TR202017895U5 - Hastanın uzaktan kontrolünün takibi için taşınabilir cihaz içeren sistem. - Google Patents

Hastanın uzaktan kontrolünün takibi için taşınabilir cihaz içeren sistem. Download PDF

Info

Publication number
TR202017895U5
TR202017895U5 TR2020/17895U TR202017895U TR202017895U5 TR 202017895 U5 TR202017895 U5 TR 202017895U5 TR 2020/17895 U TR2020/17895 U TR 2020/17895U TR 202017895 U TR202017895 U TR 202017895U TR 202017895 U5 TR202017895 U5 TR 202017895U5
Authority
TR
Turkey
Prior art keywords
patient
data
feature
accordance
follow
Prior art date
Application number
TR2020/17895U
Other languages
English (en)
Inventor
Yildiz Özkilinç Senem
Günay Güray
Original Assignee
Barok Savunma Ve Tasarim Muehendislik Sanayi Ve Ticaret Ltd Sirketi
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Barok Savunma Ve Tasarim Muehendislik Sanayi Ve Ticaret Ltd Sirketi filed Critical Barok Savunma Ve Tasarim Muehendislik Sanayi Ve Ticaret Ltd Sirketi
Priority to TR2020/17895U priority Critical patent/TR202017895U5/tr
Publication of TR202017895U5 publication Critical patent/TR202017895U5/tr

Links

Abstract

Buluş, evindeki hastaların sağlık durumunun sağlık personeli tarafından uzaktan kontrol edilmesini sağlayan hasta takip sistemi ile ilgilidir. Buluş özellikle, sıcaklık, nabız, oksijen satürasyonu, tansiyon ölçme, tek kanallı EKG gibi işlevleri tek bir cihaz üzerinden sağlayan ve sağlık personeli paneli ile sunucu üzerinden hasta ölçüm verilerinin takibini ve ölçüm senaryo ve modlarının uzaktan değiştirilmesini sağlayan takip sistemi ile ilgilidir.

Description

TARIFNAME HASTANIN UZAKTAN KONTROLÜNÜN TAKIBI IÇIN TASINABILIR CIHAZ IÇEREN SISTEM Bulusun ilgili oldugu teknik alan: Bulus, evindeki hastalarin saglik durumunun saglik personeli tarafindan uzaktan kontrol edilmesini saglayan hasta takip sistemi ile ilgilidir.
Bulus özellikle, sicaklik, nabiz, oksijen satürasyonu, tansiyon ölçme, tek kanalli EKG gibi islevleri tek bir cihaz üzerinden saglayan ve saglik personeli paneli ile sunucu üzerinden hasta ölçüm verilerinin takibini ve ölçüm senaryo ve modlarinin uzaktan degistirilmesini saglayan takip sistemi ile ilgilidir.
Teknigin bilinen durumu: Hasta olan kisilerin hastalik sürecinde düzenli olarak takip edilmesi gerekebilmektedir. Bu takip hastanin çesitli degerlerini düzenli olarak kontrol edilmesini kapsamaktadir. Bu takip islemi genellikle bakim evlerinde ve hastanelerde ilgili personel tarafindan yapilmaktadir. Hasta iyilesme sürecine girse bile bu degerlerin düzenli takip edilmesi gerektiginden hastane ve bakim evlerinde kontroller devam etmektedir.
Personel olmadan hastanin kontrolü için çesitli cihazlar ve sistemler gelistirilmistir.
Ancak bu sistemler genel olarak ates ölçümü, tansiyon ölçümü gibi ölçümlerin yapildigi basit sistemler olup, bu ölçümler için hastanin bu aletlerin birini ya da birkaçini kendi kendisine takmasi gerekmektedir. Özellikle covid-19 salgini benzeri pandemi sürecinde hastanin evinden kontrolünün düzenli yapilabilmesi hem hastanin sagligi hem de hastanelerin doluluk oranlari açisindan önem tasimaktadir. Bu amaçla hastanin kontrolünün evden yapildigi sistemler gelistirilse de bu sistemler de belirli ölçümlerin tek tek yapilmasini saglamakta ve bu sistemlerde de hastanin ölçümleri almasi ve onaylamasi gerekmektedir. incelenmistir. Basvuruya konu edilen bulusun özet kisminda “Hastalik döneminde hastalar ve rutin takipleri yapilmasi gereken kisiler için veri takip ve analiz cihazi olup, kisinin ates, optik kalp hizi izleme (HRiVl), kalp hizi degiskenligi (HRV), nabiz, pulseoksimetre (Sp02 ölçümü), maksimal oksijen alimi (V02 max) ve kalori tüketimini ölçen bir cihaz sayesinde kontrol etmeye ve gerektiginde bu takip durumunu ürünle birlikte sunulan çift tarafli, hipoallerjenik medikal bantin arasina yerlestirilen flexible elektronik kart ve bu kart üzerinde bulunan sensörler ile ates, kalp hizi izleme (HRM), kalp hizi degiskenligi (HRV), nabiz, pulseoksimetre (Sp02 ölçümü), maksimal oksijen alimi (V02 max) ve kalori tüketimini degerlerini ölçerek bu degerleri islemci ve bluetooth aparati marifetiyle cep telefonundaki uygulamaya gönderen ve bu uygulama tarafindan analiz edilen bilgilerin ebeveynlere ve/veya saglik personeline anlik olarak bildirimini saglayan bir cihazdir. Bu sayede gece ates yükselmesi, nöbet geçirme ve benzeri olumsuz ve anormal durumlari takip etme imkani saglayarak hem hastaya hem de hasta yakinlarina gece güven içerisinde uyuma imkani saglamaktadir” bilgileri yer almaktadir.
Teknigin bilinen durumunda bulunan “TR2018I11060” numarali patent dosyasi incelenmistir. Basvuruya konu edilen bulusun özet kisminda “Bu bulus, hastanin yasamsal verilerini takip etmek için kullanilan, tansiyon ölçüm cihazi, ates sensörü, parmak ucuna takilabilen nabiz sensörü, solunum sensörü, Sp02 sensörü, EKG problari, pozisyon sensörü, konum sensörü ve tartinin mikro denetleyic ile irtibatlandirilmasi ve mikro denetleyicide toplanan verilerin anlamli sinyallere dönüstürülerek bluetooth araciligi ile hasta yaninda bulunan tablet veya mobil cihaza aktaran, bu verilerin buradan da doktor cihazina ve/veya hasta yakini cihazina iletilmesini saglayan ve doktorlarin karar verme süreçlerinin hizlandirilmasina yardimci olan mobil hasta takip sistemidir" bilgileri yer almaktadir. incelenmistir. Basvuruya konu edilen bulusta, hasta tibbi kayitlarinin veya hasta verileri kaynagina bagli bir bilgisayar sistemi içeren bir kisisel dijital saglik portföy sisteminden bahsedilmektedir. Bilgisayar sisteminin bir islemcisi ile veri iletisiminde bulunan bir uygulama programlama arayüzü (APl), geçici olmayan bir bilgisayar tarafindan okunabilir depolama ortaminda saklanan hasta tibbi kayitlarini veya hasta verilerini karsiya yükleyebilir, indirebilir veya bunlara erisim saglayabilmektedir. Bu bulusta, hasta verilerini uzaktan izlemek için bir APl gelistirmistir. Bunun sonucunda yetkili kisiler tarafindan hasta takibi yapilmaktadir. Kan basinci, nabiz, acil durum gibi verileri ölçüp acil durum aninda GPS üzerinden sinyal gönderebilmektedir. Ancak ürünler model model eklenti yapilarak kullanilmaktadir. Tek cihaz üzerinde ve uzaktan çok çesitli ölçümler (ates, nabiz, oksijen satürasyonu, tansiyon) yapilmamaktadir. Her ölçüm için cihaza farkli bir modül takilmaktadir. Ayni anda birden fazla modül takilamamakta haliyle birden fazla ölçüm alinamamaktadir.
Teknigin bilinen durumunda bulunan “US753953232” numarali patent dosyasi incelenmistir. Basvuruya konu edilen bulusta, kablosuz agi olusturan bir veya daha fazla kablosuz dügüm ve kablosuz alici-verioiye bagli bir ses dönüstürücüsüne sahip giyilebilir bir cihaz; ve kardiyovasküler sagligi belirlemek ve kalp sesini kablosuz ag üzerinden bir uzak dinleyiciye veya islemciye iletmek için ses dönüstürücüsüne bagli bir kalp hastaligi taniyici içeren bir kalp izleme sisteminden bahsedilmektedir. Bu bulus, evde, hastane ortaminda çalisabilmektedir. Uygulamada, kan basinci görüntüleme, kalp atis hizi, agirlik, termometre, kandaki oksijen seviyesi ölçümü, bir kanalli EKG ölçümü, nabiz ölçümü, vücut yag orani görüntüleme, kolesteröl görüntüleme gibi ölçümler yapilabilmektedir. Ayni zamanda engelli bireylerin özgürce yasamalarini saglamakta ve acil durumlar oldugunda hemen müdahale edilebilmesini saglamaktadir. Kalp hastaligi olup olmadigini anlamak için, cihaz ses dönüstürücüne baglanir buradan kablosuz olarak uzaktan kalp sesi dinlenmektedir. Böylece saglik personeli uzaktan bir sorun olup olmadigini tespit edebilmektedir. Hastane ve huzurevi gibi yerler için daha uygundur. Tek cihaz üzerinde ve uzaktan çok çesitli ölçümler (ates, nabiz, oksijen satürasyonu, tansiyon) yapilmamaktadir. Ayni anda birden fazla ölçüm alinamamaktadir Teknigin bilinen durumunda bulunan “US10159415B2” numarali patent dosyasi incelenmistir. Basvuruya konu edilen bulusta, bir kisinin aritmi varliginin belirlenmesi yönteminden bahsedilmektedir. Bu bulusta ekrandan aritmi veya atriyal fibrilasyon takibi saglanmistir. Kullanioidan alinan ölçümlere göre bir saglik skoru olusturulmustur. Buna göre kullaniciya saglik personelinin de yardimiyla günlük hedefler konulmustur. Kontrol paneli olarak mobil telefon veya tablet kullanilmakta ve kisiler biyometrik verileri bir bilgisayarli bir sisteme kaydedilmektedir. Önceden belirlenen kisitlara göre bir kalp skoru olusturup, bu skorun sonucuna göre anormallik durumlarini önceden tespit edilmesini saglanmaktadir. Tek cihaz üzerinde ve uzaktan çok çesitli ölçümler (ates, nabiz, oksijen satürasyonu, tansiyon) yapilmamaktadir.
Ayni anda birden fazla ölçüm alinamamaktadir incelenmistir. Basvuruya konu edilen bulusta, fizyolojik ölçümler almak için tasinabilir mobil tibbi teshis cihazindan bahsedilmektedir. Cihazin gövdesine entegre edilmis çikarilabilir mobil cihaz sayesinde; EKG ölçümleri, kan oksijen doygunluk seviyesi, nabiz, vücut sicakligi, ekstra bir test kayisi yardimiyla kan sekeri ölçümü yapilabilmektedir. Mobil cihazla veya bilgisayarla kablosuz iletisim saglamaktadir.
Tek cihaz üzerinde ve uzaktan çok çesitli ölçümler (ates, nabiz, oksijen satürasyonu, tansiyon) yapilmamaktadir. Ayni anda birden fazla ölçüm alinamamaktadir.
Teknigin bilinen durumunda her bir ölçüm parametresi (oksijen satürasyonu, ates, nabiz, tansiyon ve konum bilgileri) ayri cihazlardan alinmaktadir. Bazi buluslarda birden fazla farkli ölçüm yapilabilse de bu ölçümler farkli aletler veya modüller tarafindan yapilmaktadir.
Teknigin bilinen durumunda her bir parametre ölçümü için hasta ile birebir etkilesim saglanmasi gerekmektedir.
Teknigin bilinen durumunda her bir parametre ölçümü anlik olarak degil, hastayi takip eden personelin performansina göre alinmaktadir. Hasta parametrelerinin uzaktan takibi yapilamamaktadir.
Sonuç olarak yukarida anlatilan olumsuzluklardan dolayi ve mevcut çözümlerin konu hakkindaki yetersizligi nedeniyle ilgili teknik alanda bir gelistirme yapilmasi gerekli kilinmistir.
Bulusun amaci: Bulusun en önemli amaci, ayri cihazlarla yapilan ates, nabiz, oksijen satürasyonu, tansiyon ölçümünü tek bir cihazla birlestirerek uzaktan, pratik bir sekilde hekim tarafindan yapilmasini saglamasidir.
Bulusun bir diger önemli amaci, hasta ile etkilesime girmeden her bir parametre ölçümü uzaktan takip edilebilecektir. Böylelikle saglik çalisanlari bulasici/salgin hastaliklardan korunmakta ve tasiyici olmalari engellenmektedir.
Bulusun bir baska amaci, tek kanalli EKG ölçümü ile periyodik olarak saglik personelinin belirledigi zamanlarda ölçüm yapilmasini, ivme sensörleriyle hareket kontrolü ve düsme gibi durumlarda acil müdahale imkani saglamasidir.
Bulusun bir diger amaci, covid-19 kapsaminda karantinadaki hastalarin evde kalmalarini saglamalari için ,GPS üzerinden uzaktan takip sistemi kullanilmasidir.
Bulusun bir diger amaci, GPS üzerinden konum bilgisi saglayarak hastanin bilinç disi olabilecegi durumlarda saglik ekiplerine hizla bilgi aktarabilmesidir.
Bulusun amaçlarindan bir digeri, saglik personelinin hasta takibini hastane içi veya hastane disinda uzaktan yapmasini saglayarak kisa sürede daha fazla hastaya ulasilmasini saglamasidir.
Bulusun bir diger amaci, uzaktan takip esnasinda veri iletisimi çift yönlü olmasiyla hastanin parametrelerinin ölçüm sikligi, takip edilen saglik personeli tarafindan degistirilebilmesidir.
Bulusun bir baska amaci, hastanin klinik takip ve gözlem süreçleri için ölçülmesi gereken parametreleri tek bir cihaz ile alinmasini saglamasidir.
Bulusun amaçlarindan bir digeri, parametreler anlik olarak alindigi için sinir degere ulasan parametre bilgisinin hasta takibinin yapildigi arayüze aktarilmasidir. Bu sayede saglik çalisani performansindan bagimsiz olarak devamli bir takip saglanmaktadir. Buna bagli saglik personeli çalisma süreleri en verimli sekilde kullanilabilmektedir.
Bulusun bir amaci da salgin hastaliklar sürecinde veya hastane disinda takibi gereken hastalar için konum tabanli bilgi akisi saglanmasidir.
Bulusun yapisal ve karakteristik özellikleri ve tüm avantajlari asagida verilen sekiller ve bu sekillere atif yapilmak suretiyle yazilan detayli açiklama sayesinde daha net olarak anlasilacaktir. Bu nedenle degerlendirmenin de bu sekiller ve detayli açiklama göz önüne alinarak yapilmasi gerekmektedir.
Sekillerin açiklamasi: SEKIL -1; Bulus konusu hasta takip sisteminin diyagram görüntüsünü veren çizimdir.
Referans numaralari: 100. Tasinabilir Takip Cihazi 110. Sicaklik Ölçer 111. Sicaklik Sensörü 112. Isi iletim plakasi 120. Tansiyon Ölçer 121. Hava Motoru 122. Hava Basinç Sensörü 123. Hava Tahliye Valfi 130. Nabiz ve Oksijen Satürasyonu Ölçer 140. Iletisim Birimi 141. Wi-Fi Modülü 142. Bluetooth modülü 150. GPS Birimi 160. Depolama Birimi 161. Bellek Modülü 170. Batarya 200. Mobil Cihaz 300. Bulut Sunucu 400. Bilgisayar Bulusun açiklamasi: Bulus konusu sistem hastalarin ANTA (ates, nabiz, tansiyon), oksijen satürasyonu, EKG ölçümü ve konum bilgilerini isleme, kaydetme ve doktor/hemsire panelini bulut sunucu (180) üzerinden takibi ölçüm senaryo ve modlarinin uzaktan degistirilmesini saglamaktad ir.
Bulus konusu sistem genel hatlariyla, uzaktan ölçüm alabilen, tasinabilir ölçüm cihazi (100), mobil cihaz (200), bulut sunucu (300) ve bilgisayardan olusmaktadir.
Tasinabilir ölçüm cihazi (, tansiyon ölçer (120), nabiz ve oksijen satürasyonu ölçer (130), iletisim birimi (140), GPS birimi (150), depolama birimi (160) ve bataryayi (170) içermektedir.
Tasinabilir ölçüm cihazi (100), hekimin ya da personelin hastanin müdahalesi olmadan uzaktan hastanin ates, nabiz, tansiyon, oksijen satürasyonu, EKG ölçümlerinin yapilmasini saglamakta ve hastanin bilegine takilabilmektedir.
Tasinabilir ölçüm cihazi (, tansiyon ölçer (120), nabiz ve oksijen satürasyonu ölçer (130), iletisim birimi (140), GPS birimi (150), depolama birimi (160) ve batarya (170) bulundurmaktadir.
EKG ölçer (çizimlerde gösterilmemistir), hasta kalbinin kasilmasi sirasinda ortaya çikan elektriksel aktivitenin kayit edilmesini saglamaktadir. EKG ölçümü sag bacak sürücüsü mantiginda yapilmaktadir. Bileklikten 3 adet prob biri sol tarafa biri sag tarafa digeri de sag bel üzerine takildiktan sonra ölçüm yapilmaktadir. Böylece alinan ölçümün dogruluk orani artip, sinyaldeki gürültüler ciddi oranda azaltilmaktadir.
Ayrica alinan ölçümler belirli tibbi ölçütlere göre yorumlanarak, ilgili saglik görevlisine iletilmektedir.
Sicaklik ölçer (110), bilek ya da koldan vücüt sicakligini ölçmeye yaramakta ve sicaklik sensörü (111) ve isi iletim plakasini (112) içermektedir. Sicaklik sensörü (111), 20 °C - 45 °C arasi vücut sicakligini en fazla 0,3 °C hassasiyet ile ölçen sensördür. Isi iletim plakasi (113), sicaklik sensörü (111) ile insan vücudu arasinda isi transferini saglayan iletkendir.
Tansiyon ölçer (120), bilek ya da koldan tansiyon ölçmekte ve hava motoru (121), hava basinç sensörü (122) ve hava tahliye valfini (123) içermektedir. Hava motoru (122) bilek ya da kolu saran mansonun içerisine hava basinci olusturmak için 500 mm Hg hava basincina çikabilen motordur. Hava basinç sensörü (122) bilek ya da kolu saran mansonun içinde hava motoru sayesinde olusturulan basincin en fazla 350 mm Hg ya kadar çikmasini kontrol eden sensördür. Bu hava basinç yardimiyla insan vücudundaki damarlarin kan basinç degerleri ölçülmektedir. Hava tahliye valfi (123) bilek ya da kolu saran mansonun içinde kalan hava basincini atmosferik basinca esitlemek için ölçüm sonrasi hava bosaltma valfi olarak kullanilmaktadir.
Nabiz ve oksijen satürasyonu ölçer (130), parmak ucuna takilarak gönderdigi kirmizi ve kizilötesi isiklar ile alyuvardaki hemoglobinin oksijen tutup tutmamasina göre ölçüm yapmaktadir. Cihazdaki sensör atardamarin dakikadaki atis sayisini belirleyebilmektedir. Böylece hastanin dakikadaki nabiz sayisi da görüntülenebilmektedir.
Iletisim Birimi (140), tasinabilir takip cihazinin (100) ölçtügü verilerin uzaktan kontrolünü saglamakta ve wi-fi modülü (141) ve bluetooth modüllerini (142) içermektedir. Wi-Fi modülü (141), kablosuz internet erisiminin oldugu yerlerde uzaktan kontrolü saglamak için internet hizmetinden yararlanarak bulut sunucuya (300) veri transferi saglamaktadir. Bluetooth modülü (143) verilerin mobil cihaza (200) aktarilmasi saglamakta, mobil cihazin (200) internet erisimi kullanilarak bulut sunucuya (300) veri transferi saglamaktadir.
GPS birimi (150) hastanin konum bilgilerini bulut sunucuya (300) oradan da doktor ve hemsirelerin kullandigi web-portali içeren bilgisayara (400) paneline aktarilmaktadir.
Depolama birimi (160), internetin olmadigi yerlerde verilerin kayit edilmesini, internet erisimi saglandigi anda buradan verilerin bulut sunucuya (300) aktarilmasini saglamaktadir. Depolama birimi (160), bellek modülünü (161) içermektedir. Bellek modülü (161) verilerin hafiza karti, harici disk ve benzeri depolama birimlerine kaydedilmesini saglamaktadir. Ayrica alinan veriler bellek modülündeki (161) bir bellege kayit edilebilmektedir. Bu verilere ilgili saglik personeli mobil cihazi üzerinden veya bulut sunucu (300) üzerinden erisim saglayabilmektedir. Batarya (170), tasinabilir takip cihazina (100) gereken enerjiyi saglamaktadir. Bu sayede tasinabilir takip cihazi (100) portatif olarak kullanilmaktadir. sagladigi verilerin görülebilmesini saglamaktadir. Mobil cihaz (200), tasinabilir ölçüm cihazi (100) ile baglanti halinde olup, hasta tarafindan kullanilmaktadir.
Bulut sunucu (300), tasinabilir takip cihazinin (100) aldigi hasta verilerinin toplanarak depolanmasini saglamakta ve bu verileri bilgisayara (400) iletilmektedir. Bulut sunucu halindedir.
Bilgisayar (400), doktor/hemsire paneli arayüzü içermekte, hastanin verilerini bulut sunucudan (300) alarak takip edilmesini saglamaktadir. Saglik personelinin verileri görebilecegi arayüzü içermektedir.
Tasinabilir ölçüm cihazinin (100), kullanimi için öncelikle tasinabilir ölçüm cihazi (100), hastanin bilegine takilmaktadir. Tüm sensörler hastadan verileri belirli periyotlarda alip ya wi-fi modülü (141) ile internete baglanarak direkt olarak bulut sunucuya (300) iletmekte ya da bluetooth modülü (142) ile hastanin mobil cihazina (200) iletmektedir. Hastanin mobil cihazina (142) iletilen veriler ise hastanin mobil cihazi üzerinden internete baglanarak verileri bulut sunucuya iletmektedir. Hastanin mobil cihazi olmamasi durumunda ise veriler depolama birimi (160) tarafindan tasinabilir ölçüm cihazina (100) kaydedilmektedir. Bulut sunucuya (300) iletilen veriler saglik görevlisinin kullandigi bilgisayara (400) iletilmektedir. Böylelikle saglik personeli evinde bulunan hastanin ölçüm bilgilerini es zamanli olarak görüntüleyebilmektedir. Bulut sunucuyla (300) iletisim çift yönlü olmasi sebebiyle saglik personeli istedigi zaman bilgisayar (400) yardimi ile komut göndererek tasinabilir ölçüm cihazindan (100) ölçüm alabilmektedir. Alinan tüm ölçümler bilgisayar tarafindan rapor halinde sunulabilmektedir.
Bulus konusu sistemin, tasinabilir ölçüm cihaz (100), tek bir cihaz üzerinde birçok farkli fonksiyon bulundurmaktadir. Sicaklik, nabiz, oksijen satürasyonu, tansiyon ölçme, tek kanalli EKG gibi islevler bu tasinabilir ölçüm cihazi (100) üzerinden saglanmaktadir. Ayrica tasinabilir ölçüm cihazi (100) üzerinde ölçümler belirli araliklarla periyoduk olarak yapilabildigi gibi, üzerinde bulunan harici buton yardimiyla ölçüm istenilen zamanlarda da yapilabilmektedir. Bunlara ek olarak COVID-19 benzeri salgin hastaliklara bagli pandemi sürecinde, üzerinde bulunan GPS birimi (150) sayesinde hasta takibi yapmak daha kolay olacaktir. Böylece saglik personeli anlik olarak hastayi uzaktan izleyebilecek ve belirlenen belirli kosullar altinda ters bir durum oldugunda bilgilendirme alabilecektir. Yogun bakimdaki hastalar içinde bu ölçümler periyodik olarak yapilmasi gerekmektedir. Bu sayede bilgisayar (400) sayesinde hastanede olusturulacak bir panel üzerinden hastalardan alinan veri akisi sürekli izlenerek, acil durumlarda müdahale yapilabilecektir. Uzaktan kontrol edilebildigi için saglik görevlilerinin hastayla temasi azalacagindan virüs bulas riski de azalacaktir.
GPS birimi (150), üzerinden konum bilgisi saglayarak hastanin bilinç disi olabilecegi durumlarda saglik ekiplerine hizla bilgi aktarilmakta, saglik personelinin hasta takibini hastane içi veya hastane disinda uzaktan yapmasini saglayarak kisa sürede daha fazla hastaya ulasilmasi saglanacak, uzaktan takip esnasinda hastanin parametrelerinin ölçüm sikligi, takip edilen saglik personeli tarafindan degistirilebilecek ve en önemlisi enfekte hasta ile saglik personelinin temasi azaltilarak saglik personelinin hastalik kapma riski ve hastaligin yayilma hizi en aza indirilecektir. Tasinabilir takip cihazindaki (100) ivme sensörüyle (sekillerde gösterilmemistir.) beklenmeyen düsme veya bir yere çarpma durumlarinda hemen ilgili saglik kuruluslarina bilgi göndererek saglik personelinin hastaya en kisa sürede ulasmasi saglanmaktadir.
Bulus konusu sistemin bir uygulamasinda tasinabilir takip cihazi (100) ile pandemi süreci kapsaminda, filyasyon ekiplerinin rahat çalismasi için, uzaktan hasta takibi yapmak mümkün olmaktadir. Eger covid (+) hasta evinden belirli bir mesafede uzaklasirsa, GPS birimi (150) tarafindan bu tespit edilip mobil cihaz (200) üzerinden hem ilgili saglik personeline hem de hastanin kendisine bildirim göndermektedir.
Böylece bulas riski minimuma indirilmis olacaktir.

Claims (1)

  1. ISTEMLER 1. Evindeki hastalarin saglik durumunun saglik personeli tarafindan uzaktan kontrol edilmesini saglayan hasta takip sistemi olup, özelligi; 0 Hasta kalbinin kasilmasi sirasinda ortaya çikan elektriksel aktivitenin kayit edilmesini saglayan EKG ölçeri; bilek ya da koldan vücut sicakligini ölçmeye yarayan ve sicaklik sensörü (111) ve isi iletim plakasini (112) içeren sicaklik ölçeri (110); bilek ya da koldan tansiyon ölçülmesini saglayan ve hava motoru (121), hava basinç sensörü (122) ve hava tahliye valfini (123) içeren tansiyon ölçeri (120); parmak ucuna takilarak gönderdigi kirmizi ve kizilötesi isiklar ile alyuvardaki hemoglobinin oksijen tutup tutmamasina göre ölçüm yapan, böylece hastanin dakikadaki nabiz sayisinin görüntülenmesini saglayan nabiz ve oksijen satürasyonu ölçeri (130); tasinabilir takip cihazinin (100) ölçtügü verilerin uzaktan kontrolünü saglayan ve wi-fi modülü (141) ile bluetooth modüllerini (142) içeren iletisim birimini (140); hastanin konum bilgilerini bulut sunucuya (300) oradan da doktor ve hemsirelerin kullandigi portali içeren bilgisayara (400) aktarilmasini saglayan GPS birimini (150); internetin olmadigi yerlerde verilerin kayit edilmesini, internet erisimi saglandigi anda buradan verilerin bulut sunucuya (300) aktarilmasini saglayan ve bellek modülünü (161) içeren depolama birimini (160); tasinabilir takip cihazina (100) gereken enerjiyi saglayan Bataryayi (170); üzerinde bulunduran, hekimin ya da personelin hastanin müdahalesi olmadan uzaktan hastanin ates, nabiz, tansiyon, oksijen satürasyonu, EKG ölçümlerinin yapilmasini saglayan ve hastanin bilegine takilabilen tasinabilir takip cihazini (100), Hastadan toplanan verilerin, bluetooth modülü (143) ile transferinin sagladigi verilerin görülebilmesini saglayan, tasinabilir ölçüm cihazi (100) ile baglanti halinde olup, hasta tarafindan kullanilan mobil cihazi (200), Tasinabilir takip cihazinin (100) aldigi hasta verilerinin toplanarak depolanmasini saglayan ve bu verileri bilgisayara (400) iletilen, tasinabilir takip cihazi (100). mobil cihaz (200), ve bilgisayar (400) ile baglanti halinde olan bulut sunucuyu (300), . Doktor / hemsire paneli arayüzü içeren, hastanin verilerini bulut sunucudan (300) alarak takip edilmesini saglayan, saglik personelinin verileri görebilecegi arayüzü içeren bilgisayari (400) içermesidir. . Istem-1'e uygun hasta takip sistemi olup, özelligi; 20 °C - 45 °C arasi vücut sicakligini en fazla içermesidir. . Istem-1'e uygun hasta takip sistemi olup, özelligi; sicaklik sensörü (111) ile insan vücudu arasinda isi transferini saglayan iletken lsi iletim plakasini (113) içermesidir. . Istem-1'e uygun hasta takip sistemi olup, özelligi; bilek ya da kolu saran mansonun içerisine hava basinci olusturmak için 500 mm Hg hava basincina çikabilen hava motorunu (122) içermesidir. . Istem-1'e uygun hasta takip sistemi olup, özelligi; bilek ya da kolu saran mansonun içinde hava motoru sayesinde olusturulan basincin en fazla 350 mm Hg ya kadar çikmasini kontrol eden hava basinç sensörünü (122) içermesidir. . Istem-1'e uygun hasta takip sistemi olup, özelligi; bilek ya da kolu saran mansonun içinde kalan hava basincini atmosferik basinca esitlemek için ölçüm sonrasi hava bosaltma valfi olarak kullanilan hava tahliye valfini (123) içermesidir. . Istem-1'e uygun hasta takip sistemi olup, özelligi; nabiz ve oksijen satürasyonu ölçer (130) içinde bulunan ve atardamarin dakikadaki atis sayisini belirleyebilen sensörü içermesidir. . Istem-1'e uygun hasta takip sistemi olup, özelligi; kablosuz internet erisiminin oldugu yerlerde uzaktan kontrolü saglamak için internet hizmetinden yararlanarak bulut sunucuya (300) veri transferi saglayan Wi-Fi modülünü (141) içermesidir. 9. Istem-1'e uygun hasta takip sistemi olup, özelligi; verilerin mobil cihaza (200) aktarilmasi saglayan bluetooth modülünü (143) içermesidir. 10.Istem-1'e uygun hasta takip sistemi olup, özelligi; verilerin depolama birimlerine kaydedilmesini saglayan bellek modülünü (161) içermesidir. 11.Istem-1'e veya istem 10'a uygun hasta takip sistemi olup, özelligi; depolama birimlerinin hafiza karti ve harici disk olmasidir.
TR2020/17895U 2020-11-09 2020-11-09 Hastanın uzaktan kontrolünün takibi için taşınabilir cihaz içeren sistem. TR202017895U5 (tr)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
TR2020/17895U TR202017895U5 (tr) 2020-11-09 2020-11-09 Hastanın uzaktan kontrolünün takibi için taşınabilir cihaz içeren sistem.

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
TR2020/17895U TR202017895U5 (tr) 2020-11-09 2020-11-09 Hastanın uzaktan kontrolünün takibi için taşınabilir cihaz içeren sistem.

Publications (1)

Publication Number Publication Date
TR202017895U5 true TR202017895U5 (tr) 2021-01-21

Family

ID=75576500

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
TR2020/17895U TR202017895U5 (tr) 2020-11-09 2020-11-09 Hastanın uzaktan kontrolünün takibi için taşınabilir cihaz içeren sistem.

Country Status (1)

Country Link
TR (1) TR202017895U5 (tr)

Similar Documents

Publication Publication Date Title
Parihar et al. Heartbeat and temperature monitoring system for remote patients using Arduino
Kang et al. A wrist-worn integrated health monitoring instrument with a tele-reporting device for telemedicine and telecare
RU2336808C2 (ru) Система контроля биологической информации
JP7355826B2 (ja) プラットフォーム非依存のリアルタイム医療データ表示システム
US20120029300A1 (en) System and method for reducing false alarms and false negatives based on motion and position sensing
US20110040197A1 (en) Wireless patient monitoring system
Bhagchandani et al. IoT based heart monitoring and alerting system with cloud computing and managing the traffic for an ambulance in India
KR102309022B1 (ko) 인공지능 기반의 생체 신호 원격 모니터링 시스템
Latha et al. Automated Health Monitoring System for Coma Patients
KR20130040768A (ko) 접착성 붕대 및 환자 정보 관리를 위한 방법
US20150213208A1 (en) Wearable device for medical care
Baig et al. Wireless remote patient monitoring in older adults
Megalingam et al. Smartphone based continuous monitoring system for home-bound elders and patients
Rodrigues et al. A mobile healthcare solution for ambient assisted living environments
KR20210073404A (ko) 노인 요양보호를 위한 의료 네트워크 관리 서비스 시스템
KR20220115024A (ko) 웨어러블 다중 생체 신호 측정장치
Tatkare et al. COVID-19 patient health monitoring system
TR202017895U5 (tr) Hastanın uzaktan kontrolünün takibi için taşınabilir cihaz içeren sistem.
Kale et al. Wearable biomedical parameter monitoring system: A review
Abo-Zahhad et al. Remote monitoring system dedicated To COVID-19 patients healthcare
Srovnal et al. Health maintenance embedded systems in home care applications
Rajasingam et al. Development of Continuous Health Monitoring System for Persistent Vegetative State Patients
Talib et al. Elderly condition monitoring and alert system
Kaur et al. Wearable sensors for monitoring vital signs of patients
US20180260530A1 (en) Patient Monitoring System and Method For Location Indication Within a Care Environment