TR201710163A2 - Bebek soğutucu koruyucu koza - Google Patents

Bebek soğutucu koruyucu koza Download PDF

Info

Publication number
TR201710163A2
TR201710163A2 TR2017/10163A TR201710163A TR201710163A2 TR 201710163 A2 TR201710163 A2 TR 201710163A2 TR 2017/10163 A TR2017/10163 A TR 2017/10163A TR 201710163 A TR201710163 A TR 201710163A TR 201710163 A2 TR201710163 A2 TR 201710163A2
Authority
TR
Turkey
Prior art keywords
baby
feature
cooling
cocoon
air
Prior art date
Application number
TR2017/10163A
Other languages
English (en)
Inventor
Bozbuğa Nilgün
Bi̇lge Sözen Ahmet
Original Assignee
Univ Istanbul Rektoerluegue
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Univ Istanbul Rektoerluegue filed Critical Univ Istanbul Rektoerluegue
Priority to TR2017/10163A priority Critical patent/TR201710163A2/tr
Publication of TR201710163A2 publication Critical patent/TR201710163A2/tr

Links

Landscapes

  • Housing For Livestock And Birds (AREA)

Abstract

Ateşi yükselen bebek veya çocukların vücut sıcaklığını etkin bir şekilde düşürmek için, bebeğin üzerine tulum gibi giydirilebilen, bebeğin hayati verilerini anlık olarak ölçebilen alıcıları, bu verileri kablosuz olarak ilgiliye ileten vericisi olan, içinden hava kanalları geçen ana gövdenin içine soğuk hava sağlayan hava sağlayıcı ile beraber bebeklerde genel soğutma ihtiyacını karşılayan bebek soğutucu koruyucu koza ile ilgili olan bu buluş genel olarak; bebek veya çocuğun ekstremiteler hariç gövde yüzeyini tam örten ve kolay giydirilebilen, kişiye özel kullanımlı ana gövde (1), ana gövde (1) içinde soğuk havanın etkin bir şekilde dolaşmasını sağlayan hava kanalları (2), ana gövde (1) içinde hava kanallarında (2) dolaşan soğuk havanın vücut yüzeyine eşit dağılmasını sağlayan hava delikleri (3), bebek veya çocukların koltuk altına ve kasık bölgesine denk gelen vücut ısısının daha rahat tahliye edilmesini sağlayan soğutucu ana gövde (1) içinde soğuk hava dolmasını sağlayan ve hava girişini sağlayan hava girişi (5), ana gövdeye (1) soğuk hava sağlayan hava sağlayıcı soğutucu modül (8), ateş ve vital parametre sensörleri, yaşa uygun tanımlanan otomatik ısı değişim programı (termostatik özellik) ile vücut ısısına uygun derecelerde düşüş hızı ayarlayan soğutma sistemi, ölçümleri yansıtan ekran, kablosuz iletişim altyapısı, uzaktan kontrol ve alarm kısmından oluşmaktadır. Ayrıca epilepsi eşiği düşük bebek ve çocuklar için febril konvülziyonların (ateşe bağlı havale) önlenmesi amacı ile EEG (elektroensefalografi) kaydı yapan kapüşon kısmı (17) içeren modeli de mevcuttur. Buluş konusu ürünün her iki modelinin (kapüşonlu, kapüşonsuz) opsiyonel olarak yetişkinlere uygun formda üretilmesi de mümkündür.

Description

TARIFNAME BEBEK SOGUTUCU KORUYUCU KOZA TEKNIK ALAN Bu bulus, atesi yükselen bebek veya çocuklarda atesin yol açtigi fizyopatolojik degisiklikleri (vücut isisini, nabiz sayisini solunum sayisi ve düzenini) saptayarak, yükselen isiyi etkin bir sekilde düsürmek için, bebegin üzerine tulum gibi giydirilebilen, bebege temas yolu ile vücut isisini düzenli ve sik araliklarla ölçerek, termostatik özellikli, tabakalari arasindan hava kanallari geçen, gövdeye ve büyük damarlarin geçtigi bölgelere soguk hava verilmesi yolu ile yüksek atesin kontrollü düsürülmesi ihtiyacini karsilayan, bu yolla yüksek atesin yol açabilecegi olumsuzluklari (havale-febril konvülsiyon) ortadan kaldiran bebek sogutucu koruyucu koza ile ilgilidir. Bebek sogutucu koruyucu koza, bebek veya çocuklarin atesininin derecesini belirli araliklarla ölçerek tespit ederken atesin seyrini (yükselme veya düsme) kaydeder; gerektiginde veri transferi yapar. Vücut isisi ölçümünün yani sira nabiz sayisini ve solunum sayisini da kaydederek atese bagli komplikasyonlarin önlenebilmesi için erken uyari sistemi olusturmaktadir.
Bebek sogutucu koruyucu kozanin kapüsonlu modelinde ise ek olarak atese bagli gelisebilecek beyin dalga degisikliklerini izleyip kaydeden sistem de bulunmaktadir.
TEKNIGIN BILINEN DURUMU Vücut sicakliginin normalin üzerine çikmasi ates olarak tanimlanir. Vücut, tüm fonksiyonlarini normal isi degerleri arasinda yerine getirdigi için "ates" olarak adlandirilan vücut sicakligi yükselmesi vücudun normal dengelerinde bir bozulma oldugunu gösterir. Ates, vücudun savunma araçlarindan biri olup, kendi basina bir hastalik degil, hastalik belirtilerinden biridir. Atesin dogal bir savunma mekanizmasi olmasi ve bazi hastaliklarin tanisi için gerekli bir uyari olmasina karsin, yüksek ates çocuklarin sagligini tehdit eden önemli sorunlarin basinda gelmektedir.
Vücut sicakligi agizdan, makattan, koltuk alti ya da kulaktan ölçülebilir. Koltuk altindan ölçülen vücut sicakligi, gerçek vücut sicakligindan biraz daha düsüktür.
Genel olarak çocuklarda makattan ölçülen normal vücut sicakligi 36.1 C° - 36.8 C° olarak kabul edilir. Yüksek atesin yan etkilerinden korunmasi için çocukta atesin dogru ölçülmesi ve normal degerlere düsürülmesi uygulamasinin hizli, etkin ve kontrollü yapilmasi zorunludur. Çocuklarda vücut isisi, eriskinlerden daha yüksektir ve atesin gün içinde belli bir ritmi vardir. Ates yükselmesi, ilk üç ay veya ilk alti aylik bebeklerde daha çok ciddiye alinmalidir. Özellikle bebek 1 aylik civari ise ates yüksekligi daha fazla önem tasir. Bebeklerde ates yükselmesinin diger ciddiye alinacak durumu da atesin derecesidir. Bebeklerde ve çocuklarda ateslenmenin derecesi ne kadar yüksek ve düsürülmeye direnci ne kadar fazla ise bu atesin önemi 0 kadar büyüktür.
Atesin yükselmesi sirasinda titreme, yüzeysel damarlardaki geçici daralmaya bagli olarak eller ve ayaklarda soguma gibi belirtiler ortaya çikar. Vücut sicakliginda 37 derecenin üzerindeki her 1 derecelik artista metabolizma hizi Tüm bunlar da kalp ve solunum sistemine ek yük getirir. 0-5 yas grubunda yüksek atesin en fazla görülen yan etkileri; febril konvülsiyon (havale), kalp yetersizligi, su kaybi, huzursuzluk, sayiklama ve halüsinasyondur.
Aileleri en çok korkutan olaylardan biri yüksek atese bagli olarak olusabilen febril konvulsiyonlardir. Havale terimi genellikle çocukluk çagi için kullanilir. Havale sirasinda istemsiz kasilmalar (konvülsiyon) beyin sinir hücrelerindeki anormal aktivite nedeniyle olusur. Atesli havale, çocuklarda % 3 veya 5 oraninda görülen bir durumdur. Çocuklarda atesli havale genellikle 6. aydan sonra ve 5 yasindan küçük çocuklarda görülür. Çocugun yasi ne kadar küçük ise havale geçirme egilimi o kadar yüksek olur. Asil olarak, yüksek atesin sorumlu oldugu havaleler sinir sistemlerinin az gelismis olmasi nedeniyle bu yas grubu çocuklarda daha sik görülmektedir. Havale sirasinda beyin dokusunun oksijenlenmesi önemli derecede engellendigi için tekrarlayan ve uzun süren havaleler sonrasinda epilepsi (sara hastaligi), motor ve mental etkilenmeler gelisebilmektedir.
Ebeveynlerin atesi tehlikeli olarak gördükleri, ancak atesle ilgili bilgi ve uygulamalarinin yanlis ve yetersiz oldugu gözlenmistir. Ayrica, geleneksel uygulamalarin sikligi ve toplumun egitim seviyesi de degerlendirilecek olursa bu risk daha da artmaktadir. Bebek ve çocuklarin bakimini üstlenen kisilerin, bu durumda müdahale sekli ve süresi önemli bir sorun teskil etmektedir.
Vücut isisi arttiginda dogal olarak kanin isisi da artmakta, kan da bu isiyi cilde tasimaktadir. Deri, normalde bir split klimanin dis parçasi veya arabanin radyatörü gibi görev görmekte ve tipki onlar gibi içinden geçen akiskanin (burada kan) isisini dis ortama aktarma yoluyla onun sogumasini saglamaktadir. Bu nedenle, ates yükseldiginde ciltteki damarlarda bulunan düz kaslar gevser ve damar içinden geçen kanin miktari ve sicakligi artar. Eger bu mekanizma bozulursa, vücut isisinin disari atilma mekanizmasi bozulur, isi vücutta hapsolur ve vücut sicakligi daha hizli artmaya baslar.
Yüksek ates aninda uygulanacak olan yanlis tutumlar ve gecikme çocuklarda ölüme kadar giden komplikasyonlara neden olmaktadir. Bu nedenle ates aninda alinmasi gereken önlemler ve zamaninda yapilacak girisimler büyük önem tasimaktadir.
Genelde ates yükselmesi ile çocugun büyük damarlarinin oldugu yerlerine soguk uygulama yapilmasi, su altinda tutulmasi ya da soguk su ve buz olan küvete konulmasi uygulamalari ile çocugun atesinin düsürülmesine çalisilmaktadir.
Soguk kompresyon yapilmasi (buz, buzlu su, soguk su vb.) cilt damarlarinin kasilmasina ve içinden geçen kanin azalmasina hatta gereginden fazla azalmasina yol açar; cilt morarir. Bunun sonucunda kompres yapilan bölgenin distal kismi beslenemez ve Iaktik asit adi verilen zararli bir madde birikir, asidoz gelisir. Üstelik cilde kan akiminin azalmasi sonucunda isi transfer mekanizmasinin bozulmasi nedeniyle hastanin cildi soguk iken vücut içi sicaklik artmaya devam eder. Bebek cildinin soguk oldugu ve bu bölgeden ölçülen ates derecesinin düsük oldugu görüldügü halde havale geçirebilir.
Bunlar ampirik ve kontrolsüz yöntemlerdir; çesitli yan etkileri mevcuttur. Etkinligi geçicidir ve daha çok uygulandigi bölgelerde kan akim hizinin azalmasina veya siyanoza (morarma) neden olabilmektedir. Bu durumu gören anne uygulamadan veya tedaviden vazgeçebilmektedir. Bu yöntemler geçici olarak uygulanabildiginden tekrarlanabilirligi ve etkinligi düsüktür. Çok soguk ve belli bölgelere konup birakilan bezler titremeye neden olarak atesin daha da yükselmesine yol açar. Yüksek atesli çocugun vücudunu alkol, kolonya veya sirke ile silme uygulamasi ise toksikasyona (zehirlenme) yol açabilir. Ates düsürücü suruplar verilebilir, ancak tümüyle zararsiz degildir. Bazi ates düsürücü ilaçlarin sik kullaniminin çocuklarda % 60 oraninda astim hastaligina neden olabilecegi bildirilmistir.
Atesin tanimlanmasi ve dogru uygulamanin yapilabilmesi için, yüksek atesin bilinmesi, objektif ve dogru olarak ölçülmesi zorunludur. Mevcut teknigin bilinen durumunda kulaktan ates ölçerler bulunmasina karsin, pratikte kullanimi bebeklerde zahmetli bir yöntemdir. Çünkü ates ölçerin ucundaki alici kulak zarini 90 derece dik bir sekilde görmelidir. Bebeklerin kulaklarinin daha dar olusu, ayni zamanda tüyler ve kirler de oldugu durumlarda, 90 derecelik açinin saglanmasi imkânsiz sayilabilir. Bu nedenle bebeklerde kulaktan ates ölçerler gerçekle ilgisiz sonuçlar gösterebilir.
Hekim tarafindan atesli çocuklarin durumu degerlendirilirken, bebegin bakimini üstlenen kisinin sübjektif olarak gözlem ve sözlü beyanina dayali bilgi edinmek yerine, özel sogutucu koruyucu koza tarafindan objektif olarak kaydedilmis isi, nabiz, solunum verilerinden ile bilgi alinmasi son derece önemlidir.
Asagida bir faydali model basvurusu mevcuttur.' 2012/06845 numarali Ates düsürücü yelek olup, Yüksek atesli hastalarda kullanilmak üzere tasarlanan, bir gövde, en az bir adet kol, en az bir adet alt kisim içeren bir ates düsürücü yelek olup, özelligi; en az bir adet ara eleman, bahsedilen ara eleman sayesinde yelege irtibati saglanan en az bir adet top; etkin sogutmayi saglamak üzere kol kisminin altinda saglanmis en az bir adet kaset ve yelege sivi giris çikisini saglamak üzere gövde Üzerinde konumlandiriimis bir tipa içermesidir. 2012/06845 numarali faydali model dokümaninda sistem temel olarak içi su dolabi/en bir yelek ve bu yelek üzerine konumlandirilmis bir top ve bu top içine konulan buz kalibinin kullanimi ile atesin düsürülmesi esasina dayandirilmaktadir.
Bu sistemde; - Vücut isinin ne kadar düsürüldügü belli olmamakta, - Vücut isinin düsürülmesi kontrol edilememekte, - Termostatik özellik bulunmamakta, - Nabiz, solunum sayisi gibi vital ölçümler yapilamamakta, - Vital bulgularin (ates, nabiz, solunum) veri kaydi ve veri aktarimi yapilamamakta, - Vital bulgularin kritik limitleri asmasi halinde, uyari sistemi bulunmamaktadir.
Sonuç olarak yukarida anlatilan dezavantajlardan dolayi ve mevcut çözümlerin konu hakkindaki yetersizligi nedeniyle ilgili teknik alanda bir gelistirme yapilmasi gerekli kilinmistir.
Yukarida anlatilanlardan da anlasilacagi üzere, tarafimizdan tanimlanan yeni bulus ile bebek veya çocuk üzerine tulum giydirmek kadar kolay bir sekilde, kollar ve bacaklarin yerlesiminden sonra ön taraftan kapatilarak kolayca giydirilebilen, bebek ve çocuklarda vücut sicakligini ve ates yükselmesinden etkilenen diger yasamsal parametreleri (kalp atim sayisi, nabiz, solunum sayisi) düzenli olarak ölçen, kaydeden, optimal düzeye getirdigi gibi tekrar yükselmesini engelleyen, kritik limitler asildiginda sesli ve isikli uyaranlar ile alarm veren ve gereken kisilere (hekim, ebebeyn) veri aktarimi yapabilen bir cihaza ihtiyaç oldugu açikça gözlemlenmektedir. Epilepsi uyari esigi düsük çocuklarda EEG (elektroensefalografi) kaydinin yapilmasina da gerek duyulmaktadir.
BULUSUN TANIMI Mevcut bulus yukarida bahsedilen dezavantajlari ortadan kaldirmak ve ilgili teknik alana yeni avantajlar getirmek üzere gelistirilmis bebek sogutucu koruyucu koza ile ilgilidir.
Ailenin, özellikle de çocugun bakimini üstlenen anne ya da bakici kisilerin çocuklarinin vücut isisi ile birlikte nabiz ve solunum sayisi ve düzeninin, bazi hastalarda beyin elektrik aktivitelerinin uygun yöntemle belirli araliklarla, dogru olarak ölçümü ve kaydi ile yüksek atesli çocukta uygun, kolay ve etkin yaklasim atesin düsürülmesi, bu islemin kolay uygulanabilen bir tulumla yapilmasi bebek sogutucu - koruyucu koza bulusunun özelligini olusturmaktadir.
Atesi yükselen bebek veya çocuklarin vücut isisini etkin bir sekilde düsürmek için, bebegin üzerine tulum gibi giydirilebilen, içinden hava kanallari geçen ana gövdenin içine soguk hava saglayan, bu sayede bebeklerde genel sogutma ihtiyacini karsilayan bebek sogutucu koruyucu koza ile ilgili olan bu bulus, yukarida anlatilan dezavantajlarin üstesinden bütünüyle gelmekte olup, bebek veya çocuk üzerine kolay giydirilebilmesi, ana gövde üzerinde bulunan alici ile bebek veya çocugun vücut isisinin sürekli takibi, alinan sicaklik verisine göre sogutma isleminin etkinligi ayarlanmasi, böylece ekstremiteler hariç gövdenin kontrollü ve devamli olarak sogutulmasidir.
Bu bulus, bebek veya çocuk üzerine kolayca giydirilebilmektedir. Bebek veya çocuga elbise tulum giydirmek kadar kolay bir sekilde kollar ve bacaklarin yerlesiminden sonra ön taraftan kapatilarak giyinme islemi tamamlanmaktadir.
Bu bulusta, sicaklik degisim ayarlarini, yapay zekânin kendisi otomatik olarak gerçeklestirebilmektedir. Bu sayede, vücut isisinin düsmeye baslamasi ile sogutma islemi yavaslatilarak bebek veya çocugun gereginden fazla soguga maruz kalmasi engellenmektedir.
Bu bulus, bebegin ekstremiteleri hariç gövdesini saran ana gövde (afebril kilif), karin ve sirt bölgesine üfleme kanallarindan soguk hava uygulamasi ile bebegin vücut isisini düsürürken, ana gövde disinda kalan ekstremite arterlerine herhangi bir vazokonstrüksiyon (damar büzüsmesi) etkisi olusmamakta ve dolayisiyla bebegin el ve ayaklarinda morluklar olusmamaktadir.
Bu bulus, atesli bebeklere özel alicilari bünyesinde bulundurmaktadir. Bu alicilardan çocugun/bebegin her iki koltuk altina denk gelen bölgeler ve perine bölgelerinde isi alicilari vücut isisini ölçmektedir. Hatali ölçümleri engellemek için islanan bölgedeki alici yapay zekâ tarafindan devre disi birakilmaktadir. Sistem, yasa uygun tanimlanan vücut isisi limitlerinin asilmasi durumunda uyari vermekte ve sogutma islemini, vücut isisina uygun derecelerde (termostatik özellik) yapmaktadir. Ayni zamanda bulus konusu ürün ile atesin düsüs hizi ayarlanabilmekte, periyodik ölçümler kaydedilerek veri aktarimi yapilabilmektedir.
Bu bulusun boyun kisminda, çocugun karotis arterleri (sah atardamari), femoral arterleri (kasik atardamari) ve kalp hizasinda yer alan nabiz alicilar, nabiz sayimi ve kaydi yapmakta, düzensiz ve/veya yüksek nabiz ve degerlerinde uyari olusturmaktadir.
Bu bulusun gögüs kafesine uyan bölümünde solunum alicilari yer almakta; solunum alicilari, solunum sayimi ve düzenini izleyerek havale geçirme aninda solunum durmasini saptayarak kaydetmekte, febril konvülsiyon tanisi için veri olustu rmaktadir.
Bu bulus ayni zamanda kapüsonlu olarak da karakterize edilmektedir. Özellikle havale esigi düsük bebekler için gelistirilmis kapüsonlu bebek sogutucu koruyucu koza modelinin bebegin basina temas eden kapüsonun içinde EEG (elektroensefalografi) kaydi yapan sensörleri bulunan, fileli ve Iastikli esnek bir kapüson da bebek kozasina dahildir.
Bu bulus, çocugun ateslenmesi sirasinda kritik sinirlar asildiginda etkin uyari olusturmakta; isi, nabiz ve solunum parametrelerini kaydetmekte; etkin ve kontrollü olarak atesi düsürmek için hizli sogutma yaparak müdahale ile yüksek atese bagli istenmeyen sonuçlarin ortaya çikmasini (febril komplikasyonlar) önlemektedir. Bulusun bu bilgileri yapay zekâ araciligiyla istenirse anlik olarak, istenirse sadece önceden belirlenmis sinir degerler asildiginda wi-fi veya bluetooth üzerinden ebeveynin, bakicinin ve/veya ilgili hekimin telefonuna gönderebilmektedir.
Bu bulusta, bebek veya çocuga ait demografik verilerin girilmesiyle elde edilecek standart alt ve üst sinirlarin asilmasi halinde asilma derecesine paralel olarak sesli ve görsel uyarilar verecek sistem devreye girmektedir. Sesli-isikli uyarilar gerektiginde kapatilabilmekte, uyari sadece ebeveyn, bakici veya ilgili hekimin cep telefonuna, tabletine vs. gönderilebilmektedir.
Bu bulus kisiye özel kullanim için tanimlanmis olmakla birlikte, çok sayida atesi yükselmis bebek ve çocuk hastanin bulundugu çocuk acil servisleri, çocuk klinikleri ve toplu olarak bakim yapilan kres ve anaokullari için de kullanima uygundur. Atesli çocuklarin takibini yapan hemsire, anaokulu ögretmenleri ve bakicilara birden fazla bebek ya da çocugu takip etme, vital parametrelerini kaydetme, kritik limit asiminda alarm sistemi ile uyarilma ve çocuk hekimlerine anlik Vital veri aktarimi kolayligi saglamaktadir. Atesin çok yükseldigi, Vital parametrelerin bozuldugu, febril konvülsiyon gelisme durumunda acil müdahale sansi vermektedir. Ayrica hastane ve yogun bakim ünitelerinde küvöz, açik yatak ya da besikte yatan bebek veya çocuklarda da kullanima uygundur. Küvöz veya açik yatak ünitelerinin monitör ve yazilimlari ile uyumlu çalisacak islemci ve wi-fi- bluetooth alici vericisi bulundugundan, hastane klinik, acil ve yogun bakim ünitelerinde de kullanilacaktir.
BULUSUN SEKILLERI Sekil 1. Bulusun genel perspektif görünümü.
Sekil 2. Bulusun genel perspektif kesit görünümü.
Sekil 3. Bulusun genel perspektif kapüsonlu görünümü BULUSUN REFERANS LISTESI 1. Ana gövde 2. Hava kanallari 3. Hava delikleri 4. Isiölçer sensörler . Nabiz ölçer sensörler 6. Solunum sensörleri 7. Hava girisi 8. Sogutucu Modül 9. Veri girisi ve monitörizasyon için dokunmatik ekran . lsikli alarm 11. Sesli alarm hoparlörü 13. Islemci 14. Hafiza karti . Wi-fi-bluetooth alici vericisi 16. EEG (elektroensefalografi) sensörleri 17. Kapüson kismi BULUSUN DETAYLI AÇIKLAMASI Söz konusu bulus, atesi yükselen bebek veya çocuklarin vücut isisini etkin bir sekilde düsürmek için, bebegin üzerine tulum gibi giydirilebilen, içinden hava kanallari(2) geçen ana gövdenin(1) içine soguk hava saglayan sogutucu modül (8) ile beraber bebeklerde genel sogutma ihtiyacini karsilayan bebek sogutucu koruyucu koza ile ilgili ilgilidir ve bu bulus genel olarak; bebek veya çocugun ekstremiteler hariç gövde yüzeyinin örtülmesi ve sogutulmasi ile bebegin vücut isisini düsüren, ekstremite arterlerinde herhangi bir vazokonstrüksüyon etki olusturmayan ve dolayisiyla bebegin el ve ayaklarinda morluklar olusmasi engelleyen ana gövde (1); ana gövde (1) içinde soguk havanin etkin bir sekilde dolasmasini saglayan hava kanallari (2); ana gövde (1) içinde hava kanallarinda (2) dolasan soguk havanin vücut yüzeyine esit dagilmasini saglayan hava delikleri (3); bebek veya çocuklarin koltuk alti ve perine bölgesinden isi ölçümü yapan isiölçer sensörler (4); bebek veya çocuklarin boyundan karotis arterler, kasik bölgesinden femoral arterler ve kalbin üzerinden kalp tepe atimi ve nabiz sayimi yapan nabiz ölçer sensörler (5); gögüs duvari üzerinden solunum sayisi ve derinligini saptayan solunum sensörleri (6); ana gövde (1) içine soguk hava dolmasini saglayan ve hava girisini saglayan hava girisi (7); buz kasetlerinden ve iyonizerden soguk hava saglayan sogutucu modül (8); bebek sogutucu koruyucu kozayla ilgili tüm ayarlarin yapilmasini ve veri girisinin yönetilmesini saglayan, ayni zamanda bebek sogutucu koruyucu kozada olusturulan tüm verilerin bir kullanici arayüzüyle birlikte doktor, ebeveyn ve operatöre sunuldugu veri girisi ve monitörizasyon için dokunmatik ekran (9); ates ve diger yasamsal parametrelerde (kalp atim sayisi, nabiz, solunum sayisi) kritik limitler asildiginda isikli uyari veren isikli alarm (10); ates ve diger yasamsal parametrelerde (kalp atim sayisi, nabiz, solunum sayisi) kritik limitler asildiginda sesli uyari veren sesli alarm hoparlörü (11); sistemin enerji ihtiyacinin karsilandigi elektrik girisi ve batarya (12); sistemi kontrol eden yapay zekânin bulundugu islemci (13); bebek sogutucu koruyucu kozada olusturulan tüm verilerin depolandigi hafiza karti (14); ates ve diger yasamsal parametrelerin (kalp atim sayisi, nabiz, solunum sayisi) önceden belirlenmis sinir degerler asildiginda, istenirse anlik olarak, bebek sogutucu koruyucu kozada olusturulan tüm verilerin kendi üzerinden gönderebilmesine imkân saglayan wi-fi bluetooth alici vericisi (15) ve tüm bu sayilan unsurlara da sahip, kapüsonlu olarak karakterize edilebilen bulusta da epilepsi esigi düsük bebek ve çocuklar için febril konvülziyonlarin (atese bagli havale) önlenmesi amaci ile EEG (elektroensefalografi) kaydi yapan EEG (elektrosefalografi) sensörleri (16) bulunan, alin ve bas kismini da kapsayacak fileli ve lastikli esnek yapida kapüson kisim (17) unsurlarindan olusmaktadir.
Söz konusu bulus uygulamasinda kapüsonsuz ve kapüsonlu ürün kullaniciya özel kullanimli sekilde üretilmektedir. Gerektiginde her iki kapüsonsuz ve kapüsonlu ürünün yetiskine uygun formlari da üretilebilmektedir.
Söz konusu bulus uygulamasinda bebek veya çocugun ekstremiteler hariç gövde yüzeyini tam olarak örten, elbise veya tulum gibi giydirilebilen ana gövde (1) bulunmaktadir. Ana gövde (1) bebek veya çocugun ekstremiteler hariç gövde yüzeyinin örtülmesi ve sogutulmasi ile bebegin vücut isisini düsürürken ana gövde (1) disinda kalan ekstremite arterlerinde herhangi bir vazokonstrüksüyon etki olusmamakta ve dolayisiyla bebegin el ve ayaklarinda morluklar olusmasi engellenmektedir.
Söz konusu bulusta, bebege göre kozanin ayarlanmasi için vücudun, boyun bölgesinin ve kol ayak bölgesini ayarlamasini yapabilecegi cirt cirtli, lastikli, dügmeli, geçmeli modeller de mevcuttur. Soguk havanin çikisina göre, ancak çocugun nefes alis verisine engel olmayacak sekilde ebat ayarlama yapilabilmektedir. Ana gövde (1) elbise, tulum gibi bebek veya çocugun kol ve bacaklarindan kolaylikla giydirilerek ön tarafindan cirt-cirtli, Iastikli, dügmeli, fermuarli, geçmeli sekillerde kapatilabilmektedir.
Söz konusu bulusta, ana gövde (1) içinde tüm gövde yüzeyini dolasan ve içinde soguk hava dolasimini saglayan hava kanallari (2) bulunmaktadir. Hava kanallari (2) ana gövde (1) içinde hastanin tüm gövde yüzeyini dolasarak vücutta etkin sogutma saglanmaktadir. Hava kanallari (2) ile hasta vücudu esit sekilde istenilen kosullarda sogutularak hastanin hipotermi olmadan vücut isisinin normale düsürülmesi saglanmaktadir.
Söz konusu bulusta, ana gövde (1) içinde dolasan hava kanallari (2), hava deliklerine (3) açilmaktadir. Hava delikleri (3), hava kanalinda (2) dolasan soguk havanin gövde yüzeyine ulasmasini saglamaktadir.
Söz konusu bulusta, soguk havanin ana gövdeye (1) disaridan verilmesi hava girisi (7) ile saglanmaktadir. Hava girisi (7), ana gövde (1) içine soguk havanin verilmesi ve gövde yüzeyine ulasmasina olanak saglamaktadir.
Söz konusu bulusta, ana gövdeye (1) soguk havayi hava girisinden (7) ileten, buz kasetlerinden ve iyonizerden soguk hava saglayan sogutucu modül (8) bulunmaktadir. Gerekli havayi saglayan sogutucu modülde (8) bir hava kaseti bulunmakta ve hava kasetine fan ile çarpan havanin burada sogutulmasi, sonrasinda suyun iyonize edilmesi ile soguk buharin hava girisine (7) tasinmasi saglanmaktadir. Bu sayede soguk havanin verimliligi artmaktadir. Hava saglayici sogutucu modül (8), ana gövde (1) üzerinde bulunan alicilar ile birlikte çalisarak soguk havanin sicakligini ayarlayabilmektedir.
Söz konusu bulusta, ana gövde (1) üzerinde bulunan isiölçer sensörler (4) ile gövde yüzeyinde özellikle koltuk alti ve perine bölgesindeki sicaklik degeri, ana gövde (1) içinde hava sicakligi ölçülmektedir. Koltuk alti ve perine bölgelerinden ölçülen vücut isisi degerlerinin fonksiyonel ortalamasi, sistem tarafindan otomatik hesaplanarak ates derecesi sürekli alinarak termostatik sogutma islemi yapilir. Isi ölçümü yapan alicilardan biri islandiginda, yanlis ölçüm degerinin önlenmesi için, uyari vererek devre disi kalmaktadir. Islanan alici otomatik sistem kalibrasyonu sonrasinda tekrardan devreye girmektedir.
Söz konusu bulusta, bebegin isi ölçümü isiölçer sensörler (4) araciligi ile yapilmakta olup, sicaklik degisim ayarlarini yapay zekânin kendisi otomatik olarak olusturabilmektedir. Yasa uygun tanimlanan vücut isisi Iimitlerinin asilmasinda sistem uyari vermekte ve sogutma islemini, vücut isisina uygun derecelerde (termostatik özellik) yapmaktadir. Bu sayede, kullanicinin soguk hava saglayici sogutucu modül (8) üzerinden tedavi amaçli sicaklik ayarini yapmasi ve bu degerleri sabit tutmasi saglanmaktadir. Atesin düsüs hizi ayarlanacak, periyodik ölçümler kaydedilerek veri aktarimi yapilabilmektedir.
Söz konusu bulusta, hava saglayici sogutucu modül (8) mobil tasinabilir sekilde tasarlanmistir. Sogutma ünitesi tasinabilir, asilabilir (yataga-duvara-besige), akordeon benzeri çekilip uzanabilen kordona sahiptir. Bir yerde sabit durabilmesinin yaninda tasinmasi, bir yere asilmasi da mümkündür. Hava saglayici sogutucu modül (8) çalismasi için gerekli elektrik gücünü üzerinde bulunan bataryadan veya sebeke elektrigine baglanarak temin edebilmektedir.
Söz konusu bulusta, ana gövde (1) üzerinde sicaklik alicilari ile beraber nabiz ölçer sensörler (5) ve solunum sensörleri (6) yer almaktadir. Bebek veya çocuklarin boyundan karotis arterler, kasik bölgesinden femoral arterler ve kalbin üzerinden kalp tepe atimi ve nabiz sayimi yapan nabiz ölçer sensörler (5); gögüs duvari üzerinden solunum sayisi ve derinligini saptayan solunum sensörleri (6) ile bebek veya çocugun kalp ritim (nabiz) ve solunum bilgisi sürekli olarak

Claims (25)

    ISTEMLER
  1. Bulus konusu bebek sogutucu koruyucu koza olup, özelligi; ana gövde (1), hava kanallari (2), hava delikleri (3), isiölçer sensörler (4), nabiz ölçer sensörler (5), solunu sensörleri (6), hava girisi (7), sogutucu modül (8), veri girisi ve monitörizasyon için dokunmatik ekran (9), isikli alarm (10), sesli alarm hoparlörü (11), elektrik girisi ve batarya (12), islemci (13), hafiza karti (14), wi-fi ve bluetooth alici vericisi (15) ve kapüsonlu karakterize edilebilen yapisi ile EEG (elektroensefalografi) sensörleri (16), kapüson kismi (17) içermesidir.
  2. . Istem 1'de bahsedilen bebek sogutucu koruyucu koza olup, özelligi; bebek veya çocugun ekstremiteler hariç gövde yüzeyinin örtülmesi ve sogutulmasi ile bebegin vücut isisini düsüren, ekstremite arterlerinde herhangi bir vazokonstrüksüyon etki olusturmayan ve dolayisiyla bebegin el ve ayaklarinda morluklar olusmasini engelleyen ana gövde (1) içermesidir.
  3. Istem 1 veya ?ye göre ana gövde (1) olup, özelligi; elbise, tulum gibi bebek veya çocugun kol ve bacaklarindan kolaylikla giydirilerek ön tarafindan cirt- cirtli, lastikli, dügmeli, geçmeli sekillerde kapatilabilmesidir.
  4. Istem 1'de bahsedilen bebek sogutucu koruyucu koza olup, özelligi; ana gövde (1) içinde soguk havanin etkin bir sekilde dolasmasini saglayan hava kanallari (2) içermesidir.
  5. Istem 1'de bahsedilen bebek sogutucu koruyucu koza olup, özelligi; ana gövde (1) içinde hava kanallarinda (2) dolasan soguk havanin vücut yüzeyine esit dagilmasini saglayan hava delikleri (3) içermesidir.
  6. Istem 1'de bahsedilen bebek sogutucu koruyucu koza olup, özelligi; bebek veya çocuklarin koltuk altina ve kasik bölgesine denk gelen tüm kisimlarinda vücut isisinin daha kolay tahliye edilmesini saglayan isi iletim katsayisi yüksek malzemelerden olusmasidir.
  7. 7. Istem 1'de bahsedilen bebek sogutucu koruyucu koza olup, özelligi; bebek veya çocuklarin koltuk alti ve perine bölgesinden isi ölçümü yapan isiölçer sensörler (4) içermesidir.
  8. 8. Istem 1' de bahsedilen bebek sogutucu koruyucu koza olup, özelligi; bebek veya çocuklarin boynundan karotis arterlerin ölçümünü, kasik bölgesinden femoral arterlerin ölçümünü ve kalbin üzerinden kalp tepe atimini ve nabiz sayimini yapan nabiz ölçer sensörler (5) içermesidir.
  9. 9. Istem 1' de bahsedilen bebek sogutucu koruyucu koza olup, özelligi; gögüs duvari üzerinden solunum sayisini ve derinligini saptayan solunum sensörleri (6) içermesidir.
  10. 10.Istem 1'de bahsedilen bebek sogutucu koruyucu koza olup, özelligi; ana gövde (1) içine soguk hava dolmasini saglayan ve hava girisini saglayan hava girisi (7) içermesidir.
  11. 11.Istem 1'de bahsedilen bebek sogutucu koruyucu koza olup, özelligi; buz kasetlerinden ve iyonizerden soguk hava saglayan sogutucu modül (8) içermesidir.
  12. 12.Istem 1' de bahsedilen bebek sogutucu koruyucu koza olup, özelligi; tüm ayarlarin yapilmasini, veri girisinin yönetilmesini saglayan, ayni zamanda bebek sogutucu koruyucu kozada olusturulan tüm verilerin bir kullanici ara yüzüyle birlikte doktor, ebeveyn ve operatöre sunulmasini saglayan veri girisi ve monitörizasyon için dokunmatik ekran (9) içermesidir.
  13. 13.Istem 1' de bahsedilen bebek sogutucu koruyucu koza olup, özelligi; ates ve diger yasamsal parametrelerde (kalp atim sayisi, nabiz, solunum sayisi) kritik limitler asildiginda isikli uyari veren isikli alarm (10) içermesidir.
  14. 14.Istem 1' de bahsedilen bebek sogutucu koruyucu koza olup, özelligi; ates ve diger yasamsal parametrelerde (kalp atim sayisi, nabiz, solunum sayisi) kritik limitler asildiginda sesli uyari veren sesli alarm hoparlörü (11) içermesidir.
  15. 15.Istem 1' de bahsedilen bebek sogutucu koruyucu koza olup, özelligi; sistemin enerji ihtiyacinin karsilandigi elektrik girisi ve batarya (12) içermesidir.
  16. 16. Istem 1'e göre konusu bebek sogutucu koruyucu koza olup, özelligi; sistemi kontrol eden yapay zekânin bulundugu islemci (13) içermesidir.
  17. 17.Istem 1' de bahsedilen bebek sogutucu koruyucu koza olup, özelligi; tüm verilerin depolandigi hafiza karti (14) içermesidir.
  18. 18.Istem 1' de bahsedilen bebek sogutucu koruyucu koza olup, özelligi; ates ve diger yasamsal parametrelerin (kalp atim sayisi. nabiz, solunum sayisi), önceden belirlenmis sinir degerler asildiginda, istenirse anlik olarak tüm verilerin gönderebilmesine imkan saglayan wi-fi bluetooth alici vericisi (15) içermesidir.
  19. 19. Istem 1' de bahsedilen bebek sogutucu koruyucu koza olup, özelligi; alin ve bas kismini da kapsayacak sekilde, fileli ve Iastikli esnek yapida kapüson kisminin (17) içerisinde bulunan, epilepsi esigi düsük bebek ve çocuklar için febril konvülziyonlarin (atese bagli havale) önlenmesi amaci ile EEG (elektroensefalografi) kaydi yapan, EEG (elektrosefalografi) sensörleri (16) içermesidir.
  20. 20.Önceki istemlerden herhangi birine göre bebek sogutucu koza olup, özelligi; ana gövde (1) üzerinde bulunan alicilar ile birlikte çalisarak soguk havanin sicakligini ayarlayabilen, gövde yüzeyinde özellikle koltuk alti ve perine bölgesindeki sicaklik degeri ve ana gövde (1) içinde hava sicakligi ölçebilen, bu sayede kullanicinin tedavi amaçli sicaklik ayarini yapmasini saglayan ve degerleri sabit tutabilen soguk hava saglayici sogutucu modül (8) içermesidir.
  21. 21.Önceki istemlerden herhangi birine göre bebek sogutucu koza olup, özelligi; herhangi biri islandiginda yanlis ölçüm degerinin önlenmesi için, sisteme uyari vererek devre disi kalan, islanan sensörlerin kurulanmasi ve otomatik kalibrasyonu sonrasi tekrardan devreye girebilen isiölçer sensörler (4) içermesidir.
  22. 22.Önceki istemlerden herhangi birine göre bebek sogutucu koza olup, özelligi; giydirildigi bebek veya çocugun tedavi süresince durumunu yansitan sensörlerin bilgilerinin, tedavi asamalarinin takibini yapan doktor, operatör veya saglik çalisani tarafindan tüm mekanizmanin kablosuz iletisim altyapisini kullanarak uzaktan kontrol edilip izlenebilmesini saglayan soguk hava saglayici sogutucu modül (8) içermesidir.
  23. 23.Önceki istemlerden herhangi birine göre bebek sogutucu koza olup, özelligi; bebek ya da çocugun transportu sirasinda da sogutma ve veri kaydi islemini sürdürebilmesini, atesli çocugun basinda beklenmesi zorunlulugunu ortadan kaldirarak ebeveynlere kullanim kolayligi saglayacak sekilde sistemin bebek ya da çocugun uyumasi sirasinda da sogutma ve veri kaydini sürdürebilmesini saglayan kablosuz iletisimli uyari sistemine sahip olmasidir.
  24. 24.Önceki istemlerden herhangi birine göre bebek sogutucu koza olup, özelligi; bebek sogutucu koruyucu kozanin hastane servis, acil ve yogun bakim ünitelerinde küvöz, açik yatak ya da besikte yatan bebek veya çocuklarda da kullanimina uygun olmasini saglayan, küvöz veya açik yatak ünitelerinin monitör ve yazilimlari ile uyumlu çalisacak islemci (13) ve wi-fi bluetooth alici vericisi (15) içermesidir.
  25. 25.Yukaridaki istemlerden bagimsiz olarak alternatif yapilanmali bebek sogutucu koza olup, özelligi; her boy ve ebata, her yasa uygun olarak üretilebilen kapüson kismini (17') içermemesi ile karakterize edilmesidir.
TR2017/10163A 2017-07-11 2017-07-11 Bebek soğutucu koruyucu koza TR201710163A2 (tr)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
TR2017/10163A TR201710163A2 (tr) 2017-07-11 2017-07-11 Bebek soğutucu koruyucu koza

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
TR2017/10163A TR201710163A2 (tr) 2017-07-11 2017-07-11 Bebek soğutucu koruyucu koza

Publications (1)

Publication Number Publication Date
TR201710163A2 true TR201710163A2 (tr) 2019-02-21

Family

ID=67955640

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
TR2017/10163A TR201710163A2 (tr) 2017-07-11 2017-07-11 Bebek soğutucu koruyucu koza

Country Status (1)

Country Link
TR (1) TR201710163A2 (tr)

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US10179064B2 (en) WhipFlash [TM]: wearable environmental control system for predicting and cooling hot flashes
JP7026953B2 (ja) 鼓膜温度を測定するように構成された携帯型生理学的モニタ
KR102607346B1 (ko) 휴대용 생리 모니터
US8073535B2 (en) Radiant energy derived temperature(s)
CN104757947A (zh) 一种婴幼儿可穿戴式多生理参数智能监护设备
US20140323818A1 (en) Wireless Physiological Monitoring Device
JP2007530154A (ja) 非侵襲温度モニターデバイス
KR100647905B1 (ko) 수면 환경 제어 시스템 및 그 방법
CN215457923U (zh) 远程儿童睡眠监测设备
Abdelmoghith et al. IoT-based healthcare monitoring system: bedsores prevention
US20230072604A1 (en) System and method for mitigating side effects of chemotherapy
Lin et al. Thermoregulation and subjective thermal perception of N95 respirator users: Influence of significant workloads
El-Aziz et al. Real time monitoring and control of neonatal incubator using IOT
TR201710163A2 (tr) Bebek soğutucu koruyucu koza
Zhang et al. ModHera: A modular kit for parents to take care babies
Suprihatin et al. The Effectiveness of Nesting and Lighting in Physiological Function for Low Birth Weight Babies in Sidoarjo
Sund-Levander et al. Accuracy when assessing and evaluating body temperature in clinical practice: Time for a change
CN105232006A (zh) 一种护理用婴幼儿体温检测报警系统
Suresh et al. Neonatal monitoring system
TW202141524A (zh) 健康管理系統和健康管理方法
WO2020036565A2 (en) A onesie to use in the treatment of jaundice in newborns according to the measured bilirubin level
Foley Clinical measurement
Garde et al. Home oxygen in neonatal chronic lung disease
CN205338930U (zh) 一种网络临床试验管理系统
Medehal et al. Portable Smart Neonatal Incubator with Improvised Alarm System