TR201902592A2 - Cep telefonu di̇key yakalama modu - Google Patents

Cep telefonu di̇key yakalama modu Download PDF

Info

Publication number
TR201902592A2
TR201902592A2 TR2019/02592A TR201902592A TR201902592A2 TR 201902592 A2 TR201902592 A2 TR 201902592A2 TR 2019/02592 A TR2019/02592 A TR 2019/02592A TR 201902592 A TR201902592 A TR 201902592A TR 201902592 A2 TR201902592 A2 TR 201902592A2
Authority
TR
Turkey
Prior art keywords
mobile device
image
point
camera
boundary
Prior art date
Application number
TR2019/02592A
Other languages
English (en)
Inventor
Akgül Burak
Caner Özbay Mustafa
Özmen Ferhat
Original Assignee
Vestel Elektronik Sanayi Ve Ticaret Anonim Sirketi
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Vestel Elektronik Sanayi Ve Ticaret Anonim Sirketi filed Critical Vestel Elektronik Sanayi Ve Ticaret Anonim Sirketi
Priority to TR2019/02592A priority Critical patent/TR201902592A2/tr
Publication of TR201902592A2 publication Critical patent/TR201902592A2/tr

Links

Landscapes

  • Telephone Function (AREA)

Abstract

Bir nesnenin görüntüsünü otomatik olarak yakalamaya yönelik mobil cihaz (100) ve bu mobil cihazın (100) kamerası (102) göz seviyesinde tutulmadığında bir nesnenin görüntüsünü otomatik olarak yakalamaya yönelik bir yöntem.

Description

TARIFNAME CEP TELEFONU DIKEY YAKALAMA MODU TEKNIK ALAN Bulus, bir nesnenin görüntüsünü otomatik olarak yakalamaya yönelik mobil cihaz ve bu mobil cihazin kamerasi göz seviyesinde tutulmadiginda bir nesnenin görüntüsünü otomatik olarak yakalamaya yönelik bir yöntem ile ilgilidir. ÖNCEKI TEKNIK Dijital bir kamera içeren herhangi bir cihazda uygulanabilse de mevcut bulus temel olarak dijital bir kamera içeren bir cep telefonu ile iliskili olarak açiklanacaktir.
Bir mobil cihaz ile zemin 'üzerindeki büyük bir nesnenin resmini çekerken akilli telefonu genellikle nesneden genisletilmis bir mesafede konumlandirmak gerekmektedir çünkü mobil cihazlar genel olarak nesnenin tam resmini kisa bir mesafeden çekmeyi saglayan balikgözü mercegi gibi araçlara sahip olmamaktadir. Bu nedenle mobil cihaz, kullanicinin çekilecek resmin ön izlemesini gösteren ekrani göremedigi yer olan kullanicinin kafasinin üzerinde yükseltilmis bir pozisyona konumlandirilmalidir. Sonuç olarak kullanici bir görüntünün çekimini yapmaya baslamadan önce mobil cihazin tüm nesnenin kamera tarafindan yakalanacagi sekilde konumlandirilip konumlandirilmadigini kontrol edememektedir.
Bu dogrultuda, bir mobil cihazda yürütülecek gelismis bir moda ihtiyaç duyulmaktadir.
BULUSUN KISA AÇIKLAMASI Yukarida bahsedilen problem bagimsiz istemlerdeki unsurlar ile çözülmektedir. Bir istem kategorisinin bagimsiz istemlerinin, baska bir istem kategorisinin bagli istemlerine benzer sekilde olusturulabildigi anlasilmaktadir.
Bu dogrultuda: bir kamerayi; bir islemciyi; bir bellegi; bir jiroskopu; bir dokunmatik ekrani içeren; söz edilen islemcinin: - mobil cihazin bir kamerasi tarafindan bir nesnenin görüntüsünü otomatik olarak yakalamaya yönelik bir modu baslatacak talimati bir kullanici girisi ile almak; - bir görüntüyü otomatik olarak yakalamaya yönelik modu mobil cihazda baslatmak; - a) bir kullanici girisine yanit olarak nesnenin görüntüsünü kamerayla yakalayacak, b) nesnenin bir sinirina yönelik bir noktayi belirleyecek, ve C) nesnenin etrafindaki bir siniri tanimlayan dört nokta belirlenene kadar a) ve b) adimlarini tekrarlayacak sekilde yapilandirilarak, nesnenin sinirlarini belirlemek; - bir jiroskop girisi ile, mobil cihazin esasen yatay pozisyonda oldugunu belirlemek ve kameranin asagi dogru baktigini belirlemek; - yakalanan görüntünün tüm dört noktayi içerdigini belirlemek, bir görüntü yakalamak ve bu görüntüyü cihazin belleginde depolamak üzere yapilandirildigi, bir nesnenin görüntüsünü otomatik olarak yakalamaya yönelik bir mobil cihaz saglanmaktadir. b) özelligi, nesnenin bir sinirina yönelik bir noktayi belirlemek üzere köse tespiti, blob tespiti, kenar tespiti veya esikleme gerçeklestirmeyi içerebilmektedir. b) özelligi, mobil cihazin kamerasi tarafindan yakalanan bir nesnenin görüntüsünü dokunmatik ekranda görüntülemeyi; bir kullanici girisi yoluyla mobil cihazda, nesnenin sinirina yönelik bir noktayi belirten bir nesne özelligini etiketlemeye yönelik talimati almayi; nesnenin bir sinirina yönelik bir noktayi belirlemeyi içerebilmektedir.
Mobil cihaz haptik, akustik veya optik bir sinyal saglamak üzere yapilandirilan en az bir göstergeyi de içerebilmektedir; islemci ayrica, yakalanan görüntünün tüm dört noktayi içermedigini belirlemek, aktiflestirilmis bir gösterge yoluyla bahsedilen mobil cihazin aktiflestirilmis gösterge yönüne hareket ettirilmesi gerektigini belirtmek üzere yapilandirilabilmektedir.
Mobil cihaz dört gösterge içerebilmektedir ve mobil cihazin dört kösesinden her birine bu göstergelerden biri konumlandirilabilmektedir.
Mobil cihaz dört gösterge içerebilmektedir ve söz edilen mobil cihazin köseleri arasindaki dört kenarin her birine bu göstergelerden biri konumIandirilabilmektedir.
Göstergeler titrestirici olabilmektedir.
Göstergeler isik olabilmektedir.
Gösterge bir hoparlör olabilmektedir ve islemci, bir veya daha fazla hoparlör yoluyla cihazin hareket ettirilmesi gereken yönü belirten önceden tanimlanmis mesajlari çiktilamak üzere yapiIandirilabilmektedir.
Islemci, mobil cihazin bir görüntü yakalamaya hazir halde oldugunu belirtmek üzere de yapilandirilabilmektedir.
Ayrica, a) mobil cihazin bir kamerasi tarafindan bir nesnenin görüntüsünü otomatik olarak yakalamaya yönelik bir modu baslatacak talimati bir kullanici girisi ile mobil cihazda b) bir görüntüyü otomatik olarak yakalamaya yönelik modu mobil cihazda baslatmayi; ca) bir kullanici girisine yanit olarak nesnenin görüntüsünü kamerayla yakalamayi, cb) nesnenin bir sinirina yönelik bir noktayi belirlemeyi, ve cc) nesnenin etrafindaki bir siniri tanimlayan dört nokta belirlenene kadar ca) ve cb) adimlarini tekrarlamayi içeren, nesnenin sinirlarini mobil cihazla belirlemeyi; d) mobil cihazla, bu mobil cihazin esasen yatay pozisyonda oldugunu ve kameranin asagi dogru baktigini belirlemeyi; e) söz edilen mobil cihaz yakalanan görüntünün tüm dört noktayi içerdigini belirledigi zaman, bir görüntü yakalamayi ve görüntüyü cihazin bir belleginde depolamayi içeren, bir mobil cihazda bir nesnenin görüntüsünü otomatik olarak yakalamaya yönelik bir yöntem saglanmaktadir. cb) adimi, nesnenin bir sinirina yönelik bir noktayi belirlemek üzere köse tespiti, blob tespiti, kenar tespiti veya esikleme gerçeklestirmeyi içerebilmektedir. cb) adimi, mobil cihazin kamerasi tarafindan yakalanan bir nesnenin görüntüsünü dokunmatik ekranda görüntülemeyi; bir kullanici girisi yoluyla mobil cihazda, nesnenin sinirinin bir noktasini belirten bir nesne özelligini etiketlemeye yönelik talimati almayi; nesnenin bir sinirina yönelik bir noktayi belirlemeyi içerebilmektedir.
Yöntem ayrica, d) adimi ile e) adimi arasinda, yakalanan görüntünün tüm dört noktayi içermedigini belirleme, haptik, akustik veya optik sinyal saglayan aktiflestirilmis bir gösterge araciligiyla, mobil cihazin aktiflestirilmis gösterge yönüne hareket ettirilmesi gerektigini belirtme adimini içerebilmektedir.
Mobil cihaz yakalanan görüntünün tüm dört noktayi içerdigini belirlediginde yöntem, bahsedilen mobil cihazin bir görüntü yakalamaya hazir halde oldugunu belirtmeyi, bir görüntü yakalamayi ve görüntüyü cihazin bir belleginde depolamayi içerebilmektedir.
Mevcut bulusun diger uygulamalari diger alt istemlerin ve sekillere atifta bulunan asagidaki açiklamanin konusudur.
SEKILLERIN KISA ACIKLAMASI Mevcut bulusun ve bulusa ait avantajlarin daha iyi anlasilabilmesi için simdi ekli sekillerle baglantili olarak asagidaki açiklamaya atifta bulunulacaktir. Bulus. çizimlerin sematik sekillerinde belirtilen örnek bir uygulama kullanilarak asagida daha ayrintili bir sekilde açiklanmaktadir, burada: Sekil 1, mevcut açiklamaya uygun bir mobil cihazi göstermektedir.
Sekil 2, mevcut açiklamaya uygun, göstergeleri içeren bir mobil cihazin arka tarafini göstermektedir.
Sekil 3, mevcut açiklamaya uygun, göstergeleri içeren bir mobil cihazin alternatif bir arka tarafini göstermektedir.
Sekil 4 ve 5, nesnelerin, mevcut açiklamaya uygun cihaz veya yöntem kullanilmadan yakalanmis olan görüntülerini göstermektedir.
Sekil Ba, Ta, 8a, 9a, bir nesnenin yakalanan görüntülerini göstermekte olup, burada her bir görüntü nesnenin yalnizca bir bölümüne iliskin olarak yakalanmistir.
Sekil Gb, 7b, 8b, 9b, bir nesnenin yakalanan görüntülerini göstermekte olup, burada her bir görüntü nesnenin yalnizca bir bölümüne iliskin olarak yakalanmistir ve nesnenin bir sinirindaki bir noktayi belirten etiketleri içermektedir. Söz edilen noktalar artirilmis gerçeklik algoritmalari ile elde edilmistir.
Sekil 10, nesnenin sinirlarini gösteren dört noktanin tümü görüntüde mevcut oldugunda kamera tarafindan yakalanacak görüntüyü göstermektedir.
Sekil 11, Sekil 107daki nesnenin yakalanan görüntüsünü göstermektedir.
Sekil 12, nesnenin sinirlarini gösteren ve bir kullanici girisi ile elde edilmis olan dört noktanin tümü görüntüde mevcut oldugunda kamera tarafindan yakalanacak bir görüntüyü göstermektedir.
Sekil 13, Sekil 127deki nesnenin yakalanan görüntüsünü göstermektedir.
Sekil 14, mevcut açiklamaya uygun bir yöntemi göstermektedir.
Sekillerde benzer referans isaretleri, aksi belirtilmedigi sürece benzer elemanlari ifade etmektedir.
SEKILLERIN AYRINTILI ACIKIAMASI Her ne kadar burada spesifik uygulamalar açiklanmis ve örneklenmis olsa da, teknikte uzman kisiler tarafindan çesitli alternatif ve/veya es deger uygulamalarin mevcut oldugu takdir edilecektir. Örnek uygulama veya örnek uygulamalarin sadece örnek oldugu ve kapsami, uygulanabilirligi veya konfigürasyonu herhangi bir sekilde kisitlamayi amaçlamadigi takdir edilmelidir. Bunun yerine yukaridaki kisa açiklama ve detayli açiklama teknikte uzman kisilere en az bir örnek uygulamayi gerçeklestirmek için güvenli bir yol haritasi saglayacaktir, ekli istemlerde ve bunun yasal es degerlerinde belirtilen kapsamdan ayrilmaksizin örnek bir uygulamada açiklanan elemanlarin fonksiyonu ve düzenlemesinde çesitli degisiklikler yapilabildigi anlasilmalidir. Genel olarak bu basvurunun, burada ele alinan özel uygulamalarin herhangi bir uyarlamasini veya varyasyonunu kapsamasi amaçlanmaktadir.
Bir görüntüyü yakalamaya, özellikle otomatik olarak yakalamaya yönelik bir mobil cihaz (100) açiklanmaktadir. Sekil 1'de gösterildigi üzere söz edilen mobil cihaz (100) bir haptik, akustik veya optik sinyal saglamak üzere yapilandirilan en az bir göstergeyi (106) haptik, akustik veya optik sinyal saglamak üzere yapilandirilan en az bir göstergeden (106) her biri islevsel olarak mobil cihazin (100) bir islemcisine (101) baglanmaktadir.
Mobil cihaz (100) bir akilli telefonu, bir dokunmatik ekranli iletisim cihazini, bir dokunmatik ekranli bilgi islem sistemini, bir dokunmatik ekran 'özellikli portatif iletisim cihazini ve benzer cihazlari içermekte olup, bunlarla sinirli degildir.
Mobil cihaz (100) tercihen, mobil cihazin (100) arka tarafinda, diger bir ifadeyle mobil cihazin (100) dokunmatik ekrani (104) içeren ön tarafina zit olan tarafinda en az bir kamerayi (102) içermektedir. Bahsedilen mobil cihaz (100) alternatif olarak veya ilave olarak, mobil cihazin (100) ön tarafinda en az bir kamerayi (102) da içerebilmektedir. Arka taraf iki veya daha fazla kamerayi (102) da içerebilmektedir ve ön taraf en az iki veya daha fazla kamerayi (102) da içerebilmektedir. Mobil cihazin (100) ön tarafi ve arka tarafi; iki karsit taraf, iki yanal taraf ve üst ve alt taraf ile baglanmakta olup, burada yanal taraflar bahsedilen üst ve alt taraftan uzundur. Her bir tarafin sinirlari dört kenar ve bu kenarlar arasinda uzanan bir bölge tarafindan belirlenmektedir. Birlesen kenarlar köseleri olusturmaktad ir.
Burada açiklandigi gibi dokunmatik ekranlar (104) genellikle iki fonksiyonel elemandan olusmaktadir. Birinci fonksiyonel eleman gerçek optik ekrani, örnegin sivi kristal ekrani (LCD) veya organik isik yayan diyot (OLED) ekrani saglamaktadir. Ikinci fonksiyonel eleman bir dokunmayi algilamaya yönelik elemanlari saglamaktadir. Mobil cihaz (100), radyo dalgalarini (WIFI, Bluetooth, GSM, LTE veya evrilmis LTE veya bu standartlardaki herhangi bir halef gibi radyo agi) vermeye/almaya yönelik bir vericiyi ve/veya aliciyi da içermektedir. Jiroskop (105) veya mobil cihazin (100) pozisyonunu üç boyutlu uzayda belirleme kabiliyetine sahip herhangi baska bir sensör, bahsedilen mobil cihazin (100) üç boyutlu uzaydaki ilgili pozisyonunu belirleyebilmektedir. Ozellikle, söz edilen jiroskop (105) veya benzeri herhangi bir sensör, mobil cihazin (100) arka tarafinin (veya alternatif olarak ön tarafinin da) zemin yüzeyine paralel konumlanip konumlanmadigini belirleyebilmektedir.
En az bir gösterge (106), haptik, akustik veya optik bir sinyal saglamak üzere yapilandirilmaktadir. Haptik bir sinyal saglamaya yönelik bir gösterge (106), titresimli bir uyari saglamak için mobil cihazlarda (100) yaygin bir sekilde kullanilan agirlik merkezi disina bagli bir mekanik titrestirici (107), yani küçük bir elektrik motoru olabilmektedir.
Akustik bir sinyal saglamaya yönelik bir gösterge (106) bir hoparlör (108), yani bir ses yükseltici olabilmektedir. Optik bir sinyal saglamaya yönelik bir gösterge (106) bir isik (109), örnegin bir isik yayan cihaz, LED, isigi olabilmektedir.
Sekil 2, akilli cihazdaki göstergelerin (106) olasi konumlarini göstermektedir. Söz edilen göstergeler (106) mobil cihazin (100) köselerinde konumlandirilabilmektedir. Optik göstergeler, mobil cihazin (100) yüzeyinde görünür olacak sekilde konumlandirilmaktadir.
Optik göstergeler, sekil 2'de gösterildigi gibi akilli telefonun yalnizca arka tarafinda veya ön tarafinda da konumlandirilabilmekte veya akilli telefonun yanal taraflarinda ve üst/alt taraflarinda, yani yanal taraflardan ve üst/alt taraftan görünür olacak sekilde, ve ön veya arka tarafinda konumlandirilabilmektedir (gösterilmemistir). Bunun avantaji, göstergeler (106) ön taraftan yanal taraflara ve üst/alt taraftan arka tarafa uzandigi için, kullanicinin mobil cihazi (100) nasil tuttugundan bagimsiz olarak optik göstergelerin kullaniciya görünür olmasidir. Dolayisiyla kullanici, ön taraf veya arka tarafin kullaniciya bakip bakmamasindan bagimsiz olarak söz edilen optik göstergeleri görmektedir.
Haptik göstergeler mobil cihaz (100) içerisinde optik göstergelerle ayni konuma yerlestirilebilmekte olup, kullanici tarafindan görülmesi gerekmemektedir.
Ilave olarak, hoparlörün (108) mobil cihazdaki (100) olasi bir konumu sekil 2'de gösterilmistir. Hoparlör (108) kullanicinin akustik sinyali duyabilecegi sekilde konumlandirildigi sürece, mobil cihaz (100) içerisindeki konumu çok önemli degildir.
Akustik göstergeler alternatif olarak optik veya haptik göstergelerle ayni konumlara yerlestirilebilmektedir. Bu durum, mobil cihazdan (100) gelen akustik bir mesajin akilli telefon içerisinde kullaniciya yönle ilgili bilgiyi iletmek için kullanilabilecek spesifik bir çikis noktasindan saglanmasi avantajini saglayabilmektedir.
Sekil 3, göstergelerin (106) akilli telefonun arka tarafindaki veya ön tarafindaki mümkün olan alternatif konumlarini göstermektedir. Bahsedilen göstergeler (106) 'ön veya arka tarafin köseleri arasinda bir bölgede, tercihen ilgili iki köse arasindaki bölgeye yakin veya buranin merkezinde konumlandirilabilmektedir. Tekrardan kaçinmak adina burada, sekil 2 ile ilgili olarak verilen, mobil cihazin (100) köseleri arasindaki bir bölgede konumlandirilan göstergelerde (106) de benzer sekilde geçerli olan açiklamalar referans alinmaktadir.
Asagida, mobil cihazin (100) bir görüntüyü otomatik olarak nasil yakalayabildigi açiklanacaktir.
Bir kullanici mevcut bulustan faydalanmadan mobil cihazi (100) büyük bir nesneden belirli bir mesafeye veya yükseklige kaldirarak bu büyük nesneyi yakalama girisiminde bulunabilmektedir. Bu mesafe veya yükseklik kullanicinin göz seviyesinin üzerinde olabilmektedir ve dolayisiyla kullanici, mobil cihazin (100) kamerasinin (102) bu cihazin tüm nesneyi yakalayabilecek sekilde konumlanip konumlanmadigini bahsedilen mobil cihazin (100) ekraninda (mesela dokunmatik ekraninda (104)) görememektedir. Örnegin sekil 4, kullanici tarafindan yakalanan bir görüntüyü göstermekte olup, burada yakalanan görüntü büyük bir nesnenin, bu durumda yukaridan yakalanan ve sol alt tarafinda baskili kagit ve sag üst tarafinda eksik bir sekilde yakalanmis prizi içeren bir masanin (200) sag tarafini kapsamamaktadir. Kullanici, eksik bir sekilde gerçeklesen yakalama islemini fark ettiginde, sekil 5'te gösterildigi gibi konumu sag tarafa degistirebilmektedir. Sekil 5, kullanici tarafindan yakalanan bir görüntüyü göstermekte olup, burada yakalanan görüntü sekil 4'teki masanin (200) sol tarafini içermemektedir.
Görüntü mevcut durumda sol alt taraftaki baskili kagidi yalnizca eksik bir sekilde kapsamakta, masanin (200) sag üst tarafindaki priz ise tamamen yakalanmis durumdadir.
Mevcut açiklama ile bu eksiklik giderilmektedir.
Mevcut açiklamaya göre, islemci (101), mobil cihazin (100) bir kamerasi (102) tarafindan bir nesnenin görüntüsünü otomatik olarak yakalamaya yönelik bir modu baslatacak bir talimati bir kullanici girisi ile almak üzere yapilandirilmaktadir. Kullanici girisi, kullanicinin mobil cihazdaki (100) belirli bir ikon veya menü ögesine dokunmasi olabilmektedir.
Alternatif olarak, söz edilen mod sesli bir komut ile baslatilabilmektedir. Bu mod, açiklamaya uygun yöntemi gerçeklestirebilen ve mobil cihazin (100) islemcisi (101) tarafindan yürütülen spesifik bir yazilim programidir.
Islemci (101) kullanici girisine yanit olarak bir görüntüyü otomatik olarak yakalamaya yönelik modu mobil cihazda (100) baslatmak üzere yapilandirilmaktadir. Bahsedilen islemci (101) nesnenin sinirlarini belirlemek üzere de yapilandirilmaktadir.
Islemci (101), nesnenin sinirlarini belirlemek için, bir kullanici girisine yanit olarak nesnenin bir görüntüsünü yakalamak ve nesnenin sinirina yönelik bir birinci noktayi belirlemek üzere yapilandirilmaktadir. Tercihen, belirlenen noktalar bir nesnenin köseleridir ve bu noktalar nesne etrafindaki (nesneyi çevreleyen) bir siniri tanimlamaktadir. Islemci (101) nesnenin sinirlarini belirten dört noktayi belirleyene kadar bu adim tekrarlanmaktadir.
Sekil Gaida gösterildigi üzere islemci (101), bir kullanici girisine yanit olarak nesnenin bir birinci görüntüsünü, diger bir ifadeyle nesnenin, sekil 4 ve 5'teki masanin (200) sol üst kösesi olan bölümünü yakalamak üzere yapilandirilmaktadir ve sekil 6b'de gösterildigi üzere nesnenin sinirina yönelik bir birinci noktayi (201), nesnenin bir kösesini belirlemektedir.
Sekil Ta'da gösterildigi üzere islemci (101), bir kullanici girisine yanit olarak nesnenin bir ikinci görüntüsünü, diger bir ifadeyle nesnenin, sekil 4 ve 5`teki masanin (200) sag üst kösesi olan bölümünü yakalamak üzere yapilandirilmaktadir ve sekil 7b'de gösterildigi üzere nesnenin sinirina yönelik bir ikinci noktayi (202), nesnenin bir kösesini belirlemektedir.
Sekil 8a”da gösterildigi üzere islemci (101), bir kullanici girisine yanit olarak nesnenin bir üçüncü görüntüsünü, diger bir ifadeyle nesnenin, sekil 4 ve 5'teki masanin (200) sol alt kösesi olan bölümünü yakalamak üzere yapilandirilmaktadir ve sekil 8b'de gösterildigi üzere nesnenin sinirina yönelik bir üçüncü noktayi (203), nesnenin bir kösesini belirlemektedir.
Sekil 9a'da gösterildigi üzere islemci (101), bir kullanici girisine yanit olarak nesnenin bir dördüncü görüntüsünü, diger bir ifadeyle nesnenin, sekil 4 ve 5'teki masanin (200) sag alt kösesi olan bölümünü yakalamak üzere yapilandirilmaktadir ve sekil 9b'de gösterildigi üzere nesnenin sinirina yönelik bir dördüncü noktayi (204), nesnenin bir kösesini belirlemektedir.
Bu adim, artirilmis gerçeklik alaninda bilinen yöntemler kullanilarak uygulanabilmektedir. Örnegin, yakalanan görüntüdeki ilgi noktalari, referans isaretçileri; köse tespiti, blob tespiti, kenar tespiti veya esikleme gibi yöntemlerle veya birinci asamadaki diger görüntü isleme yöntemleriyle tespit edilmektedir. Bir ikinci asamada, birinci asamada elde edilen veriden, gerçek genel koordinat sistemi elde edilmektedir. Örnegin bilinen birtakim yöntemler, bilinen geometriye (veya referans isaretçilerine) sahip nesnelerin sahnede mevcut oldugunu varsaymaktadir.
Sahnenin bölümünün bilinmemesi durumunda, es zamanli Iokalizasyon ve haritalama, SLAM, ilgili konumlari haritalayabilmektedir. Sahne geometrisi hakkinda herhangi bir bilgi yoksa, demet dengeleme gibi hareket yöntemlerindeki yapi kullanilabilmektedir. Ikinci asamada kullanilabilecek matematiksel yöntemler projektif (epipolar) geometriyi, geometrik cebri, üstel gönderme, kalman ve parçacik filtreleri, dogrusal olmayan optimizasyon, saglam istatistikleri olan dönüs temsilini içermektedir.
Bu dogrultuda islemci (101), belirlenen noktalari (birinci nokta (201), ikinci nokta (202), üçüncü nokta (203) ve dördüncü nokta (204)) ayni kesin veya ilgili koordinat sistemine haritalayabilmektedir.
Islemci (101) ayrica, birjiroskop (105) girisi ile mobil cihazin (100) esasen yatay oldugunu veya yatay pozisyonda oldugunu belirlemek ve kameralardan (102) en az bir tanesinin asagi dogru baktigini belirlemek üzere yapilandirilmaktadir.
Söz edilen islemci (101) ayrica, yakalanan görüntünün tüm dört noktayi (birinci nokta belirlemek, bir görüntü yakalamak ve bu görüntüyü mobil cihazin (100) bir belleginde (103) depolamak üzere yapilandirilmaktadir.
Bu konfigürasyon sekil 10 ve 11'de gösterilmistir. Sekil 10'da islemci (101) ilk olarak, tüm dört noktanin da (yildiz etiketleri ile belirtilmistir) kamera (102) tarafindan yakalanacak görüntüde mevcut oldugunu belirlemektedir. Bahsedilen islemci (101) bunun ardindan tüm nesneyi sekil 11'de gösterildigi gibi yakalamaktadir.
Baska bir yönde, nesnenin sinirlarindaki noktalari (birinci nokta (201), ikinci nokta (202), üçüncü nokta (203) ve dördüncü nokta (204)) belirlemeye yönelik konfigürasyon, islemcinin (101), nesnenin sinirindaki bir noktayi belirten bir nesne özelligini etiketlemeye yönelik talimati bir kullanici girisi yoluyla mobil cihazda (100) almak üzere yapilandirilmasini içermektedir. Kullanici girisi nesnenin spesifik bir özelligi belirten, kullanicinin dokunmatik ekrana (104) yapmis oldugu bir dokunus olabilmektedir. Islemci (101) nesnenin sinirlarini belirten dört noktayi belirleyene kadar bu adim tekrarlanmaktadir. Bu durumda islemci (101), dokunmatik ekran (104) üzerinde kullanici tarafindan belirtilen pozisyonu, artirilmis gerçeklikte bilinen teknikleri kullanma yoluyla nesnenin bir özelligine yansitmak üzere yapilandirilabilmektedir. Bunun ardindan, yukarida açiklandigi gibi bir gerçek dünya koordinat sistemi saglayan ikinci asama gelebilmektedir. Kullanicinin baska bir menü ögesi seçmesi yoluyla moda iliskin bu varyasyon baslatilabilmektedir. Örnegin sekil 12 ve 13, bir artirilmis gerçeklik algoritmasi tarafindan saptanmasi güç olabilecek sinirlara sahip olma ihtimali bulunan bir nesneyi yakalamayi göstermektedir. Bu prosedür temelde sekil Ba ila 9b'de gösterilen prosedürlere benzer olmakla birlikte, özlülük bakimindan bunun ardindan gelen dört görüntünün yakalanmasi islemi çikarilmistir.
Dolayisiyla sekil 12, kullanici nesnenin sinirini tanimlayan noktalari belirten dört etiketi (sekil 10,a karsilik gelmektedir) art arda girdikten sonra nesneyi göstermektedir. Dört noktanin belirlenmesinden ve yakalanan görüntünün dört noktanin tümünü içereceginin belirlenmesinden sonra islemci (101) sekil 13'te gösterildigi gibi tüm nesnenin bir görüntüsünü yakalayabilmektedir.
Bu yön, nesne islemci (101) tarafindan açikça tanimlanamayacak sinirlara sahip olsa veya söz edilen islemci (101) bu belirleme islemini örnegin sinir tespiti yoluyla hizli bir sekilde gerçeklestiremese dahi, kullanicinin sinir noktalarini dogrudan girebilmesi avantajini saglamaktadir.
Islemci (101), bu islemcinin (101) artik görüntü yakalamaya hazir halde oldugunu belirten, örnegin akustik, haptik veya optik sinyal gibi belirli bir sinyalin çikisini yapmak üzere de yapilandirilabilmektedir ve bahsedilen sinyalin çikisi yapildiktan sonra önceden ayarlanmis bir zaman içerisinde görüntüyü yakalayacaktir. Bunun avantaji kullanicinin, örnegin mobil cihazi (100) hareket ettirmeden yakalama islemi için hazirlanabilmesidir.
Açiklamanin baska bir yönünde islemci (101), yakalanan görüntünün dört noktanin tümünü içermedigini belirlemek, aktiflestirilmis bir gösterge (106) yoluyla bahsedilen mobil cihazin (100) aktiflestirilmis göstergenin (106) yönüne hareket ettirilmesi gerektigini belirtmek üzere yapilandirilmaktadir. Bu özelligin avantaji, nesnenin tamamini yakalamak için mobil cihazin (100) daha fazla hareket ettirilip ettirilmemesi gerektigine iliskin olarak kullanicinin mobil cihaz (100) tarafindan bilgilendirilmesidir. Örnegin, bir akustik gösterge durumunda islemci (101), “sola, saga", “daha yakina", kullaniciya yardimci olan belirli yönlendirme mesajlari vermek üzere yapilandirilabilmektedir. Bunun avantaji, kullanicinin mobil cihazi (100) konumlandirirken bahsedilen mobil cihaza (100) bakmasina gerek kalmamasidir. Mobil cihaz (100), cihazin bir tarafinin köselerinde veya köseleri arasinda, söz edilen mobil cihazin (100) konumlandirilmasi için ilave uzamsal bilgi saglayabilen dört farkli hoparlörü (108) de içerebilmektedir.
Optik veya haptik göstergeler durumunda, bu göstergelerin (106) aktiflestirilmesi veya devre disi birakilmasi mobil cihazin (100) hangi yöne hareket ettirilmesi gerektigini belirtebilmektedir. Örnegin, mobil cihazin (100) bir tarafinin bir veya daha fazla kösesinde veya bu köseler arasinda bulunan aktif hale getirilmis göstergeler (106) (çakarli isiklarin sürekli olarak aydinlatilmasi veya mekanik titrestiricilerin (107) titresmesi), kameranin (102) henüz aktiflestirilmis göstergenin (106) yanindaki nesne sinirinin noktasini yakalayacak bir konumda olmadigini belirtebilmektedir. Örnegin, mobil cihazin (100) bir sag kenarinda aydinlatilan veya çakarli isik veren bir gösterge (106), bahsedilen kameranin (102) henüz nesnenin sag sinirindaki bir noktayi yakalayacak bir konumda olmadigini belirtebilmektedir.
Alternatif olarak, nesnenin sinirlarindaki dört noktaya (birinci nokta (201), ikinci nokta tarafindan henüz yakalanamayacak oldugunda göstergeler (106) aktif kalmakta, ilgili noktalar kamera (102) tarafindan yakalanabilecek durumda olur olmaz devre disi birakilmaktadir.
Baska bir yönde ve sekil 14'te gösterildigi üzere, bir mobil cihazda (100) bir nesnenin görüntüsünü otomatik olarak yakalamaya yönelik asagida verilen yöntem: mobil cihazin (100) bir kamerasi (102) tarafindan bir nesnenin görüntüsünü otomatik olarak yakalamaya yönelik bir modu baslatacak talimati bir kullanici girisi ile mobil cihazda (100) almayi (81); bir görüntüyü otomatik olarak yakalamaya yönelik modu mobil cihazda (100) baslatmayi (82); bir kullanici girisine yanit olarak nesnenin görüntüsünü kamerayla (102) yakalamayi, nesnenin bir sinirina yönelik bir noktayi belirlemeyi, siniri tanimlayan dört nokta belirlenene kadar söz konusu adimlarini tekrarlamayi içeren, nesnenin sinirlarini mobil pozisyonda oldugunu ve kameranin (102) asagi dogru baktigini belirlemeyi (84); söz edilen mobil cihaz (100) yakalanan görüntünün tüm dört noktayi içerdigini belirledigi zaman, bir görüntü yakalamayi ve görüntüyü mobil cihazin (100) bir belleginde (103) depolamayi (85) içermektedir.
Yöntem tercihen yukarida açiklanan mobil cihaz (100) kullanilarak gerçeklestirilmektedir.
Söz edilen yöntem, nesnenin bir sinirina yönelik bir noktayi belirlemek üzere köse tespiti, blob tespiti, kenar tespiti veya esikleme gerçeklestirmeyi içerebilmektedir.
Yöntem, mobil cihazin (100) kamerasi (102) tarafindan yakalanan bir nesnenin bir görüntüsünü dokunmatik ekranda (104) göstermeyi; bir kullanici girisi yoluyla mobil cihazda (100), nesnenin sinirindaki bir noktayi belirten bir nesne özelligini etiketlemeye yönelik talimati almayi; nesnenin bir sinirina yönelik bir noktayi belirlemeyi içerebilmektedir.
Yöntem, yakalanan görüntünün tüm dört noktayi içermedigini belirleme, haptik, akustik veya optik bir sinyal saglayan aktiflestirilmis bir gösterge (106) ile mobil cihazin (100) aktiflestirilmis gösterge (106) yönüne hareket ettirilmesi gerektigini belirtme adimini da içerebilmektedir.
Yöntem, söz edilen mobil cihaz (100) yakalanan görüntünün tüm dört noktayi içerdigini belirledigi zaman, mobil cihazin (100) bir görüntü yakalamaya hazir halde oldugunu belirtmeyi, bir görüntü yakalamayi ve görüntüyü mobil cihazin (100) bir belleginde (103) depolamayi içerebilmektedir.
Yöntem, yakalanan görüntünün tüm dört noktayi içermedigini belirlemeyi, aktiflestirilmis bir gösterge (106) yoluyla bahsedilen mobil cihazin (100) aktiflestirilmis gösterge (106) yönüne hareket ettirilmesi gerektigini belirtmeyi içerebilmektedir.
Bahsedilen yöntem, mobil cihazin (100) dört gösterge (106) içermesini ve söz edilen mobil cihazin (100) dört kenarindan her birine bu göstergelerden (106) birini konumlandirmayi içerebilmektedir.
Yöntem, mobil cihazin (100) dört gösterge (106) içermesini ve söz edilen mobil cihazin (100) dört tarafindan her birine bu göstergelerden (106) birini konumlandirmayi içerebilmektedir.
Yöntem, göstergelerin (106) titrestirici olmasini ve aktiflestirilmis göstergenin (106) titresen bir mekanik titrestirici (107) olmasini, devre disi birakilan mekanik titrestiricinin (107) ise titresmeyen bir titrestirici olmasini içerebilmektedir.
Yöntem, göstergelerin (106) isik olmasini ve aktiflestirilmis göstergenin (106) sürekli olarak güç verilmis bir isik veya çakarli isik olmasini, devre disi birakilan göstergenin (106) ise güç verilmemis isik olmasini içerebilmektedir.
Yöntem, aktiflestirilmis bir gösterge (106) yoluyla belirtme adiminin, mobil cihazda (100) bulunan bir veya daha fazla hoparlör (108) tarafindan çiktilanan önceden tanimlanmis mesajlarin belirtilmesi yoluyla gerçeklestirilmesini içerebilmektedir.
Yöntem, mobil cihaz (100) ile bu mobil cihazin (100) bir görüntü yakalamaya hazir halde oldugunu belirtme isleminin: göstergeleri (106) devre disi birakmayi ve söz edilen mobil cihazda (100) bulunan bir veya daha fazla hoparlör (108) tarafindan çiktilanan önceden tanimlanmis bir mesaj yoluyla, mobil cihazin (100) bir görüntü yakalamaya hazir oldugunu belirtmeyi içermesini içerebilmektedir.
Bir nesnenin görüntüsünü otomatik olarak yakalamaya yönelik mobil cihaz (100) ve bu mobil cihazin (100) kamerasi (102) göz seviyesinde tutulmadiginda bir nesnenin görüntüsünü otomatik olarak yakalamaya yönelik bir yöntem saglanmaktadir.

Claims (4)

  1. ISTEMLER 1. Bir kamerayi (102) bir islemciyi (101); bir bellegi (103); bir jiroskopu (105); bir dokunmatik ekrani (104) içeren; söz edilen islemcinin (101): - mobil cihazin (100) bir kamerasi (102) tarafindan bir nesnenin görüntüsünü otomatik olarak yakalamaya yönelik bir modu baslatacak talimati bir kullanici girisi ile almak; - bir görüntüyü otomatik olarak yakalamaya yönelik modu mobil cihazda (100) baslatmak; - a) bir kullanici girisine yanit olarak nesnenin görüntüsünü kamerayla (102) b) nesnenin bir sinirina yönelik bir noktayi (birinci nokta (201), ikinci nokta (202), üçüncü nokta (203) veya dördüncü nokta (204)) belirleyecek, ve c) nesnenin etrafindaki bir siniri tanimlayan dört nokta (birinci nokta (201), ikinci b) adimlarini tekrarlayacak sekilde yapilandirilarak, nesnenin sinirlarini belirlemek; - bir jiroskop (105) girisi ile, mobil cihazin (100) esasen yatay pozisyonda oldugunu belirlemek ve kameranin (102) asagi dogru baktigini belirlemek; - yakalanan görüntünün tüm dört noktayi içerdigini belirlemek, bir görüntü yakalamak ve bu görüntüyü mobil cihazin (100) belleginde (103) depolamak üzere yapilandirildigi, bir nesnenin görüntüsünü otomatik olarak yakalamaya yönelik mobil cihaz (100).
  2. 2. Istem 1”e uygun mobil cihaz (100) olup, burada b), nesnenin bir sinirina yönelik bir noktayi belirlemek üzere köse tespiti, blob tespiti, kenar tespiti veya esikleme gerçeklestirmeyi içermektedir.
  3. 3. Istem 1”e uygun mobil cihaz (100) olup, burada b), mobil cihazin (100) kamerasi (102) tarafindan yakalanan bir nesnenin görüntüsünü dokunmatik ekranda (104) görüntülemeyi; bir kullanici girisi yoluyla mobil cihazda (100), nesnenin sinirindaki bir noktayi belirten bir nesne özelligini etiketlemeye yönelik talimati almayi; nesnenin bir sinirina yönelik bir noktayi belirlemeyi içermektedir.
  4. 4. Haptik, akustik veya optik bir sinyal saglamak üzere yapilandirilan en az bir göstergeyi (106) de içeren; islemcinin (101) ayrica, yakalanan görüntünün tüm dört noktayi içermedigini belirlemek, aktiflestirilmis bir gösterge (106) yoluyla bahsedilen mobil cihazin (100) aktiflestirilmis gösterge (106) yönüne hareket ettirilmesi gerektigini belirtmek üzere yapilandirildigi, önceki istemlerden herhangi birine uygun mobil cihaz (100). 5. istem 4'e uygun mobil cihaz (100) olup, burada söz edilen mobil cihaz (100) dört gösterge (106) içermektedir ve mobil cihazin (100) dört kösesinden her birine bu göstergelerden (106) biri konumlandirilmaktadir. içermektedir ve söz edilen mobil cihazin (100) köseleri arasindaki dört kenarin her birine bu göstergelerden (106) biri konumlandirilmaktadir. 7. istem 4 ila 6'dan herhangi birine uygun mobil cihaz (100) olup, burada göstergeler (106) 8. istem 4 ila 6'dan herhangi birine uygun mobil cihaz (100) olup, burada göstergeler (106) 9. istem 4 ila 6'dan herhangi birine uygun mobil cihaz (100) olup. burada gösterge (106) bir hoparlördür (108) ve islemci (101), bir veya daha fazla hoparlör (108) yoluyla mobil cihazin (100) hareket ettirilmesi gereken yönü belirten önceden tanimlanmis mesajlari çiktilamak üzere yapilandirilmaktadir. 10. Önceki istemlerden herhangi birine uygun mobil cihaz (100) olup, burada islemci (101), mobil cihazin (100) bir görüntü yakalamaya hazir oldugunu belirtmek üzere de yapilandirilmaktadir. 11. a) Mobil cihazin (100) bir kamerasi (102) tarafindan bir nesnenin görüntüsünü otomatik olarak yakalamaya yönelik bir modu baslatacak talimati bir kullanici girisi ile mobil cihazda (100) almayi (81); b) bir görüntüyü otomatik olarak yakalamaya yönelik modu mobil cihazda (100) baslatmayi (82); c) ca) bir kullanici girisine yanit olarak nesnenin bir görüntüsünü kamerayla (102) yakalamayi, cb) nesnenin bir sinirina yönelik bir noktayi belirlemeyi, cc) nesnenin etrafindaki bir siniri tanimlayan dört nokta belirlenene kadar ca) ve cb) adimlarini tekrarlamayi içeren, nesnenin sinirlarini mobil cihazla (100) belirlemeyi (83); d) mobil cihazla (100), bu mobil cihazin (100) esasen yatay pozisyonda oldugunu ve kameranin (102) asagi dogru baktigini belirlemeyi (84); e) söz edilen mobil cihaz (100) yakalanan görüntünün tüm dört noktayi içerdigini belirledigi zaman, bir görüntü yakalamayi ve görüntüyü mobil cihazin (100) bir belleginde (103) depolamayi (85) içeren, bir mobil cihazda (100) bir nesnenin görüntüsünü otomatik olarak yakalamaya yönelik yöntem. 12. Istem 11'e uygun yöntem olup, burada cb) adimi, nesnenin bir sinirina yönelik bir noktayi belirlemek üzere köse tespiti, blob tespiti, kenar tespiti veya esikleme gerçeklestirmeyi içermektedir. 13. Istem 11'e uygun yöntem olup, burada cb) adimi, mobil cihazin (100) kamerasi (102) tarafindan yakalanan bir nesnenin görüntüsünü dokunmatik ekranda (104) görüntülemeyi; bir kullanici girisi yoluyla mobil cihazda (100), nesnenin sinirindaki bir noktayi belirten bir nesne özelligini etiketlemeye yönelik talimati almayi; nesnenin bir sinirina yönelik bir noktayi belirlemeyi içermektedir. 14. Istem 11 ila 13'ten herhangi birine uygun yöntem olup, d) adimi ile e) adimi arasinda, yakalanan görüntünün tüm dört noktayi içermedigini belirleme, haptik, akustik veya optik sinyal saglayan aktiflestirilmis bir gösterge (106) araciligiyla, mobil cihazin (100) aktiflestirilmis gösterge (106) yönüne hareket ettirilmesi gerektigini belirtme adimini da içermektedir. 15. Onceki istem 11 ila 14'ten herhangi birine uygun yöntem olup, burada yöntem, mobil cihaz (100) yakalanan görüntünün tüm dört noktayi içerdigini belirlediginde, bahsedilen mobil cihazin (100) bir görüntü yakalamaya hazir halde oldugunu belirtmeyi, bir görüntü yakalamayi ve görüntüyü mobil cihazin (100) bir belleginde (103) depolamayi içermektedir.
TR2019/02592A 2019-02-21 2019-02-21 Cep telefonu di̇key yakalama modu TR201902592A2 (tr)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
TR2019/02592A TR201902592A2 (tr) 2019-02-21 2019-02-21 Cep telefonu di̇key yakalama modu

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
TR2019/02592A TR201902592A2 (tr) 2019-02-21 2019-02-21 Cep telefonu di̇key yakalama modu

Publications (1)

Publication Number Publication Date
TR201902592A2 true TR201902592A2 (tr) 2020-09-21

Family

ID=75525908

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
TR2019/02592A TR201902592A2 (tr) 2019-02-21 2019-02-21 Cep telefonu di̇key yakalama modu

Country Status (1)

Country Link
TR (1) TR201902592A2 (tr)

Similar Documents

Publication Publication Date Title
WO2021008456A1 (zh) 图像处理方法、装置、电子设备及存储介质
US9661214B2 (en) Depth determination using camera focus
JP6392991B2 (ja) 画像による空間パラメータ特定方法、装置、プログラム、記録媒体および端末機器
US9262067B1 (en) Approaches for displaying alternate views of information
US9106821B1 (en) Cues for capturing images
US9332167B1 (en) Multi-directional camera module for an electronic device
CN107771310B (zh) 头戴式显示设备及其处理方法
US20140043209A1 (en) Stacked device position identification
CN109886208B (zh) 物体检测的方法、装置、计算机设备及存储介质
US20230266846A1 (en) Electronic apparatus having a sensing unit to input a user command and a method thereof
US20160284130A1 (en) Display control method and information processing apparatus
WO2015103745A1 (en) An apparatus and associated methods for image capture
KR20170136797A (ko) 구형 컨텐츠 편집 방법 및 이를 지원하는 전자 장치
US20180137648A1 (en) Method and device for determining distance
KR20140142441A (ko) 전자 장치 및 전자 장치의 3차원 모델링을 위한 촬영방법
US20230368417A1 (en) Pose determining method and related device
US20240125603A1 (en) Road Recognition Method and Apparatus
US10481733B2 (en) Transforming received touch input
CN112308103A (zh) 生成训练样本的方法和装置
JP7472281B2 (ja) 電子機器及びフォーカス方法
CN111127541A (zh) 车辆尺寸的确定方法、装置及存储介质
US9350918B1 (en) Gesture control for managing an image view display
CN112381729A (zh) 图像处理方法、装置、终端及存储介质
TR201902592A2 (tr) Cep telefonu di̇key yakalama modu
EP3700189B1 (en) Mobile phone vertical capture mode