TR202008544A2 - Bi̇r malç örtüsü hazirlama yöntemi̇ - Google Patents

Bi̇r malç örtüsü hazirlama yöntemi̇

Info

Publication number
TR202008544A2
TR202008544A2 TR2020/08544A TR202008544A TR202008544A2 TR 202008544 A2 TR202008544 A2 TR 202008544A2 TR 2020/08544 A TR2020/08544 A TR 2020/08544A TR 202008544 A TR202008544 A TR 202008544A TR 202008544 A2 TR202008544 A2 TR 202008544A2
Authority
TR
Turkey
Prior art keywords
mulch
plant
sludge
mulch cover
waste sludge
Prior art date
Application number
TR2020/08544A
Other languages
English (en)
Inventor
Özden Öznur
Bayraktar Seli̇m
Original Assignee
İstanbul Üni̇versi̇tesi̇ Rektörlüğü
Univ Istanbul Rektoerluegue
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by İstanbul Üni̇versi̇tesi̇ Rektörlüğü, Univ Istanbul Rektoerluegue filed Critical İstanbul Üni̇versi̇tesi̇ Rektörlüğü
Priority to TR2020/08544A priority Critical patent/TR202008544A2/tr
Publication of TR202008544A2 publication Critical patent/TR202008544A2/tr

Links

Landscapes

  • Protection Of Plants (AREA)

Abstract

Bu buluş; atık çamurun temini, atık çamurun mantar ve patojenlerden arındırılması, arındırılan çamurun besin maddelerince takviye edilmesi, takviye edilmiş çamurun kalıplanması, kalıplanan çamurun üst yüzeyinin tanenle kaplanmasıi şlem adımlarını içeren; bitki çanaklarında kullanıma uygun, bitkiye zenginleştirilmiş besin kaynağı sağlarken yabancı ot gelişimini engelleyen bir malç örtüsü hazırlama yöntemi ile ilgilidir.

Description

TARIFNAME BIR MALç ORTUSU HAZIRLAMA YONTEMI TeknikAIan Bu bulus; peyzaj/ormancilik/tarim uygulamalarinda ve bitki çanaklarinda kullanima uygun, topraga karisarak bitkinin aldigi besin maddelerinin çesitlenmesini saglayan, topragin yetisme ortami Özelliklerini iyilestiren zenginlestirilmis bir malç bilesiminin toprak üzerine örtü seklinde uygulandigi bir malçlama yöntemi ile ilgilidir.
Teknigin Bilinen Durumu Günümüzde konvansiyonel tarim alanlarinda, yabanci ot mücadelesi amaciyla; artan is gücü fiyatlarinin da etkisiyle, kolay uygulanabilmesi ve çabuk sonuç vermesi gibi özelliklerinden dolayi daha çok kimyasal mücadele metotlari tercih edilmektedir. Ancak bu uygulamalar yapilirken herbisitlerin sik ve hatali kullanildigi gözlenmektedir. Bunun sonucunda ise, insan ve hayvan sagligi tehdit edilmekte, yabanci ot türleri herbisitlere karsi zamanla dayaniklilik kazanmakta, ekonomik zararli olmayan türler zamanla dominant hale geçmekte, hedef disi organizmalar zarar görmekte, biyolojik çesitlilik azalmakta, kültür bitkilerinde fitotoksiteler olusabilmekte ve benzeri birçok olumsuzluk ortaya çikmaktadir. Bu olumsuzluklari en aza indirmek için etkili, etkili oldugu kadarda agroekosisteme en az zarar veren yöntemlerin belirlenerek, uygulanmasi gerekmektedir.
Kimyasal mücadeleye alternatif bu yöntemlerden biri malçlamadir. Malçlama, ormancilik uygulamalarinda da yetisme ortaminin iyilestirilmesi amaciyla basvurulan bir yöntemdir.
Malçlama, en kisa tanimiyla, toprak yüzeyinin isik geçirmeyen bir materyalle örtülmesidir. Toprak yüzeyi isik geçirmeyen bir materyalle örtülü oldugunda yabanci ot tohumlari çimlenip toprak yüzeyine çiksalar dahi fotosentez yapamadiklari için yasamlarini devam ettiremezler. Bu bakimdan malçlama, ilaç kullanilmadan gerçeklestirilen en basarili yabanci ot kontrol yöntemlerinden biridir. Malçlama amaciyla günümüzde daha çok polietilen örtüler kullanilmakla birlikte, organik ve inorganik pek çok materyal de malçlama amaciyla kullanilabilir.
Malçlamanin, yabanci otlari basariyla kontrol etmesinin yani sira, topraktan buharlasma yoluyla su kaybini azalttigi, toprak sicakligini muhafaza ettigi, topragi dona karsi korudugu, topraktaki yararli besin maddesi ve organik madde miktarini artirdigi bilinmektedir.
Günümüzce malç malzemesi olarak; talas, agaç kabugu, dekoratif tas, pomza, saman, kuru ot, yapraklar, ot kirpintilari, testere talasi, misir koçani, yerfistigi kabugu, pirinç kabugu, seker kamisi artigi, ayçiçegi kabugu ve kurutulmus bataklik yosunlari gibi materyaller kullanilmaktadir. Bu materyallerin rüzgar, sulama vb. fiziksel müdahaleler nedeniyle homojen kalinlikta muhafaza edilmesi zor olmaktadir. Buna bagli olarak birbirinden bagimsiz materyallerin yarattigi homojen olmayan bosluklu yapinin çesitli zararlilar için ortam olusturma riski bulunmaktadir. Yine mevcut teknikte, kullanilan bazi malç malzemeleri çabuk isinmakta, bu da bitkiye iletilmesi gereken suyun buhar yoluyla kaybina neden olmaktadir. Ayrica k'ok bölgesinin nem kaybetmesi bitki gelisimini olumsuz etkilemektedir.
Teknikte yer alan dokümanlardan biri olan TR2018/02518 sayili patent dokümaninda agirlikça %309 kadar biyoçözünür biyopolimerler içeren bir malç bilesimi açiklanmistir. EP295716851 sayili diger bir patent dokümaninda ise tarim uygulamalarinda kullanilmak üzere, patates nisastasi ve ekstrüde edilerek geri dönüstürülmüs biyopolimerler içeren bir malç bilesiminden bahsedilmektedir.
Diger taraftan günümüzde gazete kagitlarinin da malç olarak alternatif bir sekilde kullanildigi görülmektedir. Fakat bu malzemelerde baski için kullanilan mürekkeplerin ortamda kalmasi tehlike olusturmaktadir. Ayrica gazete kagitlarinin kullanildigi ve herhangi bir koruyucu takviyenin olmadigi malçlarda, yabani ot tohumlari nemlenen kagit yüzeyinde yuvalanmakta ve çimlenebilmektedir. Bu durum bitki kök bogazi çevresindeki bitki besin maddelerinin yabani bitkiler tarafindan kullanilmasina neden olmaktadir. Ayrica çogu malç materyali bitki besin maddeleri açisindan takviye edici özellige sahip degildir.
Mevcut teknik incelendiginde; halihazirda kullanilan malç bilesimlerinin ayni anda hem gerekli homojenligi ve hem de zenginlestirilmis besin içerigini saglayamadigi görülmektedir. Teknikteki gelistirmelerin yetersizligi göz önüne alindiginda; baslica içerigini geri dönüsüm materyallerinin olusturdugu, bitkilere zarar verecek yabanci maddeler içermeyen ve yabani bitki olusumunu tamamen engelleyecek homojenlige sahip bir malç bilesimine ve bunun toprak üzerine uygulanmasina iliskin bir yönteme ihtiyaç duyulmaktadir.
Bulusun Kisa Açiklamasi Mevcut bulus; yukarida bahsedilen gereksinimleri karsilayan, tüm dezavantajlari ortadan kaldiran ve ilave bazi avantajlar getiren, bir malç örtüsü hazirlama yöntemi ile ilgilidir.
Bulusun öncelikli amaci; bitkinin gelisimi için gerekli besin maddeleriyle zenginlestirilmis bir malç örtüsü hazirlama yöntemi gerçeklestirmektir.
Bulusun bir diger amaci; mantar ve patojenlerden arindirilmis malç örtüsünün hazirlanmasi için bir yöntem gerçeklestirmektir.
Bulusun bir diger amaci; topraga karisarak bitkinin kök bölgesini yavas yarayisli sekilde beslemeye uygun bir malç örtüsü hazirlama yöntemi gerçeklestirmektir.
Bulusun bir diger amaci; malç örtüsünün homojen dagilima sahip ve her bölgesinde ayni kalinliga sahip olmasini saglayan bir yöntem gerçeklestirmektir.
Bulusun bir diger amaci; geri dönüsümü mümkün kilan, doga dostu bir malç örtüsü hazirlama yöntemi gerçeklestirmektir.
Bulusun bir diger amaci; farkli ebattaki bitkilerin malçlanmasi için uygun bir malç örtüsü hazirlama yöntemi gerçeklestirmektir.
Yukarida anlatilan amaçlarin yerine getirilmesi için mevcut bulus, bitki çanaklarinda kullanima uygun, bitkiye zenginlestirilmis besin kaynagi saglarken yabanci ot gelisimini engelleyen bir malç örtüsü hazirlama yöntemi olup; i. Atik çamurun temini ii. Atik çamurun mantar ve patojenlerden arindirilmasi iii. Arindirilan çamurun besin maddelerince takviye edilmesi iv. Takviye edilmis çamurun kaliplanmasi v. Kaliplanan çamurun üst yüzeyinin tanenle kaplanmasi adimlarini içermektedir.
Bulusun yapisal ve karakteristik özellikleri ve tüm avantajlari asagida verilen detayli açiklama sayesinde daha net olarak anlasilacaktir. Bu nedenle degerlendirmenin detayli açiklama göz önüne alinarak yapilmasi gerekmektedir.
Bulusun Detayli Açiklamasi Bu detayli açiklamada, bir malç örtüsü hazirlama yönteminin tercih edilen uygulamalari, konunun daha iyi anlasilmasina yönelik olarak ve hiçbir sinirlayici etki olusturmayacak sekilde açiklanmaktadir.
Bulus, bitki çanaklarinda kullanima uygun, bitkiye zenginlestirilmis besin kaynagi saglarken yabanci ot gelisimini engelleyen bir malç örtüsü hazirlama yöntemi i. Atik çamurun temini ii. Atik çamurun mantar ve patojenlerden arindirilmasi iii. Arindirilan çamurun besin maddelerince takviye edilmesi iv. Takviye edilmis çamurun kaliplanmasi v. Kaliplanan çamurun üst yüzeyinin tanenle kaplanmasi adimlarini içermektedir.
Bulus konusu yöntemde; bir taraftan atik çamurun geri dönüstürülmesiyle doga dostu bir islev saglanirkeni diger yandan çamurun kendiliginden homojen yapiya ve besleyicilige sahip olusundan faydalanilmaktadir.
Bulusun tercih edilen uygulamasinda; (i) numarali islem adiminda bahsi geçen atik çamur kagit üretim fabrikalarinin atiklarindan temin edilmektedir ve içerisinde mürekkep ve benzeri boya maddesi içermemektedir.
Kagit üretim fabrikalarinin atiklarindan elde edilen çamur içerisinde herhangi bir koruyucu takviyesi içermediginden bu haliyle malç bilesimi içerisinde kullanilmasi tercih edilmez. Bu sebeple bu adimi takiben atik çamurun olasi patojenlerden ve mantarlardan arindirilmasi gerekmektedir. Buna göre (ii) numarali islem adiminda tercihen çamur anti fungal özellige sahip olan tanen ve kekik dogal bitkilerinin ekstraktlari ile dezenfekte edilmektedir.
Bulusun tercih edilen uygulamasinda; (iii) numarali islem adiminda dezenfekte edilen atik çamur içerisine makro (azot, potasyum, kalsiyum, fosfor, magnezyum ve kükürt) ve/veya mikro (demir, klor, bakir, mangan, çinko, molibden, nikel ve bor) besin elementlerini içeren gruptan seçilen en az bir besin takviyesi eklenmektedir.
Bulusun tercih edilen uygulamasinda; (iv) numarali islem adiminda besince zenginlestirilmis çamur bilesimi istenilen çap ve yükseklige sahip kaliplara dökülerek plaka seklinde kompakt hale getirilmektedir. Bulusun bir uygulamasinda göre; bahsi geçen kalibin çapi, hedef bitkinin bulundugu çanagin çapindan küçük ya da çanagin iç çapina esit olacak sekilde seçilmektedir. Bu uygulamaya göre, kalibin yüksekligi de söz konusu çanagin yüksekliginden (v) numarali islem adiminda ise kaliplanarak kullanilacagi ortamin, tercihen bitki çanaginin, çapina ve yüksekligine uygun hale getirilen malç bilesiminin üzeri tanen ile kaplanmakta ve böylelikle malç örtüsü topragin üzerine yerlestirilmek üzere hazir olmaktadir. Tanen sayesinde mantar olusmasi da önlenmektedir.
Bulus konusu malç örtüsü hazirlama yöntemi ile hazirlanan malç örtüsü, artan peyzaj düzenlemelerinde kullanilan agaç ve çalilarin düzenli ve düsük maliyetli olarak beslenmesi ve hastaliklardan korunmasi için kullanilabilecek bir üründür.
Kullanici kitlesi park bahçe müdürlükleri, botanik bahçeleri ve özel konut bahçeleri olabilir. Bununla birlikte, peyzaj sektöründe periyodik bakim isleriyle ugrasan firmalar için de tercih edilebilir bir ürün olacaktir.
Bulus konusu yöntemle elde edilen malç örtüsü, içerisindeki atik çamurun yapisi sayesinde kompakt ve homojen bir dagilima sahip olabilmektedir. Böylelikle, malç örtüsünün uygulandigi bitkilerin yakininda olusmasi muhtemel yabanci otlarin önüne geçilmis olmakta ve malç örtüsü içerisinde bulunan zenginlestirilmis besin kaynagini sadece hedef bitkinin almasi saglanmaktadir. Atik çamur kullanilmasi da geri dönüsümü desteklediginden yöntem ayni zamanda doga dostudur. Ayrica bulus konusu malç örtüsü, topraga karisarak bitkinin kök bölgesini yavas yarayisli sekilde beslenmesini saglamakla beraber; farkli ebatlardaki bitkilerin malçlanmasi için de uygundur. Hammaddeleri içerisinde herhangi bir boya maddesi içermediginden mantar ve patojen dezenfeksiyonu haricinde bir arindirma adimina ihtiyaç duyulmadigindan mevcut teknikteki yöntemlere maliyet ve isgücü açisindan avantaj getirmektedir. Yine benzer sekilde nihai ürün içerisinde boya maddesi içerme riski olmadigindan hedef bitki üzerinde uzun vadede toksik etki göstermemektedir.

Claims (1)

  1. ISTEMLER Bitki çanaklarinda kullanima uygun, bitkiye zenginlestirilmis besin kaynagi saglarken yabanci ot gelisimini engelleyen bir malç örtüsü hazirlama yöntemi olup, özelligi; i. Atik çamurun temini ii. Atik çamurun mantar ve patojenlerden arindirilmasi iii. Arindirilan çamurun besin maddelerince takviye edilmesi iv. Takviye edilmis çamurun kaliplanmasi v. Kaliplanan çamurun üst yüzeyinin tanenle kaplanmasi adimlarini içermesidir. istem 1'e uygun bir malç örtüsü hazirlama yöntemi olup, özelligi; (i) numarali islem adiminda bahsi geçen atik çamurun kâgit üretim fabrikalarinin boya maddesi içermeyen atiklarindan temin edilmesidir. Istem 1'e uygun bir malç örtüsü hazirlama yöntemi olup, özelligi; (iv) numarali islem adiminda bahsi geçen kalibin çapinin, hedef bitkinin bulundugu çanagin çapindan küçük ya da çanagin iç çapina esit olacak sekilde seçilmesidir.
TR2020/08544A 2020-06-03 2020-06-03 Bi̇r malç örtüsü hazirlama yöntemi̇ TR202008544A2 (tr)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
TR2020/08544A TR202008544A2 (tr) 2020-06-03 2020-06-03 Bi̇r malç örtüsü hazirlama yöntemi̇

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
TR2020/08544A TR202008544A2 (tr) 2020-06-03 2020-06-03 Bi̇r malç örtüsü hazirlama yöntemi̇

Publications (1)

Publication Number Publication Date
TR202008544A2 true TR202008544A2 (tr) 2021-12-21

Family

ID=85113794

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
TR2020/08544A TR202008544A2 (tr) 2020-06-03 2020-06-03 Bi̇r malç örtüsü hazirlama yöntemi̇

Country Status (1)

Country Link
TR (1) TR202008544A2 (tr)

Similar Documents

Publication Publication Date Title
Shiferaw et al. Invasive alien plant species in Ethiopia: ecological impacts on biodiversity a review paper
Somanathan et al. An update on polyethylene and biodegradable plastic mulch films and their impact on the environment
Thakur et al. Mulching: Boosting crop productivity and improving soil environment in herbal plants
Bucki et al. Organic and non-organic mulches–impact on environmental conditions, yield, and quality of Cucurbitaceae
KR101505936B1 (ko) 다기능성 멀칭재 및 그 제조방법
Sarkar et al. Agriculture: Polymers in crop production mulch and fertilizer
Brown Polymers in agriculture and horticulture
Martín-Closas et al. Biodegradable mulching in an organic tomato production system
Jabran et al. Weed control using ground cover systems
Prem et al. Mulching techniques to conserve the soil water and advance the crop production—A Review
Yimer Different mulch material on growth, performance and yield of garlic: A review
Tomar et al. Effect of time of planting and mulching on weed intensity in the tomato (Solanum lycopersicum) crop
Merino et al. Performance of bio-based polymeric agricultural mulch films
Ibeawuchi et al. Mulches and organic manures as renewable energy sources for sustainable farming
TR202008544A2 (tr) Bi̇r malç örtüsü hazirlama yöntemi̇
Muhammad et al. Economical impact of some selected cultural practices on population build-up of Leucinodes orbonalis in brinjal crop
JP4246883B2 (ja) 農業用マルチとその製造方法並びに農業用マルチの使用方法
Silvasy et al. Edible Landscaping Using the Nine Florida-Friendly Landscaping™ Principles: ENH1330/EP594, 10/2020
Malik et al. Do organic and inorganic mulches affects soil moisture conservation and crop yield
Bahadur et al. Role of plastic mulch in soil health and crop productivity
Wehtje et al. Germination and growth of leafflower (Phyllanthus urinaria) as affected by cultural conditions and herbicides
ILYAS et al. A detailed review of mulching: An important technique in agricultural crop production
KR102683989B1 (ko) 복토형 친환경 멀칭용지와 그 제조방법 및 이를 이용한 복토식 멀칭방법
KR102683994B1 (ko) 고신장률을 갖는 기능성 멀칭용지 및 그 제조방법
Sharmila et al. Response of mulching on Cucurbitaceae crops: A review