i kincil manyetil< elenaru (6.2) bulundurnasi ve o birincil manyetik elenana (6.1) ve ikincil manyetik elenana (6 2) gerekli baglantilarin yapilnasi ve enerji aktarilabilnesi için nanyetik elenan baglantisini (6.3) bulundurmasidir. 9.Yukaridaki istenlerden herhangi birine göre endoskopik nedikal cihaz olup özelligi; HV elektrot (4), toprak elektrot (7) ve canli doku arasinda plazma b0salim saglayan 3 elektrottan olusan reaktörü bulundurnasidir. 10. Yukaridaki istemlerden herhangi birine göre endoskopik medikal cihaz olup özelligi; en az bir plazma itki deligi (8) ile donatilmis probu bulundurnasidir. 11. Istem 1' e göre endoskopik nedikal cihaz olup özelligi; ön iyonizasyon reaktörünü. güç kaynagini, ekran ve kunanda elenanlari ile donatilmis olan ana birimi (1) bulundurmasidir. 12. Isteni 1' e göre endoskopik nedikal cihaz olup özelligi; görüntülene birimini (3), HV elektrotu (4), dielektrik probu (5), nanyetik elananlari (6) toprak elektrotu (7) ile donatilnis olan hortum birinini (2) bulundurnasidir. 13. Isteni 12' ye göre endoskopik nedikal cihaz olup özelligi; hortum birimini (2) ait elenanlarin çalisnasi için gerekli baglantilar ve güç aktarim baglantilarini bulundurnasidir. 14. Isteni 12' ye göre endoskopik. nedikal cihaz olup özelligi; kanera formunda olan görüntülene birimini (3) bulundurnasidir. 15. Isteni 12' ye göre endoskopik nedikal cihaz olup özelligi; islem sirasinda kullanilacak nedikal amaçl gazlarin aktarilmasi amaciyla iletini kanallari ile donatilmis hortum birimini (2)bulundurnasidir. 16. Plazmanin üretilnesi anaciyla kullanilan enerjinin saglandigi ve yapisinda plazna reaktörü/reaktörler bulunduran en az bir ana birim (1), gerekli baglanti unsurlarini bulunduran hortuni birini (2) ve hortum ucuna baglannis olan probdan OIUSarak, canli iç dokularinin plazna ile mikrobiyolojik olarak inhibe edilnesi yoluyla sterilizasyonu, onarim ve tedaviye yönelik etnen naddenin iyonize edilerek plazma itki yoluyla hücreye verilnesi anaciyla kullanilan endoskopik nedikal cihazin isletilnesine iliskin usm 0 ana birim (1) dahiline konunlu olan reaktör vasitasiyla etken madde veya tedavi hizlandirici ilaçlarin iyonize edilnesi, o iyonize gaz haline getirilen ilaçlarin hortum birimi (2) uç bölümünde quSturuImUS olan proba iletil nesi, 0 Probda konumlu olan ikinci bir reaktör ile gazlarin tekrar iyonize edilnesi, o plazma reaktör çikisinda OIUSan plazma itki ile birlikte dogrudan dokuya gaz ve iyonize hale getirilnis olan etken nadde veya tedavi hizlandirici ilaçlarin aktarilnnsi islem adinlarini bulundurmasi ile karakterize edilmektedin 17. istem 16'ya göre endoskopik nedikal cihazin isletilnesine iliskin usul olup; dahilinde ana birinde (1) etken nudde veya tedavi hizlandirici ilaçlar DBD plazna reaktör tarafindan buharlastirilnasidir. 18. Istem 16'ya göre endoskopik nedikal cihazin isletilnesine iliskin usul olup; doku üzerinde plazna itki, iki elektrot arasinda OIUSIUFUIan plazna b0salim canli dokusunun iletkenligi de kullanilarak 3 elektrot ile saglannasidin 19. Istem 18'e göre endoskopik nedikal cihazin isletilnesine iliskin usul olup; FN elektrot (4), toprak elektrot (7) ve doku arasinda b0salim OIUsturulnasidir. 20. Istem 16'ya göre endoskopik nedikal cihazin isletilnesine iliskin usul olup; probda konumlu olan ikinci reaktörün manyetik olarak isletilnesidir. 21. Istem 20'ye göre endoskopik nedikal cihazin isletilnesine iliskin usul olup; probda konumlu olan ikinci reaktörün elektronanyetik olarak isletilnesidir. 22. istem 20 ve 21'e göre endoskopik medikal cihazin isletilnesine iliskin usul olup; prob içinde oluSturulmUs ve ana birimden alinan iyonize edilm:s gazin sevk edildigi manyetik alan b0slugunda (9) nanyetik alan oIUSturulnasidir.
TR2021/008109 2021-05-12 Plazma i̇ndi̇rekt endoskopi̇k doku steri̇li̇zasyonu ve onarimi amaciyla kullanilan medi̇kal ci̇haz ve bahsi̇ geçen ci̇hazin i̇şleti̇lmesi̇ne i̇li̇şki̇n usul TR2021008109A2 (tr)

Publications (1)

Publication Number Publication Date
TR2021008109A2 true TR2021008109A2 (tr) 2021-06-21

Family

ID=

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US11097022B2 (en) Microwave plasma sterilisation system and applicators therefor
EP2739224B1 (en) System for cold plasma therapy
Von Woedtke et al. Plasmas for medicine
US20140005481A1 (en) Method and apparatus for cold plasma treatment of internal organs
US20120271225A1 (en) Device for the planar treatment of areas of human or animal skin or mucous membrane surfaces by means of a cold atmospheric pressure plasma
US20090143718A1 (en) Plasma treatment probe
CN109644547A (zh) 伤口敷料
CN108601606A (zh) 混合冷等离子体束射流与大气
TR2021008109A2 (tr) Plazma i̇ndi̇rekt endoskopi̇k doku steri̇li̇zasyonu ve onarimi amaciyla kullanilan medi̇kal ci̇haz ve bahsi̇ geçen ci̇hazin i̇şleti̇lmesi̇ne i̇li̇şki̇n usul
CN103212097B (zh) 一种射频微等离子体口腔根管消毒装置
Ryan et al. Overview of plasma technology used in medicine
US20210299461A1 (en) Plasma generating bronchoscope and method of killing pathogens and healing lung tissue
Kalghatgi et al. Applications of non thermal atmospheric pressure plasma in medicine
Han Review of major directions in non-equilibrium atmospheric plasma treatments in medical, biological, and bioengineering applications
JP2023529593A (ja) プラズマ及びヒドロキシルラジカルを生成するための殺菌装置
Zheng et al. A microsecond-pulsed cold plasma jet for medical application
CN211300417U (zh) 一种光纤微波等离子体牙根管消毒装置
TWM579530U (zh) Handheld cold plasma generator
Sarkar et al. Electrical discharges: An emerging modality in sterilization, disinfection, and therapeutics
Sen et al. Medical applications of plasma technology
Wu et al. Root canal treatment
Hussain et al. Influence of Low-Temperature Plasma Argon on Bacteria
Jaiswal et al. Cold plasma: A new real
CN201987856U (zh) 痔疮微创治疗仪
Arora PLASMA IN DENTISTRY