TR201717360A2 - Sivinin atomi̇ze edi̇ldi̇ği̇ radyatör si̇stemi̇ - Google Patents

Sivinin atomi̇ze edi̇ldi̇ği̇ radyatör si̇stemi̇ Download PDF

Info

Publication number
TR201717360A2
TR201717360A2 TR2017/17360A TR201717360A TR201717360A2 TR 201717360 A2 TR201717360 A2 TR 201717360A2 TR 2017/17360 A TR2017/17360 A TR 2017/17360A TR 201717360 A TR201717360 A TR 201717360A TR 201717360 A2 TR201717360 A2 TR 201717360A2
Authority
TR
Turkey
Prior art keywords
radiator
liquid
feature
provided according
fan system
Prior art date
Application number
TR2017/17360A
Other languages
English (en)
Inventor
Kiliç Bi̇lal
Original Assignee
Bilal Kilic
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Bilal Kilic filed Critical Bilal Kilic
Priority to TR2017/17360A priority Critical patent/TR201717360A2/tr
Publication of TR201717360A2 publication Critical patent/TR201717360A2/tr

Links

Abstract

Buluş, içerisine sıvı aktarımı sağlanan bir radyatör sistemi olup, içerisinde sıvı ile basınçlı havanın doğrudan çarpışarak püskürtülmesini sağlamak üzere irtibatlı olduğu sıvı giriş kanalının (4) sıvıyı ve fan sisteminin (2) basınçlı havayı ilettiği, içerisine yapılandırılan sıvı çıkış ağızları (8), püskürtülen sıvının daha fazla parçacıklarına ayrılarak atomize olmasını sağlamak üzere çarpabileceği yüzeyler oluşturmak üzere, içerisine yapılandırılan plakalardan (1.1) meydana gelen bir radyatördür (1).

Description

TARIFNAME SIVININ ATOMIZE EDILDIGI RADYATÖR SISTEMI Teknik Alan Bulus, temelde su ya da yakit gibi sivilarin yangin söndürme, yakit sistemleri, sulama sistemleri gibi alanlarda kullanilmak üzere atomize edilmesi amaci ile meydan getirilmis bir radyatör sistemi ile ilgilidir. Önceki Teknik Sivi olarak özellikle suyun çok küçük partiküllere ayristirilarak bir bulut/sis haline getirilmesi ile yaratilan ve genellikle yangin söndürme amaçli kullanilarak ortamdaki isi enerjisinin emilme alanini artirdigi bilinen bir tekniktir. Yüksek basinç altinda su moleküllerinin küçük çapli tanecikler olusturmasi ile meydana gelen bir sis bulutu yanginin olustugu alana uygulandiginda küçük tanecikler; yanginin olusturdugu isi enerjisini emerek buharlasir ve ortam isisini düsürür. 900°C den 50°C 'ye kadar sogutma etkisi yaratir. Su sisi tanecikleri sivi fazindan gaz fazina geçerken 1760 kez hacimsel olarak genleserek yanginin merkezinde yer alan hava içerisindeki oksijeni ortamdan uzaklastirir.
Oksijen miktari %21 den %17iye düser.
Su sisi sistemleri, yangin kaynaginin içindeki ve etrafindaki suyu buharlastirarak yanginla mücadele eder. Suyun buharlasmasi yangin bölgesinden büyük miktardaki enerjiyi çekerek alevi sogutur ve yanginin açiga çikardigi isiyi düsürür ve olusan su buhari yanginin bogularak sönmesine yardimci olur. Açik alanlardaki yanginlarda, su sisi sistemleri içerdikleri su tanecik çaplari yangin kaynagina penetre olabilecek kadar büyük ayni zamanda da yangin kaynagi içerisinde buharlasabilecek kadar küçük boyutta oldugu zaman en iyi performansi gösterir.
Bilinen teknikteki su sisi sistem çesitleri; tüplü su sisi sistemleri, pompali su sisi sistemleri, su sisi yangin kabinetleri olarak basliklara ayrilmaktadir. Ancak bilinen tekniklerde suyun atomize edilmesi suyun basinçla itilerek sprey nozullar içerisinden geçirilmesi ile gerçeklesmektedir. Suyun radyatör içerisine hava basinci ile itilmesi ve ardindan radyatör plakalarina çarptirilarak atomize edilmesi söz konusu degildir.
Bilinen teknikteki sivinin püskürtülmesi yöntemlerinde sivi en fazla 50-75 m arasi basinçla firlatilmaktadir. Söz konusu sistemlerde basincin artmasi ile dogru orantili olarak kullanilan sivi miktari da arttirilmaktadir.
Bulusun amaci bilinen teknikteki su sisi sistemlerinden farkli olarak suyun püskürtülmesinden ziyade atomize edilerek daha fazla parçaciga ayrilmasi ve daha çok noktaya ulasmasidir. Bu amaçla bulus, içerisinde sivi bulunan radyatör ve bu radyatöre hava basinci uygulanmasi ile içerisindeki sivinin radyatör içerisindeki plakalara çarptirilmasi saglayan fan sisteminden meydana getirilmistir.
Bulus, havanin sivinin içinden gönderilerek atomize edilmesi prensibine dayanmaktadir.
Sivinin içinden bir fan sistemi yardimi ile gönderilen hava ile birlesen sivi bulus ile meydana getirilen radyatörün plakalarina çarptirilarak atomize olmasi saglanmaktadir.
Böylece sivi daha fazla parçaciga bölünmektedir.
Bulus konusu yapilanma yangin söndürme sistemlerine adapte edilerek kullanildiginda yanginin oksijen ile temasinin kesilmesini hizlandirmaktadir. Ayni zamanda daha az su miktari ile büyük yanginlar kontrol altina alinip söndürülebilecektir.
Bilinen tekniklerde itfaiyelerde kullanilan su püskürtme sistemlerinde yaklasik 60 barlik bir tulumba kullanilmasi gerekmektedir. Söz konusu tulumba ile dakikada 600 litre su kullanilmaktadir. Itfaiye araçlari kapasiteleri dolayisi ile en fazla 3500 lt su tasiyabilmektedirler. Dolayisi ile depolarindaki su ile yalnizca yaklasik 6 dk su püskürtmesi gerçeklestirebilirken, püskürtme mesafesi de sinirlidir.
Bulus konusu radyatör sistemi ile atomize edilen su ile dakikada 10 lt kullanilan su 150 metreye gönderilebilmektedir. Ayrica çok sayida parçaya ayrilan su sayesinde yangindaki oksijen ve isi miktari da bu oranda azaltilmaktadir.
Bulusun, yakit sistemlerinde kullanildigi yapilandirmalarda ise yakitin hava ile karistirilarak kazana gönderilmesi prensibine dayanmaktadir. Hava ile karistirilan yakit daha hizli yanma gösterdiginden yakittan içten yanmali motorlarda %60'Iara varan oranlarda tasarruf saglanacaktir.
Bulus konusu sistemin Jet motorlarina adapte edildigi durumlarda da ayni sekilde hava ile yakitin karistirilmasi sonucu yakit miktarinda %70'Iere varan oranlarda tasarruf saglanacaktir.
Bulus yakit sistemlerinde, kazanlarda, içten yanmali motorlarda, jet motorlarinda, füze motorlarinda kullanilmak üzere adapte edilebilecektir. Bununla birlikte sulama sistemlerinde seralarda bitkilerin yapraklarinin sulanmasi amaci ile kullanilabilecektir.
Bulusun Açiklamasi Bulusun amaci içerisinden basinçla hava geçirilen sivinin hava radyatör plakalarina çarptirilarak atomize edildigi bir radyatör sisteminin elde edilmesidir.
Sekillerin Açiklamasi Sekil.1: Radyatör sistemi iç yapilanmasi perspektif görünümü Sekil.2: Radyatör sistemi farkli bir iç yapilanmasi perspektif görünümü Sekil.3: Radyatör sistemi önden görünümü Referans Numaralarinin Açiklamasi 1. Radyatör 1.1. Plakalar 1.2. Alt bitim 1.3. Üst bitim Fan sistemi Hava geçis borusu Sivi giris kanali Sivi çikis borusu Fan sistemi Bulus, temelde sekil.3'te görüldügü üzere; iç yapilanmasi sira sira dizilen ve/ veya bir ondüle gibi kivrilan plakalardan (1.1) meydana gelen, bir noktasindan içerisine sivinin aktarilmasi amaci ile sivi giris kanalina (4) sahip bir radyatör (1), bahsedilen sivi giris kanalindan (4) aktarilan sivinin basinçli hava ile püskürtülmesini ve radyatör (1) içerisindeki plakalara çarptirilarak atomize edilmesini saglayan fan sistemi (2) ve bahsedilen sivinin atomize edilmesi sonrasindan radyatörden (1) disariya çekilmesini saglayan fan sistemine (6) sahiptir.
Bulus konusu radyatör (1) içerisine sivi giris kanali (4) vasitasi ile aktarilan sivinin içerisinden, fan sistemi (2) ile saglanan yüksek miktarda basinçli havanin geçirilmesi amaci ile sivi giris kanali (4) ve basinçli havanin bulusarak sivinin püskürtülmesinin saglandigi radyatör (1) alt bitimine (1.2) yapilandirilan sivi çikis agizlarina (8) sahiptir.
Bulusta bahsedilen fan sistemi (2) ve radyatör (1) arasinda baglantiyi saglayan hava geçis borusu (3) yapilandirilmistir. Fan sistemi (2) basinçli havayi, radyatörün (1) alt bitim (1.2) noktasindan irtibatli olan hava geçis borusundan (3) göndermektedir. Hava geçis borusu (3) fan sisteminden (2) aktarilan basinçli havayi radyatör (1) alt bitimine (1.2) yapilandirilan sivi giris kanalinin (4) siviyi ilettigi sivi çikis agizlarina (8) iletmek üzere sivi giris kanalina (4) irtibatlandirilmistir. Böylece basinçli hava dogrudan siviyi püskürmektedir.
Bulusun çalisma prensibi basinçli havanin sivinin içerisinden dogrudan geçirilirken sivinin püskürtülmesi ve ardindan püskürtülen sivinin radyatör (1) plakalarina (1.1) çarptirilmasi ile daha çok parçaciga ayrilarak atomize edilmesidir. Sinirli bir alan olan radyatör (1) içerisindeki sirali plakalara (1.1) defalarca hava basinci ile püskürtülerek çarptirilmasi sonucu sivi atomize olmaktadir. Bu amaçla radyatör (1) iç yapilanmasi sira sira dizilen plakalar (1.1) veya ondüle sekilde girinti çikintilara sahip sirali plakalardan (1.1) yapilandirilmistir. Böylece sivi daha fazla çarpma yüzeyi bulmakta ve çarpma yöntemi ile parçalanip hava ile karismaktadir.
Bununla birlikte radyatörden (1) atomize edilmis sivinin disariya fan sistemi (6) ile çekilmesi için, radyatör (1) ile fan sistemi (6) arasina sivi çikis borusu (5) yapilandirilmistir. Bahsedilen fan sistemi (6) radyatörden (1) atomize siviyi çektiginde, çekilen siviyi püskürtmek üzere uç noktasina yapilandirilan sivi çikis agzina (7) ulastirmaktadir.
Bu amaçla söz konusu plakalar (1.1), sekil.1'de görüldügü üzere bulusun bir yapilanmasinda radyatör (1) alt bitimine (1.2) ve üst bitimine (1.3) ve birbirine dikey paralel ve art arda sirali bir biçimde yapilandirilmistir.
Bulusun farkli bir yapilandirilmasinda ise söz konusu plakalar (1.1), sekil.2'de görüldügü üzere ondüle bir yapilanmada radyatör (1) alt bitimine (1.2) ve üst bitimine (1.3) dikey paralel ve sirali bir biçimde yapilandirilmistir.
Bulusta radyatörün (1) alt bitimine (1.2) irtibatlandirilan hava geçis borusu (3) araciligi ile, fan sisteminden (2) sivi çikis agizlarina (8) basinçli hava aktarilmaktadir. Fan sistemi (2) ve fan sisteminin (2) radyatör (1) ile baglantisini saglayan hava geçis borusu (3) sayesinde hava basinçli bir sekilde sivi çikis agizlarina (8) iletilmekte ve buraya sivi giris kanalindan (4) aktarilan sivi ile dogrudan çarpisarak, sivinin radyatör (1) içerisindeki plakalara (1.1) püskürtülmesini saglamaktadir. Plakalara (1.1) püskürtülerek çarptirilmasini ve yukariya dogru atomize olarak yükselmesini saglamaktadir. En nihayetinde atomize edilen sivinin, fan sistemi (6) tarafindan olusturulan çekim gücü ile çekilerek sivi çikis borusuna (5) ve buradan da sivi çikis agzindan (7) atomize bir sekilde çikisi saglanmaktadir.
Bulusun farkli bir yapilanmasinda radyatör (1) içerisine yapilandirilacak olan mikronluk teller ile de sivinin atomize edilmesi mümkündür.
Bulusun Detayli Anlatilmasi Bulus, içerisine sivi aktarimi saglanan bir radyatör sistemi olup, içerisinde sivi ile basinçli havanin dogrudan çarpisarak püskürtülmesini saglamak üzere irtibatli oldugu sivi giris kanalinin (4) siviyi ve fan sisteminin (2) basinçli havayi ilettigi, içerisine yapilandirilan sivi çikis agizlari (8), püskürtülen sivinin daha fazla parçaciklarina ayrilarak atomize olmasini saglamak üzere çarpabilecegi yüzeyler olusturmak üzere, içerisine yapilandirilan plakalardan (1 .1) meydana gelen bir radyatördür (1).
Bahsedilen sivi çikis agizlari (8) radyatör (1) alt bitimine (1.2) yapilandirilmistir.
Bulusta bahsedilen fan sistemi (2) ve radyatör (1) arasinda baglantiyi saglayan hava geçis borusu (3) bulunmaktadir. Fan sistemi (2) basinçli havayi, radyatörün (1) alt bitim (1.2) noktasindan irtibatli olan hava geçis borusundan (3) göndermektedir. Hava geçis borusu (3) fan sisteminden (2) aktarilan basinçli havayi radyatör (1) alt bitimine (1.2) yapilandirilan, sivi giris kanalinin (4) siviyi ilettigi sivi çikis agizlarina (8) iletmek üzere sivi çikis agizlarina (8) irtibatlandirilmistir. Böylece basinçli hava dogrudan siviyi püskürmektedir.
Bahsedilen plakalar (1.1) radyatör (1) alt bitimine (1.2) ve üst bitimine (1.3) dikey paralel olarak art arda siralanan biçimde radyatör (1) içerisine yapilandirilmistir.
Bulusun farkli bir yapilandirilmasinda plakalar (1.1) ondüle bir yapilanmada radyatör (1) alt bitimine (1.2) ve üst bitimine (1.3) dikey paralel sirali bir biçimde radyatör (1) içerisine yapilandirilmistir.
Bahsedilen sivinin atomize edilmesi sonrasinda olusturdugu çekim gücü ile sivinin radyatörden (1) disariya çekilmesini saglayan, radyatöre (1) irtibatlandirilan fan sistemi (6) söz konusudur. Fan sisteminin (6) irtibatlanmasi radyatörün (1) üst bitiminde (1.3) gerçeklesmektedir.
Bununla birlikte radyatör (1) ile fan sistemi (6) arasina sivi çikis borusu (5) yapilandirilmistir. Bahsedilen fan sistemi (6) radyatörden (1) çektigi atomize siviyi püskürtmesini saglayan sivi çikis agzina (7) sahiptir.

Claims (3)

ISTEMLER Bulus, içerisine sivi aktarimi saglanan bir radyatör sistemi olup, özelligi; sivi ile basinçli havanin dogrudan çarpisarak püskürtülmesini saglamak üzere irtibatli oldugu sivi giris kanalinin (4) siviyi ve fan sisteminin (2) basinçli havayi ilettigi sivi çikis agizlari (8) ve püskürtülen sivinin daha fazla parçaciklarina ayrilarak atomize olmasini saglamak üzere çarpabilecegi yüzeyler olusturan plakalar (1.1) içeren radyatör (1) içermesi ile karakterize edilmesidir. Bulus, istem 1'e göre içerisine sivi aktarimi saglanan bir radyatör sistemi olup, özelligi; radyatör (1) alt bitimine (1.2) ve üst bitimine (1.3) dikey paralel olarak art arda sirali radyatör (1) içerisine yapilandirilan plakalara (1.1) haiz olmasi içermesi ile karakterize edilmesidir. Bulus, istem 1'e göre içerisine sivi aktarimi saglanan bir radyatör sistemi olup, özelligi; radyatör (1) alt bitimine (1.2) ve üst bitimine (1.3) dikey paralel sirali bir biçimde radyatör (1) içerisine yapilandirilan ondüle bir yapilanmada plakalara (1 .1) haiz olmasi içermesi ile karakterize edilmesidir. Bulus, istem 1'e göre içerisine sivi aktarimi saglanan bir radyatör sistemi olup, özelligi; radyatör (1) alt bitimine (1.2) yapilandirilan sivi çikis agizlari (8) içermesi ile karakterize edilmesidir. Bulus, istem 1'e göre içerisine sivi aktarimi saglanan bir radyatör sistemi olup, özelligi; fan sistemi (2) ve radyatör (1) arasinda baglantiyi saglayan hava geçis borusuna (3) haiz olmasi içermesi ile karakterize edilmesidir. Bulus, istem 1”e veya istem 7'ye göre içerisine sivi aktarimi saglanan bir radyatör sistemi olup, özelligi; radyatörün (1) alt bitim (1.2) noktasindan irtibatli olan hava geçis borusuna (3) haiz olmasi içermesi ile karakterize edilmesidir. Bulus, istem 1'e veya istem 7'ye göre içerisine sivi aktarimi saglanan bir radyatör sistemi olup, özelligi; fan sisteminden (2) aktarilan basinçli havayi radyatör (
1) alt bitimine (1 .
2) yapilandirilan, sivi çikis agizlarina (8) iletmek üzere sivi çikis agizlarina (8) irtibatlandirilan hava geçis borusuna (3) haiz olmasi içermesi ile karakterize edilmesidir. Bulus, istem 1'e göre içerisine sivi aktarimi saglanan bir radyatör sistemi olup, özelligi; bahsedilen sivinin atomize edilmesi sonrasinda olusturdugu çekim gücü ile sivinin radyatörden (1) disariya çekilmesini saglayan, radyatöre (1) irtibatlandirilan fan sistemine (6) haiz olmasi ile karakterize edilmesidir. Bulus, istem 1'e veya istem 8'e göre içerisine sivi aktarimi saglanan bir radyatör sistemi olup, özelligi; radyatörün (1) üst bitimine (1.
3) irtibatlanan fan sistemine (6) haiz olmasi ile karakterize edilmesidir. Bulus, istem 1'e göre içerisine sivi aktarimi saglanan bir radyatör sistemi olup, özelligi; radyatör (1) ile fan sistemi (6) arasina yapilandirilan sivi çikis borusuna (5) haiz olmasi ile karakterize edilmesidir. Bulus, istem 1'e veya istem 10'a göre içerisine sivi aktarimi saglanan bir radyatör sistemi olup, özelligi; bahsedilen fan sisteminin (6) radyatörden (1) çektigi atomize siviyi püskürten sivi çikis agzina (7) haiz olmasi ile karakterize edilmesidir.
TR2017/17360A 2017-11-06 2017-11-06 Sivinin atomi̇ze edi̇ldi̇ği̇ radyatör si̇stemi̇ TR201717360A2 (tr)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
TR2017/17360A TR201717360A2 (tr) 2017-11-06 2017-11-06 Sivinin atomi̇ze edi̇ldi̇ği̇ radyatör si̇stemi̇

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
TR2017/17360A TR201717360A2 (tr) 2017-11-06 2017-11-06 Sivinin atomi̇ze edi̇ldi̇ği̇ radyatör si̇stemi̇

Publications (1)

Publication Number Publication Date
TR201717360A2 true TR201717360A2 (tr) 2017-11-21

Family

ID=67956107

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
TR2017/17360A TR201717360A2 (tr) 2017-11-06 2017-11-06 Sivinin atomi̇ze edi̇ldi̇ği̇ radyatör si̇stemi̇

Country Status (1)

Country Link
TR (1) TR201717360A2 (tr)

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US10507480B2 (en) Method and apparatus for generating a mist
EP1718413B1 (en) Method and apparatus for generating a mist
US9004375B2 (en) Method and apparatus for generating a mist
CN101371943A (zh) 车载超细水雾灭火装置
CN103691085B (zh) 一种洁净化学气体和细水雾联合作用的灭火系统
RU2418638C2 (ru) Способ и установка для высокодисперсного распределения и выпуска раздражающего или боевого отравляющего вещества
CN103127641B (zh) 一种双气溶胶灭火剂喷射装置
US11478670B2 (en) Water-mist fire extinguishing system
RU84715U1 (ru) Установка для пожаротушения
CN102872994B (zh) 远程风送喷雾喷烟机
RU2456042C1 (ru) Пеногенератор эжекционного типа
TR201717360A2 (tr) Sivinin atomi̇ze edi̇ldi̇ği̇ radyatör si̇stemi̇
CN103272355B (zh) 一种液体灭火剂雾化喷洒头
CN202715498U (zh) 远程风送喷雾喷烟机
KR101042853B1 (ko) 초미립자 분무기
RU2347180C2 (ru) Способ охлаждения канала и продуктов сгорания заряда ракетного двигателя на твердом топливе при его ликвидации и устройство для его осуществления (варианты)
RU176037U1 (ru) Устройство для распыления жидкости в газовой среде с образованием двухфазной струи с высокой скоростью и дисперсностью жидкости
JPH0331681B2 (tr)
RU82562U1 (ru) Огнетушитель
RU2404832C1 (ru) Пеногенератор эжекционного типа
JPH0724080A (ja) 二酸化炭素と水系消火剤とよりなる複合消火方法
CN205759306U (zh) 一种设置有新型喷枪的细水雾灭火装置
CN102872995A (zh) 远程风送喷烟机
RU2177815C2 (ru) Установка пожаротушения
RU2489187C2 (ru) Устройство пожаротушения тонкораспыленным потоком огнетушащей жидкости или потоком пены и распылитель для их формирования