TR202014087A2 - Vücut ağırlığı ölçüm cihazı. - Google Patents

Vücut ağırlığı ölçüm cihazı.

Info

Publication number
TR202014087A2
TR202014087A2 TR2020/14087A TR202014087A TR202014087A2 TR 202014087 A2 TR202014087 A2 TR 202014087A2 TR 2020/14087 A TR2020/14087 A TR 2020/14087A TR 202014087 A TR202014087 A TR 202014087A TR 202014087 A2 TR202014087 A2 TR 202014087A2
Authority
TR
Turkey
Prior art keywords
body weight
measurement value
arm circumference
upper arm
measuring device
Prior art date
Application number
TR2020/14087A
Other languages
English (en)
Inventor
Yildiz Yasi̇n
Kenan Kanburoğlu Mehmet
Original Assignee
Recep Tayyip Erdogan Ueniversitesi
Recep Tayyi̇p Erdoğanüni̇versi̇tesi̇ Özel Kalem
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Recep Tayyip Erdogan Ueniversitesi, Recep Tayyi̇p Erdoğanüni̇versi̇tesi̇ Özel Kalem filed Critical Recep Tayyip Erdogan Ueniversitesi
Priority to TR2020/14087A priority Critical patent/TR202014087A2/tr
Priority to TR2021/00215A priority patent/TR202100215A2/tr
Publication of TR202014087A2 publication Critical patent/TR202014087A2/tr

Links

Landscapes

  • Measurement Of The Respiration, Hearing Ability, Form, And Blood Characteristics Of Living Organisms (AREA)

Abstract

Buluş, çocuk acil birimlerinde kullanılmak üzere geliştirilen, hastanın ayak boyu ve üst kol çevresinin ölçülmesi ile cihaz üzerinde bulunan skalalarda işaretlenmesi sonucunda hastaya uygulanacak olan ilacın dozunun hesaplamasının yapılabilmesi için gerekli olan, hastanın vücut ağırlığı verisinin elde edilmesini sağlayan bir cihaz ile ilgilidir.

Description

TARIFNAME VÜCUT AGIRLIGI ÖLÇÜM ciHAzi Bulus, çocuk acil birimlerinde kullanilmak üzere gelistirilen, ilaç doz hesaplamasinin yapilabilmesi için gereken vücut agirliginin ölçülmesini saglayan bir cihaz ile ilgilidir.
Cihaz, hastanin ayak boyu ve üst kol çevresinin ölçülmesini saglayan bir mezura ve ölçüm sonucu elde edilen verilerin girilmesiyle ortalama vücut agirligi degerini gösteren bir skala içermektedir.
Teknigin Bilinen Durumu Geçmisten günümüze insanlik çesitli hastaliklar geçirmistir, dolayisiyla bu hastaliklarin tedavi edilebilmesi için birtakim çalismalar yapilmistir. Önceleri bitkisel içerikli ve evde hazirlanan ilaçlar bulunmaktayken kimya biliminin ortaya çikmasiyla birlikte ilaçlar sayica ve içerik olarak geliserek günümüze kadar ulasmistir ve günümüzde yapilan çalismalar devam etmektedir.
Tedavi amaçli ilaç gelistirme çalismalarinin yapildigi ve ilacin uygulanmasi asamalarinda ilacin uygulanmasi gereken dozunun yasa, cinsiyete, vücut agirligi ve vücut yüzey alanina göre degistigi tecrübe edilerek tespit edilmistir. Bu baglamda yapilan çalismalar genisletilmis ve bu unsurlar da ilaç uygulama asamalarinda dikkate alinmistir.
Sindirim sisteminde ilacin aktive olmasi için gereken enzimlerin de yasa göre degistigi tespit edilmis ve ilacin uygulandigi kitle yetiskinler ve çocuklar olmak üzere ikiye ayrilmistir. Çocuklarda tedavi amaçli verilen ilacin dozaji hayati önem tasimaktadir.
Pediatri birimlerinde en sik karsilasilan sorunlardan birisi hastaya uygulanacak olan ilaç dozajinin dogru ayarlanamamasidir. Ilaç dozajinin yanlis hesaplanmasi durumunda eksik tedavi uygulanabilmekte ve bu durum hastanin kaybedilmesi gibi ciddi sonuçlara sebebiyet verebilmektedir. Hastaya verilecek olan ilaç dozaj miktarinin belirlenmesi için pediatri birimlerinde çogunlukla vücut agirligi bilgisi kullanilmaktadir.
Pediatri ile ilgilenen birimlerde ve özellikle çocuk acil birimlerinde, hastalarin yasadigi bilinç bulanikligi-bilinç kaybi dolayisiyla veya çocuklarin hareketliligi sebebiyle kilolarinin saglikli olarak ölçülememesi gibi nedenler dolayisiyla agirlik bilgisi elde edilememektedir. Bununla birlikte, ailelerden her zaman çocuklarin kilosuyla ilgili güncel bilgiler alinamamaktadir. Dolayisiyla, hastalarin tedavisinde kullanilacak ilaç dozu saglikli ve dogru olarak hesaplanamamaktadir. Yanlis hesaplanan vücut agirligi degerlerine göre hesaplanan ilaç dozajinin hastaya uygulanmasi durumunda ise çocuklarin ilaçlara karsi duyarliliginin yüksek olmasi sebebiyle ölüm gibi sonuçlara sebebiyet verebilmektedir. Hastaya verilmesi gereken ilacin dozajinin eksik hesaplanmasi durumunda ise tedavinin dogru olarak uygulanmasi saglanamayarak Teknigin bilinen durumu hakkinda yapilan ön arastirma sonucunda “EP220860A2” numarali patent dosyasi incelenmistir. Basvuruya konu edilen bulus, fizik tedavi ve fizyolojik degerlerin dogrudan ve dogru bir sekilde tespitine izin veren bir ölçüm bandi ile ilgilidir. Ölçüm bandi üzerinde bir hastanin ölçülmesi için isaretler barindirir.
Isaretler, bir hastanin uzunlugu ile bu deger arasindaki korelasyona dayali olarak fiziksel bir tedavinin veya fizyolojik degerin artislarini temsil eder. Ölçüm bandina yerlestirilen degerler ilaç dozajlari, tüp boyutlari ve defibrilatörler gibi tibbi ekipman ayarlari olabilmektedir.
Teknigin bilinen durumu hakkinda yapilan ön arastirma sonucunda bulus, bir çocugun agirligini, uygun bir ilaç dozunu ve / veya baska bir tibbi müdahalenin derecesini tahmin etmeyi saglayan bir cihaz ile ilgilidir. Cihaz, bir kisiden bir çevre ve uzunluk ölçümü almak için bir veya daha fazla serit içerir. Uygun ilaç dozunu belirlemek için cihazda karsilik gelen renk-sembol kombinasyonunun bir referans tablosu ile iliskilendirilmesini içerir.
Teknigin bilinen durumunda yapilan ölçümlerde atanan isaretlerin daha sonra çocugun agirligini belirlemek için birlikte veya baska bir sekilde birlestirilerek hesaplanmasi gerekmektedir. Bu durum zaman kaybi ve farkli hesaplama cihazlarina ihtiyaç duyulmasini saglamaktadir. Bu durumda hasta sedyede yatar pozisyonda iken, hesap makinesi gerektirmeden tek bir alet ile vücut agirligini tahmin edebilmek önem arz etmektedir.
Hastalarin vücut agirliklarini hesaplamak üzere ayak boyu ve orta-üst kol çevresi üzerinden çalismalar yapilmistir. Sadece ayak boyu ile yapilan agirlik tahminlerinde hastalarin malnütrisyon veya obezite durumu, sadece üst kol çevresi ile yapilan agirlik tahminlerinde hastalarin boy ve yaslari hesaplama içine alinmadigi için optimal sonuçlar verememektedir. Bu nedenle hastanin hem boyunu hem de beslenme durumunun birlikte degerlendirildigi çalismalara ihtiyaç dogmustur.
Sonuç olarak yukarida anlatilan olumsuzluklardan dolayi ve mevcut çözümlerin konu hakkindaki yetersizligi nedeniyle ilgili teknik alanda bir gelistirme yapilmasi gerekli kilinmistir.
Bulusun sagladigi avantailar Bulusun amaci, medikal alanda özellikle çocuk acil birimlerinde hastaya uygulanacak ilaç dozajinin bir cihaz araciligi ile belirlenmesidir.
Bulusun bir diger amaci, ilaç dozajinin belirlenmesi için gerekli vücut agirligi degerinin cihazda bulunan skala araciligiyla elde edilmesidir.
Bulusun bir diger amaci, vücut agirliginin belirlenmesi için hastanin kilosunun ölçülmesine gerek kalmaksizin, türetilen bir formül ile çocuk hastanin ayak boyu ve üst kol çevresi ölçülerek yine ayni cihaz üzerinde vücut agirliginin skalada gösterilmesi ile manuel hesaplamanin önüne geçilmesidir.
Bulusun bir diger amaci, hastanin üst kol çevresi ve ayak boyu uzunlugunun cihazda bulunan bir mezura araciligiyla elde edilmesi ve bu degerlerin cihaz üzerinde bulunan skalalara girilerek veya seçilerek vücut agirligi degerinin daha önce gelistirilen formül ile hesaplamasi yapilmis olan gösterge skalasi üzerinde denk gelen degerin okunmasidir.
Sekillerin açiklamasi Sekil 1. Vücut Agirliginin Ölçülebildigi Cihazin Perspektif Görünümü Sekillerdeki referanslarin açiklamasi 100. Vücut Agirligi Ölçüm Cihazi 110. Ölçüm Cihazi Skalasi 111. Ayak Boyu Ölçüm Degeri Skalasi 112. Üst Kol Çevresi Ölçüm Degeri Skalasi 113. Vücut Agirligi Ölçüm Skalasi 120. Mezura Bulusun Açiklamasi Bulus, pediatride ve özellikle acil birimlerinde (bilinç kaybi nedeniyle vücut agirligi ölçülemeyen [tartilamayan] hastalarda) kullanilmak üzere gelistirilen, ilaç doz hesaplamasinin yapilabilmesi için gereken vücut agirliginin ölçülmesini saglayan bir vücut agirligi ölçüm cihazi (100) ile ilgilidir.
Bulus konusu vücut agirligi ölçüm cihazi (100) genel hatlariyla, vücut agirligi ölçüm cihazi (100) üzerinde bulunan birden fazla ölçüm cihazi skalasi (110) ve vücut agirligi ölçüm cihazi (100) içerisinde bulunan yayli bir mekanizma ile sarili sekilde muhafaza edilen ve esnek bir yapida olan bir mezuradan (120) olusmaktadir. Ölçüm cihazi skalasi (110), ayak boyu ölçüm degeri skalasi (111), üst kol çevresi ölçüm degeri skalasi (1 12) ve vücut agirligi ölçüm skalasindan (113) olusmaktadir. Üst kol çevresi ölçüm degeri skalasi (112) ve vücut agirligi ölçüm skalasinin (113) yerleri degistirilebilir olmakla birlikte vücut agirligi ölçüm cihazi (100) gövdesine ayni merkezde konumlanmistir ve birbirlerinden farkli çaplara sahiptir. Ölçüm cihazi skalalarinin (110) en disinda bulunan ayak boyu ölçüm degeri skalasi (111), saat yönünde ve saat yönünün tersi olmak üzere çift yönlü ve birbirinden bagimsiz olarak dönebilir veya sabit yapida olabilir, üst kol çevresi ölçüm degeri skalasi (1 12) da benzer sekilde saat yönünde ve saat yönünün tersi olmak üzere çift yönlü ve birbirinden bagimsiz olarak dönebilir yapida veya sabit yapida olabilir.
Ayak boyu ölçüm degeri skalasi (111) ve üst kol çevresi ölçüm degeri skalasi (112) üzerindeki degerler çocuk hastalardan daha önce alinan ölçüm degerlerine göre minimum ve maksimum olabilecek degerler referans alinarak hazirlanmis ve ayak boyu ölçüm degeri skalasi (111)ve üst kol çevresi ölçüm degeri skalasi (112) üzerinde konumlandirilmislardir. Hastalardan alinan minimum ve maksimum referans degerleri arasindaki degerlerin hepsi için denklem -1 'e göre hesaplamalar yapilmistir.
Hesaplamalar sonucunda elde edilen vücut agirligi degerleri de vücut agirligi ölçüm skalasinin (113) üzerinde konumlandirilmislardir. Böylece vücut agirligi ölçüm skalasi (113) olusturulmustur.
Vücut agirligi = (Hastanin ayak boyu x 2,14) + (Kol çevresi x 2,34) - 55,5 (Denklem - 1.) Bu formül, 0-18 yas araligindaki çocuklarda cinsiyet, beslenme durumu gibi degiskenler ile teknigin bilinen durumunda yer alan formüller ile kiyaslanmistir. Diger formüllere göre yüksek performans sergilemis ve yanilma payi düsük olarak gözlenmistir.
Vücut agirligi ölçülecek olan hastanin üst kol çevresi ve ayak boyu vücut agirligi ölçüm cihazi (100) gövde-sinde bulunan mezura (120) ile ölçülmektedir. Mezuranin (120) uç kisminda konumlu, kullanicinin mezurayi (120) mezura yuvasindan kolayca çikarabilmesini saglayan metal bir parça bulunmaktadir. Metal parça ayni zamanda mezuranin (120) vücut agirligi ölçüm cihazi (100) gövdesinden içeri kaçmasini önlemektedir. Üst kol çevre uzunlugunun mezura (120) yardimi ile ölçülmesiyle elde edilen deger üst kol çevresi ölçüm degeri skalasi (112) üzerinde bulunan deger ile eslestirilir veya isaretlenir. Hastanin mezura (120) ile ölçülen ayak boyu degeri ayak boyu ölçüm degeri skalasi (111) üzerinde bulunan deger ile eslestirilir veya isaretlenir.
Hastadan alinan üst kol çevresi ve ayak boyu uzunlugunun ölçülmesi ve ölçüm cihazi skalasinda (110) bulunan skalalarda degerlerin isaretlenmesi islemlerinin siralamasi degistirilebilmektedir.
Ayak boyu ölçüm degeri skalasi (111) ve üst kol çevresi ölçüm degeri skalasi (112) üzerinde ilgili ölçüm degerlerinin isaretlenmesi sonucunda, vücut agirliginin degeri kendiliginden, otomatik olarak, vücut agirligi ölçüm skalasinda (113) karsilik gelen degeri gösterir sekilde konumlanmis ve isaretlenmis olmaktadir.

Claims (1)

  1. ISTEMLER Bulus, bir vücut agirligi ölçüm cihazi (100) olup özelligi, vücut agirligi ölçüm cihazi (100) gövdesinde yayli bir mekanizma ile sarili sekilde muhafaza edilen ve esnek bir yapida olan bir mezuraya (120). vücut agirligi ölçüm Cihazi (100) gövdesine es merkezli olarak bagli olan ayak boyunun degerlerinin konumlandigi ayak boyu ölçüm degeri skalasina (111), üst kol çevresinin degerlerinin bulundugu üst kol çevresi ölçüm degeri skalasina (112) ve mezura (120) ile ölçülen ayak boyu ve üst kol çevresi ölçümlerinden elde edilen degerlerin ayak boyu ölçüm degeri skalasinda (111) ve üst kol çevresi ölçüm degeri skalasinda (112) ayarlanmasi sonrasinda bu ayarlamadaki degerlere karsilik gelen Vücut Agirligi = (Hastanin ayak boyu x 2,14) + (kol çevresi x 2,34) - denklemi ile hesaplanmasi yapilarak bulunan vücut agirligi degerlerinin konumlandirildigi vücut agirligi ölçüm skalasina (113) sahip olmasi ile karakterize edilmesidir. Istem-1'e uygun vücut agirligi ölçüm cihazi (100) olup özelligi; saat yönünde ve saat yönünün tersi olmak üzere çift yönlü ve birbirinden bagimsiz olarak döner yapida hareket edebilen ayak boyu ölçüm degeri skalasi (111) ve üst kol çevresi ölçüm degeri skalasi (112) içermesidir. Istem-1'e uygun vücut agirligi ölçüm cihazi (100) olup özelligi; skalalar üzerine konumlanacak bir aparatin skalalar üzerinde bulunan sabit degerler üzerinde kaydirilarak isaretlemesinin yapilabilmesini saglayan ayak boyu ölçüm degeri skalasi (111) ve üst kol çevresi ölçüm degeri skalasi (112) içermesidir.
TR2020/14087A 2020-09-07 2020-09-07 Vücut ağırlığı ölçüm cihazı. TR202014087A2 (tr)

Priority Applications (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
TR2020/14087A TR202014087A2 (tr) 2020-09-07 2020-09-07 Vücut ağırlığı ölçüm cihazı.
TR2021/00215A TR202100215A2 (tr) 2020-09-07 2021-01-08 Vücut ağırlığı ölçüm cihazı.

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
TR2020/14087A TR202014087A2 (tr) 2020-09-07 2020-09-07 Vücut ağırlığı ölçüm cihazı.

Publications (1)

Publication Number Publication Date
TR202014087A2 true TR202014087A2 (tr) 2022-03-21

Family

ID=85119461

Family Applications (2)

Application Number Title Priority Date Filing Date
TR2020/14087A TR202014087A2 (tr) 2020-09-07 2020-09-07 Vücut ağırlığı ölçüm cihazı.
TR2021/00215A TR202100215A2 (tr) 2020-09-07 2021-01-08 Vücut ağırlığı ölçüm cihazı.

Family Applications After (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
TR2021/00215A TR202100215A2 (tr) 2020-09-07 2021-01-08 Vücut ağırlığı ölçüm cihazı.

Country Status (1)

Country Link
TR (2) TR202014087A2 (tr)

Also Published As

Publication number Publication date
TR202100215A2 (tr) 2022-03-21

Similar Documents

Publication Publication Date Title
Aun et al. Evaluation of the use of visual analogue scale in Chinese patients
Smith et al. Malalignment of the shoulder after stroke.
Frost et al. Reliability of measuring trunk motions in centimeters
Lubitz et al. A rapid method for estimating weight and resuscitation drug dosages from length in the pediatric age group
EP0220860B1 (en) Method of using a measuring tape for directly determining physical treatment and physiological values
Rothstein et al. Goniometric reliability in a clinical setting: elbow and knee measurements
US4823469A (en) Measuring tape for directly determining physical treatment and physiological values and procedures
Chavez et al. Weight estimation in an inner-city pediatric ED: the effect of obesity
Davies et al. Neonatometer: a new infant length measurer
WEIBLEY et al. Gavage tube insertion in the premature infant
Kory Routine measurement of respiratory rate: an expensive tribute to tradition
TR202014087A2 (tr) Vücut ağırlığı ölçüm cihazı.
Wanger et al. Office spirometry: equipment selection and training of staff in the private practice setting
Dvoracek et al. Comparison of sequential anterior and posterior rhinomanometry
Merendino et al. Importance of the position of the arm on the level of arterial blood pressure
Utley Mid-arm circumference: estimating patients' weight
Smith Chloral hydrate sedation for handicapped children: a double blind study
Poppel et al. PERSONAL DIARY OF RADIATION DOSAGE: PLEA FOR A STANDARDIZED SYSTEM
McNair et al. Differential sensitivity of two palmar sweat measures
Macgregor et al. Diagnosis of thyrotoxicosis by a simple out-patient radioactive iodine technique
Rolfe et al. Oxygen therapy in adult patients. Part 2: promoting safe and effective practice in patients' care and management
Dawood et al. Model for Prediction of the Weight and Height Measurements of Patients with Disabilities for Diagnosis and Therapy.
Rushton et al. How to measure blood pressure manually
Chan et al. An easy and accurate method of estimating newborn birthweight for resuscitation
Hughes et al. Ten years' experience in running a pulmonary function laboratory