TR201619035A2 - Bi̇r görüntü aktarma si̇stemi̇ - Google Patents

Bi̇r görüntü aktarma si̇stemi̇ Download PDF

Info

Publication number
TR201619035A2
TR201619035A2 TR2016/19035A TR201619035A TR201619035A2 TR 201619035 A2 TR201619035 A2 TR 201619035A2 TR 2016/19035 A TR2016/19035 A TR 2016/19035A TR 201619035 A TR201619035 A TR 201619035A TR 201619035 A2 TR201619035 A2 TR 201619035A2
Authority
TR
Turkey
Prior art keywords
image
lens
computer
micro
glasses
Prior art date
Application number
TR2016/19035A
Other languages
English (en)
Inventor
Acigöz Canan
Original Assignee
Canan Acigoez
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Canan Acigoez filed Critical Canan Acigoez
Priority to TR2016/19035A priority Critical patent/TR201619035A2/tr
Publication of TR201619035A2 publication Critical patent/TR201619035A2/tr

Links

Landscapes

  • Measurement Of The Respiration, Hearing Ability, Form, And Blood Characteristics Of Living Organisms (AREA)

Abstract

Buluş, bir kişinin gözünden diğer kişilere görüntü aktarılmasını sağlayan bir görüntü 5 aktarıcı sistem olup, özelliği; lens (2) üzerine konumlandırılmış, aldığı görüntüyü bilgisayar (9) ileten mikro kamera (3), lens (2) üzerine konumlandırılmış, bilgisayardan aldığı görüntüyü kişinin gözü içerisindeki retinasına yansıtarak görüntünün sanal olarak görüntülenebilmesini sağlayan mikro projektör (4), lens (2) üzerine konumlu, bilgisayar (9) ile lens (2) arasındaki bağlantıyı sağlayan mikro devre (7), alınan görüntü ve ses 10 datalarının bilgisayar (9) içerisine kaydedilmesini sağlayan yazılım (10), görüntüyü aktaracak ve alacak kişilerin eşleştirilmesini sağlayan referans kodu (11) içermesi ile karakterize edilmesidir

Description

TARIFNAME BIR GÖRÜNTÜ AKTARMA SISTEMI Teknolojik Alan: Bulus, dizi, film, belgesel, reklam Çekimleri, sosyal medya gibi eglence sektörlerinde, sivil savunma ve askeri alanlarda, kisilerin iletisime geçme araci olarak kullanilabilecek, görüntü ve ses aktarim ve alimi yapabilen bir görüntü aktarma sistemi hakkindadir.
Teknigin Bilinen Durumu: Günümüzde gözlük ve lensler, görme rahatsizliklari bulunan bireyleri, bu rahatsizliklarini gidermek amaci ile kullanilmaktadir. Yüzyillardir, bireyler görme rahatsizliklarini gidermek için gözlük kullanmaktadirlar. Sonrasinda bu rahatsizliklarin giderilmesi adina kontak lensler icat edilip günümüze dek gelistirilmislerdir.
Günümüzde gözlük ve lensler eglence sektöründe de kullanilmaktadir. Örnegin sanal gerçeklik gözlükleri, kullanicilarina sundugu sanal dünya ile kullanicilarinin daha eglenceli zaman geçirmesine olanak tanimaktadir. 3 boyutlu gösteren gözlük ve lensler, bir görüntüyü 3 boyutlu görebilmeyi saglamak adina yine eglence sektöründe kullanilmaktadir.
Teknigin bilinen durumunda, gözlüklere eklenmis kamera donanimlari bulunmaktadir.
Casus gözlükler olarak adlandirilan bu gözlükler bir kisinin gördügü görüntü, bir kamera içerine kaydedilebilmektedir. Sonrasinda bilgisayar veya herhangi bir görüntü oynatici vasitasiyla kaydedilen bu görüntü izlenebilmektedir. Teknigin bilinen bu durumunun en büyük dezavantaji, bu görüntünün ayni anda herhangi bir görüntü bagdastirici veya kisilerin gözlük veya lenslerine canli olarak aktarilamamasidir.
Günümüz teknolojisi düsünüldügünde, herhangi bir bilgi veya görüntüye ulasmak oldukça hizli olarak gerçeklestirilebilmektedir.
Türk Patent Enstitüsü kayitlarinda bahsi geçen TR2010/O4668 basvuru numarali patent dokümaninda “Bu bulus, basta araç altlari olmak üzere gözle görülmesi veya ulasilmasi zor olan her yeri (insan vücudunun giremedigi dar yerler, magaralar, yikilan ve dogal afet aninda çöken yapilarda girilemeyen yerler, çukurlar, boru içleri, mobilya altlari ya da arkalari, insan boyunu asan yükseklikteki araç üstleri vb . ) görmek, kontrol etmek, aramak ve/veya incelemek amaciyla kullanilan kamerali görüntüleme cihazi olup, özelligi; 360 derece hareket kabiliyetine sahip kamera (3), motor, üzerindeki dügmeler (7) vasitasiyla motoru kontrol eden ve böylece kameranin (3) istenilen sekilde dönmesini saglayan joystick (1), bahsedilen joystick (1) kisminda konumlanan aydinlatma lambasi (5) ve lamba kontrol dügmesi (9), sarj olabilen batarya, hareket kolayligi saglayan tekerlek (8), teleskopik gövde (2), dirsek dayama kismi (4), gözlük kablosu girisi olarak da kullanilan sarj yeri (10) ve kamera görüntülerini kullaniciya aktaran gözlük içermesidir.” ifadelerine yer verilmektedir.
Bahsi geçen bulus, görüntü alabilen bir gözlüge sahip araç alti kamera sistemi yapilanmasi hakkindadir.
Yine Türk Patent Enstitüsü kayitlarinda bahsi geçen TR2012/ 11696 numarali patent dokümaninda “Mevcut bulusla gelistirilen, stereoskopik ve oto-stereoskopik görüntülerin süper çoklu görüntülere dönüstüren görüntüleme sistemi, her bir göze en az ikiser farkli görüntü gönderecek biçimde en az dört farkli görüntü olusturan en az bir görüntüleme cihazini (D), her bir göze farkli görüntüler gönderilecek sekilde görüntüleme cihazindan (D) gönderilen görüntüleri tiltreleyen en az bir birinci filtreyi (F1, F4) ve izleyicinin korneasi (l) üzerine takilmaya uygun olan, her bin her bir göze gönderilen farkli görüntülen her bir görüntü gözbebeginin farkli noktasina gönderilecek sekilde Iiltreleyen en az ikiser adet ikinci filtreyi (F2, F3) içeren en az bir kontakt lens (L) çiftim içermektedir.” ifadelerine yer verilmistir.
Bahsi geçen bulus çoklu görüntüleme yöntemi ile üç boyutlu görüntüleme sistemine sahip lens hakkindadir.
Yine Türk Patent Enstitüsü kayitlarinda bahsi geçen TR2015/01513 basvuru numarali patent dokümaninda “Internet üzerinden "canli yayinda gerçek iletisim sistemi" ile interaktif satis, pazarlama egitim ve tanitim paketinin amaci; dünya ticaretinde yer alan satici sahis ve firmalarin ürün ve hizmetlerinin, gayrimenkul, hava, kara ve deniz tasitlarinin interaktif satisi; üniversitelerin, turizm sirketlerinin, saglik kuruluslarinin sanat, kültür, saglik ve turizm amaçli tanitimlarini, egitim kurumlarinin, egitim hizmetlerini, giyilebilir teknoloji ürünleri (canli yayin yapabilen gözlükler, ip kameralar, mikrofonlar vb.) kullanarak saglamaktirBulus, pakette yer alan ödeme sistemindeki tahsilatin, saticiya, tanitimciya ve bulus sahibine gelir olarak yansitilmasi modeline sahiptir.” ifadelerine yer verilmektedir.
Bahsi geçen bulus, reklam ve satis amaçli kullanilan gözlüklere yerlestirilen gizli bir mikrofon ve kamera ile canli yayin hizmeti hakkindadir.
Teknigin bilinen durumunun asildigi, teknik anlamda fayda saglayan, görüntü ve ses aktarabilen yeni bir gözlük ve lens yapilanmasina ihtiyaç duyulmaktadir.
Bulusun Tanimi: Bulus teknigin bilinen durumunun asildigi, günümüz teknolojisine uygun olan, görüntü ve sesin istenilen kisiler tarafindan alinabilmesini saglayan yeni bir görüntü aktarma sisteini hakkindadir.
Bulusun amaci, bir kisinin gözünün gördügü bir görüntünün baska bir kisinin gözüne canli olarak aktaran bir görüntü aktarma sistemine olanak saglamaktir.
Bulusun bir diger amaci, istenilen kisiler arasinda görüntü paylasimi yapan, çok görüntülemeye izin veren yeni bir görüntü aktarma sistemine olanak saglamaktir.
Bulusun bir diger amaci, istenilen kisiler arasinda canli olarak ses paylasimi yapabilen yeni bir görüntü aktarma sistemine olanak saglamaktir.
Bulusun bir diger amaci, kisilerin gördükleri görüntünün bilgisayar veya herhangi bir görüntü kaydedici üzerine kaydedilebilecegi yeni bir görüntü aktarma sistemine olanak saglamaktir.
Bulusun bir diger amaci, istenildiginde devre disi birakilabilen mikrofon ve hoparlöre sahip yeni bir görüntü aktarma sistemine olanak saglamaktir.
Bulusun bir diger amaci, istenildiginde herhangi bir görüntünün resminin çekilmesine olanak saglayan yeni bir görüntü aktarma sistemine olanak saglamaktir.
Bulusun bir diger amaci, bilgisayar ve internet destekli olarak kod yönetiminin gerçeklestirildigi yeni bir görüntü aktarma sistemine olanak saglamaktir.
Bulusun bir diger amaci, film, dizi, belgesel ve reklam çekimlerinde kullanilabilecek, sosyal medya üzerindeki paylasimlara farklilik getirecek yeni bir görüntü aktarma sistemine olanak saglamaktir.
Sekillerin Açiklanmasi: Bulus, ekte bulunan sekiller atifta bulunularak anlatilacaktir. Bulus konusu, söz konusu sekillerin kapsami ile sinirlandirilmamalidir. Söz konusu sekillere atifta bulunulma amaci sadece tarifname ve istemlerin anlatimini güzellestirmek ve anlasilirligini mümkün oldugunca artirmaktir. Bu sekiller; Sekil 1 Bulustaki lensin yandan görünümüdür.
Sekil 2 Bulustaki lensin önden görünümüdür.
Sekil 3 Bulustaki gözlügün önden görünümüdür.
Sekil 4 Bulusta kullanilan bilgisayar ve yazilimin temsili görünüsüdür.
Bu bulusun anlasilmasina yardimci olacak sekiller ekli resimde belirtildigi gibi numaralandirilmis olup isimleri ile beraber asagida verilmistir.
Referanslarin Açiklanmasi: Mikro kamera Mikro projektör Mikro hoparlör Mikro mikrofon Mikro devre Gözlük Bilgisayar Yazilim Referans kodu Bulusun Açiklanmasi: Bulus temel olarak, bireylerin kornea (1) üzerine yerlestirmek sureti ile gözlerine taktiklari, üzerinde mikro kamera (3), mikro projektör (4), mikro hoparlör (5), mikro mikrofon (6), mikro devre (7) buluiiduraii lens (2) ve sisteininde referans koduna (11) sahip bir yazilim (10) barindiran bilgisayardan (9) meydana gelmektedir. (Sekil - 1, Ayrica bulus, lensler (2) haricinde gözlüklere de (8) uygulanabilmektedir. (Sekil - 3) Bulusun Detayli Açiklanmasi: Bulus, bir kisinin gördügü bir görüntüyü baska bir kisinin gözüne aktaran bir görüntü aktarma sistemidir. Lens (2) ve gözlüklere (8) uyarlanabilmektedir.
Bulusun lens (2) içeren kullaniminda; sag ve sol lens (2) üzerine yerlestirilmis mikro kamera (3) yer almaktadir. Bu mikro kameralar (3) sag göz ve sol göz konumlarindan görüntü alarak bilgisayara (9) iletir. Bilgisayar (9) üzerinde sag ve soldan alman görüntü 3 boyutlu tek görüntüye çevrilebilir.
Bulusta lens (2) üzerinde yer alan mikro mikrofon (6) çevredeki sesleri alarak bilgisayara (9) iletmektedir.
Bulusun çalisma prensibi söyledir; lens üzerinde yer alan mikro kameralar (3) görüntüleri bilgisayara (9) aktarir. Bilgisayar (9) üzerindeki yazilim (10) vasitasi ile bu görüntü baska kullanicilar ile paylasilir. Görüntüyü paylasan kullanicilara yazilim tarafindan bir referans kodu (1 l) verilir. Bu referans kodunu (1 1) kendi yazilimlarina (10) giren kullanicilar, görüntüyü kendilerine alabilirler. Görüntü alma islemi bilgisayar (9) üzerinde kayitli olan görüntünün mikro projektörlere (4) aktarilmasi ile gerçeklestirilir. Mikro projektörler (4) görüntüyü göz içerindeki retinaya yansitacak, bu sekilde kullanicilarin sanal bir görüntü görmesini saglayacaktir. Ayrica ses alma ve ses gönderme islemleri mikro mikrofon (6) ve mikro hoparlör (5) yardimi ile gerçeklesmekte, istenildiginde yazilim (10) araciligi ile iptal edilebilmektedir. Lens (2) üzerinde yer alan mikro devre (7), lensin (2) yazilim ile baglantisini saglamaktadir.
Söz konusu bulus, gözlüklere (8) de uygulanabilir olup, yine gözlük (8) üzerinde yer alan mikro kamera (3), mikro projektör (4), mikro hoparlörün (5) bir mikro devre (7) sayesinde bilgisayar (9) ile iliskilendirilmesinden meydana gelmektedir.
Bulusta yer alan bilgisayar (9) bir tablet: akilli telefon veya laptop da olabilmektedir.
Yazilim (10) bu sistemler ile de kullanilabilir olmaktadir.
Dolayisi ile bulus, bir kisinin gözünden diger kisilere görüntü aktarilmasini saglayan bir görüntü aktarici sistem olup, özelligi; lens (2) üzerine konumlandirilmis, aldigi görüntüyü bilgisayar (9) ileten mikro kamera (3), lens (2) üzerine konumlandirilmis, bilgisayardan aldigi görüntüyü kisinin gözü içerisindeki retinasina yansitarak görüntünün sanal olarak görüntülenebilmesini saglayan mikro projektör (4), lens (2) üzerine konumlu, bilgisayar (9) ile lens (2) arasindaki baglantiyi saglayan mikro devre (7), alinan görüntü ve ses datalarinin bilgisayar (9) içerisine kaydedilmesini saglayan yazilim (10), görüntüyü aktaracak ve alacak kisilerin eslestirilmesini saglayan referans kodu (11) içermesi ile karakterize edilmesidir.
Ayrica bulus, bahsedilen bir görüntü aktarici sistem gözlükler (8) için de kullanilabilir olup, bulusta yer alan mikro hoparlör (5) ve mikro mikrofonu (6) istege göre açip istege göre kapatan bir yazilim (10) içermektedir.
Bulusta ses alma ve gönderme gibi islemler harici mikrofon ve hoparlörler ile yapilabilir. Görüntüler harici ekran üzerine de gönderilip orandan da izlenebilir.

Claims (3)

ISTEMLER
1- Bulus, bir kisinin gözünden diger kisilere görüntü aktarilmasini saglayan bir görüntü aktarici sistem olup, özelligi; lens (2) üzerine konumlandirilmis, aldigi görüntüyü bilgisayar (9) ileten inikro kamera (3), lens (2) üzerine konumlandirilmis, bilgisayardan aldigi görüntüyü kisinin gözü içerisindeki retinasma yansitarak görüntünün sanal olarak görüntülenebilmesini saglayan mikro projektör (4), lens (2) üzerine konumlu, bilgisayar (9) ile lens (2) arasindaki baglantiyi saglayan mikro devre (7), alinan görüntü ve ses datalarinin bilgisayar (9) içerisine kaydedilmesini saglayan yazilim (10), görüntüyü aktaracak ve alacak kisilerin eslestirilmesini saglayan referans kodu (11) içermesi ile karakterize edilmesidir.
2- lstem 1'de bahsedilen bir görüntü aktarici sistem olup, özelligi; gözlükler (8) için de kullanilabilir olmasidir.
3- Istem l”de bahsedilen bir görüntü aktarici sistem olup, özelligi; bulusta yer alan mikro hoparlör (5) ve mikro mikrofonu (6) istege göre açip istege göre kapatan bir yazilim (10) içennesidir.
TR2016/19035A 2016-12-21 2016-12-21 Bi̇r görüntü aktarma si̇stemi̇ TR201619035A2 (tr)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
TR2016/19035A TR201619035A2 (tr) 2016-12-21 2016-12-21 Bi̇r görüntü aktarma si̇stemi̇

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
TR2016/19035A TR201619035A2 (tr) 2016-12-21 2016-12-21 Bi̇r görüntü aktarma si̇stemi̇

Publications (1)

Publication Number Publication Date
TR201619035A2 true TR201619035A2 (tr) 2017-01-23

Family

ID=67000831

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
TR2016/19035A TR201619035A2 (tr) 2016-12-21 2016-12-21 Bi̇r görüntü aktarma si̇stemi̇

Country Status (1)

Country Link
TR (1) TR201619035A2 (tr)

Similar Documents

Publication Publication Date Title
WO2016091030A1 (zh) 透过式增强现实近眼显示器
US20080125218A1 (en) Method of use for a commercially available portable virtual reality system
TW200416413A (en) Image display device
CN102540464A (zh) 提供环绕视频的头戴式显示设备
JP7361381B2 (ja) 体験共有システム
US10582184B2 (en) Instantaneous 180-degree 3D recording and playback systems
Jones et al. Head mounted displays and deaf children: Facilitating sign language in challenging learning environments
Gallagher et al. Making and viewing stereoscopic surgical videos with smartphones and virtual reality headset
US20160286195A1 (en) Engine, system and method for providing three dimensional content and viewing experience for same
Cho et al. Effects of stereoscopic movies: The positions of stereoscopic objects and the viewing conditions
Pfeil et al. Bridging the socio-technical gaps in body-worn interpersonal live-streaming telepresence through a critical review of the literature
WO2016078354A1 (zh) 全视角三维立体影像采集、显示方法及系统
CN109996060A (zh) 一种虚拟现实影院系统及信息处理方法
Novy Computational immersive displays
TR201619035A2 (tr) Bi̇r görüntü aktarma si̇stemi̇
CN110600141A (zh) 一种基于全息影像技术的融合仿生机器人远程关怀系统
Kosch et al. Exploring the optimal point of view in third person out-of-body experiences
Chiba et al. Transparent mask: Face-capturing head-mounted display with IR pass filters
Antonopoulou Situated Knowledges and Shifting Grounds: Questioning the reality effect of high-resolution imagery
WO2018216213A1 (ja) コンピュータシステム、パビリオンコンテンツ変更方法及びプログラム
Aiordăchioae Eyewear-based system for sharing first-person video to remote viewers
TR201701744A2 (tr) Farkli açilara sahi̇p görüntü aktarimli eğlence si̇stemi̇
Prakoso et al. Designing Stereoscopic Animation for Bromo Tengger National Park Virtual tour as Alternative for Conservation Education in Pandemic Era
CN204614400U (zh) 一种全息幻影成像球
Regalbuto Remote Visual Observation of Real Places through Virtual Reality Headsets