TR201812686U5 - Yalıtım Katmanı İçeren Tuğla Benzeri Sandviç Panel - Google Patents

Yalıtım Katmanı İçeren Tuğla Benzeri Sandviç Panel Download PDF

Info

Publication number
TR201812686U5
TR201812686U5 TR2018/12686U TR201812686U TR201812686U5 TR 201812686 U5 TR201812686 U5 TR 201812686U5 TR 2018/12686 U TR2018/12686 U TR 2018/12686U TR 201812686 U TR201812686 U TR 201812686U TR 201812686 U5 TR201812686 U5 TR 201812686U5
Authority
TR
Turkey
Prior art keywords
brick
insulation
insulation layer
plates
sandwich panel
Prior art date
Application number
TR2018/12686U
Other languages
English (en)
Inventor
Üzeltürk Özgür
Original Assignee
Isiklar Insaat Malzemeleri Sanayi Ve Ticaret Anonim Sirketi
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Isiklar Insaat Malzemeleri Sanayi Ve Ticaret Anonim Sirketi filed Critical Isiklar Insaat Malzemeleri Sanayi Ve Ticaret Anonim Sirketi
Priority to TR2018/12686U priority Critical patent/TR201812686U5/tr
Publication of TR201812686U5 publication Critical patent/TR201812686U5/tr

Links

Landscapes

  • Building Environments (AREA)

Abstract

Buluş, binalarda ses ve bilhassa ısı yalıtımı için kullanılan yalıtım katmanı içeren tuğla benzeri yapı malzemesi olup; en az iki adet tuğla benzeri plaka (2) ve bahsedilen tuğla benzeri plakaların (2) arasında yer alan ve her iki tarafında bulunan tuğla benzeri plakalara (2) file (4) ve yapıştırma harcı (3) marifeti ile tutturulmuş yalıtım katmanı (5) içermesi ile karakterize edilmektedir.

Description

TARIFNAME Yalitim Katmani Içeren Tugla Benzeri Sandviç Panel Teknik Alan Bulus, binalarda ses ve bilhassa isi yalitimi için kullanilan yalitim katmani içeren tugla benzeri yapi malzemesine iliskindir Önceki Teknik Binalarin iç ve dis cephelerinde, ses ve isi yalitimini saglamak amaciyla, mantolama uygulamasi yapilmakta ya da yalitim malzemesi ihtiva eden yalitim bosluklu tuglalar kullanilmaktadir.
Dis cephe mantolama yönteminde, yalitim malzemeleri binanin dis kismina dübel ile ve/veya yapistirilarak tutturulmaktadir. Dis cephe mantolamada isi yalitim malzemesinin üzerinde sivanin daha iyi tutunmasi için donati filesi ve dis cephe kaplama astari bulunmaktadir. Bu asamalar yapildiktan sonra binanin ses ve isi yalitimi saglanmaktadir. Binanin dis cephesinde yapilan bu tür yalitim teknikleri oldukça fazla zaman almakta ve maddi külfet getirmektedir.
Dis cephe mantolama uygulamasinin yapilamadigi durumlarda iç cephe mantolama uygulamasi tercih edilmektedir. Iç cephe mantolamanin uygulama sekli dis cephe mantolama ile benzerdir. Duvarlar isi yalitim levhalari ile kaplanmakta, akabinde boyanmaktadir. Iç cephe mantolama uygulamalari, dis cephe mantolamanin tüm dezavantajlarini bulundurmakla birlikte dis cephe mantolamaya nispeten etkin bir yalitim da saglayamamaktadir.
Mevcut teknikte yer alan TR2015/17811 sayili ulusal faydali model dokümaninda yalitim bosluklari içeren bir klinker tugladan bahsedilmektedir.
Bahsedilen tugla; sinterlesme derecesine kadar pisirilmis klinker tugla olmasi, en az bir iç yalitim boslugu içermesi, iç yalitim boslugu yüzeyinin tuglanin tüm üst ya da tüm alt yüzeyine göre %50 ila %90 nispetinde bir alana sahip olmasi, iç yalitim boslugu içerisinde yalitim malzemesi yer almasi, iç yalitim boslugunun her iki yaninda dis yalitim bosluklari yer almasi, dis yalitim bosluklarinin toplam yüzeyinin tuglanin tüm üst ya da tüm alt yüzeyine göre %10 ila %50 nispetinde bir alana sahip olmassi ve yalitim malzemesinin XPS (extrude polistren), EPS (expanded polistren), polistren köpük, mineral yün, tas yünü, cam yünü ya da perlit olmasi ile karakterize edilmektedir. Mevcut teknikte yer alan yalitiin bosluklu tuglalarda, bahsedilen yalitim bosluklari içeresine yalitim malzemesi konulmaktadir. Bu sayede binalarda geleneksel tugla uygulamalarina nispeten daha etkin bir yalitim temin edilmektedir. Ancak kolon ve kirislere tugla örülemedigindeii yalitim zatiyeti meydana gelmektedir. Kolon ve kirislerde daha iyi bir yalitim elde edebilmek için mantolama uygulamasina ihtiyaç duyulmaktadir.
Ancak farkli malzeme kullanimi, genlesme katsayilarinin farkliligindan dolayi dis sivada çatlaklar olusmasina sebebiyet vermektedir. Ayrica; bu durum hem maddi külfete hem de zaman kaybina sebebiyet vermektedir.
Mevcut teknikteki TR2016/11045 basvuru numarali ulusal faydali model dokümaninda tugla benzeri bir dis cephe kaplamasindan bahsedilmektedir.
Bahsedilen doküman; bir yüzeyi yalitim katmani olarak yüksek yogunluklu mineral yünden mütesekkil, diger (karsit) yüzeyi ise pismis kil bazli topraktan elde edilmis tugla benzeri plakadan meydana gelen bütünlesik yapida bir tugla benzeri dis cephe kaplama malzemesi olmasi; birbirine yapistirilmis ve/veya sabitlenmis tugla benzeri plaka ve yalitim katmani iÇEren bütünlesik yapida bir tugla benzeri dis cephe kaplama malzemesi olmasi; lamba ve zivana baglanti uçlari içermesi; yüksek yogunluklu tas yününden mütesekkil bir yalitim katmani içermesi; dübel bosluklari içermesi; tugla benzeri plakanin yalitim katmanina temas eden yüzeyinin düz bir yapiya sahip olmasi ve tugla benzeri plakanin siva yapilan yüzeyinin kanalli bir yapiya sahip olmasi ile karakterize edilmektedir. Ilgili dokümanda; bir yüzeyi yalitim katmani, diger yüzeyi ise tugla benzeri plakadan meydana gelen dis cephe kaplama malzemesinden bahsedilmektedir. Bu sayede bilhassa kolon ve kirislerde kullanim kolayligi saglamaktadir. Bahsedilen kaplama malzemesinin yalniz bir kenarinda tugla benzeri plaka kullanilmaktadir. Bu yüzden etkin bir yalitim temin edilememektedir. Ayrica bina iç duvar uygulamalari için uygun olmamakla birlikte akustik performansi yeterli seviyede degildir.
Bulusun Amaci Bulusun amaci; duvar uygulamalari için akustik performansi arttirilmis bir yapi malzemesi olusturmaktir.
Bulusun bir diger amaci; dis cephelerde isi köprüleri vasitasi ile isi geçisinin en aza indirgendigi bir yapi malzemesi olusturmaktir.
Bulusun bir baska amaci da üstün yangin dayanimina sahip, akustik degeri yüksek, hafif ve dogal bir yapi malzemesi olusturmaktir.
Bahsedilen amaçlari gerçeklestirmek üzere gelistirilen sandviç panel (1); en az iki adet tugla benzeri plaka (2), yapistirma harci (3), file (4) ve yalitim katmani (5) içermektedir.
Sekillerin Açiklamasi Ekte sunulan Sekil- 1 sandviç panelin üsten görünümüdür.
Sekil-2 sandviç panelin detay görünümüdür.
Sekillerde ifade edilen baslica parçalar asagida numara ve isim olarak verilmistir. (ll Sandviç panel (Zi Tugla benzeri plaka (3l Yapistirma harci (4i File (Si Yalitim katmani (Gi Kanal Bulusun Detayli Açiklamasi Bulus, binalarda ses ve bilhassa isi yalitimi için kullanilan yalitim katmani içeren tugla benzeri sandviç panele (1) iliskindir. Sandviç panel (1); en az iki adet tugla benzeri plaka (2), bahsedilen tugla benzeri plakalarin (2) arasinda yer alan yapistirma harci (3), file (4) ve yalitim katmani (5] içermektedir.
Sandviç panelin (1) her iki tarafinda tugla benzeri plaka (2) yer almaktadir.
Kullanilan tugla benzeri plakanin (2) dis yüzeyinde yani siva yapilan yüzeyinde kanallar (6) bulunmaktadir. Bu kanallar (6) sivanin, tugla benzeri plakaya (2) daha Iki tugla benzeri plaka (2) arasinda yalitim katmani (5) kullanilmaktadir.
Sandviç panel (l), yalitim katmaninin (5) tugla benzeri plakaya (2) tutunmasini ve baglanmasini saglayan file (4) ve yapistirma harci (3) içerir. Yalitim katmani (5), tugla benzeri plakalara (2) file (4) ve yapistirma harci (3) ile tutturuimaktadir. File (4), baglayiciligi ve tutuculugu arttirmaktadir.
Sandviç panel (1) sisteminde, duvar uygulamalari alüminyum profiller yardimi ile gerçeklestirilmektedir. Bahsedilen sandviç panelin (1), kolon ve kiris yüzeylere uygulamasinda ise beton yüzey üzerine yapistirma harci (3) ile beraber file (4) uygulamasi yapilmaktadir. File (4] uygulamasi baglayicilik ve tutucuiugun daha fazla etkinlestirilmesini saglar. Bu sayede, sandviç paneller (1); iç, dis, fiziksel, kimyasal vb. etki lere maruz kaldiginda, düsme, kayma, yer degistirme gibi olumsuzluklara karsi mukavemet kazanmis olmaktadir.
Tugla benzeri plakalarin (2] arasinda yalitim katmani (Si olarak yüksek yogunluklu tas yünü bulunmaktadir. Bulusun alternatif uygulamalarinda; yüksek yogunluklu tas yünü yerine muhtelif yalitim malzemeleri de kullanilabilmektedir.
Bahseclilen tas yünü iyi yalitim saglamanin yaninda siki ve tutucu yapisi ile iki tugla benzeri plakanin (2) birbirine tutunmasini da saglamaktadir. Bu sayede karsilikli konumlandirilmis iki tugla benzeri plaka (2), Vidalama Vb. islemlere gerek kalmadan birbirine tutunmakta ve bütünlesik bir yapi elde edilmektedir. Vidalama Vb. yöntemler kullanarak yapilan islemlerde tugla benzeri plaka (2] delinmektedir.
Bulus konusu sandviç panelde (l), tugla benzeri plaka (2) üzerinde delme islemi yapilmadigi için akustik performans ve isi yalitim performansi yüksektir. gerek teknik, gerek maliyet, gerekse de ticari anlamda daha basarili olacagi öngörülmüs olsa da; bahsedilen Sandviç paneller (1) duvar ve/veya cephe uygulamasinin yapilacagi projelere uygun olarak muhtelif ebatlarda üretilebilmektedir.
Bulus, binalarda ses ve bilhassa isi yalitimi için kullanilan yalitim katmani (5] içeren tugla benzeri yapi malzemesi olup; en az iki adet tugla benzeri plaka (2) ve bahsedilen tugla benzeri plakalarin (2) arasinda yer alan ve her iki tarafinda bulunan tugla benzeri plakalara (2) file (4) ve yapistirma harci (3) marifeti ile tutturulmus yalitim katmani (5) içermesi ile karakterize Edilmektedir.

Claims (1)

ISTEMLER
1. Bulus, binalarda ses ve bilhassa isi yalitimi için kullanilan yalitim katmani içeren tugla benzeri yapi malzemesi 0I up özelligi; 5 - En az iki adet tugla benzeri plaka (2), - Yalitim katmaninin (5) bahsedilen tugla benzeri plakaya (2) tutunmasini ve baglanmasini saglayan file (4) ve yapistirma harci (3), - Bahsedilen tugla benzeri plakalarin (2) arasinda yer alan ve her Iki tarafinda bulunan tugla benzeri plakalar& (2) yapistirma harci (3) marifeti 10 ile tutturulmus yalitim katmani (5) içermesidir.
TR2018/12686U 2018-09-05 2018-09-05 Yalıtım Katmanı İçeren Tuğla Benzeri Sandviç Panel TR201812686U5 (tr)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
TR2018/12686U TR201812686U5 (tr) 2018-09-05 2018-09-05 Yalıtım Katmanı İçeren Tuğla Benzeri Sandviç Panel

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
TR2018/12686U TR201812686U5 (tr) 2018-09-05 2018-09-05 Yalıtım Katmanı İçeren Tuğla Benzeri Sandviç Panel

Publications (1)

Publication Number Publication Date
TR201812686U5 true TR201812686U5 (tr) 2018-09-21

Family

ID=67000034

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
TR2018/12686U TR201812686U5 (tr) 2018-09-05 2018-09-05 Yalıtım Katmanı İçeren Tuğla Benzeri Sandviç Panel

Country Status (1)

Country Link
TR (1) TR201812686U5 (tr)

Similar Documents

Publication Publication Date Title
Hinks et al. The technology of building defects
TR201812686U5 (tr) Yalıtım Katmanı İçeren Tuğla Benzeri Sandviç Panel
WO2014030111A1 (en) A modular assembly for the construction of insulated building structures
RU169894U1 (ru) Строительная панель
US20180119427A1 (en) Mixed stucco block
CZ2013423A3 (cs) Vnější kontaktní zateplovací systém pro stěny budov
SE454607B (sv) Byggnadselement
Dorozhkina et al. Eco-trends in the decoration of facades of houses of modern industrial series
RU71349U1 (ru) Строительный модуль "дуплекс" для возведения стен и стена здания
RU79903U1 (ru) Стеновая панель
RU112925U1 (ru) Навесной вентилируемый штукатурный фасад
RU2769638C1 (ru) Способ изготовления теплоизоляционной наружной стены здания
RU70676U1 (ru) Облицовка конструктивных элементов здания
RU47400U1 (ru) Слоистая стена
RU2768540C9 (ru) Теплоизоляционная наружная стена здания
EP3653804B1 (en) Thermally insulated wall
CN211973926U (zh) 青砖墙结构
RU18546U1 (ru) Теплоизоляционный элемент
RU2501920C2 (ru) Способ строительства и многослойный универсальный облегченный блок для его реализации
Sapienza The new chamber building of Malta: architectural image and building technology
WO2015128786A1 (en) A cast structural element
RU93104U1 (ru) Строительная панель
GB2536036A (en) Improvements in and relating to pre-fabricated stone panels, a method of constructing a wall from pre-fabricated stone panels and a construction kit
EA201900511A1 (ru) Фасадная декоративная теплоизоляционная панель из полистиролбетона и способ ее изготовления (варианты)
JP2024026543A (ja) 建物の外装構造および建物