TR201815137T4 - Biyolojik materyalin işlenmesi için aparat. - Google Patents

Biyolojik materyalin işlenmesi için aparat. Download PDF

Info

Publication number
TR201815137T4
TR201815137T4 TR2018/15137T TR201815137T TR201815137T4 TR 201815137 T4 TR201815137 T4 TR 201815137T4 TR 2018/15137 T TR2018/15137 T TR 2018/15137T TR 201815137 T TR201815137 T TR 201815137T TR 201815137 T4 TR201815137 T4 TR 201815137T4
Authority
TR
Turkey
Prior art keywords
container
centrifuge
optionally
holder
gripper
Prior art date
Application number
TR2018/15137T
Other languages
English (en)
Inventor
Schäfer Andreas
Voit Thomas
Tschopp Walter
Geiger Adrian
Zbinden Markus
Hibbing Harald
Karl Andreas
Eigemeier Frank
Behrmann Volker
Schmiede Andreas
Kopp Dietmar
Original Assignee
Qiagen Gmbh
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Priority claimed from EP05020948.5A external-priority patent/EP1767274B1/en
Priority claimed from DE200610027680 external-priority patent/DE102006027680A1/de
Application filed by Qiagen Gmbh filed Critical Qiagen Gmbh
Publication of TR201815137T4 publication Critical patent/TR201815137T4/tr

Links

Landscapes

  • Centrifugal Separators (AREA)
  • Apparatus Associated With Microorganisms And Enzymes (AREA)
  • Automatic Analysis And Handling Materials Therefor (AREA)
  • Medical Preparation Storing Or Oral Administration Devices (AREA)
  • Sampling And Sample Adjustment (AREA)

Abstract

Biyolojik materyalin koyulması için bir kabı tutmak için bir kavrama ünitesi tarif edilmektedir. Kap bir açık pozisyonda ve bir kapalı pozisyonda durabilen bir kapak ihtiva eder. Kavrama ünitesi kabı tutmak ve serbest bırakmak için bir tane kavrayıcı, ve bir kapağı kap ile ilgili olarak belirli bir pozisyonda tutmak için bir tane de kapak tutucu ihtiva eder. Belirlenmiş olan pozisyon kapağın bir açık pozisyonudur.

Description

TARIFNAME BIYOLOJIK MATERYALIN ISLENMESI IÇIN APARAT Mevcut patent basvurusu biyolojik materyalin islenmesi için bir aparat ile ilgilidir. Örnegin kimya, biyoloji, tip ya da çevre bilimi gibi çok sayida teknik alanda, örnegin, biyolojik materyallerin (örnegin, sivilarin) analiz edilmesi, islenmesi ya da reaksiyona sokulmasi gerekir. Bu amaçla, sivilar ya da materyaller çesitli yöntemler vasitasiyla filtre edilir, sogutulur, isitilir, bilesenlerine ayrilir, yikanir ya da pipetlenir ya da daha baska yöntemler ile islenir. Biyolojik materyal hazirlamak için çogu kez uzun ve karmasik bir islem adimlari dizisi uygulamak gerekir. Bundan baska, bu islem adimlari dizisine ya da paralel bir sekilde isleme tabi tutulmasi gereken, ayni materyallerden meydana gelen gruplarin uygun bir sekilde, çogu zaman farkli materyallerden meydana gelen büyük gruplarin isleme tabi tutulmasi gerekir. Bu durum zaman alan, üretimi sinirlayan ve hatalara yatkin bir süreçtir.
Biyolojik materyallerin islenmesi örnegin, nükleik asitler ya da proteinler gibi biyo moleküllerin ekstrakt edilmesi ve/ veya aritilmasi alaninda kullanilir. Örnegin, biyo moleküllerin aritilmasi için iyi bilinen bir` yöntenn bir` biyolojik örnegin içerik maddelerine erisim saglanmasa ("lizis"), biyolojik örnegin içerik maddelerinin bilesenlerinin bir kati destege ya da bir tasiyici materyale seçici bir sekilde baglanmasi ("baglama"), kati destekten ya da tasiyici materyalden istenmeyen içerik maddelerinin elimine edilmesi ("yikama") , ve arzu edilen bilesenin eritilmesi ("ayristirma") adimlarini temel alir.
Biyo moleküllerin aritilmasi sirasinda gerektigi sekilde absorbe edilmesi ya da salinmasina olanak saglamak için, örnegin, silis jelinden yapilmis olan ve, bir taraftan filtre elemaninin içinden sivilarin geçmesine olanak vermek için gözenekli ya da matris benzeri bir yapiya sahip olan, diger taraftan da, özel ya da özel olmayan bir islemde moleküllerin baglandigi bir yüzeye sahip olan, özel filtre elemanlara gelistirilmistir. Diger aritma islemlerinde, biyo moleküller filtre elemanlarinin üzerinde basit bir sekilde, boyutsal ayrim vasitasiyla tutulur. Örnegin bir nükleik asit gibi bir biyo molekül içeren bir sivinin, Örnegin, filtre elemaninin içinden geçmesi durumunda, biyo moleküller ya da bunlarin parçalari her halükarda filtre elemaninda. tutulurken, diger taraftan, geri kalanlar filtre elemaninin içinden geçer.
Bundan baska, filtre elemanindan biyo molekül elde etmek için, biyo molekülü ayristirmak için filtre elemanindan, örnegin nükleaz içermeyen Su gibi bir ayristirma sivisi geçirilir- Bu sekilde, arzu edilen biyo molekül filtre elemanindan serbest birakilir (ayristirilir) ve, bir kabin içinde tutulur. Bu türden filtre elemanlara çok kez, gerek bir giris açikligina ve bir çikisaçikligina sahip olan, ayri ayri kaplara yerlestirilmis olan, ve gerekse de çok gözlü plakalara yerlestirilmis olan membranlar seklinde dizayn edilir. Filtre elemanlara ya santrifüjlemek suretiyle (döndürme formati) ya da vakum teknolojisini temel alan aparatlar kullanilarak islenir. Ayni zamanda, bir membrana sahip olan ve bir santrifüj olarak kullanilabilen, bir giris açikligina ve bir çikis açikligina sahip olan, kolonlar, santrifüj kolonlari, filtre kaplari, kromatografi kolonlari, kolonlar, döndürme kolonlari ya da tekli döndürme kolonlari seklindeki, ayri ayri kaplar oldugu da bilinmektedir.
Genel olarak, santrifüj isleminin vakum bazli yöntemler karsisindaki avantajlara, son derece yüksek saflik orani, yüksek konsantrasyon ve çapraz kirlenme riskinin düsük olmasidir. Genel olarak, kalite ve konsantrasyon anlaminda biyo moleküllerin safligi ile ilgili olarak en iyi sonuçlar, bunlar en düsük düzeyde çapraz kirlenmeye ve arzu edilen maddenin membrandan en üst düzeyde geri kazanilmasina izin verdigi için, yüksek bir çekim alani (> 10,000 x g) altinda isleme tabi tutulan santrifüj kolonlari (tekli döndürme tipleri) ile elde edilmektedir. Bununla birlikte, bir dezavantaji da, santrifüj kolonlarinin manüel bir sekilde isleme tabi tutulmasinin emek yogun bir islem olmasidir, ki bu da, özellikle de farkli örneklerin es zamanli bir sekilde ele alinacagi ya da isleme tabi tutulacagi durumlarda, hata yapma riskini arttirmakta ve islem süresini uzatmaktadir. Çok gözlü plaka formatlari kullanilarak son derece yüksek bir standartlastirma ve otomasyon ve bunlarin yani sira hizli bir sekilde sonuç elde edilebilir. Bununla birlikte, bu durum kalite ve/ veya miktar ile ilgili olarak da uyumlu olmayi ihtiva eder.
QIAGEN genis bir yelpazede aritma prosedürleri ve genis bir yelpazede yer alan biyolojik örneklerden elde edilen farkli biyo moleküller için gerekli olan ve "bagla- yika- ayikla" prosedürünü temeli alan ürünleri sunmaktadir. Bu amaçla, örnegin WO 03/040364 ya da US 6 277 648 sayili patent nesriyatlarinda tarif edildigi gibi, farkli filtre materyalleri ve ekipmanlara kullanilmaktadir.
Ticari olarak temin edilebilen ürün "QIAGEN QIAprep Spin Miniprep Kit", örnegin, tipik bir aritma serisi için tarif edilmekte ve standart hale getirilmis olan QIAprep kolonlarini ve bir santrifüjün içinde bazi reaktifler ve tamponlar ile birlikte kullanilan 2 ml toplama kabini temin etmektedir.
Biyolojik materyallerin islenmesi konusu ile ilgili olarak çok sayida basili kaynak mevcuttur. Örnegin, US 6 060 022 sayili patent nesriyatinda, numune islemek için otomatik bir santrifüj aparati ihtiva eden, otomatik hale getirilmis olan bir sistem tarif edilmektedir. US 5 166 889 sayili patent nesriyatinda, içinde bir birden fazla sayida kabin dogrudan erisim saglamak için bir tasiyici tekerlege yerlestirilmis olan, kan için bir toplama nesriyatinda, örnegin, nükleik asitler gibi biyolojik. materyal ihtiva eden sivilarin bir genel santrifüjde otomatik bir sekilde santrifüj edilmesi için, otomatik hale getirilmis olan bir nesriyatinda, sivi örneklerinin isleme tabi tutulmasi için bir aparat tarif edilmektedir. WO 00/38046 sayili patent nesriyatinda, içindeki santrifüj kolonlarinin otomatik hale getirilmis olan bir yönlendirme sistemi kullanilarak aktif hale getirilen bir santrifüjü yüklemek için otomatik hale getirilmis olan bir aparat tarif edilmektedir. EP 122772 sayili patent nesriyatinda reaksiyon kaplari ile kullanmak için bir kimyasal manipülatör tarif edilmektedir. GB 2235639 sayili patent nesriyatinda, dönen konteynerinin etrafini çevreleyen bir koruyucu silindir ceketi ihtiva eden, bir santrifüj tarif edilmektedir.
Mevcut otomasyon sisteminin bir dezavantaji, destekledikleri proseslerin, santrifüj kolonlarinin yüksek kalite standardini saglamamasi ve az veya hiç manuel müdahale olmaksizin eszamanli olarak islev görememesidir.
EP 0 979 999 A2, kapakli veya kapaksiz test tüpleri veya diger kaplarin alete yerlestirilmesini ve aletten çikmasini saglayan analitik bir alet için otomatiklestirilmis bir numune kotarici ile nükleik asitler gibi biyolojik materyalleri içeren sivilari otomatik olarak santrifüjlemek için otomatik bir santrifüj sistemi ile ilgilidir.
Mevcut bulus yukarida ana hatlari ile belirtilmis olan sorunlarin en azindan bir kismina da olsa çözüm getirmeyi amaçlamaktadir. Bu amaca, isteni l'e göre biyolojik, materyalin islenmesi için bir aparat vasitasiyla ulasilmaktadir. Bagimli istemler tercih edilen uygulamalari göstermektedir.Mevcut bulusun bunlar disindaki avantajlari, özellikleri, yönleri ve detaylari ve bunlarin yani sira tercih edilen uygulamalari da, ekte yer alan istemler, tarifname ve sekillerin incelenmesi ile açik bir sekilde anlasilabilecektir.
Bulusa göre biyolojik materyalleri isleme tabi tutmak için bir aparat, asagidaki parçalari ihtiva eder: biyolojik materyalin konulmasina yarayan bir kabin alinmasi için bir kap tutucu; bir ultrason kaynagina. ve bir 'ultrason sensörüne sahip bir sensör birimi; ve ultrason sensörünün sensör verilerinin bir fonksiyonu olarak, kabin açilma durumunu belirlemek ve kap açikken ultrason sensörünün sensör verisinin bir fonksiyonu olarak kap içinde olasi bir maddenin varligini belirlemek için bir degerlendirme ünitesi.
Bazi uygulamalar sekillerde gösterilmistir ve asagida daha detayli bir sekilde tarif edilmistir. Sekillerde: Sekil la ila lc'de, bir pipet yerlestirme istasyonuna sahip olan ve bir kavrama ünitesinin yer almadigi çalisma. plakasinin bir üstten görünümü, pipet yerlestirme istasyonunun genisletilmis olan bir taslak görünümü ve kavrama ünitesine sahip olan ve santrifüj kapagi açik halde olan çalisma plakasinin bir taslak görünümü gösterilmektedir; Sekil 2a ile 2b'de, Sekil lc'de gösterilen çalisma plakasinin ve bir mahfazanin yer aldigi bir perspektif görünümü gösterilmektedir; Sekil 3a ila 3c, santrifüjün kapaginin kapali oldugu; kapaginin açik oldugu; ve kapagin kapak kanadinin çikarilmis oldugu bir perspektif görünümü gösterilmektedir; Sekil 4'de, Sekil 3a'da gösterilen santrifüj ünitesi boyunca bir yanlamasina enine kesit görünümü gösterilmektedir; Sekil Sa ila 5c'de, santrifüjdeki santrifüj rotorunda askiya alinmis olan bir kap tutucu ve kap tutucunun bir maksimum pivot açisi için bir stop gösterilmektedir; Sekil 6'da, bir kavrayici be bir pipet ünitesinin yer aldigi bir kavrayici kizaginin bir perspektif görünümü gösterilmektedir; Sekil 7'de, Sekil 6'de gösterilen pipet ünitesinin bir perspektif görünümü gösterilmektedir; Sekil 8'de, Sekil 6'da gösterilen kavrama ünitesinin bir perspektif görünümü gösterilmektedir; Sekil 9'de, Sekil 8'de gösterilen kavrayicinin bir perspektif görünümü gösterilmektedir; Sekil lO'da, bir kap tutucunun bir perspektif görünümü gösterilmektedir; Sekil lla ila lld'de, bir kap tutucunun bir yandan görünümü gösterilmektedir; Sekil 12'de, kullanilmis materyaller için bir kullanilmis malzeme istasyonunun bir perspektif görünümü gösterilmektedir; Sekil l3'de, isitma için bir ünitenin bir perspektif görünümü gösterilmektedir; Sekil l4a ila l4b'de, karistiriciyi isitmak için. bir* ünitenin sirasiyla bir yandan görünümü ve bir üstten görünümü gösterilmektedir; Sekil lS'de, duyumsal fonksiyonlar ile kontrol fonksiyonlarinin diyagram seklindeki basit bir görünümü gösterilmektedir; Sekil 16'de, duyumsal fonksiyonlar ile kontrol fonksiyonlarinin diyagram seklindeki detayli bir görünümü gösterilmektedir; Sekil l7a ila l7b'de, kullaniciyi yönlendirmeye yarayan ekranlarin bir fotografi gösterilmektedir; Sekil l8a ila l8b'de, kullaniciyi bir prosedürün seçim, hazirlik ve çalistirma asamalarini seçecek sekilde yönlendirmek için ekranlarin fotografi gösterilmektedir.
Temel Konsept Biyolojik materyallerin isleme tabi tutulmasi için asagida tarif edilen aparat, biyolojik nateryalin isleme tabi tutulmasi için prosesin ya da prosedür ile ilgili olan adimlarin verimli bir sekilde yürütülmesine olanak saglar ve yardim eder. Aparat tercihen asagidaki yararli yönlerden bir tane ya da daha fazlasini ihtiva Yararli yönlerden bir tanesi, proses adimlarinin bir kisminin, ve özel olarak da materyalin kendisinin yalnizca santrifüj yapilmasini degil, ayni zamanda herhangi bir santrifüj islemi ihtiva etmeyen diger adimlarin da santrifüjün içinde uygulanmasini ihtiva eder.
Bu proses adimlarinin gerçeklestirilmesi, aynizamanda santrifüjdeki örnegin materyal için kabin tutulmasina yarayan bir tutucu gibi bir aparatin da prosedür ile ilgili adimlarin verimli bir sekilde kullanilmasi avantajina sahiptir. Kimi zaman, bazi durumlarda, santrifüjün disina karsilik gelen ekipmanlar göz ardi edilebilir. Ayni zamanda, materyalin santrifüjün içine ya da disina transfer edilmesi adimlari da azaltilabilir. Ayni zamanda, gidis yolu da kisaltilabilir. Bunun bir sonucu olarak zamandan tasarruf edilebilir ve çapraz kirlenme riski en ez düzeye indirilebilir.
Prosedür ile ilgili adimlarin santrifüjde gerçeklestirilmesi için, ayni zamanda materyalin santrifüjdeki bir pozisyondan çikarilmasi, materyalin santrifüjdeki bir pOZisyona yerlestirilmesi ya da santrifüj içindeki farkli pozisyonlar arasinda transfer edilmesi de yararli olur. Bu arada, bu amaçla, materyalin tasinmasi için iki tane yöntem mevcuttur: Bunlardan ilki, materyalin sivi halde olmasi durumunda, materyalin pipet ile transfer edilebilmesidir. Bu amaçla, aparat bir pipetleme ünitesine (örnegin, bkz. Sekil 7) sahip olabilir. Ikinci yöntem de, materyalin yer aldigi bir kabin tasinabilmesidir. Bu türden bir kap arzu edilen her türlü tipte olabilir. Tercihen bu bir kolondur, yani bir santrifüj kolonudur, yani bir tekli döner kolondur, ya da bir reaksiyon ya da toplama kabidir, örnegin, bir Eppendorf tüpü ya da bunun benzeri bir kaptir, yani bir kapaga sahip olan ya da bir kapagin yer almadigi plastikten yapilmis olan bir kaptir. Bu türden bir kabi santrifüj içindeki bir birinci pozisyondan santrifüj içindeki ya da disindaki bir ikinci pozisyona getirmek için, örnegin, aparat kap için hareket edebilen bir kavrayici ihtiva edebilir.
Materyalin tasinmasi için bunlar ve buna benzer prosesler, bir santrifüj kullanilmadan dahi uygulanabilir.
Biyolojik materyalin yerlestirilmesi amaciyla bir kabin kavranmasi ve serbest. birakilmasi için. bir kavrayici uygundur. Bu türden birkavrayici, bir kabi tutmak ve serbest birakmak için hareket edebilen bir tane kavrama elemani, kavrama elemanini sabitlemek için bir tane kelepçeleme elemani, bir tane kaldirma elemani ve kaldirma elemani için, kaldirma elemaninin, kavrama elemanini hareket ettirecegi sekilde, bir kaldirma hareketi yapmasini saglayan bir tane sürücü ihtiva eder.
Istege bagli olarak, kelepçeleme elemani kavrama elemanini açiklik dogrultusunda sabitlemek için uygundur. Bir baska seçenek olarak, kaldirma elemaninin kaldirma hareketi, kavrama elemanini kapak dogrultusunda hareket ettirir. Istege bagli olarak, kelepçeleme elemani kavrama elemanini kapak dogrultusunda sabitlemek için uygundur. Bir baska seçenek olarak, kaldirma elemaninin kaldirma hareketi, kavrama elemanini açiklik dogrultusunda hareket ettirir.
Kelepçeleme elemani ayni zamanda, istege bagli olarak, kavrama elemaninin kabi serbest birakacagi sekilde sabitlemesine de uygundur. Bir baska seçenek olarak, kaldirma elemaninin kaldirma hareketi, kavrama elemanini kabi tutacak sekilde hareket ettirir.
Istege bagli olarak, kelepçeleme elemani kavrama elemanini kabi tutacagi sekilde sabitlemek için uygundur. Bir baska seçenek olarak, kaldirma elemaninin kaldirma hareketi, kavrama elemanini kabi serbest birakacak sekilde hareket ettirir.
Tipik bir sekilde, kavrama elemani kabin bir boyun kismina baglanmak için uygun olan bir girintiye sahiptir. Kavrama elemani istege bagli olarak bir birinci kavrama elemanidir, ve kavrayici bu durumda ayni zamanda, birinci kavrama elemani ile benzer özelliklere sahip olan bir ikinci kavrama elemanina da sahiptir.
Ayni zamanda, kavrayicinin bir dönme ekseninin etrafina döner sekilde monte edilmesi de mümkündür. Bu durumda, kavrama elemani tipik bir sekilde kap için bir merkezi eksen teskil eder, ve dönme ekseni merkezi eksenden farklidir.
Bir yön, biyolojik materyallerin yerlestirilmesi amaciyla bir kabin tutulmasi için bir kavrayicinin kullanildigi bir prosesi ifade eder. Proses, asagidaki adimlari ihtiva eder: bir kaldirma elemaninin bir kaldirma hareketi teskiletmesi adimini; kaldirma elemaninin kaldirma hareketinin, kavrama elemaninin kapak dogrultusunda yaptigi ya da kabi tutmak için yaptigi bir harekete dönüstürülmesi adimini, burada hareket bir kelepçeleme elemaninin kavrama elemanina uyguladigi bir kuvvetin aksi yönünde uygulanir; ve kabin kavrama elemani kullanilarak tutulmasi adimini. Alternatif olarak, kaldirma elemaninin kaldirma hareketi ayni zamanda, öregin kavrayicinin kabi kabin iç kismina dogru yönlendirilmis olan bir kap yüzeyi üzerinde tutmasi durumunda, kavrama elemaninin kabi tutmak için açiklik dogrultusunda yaptigi bir harekete de dönüstürülebilir.
Bir yön, biyolojik materyallerin bir kavrayici vasitasiyla yerlestirilmesi amaciyla bir kabin serbest birakilmasi için bir bir prosesi ifade eder. Bu proses, asagidaki adimlari ihtiva eder: bir kaldirma elemaninin bir kaldirma hareketi teskil etmesi adimini, burada kaldirma hareketi kavrama elemaninin açiklik dogrultusunda hareket etmesine olanak saglar, kabin bir kelepçeleme elemani vasitasiyla serbest birakilmasi için kavrama elemaninin açiklik dogrultusunda bir hareketinin teskil edilmesi adimini, ve kabin kavrama elemani vasitasiyla serbest birakilmasi adiminin.
Alternatif olarak, kaldirma elemaninin yaptigi kaldirma hareketi ayni zamanda kavrama elemaninin kapak dogrultusunda hareket etmesine, ve kavrama elemaninin kabi serbest birakmak için kapak dogrultusunda hareket etmesinin kelepçeleme elemani vasitasiyla saglanmasina da olanak saglayabilir.
Bir yön, biyolojik materyal yerlestirmek amaciyla bir kabi tutmak için bir kavrama ünitesini ifade eder. Kavrama ünitesi asagidaki parçalari ihtiva eder: bir dogrultuda (z) hareket edebilen bir kavrama elemani, ve kabi tutmak için kavrama elemani ile ilgili olarak bir birinci pozisyondan bir ikinci pozisyona hareket edebilen bir kavrayici, ve kavrayiciyi bir birinci pozisyondan bir ikinci pozisyona hareket ettirmek için sürücü.
Istege bagli olarak, kavrama ünitesi kabi bir baska kabin içine yerlestirecek sekilde dizayn edilir. Istege bagli olarak, sürücü bir elektrikli sürücüdür. Istege bagli olarak, kavrayicinin bir birinci pozisyondan bir ikinci pozisyona yaptigi hareket, dogrultu (z) disindaki bir dogrultuda gerçeklesir. Istege bagli olarak, kavrayicinin bir birinci pozisyondan bir ikinci pozisyona yaptigi hareket, dogrultuya (z) dikey bir dogrultuda gerçeklesir. Istege bagli olarak kavrayicinin bir birinci pozisyondan bir ikinci pozisyona yaptigi hareket, bir dönme ekseninin etrafinda yaptigi bir dönme hareketidir. Istege bagli olarak, dönme ekseni dogrultuya (2) paralel olarak uzanir.
Bir yön, örnek materyalden, tercihen sivi örnekten alinan biyo moleküllerin otomatik bir sekilde isleme tabi tutulmasi için asagidaki elemanlari ihtiva eden bir aparati ifade eder: ilk olarak, bir filtre kabinin yerlestirilmesi ve tutulmasi için, her biri en az bir tane birinci açiklik, ve istege bagli olarak kapatilmis olan, ilave bir konteynerin yerlestirilmesi ve tutulmasi için bir ikinci açiklik ihtiva eden, bir birden fazla sayida konteyneri tutmak ve döndürmek için bir rotor ihtiva eden bir tane santrifüj; ve asagidakileri ihtiva eden en az bir tane tutma ünitesi; bahsi geçen filtre kabinin bahsi geçen birinci açikliktan çikarilmasi için araçlar; bahsi geçen filtre kabinin bahsi geçen ilave kap ile, iki kabin santrifüj vasitasiyla birlikte döndürülecegi sekilde, ve filtre kabinin boslugu ile ilave kabin boslugu arasinda bir sivi baglantisi teskil edilecegi sekilde birlestirilmesi için araçlar.
Tutma ünitesi istege bagli olarak, bahsi geçen filtre kabinin bahsi geçen birinci açikliktan, bahsi geçen ikinci açikliga takili olan bahsi geçen ilave kabin üstüne getirilmesi için araçlar ihtiva eder. Tutma ünitesi ayni zamanda istege bagli olarak, bahsi geçen filtre kabini ya da bahsi geçen ilave kabi, kabin, bahsi geçen filtre kabi ya da bahsi geçen kapali kap ile es eksenli olan bir merkezi hatti etrafinda döndürmek için araçlar ihtiva eder. Bahsi geçen filtre kabinin bahsi geçen birinci açikliktan çikarmak için araçlar, bahsi geçen filtre kabini bahsi geçen kapali kaptan bir es eksenli dogrultuda ayirmak için, istege bagli olarak bir birinci motor ihtiva eder. Bahsi geçen filtre kabinin bahsi geçen ilave kabin üzerine yerlestirilmesi için araçlar, bahsi geçen filtre kabini bahsi geçen ilave kabin üstüne getirmek için istege bagli olarak en az bir tane ikinci motor ihtiva eder.
Bir yön, biyolojik. materyalin. muhafaza edilmesi için bir kabi tutmak için bir kavrama ünitesini ifade eder. Kap bir açik pozisyonda ve bir kapali pozisyonda durabilen bir kapak ihtiva eder. Kavrama ünitesi kabi tutmak ve serbest birakmak için bir tane kavrayici, ve bir kapagi kap ile ilgili olarak belirli bir pozisyonda tutmak. için bir tane de kapak tutucu ihtiva eder.
Belirlenmis olan pozisyon kapagin bir açik pozisyonudur.
Bir yön, yukarida sözü edilen kavrama ünitesini ihtiva eden bir sistemi ifade eder.Sistem ayrica bir tane santrifüj ihtiva eder, ve kavrayici, kabi santrifüjün içine yerlestirmek için ya da santrifüjden çikarmak için uygundur.
Kap istege bagli olarak plastikten yapilir. Kapak istege bagli olarak kaba takilir. Istege bagli olarak, kavrama ünitesi çalisma plakasinin bir düzlemine dik olan bir dogrultuda (2) ya da, çalisma plakasinin bir düzlemi boyunca bir x-y dogrultusunda hareket edebilir. Istege bagli olarak, kap daire seklinde bir enine kesite sahiptir, tercihen. 2 cm. den, 1 cm. den daha küçük bir çapa sahiptir. Bu kapak istege bagli olarak, kabin bir açikligini kapatmak için uygundur. Kapak istege bagli olarak bir konektör vasitasiyla kaba takilir. Istege bagli olarak, kavrayici, kap kavrayici tarafindan kavrandigi zaman kapagin konektörünün içinden geçirilebildigi bir girintiye sahip olan bir kavrama elemani ihtiva eder. Istege bagli olarak, kapak tutucu kapak için bir tane mekanik stop ihtiva eder. Istege bagli olarak, kapak konektör vasitasiyla mekanik stopa dogru bastirilir. Istege bagli olarak, kavrama elemani kabi kavramak ve serbest birakmak için hareket edebilir.
Istege bagli olarak, kap tutucu sivilarin isleme tabi tutulmasi için bir cihazdir. Istege bagli olarak, kapak. tutucu kavrama elemani kabi kaldirdigi zaman kapak tutucunun kapak boyunca kaydirilacagi ya da yönlendirilecegi sekilde konfigüre edilir.
Istege bagli olarak, tutma islemi kabin bir kap tutucuya yerlestirilmesini ihtiva eder, kap tutucu bir kapak reseptörüne sahiptir; ve kapak tutucu bundan dolayi kapagin yerlestirme islemi sirasinda kapak reseptörüne yerlestirilmesi için uygundur. Istege bagli olarak, tutma islemi kabin bir kap tutucudan çikarilmasini ihtiva eder, kap tutucu bir kapak reseptörüne sahiptir; ve kapak tutucu bundan dolayi kapagin yerlestirme islemi sirasinda kapak reseptöründen çikarilmasi için uygundur. Istege bagli olarak, kapak reseptörü ve kapak. tutucu kapagin kap ile ilgili olarak. ayni pozisyonunu teskil eder.
Bir yön, , bir kabin bir kap tutucuya tasinmasi ya da bir kap tutucudan disariya tasinmasi için bir prosesi ifade eder, kap, kabin bir açikligini kapatmak için üzerine takili olan bir tane kapak ihtiva eder. Islem kabin bir kavrayici ünite vasitasiyla kavranmasi ya da tutulmasi için uygulanan adimlari; kapagin kap ile ilgili olarak belirli bir pozisyonda. tutulmasini ve kabin kavrayici ünite vasitasiyla kap tutucunun içine ya da kap tutucunun disina tasinmasini, diger taraftan kapagin kap ile ilgili olarak belirli bir pozisyonda tutulmasini ihtiva eder.
Bir kabi tasimak için bir proses istege bagli olarak, kavrama ünitesi kullanilarak kabi bir kap tutucudan çikarmak için bir yöntemdir, diger taraftan, kabi kap tutucunun içine ya da kap tutucunun disina tasimak için uygulanan adim, kabin kavrayici vasitasiyla kap tutucudan bir çikarilmasi islemidir. Istege bagli olarak, kabin kap tutucudan çikarilmasi islemi, kapagin kap tutucudaki bir kapak reseptöründen çikarilmasini ihtiva eder.
Istege bagli olarak, kap tutucu kaptaki kapak için bir kapak reseptörü ihtiva eder, ve kabin kap tutucudan çikarilmasi adimi, bu durumda, kapagin kapak reseptöründen çikarilmasini, diger taraftan da, kapagin kap ile ilgili olarak belirlenmis olan pozisyonda tutulmasini ihtiva eder.
Istege bagli olarak, bir kabin tasinmasi için proses, bir kabin kavrama ünitesi kullanilarak bir kap tutucunun içine yerlestirilmesi islemidir, diger taraftan da, kabin kap tutucunun içine yerlestirilmesi ya da bunun içinden çikarilmasi islemi kabin kap tutucunun içine yerlestirilmesini ya da oradan çikarilmasini ihtiva eder. Istege bagli olarak, kabin kap tutucuya yerlestirilmesi ya da takilmasi islemi, kapagin kap tutucudaki bir kapak reseptörune takilmasini ihtiva eder. Istege bagli olarak kapagin tutulmasi adiminda, kapak kavrama ünitesindeki bir kapak tutucu tarafindan, kap ile ilgili olarak tespit edilmis olan bir pozisyonda tutulur. Istege bagli olarak, kabin yerlestirilmesi için, kap kavrama ünitesi tarafindan serbest birakilir. Istege bagli olarak, kap daire seklinde bir enine kesite sahiptir, tercihen 2 cm. den, 1 cm. den daha küçük bir çapa sahiptir.
Istege bagli olarak kap tutucu, kabin kapagi için bir kapak reseptörü ihtiva eder, ve kabin kap tutucunun içine yerlestirilmesi adimi, bu durumda, kapagin kapak reseptörünün içine yerlestirilmesini, diger taraftan da, kapagin kap ile ilgili olarak belirlenmis olan pozisyonda tutulmasini ihtiva eder.
Bir yön, bir kabin bir kavrama ünitesi kullanilarak bir birinci kap tutucudan bir ikinci kap tutucuya transfer edilmesi için bir prosesi ifade eder, kabin önceki paragraflarda tarif edildigi gibi birinci kap tutucudan ya da birinci kap tutucudaki bir birinci tutma› pozisyonundan çikarilmasi, ve kabin önceki paragraflarda tarif edildigi gibi ikinci kap tutucuya ya da ikinci kap tutucudaki bir ikinci tutma pozisyonuna yerlestirilmesi adimini ihtiva eder. Özel olarak, kap birinci kap tutucudaki bir birinci tutma pOZisyonundan, ikinci kap tutucudaki bir ikinci tutma pozisyonuna transfer edilir. Birinci ve ikinci tutma pozisyonlari genel olarak farkli pozisyonlardir. Birinci tutma pozisyonu ve ikinci tutma pozisyonu, ayni kap tutucuda olabilir ya da ayri ayri kap tutucularda olabilir.
Bir yön, biyolojik materyalin yerlestirilmesine yarayan bir kap için kap tutUCunun kullanilmasi için, üzerine kabin bir açikliginin kapatilmasi için bir tane kapak takilmis olan bir de kabi ifade eder. Kap tutucu bir santrifujde kullanmak için uygundur ve kabi tutmak için en az bir tane tutma elemani ve, kabin üzerine takili olan kapagi tutmaya yarayan ve, kapaga kapak için bir kavrama ünitesindeki bir kapak tutucu vasitasiyla erisim salamaya olanak veren, en az bir tane kapak reseptörü ihtiva eder.
Istege bagli olarak, kap tutucu ya da tutucular bir santrifüje takilidir ya da ona monte edilebilir. Istege bagli olarak, bir kap tutucu ya da tutucular santrifüje döner sekilde baglidir ya da ona bu sekilde monte edilebilir, örnegin santrifüj rotoruna döner sekilde monte edilir. Bu kapak istege bagli olarak açiktir, yani kapagin bir açik pOZisyonundadir.
Bir yön, biyolojik materyalin islenmesi için asagidaki kisimlari içeren bir aparati ifade etmektedir: kabin bir açikliginin kapatilmasi için buraya bagli bir kapak ile, biyolojik materyalin yerlestirilmesi için bir kabin tutulmasi için uygun olan, kapak tutucusu ile kapaga erisim saglayan, kaba tutturulmus olan kapagi tutmak için bir kapak reseptörüne sahip bir kap tutucusu, kapagi kaba göre tanimlanmis bir pozisyonda tutmak için kaba yönelik bir kapak tutucusu veya bir kavrayici ünite. Aparat ayrica istege bagli olarak bir santrifüj içerir; kap tutucusu santrifüjde kullanima uygundur.
Bu paragraftan hemen önceki iki paragrafta tarif edilen kap tutucu veya aparatta, kapak tutucunun kapaga olan erisimi istege bagli olarak, kapagin kapak tutucu ile mekanik bir sekilde temas etmesini ihtiva eder. Kapak reseptöründeki bir girinti, istege bagli olarak kapak tutucu vasitasiyla kapaga erisime olanak saglar. Istege bagli olarak, kap aparatin bir kavrayicisi vasitasiyla kavrandigi zaman, aparatin kapak tutucu vasitasiyla kapaga erisim saglayacagi sekilde dizayn edilir.
Kap istege bagli olarak plastikten yapilir. Kapak istege bagli olarak kaba takilir. Istege bagli olarak, kap daire seklinde bir enine kesite sahiptir, ve tercihen 2 cm. den, 1 cm. den daha küçük bir çapa sahiptir. Bu kapak istege bagli olarak, kabin bir açikligini kapatmak için uygundur.
Bir yön, biyolojik materyalin islenmesi için asagidaki parçalari içeren bir aparati ifade etmektedir: biyolojik materyal için olan bir kabi tutmak amacini tasiyan en az bir kap tutucuya sahip olan bir dönebilir santrifüj rotoruna sahip bir santrifüj ve kap tutucusuna bir kabin eklenmesi için bir kavrayici.
Bir yön, biyolojik materyalin islenmesi için asagidaki parçalari içeren bir aparati ifade etmektedir: biyolojik materyal için olan bir kabi tutmak amacini tasiyan en az bir kap tutucuya sahip olan bir dönebilir santrifüj rotoruna sahip bir santrifüj ve bir kabi kap tutucusundan kaldirmak için bir kavrayici.
Bir yön, biyolojik materyalleri isleme tabi tutmak için asagidaki parçalari ihtiva eden bir aparati ifade eder: biyolojik materyal için olan kabi tutmak için en az bir tane kap tutucuya sahip olan bir dönebilir santrifüj rotoru ihtiva eden bir santrifüj, ve bir kabi bir kap tutucunun bir birinci pozisyonundan bir kap tutucunun bir ikinci pozisyonuna transfer etmek için bir tane de kavrayici.
Istege bagli olarak, birinci ve ikinci tutma pozisyonlari genel olarak farkli pozisyonlardir. Birinci tutma pozisyonu ve ikinci tutma pozisyonu, ayni kap tutucuda olabilir ya da ayri ayri kap tutucularda olabilir.
Bu aparatlarda, kavrayici istege bagli olarak kabi çikinti yapan bir kap bölümüne baglanmak suretiyle kavrayacak sekilde dizayn Kavrayici bir açikliga ya da ana açikliga ve çikinti yapan bir kap bölümüne sahip olan bir kap için istege baglidir, ve kavrayici kabi kabin açikligindan uzakta olan çikinti yapan kap bölümünün bir kenarinda tutacak sekilde dizayn edilir. Istege bagli olarak, kavrama elemani kabin bir boyun kisminin baglanmasi için uygun olan ve, tercihen kabin bir açikliginin uzaginda yer alan bir kenarina baglanmaya uygun olan bir tane girinti ihtiva eder. Kap istege bagli olarak biyolojik materyal yerlestirmek içindir. Kap tutucu istege bagli olarak santrifüj rotoruna döner sekilde monte edilir.
Kavrayici istege bagli olarak, kap tutucuyu bir açisal pozisyonunda ya da egimli bir pozisyonda konumlandirmak için bir tane konumlandirma elemani ihtiva eder. Istege bagli olarak, konumlandirma islemi konumlama elemaninin bir konum saptama elemani ile karsilikli olarak etkilesmesi vasitasiyla gerçeklestirilir.
Döndürülmüs bir pozisyonu konumlandirmak için konumlandirma elemani, istege bagli olarak kap tutucusu için bir stop ile birlikte, örnegin santrifüj rotoru ile birlikte çalisacak sekilde dizayn edilir. Istege bagli olarak, kavrayici asagidaki parçalari ihtiva eder: bir kabi tutmak ve serbest birakmak için hareket edebilen bir tane kavrama elemani, kavrama elemanini sabitlemek için bir tane kelepçeleme elemani, bir tane kaldirma elemani ve kaldirma elemani için, kaldirma elemaninin, kavrama elemanini hareket ettirecegi sekilde, bir kaldirma hareketi yapmasini saglayan bir tane sürücü ihtiva eder. Transfer islemi istege bagli olarak kabin bir dönme hareketini ihtiva eder. Kap tutucu istege bagli olarak santrifüjden çikarilabilir.
Istege bagli olarak, kelepçeleme elemani kavrama elemanini açiklik dogrultusunda sabitlemek için uygundur. Istege bagli olarak, kaldirma elemaninin kaldirma hareketi, kavrama elemanini kapak dogrultusunda hareket ettirir. Istege bagli olarak, kelepçeleme elemani kavrama elemanini kapak dogrultusunda sabitlemek için uygundur. Istege bagli olarak, kaldirma elemaninin kaldirma hareketi, kavrama elemanini açiklik dogrultusunda hareket ettirir.
Kelepçeleme elemani ayni zamanda, istege bagli olarak, kavrama elemaninin kabi serbest birakacagi sekilde sabitleme kapasitesine de sahiptir. Istege bagli olarak, kaldirma elemaninin kaldirma hareketi, kavrama elemanini kabi tutacak sekilde hareket ettirir.
Kelepçeleme elemani ayni zamanda, istege bagli olarak, kavrama elemaninin kabi kavrayacak sekilde sabitleme kapasitesine de sahiptir. Istege bagli olarak, kaldirma elemaninin kaldirma hareketi, kavrama elemanini kabi serbest birakacak sekilde hareket Kap tutucu istege bagli olarak santrifüj rotoruna döner sekilde monte edilir. Böyle bir durumda, konumlandirma araçlari istege bagli olarak, yerlestirme / çikarma / transfer etme sirasinda, kap tutucunun hareket etmesini önleme ya da kisitlama kapasitesine sahiptir. Istege bagli olarak, transfer islemi dogrudan dogruya gerçeklestirilir, yani kavrayici kabi birinci tutma pozisyonundan çikarilmasi ile ikinci tutma pozisyonuna yerlestirilmesi arasindaki tüm zaman araligi boyunca tutar. Transfer islemi sirasinda, istege bagli olarak, ayni zamanda bir tane de üçüncü tutma p02isyonu mevcuttur ve, ayni zamanda aparat da ilave olarak kabi üçüncü tutma pozisyonu ile birinci ya da ikinci tutma pozisyonu arasinda transfer edebilir. Kavrama elemani istege bagli olarak, kabin bir boyun kismina baglanmak için uygun olan en az bir tane egim ihtiva eder. Kavrama elemani istege bagli olarak bir birinci kavrama elemanidir, ve kavrayici bu durumda ayni zamanda, birinci kavrama elemani ile benzer özelliklere sahip olan bir ikinci kavrama elemani da ihtiva eder. Istege bagli olarak, kavrayici bir dönme ekseninin etrafinda dönecek sekilde monte edilir. Istege bagli olarak, kavrama elemani tipik bir sekilde kap için bir merkezi eksen teskil eder, ve dönme ekseni merkezi eksenden farklidir.
Bir yön, bir kavrayici vasitasiyla bir kabin bir santrifüj rotorundaki bir kap tutucusuna yerlestirilmesi için bir prosesi ifade eder, burada kap tutucusu kap için bir tutma pozisyonuna sahiptir. Proses asagidaki adimlari içermektedir: kavrayici, tutma pozisyonuna göre olan pozisyona getirilir; kavrayici, kabi tutma pozisyonuna yerlestirmek için hareket ettirilir; kap, kavrayici tarafindan serbest birakilir.
Bir yön, bir kabin, bir santrifüj rotorundaki bir kap tutucusundan bir kavrayici vasitasiyla çikarilmasi için bir islemi ifade eder, burada kap tutucusu, kap için bir tutma pozisyonuna sahiptir. Islem asagidaki adimlari içermektedir: kavrayici, tutma pozisyonuna göre olan pozisyona getirilir; kap, kavrayici tarafindan kavranir; kavrayici, kabi tutma pozisyonundan kaldirmak için hareket Bir yön, bir kabin bir kavrayici vasitasiyla, bir santrifüj rotorundaki bir kap tutucunun bir birinci pozisyonundan, santrifüj rotorundaki bir kap tutucunun bir ikinci pozisyonun transfer edilmesi için bir prosesi ifade eder. Proses asagidaki adimlari ihtiva eder: kavrayicinin birinci tutma pozisyonu ile ilgili olarak konuma getirilmesi adimini; kabin kavrayici tarafindan kavranmasi adimini; kabin birinci tutma pozisyonundan çikarilmasi için kavrayicinin hareket ettirilmesi adimini; kavrayicinin ikinci tutma pozisyonu ile ilgili olarak konuma getirilmesi adimini; kabin ikinci pozisyon yerlestirilmesi için kavrayicinin hareket ettirilmesi adimini; kabin kavrayici vasitasiyla serbest birakilmasi adimini.
Istege bagli olarak, yukarida tarif edilen prosesler santrifüj rotorunun dönmek eseni etrafinda önceden belirlenmis olan bir dönme açisinin ayarlanmasi adimini ihtiva eder. Çikarma ve/ veya yerlestirme islemi sirasinda, kavrayici ve kavrama elemani istege bagli olarak birlikte bir dogrultuda (z) hareket eder, ve kabin ikinci tutma pozisyonu ile ilgili olarak yerlestirilmesi sirasinda, kavrayici istege bagli olarak kavrama elemani ile ilgili olarak hareket ettirilir. Bundan baska, proses istege bagli olarak açisal pozisyonun ya da bir sapma açisinin sabitlenmesi adimini ihtiva eder. Örnegin, kap tutucunun sapma açisi kavrayicinin bir konumlandirma elemaninin, kap tutucunun bir konumlandirma tespit elemani ile karsilikli olarak etkilesmesi saglanmak suretiyle sabitlenebilir; kap tutucu kap tutucunun bir dönme hareketi için bir stop ile temas ede, ve kap tutucunun sapma açisi konumlandirma elemaninin stopta bir konumlandirma tespit elemani ile karsilikli olarak etkilesmesi vasitasiyla sabitlenir. Kap tutucunun dönme hareketi için stop, istege bagli olarak santrifüj rotoru ile birlikte dönebilir. Tutma. pozisyonu istege bagli olarak, santrifüjden çikarilabilen bir kap tutucudadir.
Kabin kavranmasi adimi istege bagli olarak asagidaki kismi adimlari ihtiva eder: bir kaldirma elemaninin bir kaldirma hareketi teskil etmesi adimini; kaldirma elemaninin kaldirma hareketinin, kavrama elemaninin kapak, dogrultusunda yaptigi ya da kabi tutmak için yaptigi bir harekete dönüstürülmesi adimini, burada hareket bir kelepçeleme elemaninin kavrama elemanina uyguladigi bir kuvvetin aksi yönünde uygulanir; ve buna paralel olarak kabin kavrama elemani kullanilarak tutulmasi adimini.
Kabin serbest birakilmasi adimi istege bagli olarak asagidaki kismi adimlari ihtiva eder: bir kaldirma elemaninin bir kaldirma hareketi teskil etmesi adimini, burada kaldirma hareketi kavrama elemaninin açiklik dogrultusunda hareket etmesine olanak saglar, kabin bir kelepçeleme elemani vasitasiyla serbest birakilmasi için kavrama elemaninin açiklik dogrultusunda bir hareketinin teskil edilmesi adimini, ve kabin kavrama elemani vasitasiyla serbest birakilmasi Kabin kavranmasi adimi istege bagli olarak, kabin, kabin Çikinti yapan ve kabin bir ana açikligindan ya da bir açikligindan uzakta olan, bir kenari üzerinde kavranmasini ihtiva eder.
Kabin ikinci tutma pozisyonu ile ilgili olarak konumlandirilmasi sirasinda, kavrayici istege bagli olarak kavrama elemani ile ilgili olarak dogruludan (2) farkli olan bir dogrultuda hareket ettirilir.
Kabin ikinci tutma pozisyonu ile ilgili olarak konumlandirilmasi sirasinda, kavrayici istege bagli olarak kavrama elemani ile ilgili olarak dogrultuya (z) dik olarak uzanan bir düzlem üzerinde hareket ettirilir. Kabin ikinci tutma pozisyonu ile ilgili olarak konumlandirilmasi sirasinda, kavrayici istege bagli olarak kavrama elemani ile ilgili olarak, dogrultuya (2) paralel bir sekilde uzanan bir eksenin etrafinda döndürülür. Istege bagli olarak, birinci ve ikinci tutma pozisyonlari genel olarak farkli pozisyonlardir. Bunlar ayni kap tutucuda olabilir ya da ayri ayri kap tutUCularda olabilir. Kavrayici istege bagli olarak kabin çikinti yapan bir bölümüne baglanir.
Yukarida daha önce tasima elemani için tarif edilmis olan proses için, santrifüj ile onun üzerine monte edilmis olan bir kabin, sivilarin kontrollü bir sekilde transfer edilmesine olanak verecek ve örnegin kabin santrifüj içinde otomatik bir sekilde transfer edildigi sirada, arzu edilmeyen hareketlerin önlenecegi sekilde sabitlenmesi ve/ veya konumlandirilmasi yararli olur. Bu hareketler örnegin, digerlerinin ayni sira, santrifüj rotorunun kendi rotor ekseninin etrafinda dönmesi ya da santrifüjdeki bir kap tutucunun kendi ekseni etrafinda dönmesi olabilir.
Bu nedenle, biyolojik materyalleri isleme tabi tutmak için asagidaki parçalari ihtiva eden bir aparat önerilmistir: bir rotor ekseninin etrafinda dönen bir santrifüj rotoru, santrifüj rotoru için bir tahrik mekanizmasi, ve santrifüj rotorunun rotor ile birlikte dönmeyen bir pozisyon saptama elemani ila karsilikli olarak etkilesmesi suretiyle, bir açisal pozisyonda konumlandirilmasi için rotor ile birlikte dönmeyen bir konumlandirma elemani.
Açisal pozisyonun konumlandirilmasi islemi istege bagli olarak, konumlandirma elemani ile konum saptama elemani arasinda mekanik baglanti kurulmasi suretiyle gerçeklestirilebilir. Santrifüj rotoru istege bagli olarak, biyolojik materyalin yerlestirilmesine yarayan bir kap için bir kap tutucunun yerlestirilmesi için uygundur. Pozisyon saptama elemani istege bagli olarak kap tutucunun üstüne ya da santrifüj rotorunun üstüne monte edilebilir.
Istege bagli olarak, aparat santrifüjün ya da santrifüj rotorunun bir açisal pozisyonunu tespit etmek için araçlar ihtiva eder.
Konumlandirma elemani bu durumda, açisal pozisyonun bir fonksiyonu olarak hizalanabilir, öyle ki, konumlandirma elemani pozisyon saptama elemaninin bir çalisma alani içine yerlestirilir.
Konumlandirma elemani istege bagli olarak, ayni zamanda, daha sonra açiklanacagi gibi, kap tutucunun bir sapma açisini konumlandirmak için de uygundur. Santrifüj rotoru istege bagli olarak, biyolojik materyal koymak için bir kap için bir kap tutucunun döner bir sekilde monte edilmesi için uygundur ve kap tutucunun dönme hareketi için bir stopa sahiptir. Konumlandirma elemani bundan dolayi, kap tutucuyu konum tespit elemani ile karsilikli olarak etkilesmek suretiyle, stopta bir sapma açisinda tutma kapasitesine sahiptir.
Konumlandirma elemani, kabi tutmak için bir kavrama ünitesindeki bir kavrama elemanina takilabilir. Alternatif olarak, ayni zamanda örnegin bir pipetleme ünitesine de takilabilir. Konumlandirma islemi istege bagli olarak, açisal pozisyonun O.l° derecelik bir dogruluk ile ayarlanmasina olanak verir. Aparat istege bagli olarak ayni zamanda, santrifüj rotorunu yaklasik olarak konumlandirmak için, açisal pozisyonu l.5° derecelik bir dogruluk ile ayarlamaya olanak veren araçlar da ihtiva eder. Aparat bundan baska, istege bagli olarak santrifüj rotorunun açisal pozisyonunu tespit etmek için araçlar, örnegin, santrifüj rotorunun l derecelik bir dogruluk ile tespit edilmesine olanak saglayan araçlar ihtiva eder. Tahrik ünitesi istege bagli olarak. bir elektrikli tahrik ünitesidir, tercihen bir indüksiyon motorudur, yani es zamanli olmayan bir motordur. Konumlandirma elemani istege bagli olarak bir tane sivri uç ihtiva eder ve buna paralel olarak konumlandirma karsi elemani sivri uç için bir tane girinti ihtiva eder. Konumlandirma elemani istege bagli olarak, konumlandirmanin kap tutucunun bir kap tutma pozisyonuna erisim. saglayan kavrayici ile mümkün olacagi bir sekilde kavrama elemanina baglanir. Konumlandirma elemani istege bagli olarak kavrayici elemanin üzerine (2) dogrultusunda esnek bir sekilde monte edilir. Istege bagli olarak monte edilmis olan yay, konumlandirma elemaninin kabin uzunlugundan daha fazla olan bir yolu kat etmesine olanak Verir. Kap istege bagli olarak daire seklinde bir enine kesite sahiptir ve tercihen plastikten yapilmistir. Konumlandirma eleman istege bagli olarak, kap tutucunun bir tutma pozisyonuna sabit bir açisal iliski ile düzenlenir. Aparat istege bagli olarak bir birden fazla sayida karsi eleman, tercihen 3 taneden daha fazla, 6 taneden daha fazla, ya da 10 taneden daha fazla sayida karsi eleman ihtiva eder.
Bir yön, santrifüjün bir santrifüj rotorunun, santrifüj rotorunun bir dönme ekseninin etrafinda bir açi ile yerlestirilmesi için bir prosesi ifade eder. Proses asagidaki adimlardan olusur: santrifüj rotoru ile birlikte dönebilen bir konumlandirma elemani, santrifüj rotoru döndügü sirada santrifüj rotoru ile birlikte dönmeyen bir konumlandirma elemani ile karsilikli etkilesmesi için bir çalisma alani içine getirilir, ve santrifüj rotoru konumlandirma elemaninin konumlandirma tespit elemani ile karsilikli olarak. etkilesmesi suretiyle konumlandirilir.
Konumlandirma tespit elemani, konumlandirma elemani ile karsilikli olarak etkilesmesi için istege bagli olarak ve, santrifüj rotorunun kendi dönme ekseni etrafindaki bir açisal araliktaki açisal pozisyonunun, konumlandirma tespit elemaninin çalisma alaninda olacagi sekilde seçilmesi suretiyle çalisma alanina getirilir.
Konumlandirma tespit elemani istege bagli olarak konumlandirma elemani ile asagidaki adimlar vasitasiyla karsilikli bir sekilde etkilesecek sekilde çalisma alanina getirilir: santrifüj rotorunun kendi dönme ekseni etrafindaki bir açisal pozisyonu tespit edilir ve konumlandirma elemani tespit edilmis olan açisal pozisyonun bir fonksiyonu olarak, konumlandirma elemaninin çalisma alaninin içinde yer alacagi sekilde hizalanir, Santrifüj rotorunun, santrifüj rotorundaki bir kap için santrifüj rotorunun bir rotor ekseni etrafindaki bir tutma pozisyonunun bir dönme açisi vasitasiyla konumlandirilmasi suretiyle, istege bagli olarak santrifüj rotorunun bir rotor ekseni tespit edilir.
Karsilikli etkilesim istege bagli olarak bir manyetik baglanti ya da bir manyetik etkilesimdir. Konumlandirmak suretiyle, santrifüj rotorunun kendi dönme ekseni etrafindaki bir dönme açisi istege bagli olarak tespit edilir. Santrifüjdeki kap tutucunun dönme açisinin, kap tutucunun bir sapma açisi ile birlikte konumlandirilmasi, istege bagli olarak konumlandirilir ya da sabitlenir.
Bir yön, biyolojik materyalleri isleme tabi tutmak için asagidaki parçalari ihtiva eden bir aparati ifade eder: bir rotor ekseninin etrafinda dönen ve, biyolojik materyalin yerlestirilmesi için bir kap için bir kap tutucunun döner sekilde monte edilmesi için uygun olan bir santrifüj rotoru, kap tutucunun dönme hareketi için bir birinci stop, ve kap tutucunun bir konumlandirma tespit elemani ile karsilikli bir sekilde etkilesmek suretiyle, kap tutucuyu stop karsisinda bir sapma açisinda tutmak için uygun olan bir konumlandirma elemani.Kap tutucunun dönme hareketi genel olarak, bu hareket genel olarak sapma açsi teskil ettigi için, ayni zamanda, bir salinim hareketi ya da sapmanin hareketi olarak da tasarlanabilir.
Konumlandirma islemi genel olarak, burada daha önce tarif edildigi gibi, açisal konumlandirma için konumlandirma elemani vasitasiyla gerçeklestirilir. Santrifüj rotoru istege bagli olarak ayni zamanda, santrifüj rotorunun santrifüj kuvvetinin neden oldugu bir dönme hareketi için bir tane de ikinci stop ihtiva eder. Birinci ve ikinci stop istege bagli olarak santrifüj rotorunun üstüne monte edilir ya da onun üzerinde dönme kapasitesine sahiptir.
Konumlandirma islemi istege bagli olarak, kap tutucunun stopa dogru bastirilmasi suretiyle gerçeklestirilir. Stop istege bagli olarak, santrifüj rotorunun yaptigi santrifüj hareketinin yol açtigi bir referans dönme hareketinin tersi olan, kap tutucunun bir dönme hareketini kisitlar. Dönme hareketi istege bagli olarak, büyük ölçüde yatay olan bir eksenin etrafinda gerçeklesir.
Bir yön, biyolojik materyalleri isleme tabi tutmak için asagidaki elemanlari ihtiva eden bir aparati ifade eder: biyolojik materyallerin yerlestirilmesi için bir kap için bir kap tutucuyu döner sekilde monte etmeye uygun olan, bir rotor ekseninin etrafinda dönen bir santrifüj rotoru, burada kap tutucu bir konum tespit elemani, kap tutucunun dönme hareketi için bir stop, ve bir konum tespit elemani ile karsilikli bir sekilde etkilesmek suretiyle kabi stop ile temas edecek hale getirmek için uygun olan bir konumlandirma elemani ihtiva eder, burada, kap tutucunun sagma açisi temas vasitasiyla konumlandirilir ya da sabitlenir.
Bir yön, bir santrifüj rotoruna dönebilir sekilde monte edilmis olan biyolojik materyallerin yerlestirilmesi için olan bir kap için bir kap tutucunun bir sapma açisini konumlandirmak için olan edilmisbir prosesi ifade eder. Proses asagidaki adimlari ihtiva eder: bir konumlandirma elemaninin kap tutucudaki bir konum tespit elemani ile karsilikli bir sekilde etkilestirilmesi adimini; kap tutucunun kap tutucunun yaptigi dönme hareketi için bir stop ile temas etmesi ve, kap tutuCunun sapma açisinin konumlandirma elemani ile konum tespit elemaninin stopta karsilikli olarak etkilesmesi suretiyle konumlandirilmasi adimini. Sapma açisi ayni zamanda dönme pozisyonu olarak da adlandirilabilir.
Konumlandirma islemi genel olarak, burada daha önce tarif edildigi gibi, açisal konumlandirma için konumlandirma elemaninin kullanilmasi vasitasiyla gerçeklestirilir. Konumlandirma islemi istege bagli olarak, kap tutucunun santrifüj rotorunun üzerine monte edilmis olan bir stopa dogru bastirilmasi suretiyle gerçeklestirilir.
Bir yön, biyolojik materyali yerlestirmek için olan bir kap için bir kap tutucuyu ifade eder. Kullanima uygun olan kap tutucu, bir santrifüjdür ve bir kabin tutulmasi için bir tutma bölümü ve, bir konumlandirma elemani ile baglanacak sekilde konfigüre edilmis olan bir tane konum tespit elemani ihtiva eder. Bu baglanti, santrifüjdeki kap tutucunun açisal pozisyonunun ve/ veya bir sapma açisinin konumlandirilmasina olanak verir.
Kap tutucu istege bagli olarak, bundan baska, kap tutucuyu santrifüje baglamak için bir baglanti elemani ihtiva eder. Baglanti elemani istege bagli olarak bir dönme keseni teskil eder. Konum tespit elemani ile kap tutucunun bir merkezi arasindaki mesafe, istege bagli olarak, konum tespit elemani ile kap tutucunun bir kenari arasindaki mesafeden daha fazladir. Konum tespit elemani istege bagli olarak, konumlandirma elemaninin yerlestirilmesi için bir tane bosluk ihtiva eder. Konum tespit elemani ile konumlandirma elemani arasindaki baglanti, istege bagli olarak, konum tespit elemani ile konumlandirma elemani arasindaki en azindan bir düzlem dogrultusunda meydana gelen. göreli hareketin engellenmesi için uygundur. Boslugun bir enine kesiti istege bagli olarak boslugun iç kismina dogru azalir. Boslugun bir kenarinin karsilikli iki noktasi arasindaki bir bosluk, istege bagli olarak, konumlandirma elemaninin boslugun içine yerlestirildigi derinlik ya da giris derinliginden daha azdir. Istege bagli olarak, kap tutucu sivilarin isleme tabi tutulmasi için bir cihazdir. Bir yön, biyolojik materyalleri isleme tabi tutmak için asagidaki parçalari ihtiva eden bir aparati ifade eder: bir santrifüj; santrifüjde yer alan ve biyolojik materyal koymak için bir kabi tutmak için bir tutma elemani ihtiva eden bir kap tutucu; ve bir konumlandirma elemani.
Kap tutucu, kap tutucunun santrifüjdeki bir açisal pozisyonunu ve/ veya bir sapma açisini, konumlandirma elemani ile baglanmak suretiyle konumlandiracak sekilde konfigüre edilmis olan bir tane pozisyon tespit elemani ihtiva eder.
Bu durum, aparatin çalistirilmasinin kolay olmasi halinde de yararlidir. Örnegin, sarf malzemelerinin beslenmesi için ve kullanilmis olan sarf malzemelerinin çikarilmasi için, aparatin bir ön kisminin ya da kolay bir sekilde erisime olanak veren bir baska bölümünün temin edilmesi yararli olur. Özel olarak, bu bölümün örnegin bir çekmece ya da bir birden fazla sayida çekmece seklinde, sökülebilen bir parça olarak ya da çikarilabilir bir bölüm olarak temin edilmesi yararli olur.
Ayni zamanda, aparatin bir erken evrede çalistirma ya da yükleme hatalarini tespit edebilecek kapasitede olmasi da yararli olacaktir. Örnegin, kullanici girislerinin birbirleri ile ve seçilmis olan prosedür ile tutarli olmasi bakimindan kontrol edilmesi yararli olur. Ayni zamanda, sarf malzemeleri ile (örnegin, isleme tabi tutulan sivi ile, kaplar ile ve/ veya pipet uçlari ile) yüklenmesinin birbirleri ile ve seçilmis olan bir prosedür ile tutarli olmasi açisindan kontrol edilmesi de yararli olur.
Ayni zamanda, kullanici yönetiminin mümkün oldugunca sezgisel olmasi gereken, islemin mümkün oldugunca en az sayida giris adimindan sonra baslayacagi sekilde, mümkün oldugunca daha az karmasik bir hale getirilmesi de yararli olur. Örnegin, bir grafik ekranin kullanildigi yapisal bir menü kilavuzu temin edilmesi yararli olur. Ayni zamanda, menü kilavuzunun, çok seyrek olarak degistirilmesi gereken giris alanlarina istege bagli olan ve normal olarak göz ardi edilebilen alt menüler vasitasiyla ulasilabilecegi sekilde dizayn edilmesi da yararli olur. Ayni zamanda, aparatin en son kullanilan ya da sik sik. kullanilan ayarlari kayit edecek sekilde ve bunlara hizli bir sekilde erisime olanak saglayacak sekilde dizayn edilmesi de yararli olur.
Ayni zamanda, aparatin birkaç çesit prosedüre esnek bir sekilde adapte edilebilmesi da yararli olacaktir. Özel olarak, QIAGEN firmasi tarafindan temin edilen, genis spektrumlu bir "bagla- yika- ayikla" ve diger prosedürlerin desteklenebilmesi durumunda, yararli olur. Ayni zamanda, biyolojik materyalin isleme tabi tutulmasi için diger prosedürlerin yazilim güncellemesi vasitasiyla ilave edilebilmesi ya fa halihazirda mevcut olan prosedürlerin iyilestirilmesi durumunda da yararli olur. Ayni zamanda, aparatin arastirmak için (yigin boyutu) ve/ veya bunlari esnek bir sekilde desteklemek için birkaç tane örnegi taniyabilmesi durumunda da yararli olur.
Ayni zamanda, bir santrifüjün sicakliginin ayarlanmasi, ve özellikle de santrifüjün sogutulmasi da yararli olur. Bu amaçla, biyolojik materyali santrifüjlemek için asagidaki parçalari ihtiva eden bir santrifüj önerilmistir: bir konteyner, konteyner için bir kapak, konteynerin içine yerlestirilmis olan bir santrifüj rotoru, santrifüj rotoru için bir tahrik mekanizmasi, kapagi sogutmak için bir sogutma cihazi ve konteyneri sogutmak için bir ikinci sogutma cihazi.
Birinci sogutma cihazi istege bagli olarak konteyneri bir sogutucu gaz vasitasiyla sogutmak için bir sogutma cihazidir. Cihaz istege bagli olarak bir konteyneri sogutucu gaz ile yikamak için bir yikama cihazi ihtiva eder. Birinci sogutma cihazindaki sogutucu gaz istege bagli olarak ortam havasidir.
Ikinci sogutma cihazi istege bagli olarak konteynerin bir dis yüzeyini bir sogutucu gaz ila yikamak için bir yikama cihazi ihtiva eder. Ikinci sogutma cihazindaki sogutucu gaz istege bagli olarak ortam havasidir. Istege bagli olarak, ikinci sogutucu cihaz santrifüj rotoru için tahrik düzeneginden bagimsiz bir sekilde kontrol edilebilir ve/ veya, ayni zamanda ikinci sogutma cihazi da bir tahrik düzenegini sogutacak sekilde dizayn edilir.
Istege bagli olarak, birinci ve ikinci sogutma cihazlari genel olarak farkli cihazlardir. Istege bagli olarak, birinci ve/ veya ikinci sogutma cihazi sogutma çubuklari ihtiva eder. Istege bagli olarak, sogutma çubuklari yatay olarak ve/ veya dikey olarak yerlestirilir. Istege bagli olarak, birinci ve/ veya ikinci sogutma cihazi aktif bir sogutma cihazidir. Istege bagli olarak, birinci ve/ veya ikinci sogutma cihazindaki yikama cihazi ya da cihazlarin her biri bir tane vantilatör ihtiva eder. Istege bagli olarak, kapak konteynerin iç kismini, tercihen konteynerin dis tarafindan kapatmak için uygundur. Istege bagli olarak, konteyner kapak kapatildigi zaman sogutucu gazin konteynerin iç kismina daha fazla akamayacagi sekilde ya da, birinci ve/ veya ikinci sogutma cihazindaki sogutucu gazin konteynerin iç kismina akamayacagi sekilde dizayn edilir.
Bir yön, bir santrifüjde biyolojik materyalin santrifüj edilmesi için bir prosesi ifade eder. Proses, asagidaki adimlari ihtiva eder: bir santrifüj rotoruna biyolojik materyal yüklenmesi adimini; santrifüjdeki bir konteynerin bir kapak kullanilarak kapatilmasi adimini; santrifüj rotorunun bir tahrik düzenegi vasitasiyla bir rotor ekseni etrafinda döndürülmesi adimini; konteynerin sogutulmasi, ve kapagin sogutulmasi adimini.
Istege bagli olarak, santrifüj konteynerinin sogutulmasi islemi, santrifüj konteynerinin bir dis kisminin bir yikama cihazi kullanilarak bir sogutucu gaz ile yikanarak sogutulmasi vasitasiyla gerçeklestirilir. Istege bagli olarak, santrifüj konteynerinin dis kismi ya da santrifüj konteynerinin bir iç kismi sogutucu gaz ile yikanmaz. Istege bagli olarak, yikama cihazi tahrik düzeneginden bagimsizdir. Istege bagli olarak, santrifüj rotoru santrifüj konteynerinin içine yerlestirilir.
Bundan baska, asagidaki parçalari ihtiva eden bir santrifüj önerilmistir: bir santrifüj konteyneri; santrifüj konteynerinin iç kismina yerlestirilmis olan bir santrifüj rotoru, santrifüj konteyneri için bir kapak, ve kapagi ortam havasini kullanarak sogutmak için bir cihaz. Aparat ortam havasi için santrifüj konteynerinin iç kismindan ayri olan bir akis yoglu teskil eder.
Istege bagli olarak, kapagi sogutmak için aparat kapagi ortam havasi ile sogutmak için bir yikama cihazi ihtiva eder. Istege bagli olarak, kapak bir iç bölgeye sahiptir ve akis yolu kapagin bu iç bölgesi boyunca geçer. Istege bagli olarak, sogutma çubuklari kapagin içindeki yer alan ve akis yolu ile termal temasi olan bir bölgeye yerlestirilir. Istege bagli olarak, sogutucu çubuklar akis yolunun bir akis dogrultusu ile ayni hizaya getirilir. Istege bagli olarak, kapak isinin santrifüjün iç kismindan çikarilmasi için araçlar ihtiva eder. Istege bagli olarak, ortam havasi ortam sicakligindadir. Istege bagli olarak, kapagi sogutmak için aparat, içeriye emilen ortam havasinin hiz profilini, tercihen sogutucu çubuklarin bir açi ile kesilmis olan ve farkli derecelerde geri birakilan kenarlarini kullanarak esitlemek için araçlar ihtiva Bir yön, biyolojik materyali isleme tabi tutmak için, tarif edilen santrifüjlerden bir tanesini, yani aparatin sicakligini kontrol edecek sekilde, özel olarak da santrifüjü sogutacak sekilde donatilmis olan bir santrifüjü ihtiva eden bir aparati ifade eder.
Bir yön, bir santrifüjü sogutmak için bir prosesi ifade eder Santrifüj bir santrifüj konteynerine, santrifüj konteynerinin iç kismina yerlestirilmis olan dönebilen bir santrifüj rotoruna, ve santrifüj konteyneri için bir kapaga sahiptir. Proses asagidaki adimlari ihtiva eder: ortam havasinin içeriye alinmasi adimini ve ortam havasinin kapak boyunca, santrifüj konteynerinin iç kismindan ayri olan, akis yolundan geçirilmesi adimini. Istege bagli olarak, proses tarif edilen santrifüjlerden bir tanesinde, yani onun havasini kontrol edecek sekilde donatilmis olan bir santrifüjde gerçeklestirilir.
Bir yön, bir santrifüjde biyolojik materyalin santrifüj edilmesi için asagidaki adimlari ihtiva eden bir prosesi ifade eder: santrifüje biyolojik materyalin yüklenmesi adimini; rotator tekerleginin. bir rotor ekseni etrafindaki bir tahrik düzenegi vasitasiyla santrifüjdeki bir santrifüj konteynerinin içinde döndürülmesi adimini; tahrik düzeneginin ve santrifüj konteynerinin dis yüzeyinin bir sogutma gazi ile sogutulmasi adimini.
Yukarida tarif edilen uygulamadan bagimsiz bir sekildeayni zamanda bir santrifüjün diger yönleri de önerilmektedir. Özel olarak da, biyolojik materyali santrifüj islemine tabi tutmak için, asagidaki bilesenleri ihtiva eden bir santrifüj önerilmektedir: biyolojik materyal için en az bir tane kabin yerlestirilmesi için bir rotor ekseninin etrafinda dönebilen bir yönlendirici tekerlek; bir santrifüj konteyneri, ve rotor ekseninin etrafinda dönebilen ve rotor tekerlegi ile santrifüj konteynerinin arasina yerlestirilmis olan bir koruyucu, burada rotor tekerleginin bir dis sinirinin yüksekligi, santrifüj islemi sirasinda kapin ya da kap için bir kap tutucunun üst kenarinin yer aldigi bir pozisyonun yüksekliginden daha azdir.
Bir yön, bir kabin içindeki bir maddenin bir yüzey yüksekliginin tespit edilmesi için önerilen bir prosesi de ifade etmektedir.
Madde istege bagli olarak, bir sividir fakat, ayni zamanda örnegin, bir toz gibi farkli bir madde de olabilir. Proses asagidaki adimlari ihtiva eder: kabin içindeki maddenin yüzeyine bir radyasyon kaynagi vasitasiyla radyasyon verilmesi adimini; maddenin yüzeyinden gelen radyasyonun bir radyometre vasitasiyla ölçülmesi adimini; radyometre vasitasiyla ölçülen radyasyona bagli olarak radyasyon kaynagi, radyometre ve kabin birbirleri ile uzaysal bir sekilde baglanti haline getirilmesi adimini, öyle ki, - maddenin yüzeyindeki dikme ile radyasyon kaynagindan maddenin yüzeyine geçen bir birinci isin arasindaki bir birinci açi, temel - madde yüzeyindeki dikme ile maddenin yüzeyinden radyometreye geçen birinci isin tarafindan yansitilan bir isin arasindaki bir ikinci açiya esit olur; ve maddenin yüzeyinin yüksekligi radyasyon kaynagi, radyometre ve kap arasindaki uzaysal iliskinin bir fonksiyonu olarak tespit edilir.
Istege bagli olarak, isin verme islemi 0.3 mm ila 3 cm araliginda, tercihen 1 mm ila 6 mm araliginda yer alan, örnegin yaklasik olarak 3 mm olan bir kalem çapina sahip olan bir kalem isin vasitasiyla gerçeklestirilir. Istege bagli olarak, yüzey hava ile sivi arasindaki bir ara yüzdür. Istege bagli olarak, radyasyon kaynagi ve radyometre ayni mahfazanin içine yerlestirilir. Istege bagli olarak, radyasyon kaynagi ve radyometre bir isik sensorudur. Istege bagli olarak, radyasyon kaynagi, radyometre ve kabin birbirleri ile bir uzaysal iliski haline getirilmesi, radyasyon kaynaginin egilmesini içerir. Istege bagli olarak, sivi yüzeyinde yapistirici kuvvetlerin neden oldugu bir egri hesaba dâhil edilebilir. Istege bagli olarak, madde yüzeyinin yüksekligi birinci ve ikinci açilarin özdes oldugu olgusu kullanilarak tespit edilir.
Biyolojik materyali isleme tabi tutmak için bir aparat da ayrica önerilmistir. Aparat, biyolojik materyalin koyulmasi için bir kap için bir kap tutucu, ve kabin içinde yer alan maddenin bir yüzey yüksekliginin tespit edilmesi için bir doldurma seviyesi göstergesi ihtiva eder. Doldurma seviyesi göstergesi bundan baska, maddenin yüzeyine isin vermek için bir tane radyasyon kaynagi; maddenin yüzeyinden gelen radyasyonun ölçülmesi için bir tane radyasyon sensoru; bir tane konumlama cihazi; ve bir tane de kontrol ünitesi ihtiva eder. Kontrol ünitesi radyasyon kaynagi, radyometre ve kabi birbirleri ile radyometre vasitasiyla ölçülen radyasyonun bir fonksiyonu olarak bir uzaysal iliski haline getirecek sekilde donatilmistir, öyle ki, maddenin yüzeyindeki dikme ile radyasyon kaynagindan maddenin yüzeyine geçen bir birinci isin arasindaki bir birinci açi, temel olarak madde yüzeyindeki dikme ile maddenin yüzeyinden radyometreye geçen birinci isin tarafindan yansitilan bir isin arasindaki bir ikinci açiya esit olur; ve maddenin yüzeyinin yüksekligi radyasyon kaynagi, radyometre ve kap arasindaki uzaysal iliskinin bir fonksiyonu olarak tespit edilir.
Istege bagli olarak, dolum seviyesi göstergesinin optik sensoru ya da isik sensoru ayni zamanda hareket eden bir sensor ünitesinin konumlandirilmasi için ya da, bu patent basvurusunda tarif edildigi gibi, bir kabin mevcut olup olmadiginin tespit edilmesi için de uygundur.
Bundan baska, bulusa göre olan biyolojik materyali isleme tabi tutmak için bir aparat, bir tane optik sensor ile bir ultrason sensorunun takilmis oldugu, hareket eden bir ünite; sivi konteyneri için bir tutucudaki bir sivi konteynerinin mevcut olup olmadiginin optik sensorun sensor verilerinin bir fonksiyonu olarak tespit edilmesi için araçlar; ve bir sivi konteynerinde yer alan bir sivinin dolum seviyesinin ultrason sensorunun sensor verilerinin bir fonksiyonu olarak tespit edilmesi için araçlar ihtiva eder.
Yukarida tarif edilen uygulamadan bagimsiz bir sekilde; ayni zamanda bir algilama aparatinin diger yönleri de önerilmektedir.
Bundan dolayi, biyolojik› materyalleri isleme tabi tutmak için asagidaki elemanlari ihtiva eden bir aparat önerilmistir: biyolojik materyalin konmasi için bir kap için bir tutucu, burada kap taninabilirligini arttiran en az bir tane kap bölümüne sahiptir; tutucudaki bir kayit bölümüne isin vermek için bir radyasyon kaynagi, burada, kayit bölümü taninirligi arttiran kap bölümü ile birlestirilmis haldedir; kayit alanindan gelen radyasyonun bir yogunlugunun ölçülmesi için bir sensor; ve ölçülen yogunluk ile belirli bir esik dagari arasinda bir karsilastirma yapmak suretiyle kabin mevcut olup olmadigini kayit edecek sekilde donatilmis olan bir degerlendirme ünitesi.
Istege bagli olarak, kap bir santrifüj kabi, bir filtre kabi, bir toplama kabi ya da bir pipet ucu olabilir. Santrifüj kabi ve toplama kabi, örnegin iyi bilinen bir döndürme tüpü ya da Eppendorf tüpü, genel olarak materyalin kabin içine ya da kaptan disariya pipet ile transfer edilmesi için bir ana açikliga ve istege bagli olarak bir kapaga sahiptir. Ayni zamanda, santrifüj kabi da genel olarak, santrifüj kabinin ana açikligina zit olan tarafinda düzenlenmis olan bir çikis açikligina sahiptir. Taninirligi arttiran kap bölümü istege bagli olarak bir membran, bir filtre, bir filtre membrani, bir kapak mentesesi ve/ veya kabin bir kapagi olabilir.
Sensör hareket edebilirdir. Bu durumda, aparat sensorun bir pozisyonunun aparat üzerindeki bir ayar isaretinin aydinlatilmasi vasitasiyla ve ayar isaretinden gelen bir radyasyonun ölçülmesi suretiyle tespit edilmesi için uygun olabilir. Bu durumda, sensorun hareketi istege bagli olarak en az bir dogrultuda, istege bagli olarak iki dogrultuda, kap için bir kavrayicinin ya da pipet ucunun yerlestirilmesi için bir pipetleme ünitesinin hareketi ile baglantilidir.
Sensör, asagida açiklanacagi gibi, istege bagli olarak kabin içinde bir maddenin var olup olmadigini ya da dolum seviyesini tespit etme kapasitesine sahip olabilir. Tutma bölümünden gelen radyasyon, istege bagli olarak, radyasyon kaynagindan yansitilan radyasyondur. Radyasyon tipik bir sekilde elektromanyetik radyasyondur ve tercihen görünür ya da kizilötesi spektral araliktadir. Degerlendirme ünitesi istege bagli olarak, esik degerinin altinda ölçülmüs olan bir yogunlugun olmadigini ve esik degerinin üstünde ölçülmüs olan bir yogunlugun var olarak kayit edecek sekilde dizayn edilir.
Istege bagli olarak, isin verme islemi taninirligi arttiran kap bölümünün uzantisinin 0.3 kati ve 1.3 kati çapa sahip olan bir spot kullanilarak gerçeklestirilir. Radyasyon kaynagi ve sensor istege bagli olarak, birlikte hareket edebilir. Bu durumda, aparat radyasyon kaynagi ile sensorun tutma alani ile ilgili olarak konumlandirilmasi için konumlandirma araçlari ihtiva eder.
Istege bagli olarak, radyasyon kaynagindan gelen radyasyon yaklasik olarak 3 mm'lik bir spot çapina sahiptir. Istege bagli olarak, taninirligi arttiran kap bölümü en az 3 mm x 3 mm'lik bir alana sahiptir. Taninirligi arttiran kap bölümü genel olarak, kabin mevcut olmasi ile mevcut olmamasi arasinda arttirilmis sinyal farkliligina ya da yogunluk farkliligina sahip olan bir kap bölümüdür.
Kap için bir tutucudaki biyolojik örnek koymak için bir kabin mevcut olup olmadiginin tespit edilmesi için bir proses de ayrica önerilmistir. Proses asagidaki adimlari ihtiva eder: tutucudaki bir kayit alanina isin verilmesi adimini, burada kayit alani kabin taninirligi arttiran bir kap bölümü ile birlestirilmistir; kayit alanindan gelen radyasyonun yogunlugunun ölçülmesi adimini; ölçülmüs olan yogunluk ile belirli bir esik degeri arasinda karsilastirma yapilmasi suretiyle kabin mevcut olup olmadiginin kayit edilmesi adimini.
Istege bagli olarak, isin verme ve ölçüm islemleri hareket eden bir sensor ünitesi vasitasiyla gerçeklestirilir ve proses istege bagli olarak yukarida sözü edilenlere ek olarak asagidaki adimi ihtiva eder: sensor ünitesinin kap tutucu ile ilgili olarak konumlandirilmasi adimini. Istege bagli olarak, sensor ünitesinin pOZisyonu, aparat üzerindeki bir ayar isaretinin aydinlatilmasi suretiyle ve ayar isaretinden gelen radyasyonun ölçülmesi suretiyle tespit edilir.
Bulusa göre olan biyolojik materyalleri isleme tabi tutmak için bir aparat, asagidaki parçalari ihtiva eder: biyolojik materyal için bir kabin yerlestirilmesi için bir kap tutucu; bir ultrason kaynagina ve bir ultrason sensoruna sahip olan bir sensor ünitesi; ve ultrason sensorundan gelen sensor verilerinin bir fonksiyonu olarak, kabin açik durumda oldugunun tespit edilmesi için, ve, ve ultrason sensorundan gelen sensor verilerinin bir fonksiyonu olarak, kap açik durumda oldugu zaman, kabin içinde bir maddenin olma olasiliginin tespit edilmesi için bir degerlendirme ünitesi.
Istege bagli olarak, madde bir sividir. Degerlendirme ünitesi, muhtemelen ultrason sensorundan gelen sensor verilerinin bir fonksiyonu olarak maddenin dolum seviyesini tespit etmeye uygundur ya da bunu tespit. edecek sekilde düzenlenmistir. Istege bagli olarak, degerlendirme ünitesi maddenin bir dolum seviyesini yayilan bir ultrason sinyali ile maddenin bir yüzeyi tarafindan yansitilan bir ultrason sinyali arasindaki zaman araliginin ölçülmesi vasitasiyla tespit etmekiçin uygundur ya da bunu tespit edecek sekilde dizayn edilir. Sensör ünitesi hareket edebilirdir ve bundan baska, asagidakileri ihtiva eder: bir radyasyon sensoru ve, sensor ünitesini radyasyon sensorunun sensor verilerinin bir fonksiyonu olarak konumlandirmak için konumlandirma araci. Istege bagli olarak, radyasyon sensoru kabin mevcut oldugunu tespit etmek için uygundur. Tespit islemi örnegin bir kabin mevcut oldugunun tespit edilmesi için, bu patent basvurusunun çesitli yerlerinde tarif edilen, (örnegin, bkz. bir sonraki sayfa) yöntemler kullanilarak gerçeklestirilebilir.
Kap taninirligi arttiran en az bir tane kap bölümüne sahiptir; ve sensor ünitesi tutucudaki bir kayit alanina isin vermek için bir radyasyon kaynagina sahiptir, burada kayit alani taninirligi arttiran kap bölümü ile birlestirilmistir. Bu durumda, radyasyon sensoru kayit alanindan gelen radyasyonun yogunlugunu ölçmek için uygundur ve, bundan dolayi, degerlendirme ünitesi kabin mevcut oldugunu ya da mevcut olmadigini ölçülen yogunluk ile belirli bir esik degeri arasinda. bir karsilastirma. yapmak suretiyle kayit edecek sekilde donatilir.
Bir yon, biyolojik materyalleri isleme tabi tutmak için asagidaki parçalari ihtiva eded. bir aparati ifade eder: kaplarin doldurulmasina devam edilmesi için bir konteyner istasyonu; konteyneri istasyonunun üstünde kabin yapisi ile ilgili bilgileri içeren bir isaret; ve isaret okumak için bir radyasyon sensoru.
Istege bagli olarak, isaret konteyner istasyonunun bir kenari üzerinden çikinti yapan bir elemandir. Istege bagli olarak, isaret konteyner istasyonu ile entegre bir sekilde teskil edilmis olan en az bir tane isaretleme elemani ihtiva eder. Istege bagli olarak, isaret her biri ikili bilgi yani evet/ hayir bilgisini kodlayan en az iki tane isaretleme elemani ihtiva eder. Istege bagli olarak, konteyner istasyonu aparat ile ilgili olarak çesitli oryantasyonlarda temin edilecegi ya da aparatin içine yerlestirilebilecegi sekilde konfigüre edilir. Istege bagli olarak, isaret isaretin okunmasinin çesitli oryantasyonlardan seçilen belirli bir oryantasyondan bagimsiz olacagi sekilde konfigüre edilir.
Istege bagli olarak, konteyner, her biri bir tane kap için olacak sekilde, bir birden fazla sayida tutma pozisyonu ihtiva eder, ve bundan dolayi, sensor bir birden fazla sayidaki tutma bölümünün her` birinde bir tane kabin mevcut oldugunu tespit etmek için uygundur. Asagidaki paragraflarda yer alan tarifname, bu saptama için kullanilabilir.
Istege bagli olarak, konteyner istasyonu bir tane radyasyon kaynagi ihtiva eder. Radyasyon kanyagi daha sonra tarif edilecek olan asagidaki fonksiyonlarin bir tane ya da daha fazlasi için kullanilabilir: bir kayit alanina isin verilmesi; bir isaret elemanina isin verilmesi. Istege bagli olarak, konteyner istasyonu ayni zamanda, her biri bir tane kap için olacak sekilde, bir birden fazla sayida tutma pozisyonu da ihtiva eder, burada söz konusu olan kap taninirligi arttiran en az bir tane kap bölümüne sahiptir; ve radyasyon kaynagi bir kayit alanina isin vermek için uygundur, kayit alani taninirligi arttiran belirli bir kap bölümü ile birlestirilmis haldedir. Istege bagli olarak, ayni zamanda, radyasyon sensoru kayit alanindan gelen radyasyonun yogunlugunu ölçmek için uygundur ve, bundan dolayi, degerlendirme ünitesi kabin mevcut oldugunu ya da mevcut olmadigini ölçülen yogunluk ile belirli bir esik degeri arasinda bir karsilastirma yapmak suretiyle kayit edecek sekilde donatilir.
Kaplar istege bagli olarak pipet uçlaridir. Söz konusu olan kabin yapisi, örnegin pipetin bir toplama boslugu ya da pipet ucunun bir materyali ya da pipet ucunun yer aldigi bir materyal olabilir.
Istege bagli olarak, optik sensor bir isik sensorudur. Radyasyon kaynagi ile birlikte, istege bagli olarak, bir isik sensorunun parçasidir. Istege bagli olarak, radyasyon sensoru isaretteki bir isaret elemanina isin vermek için uygundur, ve aparat isaretin okunmasi için bir isaret elemanina radyasyon kaynagi vasitasiyla isin verme; sensor vasitasiyla isaret elemanindan gelen radyasyonun yogunlugunu ölçme, ve ölçülen yogunlugu, yogunluk için belirli bir esi degeri ile karsilastirma kapasitesine sahiptir.
Bir yön, kap için bir konteyner istasyonundaki biyolojik örnek koymak için bir kabin yapisinin tespit edilmesi için bir prosesi ifade eder. Proses asagidaki adimlari ihtiva eder: konteyner istasyonundaki kabin yapisi ile ilgili bilginin yer aldigi bir birinci isarete isin verilmesi adimini; birinci isaretten gelen radyasyonun bir birinci yogunlugunun ölçülmesi adimini; kabin tipinin ölçülen birinci yogunlugun bir fonksiyonu olarak kayit edilmesi adimini.
Istege bagli olarak, konteyner istasyonundaki kabin yapisi ile ilgili bilginin yer aldigi bir ikinci isarete de isin verilir; ve ikinci isaretten gelen radyasyonun bir ikinci yogunlugu Ölçülür; ve kabin yapisi ölçülen birinci ve ikinci yogunlugun fonksiyonu olarak kayit edilir.
Bir yön, her biri biyolojik materyal için bir kap için bir birden fazla sayida kap tutma pozisyonuna sahip olan bir santrifüjde kalma süresinin kontrol edilmesi için bir prosesi ifade eder. Proses, asagidaki adimlari ihtiva edebilir. Kap tutma pozisyonlari için, burada bir kabin mevcut olup olmadiginin kayit edilmesi adimini; tutma pozisyonlarinda mevcut oldugu kayit edilen kaplarin toplam sayisinin kayit edilmesi adimini; kap tutma pozisyonlarinda mevcut oldugu kayit edilen kaplarin toplam sayisina bagli olarak, kaplarin kap tutma pozisyonlarindaki dagiliminin tespit edilmesi için en az bir kosulun tespit edilmesi adimini; kap tutma pozisyonlarinda mevcut oldugu kayit edilen kaplarin dagiliminin bu kosulu karsilayip karsilamadiginin kontrol edilmesi adimini. Istege bagli olarak, örnek kabi pozisyonu, örnek kabi için bir karistiricinin ve/ veya bir isiticinin içinde düzenlenebilir.
Bir yön, bir birden fazla sayida kap tutucuya sahip olan bir santrifüjün kullanim süresinin kontrol edilmesi için bir proses i ifade eder. Kap tutucularin her biri, biyolojik materyal için en az bir tane kap için, en az bir tane kap tutucu pozisyon ile birlestirilmistir. Birlestirilmis olan bir kap pozisyonunda hiç kap olmadigi, kap tutucularin her biri için bos durumda oldugu belirlenir, ve birlestirilmis olan kap tutma pozisyonlarinin herhangi bir tanesinde en az bir tane kabin yer aldigi, kap tutucularin dolu oldugu belirlenir. Proses asagidaki adimlari ihtiva eder: kap tutucular için, bunlarin bos ya da dolu olduklarinin kayit edilmesi adimini; kap tutucularin dagiliminin ve toplam sayisinin kayit edilmesi adimini; kayit edilmis olan toplam sayiya bagli olarak, dolu kap tutucularin uygun dagilimi için en az bir tane kosul tespit edilmesi adimini; ve dolu olan kap tutucularin dagiliminin bu kosulu karsilayip karsilamadiginin bir kontrol edilmesi adimini. Istege bagli olarak, ayni zamanda kap tutma pozisyonlarinda mevcut olan kaplarin toplam sayisi da kayit edilebilir.
Istege bagli olarak, bu proseste kap tutma pozisyonlari santrifüj Istege bagli olarak, proseste, bir sensor kap tutma pozisyonunda bir kabin mevcut olup olmadigini kayit eder; ve buna bagli olarak, proses bundan baska örnek kabi pozisyonlarindaki örnek kaplarinin sayisini, sensor vasitasiyla kayit etme adimini ihtiva eder. Istege bagli olarak, proses ayni zamanda, örnek kaplarinin sayisinin mevcut olarak kayit edilmis olan kaplarin toplam sayisi ile uyumlu olup olmadiginin, yani bu iki sayinin uyumlu olup olmadiginin ya da örnek kaplarinin sayisinin kap tutma pozisyonu setlerinin sayisina karsilik gelip gelmediginin kontrol edilmesi adimini da ihtiva eder. Istege bagli olarak, proses ayni zamanda bir kap tutma pozisyonunun bir tane örnek kap için tahsis edildigi, bir iliski teskil edilmesi adimini da ihtiva eder. Istege bagli olarak, bu durumda bu iliski örnek kaplarinin her birini, bir kabin mevcut olarak kayit edildigi bir tane kap tutma pozisyonuna tahsis eder, ya da bir örnek kabini bir grup kap tutma pozisyonuna tahsis eder, burada bir kap gruptaki en az bir tane kap tutma bölümüne tahsis edilir. Bu iliski tipik. bir sekilde, örnek kabinin kap tutma pozisyonu ile birlestirilmis olan bir Örnekr kabi pozisyonuna getirilmesi için yapilarin dagitilmasi suretiyle teskil edilir.
Istege bagli olarak, örnek kabi pozisyonu ortak bir tayin vasitasiyla kap tutma pozisyonuna tahsis edilebilir. Istege bagli olarak, örnek kap pozisyonu örnek kap pozisyonlarinin bir örnek kabi istasyonundaki düzenlemesinin, santrifüjdeki kap tutma pOZisyonlarinin düzenlemesi ile karsilik gelmesi olgusu vasitasiyla kap tutma pozisyonuna tahsis edilebilir. Istege bagli olarak, bu iliski ilgili kap tutma pozisyonunu örnek kabin bir örnek kap pozisyonuna tahsis edildigi bir tablo teskil edilmesi suretiyle tesis edilir.
Bir yön, örneklerin isleme tabi tutulmasi için bir aparatin kullanim süresinin kontrol edilmesi için bir prosesi ifade eder.
Proses, asagidaki adimlari ihtiva edebilir: isleme tabi tutulacak olan örnekler ile hazirlanan örnek kaplarinin sayisinin kayit edilmesi adimini; gerekli sayida hazirlanmis olan örnek kaplarinin sayisina ve/ veya örneklerin isleme tabi tutulmasi için gerekli olan sarf malzemesi miktarinin tespit edilmesi adimini; aparatta mevcut olan sarf malzemesi miktarinin ve/ veya sayisinin tespit edilmesi adimini; ve aparatta mevcut olan sarf malzemesi miktarinin ve/ veya sayisinin gerekli olan sarf malzemesi sayisi ve/ veya miktari ile mukayese edilmesi adimini.
Istege bagli olarak, kap tutma pozisyonlari santrifüj rotoru ile birlikte dönebilir. Istege bagli olarak, gerekli olan sarf malzemesi. sayisi. ve/ veya miktari. protokole uygun. bir sekilde tespit edilir. Istege bagli olarak, sarf malzemesi kaplarin, özellikle de pipet uçlarinin, filtre kaplarinin, örnegin döndürme tüplerinin, ve toplama kaplarinin, Örnegin iyi bilinen Eppendorf tüplerinin yer aldigi bir listeden seçilir. Istege bagli olarak, sarf malzemesi ayni zamanda biyolojik örnekler de, örnegin biyolojik sivilar, enzimler ve/ veya tampon sivilari da içerebilir.
Istege bagli olarak, sarf nalzemesinin güncel durumunun tespit edilmesinden, arzu edilen durumun teskil edilmesi için kullanici için referanslar teskil edilir.
Bir yön, birden çok kap tutucuyu veya sivilarin islenmesi için olan cihazlari tutmak için bir rotora sahip bir sanrifüjü ifade eder.
Kap tutucularin her biri santrifüj islemi sirasinda, yani rotorun rotor ekseni etrafinda dönmesi sirasinda bir birinci kabi tutabilir. Santrifüj ayni zamanda, birinci kabi ilgili kap tutucudan çikarabilen bir tane de tutma ünitesi ihtiva eder. Özel olarak, bu islem kap tutucu santrifüjün içindeyken gerçeklestirilebilir. Bundan baska, tutma ünitesi birinci kabi bir ikinci kaba baglayabilir ya da, bir ikinci kabin içine kismen yerlestirebilir, ikinci kap, kap tutucunun içinde tutulmus durumdadir. Istege bagli olarak, kavrayici x ve y dogrultularinda hareket ettirilebilir, bir pipet ünitesi ile birlikte X ve y dogrultularinda, ve/ veya 2 dogrultusunda bir hareket gerçeklestirebilir. (z) dogrultusunda yaptigi hareket genel olarak pipet ünitesinden bagimsizdir. Kavrayici döndürülebilir, ve kaplari kap tutucuya yeniden yerlestirebilir. Yeniden yerlestirme islemi genel olarak kavrayicinin döndürülmesini ihtiva eder.
Bir yön, biyolojik materyalin bir santrifüj ünitesi içinde isleme tabi tutulmasi için bir prosesi ifade eder. Santrifüj ünitesi dönebilen bir santrifüj rotoruna sahip olan bir tane santrifüj, santrifüj rotoruna yerlestirilmis olan. bir tane kap tutucu 've biyolojik materyal yerlestirmek için bir kabin tutuldugu bir birinci pozisyon ve bir kavrayicinin yer aldigi bir kavrama ünitesi ihtiva eder. Bu proses kabi birinci tutma pozisyonundan çikarmak için asagidaki adimlari ihtiva eder: birinci tutma pozisyonuna erismek için kavrayicinin konumlandirilmasi adimini; kabin kavrayici vasitasiyla tutulmasi adimini; ve kavrayicinin kabin kavrayici tarafindan kap tutucudan çikarilacagi sekilde hareket ettirilmesi adimini.
Istege bagli olarak, proses ek olarak santrifüj rotorunun bir dönel pozisyonunun konumlandirilmasi ya da bir dönme hareketinin önlenmesi adimini ihtiva eder. Istege bagli olarak, kap tutucu santrifüj rotoruna döner sekilde monte edilir, ve proses ek olarak kap tutucunun santrifüj rotorunda bir dönme hareketinin önlenmesi adimini ihtiva eder.
Mevcut tarifnamenin önceki ve takip eden bölümlerinde, biyolojik materyalin isleme tabi tutulmasi için bir aparatta kullanilabilen ayri ayri elemanlar ve prosesler tarif edilmektedir. Ayri ayri elemanlarin ve proseslerin tarifi, aksi açik bir sekilde belirtilmedigi takdirde, temel olarak biyolojik materyali isleme tabi tutmak için aparattan bagimsiz bir sekilde verilmektedir.
Bundan dolayi, tarif edilen ayri ayri elemanlar ve prosesler buradaki aparatta gösterilenden farkli bir sekilde birlestirilebilir, ya da birbirlerinden ya da aparattan bagimsiz bir sekilde farkli bir sekilde kullanilabilir. Özgün Yönlerin Tarifi Bir Bütün Olarak Sistemin Parçalarinin Incelenmesi Sekil la'da, bir yönün çalisma platformunun (2) bir taslak görünümü gösterilmektedir. Burada, biyolojik maddelerin islenmesi için prosedürün uygulama adimlari için yararli olan birkaç tane modül gösterilmektedir. Asagidaki modüller Sekil la'da gösterilmektedir: - biyolojik materyalin santrifüj islemine tabi tutulmasi için bir santrifüj ünitesi (200) (bkz. Sekil 3a ila 5); - atik, örnegin kullanilmis pipet uçlari için bir çikarma istasyonu (740); - biyolojik maddeler için prosedürün adimlarinin gerçeklestirilmesi için çesitli sarf malzemeleri için bir sarf malzemesi istasyonu (700) (bkz. Sekil 12) ; sar malzemesi istasyonu diger seylerin yani sira, prosedür adimlarinin gerçeklestirilmesi için tampon sivilarinin yer aldigi konteynerleri tutmak için bir tane de konteyner istasyonu (710) ihtiva eder. Sarf malzemeleri için sarf malzemeleri istasyonu (700) ayni zamanda, prosedür adimlarinin gerçeklestirilmesi için pipet uçlarinin bir pipet ünitesi vasitasiyla alinmasi için bir tane pipet ucu istasyonu (720) ve diger sivilar için diger konteynerleri ihtiva eder. -biyolojik materyali ve/ veya diger sivilari isitmak ve/ veya karistirmak için bir isitici ve/ veya karistirici (600) . Isitici/ karistirici örnegin eritme adimlarinin gerçeklestirilmesi için kullanilabilir. - kullaniciyi yönlendirmek ve diger bilgilerin girilmesi ve çikti Gösterilen özgün elemanlar mümkün oldugu kadar modül seklinde gösterilmistir. Bunlar çalisma platformuna ayri bir sekilde monte edilebilir ya da oradan ayri bir sekilde çikarilabilir ve tercihen takilabilir. Örnegin, akim.beslemesi için ya da ayri ayri modülleri kontrol etmek için ek baglantilar, tak- çalistir baglantilar vasitasiyla temin edilir. Ayri ayri modüllerin yenisiyle kolay bir sekilde degistirilmesini saglamak için, modüllerin çalisma platformunun altinda yer alan ve bunlarin çalisma platformunda gösterilen enine kesitlerine büyük ölçüde karsilik gelen bir bosluga, bunlarin dikey bir sekilde bastirilacagi sekilde yerlestirilmeleri tercih. nedenidir. Bununla. birlikte, bos alan nedeniyle, ayni zamanda ayri ayri modüllerin çalisma platformunun altina, çalisma platformunun altinda gösterilen enine kesitten daha az yer kaplayacak sekilde yerlestirilmesi de avantajli olabilir. Çalisma platformunun modüler yapisi, ayri ayri modüllerin kendi düzenlemesinde farkli olan alternatifleri önermektedir. Bu sekilde, özel bosluk gereksinimleri hesaba katilabilir. Bundan baska, ayri ayri modüllerin, örnegin Sekil 1' de gösterildigi gibi, yok sayildigi alternatifler mümkündür. Bundan dolayi, bu türden islemlerin yapilmasina gerek olmamasi durumunda, eritme adimlarinin gerçeklestirilmesi için örnegin, isiticinin/ karistiricinin (600) dâhil edilmemesi mümkündür. Benzer bir sekilde, diger proses adimlarinin gerçeklestirilmesi için ya da proses adimlarinin daha iyi bir sekilde gerçeklestirilmesi için alternatif modüller ilave edilebilir. Diger modül örnekleri arasinda asagidakiler yer alir: bir UV lambasi; isitici/ karistirici için aktif sogutma; sarf malzemelerini, örnegin kap tutuculari, tampon sivilari ve diger islem sivilarini otomatik bir sekilde yüklemek için bir aparat; isleme tabi tutulmus olan sivinin analiz edilmesi için analiz modülleri, kullanilmis olan sarf malzemelerinin çikarilmasi için Biyolojik materyalin isleme tabi tutulmasi için bir aparatin bir çalisma platformunun bir diger taslak görünümü, Sekil lc'de gösterilmektedir. Sekil la'nin aksine, Sekil lc'de gösterilen taslak görünümde, santrifüjün (200) santrifüj kapagi (240) gösterim amaçli olarakr çikarilmistir. Bu da, oraya yerlestirilmis olan santrifüj rotorunun (212) ve kap tutucunun (120) görünür` hale gelmesini saglamaktadir. Ek olarak, santrifüj kapagindaki bir sogutma sistemi için bir hava girisi (253) ve bir hava çikisi da (255) görünür haldedir. Ek olarak, santrifüj kapagini açmak ve kapatmak için bir mekanizma (260) ve santrifüj kapagini kapali pozisyonda sabitlemek için bir eleman da (268) görünür haldedir.
Bu elemanlar Sekil 3b ve 5' de daha detayli bir sekilde tarif edilmektedir.
Bundan baska, bir kavrama ünitesi (400), bir pipet ünitesi (500) ve kavrayiciyi ve pipet ünitesini hareket ettirmek için bir tasiyici sistem (300) gösterilmektedir.
Tasiyici sistem (300) (ayni zamanda bkz. Sekil 6) aparata, örnegin aparatin arak duvarina sabit bir sekilde takilmis olan bir tane X rayi (yani, dogrultusu bir koordinat sisteminde K dogrultusunu teskil eden bir ray) ve bir Y rayi ihtiva eder. Y rayinin bir ucu bir kizak elemani (318) vasitasiyla, Y rayinin kizak elemanini (318) X rayinda (312) X dogrultusunda kaydirmak suretiyle hareket edebilecegi sekilde X rayinin üstüne monte edilmistir. Y rayi kizak elemani tarafindan yatay pozisyonda tutulur. Her ne kadar çizimde bu gösterilmemis olsa da, alternatif olarak Y rayinin diger ucunda, çalisma platformuna takilmis olan bir ikinci X rayi boyunca, Y rayinin bir kizak elemani tarafindan kendi iki ucunda tutulacagi sekilde kayabilen, bir ikinci kizak elemaninin temin edilmesi de mümkündür.
Y rayi boyunca Y dogrultusunda bir tasiyici eleman (320) hareket edebilir, bu tasiyici eleman (320) kavrama ünitesini (400) ve pipet ünitesinin (500) ihtiva eder. Kavrama ünitesi ve pipet ünitesinin her biri, tasiyici eleman (320) boyunca 2 dogrultusunda (yani, dikey dogrultuda, yani Sekil lc'de gösterilen düzleme dik olarak) hareket edebilir. Bu sekilde, kavrama ünitesi (400) ve pipet ünitesi (500) her dogrultuda hareket edebilir, 2 dogrultusunda yaptigi hareket bagimsizdir.
Takip edilen prosedürün karmasikligina ve modüllerin düzenlenmesine bagli olarak, kavrayiciyi ve pipet ünitesini hareket ettirmek için alternatif uygulamalar mümkündür. Örnegin, kavrama ünitesinin (400) ve pipet ünitesinin (500) yalnizca bir dogrultuda (örnegin 2 dogrultusunda) hareket edebildigi, ya da yalnizca iki dogrultuda (örnegin, x dogrultusunda ve z dogrultusunda) hareket edebildigi bir uygulama mümkündür. Böyle bir durumda, örnegin, Y rayi (314) hariç birakilabilir ve, tasiyici eleman (320) dogrudan dogruya sabit bir raya baglanabilir. Bundan baska, iki raydan bir tanesi ya da raylarin her ikisi birden, örnegin, üstüne tasiyici elemanin (320) baglanmis oldugu bir pivot kol vasitasiyla, örnegin, egik bir hareket teskil etmek için bir tane ya da daha fazla sayida eleman ile degistirilebilir. Ayni zamanda, kavrayici ya da pipet ünitesi için, prosedür adimlarinin gerçeklestirilmesi için bunlara ihtiyaç olmamasi durumunda, bunlarin da hariç birakilmasi mümkündür. Mahfaza, Örtü Sekil 2a'da bir aparatin bir perspektif görünümü gösterilmektedir. Aparat bir mahfazanin (4) içine yerlestirilmistir. Aparat ek olarak mahfazanin ön kisminda bir tane de kapak ihtiva eder. Kapak Sekil 2a'da kapali olarak gösterilmistir. Mahfaza örnegin, metalden, ya da plastikten ya da bunun disindaki diger saglam materyallerden yapilabilir. Kapak (10) manüel bir sekilde açilabilmesi için bir tane kapak (12) ihtiva eder. Kapak (10) saydani bir yapiya sahiptir ve bundan dolayi aparatin iç kismi operasyon sirasinda optik olarak gözlemlenebilir.Kapagin (10) ve mahfazanin (4) ses geçirmez bir yapida teskil edilmesi avantaj saglar. Bu amaçla, mahfaza (4) ses emici bir iç astara sahip olacak sekilde temin edilebilir. Ayni zamanda, mahfazanin içindeki titresen parçalar da ses geçirmez bir sekilde elastiki olarak askiya alinabilir. Ayni zamanda, kapak (10) için bir tane de conta temin edilebilir. Bundan baska, Sekil 2a'da ekran (910) gösterilmektedir. Ayni zamanda, sarf malzemeleri için bir tane atik konteynerinin (750) bir çekmece elemani da gösterilmektedir. Çekmece elemani bir tane kulp (752) vasitasiyla aparatin ön tarafindan disariya dogru çekilebilir. Ek olarak, bir hoparlör için bir hoparlör açikligi (902) ve bir tane de açma/ kapatma anahtari (6) gösterilmektedir. Asagida, atik konteynerinin kullanimi daha detayli bir sekilde tarif edilmistir.
Sekil 2b'de, Sekil 2a'da gösterilen aparat kapagi (10) çikarilmis bir sekilde gösterilmektedir. Sonuç olarak, mahfazanin (4) içinde, çalisma platformu (2) Sekil la ve lc'de santrifüj kapagi (240) il birlikte gösterilmektedir, isitici/ karistirici (6009, çatal tipi isik bariyeri (852), konteyner istasyonu (710) ve Y rayi (314) görünür haldedir. Ek olarak, kapagi (100) tutmak için tutucular da (14) gösterilmektedir. Tutucular (14) kapagin manüel bir sekilde yukariya dogru açilacagi sekilde döndürülebilir.
Santrifüj ve diger bilesenler, stabilitenin. elde edilecegi ve vibrasyon ile bitisik modüllerin etkisinin büyük ölçüde bastirilacagi sekilde, aparat platformuna entegre edilmistir.
Santrifüj Sekil 3a'da, santrifüjün (200) bir perspektif görünümü gösterilmektedir. Bu sekilde, santrifüj kapagi (240) santrifüjün rotorunun (212) görülemeyecegi sekilde kapatilmistir. Santrifüj kapagi (240) bir tane kapak kaportasi (244) ihtiva eder. Kapagin (240) diger parçalari Sekil 3c ile baglantili olarak tarif edilecektir. Sekil 3a'da, santrifüj rotorunun etrafini çevreleyen bir santrifüj konteyneri (220) gösterilmektedir. Santrifüj konteyneri, gürültüyü azaltmak ve parçalarin yüksek bir rotor hizinda çikarilmasinin gerekmesi durumunda bir güvenlik önlemi olarak, santrifüj rotorunu aerodinamik bir sekilde ortamdan ayirma islevi görür. Ayni zamanda, es zamanli olmayan bir elektrik motoru seklindeki santrifüj tahrik düzenegi de (218) görünür durumdadir.
Ayni zamanda, daha farkli sekillerdeki, örnegin bir kayis ya da bir zincirin kullanildigi tahrik düzenekleri de mümkündür.
Gösterilen tahrik düzenegi yaklasik olarak 0 - 15,000 rpm bir hiz için dizayn edilmistir.
Sekil 3b'de, santrifüj (200) santrifüj kapagi (240) açik halde gösterilmistir. Burada santrifüj rotoru (212) bir santrifüj milinin (214) etrafinda döner halde gösterilmektedir. Ayni zamanda, santrifüj ekseninin (214) etrafinda santrifüj rotoru (212) ile birlikte dönen bir koruyucu ya da rotor kapagi da (216) gösterilmektedir. Santrifüj rotoru (212) bir kap tasiyicinin (120) askiya alinmasi için araç ihtiva eder. Bu tür bir kap tasiyici (120) Sekil 11'de gösterilmektedir. Prensip olarak, bu amaç için temin edilmis olan p02isyon1arin bazilari bir kap tasiyici tarafindan kullanilabilirken, diger taraftan, tercihen kap tutucularin santrifüj rotorunun etrafinda, her türlü dengesizligi en aza indirmek için bir örnek bir sekilde dagilmis olmasina dikkat etmek gerekir. Ek olarak, santrifüj rotoru (212) ile birlikte dönmeyen santrifüj konteynerinin bir iç duvari (222) gösterilmektedir. Santrifüj kapaginin (240) açilmasi ve kapatilmasi için, bir tahrik düzenegi (gösterilmemistir) tarafindan hareket ettirilen bir aktarim çubugu (262) gösterilmektedir. Ayni zamanda, karsilik gelen bir geçme parçanin (268) içinden geçen ve bir kilitleme mekanizmasi (269) tarafindan kapak kapatildigi zaman güvenli bir sekilde kapali pozisyonda tutulacak sekilde tutulan, kapagin bir kapatma elemani da (267) gösterilmektedir. Ayni zamanda, santrifüj kapagi (240) kapatildigi zaman, santrifüj kapagi için santrifüj konteynerinin (220) iç kismini en azindan kismen de olsa mühürleyen bir conta da (228) gösterilmektedir. Bu durum, santrifüjdeki sicakligin belirli bir sicaklik araliginda tutulabilmesi durumunda, biyolojik örnekler isleme tabi tutuldugu zaman, çok daha iyi sonuçlar* alinmasini saglar. Özel olarak da, santrifüj islemi sirasinda ortaya çikan herhangi bir sürtünme isisinin en az düzeye indirilebilmesi ya da disariya dogru tahliye edilmesi durumunda, elde edilen sonuçlar gelistirilebilir.
Sekil 3a, 3b 've 3c'de gösterilen santrifüj, bu gereksinimleri kismen karsilayan bir sogutucu sistem ile donatilmistir. Sogutucu sistemin isinin santrifüjden disariya tahliye edilmesine olanak sagladigi gösterilmistir. Ayni zamanda, sogutma sistemi santrifüjün iç kismindaki hava akisinin uygun bir sekilde etkilenmesine olanak sagladigini da göstermistir.
Santrifüj sogutma sisteminin bir elemani, santrifüj konteynerindeki (220) harici bir sogutucudur (230) . Harici sogutucu (230) Sekil 3a'da gösterilmektedir. Harici sogutucu isinin santrifüj konteynerinden (220) ya da onun dis duvarindan ortam havasina verimli bir sekilde çikarilmasina olanak veren sogutma çubuklari (232) ihtiva eder. Ayni zamanda, sogutma çubuklari (232) disinda daha farkli sekillerdeki sogutma yüzeyleri de tasarlanabilir. Örnegin, sogutma çubuklari diger her türlü sekilde, özel olarak isi geçire bir materyalden yapilan bir kaplama ya da isinin ortam havasina verimli bir sekilde atilmasina olanak veren daha baska bir yüzey seklinde insa edilebilir. Gösterilen örnekten bagimsiz bir sekilde, 50 W/(m2 K)'lik bir isi transfer katsayisina sahip olan bir yüzey ya da düzenleme tercih nedeni olup, diger taraftan, 100 W/(HF K) 'lik bir isi transfer katsayisi özel olarak tercih nedenidir ve 150 W/(m2 K) ' nin üzerindeki bir isi transfer katsayisi daha da özel olarak tercih nedenidir.
Bundan baska, vantilatörün (234) santrifüj konteynerini (220) harici olarak soguttugu gösterilmistir. Vantilatör santrifüj konteynerinin dis duvarinin üstüne hava üfler. Bu durum ayni zamanda isinin disaridaki hava ortamina verimli bir sekilde tahliye edilmesine de olanak verir. Bununla birlikte, vantilatör (234) ayni zamanda hariç tutulabilir ya da örnegin azot gibi alternatif bir sogutucu gaz ile ya da bir sivi sogutucu (örnegin, su sogutmali) ile yikamak için bir cihaz gibi, daha farkli bazi cihazlar ile degistirilebilir.Hava akiminin disariya dogru yönlendirilmesi için, santrifüjün (204) taban kisminda delikler (205) açilir. Santrifüjün aparatin (1) bir kenari üzerine yerlestirilmis olmasi durumunda ;%1 da, örnegin hortumlar gibi uygun hava çikislarinin temin edilmis olmasi durumunda, yanal hava tahliye kanalarinin kullanilmasi da mümkündür. Gösterilen uygulamada, vantilatör (234) yalnizca sogutma çubuklari (232) ya da konteyner duvarinin (222) dis kismi degil, ayni zamanda santrifüj rotorunun (212) tahrik düzeneginin (218) bir sogutucu gaz ile yikanmasi avantajina da sahiptir.
Sekil 3a ila 3c'de gösterilen santrifüj sogutma, santrifüj konteynerinin içine baska herhangi bir sogutucunun girmesini önler.
Bundan baska, contalar (228, 229) ve koruyucu halka (215a) ve konteyner duvarinin (222) yapisi da sogutucu gazin içeriye girmesinin önlenmesine yardimci olur. Gösterilen yönlerden bagimsiz bir sekilde, sogutma gazinin santrifüj konteynerinin (2209 iç kisminin üzerinden akmamasi faydalidir. Bir baska deyisle, sogutma havasi ya da bir baska sogutucu gaz santrifüj konteynerinin iç kismina girmez, yani santrifüj konteynerinin iç kismin sogutma gazindan ya da sogutma gazi akisindan korunur.
Santrifüjü sogutmak ya da isiyi santrifüjün iç kismindan tahliye etmek için bir baska cihaz da, santrifüj kapagini (240) sogutmak için bir kapak sogutma sistemidir (250). Santrifüj kapaginin (240) sogutulmasi, santrifüjün iç kismindaki isinan havanin yükselmesi ve buna paralel olarak kapaktan disariya dogru çikma egiliminde olmasi gibi bir avantaja sahiptir. Bunun bir sonucu olarak, isi kapak vasitasiyla özel olarak verimli bir sekilde tahliye edilebilir. Santrifüj kapagi (240) için bir sogutma cihazinin (250) çesitli yönleri tasarlanabilir.
Bu türden bir yönden Sekil 3a ila 3c'de gösterilmektedir. Uygulama, santrifüj kapagini (240) sogutmak için ortam havasini alan ve bunu santrifüj kapagina (240) dogru üfleyen bir tane vantilatör (251) ihtiva eder. Hava santrifüj kapagina (240) bir hava giris kanali (252) vasitasiyla yönlendirilir. Hava santrifüj kapaginin içine, bir hava girisi (253) ve kapagin (240) içine açilan karsilik gelen bir hava girisi (258) ihtiva eden bir giris cihazi vasitasiyla sokulur. Hava santrifüj kapagina (240) dogru üflenir ya da içinden geçer, ve buna paralel olarak, santrifüj kapagindaki isiyi absorbe eder ve bunu tekrar uzaga tasir. Bu sekilde, hava santrifüj kapagindaki isiyi tahliye edebilir. Hava bir hava çikis açikligi (254) vasitasiyla tahliye edilir; kapak boyunca geçen isinan hava, hava çikis açikligi (254) vasitasiyla kapaktan disariya çikabilir ve bundan sonra da bir hava çikis kanali (255) vasitasiyla aparatin taban kismina geçere ve oradan da aparatin disina çikar.
Sekil 3c'de, santrifüj kapagi (240) kaportasi (244) çikarilmis olarak gösterilmektedir (bkz. Sekil 3a ve 3b). Burada, santrifüj kapaginin kapak alt kisminin (242) , hava akimi için kanallar (257) teskil eden sogutma çubuklarina (256) sahip oldugu gösterilmektedir. Sogutma çubuklari (256) ve kapagin genisletilmis olan yüzeyi, isinin santrifüj kapagindan (240) kapak boyunca akan havaya tahliye edilmesini saglar. Konteynerdeki (232) sogutma çubuklarina benzer bir sekilde, yine burada da kapagin içindeki yüzeyin alternatif formlari da mümkündür.
Ayni zamanda, kapagin sogutulmasi bakimindan farkli yapilara sahip olan alternatif yönler de mümkündür. Örnegin, santrifüj kapaginin kapak kaportasi (244) çikarilabilir ve/ veya vantilatör (251) hariç birakilabilir. Son söz edilen durumda, santrifüj kapagi ortam havasi vasitasiyla. pasif bir sekilde sogutulur. Ayni zamanda, kapagin örnegin su gibi bir sogutma sivisi ile sogutulmasi da mümkündür. Bu durumda, sogutma sivisinin esnek borular kullanilarak, kapagin borulara ragmen kolay bir sekilde açilabilecegi ve kapatilabilecegi sekilde kapagin yüzeyine verilmesi ve oradan tahliye edilmesi avantaj saglar. Gösterilen örnekten bagimsiz bir sekilde, 50 W/(m2 K)'lik bir isi transfer katsayisina sahip olan bir yüzey ya da düzenleme tercih nedeni olup, diger taraftan, 100 W/(m2 K) 'lik bir isi transfer katsayisi özel olarak tercih nedenidir ve 150 W/(m2 K) ' nin üzerindeki bir isi transfer katsayisi daha da özel olarak tercih nedenidir.
Sekil 3b'de, rotor tabagi ya da koruyucusu (216) santrifüjün bir baska elemani olarak gösterilmektedir. Sekil 4 ile baglantili olarak daha dogru bir sekilde tarif edildigi gibi, rotor tabagi (216) santrifüjün konteynerinin iç kisminda isi ve hava akisi gelisimini etkiler (bkz. Sekil 4). Gösterilen örnekten bagimsiz bir sekilde, rotor tabaginda (216) santrifüj milinin (214) dis tarafinda herhangi bir delik ya da baska açiklik temin edilmez.
Bundan baska, Sekil 3b'de santrifüjün rotoru (212) gösterilmektedir. Rotor (212) kap tutucularin yerlestirilmesi için yerlestirme pozisyonlarina sahiptir. Yerlestirme pozisyonlari numaralandirilmistir. "1" sayisi ile numaralandirilmis olan birinci yerlestirme pozisyonu, ayni zamanda, istege bagli olarak, örnegin, renkli bir isaret gibi (gösterilmemistir), kolay bir sekilde taninacak bir isaret ile de isaretlenebilir. Rotor kap tutucu (120) için askiya alma araçlari (110) için tutucular ihtiva eder. Askiya alma araçlarinin (110) kap tutucu (120) ile birlikte tutuculardan askiya alinmasi durumunda, bunlar rotor (212) ile ilgili olarak bir yatay eksen etrafinda dönebilir. Sekil 3b'de, örnegin askiya alma araçlari (110) vasitasiyla rotorda (212) askiya alinmis olan ve yatay dönel eksen etrafinda disariya dogru döndürülen bir kap tutucu (120) gösterilmektedir. Askiya alma araçlari (110) kap tutucu (120) ile entegre bir sekilde teskil edilebilir, ya da ondan ayri bir sekilde üretilebilir. Son söz edilen durumda, kap tutucu (120) askiya alma aracinin (110) içine yerlestirilebilecek sekilde dizayn edilebilir. Tercih edilen bir uygulamada, kap tutucu plastikten ve askiya alma araci metalden, örnegin alüminyumdan yapilir.
Rotor ayni zamanda kap tutucunun (120) ya da onun askiya alma elemaninin 110) yatay dönel ekseninin etrafinda, bir maksimum dönel pezisyon için bir de stop teskil eder. Stop kabin bir maksimum dönme açisini teskil eder, yani maksimum dönme açisina ulasildigi zaman, rotorun (212) bir bölümü ile temas eder hale gelir.
Tercihen, maksimum dönme açisi dönmenin bir disariya dogru olan dogrultusudur, yani, rotor (212) kendi ekseninin (214) etrafinda döndügü zaman ortaya çikan bir santrifüj kuvveti tarafindan teskil edilen bir dönme dogrultusudur.
Farkli askiya alma araçlarinin (110) ya da kap tutucunun (120) askiya alma aracinin (110) içine - örnegin kap tutuCunun (120) askiya alma araci (110 içindeki farkli oryantasyonlarina - monte edilmesi için farkli montaj yöntemlerinin kullanilmasi suretiyle, farkli maksimum dönme açilari için farkli stoplar teskil etmek desteklenebilir.
Ek olarak, kap tutucuyu (120) içeriye dogru döndürmek için bir stop temin edilebilir. Her iki stop da santrifüj rotorunun (21) üstüne ya da santrifüjün (200) diger parçalarindan birinin üstüne monte edilebilir. Stop ve santrifüj rotoru (212) ile ilgili daha fazla edilmekte olup, bu bölümler mevcut patent basvurusunun tarifnamesine referans yolu ile dâhil edilmistir.
Sekil 4'de, santrifüj rotoru boyunca, rotor ekseninin (214) yer aldigi bir enine kesit düzlemi boyunca yanal bir enine kesit gösterilmektedir. Motor saftinin (215) bir çikis bölümü, bir rotor tekerlegi (212), bunun üzerine monte edilmis olan bir kap tutucu (120), ve bir rotor tabagi (216) rotor ekseninin (214) etrafina döner sekilde monte edilir. Motor (218) motorun kendi rotor ekseninin etrafinda hareket ettirme islevi görür. Gösterilen ve rotor ekseninin etrafinda dönmeyen elemanlar, santrifüj konteynerinin (220) konteyner duvarini (222), konteyner duvarini tasimak için bir konteyner tasiyici (226), motorun (218) sabitlenmis olan bölümleri ve motorun (218) dis duvari ile konteyner duvarinin (222) arasinda bir conta elemani (229), ve bunlarin yani sira konteyner duvari (222) ile santrifüjün (Sekil 4'de gösterilmemistir) bir kapagi arasindaki boslugu mühürlemek için bir conta halkasi (228) ihtiva eder. Ek olarak, motor saftinin (215) çikisindaki bir koruyucu halka (215a) , nwtorun (218) iç ile santrifüj konteynerinin (220) iç kismini birbirinden ayiracak sekilde islev görür.
Motor saftinin çikisi (215), rotor tekerleri (212) ve rotor tabagi (216) birbirine birlestirilir. Rotor tekerlegi (212) kullanici tarafindan degistirilebilir. Bu amaçla, motor saftinin (215) çikisindaki bir vida elemani (motor saftinin (215) çikisindaki en üstteki eleman) vasitasiyla motor saftinin çikisma vidalanabilir ve, ek olarak, bir dönme hareketini aktarmak için bir pim vasitasiyla motor saftinin çikisina baglanabilir. Pimin monte edilmesi için rotor tekerleginde (212) bir girinti (212a) temin edilir. Girintinin (212a) herhangi bir dengesizlige yol açmamasini garanti etmek için, ayni zamanda bir tane de dengeleme deligi (212b) temin edilir.
Sekil 4'de gösterilen enine kesitte ayni zamanda bir tane de kap tutucu (120) gösterilmektedir. Kap tutucu Sekil 10'da çok daha detayli bir sekilde gösterilmektedir. Kap tutucu askiya alma aracinin (110), örnegin alüminyum askiya alma aracinin içine yerlestirilir.
Sekil 5'de gösterildigi gibi, askiya alma araci (110) santrifüj rotorunda (212) askiya alinabilir. Bu amaçla, askiya alma araci (110), askiya alma araçlarinin bu amaç için temin edilmis olan santrifüj rotorunun (212) askiya alma elemaninin (12b) içine yerlestirilmek için uygun olan eksensel bölümler (112a) ihtiva eder. Askiya alma araçlari (110) santrifüj rotorunda (212) askiya alindigi zaman, bunlar ve oraya yerlestirilmis olan kap tutucu (120) bir yatay milin (113) etrafinda dönebilir.
Sekil 4'de bir kap tutucu yatay dönme ekseni ile ilgili olarak, kendi islevsiz konumunda gösterilmektedir. Santrifüj islemi sirasinda ortaya çikan santrifüj kuvvetleri, kap tutucunun disariya dogru dönmesine, yani kap tutucunun bir alt kisminin santrifüj ekseninden (214) uzaga dönmesine yol açar. Disariya dogru dönme hareketini kisitlamak için, Sekil 5'de gösterildigi gibi bir stop temin edilir. Stop askiya alma aracinin, Sekil 5c'de gösterildigi gibi, bir maksimum dönmeye erisildigi zaman santrifüj rotorunun bir eslesme kenari (114b) ile temas eder duruma gelen bir kenari (114a) tarafindan teskil edilir. Stop ile ilgili diger detaylar EP satir 7 ila Sayfa 43 Satir 6' da tarif edilmektedir, ve bu bölümler referans yolu ile mevcut patent basvurusunun tarifnamesine dâhil edilmistir.
Kap tutucu kendi islevsiz pozisyonu ile ilgili olarak içeriye dogru dönemez. Bu durum, sirasiyla Sekil 4 ve 5'de gösterildigi gibi, bir stopun (212m) (bkz. Sekil 4) ve/ veya santrifüj rotorundaki (212) bir stopun (116b), askiya alma aracindaki (110) karsilik gelen bir eslesme stopu (110m ya da 116a) ile temas eder duruma gelmesi olgusu tarafindan engellenir.
Biyolojik materyale santrifüj islemi uygulandigi zaman, kap tutucunun (120) içinde yer alan biyolojik materyal için kaplarin, kapali bir kapaga sahip olmalari zorunlu degildir. Aslinda, bunlar hiçbir sekilde kapak tasimasa da ya da kapaklari açik olsa da olur. Örnegin, Sekil 4'de gösterilen kaplar, kap tutucudaki (120) bir kapak garajinda tutulan açik bir kapaga sahiptir.
Sekil 3b ve 4 ' de gösterilen santrifüj tabagi (216), içeriye dogru santrifüj miline 8214) uzanan bir alt bölüme sahiptir, bu ayni zamanda yukariya dogru kavis yapan bir de dis kenar bölümüne sahiptir. Bu kavis santrifüj tabaginin (216) bir kap tutucunun (120) bir alt kenari ile bir üst kenari arasinda, son söz edilen santrifüj rotorunda (212) hareketsiz olarak durdugu zaman, yer alan bir yükseklikte oldugu anlamina gelir.
Santrifüj rotoru (216) ayni zamanda bir iç bölüm, yani yaklasik olarak kendi dis kenarinin bir yüksekligine uzanan bir bölge de teskil eder. Ayni zamanda, santrifüj tabaginin (216) dis kismi ile alt kismi, yani santrifüj konteynerine (220) dogru olan kismi, göreceli olarak pürüzsüz bir yüzey teskil eder, öyle ki, dönme sirasinda ortaya çikan hava sürtünmesi en düsük seviyeye indirilebilir. Bununla birlikte, santrifüj tabaginin (216) santrifüj konteynerinin (220) üst kenarina kadar uzanmamasi nedeniyle, ayni anda santrifüj konteynerinin (220) duvari ile, isinin santrifüj konteynerinin (222) dis duvarina (222) dogru tahliye edilmesini saglayan, bir hava alis verisi mümkün olur. Bu da çok daha verimli bir sogutma saglar.
Sekil 10'da bir kabi (160) tutmak için bir kap tutucu (120) gösterilmektedir (bkz. Sekil llb). Kap tutucu kaplar için üç tane tutma pozisyonuna (130, 140, 150) sahiptir. Tutma pozisyonlarinin her biri ayni kap için ya da farkli kaplar için temin edilebilir. Örnegin, Sekil 10'da gösterilen kap tutucuda, bir kap için tutma pozisyonlarindan (130 ve 150) daha büyük bir çapa sahip olan tutma pozisyonu (140) temin edilir.
Kap tutucu ayni zamanda sivinin tutulmasi için islev gören bir boslugun (122) içindeki sivinin çikmasi için bir açiklik ihtiva edebilir ya da etmeyebilir. Simdi bir kez daha Sekil 11a'ya atifta bulunacak olursak, tutma pozisyonlari (130 ve 140) içinden, tutma pozisyonunda (130) yer alan bir kabin alt açikligi vasitasiyla sivinin çikarak boslugun (122) içine geçebildigi bir açiklik ihtiva eder. Bununla birlikte, tutma pozisyonunda (150) tutulan kaplardan çikan sivi, bu tutma pozisyonlari kati bir mühürlü duvar tarafindan çevrelendigi için bosluga (122) giremez. Bundan dolayi, tutma pozisyonunun (150) kendisi bir kap görevi yapar.
Sekil 11a ila 11d'de gösterildigi gibi, tutma pozisyonunun (140) çapindan (A3 : Al) daha büyüktür. Bunun bir sonucu olarak, bir birinci kabin (170) bu tutma pozisyonuna yerlestirmeye olanak saglayan bir harici çapa (A2) sahip olan, ve diger` iki tutma pozisyonunun çapina (A3 = Al) karsilik gelen bir iç çapa sahip olan tutma pozisyonuna (140) yerlestirilmesi mümkün olur. Bundan dolayi, tutma pozisyonlarinin (130 ve 150) temin edilmis oldugu kap (160) bu kabin (170) içine yerlestirilebilir. Özel olarak, bu düzenleme kabin (160) tutma pozisyonundan (130) tutma pozisyonunda (140) tutulan kabin (170) içine, örnegin kavrayici (400) gibi bir kavrayici vasitasiyla transfer edilmesine olanak saglar. Kaplarin transfer edilmesi için benzer yöntemler ile ilgili diger detaylar EP 1767274 Al sayili patent nesriyatinda Sayfa 28 satir 26 ila Sayfa 31 Satir 8 ' da tarif edilmektedir, ve bu bölümler referans yolu ile mevcut patent basvurusunun tarifnamesine dâhil edilmistir. Bu yöntemler kavrayici (410) (bkz.
Sekil 9) ya da benzer bir kavrayici kullanilarak uygulanabilir.
Kap tutucu (120) tarafindan tutulacak olan kaplar bir kapaga sahip olabilir. Bir kapaga (166) sahip olan böyle bir kap (160) , örnegin Sekil 9' da gösterilmistir. Sekil 10'da gösterildigi gibi, kap mevcuttur- Kapak garajlari kapagin santrifüj islemi sirasinda güvenli bir pozisyonda sabitlenecegi sekilde yapilandirilmistir.
Kapak garajlari kapak tutucusu (144) tarafindan kapaklara (166) erisilecek sekilde yapilandirilir (bkz. Sekil 9). Bu amaç için, kapak garajlari kapak tutucunun (414) kapak ile temas etmesine olanak veren ve onun için bir stop temin eden açikliklar (133, 143, 145) ihtiva eder, öyle ki, kabin kap tutucudan (120) çikarilmasi sirasinda ya da, kabin oraya yerlestirilmesi sirasinda kapak garajindaki kapak çikarilabilir ya da oraya yerlestirilebilirken, diger` taraftan da kapak tutucu (414) tarafindan teskil edilen pozisyonda tutulur.
Tutma bölümü (140) için, Sekil 11d'de gösterildigi gibi, birlikte yerlestirilmis olan kaplarin (160, 170) ilgili kapaklari için iki tane kapak garaji (142, 144) mevcuttur.
Kap tutucu ayni zamanda, tutma pozisyonlarini (130, 140) stabil hale getiren, destek payandalarina da (136, 146) sahiptir. Daha da stabil hale getirmek için, bu tutma pozisyonlari kap tutucunun (120) bir dis duvarina baglanabilir. Bundan dolayi, tutma pozisyonlari santrifüj islemi sirasinda ortaya çikan kuvvetlerin önünde stabil bir sekilde tutulabilir.
Kap tutucu ayni zamanda bir konumlama açikligina ya da bir konum tespit elemanina da (124) sahiptir. Pozisyon tespit elemani (124), Sekil 8 ' de gösterildigi gibi, konumlandirma cihazinin (450) konumlama ucu ya da konumlandirma elemani (452) ile baglanacak sekilde biçimlendirilmistir. Sekil 8'e atifta bulunularak tarif edildigi gibi, baglanti sabitlenebilir ya da açisal bir pozisyona yerlestirilebilir. Ayni zamanda santrifüjdeki kap tutucunun bir sapma açisina yerlestirilebilir ya da sabitlenebilir. Konum tespit elemani (124), konumlandirma elemaninin yerlestirilmesi için bir tane bosluk ihtiva eder.
Konum tespit elemani (124) ile pozisyon elemani (45) arasindaki baglanti, konum tespit elemani (124) ile konumlandirma elemani (450) arasinda, bir düzlem yani yatay düzlem dogrultusunda meydana gelen hareketi önlemek için uygundur.
Konuni tespit. elemani ile kap tutucunun bir inerkezi arasindaki mesafe, istege bagli olarak, konum tespit elemani ile kap tutucunun bir kenari arasindaki mesafeden daha fazladir. Kap tutucunun orta kismi genel olarak Sekil 5c'de gösterilen bir dönme ekseni tarafindan teskil edilir. Bosluk asagiya dogru incelir, yani boslugun enine kesiti boslugun iç kismina dogru gittikçe küçülür.
Boslugun bir kenarinin karsilikli iki noktasi arasindaki bir bosluk, istege bagli olarak, konumlandirma elemaninin boslugun içine yerlestirildigi derinlik ya da giris derinliginden daha nesriyatinda tarif edilmektedir, ve bu yönler referans yolu ile mevcut patent basvurusunun tarifnamesine dâhil edilmistir.
Santrifüjün mümkün oldugunca dengeli bir sekilde ve herhangi bir dengesizlige yol açmayacak sekilde yüklenmesi önem arz eder. Bu amaçla, santrifüj santrifüjün mümkün oldugu kadar dengeli bir sekilde yüklenmesini garanti eden araçlar ihtiva eder. Bu araçlar, santrifüj rotorunun (212) tam olarak doldurulmamasi durumunda dahi, büyük ölçüde bir örnek bir yükleme yapilmasina katkida bulunan Cetvelleri ihtiva eder.
Bir uygulamada, Cetveller santrifüj rotorunun (212) otomatik bir sekilde yüklenmesi için kullanilir. Bir alternatif' uygulamada, cetveller manüel olarak yapilan yüklemenin kontrol edilmesi için kullanilir. Bu durumda yükün Cetvellere uymamasi durumunda ya da dengesizlik ile ilgili olarak yeteri kadar uygun bir dagilima sahip olmamasi durumunda, bir uyari ya da hata mesaji verilebilir. Ayni zamanda, yükleme isleminin gelistirilmesi için tavsiyeler de verilebilir.
Cetveller, örnegin, santrifüje yüklenen kaplarin agirlik merkezinin rotor ekseni (214) ile tutarli olmasini gerektirir, bu amaç için, kaplarin her biri, dogrultusu kabin santrifüj rotorunda yerlestirildigi rotor ekseninin (214) etrafindaki açiya karsilik gelen bir Vektör ile birlestirilebilir. Bu durumda, Cetveller Vektörlerin toplaminin sifir olmasini ya da belirli bir esik degerin altinda olmasini gerektirir. Kaplarin farkli agirliklara sahip olmasi durumunda, Vektör uzunlugu kaplarin agirligi ile orantili olabilir.
Otomatik bir sekilde yükleme yapmak için, daha baska Cetveller temin edilebilir. Örnegin, P pozisyonlarinin B kap tutuculari ile ya da kaplar ile otomatik bir sekilde yüklenmesi için cetveller, bir örnek bir dagilim gerektirebilir. Santrifüj rotorunu kusursuz bir sekilde her (P/B) 'nci pozisyonu, P'nin B' ye bölünebilmesi durumunda kullanilir. P'nin B'ye bölünmemesi durumunda, ve (B')'nün (B) ile mukayese dildigi zaman P'nin bir sonraki en büyük böleni olmasi durumunda, ek olarak (B'-B) bos kaplari ya da kap tutuculari doldurulabilir, öyle ki, B' kaplari esit bir sekilde dagitilir.
Bundan baska tahrik mekanizmasinin kontrol edilmesi, santrifüjün hareket mekanizmasinin (218) parçasi olan bir hizlandirma sensorundan gelen verilerden kaynaklanan bir dengesizligin tespit edilmesine olanak verebilir. Bu durumda, bir hata mesaji teskil edilebilir ve, dengesizlik ya da dengesizligin bir zaman ortalamasinin belirli bir esik degerini astigi zaman santrifüj islemi durdurulabilir.
Materyalin santrifüjün içine yüklenmesi ya da oradan bosaltilmasinin içine transfer edilmesinin düsünülmesi durumunda, ya da materyalin isleme tabi tutulmasi ya da analiz edilmesi için adimlarin gerçeklestirilmesi durumunda, santrifüj rotorunun konumlandirilmasi durumundar ve/ veyar bunun› pozisyonunun tespit edilmesi durumunda avantaj saglar. Rotorun pozisyonu santrifüj rotoru (örnegin, santrifüj rotoru (212) ile birlikte dönebilen, örnegin bir kap ya da isaret için bir tutucu ya da tutma pOZisyonu gibi) bir yerin birlikte dönmeyen bir referans açisi ile ilgili olarak bir dönme açisidir. Konumlandirma islemi pozisyonun dogrulanmasi ya da pozisyona getirme ya da pozisyonda tutma ya da sabitleme islemidir.
Santrifüj rotorunun kontrolü onu konumlandirmak için kullanilabilir. Kontrolde arzu edilen bir pozisyonun önceden hazirlanmis olmasi durumunda, kontrol islemi pozisyona erismeyi ve istege bagli olarak belirli bir seviyede dogruluk ile tutulmayi garanti eder. Bu sekilde, örnegin, ayri ayri islem adimlari için ihtiyaç duyulan kap tutuculara ya da kaplar uygun isleme araçlari ile, örnegin bir pipet ünitesi ya da bir kavrayici ya da bir analiz cihazi ile karsilikli bir sekilde etkilesime girecekleri bir pozisyona getirilir.
Santrifüjün tahrik mekanizmasi (218) Es zamanli olmayan bir motor olabilir. Bu da tipik bir sekilde, Es zamanli olmayan bir motorun yapim asamasinda saglam ve ucuz olmasi ve yüksek hizli ve düzgün operasyonlar için uygun olmasi avantajina sahiptir. Bununla birlikte, bir Servomotor ile mukayese edildigi zaman, Es zamanli olmayan bir motor, bunun için gerekli olan kontrol verilerinin acil bir sekilde temin edilememesi nedeniyle konumlandirilmasinin zor olmasi gibi bir dezavantaja sahiptir.
Bununla birlikte, Es zamanli olmayan bir motor Vektör kontrolü için adapte edilebilir. Vektör kontrolü önceki teknikte, örnegin A.
Fitzgerald ve digerlerine ait olan "Electric Machinery" (MCGraw- Hill, 2003) baslikli makalede tarif edilmektedir. Vektör kontrolü, bir Servo motorun kontrol edilebilirligi ile mukayese edilen Es zamanli olmayan bir motorun kontrol edilebilir olmasini saglar. Bu sekilde, hem yüksek hizlardaki hareket tarzi ve hem de santrifüj rotorunun konumlandirilmasi bakimindan avantaj elde etmek mümkün Bundan dolayi, tarif edilen uygulamadan bagimsiz bir sekilde, biyolojik materyal için santrifüjün bir rotoru için bir tahrik mekanizmasi olarak Vektör kontrollü Es zamanli olmayan bir motora sahip olan bir santrifüj, tercihen bir laboratuvar santrifüjünün saglanmasi önerilmistir. Es zamanli olmayan motor ayni zamanda, rotorun belirli bir dönme açisi ile rotorun dönme ekseninde konumlandirilmasi için araçlar ile de donatilir. Terciben, araçlar rotorun dönme açisini tespit etmek için bir sensor ihtiva eder.
Ayni zamanda, hiz geri bildirimine sahip olan Es zamanli olmayan motor vasitasiyla konumlandirmayi düzenlemek de mümkün olur.
Modifiye edilmis olan U/f karakteristikleri ile bir proses önerilmistir. Bu proseste, mevcut bir akim degeri tespit edilir ve bir hiz regülâtörüne beslenir. Konumlandirma islemi daha sonra aktif sinüzoidal akimlar kullanilarak düzenlenir.
Sivri Uçlu Santrifüjün mekanik Olarak Konumlandirilmasi Ek olarak, konumlandirma islemi santrifüj rotoru ile birlikte dönmeyen, ve santrifüj rotoru ile birlikte dönen en az bir tane konum tespit elemani ile karsilikli bir sekilde etkilesmek için uygun olan bir konumlandirma elemani kullanilarak gerçeklestirilebilir. Karsilikli etkilesim örnegin, mekanik bir baglanti, manyetik bir etkilesim ya da bir isaretin okunmasi olabilir. Karsilikli etkilesim için, bir birinci adimda kabaca bir konumlandirma isleminin, örnegin santrifüj rotorunun kontrol edilmesi suretiyle, pozisyon tespit elemaninin ve konumlandirma elemaninin birbirleri ile bir karsilikli etkilesim araliginda zaten yapilmis olmasi durumunda, avantaj saglar. Ayni zamanda, bir birden fazla sayida pozisyon tespit elemaninin temin edilmesi de avantajli olur. Örnegin, santrifüj rotorunun konumlandirilacak oldugu tüm pozisyonlar için karsilik gelecek sekilde düzenlenmis olan konum tespit elemani temin edilmesi avantajli olur.
Bir konumlandirma elemaninin (450) ve karsilik gelen bir konum tespit elemaninin (124) bir örnegi, kavrayicinin tarifnamesinde çok daha detayli bir sekilde tarif edilmektedir (bkz. Sekil 8); teknikte uzman olan kisiler burada benzer bir sekilde tarif edilmis olan özel olarak da kavrayiciya baglanmayan fakat, örnegin, santrifüj konteynerine (222) ya da aparatin (l) çalisma platformuna (2) baglanmis olan diger konumlandirma elemanlarinin ve konum tespit elemanlarinin nasil kullanilacagini biliyor olacaktir.
Kavrayici ve Pipet Ünitesi için Tasiyici Sekil 62da, kavrama ünitesini (400) ve pipet ünitesini (500) tasimak için tasiyici sistemin (300) bir perspektif görünümü gösterilmektedir. Tasiyici sistem (300) sabit bir sekilde monte edilmis olan bir tane X rayi (312) ve bir tane de Y yayi (314) ihtiva eder. Y rayi (314) bir kizak elemani (318) vasitasiyla X rayina baglanir. Kizak elemani (318) X rayi (312) boyunca (x) dogrultusunda kayabilir ve buna paralel olarak Y rayini (314) (x) Y rayini (314) (x) dogrultusunda hareket ettirmek için, bir tahrik mekanizmasi (316) ve bir tahrik kayisi temin edilir. Tahrik kayisi iki merdaneden asilir. Tahrik mekanizmasi merdanelerin bir tanesini dönecek sekilde hareket ettirir; dönme hareketi tahrik kayisinin bir ilerleme hareketine dönüstürülür. Bu amaçla, merdaneler ve tahrik kayisi tercihen, aralarinda bir baglanti saglanacak sekilde biçimlendirilir, yani tahrik kayisi bir disli kayistir. Tahrik kayisi X rayina sabitleme araçlari vasitasiyla siki bir sekilde baglanir. Sabitleme araçlari tahrik kayisinin ilerleme hareketinin Y rayinin X rayi üzerinde, yani x dogrultusunda hareket etmesini saglamasini garanti eder.
Tasiyici sistem (300) ayni zamanda bir tane de tasiyici eleman (320) ihtiva eder (bkz. Sekil lc). Tasiyici eleman (320) Y rayi boyunca y dogrultusunda hareket edebilir. Bu amaç için, tasiyici eleman, y rayi (314) üzerinde hareket edebilen ve, buna paralel olarak, tasiyici elemani y dogrultusunda hareket ettiren bir kizak elemanina (328) (bkz. Sekil lc) baglanir. Bu hareketin tetiklenmesi için bir tahrik mekanizmasi (326) temin edilir. Kizak elemani (328) ve tahrik mekanizmasi (326) , Y rayini x dogrultusunda hareket ettirmek için benzer bir sekilde insa edilebilir. Tahrik mekanizmasi (326) Y rayina baglanir ve tasiyici eleman (320) ile birlikte hareket edemez. Tahrik mekanizmasi (316 ve 326) kademeli motordur, ve bunlar sayesinde tasiyici elemanini dogru bir sekilde konumlandirilmasi mümkün olur. Kademeli motorlarin kontrolü, Sekil 16'da çok daha eksiksiz bir sekilde tarif edilmistir. Düz bir bant kablo (309) tasiyici sistemi (300) bir kontrol ünitesine baglar; bu Sekil 16'da ara yüzlerin (871a ve 871b) arasinda gösterilen baglanti kablosuna karsilik gelir.
Tasiyici eleman (320) kavrayici (400) için bir tane askiya alma araci (340) ihtiva eder. Süspansiyon araci kavrayicinin (400) z dogrultusunda hareket etmesine olanak verir. Bu amaç için, askiya alma araçlari (340) üzerinde kavrayicinin (400) z dogrultusunda hareket ettigi bir tane kavrayici ray (345) ihtiva eder (bkz. Sekil 8) . Bunlara ek olarak, bu asamada, bir kaldirma bandini (342) tahrik kayisinin Y rayini hareket ettirmesine benzer bir sekilde hareket ettiren bir tahrik mekanizmasi (348) temin edilir. Kaldirma kayisi (342) iki tane merdanenin (346a, b) üzerinde yönlendirilir, ve tahrik mekanizmasi tarafindan hareket ettirilebilir. Kavrayici (400) bir kenetleme sabitleyicisi (443) vasitasiyla, kaldirma kayisi ilerledigi zaman 2 dogrultusunda hareket edecek sekilde, kaldirma kayisina (342) baglanir.
Bunlara ek olarak, kavrayici tasiyici pipet ünitesi (500) için askiya alma araçlari (350) ihtiva eder. Askiya alma araçlari (350) pipet ünitesinin z dogrultusunda, kavrayici (400) için askiya alma araçlarina (340) benzer sekilde hareket eder. Özel olarak, askiya alma araçlari (350) bir kaldirma. kayisi (352), üzerinde pipet ünitesinin z dogrultusunda hareket ettigi bir tane ray (355) (bkz.
Sekil 7), etrafinda kaldirma kayisinin yönlendirildigi merdaneler (356a, b) , ve pipet ünitesinin z dogrultusunda yaptigi bir kaldirma hareketini tahrik etmek için bir tane de kaldirma tahrik araci (358) ihtiva eder. Bu elemanlar kavrama ünitesi (400) için olan karsilik gelen elemanlar ile benzerdir.
Bu yapi sayesinde, kavrama ünitesi (400) ve pipet ünitesi (500) yatay düzlemde, yani x ve y dogrultularinda, birlikte hareket edebilir. Bunlar ek olarak, kavrama ünitesi (400) ve pipet ünitesi (500) dikey dogrultuda, yani 2 dogrultusunda birbirlerinden bagimsiz bir sekilde hareket edebilir.
Y rayinin ile tasiyici elemanin ve kavrama. ünitesi ile pipet ünitesinin tahrik mekanizmalari (316, 326), kademeli motorlar olarak insa edilir. Tahrik ünitelerinin bir ayarlama pozisyonuna ne zaman ulastigini tespit etmek için, (ve ayni zamanda tahrik mekanizmalari (348, 358) içinde temin edilir; gösterilmemistir) yerlestirme sensorlari (319) (bkz. Sekil lc), (329) (bkz. Sekil 6) temin edilir. Kademeli motorlar ve yerlestirme sensorlari, kavrayici (Sekil 8, 9) için tarif edilen ile benzer bir sekilde ve Sekil 16 ile baglantili olarak konfigüre edilir.
Pipet Ünitesi Sekil 7'de, pipet ünitesinin (500) bir perspektif görünümü gösterilmektedir; Pipet ünitesi, Sekil 6 ile baglantili olarak gösterildigi gibi, ray (355) boyunca 2 dogrultusunda hareket eden, bir pipetle transfer elemani (501) ihtiva eder. Bu amaç için, pipetle transfer elemani (501) ray (355) boyunca 2 dogrultusunda kayabilen bir tane tasiyici ya da bir kayar ya da döner eleman (545), ve pipetle transfer elemaninin (501) 2 dogrultusunda yaptigi hareket için askiya alma araçlari (350) ihtiva eder. Askiya alma araçlari (350) bir tane kaldirma kayisi (352), merdaneler (356a, b) ve kaldirma kayisini (352) hareket ettirmek için bir tane de tahrik mekanizmasi (358) ihtiva eder. Kaldirma kayisi baglanti araçlari (543) vasitasiyla pipetle transfer elemanina (501) takilir. Tahrik mekanizmasi (358) Y rayinin tahrik mekanizmasina (316) benzer bir sekilde insa edilir. Tahrik mekanizmasi (358) kayar elemanin (545) ray (355) boyunca ve buna paralel olarak de pipetle transfer gövdesinin (501) 2 dogrultusunda hareket etmesini Pipetle transfer ünitesi (500) pipet uçlari (730) için bir tane pipet ucu tutucusu (520) ihtiva eder. Sekil 7'de, bir pipet ucu (730), pipet ucu tutucusunun (520) üstüne takilmis olarak gösterilmektedir. Pipet uçlari buraya çikarilabilir sekilde takilir, yani, bunlar pipet ucu tutUCUSundan (520) çikarilabilir ya da oraya takilabilir. Pipet ucu tutucusunun yapisi ile ilgili daha fazla detay, içerigi buraya referans yolu ile dâhil edilmis olan EP 1862219 Alsayili patent nesriyatinda tarif edilmektedir.
Bahsi geçen nesriyatta, pipet uçlarini tutmak için eksensel dogrultuda uzanan bir uzunlamasina eksense sahip olan bir baglanti elemanina sahip olan, bir cihaz tarif edilmektedir.
Pipet ucu tutucusunun (520) üst kisminda bir tane plastik tüp (518) monte edilir. Pipet ucu tutucusu (520) pipet ucunun (730) iç kismi ile piston tüpünün (518) iç kismi arasinda basinç ya da gaz alisverisi olacak sekilde insa edilir. Piston tüpünün (518) iç kismi ile pipet ucu (730) dis kisim ile ilgili olarak, iç kisim ile dis kisim arasinda gaz alis verisinin yalnizca pipet ucundaki (730) pipet açikligi (732) vasitasiyla gerçeklesecegi sekilde mühürlenir. Piston tüpündeki (518) dis kisim ile ilgili olarak düsürülmüs olan bir basinç, pipet ucuna aktarilir ve gaz ya da sivinin pipet açikligi (732) vasitasiyla pipet ucunun (730) iç kismina emilir. Piston tüpündeki (518) fazla basinç benzer bir sekilde gaz ya da siviya pipet açikligi (732) vasitasiyla pipet ucundan (732) disariya çikmasi için baski yapar.
Düsük ya da yüksek bir basinç teskil etmek için, pipet ünitesi (500) bir tane piston sistemi (510) ihtiva eder. Piston sistemi bir` tane tahrik. mekanizmasi (512) ve, bir piston rayi (515b) zerinde z dogrultusunda hareket eden, bir tane de piston tasiyici (515a) ihtiva eder. Piston sistemi bundan baska, tahrik mekanizmasinin bir dönme hareketini, piston tasiyicinin (515a) bir kaldirma hareketine aktarmak için bir tane aktarim sistemi (514) ihtiva eder. Aktarim sistemi (514) bir sonsuz disli seklinde teskil edilir. Piston sistemi bundan baska, bir sabitleme elemani (517) vasitasiyla piston tasiyiciya (515a) baglanmis olan bir tane piston (516) ihtiva eder. Piston (516) bundan dolayi sekilde piston tüpünün (518) içine onu gaz geçirmez bir sekilde mühürleyecek sekilde yerlestirilir.
Piston sistemi bundan baska, piston tasiyicinin ve buna paralel olarak da pistonun ayarlanmis olan bir pozisyonunu tespit etmek için bir tane yerlestirme sensoru (513) ihtiva eder. Yerlestirme sensoru, asagida tarif edilen (bkz. Sekil 9) kavrayici için temin edilen yerlestirme sensoruna (428) benzer bir sekilde teskil edilir. Tercih edilen bir uygulamada, kaldirma elemaninin tahrik mekanizmasi (512) bir kademeli motordur. Bu uygulamada ayarlanmis olan bir açik durumun tespit edilmesi durumunda, pistonun her kaldirilmis oldugu durum, kademeli motorun adimlarinin kalibre edilmis olan açik durumdan baslayarak sayilmasi suretiyle tespit edilebilir. Pistonun darbesi ile çekilen ya da serbest birakilan sivinin hacmi arasinda sabit bir baginti mevcuttur.
Piston (516) ve piston tüpü (518) bir siringa temin eder, yukarida sözü edilen EP 1862219 Al, sayili patent nesriyatinda tarif edilen pipet ucu tutucusunun, dogrudan dogruya siringaya, Özel olarak da piston tüpüne (518) baglanmasi avantaj saglar. Bu düzenleme özel olarak kompakt bir pipet ünitesi (500) tasarimi yapilmasina olanak Pipet açikliginin (732) bir sivinin içine daldirilmasi ve pistonun (516) yukariya kaldirilmasi durumunda, piston tüpü (518) içindeki gazin hacminin artmasi, piston tüpünün (518) ve pipet ucundaki (730) basincin düsmesine yol açar. Basinçta meydana gelen bu degisiklik, sivinin açiklik (730) vasitasiyla pipet ucunun (730) içine çekilmesine yol açar. Çeki1en sivinin hacmi, piston tüpünün (518) içindeki artan gaz hacmine karsilik gelir.
Pipet ucunun (730) bir sivi tasiyor olmasi ve pistonun (516) sabit bir yükseklikte tutuluyor olmasi durumunda, sivi pipet ucunda Pipet açikliginin (730) bir sivinin içine daldirilmasi ve pistonun (516) asagiya itilmesi durumunda, piston tüpü (518) içindeki gazin hacminin azalmasi, piston tüpünün (518) ve pipet ucundaki (730) basincin artmasina yol açar. Asiri basinç sivinin açiklik vasitasiyla pipet ucundan disariya tasinmasina yol açar. Serbest kalan sivinin basinci piston tüpünün (518) içindeki gaz hacmine karsilik gelir.
Bir pipet ucunu n yerlestirilmesi için, pipet elemani (501) pipet ucu tutucusu (520) ile birlikte, pipet ucu istasyonunda (720) (bkz.
Sekil l ve Sekil 2) yer alan uygun bir pipet ucunun (730) üzerine dogru hareket ettirilir. Pipet elemani (501) pipet ucu tutucusunun (520) pipet ucuna yaklasik olarak 10 ila 50 N arasinda bir güç uygulayacagi sekilde asagiya dogru hareket ettirilir, Pipet ucu bundan sonra, örnegin, pipet ucu tutucusunun (520) dis çevresel yüzeyinin etrafindaki bir contanin sikistirilmasi suretiyle orada tutulur. Bu türden bir conta, içerigi buraya referans yolu ile dâhil edilmis olan EP Application 06010976.6, sayili patent nesriyatinda tarif edilmektedir.
Pipet ucunu (730) iskartaya çikarmak için, Sekil lb'de taslak görünüm olarak gösterildigi gibi, atiklar için bir imha etme sistemi (740) temin edilebilir. Imha sistemi (740), büyük bir enine-kesite sahip olan bir alana (744) ve küçük bir enine- kesite sahip olan, bir tane açiklik (742) ihtiva eder. Alanin (744) büyük enine-kesiti, bir pipet ucunun (730) içeriye dogru sokulacagi sekilde dizayn edilir. Alanin (746) küçük enine-kesiti, pipet ucunun (730) içeriye dogru bastirilamayacagi fakat, pipet ucu tutucusunun (520) içeriye dogru bastirilacagi sekilde dizayn Çikarmak için, pipet ünitesi (500) pipet ucu tutucusunun (520) pipet ucu (730) ile birlikte büyük enine-kesit alaninin (744) üzerine gelecegi sekilde hareket ettirilir. Pipet ucunun (730) yer aldigi pipet ucu tutucusu (520), bundan sonra asagiya dogru indirilir ve pipet ucu açikligin (742) içine itilir. Daha sonra, pipet ucunun (730) yer aldigi pipet ucu tutucusu (520) , küçük enine-kesitli alanin (746) içine hareket ettirilir ve pipet ucu tutucusu (520) açikliktan (742) geri çekilir. Pipet ucu (730), örnegin, açiklik alanin (744) bir kenari vasitasiyla, onun üst kenarinda tutulur ve bundan dolayi, açikligin (742) alt tarafinda kalir. Pipet ucu tutucusu (520) açikliktan tamamen çikarildigi zaman, pipet ucu (730) kendisini buradan ayirir ve açikligin (742) altinda kullanilmis olan pipetler için temin edilmis olan bir konteynerin içine düser.
Pipetle transfer isleminin tamami simdi tarif edilecektir. Pipetle transfer etme için, pipet ünitesi ilk olarak yukarida tarif edildigi gibi bir pipet ucu alir. Alinan pipet ucu (730) bundan sonra pipet gövdesi (501) ile birlikte çekilecek ve onun içine indirilecek olan sivinin yer aldigi konteynerin üzerine hareket Pipetle transfer etme islemi sirasinda, konteynerin doluluk seviyesinin bilinmesi durumunda, ya da pipet ucunun (730) onun içine daldirilmasindan önce tespit edilmesi durumunda avantaj saglar. Bu islem asagida tarif edilen seviye ölçüm yöntemlerinden bir tanesinin kullanilmasi suretiyle, örnegin, bir ultrason ünitesi (830) kullanilarak yapilabilir. Bundan sonra, pipet ucu (730) genel olarak tarif edilen uygulamadan bagimsiz bir sekilde, dolum seviyesine bagli olarak tankin içine indirilir. Bu durum, örnegin, bagimliligin pipet ucunda küçük damlaciklar meydana gelmesini büyük ölçüde önleyecek sekilde seçilebilmesi nedeniyle avantaj saglar.
Daha sonra, pipet ucuna (730) arzu edilen bir miktar sivi çekilir, pipet ucu (730) hedef kabin üstüne hareketi ettirilir ve arzu edilen bir miktarda sivi pipet ucundan hedef kabin içine akitilir.
Pipet ucunun hedef kapta yer alan sivi tarafindan kirletilmesinin önlenecek olmasi durumunda, pipet ucunun hedef kabin üzerindeki hedef kabin içinde ya da hedef kabin duvarinda ya da kenarinda yer alan sivi ile temas etmesini önleyecek bir yükseklikte olmasi avantajli olur.
Temel olarak, kirlenmeyi önlemek için pipet ucunun (730) degistirilmesi avantajli olur, aksi takdirde, örneklerin kirlenme ya da çapraz kirlenme ihtimali ortaya çikar. Bu amaç için, pipet ucu, yukarida tarif edildigi gibi, atik imha istasyonuna (740) çikarilir` ve yukaridar tarif edildigi gibi yeni bir` pipet ucu Kavrama Ünitesi Sekil 8 ' de kavrayicinin (400) bir perspektif görünümü gösterilmektedir. Kavrayici Sekil 6' da gösterildigi gibi, ray (345) boyunca 2 dogrultusunda hareket eden bir kavrama elemani (401) ihtiva eder. Bu amaç için, kavrama elemani (401) bir ray (345) için bir tasiyici (445), ve kaldirma kayisina (342) sahip olan askiya alma araçlari (340), merdaneler (346a, b) ve pipet ünitesindeki (5009 karsilik gelen elemanlara benzeyen bir tahrik mekanizmasi (348) ihtiva eder (bkz. Sekil 7'daki tarif).
Kavrama ünitesi (400) kabi (160) kavramak için bir tane kavrayici (410) ihtiva eder. Kavrayicinin detayli bir görünümü Sekil 9'da gösterilmistir. Kavrayici sert bir kavrayici mahfazasi ihtiva eder.
Kavrayici bundan baska iki tane kavrama kolu (416a, 416b) ihtiva eder. Kavrama kollarinin her biri, kavrayici mahfazasindaki bir milde (426a, 426b) askiya alinmis durumdadir, ve kendi ilgili millerinin etrafinda dönebilirler. Kavrama kollari kapagin bir dogrultusunda döndügü zaman, iki adet kol (416a, 416b) kap için bir kavrama alaninda birlikte döner ve bundan dolayi, kabi (160) boyun. kismindan (168) kavrayabiliry Kabi. boyun kismindan (168) kavramak için, kavrama kollarinin (416a, b) ilgili kavrama alaninda, boyun kismina (168) oturan girintiler (417b) temin Kabi (160) kavramak için bir tahrik mekanizmasi (420) temin edilir.
Tahrik mekanizmasi bir kaldirma elemaninin (422) bir darbesini harekete geçirir. Kaldirma elemaninin darbesi kavrama elemaninin iki tane üst uzvunu ileriye dogru iter, öyle ki alt uzuvlar, yani, üst uzuvlardan millerin (426a, b) diger tarafina yerlestirilmis olan uzuvlar, birbirlerine bastirilir. Alt uzuvlar kap için kavrama alani ihtiva eder. Bundan dolayi, burada tarif edilen hareket kapak dogrultusunda yapilan bir harekettir ve alt uzuvlarin sikistirilmasi kabin (160) kavranmasina olanak saglar.
Kabi (160) serbest birakmak için, tahrik mekanizmasi (420) kaldirma elemanini (422) bir zit dogrultuda, yani Sekil 9' da gösterildigi gibi yukariya dogru hareket ettirebilir. Bu sekilde, kollarin iki tane üst uzvu (416a, 4l6b) kaldirma elemani (422) tarafindan daha yakina itilir. Bunun bir sonucu olarak, yay ya da elastik eleman (424) iki uzvu birlikte daha da iter ve bundan dolayi, iki tane alt uzuv daha da uzaklasir. Bu sekilde, kavrayici açiklik dogrultusunda hareket ettirilir ve kap serbest birakilir.
Sekilde, elastik eleman (424) kavrama kollarinin (4l6a, 4l6b) bir alt uzuv bölgesindeki bir baski yayi seklinde gösterilmistir.
Bununla birlikte, örnegin, yayin bir üst UZUV` bölgesinde bir elastik germe elemani seklinde kullanildigi, alternatif uygulamalar da mümkündür. Elastik germe elemaninin kaldirma elemani (422) ile istenmeyen bir sekilde çarpismamasini saglamak için dikkat edilmesi gerekir. Bu da örnegin, germe elemanini iki adet üst uzvu kapsayan bir elastik halka seklinde teskil etmek suretiyle gerçeklestirilir.
Kavrayicinin açilma durumunu tespit etmek için, kavrayici (410) ayni zamanda, kavrayicinin açik ya da kapali olduguna dair bilgi ihtiva eden bir sensor sinyali gönderen, bir tane de yerlestirme sensoru (428) ihtiva eder. Bu amaç için, yerlestirme sensoru (428) örnegin, optik yolu kavrayicinin durumuna bagli olarak kavrayicidaki bir uzuv tarafindan kesilen ya da kesilmeyen bir isik isini ihtiva edebilir; Bu sekilde, kalibre edilmis açik durum tespit edilebilir, burada yerlestirme sensoru kendi durumunu degistirir, yani, burada örnegin isik isininin optik yolu dogruca geçme durumu ile kesilme durumu arasinda degisir. Olasi bir uygulamada, kalibre edilmis olan açik durum, örnegin kavrayicinin kendi maksimum boyutuna kadar açildigi açik durumdur.
Tercih edilen bir uygulamada, kaldirma elemaninin tahrik mekanizmasi (420) bir kademeli motordur. Bu uygulamada ayarlanmis olan bir açrk durumun tespit edilmesi durumunda, pistonun her kaldirilmis oldugu durum, kademeli motorun adimlarinin kalibre edilmis olan açik durumdan baslayarak sayilmasi suretiyle tespit edilebilir. Diger yerlestirme sensorlari Sekil 16'da gösterildigi gibi, örnegin, benzer ir fonksiyona sahiptir.
Kavrayici (410) bundan baska bir tane kapak tutucusu (414) ihtiva eder. Kapak tutucusu (414) saglam bir sekilde kavrayici mahfazasina (412) baglanir. Kapak tutucu (414) kabin bir kapagi (166) için bir stop teskil eder. Kapak (166), kapagi (166) kaba (160) baglayan bir baglanti elemaninin (164) elastik kuvveti vasitasiyla stopa dogru bastirilir ve buna paralel olarak, kapagi konumuna yerlestirir ya da sabitler. Kavrama kollari (416a) bundan baska, baglanti elemaninin (164) bu girinti boyunca uzanabilecegi sekilde dizayn edilmis olan bir de girinti ihtiva eder. Bu girinti ve kapak tutucu (414) sayesinde, kabi (160) kavrayici (410) ile ilgili olarak yönlendirmek mümkün olur. Bununla birlikte, kavrayici ayni zamanda bir kapaga (166) sahip olmayan bir kabi da kavrayabilir.
Böyle bir durumda, yönlendirmeye gerek yoktur.
Sekil 8'e bir kez daha atifta bulunacak olursak, kavrayici (410) bir milin (436a) etrafina döner sekilde monte edilir. Kavrayici (410) döner cihaz (430) vasitasiyla milin (436a) etrafinda döndürülebilir. Döner cihaz (430) bir tane dönel tahrik mekanizmasi (431), bir tane döner disli (434), bir baska disli (436) ve bir tane de yerlestirme sensoru (438) ihtiva eder. Döner tahrik mekanizmasi (431) tahrik dislisini (434) hareket ettirecek sekilde konfigüre edilir. Tahrik dislisi (434) diger disli (436) ile baglanir. Kavrayici (410) diger disliye (436) sabit bir sekilde baglanir ve, döner milin (326a) etrafinda onunla birlikte döner.
Döner tahrik mekanizmasi (431) tercihen kavrayicinin (410) arzu edilen bir açisinin dönme ekseni (436a) etrafinda ayarlanabilecegi sekilde, bir kademeli motor olarak teskil edilir. Yerlestirme sensoru (438) kavrayicinin (410) kendi orijinal pozisyonuna mi yoksa kalibrasyon pozisyonuna mi döndügü ile ilgili bilgiyi temin eder ve bundan dolayi, kademeli motoru (431) kontrol etmek için bir kalibrasyon noktasi teskil eder. Kalibrasyon noktasinin islevi, yukarida tarif edildigi gibi, kavrayici kollarin (416a, b) kalibre edilmis olan açik durumu ile benzerdir.
Kavrayici (400) tercihen. kavrayicinin. (410) döner cihazi (430) vasitasiyla en az 120°derece boyunca döndürülebilecek sekilde teskil edilir.
Kavrayici (400) bundan baska, santrifüjdeki (2009 bir kap tutucu (120) için bir tane konumlandirma cihazi (450) ihtiva eder.
Konumlandirma cihazi (450) bir tane pozisyon çikintisi (452) ihtiva eder. Konumlandirma çikintisi bir kap tutucunun (120) karsilik gelen bir konumlandirma açikligina (124) baglanacak sekilde teskil edilir. Daha genel olarak, bir konumlandirma elemani (452), kap tutucunun (1209 bir konum tespit elemani (124) ile baglanacak, ya da örnegin, bir elektromanyetik kuvvet vasitasiyla, onunla karsilikli olarak etkilesecek sekilde teskil edilir. Bir konumlandirma çikintisina sahip olan bir konumlandirma açikliginin yer aldigi bu türden bir kap tutucu, örnegin, Sekil 10'da gösterilmistir. Bu baglanti kavrama elemaninin (401) kap tutucu (120) ile ilgili olarak belirli bir pozisyonda olmasini garanti Konumlandirma cihazi bundan baska, konumlandirma çikintisina (452) baglanan bir tane konumlandirma elemani (451) ihtiva eder.
Konumlandirma elemani (451), kavrama elemaninin (401) 2 dogrultusunda yaptigi hareketten bagimsiz bir sekilde, bir konumlandirma rayi (456) boyunca hareket eder. Bu amaç için, konumlandirma elemani (451) konumlandirma rayi (456) boyunca 2 dogrultusunda kayabilen bir konumlandirma tasiyicisina (457) baglanir. Ek olarak, konumlandirma elemani sabitleyiciler (458a, b) kullanilarak bir konumlandirma yayi (458) vasitasiyla kavrama elemanina (401) baglanir. Konumlandirma yayi (458) konumlandirma elemaninin (451) kavrama elemani (401) ile ilgili hareketi için bir ayarlama kuvveti temin eder. Konumlandirma yayi, kabin kavranmasi sirasinda konumlandirma çikintisi (451) tarafindan konum tespit elemanina (124), bu iki eleman arasindaki baglantinin saglama alinacagi sekilde, yeteri kadar bir gücün uygulanmasini garanti eder. Tercihen, bu kuvvet 1 ila 10 N arasindadir, daha da tercihen 1 ila 5 N arasindadir.
Gösterilen uygulamadan bagimsiz bir sekilde, yayin kaldirma menzili (yani kavrama elemaninin (401) 2 dogrultusunda, konumlama yayinin (458) konumlama elemanini (452) pozisyon tespit elemaninin (124) üstüne bastirdigi) kap tutucu (120) ile ilgili olarak yüksekligi), bir kabin (160) bir kap tutucuya (120) takilmasi ya da çikarilmasi sirasindaki gereksinimleri karsilayacak sekildedir. Örnegin, kaldirma menzilinin konumlandirma elemani (452) ile konum tespit elemani (124) arasindaki baglantinin, kabin kap tutucu ile temas halinde oldugu ya da kap tutucudan tam olarak çikarilmamis oldugu ya da yalnizca kismen yerlestirilmis oldugu, bir kabin (160) bir tutma pOZisyonuna takildigi ya da çikarildigi evrenin tamaminda gerçeklesebilecegi sekilde seçilmesi avantaj saglar.
Kavrayici (410) örnegin, biyolojik sivilar için asagidaki kaplari kavramak için uygundur: - döndürme tüpü (160), Eppendorf tüpü (170) ya da kapaga sahip olmayan benzer kaplar: bu kaplar kavrayici kollar (416a, 416b) kollar tarafindan dis kisimlarindan kavranir. Istege bagli olarak, kaplarin bir boyun kismina bir tane ya da daha fazla sayida girinti teskil edilir. - kapak (166, 176) ihtiva eden döndürme tüpü (160), Eppendorf tüpü (170) ; kapak ihtiva etmeyen kaplara benzer bir sekilde ve ek olarak istege bagli kapak tutucu (414) kapaklari (166, 176) yukarida tarif edildigi sekilde güvenceye alir.
Burada biyolojik sivilar için, bu türden bir sivinin konmasina yarayan ve bu sivi ile temas eden bir kap tanimlanmaktadir.
Ek olarak, kavrayici (410) ve bir kap tutucu (120), kavrayicinin kap tutucuyu kavrayabilecegi sekilde konfigüre edilebilir. Bu amaç için, kap tutucunun bir bölümü kavrayici vasitasiyla kavrayacak sekilde dizayn edilir. Örnegin, Sekil 10'da gösterilen kap tutucunun aksine, bir tutma pozisyonu (150) kavrayicinin bunu kapta oldugu gibi ayni sekilde kavrayabilecegi sekilde bir boyun kismi ile donatilabilir. Bu arada, kap tutucu tercihen istege bagli olan bir kapak tutucunun (414) kavramaya engel olmayacagi sekilde dizayn edilir. Kapak tutucu ayni zamanda, kap tutucunun uygun bir konfigürasyonu ile, kap tutucunun yönelimini, örnegin tutma pozisyonu (150) vasitasiyla teskil edilen bir eksenini etrafindaki bir dönme açisini tespit etmek için de kullanilabilir.
Kavrayici bir kabin (160) bir diger kabin (170) içine yerlestirilmesi için uygundur. Bu yerlestirme islemi, kabin (160) bir tutma pozisyonuna (130, 150) yerlestirilmesi islemi ile benzer bir sekilde gerçeklestirilir. Tercihen, diger kap (170) kap tutucunun (120) bir tutma poziSyonundadir (140) . Tercihen, kap tutucu (120) bir santrifüjün (200) içine yerlestirilmistir.
Kavrayici bir kabin (160) bir diger kabin (170) içinden çikarilmasi için uygundur. Bu çikarma islemi, kabin (160) bir tutma pozisyonundan (130, 150) çikarilmasi islemi ile benzer bir sekilde gerçeklestirilir. Tercihen, diger kap (170) kap tutucunun (120) bir tutma pozisyonundadir (140) . Tercihen, kap tutucu (120) bir santrifüjün (200) içine yerlestirilmistir. Ek olarak, çikarma islemi sirasinda diger kabi (170) tutma pozisyonuna (140) sabitlemek için bir aparat temin edilmesi avantaj saglar. Bu türden bir aparat, örnegin, kabin bir üst tarafinda ya da bir kenari üzerinde diger kap (170) ile temas halinde olan, ve onu asagiya dogru iten bir sikistirma elemani (gösterilmemistir) seklinde olabilir. Bu türden bir sikistirma elemani, konumlandirma elemanina (451) benzer bir sekilde bir yay vasitasiyla bir ön germe islemine tabi tutulabilir, ya da konumlandirma elemani (452) ile entegre Yukarida tarif edildigi gibi, kavrayicinin tahrik mekanizmalari (420, 431, 441) kademeli motorlar seklinde dizayn edilmistir.
Yerlestirme sensorlari (428, 438 ve 448) , tahrik ünitesinin kalibre edilmis olan bir pozisyona ulastigi zamani tespit etmek için temin edilir. Bundan dolayi, kademeli motorlarin adimlarinin kalibre edilmis olan pozisyondan baslayarak sayilmasi suretiyle, tahrik ünitesinin tüm pozisyonlarinin tespit edilmesi mümkün olur.
Yerlestirme sensorlari (428, 438, 448) isik isinlari olarak dizayn edilir. Kalibre edilmis olan pOZisyona ulastigi zaman, isik isininin optik yolu bozulur.
Yerlestirme sensorlari alternatif olarak, ayni zamanda, isik isinlari olarak da dizayn edilebilir, burada, kalibre edilmis olan pozisyona ulastigi zaman, isik isininin optik yolu açilir ya da, bunlar temas sensorlari ya da baska tipte sensorlar olarak da teskil edilebilir.
Sekil 13 ve 14'de, örneklerin ya da sivilarin isitilmasi ve karistirilmasi için bir ünitenin (600) bir görünümü gösterilmektedir. Bu türden bir ünite, örnegin, bir prosedürün eritme asamalarinin gerçeklestirilmesi için kullanilabilir. Bu ünite ayni zamanda, örnegin isitilmasi ve/ veya karistirilmasi gereken diger prosedür adimlari için de kullanilabilir, ayni zamanda, ünite biyolojik materyal için tanimlanmis olan tutma pozisyonlari da temin eder. Bundan dolayi, isitmak ve karistirmak için ünite (600) ayni zamanda aparatin içinde bir örnek tutucu olarak da islev görebilir. gibi, çalisma platformu için çalisma platformunun yüksekligi için temin edilmis olan bir insert (602) ile donatilmistir. Ünite (600) bundan baska, 12 tane kap tasima pozisyonuna (612) sahip olan bir tane kap tasiyici (610) ihtiva eder. Kap tasiyici kabin ünitede tutulacagi ve ünitenin (600) içine el yardimi ile yerlestirilebilecegi sekilde konfigüre edilir. Birkaç çesit kap kullanilmasi durumunda, farkli tipteki kap tasiyicilari temin edilebilir. Belirli bir prosedür için uygun olan özellik arz eden kap tasiyici, bu durumda üniteye (600) yerlestirilir. Daha kolay bir sekilde siniflandirma yapmak için, bu durumda kap tasiyici numara verilmis olarak temin edilir` (bkz. kap tasiyicinin "2" numarayi tasidigi Sekil 14b).
Gösterilen kap tasiyici (610) istege bagli olarak kapak ihtiva eden, (örnegin, Eppendorf küpleri ya da diger kaplar gibi) 12 tane reaksiyon kabi için, alti kaplik iki sira halinde konfigüre edilecek sekilde dizayn edilmistir. Sekil 14a'daki enine kesitte gösterildigi gibi, bir sira, yani, tutma. pozisyonlarinin alti tanesi, 1.5 ml formati için dizayn edilmistir ve diger sira ise bir 2 ml formati için dizayn edilmistir. Kap tasiyici (610) reaksiyon kaplarinin kapaklarinin yerlestirilmesi için kapak tutma pozisyonlarina (616) sahiptir. Ayni zamanda, kapak. tutma pOZisyonlari da (616) örnegin, yariklar, oluklar ya da cepler seklinde olabilir. Kap tasiyici (610) kaplari tutuklari ile ya da kaplarin içinde yer alanlar ile birlikte yerlestirilebilir ve çikarilabilir Bunun bir sonucu olarak, kap tasiyici (610) aparatin disinda yüklenebilir. Kap tasiyici kaplarin bir tane Çiplak el kullanilarak içeriye yerlestirilebilecegi ve disariya çikarilabilecegi sekilde teskil edilebilir. Alternatif olarak, kaplarin birbiri üstüne iki tane laboratuvar eldiveni takilmak suretiyle yerlestirilebilecegi ve çikarilabilecegi sekilde de teskil edilebilir. Ayni zamanda, kaplarin makine vasitasiyla yerlestirilecegi ve çikarilacagi sekilde de teskil edilebilir. Bu durumda, mevcut olmasi durumunda, kapak tutma pozisyonlarinin (616), kavrayicida (410) temin edilmis olan kapak tutucularin (414) herhangi bir tanesinin, kapaklara erisim saglayabilecegi sekilde dizayn edilmesi avantajli olur. 12 adet tutma pozisyonunun yer aldigi kap tasiyici (610), 12 taneye kadar farkli örnegin paralel bir sekilde isleme tabi tutulmasina olanak saglar. Farkli örneklerin paralel bir sekilde isleme tabi tutulmasi durumunda, kap tasiyici düzgün bir sekilde yerlestirilebiliyorsa, paylastirma hatalarinin önlenmesi avantaj saglar. Düzgün bir sekilde yerlestirmek için bir aparat, örnegin, Sekil l3'de gösterilmistir. Bu aparatta, kap tasiyicida (610) bir oryantasyon elemani (618) , örnegin bir ray, bir girinti ya da bir yarik temin edilir, ve bir salinim çerçevesinde (634) karsilik gelen bir karsi eleman (619) kap tasiyicinin (610) salinim çerçevesine 8634) yalnizca tek bir oryantasyonda yerlestirilebilecegi sekilde monte edilir. Aynr zamanda, tutma pozisyonlarinin (612), örnegin, Sekil 14b'de gösterildigi gibi, numara vermek suretiyle etiketlenmesi de, paylastirma hatalarinin önlenmesi bakimindan avantaj saglar.
Sekil 13'de, ayni zamanda, bir tane isitma elemani (622) ve bir tane isi transfer elemani (626) ihtiva eden bir de isitma sistemi gösterilmektedir. Isi transfer elemani (626) ile kap tasiyicinin (610), isi transfer elemaninin (626), Sekil l3'de gösterilen uygulamada belirtildigi gibi, kap tasiyiciya (610) yerlestirilmis olan bir kap ile dogrudan dogruya temas edecegi sekilde teskil edilmis olmasi durumunda, isitma sisteminin verimini arttirir.
Tercihen, isi transfer elemani (626) X >30 W/(m x K), ve daha da tercihen X >lOO W/(m x K)'lik bir isi iletkenligine sahiptir. vasitasiyla isiticiya (600) baglanir. Kap formatimn. degismesi durumunda, eleman da (626) degistirilebilir. Alternatif olarak, isi transfer elemani (626) ayni zamanda kap tasiyicinin 8610) bir parçasi olarak da teskil edilir. Kap tasiyicinin bu parçasi bu durumda, termal olarak iletken olan bir materyal, örnegin termal olarak iletken olan bir metal ihtiva eder. Bu durumda, kap formati degistigi zaman, yalnizca. kap tasiyicinin (610) degistirilmesi Gösterilen uygulamada, örnekler 70°C derecelik bir sicakliga kadar isitilabilir. Oda sicakligindan 55°C dereceye kadar uzanan bir araliktaki isitma süresi, yaklasik olarak on bes dakikadir. Kap tasiyicinin (610) içine yerlestirilmis olan bir kaptaki bir sivi için gerekli olan isi ayari (55°C derecede) + /- 3 K'dir. Sicaklik dogrulugu sivinin hedef sicakligindan, örnegin isiticida hedef sicakliktan sapmalarin ya da isiticinin içindeki bir isi farkinin bir sonucu olan farkli sapmalar ile ilgilidir. elektrikli bir isitma elemanidir. Burada. iki tane ayri isitma devresi temin edilir. Isitma devrelerinin enerjisinin avantaj saglayan bir alt bölümü, birinci isitma devresi için 70 W ve, ikinci isitma devresi için 30 W'dir.
Sicaklik ayarlamasi, örnegin, PTlOOO tipi bir sicaklik sensorunun okuma kapasitesidir. Isitma süresi ve sicaklik dogrulugu ile ilgili olarak yukarida sözü edilen spesifikasyonlarin elde edilebildigi sicaklik güvenlik cihazidir. Bu kendi kendine sifirlanmaz.
Gösterilen uygulamada, aktif sogutma mevcut degildir.
Kap tasiyici (610) ayni zamanda isitma sistemi (620) ile ilgili olarak bir el koruyucu ve isil yalitkan olarak da dizayn edilebilir. Bu sekilde kullanicinin yanma ihtimali ortadan kaldirilabilir ya da azaltilabilir. Örnegin, kap tasiyici tercihen X <5 W/ (m x K), daha da tercihen X >2 W/ (m X K) 'lik bir isi iletkenligine sahip olan bir tutma bölümü ihtiva edebilir. Buna ek olarak, kap tasiyici (610) örnegin seramik ya da plastik gibi, isil olarak yalitkan. bir* malzemeden yapilabiliru Bu da isi kaybini azaltan yalitim Özelliklerine ek bir avantaj saglar. Kullanilan plastik, örnegin, 121°C derecede 20 dakika boyunca otoklav islemine tabi tutulmaya tolerans gösteren, otoklavlanabilen bir plastik olabilir.
Birkaç tane prosedürde yer alan eritme adimlari, örneklerin mekanik bir sekilde karistirilmasini gerektirir. Bu amaç için, Sekil 13'de gösterilen uygulama, karistiriciya/ isiticiya (600) entegre edilmis olan bir karistirma sistemi (603) ihtiva eder. Karistirma sistemi (603) aparata (l) takilmis olan bir tahrik blogu (636), ve hareket edebilen ve tahrik bloklari (636) vasitasiyla, çalisma platformu (2) ile ilgili olarak salinacak sekilde ayarlanabilen bir salinim platformu (632) ihtiva eder. Yukarida tarif edilen isitma sistemi (620) ve kap tasiyicilar (610) bu elemanlarin salinim platformu ile birlikte salinacagi sekilde salinim platformunun üstüne monte edilir. tarif edilmektedir. Bu blok karistirma hareketi meydana getirmek için, dört tane ayri bobinden meydana gelen haç seklinde bir düzenleme ihtiva eden, bir elektrikli tahrik mekanizmasi ihtiva eder. Bunlar bir kademeli bir motor gibi aktif hale getirilir.
Bununla. birlikte, tahrik mekanizmasi ayni zamanda arzu edilen herhangi bir elektrikli tahrik mekanizmasi olabilir. Karistirma hareketi terimi ile, karsilikli bir salinim hareketi ya da, bir agirlik merkezinin etrafindaki bir dönme hareketi ya da bunlarin ya da benzer hareketlerin bir kombinasyonu ifade edilmektedir.
Mevcut uygulamada, karistirma sistemi (630) bir döner karistirici olarak teskil edilmistir. Yaklasik olarak (zirveden zirveye) 2 mm'lik karistirma hareketi genliklerine ve bir maksimum karistirma periyoduna ya da 2000 rpm. den daha yüksek bir dönme hizina olanak saglar. Karistirma hareketi çalkalama seklinde dizayn edilmistir ve bundan dolayi, ayni zamanda örnekler arasinda çapraz kirlenme de mümkün oldugu derecede önlenir. Bu nedenle, karistirma hareketi bir düzlemde gerçeklesir* ve yalnizca hafif bir dikey bilesene sahiptir ya da hiç sahip degildir. Karistirma sisteminde tahrik blogu (636) ve çalisma platformu için insert (602), çalisma platformu ile ilgili olarak sabitlenir; Sekil 13'de gösterilen diger elemanlar çalkalanir. Örnek kaplari için, karistirma hareketi sirasinda ortaya çikmasi muhtemel siçramalarin yakalanacagi ve çapraz kirlenmeye yol açmayacagi sekilde bir perde ya da bir siperlik temin edilmesi avantaj saglar. Bir siperlik kap tasiyicinin (610) ayirici elemanlar* ile, örnegin ayirmar duvarlarir ile uygun› bir sekilde dizayn edilmesi suretiyle temin edilebilir. Bu türden ayirma elemanlari Sekil 13 ve 142De gösterilmemistir. Bunlar kap tutucuya (610) entegre edilmis olan kap tutma pozisyonlarinin (612) arasinda, ayirma duvarlari olarak üretilebilir. Ayirma duvarlari, kap buradaki kap tutma pozisyonlarindan bir tanesine yerlestirildigi zaman, kap tutma pozisyonlari (612) için temin edilmis olan bir kabin en azindan bir üst kenarinin yüksekligine karsilik. gelen bir yükseklige sahip olabilir. Tercihen, ayima duvarlarinin yüksekligi, kabin üst ucunun yüksekliginden 3 ila 7 mm daha yüksektir. Alternatif olarak, ayni zamanda bir perde de, kap tasiyiciya (610) yerlestirilebilen ve ayrima elemanlari temin eden bir diger ek parça vasitasiyla üretilebilir. Tercihen, ayirma elemanlari pipet ünitesi (500) ve/veya kavrayicinin (400) hala daha kaplara erismesinin mümkün olacagi sekilde teskil edilir.
Ayni zamanda, salinim platformunun belirli bir hareketsiz pozisyonda durdurulabilmesi de avantaj saglar. Örnegin, karistiricinin içine salinim platformunu bir stopa kadar getirme ve onu belirlenmis olan hareketsiz pozisyonda bu stopun karsisina yerlestirme kapasitesi olan bir elektromiknatis yerlestirilebilir.
Alternatif olarak, tahrik blogu örnegin belirlenmis olan hareketsiz pozisyona, örnegin kavrayicinin tahrik mekanizmasina benzer sekilde, bazi sensorlara sahip olan kademeli motorlar ile yerlestirmek için araçlara sahip olacak sekilde temin edilebilir. da olasidir. Örnegin, diger sisteme her durumda ihtiyaç olmamasi durumunda, karistirici sistem olmadan yalnizca isitma elemani, ya da bir isitma elemani olmadan yalnizca karistirma sistemi kullanilabilir. Ayni zamanda baska fonksiyonlar da ilave edilebilir. Örnegin, hava, su vasitasiyla sogutma ya da termoelektrik sogutma gibi, sogutma kullanilabilir. Sogutma ayni zamanda santrifüj için olan sogutma (230, 250) ile birlestirilebilir.
Ek olarak, tutma pozisyonlarinin (612) yerlestirilmesi farklilik gösterebilir. Sekil 13 ve 14'de,tutma pozisyonlarinin 6 x 2'lik bir matrisi gösterilmektedir, fakat tutma pozisyonlarinin n x m gibi diger düzenlemeleri de olasidir. Olasi diger alternatif düzenlemeler arasinda, örnegin, bir daire ya da altigen seklinde düzenleme yer alir.
Kap tasiyicinin (610) tutma pozisyonlarinin (612), bunlarin, santrifüjdeki (200) tutma pozisyonlarinin yerlesimine karsilik gelecek sekilde yerlestirilmesi özel olarak avantaj saglar. Bunun sagladigi avantaj, kap tasiyicinin (610) tutma pozisyonlarinin (612) santrifüjdeki tutma pozisyonlari ile belirli bir sekilde kolay bir sekilde düzenlenmesidir. Özel olarak, kap tasiyici (610), isleme tabi tutulacak olan örnekler için bir örnek tutucu olarak kullanildigi zaman, ve santrifüj islenmis olan örnekleri temin ettigi zaman, bu sayede paylastirma hatalari azaltilir.
Tutma pozisyonlarinin (612) düzenlenmesi, Sekil 13 ve 14'de gösterilen uygulamada isi transfer elemani (626) vasitasiyla önceden belirlenir. Bununla birlikte, ayni zamanda, örnegin, bir sivi banyonun kullanildigi bir alternatif isitma sistemi, ya da kap tasiyiciya entegre edilmis olan bir isi transfer elemani da, tutma pozisyonlarinin (612) düzenlenmesi için çok büyük bir esneklik saglar.
Sarf Malzemesi Istasyonu Sekil 12'de, sarf malzemeleri (700) için sarf malzemeleri istasyonunun bir perspektif görünümü gösterilmektedir. Sarf malzemeleri istasyonu, sivilarin islenmesi için bir tane konteyner istasyonu (710) , pipet uçlari (730) için pipet ucu istasyonu (720) ve isleme sivilarinin yer aldigi kaplar (714, 716) için diger tutuculari ihtiva eder.
Sivilarin islenmesi için konteyner istasyonu (710), islenecek olan sivilarin yer aldigi konteynerler (712) için alti tane tutma pOZisyonu ihtiva eder. Prosedüre bagli olarak farkli islem sivilari kullanilabilir. Islem sivilarinin örnekleri arasinda bagla- yika- erit adimlarinin gerçeklestirilmesi için tampon sivilari yer alir Konteyner istaSyonu (710) bundan baska, istasyonu (710) sarf malzemeleri (700) için sarf malzemesi istasyonundan çikarmak için bir tane sap (718) ihtiva eder. Sap (718) ayni zamanda, konteyner istasyonunun (710) istasyona (700) yerlestirilebildigi temiz bir oryantasyon da tanimlar.
Ayni zamanda, sarf malzemeleri istasyonu (700) ayni zamanda islem sivilarinin da yer aldigi konteynerler (716) için tutma pozisyonlari da ihtiva eder. Bu konteynerler, konteynerlere (712) benzer fakat, yalnizca çok küçük miktarlarda kullanilan islem sivisi için temin edilir. Istasyonlar (714 ve 716) kabin bir kapagi için kapak tutucular ihtiva eden istasyondan (714) farklidir.
Bundan dolayi, burada ayni zamanda örnegin, Eppendorf tüpleri de kap olarak kullanilabilir. Bunun aksine, istasyon (716) kapak tutucular ihtiva etmez ve buna paralel olarak, yalnizca bir kapaga ya da Vidali bir kapaga sahip olmayan kaplarin kullanilabilir.
Bundan baska, Sekil 12'de pipet ucu istasyonu (720) gösterilmektedir. Bu, sarf malzemeleri için sarf malzemesi istasyonundan çikarilabilir. Pipet ucu istasyonu (720) pipet uçlari (730) için bir birden fazla sayida tutma pozisyonu ihtiva eder.
Sekilde, örnegin, tuttuklari pipet uçlarinin yapisi bakimindan farkli olan iki tane pipet ucu istasyonu (720) gösterilmektedir. Örnegin, iki pipet istasyonundaki pipet uçlarinin pipetleme hacmi farkli olabilir.
Pipet uçlarinin. (5) taninmasina. olanak vermek için, pipet ucu istasyonu (720) isaretler (721, 722) ihtiva eder. Bu isaretler, örnegin bir optik sensor kullanilarak tespit edilebilen belirgin elemanlar olarak teskil edilir. isaretlerin her biri, belirgin elemanlarin mevcut olmasina (1) ya da olmamasina (2) bagli olarak, bir bitlik bilgi tasir. Bundan dolayi, elemanlar (721, 722) iki bitlik bilgi, yani 1 ila 4 arasinda bir sayiya karsilik gelen bilgi tasir Bundan dolayi, gösterilen uygulamada, dört tane okunabilir duruni görülebilir: Bu durumlarin üç tanesi farkli tipte pipet uçlari ile birlestirilir; dördüncü durum "pipet ucu mevcut degil" durumunu belirtir.
Isaretlerin (721, 722) bir alternatif sekilde olmasi da mümkündür. Örnegin, isaret, farkli absorbsiyon özelliklerine ya da isigi yansitma özelliklerine sahi olan bir yüzey ile kapli olan konteynerin bir bölümüne sahip olmak suretiyle temin edilebilir. isaretin yapisi ayni zamanda renk kodlamasi vasitasiyla ya da manyetik olarak okunabilen bir kodlama vasitasiyla degistirilebilir, ayni zamanda, Sekil 12'de gösterilen kodlanmis olan bitlerin sayisi da degiskenlik gösterebilir. Örnegin alternatif olarak, okunmak üzere bir, üç, dört ya da daha farkli bir sayidaki isaret temin edilebilir.
Elemanlar (721, 722) pipet ucu istasyonunun kisa kenarlari boyunca noktasal simetrik olacak sekilde dizayn edilir. Sonuç olarak, isaret dönmeye karsi dayanikli olacak sekilde monte edilir, yani, pipet ucu istasyonunun (720) sarf malzemesi istasyonunda (700) olasi iki oryantasyondan hangisine yerlestirilecegine bakilmaksizin okunabilir. Sekil 12'de, l-l bit dizisine karsilik gelen isaretin tipi gösterilmektedir, yani her iki isaret de mevcuttur.
Pipet ucu istasyonu (720) bundan baska, girintiler (724) ve seritler (725) ihtiva eder. Seritler (725) girintilerin (724) içine yerlestirilebilecek sekilde dizayn edilir ve bundan dolayi, Sekil 12'de gösterildigi gibi, birbirine bitisik olan iki tane pipet ucu istasyonuna (720) birlikte eklenebilir.
Pipet ucu istasyonu (720) bundan baska, sarf malzemesi istasyonuna (700) manüel bir sekilde yerlestirmek ya da çikarmak için kavramayi saglayan, karsilikli iki tane tutma elemani (726) ihtiva eder.
Yerlestirme islemi sirasinda, kanca bölümleri tutma elemanlarinin (726) altina yerlestirilerek sarf malzemesi istasyonuna (700) mandallanir. Çikarma islemi için, tutma elemanlarina (726) birlikte bastirilarak kanca elemanlari tekrar serbest birakilabilir.
Sarf Halzemesi istasyonu (700) ayni zamanda, istasyonu çalisma platformundan çikarmayi ya da oraya takmayi kolaylastiran kulplar (708) ihtiva eder.
Atik Istasyonu Sekil 1'de gösterilen atik imha istasyonunun (740) altinda, atik, örnegin kullanilmis pipet uçlari ya da kolonlar ya da diger kaplar için bir toplama konteyneri yer alir. Ayni zamanda, istege bagli olarak atik sivilar için de, çalisma platformunda (gösterilmemistir) kendisine ait açiklik vasitasiyla erisilebilen, bir toplama konteyneri temin edilebilir.
Pipet uçlarinin iskartaya çikarilmasi Sekil 7' ye atifta bulunularak tarif edilmistir. Diger her türlü atigin imha edilmesi için, bu atiklar açiklik (748) vasitasiyla toplama konteynerinin içine atilabilir. Örnegin, islem için kullanilan ve artik ihtiyaç kalmayan sivi, açiklik (748) vasitasiyla birakilir, örnegin pipet ile disariya atilir. Ek olarak, artik ihtiyaç kalmayan kaplar, örnegin filtre kaplari, açiklik vasitasiyla (748) atilabilir. Çesitli toplama konteynerleri, gerek ayri ayri konteynerler olsun ve gerekse de bir tane ortak konteyner olsun, tercihen atiklar için bir toplama aparatina birlikte yerlestirilir Toplama aparati disariya tek parça halinde çikarilabilecek sekilde teskil edilebilir. Örnegin, Sekil Za'daki atik istasyonu (740) için gösterildigi sekilde, ekranin (910) altindan çikarilabilen bir çekmece seklinde olabilir.
Kontrol ve Sensörler Sekil l5'de, biyolojik materyalin islenmesi için aparatin aktif hale getirilmesi, son derece basit bir sematik çizim ile gösterilmektedir. Kontrol bir tane bilgisayar (870a'), bir tane giris ve çikis ünitesi (870b'), harici ekipman ile iletisim kurmak için ara yüzler (870c'), ve aparatin (l) bölümlerini, örnegin kademeli motorlari, isik isinlarini kontrol etmek için ara yüzler (862') ihtiva eder, bu bilesenlerin tümü bir panonun (870') ya da birkaç tane panonun üzerinde dagilmistir.
Bilgisayar (870a') bir tane islemci, çalisma bellegi, tercihen içine yerlestirilmis bir' OS olan, isletini sistemi, ve çesitli kontrol fonksiyonlarini çalistirmak için programlar ihtiva eder. Çalisma belleginin içinde, digerlerinin yani sira, protokolleri çalistirmak için bir tane ya da daha fazla sayida protokol ve parametre depolanir.
Giris ve çikis ünitesi ya da kullanici ara yüzü (870b' ) , bir ekrani (910) kontrol etmek için bir tane grafik kontrol aygiti ve, örnegin tuslar ve/ veya bir dokunmatik ekran seklinde olabilen grafik ekran kullanilarak giris yapmak için bir tane giris ara yüzü ihtiva eder.
Ara yüz (870c') örnegin bir Ethernet Ara Yüzü, bir USP ara yüzü, bir R8232 ara yüzü ya da uygun olan daha baska ara yüzler olabilir.
Ara yüz (870c') ayni zamanda bir tane de Web sunucusu ihtiva eder.
Ara yüzler (862') kontrol edilecek olan, örnegin kademeli motorlar gibi, çesitli ekipman parçalari için uygun kontrol ara yüzleri ihtiva eder. Sekil lS'de gösterilen çesitli kontrol edilebilir ünite, Sekil l6'daki tarifte listelenmistir.
Sekil 16'da, biyolojik materyalin islenmesi için bir aparatin kontrolünün çok detayli bir görünümü örnekleme yolu ile gösterilmektedir. Sekil 16'da gösterilen kontrol ünitesi, örnegin, Sekil lc'de gösterilen aparatta kullanilabilir. Bu durumda, ana kart (870) aparatin ana gövdesine, yani çalisma platformunun alt kismina yerlestirilir. Y panosu (874) Y rayinin (314) üstüne yerlestirilir. Tasiyici pano (872) tasiyicinin (320) üstüne yerlestirilir. Kavrayici pano (876) kavrama ünitesinin (400) üstüne yerlestirilir ve, pipetleme panosu (877) pipet ünitesinin (500) üstüne yerlestirilir. Santrifüj panosu (878) santrifüj ünitesinin (200) üstüne yerlestirilir. Yukarida sözü edilen panolar, Sekil 'de gösterilen bilgisayar kartina (870') karsilik gelir. Ana kart (870) bir tane ana bilgisayar (870a), bir tane grafik kontrol zamanda, aparatin kontrol edilecek olan çesitli birimleri için ara yüzler (862, 864) ihtiva eder. Bundan baska, tasiyici karti (872) ile tasiyici kartinin üstüne monte edilmis olan bir karsi ara yüz (87lb) vasitasiyla iletisim kurmak için bir ara yüz (87la) ihtiva Ana bilgisayar (870a), grafik ara yüzü (870b) ve ara yüzler (870c karsilik. gelir. Ara yüzler (8700 - e) asagidaki fonksiyonlara sahiptir: ara yüz (870c) bir USB ana protokolünü kontrol eden bir USB ana ara yüzüdür. Bundan dolayi, ara yüz (870e) ene bilgisayarin (870a) bellegine, örnegin USB bellek çubuklari vasitasiyla, yeni protokollerin yüklenmesine olanak saglar. Burada, (870d) referans numarasi, örnegin, bakim amaçli olarak kullanilabilen bir seri ara yüzü (RSZ32) göstermektedir. Alternatif olarak, ara yüzlerin (8700 ve d) birlestirilmesi ve örnegin Ethernet ya da TCP/IP gibi arzu edilen herhangi bir protokolün kullanilmasi da mümkündür. Ara yüz (870e) (RS232) santrifüjün sürücü karti (878) ile iletisim kurma islevi görür.
Ana bilgisayar (870a) gerek dogrudan dogruya ve gerekse ara yüzler (87la ve 87lb) vasitasiyla, kademeli motorlar ve isik isinlari gibi çesitli ara yüzleri (862) kontrol eder. Isik isinlari genel olarak kademeli motorlar için yerlestirme sensorlari olarak islev görür, yani, kademeli motor tarafindan hareketi ettirilen bölüm belirli bir kalibre edilmis olan bölüme yerlestirildigi zaman, Örnegin, bir bloke etme bölümü çalistirildigi zaman isik isinini bozan bölüme baglandigi zaman, sensorda bir sinyal ya da sinyal degisikligi vardir .Alternatif olarak, ayni zamanda isik isini hareket ettirilecek olan bölüme de takilabilir. Bu sekilde, ana bilgisayar (870a) özellikle ilgili kademeli motorlari ve Y rayinin X rayindaki (316, 319) hareketi için; tasiyicinin Y rayindaki (326, 329) hareketi için; kavrayicinin Z ekseni boyunca (441, 448) hareketi için; kavrayicinin (420, 428) dönme hareketi için; kavrayici kollarinin (431, 438) kavrama hareketi için; pipetleme elemaninin (541, 548) Z hareketi için; ve pipet piston tahrik mekanizmasinin (512) hareketi için yerlestirme sensorlarini kontrol eder. Ana bilgisayara (870a) ayni zamanda isitici/ karistirici (636) için. motorun hareketini de kontrol eder. Bu hareket için herhangi bir yerlestirme sensoruna ihtiyaç yoktur; bununla birlikte, baska amaçlarla, ara yüz vasitasiyla kontrol edilebilen istege bagli olan bir isik isini (850) kullanilabilir. Örnegin tutarlilik sinamalari ve diger hata tespitleri için, diger ara yüzler vasitasiyla diger isik isinlari (850, 852) aktif hale getirilebilir.
Bundan baska, ana bilgisayar santrifüjün havalandirmasi için motorlari (234, 251) ve, diger ara yüz (864) vasitasiyla isitma elemanini (622) ve isitici/ karistiricinin (600) bir sicaklik sensorunu (624) kontrol eder. Farkli kademeli motorlar için çesitli ara yüzler, farkli kartlarin (870, 872, 874) üzerine dagitilir.
Ek olarak, ana bilgisayar (870a) ara yüz (870e) vasitasiyla santrifüjün (200) tahrik elektroniklerini (878) kontrol eder.
Tahrik elektronikleri (878), örnegin, santrifüjün motorunun (218) kontrol etmek için, santrifüj kapaginin (240) ve kapak kilidinin (269) uygun bir açma mekanizmasi (260) (gösterilmemistir) vasitasiyla açilmasi için temel kontrol araçlarini ihtiva eder.
Ayni zamanda, kavrayici kartinda (872) ana bilgisayar (870a) ile iletisim halinde olan ayri bir bilgisayar (872a) temin edilir.
Bilgisayar (872a) bir tane optik sensor (810a) ve bir tane isik sensoru (810b) ihtiva eden bir isik sensorunu (ayni zamanda, bkz.
Sekil 7), ve bir tane ultrasin sensoru (830a) ve bir ultrason kaynagi (830b) ihtiva eden bir ultrason ünitesini (830) karsilik gelen ara yüzler (866, 867) vasitasiyla kontrol etme islevi görür.
Bilgisayar (872a) bundan baska, diger kademeli motorlari (441, 420, etmek için tahrik mekanizmalari ihtiva eder.
Aparatin ve onun yüklerinin çesitli durumlarini tespit etmek için, aparatin sensorlar ile donatilmasi avantaj saglar. Sensorlar örnegin, asagidaki fonksiyonlardan bir ya da birkaç tanesini gerçeklestirmek için uygun olabilir: - pipet uçlarinin (730) kendileri için tahsis edilmis olan tutma pozisyonunda, örnegin pipet uçlari için bir konteynerde (720) oldugunun tespit edilmesi; - kap tutucularin (120) santrifüjde kendileri için tahsis edilmis olan pOZisyonlarda oldugunun, yani bir kap tutucunun santrifüjde nerede duracaginin tespit edilmesi; - kolonlarin (160) ya da kaplarin (170) ya da konteynerlerin (712, da bir isitici/ karistiricida (600) ya da bir konteyner istasyonunda (710) oldugunun tespit edilmesi; - hareket eden parçalarin, örnegin her türlü mekanik tolerans için dengeleme yapmak amaciyla, örnegin tasiyici (300) ya da kavrayici (400) ya da pipet ünitesinin (500) pozisyonunun ayarlanmasi; - bir kademeli motorun bir sifir ya da hareketsiz pozisyonunun tespit edilmesi; ya da diger maddelerin dolum seviyesinin ölçülmesi; - bir kabin, örnegin bir kolonun (160) ya da bir pipet ucunun (730) yapisinin ve/ veya kapasitesinin tespit edilmesi. - ekipmanin durumunun, örnegin, santrifüj kapagi (240) ve aparatin kaportasi gibi kapaklarin açilma durumunun, ya da bir atik konteynerinin dolum seviyesinin kontrol edilmesi. Özel olarak, yukarida sözü edilen Çesitli fonksiyonlarin ya da diger fonksiyonlarin yerine getirilmesi için uygun olan sensorlarm Tercih edilen bir uygulamada, yukarida sözü edilen fonksiyonlardan bir tane ya da daha fazlasi, tasiyiciya (300) kavrayiciya (400) ya da pipet ünitesine (500) takilabilen bir isik sensoru (810) vasitasiyla yerine getirilir. Örnegin, Sekil 6'da gösterilen uygulamada, isik sensoru (810) pipet ünitesine takilir. Bunun bir sonucu olarak, isik sensoru çalisma yüzeyinin (2) bir bölümünün üstünde hareket edebilir ve yüksekligi ayarlanabilir.
Tercihen, isik sensoru kizil ya da kizilötesi aralikta yer alan bir isik frekansina sahiptir ve radyasyon yöntemi olarak bir lazere ya da isik konisine sahiptir ve/ veya disaridan gelen isigi üçgenlere bölmek suretiyle sinyal modülasyonu ve arka plan karartma vasitasiyla bastirmak için araçlar ile donatilmistir. Bundan dolayi, isik sensoru spesifik yansitma özelliklerine sahip olan materyalin, özellikle de isik sensorunun isik frekansi araligindaki, isik sensorunun bir tespit araligindaki yansimayi dagitma ile ilgili olarak, var olup olmadigini tespit edebilir. Örnegin pipet uçlari gibi materyallerin taninmasi suretiyle, kap tutucu ya da diger sarf malzemelerinin, söz konusu materyaller ya da bunlarin tipine göre tasarlanmis olan aparat içindeki pOZisyonlarinda olduklari ya da olmadiklarinin tespit edilmeleri amaçlanmaktadir. olarak birkaç tane malzemenin taninmasi suretiyle gerçeklestirilir. Bundan sonra, sensor spotu örnegin çesitli pozisyonlar üzerinde çizgi çizgi hareket eder. Hareket sirasinda, uygun pozisyonlarda ölçümler yapilir. Malzemeler ve sensorlar için pozisyonlar arasindaki mekanik. toleranslarin çok fazla olmasi durumunda, daha sonra tarif edilecegi gibi, ilk olarak sensor pozisyonu ayarlanir. Hareket sirasinda ölçüm alinmasi durumunda, ölçüm süresinin kisa, tercihen birkaç milisaniyelik bir aralikta, daha tercihen 2 ila 200 ms arasinda olmasi gerekir. Alternatif olarak, sensorun hareketi tespit islemi için durdurulabilir.
Sensorun hareketi onun tanima araliginin belirli bir malzeme, örnegin bir pipet ucu ya da bir pipet ucunun bir bölümü için temin edilmis olan noktalari ya da pozisyonlari kapsayacagi sekilde seçilir. Mümkün olmasi durumunda, özelligi taninacak olan sensor ataklarinin spotlarinin, ölçüm sirasinda mümkün oldugunca dogru bir sekilde taninmasinin garanti edilmesi gerekir. Örnegin, pipet uçlari söz konusu oldugu durumlarda, spotun pipet ucunun kenari ile temas etmeyip, pipet ucunun üstüne mümkün oldugunca dik bir sekilde düsmesi gerekir.
Tanima araligi tercihen taninirligi arttirilmis olan malzemenin bir bölümüne yönlendirilir. Arttirilmis tanmirlik "malzemenin mevcut olma" ve malzemenin mevcut olmama" durumu arasindaki sinyal farkindaki bir artis olarak tanimlanir. Bundan dolayi, arttirilmis taninirliga sahip olan bölüm yansitma karakteristiklerine ve ilgili pozisyonda orada herhangi bir malzeme olmadigi zaman tespit edilen sinyal davranisindan farkli olan diger bazi sinyal davranislarina sahiptir. Isik sensoru ya da diger bazi radyasyon kaynaklarinin isik isini tercihen, sensor dogrultusunda görünür durumda olan, taninirligi arttirilmis olan bölgenin boyutunun 1.5 katini, tercihen 1 kati ila 0.7 katini asmayan bir boyuta sahiptir. Ayni zamanda, taninirligi arttirilmis olan bölge için, sensor ile ilgili olarak belirli bir yükseklige yerlestirilmesi de tercih Pipet uçlarinin söz konusu oldugu durumlarda, taninirligi arttirilmis olan bölge pipet ucuna monte edilmis olan bir örtüdür. Örtü genel olarak beyaz renktedir fakat ayni zamanda daha farkli renklerde de olabilir. Kap tutucunun söz konusu oldugu durumlarda, taninirligi arttirilmis olan bölge kap tasiyicinin örnegin özel olarak yansitici bir materyale sahip olacak sekilde temin edilmis olan bir bölümü olabilir. Kolonlarin (döndürme tüplerinin) söz konusu olmasi durumunda, taninirligi arttirilmis olan bölge bir membran, bir filtre membrani ya da bir yirtik olabilir. Kaplarin, örnegin Eppendorf tüplerinin söz konusu olmasi durumunda, taninirligi arttirilmis olan bölge bir kapak, örnegin bir geçmeli kapak ya da bir mentese elemani ya da kapak için sabitleme elemani olabilir.
Kaplar ya da kolonlarin söz konusu olmasi durumunda, bunlarin ayni zamanda arzu edilen herhangi bir renkte ve arzu edilen herhangi bir sivi seviyesinde bir sivi ile de doldurulduklarinin unutulmamasmda yarar vardir. Ayni zamanda, kolonlardaki bir keçe de herhangi bir renkte olabilir. Bundan dolayi, tespit islemi için arak plan karartmasi ile birlikte bir isik sensorunun kullanilmasi tercih edilir. Bu, bir birinci uzakliga dogrultulur ve bundan sonra kolonun ya da kabin üzerinde, birinci uzakliktan daha az olan bir ikinci uzakliga hareket ettirilir.
Yukarida tarif edilen yöntemler ve diger yöntemler, örnegin Sekil lc'de gösterilen aparat gibi bir aparatin yükünü kontrol etmek için uygundur. Örnegin, aparat eksiksizlik ya da tutarlilik bakimindan kontrol edilebilir. Bundan dolayi, örnegin, santrifüjün (200) ya da isitici/ karistiricidaki (600) örnek tutucunun yüklenmesi kontrol edilebilir Aparatin yükünün kontrol edilmesi amaciyla, farkli kap tutucu pozisyonlari için, bir kabin orada mevcut olup olmadiginin kayit edilmesi avantaj saglar. Bundan dolayi, kap tutma pozisyonlarinda mevcut olan kaplarin toplani sayisi tespit edilebilir* ve kayit edilebilir. Örnegin, santrifüj rotorundaki (212) kap tutucularin (120) tutma pozisyonlarina karsilik gelen kaplarin toplam sayisi bu sayede tespit edilebilir. Kaplarin toplam sayisindan ve bunlarin pozisyonunda, örnegin, santrifüjdeki (200) kap tutucularin (120) sayisinin tespit edilmesi mümkün olur, ya da bu ayri bir sekilde de kayit edilebilir. Kap tutma pozisyonlarinda mevcut oldugu kayit edilen kaplarin toplam sayisina bagli olarak, bundan sonra kap tutma pozisyonlarindaki kaplarin bir dagilim durumu tespit edilebilir. Örnegin, yukarida daha önce tarif edildigi gibi, santrifüjdeki (200) yükteki herhangi bir dengesizligi en aza indirmek için bir kosul ayarlanabilir. Daha sonra da, kap tutma pozisyonlarinda mevcut olarak kayit edilmis olan kaplarin dagiliminin, ayarlanan kosul ile uyumlu olup olmadigi kontrol edilebilir.
Yukarida tarif edildigi gibi, ayni zamanda, bir kabin kap tutma pozisyonlarinda mevcut olup olmadiginin kayit edilmesi için de bir optik sensor kullanilabilir. Bundan dolayi, ek olarak, optik sensor örnek kap pozisyonlarindaki örnek kaplarinin sayisini da kayit edebilir. Örnek kabi pozisyonu karistirici/ isiticida (600) olabilir. Bundan dolayi, örnek kaplarinin sayisinin mevcut olarak kayit edilmis olan kaplarin toplam sayisi ile uyumlu olup olmadiginin kontrol edilmesi mümkün olur. Ayni zamanda bir paylastirma da yapilabilir, bu islem örnek kaplarinin her birine bir kap tutma pozisyonu, örnegin santrifujde (200) bir kap tutma pOZisyOnu tahsis eder.
Tahsis islemi örnegin bir örnek kap için, bir kabin mevcut oldugu kayit edilmis olan bir kap tutma pozisyonu için saptanabilir ya da, bir kabin en az bir tane kap tutma pozisyonunda mevcut oldugunun ayit edildigi, bir grup kap tutma pozisyonundaki bir örnek kap için saptanabilir. Tahsis islemi ayni zamanda, örnek kabinin kap tutma pozisyonu ile birlestirilmis olan bir örnek kabi pozisyonuna getirilmesi için yapilarin dagitilmasi suretiyle teskil edilir. Örnek kap pozisyonu örnegin, kap tutma pozisyonuna ortak bir isim vasitasiyla tahsis edilebilir, ya da, kap tutma pozisyonuna, bir örnek kap istasyonundaki örnek kap pozisyonlarinin, santrifüjdeki kap tutma pozisyonlarinin düzenlemesine karsilik gelmesi olgusu vasitasiyla tahsis edilebilir. Tahsis etme islemi ayni zamanda, kap tutma pozisyonunu örnek kabin bir örnek kap pozisyonuna tahsis edildigi bir tablo teskil edilmesi suretiyle tesis edilir.
Optik sensorlar ayni zamanda aparatin sarf malzemesi ile yüklendiginin kontrol edilmesini de mümkün kilar. Bu sarf malzemeleri kaplar ya da biyolojik maddeler olabilir. Özel olarak, bunlar pipet uçlari, döndürme tüpleri, Eppendorf tüpleri, ve biyolojik sivilar, enzimler ve/ veya tampon sivilari olabilir. Bu amaç için, isleme tabi tutulacak olan örnekler ile hazirlanan örnek kaplarinin sayisi kayit edilir; gerekli sayida hazirlanmis olan örnek kaplarinin sayisina ve/ veya örneklerin isleme tabi tutulmasi için gerekli olan sarf malzemesi miktari tespit edilir; aparatta mevcut olan sarf malzemesi miktari ve/ veya sayisi tespit edilir; ve aparatta mevcut olan sarf malzemesi miktari ve/ veya sayisi gerekli olan sarf malzemesi sayisi ve/ veya miktari ile mukayese edilir. Istege bagli olarak, sarf malzemesinin güncel durumunun tespit edilmesi suretiyle, arzu edilen durumun teskil edilmesi için kullanici için referanslar teskil edilir ve monitör (910) üzerinde izlenir.
Hareket eden parçalarin pOZisyonunu ayarlamak için, ayni zamanda bir tane ya da daha fazla sayida isik sensoru da kullanilabilir.
Tercihen, isik sensoru konumlandirilacak olan malzemeler için kullanilir. Bir olasi uygulamada, hareket eden bir üniteye, örnegin tasiyiciya (300) ya da kavrayiciya (400) ya da pipet ünitesine (500) bir tane ya da daha fazla sayida isik sensoru takilabilir ve bu sayede, ünite ile birlikte hareket edebilir, Ünitenin hareketi sirasinda, sensor pozisyonu tanimlanan ve taninan bir isaretin uzerinden geçirilir. Bu sekilde, sensorun ve buna paralel olarak da hareket eden ünitenin pozisyonu tespit edilir.
Isaret, isik sensorunun belirli bir pozisyonundaki bir sinyali ya da isik sensorundaki bir sinyal farklilasmasini tetikleyen bir elemandir. Örnegin, isaret çalisma yüzeyinin (2) bir kenari vasitasiyla teskil edilebilir, öyle ki, çalisma yüzeyinin (2) kenarinin bir yan tarafi isik sensorunun tespit alani içinde olur ve diger taraf disarida kalir. Alternatif olarak, isaret farkli daginik yansima karakteristiklerine sahip olan iki yüzey arasindaki bir sinir olarak da teskil edilebilir. Farkli pozisyonlara yerlestirilmesine olanak saglamak için, çesitli dogrultularda (örnegin, birbirine dik olan iki dogrultuda) uzanan birkaç tane kenar ya da sinir kullanilabilir. Bununla birlikte, yapisal olarak dönmez bir sekilde simetrik olan bir sensor, örnegin bir isik sensorunun söz konuSu oldugu durumda, farkli dogrultularda konumlandirma tipik bir sekilde farkli dogruluk derecelerinde olur.
Böyle bir durumda, farkli dogrultularda yönlendirilmis olan bir birden fazla sayida isik sensoru kullanilabilir, ya da dönen bir sensor kullanilabilir.
Hareket eden parçanin pozisyon isareti ile ilgili olarak pozisyonu, bir kademeli motorun adimlarinin sayilmasi vasitasiyla tespit edilebilir. Örnegin, konumlandirma islemi fazla olacak sekilde dizayn edilebilir. Konumlandirma mekanik toleranslari dengeleyebilir.
Konumlandirma islemi için ayni zamanda baska sensorlar ve isaretler de kullanilabilir. Örnegin, sensor bir manyetik bobin, bir kamera ya da bir isik isini olabilir. Bu durumda, isaret, örnegin bir indüktif iletken eleman, bir renk isareti ya da isik huzmesi için bir blokaj elemani olabilir. Örnegin, bir kademeli motor tarafindan hareket ettirilen bir parçanin tanimlanmis olan kalibre edilmis bir pozisyonda olup olmadigini tespit etmek için bir isik isini kullanilabilir. Bu türden bir sensor (438) Sekil 8 ve l6'ya atifta bulunularak tarif edilmistir.
Alternatif olarak, sensor ayni zamanda sabit bir sekilde de monte edilebilir ve isaret de hareket eden parçanin üzerinde temin edilebilir. Simdi Sekil l'e atifta bulunacak olursak, örnegin, bir pozisyon isareti santrifüj rotorunun (212) üstünde ya da, kap tasiyicinin (120) üstünde temin edilebilir. Bu durumda, santrifüj rotorunun (212) dönme açisi, optik sensor kullanilarak konumlandirilabilir.
Ayni zamanda santrifüj rotorunu (212) ya da hareket eden diger bazi parçalari bir konumlandirma isareti ile konumlandirmak için de hareket eden bir sensor kullanilabilir. Örnegin, bir kademeli motor tarafindan hareket ettirilen bir sensor ünitesinin, örnegin pipet ünitesinin (500) üstüne monte edilmis olan bir sensor kullanilabilir. Hareket eden bölümün konumlandirilmasi islemi, bu durumda asagidaki adimlar vasitasiyla gerçeklestirilir: - kademeli motor tarafindan hareket ettirilen sensor ünitesinin pozisyonunun kalibre edilmesini, yani, örnegin bir sabit isaretin optik sensor vasitasiyla okunmasi suretiyle, sensor ünitesinin bir hareketsiz pozisyonunun tespit edilmesi adimi. Isaret örnegin çalisma platformunun (2) üstünde temin edilebilir.
- Sensor ünitesinin, (örnegin, santrifüjün (200) söz konusu oldugu bir durumda) hareket eden bölümün bir hareket alanindaki belirli bir pozisyona tasinmasi; sensor ünitesindeki kademeli motorun adim sayisinin sayilmasi suretiyle tanimlanan pozisyona ulasilmasi - Hareket eden parçanin hareket ettirilmesi ile, yani, örnegin, santrifüj rotorunun (212) optik sensor hareket eden bölümün üzerindeki bir isareti tespit edinceye kadar döndürülmesi ile, santrifüj rotoru ile birlikte dönen bir isaretin, optik sensor ile belirli bir iliski içinde olmasi mümkün olur.
- Hareket eden parçanin tanimlanan iliskiye olan pozisyonunun hesaplanmasi adimi.
Alternatif olarak, hareket eden parçanin pozisyonu ayni zamanda sensor ünitesinin, hareket eden parçanin hareket alaninin üzerine getirilmesi suretiyle de tespit edilebilir. Bu arada, sensor ünitesinin pozisyonu kademeli motorun adini sayisinin sayilmasi suretiyle güncellenir. Optik sensor hareket eden parçanin üzerindeki bir isaretin optik sensor ile tanimlanan iliskide oldugunu tespit eder etmez, hareket eden parçanin pozisyonu bu tanimlanan iliskiden tespit edilebilir.
Biyolojik materyaller, özel olarak da sivilar için kaplarin dolum seviyesini kontrol etmek için bir dolum seviyesi izleme cihazi avantaj saglar, çünkü, bu türden bir dolum seviyesi izleme cihazinin olmamasi, aparata yeterli bir miktarda tampon temin etme sorumlulugunun bir kullaniciya kalmasi anlamina gelir.
Kullanicinin hata yapma riski ve kontrol etme gerekliligi bu sekilde azaltilir.
Ayni zamanda, diger sivilarin ya da, örnegin tozlar` gibi kati maddelerin dolum seviyesinin kontrol edilmesi de mümkün olur. Özel olarak da, ilgili dolum seviyelerinin belirli bir aralikta oldugunun garanti edilmesi mümkün olur. Ayni zamanda, asagida tarif edilen yöntemler kullanilarak, bu maddelerin mevcut olup olmadigi da kontrol edilebilir Bir dolum seviyesi izleme cihazi kullanilmasi durumunda, örnegin, santrifüjdeki filtre kaplarinin (döndürme tüplerinin) dolum seviyesinin çok yüksek olmamasinin garantiye alinmasi da mümkün olur. Bundan sonra, filtre kaplarinin asiri dolu olmasi durumunda bir uyari verilebilir. Bu sekilde, filtre kaplarinin santrifüj islemi sirasinda bloke olmasi önlenir.
Bir sivinin dolum seviyesini ölçmek için çesitli yöntemler kullanilabilir. Çapraz kirlenmeyi önlemek için, temas olmayan bir yöntem özel olarak avantaj saglar. Dolum seviyesini ölçmek için temas içermeyen bazi yöntemler, örnekleme yolu ile asagida tarif edilmistir: Geçis süresinin optik olarak ölçümünde, isik impulslari bir optik fiber vasitasiyla konteynerin içine beslenir. Sivinin yüzeyinden yansiyan isik bir foto diyot tarafindan tespit edilir. Impuls ile yanki arasindaki aralik dolum seviyesinin derinliginin bir ölçümüdür.
Ultrason ölçümü sirasinda, bir piezo elemandan, örnegin bir seramik piezo elemandan bir ultrason impulsu yayilir. Sivinin yüzeyi tarafindan yansitilan impuls, bir zaman araliginin sonunda ayni piezo eleman tarafindan alinir. Ölçülen geçis süresi, sensor ile sivi yüzeyi arasindaki mesafenin bir ölçümüdür. Yaklasik olarak +/- 1 nm bir çözünürlüge sahip olan ve, tercihen 250 kHz'lik bir aktarim frekansindaki bir sensor kullanilmasi tercih nedenidir.
Ayni zamanda, bir referans yüzeyi kullanilarak sistemin kalibre edilmesi de tercih nedenidir.
Kapasitif ölçüm sirasinda, bir kapasitif sensoru kafasi, sensorun bir anahtarlama noktasina ulasincaya dek, sivinin yüzeyine dogru hareket ettirilir. Anahtarlama noktasina sensor kafasindaki kondansatör elektrotlari yüzeye yaklastigi zaman ulasilir.
Aktarimin optik olarak ölçümü sirasinda, bir lazerin dalga uzunlugu, lazer isiginin dolum seviyesine bagli olarak absorbe edilecegi sekilde seçilir. Bölgedeki, örnegin, yaklasik olarak 1300 nm'lik bir dalga uzunlugu avantaj saglar. Bu durumda, emme islemi dolum seviyesinin bir ölçümünü teskil eder.
Optik ölçüm. açisinda, bir lazer isini sivi yüzeyi tarafindan yansitilir. Yansima açisi ve buna paralel olarak sivinin yüzeyi bir optik çizgi sensoru kullanilarak tespit edilir. Bu islemde, maddenin yüzeyi kabin içinde lazer ya da bir baska radyasyon kaynagi vasitasiyla aydinlatilir; yansitilan ya da sivi yüzeyi (ya da bir kati madde yüzeyi) tarafindan ayrintili bir sekilde yayilan radyasyon bir radyometre vasitasiyla ölçülür; radyometre vasitasiyla ölçülen radyasyona bagli olarak radyasyon kaynagi, radyometre ve kap, (örnegin radyasyon kaynaginin egilmesi suretiyle) birbirleri ile uzaysal bir iliski içine girer, öyle ki, madde yüzeyindeki bir dikme ile radyasyon kaynagindan maddenin yüzeyine geçen bir birinci isin arasindaki bir birinci açi, madde yüzeyindeki dikme ile maddenin yüzeyinden radyometreye geçen birinci isin tarafindan yansitilan bir isin arasindaki bir ikinci açi ile büyük ölçüde özdestir; ve bundan sonra, maddenin yüzeyinin yüksekligi radyasyon kaynagi, radyometre ve kap arasindaki uzaysal iliskinin bir fonksiyonu olarak tespit edilir.
Istege bagli olarak, madde yüzeyinin yüksekligi, genel olarak birinci ve ikinci açilarin özdes oldugu olgusu kullanilarak tespit edilir. Isinlama islemi tipik bir sekilde, 3 mm'lik bir kalem çapma sahip olan bir kalem isin kullanilarak gerçeklestirilir. Açisal ölçüm için, ayni zamanda, örnegin, ayni zamanda yükün konumlandirilmasi ve/ veya kontrol edilmesi gibi, diger amaçlarla da kullanilabilen bir isik sensorunun kullanilmasi da avantaj Bir isik sensoru kullanildigi zaman, özellikle de optik açi ölçümü için optik. olarak yansitilan isik sensoru kullanildigi zaman, asagidaki hata kaynaklarinin özel olarak hesaba katilmasi gerekir: ilk olarak, isigin tüm dogrultularda yansitilmasina yol açabilen yüzey dalgalari mevcut olabilir. Bu durum tüm aralik boyunca hatali sinyallere yol açar. Bundan dolayi, tespit isleminin yeteri kadar uzun bir zaman araligi ya da alan boyunca yüzey dalgalarinin çesitli dalga tepeleri üzerinde gerçeklestirilmesi avantaj saglar.
Bu sekilde, yüzey dalgalari ortalanir, öyle ki, bir yansima açisinda büyük ölçüde pürüzsüz bir yüzeyin yansima açisina karsilik gelen bir sinyal maksimumu elde edilir. Ayni zamanda, kabin duvarlarindan ve tabanindan gelen yansimalarin filtre edilmesi de tercih nedendir, aksi takdirde bunlar ölçümde hatalara neden olabilir. Bunun yapilmasi kabin seklinin bilinmesi durumunda mümkündür.
Ayni zamanda, yapistirma güçlerinin de, tercihen seviyesi arastirilmakta olan özellik arz eden siviya bagli olarak, hesaba dahil edilmesi de tercih nedenidir. Yapistirma kuvvetleri kabin içinde duvarlarda lens benzeri bir yüzey olusmasina yol açar. Bu yüzeyin göz önüne alinmamasi durumunda, bu duruni dar kaplarda hatali sonuçlarin alinmasina neden olabilir. Yapistirma kuvvetlerinin hesaba katilmasi, spot boyutunun bir dâhili kap enine kesitinin hatiri sayilir derecede altinda olmasi durumunda avantaj saglar. Bu durumda, yansima açisi bir dikey pozisyonun bir fonksiyonu olarak ölçülebilir. Bagimliligin, yapistirma kuvvetlerinin hesaba alindigi bir model ile mukayese edilmesi suretiyle, yüzey egrisi tespit edilebilir ve kompanse edilebilir.
Alternatif olarak, spotun yeteri kadar küçük olmasi durumunda, ayni zamanda, yüzeyin büyük ölçüde yatay oldugu, kabin merkezine de yöneltilebilir. Bu amaç için, spot alaninin kabin dâhili enine kesitinin onda birinden daha az olmasi tercih nedendir.
Bir kabin yapisini ve kapasitesini tespit etmek için, gerek kabin kedisine ve gerekse de kap için bir konteynere takilmis olan bir isaret okunabilir. Örnegin, bu türden bir isaret, Sekil 12'de gösterilen isaret çikintilari (721, 722) seklinde olabilir. Bu isaret hareket edebilen bir isik sensoru vasitasiyla ya da bir isik isini ile ya da bir baska sensor vasitasiyla okunabilir.
Bir baska örnek olarak, kabin boyutu kaptaki bir kavrama bölümünün boyutuna bagli olabilir. Bu durumda, kabin kavranmasi sirasinda kabin boyutu, bir kavrama kolunun kapanma hareketinin genliginin ölçülmesi suretiyle tespit edilebilir.
Yine bir baska örnek olarak, kabin boyutu kabin kendi uzunluguna bagli olabilir. Böyle bir durum, kabin bir kavrayici tarafindan kabin kendi uzunlugu boyunca dikey bir sekilde tutulacagi sekilde kavranmasi durumunda ve kavrayicinin yatay bir isin yoluna sahip olan bir tane ya da daha fazla sayida isik isinin (852) (Bkz. Sekil la) üstünde belirli bir yükseklikte hareket etmesi durumunda avantaj saglar. Kabin uzunluguna ve özellik arz eden bir isik isininin yüksekligine bagli olarak, isik isininin isin yolu kap tarafindan kesilebilir ya da kesilmez. Uzunluk sinirlandirilabilir ya da isik isininin kesilip kesilmedigine ya da hangi isik isininin kesildigine dair bilgiden tespit edilebilir. Bunun, uzunlugun tespit edilmesi için gerekli olmasi durumunda, kavrayici ayni zamanda isik isininin ya da isinlarinin üzerinde, farkli yüksekliklerde çesitli defalar hareket ettirilebilir. Kavrayici ayni zamanda isik isininin üstüne de konumlandirilabilir` ve optik yol kesilinceye dek dikey olarak hareket ettirilebilir.
Kullanici Ara Yüzü, Çalistirma Konsepti Aparatin çalistirma konsepti, basit ve sezgisel kullanima yöneliktir. Aparatin kullanici kilavuzu buna özel olarak katkida bulunur. Bir prosedürün uygulanmasi için mümkün oldugunca az asamaya gerek duyulacak sekilde dizayn edilmistir, bu asamalar mümkün oldugu kadar sezgiseldir, ve kullanicinin ihtiyaç duydugu ilgili bilgiler mümkün oldugunca kolay bir sekilde anlasilan bir formda gösterilir. Örnegin, buna. bir katki sik sik kullanilan prosedürlerin kayit edilebilecegi ve dogrudan dogruya geri çagrilabilecegi sekilde ayarlanmasi ve seyrek olarak modifiye edilmesi gereken giris alanlarinin tipik bir sekilde göz ardi edilmesi olgusu vasitasiyla yapilir.
Aparat esasen bir TFT dokunmatik sistem kullanilarak çalistirilir. Örnegin, 240 x 320 piksellik bir çözünürlüge sahip olan bir dokunmatik ekran kullanilabilir. Örnegin tuslar ve anahtarlar gibi daha baska çalistirma elemanlari da, örnegin acil kapatma fonksiyonu ya da ayri ayri modüllerin bagimsiz bir sekilde çalistirilmasi için, istege bagli olarak kullanilabilir. Aparat ayni zamanda, protokollerin ve parametrelerin yüklenmesi ve kayit edilmesi içini örnegin, teshis verilerinin transfer edilmesi, yazilim güncellestirmelerinin çalistirilmasi ya da aparatin uzaktan çalistirilmasina. izin verilmesi için dijital verilerin degis tokus edilmesi için ara yüzler de ihtiva eder. Sekil 16'da bu amaçla ve benzer amaçlarla kullanilan bir USB ara yüzü (8700) ve bir RSZ32 ara yüzü (870d) gösterilmektedir.
Ekranda (910) gösterilen kullanici kilavuzu için tipik bir ekran tasarimi Sekil 17b'de gösterilmistir. Ekran (930) bir baslik (932), bir deger alani ve diger çesitli anahtarlar ("standart" (937); Baslik (932) kullanici kilavuzundaki, örnegin bir menüdeki o anki konum için bir oryantasyon görevi yapar. Baslikta (932), asiri sekilde uzun olan metinler kisaltilir. Bu durum bir dizi nokta vasitasiyla belirtilir. Metnin sol ya da sag tarafta olmasina bagli olarak, sag ya da sol taraftan kesilmesi büyük önem arz eder.
Deger alani degerlerin, bu durumda bir tampon hacminin düzeltilmesi için kullanilir, bir tane açma/ kapatma kontrol elemani (938) ihtiva eder. Kontrol elemanindaki (938) "+" tusuna basilarak, deger arttirilir ve "-" tusuna basilarak azaltilir. Olasi esik degerleri (934, 935) gösterilmistir. Bir esik degere ulasildigi zaman, kontrol elemanindaki (938) karsilik gelen anahtar etkisiz hale Gösterilen deger alanina benzer bir sekilde, ayni zamanda, sabit sayidaki elemanlardan bir elemanin seçilmesi için, örnegin, birkaç tane protokol arasindan bir tane protokolün seçilmesi için bir liste alaninin (gösterilmemistir) yer almasi da mümkündür. Kontrol elemani (938) gibi, liste alaninda da arzu edilen bir elemanin seçilmesi için anahtarlar mevcuttur. Geçerli eleman ne zaman istenirse bir karede kalin olarak ve daha büyük fontlarla gösterilebilir. Liste alani ayni zamanda, seçilmis olan eleman ile neler yapildigini belirten bir tane de eylem anahtari ihtiva eder.
Seçilmis olan liste elemaninin temsilcisine dogrudan dogruya basildigi zaman, en olasi eylem gerçeklestirilir.
Aparat ilk kez kullanildigi zaman, Sekil l7a'da gösterildigi gibi, bir` baslangiç ekrani (920) gösterilir. Baslangiç ekrani (920) yukarida tarif edilen Sekil 17'de gösterilen ekran ile tam olarak karsilik gelmez. Iki tane çabuk baslama tusu (924), protokol tuslari (922) ve ekipman ayarlarina ve diger fonksiyonlara erismek için bir araç tusu (926) ihtiva eder. Baslangiç ekranindaki bir tus çalistirilir çalistirilmaz, kullanici karsilik gelen menüye yönlendirilir.
Hizli baslama tuslari (924) son olarak (sol tus) baslatilmis olan protokolü ve ondan sonra (sag tus) baslatilan protokolü gösterir.
Iki taneden daha fazla sayida hizli baslama tusu temin edilebilir.
Hizli baslama tuslarinin (924) basligi, bir protokol baslatildigi zaman degisebilir. Bir hizli baslama anahtarina bir protokolün tahsis edilmesi gerekmesi durumunda, karsilik gelen baslama tusu (924) uzun bir süre boyunca basili tutulabilir Protokollerin ayri ayri görüntüleme parametreleri farkli olabilir.
Bir dizi parametreye adapte edilmis olan bir protokol kayit edilebilir ve bir liste alani kullanilarak seçilebilir. Bundan sonra, parametre setleri bir seçenekler tusu kullanilarak adapte edilebilir. Örnegin, Sekil l8a ve 18b'de ir protokolü çalistirmak için tipik bir çalistirma. prosedürü gösterilmektedir, birinci ekran (920) Sekil 17a'da gösterilen baslangiç ekranidir. Hizli baslama tusuna (911) basildigi zaman, üzerinde aparatin sarf malzemesi ile doldurulmasi ve protokol ile ilgili diger hazirliklar için talimatlarin (946) yer aldigi bir tane ya da daha fazla sayida ekran açilir.
Görüntülenen ekran (940) belirlenmis olan protokol için, tampon sivilari için konteynerlerin (710) çesitli pozisyonlari için, gerekli olan sivilari ve sivi seviyelerini (944) gösterir. Sekil 18a'da, bir inceleme ekrani (940) gösterilmektedir, burada sivilar renk kodlarina sahiptir ve gerekli olan sivi seviyeleri grafiksel bir sekilde gösterilmistir. Yükleme ile ilgili olarak detayli bilgi Santrifüjün kapagi açilir açilmaz, ayni zamanda kullanici ara yüzünde de santrifüjün (gösterilmemistir) yüklenmesi ile ilgili talimatlar gösterilir.
Gösterilen örnekte "atla" tusuna (911) basilmistir. Sekil 18a'da bundan sonra gelen üçüncü ekran (950), gerçeklestirilecek olan protokol adimlarina bir genel bakisi göstermektedir. Adimlar bir isleni çubugunun (951) elemanlari olarak gösterilir. Gösterilen ekran üzerinde asagidaki adimlar yer alir: yükleme, eritme, kuluçkaya alma, eritme. Yer azligi nedeniyle gösterilemeyen diger adimlar, alternatif zamanlarda gösterilir ya da, örnegin, diger adimlar dokunmatik eleman vasitasiyla gösterilebilirken, nokta gibi bir eleman vasitasiyla belirtilir. da miktari, ikili yanilsama, baslangiç miktari, RNase islemi ve benzeri gibi çesitli parametrelerinin adapte edilmesi mümkündür.
Baslat dügmesine (911) basilarak protokolün baslamasi saglanir.
Protokol devam ettigi sirada gösterilen ekranlar (950) Sekil 18b'de gösterilmistir. Bu sekilde tahmini kalan süre (954) ve o sirada sürmekte olan protokol asamasi (952), bir ilerleme durumu gösterilmektedir. Protokol ne zaman istenirse durdurulabilir fakat yeniden tekrar edemez. Kesme dügmesi bir acil durum durdurma dügmesi degildir. Son program bitmeden çesitli islemler sonuçlandirilir ve miller kendi baslangiç noktalarina geri döner.
Bundan baska, santrifüj ve çalkalayici kendi kendilerine, yani protokollerden bagimsiz bir sekilde çalistirilabilir. Bu fonksiyonlara örnegin, Sekil l7'de gösterilen baslangiç ekranindaki araçlar` menüsü (926) kullanilarak, ya da özel bir anahtar kullanilarak erisilebilir.
Baslangiç ekranindaki (bkz. sekil l7a) araçlar dügmesine (926) basildiktan sonra, çesitli ekipmanlar arasinda seçim yapilabilir.
Bundan sonra asagidaki seçeneklerin yer aldigi bir menü belirir. - santrifüjün (200) protokollerden bagimsiz bir sekilde kullanilmasi; - protokollerden bagimsiz bir sekilde isitma ve/ veya karistirma - bakim, örnegin, hareketli parçalarin yeniden baslatilmasi; santrifüj kapaginin açilmasi ya da kapatilmasi; - örnegin, ekran parlakliginin, ses sinyallerinin ayarlanmasi; - sistem kontrolü, örnegin, kayit dosyalarinin, ekipman karakteristiklerinin (seri numarasi, spesifikasyon ve benzeri) depolanmasi, güncellemelerin çalistirilmasi; ve - sistem ayarlari, örnegin, sicaklik, voltaj, hata mesajlari, ve benzeri.
Menüde yer alan maddelerin sirasi kullanim sikligina baglidir: daha sik ihtiyaç duyulan bir fonksiyon, menüde digerlerinden daha yukarida görünür. Ayni zamanda, temel olarak bir "Standart" dügmesi de nevcuttur. Bu dügme seçilmis olan bir eleman için standart degerleri ayarlar.
Aparat bir USB yöneticisi olarak konfigüre edilmis olan bir USB ara yüzüne sahiptir. Bununla, veriler bir USB hafiza kartindan okunabilir ve üzerine yazilabilir. USB hafiza karti bir PC ile aparat arasinda bir orta olarak islev görür. Alternatif olarak, bir baska ara yüz, örnegin Ethernet ya da RSZ32 de kullanilabilir ve örnegin bir Web sunucusu gibi baska fonksiyonlar da gerçeklestirilebilir.
Asagidaki veriler USB ara yüzü kullanilarak USB bellek karti ile degistirilebilir: - protokoller (ayri ayri protokollerin ya da birkaç tane protokolün es zamanli bir sekilde yüklenmesi ve depolanmasi); - ekipmandaki bilgilerinin (örnegin, teshis bilgileri, servis verilerinin ya da hata verilerinin yer aldigi kayit dosyalari, durum dosyalari ve benzerleri); ve - yazilim ya da donanimin güncellenmesi.
Ek olarak, protokoller ve diger dosyalar (ayri ayri protokoller ya da bir kaç tane protokol es zamanli bir sekilde) silinebilir.
Protokoller SPS algoritmalari olarak korunur` ve xml dosyalari olarak kayit edilir.
Her dosya tipi (örnegin yüklenecek ya da depolanacak olan protokoller, bellenim ve benzeri) USB bellek kartindaki indeks yapisinda, önceden belirlenmis olan adin gösterildigi bir indekste birlestirilir. Dosyanin USB bellek kartina ya da ondan transfer edilmesi islemi, kendisine ait bir menü ile birlikte gelen özel bir yardimci program kullanilarak gerçeklestirilir. Kullanici hedef ekipmandaki halihazirda mevcut olan dosyalarin üzerine yazma ya da yalnizca halihazirda mevcut olmayan dosyalarin transfer edilmesi seçenegine sahiptir Aparatin özel servis yazilimina sahip olan RSZ32 ara yüzü (870d) vasitasiyla bir PC'ye bagli olmasi durumunda baska servis fonksiyonlari da gerçeklestirilebilir.
Operasyon çok sayida yaygin uygulama için mümkün oldugu kadar basit bir sekilde dizayn edilmistir. Bunlar genel olarak yeni protokolleri çalistirir ve protokolleri siler.
Protokoller Yukarida tarif edilen kismi Inodüllere sahip olan bir aparatta biyolojik materyal islendigi sirada gerçeklestirilen kismi adimlar, simdi örnekleme yolu ile bir protokole atifta bulunularak tarif edilecektir. Ilk olarak, Sekil 18'de gösterildigi gibi, arzu edilen protokol arastirilir ve istege bagli olarak protokol parametreleri seçilir. Bundan sonra, aparat aparatin yüklenmesi için gerekli olan talimatlari (940) verir. Aparat bu talimatlara uygun bir sekilde elle yüklenir. Alternatif olarak, otomatik bir sekilde ya da kismen otomatik olarak yüklenebilir. Özellikle: - sarf malzemesi istasyonuna (701) (bkz. Sekil 12) örnegin pipet konteynerler gibi sarf malzemesi yüklenir; yüklenir; - isitici/ karistiriciya (600) örnek kaplari (170) yüklenir. Isleme tabi tutulacak olan örnekler, örnek kaplarinin (170) içinde yer Alternatif olarak, yükleme islemi örnegin bir hazirlik istasyonunun (701) ya da bir kap tasiyicinin (610) aparata yüklenmesi suretiyle de gerçeklestirilebilir.
Daha sonra, yapilan yükleme tutarlilik ve eksiksizlik bakimindan aparat tarafindan kontrol edilir. Daha önce tarif edildigi gibi, kontrol islemi örnegin, çalisma platformunun üstünde hareket edebilen bir isik sensoru (810) vasitasiyla ve/ veya bir ultrason ünitesi (830) vasitasiyla gerçeklestirilebilir. Ayni zamanda, diger islem parametreleri de (örnegin, tespit edilen örnek kaplarinin (170) sayisindan isleme tabi tutulacak olan örneklerin sayisi) kontrol isleminde elde edilebilir.
Bundan sonra, örneklerin islenmesi için protokol adimlari gerçeklestirilir. Örnekleme yolu ile, biyo moleküllerin hücrelerden aritilmasi için, eritme, pelet hale getirme, baglama, yikama ve ayiklama adimlarini ihtiva eden bir protokolün otomatik hale getirilmis olan yürütülmesi tarif edilmektedir. Islem ayni zamanda, örnegin, QIAGEN Bench Guide", the "QIAGEN Guide to Template Purification and DNA Sequencing" ve the "QIAGEN QIAprep® Miniprep Handbook" (Second Edition, June 2005) adli yayinlarda da tarif edilen diger protokolleri de ihtiva edebilir. Bundan baska, protokol adimlarinin gerçeklestirilmesi, yalnizca adimlardan bir kismini içerebilir ya da onlara ilave olarak ya da onlarin yerine baska adimlar içerebilir.
Eritme adimi için örnek materyal örnek kabi ile isitici/ karistiricinin içine manüel bir sekilde ya da istege bagli olarak kavrayici (400) vasitasiyla transfer edilir ya da pipet ünitesi (500) onun içine transfer edilir. Tampon sivi örnek materyalin içine pipet ile transfer edilir. Örnegin, pipet ucunun pipet ile transfer asamasinda kirlenmemesini garanti etmek için pipet ucunun yeterli bir yükseklikte tutulmasi suretiyle, tüm örnekler için ayni pipet ucu kullanilabilir.
Tampon sivisi ve örnek materyal isitici/ karistiricida çalkalanmak suretiyle karistirilir. Örnek isitici/ karistiricida isitilmak suretiyle istege bagli olarak belirli bir isiya getirilir ve belirli bir süre boyunca (kuluçka süresi boyunca) 0 sicaklikta tutulur. Istege bagli olarak baska tampon sivilari da ilave edilebilir. Arzu edilen biyo moleküller artik tampon sivinin içinde çözülür (eritme).
Lizat daha sonra, Sekil 7 ' ye atifta bulunularak tarif edildigi gibi, pipet ile santrifüjün içine transfer edilir. Her örnek için ayri bir pipet ucu kullanilir ve daha sonra atik imha istasyonuna (740) atilir.
Istege bagli olarak, bundan sonra bir peletleme adimi gerçeklestirilir. Burada, Örnek lizat ve hücre kalintilarinin daha iyi bir sekilde ayrilmasi için santrifüje alinir. Örnek pipet vasitasiyla santrifüjdeki bir kabin içine transfer edilir. Bu tür bir kap örnegin bir tutma pozisyonunda tutulan bir Eppendorf tüpü (170) ya da bir kap tutucu (120) ile entegre edilmis olan bir kap (150) olabilir (Örnegin, Sekil 11c ile mukayese ediniz). Alternatif olarak, içinde örnegin yer aldigi örnek kabi (170) kavrayici (400) vasitasiyla santrifüjdeki bir tutma pozisyonuna (140) transfer edilir. Bundan sonra, Örnek santrifüjde (200) hücre artiklarinin temel olarak kabin zemininde toplanacagi sekilde santrifüj islemine alinir. Santrifüj islemi sirasinda, santrifüj kapagi (240) kapak kontrolü (260) vasitasiyla kapatilir. Kapak daha sonra, santrifüjün iç kismina erisime olanak vermek için açilir.
Bundan sora bir baglama adimi gelir. Burada, lizat pipet vasitasiyla. bir filtre kabinin (160) ya. da tasiyici materyal, örnegin bir membran içeren bir kabin (160) içine transfer edilir.
Lizatm, içinde çok miktarda hücre kalintisinin yer aldigi, kabin dibindeki bölümü transfer edilmez.
Tasiyici materyal içeren kap (160), kap tutucudaki (120) tutma pozisyonunda (130) (ya da 150) yer alir. Santrifüj islemine tabi tutmak suretiyle, lizat tasiyici materyal boyunca ya da içinde bastirilir, biyo moleküller tercihen tasiyici materyalde kalir.
Geri kalan lizat kap tutucunun (120) bir atik bölümünün (122) içinde çalkalanir (bkz. Sekil llc).
Bundan sonra bir yikama adimi gerçeklestirilir: Pipet ünitesi (500) kullanilarak bir tane ya da daha fazla sayida yikama sivisinin kaba (160) ilave edilmesinden sonra, yikama sivisinin tasiyici materyal boyunca ya da içinden geçmesi için güç uygulanan kap (160) santrifüj islemine tabi tutulur, bu islem istenmeyen içerik maddelerini tasiyici materyalden ayirir. Çözündürülmüs olan içerik maddelerinin yer aldigi yikama sivisi, kap tutucunun (120) atik bosluguna (122) dökülür. Yikama adimlari istege bagli olarak tekrar edilebilir.
Ayirma adimi için kap (160) transfer edilir. Genel olarak, ve diger protokol adimlarindan bagimsiz bir sekilde, kap (160) kavrayici kullanilarak, biyolojik materyalin, özellikle de bir sivinin konmasi için ayirma adimindan bir baska kabin (170) içine önce transfer edilir. Tercihen, kap bir kavrayici (400) kullanilarak transfer edilir. Kavrayici tercihen, Sekil 6, 8 ve/ veya 9'a atifta bulunularak tarif edildigi gibi, bazi özelliklere sahiptir. Özel olarak tercih edilen, ek kabin (170) bir santrifüje (200) yerlestirilmesidir ve daha da tercih edilen, ek kabin (170) santrifüjdeki bir kap tutucunun (120) bir tutma pozisyonuna çikarilabilir bir sekilde yerlestirilmesidir. Ayni zamanda, kabin (160) sivinin çikmasi için bir tane açikliga sahip olmasi gerekliligi ve kabin (160) transferden sonra ek kap (170) ile ilgili olarak, santrifüj islemi sirasinda kabin (160) çikis açikligi vasitasiyla disariya çikan herhangi bir sivinin ek kapta (170) toplanacagi sekilde yerlestirilmesi gerekliligi tercih Asagida, kabin (160) transfer edilecegi kisitlayici olmayan bir kapasitede, santrifüjdeki bir kap tutucuda (120) bir birinci pOzisyOna (130) yerlestirildigi ve ek kabin (170) bir ikinci tutma pozisyonuna (140) yerlestirildigi varsayilmaktadir (bkz. Sekil 11c) . Bundan sonra, protokolün diger adimlarindan bagimsiz bir sekilde, kavrayici vasitasiyla diger kabin içine örnegin asagidaki gibi bir kap transferi islemi gerçeklestirilebilir: kavrama ünitesi (400) kap tutucu (120) ile baglantili p02isyona yerlestirilir, konumlandirma elemani (452), Sekil 8 ve 9' da gösterildigi gibi, kap tutucudaki konum tespit elemani (124) ile karsilikli olarak etkilesir. Gerekli olmasi durumunda, kavrayici (400) tahrik mekanizmasi (431) vasitasiyla kavrayicinin kabi (160) kavrayacagi sekilde eksenin (436a) etrafinda döndürülür. Kavrayici kabi kavrar ve onu tutma pozisyonundan (130) çikarir. Kavrayici tahrik mekanizmasi (431) vasitasiyla eksen (436a)etrafinda döndürülür.
Son olarak, kavrayici kabi (160) ek kaba(170) yerlestirir ve kabi serbest birakir. Bu hareket boyunca bastan sona kadar, konumlandirma elemani (452) için kap tutucudaki pozisyon saptama elemani (124) ile karsilikli olarak etkilesmesi tercih nedenidir. bu da, örnegin yay (458) vasitasiyla saglanir.
Alternatif olarak, kap (160) ayni zamanda bir birinci kabin (120) bir birinci tutma pozisyonundan (130) bir baska kabin (170) içine de transfer edilebilir, burada diger kap santrifüjde yer alan ve birinci kap tutucudan (120) farkli olan bir diger kap tutucuya yerlestirilmistir. Daha sonra, çikarma ve yerlestirme islemlerinin arasinda, kavrama ünitesinin diger kap tutucu ile ilgili olarak yerlestirilmesi islemi gerçeklestirilir.
Kavrama (400) ve yukarida sözü edilen hareketler ile ilgili daha fazla detay, yukarina Sekil 8 ve 9 ila baglantili olarak tarif edilmektedir.
Ayirma adimi için ayiklama sivisi kaba (160) ilave edilir (pipet ile transfer edilir), ve kap (160) santrifüj islemine alinir.
Ayiklama sivisi arzu edilen içerik materyalini eriterek tasiyici materyalden ayirir ve bunu ek kabin içine döker. Burada arzu edilen içerik maddesi istege bagli olarak, ayiklama sivisinin içinde erimis halde tutulabilir.
Son olarak, son bir "temizleme" adimi için, prosedürün ara adimlarinda kullanilmis olan kap manüel olarak ya da otomatik bir sekilde, örnegin, atik imha istasyonuna (740) alinmak suretiyle

Claims (2)

ISTEMLER
1.Biyolojik materyalin islenmesi için, - biyolojik materyale yönelik bir kabi (160, 170) almak için bir kap tutucuyu; - bir ultrason kaynagini (830b), bir ultrason sensörünü (830a), bir optik sensörü (810a), bir isik kaynagini (810b) ve konumlandirma vasitalarini (316, 326); ve - ultrason sensörünün sensör verilerinin bir fonksiyonu olarak (830a) kabin açilma durumunu ve ultrason sensörünün (830a) sensör verilerinin bir fonksiyonu olarak ve kap (160, 170) açikken, kaptaki (160, 170) bir maddenin olasi varligini belirlemek için bir degerlendirme ünitesini (160, 170) içeren bir aparat olup, özelligi; burada optik sensörün (810a) kabin (160, 170) varligini belirlemek için uygun olmasi; konumlandirma vasitalarinin (316, 326), hareket edebilen sensör ünitesinin, optik sensörün (810a) sensör verilerinin bir fonksiyonu olarak kaba (160, 170) göre konumlandirilmasi için yapilandirilmis olmasi; kabin (160, 170), arttirilmis taninirligin en az bir parçasina sahip olmasi; isik kaynaginin (810b), kap tutucusundaki kayit alanini isinlamak için uygun olmasi ve kayit alaninin artan taninirligin kap kismi ile iliskili olmasi; optik sensörün (810a) kayit alanindan gelen radyasyon yogunlugunun ölçülmesi için uygun olmasi; ve degerlendirme ünitesinin, belirli bir esikle ölçülen yogunlugu karsilastirarak kabin varligini veya yoklugunu (160, 170) kaydetmek üzere donatilmis olmasidir.
2.Istem l'e göre aparat olup, özelligi; burada degerlendirme ünitesinin, ultrason sensörünün (830a) sensör verisinin bir fonksiyonu olarak maddenin doluluk seviyesini belirlemek için uygun olmasidir. .istem 1 veya Z'ye göre aparat olup, özelligi; burada degerlendirme ünitesinin, yayilan bir ultrason sinyali ve maddenin bir yüzeyinden yansiyan bir ultrason sinyali arasindaki süreyi ölçerek maddenin doluluk seviyesini belirlemek için uygun olmasidir.
TR2018/15137T 2005-09-26 2006-09-26 Biyolojik materyalin işlenmesi için aparat. TR201815137T4 (tr)

Applications Claiming Priority (3)

Application Number Priority Date Filing Date Title
EP05020948.5A EP1767274B1 (en) 2005-09-26 2005-09-26 Method for processing a fluid
US81345706P 2006-06-14 2006-06-14
DE200610027680 DE102006027680A1 (de) 2006-06-14 2006-06-14 Apparat zum Prozessieren von biologischem Material

Publications (1)

Publication Number Publication Date
TR201815137T4 true TR201815137T4 (tr) 2018-11-21

Family

ID=54773523

Family Applications (3)

Application Number Title Priority Date Filing Date
TR2018/15947T TR201815947T4 (tr) 2005-09-26 2006-09-26 Biyolojik materyal işleme aparatı.
TR2018/15137T TR201815137T4 (tr) 2005-09-26 2006-09-26 Biyolojik materyalin işlenmesi için aparat.
TR2018/15210T TR201815210T4 (tr) 2005-09-26 2006-09-26 Biyolojik materyalin işlenmesi için aparat.

Family Applications Before (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
TR2018/15947T TR201815947T4 (tr) 2005-09-26 2006-09-26 Biyolojik materyal işleme aparatı.

Family Applications After (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
TR2018/15210T TR201815210T4 (tr) 2005-09-26 2006-09-26 Biyolojik materyalin işlenmesi için aparat.

Country Status (3)

Country Link
ES (5) ES2553719T3 (tr)
PT (1) PT2295981T (tr)
TR (3) TR201815947T4 (tr)

Also Published As

Publication number Publication date
ES2700439T3 (es) 2019-02-15
TR201815210T4 (tr) 2018-11-21
ES2692494T3 (es) 2018-12-03
PT2295981T (pt) 2018-01-30
ES2691654T3 (es) 2018-11-28
TR201815947T4 (tr) 2018-11-21
ES2553719T3 (es) 2015-12-11
ES2658149T3 (es) 2018-03-08

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US9901935B2 (en) Apparatus for processing biological material
JP6010409B2 (ja) 幾何学的な管のデータを備えた試料管の操作
AU2017201792B2 (en) Medical analysis method
CA2846906C (en) Automated sample handling instrumentation, systems, processes, and methods
EP2908952B1 (en) Condensation-reducing sample tube array system
EP2908951A1 (en) Sample processing apparatus and methods
DE102006027680A1 (de) Apparat zum Prozessieren von biologischem Material
WO2014066215A1 (en) Tube strip handling and heating apparatus
WO2014066223A1 (en) Ultrasonic biological sample analysis apparatus and methods
US20230258676A1 (en) Automated analytical system for processing biological samples
TR201815137T4 (tr) Biyolojik materyalin işlenmesi için aparat.
EP2909636A1 (en) Automated pelletized sample blotting apparatus and methods