TR201800921A2 - Farkli bi̇r yapilanmaya sahi̇p turni̇ke - Google Patents

Farkli bi̇r yapilanmaya sahi̇p turni̇ke Download PDF

Info

Publication number
TR201800921A2
TR201800921A2 TR2018/00921A TR201800921A TR201800921A2 TR 201800921 A2 TR201800921 A2 TR 201800921A2 TR 2018/00921 A TR2018/00921 A TR 2018/00921A TR 201800921 A TR201800921 A TR 201800921A TR 201800921 A2 TR201800921 A2 TR 201800921A2
Authority
TR
Turkey
Prior art keywords
chip
turnstile
camera
payment
fingerprint
Prior art date
Application number
TR2018/00921A
Other languages
English (en)
Inventor
Artün Semi̇h
Original Assignee
Semih Artuen
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Semih Artuen filed Critical Semih Artuen
Priority to TR2018/00921A priority Critical patent/TR201800921A2/tr
Publication of TR201800921A2 publication Critical patent/TR201800921A2/tr

Links

Landscapes

  • Devices For Checking Fares Or Tickets At Control Points (AREA)

Abstract

Bu buluş, toplu ulaşım, taksi, gıda, giyim vb. ihtiyaçların ödemesinde kullanılabilen farklı bir yapılanmaya sahip turnike ile ilgili olup, özelliği; yolcu geçişlerinin yapıldığı turnike (1), üzerinde geçiş kontrol yazılımı bulunan geçiş çipi (2), üzerinde kamera yazılımı bulunan kamera çipi (3), kamera çipine (3) ilişkilendirilmiş olan kamera (5) ve geçiş çipine (2) fiber hat (F) aracılığı ile ilişkilendirilmiş sunucudan (4) meydana gelmesidir.

Description

TARIFNAME FARKLI BIR YAPILANMAYA SAHIP TURNIKE Teknolojik Alan: Bu bulus, toplu ulasim, taksi, gida, giyim Vb. ihtiyaçlarin ödemesinde kullanilabilen farkli bir yapilanmaya sahip turnike ile ilgilidir.
Teknigin Bilinen Durumu: Günümüzde hizmet alan ile hizmet verenin bilgilerinin dogrulama adimlari; hizmet alan kisi kimlik numarasi ya da nüfus cüzdanini yetkili kisiye vererek kimlik numarasinin yetkili mercilerin kullandigi sistemden sorgulanarak gerçeklestirilmektedir. Hizmet verenin, mevcut sistemde dogrulama adimi kurum içinde kullanmis oldugu elektronik dogrulama cihazlarinin (bilgisayar gibi), kullanici karti ya da kullanici adi ve sifresinin ilgili alanlara girilmesi ile yapilmaktadir. Hizmet verenin kullandigi sistemde kullanici karti çalinmasi, kullanici adi ve sifresinin 3. Kisilerce bilinmesi durumunda ya da hizmet alanin Nüfus Cüzdaninin çalinmasi. Kimlik numarasinin bilinmesi durumunda kötü niyetli kisilerce de Islemler yapilabilmekte ve dogrulama islemlerinin güvenirliligi azalmaktadir.
Kurumlar mevcut sistemde yasanan kimlik sahteciligiyle prestij kaybina ugramakta, vatandaslar güvenli bir sekilde hizmet alamamaktadir. Güvensiz islemler hem hizmet alanin hem de hizmet verenin maddi/manevi magduriyetine ve ülke ekonomisini büyük kayiplara ugratabilmektedir. Siber saldirilarda kisilerin özel bilgilerinin ele geçirilmesi ile bu olumsuzluklar her geçen gün artmaktadir. Günümüzde kurumlarin, mevcut süreçlerini elektronik ortamlara aktarmasi ile birlikte elektronik uygulamalar kullanima geçecektir. Bu uygulamalarin en temel ihtiyaci hizmetin alindigi yerden kullanicilarin güvenli bir sekilde sisteme giris yapmasi ve yetkileri dahilinde islem yapabildiginin kontrolünü saglamaktir.
Mevcut biyometrik kimlik dogrulama sistemlerinde kimlik dogrulamasi yapilacak bireylerin biyometrik verileri alinarak bir sunucu da depolanmakta, kimlik dogrulamalari bu sunucu üzerinden yapilmaktadir. Kurumlar söz konusu sunuculara ya baz istasyonlari sayesinde ulasmakta ya da kendi bünyelerinde sunucu bulundurmak zorundadirlar. Eger kurumlar baz istasyonundan kimlik dogrulamasi yapiyorsa cihazin söz konusu baz istasyonunun kapsama alaninda bulunmasi gerekmektedir. Kapsama alani disinda olmasi durumunda kimlik dogrulama islemi gerçeklestirilememektedir.
Ayrica kimlik dogrulamasi asamasinin süresi kimlik dogrulama sisteminde depolanan birey sayisina baglidir. Depolanan birey sayisi ne kadar fazla ise bir bireyin kimliginin dogrulugunun belirlenmesi için gerçeklestirilecek olan karsilastirmalarin sayisi da o kadar fazla olacaktir. Bu nedenle depolanan birey verilerinin sayisi ne kadar fazla ise sistem de o kadar yavas çalismaktadir.
Günümüzde toplu ulasimda kullanilan ücretsiz kartlar ve indirimli kartlar tahsis edilen kisiler haricinde yakinlari tarafindan usulsüz olarak kullanilmaktadir. Bu kullanimlarin önüne geçecek tedbirler yeterli olmamaktadir. Ayrica ulasim kartlarina yüklenen ücretler, kartin kaybolmasi halinde geri alinamaktadir.
TR201408608 numarali patent basvurusunda “Yüz tanimlama ve parmak izi ile biyometrik güvenli satis ve ödeme terminali” anlatilmaktadir. Bu bulus, biyometrik tanimlama, parmak izi gibi yöntemleri kullanarak yapilan güvenli satis ve ödeme sistemi ile ilgilidir. Bulus sayesinde, kullanicinin yüz biyometrik verileri ve/veya parmak izinin tanimlanmasi, banka araciligi ile güvenli satis ve ödemenin gerçeklestirilmesi, ödeme bilgilerinin fise basilmasi, müsterinin mailine elektronik fisin gönderilmesi, muhasebe kayitlarinin olusturulmasi, yapilan tüm islemlerin terminal üzerinde saklanmasi gerçeklesmektedir.
TR201506503 numarali patent basvurusunda “Temasli, temassiz, biyometrik, her türlü elektronik ödeme fonksiyonunu içeren kimlik erisim cihazi” anlatilmaktadir. Bu bulus, Temasli, Temassiz, Biyometrik, Her Türlü Elektronik Ödeme Fonksiyonunu Içeren Kimlik Erisim Cihazi ile ilgili olup; üst kabin, ekran çerçevesi, renkli dokunmatik ekran, temassiz okuyucu, dokunmatik ekran kapasitif konnektörü, dokunmatik ekran isik konnektörü, SAM kart yuvasi 1, hizmet veren için çipli kart okuyucu alani, parmak izi ve parmak damar okuyucu çerçevesi, avuç içi (el ayasi) damar izi okuyucusunun USB girisi, parmak izi ve parmak damar okuyucu modülü, HDMI baglanti kablosu konnektörü, harici güç beslemesi, Ethernet arayüzü, SAM kart yuvasinin plastik kapagi, alt kabin, USB B tipi, mini USB, ana kart üzerindeki güvenlik noktasi 1 ana kart üzerindeki güvenlik noktasi 2, parmak izi ve parmak damar okuyucu cihazinin baglanti konnektörü, ana kart alt güvenlik kapagi, temassiz anten konnektörü, PCB güvenlik duvari, hizmet alan için çipli kart okuyucu alani, SAM kart yuvasinin kilit kapagi, ana kart, klavye aydinlatmali koruyucu alan, fonksiyonel sifre/PIN tuslari, LCD konnektörü, buton pil, micro HDMI, batarya, SIM kart yuvasi l,SIM kart yuvasi 2, sarj modülü ve SAM kart yuvasi 2 kisimlarindan olusmaktadir.
Yukarida anlatilan patent basvurularinda biyometrik tanima sistemlerinden bahsedilmektedir. Anlatilan basvurular banka karti/kredi kartinin alternatifi olmaktadir.
Ayni zamanda güvenligi saglama amaci tasimamaktadir. Toplu ulasim araçlarinda kullanilamamaktadir. Söz konusu buluslar maliyetli olmaktadir.
Sonuç olarak yukarida bahsedilen dezavantajlarin üstesinden gelebilen toplu ve bireysel ulasimda pratik bir ödeme saglayan, gida, giyim vb. alisverislerde kolay bir ödeme sistemi saglayan, toplu tasima kartlarinin usulsüz kullanilmasina imkan vermeyen, güvenlik birimlerince aranan kisileri tespit ederek ihbar bildirimi gönderebilen, kart tasima ihtiyacini ortadan kaldiran, güvenli ve maliyeti düsük yeni bir teknolojiye ihtiyaç duyulmaktadir.
Bulusun Tanimi: Bu bulus, yukarida bahsedilen dezavantajlarin üstesinden gelebilen farkli bir yapilanmaya sahip turnike olup, özelligi; toplu ve bireysel ulasimda pratik bir ödeme saglayan, gida, giyim vb. alisverislerde kolay bir ödeme sistemi saglayan, toplu tasima kartlarinin usulsüz kullanilmasina imkan vermeyen, güvenlik birimlerince aranan kisileri tespit ederek ihbar bildirimi gönderebilen, kart tasima ihtiyacini ortadan kaldiran, güvenli ve maliyeti düsük yeni bir teknoloji olmaktadir.
Bulus konusu ürün ile özellikle toplu tasimada ödemeler pratik olarak yapilmaktadir.
Bulus konusu ürün ile toplu tasimada kullanilan kartlar tamamen ortadan kaldirilmaktadir. Bulus konusu ürün ile parmak izi kullanilarak toplu tasima, taksi vb. ulasim araçlarinda ödemeler kolaylikla yapilmaktadir. Bulus konusu ürün ile ayni zamanda giyim, gida vb. alisverislerde parmak izi ile ödeme yapilmaktadir. Bulus konusu ürün ile toplu tasimada usulsüz kullanimlar engellenmektedir.
Bulus konusu ürün ile güvenlik birimlerince aranan sahislarin toplu tasimayi kullanmasiyla ilgili yerlere bildirim gitmektedir. Bulus konusu ürün ile kart maliyetleri ortadan kalkmaktadir. Bulus konusu ürün sahip oldugu yazilimlar itibari ile güvenli bir ödeme sistemine sahip olmaktadir. Bulus konusu ürün sahip oldugu tasarim ile parmak izinin okunmasiyla birlikte veri tabaninda bulunan parmak izleriyle karsilastirma yapmaktadir. Bulus konusu ürün deniz yollari, kara yollari ve hava yollari ulasiminda kullanilarak ödemelerin kolay bir sekilde yapilmasinda ve güvenligin saglanmasinda rol almaktadir. Bulus konusu ürün ile havalimanlarinda parmak izi kullanilarak bilet alimi yapilabilmektedir. Söz konusu sistem bankacilik sistemi ile entegre olmaktadir. Ayrica havalimanlarinda bilet veya barkod okutma yerine bulus konusu ürün sistemlere entegre edilerek parmak izi okutularak bu islem gerçeklestirilebilmektedir.
Bulus konusu ürün araba kiralama merkezlerine entegre edilerek parmak izi ile araba kiralama saglanabilmektedir. Böylece araç kiralamada meydana gelen güvenlik sorunlari ortadan kaldirilmis olmaktadir. Bu sayede aracin bilgileri EGM bildirilmektedir. Bulus konusu ürün GBT sorgulama ve borç sorgulama sistemlerine entegre edilerek parmak izi ile sorgulama yapilmaktadir. Bulus konusu ürün ile güvenlik birimlerinde aranan kisiler toplu tasima araçlarini kullanarak hangi bölgede oldugu tespiti yapilmaktadir. Böylece istihbarat ve EGM,nin 12 milyon toplu ulasim kullanicisini günlük kontrolü parmak sistemi ile denetlemesini yapabilmektedir. Bu da emniyet güçlerine maliyet ve zaman bakimindan avantaj saglamaktadir. Bulus konusu ürün ile parmak izi kimlik yerine geçmektedir.
Bulusu olusturan parçalarin birbirine kolay bir sekilde sabitlenmesi sayesinde kolay kurulmakta, montaj süresinin kisa olmasi sayesinde maliyetlerde düsük olmaktadir.
Ayrica bulus, saglam bir yapiya sahiptir Sekillerin Açiklanmasi: Bulus, ilisikteki sekillere atifta bulunularak anlatilacaktir, böylece bulusun özellikleri daha açikça anlasilacak ve takdir edilecektir, fakat bunun amaci bulusu bu belli düzenlemeler ile sinirlamak degildir. Tam tersine, bulusun ilisikteki istemler tarafindan tanimlandigi alani içine dahil edilebilecek bütün alternatifleri, degisiklikleri ve denkliklerinin kapsanmasi amaçlanmistir. Gösterilen ayrintilar, sadece mevcut bulusun tercih edilen düzenlemelerinin anlatimi amaciyla gösterildigi ve hem yöntemlerin sekillendirilmesinin, hem de bulusun kurallari ve kavramsal özelliklerinin en kullanisli ve kolay anlasilir tanimini saglamak amaciyla sunulduklari anlasilmalidir. Bu çizimlerde; Sekil 1 Sistemin sematik görünümüdür.
Bu bulusun anlasilmasina yardimci olacak sekiller ekli resimde belirtildigi gibi numaralandirilmis olup isimleri ile beraber asagida verilmistir.
Referanslarin Açiklanmasi: 1. Geçis tumikesi 2. Geçis çipi 3. Kamera çipi 4. Sunucu . Kamera F. Fiber hat Bulusun Açiklanmasi: Bulus, yolcu geçislerinin yapildigi turnike (1), üzerinde geçis kontrol yazilimi bulunan geçis çipi (2), üzerinde kamera yazilimi bulunan kamera çipi (3), kamera çipine (3) iliskilendirilmis olan kamera (5) ve geçis çipine (2) fiber hat (F) araciligi ile iliskilendirilmis sunucudan (4) meydana gelmektedir (Sekil-1).
Bulus konusu ürün üzerinde parmak izi okuyucu bulunan geçis tumikesine (1) sahip olmaktadir. Bulus konusu üründe parmak izi kullanilarak ödeme yapilmaktadir. Bulus konusu üründe parmak izi kullanilarak güvenlik taramasi yapilmaktadir (Sekil-l).
Bulusun Detayli Açiklanmasi: Bulusu olusturan parçalar temel olarak; geçis tumikesi (1), geçis çipi (2), kamera çipi (3), sunucu (4) ve kamera (5) olmaktadir (Sekil-l).
Bulus konusu üründe üzerinde parmak izi okuyucusu bulunan geçis tumikesi (l) bulunmaktadir. Geçis tumikesi (l) fiber hat (F) ile geçis çipine (2), geçis çipi (2) de fiber hat (F) ile sunucuya (4) bagli olmaktadir. Bulus konusu üründe bulunan kameralar (5), kamera çipine (3) iliskilendirilmis olmaktadir. Kamera çipi (3) de geçis çipine (2) bagli olmaktadir (Sekil-1).
Bulus konusu ürünün çalismasi su sekildedir; geçis yapilacak geçis turnikesi (1) veya parmak izi okuyucusu bulunan cihaza parmak izi okutulmaktadir. Daha önce tanimli olan parmak izinin eslestirildigi hesaptan geçis ücreti aninda tahsil edilmektedir. Bu islem fiber hat (F) ile üzerinde kontrol yazilimi bulunan geçis çipi (2) ile geçistirilmektedir. Ayni zamanda parmak izinin okutuldugu geçis tumikesinin (l) yeri ve parmak izinin okutuldugu zaman kayit altina alinmaktadir. Parmak izi tanimlanan kisi aranan bir sahis ise sunucu (4) üzerinden ilgili güvenlik birimlerine bildirim gitmektedir. Bulus konusu ürün sistemi ayni zamanda GBT sistemlerine entegre edilerek parmak izi ile güvenlik sorusturmasi yapilmaktadir (Sekil-l).

Claims (4)

ISTEMLER
1- Bulus, yolcu geçislerinin yapildigi tumikeyi (1) içeren farkli bir yapilanmaya sahip turnike ile ilgili olup, özelligi; üzerinde geçis kontrol yazilimi bulunan geçis çipi (2), - üzerinde kamera yazilimi bulunan kamera çipi (3), - kamera çipine (3) iliskilendirilmis olan kamera (5) ve - geçis çipine (2) fiber hat (F) araciligi ile iliskilendirilmis sunucudan (4) meydana gelmesidir.
2- Istem llde bahsedilen farkli bir yapilanmaya sahip turnike olup, özelligi; geçis turnikesi (1) üzerinde parmak izi okuyucu bulunmasi ile karakterize edilmesidir.
3- Istem 1”de bahsedilen farkli bir yapilanmaya sahip turnike olup, özelligi; parmak izi kullanilarak ödeme yapilmasi ile karakterize edilmesidir.
4- Istem lsde bahsedilen farkli bir yapilanmaya sahip turnike olup, özelligi; parmak izi kullanilarak güvenlik taramasi yapilmasi ile karakterize edilmesidir.
TR2018/00921A 2018-01-23 2018-01-23 Farkli bi̇r yapilanmaya sahi̇p turni̇ke TR201800921A2 (tr)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
TR2018/00921A TR201800921A2 (tr) 2018-01-23 2018-01-23 Farkli bi̇r yapilanmaya sahi̇p turni̇ke

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
TR2018/00921A TR201800921A2 (tr) 2018-01-23 2018-01-23 Farkli bi̇r yapilanmaya sahi̇p turni̇ke

Publications (1)

Publication Number Publication Date
TR201800921A2 true TR201800921A2 (tr) 2018-07-23

Family

ID=64606014

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
TR2018/00921A TR201800921A2 (tr) 2018-01-23 2018-01-23 Farkli bi̇r yapilanmaya sahi̇p turni̇ke

Country Status (1)

Country Link
TR (1) TR201800921A2 (tr)

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US7155416B2 (en) Biometric based authentication system with random generated PIN
US8693737B1 (en) Authentication systems, operations, processing, and interactions
US8103881B2 (en) System, method and apparatus for electronic ticketing
US10615980B2 (en) Methods and systems for securely storing sensitive data on smart cards
US20110119141A1 (en) Siccolla Identity Verification Architecture and Tool
US20110302089A1 (en) Electronic credit card with fraud protection
US20170169435A1 (en) Method and system for authorizing a transaction
AU2020101743A4 (en) Contactless Biometric Authentication Systems and Methods Thereof
Gokul et al. Biometric based smart atm using rfid
WO2016190829A1 (en) Id access device enabling any type of electronic payment functions including contact, contactless and biometric
US8905304B1 (en) System and method for processing certified or registered mail
KR20000012607A (ko) 무선단말기를 이용한 인증시스템
Priya et al. A novel algorithm for secure Internet Banking with finger print recognition
RU143577U1 (ru) Устройство для оплаты товаров и услуг с использованием биометрических параметров клиента
Sudharsan et al. Two three step authentication in ATM machine to transfer money and for voting application
Miura et al. Technology and future prospects for finger vein authentication using visible-light cameras
TR201800921A2 (tr) Farkli bi̇r yapilanmaya sahi̇p turni̇ke
US10930139B1 (en) Information card silent coercion alarm
WO2010140191A1 (ja) 情報通信ネットワーク
Singh et al. Prevention of payment card frauds using biometrics
Rumman et al. ATM Shield: Analysis of Multitier Security Issues of ATM in the Context of Bangladesh
KR101846290B1 (ko) 분리형 단말기를 연계한 다중 안전 잠금 기능을 구비하는 금융 거래 중계 시스템 및 그의 처리 방법
Sricharan et al. RFID based ATM security system using IOT
Kibona Face Recognition as a Biometric Security for Secondary Password for ATM Users. A Comprehensive Review
JP2007065728A (ja) 決済システム