TR202016536A2 - Covi̇d-19 `a karşi etki̇li̇ bi̇tki̇sel gida takvi̇yesi̇ - Google Patents

Covi̇d-19 `a karşi etki̇li̇ bi̇tki̇sel gida takvi̇yesi̇ Download PDF

Info

Publication number
TR202016536A2
TR202016536A2 TR2020/16536A TR202016536A TR202016536A2 TR 202016536 A2 TR202016536 A2 TR 202016536A2 TR 2020/16536 A TR2020/16536 A TR 2020/16536A TR 202016536 A TR202016536 A TR 202016536A TR 202016536 A2 TR202016536 A2 TR 202016536A2
Authority
TR
Turkey
Prior art keywords
food supplement
extraction
herbal
feature
herbal food
Prior art date
Application number
TR2020/16536A
Other languages
English (en)
Inventor
Asi̇l Hasan
Alp Harun
Original Assignee
Hatay Mustafa Kemal Ueniversitesi
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Hatay Mustafa Kemal Ueniversitesi filed Critical Hatay Mustafa Kemal Ueniversitesi
Priority to TR2020/16536A priority Critical patent/TR202016536A2/tr
Publication of TR202016536A2 publication Critical patent/TR202016536A2/tr

Links

Landscapes

  • Medicines Containing Plant Substances (AREA)
  • Pharmaceuticals Containing Other Organic And Inorganic Compounds (AREA)

Abstract

Buluş; tıbbi ve aromatik bitki, farmakoloji-toksikoloji ve viroloji ile ilişkili bitkisel gıda takviyesi ve ilaç sanayinde kullanılabilen Covid-19 ‘a karşı etkili bitkisel gıda takviyesi ile ilgili olup; özelliği; antiviral etkinlikleri kanıtlanmış en az bir bitkisel drogun (kök, herba, tohum, meyve vb.) ekstre haline getirilmesi (10), tatlandırıcı eklenmesi (20) ve/veya su ilave edilerek fermantasyon ortamı oluşturulması (30) ile meydana gelmesidir.

Description

TARIFNAME COVID-19 “A KARSI ETKILI BITKISEL GIDA TAKVIYESI Teknolojik Alan: Bu bulus, tibbi ve aromatik bitki, farmakoloji-toksikoloji ve viroloji ile iliskili bitkisel gida takviyesi ve ilaç sanayinde kullanilabilen Covid-19 “a karsi etkili bitkisel gida takviyesi ile ilgilidir.
Teknigin Bilinen Durumu: Covid-l9 soguk alginligi gibi toplumda yaygin görülen, kendi kendini sinirlayan hafif enfeksiyon tablolarindan, Orta Dogu Solunum Sendromu (Middle East Respiratory Syndrome, MERS) ve Agir Akut Solunuin Sendromu (Severe Acute Respiratory Syndrome, SARS) gibi daha ciddi enfeksiyon tablolarina neden olabilen büyük koronavirus virüs ailesindendir.
Covid-lQ'a iliskin etkili oldugu kanitlanmis herhangi bir bitkisel gida takviyesi bulunmamaktadir. Bu nedenle bu ilk Covid 19 üzerine etkili bitkisel gida takviyesi niteliginde olup ileride yapilacak çalismalar sonucu ruhsatli ilaç olma potansiyeline sahiptir. Covid-l9 yeni bir koronavirüs susudur ve bu virüs ailesi zoonotik olup, hayvanlardan insanlara bulasarak hastalik yapabilmektedir. Ayrica bulasma (kontaminasyonu) çok fazla olup dünya üzerine hizla yayilim göstermistir. Bu virüsün insan anjiyotensin dönüstürücü enzim ll ”yi (ACE2) etkin sekilde kullanabildigini, insan solunum yolu hücrelerinde fazlaca çogalabildigi görülmektedir. Bilinen diger koronavirüs enfeksiyonlari arasinda soguk alginligi (HCoV 229E, NL63, OC43 ve HKUl), Orta Dogu Solunum Sendromu (MERS-CoV) ve Siddetli Akut Solunum Sendromu (SARS-CoV) yer almaktadir. Bu hastaliklarin fatalite hizlari MERS-C0V7da (, ilk kez 2019 sonlarinda Çin”in Hubei Eyaletinde ortaya çikmistir. Etken, pnömoni ile basvuran bir grup hastada daha önce insanlarda tespit edilmemis bir koronavirus olarak tanimlanmis, hastaliginin adi COVlD-19 olarak kabul edilmistir. Ilk bildirimlerden sonra vaka sayilarindaki hizli artis ile birlikte saglik çalisanlarinda hastaligin ortaya çikmasi hastaligin insandan insana bulasabildigini göstermistir. En çok karsilasilan belirtiler ates, öksürük ve nefes darligidir. Siddetli olgularda zatürre, agir solunuin yetmezligi, böbrek yetinezligi ve ölüm gelisebilmektedir. Hasta bireylerin öksürineleri aksirmalari ile ortama saçilan damlaciklarin solunmasi ile hastalik bulasir.
Ayrica hastalarin solunum parçaciklari ile kirlenmis yüzeylere dokunulduktan sonra ellerin yikanmadan yüz, göz, burun veya agiza götürülmesi ile de virüs alinabilir. Kirli ellerle göz, burun veya agiza temas etmek çok risklidir. COVID-19 enfeksiyonu ile ilgili simdiye kadar edinilen bilgiler, bazi insanlarin daha fazla hastalanma ve ciddi semptomlar gelistirme riski altinda oldugu bildirilmistir. Buna göre; o Vakalarin %20”si hastane kosullarinda tedavi edilmektedir.
- Vakalarin yüzde 80'i hastaligi hafif geçirmektedir. o Hastalik, genellikle 60 yas ve üzerindeki kisileri daha fazla etkilemektedir.
Hastaliktan En Çok Etkilenen Kisiler: 0 60 yas üstü olanlar 0 Ciddi kronik tibbi rahatsizliklari olan insanlar: - Kalp hastaligi - Hipertansiyon - Diyabet - Kronik Solunum yolu hastaligi - Kanser - lmmun yetmezlikler gibi hastaliklari söylemek mümkündür.
Dünya genelinde duruinun aciliyeti ve bilimsel verilerin kisitliligi nedeniyle, etkili olabilecegi yönünde sinirli da olsa veri bulunan tedavi seçenekleri, tüm dünyada yaygin bir sekilde bu hastalar için kullanilmakta, yeni bitkisel ürünler arastirilmakta, ilaç gelistirilmeye ve asi üretmeye hizli sekilde çalisilmaktadir. Viral enfeksiyonlarin genelinde oldugu gibi, bu hastalikta da antiviral tedavinin erken baslanmasinin daha yararli oldugunu düsündürrnektedir. Zira virusun konakçi hücreye girip üreme ve gelismesi yani virus yükünün, vireminin fazlaligi hastalikla mücadelede çok önem tasimaktadir. Çünkü Antiviral ilaçlar virüslerin yasam siklusunda hücreye giris, penetrasyon, transkripsiyon ve paketlenme gibi adimlari inhibe ederek etki göstermektedir. Bu nedenle, semptomatik olup da COVlD-19 olasiligi düsünülen hastalara, hidroksiklorokin tedavisinin hemen baslanmasi önerilmekte ve diger ilaçlarla tedavisi yapilmaktadir.
Covid 19 tedavisinde kullanilan ilaçlar asagida tabloda verilmistir.
ATV Atazanavir CLQ Klorokin LPV/r Lopinavir/ritonavir HCLQ Hidroksiklorokin RDV Reindesevir NITAZ Nitazoksanit TCZ Tosilizuinab Ancak bu ilaçlarin diger ilaçlar ile etkilesimleri uzun bir tablo ve liste halinde mevcut olup, Saglik Bakanligi web sitesinde “Covid 19 tedavisinde kullanilan ilaçlar ve ilaç etkilesimleri” seklinde yayinlanmistir. Literatüre bakildiginda izole edilmis Covid-19 üzerine yapilmis çalisinalar görülmemekte olup, diger antiviral etkinlik çalismalarida sinirli düzeyde oldugu görülmektedir. Örnegin yapilmis bir çalismada Laurus nobi'lis etanol yaprak ekstraktinin, infekte edilmis bal arilarinda virus yükünü ve replikasyonunu azalttigi belirtilmis, ancak bu bitkinin izole edilmis Covid-l9 üzerine direkt etkisini arastiran bir çalismaya rastlanmamaktadir. Sonuç olarak COVlD-19 enfeksiyonu bir pandemidir ve hizla dünyada yayilmaktadir. Daha da önemlisi henüz suana kadar profilakside kullanilabilecek bir medikasyon ya da etkin bir asi henüz mevcut degildir. Dolayisiyla özellikle de bu hastaligin profilaksisi ve prognozu için gelistirilecek bitkisel gida takviyeleri ve bunlardan gelistirilecek ilaçlar bu süreçte hem insan sagligi ve hem de ülke ekonomileri açisindan son derece önem arz etmektedir.
Bilesim ve Bunun Uygulanmasi” adli basvuru bir kisinin bagisiklik sistemini gelistirmede kullanilmak üzere uyarlanmis bir bilesim ile ilgilidir. Burada bilesim, Tenninalia ferdinandiana, Undaria pinnatifida, Curcuma longa ve Vitis vinfera 'dan izole edilmis miktarlarda özüt içermektedir. anlatilmaktadir. Basvuru diyet, gida takviyesi veya tibbi ainaçlar için müstahzarlar ve daha spesifik olarak güvenli ve dogal bir preparat veya bagisiklik düzenlemesinde ve/veya stimülasyonunda ve özellikle de dogal bagisikligin olusturulmasi, güçlendirilmesi, verimliligi, bakimi ve yenilenmesinde faydali bir kompozisyon ile Yukarida da yer alan mevcut gida takviyeleri Covid-l9 virüsü için etkili olmamaktadir.
Dolayisiyla C0vid-l9 “a karsi da etkili; immün sistemi güçlendiren, virüsün gelisme ve üremesini durduran, güçlü yan etkisi bulunmayan, güçlü toksitite yaratmayan, hazirlanisi ve kullanimi kolay, katma degeri yüksek ürünlere ihtiyaç bulunmaktadir.
Bulusun Tanimi: Bu bulus, C0vid-l9 “a karsi etkili bitkisel gida takviyesi olup, özelligi; Covid-19 “a karsi etkili, immün sistemi güçlendiren, virüsün gelisme ve üremesini durduran, güçlü yan etkisi bulunmayan, güçlü toksitite yaratmayan, hazirlanisi ve kullanimi kolay, katma degeri yüksek bir ürün olmasidir.
Bulus, genis bir antiviral spektruma sahip olmasi, solunum yollari rahatsizliklarinda etkili olmasi ve bagisiklik sistemini uyarici etkilerinin bulunmasi ve dolayisiyla komorbidite üzerine etkili olabilmesi nedeniyle, sadece antiviral özellige sahip olan rutin ilaçlara göre farkli bir avantaja sahip olmaktadir. Zira immun sistemi çesitli nedenlere bagli olarak zayiflamis olan hastalarda (viral ve bakteriyel enfeksiyonlar, immun sistem hastaliklari, yaslilik, kronik hastaliklar, kanser vb.) C0vid-19 ”un daha fazla mortaliteye neden oldugu bilinmektedir. Bu baglamda bulus konusu bitkisel gida takviyesinin, ayni zamanda immun sistemi de güçlendirmesi çok önem arz etmektedir.
Diger öneinli noktalardan biriside bu gida takviyesinin sitotoksik olinayan dozunun kullanilmasi sayesinde yan etkilerinin diger sentetik ilaçlara göre çok az olmasi, ayrica virusun üremesini ve gelistirinesini durdurmasi bu nedenlerle profilaktik (koruyucu destekleyici tedavi) amaciyla kullanilabilmesidir. Bunun yaninda profilaktik amaçla kullanilacak su an için tek bitkisel gida takviyesi üründür. Bu sayede vaka sayisi, bulastirma orani, hastalik süresinin kisalmasi, ates süresinin kisalmasi, yogun bakim ve ölüm oranlarinin azalmasi, tedavi basarisinin artmasi ve maliyetlerin azaltilmasi mümkün olabilecektir. Bu avantajlarinin yaninda bulus konusu gida takviyesi, daha az kimyasal madde barindiran, yan etkisi az, hazirlanisi ve kullanimi kolay olan, katma degeri yüksek ve etkinligi ispatlanmis diger bitkisel ürünlerin gelistirilmesine de yol açmasi itibariyle çok önem arz etmektedir.
Sekillerin Açiklanmasi: Bulus, ilisikteki sekillere atifta bulunularak anlatilacaktir, böylece bulusun özellikleri daha açikça anlasilacak ve takdir edilecektir, fakat bunun amaci bulusu bu belli düzenlemeler ile sinirlamak degildir. Tam tersine, bulusun ilisikteki istemler tarafindan tanimlandigi alani içine dahil edilebilecek bütün alternatifleri, degisiklikleri ve denkliklerinin kapsanmasi amaclanmistir. Gösterilen ayrintilar, sadece mevcut bulusun tercih edilen düzenlemelerinin anlatimi amaciyla gösterildigi ve hem yöntemlerin sekillendirilmesinin, hem de bulusun kurallari ve kavramsal özelliklerinin en kullanisli ve kolay anlasilir tanimini saglamak amaciyla sunulduklari anlasilmalidir. Bu çizimlerde; Sekil 1 Bulusun üretim yöntemi adimlarinin sematik görünümüdür.
Sekil 2 Bulusun konsantrasyon-etki iliskisinin çizgi grafik görünümüdür.
Bu bulusun anlasilmasina yardimci olacak sekiller ekli resimde belirtildigi gibi nuinaralandirilmis olup isimleri ile beraber asagida verilmistir.
Referanslarin Açiklanmasi: . getirilmesi . eklenmesi . olusturulmasi Bulusun Açiklanmasi: Bulus, Covid-l9 “a karsi etkili bitkisel gida takviyesi ile ilgili olup, özelligi; antiviral etkinlikleri kanitlanmis en az bir bitkisel droglarin (kök, herba, tohum, meyve vb.) ekstre haline getirilmesi (10), farkli oranlarda tatlandirici eklenmesi (20) ve/veya su ilave edilerek fermantasyon ortami olusturulmasi (30) ile meydana gelmektedir.
Bulusta; yardimci madde olarak karboksimetil selüloz, selüloz, sükroz, laktoz, gliserol, sorbitol, askorbik asit, sitrik asit, inülin, gam arabik, nisasta, lesitin, dogal aroma maddeleri, uçucu yaglar, sabit yaglar veya dogal renk maddelerinden en az birinin kullanilmaktadir. Tatlandirici olarak bal, üzüm ve üzüm türevlerinin kullanilmaktadir.
Bulusta; bitki, bitki karisimlari ve bitkilerin farkli ekstraksiyon yöntemleriyle (süper kritik sivi ekstraksiyonu, basinçli sivi ekstraksiyonu veya hizlandirilmis solvent ekstraksiyonu, sulu ekstraksiyon, soxhelet ektraksiyonu, soguk pres) ekstre hale getirilmis formlari kullanilarak, farkli formülasyonlara ve farmasötik sekillere sahip olarak hazirlanabilmesi (sulandirma, çözelti, sulu/yagli süspansiyon veya emülsiyon, yumusak jel kapsül, inhaler form, efeversan tablet. kapsül, tablet ve surup) ile karakterize edilmektedir.
Bulusun Detayli Açiklanmasi: Bulus, Covid-l9 “a karsi etkili bitkisel gida takviyesi ile ilgili olup, özelligi; antiviral etkinlikleri kanitlanmis en az bir bitkisel droglarin (kök, herba, tohum, meyve vb.) ekstre haline getirilmesi (10), farkli oranlarda tatlandirici eklenmesi (20) ve/veya su ilave edilerek fermantasyon ortami olusturulmasi (30) ile meydana gelmektedir.
Bulusta; yardimci madde olarak karboksimetil selüloz, selüloz, sükroz, laktoz, gliserol, sorbitol, askorbik asit, sitrik asit, inülin, gam arabik, nisasta, lesitin, dogal aroma maddeleri, uçucu yaglar, sabit yaglar veya dogal renk maddelerinden en az biri kullanilmaktadir. Tatlandirici olarak ise bal, üzüm ve üzüm türevlerinin kullanilmaktadir.
Bulusta; bitki, bitki karisimlari ve bitkilerin farkli ekstraksiyon yöntemleriyle (süper kritik sivi ekstraksiyonu, basinçli sivi ekstraksiyonu veya hizlandirilmis solvent ekstraksiyonu, sulu ekstraksiyon, soxhelet ektraksiyonu, soguk pres) ekstre hale getirilmis formlari kullanilarak, farkli formülasyonlara ve farmasötik sekillere sahip olarak hazirlanabilmesi (sulandirma, çözelti, sulu/yagli süspansiyon veya emülsiyon, yumusak jel kapsül, inhaler form, efeversan tablet, kapsül, tablet ve surup) ile karakterize edilmektedir.
Bulusun konusu, antiviral etkinlikleri ispatlanmis biki/bitkilerin (Nigella sari'va, Sambucus nigra Salvia miltiorrhiza, Laurus nobi'li's, Salvia cedronella, Mentha arvensi's, Acacia arabica, Camellia Sinemis, Ocimum basilicum, Hyssopus oßicinalis, Phyllanthus emblica, Astragalus angustifloms subsp. amanus (Bass), Brassi'ca beytepeensis, Campanula haradjanii, Capsella lyci'a Srapjî' Cam'uus amanus, Cenraurea ptosimopappa, Cirsi'um libanoticum subsp, Crepis amanica, Crocus Sativus, Curcuma tanga, Echinophom trichophylla, Echinops mersinensi's, Eri'ca bocquetii, Eryngium pseudothoriifolium, Femi'ago antiochia, Galium tolosianum, Glycyrrhiza _Havescens Glycyrrhi'za glabra, Hyperi'cum albgflorum, Hypericum perfomtum, Inui'a sechmem'i' Hartvig, Inula viscosa, Lamium eriocephalum, Marrubium globosum, Micromeria cristata, Nigella awensis, Onapordum caricum, Onosma rutila, Origanum amanum, Phlomis amanica, Plantago anatolica, Rabia davi'si'ana Ehrend, Rosa canina, Salvia sericeommenmsa, Salvia tigri'na, Satureja amam', Sideritis huber-moraîhii, Sideri'îis libanotica, Verbascum amanum, Vitis vinifem, Rosa canina, Zi'ngi'ber foîcinale, Ziziphora Marka) ve bitki/bitkilerin kisimlarinin (yaprak, çiçek, herba, kök, sogan, yumru, meyve ve tohum) bitki karisimlari ve bitki ekstreleri (sulu, alkollü, organik asitli), kullanilarak farkli formülasyonlara sahip olan, farkli ekstraksiyon yöntemleri (süper kritik sivi ekstraksiyonu, basinçli sivi ekstraksiyonu veya hizlandirilmis solvent ekstraksiyonu, sulu ekstraksiyon, soxhelet ektraksiyonu, soguk pres) ile üretilmis sivi formda invitro deneyler ile Covid 19 enfektivitesini durdurdugu tesbit edilmistir.
Bulus; baslangiç konsantrasyonunu takip eden 2.sulandirmada (124) C0Vid-l9 enfektivitesini invitro sartlarda durdurmaktadir. C0vid-l9 üzerine 25 pl ile 250 pl araliginda çesitli konsantrasyonlardaki etki grafigi bulunmaktadir. Verilerin istatiksel analizi için tek yönlü varyans analizi (ANOVA) kullanilmistir.

Claims (4)

    ISTEMLER
  1. l- Bulus, COVid-l9 “a karsi etkili bitkisel gida takviyesi ile ilgili olup, özelligi; - antiviral etkinlikleri kanitlanmis en az bir bitkisel drogun (kök, herba, tohum, meyve vb.) ekstre haline getirilmesi (10), - tatlandirici eklenmesi (20) ve/veya - su ilave edilerek fermantasyon ortami olusturulmasi (30) ile meydana gelmesidir.
  2. 2- Istem 1°de bahsedilen C0vid-19 “a karsi etkili bitkisel gida takviyesi olup, özelligi; yardimci madde olarak karboksimetil selüloz, selüloz, sükroz, laktoz, gliserol, sorbitol, askorbik asit, sitrik asit, inülin, gam arabik, nisasta, lesitin, dogal aroma maddeleri, uçucu yaglar, sabit yaglar veya dogal renk maddelerinden bir veya birkaçinin kullanilmasi ile karakterize edilmesidir.
  3. 3- istem 1”de bahsedilen C0vid-l9 “a karsi etkili bitkisel gida takviyesi olup, özelligi; tatlandirici olarak bal, üzüm ve üzüm türevlerinin kullanilmasi ile karakteriz edilmesidir.
  4. 4- Istem l”de bahsedilen C0vid-19 “a karsi etkili bitkisel gida takviyesi olup, özelligi; bitki/bitkilerin ekstraksiyonu süper kritik sivi ekstraksiyonu, basinçli sivi ekstraksiyonu, hizlandirilmis solvent ekstraksiyonu, sulu ekstraksiyon, soxhelet ektraksiyonu, soguk pres ile yapilarak sulandirma, çözelti, sulu/yagli süspansiyon/emülsiyon, yumusak jel kapsül, inhaler form, efeversan tablet, kapsül, tablet ve surup formlarinda olmasi ile karakterize edilmesidir.
TR2020/16536A 2020-10-16 2020-10-16 Covi̇d-19 `a karşi etki̇li̇ bi̇tki̇sel gida takvi̇yesi̇ TR202016536A2 (tr)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
TR2020/16536A TR202016536A2 (tr) 2020-10-16 2020-10-16 Covi̇d-19 `a karşi etki̇li̇ bi̇tki̇sel gida takvi̇yesi̇

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
TR2020/16536A TR202016536A2 (tr) 2020-10-16 2020-10-16 Covi̇d-19 `a karşi etki̇li̇ bi̇tki̇sel gida takvi̇yesi̇

Publications (1)

Publication Number Publication Date
TR202016536A2 true TR202016536A2 (tr) 2020-11-23

Family

ID=75526881

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
TR2020/16536A TR202016536A2 (tr) 2020-10-16 2020-10-16 Covi̇d-19 `a karşi etki̇li̇ bi̇tki̇sel gida takvi̇yesi̇

Country Status (1)

Country Link
TR (1) TR202016536A2 (tr)

Cited By (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
WO2023135507A1 (en) 2022-01-11 2023-07-20 Tübi̇tak Production of protective lozenge/chewable tablet against sars-cov-2 virus

Cited By (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
WO2023135507A1 (en) 2022-01-11 2023-07-20 Tübi̇tak Production of protective lozenge/chewable tablet against sars-cov-2 virus

Similar Documents

Publication Publication Date Title
Nikhat et al. Overview of Covid-19; its prevention and management in the light of Unani medicine
Berretta et al. Propolis and its potential against SARS-CoV-2 infection mechanisms and COVID-19 disease: Running title: Propolis against SARS-CoV-2 infection and COVID-19
Husen Traditional herbal therapy for the human immune system
Demeke et al. Herbal medicine use for the management of COVID-19: A review article
Srivastava et al. Role of medicinal plants of traditional use in recuperating devastating COVID-19 situation
Mohan et al. Bioactive natural antivirals: An updated review of the available plants and isolated molecules
Husaini et al. Saffron: A potential drug-supplement for severe acute respiratory syndrome coronavirus (COVID) management
Cock et al. The traditional use of southern African medicinal plants in the treatment of viral respiratory diseases: A review of the ethnobotany and scientific evaluations
Llivisaca-Contreras et al. Plants and natural products with activity against various types of coronaviruses: a review with focus on SARS-CoV-2
Gyawali et al. A review on ayurvedic medicinal herbs as remedial perspective for COVID-19
Adetunji et al. Medicinal plants used in the treatment of influenza a virus infections
Arpornchayanon et al. Antiallergic activities of shallot (Allium ascalonicum L.) and its therapeutic effects in allergic rhinitis
Fatima et al. Herbal approach for the management of C0VID-19: an overview
Yaseen et al. Immunomodulatory role and potential utility of various nutrients and dietary components in SARS-CoV-2 infection
Tripathi et al. An attempt to evaluate antiviral activity of plant extracts to combat infections caused by viruses including SARS COV-2.
Kilgore et al. Common respiratory diseases
CN101384271A (zh) 接骨木提取物的应用
TR202016536A2 (tr) Covi̇d-19 `a karşi etki̇li̇ bi̇tki̇sel gida takvi̇yesi̇
Kalra et al. Cold and flu: conventional vs. botanical and nutritional therapy
Sharma Immunomodulatory effect and supportive role of traditional herbs, spices and nutrients in management of COVID-19
Egbuna Coronavirus drug discovery: Volume 2: Antiviral agents from natural products and nanotechnological applications
Singh et al. Phytotherapic drugs for COVID-19 treatment: a scoping review
Zaa et al. Neuroprotective agents with therapeutic potential for COVID-19
Ayele et al. In vivo antidiarrheal activity of the crude extract and solvent fractions of Rhamnus prinoides (Rhamnaceae) leaves
Khan et al. Rationalistic approach in COVID-19 prevention through intervention of Unani medicine prevalent in epidemic–a review