TR202014698U5 - Telli̇ çalgilarin akordunu ayarlayan si̇stem - Google Patents

Telli̇ çalgilarin akordunu ayarlayan si̇stem Download PDF

Info

Publication number
TR202014698U5
TR202014698U5 TR2020/14698U TR202014698U TR202014698U5 TR 202014698 U5 TR202014698 U5 TR 202014698U5 TR 2020/14698 U TR2020/14698 U TR 2020/14698U TR 202014698 U TR202014698 U TR 202014698U TR 202014698 U5 TR202014698 U5 TR 202014698U5
Authority
TR
Turkey
Prior art keywords
auger
feature
tuning
mentioned
adjusts
Prior art date
Application number
TR2020/14698U
Other languages
English (en)
Inventor
Aslan Memet
Original Assignee
Aslan Memet
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Aslan Memet filed Critical Aslan Memet
Priority to TR2020/14698U priority Critical patent/TR202014698U5/tr
Publication of TR202014698U5 publication Critical patent/TR202014698U5/tr

Links

Landscapes

  • Stringed Musical Instruments (AREA)

Abstract

Buluş, gitar, mandolin, ukulele, kopuz, cura, saz, çöğür, dombra, dutar, buzuki, ud, sitar, tar, ikitelli, tambura, banjo, balalayka gibi telli çalgıların tellerindeki gerilimi, burgu kısımlarından sıkıp gevşeterek ayarlanmasını sağlayan telli çalgıların akordunu ayarlayan sistem ile ilgili olup, özelliği; iç yüzeyinde dişi kısım (3.1) bulunan bir ana gövde (3), iç yüzeyinde bulunan bir destek elemanı (1.1), destek elemanına (1.1) temas edecek şekilde üzerinde bulunan burgu sabitleme elemanı (1.2) ve dişi kısma (3.1) ilişkilendirilen erkek kısımdan (1.3) oluşan alt kapak (1), orta kısmına açılmış (delinmiş) bir burgu açıklığı (2.1) ve alt yüzeyinde olacak şekilde iki adet tırnak (2.2) içeren üst kapak (2) meydana gelmesidir

Description

TARIFNAME TELLI ÇALGILARIN AKORDUNU AYARLAYAN SISTEM Teknolojik Alan: Bu bulus, gitar, mandolin, ukulele, kopuz, cura, saz, çögür, dombra, dutar, buzuki, ud, sitar, tar, ikitelli, tambura, banjo, balalayka gibi telli çalgilarin tellerindeki gerilimi, burgu kisimlarindan sikip gevseterek ayarlanmasini saglayan telli çalgilarin akordunu ayarlayan sistem ile ilgilidir.
Teknigin Bilinen Durumu: Tarih boyunca ses çikarabilen ve müzik yapmak amaci ile kullanilan her nesne müzik aleti veya enstiüman veya çalgi olarak adlandirilmistir. Çalgilarin tarihi, insan kültürünün baslarina kadar uzanmaktadir. Ilk çalgilarin ritüellerde kullanildigi düsünülmektedir. Günümüzde ise daha çok eglence, terapi veya sosyal etkilesim amaci ile müzik aletleri kullanilmaktadir. Müzik hayatimizin vazgeçilmez ve essiz bir parçasi haline gelmistir. En çok kullanilan enstrümanlar ise telli çalgilar olmaktadir.
Telli çalgilar, titresen teller araciligi ile ses üreten müzik aletleridir. Üç ana grup altinda incelenebilir: tezeneli çalgilar, yayli telli çalgilar, vurmali telli çalgilar. Tezeneli çalgilar, tellerin mizrap, pena Vb. aletler yardimi ile çekip birakilarak titrestirilmesi ile çalisir. Salt parmaklar da kullanilabilir. Bu tip çalgilara örnek olarak gitar, elektro gitar, baglama, ut, tambur, cümbüs, mandolin, kanun, arp, tar gösterilebilir. Bu çalgilardan olan gitar, mandolin, ukulele, kopuz, cura, saz, çögür, dombra, dutar, buzuki, ud, sitar, tar, ikitelli, tambura, banjo, balalayka gibi enstrümanlar sap kisimlarinin ucundaki burgu denen anahtarlarla çalgi akort edilir.
Dilimizde olukça sik kullanilan akort kelimesi Fransizca kökenli olup bir çalgida dogru ses vermesi için yapilan ayar, düzen ve armoniyi saglayan seslerin birlesmesi, uyumu anlamlarini tasimaktadir. Her enstrümanm kendine özgü bir akort sekli vardir. Akort sayesinde notalarin sesleri düzgün ve tam istenilen sekilde çikmaktadir. Akort yapilmaz ise çalgilardan çikan sesler kulaga pek hos gelmemektedir. Akort yapmak ilk bakista güçlükle yapilmaktadir. Müzisyen kendi basina akort yapmak için enstrümanda belli bir seviyeye gelmesi gerekmektedir. Çünkü dogru yapilmadigi takdirde kulaga ve enstrümana zarar gelmektedir. Bu probleme çözüm saglayabilmeyi amaçlamis, asagida yer alan buluslara rastlanilmistir.
USlO657932 numarali basvuruda “Yayli Müzik Aletleri Için Akort Cihazi” baslikli konu ele alinmistir. Bulus, iki veya daha fazla sonsuz disli ayarlayici içeren yayli bir enstrüman için kompakt bir tel germe ayar tertibati olmaktadir. Disliler eksenel hizada bulunmakta ve her bir burgu için dügmeleri birbirinden ayrilacak sekilde sonsuz disli ekseni etrafinda dönerek konumlandirilmaktadir.
Yukarida özet bilgisi verilen basvuruda sistem, telli çalgilar olarak belirtilmesine ragmen birçok müzik enstrümanlari için kullanilamamaktadir. Ayrica tüin burgulari kapsayan bir yapisi olmakla birlikte burgulari tek basina çevirmek mümkün olmamaktadir. Bulusun bu özelligi akort islemini gerçeklestirmeyi engellemektedir. Bu sebeple cihaz amacina hizmet etmemektedir.
TR201300706 numarali basvuruda “Telli Sazlarin Tel Geriliminin Ayarlanmamasi Için Ayarlama Tahriki” baslikli konu ele alinmistir. Bulus, akort burgusu döner pozisyonunun manuel ayarlamasi için ayarlama tahrikinde el hareket mih kanat ve ayna dislisi güç nakil elementleri ile baglantilidir. Güç nakil elementler üç asamali disli çark olarak yapilmistir ve hareket motorunun dis mil ve son disli asamasi ile hareket etmesi, bunun akort burgusuna son hareket asamasinda döndürmesi için güç uygulamasi seklinde tasarlanmistir. Ayar elementi ilk ve son hareket asamalari arasinda gücü düzenlemek için çarklarin diger asamalarinda çalisir. Telli bir sazin telinin otomatik olarak ayarlanmasi için tespit ünitesinden olusan bagimsiz bir istem de dahil edilmistir.
Yukarida özet bilgisi verilen basvuruda sistem, hareket motoru kullanarak akort islemini gerçeklestirmektedir. Bu yapi, islemi daha maliyetli hale getirmektedir. Ayrica kullanisi karmasik yapisi sebebiyle her yastan kullanicinin akort islemini kavrayamayacagi açiktir.
Sonuç olarak yukarida bahsedilen dezavantajlarin üstesinden gelebilen, kullanimi kolay, pratik, her yastan bireyin kullanabilecegi, maliyeti düsük, burgulari bulanan telli çalgilari akort edebilen yeni bir teknolojiye ihtiyaç duyulmaktadir.
Bulusun Tanimi: Bu bulus, telli çalgilarin akordunu ayarlayan sistem olup, özelligi; kullanimi kolay, pratik, her yastan bireyin kullanabilecegi, maliyeti düsük, burgulari bulanan telli çalgilari akort edebilen yeni bir teknoloji olmasidir.
Yukarida bahsedilen ve asagida da detayli anlatimdan ortaya çikacak tüm amaçlari gerçeklestirmek üzere bulus; gitar, mandolin, ukulele, kopuz, cura, saz, çögür, doinbra, dutar, buzuki, ud, sitar, tar, ikitelli, tambura, banjo, balalayka gibi çesitli saplarinda burgu sistemleri bulanan telli çalgilarin, akort etme islemini gerçeklestiren bir sistem olmaktadir.
Bulus konusu yöntemin tüm avantajlari asagida verilen sema ve bu semaya atiflar yapmak suretiyle yazilan detayli açiklama sayesinde daha net anlasilacaktir ve bu nedenle degerlendirme de bu sema ve detayli açiklama göz önünde bulundurularak yapilmasi gerekmektedir, Sekillerin Açiklanmasi: Bulus, ilisikteki sekillere atifta bulunularak anlatilacaktir, böylece bulusun özellikleri daha açikça anlasilacak ve takdir edilecektir, fakat bunun amaci bulusu bu belli düzenlemeler ile sinirlamak degildir. Tam tersine, bulusun ilisikteki istemler tarafindan tanimlandigi alani içine dahil edilebilecek bütün alternatifleri, degisiklikleri ve denkliklerinin kapsanmasi amaçlanmistir. Gösterilen ayrintilar, sadece mevcut bulusun tercih edilen düzenlemelerinin anlatimi amaciyla gösterildigi ve hem yöntemlerin sekillendirilmesinin, hem de bulusun kurallari ve kavramsal özelliklerinin en kullanisli ve kolay anlasilir taniinini saglamak amaciyla sunulduklari anlasilmalidir. Bu çizimlerde; Sekil 1 Burgu sabitleme elemaninin sistemdeki uygulamasinin kesit görünümüdür.
Sekil 2 Alt kapak ve gövdenin montaj inin görünümüdür.
Sekil 3 Alt kapak ve gövdenin montajinin görünümüdür.
Sekil 4 Alt kapak parçasinin perspektif görünümüdür.
Sekil 5 Gövde parçasinin perspektif görünümüdür.
Sekil 6 Üst kapak parçasinin perspektif görünümüdür.
Sekil 7 Kapak üzerindeki tirnaklarin perspektif görünümdür.
Bu bulusun anlasilmasina yardimci olacak sekiller ekli resimde belirtildigi gibi numaralandirilmis olup isimleri ile beraber asagida verilmistir.
Referanslarin Açiklanmasi: 1. Alt kapak 1.2 Alt destek elemani 1.3 Erkek kisim 2. Üst kapak 2.] Burgu açikligi 2.2 Tirnak 3. Ana gövde 3.1 Disi kisim Bulusun Açiklanmasi: Bulus, iç yüzeyinde disi kisim (3.1) bulunan bir ana gövde (3), iç yüzeyinde bulunan bir destek elemani (1.1). destek elemanina (1.1) temas edecek sekilde üzerinde bulunan burgu sabitleme elemani (1.2) ve disi kisma (3.1) iliskilendirilen erkek kisimdan (1.3) olusan alt kapak (1), orta kismina açilmis (delinmis) bir burgu açikligi (2.1) ve alt yüzeyinde olacak sekilde iki adet tirnak (2.2) içeren üst kapak (2) meydana gelmektedir.
Bulus, burgu açikliginda (2.1) yukari-asagi hareket eden ve burguyu sabitleyen burgu sabitleme elemanina (1.2) sahip olmaktadir. Bulus, burgu sabitleme elemanini (1.2) alt kapaga (1) sabitleyen destek elemani (1.1) içermektedir.
Bulus konusu ürün, burgunun çevrilmesini saglamak için burgunun yan yüzeylerinden sabitleyen burgu açildigini (2.1) içermektedir. Bulus, burgu açikligindan (2.1) tamamen sistem içine giren burgunun saga ve sola hareketlerini kisitlayan tirnaklara (2.2) sahip olmaktadir.
Bulus. ahsap veya plastik veya metal veya seramik veya kauçuk olabilen alt kapaga (l). destek eleinanina (1.1), burgu sabitleme elemanina (1.2), erkek kismina (1.3) üst kapaga (2), burgu açikligina (2.1), tirnaklara (2.2), ana gövdeye (3), disi kismina (3.1) sahip olmaktadir.
Bulus, gitar veya mandolin veya ukulele veya kopuz veya cura veya saz veya çögür veya dombra veya dutar veya buzuki veya ud veya sitar veya tar veya ikitelli veya tambura veya banjo veya balalayka müzik enstrümanlarini akort edebilmektedir.
Bulus, alt kapagin (1) ve gövdenin (3) birbirleri ile iliskilendirilmesini saglayan erkek kismina (1.3) ve disi kismina (3.1) sahip olmaktadir. Bulus, döndürülerek erkek kisminin (1.3) disi kismina (3.1) monte edebilmektedir.
Bulus konusu ürün, gitar veya mandolin veya ukulele veya kopuz veya cura veya saz veya çögür veya dombra veya dutar veya buzuki veya ud veya sitar veya tar veya ikitelli veya tambura veya banjo veya balalayka müzik enstrümanlarinda yer alan burgunun çevrilmesini ve burgunun yerinden çikarilmasini saglayan bir sisteme sahip olmaktadir.
Bulus konusu ürün, alt yüzeyi, burgularin zarar görmesini engellemek için kauçuk malzemesi ile kaplanan üst kapak (2) içermektedir.
Bulus, burgularin boylarina göre sistemin kendisini ayarlamasini saglayan erkek kismina (1.3) ve disi kismina (3.1) sahip olmaktadir.
Bulusun Detayli Açiklanmasi: Bulus konusu ürünü olusturan temel unsurlar; alt kapak (1), üst kapak (2), ana gövde (3) olmaktadir. Alt kapak (1) ve üst kapak (2), ana gövde (3) ile iliskilendirilmektedir. Alt kapak (1) yüzeyinde burgu sabitleme elemaninin (1.2) sabitleyen bir destek elemani (1.1) konumlandirilmistir. Üst kapak (2) burgu açikli (2.1) ve iki adet tirnak (2.2) içermektedir. Burgu açikligindan (2.1) burgular hareket ettirilmektedir. Çesitli müzik aletlerinin burgularina uygun olan burgu açikligi (2.1), burgu sabitleme elemani (1.2) ile birlikte burgularin yan ve üst yüzeylerine temas ederek burguyu sabitlemektedir. Burgularin sabitlenmesi ile müzik enstrümanlarinda, burgunun baglantisi çevrilerek sikilmakta ve gevsetilmektedir. Bu sekilde akort islemi gerçeklestirilmektedir.
Ana gövdenin iç yüzeyinde disi kisim (3.1) alt kapagin (l) üst yüzeyinde ise erkek kisim (1.3) bulunmaktadir. Ana gövde (3) ve alt kapak (1) bu iki parça ile iliskilendirilmektedir. Erkek kisim (1.3) döndürülerek disi kismina (3.1) monte edilmektedir. Döndürülme islemi, sistemi uzayip kisalmaktadir. Bu özelligi sayesinde burgu boyutuna göre sistem içerisinde kendini ayarlayabilmektedir.

Claims (12)

    ISTEMLER
  1. l- Bulus, telli çalgilarin akordunu ayarlayan sistem ile ilgili olup, özelligi; - iç yüzeyinde disi kisim (3.1) bulunan bir ana gövde (3), - iç yüzeyinde bulunan bir destek elemani (1.1), destek eleirianina (1.1) temas edecek sekilde üzerinde bulunan burgu sabitleme elemani (1.2) ve disi kisma (3.1) iliskilendirilen erkek kisimdan (1.3) olusan alt kapak (1), - orta kismina açilmis (delinmis) bir burgu açikligi (2.1) ve alt yüzeyinde olacak sekilde iki adet tirnak (2.2) içeren üst kapak (2) meydana gelmesidir.
  2. 2- Istem l,de bahsedilen alt kapak (1) olup, özelligi; burgu açikliginda (2.1) yukari- asagi hareket eden ve burguyu sabitleyen burgu sabitleme elemanina (1.2) sahip olmasi ile karakterize edilmesidir.
  3. 3- Istem lade bahsedilen alt kapak (1) olup, özelligi; burgu sabitleme elemanini (1.2) alt kapaga (l) sabitleyen destek elemanini (1.1) içermesi ile karakterize edilmesidir.
  4. 4- Istem l”de bahsedilen üst kapak (2) olup, özelligi; burgunun çevrilmesini saglamak için burgunun yan yüzeylerinden sabitleyen burgu açikligini (2.1) içermesi ile karakterize edilmesidir.
  5. 5- Istem l”de bahsedilen üst kapak (2) olup, özelligi; burgu açikligmdan (2.1) tamamen sistem içine giren burgunun saga ve sola hareketlerini kisitlayan tirnaklara (2.2) sahip olmasi ile karakterize edilmesidir.
  6. 6- Istem l”de bahsedilen telli çalgilarin akordunu ayarlayan sistem olup, özelligi; ahsap veya plastik veya metal veya seramik veya kauçuk olabilen alt kapaga (l), destek elemanina (1.1), burgu sabitleme elemanina (1.2), erkek kismina (1.3) üst kapaga (2), burgu açikligma (2.1), tirnaklara (2.2), ana gövdeye (3), disi kismina (3.1) sahip olmasi ile karakterize edilmesidir.
  7. 7- Istem l”de bahsedilen telli çalgilarin akordunu ayarlayan sistem olup, özelligi; gitar veya mandolin veya ukulele veya kopuz veya cura veya saz veya çögür veya dombra veya dutar veya buzuki veya ud veya sitar veya tar veya ikitelli veya tambura veya banjo veya balalayka müzik enstrümanlarini akort edebilmesi ile karakterize edilmesidir.
  8. 8- Istem 1°de bahsedilen telli çalgilarin akordunu ayarlayan sistem olup, özelligi; alt kapagin (1) ve gövdenin (3) birbirleri ile iliskilendirilmesini saglayan erkek kismina (1.3) ve disi kismina (3.1) sahip olmasi ile karakterize edilmesidir.
  9. 9- Istem l°de bahsedilen telli çalgilarin akordunu ayarlayan sistem olup, özelligi; döndürülerek erkek kisminin (1.3) disi kismina (3.1) monte edilmesi ile karakterize edilmesidir.
  10. 10- Istein l°de bahsedilen telli çalgilarin akordunu ayarlayan sistem olup, özelligi; gitar veya mandolin veya ukulele veya kopuz veya cura veya saz veya çögür veya dombra veya dutar veya buzuki veya ud veya sitar veya tar veya ikitelli veya tambura veya banjo veya balalayka müzik enstrümanlarinda yer alan burgunun çevrilmesini ve burgunun yerinden çikarilmasini saglayan bir sisteme sahip olmasi ile karakterize edilmesidir.
  11. 11- Istem lide bahsedilen telli çalgilarin akordunu ayarlayan sistemin alternatif yapilanmasi olup. özelligi; alt yüzeyi, burgularin zarar görmesini engellemek için kauçuk malzemesi ile kaplanan üst kapak (2) içermesi ile karakterize edilmesidir.
  12. 12- Istem 1 veya Istem 8 ve ya Istem 9°da bahsedilen telli çalgilarin akordunu ayarlayan sistem olup, özelligi; burgularin boylarina göre sistemin kendisini ayarlamasini saglayan erkek kismina (1.3) ve disi kismina (3.1) sahip olmasi ile karakterize edilmesidir.
TR2020/14698U 2020-09-16 2020-09-16 Telli̇ çalgilarin akordunu ayarlayan si̇stem TR202014698U5 (tr)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
TR2020/14698U TR202014698U5 (tr) 2020-09-16 2020-09-16 Telli̇ çalgilarin akordunu ayarlayan si̇stem

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
TR2020/14698U TR202014698U5 (tr) 2020-09-16 2020-09-16 Telli̇ çalgilarin akordunu ayarlayan si̇stem

Publications (1)

Publication Number Publication Date
TR202014698U5 true TR202014698U5 (tr) 2020-10-21

Family

ID=75526318

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
TR2020/14698U TR202014698U5 (tr) 2020-09-16 2020-09-16 Telli̇ çalgilarin akordunu ayarlayan si̇stem

Country Status (1)

Country Link
TR (1) TR202014698U5 (tr)

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US4584923A (en) Self tuning tail piece for string instruments
US6723904B1 (en) Automated player for stringed instruments
US7579535B2 (en) Folding electronic instrument
US6415584B1 (en) Tuning means for tuning stringed instruments, a guitar comprising tuning means and a method of tuning stringed instruments
US20050172779A1 (en) Automated stringed instrument player
US20110011238A1 (en) Positional constant string pitch control system
TR202014698U5 (tr) Telli̇ çalgilarin akordunu ayarlayan si̇stem
CN106057177A (zh) 弦乐器调弦装置、方法和带有调弦装置的弦乐器
CN102483910B (zh) 用于对弦乐器例如吉他或类似乐器调音的装置及方法
CN209266006U (zh) 一种弦乐器调音系统
US4329904A (en) Two-speed tuning machine for musical instruments
WO2006020671A2 (en) Method and device for attaching a musical instrument string to a musical instrument tuning peg
Mores Vowel quality in violin sounds—A timbre analysis of Italian masterpieces
Sevilla Salcedo et al. Design and development of a low cost automatic stringed instrumet tuner
Charles Playing technique and violin timbre: Detecting bad playing
US9076411B2 (en) Guitar string regulator
CN214253840U (zh) 一种便于调节的新型吉他
Hewlett Analysis of Complex Sound Waves
CN211181614U (zh) 一种木吉他的固弦装置
TR2023017981A2 (tr) Elektrogi̇tarlarda tremolo köprü si̇stemleri̇ni̇n yüksekli̇k ayar vi̇dalari i̇le i̇li̇şki̇li̇ yeni̇li̇kler
Ng et al. An acoustic impedance analysis of the dizi (Chinese transverse flute)
Klickstein Tuning the Guitar by Ear
Gardner Effects of a Synthetic Clarinet Bore Liner on Spectral Centroid and Fundamental Frequency Error
US8003869B1 (en) Harmonics
Pecotić The history, evolution, and maintenance of violin strings