TR201808398A2 - New Combined Use for Inhibition and Eradication of Biofilm Production - Google Patents

New Combined Use for Inhibition and Eradication of Biofilm Production Download PDF

Info

Publication number
TR201808398A2
TR201808398A2 TR2018/08398A TR201808398A TR201808398A2 TR 201808398 A2 TR201808398 A2 TR 201808398A2 TR 2018/08398 A TR2018/08398 A TR 2018/08398A TR 201808398 A TR201808398 A TR 201808398A TR 201808398 A2 TR201808398 A2 TR 201808398A2
Authority
TR
Turkey
Prior art keywords
nisin
faecalis
biofilm
naocl
effective
Prior art date
Application number
TR2018/08398A
Other languages
Turkish (tr)
Inventor
Akçeli̇k Nefi̇se
Original Assignee
Nefise Akcelik
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Nefise Akcelik filed Critical Nefise Akcelik
Priority to TR2018/08398A priority Critical patent/TR201808398A2/en
Publication of TR201808398A2 publication Critical patent/TR201808398A2/en

Links

Abstract

Buluş, Enterococcus faecalis bakterisinin biyofilm üretiminin engellenmesi ve eradikasyonunda nisin bakteriyosinin tek başına ve klorhekzidin (CHX), sodyum hipoklorid (NaOCl) ve etilendiamin tetra asetikasit (EDTA) ile kombine halde kullanımı ile ilgilidir.The invention relates to the use of nisin bacteriocin alone and in combination with chlorhexidine (CHX), sodium hypochlorite (NaOCl) and ethylenediamine tetra acetic acid (EDTA) for the inhibition and eradication of biofilm production of Enterococcus faecalis.

Description

TARIFNAME Biyofilm Üretiminin Engellenmesi ve Eradikasyonunda Yeni Kombine Kullanim Bulus, Enterococcus faecalis bakterisinin biyofilm üretiminin engellenmesi ve eradikasyonunda nisin bakteriyosinin tek basina ve klorhekzidin (CHX), sodyum hipoklorid (NaOCl) ve etilendiamin tetra asetikasit (EDTA) ile kombine halde kullanimi ile ilgilidir. DESCRIPTION New Combined Use in Inhibition and Eradication of Biofilm Production The invention is aimed at inhibiting the biofilm production of Enterococcus faecalis bacteria and In the eradication of nisin bacteriocin alone and chlorhexidine (CHX), sodium combined with hypochlorite (NaOCl) and ethylenediamine tetraacetic acid (EDTA) It is related to.

Teknigin bilinen durumu Bakteriyel biyofilm yapilari ile mücadelede çok çesitli ajanlar kullanilmaktadir ancak bu aj anlarin özellikle insan sagligi açisindan zararli olusu, yeni ve tercihen dogal aj anlarin kesfini zorunlu kilmaktadir. Antibiyotik tedavisi biyofilm enfeksiyonlari ile mücadelede en sik kullanilan yöntemdir. Bakteri kaynakli enfeksiyonlarla mücadelede antibiyotiklerin kontrolsüz ve sik kullanilanimi sonucunda, antibiyotiklere karsi direnç gelismeye baslamis ve bu da yeni sorunlari beraberinde getirmistir. Bu nedenlerle, biyofilm yapilari ile mücadelede yeni aj anlarin belirlenmesi ya da kullanilan antibiyotiklerin dozlarinin düsürülmesini saglayacak yardimci ajanlarin belirlenmesi önem tasimaktadir. Bilimsel ve teknolojik gereksinimler dogrultusunda tasarlanan bu bulus sonucunda; tüm dünyada klinik ve endüstriyel anlamda ciddi bir sorun haline gelen E. faecalis biyofilm yapilarinin olusumunun engellenmesi ve var olan biyofilmlerin eradikasyonunda yeni ve etkin bir yesil biyoteknolojik ajan kombinasyonu belirlenmistir. State of the art Various agents are used to combat bacterial biofilm structures, but this The fact that the agents are especially harmful to human health, new and preferably natural agents makes it mandatory. Antibiotic therapy is the most effective treatment for biofilm infections. is the most used method. Antibiotics to combat bacterial infections As a result of uncontrolled and frequent use, resistance to antibiotics has started to develop. And this brought new problems with it. For these reasons, with biofilm structures determination of new agents in the fight or the doses of antibiotics used It is important to determine the auxiliary agents that will ensure the reduction of scientific and As a result of this invention designed in line with technological requirements; clinic all over the world and E. faecalis biofilm structures, which has become a serious problem in the industrial sense. It is a new and effective method in the prevention of the formation of biofilms and the eradication of existing biofilms. A combination of green biotechnological agents was determined.

Bakteriyel biyofilm yapilari ile mücadeleye dair çok sayida patent olusu, bu konunun önemini göstermektedir. Örnegin; CN107108702A numarali patent basvurusunda; nisin bazli bilesikler ve bunlarin bakteriyel enfeksiyonlarin tedavisinde kullanimindan bahsedilmistir. Bu patent basvurusunda mevcut nisin formu üzerinde çesitli degisiklikler yapilmasi sonucunda, yeni formlarin eski formlara kiyasla daha yüksek düzeyde aktivite gösterdigi belirlenmistir. Bu aj anlarin bakteriyel enfeksiyonlar ile mücadelede kullanilabilecegi belirlenmistir. Ancak, bu bulusta kullanilan ve özellikle Enterococcus biyofilmlerine karsi oldukça etkili oldugu tespit edilen Nisin+CHX, Nisin+NaOCl ve Nisin+EDTA uygulamasina dair herhangi bir çalisma bulunmamaktadir. The existence of numerous patents on combating bacterial biofilm structures, shows its importance. For example; In the patent application numbered CN107108702A; when are you based compounds and their use in the treatment of bacterial infections. has been mentioned. Various modifications on the form of niche available in this patent application As a result, the new forms have a higher level of activity compared to the old forms. shown has not been determined. These agents are used to combat bacterial infections. use has not been determined. However, the Enterococcus used in this invention and especially Nisin+CHX, Nisin+NaOCl and There are no studies on Nisin+EDTA application.

Bulusun çözümünü amaçladigi teknik problemler Önceki tekniklerde yaygin olarak dezenfektanlar tek baslarina kullanilmakta, bu dezenfektanlara karsi zaman içerisinde direnç gelisebilmekte ve ayrica dokularda iritasyona sebep olabilmektedir. Bu bulus ile FDA tarafindan insan sagligi ve tüketimi açisindan güvenli olarak kabul edilen nisinin klinik ve endüstriyel amaçlarla kullanilan ticari dezenfektanlarla degisik oranlarda kombinasyonunun Enterococcus faecalis biyofilm yapilarinin olusumunun engellenmesi ve olgun biyofilm yapilarinin eradikasyonu üzerinde etkili oldugu belirlenmistir. Bu sayede nisin ile birlikte bu dezenfektanlarin kullanilmasi sonucunda, dezenfektanlarin çok daha düsük konsantrasyonlarda dahi etkili oldugu belirlenmistir. Ayrica, nisinin çesitli dezenfektanlar ile kombine edilmesi sonucu, biyofilin yapilarinin olusumunun engellenmesi ve eradikasyonunda uygulanacak etkin dezenfektan konsantrasyonunun düsürülmesi suretiyle, söz konusu dezenfektanlarin insan sagligi ve çevre üzerindeki olumsuz etkilerinin en aza indirilmesi saglanmistir. Technical problems that the invention aims to solve In previous techniques, disinfectants are commonly used alone. Resistance may develop over time against disinfectants and also in tissues. may cause irritation. Human health and consumption by FDA with this invention It is accepted as safe for clinical and industrial purposes. Enterococcus faecalis biofilm in combination with commercial disinfectants at varying rates. On the inhibition of the formation of structures and the eradication of mature biofilm structures has not been found to be effective. In this way, the use of these disinfectants together with nisin As a result, disinfectants are effective even at much lower concentrations. has not been determined. In addition, as a result of combining nisin with various disinfectants, biophilin effective disinfectant to be applied in the prevention and eradication of By reducing the concentration of the disinfectants in question, human health and minimizing the negative effects on the environment.

Bulusun açiklamasi Biyofilm yapilari, mikrobiyal üremenin predominant fonnudur. Basta bakteriler olmak üzere birçok mikroorganizma türü, çevresel stres kosullarina yanit olarak biyofilm yapisi olusturmaktadir. Tek ya da çok sayida bakteri türünden olusabilen biyofilm yapilari, klasik sanitasyon, dezenfeksiyon ve sterilizasyon ajanlari ve yöntemlerine karsi, bu türlerin planktonik formlarindan çok daha yüksek düzeyde direnç göstermektedir. Biyofilm yapilarinin bu özellikleri, onlari klinik ve endüstriyel kontaminasyonlarin ana kaynagi haline getirmistir. Gerek mikrobiyal enfeksiyon ve kontaminasyonlarla mücadelede kullanilan klasik ajanlarin biyofilm yapilarinin olusumunun engellenmesinde ve eradikasyonunda yetersiz kalmasi, gerekse bu aj anlarin uygulanan materyal yaninda insan sagligina ve çevreye karsi da olumsuz etkiler içermesi, biyofilm yapilari ile mücadelede yesil biyoteknolojik ajanlarin ve yöntemlerin gelistirilmesini zorunlu hale getirmistir. Basta tip ve gida endüstrisi olmak üzere, hayatin her alaninda patojen mikroorganizmalarla yapilan mücadele yogun bir sekilde devam etmektedir. Bu mücadelede kullanilan kimyasal (klorhekzidin diglukonat, hidrojen peroksit, sodyum hipoklorit, formaldehid, kuatemer amonyum bilesikleri, formaldehid, izopropil alkol, etil alkol, benzalkonyum klorit ve sodyum diklor izosiyanurat gibi), fiziksel (basinç, sicaklik, sonikasyon ve radyasyon gibi) ve biyolojik (enzim temelli deterjanlar, virüsler ve bakteriyosinler, antibiyotikler ve diger mikrobiyal metabolitler gibi) ajanlarin etkinliginin planktonik formlar esas alinarak belirlenmesi ve bu esastan hareketle; dezenfeksiyon, sanitasyon ve sterilizasyon yöntemlerinin gelistirilmesi nedeniyle, biyofilm formlari patojenite ve kontaminasyon etkeni olarak giderek artan bir önem kazanmistir. Bu nedenle günümüzde klinik ve endüstriyel mikrobiyoloj ide, mikrobiyal kontaminasyonlarin ve enfeksiyonlarin önlenmesi ve eradikasyonunda temel yaklasim, mücadele ajanlarinin biyofilm yapilari üzerindeki etkinlikleri esas alinarak seçilmesi eksenine oturtulmustur. Bir mikroorganizmanin biyofilm formunun yukarida özetlenen mücadele ajanlarinin tümüne karsi, ayni mikroorganizmanin planktonik formundan çok daha yüksek düzeyde dirençli oldugu bilinmektedir. Diger yandan antibiyotiklerin yogun ve yanlis kullanimi sonucunda çoklu ilaç dirençli mikroorganizma suslarinin gelisiminin tesvik edilmesi, klasik fiziksel ve kimyasal dezenfeksiyon ve sterilizasyon ajanlarinin çevre yaninda insan ve hayvan sagligina karsi çok sayida yan etkisinin tespit edilmesi, mikrobiyal enfeksiyon ve kontaminasyonlarla mücadelede çevreci ve tüketici sagligini tehdit etmeyen yeni mücadele ajanlarinin ve yöntemlerinin gelistirilmesi zorunluluginu dogurmustur. Description of the invention Biofilm structures are the predominant form of microbial growth. only bacteria Many types of microorganisms, such as biofilm structure in response to environmental stress conditions forms. Biofilm structures, which can consist of a single or multiple bacterial species, are classically against sanitation, disinfection and sterilization agents and methods, show a much higher level of resistance than planktonic forms. biofilm These features of their structure make them a major source of clinical and industrial contamination. has not made it. In the fight against microbial infections and contaminations in the prevention of the formation of biofilm structures of the classical agents used and Inadequate eradication of these agents, as well as the applied material, It also has negative effects on health and the environment, in the fight against biofilm structures. It has made it necessary to develop green biotechnological agents and methods. First with pathogenic microorganisms in all areas of life, including medicine and food industry. The struggle continues intensely. The chemical used in this fight (chlorhexidine digluconate, hydrogen peroxide, sodium hypochlorite, formaldehyde, quaternary ammonium compounds, formaldehyde, isopropyl alcohol, ethyl alcohol, benzalkonium chloride and such as sodium dichloro isocyanurate), physical (such as pressure, temperature, sonication and radiation) and biological (enzyme-based detergents, viruses and bacteriocins, antibiotics and other efficacy of agents (such as microbial metabolites) on the basis of planktonic forms. determination and on this basis; disinfection, sanitation and sterilization Due to the development of biofilm methods, biofilm forms are associated with pathogenicity and contamination. factor has gained increasing importance. Therefore, clinical and in industrial microbiology, prevention of microbial contaminations and infections The basic approach in its eradication and eradication is the effects of control agents on biofilm structures. was based on the axis of selection on the basis of activities. of a microorganism the same biofilm form against all of the control agents outlined above. is much more resistant than the planktonic form of the microorganism. known. On the other hand, as a result of intensive and misuse of antibiotics, multiple promoting the development of drug-resistant strains of microorganisms, classical physical and chemical disinfection and sterilization agents as well as human and animal detecting many side effects against health, microbial infection and A new fight against contamination that is environmentally friendly and does not threaten consumer health. has led to the necessity of developing agents and methods.

Bulusun detayli açiklamasi: Mikrobiyal biyofilmler; bagimsiz (planktonik) hücrelerin ara yüzeylere, birbirine ya da substratlara tutunduktan sonra, ürettikleri hücre disi polimerik bir matriks ile çevrelenmeleri sonucu olusur. Biyofilmleri olusturan hücreler bu yapilarin içerisinde çok hücreli formlara benzer gelisme fizyoloj isi ve genetik ifade göstermeleri nedeniyle, planktonik formlardan çok farkli yapisal ve fonksiyonel özellikler kazanmaktadirlar. Basta bakteriler olmak üzere birçok mikroorganizma türünün, özellikle çevresel stres kosullarina yanit olarak biyofilm yapilari olusturduklari belirlenmistir. Olgun biyofilm yapilari; metabolitler, besin maddeleri ve atiklarin dagitimina olanak saglayacak sekilde organize olmus yüksek organizasyonlu, tek tabakali ya da üç boyutlu yapilardir. Yukarida da bahsedildigi gibi, tek ya da çok sayida bakteri türünden olusabilen bakteriyel biyofilm yapilari; klasik sanitasyon, dezenfeksiyon ve sterilizasyon ajanlari ve yöntemlerine karsi, bu türlerin planktonik formlarindan çok daha yüksek düzeyde direnç göstermektedir. Bu karakteristikleri biyofilm yapilarini, süreklilik arz eden klinik ve endüstriyel kontaminasyonlarin ana kaynagi haline getirmistir. Diger yandan enterokoklar gibi oportünistik olarak kabul edilen bazi bakterilerin, biyofilm yapilari içerisinde patojen özelligi kazandigi saptanmistir. Enterococcus ciiisi (enterokoklar); Gram-pozitif, genel olarak sesil, aerobik ya da fakültatif anaerobik, katalaz negatif ve kok morfolojisi ile karakterize edilen bakteri türlerini içermektedir. Çok zorlu ortam kosullarinda dahi (yüksek ve düsük sicaklik, yüksek basinç, yüksek tuz konsantrasyonu gibi) yasamlarini sürdürebilmektedirler. E. faecalis°in de üyesi oldugu enterokoklar; dogal ortamlan dis kovugu, bagirsak, erkek ve disi genital sistemi olan oportünistik patojenler olarak tanimlanmaktadir. Idrar yolu enfeksiyonlari, endokardit, intra abdominal ve pelVik enfeksiyonlar, katater baglantili enfeksiyonlar, cerrahi yara enfeksiyonlari ve merkezi sinir sistemi enfeksiyonlari ile baglantili nozokomiyal enfeksiyonlarin (hastane enfeksiyonlari) en yaygin etkenleri Enterokok cinsi üyeleridir. Enterococcus cinsinin 12 türü bulunmasina karsin, E. faecalis yukarida özetlenen enterokok enfeksiyonlarinin yaklasik olarak kalicilik kazanmaktadir. Bu durum, E. faecalisîn klinik önemini açik bir sekilde ifade etmektedir. Enterokoklar yaygin gida kontaminantlan olmalari nedeniyle gida endüstrisinde de büyük önem tasimaktadir. Gida isletmelerinde; üretim tanklarinda, gida aktarim hatlarinda ve diger organik ve inorganik yüzeylerde biyofilm olusturmak suretiyle sürekli kontaminasyon kaynagini teskil etmekte, metal korozyonlarina, gida bozulmalarina ve hijyenik sorunlara yol açarak ciddi ekonomik kayiplara ve saglik sorunlarina neden olmaktadir. Kisaca biyofilm yapilarinin; endüstri, çevre ve saglik alanlarinda ciddi sorunlara neden oldugu açiktir. Detailed description of the invention: Microbial biofilms; individual (planktonic) cells at interfaces, each other or After attaching to the substrates, they are bonded with an extracellular polymeric matrix they produce. occur as a result of their encirclement. The cells that make up the biofilms are very much in these structures. Because they show similar developmental physiology and genetic expression to cellular forms, They acquire structural and functional properties very different from planktonic forms. First Many microorganisms, especially bacteria, are susceptible to environmental stress conditions. It has been determined that they form biofilm structures in response. Mature biofilm structures; organized in such a way as to allow the dispersal of metabolites, nutrients, and waste They are highly organized, monolayer or three-dimensional structures. also above as mentioned, bacterial biofilm that can be composed of a single or multiple bacterial species. structures; against conventional sanitation, disinfection and sterilization agents and methods, show a much higher level of resistance than the planktonic forms of these species. This characteristics, biofilm structures, continuous clinical and industrial has become the main source of contamination. On the other hand, like enterococci Some bacteria, which are considered opportunistic, are pathogenic in their biofilm structures. feature has been found. Enterococcus ciiii (enterococci); Gram-positive, general with sessile, aerobic or facultative anaerobic, catalase negative and cocci morphology. characterized bacterial species. Even in very harsh environmental conditions (high and low temperature, high pressure, high salt concentration) they can continue. enterococci, of which E. faecalis is also a member; natural environments as opportunistic pathogens with cavities, intestines, male and female genital tracts. is defined. Urinary tract infections, endocarditis, intra-abdominal and pelvic infections, catheter-related infections, surgical wound infections, and central nervous nosocomial infections associated with systemic infections (hospital infections) The most common causative agents are members of the Enterococcus genus. There are 12 species of Enterococcus genus. However, E. faecalis is an approximation of the enterococcal infections outlined above. quality gains. This clearly states the clinical importance of E. faecalis. is doing. Because enterococci are common food contaminants, is of great importance in the industry. In food businesses; in production tanks, food by forming a biofilm on transmission lines and other organic and inorganic surfaces. It is a constant source of contamination, metal corrosion, food spoilage. and cause serious economic losses and health problems by causing hygienic problems. is happening. Briefly, biofilm structures; serious in the fields of industry, environment and health. It's obvious that it's causing problems.

Bu bulusta özellikle dünyada klinik ve endüstriyel anlamda ciddi bir sorun haline gelen ve nozokomiyal enfeksiyonlarin %lOiunun ve insan enterokok enfeksiyonlarinin %90,1nin etkeni olan E. faecalis biyofilm yapilarinin olusumunun engellenmesi ve eradikasyonunda yeni ve etkin biyoteknolojik yöntemlerle gelistirilen ajanlarin uygulama yönteminin gelistirilmesi amaçlanmistir. In this invention, especially in the world, which has become a serious clinical and industrial problem and 10% of nosocomial infections and 90.1% of human enterococcal infections In the prevention and eradication of the formation of E. faecalis biofilm structures, which are the causative agents of the application method of agents developed with new and effective biotechnological methods. is intended to be developed.

Bu amaç dogrultusunda öncelikle; peynir starter kültürlerinin temel bileseni olan Lactococcus lactis subsp. lactis tarafindan üretilen nisin bakteriyosininin saf formunun E. faecalis biyofilminin olusumu ve eradikasyonu üzerine etkisi arastirilmistir. Nisin tüm dünyada insan ve çevre üzerine yan etki içermeyen GRAS (Generally Recognised As Safe) bir bakteriyosin olarak tanimlanmistir ve özellikle Gram-pozitif bakteriyel kontaminasyonlarla mücadelede kullanilmaktadir. Ancak nisinin E. faecalis biyofilin yapilari üzerinde etkinliginin arastirildigi bir çalismaya rastlanmamistir. E. faecalis°in planktonik formlarina karsi nisinin yüksek düzeyde etkinlik gösterdigi ise yine bu bulusta belirlenmistir. Bu veriler ve ön çalismalardan hareketle, E. faecalis biyofilmlerine karsi mücadelede temel ajan olarak nisin bakteriyosini kullanilmistir. For this purpose, first of all; essential component of cheese starter cultures Lactococcus lactis subsp. of the pure form of the nisin bacteriocin produced by lactis. Faecalis biofilm formation and its effect on eradication were investigated. why all GRAS (Generally Recognised As Safe) It has been described as a bacteriocin and is particularly suitable for Gram-positive bacteria. used in the fight against contamination. However, nisini E. faecalis biophilin No study has been found in which its effectiveness was investigated on its structures. E. faecalis°in It is also found in this invention that nica has a high level of activity against planktonic forms. has not been determined. Based on these data and preliminary studies, against E. faecalis biofilms. Nisin bacteriocin was used as the main agent in the control.

Bulusun ikinci asamasinda ise nisinin klinik ve endüstriyel amaçlarla kullanilan ticari dezenfektanlarla degisik oranlarda kombinasyonunun enterokokal biyofilm yapilari üzerine etkisi belirlenmistir. Bu sayede nisinin dezenfektanlar ile kombine edilmesi sonucu, biyofilm yapilarinin olusumunun engellenmesi ve eradikasyonunda uygulanacak etkin dezenfektan konsantrasyonunun düsürülmesi suretiyle, söz konusu dezenfektanlarin insan sagligi ve çevre üzerindeki olumsuz etkilerinin en aza indirilmesi saglanmistir. Saf nisin ile E. faecalis biyofilm yapilarinin olusumunun engellenmesi ve eradikasyonunda etkin ve uygulanabilir bir konsantrasyon ve yöntem tespit edilmistir. In the second stage of the invention, it is used for commercial and industrial purposes. on enterococcal biofilm structures of the combination of disinfectants and disinfectants at different rates. effect has not been determined. In this way, as a result of combining nisin with disinfectants, effective to be applied in the prevention and eradication of the formation of biofilm structures. by lowering the disinfectant concentration, It has been ensured that the negative effects on health and the environment are minimized. with pure nisin E. faecalis is effective and effective in the prevention and eradication of biofilm structures. a viable concentration and method has been determined.

Bu bulusta 4 adet E. faecalis susu (gida kökenli E. faecalis 73 ve 74 kodlu suslar ve klinik kökenli E. faecalis 79 ve 114 kodlu suslar) ve 2 adet kontrol susu (E. faecalis ATCC OGl RF ve E. faecalis ATCC 29212) kullanilmistir. Stok kültürler, -80°C,de %15 gliserol ilave edilen Tryptic Soy Broth (TSB) sivi besin ortaminda saklanmaktadir. Kullanilan kültürler, stok solüsyonlarindan alinarak 1/ 10 oraninda TSB sivi besin ortamina inoküle edilmis ve 37 oC”de 1 gece gelistirildikten sonra denemeye alinmistir. In this invention, 4 strains of E. faecalis (food-derived E. faecalis strains 73 and 74 and clinical E. faecalis strains 79 and 114) and 2 control strains (E. faecalis ATCC) OGl RF and E. faecalis ATCC 29212) were used. Stock cultures, 15% glycerol at -80°C Added Tryptic Soy Broth (TSB) is stored in liquid nutrient medium. Used Cultures were taken from stock solutions and inoculated into 1/10 TSB liquid nutrient medium. It was developed and tested at 37 °C for 1 night.

TSB besiyerinin içerigi: Içerik g/L Pepton (Kazein5den) 17 g Pepton (Soya,dan) 3 g di-Potasyum Hidrojen Fosfat 2.5 g D(+)-Glikoz 2.5 mL Besiyeri içerikleri 800 mL dH20 içerisinde çözüldükten sonra besiyeri hacmi yine dH20 ile 1000 mL°ye tamamlanmistir. Ortam pH,si 7.3 ± 0.02,ye ayarlandiktan sonra sivi besiyeri cam tüplere dagitilmis ve otoklavda 121 °C,de 15 dk sterilizasyonun ardindan kullanilmistir. Contents of TSB medium: Content g/L Peptone (from Casein5) 17 g Peptone (from Soy) 3 g di-Potassium Hydrogen Phosphate 2.5 g D(+)-Glucose 2.5 mL After the contents of the medium are dissolved in 800 mL of dH20, the volume of the medium is again dH20. made up to 1000 mL with After adjusting the ambient pH to 7.3 ± 0.02, the liquid The medium was dispensed into glass tubes and sterilized in an autoclave at 121 °C for 15 minutes. used.

M17 Broth besiyerinin içerigi: Içerik g/L Polipepton 5 g F itopepton 5 g Maya ekstrakti 2.5 g Et ekstrakti 5 g B-disodyum gliserofosfat 19 g Laktoz (%10) 50 mL MgSO4.7I-120 l mL Askorbik asit 0.5 g Besiyeri içerikleri 950 mL steril dHzO içerisinde çözüldükten sonra, ortam pH,si 7.2 ± 0.2,ye ayarlanarak, otoklavda 121 °C”de 15 dk sterilizasyon islemi gerçeklestirilmistir. Bu islemin ardindan, besiyeri su banyosunda 45 °C”ye sogutulduktan sonra, ayri sterilize edilen laktoz çözeltisi (50 mL) ilave edilerek hazirlanan besiyeri kullanilmistir. Contents of M17 Broth medium: Content g/L Polypeptone 5 g Phytopeptone 5 g Yeast extract 2.5 g Meat extract 5 g B-disodium glycerophosphate 19 g Lactose (10%) 50 mL MgSO4.7I-120 l mL Ascorbic acid 0.5 g After the contents of the medium are dissolved in 950 mL of sterile dHzO, the pH of the medium is 7.2 ± It was set to 0.2 and sterilized in an autoclave at 121 °C for 15 minutes. This After the process, the medium is cooled to 45 °C in a water bath and sterilized separately. The medium prepared by adding the obtained lactose solution (50 mL) was used.

Müller-Hinton Broth besiyerinin içerigi: Içerik g/L Et ekstrakti 30 g Kazein hidrolizat 17.5 g Nisasta 1.5 g Besiyeri içerikleri 800 mL dHzO içerisinde çözüldükten sonra besiyeri hacmi yine dHzO ile 1000 mL,ye tamamlanmistir. Ortam pH°si 7.3 ± 0.1 °ye ayarlandiktan sonra sivi besiyeri cam tüplere dagitilmis ve otoklavda 121 °C,de 15 dk sterilizasyonun ardindan kullanilmistir. Contents of Müller-Hinton Broth medium: Content g/L Meat extract 30 g Casein hydrolyzate 17.5 g Starch 1.5 g After the contents of the medium are dissolved in 800 mL dHzO, the medium volume is again adjusted with dHzO. It is completed to 1000 mL. After adjusting the pH of the medium to 7.3 ± 0.1 °, the broth glass It was distributed into tubes and used after sterilization in autoclave at 121 °C for 15 minutes.

Ticari nisin %2.5 oraninda nisin bakteriyosini içermektedir. Toz halindeki bu bakteriyosin, 0.02 N HC] çözeltisi içerisinde çözüldükten sonra, 0.45 um por çapindaki filtreden geçirilip, önceden steril edilmis olan mikrosantriûij tüplerine aktarilmistir. Kullanilan nisin çözeltisi, her susun MIK (Minimum Inhibisyon Konsantrasyonu) degeri esas alinarak, denemelerden önce taze hazirlanmistir. Kullanilan klorheksidin (CHX) konsantrasyonlari oldukça düsük oldugu için, öncelikle %20 konsantrasyona sahip olan stok CHX çözeltileri olusturulmus, ardindan çalismada kullanilacak olan konsantrasyonlar, stok solüsyonun su ile dilüe edilmesi yoluyla hazirlanmistir. Commercial nisin contains 2.5% of nisin bacteriocin. This bacteriocin in powder form, After dissolving in 0.02 N HC] solution, it is passed through a 0.45 um pore diameter filter, transferred to pre-sterilized microcentrifuge tubes. The nisin solution used, based on the MIC (Minimum Inhibition Concentration) value of each strain, It is freshly prepared before. The chlorhexidine (CHX) concentrations used are very low. First of all, stock CHX solutions with 20% concentration were created, then the concentrations to be used in the study are to dilute the stock solution with water. prepared via

NaOCl”nin dozlarinin hazirlanmasi amaciyla, %10iluk NaOCl çözeltisi su ile seyreltilerek stok solüsyonun su ile dilüsyonu yoluyla elde edilmistir. mL steril su ile çözelti haline getirilmistir. NaOH tampon çözeltisiyle EDTA,nin tam olarak çözünmesi saglandiktan sonra 121°C3de 15 dakika boyunca otoklavda sterilize edilen çözelti denemelerde kullanilmistir. In order to prepare the doses of NaOCl, 10% NaOCl solution should be diluted with water. obtained by dilution of the stock solution with water. It was made into a solution with 1 mL sterile water. EDTA with NaOH buffer solution After dissolving, the solution sterilized in an autoclave for 15 minutes at 121°C. was used in the experiments.

Fosfatla Tamponlanmis Tuz (PBS): Içerik g/L NazHPO4 1.44 g KH2P04 0.24 g Içerikler 800 mL steril dHzO içerisinde çözüldükten sonra, çözeltinin hacmi yine dHzO ile 1000 mLsye tamamlanmistir. Hazirlanan çözelti, otoklavda 121 °C,de 15 dk sterilizasyonun ardindan kullanilmistir. Phosphate Buffered Salt (PBS): Content g/L NazHPO4 1.44 g KH2P04 0.24 g After the contents are dissolved in 800 mL of sterile dHzO, the volume of the solution is again with dHzO. It is complete for 1000 mLs. The prepared solution is autoclaved at 121 °C for 15 minutes. used after sterilization.

Evrensel Nötralizan Içerik g/L L-Histidin 1 g L-Sistein 1 g Indirgenmis glutatyon 2 g Hazirlanan çözelti, otoklavda 121 °Cide 15 dk sterilizasyonun ardindan kullanilmistir. Universal Neutralizer Content g/L L-Histidine 1 g L-Cysteine 1 g reduced glutathione 2 g The prepared solution was used after sterilization in an autoclave at 121 °C for 15 minutes.

Enterococcus Suslarinin Biyofilm Üretim Özelliklerinin Arastirilmasi Izolatlarm biyofilm olusturma özelliklerinin arastirilmasinda Extremina Vd. tarafindan önerilen yöntem kullanilmistir. Trypticase Soy Broth (TSB) sivi ortaminda 37°Cide 18 saat gelistirilen enterokok izolatlari, yine TSB ortami kullanilarak 1:10 oraninda seyreltildikten sonra 12 kuyulu polistiren mikrodilüsyon plaklarina inoküle edilmis ve farkli inkübasyon sürelerindeki biyofilm üretim düzeylerinin belirlenmesi amaci ile 37 °C°de 24, 48 ve 72 saat boyunca inkübasyona birakilmistir. Inkübasyon bitiminde tutunmayan hücrelerin uzaklastirilmasi amaci ile kuyular üçer defa fosfatla tamponlanmis tuz çözeltisi (PBS) ile yikanmis ve olusan biyofilm tabakasi 1 saat boyunca 60 °C5de kurumaya birakilmistir. Investigation of Biofilm Production Characteristics of Enterococcus Strains In the investigation of biofilm forming properties of isolates, Extremina Vd. by recommended method is used. Trypticase Soy Broth (TSB) in liquid medium at 37°C for 18 hours Developed enterococcal isolates were diluted 1:10 using TSB medium. They were then inoculated into 12-well polystyrene microdilution plates and incubated with different incubations. In order to determine the biofilm production levels at 37 °C for 24, 48 and 72 hours incubated throughout. Cells that did not adhere at the end of the incubation Wells were washed three times with phosphate buffered saline (PBS) for removal. washed and the formed biofilm layer was left to dry at 60 °C for 1 hour.

Ardindan olusan biyofilmler 210 ul %95'lik metanolde 20 dk boyunca bekletilmistir. The resulting biofilms were then soaked in 210 µl of 95% methanol for 20 min.

Sürenin bitimiyle metanol kuyulardan uzaklastirilarak, 210 ;11 %1 ,lik kristal Viyole kuyulara eklenmis ve boya 20 dk boyunca ates basinda kurutularak plaklardaki biyofilm yapisinin boyanmasi saglanmistir. Ardindan kuyulara 200 ul alkol ± aseton çözeltisi (%80 etanol + içerisinde tutulan boyanin çözünmesi saglanmistir. Son olarak olusan biyofilm yapisinin yogmnlugu spektrofotometre yardimi ile 595 nm dalga boyunda Elisa Reader cihazi ile ölçülmüstür. Ölçümler sonucunda bakteri kültürleri için elde edilen OD degerlerine göre olarak degerlendirilmistir. Biyofilm denemeleri 3 paralel 2 tekrar seklinde gerçeklestirilmistir. At the end of the period, methanol is removed from the wells and 210 ;11 1% crystalline Viola is poured into the wells. was added, and the dye was dried under fire for 20 minutes to determine the biofilm structure on the plates. painting is done. Then, add 200 µl alcohol ± acetone solution (80% ethanol + It is ensured that the dye kept in it dissolves. The final biofilm structure with the help of a spectrophotometer and Elisa Reader device at a wavelength of 595 nm. has been measured. According to the OD values obtained for bacterial cultures as a result of the measurements rated as. Biofilm trials were 3 parallel and 2 repetitions. has been carried out.

Minimum Inhibisyon Konsantrasyonu (Mik) ve Minimum Bakterisidal Konsantrasyonunun (Mbc) Belirlenmesi Bu denemelerde nisin ve dezenfektanlarin [Klorhekzidin diglukonat (CHX), Etilendiamin tetra asetik asit (EDTA) ve Sodyum hipoklorit (NaOCl)], test bakterilerine karsi etkisi, MIK ve MBC düzeyleri Tong vd. esas alinarak belirlenmistir. Bu amaçla test bakterilerinin planktonik formlari kullanilmistir. Kullanilan dezenfektanlar ve nisin, bir sonraki kuyuda 2 kat oraninda azalacak sekilde ayarlanmis ve kuyulara eklenmistir. Ardindan 18 saatlik E. ortaminda dilüe edilerek çalismalar için standart bir degere getirilmistir. TSB besi ortaminda hazirlanan bakteri solüsyonlari 1:10 oraninda dilüe edildikten sonra, 96 kuyucuklu mikrotitre plaklarina inoküle edilmis ve 37 °Cide 18 saat boyunca inkübasyona birakilmistir. Minimum Inhibitory Concentration (Mic) and Minimum Bactericidal Determination of Concentration (Mbc) In these trials, nisin and disinfectants [Chlorhexidine digluconate (CHX), Ethylenediamine tetra acetic acid (EDTA) and Sodium hypochlorite (NaOCl)], effect against test bacteria, MIC and MBC levels Tong et al. determined on the basis of For this purpose, test bacteria planktonic forms were used. Disinfectants and nitrogen used in the next well It is adjusted to decrease in floor ratio and added to the wells. Then 18 hours of E. It was diluted in the environment and brought to a standard value for the studies. In TSB nutrient medium After the prepared bacterial solutions were diluted at a ratio of 1:10, 96 wells were prepared. They were inoculated into microtiter plates and incubated at 37 °C for 18 hours.

Inkübasyon süresi sonunda ise, kullanilan dezenfektanlarin, bakteri kültürlerinin üremesini engelledigi en düsük konsantrasyon MIK (Minimum Inhibisyon Konsantrasyonu) degeri olarak kaydedilmistir. At the end of the incubation period, the disinfectants used prevent the growth of bacterial cultures. the lowest concentration MIC (Minimum Inhibition Concentration) value recorded as.

Kullanilan dezenfektanlarin ve nisin bakteriyosinlerinin MIK degerlerinin hesaplanmasinin ardindan, minimum bakterisidal konsantrasyonlarinin (MBC) hesaplanmasi asamasina geçilmistir. Belirlenen MIK degerleri, bakteri gelisimini engelleyen en düsük antimikrobiyal ajan konsantrasyonlarini ifade ederken, MBC degerleri ise, incelenen bakterinin %99,9,unu öldüren en düsük antibiyotik konsantrasyonu (mg/ L veya ug/mL) olarak tanimlanmaktadir. Calculation of the MIC values of the disinfectants and nisin bacteriocins used. Next, we proceed to the calculation of the minimum bactericidal concentrations (MBC). has been passed. The MIC values determined are the lowest antimicrobial agents that inhibit bacterial growth. While expressing agent concentrations, MBC values represent 99.9% of the bacteria examined. It is defined as the lowest antibiotic concentration (mg/L or ug/mL) that kills.

MBC degerlerinin hesaplanmasinda, MIK degerleri belirlenirken kullanilan 96 kuyucuklu mikrotitre plaklarindan 1007er uL alinmis ve 900 ”L steril PBS üzerine ilave edilerek seri dilüsyonlari gerçeklestirilmistir. Dilüe edilen bakteri süspansiyonlarindan 103ar uL alinip Müller-Hinton Agar (MHA) plaklarina damlatilmis ve 37 °C”de 24 saat boyunca inkübasyona birakilmistir. 24 saatlik inkübasyonun bitiminde MHA plaklarindan canli hücre sayimi yapilmak suretiyle MBC,ler belirlenmistir. MBC degerlerinin hesaplanmasinda asagidaki formüller kullanilmistir; Logaritmik ölüm: Log-ölüm = [log]_10(baslangiç cfu/mL)-[log]_10(kalan cfu/mL) Yüzde ölüm: Canli hücre yüzdesi: Log % canli hücre = [log]_10 (%canli hücre) Zaman - Ölüm Denemesi Kullanilan dezenfektanlarin etki sürelerinin belirlenmesinde Tong Vd. tarafindan önerilen yöntem kullanilmistir. Bu yöntemin MIK ve MBC denemelerinden temel farki denenen antimikrobiyal maddelerin etkisinin ne kadar sürede gerçekleseceginin tespitine olanak tanimasidir. Bir diger fark ise kullanilan dezenfektanin etkisinin bakterisidal ya da bakteriyostatik karakterinin tanimlanmasini saglamasidir. Bu amaçla ilk olarak 18 saatlik aktif E. faecalis kültürleri yaklasik 107 cfu/mL olacak sekilde TSB besi ortaminda dilüe edilmistir. Ardindan Nisin MIK degeri, CHX MIK degeri, EDTA MIK degeri, NaOCl MIK degeri içeren TSB besiyerlerine inoküle edilmis ve oda sicakliginda 6, 12 ve 24 saat inkübe edilmistir. Inkübasyonun 6. saatinde, her tüpten 100 ul alinarak, 900 pl PBS içeren mikrosantritüj tüplerine aktarilmistir. Devam edilen seri dilüsyonlarla 10'6 düzeyine ulasilmistir. Hazirlanan her dilüsyon tüpünden (10'1-10'6) 10,ar pl alinarak MHA ortamlarina damla ekimler yapilmis ve 37 °C°de 24 saatlik inkübasyon sonunda koloni sayimi yapilarak mikroorganizmalarin canlilik düzeyleri, dolayisi ile dezenfektanlarin hücreler üzerine olan etkisi belirlenmistir. 18 ve 24 saat inkübasyondan sonra da, 6 saat inkübasyonun ardindan oldugu gibi, dilüsyonlari yapilmis olan her örnekten 10°ar ul alinarak MHA ortamina damlatma ekim yapilmistir. 37 °C1de 24 saat inkübasyonun ardindan koloni sayimi yapilarak, mikroorganizmalarin canlilik düzeyleri belirlenmistir. Her grup için denemeler farkli günlerde gerçeklestirilmis ve 3 tekrardan olusmustur. In the calculation of MBC values, the 96 wells used while determining the MIK values 1007 µL were taken from each of the microtiter plates and added to 900 ”L sterile PBS. dilutions were made. 103 µL of each of the diluted bacterial suspensions were taken and It was dripped onto Müller-Hinton Agar (MHA) plates and kept at 37 °C for 24 hours. left for incubation. At the end of the 24-hour incubation, viable cells from the MHA plates MBCs were determined by counting. When calculating MBC values The following formulas are used; Logarithmic measurement: Log-death = [log]_10(starting cfu/mL)-[log]_10(remaining cfu/mL) Percent death: Percentage of viable cells: Log % viable cells = [log]_10 (%viable cells) Time - Trial of Death In determining the effect times of the disinfectants used, Tong Vd. recommended by method has been used. The main difference of this method from MIK and MBC trials is It allows to determine how long the effect of antimicrobial substances will take place. is recognition. Another difference is that the effect of the disinfectant used is bactericidal or allows the definition of its bacteriostatic character. For this purpose, first 18 hours active E. faecalis cultures were diluted to approximately 107 cfu/mL in TSB nutrient medium. has been made. Then Nisin MIC value, CHX MIC value, EDTA MIC value, NaOCl MIC value in TSB media and incubated for 6, 12 and 24 hours at room temperature. has been made. At the 6th hour of incubation, 100 µl of each tube was taken, containing 900 µl of PBS. transferred to microcentrifuge tubes. With continued serial dilutions to 10'6 level has been reached. MHA by taking 10 pl from each prepared dilution tube (10'1-10'6) The colonies were planted by drop in their medium and after 24 hours of incubation at 37 °C. By counting, the viability levels of microorganisms and therefore disinfectants The effect on cells has not been determined. After 18 and 24 hours incubation, 6 hours as after incubation, 10 µl of each diluted sample Then, drip planting was done in the MHA medium. Incubation for 24 hours at 37 °C Then, colony counts were made and the viability levels of the microorganisms were determined. Each The trials for the group were carried out on different days and consisted of 3 repetitions.

Antimikrobiyal Maddelerin Minimal Biyofîlm Eradikasyon Konsantrasyonlarinin (Mbec) Belirlenmesi Antimikrobiyal maddelerin E. faecalisîn olgun biyofilm yapilarinin eradikasyonu üzerindeki etkisi, daha hassas inceleme olanagi saglayan MBEC (Minimal Biyofilm Eradikasyon Konsantrasyonu) yöntemi ile belirlenmistir. MBEC degerlerinin belirlenmesinde Extremina vd. tarafindan önerilen yöntem kullanilmistir. Test bakterilerinin 18 saatlik aktif kültürlerinin optik yogunlugu OD5705te 0.07 düzeyine ayarlanmis ve mikrotitre plaklanndaki her kuyucuga 200 ul bakteri süspansiyonu aktarilmistir. Mikrotitre plaklarinda biyofilmin olusmasi için plaklar, yatay düzlemde çalkalamak suretiyle 37 °C,de 24 saat inkübasyona birakilmistir. Inkübasyondan sonra biyofilm olusumuna katilmayan ya da gevsek tutunan hücreleri ortamdan uzaklastirmak amaci ile kuyular 3 kez PBS ile yikanmistir. Yikama asamasindan sonra biyofilm olusturulan mikrotitre plaklari içerisine asagida belirtilen konsantrasyonlarda antimikrobiyal maddeler eklenerek, plaklar oda sicakliginda 12, 18 ve 24 saat inkübasyona birakilmistir. Inkübasyon süresi bitiminde kuyular tekrar 3 defa PBS çözeltisi ile yikanmis ve evrensel nötralizasyon çözeltisi ile 15 dk boyunca oda sicakliginda inkübe edilmistir. Kuyular, evrensel nötralizan ile muamele edildikten sonra tekrar PBS ile 3 defa yikanmis ve biyofilm yapisi 60 °C7de 1 saat boyunca kurumaya birakilmistir. Inkübasyondan sonra kuyucuklarda kalan biyofilm yapilarinin fikse edilmesi amaci ile kuyulara 200 ul %95'lik metanol ilave edilerek 20 dakika boyunca oda sicakliginda inkübe edilmistir. Fiksasyon isleminden sonra kuyulara, biyofilm yapisinin boyanmasi için 200 ul kristal viyole eklenmis ve plaklar oda sicakliginda 20 dakika boyunca bekletilmistir. Boyama basamagini takiben, boyanin kuyulardan uzaklastirilmasi için, kuyular dHzO ile yikanmistir. Son olarak ise plaklarda kalan biyofilm yapilarinin içinde tutulan boya, kuyulara 200 ul etanol/aseton (% 80 / % 20, v/v) ilave edilerek çözülmüstür. Minimal Biofilm Eradication Concentrations (Mbec) of Antimicrobial Agents Determination Eradication of mature biofilm structures of E. faecalis by antimicrobial agents MBEC (Minimal Biofilm), which enables more sensitive examination Eradication Concentration) method. MBEC values In the determination of Extremina et al. The method suggested by was used. Test bacteria The optical density of the 18-hour active cultures was set to 0.07 in OD5705 and 200 µl of bacterial suspension was transferred to each well of microtiter plates. microtiter In order for biofilm to form on the plates, the plates are shaken in the horizontal plane at 37 °C. It was left to incubate for 24 hours. that does not participate in biofilm formation after incubation In order to remove loosely adherent cells from the medium, the wells were washed 3 times with PBS. has been washed. After the washing step, the microtiter plates formed a biofilm. By adding antimicrobial substances at the following concentrations, the plates were placed in the room. It was incubated for 12, 18 and 24 hours at temperature. At the end of the incubation period The wells were washed again 3 times with PBS solution and with universal neutralization solution for 15 min. incubated at room temperature throughout. Wells treated with universal neutralizer After being processed, it was washed 3 times with PBS and the biofilm structure was kept at 60 °C for 1 hour. left to dry. Fixation of biofilm structures remaining in the wells after incubation 200 µl of 95% methanol was added to the wells for 20 min. incubated at temp. After the fixation process, the biofilm structure For staining, 200 µl of crystal violet was added and the plates were incubated for 20 minutes at room temperature. is pending. Following the dyeing step, in order to remove the dye from the wells, wells were washed with dHzO. Finally, in the biofilm structures remaining in the plaques, The retained dye was dissolved by adding 200 µl of ethanol/acetone (80% / 20%, v/v) to the wells.

Kalan biyofilm miktarini belirlemek amaci ile çözünen boya Elisa Reader cihazinda 595 nm dalga boyunda ölçülmüstür. In order to determine the remaining biofilm amount, the dissolved dye was 595 nm in the Elisa Reader device. measured at wavelength.

MBEC çalismasinda denenen aiitimikrobiyallerin son konsantrasyonlari; konsantrasyonunu ayarlarken daha önce yapilan MIK ve MBC çalismalarindan elde edilen degerler temel alinmis ve kullanilacak konsaiitrasyonlar mM olarak hesaplanmistir.) NaOCl: Sinerjetik Etki Denemesi Nisin ve diger antimikrobiyal ajanlar arasindaki sinerjetik etkinin belirlenmesi için gerçeklestirilen denemede Odds tarafindan önerilen yöntem kullanilmistir. Çalismada 96 kuyulu mikrodilüsyon plaginin y ekseninde nisin, her bir susun MIK degeri dikkate alinarak, MIK degerinin 2 kat üstü ve 4 kat alti olacak sekilde dilüe edilmistir. X ekseninde ise denenecek diger antimikrobiyal ajanlarin dilüsyonlari gerçeklestirilmistir. Bu yöntemle, nisin ve diger antimikrobiyal ajanlarin fraksiyonel inhibisyon konsantrasyon indeksi (FIC) tanimlanmistir. FIC indeksinin hesaplanmasinda asagida verilen formül kullanilmistir. Final concentrations of the antimicrobials tested in the MBEC study; obtained from previous MIK and MBC studies when adjusting the concentration Values are based on and the concentrations to be used are calculated in mM.) NaOCl: Synergetic Effect Trial To determine the synergetic effect between Nisin and other antimicrobial agents In the experiment, the method recommended by Odds was used. 96 in the study nisin in the y-axis of the well microdilution plate, taking into account the MIC value of each strain, It is diluted to be 2 times higher and 4 times lower than the MIC value. If on the X axis dilutions of other antimicrobial agents to be tested were carried out. With this method, The fractional inhibition concentration index (FIC) of nisin and other antimicrobial agents has been defined. The formula given below was used to calculate the FIC index.

FIC index: FIC A + FIC B = (Kombinasyondaki A antimikrobiyal ajaninin MIK degeri/A antimikrobiyal ajaninin tek basina MIK degeri) + (Kombinasyondaki B antimikrobiyal ajaninin MIK degeri/ B antimikrobiyal ajaninin tek basina MIK degeri) Sinerjisizm; FIC indeks 50.5 ise, Pozitif katki etkisi; FIC indeks O.5-4.0 Antagonizm; FIC indeks 24.0 olarak belirlenmistir. FIC index: FIC A + FIC B = (MIC value of A antimicrobial agent in combination/A MIC value of antimicrobial agent alone) + (B antimicrobial in combination) MIC value of agent / MIC value of B antimicrobial agent alone) synergism; If the FIC index is 50.5, positive additive effect; FIC index O.5-4.0 Antagonism; The FIC index is set to 24.0.

Denemeler farkli günlerde 3 tekrar olarak gerçeklestirilmistir. Trials were carried out as 3 repetitions on different days.

Suslarin Biyoßlm Üretim Özelliklerinin Belirlenmesi biyofilm üreticisi bakteri örnekleri olarak degerlendirilmistir. Bu degerler esas alinarak sonuçlar yorumlandiginda, tüm suslarin biyofilm üretim özelliklerinin zamana bagli olarak degisim gösterdigi ve inkübasyon süresine bagli olarak en önemli farklanmanin kontrol susu E. faecalis ATCC OGlRF susunda ortaya çiktigi saptanmistir. Determination of Biofilm Production Characteristics of Strains were evaluated as biofilm producing bacteria samples. Based on these values When the results are interpreted, it is seen that the biofilm production characteristics of all strains depend on time. The control strain of the most important differentiation, depending on the incubation period and It was found to occur in E. faecalis ATCC OGlRF strain.

E. faecalis ATCC OGlRF susu 24 saat inkübasyon süresi sonrasinda OD595= 0.546 düzeyinde biyofilm üretirken, inkübasyon süresi 72 saat oldugunda biyofilm üretimi OD595=1.336 düzeyine yükselmistir. Denemede kullanilan izolatlara bakildiginda ise, maksimum biyofilm üretimi klinik kökenli E. faecalis l 14 susu tarafindan gerçeklestirilmis, 24 saat inkübasyon süresi bitiminde biyofilm üretim düzeyi OD595= 1.657 olarak inkübasyon süreleri sonrasinda ürettikleri biyofilm miktarlari arasinda önemli bir fark gözlenmezken, gida kökenli E. faecalis 74 susunun maksimum biyofilm üretiminin 72 saat inkübasyon süresi sonunda gerçeklestirdigi ve OD595= 1.383 düzeyinde oldugu belirlenmistir. E. faecalis ATCC OGlRF strain OD595= 0.546 after 24 hour incubation period level of biofilm, when the incubation period is 72 hours, biofilm production It increased to OD595=1.336. Considering the isolates used in the experiment, maximum biofilm production was achieved by clinical origin E. faecalis l 14 strain, At the end of the 24 hour incubation period, the biofilm production level was determined as OD595= 1.657. There is no significant difference in the amount of biofilm they produce after incubation periods. While not observed, maximum biofilm production of food-derived E. faecalis 74 strain was observed within 72 hours. at the end of the incubation period and OD595= 1.383. has not been determined.

Minimum Inhibisyon Konsantrasyonlarinin (Mik) ve Minimum Bakterisidal Konsantrasyonlarinin (Mbc) Belirlenmesi Elde edilen MIK ve MBC degerleri kiyaslandiginda, degerlerinin birbirine çok yakin oldugu gözlenmektedir. Çalismalar boyunca denenen 2 farkli dezenfektan (CHX, EDTA ve NaOCl) ve nisin bakteriyosininin MIK ve MBC degerlerinin, E. faecalis izolatlarinin bazilari için ayniyken, bazi izolatlar için beklendigi gibi MBC degerleri MIK degerlerinden daha yüksek bulunmustur (Tablo 1). Minimum Inhibition Concentrations (Mic) and Minimum Bactericidal Determination of Concentrations (Mbc) When the obtained MIK and MBC values are compared, it is seen that the values are very close to each other. is observed. 2 different disinfectants (CHX, EDTA and NaOCl) tried throughout the studies and MIC and MBC values of nisin bacteriocin, for some of the E. faecalis isolates same, MBC values are higher than MIC values as expected for some isolates. found (Table 1).

Tablo 1. Çalismada kullanilan nisin bakteriyosinlerinin ve çesitli dezenfektanlarin E. faecalis izolatlarinin inhibisyonu için belirlenen MIK ve MBC degerleri MIC CHX EDTA NaOCl TicariNisin (Nisaplin)* MBC CHX EDTA NaOCl Ticari Nisin (Nisaplin)* * 1 mg/mL Nisine esdegerdir. Table 1. E. of nisin bacteriocins and various disinfectants used in the study. MIK and MBC values determined for inhibition of faecalis isolates MIC CHX EDTA NaOCl CommercialNisin (Nisaplin)* MBC CHX EDTA NaOCl Commercial Nisin (Nisaplin)* * Equivalent to 1 mg/mL Nisine.

Zaman - Ölüm Denemesi Zaman-Ölüm denemesi çalismasinda, denenen antimikrobiyal maddelerin eradikasyon etkisinin ne kadar sürede gerçeklestigi tespit edilmistir. Elde edilen verilere bakildiginda, MIK degerleri kullanilan dezenfektanlarin (Nisin, CHX, EDTA) bakteri hücreleri ile; 6, 12, 24 saat inkübasyonlari sonrasinda bakteri hücrelerinin gelisimi üzerine farkli etkilere sahip oldugu gözlenmistir. 73 kodlu E. faecalis susunun Zaman-Ölüm grafigi incelendiginde, dezenfektanlarla farkli inkübasyon sürelerinde her 3 inkübasyon süresi için en etkili dezenfektanin CHX (%0.0002) oldugu görülmektedir. 74 kodlu E. faecalis susunun Zaman-Ölüm grafigi incelendiginde, EDTA (5 mM) 12 ve 24 saat inkübasyon sürelerinde etkili olurken, 6 saatlik inkübasyon sonucunda en etkili dezenfektan nisin ( olarak saptanmistir. 79 kodlu E. faecalis susunun Zaman-Ölüm grafigi incelendiginde her 3 inkübasyon süresi içinde en etkili dezenfektan CHX (%0.0002) olarak saptanmistir. 1 14 kodlu E. faecalis susunun Zaman-Ölüm grafigi incelendiginde, 6 ve 12 saat inkübasyon sonunda saptanan en etkili dezenfektan nisin (50 IU/mL) olurken, 24 saat inkübasyon sonrasinda ise saptanan en etkili dezenfektan NaOCl (%050) olmustur. Time - Trial of Death In the Time-Death trial study, the eradication of the tested antimicrobial agents It was determined how long the effect took place. Considering the obtained data, MIC values of the disinfectants used (Nisin, CHX, EDTA) with bacterial cells; 6, 12, They have different effects on the growth of bacterial cells after 24 hours of incubation. has been observed. When the Time-Death graph of the 73-coded E. faecalis strain is examined, most effective for every 3 incubation times at different incubation times with disinfectants It is seen that the disinfectant is CHX (0.0002%). When the Time-Death graph of 74 coded E. faecalis strain was examined, EDTA (5 mM) 12 and 24 While it is effective in hours incubation times, it is most effective after 6 hours of incubation. disinfectant nisin ( was determined as ). When the Time-Death graph of 79-coded E. faecalis strain is examined, every 3 incubation times The most effective disinfectant was found to be CHX (0.0002%). 1 When the Time-Death graph of 14 coded E. faecalis strain is examined, 6 and 12 hours incubation Nisin (50 IU/mL) was the most effective disinfectant detected at the end of the day, while incubation for 24 hours Afterwards, the most effective disinfectant detected was NaOCl (050%).

E. faecalis OGlRF kontrol susunun Zaman-Ölüm grafigi incelendiginde, 6 saat inkübasyon sonunda susun inhibisyonunda en etkili ajan nisin (25 IU/mL) iken, 12 ve 24 saat inkübasyon süreleri sonunda ise EDTA (5 mM) en etkili dezenfektan olarak saptanmistir. When the Time-Death plot of the E. faecalis OGlRF control strain was examined, 6 hours of incubation Nisin (25 IU/mL) was the most effective agent in inhibiting sus at the end of the study, while incubation for 12 and 24 hours EDTA (5 mM) was determined as the most effective disinfectant at the end of the duration.

E. faecalis ATCC 29212 kontrol susunun Zaman-Ölüm grafigi incelendiginde ise, 6 saatlik dezenfektanlarla inkübasyonun sonucunda en etkili ajan nisin (25 IU/mL) olarak saptanirken, 12 ve 24 saat inkübasyon süreleri sonunda en etkili dezenfektan EDTA (5 mM) olarak belirlenmistir. When the Time-Death graph of E. faecalis ATCC 29212 control strain is examined, it is seen that 6 hours As a result of incubation with disinfectants, the most effective agent was nisin (25 IU/mL). EDTA (5 mM) was the most effective disinfectant at the end of the 12 and 24 hour incubation periods. has not been determined.

Antimikrobiyal Maddelerin Minimal Biyofilm Eradikasyon Konsantrasyonunun (Mbec) Belirlenmesi Denemelerde kullanilan E. faecalis suslarinin (73, 74, 79, 114 kodlu test suslari ve OGlRF olusturduklari biyofilm yapilari üzerinde dezenfektanlarin (Nisin, CHX, NaOCl ve EDTA) eradikasyon etkileri Extrainina Vd. tarafindan önerilen MBEC yöntemiyle arastirilmistir. 73 kodlu E. faecalis susunun dezenfektanlarla 12, 18 ve 24 saat inkübasyonlari sonucunda elde edilen veriler incelendiginde, biyofilm eradikasyonunda en etkili nisin konsantrasyonu 250 saat inkübasyon sonucunda %10 ve 24 saat inkübasyon sonucunda %20 olarak, en etkili EDTA konsantrasyonu 12, 18 ve 24 saat inkübasyon sonucunda 10Mm ve en etkili CHX konsantrasyonu 12 ve 18 saat inkübasyonun sonucunda %08, 24 saat inkübasyonun sonucunda ise %2.0 olarak bulunmustur. 74 kodlu E. faecalis susunun dezenfektanlarla 12, 18 ve 24 saat inkübasyonlari sonucunda elde edilen veriler incelendiginde, biyofilm eradikasyonunda en etkili nisin konsantrasyonu her 3 inkübasyon sonucunda 1000 IU/mL olarak, en etkili NaOCl konsantrasyonu 12 saat inkübasyon sonucunda %10, 18 ve 24 saat inkübasyon sonucunda %20 olarak, en etkili EDTA konsantrasyonu 12 saat inkübasyon sonucunda 20 Mm, 18 ve 24 saat inkübasyon sonucunda ise 10 mM olarak, en etkili CHX konsantrasyonu 12 saat inkübasyon sonucunda bulunmustur. 79 kodlu E. faecalis susunun dezenfektanlarla 12, 18 ve 24 saat inkübasyonlari sonucunda elde edilen veriler incelendiginde, biyofilm eradikasyonunda en etkili nisin konsantrasyonu lU/mL olarak, en etkili NaOCl konsantrasyonu 12, 18 ve 24 saat inkübasyon süreleri sonucunda %20 olarak, en etkili EDTA konsantrasyonu 12, 18 ve 24 saat inkübasyon süreleri sonucunda 10 mM olarak, en etkili CHX konsantrasyonu 12 ve 18 saat inkübasyon sonucunda %04, 24 saat inkübasyon sonucunda ise %1.25 olarak bulunmustur. 1 14 kodlu E. faecalis susunun dezenfektanlarla 12, 18 ve 24 saat inkübasyonlari sonucunda elde edilen veriler incelendiginde, biyofilm eradikasyonunda en etkili nisin konsantrasyonu konsantrasyonu 12 saat inkübasyon süresi sonunda %10, 18 saat inkübasyon süresi sonunda mM olarak, en etkili CHX konsantrasyonu 12 saat inkübasyon süresi sonunda %08, 18 saat inkübasyon süresi sonunda %06 ve 24 saat inkübasyon süresi sonunda ise %2.0 olarak bulunmustur. Minimal Biofilm Eradication Concentration (Mbec) of Antimicrobial Agents Determination E. faecalis strains (73, 74, 79, 114 coded test strains and OGlRF) used in the trials disinfectants (Nisin, CHX, NaOCl and EDTA) on the biofilm structures they form. eradication effects Extrainina Vd. It was investigated by the MBEC method proposed by 73 coded E. faecalis strain with disinfectants for 12, 18 and 24 hours. When the data obtained are examined, the most effective concentration of nisin in biofilm eradication is 250. The most effective result is 10% after an hour of incubation and 20% after a 24-hour incubation. EDTA concentration is 10Mm and the most effective CHX after 12, 18 and 24 hours incubation concentration of 08% after 12 and 18 hours of incubation, As a result, it was found as 2.0%. As a result of incubation of 74 coded E. faecalis strain with disinfectants for 12, 18 and 24 hours When the data obtained are examined, the most effective concentration of nisin in biofilm eradication. as 1000 IU/mL after every 3 incubations, the most effective concentration of NaOCl in 12 hours 10%, 18% after incubation and 20% after 24 hours of incubation, the most effective EDTA concentration is 20 Mm after 12 hours incubation, 18 and 24 hours incubation As a result, the most effective CHX concentration was 10 mM after 12 hours of incubation. has been found. As a result of incubation of 79 coded E. faecalis strain with disinfectants for 12, 18 and 24 hours When the data obtained are examined, the most effective concentration of nisin in biofilm eradication. In IU/mL, the most effective concentration of NaOCl 12, 18 and 24 hour incubation times as a result of 20%, the most effective EDTA concentration is 12, 18 and 24 hours incubation. As a result of the incubation times, the most effective CHX concentration was 10 mM, 12 and 18 hours incubation. It was found to be 04% in the result of 24 hours incubation and 1.25% in the result of 24 hours incubation. 1 As a result of incubation of 14 coded E. faecalis strain with disinfectants for 12, 18 and 24 hours When the data obtained are examined, the most effective concentration of nisin in biofilm eradication. concentration of 10% at the end of the 12 hour incubation period, at the end of the 18 hour incubation period In mM, the most effective CHX concentration is 08% after a 12 hour incubation period, 18 hours 06% at the end of the incubation period and 2.0% at the end of the 24 hour incubation period. has been found.

OGlRF kodlu E. faecalis kontrol susunun dezenfektanlarla 12, 18 ve 24 saat inkübasyonlari sonucunda elde edilen veriler incelendiginde, biyofilm eradikasyonunda en etkili nisin konsantrasyonu 12 saat inkübasyon süresi sonunda 750 IU/mL, 18 saat inkübasyon süresi sonunda 500 IU/mL ve 24 saat inkübasyon süresi sonunda 1500 IU/mL olarak, en etkili NaOCl konsantrasyonu 12 saat inkübasyon süresi sonunda %025, 18 ve 24 saat inkübasyon süresi sonunda %050 olarak, en etkili EDTA konsantrasyonu 12 ve 18 saat inkübasyon süreleri sonunda 20 mM ve 24 saat inkübasyon süresi sonunda 10 mM olarak, en etkili CHX konsantrasyonu 12, 18 ve 24 saat inkübasyon süreleri sonunda %06 olarak bulunmustur. inkübasyonlari sonucunda elde edilen veriler incelendiginde, biyofilm eradikasyonunda en etkili nisin konsantrasyonu 12 ve 24 saat inkübasyon süreleri sonunda 750 IU/mL, 18 saat inkübasyon süresi sonunda 500 IU/mL olarak, en etkili NaOCl konsantrasyonu 12 ve 18 saat inkübasyon süreleri sonunda %10, 24 saat inkübasyon süresi sonunda %025 olarak, en etkili EDTA konsantrasyonu 12 saat inkübasyon süresi sonunda 20 mM, 18 ve 24 saat inkübasyon süreleri sonunda 10 mM olarak, en etkili CHX konsantrasyonu ise her 3 inkübasyon süresi sonunda %08 olarak bulunmustur. OGlRF coded E. faecalis control water with disinfectants for 12, 18 and 24 hours. When the data obtained as a result of incubations are examined, it is seen that the most effective nisin concentration 750 IU/mL after 12 hours incubation period, 18 hours 500 IU/mL at the end of the incubation period and 1500 IU/mL at the end of the 24 hour incubation period As a result, the most effective concentration of NaOCl was 025, 18% and At the end of the 24 hour incubation period, the most effective EDTA concentrations were 12 and 18, as 050%. 20 mM at the end of the hour incubation period and 10 mM after the 24 hour incubation period As a result, the most effective concentration of CHX was 06% after 12, 18 and 24 hour incubation periods. has been found. When the data obtained as a result of incubations are examined, it is seen that the most effective nisin concentration 750 IU/mL after 12 and 24 hour incubation periods, 18 hours At the end of the incubation period, the most effective concentration of NaOCl is 500 IU/mL, 12 and 18 hours. 10% at the end of the incubation period, 025% at the end of the 24 hour incubation period, effective EDTA concentration 20 mM after 12 hours incubation period, 18 and 24 hours 10 mM at the end of the incubation period, the most effective concentration of CHX every 3 It was found to be 08% at the end of the incubation period.

Sinerjetik etki (checkerboard) denemesi Nisin ve diger dezenfektanlar arasindaki sinerjetik etkinin belirlenebilmesi için gerçeklestirilen bu denemede Odds Vd. tarafindan önerilen yöntem kullanilmistir. Çalismada ortalama fraksiyonel inhibisyon konsantrasyonu (FIC) hesaplamalari esas alinmistir. Bu yöntemde, tüm satir ve sütunlardaki üreme olmayan en düsük ilaç konsantrasyonunun oldugu kuyucuklar degerlendirmeye alinmistir. Bu kuyucuklarin her biri için A ve B ilacinin FIC degerleri hesaplanmis, her kuyucuk için ayri ayri FIC degerleri hesaplanarak, elde edilen degerler toplanip kuyucuk sayisina bölünmüs ve FIC degerlerinin ortalamasi alinmistir. Synergetic effect (checkerboard) trial In order to determine the synergetic effect between Nisin and other disinfectants, In this trial, Odds Vd. The method suggested by was used. in the study based on mean fractional inhibition concentration (FIC) calculations. This In this method, the lowest drug concentration without growth in all rows and columns wells were included in the evaluation. For each of these wells, drug A and B FIC values were calculated, FIC values were calculated separately for each well, and the obtained values were summed and divided by the number of wells and the average of the FIC values was taken.

FIC index: FIC A + FIC B = (Kombinasyondaki A antimikrobiyal ajaninin MIK degeri/A antimikrobiyal ajaninin tek basina MIK degeri) + (Kombinasyondaki B antimikrobiyal ajaninin MIK degeri/ B antimikrobiyal ajaninin tek basina MIK degeri) Plak üzerinde kullanilan her iki dezenfektanin MIK degerleri, sinerjetik etki çalismasi ile es zamanli olarak tekrar çalisilmistir. Çalismada kullanilan plaklarin temsili görünümü Tablo 2, 3 ve 4,de verilmektedir. Çalismada elde edilen degerler; Sinerjisizm; FIC indeks 50.5 ise, Pozitif katki etkisi; FIC indeks 0.5-4.0 Antagonizm; FIC indeks 24.0 olarak degerlendirilmistir. FIC index: FIC A + FIC B = (MIC value of A antimicrobial agent in combination/A MIC value of antimicrobial agent alone) + (B antimicrobial in combination) MIC value of the agent / MIC value of the B antimicrobial agent alone) On the plate The MIC values of both disinfectants used were determined simultaneously with the synergetic effect study. has been reworked. The representative view of the plates used in the study are in Tables 2, 3 and 4 are given. The values obtained in the study; synergism; If the FIC index is 50.5, positive additive effect; FIC index 0.5-4.0 Antagonism; The FIC index is rated as 24.0.

Tablo 2. 73 kodlu E. faecalis susu için hazirlanan Nisin+CHX sinerjetik etki çalismasi plak düzeni Nisin MIK CHX MIK Tablo 3. 73 kodlu E. faecalis susu için hazirlanan Nisin+NaOCl sineijetik etki çalismasi plak düzeni Nisin NaOCI Tablo 4. 73 kodlu E. faecalis susu için hazirlanan Nisin+EDTA sinerjetik etki çalismasi plak düzeni Nisin EDTA Yapilan çalismanin sonucunda elde edilen veriler Tablo 5,de gösterilmektedir. Sadece gida kökenli E. faecalis 74 susu ve E. faecalis ATCC 29212 kontrol susunun inhibiyosnunda nisin ve CHX birlikte kullanildiginda antagonistik etki göstermislerdir. 73 kodlu susta en iyi inhibisyon etkisini gösteren ajan kombinasyonu Nisin+EDTA, 74 kodlu susta Nisin+NaOCl, 79 kodlu susta Nisin+EDTA, 114 kodlu susta Nisin+EDTA, OGIRF kontrol susunda Nisin+NaOCl ve ATCC 29212 kontrol susunda ise Nisin+EDTA olarak belirlenmistir. Table 2. Nisin+CHX synergetic effect study prepared for E. faecalis strain coded 73 record layout Nisin MIC CHX MIC Table 3. Synigetic effect study of Nisin+NaOCl prepared for E. faecalis strain coded 73 record layout Nisin NaOCI Table 4. Nisin+EDTA synergetic effect study prepared for 73 coded E. faecalis strain record layout Nisin EDTA The data obtained as a result of the study are shown in Table 5. just food Nisin in the inhibition of E. faecalis strain 74 and control strain E. faecalis ATCC 29212 and CHX showed antagonistic effects when used together. 73 code susta best The agent combination showing the inhibitory effect is Nisin+EDTA, 74 coded susta Nisin+NaOCl, 79 coded strain Nisin+EDTA, 114 coded strain Nisin+EDTA, OGIRF control strain Nisin+NaOCl and ATCC 29212 control strain were determined as Nisin+EDTA.

Genel olarak degerlendirildiginde, suslar üzerinde en etkili kombinasyonun Nisin+EDTA oldugu görülmektedir. dezenfektanlarin kombinasyonu ile gerçeklestirilen sinerjetik etki çalismasinin sonuçlari E. faecalis 73 Nisin+CHX 2.58 Pozitif katki Nisin+EDTA 1.3228 Pozitif katki E. faecalis 74 Nisin+CHX 4.97 Antagonizm Nisin+NaOCl 2.3031 Pozitif katki E. faecalis 79 Nisin+CHX 3.24 Pozitif katki Nisin+NaOCl 2.303 Pozitif katki Nisin+EDTA 1.9658 Pozitif katki E. faecalis 114 Nisin+CHX 2.784 Pozitif katki Nisin+NaOCl 2.27625 Pozitif katki Nisin+EDTA 1.5473 Pozitif katki E. faecalis OGlRF N isin+NaOCl 2.2849 Pozitif katki Nisin+EDTA 2.3523 Pozitif katki E. faecalis ATCC 29212 N isin+CHX 5.1339 Antagonizm Nisin+NaOCl 2.4708 Pozitif katki Nisin+EDTA 2.2152 Pozitif katki Enterokoklar, dünya genelinde (özellikle Staphylococcus aureus, grup A streptokoklar veya pnömokoklarla karsilastirildiginda) tehlikeli patojen niteligindeki mikroorganizmalardir. When evaluated in general, Nisin+EDTA is the most effective combination on strains. appears to be. The results of the synergetic effect study carried out with the combination of disinfectants E. faecalis 73 Nisin+CHX 2.58 Positive contribution Nisin+EDTA 1.3228 Positive contribution E. faecalis 74 Nisin+CHX 4.97 Antagonism Nisin+NaOCl 2.3031 Positive contribution E. faecalis 79 Nisin+CHX 3.24 Positive contribution Nisin+NaOCl 2.303 Positive contribution Nisin+EDTA 1.9658 Positive contribution E. faecalis 114 Nisin+CHX 2,784 Positive contribution Nisin+NaOCl 2.27625 Positive contribution Nisin+EDTA 1.5473 Positive contribution E. faecalis OGlRF N-iron+NaOCl 2.2849 Positive contribution Nisin+EDTA 2.3523 Positive contribution E. faecalis ATCC 29212 N is +CHX 5.1339 Antagonism Nisin+NaOCl 2.4708 Positive contribution Nisin+EDTA 2.2152 Positive contribution Enterococci are present worldwide (especially Staphylococcus aureus, group A streptococci or are dangerous pathogenic microorganisms (compared to pneumococci).

Son yillarda saglik ve gida alaninda karsilasilan bakteri kaynakli sorunlarin en büyük kaynagi olarak degerlendirilmektedirler. Gidalarin dogal florasinda bulunmasinin yaninda, starter kültür kapasitelerinden dolayi da gida endüstrisinde önemli bir yere sahiptirler. Fakat enterokok suslarinin içerdigi virülans genler, antibiyotik direnç özellikleri ve olusturduklari biyofilm yapilari nedeniyle, enterokoklarin gida endüstrisinde starter kültür olarak kullaniliyor olmasi arastirmacilar arasinda tartisma yaratmaktadir. Bu suslar süt ve süt ürünlerinde, et ürünlerinde, hazir gidalarda bulunabilmekte ve hatta probiyotik olarak kullanilan enterokok suslari dahi antibiyotiklere karsi dirençli olabilmektedir. Enterekok suslarindan özellikle E. faecalis, hastane enfeksiyonlarina neden olan firsatçi patojenler olarak son yillarda daha sik karsimiza çikmaktadir. Bu bakteri, özellikle idrar yolu enfeksiyonlari, bakteriyemi, menenj it, cerrahi yara enfeksiyonlari, yeni dogan enfeksiyonlari gibi birçok hastane kaynakli enfeksiyonun kaynagini olusturmaktadir. In recent years, it is the biggest problem of bacteria-related problems encountered in the field of health and food. are considered as resources. Besides being in the natural flora of foods, Due to their starter culture capacity, they have an important place in the food industry. But virulence genes contained by enterococci strains, antibiotic resistance properties and Due to their biofilm structure, enterococci are used as starter cultures in the food industry. its use creates controversy among researchers. These juices are milk and milk It can be found in meat products, ready-made foods, and even as a probiotic. Even enterococcal strains used can be resistant to antibiotics. enterococcus strains, especially E. faecalis, opportunistic pathogens causing nosocomial infections It has become more common in recent years. This bacterium is particularly infections, bacteremia, meningitis, surgical wound infections, neonatal infections It is the source of many hospital-acquired infections.

Biyofilmler, yüzeylere tutunan bir grup bakteri tarafindan olusturulan ve yüzeyi bakteri hücrelerinin ürettikleri hücre disi polimerik matriksle kapli olan bir yapidir. Biyofilmi olusturan hücreler, çok hücreli formlara benzer gelisme fizyolojisi ve genetik ifade göstermeleri sonucu, planktonik formlarindan çok farkli yapisal ve fonksiyonel özellikler sergilerler. Bakteri hücreleri evrimsel süreçte, biyofilm yapisi içerisinde çok iyi kolonize olma yetenegini kazanmis ve en zorlu sartlar altinda dahi yasamlarini devam ettirebilme yetenegine sahip olmustur. Günümüzde, özellikle patojen mikroorganizmalarin olusturdugu biyofilmlerle yürütülen çalismalarda ana hedef; genetik ve biyokimyasal esasinin belirlenmesi suretiyle biyofilm yapilarinin olusumunun engellenmesi ve eradikasyonunun saglanmasidir. Fakat biyofilmlerin içerisinde var olan farkli yapilar ve bakteriler, biyofilm yapilarinin antimikrobiyal ajanlara karsi direnç kazanmasini saglamaktadir. Bunun yani sira klasik sanitasyon, dezenfeksiyon ve sterilizasyon ajanlari ve yöntemlerine karsi, biyofilmlerin içerisinde yer alan suslar planktonik formlarindan çok daha yüksek düzeyde direnç göstermektedirler. Bu nedenle günümüzde mikrobiyal enfeksiyonlarin önlenmesi ve eradikasyonunda temel stratejiler; patojen bakterilerin planktonik formlari degil, biyofilm yapilari dikkate alinarak belirlenmektedir. Mikrobiyal enfeksiyon ve kontaminasyonlarla mücadelede kullanilan ajanlarin ve yöntemlerin çevre ve insan sagligina karsi olumsuz etkiler içermesi, biyofilm yapilari ile mücadelede yesil biyoteknolojik ajanlarin bulunmasi ve bu dogrultuda mücadele yöntemlerinin gelistirilmesi zorunlulugunu dogurmustur. Biofilms are formed by a group of bacteria that adhere to surfaces and It is a structure covered with extracellular polymeric matrix produced by cells. biofilm The cells that form it, the developmental physiology and genetic expression similar to multicellular forms structural and functional properties very different from their planktonic forms. they exhibit. Bacterial cells are very well colonized in the biofilm structure in the evolutionary process. have the ability to survive and continue their lives even under the most difficult conditions. has the ability. Today, especially pathogenic microorganisms The main target in studies carried out with biofilms; genetic and biochemical basis prevention and eradication of biofilm structures by determining is to provide. However, the different structures and bacteria that exist in biofilms It enables their structures to gain resistance against antimicrobial agents. And also against conventional sanitation, disinfection and sterilization agents and methods, The strains in biofilms are at much higher levels than their planktonic forms. they show resistance. Therefore, the prevention of microbial infections and basic strategies in its eradication; biofilm, not planktonic forms of pathogenic bacteria are determined taking into account their structures. With microbial infections and contaminations negative effects of the agents and methods used in the fight against the environment and human health. effects, the presence of green biotechnological agents in the fight against biofilm structures and in this direction, it has become necessary to develop methods of struggle.

Bakteriyosinler, prokaryotik antimikrobiyal proteinler veya antimikrobiyal peptitlerdir. Bacteriocins are prokaryotic antimicrobial proteins or antimicrobial peptides.

Genellikle katyonik ve hidrofobik yapidaki bu moleküller, çesitli patojenlere karsi genis spektrumlu antimikrobiyal etki gösterebilen ve potansiyel biyoteknolojik uygulamalara olanak saglayan, yesil biyoteknolojik ajanlardir. Özellikle günümüzde gida kaynakli patojenlerin yol açtigi problemlerin olmasi ve gidalarin bozulmamasi için kullanilan kimyasal koruyucularin istenilmemesi sebebiyle, yeni ve güvenilir biyokoruyuculara olan ilgi giderek artmistir. Bu nedenle bakteriyosinler, çesitli ilaçlara karsi direnç kazanmis olan mikroorganizmalarin kontrolünde çok önemli bir seçenek olusturmustur. Birçok bakteriyosin insan, bitki ve hayvan sagligini korumak ve gida kalitesini ve güvenligini gelistirmek amaciyla arastirilmaktadir. These molecules, which are generally cationic and hydrophobic, are widely used against various pathogens. It can show a broad spectrum antimicrobial effect and have potential biotechnological applications. are green biotechnological agents. Especially today, food-based used in order to have problems caused by pathogens and to prevent food from spoiling. Due to the undesirability of chemical preservatives, the need for new and reliable biopreservatives interest has increased. Therefore, bacteriocins are resistant to various drugs. It has become a very important option in the control of microorganisms. Many bacteriocin to protect human, plant and animal health and to improve food quality and safety. is being researched for improvement.

Yesil biyoteknolojik ajan ve yöntemlerin gelistirilmesi dogrultusunda yapilan bu bulus ile; klinik ve endüstriyel anlamda ciddi bir sorun haline gelen E. faecalis suslarinin biyofilm yapilarinin olusumunun engellenmesinde ve olusan biyofilmlerin eradikasyonunda, peynir starter kültürlerinin temel bileseni olan Lactococcus lactis subsp. lactis tarafindan üretilen nisin bakteriyosininin saf ticari formunun E. faecalis biyofilminin olusumu ve eradikasyonundaki etkinligini ortaya konulmustur. With this invention made in line with the development of green biotechnological agents and methods; biofilm of E. faecalis strains, which has become a serious clinical and industrial problem. In the prevention of the formation of cheese structures and in the eradication of the formed biofilms, Lactococcus lactis subsp. produced by lactis Formation of E. faecalis biofilm of pure commercial form of nisin bacteriocin and Its effectiveness in eradication has been demonstrated.

Nisin, tüm dünyada insan ve çevre üzerinde yan etki içermeyen GRAS (Generally Recognized As Safe) bir bakteriyosin olarak tanimlanmistir. Nisin, özellikle Gram-pozitif bakterilerle mücadelede kullanilmaktadir. Ancak daha önce de belirtildigi gibi, nisinin E. faecalis biyofilm yapilari üzerine etkisinin arastirildigi bir çalisma henüz yoktur. Dolayisi ile bulusa konu olan çalisma dünya üzerinde ilktir. Nisin is a GRAS (Generally) Recognized As Safe) has been identified as a bacteriocin. Nisin, especially Gram-positive used to combat bacteria. However, as mentioned earlier, nisin E. There is not yet a study investigating the effect of faecalis on biofilm structures. therefore The study, which is the subject of the invention, is the first in the world.

E. faecalisîn planktonik formlarina karsi nisinin yüksek düzeyde etkinlik gösterdigi belirlenmistir. Bulusun ilk basamaginda; ticari nisin (Nisaplin), denemelerde kullanilan E. faecalis suslarinin planktonik formlarinin inhibisyonunda kullanilan konsantrasyonlari ile diger dezenfektanlarin (CI-IX, NaOCl ve EDTA) bu suslarin planktonik formlarinin inhibisyonunda kullanilan konsantrasyonlari karsilastirilmistir. Bu asamada nisin ve diger dezenfektanlarin, E. faecalis suslarina karsi etkisi MIK ve MBC düzeyleri esas alinarak belirlenmistir. Bulus kapsaminda belirlenen MIK degerleri, bakteri gelisimini engelleyen en düsük antimikrobiyal ajan konsantrasyonlarini ifade etmektedir. Denemeler sonucunda, nisin bakteriyosinlerinin ve kullanilan diger dezenfektanlann çok düsük konsantrasyonlarda dahi E. faecalis suslarinin gelisimini engelledigi saptanmistir. Bu bulusta ticari nisin için elde edilen MIK degeri genel olarak 50 IU/mL konsantrasyonunun altindadir. It has been shown that nix has a high level of activity against planktonic forms of E. faecalis. has not been determined. In the first step of the invention; commercial nisin (Nisaplin), E. faecalis strains with the concentrations used in the inhibition of planktonic forms. of other disinfectants (CI-IX, NaOCl and EDTA) in the planktonic forms of these strains. Concentrations used in inhibition were compared. At this stage, nisin and other The effect of disinfectants against E. faecalis strains is based on MIK and MBC levels. has not been determined. MIC values determined within the scope of the invention are the most important ones that prevent bacterial growth. denotes low antimicrobial agent concentrations. As a result of the trials, Very low concentrations of nisin bacteriocins and other disinfectants used It was determined that even E. faecalis strains prevented the growth. For commercial purposes in this invention The MIK value obtained is generally below the concentration of 50 IU/mL.

Khan vd. nisin bakteriyosininin Gram-pozitif bakteriler üzerindeki inhibisyon etkisini gözlemlemek için yaptiklari çalismalarda, nisin için belirlenen inhibisyon etkisine sahip konsantrasyon 125-150 IU/mL araliginda degismektedir. Bauttefroy vd. tarafindan yürütülen çalismada ise genel olarak 50 IU/mL konsantrasyonundaki nisinin, Gram-pozitif bakteriler üzerinde etkili oldugu saptanmistir. Genel olarak nisin ile ilgili yapilan çalismalarda elde edilen en önemli sonuç, nisinin ortamin pH degerinden çok çabuk etkileniyor olmasidir. Yüksek asiditeye sahip olan ortamlarda nisinin patojenler üzerindeki inhibisyon etkisinin arttigi gözlenmistir. Nisinin yüksek asiditeye sahip olan ortamlarda gösterdigi antiinikrobiyal etki Tong vd. tarafindan endodontoloj i alaninda yapmis olduklari çalismalarla arastirilmistir. Özellikle agiz boslugunda enfeksiyona neden olan bakteriler Gram-pozitif bakteriler oldugundan, çalismalarinda Streptococcus sanguinis, Streptococcus inutans, Lactobacillus fermenti ve Lactobacillus acidophilus bakterileri üzerinde nisinin öldürücü etkisini arastirrnislar ve nisinin önemli ölçüde etkili oldugunu saptamislardir. Ayni zamanda agiz içinin düsük pH degerine sahip olmasi, burada salgilanan enzimlerin nisine zarar vermemesi ve özellikle ortamda Gram-pozitif bakterilerin bulunmasinin, nisinin antimikrobiyal aktivitesini göstermesindeki en büyük etkenler oldugunu belirtmislerdir. Khan et al. Inhibitory effect of nisin bacteriocin on Gram-positive bacteria In their studies to observe the inhibitory effect determined for nisin, concentration ranges from 125-150 IU/mL. Bauttefroy et al. by In the study carried out, nisin at a concentration of 50 IU/mL in general was Gram-positive. It has been found to be effective on bacteria. What has been done about nisin in general? The most important result obtained in the studies is that the nisin is very fast from the pH value of the environment. that it is affected. The effects of nisin on pathogens in environments with high acidity It was observed that the inhibitory effect increased. Nisin in environments with high acidity its antimicrobial effect Tong et al. in the field of endodontology by investigated by studies. Bacteria that cause infection, especially in the oral cavity Since there are Gram-positive bacteria, Streptococcus sanguinis, Streptococcus nisin on bacteria inutans, Lactobacillus fermenti and Lactobacillus acidophilus They investigated its lethal effect and found that nisin was significantly effective. Same At the same time, the fact that the mouth has a low pH value is responsible for some of the enzymes secreted here. not causing harm and especially the presence of Gram-positive bacteria in the environment, nisin stated that they are the most important factors in showing its antimicrobial activity.

Diger dezenfektanlarin MIK ve MBC degerleri incelendiginde, onlarin da çok düsük konsantrasyonlarda E. faecalis suslari üzerinde etkili olduklari tespit edilmistir. MIK ve MBC çalismalari sonucunda planktonik formlar üzerine en etkili ajan CHX olarak bulunmustur. Çok düsük bir konsantrasyonda dahi (%0.0002) E. faecalis suslarinin tamamina yakinini öldürmüstür. Daha önceki çalismalara bakildiginda da CHX dezenfektaninin patojen bakteriler üzerinde çok etkili bir dezenfektan oldugu bilgisine rastlanmaktadir. CHX özellikle endodonti alaninda E. faecalis patojenlerinin inhibisyonu amaciyla kullanilmaktadir. En etkin konsantrasyonu ise %2 olarak belirtilmektedir (26-28). When the MIK and MBC values of other disinfectants are examined, they are also very low. were found to be effective on E. faecalis strains at high concentrations. MIC and As a result of MBC studies, the most effective agent on planktonic forms was CHX. has been found. Even at a very low concentration (0.0002%) E. faecalis strains killed almost all of them. Looking at previous studies, CHX to the knowledge that the disinfectant is a very effective disinfectant on pathogenic bacteria. are found. CHX inhibition of E. faecalis pathogens especially in the field of endodontics is used for the purpose. The most effective concentration is stated as 2% (26-28).

CHXsin insan sagligina olan zararli etkilerinden dolayi, özellikle endodonti alaninda CHX'in kullanimini indirgemek amaciyla Tong vd. tarafindan agiz boslugunda sikça bulunan ve çok çesitli enfeksiyonlara neden olan E. faecalis ATCC 29212 susuyla yapilmistir. Nisin ve CHX ile yaptiklari çalismada, nisinin de CHX kadar E. faecalis suslari üzerinde etkili oldugunu saptamislardir. Her iki antimikrobiyal maddenin de çalisma mekanizmasi ayni oldugundan, günümüzde bu alanda yapilan çalismalar CHXsin yerine nisin kulanimini destekler niteliktedir. Çalismada kullanilan bir diger antimikrobiyal ajan olan NaOCl, etki mekanizmasi bakimindan CHX ile benzerlik göstermektedir. Daha önce de belirttigimiz gibi NaOCl, güçlü antimikrobiyal etkisi ve organik yapidaki maddeleri kolayca çözebilmesi nedeniyle özellikle endodonti alaninda en sik kullanilan dezenfektanlar arasinda yer almaktadir. NaOCl”nin bu avantajlarinin yani sira, dental plaklari tam olarak temizleyememesi, yüksek toksisiteye sahip olmasi, kullanildiklari cihazlarda korozyona neden olmasi gibi birçok dezavantaji da bulunmaktadir. Her iki ajanin da birarada kullanildigi çok sayida çalisma literatürde yer almaktadir. Bu çalismalardan biri Cintra vd. tarafindan dis köklerinin temizliginde CHX ve NaOCl ajanlarinin beraber kullanilmasinin etkilerinin arastirildigi çalismadir. Yaptiklari çalismanin sonucunda iki ajanin beraber kullanilmasiyla, turuncu renkte ve toksisitesi oldukça yüksek olan bir çökeltinin meydana geldigini belirlemislerdir. Parakloroanilin (PCA) adi verilen bu çökeltinin, CHX ve NaOCl arasinda meydana gelen asit-baz tepkimesi sonucunda olustugunu saptamislardir. Çalismanin devaminda ise, olusan PCA çökeltisinin oraninin, kullanilan NaOCl ile dogru orantili oldugu arastirmacilar tarafindan ifade edilmistir. Cintra vd. yapmis olduklari bu çalisma sonucunda, özellikle agiz temizliginde beraber kullanilan bu iki ajanin insan sagligi açisindan çok zararli olacagi belirtilmistir. Dubey vd. tarafindan E. faecalis suslariyla yapilan çalismada, %25 konsantrasyonundaki NaOCFnin, E. faecalis suslarinin üzerinde önemli derecede antimikrobiyal etki gösterdigi saptanmistir. NaOCl ve CHX dezenfektanlariyla beraber yapilan bir baska çalisma ise Jeansonne vd. tarafindan gerçeklestirilmistir. CHX ve NaOCl dezenfektanlarinin hangisinin E. faecalis suslari üzerinde en çok etkiye sahip oldugunu belirlemek amaciyla gerçeklestirilen bu çalismada, konsantrasyonundaki NaOCl°den daha etkili oldugu bulunmustur. Delany vd. tarafindan yürütülen çalismada ise, %0.2 konsantrasyonuna sahip olan CHX”in agizda yer alan patojen bakteriler üzerinde yüksek oranda öldürücü etkiye sahip oldugu bulunmustur. NaOCl ve EDTA dezenfektanlarinin, E. faecalis üzerindeki antimikrobiyal etkilerinin arastirildigi bir diger çalisma Baumgartner vd. tarafindan yapilmistir. %525 konsantrasyonundaki NaOCl ve %15 konsantrasyonundaki EDTA°n1n beraber kullanilmasinin, özellikle implantlarda yer alan patoj enlerin temizlenmesinde oldukça etkili oldugu, arastirma sonucunda belirlenmistir. Çalismada da E. faecalis suslari üzerinde CHX ve NaOCl ajanlarinin göstermis olduklari etki, literatür verileri ile paralel bir sekilde, birbirlerine çok yakin olarak bulunmustur. Due to the harmful effects of CHXs on human health, it is especially used in the field of endodontics. To reduce the use of CHX, Tong et al. by frequently with E. faecalis ATCC 29212 strain, which is found and causes a wide variety of infections. has been made. In their study with Nisin and CHX, it was found that nisin was also found in E. faecalis strains as well as CHX. They found that it was effective on The study of both antimicrobial agents Since the mechanism is the same, today's studies in this area have replaced CHXs. It supports the use of nisin. Another antimicrobial agent used in the study NaOCl is similar to CHX in its mechanism of action. Earlier As we mentioned, NaOCl has strong antimicrobial effect and organic substances. The most frequently used disinfectants, especially in the field of endodontics, due to their easy dissolving is located between. Besides these advantages of NaOCl, dental plaques are fully not being able to clean, having high toxicity, corrosion in the devices they are used. It has many disadvantages as well. Both agents together There are many studies in which it is used in the literature. One of these studies is Cintra et al. The use of CHX and NaOCl agents together in the cleaning of tooth roots by This is a study of its effects. As a result of their work, the two agents together An orange-colored precipitate with high toxicity is formed. they have determined that he has come. This precipitate called parachloroaniline (PCA), CHX and NaOCl They determined that it was formed as a result of the acid-base reaction occurring between In the continuation of the study, it was determined that the rate of PCA precipitate formed was correct with the NaOCl used. It was stated by the researchers that it is proportional. Cintra et al. this is what they did As a result of the study, it was determined that these two agents, which are used together especially in oral cleaning, It has been stated that it will be very harmful in terms of Dubey et al. by E. faecalis strains In the study, 25% concentration of NaOCF was higher than E. faecalis strains. It was found to have a significant antimicrobial effect. NaOCl and CHX Another study conducted with disinfectants is Jeansonne et al. by has been carried out. Which of the CHX and NaOCl disinfectants are E. faecalis strains? In this study, which was carried out in order to determine which has the most impact on It has been found to be more effective than NaOCl at concentrations. Delany et al. by In the study carried out, it was found that CHX, which has a concentration of 0.2%, is a pathogen in the mouth. It has been found to have a highly lethal effect on bacteria. NaOCl and A study investigating the antimicrobial effects of EDTA disinfectants on E. faecalis. other work Baumgartner et al. made by NaOCl at a concentration of 525% and the use of EDTA at a concentration of 15%, especially in implants. It has been determined as a result of the research that it is very effective in clearing the pathogens. In the study, CHX and NaOCl agents showed on E. faecalis strains. The effect was found very close to each other, in parallel with the literature data.

Zaman-Ölüm denemelerinde ise, kullanilan dezenfektanlarin etkisinin ne kadar sürede gerçeklestigi tespit edilmistir. Kullanilan dezenfektanlarin, 6,12 ve 24 saat inkübasyonlari sonrasinda E. faecalis suslarina karsi elde edilen MIK degerleri, bu dezenfektanlarin farkli etkinliklere sahip oldugunu kanitlamistir. Veriler incelendiginde, nisinin etkisini en çok 6 saat inkübasyon süresi sonunda göstermis oldugu saptanmistir. Nisinin genel yapisi incelendiginde, bulundugu ortamda çok uzun süre kalamayan ve hemen yapisi bozulan protein veya peptit yapida bir molekül oldugu bilinmektedir. Bu nedenle nisinin, tek basina kullanildiginda etkisini 6 saat inkübasyon süresi sonunda göstermesi, nisin hakkindaki mevcut bilgilerimiz ile uyumludur. Hatta bu inkübasyon süresi içerisinde göstermis oldugu inhibitör etkisi diger ajanlara oranla oldukça yüksektir. 12 ve 24 saat inkübasyon sürelerinde, suslar üzerinde çok fazla etkili olamamasinin nedeni olarak çok çabuk bozulan (degrade olan) yapisi gösterilebilir. Bu nedenle nisinin konsantrasyonun arttirilmasi ya da sürekli sistemlerle ortama kademeli olarak nisin ilave edilmesi ile daha etkili sonuçlar elde etmek mümkün olacaktir. Diger ajanlara bakildiginda, her 3 inkübasyon süresinde de en etkili ajan CHX olarak bulunmustur. Test edilen her 3 inkübasyon süresinde de birbirine yakin sonuçlar elde edilse de, görece en etkili sonuç 6 saat inkübasyon süresi sonunda saglanmistir. In the Time-Death trials, how long does the effect of the disinfectants used take? has been found to occur. 6, 12 and 24 hour incubations of disinfectants used MIC values obtained against E. faecalis strains after It has proven that it has activities. When the data is examined, it is seen that the effect of niche is 6 at most. It was determined that it showed at the end of the hour incubation period. General structure of the nisin When examined, it is seen that those who cannot stay in their environment for a long time and deteriorate immediately. It is known that it is a molecule of protein or peptide structure. Therefore, what alone When it is used, it shows its effect at the end of the 6 hour incubation period, compatible with our current knowledge. Even during this incubation period, it has been shown that Its inhibitory effect is quite high compared to other agents. At 12 and 24 hour incubation times, The reason why it cannot be very effective on the waters is that it is very perishable (degradable structure) can be shown. Therefore, increasing the nisin concentration or continuously To achieve more effective results by gradually adding nisin to the environment with systems it will be possible. Compared to other agents, the most effective agent in all 3 incubation periods Found as CHX. Similar results for all 3 incubation times tested Although obtained, the most effective result was achieved at the end of the 6 hour incubation period.

CHXlten sonra enterokok türlerinin planktonik formlari üzerinde en etkili ajanin EDTA oldugu belirlenmistir. Tüm inkübasyon süreleri sonunda göstermis olduklari etki birbirine oldukça yakin bulunmustur. En düsük etkiyi ise NaOCl ajani göstermistir. Nisin disinda kullanilan ajanlardan elde edilen bulgmlarin, daha önceden yapilan çalismalarla paralellik tasidigi görülmektedir. Bu 3 dezenfektanin tüm suslar üzerindeki öldürücü etkisi ayni iken, nisin 6 saat inkübasyon süresinin sonunda gida kökenli E. faecalis 73 susu üzerinde en yüksek öldürücü etkiyi sergilemistir. EDTA is the most effective agent on planktonic forms of enterococci after CHXl. has not been determined. The effect they show at the end of all incubation periods is comparable to each other. was found quite close. The lowest effect was shown by the NaOCl agent. out of the way The findings obtained from the agents used are in parallel with previous studies. seen to be carried. While the lethal effect of these 3 disinfectants on all waters is the same, nisin on food-derived E. faecalis 73 strain at the end of the 6 hour incubation period. exhibited a high lethal effect.

Aiitimikrobiyal maddelerin minimal biyofilm eradikasyon konsantrasyonlarinin (MBEC) belirlenmesi amaciyla yapilan çalismada, E. faecalis suslarinin, 12, 18 ve 24 saat inkübasyon süreleri sonunda olusturduklari biyofilm yapisi üzerinde dezenfektanlarin etkileri arastirilmistir. Çalisma sonucunda elde edilen veriler incelendiginde, olusan biyofilmlerin eradikasyonunda en etkili ajanin NaOCl oldugu ve en etkin NaOCl konsantrasyonunun ise çalismalarda genel olarak etkin konsantrasyon %5 -6 olarak belirlenmistir. Fakat yapilan bir çalismada, E. faecalis susu tarafindan olusturulan biyofilmlerin eradikasyonunda %1 konsantrasyonunda NaOCl°nin etkili oldugu saptanmistir. Çalismada elde edilen veriler istatistiki degerlendirmeye tabi tutuldugunda; %0.05,in üzerinde kullanilan tüm NaOCl konsantrasyonlarinin (%025, %0.5, %1, %2) E. faecalis biyofilmleri üzerinde yaklasik olarak ayni etkiyi gösterdigi görülmektedir. Diger ajanlar için, olgun biyofilmlerin eradikasyonundaki en etkili EDTA ve CHX konsantrasyonlarinin inkübasyon süresine ve suslar tarafindan olusturulan biyofilmin yapisina göre degiskenlik gösterdigi bulunmustur. Minimal biofilm eradication concentrations (MBEC) of alithymicrobial agents In the study carried out to determine The effects of disinfectants on the biofilm structure they form at the end of their life researched. When the data obtained as a result of the study are examined, it is seen that the biofilms formed The most effective agent in its eradication is NaOCl and the most effective NaOCl concentration is In general, the effective concentration was determined as 5-6% in studies. But a made In this study, 1% reduction in eradication of biofilms formed by E. faecalis strain It was determined that NaOCl was effective in the concentration of Data obtained in the study when subjected to statistical evaluation; All NaOCl used above 0.05% (025%, 0.5%, 1%, 2%) on E. faecalis biofilms. appears to have the same effect. For other agents, mature biofilms The incubation time of the most effective EDTA and CHX concentrations in eradicating and It has been found that the biofilm formed by the strains varies according to its structure.

MBEC çalismasinda kullanilan nisin konsantrasyonlari, yapilan istatistiki analizler sonucunda anlamli olarak degerlendirilememistir (p<0.01). Literatür verilerinde, nisinin tek basina patojen suslarin olusturduklari biyofilmlerin eradikasyonunda basarili olmadigi, baska dezenfektanlarla beraber kullanildiginda daha etkili sonuçlar verdigi sonucu öne çikmaktadir. Özellikle nisinin, biyofilmlerin dis kisminda bulunan EPS,nin yapisini bozabilen ajanlarla beraber kullanimi oldukça olumlu sonuçlar vermektedir. Nisin ve EDTA”nin beraber kullaniminin, gidalarin raf ömrü üzerine olan etkilerinin arastirildigi bir çalisma Economou vd. tarafindan yürütülmüstür. Yaptiklari çalismada tavuk etinin raf ömrünü uzatmak amaciyla belirli konsantrasyonlarda nisin ve EDTA'nin beraber kullaniminin Pseudonionas sp. ve enterobakter gibi Gram-negatif bakterilerin ve Brochothrix thermosphacta ve laktik asit bakterileri gibi Gram-pozitif bakterilerin üremelerini büyük oranda engellediklerini saptamislar ve tavuk etinin raf ömrünün en az 4 gün daha uzadigini belirlemislerdir. Nisin ve EDTAlnin beraber kullaniminin arastirildigi bir diger çalisma Kopermsub vd. tarafindan yapilmistir. Nisin ve EDTA,nin beraber gösterdikleri antimikrobiyal etki süresinin uzatilmasini amaçladiklari bu çalismada sürfaktanlar kullanilmistir. Staphylococcus aureus ve E.coli suslarinin kullanildigi bu çalismada, kapsül içine alinan nisin ve EDTA bilesenlerinin etki sürelerinin uzadigi tespit edilmistir. Daha önce nisinin gida koruyucu olarak kullanildigi çalismalar incelendiginde, nisinin gidada bulunan indirgenmis sekerlerle Maillard reaksiyonuna girerek, lipit ve proteinlerle spesifik olmayan baglar olusturdugu saptanmistir. Bunun yani sira, taze gidalarda koruyucu olarak kullanilan nisinin, gidalardaki proteazlar tarafindan parçalandigi yine arastirmalar sonucunda belirtilmistir. Kopermsub vd.°nin yaptiklari bu çalismayla nisinin serbest halde kullanilmasi sonucunda belirlenen dezavantajlarin önüne geçilmis ve EDTA gibi antimikrobiyal maddelerle kullanimi ile patojen bakteriler üzerinde göstermis olduklari antimikrobiyal etki sürelerinin uzatilmasina ek olarak, ajan kombinasyonlarini daha aktif hale getirmislerdir. Nisin concentrations used in the MBEC study, statistical analyzes As a result, it could not be evaluated as significant (p<0.01). In the literature data, only one not successful in eradication of biofilms formed by pathogenic strains per se, It is suggested that it gives more effective results when used with other disinfectants. is coming out. Particularly, it determines the structure of EPS found in the outer part of biofilms. Its use with agents that can spoil it gives very positive results. Nisin and A study in which the effects of the combined use of EDTA on the shelf life of foods were investigated. study Economou et al. carried out by. In their study, chicken meat nisin and EDTA together at certain concentrations in order to prolong the lifespan. use of Pseudonionas sp. and Gram-negative bacteria such as enterobacter and Gram-positive bacteria such as Brochothrix thermosphacta and lactic acid bacteria They determined that they inhibited their reproduction to a large extent and that the shelf life of chicken meat should be at least 4 they determined that the day is longer. Investigation of the combined use of Nisin and EDTAL another study by Kopermsub et al. made by Nisin and EDTA together In this study, in which they aimed to prolong the antimicrobial effect they show, surfactants have been used. In this study, Staphylococcus aureus and E.coli strains were used. In the study, it was determined that the duration of action of encapsulated nisin and EDTA components was prolonged. has been made. When the studies in which it was used as a food preservative are examined, niacin enters the Maillard reaction with the reduced sugars in the food, producing lipid and It was found that it forms non-specific bonds with proteins. Besides that, fresh Nisin, which is used as a preservative in foods, is broken down by proteases in foods. again stated as a result of research. With this study by Kopermsub et al. The disadvantages identified as a result of the free use of the It has been shown on pathogenic bacteria with its use with antimicrobial substances such as EDTA. In addition to prolonging the duration of their antimicrobial action, combinations of agents they are more active.

Sinerjetik etki denemelerinden elde edilen veriler, nisinin diger dezenfektanlarla kombinasyonunun, antibakteriyel etkinliklerine pozitif katkida bulunduguna isaret etmistir. Özellikle nisin ve EDTA ajaninin beraber kullanimi, E. faecalis suslannin planktonik formlari üzerinde en etkili sonucu vermistir. Diger en etkili kombinasyon ise nisin ve NaOCl”nin olusturdugu kombinasyondur. En düsük etkiyi gösteren ikilinin ise nisin ve CHX oldugu saptanmistir. Data from synergetic effect trials show that nisin is combined with other disinfectants. indicated that the combination made a positive contribution to its antibacterial activities. Especially the combined use of nisin and EDTA agent, E. faecalis suslannin planktonic It gave the most effective results on the forms. The other most effective combination is nisin and It is the combination of NaOCl. Nisin and CHX of the pair with the lowest effect has been detected.

Patojen bakterilerin olusturdugu biyofilmlerin eradikasyonunda EDTA önemli bir role sahiptir. Özellikle Gram-negatif bakterilerin olusturdugu biyofilmlerin eradikasyonunda yaygin olarak kullanilmaktadir. Bakterilerin hücre duvarlannin yapisinda lipopolisakkaritler ve gliserofosfolipitler bulunmaktadir. Metal iyonlarla selat olusturabilen EDTA, bu bakterilerin dis zarlarinda yer alan LPSSnin yapisinda bulunan divalent katyonlara (Caü, Mgü) baglanarak zarin stabilizasyonunu bozmaktadir. Sonuç olarak hücre duvari zarar görmüs bakteriler, bakteriyosinlere maruz kaldiklannda, daha kolay etkilenmektedirler. Bu iki inhibitör ajanin beraber kullanildigi çalismalardan biri Tu vd. tarafindan yürütülmüstür. EDTA plays an important role in the eradication of biofilms formed by pathogenic bacteria. has. Especially in the eradication of biofilms formed by Gram-negative bacteria is widely used. Lipopolysaccharides in the structure of the cell walls of bacteria and glycerophospholipids. EDTA, which can chelate with metal ions, divalent cations in the structure of LPSS located on the outer membranes of bacteria (Caü, Mgü) impairs the stabilization of the membrane by binding. As a result, cell wall damage Bacteria that have been exposed to bacteriocins are more easily affected. This One of the studies in which two inhibitor agents were used together was Tu et al. carried out by.

Bu çalismanin sonucunda nisin ve EDTA kombinasyonuiiun, Salmonella Typhiinuriuin patojeninde etkili oldugu tespit edilmistir. Çalismada ise E. faecalis suslarinin inhibisyonunda, nisin ve EDTA°nin beraber kullanilmasiyla elde edilen sonuçlar, her iki aj anin da tek tek kullanilmasiyla elde edilen sonuçlara oranla oldukça yüksektir. Çalismanin son basamagi olan ve E. faecalis OGlRF kontrol susunun olusturdugu biyofilmlerin eradikasyonunda çesitli ajanlarin birlikte kullanilarak göstermis olduklari etkilerin SEM ile görüntülenmesinde de en etkili inhibitör kombinasyonunun nisin ve EDTA tarafindan olusturdugu gözlenmistir. Nisin ve EDTAsnin birbirleriyle olan sinerjetik etkilerini gösteren bir çalisma da Branen Vd. tarafindan Listeria monocytogenes, E. coli, Salmonella enteriditis ve Pseudomoiias fluoresceiis suslari kullanilarak yapilmistir. Yapilan çalismada suslar 18 ve 24 saatlik inkübasyonlarinin ardindan, EDTA ve nisinin ayri ayri kullaniminin yanisira sinerj etik etki yöntemi kullanilarak birlikte etkileri de arastirilmistir. Çalismada kullandiklari EDTA,nin konsantrasyonu Gram-negatif patojenler için 156-10.000ug/mL arasinda degisirken, nisinin konsantrasyonu 3.9-46.9 ug/mL (156. arasinda degismistir. Gram-pozitif patojenler için kullanilan EDTA,nin konsantrasyonu 7.8-500 tig/ml arasinda iken, nisinin konsantrasyonu l.95-3l.3 ug/mL (7 arasinda degismistir. Elde ettikleri MIK ve MBC degerlerini incelediklerinde ise, 250 ;4ng konsantrasyonundaki EDTAanin L. monocytogenes patojeninin üremesini engelledigi, 1250- 5000 tig/ml arasindaki konsantrasyonlarda ise Gram-negatif bakterilerin üremelerini engelledigi saptanmistir. Fakat EDTA°nin hiçbir sus için bakterisidal etki göstermedigi belirlenmistir. 312.5 IU/mL konsantrasyonundaki nisinin tek basina kullanildiginda, L. inonocytogenes susunun hem üremesini engelledigini (bakteriyostatik etki) hem de bakterisidal etki gösterdigini, fakat tek basina kullanildiginda Gram-negatifbakterilere karsi etkili olmadigini belirtmislerdir. Nisin ve EDTA, L. monocytogenes ve E. coli patojenlerine karsi beraber kullanildiklarinda sinerjetik etki göstermis, fakat Salmonella ve Pseudomonasia karsi birlikte kullanimlarinda çok az etki edebildikleri belirtilmistir. Nisin ile beraber kullanildiklarinda düsük konsantrasyonlardaki EDTA°nin yeterli oldugu, yüksek konsantrasyonlarda kullanildiginda ise patoj enler üzerindeki aktivitelerinde hiçbir degisiklik olusmadigi bulgular arasinda yer almaktadir. Branen Vd. tarafindan yapilan bu çalismada yüksek konsantrasyonlardaki EDTA ve nisinin, patojenlerin planktonik formlari üzerinde etkili olduklari gözlemlenirken, tarafimizdan yürütülen çalismada düsük konsantrasyonlarda EDTA ve nisinin beraber kullaniminin E. faecalis patojenlerinin olusturduklari biyofilm yapilarini dahi eradike edebildigi belirlenmistir. Biyofilmlerin eradikasyonunda en çok kullanilan ajanlardan biri de NaOCPdir. Özellikle endodonti alaninda, E. faecalis patojenlerinin olusturmus oldugu biyofilmlerin eradikasyonunda NaOCl yaygin olarak kullanilmaktadir. Yapilan çalismalarda, biyofilmlerin eradikasyonunda kullanilan en etkin NaOCl konsantrasyonunun %0.5-%5.25 arasinda oldugu belirlenmistir. Kozol vd. tarafindan yapilan arastirmada, klinik kullanimlarda insan sagligina karsi en az tehlike arz eden NaOCl konsantrasyonunun %0.025 oldugu belirtilmistir. NaOCl ile ilgili yapilan diger çalismalarda ise, NaOCl”nin sitotoksik ve bakterisidal etkisini gösterebilmesi için en az %O.5 konsantrasyonunda kullanilmasi gerektigi vurgulanmistir. Çalismada gerçeklestirilen denemeler sonucu, E. faecalis suslarinin planktonik formlari üzerinde en etkin NaOCl konsantrasyonunun %05 oldugu görülmektedir. Bu bulgu, Pashley vd. tarafindan önerilen konsantrasyon ile uyumludur. Zaman-Ölüm denemelerine, %0.5 konsantrasyonundaki NaOCl ajani, suslar üzerindeki en yüksek öldürücü etkisini 6 saat inkübasyon süresi sonunda göstermistir. MBEC denemelerinde de en etkili ajan NaOCl olarak belirlenmistir. NaOCl ajaninin MBEC çalismalarindan elde edilen veriler için yapilan varyans analizi sonucunda, degerler %1 oraninda anlamli bulunmustur. Ardindan E. faecalis suslari ve NaOCl ajaninin interaksiyonu için yapilan Duncan analizinde ise, E. faecalis biyofilmlerinin eradikasyonu için kullanilan tüm NaOCl konsantrasyonlarinin yaklasik olarak ayni etkiyi gösterdigi saptanmistir. Eradikasyonda en düsük etkiyi %0.05 konsantrasyonundaki NaOCl göstermistir. Çalismada NaOCl ile yürütülen denemelerden elde edilen bulgular, yukarida özetlenen literatür verileri ile uyumludur. As a result of this study, the combination of nisin and EDTA, Salmonella Typhiinuriuin It has been found to be effective in the pathogen. In the study, the strains of E. faecalis The results obtained by using nisin and EDTA together in the inhibition of both It is considerably higher than the results obtained by using the agent one by one. of the study biofilms formed by the control strain E. faecalis OGlRF, which is the last step. Eradication of the effects of various agents by using them together with SEM. Nisin and EDTA are the most effective inhibitor combinations in imaging the has been observed. Showing the synergetic effects of Nisin and EDTAs with each other. in a study by Branen Vd. by Listeria monocytogenes, E. coli, Salmonella enteriditis and Pseudomoiias fluoresceiis strains. In the study, the silences were 18 and After their 24-hour incubation, the use of EDTA and niche separately, as well as Their combined effects were also investigated using the synergistic effect method. used in the study The concentration of EDTA is between 156-10,000ug/mL for Gram-negative pathogens. nisin concentration 3.9-46.9 ug/mL (between 156th) has changed. The concentration of EDTA used for Gram-positive pathogens is 7.8-500 While the nisin concentration is between tig/ml, 1.95-31.3 ug/mL (7 has changed between When they examine the MIK and MBC values they have obtained, they find 250 ;4ng concentration of EDTAa inhibits the growth of L. monocytogenes pathogen, 1250- At concentrations between 5000 tig/ml, it inhibits the growth of Gram-negative bacteria. found to be inhibited. However, EDTA° did not show any bactericidal effect for any strain. has not been determined. When nisin at a concentration of 312.5 IU/mL is used alone, L. Inonocytogenes strain both inhibits reproduction (bacteriostatic effect) and It has a bactericidal effect, but when used alone, it is against Gram-negative bacteria. They stated that it was not effective. Nisin and EDTA are resistant to L. monocytogenes and E. coli pathogens. showed a synergetic effect when used together against Salmonella and It has been stated that they have little effect against Pseudomonasia when used together. when are you EDTA at low concentrations is sufficient when used together with high when used in concentrations, no change in their activity on pathogens. It is among the findings that did not occur. Branen Vd. In this study by high concentrations of EDTA and nisin on planktonic forms of pathogens. While they have been observed to be effective, in the study conducted by us, they were used at low concentrations. Biofilm formed by E. faecalis pathogens by the combined use of EDTA and nisin It has been determined that it can even eradicate their structures. In the eradication of biofilms, the most One of the agents used is NaOCP. Especially in the field of endodontics, E. faecalis NaOCl is widely used in the eradication of biofilms formed by pathogens. is used. In the studies, it is the most effective method used in the eradication of biofilms. The NaOCl concentration was determined to be between 0.5% and 5.25%. Kozol et al. by In the research, NaOCl, which poses the least danger to human health in clinical use, It was stated that the concentration was 0.025%. In other studies on NaOCl, For NaOCl to exert its cytotoxic and bactericidal effect, it must be at least 0.5%. It was emphasized that it should be used in concentration. carried out in the study As a result of the trials, the most effective NaOCl on planktonic forms of E. faecalis strains It is seen that the concentration is 05%. This finding is consistent with Pashley et al. recommended by compatible with concentration. Time-Death trials were performed at 0.5% concentration. The NaOCl agent shows its highest lethal effect on the strains at the end of the 6 hour incubation period. has shown. In MBEC trials, the most effective agent was determined as NaOCl. NaOCl As a result of the analysis of variance for the data obtained from the MBEC studies of the agent, values were found to be significant at the rate of 1%. Then E. faecalis strains and NaOCl agent E. faecalis biofilms were eradicated in Duncan's analysis for its interaction. that all NaOCl concentrations used for detected. NaOCl at 0.05% concentration has the lowest effect in eradication. has shown. The findings obtained from the trials carried out with NaOCl in the study, above is consistent with the summarized literature data.

Antimikrobiyal ajan olarak kullanilmasinin yaninda, NaOCFnin insan sagligini ve çevreyi etkileyen birçok dezavantaji da bulunmaktadir. Yüksek sitotoksik etkisi, agir bir kokuya sahip olmasi ve solunumunun zararli olmasi, metal korozyonlarina neden olmasi NaOCFnin en önemli dezavantajlari arasinda yer almaktadir. NaOCl ajani, genel olarak etkisini bakteri için önemli olan enzimleri inhibe ederek gösterir. Fakat E. faecalis gibi patojen nitelikteki mikroorganizmalar, NaOCl°ye karsi direnç gösterebilmektedirler. NaOCl”nin yüksek konsantrasyonlarda kullanilmasinin insan sagligi açisindan oldukça zararli oldugu bilinmektedir. Bu nedenle, yaptigimiz çalismalarda NaOCl ajanini nisin bakteriyosini ile beraber kullanarak, E. faecalis suslari tarafindan olusturulan biyofilm yapilarinin eradikasyonunda uygulanacak olan etkin dezenfektan konsantrasyonunun düsürülmesi hedeflenmistir. NaOCl ve nisinin arasindaki sinerjetik etkinin belirlenebilmesi için yaptigimiz çalismada ise, genel olarak birbirlerinin antimikrobiyal etkilerine pozitif katkida bulunduklari saptanmistir. Nisin ve NaOCPnin Enterokokal biyofilm yapilari üzerine etkinliginin belirlendigi ve sinerjetik etkilesiminin tanimlandigi ilk bulgular olmasi açisindan verilerimiz bilimsel ve teknolojik açidan önem arz etmektedir. Bu etkinlik söz konusu konsantrasyonlarda farkli çevresel parametreler incelenerek detaylandirilmasi, ileri arastirmalarin yapilmasini gerektirmektedir. In addition to its use as an antimicrobial agent, NaOCF protects human health and the environment. It has many disadvantages as well. High cytotoxic effect, strong odor NaOCF is harmful to have and can be respired, causing metal corrosion. is among the most important disadvantages. The NaOCl agent generally affects the bacteria. It shows by inhibiting enzymes that are important for However, pathogenic bacteria such as E. faecalis microorganisms can show resistance to NaOCl. high in NaOCl It is stated that the use of high concentrations is very harmful for human health. known. Therefore, in our studies, we combined the NaOCl agent with nisin bacteriocin. together, the biofilm structures formed by E. faecalis strains Reducing the effective disinfectant concentration to be applied in eradication is targeted. In order to determine the synergetic effect between NaOCl and nisin, In our study, on the other hand, they generally contributed positively to each other's antimicrobial effects. they have been detected. On Enterococcal biofilm structures of Nisin and NaOCP It is the first findings in which its efficacy was determined and its synergetic interaction was defined. In terms of scientific and technological aspects, our data is important. This event promise different environmental parameters at the concentrations in question are examined and detailed, advanced requires research.

E. faecalis suslarinin gelisiminin engellenmesinde en çok kullanilan ajanlardan bir digeri ise CHX,tir. CHX, katyonik bisguanit yapida olan bir dezenfektandir. Bakteriler üzerindeki hedef bölgesi olan, hücre duvari üzerinde bulunan negatif yüklü fosfat gruplariyla etkilesime girmek suretiyle, hücre duvari üzerinde por olusturarak zarin geçirgenligini arttirir ve hücre içi dengenin bozulmasiyla hücrenin ölümüne neden olurlar. CHX, düsük konsantrasyonlarda kullanildiginda potasyum ve fosfor gibi küçük moleküller hücreyi terk ederken, daha yüksek konsantrasyonlarda kullanildiginda ise hücre sitoplazmasinin presipitasyonuna ve/veya koagülasyonuna neden olmaktadir. CHX ve nisin ile yapilan çalismalar, her iki ajanin da etki mekanizmasinin yaklasik olarak ayni oldugunu göstermistir. Her iki ajan da bakteri hücre duvarinda por olusturarak, hücrenin ölümüne neden olmaktadir. Agiz florasinda yogun olarak bulunaii E. faecalis suslarinin planktonik formlarinin eradikasyonunda Tong vd. tarafindan yapilan çalismada nisin ve CHX ajani beraber kullanilmistir. Çalismada, her iki ajaninin tek basina kullandiklarinda göstermis olduklari etkiyi, beraber kullandiklarinda gösteremedikleri saptanmistir. Bu durumun en önemli nedeninin, her iki ajanin da etki mekanizmasinin ayni olusu olarak yorumlamislardir. Tarafimizdan yürütülen çalismada ise, CHX ve nisin ajanlarinin tek basina kullanildiklarinda elde edilen sonuçlar ve beraber kullanildiklarinda elde edilen sonuçlar, daha önceden farkli kültürler ile yapilan bu çalisma bulgilari ile benzerlik tasimaktadir. Fakat daha önce E. faecalis suslarinin olusturmus oldugu biyof'ilmlerin eradikasyonunda bu iki ajanin beraber kullanildigi bir çalisma literatürde yer almamaktadir. E. faecalis suslarinin olusturdugu biofilmlerin eradikasyonu ile ilgili olan çalismada CHX ve nisinin beraber kullanilmasiyla, olgun biyofilmlerin eradikasyonunun tam olarak gerçeklestirilemedigi saptanmistir. E. faecalis biyofilm yapilari üzerinde nisin ve diger dezenfektanlarin birlikte etkisinin arastirildigi bir çalismanin literatürde bulunmayisi, sonuçlarimizi kiyas yaparak tartisma olanagi sunmamaktadir. Another of the most used agents in the prevention of the development of E. faecalis strains is CHX, tr. CHX is a disinfectant with cationic bisguanide structure. on bacteria interact with negatively charged phosphate groups on the cell wall, which is its target site. It increases the permeability of the membrane by forming a pore on the cell wall and They cause cell death by disrupting the intracellular balance. CHX at low concentrations When used, small molecules such as potassium and phosphorus leave the cell, while higher when used in high concentrations, it can cause precipitation of the cell cytoplasm and/or causes coagulation. Studies with CHX and nisin show that both agents showed that the mechanism of action was approximately the same. Both agents are bacteria. It causes cell death by forming a pore in the cell wall. Intense in the oral flora In the eradication of planktonic forms of E. faecalis strains, Tong et al. Nisin and CHX agent were used together in the study conducted by. In the study, both the effect of the agent when they are used alone, when they are used together It was found that they could not show. The most important reason for this situation is the effect of both agents. They interpreted it as the same phenomenon of the mechanism. In the study carried out by us, Results obtained when CHX and nisin agents are used alone and together The results obtained when using is similar to its findings. However, it was previously formed by E. faecalis strains. A study in which these two agents were used together in the eradication of biofilms not included in the literature. E. eradication of biofilms formed by E. faecalis strains In the study related to the use of CHX and niche, mature biofilms It was determined that its eradication could not be achieved completely. E. faecalis biofilm structures A study investigating the combined effect of nisin and other disinfectants on its absence in the literature does not provide an opportunity to discuss our results by comparison.

Bakteriyosinlerle yapilan çalismalar sonucunda; bakteriyosinlerin diger antimikrobiyal ajanlarla ya da çok çesitli fenolik bilesiklerle beraber kullanildiginda, hedef mikroorganizmanin ortamdan eradikasyonunda daha etkili olduklari belirlenmistir. Özellikle patojen bakterilerin olusturdugu biyofilmlerin eradikasyonunda tek bir ajanin yeterli derecede antimikrobiyal etki gösteremedigi, biyofilmlerin üzerinde yer alan polimerik matriksi temizleyemedigi ve organik kalintilari yeterli derecede çözemedigi saptanmistir. Çalismada kullanilan E. faecalis suslari, birçok antibiyotige, kimyasal ve mekanik temizleme yöntemlerine ve birçok antiseptige karsi direnç gösteren nozokomiyal enfeksiyonlarin en önemli sebebini olusturan bakteri türüdür. Günümüzde E. faecalis patojenine karsi en çok kullanilan dezenfektanlar CHX ve NaOCl'dir. Yillardir kullanilan bu dezenfektanlarin hem insan hem de çevre üzerine olumsuz birçok etkisinin oldugu bilinmektedir. Bu nedenle bu bulus ile; E. faecalis tarafindan olusturulan biyofilmlerin eradikasyonunda kullanilan kimyasallarin yaninda, yesil bir ajan olan nisin bakteriyosininin kullanilmasinin, kimyasallarin konsantrasyonunu düsürdügü ve böylece insan sagligi ve çevre açisindan çok önemli bir alternatif olusturdugu tespit edilmistir. Bu bulus ile elde edilen veriler dogrultusunda, nisin bakteriyosini ile beraber kullanildiklarinda, özellikle NaOCl ve EDTA ajanlarinin düsük konsantrasyonlarda dahi oldukça etkili olduklari belirlenmistir. Daha önce de bahsedilen özelliklerinden dolayi, nisine karsi bakterilerin direnç gelistirmesinin çok zor olmasi, çevre ve insan sagligina karsi yan etkilerinin bulunmayisi, nisinin önemini ve kullanim potansiyelini oldukça arttirmaktadir. Bu konuda literatürde herhangi bir çalismanin ve patentin yer almamasi, yapilan bulusun orjinalitesini göstermektedir. As a result of studies with bacteriocins; Other antimicrobials of bacteriocins When used with agents or a wide variety of phenolic compounds, the target It has been determined that they are more effective in eradicating the microorganism from the environment. Especially A single agent is sufficient for eradication of biofilms formed by pathogenic bacteria. polymeric substances on biofilms, where it does not show a high level of antimicrobial effect. It was determined that it could not clean the matrix and dissolve the organic residues sufficiently. The E. faecalis strains used in the study are resistant to many antibiotics, chemical and mechanical nosocomial resistant to cleaning methods and many antiseptics It is the type of bacteria that constitutes the most important cause of infections. Today, E. faecalis The most used disinfectants against the pathogen are CHX and NaOCl. used for years These disinfectants have many negative effects on both humans and the environment. known. Therefore, with this invention; Biofilms formed by E. faecalis In addition to the chemicals used in its eradication, nisin bacteriocin, which is a green agent, its use reduces the concentration of chemicals and thus human health and It has been determined that it is a very important alternative in terms of environment. With this invention In accordance with the data obtained, when used together with nisin bacteriocin, especially NaOCl and EDTA agents are highly effective even at low concentrations. has not been determined. Because of its previously mentioned properties, it is an anti-nisin It is very difficult to develop resistance, it has side effects against the environment and human health. its absence greatly increases its importance and potential for use. In this respect The absence of any work and patent in the literature indicates the originality of the invention. shows.

Claims (1)

ISTEMLER . Enterococcus faecalis bakterisinin biyofilm üretiminin engellenmesi ve eradikasyonu olup, özelligi; antimikrobiyal olarak nisin bakteriyosinin tek basina ve klorhekzidin (Cl-IX), sodyum hipoklorid (NaOCl) ve etilendiamin tetra asetikasit (EDTA) ile kombine halde kullanimi ile ilgilidir. . Istem 1,6 göre Enterococcus faecalis bakterisi olup, özelligi gida kökenli E. faecalis 73 ve 74 kodlu suslarin, klinik kökenli E. faecalis 79 ve 114 kodlu suslarin ve 2 adet kontrol susu E. faecalis ATCC OGlRF ve E. faecalis ATCC 29212 kullanilmasidir. . Istem 1,e göre antimikrobiyal olup, özelligi; NaOCl: %2, 1, 0.5, 0.25, konsantrasyonlarinda kullanilmasidir.REQUESTS . It is the prevention and eradication of biofilm production of Enterococcus faecalis bacteria, and its feature is; As an antimicrobial, it is related to the use of nisin bacteriocin alone or in combination with chlorhexidine (Cl-IX), sodium hypochlorite (NaOCl) and ethylenediamine tetra acetic acid (EDTA). . It is Enterococcus faecalis bacterium according to claim 1.6, and its feature is to use food origin E. faecalis 73 and 74 coded strains, clinical origin E. faecalis 79 and 114 strains and 2 control strains E. faecalis ATCC OGlRF and E. faecalis ATCC 29212. . It is antimicrobial according to claim 1, its feature is; NaOCl: It is used in concentrations of 2%, 1, 0.5, 0.25.
TR2018/08398A 2018-06-12 2018-06-12 New Combined Use for Inhibition and Eradication of Biofilm Production TR201808398A2 (en)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
TR2018/08398A TR201808398A2 (en) 2018-06-12 2018-06-12 New Combined Use for Inhibition and Eradication of Biofilm Production

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
TR2018/08398A TR201808398A2 (en) 2018-06-12 2018-06-12 New Combined Use for Inhibition and Eradication of Biofilm Production

Publications (1)

Publication Number Publication Date
TR201808398A2 true TR201808398A2 (en) 2018-07-23

Family

ID=64605861

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
TR2018/08398A TR201808398A2 (en) 2018-06-12 2018-06-12 New Combined Use for Inhibition and Eradication of Biofilm Production

Country Status (1)

Country Link
TR (1) TR201808398A2 (en)

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US10493101B2 (en) Antimicrobial composition
Liu et al. Inhibition of biofilm formation and exopolysaccharide synthesis of Enterococcus faecalis by phenyllactic acid
AU2021202650B2 (en) Compositions and method for destabilizing, altering, and dispersing biofilms
Fazlara et al. The disinfectant effects of benzalkonium chloride on some important foodborne pathogens
Baca et al. Residual and antimicrobial activity of final irrigation protocols on Enterococcus faecalis biofilm in dentin
Duarte et al. Effect of coriander oil (Coriandrum sativum) on planktonic and biofilm cells of Acinetobacter baumannii
Obe et al. Homologous stress adaptation, antibiotic resistance, and biofilm forming ability of Salmonella enterica serovar Heidelberg ATCC8326 on different food-contact surfaces following exposure to sublethal chlorine concentrations
Liaqat et al. Biofilm, dental unit water line and its control
Burns et al. Synergistic activity of weak organic acids against uropathogens
Rushdy et al. Bactericidal efficacy of some commercial disinfectants on biofilm on stainless steel surfaces of food equipment
Abriouel et al. Efficacy of “HLE”—a multidrug efflux-pump inhibitor—as a disinfectant against surface bacteria
TR201808398A2 (en) New Combined Use for Inhibition and Eradication of Biofilm Production
Stefanska et al. Biological evaluation of quaternary bis ammonium salt and cetylpyridinum bromide against S epidermidis biofilm
Ismail et al. Silver Nanoparticles and Sodium Hypochlorite Inhibitory Effects on Biofilm Produced by Pseudomonas aeruginosa from Poultry Farms
Muazu et al. Assessment of chemical disinfectants efficacy against Escherichia coli biofilm developed on glass and wood at refrigeration and room temperatures
TW200924788A (en) A plant essential oil composition with bacteria-killing function
Obe et al. MICROBIOLOGY AND FOOD SAFETY
Brovko et al. Photodynamic treatment for surface sanitation
AU2006325408B2 (en) Antimicrobial composition
Ahmed Bacterial resistance and challenges of biocide plastics
TR201808397A2 (en) Benzonase and Antibiotic Combination in Biofilm Eradication
Anas et al. Evaluation of chemical disinfectants efficacy against escherichia coli biofilm developed at 37° c on glass and stainless steel