TR201919498A2 - Akilli ses akti̇vasyonlu i̇nhalasyon ci̇hazi - Google Patents

Akilli ses akti̇vasyonlu i̇nhalasyon ci̇hazi Download PDF

Info

Publication number
TR201919498A2
TR201919498A2 TR2019/19498A TR201919498A TR201919498A2 TR 201919498 A2 TR201919498 A2 TR 201919498A2 TR 2019/19498 A TR2019/19498 A TR 2019/19498A TR 201919498 A TR201919498 A TR 201919498A TR 201919498 A2 TR201919498 A2 TR 201919498A2
Authority
TR
Turkey
Prior art keywords
inhaler
patient
drug
feature
mouthpiece
Prior art date
Application number
TR2019/19498A
Other languages
English (en)
Inventor
Büşra Oruçoğlu Hanim
Yildiz Ayvaz Meryem
Uysal Hi̇lal
Original Assignee
Istanbul Ueniversitesi Cerrahpasa Rektoerluegue
İstanbul Üni̇versi̇tesi̇ Cerrahpaşa Rektörlüğü
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Istanbul Ueniversitesi Cerrahpasa Rektoerluegue, İstanbul Üni̇versi̇tesi̇ Cerrahpaşa Rektörlüğü filed Critical Istanbul Ueniversitesi Cerrahpasa Rektoerluegue
Priority to TR2019/19498A priority Critical patent/TR201919498A2/tr
Publication of TR201919498A2 publication Critical patent/TR201919498A2/tr

Links

Landscapes

  • Medicinal Preparation (AREA)

Abstract

Son yıllarda çeşitli solunum yolu hastalıklarının tedavisinde kullanılan ilaçlar, yardımcı inhalasyon aparatı ile akciğerlere ölçülü oranda gönderilmektedir. İnhalasyon tedavisine uyum, astım ve KOAH tedavisinin başarısı için kritik bir belirleyicidir. Bu ilaçların ölçülü ve doğru biçimde akciğerlere gönderilmesi tedavinin başarılı bir şekilde gerçekleşmesi ve atakların kontrolü için oldukça önemlidir. Tüm bunlara bağlı olarak, mevcut buluş, ilaç dozlarının etkin bir şekilde akciğerlere ulaşmasını, hastaların semptom yaşama sıklığını azaltıp hastaneye daha az başvuru gerçekleştirmesini sağlayarak hastanın yaşam kalitesini artırıp hasta memnuniyetini sağlayan, ilaç dozlarının ölçüsüz biçimde kullanılmasını engelleyen ve böylece maliyetin azalmasını sağlayan bir inhalasyon cihazıyla ilgilidir.

Description

Tarifname AKILLI SES AKTIVASYONLU INHALASYON CIHAZI Bulusun Ilgili Oldugu Teknik Saha Mevcut bulus, hastanin almasi gereken ilacin, akcigerlere ölçülü oranda iletimini saglayan inhalasyon cihazi ile ilgilidir.
Bulusun Arka Plani Saglik Bakanligi'nin Saglik Hizmetleri Genel Müdürlügü'nün yürüttügü “Türkiye Kronik Hava Yolu Hastaliklarini [Kronik Obstrüktif Akciger Hastaligi [KOAH)-Astim] Önleme ve Kontrol" programinin verilerine göre KOAH üçüncü en sik ölüm nedeni olup yilda 29.000 ölüme sebebiyet KOAH akut alevlenme nedeniyle yatirilan hastalarin atak basina ortalama maliyetinin olusturmaktadir. Astim ve KOAH tedavisinin temelini olusturan inhalasyon cihazlari, tedavi maliyetini artiran en önemli faktördür. Inhalasyon cihazini etkili ve dogru kullanamama; semptom kontrolünün saglanamamasi veya bozulmasi, daha fazla ilaç kullanimi, daha fazla yan etki, sik akut atak geçirme ve hastane yatisinin fazla olmasi, ilaç israfi gibi sonuçlara sebep olarak hem tedaviye güveni sarsmakta hem de ülkelerin saglik harcamalarina fazladan yük getirmektedir.
Son yillarda çesitli solunum yolu hastaliklarinin tedavisinde kullanilan ilaçlar, yardimci inhalasyon aparati ile akcigerlere ölçülü oranda gönderilmektedir. Inhalasyon tedavisine uyum, astim ve KOAH tedavisinin basarisi için kritik bir belirleyicidir. Bu ilaçlarin ölçülü ve dogru biçimde akcigerlere gönderilmesi, tedavinin saglanmasi ve ataklarin kontrolü için oldukça önemlidir. Ancak kullanilan bu inhalasyon ilaci aparatinin tek tip olmasi, ayrica bu ilaç aparati ile yeni tanisan hastalarin kullanim zorlugu, tedaviyi sekteye ugratmaktadir. Hastalarin bu aparatlari dogru bir sekilde kullanamamasi asil sorundur. Hastanin cihazi dogru kullanmasi ve tedavi için yeterli düzeyde hasta uyumunun olmasi gerekmektedir.
Solunum sikintisi olan bireylerde inhalasyon ilacinin yeterli oranda akcigerlere ulastirilmasi tedavilerin öncelikli hedefidir. Bireyin yasam kalitesinin arttirilmasi buna baglidir. Böylece hastaneye sik yatislarin önüne geçilmis olacaktir. Ilaç ihtiyaci azalacak ve dolayisiyla masraf azalacaktir. Ölçülü doz inhalasyon cihazlari, kolay ve hizli kullanilabilir olmasi, hizli etki göstermeleri, kolay tasinabilmeleri, birden çok doz içermeleri ve diger tedavi araçlarina göre ucuz olmalari gibi avantajlarindan dolayi solunum sikintisi olan hastalarda en çok tercih edilen tedavi yöntemidir.
Yapilan bir çalismada, astimli hastalarin dogru teknikle inhaler kullanma oranlarinin %10-60 arasinda degistigi bildirilmistir [Cohrane ve ark., (2000]], [Vestbo ve ark, (2009]]. Ek olarak bu çalismalarda, iyi düzeyde inhaler tedavi uyumu olan KOAH hastalarinin alevlenme nedeniyle hastaneye tekrar yatis oraninin daha düsük olduguna da ulasilmaktadir. Ancak bu çalismalar, sürekli takibinin yapildigi küçük gruplarda sürdürülen çalismalardir. Asil amaç, hastalarin kendi kendilerine inhaler cihaz kullanma uyumlarinin arttirilmasi, tek baslarina kaldiklarinda da basarili sonuçlar almasi ve bunun sürekliliginin saglanmasidir.
Hastaligin tedavisi için kullanilan yöntem yeterli olsa da önerilen inhaler tedavi dogru uygulanmazsa (uygulanmadiginda) hastaligin yönetimi yetersiz kalmaktadir. Inhalasyon tedavisi, astim ve KOAH hastalari arasinda yaygin olarak kullanilmasina ragmen, hala birçok hasta inhalasyon cihazlarini kullanmakta zorlanmaktadir. Astim ve KOAH'li hastanin yönetiminin bir parçasi olarak inhaler tedavi hastaya verildiginde teknigin dogru sekilde ögretilmesi ve daha sonraki ziyaretlerinde hastalarin dogru teknigi uygulayip uygulamadiklarinin periyodik olarak kontrol edilmesi önemlidir. Yapilan çalismalarda, hatali inhaler ilaç teknigi sonucunda hastalarin siklikla dispne, hiriltili solunum, öksürük gibi semptom sikayeti yasadiklarina rastlanmistir. Eger inhaler teknik hatali ise, hastaligin kontrolü için gerekli olan ilaç dozu yeterli olmayacak ve tedaviye uyuma ragmen hastalar tedaviye cevap veremeyeceklerdir.
Inhalasyon tedavisinin dogru uygulanmasi konusunda uygulama tekniginin adimlari ulusal/uluslararasi kilavuzlarda açiklanmaktadir. Bu adimlara göre cihazin kullanilmasi konusunda hastalara sik sik egitim verilmesi ve egitimin etkinliginin izlenmesi önemlidir.
Hastalarin bu egitimi ne ölçüde algiladiklari yasa, cinsiyete, egitim durumuna göre degismektedir. Ayrica bu egitimin sik araliklarla tekrarlanmasi ve cihazin etkin kullaniminin kontrol edilmesi gerekmektedir. Ancak bu saglik profesyonelinin is yükü nedeniyle oldukça zorlayicidir. Bu egitim ve yönetim dogru yapilmadiginda hastanin durumu kötülesmekte ve bu durum tekrarli yatislara sebep olmakta ve bu da maliyeti artirmaktadir. Hastalarin klinige geldigi zamanlar disinda da ilaç kullanma konusunda öz yönetiminin saglamasi, hastalik yönetimini kolaylastirmaktadir. cihazinin kullanici teknigini izlemek için uygun bir sistem ve yöntem ile ilgilidir. Sistem, inhaler cihazinin çalismasi sirasinda yapilan sesi algilamak için uyarlanmis bir mikrofonu ve mikrofondan elde edilen bir veri sinyalini islemek için çalisabilen islem devresi ihtiva parametreleri algilayacak, izleyecek veya isleyecek sekilde yapilandirilmis bir elektronik modül ihtiva eden bir inhalasyon ilaç cihazi ile ilgilidir.
Yukarida bahsi geçen belgelerin disinda, piyasada ProAir Digihaler olarak isimlendirilmis inhalasyon cihazlari bulunmaktadir. Bu cihazlar inhaler tedavinin ne zaman kullanildigini algilayan ve inspirasyon (nefes alma] akisini ölçen dijital bir sensör ihtiva etmektedir. Inhaler kullanim verilerini daha sonra bluetooth kablosuz teknolojisini kullanarak mobil uygulamasina yönlendirmektedir. Böylece hasta zaman içinde verilerini kontrol edebilir ve istenirse saglik profesyoneliyle paylasabilmektedir. ProAir Digihaler tek kullanimlik cihazda 200 doz bulunmaktadir. Doz sayaci, inhalasyon cihazinda kalan doz sayisini göstermektedir. Son 20 doz kaldiginda, doz sayaci kirmiziya dönmektedir. Doz sayacinin “0" göstermesi inhalerin bos oldugunu ve inhaleri kullanmayi birakip atmak gerektigini ifade etmektedir.
Literatürler incelendiginde, hastalarin inhaler cihazlarini dogru kullanmalarinin sürekliliginin saglanmasi amaciyla akilli ses aktivasyonlu cihaza ulasilmamistir. Böylece inhalasyon tedavisi için planlanan ilaç dozlarinin etkin bir sekilde akcigerlere ulastirilmasini, hastalarin semptom yasama sikligini azaltip hastaneye daha az basvuru yapilmasini saglayacagi, yasam kalitesini ve hasta memnuniyetini iyilestirecegi, ilaç dozlarinin ölçüsüz biçimde kullanilmasini engelleyecegi, siklikla ilaç uygulamasi ve ilacin bosuna uygulanmasi nedeniyle olusabilecek yükü azaltarak maliyetlerin düsürülmesini saglayacagi öngörülmektedir.
Bulusun Kisa Açiklamasi Mevcut bulus temel olarak akilli ses aktivasyonlu inhalasyon cihazi [A] ile ilgilidir. Söz konusu cihaz (A), ilacin yerlestirildigi bir ilaç haznesi (1) ve ilacin tatbik edilmesi için agiz içine alinabilen bir agizlik bölümü (5), söz konusu agizlik bölümü (5] üzerinde konumlandirilan ve hastanin agizlik bölümünü (5) yeterince kavrayip kavramadigini algilayan bir dizi kuvvet sensörü [8), söz konusu sensörler [8) tarafindan üretilen elektriksel sinyali algilayarak buna bagli bir ses sinyali üreten bir kontrol ünitesi [2), ve söz konusu ses sinyaline göre hastanin yönlendirilmesini saglayan sesleri çikaran en az bir hoparlör özelligi asagidaki unsurlari ihtiva etmesidir.
Bulusun tercih edilen yapilanmalarinda söz konusu cihazin (A], istenen stabilitede tutulup tutulmadigini algilamak üzere en az bir titresim sensörü, istenen konumda ve oryantasyonda tutulup tutulmadigini algilamak üzere en az bir ivmeölçer ve cihazin aktivasyonu ve deaktivasyonu için bir anahtar (7] ihtiva etmesidir.
Burada bahsedilen bulus, ayrica en az bir sarj edilebilir güç kaynagi (9) içermektedir.
Bahsi geçen kontrol ünitesinin (2) sensörlerden gelen sinyallere karsilik gelen ses sinyal verilerini ve hastanin cihazi (A) kullanmasi sirasinda algilanan sinyal verilerini depolamak üzere en az bir hafiza birimi ihtiva edecektir.
Cihaz (A) gövdesi, organik PLA filament materyalinden mamul olabilir.
Bulus bir baska yönü itibari ile yukarida anlatilan sekilde söz konusu kontrol ünitesinin (2), sensörlerden alinan sinyallere bagli olarak inhalasyon isleminin tekrari için bir kontrol sinyali üreten en az bir mikro-denetleyici devre ihtiva etmektedir.
Sekillerin Kisa Açiklamasi Sekil 1, mevcut bulusa ait akilli ses aktivasyonlu inhalasyon cihazi bölümlerinin bir perspektif görünümüne ait teknik çizim olup: Ilacin yerlestirildigi ilaç haznesi (1), kontrol ünitesi (2), kontrol ünitesinin koruyucu duvari (3), koruyucu duvar vidalari (4), agiz içine alinacak olan agizlik bölümü (5), agizlik bölümünü kapatmak için koruyucu kapak (6), açma/kapama anahtari (7) ve kuvvete dayali sensör (8) bilesenleri sunulmaktadir.
Sekil 2, mevcut bulusa ait akilli ses aktivasyonlu inhalasyon cihazinin bir baska arkadan perspektif görünüsü olup: Ilacin yerlestirildigi ilaç haznesi (1), kontrol ünitesi (2), kontrol ünitesinin koruyucu duvari (3), koruyucu duvar vidalari (4), agiz içine alinacak olan agizlik bölümü (5), agizlik bölümünü kapatmak için koruyucu kapak (6), açma/kapama anahtari (7) ve kuvvete dayali sensör [8) bilesenleri sunulmaktadir.
Sekil 3, mevcut bulusa ait akilli ses aktivasyonlu inhalasyon cihazi bölümlerini yandan gösteren bir teknik çizim olup: Ilacin yerlestirildigi ilaç haznesi (1), kontrol ünitesi (2), kontrol ünitesinin koruyucu duvari [3), koruyucu duvar vidalari (4), agiz içine alinacak olan agizlik bölümü (5), agizlik bölümünü kapatmak için koruyucu kapak (6), açma/kapama anahtari (7) ve kuvvete dayali sensör (8) bilesenleri sunulmaktadir.
Sekil 4, mevcut bulusa ait akilli ses aktivasyonlu inhalasyon cihazinin üstten görünüsünü temsil eden bir teknik çizim olup: Ilacin yerlestirildigi ilaç haznesi (1), kontrol ünitesi (2), kontrol ünitesinin koruyucu duvari (3), koruyucu duvar vidalari (4), agiz içine alinacak olan agizlik bölümü (5), agizlik bölümünü kapatmak için koruyucu kapak (6), açma/kapama anahtari (7) ve kuvvete dayali sensör (8) bilesenleri sunulmaktadir.
Sekil 5, mevcut bulusa göre sunulan akilli ses aktivasyonlu inhalasyon cihazinin basit program akis semasidir.
Bulusun Ayrintili Açiklamasi Solunum sikintisi olan bireylerde inhalasyon ilacinin yeterli oranda akcigerlere ulastirilmasi astim ve KOAH'in tedavisinde öncelikli hedeftir. Hastanin yasam kalitesinin arttirilmasi tedavinin dogru uygulanmasina baglidir. Dogru tedavi uygulandiginda hastanin hastaneye sik yatislarinin önüne geçilecek, sik ilaç kullanim ihtiyaci azalacak ve böylece tedavi hem ülke için hem de bireyler için daha az masrafli olacaktir. Ölçülü doz inhaler cihazlar, kolay ve hizli kullanilabilmeleri, hizli etki göstermeleri, kolay tasinabilmeleri, birden çok doz içermeleri ve diger tedavi araçlarina göre ucuz olmalari gibi avantajlarindan dolayi solunum sikintisi olan hastalarda en çok tercih edilen tedavi yöntemlerindendir. lnhalasyon tedavisi verilen hastalarin yasadiklari en büyük sorunlardan birisi ilaci akcigerlere etkin bir sekilde gönderebilmek için cihazi dogru kullanamamaktir. Bu cihazlarin yanlis kullanilmasindan kaynaklanan birçok hata vardir. Bunlardan bazilari yeterli tedavi olmamalarina, daha fazla ilaç kullanmalarina, daha fazla yan etki ile solunum hastaliklarinda görülen ataklarin ortaya çikmasina, hastalik belirtilerinin kontrol edilememesine, hastaneye yatisin fazla olmasina, yasam kalitesinin azalmasina ve ilaç israfina neden olmaktadir. Bu nedenle ilaci etkin olarak akcigerlere ulastirmak için cihazin dogru kullanilmasi konusunda bireyler rehberlige ihtiyaç duymaktadir. Bireylere hastanede poliklinikte verilen egitimler beklenildigi kadar yeterli olamamaktadir. Bireyler sinirli süreler içerisinde kendilerine anlatilan bilgileri anlayamamaktadir. Bu da cihazin yanlis kullanilmasina neden olmaktadir.
Kullanilan inhalasyon cihazlarinin yukarida belirtilen özellikte olmamalari ya da tüm özellikleri bir arada bulundurmamalari nedeniyle, halihazirda dogru kullanmayi kolaylastiracak inhalasyon cihazi bulunmamaktadir.
Mevcut bulus, ilacin yeterli dozda akcigerlere iletme [dogru uygulama] sürekliligini saglayan en uygun ve etkili yöntem için her adimda yönlendiren akilli ses aktivasyonlu cihazi (A) sunmaktadir. Daha ayrintili olarak, bulus, ilaç dozlarinin etkin bir sekilde akcigerlere ulasmasini, hastalarin semptom yasama sikligini azaltip hastaneye daha az basvuru gerçeklestirmesini saglayarak hastanin yasam kalitesini artirip hasta memnuniyetini saglayan, ilaç dozlarinin ölçüsüz biçimde kullanilmasini engelleyen ve böylece maliyetin azalmasini saglayan bir inhalasyon cihazi saglamaktadir.
Bulus, materyali tercihen seffaf, kokusuz ve kontürleri düz özelliktedir. Cihazin seffaf özellikte olmasi ilacin üzerinde yazan bilgileri görme olanagi saglayacagi için yanlis ilaç kullanma riskini ortadan kaldirmaktadir. Bulus konusu inhaler, tercihen organik PLA filamenti kullanilarak üretilen, materyali otoklava girebilen, BPA'siz, antialerjik, yüksek isiya ve ani isi degisikliklerine karsi duyarli bir malzemeden yapilabilir. Ayrica insan dokusu ve vücut sivilari ile uyumludur. Ek olarak, materyaller inhalasyon ilaçlari ile herhangi bir etkilesime girmeyecek özelliktedir.
Böylece ilaç solüsyonundan ya da hastanin tükürügünden etkilenmemekte ve genel olarak neme karsi dayanikli özellige sahiptir.
Ayrintili olarak bulus, Sekil 1, Sekil 2, Sekil 3, Sekil 4'te gösterildigi gibi, dört ana bölümden olusmaktadir. Birinci bölüm ilacin yerlestirildigi ilaç haznesidir (1). Ikinci bölüm tüm islemlerin gerçeklesmesini saglayan kontrol ünitesinin [2) bulundugu alandir. Üçüncü bölüm ilacin hastaya uygulanmasi için agizlik [5] bölümüdür. Ayrica bu yapi hastanin dudak ve disleri ile uyguladigi kuvvete dayanakli özellige sahiptir. Dördüncü bölüm devre alaninin koruyucu duvaridir (3).
Sesli komut veren bu Cihaz, ilacin dogru uygulanmasini saglayarak hastayi yönlendirmektedir.
Bulus, bir mikro denetleyici [gösterilmemistir} ve buna bagli olarak uyumlu modüller ihtiva etmektedir. Uygulama adimlari söz konusu mikro denetleyici vasitasiyla hastaya iletilmektedir.
Adimlar dogru uygulanmadiginda cihaz, yanlis uygulanan adim komutunu tekrarlayarak hastaya dogru uygulama yapmasi için yönlendirme yapmaktadir.
Hastaya komutlar cihazin (A) içerdigi hoparlör [gösterilmemistir] araciliyla iletilmektedir.
Komutlari veren ses, melodik, anlasilabilir, açik ve net özellige sahiptir. Çocuk hastalar için kullanilan ses daha yumusak bir ton ve çocuklarin dikkatini çekecek özellikte olabilir. Cihazin materyali çocuklarin kullanimini da düsünerek ilgi çekici, çiçek desenli veya süper kahraman motifli olacak sekilde farkli desenlerde planlanabilmektedir.
Cihaz (A), anahtar [7] ile açilmaktadir. Anahtar [7] iki konumda islev göstermektedir. Anahtar (7), devre açilmasi için “on", kapanmasi için "off" pozisyonuna getirilmektedir. Cihaz açildiktan sonra akilli ses aktivasyonlu inhalasyon cihazi (A) uygulama adimlari baslamaktadir.
Sekil 5, akilli ses aktivasyonlu inhalasyon cihazinin [A] basit program akis semasini göstermektedir. Buna göre bulusun çalisma yöntemini içeren örnek bir yapilanma asagida ayrintili olarak açiklanacaktir.
Cihaz {A] devreye girdiginde “Lütfen tüm adimlari eksiksiz olarak aygulayiriiz. Aksi takdirde yanlis basamagi tekrar etmenizgerekecektir." seklinde mesaj sesli olarak iletilmektedir. Ilk basamakta ihtiva ettigi duyarli sensörler (gösterilmemektedir) tarafindan algilanarak, dogrulanmaktadir.
Bu dogrulama islemi tamamlandiktan sonra ikinci basamakta “Agizi'ik kismi asagida olacak sekilde cihazi dik tutamaz." mesaji sözlü olarak hastaya iletilmektedir. Daha sonra hastaya üçüncü basamakta "Derin bir nefes aliniz, sonra nefes vererek akcigerierinizdeki' tüm havayi bosaltiiiiz." mesaji iletilmektedir. Bu asamada, cihaz iki saniye bekleme saglayacaktir. Daha sonra dördüncü basamakta “Agizligi dadakiarinizm ve dislerinizin arasina aliniz, diii'niz ile cihazin girisini kapatmayiniz” mesaji sözlü olarak iletilmektedir. 1 saniye bekleme süresinden sonra besinci adimda “Dudaklarinizi sikica kapatiniz” mesaji iletilmektedir.
Yukarida bahsi geçen bekleme süresinde, dudaklarin agizlik (5) etrafinda bulunan kuvvete duyarli birden çok sensöre (8] uygulanan kuvvet test edilmektedir. Eger burada bulunan sensörler (8) uygulanmasi gereken kuvveti hissetmezse dudaklarin tam olarak kapanmadigini algilayacak ve hatta cihazdaki sensörlerden [8] birisi bile devrede olmaz ise hastanin dudaklarini kapali pozisyonda kabul etmeyecektir. Bu durumda cihazdan, “Dudaklariniz tam olarak cihazi kapatamadi. Lütfen tekrar deneyiniz" uyari mesaji hastaya iletilmektedir. Besinci adim dogru yapildigi zaman, cihaz altinci adim olan ”Ci'haza bir kez basarken ayni anda derin ve yavas bir sekilde nefes aliniz." mesajini iletecektir. Cihaz, uygulama dogru yapilana kadar tekrar etmektedir. Bahsi geçen adim tamamlandiktan sonra cihaz 1 saniye bekleme yapmaktadir.
Hastaya yedinci basamakta "Nefesinizi' vermeden cihazi dudaklarinizdan uzaklastiriniz.” mesaji sözlü olarak söylenmektedir. Cihaz, 1 saniye sonra sekizinci basamakta "Nefesi'ni'zi' en az 10 saniye tuttuktan sonra burundan yavasça veriniz.” mesaj] iletmektedir. Bu asamada hasta, ilk dozu dogru sekilde akcigerlerine iletmektedir. Böylece ilaç, direkt agiz içine nüfuz ederek hiçbir kaybi bulunmamaktadir.
Ilk dozun yeterli olmadigi hastalarda yeni bir dozun alinmasi için cihaz, 10 saniye bekleme yaptiktan sonra dokuzuncu basamak olan "Gerektiginde i'ki'nci' doz için en az 30 saniye bekleyi'ni'z ve ayni adimlari tekrar uygulayiniz.” mesaji iletilmektedir. Uygulamayi yapacak olan hastalar 30 saniye bekleyerek ayni adimlari tekrar edebilir veya son basamakta "Cihazi dügmesinden kapatiniz ve cihazin koruyucu kapagini kapatiniz.” mesajini alan hastalar cihazi (A) anahtardan (7) “off" pozisyonuna getirmektedir.
Bulus, bir güç kaynagi [gösterilmemistir] vasitasiyla çalismaktadir. Bu güç kaynagi, sarj edilebilir bir pil olabilir. Cihazda kullanilan pil, lityum ve polimer kimyasallarini barindiran piyasada bulunan diger pillere göre daha fazla akim üretebilen çevre dostu bir Lipo pil olabilir. Ek olarak bulus, tasinabilir bir boyuttadir. Böylece mevcut bulus hem tasinabilir bir cihaz hem de sarj imkaniyla sunmasiyla hastalara kolaylik saglamaktadir.
Bulus, her yasta hastanin, okuma yazmasi olsun olmasin tedavisi sirasinda kullanabilecegi nitelikte özelliklere sahiptir.
Son tahlilde mevcut bulus, solunum yolu hastalarinin ilaçlarini ölçülü ve dogru biçimde akcigerlerine gönderme tedavisini saglamaktadir. Böylece hasta ataklari kontrol altina alinmakta ve hastalar hastaneye rutin kontroller disinda siklikla gitmek zorunda kalmamaktadir. Hasta psikolojik olarak kendini iyi hissetmekte yasam kalitesini artirmaktadir. Ek olarak, bu durum hem bireyler için hem de devlet bütçesi için daha az masrafli olmaktadir.
Referanslarin Açiklamasi »°9°H©WPP°E°H Ilaç haznesi Kontrol ünitesi Koruyucu duvari Koruyucu duvar vidalari Agizlik bölümü Koruyucu kapak Açma/kapama anahtari Kuvvete dayali sensör Güç kaynagi int bulan, prezod. pruzeiî. prozera, orozer4 (HIESIITL ivme. sn = ”Lwavh Lûrteri tüm ad:m.ari akii'xsiz olarak uygmayiniz. Au whaigr cihazr Dirkaç ku Tmmsim. ::im` canim-i l Saniye kiuiîimz »- :mum Hamyusu Kapagw n, Geriktiûmdi ikinm duz ism en az 30 samira basima ve ayni aan-Han :em-ar 1 0 Saniye Düzgün sauyamicimiz. Liman min-ar &nevruz Agiimç kisrm asagwda maca:: sakiloa- crhizi dik Agwzngi magma-m zm ve clislenriinn arasma iran` diimiz iae :ihazir' ginsin: kiniîinay-n Sl!' :z "%1 wav" Neksmizi En .:2 m ”uye mumkun sonra numncan yavasça vay-.m 1 Saniye Agzimzi (am upihmadrmz Lütfen mkrir mniyiniz su = 'i aman" Nefesimzi vermeden cihizr dudaklarin wzdan uukuslirmr Cihiii bir kiz hm'kir ayni anda aeg-in ve yavas Ursek_ -oe neses alin 1 Sari e 1 Saniye almama-ni: sikma kapat" Kuvvet oku. prezn'î. prazur1›ü ve preznr2>0 ve preznr3›0 ve prezurtt› 0 1 Saniye

Claims (8)

ISTEMLER
1. Akilli ses aktivasyonlu inhalasyon cihazi (A) olup, özelligi asagidaki unsurlari ihtiva etmesidir; 5 - ilacin yerlestirildigi bir ilaç haznesi (1] ve ilacin tatbik edilmesi için agiz içine alinabilen bir agizlik bölümü [5], - söz konusu agizlik bölümü [5) üzerinde konumlandirilan ve hastanin agizlik bölümünü [5) yeterince kavrayip kavramadigini algilayan bir dizi kuvvet sensörü [8], - söz konusu sensörler (8] tarafindan üretilen elektriksel sinyali algilayarak buna bagli 10 bir ses sinyali üreten bir kontrol ünitesi [2], ve - söz konusu ses sinyaline göre hastanin yönlendirilmesini saglayan sesleri çikaran en az bir hoparlör.
2. Istem 1'e göre sunulan bir inhalasyon cihazi (A) olup, özelligi; söz konusu cihazin, istenen 15 stabilitede tutulup tutulmadigini algilamak üzere en az bir titresim sensörü ihtiva etmesidir.
3. Istem 1'e göre sunulan bir inhalasyon cihazi (A) olup, özelligi; söz konusu cihazin, istenen konumda ve oryantasyonda tutulup tutulmadigini algilamak üzere en az bir ivmeölçer 20 ihtiva etmesidir.
4. Istem 1'e göre sunulan bir inhalasyon cihazi (A) olup, özelligi; cihazin aktivasyonu ve deaktivasyonu için bir anahtar (7) ihtiva etmesidir. 25
5. Istem 1'e göre sunulan bir inhalasyon cihazi (A) olup. özelligi; en az bir sarj edilebilir güç kaynagi [9) ihtiva etmesidir.
6. Istem 1'e göre sunulan bir inhalasyon cihazi [A] olup, özelligi; bahsi geçen kontrol ünitesinin (2] sensörlerden gelen sinyallere karsilik gelen ses sinyal verilerini ve hastanin 30 cihazi [A] kullanmasi sirasinda algilanan sinyal verilerini depolamak üzere en az bir hafiza birimi ihtiva etmesidir.
7. Istem 1'e göre sunulan bir inhalasyon cihazi [A] olup, özelligi; söz konusu cihazin gövdesinin organik PLA filament materyalinden mamul olmasidir.
8. Istem 1 ila 3'ten herhangi birine göre sunulan bir inhalasyon cihazi [A] olupI özelligi; söz konusu kontrol ünitesinin [2), sensörlerden alinan sinyallere bagli olarak inhalasyon isleminin tekrari için bir kontrol sinyali üreten en az bir mikro-denetleyici devre ihtiva etmesidir.
TR2019/19498A 2019-12-06 2019-12-06 Akilli ses akti̇vasyonlu i̇nhalasyon ci̇hazi TR201919498A2 (tr)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
TR2019/19498A TR201919498A2 (tr) 2019-12-06 2019-12-06 Akilli ses akti̇vasyonlu i̇nhalasyon ci̇hazi

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
TR2019/19498A TR201919498A2 (tr) 2019-12-06 2019-12-06 Akilli ses akti̇vasyonlu i̇nhalasyon ci̇hazi

Publications (1)

Publication Number Publication Date
TR201919498A2 true TR201919498A2 (tr) 2021-06-21

Family

ID=77516291

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
TR2019/19498A TR201919498A2 (tr) 2019-12-06 2019-12-06 Akilli ses akti̇vasyonlu i̇nhalasyon ci̇hazi

Country Status (1)

Country Link
TR (1) TR201919498A2 (tr)

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US11141547B2 (en) Inhalation monitoring system and method
CN103828252B (zh) 用于言语和语言训练的口内触觉生物反馈方法、装置以及系统
US20200046922A1 (en) Manual ventilation feedback sensor for use in clinical and training settings
CN106215326B (zh) 无线通气机报告
ES2870900T3 (es) Formación en suministro de medicamentos
JPH07509378A (ja) 患者と医療専門家にフィードバックを提供する情報処理能力を有する吸入器
US20150059739A1 (en) Inhaler spacer
CN107743373A (zh) 用于增加患者对与上呼吸道疾病有关的治疗的依从性的系统
WO2021174020A1 (en) Infant feeding reinforcement system
JP7461374B2 (ja) ネブライザ監視装置、システム、および方法
US20160148539A1 (en) Dry powder inhaler respiratory training device and system
JP6946303B2 (ja) 睡眠の質及び無呼吸−低呼吸指数の両方に基づいて被験者の睡眠に関する状態を観察及び/又は診断するシステム並びに当該システムの作動方法
Parry et al. Guillain-Barre Syndrome: from diagnosis to recovery
TR201919498A2 (tr) Akilli ses akti̇vasyonlu i̇nhalasyon ci̇hazi
JP2021515614A (ja) 呼吸気流量を測定する装置および方法
WO2020141999A1 (en) Breath monitoring devices, systems and methods
CA3164965A1 (en) Inhaler system
US20240173492A1 (en) An inhaler monitoring device
WO2018109224A1 (en) Training device for an inhaler, and an inhaler
US11998313B2 (en) Systems and methods for respiration-controlled virtual experiences
EP3554600B1 (en) Training device for an inhaler, and an inhaler
JP2018000322A (ja) ネブライザおよびプログラム
US20190209044A1 (en) Systems and methods for respiration-controlled virtual experiences
ES2769451T3 (es) Sistema para monitorizar el uso de un dispositivo
TWM480127U (zh) 醫療保健與復健系統