TR201815223T4 - Dökülebilir sıvı kumaş yumuşatma bileşimleri. - Google Patents

Dökülebilir sıvı kumaş yumuşatma bileşimleri. Download PDF

Info

Publication number
TR201815223T4
TR201815223T4 TR2018/15223T TR201815223T TR201815223T4 TR 201815223 T4 TR201815223 T4 TR 201815223T4 TR 2018/15223 T TR2018/15223 T TR 2018/15223T TR 201815223 T TR201815223 T TR 201815223T TR 201815223 T4 TR201815223 T4 TR 201815223T4
Authority
TR
Turkey
Prior art keywords
composition
polymer
water
weight
ester
Prior art date
Application number
TR2018/15223T
Other languages
English (en)
Inventor
Boardman Christopher
Ann Clowes Elizabeth
Graham Peter
Stephen Grainger David
Allan Hunter Robert
Perry Janette
Original Assignee
Unilever Nv
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Unilever Nv filed Critical Unilever Nv
Publication of TR201815223T4 publication Critical patent/TR201815223T4/tr

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C11ANIMAL OR VEGETABLE OILS, FATS, FATTY SUBSTANCES OR WAXES; FATTY ACIDS THEREFROM; DETERGENTS; CANDLES
    • C11DDETERGENT COMPOSITIONS; USE OF SINGLE SUBSTANCES AS DETERGENTS; SOAP OR SOAP-MAKING; RESIN SOAPS; RECOVERY OF GLYCEROL
    • C11D3/00Other compounding ingredients of detergent compositions covered in group C11D1/00
    • C11D3/0005Other compounding ingredients characterised by their effect
    • C11D3/001Softening compositions
    • C11D3/0015Softening compositions liquid
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C11ANIMAL OR VEGETABLE OILS, FATS, FATTY SUBSTANCES OR WAXES; FATTY ACIDS THEREFROM; DETERGENTS; CANDLES
    • C11DDETERGENT COMPOSITIONS; USE OF SINGLE SUBSTANCES AS DETERGENTS; SOAP OR SOAP-MAKING; RESIN SOAPS; RECOVERY OF GLYCEROL
    • C11D1/00Detergent compositions based essentially on surface-active compounds; Use of these compounds as a detergent
    • C11D1/38Cationic compounds
    • C11D1/62Quaternary ammonium compounds
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C11ANIMAL OR VEGETABLE OILS, FATS, FATTY SUBSTANCES OR WAXES; FATTY ACIDS THEREFROM; DETERGENTS; CANDLES
    • C11DDETERGENT COMPOSITIONS; USE OF SINGLE SUBSTANCES AS DETERGENTS; SOAP OR SOAP-MAKING; RESIN SOAPS; RECOVERY OF GLYCEROL
    • C11D3/00Other compounding ingredients of detergent compositions covered in group C11D1/00
    • C11D3/16Organic compounds
    • C11D3/37Polymers
    • C11D3/3746Macromolecular compounds obtained by reactions only involving carbon-to-carbon unsaturated bonds
    • C11D3/3769(Co)polymerised monomers containing nitrogen, e.g. carbonamides, nitriles or amines
    • C11D3/3773(Co)polymerised monomers containing nitrogen, e.g. carbonamides, nitriles or amines in liquid compositions

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
  • Oil, Petroleum & Natural Gas (AREA)
  • Wood Science & Technology (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Treatments For Attaching Organic Compounds To Fibrous Goods (AREA)
  • Compositions Of Macromolecular Compounds (AREA)

Abstract

Mevcut buluş, viskoziteyi modifiye edici polimerler içeren dökülebilir sıvı kumaş yumuşatma bileşimlerine ilişkindir.

Description

TEKNIK ALAN Mevcut bulus, Viskoziteyi modifiye edici polimerler içeren dökülebilir sivi kumas yumusatma bilesimlerine iliskindir.
BULUSA VE ÖNCEKI TEKNIGE ILISKIN BILINEN HUSUSLAR Tüketici tercihi kumas yumusaticilarin 25 OC°de ve 106 5'1 ,de en az 30 mPas bir viskoziteye sahip olmasindan yanadir. Yumusatici etkin maddesinin (katyonik) konsantrasyonu ne kadar yüksekse ve tavsiye edilen doz ne kadar düsükse, içsel bilesim viskozitesi o kadar yüksek hale gelir ve etkili dagilim açisindan daha fazla sorun olusturur.
Sivi bilesimlerin tüketici tercihi açisindan fazla ince olabilecek viskozitesi bir koyulastirici polimer ilavesiyle artirilabilir. Bu tür bir katki maddesi suyla sistiginde <1 0 mikron çapli olan polimer jellerden olusur. Bu parçaciklar kuvvetli kolloidal etkilesimler sergiler ve dagilabilirligin azalmasi pahasina Viskoziteyi artirirlar. Bu zayif dagilabilirlik eger ürün bir çamasir makinesi deterjan gözünden dagitilacaksa önemli sorunlara yol açar ve elde yikama durumunda tatmin edici degil olarak da algilanir. Kötü dagilim kötü kumas yumusatmaya yol Strüktürlü bir kumas yuinusatma sivisi katyonik bir yumusatici etkin maddesinin (tipik olarak bir kuatemer amonyum bilesik) su içinde süspanse oldugu çok sayida faz içerir. Su ve karistirilamaz yumusatici etkin maddesinden bir dagilim tipik olarak strüktürlü iki tabakali bir mikrostrüktür, örnegin çok tabakali kesecikler seklinde mevcuttur. Ortaya çikan sivi karmasik akis davranisi (Newton,a uymayan akis) ve sivi içinde kisa ila orta erimli düzen sergiler. parçacik boyutuna sahip suda çözünmez bir parçacikli madde içeren kumas yumusatici bilesimler açiklanmaktadir. Bu çözünmez parçacikli maddenin eklenmesinin yumusayan kumasin özelliklerini gelistirdigi söylenmektedir. Cam boncuklar ve mikro balonlar, nisasta ve az sisen baska maddeler örnek olarak verilmektedir. Yüksek sisme gücüne (>15) sahip parçacikli maddelerden kaçinilmasi gerektigi çünkü bu tür bir sismenin faydalari azaltacagi açiklanmistir. Giysiler üzerine böylesine büyük bir kati parçaciklar kütlesinin çökelmesi istenmez. bilesimleri açiklanmakta olup, söz konusu bilesimler düsük bir payda suda çözünür polimer ve nispeten yüksek bir seviyede çapraz baglanma sergiler ve bu sekilde bariz ölçüde gelismis bir agirlik verimi ve kirin yeniden çökelmesinde azalma ortaya çikar. Bu polimerler arzu edilen dagilim gelismelerini saglamak için fazla küçük parçaciklar içerir.
BULUSUN ÖZETI Bulusa göre asagidakileri içeren bir dökülebilir sivi kumas yumusatma bilesimi saglanmaktadir: a) bir katyonik kumas yuinusatici etkin maddesi; b) 25 ila 5000 mikron bir hacimce ortalama parçacik boyutuna sahip viskoziteyi artirici parçaciklar, parçaciklar parçacik bazinda agirlikça %507den az çapraz baglanmis suda sisebilir polimer ve parçacik bazinda agirlikça en az %50 absorbe edilmis su içerir, polimer miktari kumas yumusatma bilesiminin agirlikça en az c) ayrica su, sahiptir.
Bulusta kuinaslarin yumusatilmasina iliskin bir çözeltinin saglandigi bir usul de açiklanmakta olup, söz konusu usul bulusa uygun bir bilesiinin su içinde dagitilmasini içerir.
BULUSA ILISKIN AYRINTILI ACIKLAMA Bilesim Bilesim dagitilabilir, dökülebilir bir sivi kumas yumusatma bilesimidir. Dagitilabilir ifadesi parçaciklarin suya eklendiklerinde sivi içinde ayrilarak bir dagilim olusturinalari anlainina gelir. Iyi dagilim parçaciklarin sivi içinde iyi, esit ayrilmasi ve ayrilma hiziyla tanimlanir.
Dagilim degerlendirmesi için uygun bir usul asagida açiklanmaktadir. Burada 1 ila 5 bir ölçekte bir Dagilim Indeksi (DI) verilmektedir. musluk suyu içine dökülür. 30 saniye sonra ortaya çikan karisim görsel olarak incelenir ve 1 - bir ölçekte ve gerektiginde yarim puanlari da kullanarak derecelendirilir. Ölçek asagidaki sekilde tanimlanir:- Derece 1: Çözelti topaklar veya döküntüler olmadan homojen dagilmistir.
Derece 2: Ürün sadece birkaç küçük topak veya döküntüyle birlikte esit bir dagilim ortaya çikartarak dagilir.
Derece 3: Ürün çogunlukla küçük topaklar veya döküntüler ortaya çikartarak dagilir ancak dagilim incedir ve hafif bulanik/renklenmis çözelti ortaya çikartir.
Derece 4: Ürün birkaç orta ve/veya büyük boyutlu topaga parçalanir, ince dagilim olmaz; su büyük ölçüde berrak ve renksiz kalir.
Derece 5: Ürün suya girdiginde hiçbir sekilde parçalanmaz. Tipik olarak berrak su içinde bir veya iki büyük topak olusturur.
Eger istenirse, karisim ayni derecelendirme ölçegini kullanarak yeniden degerlendirilmeden önce düz bir spatula ile saniyede bir hizda 5 devir gerçeklestirerek karistirilabilir.
Mevcut bulusa ait kumas yumusaticilar kullanim öncesinde veya sirasinda su içinde dagitilir. da tercihen 180 ila 350 mPas araliginda bir Viskoziteye sahiptir. Uygun herhangi bir viskozimetre, örnegin Haake VT550 veya Thermo Fisher RS600 kullanilabilir.
Bilesim tercihen geleneksel koyulastirici polimerlerden büyük ölçüde muaftir, yani bilesimde geleneksel koyulastirici polimer kullanilabilir. Bu bulus baglaminda geleneksel koyulastirici polimerler, çözelti fazinda uzun boylu ölçeklere ulasan genisleyebilir polimerler (örnegin, modifiye selüloz maddeler, örnegin hidroksil-etil selüloz (HEC), sodyum karboksi-metil selüloz (SCMC) veya Ksantan zamki), yüzey aktif madde miselleri veya sivi kristal alanlari arasinda baglanti olusturan birlestirici koyulastiricilar (örnegin hidrofobik olarak modifiye poliakrilatlar (hidrofobik alkali sisebilir emülsiyonlar - HASE)) ve Krieger-Dougherty denklemi ile açiklandigi üzere çözelti fazinin Viskozitesini artirmak için yeterli faz hacmini tutan küçük parçacikli mikrojeller (örnegin poliakrilatlar (karbomerler)) anlamina gelir.
Bilesimde geleneksel koyulastiricilara ait mikrojel parçaciklar mevcut bulusta kullanilan parçaciklara göre çok daha küçüktür (< 10 mikron) ve kuvvetli bir kolloidal etkilesim sergilerler, ki bu da viskoz dagilimlar yapma kapasitelerini daha da güçlendirir ancak viskozite arttikça dagilimin kötülesmesi dezavantaji söz konusudur.
Mevcut bulusa ait bilesimlerin sadece gelismis koyulastirici ve suyla seyreltildiklerinde gelismis dagilim saglama faydalari olmakla kalmayip, viskoziteyi artirici büyük parçaciklardan kaynaklanan çevresel ve sürdürülebilir bir faydalari da vardir. Bilesimde bu parçaciklarin olusturdugu kütlenin çogu sudur, ki bu da bilesimin gereksiz kimyasallari kullanmadan tüketicinin arzu ettigi faydalari saglamasina imkan verir. Ayrica yumusatilmakta olan kumas üzerinde parçaciklarin çökelmesi söz konusu oldugunda, kuruma sonrasinda bu parçaciklar çok düsük bir agirliga ve etkiye sahip olacaktir.
Viskozitevi Artirici Parçaciklar Parçaciklar düsük bir içsel viskozitesi ve baglantili olarak iyi dagilabilirligi olan bir baz siviya eklenir, bu sekilde seyreltilmemis kaldigi sürece sivida bir viskozite artisi saglanir.
Parçaciklar suda sisebilir çapraz bagli polimerden olusturulur ve bilesimdeki suyun bir kismini absorbe ederek belli ölçüde siser. Bu tür sismis parçaciklar daha fazla yer kaplar.
Bu viskoziteyi artirici parçaciklar 10 ila 400 mikron bir ortalama kuru boyuta sahiptir.
Bununla birlikte, su mevcudiyetinde polimer siser, bu durumda parçaciklar 25 ila 5000 olur. Aksi belirtilmedigi sürece bütün boyut ölçümleri su mevcudiyetindeki, yani Sismis haldeki boyut olarak belirtilecektir. Genel olarak tercih edilen polimerler viskoziteyi artirici parçaciklari olusturmak üzere kendi agirliklarinin yaklasik 50 kati su emer. Bu eger katyonik olmasaydi ve sisme saf su içinde gerçeklesseydi olacak olandan daha azdir. Bu durumda ayni polimer kendi agirliginin 450 katina dek su emebilirdi. Bilesimdeki parçacik miktarinin bilesimde bulunan suyun %50lsinden azini emmesi tercih edilir.
Tüm parçacik boyutlari hacimce ortalama olarak hesaplanmistir. Kuru parçaciklar parçaciklardaki artik nemin agirlikça %10°dan az olmasi (105 oC'de bir kurutma firininda 2 saat tuttuktan sonraki agirlik kaybi olarak hesaplanir) anlamina gelir.
Parçaciktaki polimer suda çözünmez. Bulus baglaminda, suda çözünmez 20 °C3de minerali giderilmis su içinde agirlikça %1 x 10`3”ün altinda, tercihen agirlikça %1 x 10'4,ün altinda, daha tercihen agirlikça %1 x 10`8iin alti ila %1 x 10`6 arasinda bir çözünürlüge sahip maddeler olarak tanimlanir.
Polimer madde parçacigin bilesim içinde bulunan diger maddelerle reaktif olacagi, bir baska deyisle bilesim kapsaminda etkisiz kalacagi sekilde seçilmelidir.
Olusan parçaciklardaki polimer çözünmez olsa da, polimer hammaddesi çogunlukla tamamlanmamis çapraz baglanmadan kaynaklanan biraz çözünür bilesen içerebilir. Çözünür bilesenlerin miktari, polimer agirliginca tercihen agirlikça %15°ten daha azdir, daha tercihen Bulusa ait bilesimlerde kullanim için tercih edilen sisebilir polimer parçaciklarda en az bir katyonik monomer ve istege bagli olarak noniyonik ve/veya anyonik monomerler içeren çapraz baglanmis sisebilir bir polimer de mevcut olup; burada söz konusu polimer, burada tanimlanan sekilde %15,ten daha az bir ekstrakte edilebilir (çözünür) polimer miktarina ve polimere göre 500 ppm (milyonda pay) ila 10,000 ppm bir çapraz baglayici madde konsantrasyonuna sahiptir, söz konusu polimer jel polimerlesmesi ile elde edilir. Tercih edilen bir düzenlemede, polimerin ekstrakte edilebilir miktari hidratasyon öncesinde polimerin toplam agirligi baz alindiginda tercihen yüzde10°un altindadir ve daha tercihen yüzde 7.5,in altindadir.
Tercih edilen çapraz baglanmis sisebilir bir polimer islak haldeyken, yani su gibi bir uygun çözücüyle birlestiginde bir polimer jel olusturur.
Polimerler homopolimerler veya kopolimerler olabilir.
Parçaciklarin yapiminda kullanilacak polimerin imalatinda jel polimerlesmesinin kullanilmasi avantajli olur. Bu polimerlesme türü gereken boyut büyüklügünde kuru parçaciklar üretir. Jel polimerlesmesiyle üretilen polimer kütlesi daha küçük parçalara parçalanabilir ve eger gerekirse, örnegin elekten geçirerek gereken boyut araliginda üç boyutlu polimer parçaciklar elde etmek için siniIlandirilabilir. Uzman kisi, suyla birlestiginde viskoziteyi artirici büyük parçaciklar elde etmek için gereken boyut araligindaki polimer parçaciklari üreten diger polimerlestirme usullerini bilecektir. Çapraz baglanmis polimerler, içinde suyun emilebilecegi üç boyutlu bir ag örgüsüne sahiptir.
Su ag örgüsü içine nüfuz ettiginde, bir katyonik madde mevcut oldugunda parçacigin hacmi baslangiçtaki parçacik hacminin 10 ila 100 katina artar. Ortaya çikan parçacik viskoziteyi artirici parçaciktir. Baz bilesimine suyla dolu bu parçaciklarin dahil edilmesi bilesimin viskozitesinde artisa yol açar.
Parçaciklari içeren kumas yumusatici bilesimlerin toplam performansi daha küçük boyutlu geleneksel katyonik poliinerik koyulastiricilar içeren ayni bilesime göre gelisme göstermistir. Özellikle, bekletme durumunda daha yüksek stabiliteye ve daha istenen reolojiye sahip olduklari bulunmustur.
Bulusa ait bilesimlerde kullanim için uygun katyonik çapraz baglanmis sisebilir polimerler jel polimerlesmesi yoluyla hazirlanabilmekte olup, bunun için asagida belirtilenler polimerlestirilir; - en az bir katyonik monomer; - ve istege bagli olarak baska noniyonik ve/Veya anyonik monomerler; - bir çapraz baglayici madde ve istege bagli olarak bir zincir aktarim maddesi mevcudiyetinde.
Polimerin toplam yükü tercihen katyoniktir, ancak noniyonik polimerler de uygun olabilir. Bir katyonik polimerin en az bir katyonik monomer içermesi gereklidir. Bir baska deyisle, polimer anyonik ve/veya noniyonik monomerler içerdiginde, katyonik yüklerin miktari anyonik yüklerin miktarindan daha fazladir.
Jel polimerlesmesi, bir jel elde etmek üzere suda çözünür monomerlerin bir sulu ortam içinde polimerlestirilmesinden olusan, daha sonra bu jelin genellikle kesildigi veya dilimlendigi ve kurutuldugu ve bu sekilde toz formda bir polimerin elde edildigi gayet iyi bilinen bir polimerlestirme teknigidir. Ortaya çikan polimer kullanim öncesinde önceden su veya bir baska çözücüye eklenebilir. Bir toz seklinde de kullanilabilir. Çapraz baglanmis polimerler asagidaki asamalari içeren bir jel polimerlesmesi islemini kullanarak hazirlanabilir: - bir sulu ortam, genellikle su içine bir çapraz baglayici madde ve istege bagli olarak bir zincir aktarim maddesi inevcudiyetinde en az bir katyonik inonomerin ve istege bagli olarak baska noniyonik ve/Veya anyonik monomerlerin eklenmesi; I polimerlesmenin baslatilmasi; - birjelin elde edilmesi; - jelin kati parçaciklara, genellikle bir toza dönüstürülmesi.
Ortaya çikan jel geleneksel tarzda, örnegin jel kütlesini parçalara keserek ve/Veya jel kütlesini iri deliklerden ekstrüde ederek, istege bagli olarak ekstrüzyon öncesinde veya sonrasinda jeli keserek ve jel parçasini kurutarak toza dönüstürülür. J et ögütme de kullanilabilir. Çapraz baglanmis sisebilir polimer yumusatici bilesime bir toz veya bir sivi dagilim seklinde eklenebilir. Eklenen miktar tercihen agirlik olarak %01 ve %10, daha tercihen %02 ve %7 arasinda bulunur. Bu miktar henüz su emmeinis kuru toz formunda polimere karsilik gelir.
Polimerlesme çogunlukla genel olarak bir redoks çifti, örnegin sodyum persülfat ve sodyum metabisülfit ile indüklenen bir radikal polimerlesmesidir. Çapraz baglayici madde konsantrasyonu monomerlerin toplam miktarina göre agirlik olarak 500 ppm ila 10000 ppm araliginda bulunur.
Asagida, bunlarla sinirli kalmamak kaydiyla bir çapraz baglayici maddeler listesi verilmektedir: metilen bisakrilamit (MBA), etilen glikol diakrilat, polietilen glikol dimetakrilat, diakrilamit, triallilamin, glioksal, glisidil eter tipi bilesikler, örnegin etilenglikol diglisidil eter, allilpentaeritritol, trimetilolpropan diallileter veya uzman kisinin bildigi çapraz baglanmayi mümkün kilan bir baska madde.
Tercih edilen çapraz baglayici maddeler metilen bisakrilamit (MBA), triallilamin ve allilpentaeritritoldür.
Kullanilan çapraz baglayici madde metilen bisakrilamit oldugunda, monomerlere göre konsantrasyonu agirlik olarak tercihen 500 ppm ve 5000 ppm arasindadir.
Kullanilan çapraz baglayici madde triallilamin oldugunda, monomerlere göre konsantrasyonu agirlik olarak tercihen 1000 ve 10000 ppm arasindadir. Çapraz baglanmis sisebilir polimerin hazirlanmasinda kullanim için uygun katyonik monomerler tercihen asagidaki monomerlerden ve kuatemize veya tuzlastirilmis türevlerden olusan gruptan seçilir: dimetilaminopropilmetakrilamit, dimetilaminopropilakrilamit, diallilamin, metildiallilamin, dialkilaminoalkil-akrilat, dialkilaminoalkil-metakrilat, dialkilaminoalkil-akrilamit ve dialkilaminoalkil-metakrilamit.
Bazi katyonik monomerlerin dagilabilirlik özellikleri bakimindan optimum bir performansa sahip olduklari bulunmustur. Dolayisiyla tercih edilen bir katyonik monomer dimetilaminoetil-metakrilattan ve bunun kuatemize veya tuzlastirilmis türevlerinden ve/veya dimetilaminopropilmetakrilamitten ve bunun kuatemize veya tuzlastirilinis türevlerinden olusan gruptan seçilir.
En fazla tercih edilen bir düzenlemede, katyonik monomer dimetilaininoetil metakrilat metil klorür tuzu veya dimetilaminoetil metakrilat kuaterner tuzudur.
Bulusa ait bilesimde kullanim için çapraz baglanmis polimer asagidakilerin polimerlestirilmesiyle hazirlanabilir: - %50 molden daha fazla, tercihen %70 molden daha fazla, en fazla tercihen %80 molden daha fazla katyonik monomer; I istege bagli olarak baska noniyonik ve/veya anyonik monomerler; - monomerlerin toplam agirligina göre 500 ppm ila 10000 ppm arasinda bulunan bir miktarda çapraz baglayici madde mevcudiyetinde, burada monomerlerin toplam miktari %lOOidür.
Bu yüzdeler monomerlerin toplam miktarina dayanir. Bununla birlikte, çapraz baglayici madde miktari ve zincir aktarim maddesi miktari monomerlerin toplam agirligina göre, yani yukarida bahsedilen %100 mol monomere göre agirlik olarak ppm (milyonda pay) cinsindendir.
Polimerlesme karisiminda polimerin zincir uzunlugunu ve çapraz baglanma yogunlugunu kontrol etmek için zincir aktarim maddeleri, örnegin izopropil alkol, sodyum hipofosfit, merkaptoetanol kullanilabilir.
Bir zincir aktarim maddesi kullanildiginda, bunun konsantrasyonu toplam monomer miktarina göre agirlik olarak 10 ppm ila 1000 ppm araligindadir.
Bulusa ait bilesimlerde kullanilan çapraz baglanmis polimerin hazirlanmasinda kullanim için tercih edilen noniyonik monomerler akrilamit, metakrilamit, N-Alkil akrilamit, N-Vinil pirrolidon, N-vinil formamit, N-Vinil asetamit, vinilasetat, Vinil alkol, akrilat esterler ve allil alkolden olusan gruptan seçilir. Tercih edilen bir noniyonik monomer akrilamittir.
Bulusa ait bilesimlerde kullanilan çapraz baglanmis polimerin hazirlanmasinda kullanim için tercih edilen anyonik monomerler akrilik asit, metakrilik asit, itakonik asit, krotonik asit, maleik asit, fumarik asit, ayrica bir sülfonik asit veya fosfonik asit islevlerini yerine getiren monomerler, örnegin 2-akrilamido-2-meti1propan sülfonik asitten (ATBS) olusan gruptan seçilir, burada söz konusu anyonik monomerler asit veya kismen veya tamamen tuzlastirilmistir. Daha fazla tercih edilen anyonik monoinerler akrilik asit ve 2-akrilamido-2- metil propan sülfonik asit (ATBS) olup, söz konusu anyonik monomerler asittir veya kismen veya tamamen tuzlastirilmistir.
Istege bagli olarak, çapraz baglanmis polimer hidrofobik özellige sahip monomerleri de içerebilir.
Tercih edilen çapraz baglanmis suda sisebilir bir katyonik polimer metil klorür (katyonik monomer), akrilainit (noniyonik monoiner) ve metilen bisakrilamit (çapraz baglayici madde) ile kuatemize edilmis dimetil aminoetil metakrilatin jel polimerlesmesiyle elde edilir.
Suyla ekstrakte edilebilir polimer miktari polimer su içinde dagilima tabi tutuldugunda ekstrakte edilebilecek polimer kütlesi ve toplam polimer kütlesi arasindaki orandir. Çapraz baglanmis polimerde suyla ekstrakte edilebilir polimer miktarini hesaplama usulü kolloidal titrasyonun kimyagerler ve teknikte uzman kisi tarafindan gayet iyi bilinen temel prensibine dayanir.
Usul suda çözünür kismin ("ekstrakte edilebilir" polimer) polimerin suda çözünmez kismindan ayrilmasiyla sadece suda çözünür kismi içeren bir filtratin elde edilmesinden ve sonra filtrattaki suda çözünür polimer miktarinin kolloidal titrasyonla ölçülmesinden olusur.
Suyla ekstrakte edilebilir polimer miktari filtrattaki polimer kütlesi ve toplam polimer kütlesi arasindaki orandir.
Bu asama suda çözünür polimerden çözünmez polimerin (sismis parçaciklarin) ayrilmasindan olusur: 0.5 g (g olarak m0) polimer 800 ml iyonu giderilmis su içeren bir deney tüpüne eklenir. Karisim 6 saat bir manyetik karistiriciyla hafifçe karistirilir. Daha sonra, 8 g NaCl eklenerek ekstraksiyon tamamlanir. Tuz çözeltisi 1 saat daha karistirilir. Daha sonra polimer karisimi 100 nm bir elekten filtre edilir ve 15 dakika sonra agirligini (g olarak M0) ölçmek üzere filtrat toplanir. F iltrattaki "suyla ekstrakte edilebilir" polimer miktari titre edilir.
Asama 2: Polimer Titrasvonu Titrasyon prensibi katyonik polimerlerin yük yogunlugunun hesaplanmasinda kullanilan bilinen bir kolloidal titrasyondur. Kolloidal titrasyon su sekilde gerçeklestirilir: Iyonu giderilmis su içinde 243,300 g/mol molekül agirligina sahip bir PVSK polimeri çözündürerek, bu sekilde 0.0025 N (N/400) konsantrasyona sahip bir çözelti elde ederek bir potasyum polivinil sülfat (PVSK) çözeltisi hazirlanir.
Iyonu giderilmis suda 0,] N bir hidroklorik asit çözeltisi hazirlanir.
Titrasyon hidroklorik asitle (pH:4) asitlendirilmis ve 2 ila 3 damla mavi endikatörle renklendirilmis 30 g polimer çözeltisinde (filtrat) gerçeklestirilir. Renk maviden mora dönene dek (denge) yavas yavas PVSK çözeltisi eklenir.
Daha sonra suyla ekstrakte edilebilir polimer miktari ("ekstrakte edilebilen maddelerin" yüzdesi) asagidaki denklem sayesinde (i) denge durumunda ölçülen PVSK hacmine, (ii) polimer bilesimine, (iii) polimer agirligina ve (iv) reaktiflerin molaritesine göre belirlenir: ><100 Veq: denge durumunda eklenen PVSK çözeltisinin ml olarak hacmi.
M0: Asama l”de elde edilen toplam filtratin gram olarak kütlesi.
X: monomerlerin toplam miktari baz alindiginda katyonik monomerlerin agirlikça yüzdesine karsilik gelir. y: katyonik monomerin molekül agirligina karsilik gelir.
Uzinan kisi, yeterince düsük bir suda çözünür polimer payina ve istenilen reolojiye sahip bir nihai polimer elde etmek için çapraz baglanma miktarinin nasil çesitlendirilecegini bilecektir. Örnegin, diger parametreler ayni kaldiginda çapraz baglayici madde konsantrasyonundaki bir artisin ekstrakte edilebilir polimer miktarinda bir azalmaya yol açacagi bilinir. Bunun tersi de Katvonik Kumas Yumusatici Etkin Maddesi Mevcut bulusa ait bilesimler bir katyonik kumas yumusatici etkin maddesini içerir.
Bulusa ait kumas yumusatma bilesimleri seyreltik veya konsantre olabilir. Seyreltik ürünler tipik olarak agirlikça yaklasik %8,e dek, tercihen agirlikça %2 ila 8 yumusatici etkin maddesi içerir, konsantre ürünler agirlikça yaklasik %8 ila yaklasik %50, tercihen agirlikça %8 ila etkin maddeli bilesimler "süper konsantre" olarak tanimlanir ve mevcut bulusun kapsamina da dahil edilir. Kumas yumusatici etkin maddesi, örnegin bilesim agirliginca %05 ila %35, tercihen %2 ila %30, daha tercihen %5 ila %25 ve en fazla tercihen %8 ila %20 miktarlarinda kullanilabilir.
Bulusa ait durulama suyuna katilan yumusatici bilesimlerde kullanilmasi tercih edilen yumusatici etkin maddesi bir kuatemer amonyum bilesiktir (QAC). Mevcut bulusa ait bilesimlerde kullanilmasi tercih edilen kuatemer amonyum bilesikler bir ester baglanti içeren bagli bilesenlerin bir karisimini içeren ester bagli trietanolamin (TEA) kuatemer amonyum bilesiklerdir. En fazla tercihen ester bagli kuatemer amonyum bilesik doymamis yag zincirleri içeren ester bagli bir trietanolainin kuatemer ainonyum bilesiktir.
Tipik olarak, TEA bazli kumas yumusatici etkin maddeler bilesigin mono-, di- ve tri-ester formlarindan bir karisimi içermekte olup, burada di-ester bagli bilesen kumas yumusatici bilesigin agirlikça en fazla %707ini, kumas yumusatici bilesigin agirlikça tercihen en fazla10 örnegin %1 1 monoester içerir. Tercih edilen sertlestirilmis türde bir etkin madde 18 ila 22 dagilimina sahiptir. Yumusak bir TEA kuat %25 ila %45, tercihen %30 ila %40 monoester: örnegin 40:50: 10 bir tipik m0n01diztri ester dagilimina sahip olabilir.
Mevcut bulusta kullaniin için uygun kuatemer amonyum bilesiklerin (QACIer) bir ilk grubu asagidaki formül (I) ile temsil edilmekte olup: Rl-Nl-[(CH2)n(OH)ls-m X' (0 burada her R bagimsiz olarak bir C5-35 alkil veya alkenil grubundan seçilir; Rl bir Ci_4 alkil, C2_4 alkenil veya a Ci-4 hidroksialkil grubunu temsil eder; T genellikle O-CO°dur (yani karbon atomu vasitasiyla Rlye bagli bir ester grubu) ancak alternatif olarak CO-O olabilir (yani oksijen atomu vasitasiyla R”ye bagli bir ester grubu ); n 1 ila 47ten seçilen bir sayidir; m 1, 2 veya 3 ”ten seçilen bir sayidir; ve X' bir anyonik karsi iyon, örnegin bir halojenür veya alkil sülfat, örnegin klorür veya metilsülfattir. Formül Pin di-ester varyantlari (yani m = 2) tercih edilir ve tipik olarak kendilerine birlesik mono- ve tri-ester analoglarina sahiptirler. Bu maddeler mevcut bulusta kullanim için özellikle uygundur. Özellikle tercih edilen maddeler trietanolamonyum metilsülfat di-esterleri bakimindan zengin preparasyonlar, yani "TEA ester kuatlar" olarak geçenlerdir.
Ticari örnekleri StepantexTM UL85, (Stepan), PrapagenTM TQL, (Clariant) ve TetranleM AHT-l, (Kao), (her ikisi trietanolamonyum metilsülfat di-[sertlestirilmis donyagi ester]), AT- 1 (trietanolamonyum metilsülfat di-[donyagi ester]) ve L5/90 (trietanolamonyum metilsülfat di-[palm ester]) (her ikisi de Kao7dan) ve RewoquatTM WE15”i (Cio-Czo ve Ciö-Clg doymamis yag asitlerinden elde edilen yag açili kalintilarina sahip trietanolamonyum metilsülfat di-ester) (Evonik) içerir.
Yumusak kuatemer amonyum etkin maddeler, örnegin Stepantex VK90, Stepantex VT90, SPSS (Stepan), Ceca Noramine, Prapagen TQ (Clariant), Dehyquart AU-57 (Cognis), (tamami Kaoidan) de uygundur.
Bulusta kullanim için uygun QACllerin bir ikinci grubu formül (II) ile temsil edilmekte olup: (R1)3N+-(CH2)n-CH-TR2 X` (II) CH2TR2 burada her Ri grubu bagimsiz olarak Ci_4 alkil, hidroksialkil veya C2_4 alkenil gruplarindan seçilir; ve burada her R2 grubu bagimsiz olarak Cms alkil veya alkenil gruplarindan seçilir; ve burada 11, T ve X yukarida tanimlanan sekildedir.
Bu ikinci gruba giren tercih edilen maddeler 1,2 biS[donyagi-oiloksi]-3-trimetilam0nyum propan klorür, 1,2 bIS[sertlestirilmis donyagi-oiloksi]-3-trimetilamonyum propan klorür, 1,2- bIS[oleoiloksi]-3-trimetilamonyum propan klorür ve 1,2 bis[stearoiloksi]-3-trimetilamonyum propan klorürü içerir. Bu maddeler US 4,137,180 sayili belgede (Lever Brothers) açiklanmaktadir. Tercihen, bu maddeler de karsilik gelen bir mono-ester miktarini içerir.
Bulusta kullanim için uygun QAC°lerin bir üçüncü grubu formül (III) ile temsil edilmekte (Rl)2-N+-[(CH2),,-T-R burada her Ri grubu bagimsiz olarak C 1-4 alkil veya C2_4 alkenil gruplarindan seçilir; ve burada her R2 grubu bagimsiz olarak Cms alkil veya alkenil gruplarindan seçilir; ve 11, T ve X yukarida tanimlanan sekildedir. Bu üçüncü gruba giren tercih edilen maddeler bis(2-d0nyagi- oiloksietil)dimetil amonyum klorürü ve bunlarin sertlestirilmis çesitlerini içerir.
Kuaterner amonyum kumas yumusatma maddesinin iyot degeri tercihen 0 ila 80, daha tercihen 0 ila 60 ve en fazla tercihen 0 ila 45”tir. Iyot degeri uygun sekilde seçilebilir. Esas itibariyla bulusa ait bilesimlerde 0 ila 5, tercihen 0 ila 1 bir iyot degerine sahip doymus madde kullanilabilir. Bu tür maddeler "sertlestirilmis" kuatemer amonyum bilesikler olarak bilinir.
Iyot degerlerine iliskin bir baska tercih edilen aralik 20 ila 60, tercihen 25 ila 50, daha tercihen 30 ila 45,tir. Bu türden bir madde "yumusa " bir trietanolamin kuatemer amonyum bilesik, tercihen trietanolamin di-alkilester metilsülfattir. Bu tür ester bagli trietanolamin kuatemer amonyum bilesikler doymamis yag Zincirlerini içerir.
Johnson ve Shoolery referansinda açiklanan bir NMR spektroskopisi usulü ile bir maddede mevcut olan doymamislik derecesi ölçümüne karsilik gelir.
Bir baska yumusatici bilesik türü formül (IV) ile temsil edilen ester olmayan bir kuatemer amonyum madde olup: burada her R1 grubu bagimsiz olarak CM alkil, hidroksialkil veya C2,4 alkenil gruplarindan seçilir; her R2 grubu bagimsiz olarak Cm alkil veya alkenil gruplarindan seçilir ve X' yukarida tanimlanan sekildedir.
Bulusa ait bilesimler istege bagli olarak tercihen bir yagli seker türevi olan katyonik olmayan bir yumusatici madde içerebilir. Bir yagli seker türevi bir siklik poliolün (CPE) veya indirgenmis bir sakaritin (RSE) sivi veya yumusak kati bir türevi olup, söz konusu poliolde veya söz konusu sakaritte hidroksil gruplarinin %35 ila %1007ünden ortaya çikan söz konusu türev esterlenmis veya eterlenmistir. Türev bagimsiz olarak bir Cg-C22 alkil veya alkenil zincirine baglanmis iki veya daha fazla ester veya eter grubuna sahiptir.
Avantajli olarak, CPE veya RSE 20 °C”de önemli ölçüde kristalli bir özellige sahip degildir.
Aksine burada tarif edildigi gibi 20 °Cide tercihen sivi veya yumusak kati halindedir.
Mevcut bulusta kullanim için uygun sivi veya yumusak kati (burada tanimlanan sekilde) CPE,ler veya RSE”ler, baslangiçtaki siklik poliolün veya indirgenmis sakaridin hidroksil gruplarinin %35 ila %100”ünün CPE'lerin veya RSE°lerin gereken sivi veya yumusak kati halde olmasini saglayan gruplarla esterlenmis veya eterlenmis olmasindan kaynaklanir. Bu gruplar tipik olarak doymamislik, dallanma veya karisik zincir uzunluklari içerir.
Tipik olarak CPE7ler veya RSE,ler 3 veya daha fazla, örnegin 3 ila 8, özellikle 3 ila 5 ester veya eter grubuna veya bunlarin karisimlarina sahiptir. CPE veya RSE9nin ester veya eter gruplarindan ikisinin veya daha fazlasinin birbirinden bagimsiz olarak bir C8 ila (:22 alkil veya alkenil zincirine bagli olmasi tercih edilir. C8 ila C22 alkil veya alkenil gruplari dalli veya düz karbon zincirleri olabilir.
Tercihen hidroksil gruplarinin %35 ila %851, en fazla tercihen %40-80°i, daha da tercihen Tercihen CPE veya RSE en az %35, örnegin en az %40 tri veya daha yüksek ester içerir.
CPE veya RSE en az bir doymamis baga sahip ester veya eter gruplarina bagimsiz olarak baglanmis zincirlerden en az birine sahiptir. Bu durum uygun maliyetle sivi veya yumusak kati seklinde CPE veya RSE yapilmasini saglar. Ester/eter gruplarina, Örnegin kolza yagi, pamuk çekirdegi yagi, soya fasulyesi yagi, oleik, donyagi, palmitoleik, linoleik, erüsik veya baska doymamis bitkisel yag asitleri kaynaklarindan elde edilen agirlikli olarak doymamis yag zincirlerinin bagli olmasi tercih edilir.
Bu zincirler asagida ester veya eter zincirleri (CPE veya RSE,nin) olarak geçer.
CPE veya RSE ester veya eter zincirleri tercihen agirlikli olarak doymamistir. Tercih edilen CPE,ler veya RSE'ler sakaroz tetra-donyagi-at, sakaroz tetrarapeat, sakaroz tetraoleat, soya fasulyesi yagi veya pamuk çekirdegi yagi sakaroz tetraesterleri, sellobiyoz tetraoleat, sakaroz trioleat, sakaroz triapeat, sakaroz pentaoleat, sakaroz pentarapeat, sakaroz heksaoleat, sakaroz heksarapeat, soya fasulyesi yagi veya pamuk çekirdegi yagi sakaroz triesterleri, pentaesterleri ve heksaesterleri, glukoz tiroleat, glukoz tetraoleat, ksiloz trioleat veya agirlikli olarak doymamis yag asidi zincirlerinin bir karisimiyla sakaroz tetra-, tri-, penta- veya heksa- esterleri içerir. En fazla tercih edilen CPE,ler veya RSE7ler tekli doymamis yag asidi zincirleriyle olanlardir, yani herhangi bir çoklu doymamisligin kismi hidrojenleme ile atilmis oldugu CPE”ler veya RSEalerdir. Bununla birlikte çoklu doymamis yag asidi zincirlerine dayanan bazi CPE”ler veya RSEller, örnegin sakaroz tetralinoleat, kullanilabilir ancak çoklu doymamisligin çogu kismi hidrojenlemeyle atilmistir.
En yüksek derecede tercih edilen sivi CPE'ler veya RSE°ler yukaridakilerden herhangi biri ancak çoklu doymamisligin kismi hidroj enlemeyle atildigidir. Tercihen yag asidi zincirlerinin daha fazlasi bir doymamis bag içerir. Çogu durumda %65 ila %100,ü, örnegin %65 ila %95”i bir doymamis bag içerir.
Mevcut bulusla kullanim için CPE,ler tercih edilir. Inozitol tercih edilen bir siklik poliol örnegidir. Özellikle tercih edilen inozitol türevleridir.
Mevcut bulus baglaminda, siklik poliol terimi tüm sakarit formlarini kapsar. Aslinda bu bulusla kullanim için özellikle tercih edilenler sakaritlerdir. CPE,lerin veya RSE,lerin türetilmesi için tercih edilen sakarit örnekleri monosakaritler ve disakaritlerdir.
Monosakaritlerin örnekleri ksiloz, arabinoz, galaktoz, früktoz, sorboz ve glukozu içerir. Özellikle tercih edilen glukozdur. Disakaritlerin örnekleri maltoz, laktoz, sellobiyoz ve sakarozu içerir. Özellikle tercih edilen sakarozdur. Bir indirgenmis sakarit örnegi sorbitandir.
Sivi veya yumusak kati CPE`ler teknikte uzman kisilerin gayet iyi bildikleri usullerle hazirlanabilir. Bunlar siklik poliolün veya indirgenmis sakaridin bir asit klorürle açillenmesini; siklik poliol veya indirgenmis sakarit yag asidi esterlerinin çesitli katalizörler kullanarak trans-esterlestirilmesini; siklik poliolün veya indirgenmis sakaridin bir asit anhidrürle açillenmesini ve siklik poliolün veya indirgenmis sakaridin bir yag asidiyle sayili belgeler.
CPE veya RSE°nin 3 veya daha fazla, tercihen 4 veya daha fazla ester veya eter grubuna sahip olmasi tercih edilir. Eger CPE bir disakarit ise, disakaridin 3 veya daha fazla ester veya eter grubuna sahip olmasi tercih edilir. Özellikle tercih edilen CPE”ler 3 ila 5 bir esterlesme derecesine sahip esterler, örnegin sakaroz tri, tetra ve penta esterlerdir.
Siklik poliol bir indirgeyici seker ise, CPE,nin her halkasinin tercihen C1 konumunda bir eter veya ester grubuna sahip olmasi avantajli olur. Bu tür bilesiklerin uygun örnekleri metil glukoz türevlerini içerir.
Uygun CPE örnekleri alkil(poli)glukozitlerin esterlerini, özellikle 1 ila 2 bir polimerlesme derecesine sahip alkil glukozit esterleri içerir.
CPE veya RSEdeki doymamis (ve eger varsa doymus) zincirlerin uzunlugu Cs-sz, tercihen C12-C22,dlf. Bir veya daha fazla Ci-Cg zincir eklenmesi mümkündür ancak bunlar daha az tercih edilir.
Mevcut bulusta kullanim için uygun sivi veya yumusak kati CPE*ler veya RSE”ler katizsivi oranina sahip maddeler olarak tanimlanir. Tg NMR gevseme süresi hayvansal yaglar ve margarinler gibi yumusak kati ürünlerde kati:siv1 oranlarinin tanimlanmasi için yaygin olarak kullanilmaktadir. Mevcut bulusun amaçlari dahilinde, 100 us,nin altinda bir TZ sinyali olan her bilesen kati bilesen olan kabul edilir ve T2 2 100 us olan her bilesen sivi bilesen kabul edilir.
CPE ve RSE7lerde, önekler (örnegin tetra ve penta) sadece ortalama esterlesme derecelerini gösterir. Bilesikler monoester ila tamamen esterlenmis ester araligindaki maddelerin bir karisimi seklinde mevcuttur. Burada CPE'lerin ve RSE”lerin tanimlanmasinda kullanilan ortalama esterlesme derecesidir.
CPE veya RSE,ye ait HLB tipik olarak 1 ve 3 arasindadir.
Mevcut olmalari durumunda, CPE veya RSE bilesimde, bilesimin toplam agirligi baz örnegin %2-20 bir miktarda mevcuttur.
Bulusa ait bilesimlerde kullanilan CPE'ler ve RSE°ler sakaroz tetraoleat, sakaroz pentaerüsat, sakaroz tetraerüsat ve sakaroz pentaoleati içerir.
Silikon Esasli Kumas Yumusatici Maddeler (Ve Diger Kuat Olmayan Yumusatici Bilesikler! Bulusa ait bilesimler ayrica silikon esasli bir kumas yumusatici madde içerebilir. Tercihen kumas yumusatici silikon bir polidimetilsiloksandir.
Kumas yumusatici silikonlar, bunlarla sinirli kalmamak kaydiyla 1) islevsellestirilmemis silikonlari, örnegin polidiinetilsiloksan (PDMS) veya alkil (veya alkoksi) islevsel silikonlari; 2) amino, fenil, polieter, akrilat, silikonhidrit, karboksilik asit, kuaternize azot ve benzeri gibi bir veya daha fazla farkli türde islevsel grupla islevsellestirilmis silikonlari veya kopolimerleri Uygun silikonlar polidialkilsiloksanlar, tercihen polidimetilsiloksan, daha tercihen amino islevsellikli silikonlar; anyonik silikonlar ve karboksil islevsellikli silikondan seçilir. Örnegin Arristan 64, (CHT) veya Wacker CT45E (Wacker) gibi bir amino silikon da kullanilabilir.
Silikon emülsiyonlari söz konusu oldugunda, parçacik boyutu yaklasik 1 nm ila 100 mikron ve tercihen yaklasik 10 nm ila yaklasik 10 mikron araliginda olabilir ve bunlara mikroemülsiyonlar (< 150 nm), standart emülsiyonlar (yaklasik 200 nm ila yaklasik 500 nm) ve makroemülsiyonlar (yaklasik 1 mikron ila yaklasik 20 mikron) dahildir.
Bulusa ait bilesimde yumusatici madde olarak polialkil vaks emülsiyonlari, örnegin polietilen vaks da kullanilabilir.
Yardimci Yumusaticilar ve Yag Esasli Kompleks Yapici Maddeler Yardimci yumusaticilar kullanilabilir. Kullanilmalari durumunda bunlar tipik olarak bilesimin toplam agirligi baz alindiginda %01 ila %20 ve özellikle %05 ila %10 oraninda mevcuttur.
Tercih edilen yardimci yumusaticilar yag esterlerini ve yag N-oksitlerini içerir.
Kullanilabilecek yag esterleri yag monoesterlerini, örnegin gliserol monostearati, yag seker esterlerini, örnegin WO 01/4636] sayili belgede (Unilever) açiklananlari içerir.
Mevcut bulusa ait bilesimler yag esasli bir kompleks yapici madde içerebilir. Özel olarak uygun yag esasli kompleks yapici maddeler yag alkollerini ve yag asitlerini içerir.
Bunlardan en fazla tercih edilen yag alkolleridir.
Teori ile sinirli kalmaksizin yag esasli kompleks yapici maddenin, kumas yumusatma maddesinin mono-ester bileseni ile kompleks yaparak, bu sekilde nispeten yüksek seviyelerde di-ester ve tri-ester bagli bilesenlere sahip bir bilesim saglayarak bilesimin viskozite profilini gelistirdigi düsünülmektedir. Di-ester ve tri-ester bagli bilesenler daha stabildir ve baslangiç viskozitesini mono-ester bilesen kadar kötü etkilemezler.
TEA bazli kuaterner amonyum maddeler içeren bilesimlerde bulunan yüksek seviyelerdeki mono-ester bagli bilesenin tükenme flokülasyonuyla bilesimi destabilize edebilecegi de düsünülmektedir. Mono-ester bagli bilesenle kompleks yapmak için yag esasli kompleks yapici maddenin kullanilmasiyla tükenme flokülasyonu anlamli ölçüde azalir.
Bir baska deyisle, mevcut bulusun gerektirdigi üzere yüksek seviyelerde yag esasli kompleks yapici madde, kuaterner amonyum maddenin mono-ester bagli bilesenini "nötralize eder".
Mono-esterden ve yag alkolünden bu yerinde di-ester üretimi bilesimin yumusaticiligini da gelistirir.
Tercih edilen yag asitleri donmus donyagi yag asidini (piyasada PristereneTM ticari ismiyle Croda'dan temin edilir) içerir. Tercih edilen yag alkolleri donmus donyagi alkolünü (piyasada StenolTM ve HydrenolTM (BASF) ve LaurexTM CS (Huntsman) ticari isimleriyle bulunur) Yag esasli kompleks yapici madde, bilesimin toplam agirligi baz alindiginda tercihen agirlikça %03 ila %5`in üzerinde bir miktarda mevcuttur. Daha tercihen, yag esasli bilesen ester bileseni ile yag esasli kompleks yapici madde arasindaki agirlik orani tercihen 521 ila Nonivonik Yüzev Aktif Madde Bilesimler ayrica bir noniyonik yüzey aktif madde içerebilir. Tipik olarak bunlar bilesimleri stabilize etme amaciyla dahil edilebilir. Uygun noniyonik yüzey aktif maddeler etilen oksit ve/veya pr0pilen oksidin yag alkolleri, yag asitleri ve yag aminleriyle eklenti ürünlerini içerir.
Buradan itibaren açiklanan özel türdeki alkoksillenmis maddelerden herhangi biri noniyonik yüzey aktii*` madde olarak kullanilabilir.
Uygun yüzey aktif maddeler asagidaki genel formül (V),e sahip büyük ölçüde suda çözünür yüzey aktif maddelerdir: R-Y-(C2H4O),-CH2-CH2-OH (V) burada R primer, sekonder ve dalli zincirli alkil ve/veya açil hidrokarbil gruplarindan; primer, sekonder ve dalli zincirli alkenil hidrokarbil gruplarindan; ve primer, sekonder ve dalli zincirli alkenil ile sübstitüe edilmis fenolik hidrokarbil gruplarindan olusan gruptan seçilir; zincir uzunluguna sahiptir.
Etoksillenmis noniyonik yüzey aktif madde genel formülünde, Y tipik olarak -O-, -C(O)O, - C(O)N(R)- veya -C(O)N(R)R- seklinde olup, burada R formül (V) için verilen anlama sahiptir veya hidrojen olabilir; ve Z en az yaklasik 8, tercihen en az yaklasik 10 veya 1 l,dir.
Tercihen noniyonik yüzey aktif madde yaklasik 7 ila yaklasik 20, daha tercihen 10 ila 18, örnegin 12 ila 16 bir HLB”ye sahiptir. Koko zincire ve 20 EO gruplarina dayanan GenapolTM C uygun bir noniyonik yüzey aktif madde örnegidir.
Eger mevcut olursa, noniyonik yüzey aktif madde bilesimin toplam agirligi baz alindiginda agirlikça %001 ila %10, daha tercihen %01 ila %5 bir miktarda mevcut olur.
Tercih edilen noniyonik yüzey aktif maddelerin bir sinifi etilen oksit ve/veya propilen oksidin yag alkolleri, yag asitleri ve yag aminleriyle eklenti ürünlerini içerir. Bunlar tercihen (a) etilen oksit, pr0pilen oksit ve bunlarin karisimlarindan seçilen bir alkoksidin (b) yag alkolleri, yag asitleri ve yag aminlerinden seçilen bir yag maddesiyle eklenti ürünlerinden seçilir.
Uygun yüzey aktif maddeler asagidaki general formül (Vl),ya sahip büyük ölçüde suda çözünür yüzey aktif maddelerdir: R-Y-(C2H4O)z-CH2-CH2-OH (V1) burada R primer, sekonder ve dalli zincirli alkil ve/veya açil hidrokarbil gruplarindan (Y = -C(O)O oldugunda, R # bir açil hidrokarbil grubu); primer, sekonder ve dalli zincirli alkenil hidrokarbil gruplarindan; ve primer, sekonder ve dalli zincirli alkenil ile sübstitüe edilmis fenolik hidrokarbil gruplarindan olusan gruptan seçilir; hidrokarbil gruplari 10 ila 60, tercihen ila 25, örnegin 14 ila 20 karbon atomlu bir zincir uzunluguna sahiptir.
Etoksillenmis noniyonik yüzey aktif maddeye ait genel fonnülde, Y tipik olarak -O-, -C(O)O-, -C(O)N(R)- veya -C(O)N(R)R- seklinde olup, burada R formül (VI) için yukarida10 verilen anlama sahiptir veya hidrojen olabilir; ve Z en az yaklasik 6, tercihen en az yaklasik veya 1 1 'dir.
Koko zincire ve 25 EO gruplarina dayanan LutensolTM AT25 (BASF) uygun bir noniyonik yüzey aktif madde örnegidir. Diger uygun yüzey aktif maddeler Renex 36 (Trideset-6) (Croda), Tergitol 15-S3, (Dow Chemical C0.); Dihydrol LT7 (Thai Ethoxylate Ltd.); Cremophor CO40 (BASF) ve Neodol 91 -8,i (Shell) içerir.
Istege Bagli Diger Bilesenler Bilesimler teknikte uzman kisinin bilecegi kumas yuinusatina sivilarina ait baska bilesenleri içerebilir. Bu maddeler arasinda: köpük önleyiciler, parfumler ve fragranslar (hem serbest yag, hem kapsüllenmis madde), böcek savarlar, tonlama veya nüanslama boyalari, koruyucu maddeler (örnegin bakterisitler), pH tamponlama boyalari, pariî'im tasiyicilar, hidrotroplar, kir tasiyici maddeler, leke çikarici maddeler, polielektrolitler, çekme önleyici maddeler, kirisiklik önleyici maddeler, antioksidanlar, boyalar, renklendirici maddeler, günesten koruyucu maddeler, paslanma önleyici maddeler, dökümlülük katan maddeler, antistatik maddeler, sekestrantlar ve kolay ütülenmeye yardimci maddeler sayilabilir. Bulusa ait ürünler parilti katan maddeler ve/veya opaklastirici maddeler içerebilir. Tercih edilen bir sekestrant Etidronik Asit veya l-hidroksietan 1,1-difosf0nik asidin kisaltmasi olan HEDP°dir. Ürün Formu Bilesimler bir çamasir yikama isleminde kullanim için uygun durulama asamasinda eklenen yumusatici bilesimlerdir. Bilesimler dökülebilir sivilardir.
Sivi bilesimler yaklasik 2.0 ila 6, tercihen yaklasik 2.2 ila 4.5, en fazla tercihen yaklasik 2.5 ila 2.8 araliginda bir pH'a sahiptir. Bulusa ait bilesimler pH düzenleyiciler, tercihen hidroklorik asit veya Iaktik asit de içerebilir.
Bilesim tercihen bir sulu faz içeren kullanima hazir bir sividir. Sulu faz mineral tuzlar veya kisa Zincirli (Ci-4) alkoller gibi suda çözünür türleri içerebilir.
Bilesim tercihen bir ev tekstili yikama isleminin durulama çevriminde kullanim için olup, dogrudan seyreltilmemis halde bir çamasir makinesine, örnegin bir deterjan gözünden veya üstten yüklemeli bir çamasir makinesi söz konusu oldugunda dogrudan kazan içine eklenebilir. Bilesimler evde elde çamasir yikama isleminde de kullanilabilir.
Bulusa Ait Bilesimlerin Hazirlanmasi Bulusa ait bilesimler bir kumas yumusatma bilesiminin hazirlanmasi ve parçaciklarin10 eklenmesi yoluyla yapilabilir. Alternatif olarak polimer kuru halde bilesime eklenebilir ve yerinde hidratlanmasi saglanabilir. Islevsel bilesimler tercihen teknikte uzman kisinin bildigi geleneksel sekilde yapilir ve sonra bulusa ait önceden olusturulmus parçaciklarla birlestirilerek bulusa ait bilesim olusturulur. Bir düzenlemede, bulusa ait bilesimler en azindan su içinde katyonik yumusatici etkin maddesinin Önceden olusturulmus parçaciklarla birlestirilmesiyle yapilir.
Bulusa ait bilesimler tipik olarak kumas yumusatici etkin maddesini içeren bir eriyigin bir sulu fazla birlestirilmesiyle yapilabilir. Polimer su faziyla birlestirilebilir veya eriyigin ve su fazinin birlestirilmesinin ardindan bilesim içine sonradan dozlanabilir .
Tercih edilen bir hazirlama usulü asagidaki sekildedir:- 1. Su yaklasik 40 ila 80 °Ciye isitilir. 2. Köpük Önleyici maddeler, sekestrantlar ve koruyucu maddeler gibi minör bilesenlerden herhangi biri eklenir. 3. Yumusatici etkin maddesi ve istege bagli yag alkolü birlikte eritilerek bir ortak eriyik olusturulur. 4. Ortak eriyik isitilmis suya eklenir.
. Eger gerekirse tercih edilen pH için asit eklenir. 6. Boyalar ve parfümler eklenir. 7. Sogutulur.
Olusturulan parçaciklar sonradan dozlanabilir veya karisim suyuna eklenir.
Bulus sinirlayici olmayan asagidaki örneklere ve sekillere gönderme yaparak daha ayrintili açiklanmaktadir ve söz konusu sekiller kisaca asagida açiklanmaktadir: Sekil 1, Örnek 1 ”e iliskin parçacik boyutu dagiliminin gösterildigi bir grafîktir; Sekil 2, Örnek A'ya iliskin parçacik boyutu dagiliminin gösterildigi bir grafiktir; Sekil 3, Örnek 2°ye iliskin parçacik boyutu dagiliminin gösterildigi bir grafiktir; Sekil 4, Örnek B,ye iliskin parçacik boyutu dagiliminin gösterildigi bir grafiktir; Sekil 5, katyonik yoklugunda Polimer l'e ve karsilastirma olarak verilen Flosoft 270LS koyulastirici polimere iliskin bir karsilastirinanin gösterildigi bir grafiktir; ve Sekil 6, Örnek C9ye iliskin ortaya çikan parçacik boyutu dagiliminin gösterildigi bir grafiktir. Örnekler Bulusa ait Örnekler bir sayi ile gösterilmektedir. Karsilastirma örnekleri bir harfle gösterilmektedir. Örnek 1:- Jel Polimerlesmesivle Katvonik Polimer Sentezi. Polimer 1 Asagida belirtilen bilesenlerin bir cam deney tüpü içine eklenmesi ve karistirilmasiyla bir monomer çözeltisi hazirlanir: - 9.0 pay akrilamit çözeltisi (agirlikça %50 konsantrasyon, söz konusu monomer 71 g/mol bir molekül agirligina sahiptir), yani 4.5 pay akrilamit - 71.0 pay metil klorürle kuatemize edilmis dimetil aminoetil metakrilat (agirlikça %75 konsantrasyon, söz konusu monomer 207.7 g/mol bir molekül agirligina sahiptir), yani 53.25 pay söz konusu monomerden - 800 ppm metilen bis akrilamit (monomerlerin agirligina göre ppm) - 7550 ppm sodyum format (monomerlerin agirligina göre ppm) - pH fosforik asitle düzenlenir: [3. 4 ila 3. 8] Agirlik olarak polimer bilesimi (monomer orani) %920 kuaternize dimetil aminoetil metakrilat ve %80 akrilamit oldu. 30 dakika karistirdiktan sonra monomer çözeltisi 10 0Üye sogutuldu, bir Dewar sisesine aktarildi ve sonra oksijeni atmak için 15 dakika azot püskürtüldü. Polimerlesme sodyum persülfattan (20 ppm/Toplam monomer agirligi) ve Mohr tuzundan (lO ppm/Toplam monomer agirligi) bir redoks çiftinin eklenmesiyle isi degisimsiz bir sekilde gerçeklestirildi. Tuza azobisizobutironitril ilavesi ile 25 g/L sinirda su içinde ön seyreltme yapildi, 500 ppm/Toplam monomer agirligi seklinde dagitildi. Çözeltinin sicakligi 2 saat içinde kendiliginden 75 oCsye yükseldi ve 2 saat daha 75 °C°de tutuldu. Ortaya çikan karisim yapiskan bir jel oldu. Bu jel 2 ila 5 mm°lik parçalara dilimlendi ve sonra 80 °C,de 24 saat bir firinda kurutuldu. Kurumus dilimlere jet ögütme veya normal ögütme uygulanarak bir kuru toz elde edildi. Daha sonra bu toz bir elekten geçirilip filtre edildi ve 10 mikrondan daha küçük çapli parçaciklari atildi. Bu tozun geri kalan nemi 105 °C°de bir kurutma firininda 2 saat tuttuktan sonra agirlik kaybi ile hesaplandiginda < %100EP-18197 2.0 bar basinçta (standart basinç) Malvem Mastersizer Scirocco 2000 kullanarak kuru tozun parçacik boyutunun 10 ve 60 mikron arasinda oldugu ölçüldü. Örnek 1 & 2 ve A & B: Kumas Yumusatma Bilesimleri Tablo 1,deki bilesenlerle kumas yumusatma bilesimleri yapildi.
Madde Örnek 1 Örnek A Örnek 2 Örnek B Lutensol AT25 1 1 1 1 Polimer 1* 0.5 0 0.5 0 Örnek 1 ve A asagidaki isleme göre hazirlandi: - Karisim suyu 50 °C'ye isitildi; sayili belgede açiklanan bir polimer) ögüterek eklendi; - Minör maddeler eklendi, ardindan erimis etkin madde (Stepan”dan ester bagli TEA kuatemer amonyum madde SPSS ve BASF”den bir noniyonik Lutensol AT25) ve CaClz eklendi; - Karisim ögütüldü ve 36 °C”ye sogutuldu ve bir serbest yag parfüm bilesimi eklendi ve son bir süre tekrar karistirildi. Örnek 2 ve B asagidaki isleme göre hazirlandi: o Karisim suyu 50 c>C”de tutuldu; . Minör maddeler ve ardindan Lutensol AT25 eklendi; 0 Polimer 1 veya Flosoft 270LS ögüterek eklendi;5 - Ögütmeye devam ederek ve CaClz ilavesiyle birlikte SPSS eklendi; 0 Karisim ögütüldü ve 36 °C,ye sogutuldu ve bu noktada serbest yag parfüm eklendi ve son bir süre tekrar karistirildi. Örnek Bilesimler 1 & 2 ve A & B,nin Dagilim Özellikleri Dagilimi Ölçme Usulü Cihaz: TA Instruments Sirketilnden DHR2 Reometresi (veya benzer kapasitede bir Ölçüm Geometrisi: Bir rotordan (keskin kenarli dikey kanatlari olan çapraz kanatli valf) ve statordan (gömlekli silindir) olusan esmerkezli silindir tipi bir sistem. Silindir 26 mm bir iç çapa ve 35 mm bir eksenel derinlige sahiptir; gömlek sicakligi 25 oC'de kontrol altinda tutmak için harici dolasimli bir su banyosuyla baglantilidir. Çapraz kanatli valf için kanat çapi mm, kanat yüksekligi de 20 mmidir.
Usul: Ölçüm geometrisinin cihaza yerlestirilmesi ve çapraz kanatli valfin silindir tabanindan 0.5 mm yukariya konumlandirilmasiyla kanatlarin üstüne dek tasirilan hacim yaklasik 9 cm3 oldu. Bu hacim yarisina dek test edilen kumas yumusatma bilesimi ile dolduruldu. Deneysel usul asagida siralanan üç kisimdan olusur: i) Reometre 54 rad/s”de baslatildi ve viskozite toplam 300 saniye boyunca her saniye kaydedildi. 20 saniye sonra esit bir su hacmi (bilesim hacmine esit) ölçüm geometrisine enjekte edildi ve 300 saniyenin sonunda dagilim sinyali kaydedildi. ii) Bu noktada ürünün su içinde tamamen dagilmis olmasi kesin degildi, dolayisiyla reometreyi 300 saniye daha 90 rad/s"de çalistirarak karistirma tamamlandi. iii) Simdi bir 300 saniye daha 54 rad/sade ölçüm yaparak orijinal ölçüm kosulu altinda nihai viskozite alindi.
Veri Analizi: T90 noktasi (%90 dagilima ulasmak için geçen süre) asama (i),ye ait viskozite degerlerinin asama (iii)°de elde edilen nihai viskozite degerinin %9031n1 ilk kez astigi süre olarak alindi. Süreler su ilavesi öncesindeki süreyi dikkate alarak ayarlandi.
Sonuçlar T90 dagilim testi sonuçlari Tablo 2`de gösterilmektedir. Küçük sayilar karisimin tam denge durumuna daha hizli ulastigini göstermektedir. Tablo 27de 25 °C”de 106 s`i bir kesme hizinda çift eksenli (cup & bob) bir viskozimetre kullanarak ölçülmüs viskoziteler de gösterilmektedir.
Polimer 1 ile yapilan numunelerin suyla karistirildiklarinda (dagilim) denge durumuna ulasmalari, önceki teknige ait bilinen polimere göre çok daha kisa olmustur. Her iki durumda da bu büyük parçacikli viskoziteyi artirici polimer içeren iki bilesimin viskozitesinin önceki teknige ait F losoft 270LS bilesimlerine göre daha yüksek olmasina ragmen olmustur. Örnek Bilesimler 1 & 2 ve A & B,ve Iliskin Parçacik Boyutu Tanimlamasi Parçaciklarin boyutu Malvern Mastersizer Scirocco 2000 kullanarak tanimlandi.
Sekil llde Örnek 1`e iliskin parçacik boyutu dagilimi gösterilmektedir. Düsük pik katyonik yumusatici madde veziküllerinin mevcut olmasi nedeniyledir. Bilesimdeki sismis çapraz baglanmis polimer parçaciklarin çogunlukla (hacimce %) 100 mikron çapin üzerinde olduklari görülebilmektedir.
Sekil 2`de Örnek A”ya iliskin karsilik gelen veri gösterilmektedir. Örnek 1,de oldugu gibi katyonik küçük parçaciklari gösteren bir ilk pik, sonra bu bilesimde polimerin çogunun 12 mikronun altinda parçaciklar seklinde mevcut oldugunu gösteren bir ikinci pik vardir.
Sekil 3,te Örnek 2°ye iliskin veriler gösterilmektedir. Grafik üç ölçümün bir ortalamasidir.
Sekil 4'te Örnek B'ye iliskin veriler gösterilmektedir. Farkli Ölçümler arasinda çok az degisiklik oldugunu göstermek için hem münferit ölçümler, hem üçünün ortalamasi verilmektedir. Örnek A°da oldugu gibi, baskin pikler 0.5 ila 1 mikronda ve 4 ila 12mikr0nda Sekil 5'te katyonik ve kumas yumusatma bilesimlerinin diger bilesenleri yoklugunda Polimer Pc ve karsilastirma olarak verilen Flosoft 270LS koyulastirici polimere iliskin bir karsilastirma gösterilmektedir. 1 mikronun altinda daha küçük pikli egri agirlikça %02 su içinde önceki teknige ait Flosoft polimerdir ve 100 mikronun üzerinde daha büyük pikli olan egri agirlikça %05 su içinde Polimer 1 ”dir. Farkli konsantrasyonlar piklerin konumunu etkilemez.
Kumas yumusatma bilesimlerinde görülen piklerin bir kisminin polimer mevcudiyetine bagli olmadigi kanitlamak için herhangi bir polimerin olmadigi Karsilastirma Örnegi C yapildi.
Aksi takdirde Örnek 2 ve B ile ayni oldu. Sekil 6”da ortaya çikan parçacik boyutu dagilimi gösterilmektedir.
Polimersiz Karsilastirma Örnegi C,de, yukarida verilen bulusa ait Örneklerde ve karsilastirma örneklerinde bulunan düsük parçacik boyutu piklerinin çapraz baglanmis polimer parçaciklarin bir sonucu degil, bilesimdeki diger bilesenlerin bir sonucu oldugu kanitlanmaktadir. Örnek 3: Kumas Yumusatma Bilesimleri 3 & D Toplam baz bilesimi agirliginca agirlikça %20 kismen sertlestirilmis TEAQ (Stepantex SP88 (Stepan)) içeren, geri kalanin ise minör maddeler ve su oldugu ester kuat bazli bir kumas yumusatici baz formülasyonu hazirlandi. Kumas yumusatici baz formülasyonunun %50lsi (nihai bilesim hacmine göre) hacimce %50 oraninda bulusa ait büyük polimerli viskoziteyi artirici parçaciklar içeren (Polimer 1) bir polimer jelle birlestirildi ve bu sekilde Bilesim 3 üretildi. %50 haciinde Polimer 1 konsantrasyonu tedarik edildigi sekliyle polimer agirliginca agirlikça %2 oldu. Dolayisiyla, Bilesim 1, nihai bilesim hacmine göre hacimce %50 kumas yumusatici formülasyon ve hacimce %50 polimer jel içerdi.
Bilesim D ayni sekilde ancak Polimer 1 yerine önceden hidratlanmis önceki teknige ait bir koyulastirici polimer (Flosoft kullanarak yapildi. Koyulastirici polimer kismi nihai bilesim hacmine göre %50”yi olusturdu. %50 hacimde polimer konsantrasyonu tedarik edildigi sekliyle polimer agirliginca agirlikça %2 oldu.
Bilesimlerde kullanilan bilesenler Tablo 3'te gösterilmektedir.
Tablo 3: Bilesenlerin miktari (ag. %) gösterilerek Bilesim 3 & D Madde Bilesim 3 Bilesim D Stepantex SPSS 10 10 F losoft 270LS - 1.0 Polimer 1 1.0 - Minör Maddeler & Su Ag. %100`e dek Ag. %100”e dek Bilesim 3 & D9ye Iliskin Dagilim Özellikleri Dagilimi Ölçme Usulü10 Test edilecek bilesimden 17 ml bir standart ComfortTM sise kapagindan 2000 ml”lik bir deney tüpü içindeki 1000 ml soguk musluk suyu içine döküldü. 30 saniye sonra ortaya çikan karisim görsel degerlendirmeye tabi tutuldu ve uygun oldugunda yari puanlari da kullanarak 1 ila 5 bir ölçekte derecelendirildi. Ölçek asagidaki sekilde tanimlanir:- Derece 1: Çözelti topaklar veya döküntüler olmadan homojen dagilmistir.
Derece 2: Ürün sadece birkaç küçük topak veya döküntüyle birlikte esit bir dagilim ortaya çikartarak dagilir.
Derece 3: Ürün çogunlukla küçük topaklar veya döküntüler ortaya çikartarak dagilir ancak dagilim incedir ve hafif bulanik/renklenmis çözelti ortaya çikartir.
Derece 4: Ürün birkaç orta ve/Veya büyük boyutlu topaga parçalanir, ince dagilim olmaz; su büyük ölçüde berrak ve renksiz kalir.
Derece 5: Ürün suya girdiginde hiçbir sekilde parçalanmaz. Tipik olarak berrak su içinde bir veya iki büyük topak olusturur.
Eger istenirse, karisim ayni derecelendirme ölçegini kullanarak yeniden degerlendirilmeden önce düz bir spatula ile saniyede bir hizda 5 devir gerçeklestirerek karistirilabilir. Sonuçlar Tablo 4,te verilmektedir.
Tablo 4: Örnek Bilesim 3 & DN/e Iliskin Viskozite ve Dagilim Puanlari Viskozite Dagilim Puani D 694 4.5 3.5 3 682 3 1.5 Bulusa uygun Bilesim 3 ,ün, geleneksel koyulastirici polimeri içeren benzer Bilesim D°ye göre çarpici sekilde gelismis dagilim özelliklerine sahip oldugi göiülmektedir. Örnek 4: Kumas Yumusatma Bilesimlerinde Önceki Teknige Ait Polimer Koyulastiricilar: E - G Toplam baz bilesimi agirliginca agirlikça %12 kismen sertlestirilmis TEAQ (Stepantex SP88 (Stepan)) içeren, geri kalanin ise minör maddeler ve su oldugu ester kuat bazli bir kumas yumusatici baz formülasyonu hazirlandi.
Bilesimler eriyigin ve minör maddelerin eklenmesinden önce polimeri su faziyla birlestirerek yapildi. Bu bilesimlerde kullanilan bilesenler Tablo 5°te gösterilmektedir.
Tablo 5: Bilesenlerin Miktarini (Ag. %) Göstererek Bilesim E - G Madde Bilesim E Bilesim F Bilesim G Stepantex SP88 12 12 12 Flosoft 270LS 0.5 - - Luvigel Star - 0.1 0.07 Minör Maddeler & Su Ag. %1003e dek Ag. %100°e dek Ag. %IOO'e dek Bilesim E - Give Iliskin Dagilim Özellikleri Sonuçlar Tablo 6`da verilmektedir.
Tablo 6: Bilesim E - Glye Iliskin Viskozite ve Dagilim Puanlari Viskozite Dagilim Puani E 441 4.5 3.5 F 329 3.5 2.5 G 232 3.5 2.5 Burada bir kumas yuinusatma bilesimine eklenmeleri durumunda önceki teknige ait polimerik koyulastiricilar için geçerli Viskozite ve dagilim arasinda ortaya çikan istenmeyen getiri götürü gösterilmektedir. Bilesimin viskozitesi ne kadar yüksek ise, dagilim derecesinin o kadar düsük oldugu görülebilmektedir.
Toplam baz bilesimi agirliginca agirlikça %20 kismen sertlestirilmis TEAQ (Stepantex VT90 (Stepan)) içeren, geri kalanin ise minör maddeler ve su oldugu ester kuat bazli bir kumas yumusatici baz formülasyonu hazirlandi.
Kumas yumusatici baz formülasyonunun %60”i (nihai bilesim hacmine göre) hacimce %40 oraninda çapraz bagli bir polimer jel (Polimer l, (SNF)) birlestirildi ve bu sekilde Bilesim 4 - 6 üretildi. %40 hacimde Polimer 1 konsantrasyonu tedarik edildigi sekliyle polimer agirliginca agirlikça %2 oldu. Bilesimdeki agirlikça %2 polimer miktari, bilesimlerin agirlik Stepantex SP88 12 12 12 Polimer 1 0.4 0.5 0.6 Bilesim 4 - 6”va Iliskin Dagilim Özellikleri Sonuçlar Tablo Side verilmektedir.
Tablo 8: Bilesim 4 7 65va Iliskin Viskozite ve Dagilim Puanlari Viskozite Dagilim Puani 207.20 2.5 0.5 6 341.12 2.5 1 Burada bulusa iliskin bir dizi viskozitede dagilimin gelistigi kanitlanmaktadir.
Bilesim 5*in özelliklerinin Bilesim Gininkilerle; ve Bilesim 6'nin özelliklerinin Bilesim F'ninkilerle karsilastirilmasi bulusa uygun bilesimlere iliskin olarak benzer viskozitelerde gelismis dagilim oldugunu göstermektedir. Örnek 7 & H Toplam baz bilesimi agirliginca agirlikça %20 kismen sertlestirilmis TEAQ (Stepantex SPSS (Stepan)) içeren, geri kalanin ise minör maddeler ve su oldugu ester kuat bazli bir kumas yumusatici baz formülasyonu hazirlandi.
Kumas yumusatici baz formülasyonunun %50”si (nihai bilesim hacmine göre) hacimce %50 oraninda bulusa ait büyük polimer parçaciklar içeren bir polimer j elle (Polimer 1) birlestirildi ve bu sekilde Bilesim 7 üretildi. %50 hacimde Polimer 1 konsantrasyonu, tedarik edildigi sekliyle polimer agirliginca agirlikça %2 oldu. Dolayisiyla, Bilesim 7 nihai bilesim hacmine göre hacimce %50 kumas yumusatici formülasyon ve hacimce %50 polimer jel içerdi.
Bilesim H, Polimer 1 yerine geleneksel bir koyulastirici polimer içeren Molto (Unilever, Endonezya) markasiyla ticari olarak piyasada mevcut bir kumas yumusatlcidir.
Bilesim 7 & H'Ve Iliskin Deterian Gözü Özellikleri Dagilimi Ölçme Usulü Önden yüklemeli bir çamasir makinesinin deterjan gözünde geriye kalan kalintinin dogru bir ölçümü BRIX fonksiyonunu kullanarak standart bir gravimetrik ve kirinim endeksi usulü ile (i) Çamasir makinesinin deterjan gözü önceden tartildi ve gözün kumas yumusatma haznesine kumas yumusatma bilesimi eklendi (35 g). (ii) Çamasir makinesi "durulama" programina ayarlandi. (iii) Sifonlama tamamlaninca , makine deterjan gözü çikartildi ve tartildi, böylece geri kalan kalinti agirligi kaydedilmis oldu. (iv) 100 m1 bir sabit hacme dek kalintiyi akitmak için minerali giderilmis su eklendi.
(V) Tek kullanimlik bir pipet kullanarak ve deterjan gözünün kenarlarina yapismis kalintinin da suyla karismasini saglayarak kalinti ve su birbirine karistirildi. (vi) Daha sonra sulu karisim tek kullanimlik bir pipet kullanarak 125 mlilik bir toz cam sisesine aktarildi, kapatildi ve karistirmak için çalkalandi. (vii) Bilesimin kirinim endeksi bir referans standarda göre ölçüldü.
Her bilesim iki kere test edildi.
Izlenen her numune için (minerali giderilmis suda %35 bilesim çözeltisi) deterjan gözünde geri kalan kalintinin %100'ünü temsil eden bir standart hazirlandi.
Ref. Standarta Ait BRIX Geri kalan kalinti %,si : Sonuçlar Tablo 9ida verilmektedir.
Bilesim Viskozite Performans Bilesim 7,nin geleneksel koyulastirici polimeri içeren benzer bir ürüne göre çarpici sekilde gelismis dagilma özelliklerine sahip oldugu görülmektedir.
Po-&mwhmmxjoo Hacim (9x5) EP 3 234 086 B1 Particle Size Distribution Particle Size (um) Particle Size Distribution Particle Size (pm) Hacim (9x5) Hacimwb) 590 m 4:› 03 EP 3 234 086 B1 Particle Size Distribution 0.1 1---10 I 1HOO I I Particle Size (pm) Particle Size Distribution Particle Size (pm) EP 3 234 086 B1 Particle Size Distribution 01 01 1 'io ' 'iiiibo Particle Size (um) Particle Size Distribution 1000 0000 Particle Size (um)

Claims (2)

  1. ISTEMLER 1. Bir dökülebilir sivi kumas yumusatma bilesimi olup, asagidakileri içermektedir: a) bir katyonik kumas yumusatici etkin maddesi; b) 25 ila 5000 mikron bir hacimce ortalama parçacik boyutuna sahip viskoziteyi artirici parçaciklar, parçaciklar parçacik bazinda agirlikça %50Sden daha az çapraz baglanmis suda sisebilir polimer ve parçacik bazinda agirlikça en az %50 absorbe edilmis su içerir, polimer miktari kumas yumusatma bilesiminin agirlikça en az c) ayrica su, sahiptir, burada parçacik içindeki polimer suda çözünmezdir ve parçacik nötrdür.
  2. 2. Istem 1”deki gibi bir bilesim olup, burada parçaciklar 35 ila 1000 mikron bir hacimce ortalama parçacik boyutuna sahiptir. mikron bir hacimce ortalama parçacik boyutuna sahiptir. 4. Önceki istemlerin herhangi birindeki gibi bir bilesim olup, burada polimer en az bir katyonik inonomer ve istege bagli olarak noniyonik ve/veya anyonik monomerler içeren çapraz baglanmis sisebilir bir polimerdir. 5. Önceki istemlerin herhangi birindeki gibi bir bilesim olup, burada polimer, polimere göre agirlik olarak %15”ten daha az bir ekstrakte edilebilir polimer miktarina ve 500 ppm ila 10,000 ppm bir çapraz baglayici madde konsantrasyonuna sahiptir. 6. Önceki istemlerin herhangi birindeki gibi bir bilesim olup, burada polimer jel 7. Istem 69daki gibi bir bilesim olup, burada katyonik monomer asagidaki monomerlerder ve bunlarin kuaternize veya tuzlastirilmis türevlerinden olusan gruptan seçilir: dimetilaminopropilmetakrilamit; dimetilaminopropilakrilamit; diallilamin; metildiallilamin; dialkilaminoalkil-akrilat; dialkilaminoalkil metakrilat; dialkilaminoalkil-akrilamit; ve dialkilaminoalkil-metakrilamit 8. Istem Tdeki gibi bir bilesim olup, burada katyonik monomer dimetilaminoetil-metakrilat ve bunlarin kuaterner veya tuzlastirilmis türevlerinden ve/veya dimetilaminopropilmetakrilamit ve bunlarin kuaterner veya tuzlastirilmis türevlerinden olusan gruptan seçilir. 9. Istem 4 ila 8”den herhangi birindeki gibi bir bilesim olup, burada çapraz baglayici madde metilen bisakrilamit (MBA), etilen glikol diakrilat, polietilen glikol dimetakrilat, diakrilamit, triallilamin, glioksal ve glisidil eter bilesiklerden olusan gruptan seçilir. 10. Önceki istemlerin herhangi birindeki gibi bir bilesim olup, burada polimer akrilamit, metakrilamit, N-Alkil akrilamit, N-vinil pirrolidon, N-vinil formamit, N-vinil asetamit, vinilasetat, vinil alkol, akrilat esterler ve allil alkolden olusan gruptan seçilen noniyonik monomerleri içerir. 1 1. Önceki istemlerin herhangi birindeki gibi bir bilesim olup, burada katyonik kumas yumusatici etkin maddesi ester bagli bir kuaterner amonyum bilesiktir. 12. Istem 1 1 ”deki gibi bir bilesim olup, burada ester bagli kuaterner amonyum bilesik doymamis yag zincirleri içeren bir ester bagli trietanolamin kuaterner ainonyum bilesiktir. 13. Önceki istemlerin herhangi birindeki gibi bir bilesim olup, burada katyonik kumas yumusatici etkin maddesi toplam bilesim agirliginca %2 ila %25 bir miktarda mevcuttur. 14. Kumaslarin yumusatilmasi için bir çözelti saglamaya iliskin bir usul olup, Istem 1 ila 13 ,ten herhangi birinde tanimlanan sekilde bir bilesimin su içinde dagitilmasi asamasini 15. Istem 14,teki gibi bir usul olup, burada bilesim bir çamasir makinesine ait bir deterjan gözüne eklenir.
TR2018/15223T 2014-12-15 2015-11-25 Dökülebilir sıvı kumaş yumuşatma bileşimleri. TR201815223T4 (tr)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
EP14197882 2014-12-15

Publications (1)

Publication Number Publication Date
TR201815223T4 true TR201815223T4 (tr) 2018-11-21

Family

ID=52101154

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
TR2018/15223T TR201815223T4 (tr) 2014-12-15 2015-11-25 Dökülebilir sıvı kumaş yumuşatma bileşimleri.

Country Status (5)

Country Link
EP (1) EP3234086B1 (tr)
CN (1) CN107109297B (tr)
BR (1) BR112017012522A2 (tr)
TR (1) TR201815223T4 (tr)
WO (1) WO2016096347A1 (tr)

Families Citing this family (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US11053465B2 (en) 2018-06-04 2021-07-06 The Procter & Gamble Company Methods of treating fabrics and related compositions
US20220025298A1 (en) * 2018-12-11 2022-01-27 Conopco, Inc., D/B/A Unilever Fabric conditioner compositions
US20230183608A1 (en) * 2020-05-27 2023-06-15 Conopco, Inc., D/B/A Unilever Method of preparing a liquid fabric conditioner
CN116507707A (zh) * 2020-11-18 2023-07-28 联合利华知识产权控股有限公司 织物调理剂
EP4377430A1 (en) * 2021-07-26 2024-06-05 Unilever IP Holdings B.V. Method of producing a fabric conditioner

Family Cites Families (10)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3861870A (en) 1973-05-04 1975-01-21 Procter & Gamble Fabric softening compositions containing water-insoluble particulate material and method
GB1567947A (en) 1976-07-02 1980-05-21 Unilever Ltd Esters of quaternised amino-alcohols for treating fabrics
DE3027611A1 (de) 1980-07-21 1982-02-18 Bayer Ag, 5090 Leverkusen Di- und oligo-1,2,4-triazolidin-3,5-dione und verfahren zu ihrer herstellung
DE3887247T2 (de) 1987-04-10 1994-06-09 Procter & Gamble Feste unverdauliche fettähnliche Verbindungen.
GB8909069D0 (en) * 1989-04-21 1989-06-07 Bp Chem Int Ltd Fabric conditioners
GB9930435D0 (en) 1999-12-22 2000-02-16 Unilever Plc Fabric softening compositions
US6949500B2 (en) * 2002-12-16 2005-09-27 Colgate-Palmolive Company Fabric softener compositions containing a mixture of cationic polymers as rheology modifiers
MX2011007285A (es) * 2009-01-06 2011-08-08 Unilever Nv Mejoras que se refieren a acondicionadores de generos.
US9441188B2 (en) * 2012-12-11 2016-09-13 Colgate-Palmolive Company Fabric conditioning composition
BR112015013278A2 (pt) * 2012-12-11 2017-07-11 Colgate Palmolive Co composição condicionadora de tecidos

Also Published As

Publication number Publication date
CN107109297B (zh) 2019-08-16
EP3234086A1 (en) 2017-10-25
BR112017012522A2 (pt) 2018-02-27
EP3234086B1 (en) 2018-09-26
WO2016096347A1 (en) 2016-06-23
CN107109297A (zh) 2017-08-29

Similar Documents

Publication Publication Date Title
CA2745628C (en) Improvements relating to fabric conditioners
TR201815223T4 (tr) Dökülebilir sıvı kumaş yumuşatma bileşimleri.
US20040229769A1 (en) Thickened fabric conditioners
AU2011375735B2 (en) Fabric wrinkle reduction composition
AU2018299877B2 (en) Fabric care composition
AU2012301742B2 (en) Method for providing fast dry to fabric
WO2014098897A1 (en) Fabric conditioner containing an amine functional silicone
WO2019084375A1 (en) NON-ESTERQUAT LIQUID FLUID COMPOSITIONS CONTAINING UNSATURATED FATTY ACID SOAP
CA3169694A1 (en) Compositions comprising cationic poly alpha-1,3-glucan ethers
JP6852179B2 (ja) 改善された洗剤スカベンジャーの相溶性を有する布地柔軟剤組成物
AU2012397239B2 (en) Fabric conditioner
MX2013004552A (es) Mejoras que refieren a acondicionadores de generos.
AU2012396825B2 (en) Esterquat composition having high triesterquat content
CA2819113C (en) Fabric conditioners
AU2009336682B2 (en) Improvements relating to fabric conditioners
EP2373774B1 (en) Improvements relating to fabric conditioners