TR202007352A2 - Rezervuarli geri̇ solumasiz oksi̇jen maskesi̇ i̇le i̇nhale i̇laç uygulamasi - Google Patents

Rezervuarli geri̇ solumasiz oksi̇jen maskesi̇ i̇le i̇nhale i̇laç uygulamasi

Info

Publication number
TR202007352A2
TR202007352A2 TR2020/07352A TR202007352A TR202007352A2 TR 202007352 A2 TR202007352 A2 TR 202007352A2 TR 2020/07352 A TR2020/07352 A TR 2020/07352A TR 202007352 A TR202007352 A TR 202007352A TR 202007352 A2 TR202007352 A2 TR 202007352A2
Authority
TR
Turkey
Prior art keywords
mask
oxygen
reservoir
patient
rebreathing
Prior art date
Application number
TR2020/07352A
Other languages
English (en)
Inventor
İlker Ethemoğlu Mustafa
Original Assignee
Mustafa Ilker Ethemoglu
İlker Ethemoğlu Mustafa
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Mustafa Ilker Ethemoglu, İlker Ethemoğlu Mustafa filed Critical Mustafa Ilker Ethemoglu
Priority to TR2020/07352A priority Critical patent/TR202007352A2/tr
Publication of TR202007352A2 publication Critical patent/TR202007352A2/tr

Links

Abstract

Hastanelerde yüksek konsantrasyonlu oksijen tedavisi gereken durumlarda bu ihtiyaç rezervuarlı geri solumasız maskeler ile karşılanmaktadır. Bu maskeler hastaya non invaziv olarak %80-100 FiO2 sağlayabilmektedir. Böyle bir maske kullanan hastanın tedavisine inhalasyon ilaçları eklendiğinde ise mevcut maskeyi çıkarıp nebülizatör maskesini takmak gerekmektedir. Bu ise inhale tedavi süresince hastanın ihtiyacı olan oksijen konsantrasyonun da düşmeye neden olacaktır. Oksijen sistemi ile nebülizasyon sağlansa bile nebülizatör yüz maskesinin geri solumayı engelleyen kapakçıklar içermemesi ve rezervuar çantaya sahip olmamasından dolayı istenen yüksek oksijen konsantrasyonuna ulaşılamayacaktır. Bu iki maskenin kullanımlarını birleştiren bir ara aparat düzenlenerek hastanın ihtiyacı olan yüksek konsantrasyonlu oksijen verilirken aynı aparattan inhale ilaç uygulamasına imkan tanınmıştır. Nebülizasyon tedavisinin olmadığı zamanlarda da maske yine bir geri solumasız rezervuarlı maske gibi görev yapacaktır.

Description

TARIFNAME REZERVUARLI GERI SOLUMASIZ OKSIJEN MASKESI iLE INHALE ILAÇ UYGULAMASI Teknik Alan Bulus, saglik alaninda, öncelikle solunum yolu hastaliklari olmak üzere vücudun artmis oksijen gereksinimin karsilanmasi için rezervuarli geri solumasiz oksijen maskesi kullanilmak zorunda kalan hastalara, ayni aparattan es zamanli inhalasyon ilaçlarinin verilebilmesine imkan saglayan aparat ile Önceki Teknik Solunum sikintisi çeken hastalarin oksijen gereksinimi, neden olan hastaliklar ve ihtiyaç duyulan oksijen miktarlari göz önüne alinarak çesitli maskeler kullanilarak giderilmektedir. Bu maskeler basit yüz maskeleri ve rezervuarli maskeler olarak ikiye ayrilirlar. Basit yüz maskeleri, seffaf plastikten yapilmis maskeler olup agiz ve burunu içerecek sekilde yüze oturmakta ve disaridan alinan oksijeni direk solunum yollarina ulastirmaktadir. Ekspire edilen (akcigerden disari verilen) COZ atilimini saglayan delikler içerirler. %50-60'3 kadar oksijen konsantrasyonu, tibbi tanimlama ile fraksiyonel inspire edilen oksijen konsantrasyonu (FIOZ), veren sistemlerdir. Maske içinde COZ birikimini önlemek için oksijen akimi en az dakikada 4-6 lt olmalidir. Rezervuarli maskeler ise basit maskeye gelen oksijenin depolandigi bir depolama alani (rezervuar ) içerir. Kismi geri solumali rezervuarli maskelerde, ekspiryum havasinin anatomik ölü bosluga denk gelen küçük bir kismi oksijenle birlikte rezervuara da gider. Ancak hasta nefes alirken rezervuarda biriken oksijeni de soludugu için FIOZ havasinin tamamen disari atilmasini ve ayrica rezervuara da gitmemesini saglar. Bu sistemle dakikada 10 lt oksijen akimi verildiginde % 80-100'e yakin FIOZ saglanabilir. Son yöntem ile pek çok hasta entübasyon, mekanik ventilasyon gibi invaziv islemlere gerek kalmadan tedavi edilebilir.
Yine hali hazirda solunum sikintisi çeken hastalara yönelik uygulanan akcigere solunum yolu ile verilen ilaç tedavilerinde mevcut sivi ilaçlar bir nebülizatör maske haznesine dökülmekte buradan da bir nebülizatör pompasi ile veya hastanelerdeki pratikdeki kullanimi göz önüne alindiginda maskenin hortumu oksijen sistemlerine takilarak buradan alinan basinçli oksijen yardimi ile sivi ilaç maskede aerosol hale getirilerek hastaya verilmektedir.
Halen, yukarida özellikleri anlatilan iki farkli yöntem ve tedavi sekli olan, rezervuarli geri solumasiz maske ile oksijen verilmesi ve inhale ilaç verilmesi uygulamalari, bu tedavilerin ikisinede ihtiyaç duyan hastalara, iki ayri maske ile ve dönüsümlü olarak kullanilmaktadir. Bu iki sistem ayni anda kullanilamamaktadir. Hastaya bu tedavi uygulamalari gerektiginde iki ayri maske çesidinin her seferinde birinin çikartilip digerinin takilmasi gerekmektedir. Oksijen ihtiyacindan dolayi gün boyu rezervuarli geri solumasiz maske kullanan bir hasta göz önüne alindiginda, bu hastaya ortalama günde 4-6 defa inhale ilaç verilmek istendigi ve her doz ilaç süresinin 5-10 dakika oldugu düsünüldügünde bu hastanin inhale ilaç tedavisi sirasinda yeterli konsantrasyon da oksijen alamayacagi ve tedavinin aksayacagi açiktir. Oksijen hortumunun direk nebülizatör maskeye takilarak ilaç uygulamasi esnasinda bile, nebülizatör maskenin dis ortamla ilisigi kesen tek yönlü kapakçik (valv) sistemi ve rezervuar oksijen çantasi içermediginden dolayi hastaya giden oksijen konsantrasyonu düsecektir. Böyle bir hasta da hem tedavi aksamalari görülürken hem de çalisanlar açisindan maske degisim islemlerinden dolayi bakim hizmetlerinde is yükü artisi görülecegi açiktir.
Bulus bu iki maskeyi birlestirerek tek forma dönüstürdügünden hastalar hem rezervuarli geri solumasiz maskeler de oldugu gibi yüksek konsantrasyonlu oksijeni alirken hem de ihtiyaçlari olan inhale ilaç tedavisini ayni anda alabilecektir. Bulus ayni zamanda degisik maskeleri tak -çikar islemini ortadan kaldirdigindan hemsirelik hizmetlerinde de kolaylik saglayacaktir. Ayrica Iki ayri maske ayni aparatta birlestirildiginden tek el ile kullanim kolayligi da olusturulmak da, damar yolu açilarak serum ve ilaç tedavisi gören ve böylelikle tek kollarini kullanamayan hastalar için de avantaj saglanmaktadir.
Tek oksijen girisi olmasi da iki veya daha fazla noktadan oksijen alma zorunlulugunu ortadan kaldirmaktadir. alan hastalara inhale ilaç verilebilmesi için bir yöntemden bahsedilmektedir. Bu dökümanda rezervuar çantanin alt kismina nebülizatör maskesi eklenmis, inhale ilaç önce rezervuar çantada birikmekte sonra geri solumasiz maske ile solunum yollarina ulasmaktadir. Bu bulus iki farkli sistemi tek aparatta birlestirmemekte, ayrica iki oksijen girisine ihtiyaç duymaktadir.
Sekillerin Açiklamasi Rezervuarli geri dönüsümsüz oksijen maskesi ile nebülize ilaç uygulama birlikteligini saglayan ara aparatin sekli ve maskenin bütün hali sekil 1 de gösterilmistir.
Sekillerdeki referanslarin açiklamasi AzRezervuar çanta B: Ara aparat C:Yüz maskesi 1: Oksijen giris hortumu 2: Disaridan gelen oksijeni ilaç haznesi ve rezervuar çantaya ileten boru 3: Nebülizatör haznesi 4: Tek yönlü içe açilan kapakçik : Yan hava kanallari 6:Kapak 7: Tek yönlü disa açilan kapakçik 8: Rezervuar çantanin, ara aparati disaridan saran boyun kismi Bulusun Açiklamasi Rezervuarli geri solumasiz oksijen maskesi ile inhale ilaç verilmesi imkanini saglayan maske; -Alt da oksijen depolayan plastik çanta (rezervuar) (A), - üst de hastanin burun ve agzini kaplayacak sekilde yüze oturan yanlarda soluk verme ile disa açilan tek yönlü kapakçiklar (7) içeren geri solumasiz yüz maskesi (C), - ortada, rezervuar çanta (A) ile yüz maskesini (C) birlestirerek, rezervuarli geri solumasiz oksijen tedavisi ile nebulize ilaç tedavisini ayni anda saglayan ara aparat (B), -silindir seklindeki ara aparatin (B) merkezin de inhalasyon ilaçlarinin uygulandigi nebülizatör kisim (3) ile bu haznenin sag ve sol yanlarinda, üst tarafi soluk alinca açilan tek yönlü kapakçik (4) ile kapali, alt tarafi rezarvuar çantaya (A) açilan hava kanallari (5), - orta aparati (B)yüz maskesine (C) birlestirip, hava geçisine olanak taniyan ara kapak (6), - ara parçanin alt yan kisminda disaridan gelen oksijen hortumunun (1) giris yaptigi, önce ara aparatin merkezindeki ilaç haznesine, devaminda çapini daraltip rezervuar çantaya oksijen saglayan -ara aparatin alt kismini disaridan saran rezervuar çantanin (A) üst boyun kismini içermektedir.
Yüz maskesi (C), rezervuar çanta (A) ve ara aparatin (B) merkezindeki nebulizatör maske haznesinde (3), teknigin mevcut hallerinden yararlanilirken, bu haznenin (3) sag ve sol yanlarina üstleri tek yönlü kapakçiklar (4) ile çalisan yan hava kanallari (5) eklenerek yeni bir aparat (B) olusturulup bulus gerçeklestirilmistir.
Disaridan tek oksijen girisi (1) ile aparatin alt kismindaki boruya (2) giren basinçli oksijen bir taraftan nebülizatör haznedeki (3) ilaçlari aerosol hale getirerek inhalasyona hazirlarken, diger taraftan rezervuar çantayi (A) dolduracaktir. Hasta aygitin ortasindaki hazneden (3) inhale ilaçlari alirken, haznenin yan taraflarindaki hava kanallarinin (5) üstünü kapatan ve tek yönlü çalisan kapakçiklarin soluk alirken (inspiryum) olusan negatif basinç vasitasiyla açilmasi ile rezervuar içindeki oksijeni soluyacaktir. Soluk verirken (ekspiryum) ise bu kapakçiklar pozitif basinç ile kapanacak ve geri soluma havasi rezervuar içine dolmayacaktir. Böylelikle rezervuardaki yüksek oksijen konsantrasyonu korunurken kesintisiz olarak yüksek konsantrasyonlu oksijen alan hastanin inhale ilaç tedavilerinin de birlikte yapilmasi saglanacaktir. Solukla verilen hava yüz maskesinin yan taraflarindaki disa açilan tek yönlü kapakçiklardan disari atilacaktir. Ilaç tedavilerinin olmadigi, hastanin sadece yüksek konsantrasyonlu oksijen tedavisine ihtiyaç duydugu zamanlarda ise hazne tabanin (3) kapali olmasi, hazne içi oksijen akisinin devam ediyor olmasi ve yan hava kanallarini kapatan kapakçik sistemleri sayesinde aparat geri solumasiz maske görevi görecektir.
Bulusun sanayiye uygulanma biçimi Yüksek konsantrasyonlu oksijeni devamli alma esnasinda inhale ilaç tedavisine imkan taniyan bulus saglik alaninda hastanelerde, servislerde ve yogun bakimlarda kullanilabilir olup sanayide üretilip uygulanabilir yapidadir.

Claims (2)

ISTEMLER
1.Bulus, rezervuarli geri solumasiz oksijen maskesi ile ,inhale ilaç uygulamasinda kullanilan nebülizatör maskenin birlestirilerek tek maskede iki ayri tedavinin birlikte, es zamanli uygulanmasina izin veren maske olup, özelligi; -geri solumasiz bir yüz maskesine (C), -oksijen depolayan bir çantaya (rezervuar) (A), -rezervuardaki (A)oksijeni geri solumasiz olarak yüz maskesine (C) iletirken inhale ilaç uygulamasina olanak taniyan ara aparata (B) sahip olmasidir.
2. Istem 1 deki gibi ara aparat (B) olup özelligi; - tek oksijen girisine (1), oksijen girisine baglanan bir boruya (2) -nebülizatör hazneye (3) - nebulizatör haznenin (3) sag ve sol yanlarindaki üst tarafi tek yönlü kapakçiklar (4)ile kapali, rezarvuar çantalA) ve yüz maskesi(C) arasinda hava geçisine imkan saglayan hava kanallarina (5) -ara aparati (B),yüz maskesine (C) baglayan bir kapaga (6) sahip olmasidir.
TR2020/07352A 2020-05-11 2020-05-11 Rezervuarli geri̇ solumasiz oksi̇jen maskesi̇ i̇le i̇nhale i̇laç uygulamasi TR202007352A2 (tr)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
TR2020/07352A TR202007352A2 (tr) 2020-05-11 2020-05-11 Rezervuarli geri̇ solumasiz oksi̇jen maskesi̇ i̇le i̇nhale i̇laç uygulamasi

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
TR2020/07352A TR202007352A2 (tr) 2020-05-11 2020-05-11 Rezervuarli geri̇ solumasiz oksi̇jen maskesi̇ i̇le i̇nhale i̇laç uygulamasi

Publications (1)

Publication Number Publication Date
TR202007352A2 true TR202007352A2 (tr) 2021-11-22

Family

ID=85113214

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
TR2020/07352A TR202007352A2 (tr) 2020-05-11 2020-05-11 Rezervuarli geri̇ solumasiz oksi̇jen maskesi̇ i̇le i̇nhale i̇laç uygulamasi

Country Status (1)

Country Link
TR (1) TR202007352A2 (tr)

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US5099833A (en) High efficiency nebulizer having a flexible reservoir
US7448376B2 (en) Medication delivery device and method
AU2005201912B2 (en) Nebulizer breathing system
US8273051B2 (en) Self-sealing device and method for delivery of a therapeutic agent through a pneumostoma
US10034996B2 (en) Inhalation systems, breathing apparatuses, and methods
US5546930A (en) Patient connector with HME, filter, and nebulizer connection
US7077125B2 (en) Apparatus for administering aerosols
US9126004B2 (en) Multipurpose therapeutic face mask
US7493898B2 (en) Inhalation apparatus
JP2930988B2 (ja) 薬物投与装置
US8746241B2 (en) Combination MDI and nebulizer adapter for a ventilator system
JP5746213B2 (ja) 鼻咽腔、鼻腔、または副鼻腔に対してエアゾールを経口投与するためのデバイス
CN113663197A (zh) 随吸入性物质的输送来提供气体以人工呼吸和氧合的系统
JP6941844B2 (ja) 患者の人工呼吸または呼吸補助の際の粉末エアロゾルの呼吸制御に適用するシステム、およびその作動方法
CN109045426A (zh) 用于雾化治疗的雾化吸入器以及医疗装置
CN111214733A (zh) 一种能够阻断传染性气溶胶和飞沫的雾化吸入装置
TR202007352A2 (tr) Rezervuarli geri̇ solumasiz oksi̇jen maskesi̇ i̇le i̇nhale i̇laç uygulamasi
US20190076612A1 (en) Nasal inhaler for use with nebulizer system
CN212662404U (zh) 一种适用于呼吸道传染性疾病患者的医用雾化器
CN215024637U (zh) 危重症患者的雾化-吸氧同步一体化面罩
CN208864985U (zh) 一种医疗用气管插管加固装置
JPH0211048Y2 (tr)
CN214485246U (zh) 一种具有双通道t型管的药物射流雾化吸入装置
CN218356888U (zh) 定量雾化连接装置及呼吸机
CN213789390U (zh) 一种设置有辅助推入结构的吸入剂装置