TR202015154A2 - Opti̇mal si̇lah rotalama si̇stemi̇ - Google Patents

Opti̇mal si̇lah rotalama si̇stemi̇ Download PDF

Info

Publication number
TR202015154A2
TR202015154A2 TR2020/15154A TR202015154A TR202015154A2 TR 202015154 A2 TR202015154 A2 TR 202015154A2 TR 2020/15154 A TR2020/15154 A TR 2020/15154A TR 202015154 A TR202015154 A TR 202015154A TR 202015154 A2 TR202015154 A2 TR 202015154A2
Authority
TR
Turkey
Prior art keywords
targets
weapon
optimal
route
control unit
Prior art date
Application number
TR2020/15154A
Other languages
English (en)
Inventor
Aydinli Bariş
Korhan Turan Fi̇kret
Original Assignee
Altinbas Ueniversitesi
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Altinbas Ueniversitesi filed Critical Altinbas Ueniversitesi
Priority to TR2020/15154A priority Critical patent/TR202015154A2/tr
Publication of TR202015154A2 publication Critical patent/TR202015154A2/tr
Priority to PCT/TR2021/050976 priority patent/WO2022066131A1/en

Links

Classifications

    • GPHYSICS
    • G05CONTROLLING; REGULATING
    • G05DSYSTEMS FOR CONTROLLING OR REGULATING NON-ELECTRIC VARIABLES
    • G05D1/00Control of position, course, altitude or attitude of land, water, air or space vehicles, e.g. using automatic pilots
    • G05D1/10Simultaneous control of position or course in three dimensions
    • G05D1/107Simultaneous control of position or course in three dimensions specially adapted for missiles
    • FMECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
    • F42AMMUNITION; BLASTING
    • F42BEXPLOSIVE CHARGES, e.g. FOR BLASTING, FIREWORKS, AMMUNITION
    • F42B15/00Self-propelled projectiles or missiles, e.g. rockets; Guided missiles
    • F42B15/01Arrangements thereon for guidance or control
    • FMECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
    • F41WEAPONS
    • F41GWEAPON SIGHTS; AIMING
    • F41G7/00Direction control systems for self-propelled missiles

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Aviation & Aerospace Engineering (AREA)
  • General Engineering & Computer Science (AREA)
  • Radar, Positioning & Navigation (AREA)
  • Remote Sensing (AREA)
  • Physics & Mathematics (AREA)
  • General Physics & Mathematics (AREA)
  • Automation & Control Theory (AREA)
  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Combustion & Propulsion (AREA)
  • Aiming, Guidance, Guns With A Light Source, Armor, Camouflage, And Targets (AREA)

Abstract

Buluş, etki yarıçapı (r) içerisindeki hedeflere tek bir atış ile maksimum tahribatın verilmesini sağlayan optimal silah rotalama sistemi ile ilgili olup, hedeflerin koordinat, önem derecesi, büyüklük ve/veya şekillerini anlık olarak algılayan ve ileten en az bir algılayıcı (2), algılayıcıdan (2) anlık olarak iletilen veriler doğrultusunda, maksimum tahribatı verecek olan optimal noktanın anlık koordinatlarını (xG , yG) belirleyen ve anlık olarak rota güncellemesi yapan, bu rota bilgisine göre silah motorunun itme gücünü ve kanatlarının açısını ayarlayan bir kontrol birimi (1), silahın, kontrol birimi (1) tarafından belirlenen rota yönünde ayarlanan hızda hareketini sağlayan bir güç birimi (4), güç biriminin (4) çalışabilmesi için gerekli enerjiyi sağlayan bir enerji birimi (5) ve silahın optimal rota koordinatına varmasıyla patlayarak, etki yarıçapı (r) içerisindeki tüm hedeflerin tahrip olmasını sağlayan en az bir patlayıcı (3) içermektedir.

Description

TARIFNAME Teknik Alan Bulus, bir optimal silah rotalama sistemi ile ilgilidir.
Bulus özellikle, savunma sanayide kullanilan, birden fazla sabit veya hareketli, farkli büyüklüge, sekle ve öneme sahip hedeflere tek bir atis ile maksimum tahribatin verilmesini saglayan bir optimal silah rotalama sistemi ile ilgilidir.
Teknigin Bilinen Durumu Günümüzde, hedefin hayatta kalma degerini minimize etmek veya hedeflerdeki tahribati maksimize etmek için silahlari hedeflere dogru bir sekilde yönlendirmek amaciyla silah rotalama teknikleri kullanilmaktadir.
Mevcut teknikte kullanilan silah rotalama teknikleri hedefe atilan silahin yalnizca tek bir hedefe kilitlenmesi prensibine dayanmaktadir. Ancak, hedefin birden fazla sayida ve hareketli olmasi, bu hedeflerin farkli büyüklük, sekil ve öneme sahip olmasi, cephanenin vei'veya zamanin kisitli olmasi gibi nedenlerden dolayi, yalnizca tek bir hedefe kilitlenebilen silahlar yetersiz kalmaktadir. rastlanilmistir. Basvuruda, dinamik olarak kendi kendine organize olan küçük ve hafif hava araçlarinin aglarini kullanarak, çok sayida manevra yapan, asimetrik tehditleri takip etmeyi ve durdurmayi saglayan bir cihaz ve yöntemden bahsedilmektedir. Söz konusu basvuruda hedefe yönelik bilgiler, havadaki diger araçlarin bilgi aglarindan alinmaktadir. Bu sayede birden çok hava aracinin sürü halinde birbirleri ile uyumlu hareket ederek birden çok ve hareket halindeki hedefleri etkisiz hale getirebilmesi ya da imha edebilmesi amaçlanmistir. Bu amaç toplam imha olasiligini en büyükleyecek sekilde her bir hava aracinin tek bir hedefe kilitlenmesi ya da atanmasi ile saglanmaktadir. Basvuruda füze vb. yalnizca tek bir hava araci bulunmamakta ve tek bir hava araci ile birden çok ve hareket halindeki hedeflere maksimum derecede zarar verme amaci güdülmemektedir. Dolayisiyla, füze vb. hava aracinin tek bir hedefe kilitlenmesi ya da atanmasi söz konusu olup, birden çok ve hareketli hedeflere maksimum tahribati verecek olan optimal noktaya kilitlenmesi soz konusu degildir.
Ayrica, tek bir hava araci kullanilmasinin sagladigi ekonomik avantaja sahip degildir.
Sonuç olarak, yukarida anlatilan olumsuzluklardan dolayi ve mevcut çözümlerin konu hakkindaki yetersizligi nedeniyle ilgili teknik alanda bir gelistirme yapilmasi gerekli kilinmistir.
Bulusun Amaci Bulus, mevcut durumlardan esinlenerek olusturulup yukarida belirtilen olumsuzluklari çözmeyi amaçlamaktadir.
Bulusun ana amaci, birden fazla sabit veya hareketli, farkli büyüklüge, sekle ve öneme sahip hedeflere tek bir atis ile maksimum tahribatin verilmesini saglamaktir.
Bulusun yapisal ve karakteristik özellikleri ve tüm avantajlari asagida verilen sekiller ve bu sekillere atiflar yapilmak suretiyle yazilan detayli açiklama sayesinde daha net olarak anlasilacaktir ve bu nedenle degerlendirmenin de bu sekiller ve detayli açiklama göz önüne alinarak yapilmasi gerekmektedir.
Bulusun Anlasilmasina Yardimci Olacak Sekiller Sekil 1, bulusa konu olan silah rotalama sisteminin temsili blok diyagram görünümüdür.
Sekil 2, bulusa konu olan silah rotalama sisteminde bulunan kontrol biriminin gelistirilmesinde kullanilan yazilima ait is akis diyagramidir.
Parça Referanslarinin Açiklamasi 1. Kontrol birimi 2. Algilayici 3. Patlayici 4. Güç birimi . Enerji birimi r. Etki yariçapi (xi , yi) i hedefinin anlik koordinatlari (XG , ye) hedeflere maksimum tahribati verecek olan optimal noktanin anlik koordinatlari Bulusun Detayli Açiklamasi Bu detayli açiklamada, bulusa konu olan optimal silah rotalama sisteminin tercih edilen yapilanmalari, sadece konunun daha iyi anlasilmasina yönelik olarak açiklanmaktadir.
Sekil 1=de temsili görünümü verilen bulus, birden fazla sabit veya hareketli, farkli büyüklüge, sekle ve öneme sahip hedeflere tek bir atis ile maksimum tahribatin verilmesini saglayan bir optimal silah rotalama sistemi ve yöntemidir. Bunu saglamak üzere söz konusu sistem; - hedeflerin koordinat, önem derecesi, büyüklük ve/veya sekillerini anlik olarak algilayan ve ileten en az bir algilayici (2), o algilayicidan (2) anlik olarak iletilen veriler dogrultusunda, hedeflere maksimum tahribati verecek olan optimal noktanin anlik koordinatlarini (xG , ye) belirleyen ve anlik olarak rota güncellemesi yapan, bu rota bilgisine göre silah motorunun itme gücünü ve kanatlarinin açisini ayarlayan bir kontrol birimi (1), o silahin, kontrol birimi (1) tarafindan belirlenen rota yönünde ayarlanan hizda hareketini saglayan bir güç birimi (4), o güç biriminin (4) çalisabilmesi için gerekli enerjiyi saglayan bir enerji birimi (5) o silahin optimal rota koordinatina varmasiyla patlayarak, etki yariçapi (r) içerisindeki tüm hedeflerin tahrip olmasini saglayan en az bir patlayici (3) içermektedir.
Bulusun tercih edilen bir yapilanmasinda, kontrol biriminin (1) gelistirilmesinde kullanilan yazilima ait algoritma ve is akisi diyagrami sekil 2*de gösterilmis olup, çalisma prensibi asagida açiklanmistir: Uydu, GPS (Global Positioning System - Küresel Konumlama Sistemi) ve radyo frekansi gibi araçlar vasitasiyla iletisim kurularak hedefler hakkinda koordinat, büyüklük, sekil ve önem derecesi gibi bilgiler, algilayicilar (2) tarafindan anlik olarak tespit edilmekte ve bu bilgiler optimal rotalama isleminde kullanilmak üzere yine anlik olarak kontrol birimine (1) iletilmektedir. Burada, önem derecesi istihbarat üzerinden gelecek anlik bilgilere göre belirlenebilir ya da köprü, cephanelik, baraj, nükleer santral, tank, panzer gibi stratejik hedeflerin önem derecesi görece daha yüksek tutulabilir. Söz konusu algilayicilar (2), çesitli sensör ve anten gibi unsurlar olabilmektedir. Ornegin, GPS üzerinden gelecek bilgi ve verilerin toplanmasinda GPS alicilari ve antenleri kullanilabilir. Benzer sekilde, hedeflerin uzakligina göre (yakin, orta ve uzak mesafe gibi) ve çarpma açisini belirlemek üzere radar, lazer ve kizilötesi sensörlerden yararlanilabilir. Algilayicilardan (2) gelen, hedeflere ait anlik koordinat, büyüklük, sekil ve önem derecesi gibi bilgiler kullanilarak kontrol birimi (1) tarafindan optimal rotalama islemi gerçeklestirilmektedir. Bu bilgilerde olabilecek degisikliklere göre yine anlik olarak kontrol birimi (1) tarafindan optimal rota güncellemesi yapilmaktadir. Kontrol birimi (1) tarafindan optimal rota belirlenmesi ve güncellemesini saglayan çalisma prensibi bir fizik kavrami olan “Agirliklandirilmis Kütle Merkezi” konusuna dayanmaktadir ve asagidaki sekilde matematiksel olarak ifade edilmistir: N: Hedef sayisi i: Hedef endeksi (15 i 5 N) Ai: i hedefinin büyüklügü (Yüzey alani ya da hacim olarak ölçümlenebilir.) di: i hedefinin önemi xi: i hedefinin anlik x koordinati yi: i hedefinin anlik y koordinati xG: hedeflere maksimum tahribati verecek olan optimal noktanin anlik x koordinati yG: hedeflere maksimum tahribati verecek olan Optimal noktanin anlik y koordinati Yukarida verilen matematiksel denklemler vasitasiyla etki yariçapi (r) içerisindeki hedefe/hedeflere maksimum tahribati verecek olan optimal noktanin anlik koordinatlari (XG , ya) kontrol birimi (1) tarafindan anlik olarak belirlenmektedir. Yine kontrol birimi (1) tarafindan, anlik optimal rota koordinatina göre silah motorunun itme gücü ve kanatlarinin açisi ayarlanmaktadir. Silahin, kontrol birimi (1) tarafindan belirlenen rota yönünde, ayarlanan hizda ilerlemesi bir güç birimi (4) tarafindan saglanmaktadir. Güç biriminin (4) çalisabilmesi için gerekli enerji, enerji birimi (5) tarafindan saglanmaktadir.
Enerji birimi (5) silahin yakit tanki ve tank içerisindeki yakittan olusmaktadir. Yakit tankinda bulunan yakitin tipi ve miktari silahin hizi ve menzilini belirlemektedir Ornegin, füzenin kisa menzilde yüksek manevra kabiliyetine sahip olmasi istendigi durumlarda tipik olarak kati yakitli roket motorlari tercih edilmektedir. Kati yakitli roket motorlarinda yanici madde ve oksijen birlikte bulunmakta, yanici madde olarak alüminyum tozu, oksijen içeren madde olarak da potasyum nitrat kullanilmaktadir. Uzun menzilli füzelerde ise turbojet motorlar tercih edilmektedir. Silah, ateslenerek harekete geçtikten sonra hedeflere maksimum tahribati verecek olan Optimal noktanin anlik koordinatina (xG , ya) çarptigi anda silahin içinde bulunan patlayici (3) patlamakta ve etki yariçapi (r) içerisindeki hedefleri etkisiz hale getirmektedir. Silahin etki yariçapini (r) kullanilan patlayici maddenin tipi ve miktari belirlemektedir. Patlayici (3) ne kadar kuvvetliyse etki yariçapi (r) 0 kadar genis olmaktadir.
Bulusa konu olan optimal silah rotalama sistemi, özellikle savunma sanayide kullanilan füze ya da roket gibi makro silahlar için gelistirilmistir. Bunlarin yani sira, tank gibi orta ölçekli ya da el bombasi, küçük el silahlari gibi mikro ölçekli silahlarda da kullanilabilmektedir.
Bulusa konu olan optimal silah rotalama sistemi tercih edilen yapilanmalarinda; kullaniciya rotalama islemine dair verilerin gösterildigi ekranda HTML, CSS, Bootstrap, Java Script, JQuery, Ajax gibi uygulamalari; Optimal rota hesaplama ve veri tabani, kullanici ekrani vb. ile iletisimi saglama islemleri için C#, LINQ, Entity Framework, ASP.NET MVC gibi uygulamalari; veri tabani için de MSSQL, T-SQL gibi uygulamalari kullanabilmektedir.

Claims (1)

ISTEMLER
1. Etki yariçapi (r) içerisindeki hedeflere tek bir atis ile maksimum tahribatin verilmesini saglayan optimal silah rotalama sistemi olup, özelligi; - hedeflerin koordinat, önem derecesi, büyüklük vefveya sekillerini anlik olarak algilayan ve ileten en az bir algilayici (2), - algilayicidan (2) anlik olarak iletilen veriler dogrultusunda, maksimum tahribati verecek olan optimal noktanin anlik koordinatlarini (xG , ye) belirleyen ve anlik olarak rota güncellemesi yapan, bu rota bilgisine göre silah motorunun itme gücünü ve kanatlarinin açisini ayarlayan bir kontrol birimi (1), o silahin, kontrol birimi (1) tarafindan belirlenen rota yönünde ayarlanan hizda hareketini saglayan bir güç birimi (4), o güç biriminin (4) çalisabilmesi için gerekli enerjiyi saglayan bir enerji birimi (5) o silahin optimal rota koordinatina varmasiyla patlayarak, etki yariçapi (r) içerisindeki tüm hedeflerin tahrip olmasini saglayan en az bir patlayici (3) içermesidir.
TR2020/15154A 2020-09-24 2020-09-24 Opti̇mal si̇lah rotalama si̇stemi̇ TR202015154A2 (tr)

Priority Applications (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
TR2020/15154A TR202015154A2 (tr) 2020-09-24 2020-09-24 Opti̇mal si̇lah rotalama si̇stemi̇
PCT/TR2021/050976 WO2022066131A1 (en) 2020-09-24 2021-09-24 Optimal weapon routing system

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
TR2020/15154A TR202015154A2 (tr) 2020-09-24 2020-09-24 Opti̇mal si̇lah rotalama si̇stemi̇

Publications (1)

Publication Number Publication Date
TR202015154A2 true TR202015154A2 (tr) 2020-12-21

Family

ID=75573432

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
TR2020/15154A TR202015154A2 (tr) 2020-09-24 2020-09-24 Opti̇mal si̇lah rotalama si̇stemi̇

Country Status (2)

Country Link
TR (1) TR202015154A2 (tr)
WO (1) WO2022066131A1 (tr)

Cited By (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
RU2820064C2 (ru) * 2022-01-10 2024-05-28 Александр Фёдорович Осипов Беспилотная авиационная ультрафиолетовая солнечно-слепая оптико-электронная система автоматической разведки целей для бронетанковой техники

Family Cites Families (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US5458041A (en) * 1994-08-02 1995-10-17 Northrop Grumman Corporation Air defense destruction missile weapon system
US7947936B1 (en) * 2004-10-01 2011-05-24 The United States Of America As Represented By The Secretary Of The Navy Apparatus and method for cooperative multi target tracking and interception
US10073454B2 (en) * 2016-03-17 2018-09-11 Northrop Grumman Systems Corporation Machine vision enabled swarm guidance technology

Cited By (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
RU2820064C2 (ru) * 2022-01-10 2024-05-28 Александр Фёдорович Осипов Беспилотная авиационная ультрафиолетовая солнечно-слепая оптико-электронная система автоматической разведки целей для бронетанковой техники

Also Published As

Publication number Publication date
WO2022066131A1 (en) 2022-03-31

Similar Documents

Publication Publication Date Title
EP2623921B1 (en) Low-altitude low-speed small target intercepting method
RU2361235C1 (ru) Способ обнаружения и сопровождения низколетящих целей
CN115238226A (zh) 一种防空有效杀伤区计算方法
KR20170129116A (ko) 레이더 유도 추적 헤드로부터 차량 및/또는 물체를 보호하기 위해 더미 표적을 제공하는 방법 및 장치
Moore Radar cross-section reduction via route planning and intelligent control
Strickland Missile Flight Simulation
RU2489675C2 (ru) Комбинированная система управления корректируемой авиационной бомбой
TR202015154A2 (tr) Opti̇mal si̇lah rotalama si̇stemi̇
US3286955A (en) Low altitude air defense system and method
Bardanis Kill vehicle effectiveness for boost phase interception of ballistic missiles
CN106123692A (zh) 一种三维喷涂隐身的方法
Hashimov et al. TARGETING A ROCKET AT A MOVING OBJECT USING UNMANNED AERIAL VEHICALS (UAVs).
RU2170907C1 (ru) Способ прицеливания при атаке скоростных целей истребителем по спрямленной траектории и устройство для его реализации
RU2658640C2 (ru) Мобильный радиолокационный комплекс для обнаружения средств поражения и противодействия этим средствам
RU2618811C1 (ru) Способ определения условий возможного пуска беспилотного летательного аппарата
Gu et al. Research on Vulnerability and Damage Assessment of Tactical Ballistic Missile
Tong et al. Research on time-on-target firing method of fixed loading ammunition for naval gun
RU2742737C1 (ru) Способ перехвата приоритетной цели, обеспечивающий срыв наведения истребителей сопровождения
RU2499218C1 (ru) Способ защиты объекта от средств воздушного нападения и система для его осуществления
Meduri et al. Wireless Communication based Hostile Object Path Prediction and Self Guiding Anti-Missile Defense System
CN106952551A (zh) 一种青少年国防科技研究专用的卫星机器人打击系统
RU2592747C1 (ru) Способ стрельбы по движущейся цели
Constantinescu et al. Comparative analysis regarding surface-to-air missiles guidance in terms of using the three points and proportional approach methods
Gapiński et al. Analysis of reachability areas of a manoeuvring air target by a modified maritime missile-artillery system ZU-23-2MRE
Obradović et al. Application of the modeling method to the calculation of the probability of hitting a stationary target during the fire action of a tank squad in defense