TR201618481A2 - Banknotlari, çekleri̇ ve senetleri̇ koruma ve sahteci̇li̇ği̇ önleme si̇stemi̇ - Google Patents

Banknotlari, çekleri̇ ve senetleri̇ koruma ve sahteci̇li̇ği̇ önleme si̇stemi̇ Download PDF

Info

Publication number
TR201618481A2
TR201618481A2 TR2016/18481A TR201618481A TR201618481A2 TR 201618481 A2 TR201618481 A2 TR 201618481A2 TR 2016/18481 A TR2016/18481 A TR 2016/18481A TR 201618481 A TR201618481 A TR 201618481A TR 201618481 A2 TR201618481 A2 TR 201618481A2
Authority
TR
Turkey
Prior art keywords
document
information
checks
website
code
Prior art date
Application number
TR2016/18481A
Other languages
English (en)
Inventor
Kafas Abdurrahman
Original Assignee
Kafas Abdurrahman
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Kafas Abdurrahman filed Critical Kafas Abdurrahman
Priority to TR2016/18481A priority Critical patent/TR201618481A2/tr
Publication of TR201618481A2 publication Critical patent/TR201618481A2/tr

Links

Abstract

Buluş; banknotların, çeklerin ve senetlerin doğrulanma ve onaylanma işlemlerinde kullanılan, sahte banknot ve çek basımını önleyen, gerçek sahibi tarafından hazırlanmayan veya üzerinde değişiklik, tahrifat yapılarak düzenlenen çeklerin ve senetlerin kullanılmasını önleyen, banknotları, çekleri ve senetleri koruyan ve sahteciliği önleyen sistem (1) ile ilgilidir.

Description

TARIFNAME BANKNOTLARI, ÇEKLERI VE SENETLERI KORUMA VE SAHTECILIGI ONLEME Teknik Alan Bulus; banknotlarin, çeklerin ve senetlerin dogrulanma ve onaylanma islemlerinde kullanilan, sahte banknot ve çek basimini önleyen, gerçek sahibi tarafindan hazirlanmayan veya üzerinde degisiklik, tahrifat yapilarak düzenlenen çeklerin ve senetlerin kullanilmasini önleyen, banknotlari, çekleri ve senetleri koruma ve sahteciligi önleme sistemi ile ilgilidir.
Ayrica bulus ile kisilerin ödeyebileceginden daha fazla miktarlarda çek veya senet hazirlamasi önlenmektedir.
Teknigin Bilinen Durumu Geçmisten günümüze kisiler, bir ürün veya hizmet aldiktan sonra ödemelerinin birçogunu nakit ödemek yerine ileri bir tarihte yapabilmek için çek veya senet kullanmaktadir. Çek; bir alacagin veya önceden bankaya yatirilmis paranin tamaminin veya bir kismini kendi veya baskasi adina hemen ödenmesi için bankaya hitaben yazilan ödeme emridir. Çek, bankalar tarafindan kisilere belli kosullar saglandiktan sonra düzenlenmektedir. Ayrica çek için kanunlarda koruyucu hüküm bulunmasindan dolayi kisilere güven vermektedir.
Mevcut teknikte; kisiler veya firma sahipleri ellerinden nakit para çikarmamak için çek kullanabilmektedir. Fakat bu çekler kötü niyetli kisilerin eline geçebilmekte ve sahtecilige konu olabilmektedir. Düzenlenmis olan çek üzerinde degisiklik veya tahrifat yapilabilmektedir. Bunlar çogu zaman tespit edilememektedir. Senet, çek veya banknotta yer alan imza taklit veya inkar edilebilmektedir.
Mevcut teknikte; kisiler veya firma sahipleri karsi tarafi oyalamak veya farkli amaçlarla karsiliksiz çek verebilmektedir. Bu da hem karsiliksiz çeki yazan kisileri/firma sahiplerini hem de çeki alan kisileri zor duruma düsürmektedir.
Karsiliksiz çeki hazirlayan kisilere veya firma sahiplerine kanun hükümleri dahilinde yaptirimlar yapilmaktadir. Fakat bu yaptirimlar çok fazla caydirici olmamaktadir.
Mevcut teknikte; kullanilan diger bir ödeme sekli de senettir. Senet, bir vakanin deIiIini teskil etmek üzere bir kisi (veya kurum) tarafindan imzalanan (veya inkar edilmez sekilde onaylanan) ve imzalayanin aleyhine delil teskil eden yazili belgedir.
Senet, kirtasiyelerden dahi temin edilebilmektedir. Senetler, kanun hükmü ile korunmaktadir, fakat her yerden temin edilebildikleri için üzerindeki yazilar kopyalanabilmekte veya üzerinde tahrifat yapilabilmektedir.
Ayrica senedin kenar kisminda senet disi alan bulunmaktadir. Senet kenar kismindaki bu alana taraflar, aralarinda yaptiklari sözlesmedeki kosullari yazmaktadir. Ancak senet kenarinda bulunan bu alan senetten ayrilabilmektedir. Bu da kötü niyetli olan kisilerin senet üzerindeki sözlesme kosullarini yok sayabilmesine olanak saglamaktadir. Yapilan bu kötü niyetli davranis her zaman kanitlanamamakta ve diger tarafin magdur olmasina neden olmaktadir.
Mevcut teknikte; senedin tamamen el ile yaziliyor olmasi, borçlusunun kimligi konusunda sorunlar yasanmasina neden olabilmektedir.
Mevcut teknikte; banknotlarda sahtecilik islemlerine çok fazla rastlanmaktadir. Sahte banknot basiminin ve kullaniminin önlenmesi için birçok düzenleme yapilmistir. Bu düzenlemelerin yani sira kisilere sahte banknot ile gerçek banknotlarin arasindaki farklar da anlatilmistir. Fakat gelisen teknoloji ile yapilan sahte banknotlari orijinallerinden ayirmak neredeyse imkansizlasmistir.
Sonuç olarak yukarida anlatilan olumsuzluklardan dolayi ve mevcut çözümlerin konu hakkindaki yetersizligi nedeniyle, banknotlari, çekleri ve senetleri koruma ve sahteciligi önleme sisteminin yapilmasi gerekli kilinmistir.
Bulusun Kisa Açiklamasi Mevcut bulus, yukarida bahsedilen gereksinimleri karsilayan, tüm dezavantajlari ortadan kaldiran ve ilave bazi avantajlar getiren banknotlari, çekleri ve senetleri koruma ve sahteciligi önleme sistemi ile ilgilidir.
Bulus; bankalar (Ulusal veya Uluslararasi bankalar) ve matbaalar tarafindan olusturulan belgelerin geçerliliginin kontrolü ve dogrulanmasinda entegre islem süreci yürütülerek evrak sahteciliginin 'Önlenmesi için yeni bir yöntem saglamaktadir. Bu yöntem ile çek, senet ve banknotlar korunabilmektedir.
Bulusun öncelikli amaci; evrak düzenlenip verildikten sonra 'üzerinde herhangi bir sahtecilik islemi (degistirme, tahrifat) yapildigi zaman bunun sahte bir evrak oldugunu kabul ederek bu sahteciligin tespit edilmesini saglamaktir. Ilk hazirlama asamasinda çek, senet ve banknot seklinde olan evrak üzerine 'üst bilgi kullanilarak olusturulan benzersiz olan QR kod ve 16 haneli alfa-numerik kod yerlestirilmektedir. Bu kodlar ve sisteme islenen bilgiler sayesinde evrak üzerindeki degistirmeler ve tahrifatlar saptanabilmektedir.
Evrak 'üzerinde sahtecilik islemi yapilip yapilmadigi, evrak 'üzerindeki QR kodun sahteciligi 'önlemek ve evraklari korumak için yapilan uygulama ile okutulmasi ve sistemin bilgileri karsilastirmasi ile tespit edilebilmektedir.
Ayrica bahsedilen uygulamanin indirilemedigi durumlarda veya uygulamada yasanan sorunlarda kullanilmak üzere ikinci bir yöntem olarak sistemin Web sitesine evrak islemi yapilip yapilmadigi anlasilir.
Bulusun amaçlarindan biri; hem evrakin hem de evrakin kenarinda bulunan alana QR kod ve/veya 16 haneli alfa-numerik kod yerlestirerek kötü niyetli kisilerin evrakin kenarinda bulunan alandan kurtularak evrakta sahtecilik yapmasina engel olmaktir.
Ornegin; hem senet 'üzerinde hem de senedin kenarindaki alan üzerinde bulunan QR kod ve/veya 16 haneli alfa-numerik kod ile sisteme senet 'üzerindeki bilgiler tanimlandiginda kötü niyetli olan taraf senedin kenarindaki alani yirtip atsa bile sistem sayesinde dogrulama islemi yapilarak kötü niyet tespit edilebilmekte ve gerekli yaptirimlar yapilabilmektedir.
Bulusun amaçlarindan birisi; asil evrak sahibinin düzenleyebileceginden fazla ve bakiyesini asan miktardan fazla evrak düzenlemesini önlemektir. Ornegin çek sahibi bankada bulunan bakiyesini asan tutarda çek yazdi ve aliciya verdi. Bu durumda alici taraf veya taraflar bankaya gittiklerinde yeterli bakiye olmadigi için magdur olabilmektedir. Bulusumuz ile asil çek sahibinin ödeyebilecegi miktardan fazla çek kesmesi önlenebilmektedir.
Bulusun amaçlarindan birisi de; özellikle çeklerin birden fazla kisi 'üzerinde el degistirirken yasanan olumsuzluklarin önüne geçilmesinin saglanmasidir. Çek kullaniminda “cirolama” diye adlandirilan ve çek üzerine imza yapmak suretiyle çeki bir baskasina aktarma islemi sirasinda yasanan problemlerin bulusla 'Önüne geçilmektedir. Mevcutta cirolama isleminde bir kisi çeki doldurur ve bir baskasina aktarir, aktarilan kisi de cirolayarak bir baskasina çeki iletebilir. Bu sekilde çek birden çok kisi üzerinde el degistirebilir. Ancak bu durumda çekin kimin tarafindan kesildigi ve an itibari ile kimde oldugunun tespiti oldukça problem teskil etmektedir. Bulusumuz ile çeki her cirolayan kisi 'üzerinde bulunan QR kodu ve ya 16 haneli alfa-numerik kodu okutarak çekin o an kimde oldugunun bulunmasi saglanmaktadir. Çek böylelikle kaç defa cirolanmis (imzalanarak baskasina verilmis) kimden kime ulasmis ve an itibari ile nerede algilanabilmektedir.
Bulusun yapisal ve karakteristik özellikleri ve tüm avantajlari asagida verilen sekiller ve bu sekillere atiflar yapilmak suretiyle yazilan detayli açiklama sayesinde daha net olarak anlasilacaktir ve bu nedenle degerlendirmenin de bu sekiller ve detayli açiklama göz önüne alinarak yapilmasi gerekmektedir.
Bulusun Anlasilmasina Yardimci Olacak Sekiller Bu basvurumuza konu olan; “Banknotlari, çekleri ve senetleri koruma ve sahteciligi önleme sistemi” ekli sekillerde gösterilmis olup bu sekiller s'oyledir; Sekil 1: Bulus konusu “Banknotlari, çekleri ve senetleri koruma ve sahteciligi önleme sistemi” ne dair sistemin (1) temsili görüntüsüdür.
Sekil 2: Bulus konusu “Banknotlari, çekleri ve senetleri koruma ve sahteciligi önleme sistemi” ne dair QR kod (2.1) içeren düzenlenen evrakin (2) temsili görüntüsüdür.
Sekil 3: Bulus konusu “Banknotlari, çekleri ve senetleri koruma ve sahteciligi önleme sistemi” ne dair sisteme (1) ait bos evrakin (2) kontrolü ve dogrulanmasi islem adimlarinin diyagramidir.
Sekil 4: Bulus konusu “Banknotlari, çekleri ve senetleri koruma ve sahteciligi önleme sistemi” ne dair sisteme (1) ait evrakin (2) doldurulmasi ve dogrulanmasi islem adimlarinin diyagramidir.
Sekil 5: Bulus konusu “Banknotlari, çekleri ve senetleri koruma ve sahteciligi önleme sistemi” ne dair sisteme (1) ait alicinin (4) evraki (2) isletmesi/bozdurmasi öncesi ön onaylamasi islem adimlarinin diyagramidir.
Sekil 6: Bulus konusu “Banknotlari, çekleri ve senetleri koruma ve sahteciligi önleme sistemi” ne dair sisteme (1) ait yetkili kurumun (7) evrakin (2) dogrulugunu onaylamasi islem adimlarinin diyagramidir. gerekmemektedir. Mevcut bulusu anlamak için gerekli olmayan detaylar ihmal edilmis olabilir. Bundan baska, en azindan büyük ölçüde özdes olan veya en azindan büyük ölçüde özdes islevleri olan elemanlar, ayni numara ile gösterilmektedir.” Parça Referanslarinin Açiklamasi Bu basvurumuza konu olan “Banknotlari, çekleri ve senetleri koruma ve sahteciligi önleme sistemi” baslikli bulusumuz, ekli sekillerde görüldügü gibi numaralandirilmis olup, bu numaralara karsilik gelen parça isimleri asagida belirtilmistir; 1. Sistem 2. Evrak 2.1. QR kod 2.2. 16 haneli alfa-numerik kod 3. Düzenleyen 4. Alici . Sunucu .1. Ana saglayici .2. Uygulama .3. Web site .4. Veri tabani 6. Cihaz 7. Yetkili kurum Islem Adimlarinin Açiklanmasi Bu basvurumuza konu olan “Banknotlari, çekleri ve senetleri koruma ve sahteciligi önleme sistemi” baslikli bulusumuz, ekli sekillerde görüldügü gibi numaralandirilmis olup, bu numaralara karsilik gelen islem adimlari ise asagida verilmistir.
Bos evrakin (2) kontrolüne ve dogrulanmasina ait islem adimlari: 101. Düzenleyenin (3) sunucu (5) araciligiyla cihazina (6) uygulamayi (5.2) indirmesi veya Web sitesine (5.3) girmesi 102. Düzenleyenin (3) pin kodu/sifre belirlemesi 103. Evrak (2) üst bilgisi alinarak olusturulan benzersiz olan QR kodun (2.1) ve 16 haneli alfa-numerik kodun (2.2) basili oldugu evrakin (2) üzerindeki QR kodun (2.1) uygulama (5.2) ile taratilmasi veya Web site (5.3) üzerinde 16 haneli alfa-numerik kodun (2.2) yazilmasi 104. Eger uygulama (5.2) ile tarama isleminden veya Web site (5.3) üzerinden 16 haneli alfa-numerik kodun (2.2) yazilmasindan sonra görüntülenen bilgiler ile evraktaki (2) bilgiler eslesirse ve evrak (2) düzenlenmemisse; sonucun “Bos, kullanilmiyor" olarak görüntülenmesi 105. Eger uygulama (5.2) ile tarama isleminden veya Web site (5.3) üzerinden 16 haneli alfa-numerik kodun (2.2) yazilmasindan sonra görüntülenen bilgiler ile evraktaki (2) bilgiler eslesmezse, evrakin (2) Evrakin (2) doldurulmasina ve dogrulanmasina ait islem adimlari: 201. Düzenleyenin (3) evrak (2) üzerindeki gerekli yerleri doldurmasi 202. Düzenleyenin (3) cihazindaki (6) uygulamayi (5.2) açmasi ve evrak (2) üzerindeki QR kodunu (2.1) taratmasi veya Web site (5.3) üzerinde 16 haneli alfa-numerik kodun (2.2) yazilmasi 203. Düzenleyenin (3) evraki (2) tasdiklemek için pin kodunu/sifresini girmesi ve düzenleyici bilgileri girmesi için sablonun görüntülenmesi 204. Eger düzenleyenin (3) girmis oldugu pin kodu/sifre geçersizse, düzenleyenin (3) sistemi (1) kullanarak evraki (2) güncellenememesi 205. Eger taranan evrak (2) veri tabaninda (5.4) geçerli bir kayda sahip degilse, dogrulamanin basarisiz olmasi ve evrak (2) kaydinin güncellenememesi 206. Düzenleyenin (3) sablonu evrak (2) üzerindeki bilgilerle birebir olacak sekilde doldurmasi 207. Bilgiler sablon üzerine dogru yazildiktan sonra düzenleyenin (3) 208. Evrak (2) kaydi güncellendikten sonra uygulamanin (5.2) veya Web sitenin (5.3) düzenleyene (3) evrakin (2) bir elektronik kopyasini isteyip istemedigini sormasi 209. Düzenleyenin (3) evrak (2) kaydinin bir elektronik kopyasini almasi ve sunucuya (5) kaydedilmesi Alicinin (4) evraki (2) isletmesi/bozdurmasi 'öncesi ön onaylamasina ait islem adimi: 301. Alicinin (4) cihazina (6) uygulamayi (5.2) indirerek kayit olmasi veya Web sitesine (5.3) girmesi 302. Alicinin (4) evrak (2) üzerindeki QR kodunu (2.1) taratmasi veya Web site (5.3) üzerinde 16 haneli alfa-numerik kodun (2.2) yazilmasi 303. Uygulama (2.1) ekraninda veya Web sitede (5.3) “Yetkili kurum”, 304. Alicinin (4) “Alici” seçenegini seçmesi 305. Eger evrak (2) düzenleyen (3) tarafindan olmasi gerektigi gibi dogrulandiysa; uygulamanin (5.2) veya Web sitenin (5.3) evrakin (2) geçerli oldugu bilgisini vermesi ve yetkili kurum (7) tarafindan gerekli görülen bilgilerin gösterilmesi 306. Eger evrak (2) düzenleyen (3) tarafindan olmasi gerektigi gibi dogrulanmadiysa; uygulamanin (5.2) veya Web sitenin (5.3) evrakin (2) geçersiz oldugu bilgisini vermesi ve yetkili kurum (7) tarafindan gerekli görülen bilgilerin gösterilmesi 307. Eger evrak (2) yetkili kurum (7) veya düzenleyen (3) tarafindan iptal edilmisse; uygulamanin (5.2) veya Web sitenin (5.3) evrak (2) iptal edilmis bilgisini vermesi ve yetkili kurum (7) tarafindan gerekli görülen bilgilerin gösterilmesi 308. Eger düzenleyenin (3) bakiyesi yeterliyse, uygulamanin (5.2) veya Web sitenin (5.3) yeterli bakiyeye sahip bilgisini vermesi ve yetkili kurum (7) tarafindan gerekli görülen bilgilerin gösterilmesi 309. Eger düzenleyenin (3) bakiyesi yetersizse, uygulamanin (5.2) veya Web sitenin (5.3) yetersiz bakiyeye sahip bilgisini vermesi ve yetkili kurum (7) tarafindan gerekli görülen bilgilerin gösterilmesi Yetkili kurumun (7) evrakin (2) dogrulugunu onaylamasina ait islem adimi: 401. Yetkili kurumun (7) cihazina (6) uygulamayi (5.2) indirmesi veya Web siteye (5.3) girmesi 402. Yetkili kurumun (7) pin kodu/sifre belirleyerek kayit olmasi 403. Yetkili kurumun (7) evrak (2) üzerindeki QR kodunu (2.1) taratmasi veya Web site (5.3) üzerinde 16 haneli alfa-numerik kodu (2.2) yazmasi 404. Uygulama (2.1) ekraninda veya Web sitede (5.3) “Yetkili kurum”, 405. Yetkili kurumun (7) “Yetkili kurum” seçenegini seçmesi ve onaylama islemini gerçeklestirebilmek için pin kodunu/ sifreyi (tanitici bilgi) girmesi 406. Eger yetkili kurumun (7) girdigi pin kodu/ sifre (tanitici bilgi) geçersizse, yetkili kurumun (7) evrak (2) onaylama islemini gerçeklestirememesi 407. Eger yetkili kurumun (7) girdigi pin kodu/ sifre (tanitici bilgi) geçerliyse, sunucudaki (5) evrak (2) bilgisi ile veri bütünlestirme ile dogrulama yapmasi 408. Eger sunucudaki (5) veri bütünlestirme islemi basarisiz olursa, sistemin (1) onaylamayi reddetmesi ve evraki (2) “Sahte” olarak degerlendirmesi 409. Eger sunucudaki (5) veri bütünlestirme islemi basarili olursa, sistemin (1) yetkili kuruma (7) evrak (2) dogrulugunu onaylamasi için gerekli üst bilgiyi göstermesi 410. Yetkili kurumun (7) uygulamada (5.2) veya Web sitede (5.3) görüntülenen bilgiler ile fiziki evrak (2) üzerindeki bilgileri karsilastirmasi 411. Eger uygulamada (5.2) veya Web sitede (5.3) görüntülenen bilgilerle fiziki evrak (2) üzerindeki bilgiler arasinda farklilik varsa, evrakin (2) alikoyulmasi ve sahteciligin beyan edilmesi 412. Düzenleyen (3) evrakin (2) elektronik kopyasini sunucuya (5) yüklemisse, yetkili kurumun (7) evrak (2) elektronik kopyasini cihazina (6) indirmesi ve nihai dogrulamayi evrak (2) elektronik kopyasi ile fiziki evraki (2) karsilastirarak yapmasi 413. Eger evrak (2) elektronik kopyasi ile fiziki evrak (2) arasinda farklilik varsa, evrakin (2) alikoyulmasi ve sahteciligin beyan edilmesi 414. Karsilastirma sonucunda farklilik bulunmazsa, yetkili kurumun (7) onaylama sürecindeki ana kayda bagli olarak güncellemeyi ilerletmesi 415. Uygulamanin (5.2) veya Web sitenin (5.3) güncelleme sonrasinda yetkili kuruma (7) evrakin durumunu göstermesi 416. Durum bilgisinde herhangi bir olumsuzluk yoksa evrakin (2) onaylanmasi ve isleme konmasi 417. Durum bilgisinde bakiye yetersiz gözüküyorsa, evrakin (2) geri verilmesi Bulusun Detayli Açiklamasi Bu detayli açiklamada, bulus konusu “Banknotlari, çekleri ve senetleri koruma ve sahteciligi önleme sistemi” sadece konunun daha iyi anlasilmasina yönelik olarak ve hiçbir sinirlayici etki olusturulmayacak sekilde açiklanmaktadir.
Ayrica bulusun daha iyi anlasilmasini saglamak için hazirlanan bazi unsurlar ve ya islem adimlari cümle içlerinde anlam bütünlügünü saglamak için degisik sekillerde de kullanilmis olabilir. Degisik ifadelerde kullanilan unsurlar ve ya islem adimlari aslinda ayni numaralandirilmis ilgili unsuru ya da islem adimini temsil etmektedir.
Bulus konusu sistem (1); o Uzerinde en az bir adet QR kod (2.1) ve 16 haneli alfa-numerik kod (2.2) bulunan evrak (2), o Evrakin (2) asil sahibi olan düzenleyen (3), o Düzenlenen evrakin (2) verildigi taraf olan ve evrakin (2) dogrulugunu ve geçerliligini sorgulayan alici (4), o Evrak (2) üzerindeki QR kodun (2.1) ve 16 haneli alfa-numerik kodun (2.2) hazirlanmasini ve evrak (2) üzerine basilmasi için yetkili kurumlara (7) gönderen ana saglayici (5.1), cihaza (6) yüklenebilen uygulama (5.2), Web site (5.3) ve evrak (2) üzerindeki bilgilerin, QR kodlarin (2.1) ve 16 haneli alfa- numerik kodlarin (2.2) depolandigi veri tabani (5.4) içeren sunucu (5), . Web siteye (5.3) erisim saglayan veya uygulamanin (5.2) indirilebildigi cihaz o Evrakin (2) onaylanmasini ve isleme konulmasini saglayan yetkili kurum (7) unsurlarini içermektedir.
Evrak (2); üzerinde en az bir adet QR kod (2.1) ve 16 haneli alfa-numerik kod (2.2) bulunmaktadir. Evrak (2); çek, senet veya banknot olmaktadir.
QR kod (2.1); her evrak (2) için özel karma fonksiyon ile ana saglayici (5.1) tarafindan olusturulan benzersiz bir koddur. QR kod (2.1); evrakin (2) üst verileri kullanilarak olusturulmaktadir. 16 haneli alfa-numerik kod (2.2); evrak (2) üzerinde gözle görülebilecek sekilde konumlandirilmaktadir. 16 haneli alfa-numerik kodun (2.2) evrak (2) üzerinde konumlandirilmasinin amaci; alicinin (4) web sitesi (5.3) üzerinden tek tek el ile yazmak kosuluyla sorgulama yapabilmesine olanak saglamaktir.
Uygulamada (5.2) QR kod (2.1) taratildigindan veya Web siteye (5.3) 16 haneli alfa- numerik kod (2.2) yazildiginda gösterilen bilgiler yetkili kurum (7) tarafindan tanimlanan kullanici erisim iznine baglidir.
Düzenleyen (3); evrakin (2) asil sahibi olan sahis veya tüzel kisidir. Düzenleyen (3); evrak (2) üzerindeki bos alanlari doldurmaktadir. Ornegin düzenleyen (3), hizmet veya mal alarak karsi tarafa ödeme yapan kisi olabilmektedir. Düzenleyen (3), evrakini (2) aldiktan sonra bos hali ile sunucudan (5) cihazina (6) indirdigi uygulama (5.2) üzerinden QR kodu (2.1) okutarak veya Web sitesine (5.3) erisim saglayarak 16 haneli alfa-numerik kodu (2.2) yazarak dogrulayabilmektedir.
Alici (4); düzenlenen evrakin (2) verildigi taraftir. Alici (4); düzenleyenden (3) evraki (2) alan kisidir. Ornegin alici (4), verdigi hizmet veya sattigi mal karsiliginda karsi taraftan Ödeme alan kisidir. Alici (4); evrakin (2) dogrulugunu ve geçerliligini sorgulayan sahis veya tüzel kisidir.
Sunucu (5); evrak (2) üzerindeki QR kodun (2.1) ve 16 haneli alfa-numerik kodun (2.2) hazirlanmasini ve evrak (2) üzerine basilmasi için yetkili kurumlara (7) gönderen ana saglayici (5.1), cihaza (6) yüklenebilen uygulama (5.2), Web site (5.3) ve evrak (2) üzerindeki bilgilerin, QR kodlarin (2.1) ve 16 haneli alfa-numerik kodlarin (2.2) depolandigi veri tabani (5.4) içermektedir.
Cihaz (6); Web siteye (5.3) erisim saglayan veya uygulamanin (5.2) indirilebildigi akilli telefon, dizüstü bilgisayar, masa üstü bilgisayar, tablet gibi araçlardir.
Yetkili kurum (7); evraklarin (2) onaylanmasini ve isleme konulmasini saglamaktadir.
Yetkili kurum (7); banka, banka çalisani, sahis veya tüzel kisi olmaktadir.
Yetkili kurumun (7) evraki (2) onaylamasinda ve isleme almasinda farkli durumlar söz konusudur. Bu durumlar; evrakin (2) iptal edilmesi, sahtecilik tespit edilmesi, evrakta (2) belirlenen meblag ve tarihe göre hesabin uygunlugu seklindedir.
Bos evrakin (2) kontrolüne ve dogrulanmasina ait islemlerin detayli açiklamasi: Düzenleyen (3) sunucu (5) araciligiyla cihazina (6) uygulamayi (5.2) indirir veya Web sitesine (5.3) girer. Düzenleyen (3) pin kodu/sifre belirler. Evrak (2) üst bilgisi alinarak olusturulan benzersiz olan QR kodun (2.1) ve 16 haneli alfa-numerik kodun (2.2) basili oldugu evrakin (2) üzerindeki QR kod (2.1) uygulama (5.2) ile taratilir veya10 Web site (5.3) üzerinde 16 haneli aIfa-numerik kod (2.2) yazilir. Eger uygulama (5.2) ile tarama isleminden veya Web site (5.3) üzerinden 16 haneli alfa-numerik kodun (2.2) yazilmasindan sonra görüntülenen bilgiler ile evraktaki (2) bilgiler eslesirse ve evrak (2) düzenlenmemisse; sonuç “Bos, kullanilmiyor” olarak görüntülenir. Eger uygulama (5.2) ile tarama isleminden veya Web site (5.3) üzerinden 16 haneli alfa- numerik kodun (2.2) yazilmasindan sonra görüntülenen bilgiler ile evraktaki (2) bilgiler eslesmezse, evrak (2) “Orijinal degil” olarak addedilir ve sahtecilik girisimi olarak kaydedilir.
Evrakin (2) doldurulmasina ve dogrulanmasina ait islemlerin detayli açiklamasi: Düzenleyen (3) evrak (2) üzerindeki gerekli yerleri doldurur. Düzenleyen (3) cihazindaki (6) uygulamayi (5.2) açar ve evrak (2) üzerindeki QR kodunu (2.1) taratir veya Web site (5.3) üzerinde 16 haneli alfa-numerik kodu (2.2) yazar. Düzenleyen (3) evraki (2) tasdiklemek için pin kodunu/sifresini girer ve düzenleyici bilgileri girmesi için sablon görüntülenir. Eger düzenleyenin (3) girmis oldugu pin kodu/sifre geçersizse, düzenleyen (3) sistemi (1) kullanarak evraki (2) güncelleyemez. Eger taranan evrak (2) veri tabaninda (5.4) geçerli bir kayda sahip degilse, dogrulama basarisiz olur ve evrak (2) kaydi güncellenemez. Düzenleyen (3) sablonu evrak (2) üzerindeki bilgilerle birebir olacak sekilde doldurur. Bilgiler sablon üzerine dogru yazildiktan sonra düzenleyen (3) “güncelle” butonuna evraki (2) kaydini günceller.
Evrak (2) kaydi güncellendikten sonra uygulama (5.2) veya Web site (5.3) düzenleyene (3) evrakin (2) bir elektronik kopyasini isteyip istemedigini sorar.
Düzenleyen (3) evrak (2) kaydinin bir elektronik kopyasini alir ve sunucuya (5) kaydedilir.
Alicinin (4) evraki (2) isletmesi/bozdurmasi öncesi ön onaylamasina ait islemlerin detayli açiklamasi: Alici (4) cihazina (6) uygulamayi (5.2) indirerek kayit olur veya Web sitesine (5.3) girer. Alici (4) evrak (2) üzerindeki QR kodunu (2.1) taratir veya Web site (5.3) üzerinde 16 haneli alfa-numerik kodu (2.2) yazar. Uygulama (2.1) ekraninda veya Web sitede (5.3) “Yetkili kurum”, “Düzenleyen” ve “Alici” seçeneklerinin görüntülenir.
Alici (4) “Alici” seçenegini seçer. Eger evrak (2) düzenleyen (3) tarafindan olmasi gerektigi gibi dogrulandiysa; uygulama (5.2) veya Web site (5.3) evrakin (2) geçerli oldugu bilgisini verir ve yetkili kurum (7) tarafindan gerekli görülen bilgiler gösterilir.
Eger evrak (2) düzenleyen (3) tarafindan olmasi gerektigi gibi dogrulanmadiysa; uygulama (5.2) veya Web site (5.3) evrakin (2) geçersiz oldugu bilgisini verir ve yetkili kurum (7) tarafindan gerekli görülen bilgiler gösterilir. Eger evrak (2) yetkili kurum (7) veya düzenleyen (3) tarafindan iptal edilmisse; uygulama (5.2) veya Web site (5.3) evrak (2) iptal edilmis bilgisini verir ve yetkili kurum (7) tarafindan gerekli görülen bilgiler gösterilir. Eger düzenleyenin (3) bakiyesi yeterliyse, uygulama (5.2) veya Web Site (5.3) yeterli bakiyeye sahip bilgisini verir ve yetkili kurum (7) tarafindan gerekli görülen bilgiler gösterilir. Eger düzenleyenin (3) bakiyesi yetersizse, uygulama (5.2) veya Web site (5.3) yetersiz bakiyeye sahip bilgisini verir ve yetkili kurum (7) tarafindan gerekli görülen bilgiler gösterilir.
Yetkili kurumun (7) evrakin (2) dogrulugunu onaylamasina ait islem adimi: Yetkili kurum (7) cihazina (6) uygulamayi (5.2) indirir veya Web siteye (5.3) girer.
Yetkili kurum (7) pin kodu/sifre belirleyerek kayit olur. Yetkili kurum (7) evrak (2) üzerindeki QR kodunu (2.1) taratir veya Web site (5.3) üzerinde 16 haneli alfa- numerik kodu (2.2) yazar. Uygulama (2.1) ekraninda veya Web sitede (5.3) “Yetkili kurum”, “Düzenleyen” ve “Alici” seçenekleri görüntülenir. Yetkili kurum (7) “Yetkili kurum” seçenegini seçer ve onaylama islemini gerçeklestirebilmek için pin kodunu/ sifreyi (tanitici bilgi) girer. Eger yetkili kurumun (7) girdigi pin kodu/ sifre (tanitici bilgi) geçersizse, yetkili kurum (7) evrak (2) onaylama islemini gerçeklestiremez. Eger yetkili kurumun (7) girdigi pin kodu/ sifre (tanitici bilgi) geçerliyse, sunucudaki (5) evrak (2) bilgisi ile veri bütünlestirme ile dogrulama yapilir. Eger sunucudaki (5) veri bütünlestirme islemi basarisiz olursa, sistem (1) onaylamayi reddeder ve evraki (2) olursa, sistem (1) yetkili kuruma (7) evrak (2) dogrulugunu onaylamasi için gerekli üst bilgiyi gösterir.
Yetkili kurum (7) uygulamada (5.2) veya Web sitede (5.3) görüntülenen bilgiler ile fiziki evrak (2) üzerindeki bilgileri karsilastirir. Eger uygulamada (5.2) veya Web sitede (5.3) görüntülenen bilgilerle fiziki evrak (2) üzerindeki bilgiler arasinda farklilik varsa, evrak (2) alikoyulur ve sahtecilik beyan edilir.
Düzenleyen (3) evrakin (2) elektronik kopyasini sunucuya (5) yüklemisse, yetkili kurum (7) evrak (2) elektronik kopyasini cihazina (6) indirir ve nihai dogrulamayi evrak (2) elektronik kopyasi ile fiziki evraki (2) karsilastirarak yapar. Eger evrak (2) elektronik kopyasi ile fiziki evrak (2) arasinda farklilik varsa, evrak (2) alikoyulur ve sahtecilik beyan edilir.
Karsilastirma sonucunda farklilik bulunmazsa, yetkili kurum (7) onaylama sürecindeki ana kayda bagli olarak güncellemeyi ilerletir. Uygulama (5.2) veya Web site (5.3) güncelleme sonrasinda yetkili kuruma (7) evrakin durumunu gösterir. Durum bilgisinde herhangi bir olumsuzluk yoksa evrak (2) onaylanir ve isleme konur. Durum bilgisinde bakiye yetersiz gözüküyorsa, evrak (2) geri verilir.

Claims (11)

ISTEMLER
1. Bulus; banknotlarin, çeklerin ve senetlerin dogrulanma ve onaylanma islemlerinde kullanilan, sahte banknot ve çek basimini önleyen, gerçek sahibi tarafindan hazirlanmayan veya üzerinde degisiklik, tahrifat yapilarak düzenlenen çeklerin ve senetlerin kullanilmasini önleyen, banknotlari, çekleri ve senetleri koruyan ve sahteciligi önleyen sistem (1) olup özelligi; o Uzerinde en az bir adet QR kod (2.1) ve 16 haneli alfa-numerik kod (2.2) bulunan evrak (2), o Evrakin (2) asil sahibi olan düzenleyen (3), o Düzenlenen evrakin (2) verildigi taraf olan ve evrakin (2) dogrulugunu ve geçerliligini sorgulayan alici (4), o Evrak (2) üzerindeki QR kodun (2.1) ve 16 haneli alfa-numerik kodun (2.2) hazirlanmasini ve evrak (2) üzerine basilmasi için yetkili kurumlara (7) gönderen ana saglayici (5.1), cihaza (6) yüklenebilen uygulama (5.2), Web site (5.3) ve evrak (2) üzerindeki bilgilerin, QR kodlarin (2.1) ve 16 haneli alfa- numerik kodlarin (2.2) depolandigi veri tabani (5.4) içeren sunucu (5), . Web siteye (5.3) erisim saglayan veya uygulamanin (5.2) indirilebildigi cihaz o Evrakin (2) onaylanmasini ve isleme konulmasini saglayan yetkili kurum (7) unsurlarini içermesidir.
2. Istem 1'e uygun sistem (1) olup özelligi; çek, senet veya banknot seklinde olan evrak (2) içermesidir.
3. Istem 1'e uygun sistem (1) olup özelligi; akilli telefon, dizüstü bilgisayar, masa üstü bilgisayar, tablet seklinde cihaz (6) içermesidir.
4. Bulus; banknotlarin, çeklerin ve senetlerin dogrulanma ve onaylanma islemlerinde kullanilan, sahte banknot ve çek basimini önleyen, gerçek sahibi tarafindan hazirlanmayan veya üzerinde degisiklik, tahrifat yapilarak düzenlenen çeklerin ve senetlerin kullanilmasini önleyen, banknotlari, çekleri ve senetleri koruyan ve sahteciligi önleyen sistemine (1) ait bos evrakin (2) kontrolü ve dogrulanmasi yöntemi olup özelligi; Düzenleyenin (3) sunucu (5) araciligiyla cihazina (6) uygulamayi (5.2) indirmesi veya Web sitesine (5.3) girmesi (101) Düzenleyenin (3) pin kodu/sifre belirlemesi (102) Evrak (2) üst bilgisi alinarak olusturulan benzersiz olan QR kodun (2.1) ve 16 haneli aIfa-numerik kodun (2.2) basili oldugu evrakin (2) üzerindeki QR kodun (2.1) uygulama (5.2) ile taratilmasi veya Web site (5.3) üzerinde 16 haneli alfa-numerik kodun (2.2) yazilmasi (103) Eger uygulama (5.2) ile tarama isleminden veya Web site (5.3) üzerinden 16 haneli alfa-numerik kodun (2.2) yazilmasindan sonra görüntülenen bilgiler ile evraktaki (2) bilgiler eslesirse ve evrak (2) düzenlenmemisse; sonucun “Bos, kullanilmiyor” olarak görüntülenmesi(104) Eger uygulama (5.2) ile tarama isleminden veya Web site (5.3) üzerinden 16 haneli alfa-numerik kodun (2.2) yazilmasindan sonra görüntülenen bilgiler ile evraktaki (2) bilgiler eslesmezse, evrakin (2) “Orijinal degil” olarak addedilmesi ve sahtecilik girisimi olarak kaydedilmesi (105) islem adimlarini ihtiva etmesidir.
5. Bulus; banknotlarin, çeklerin ve senetlerin dogrulanma ve onaylanma islemlerinde kullanilan, sahte banknot ve çek basimini önleyen, gerçek sahibi tarafindan hazirlanmayan veya üzerinde degisiklik, tahrifat yapilarak düzenlenen çeklerin ve senetlerin kullanilmasini önleyen, banknotlari, çekleri ve senetleri koruyan ve sahteciligi önleyen sistemine (1) ait evrakin (2) doldurulmasi ve dogrulanmasi yöntemi olup özelligi; Düzenleyenin (3) evrak (2) üzerindeki gerekli yerleri doldurmasi (201) Düzenleyenin (3) cihazindaki (6) uygulamayi (5.2) açmasi ve evrak (2) üzerindeki QR kodunu (2.1) taratmasi veya Web site (5.3) üzerinde 16 haneli alfa-numerik kodun (2.2) yazilmasi (202) Düzenleyenin (3) evraki (2) tasdiklemek için pin kodunu/sifresini girmesi ve düzenleyici bilgileri girmesi için sablonun görüntülenmesi (203) Eger düzenleyenin (3) girmis oldugu pin kodu/sifre geçersizse, düzenleyenin (3) sistemi (1) kullanarak evraki (2) güncellenememesi (204) Eger taranan evrak (2) veri tabaninda (5.4) geçerli bir kayda sahip degilse, dogrulamanin basarisiz olmasi ve evrak (2) kaydinin güncellenememesi (205) Düzenleyenin (3) sablonu evrak (2) üzerindeki bilgilerle birebir olacak sekilde doldurmasi (206) Bilgiler sablon üzerine dogru yazildiktan sonra düzenleyenin (3) “güncelle” butonuna evraki (2) kaydini güncellemesi (207) Evrak (2) kaydi güncellendikten sonra uygulamanin (5.2) veya Web sitenin (5.3) düzenleyene (3) evrakin (2) bir elektronik kopyasini isteyip istemedigini sormasi (208) Düzenleyenin (3) evrak (2) kaydinin bir elektronik kopyasini almasi ve sunucuya (5) kaydedilmesi (209) islem adimlarini ihtiva etmesidir.
6. Bulus; banknotlarin, çeklerin ve senetlerin dogrulanma ve onaylanma islemlerinde kullanilan, sahte banknot ve çek basimini önleyen, gerçek sahibi tarafindan hazirlanmayan veya üzerinde degisiklik, tahrifat yapilarak düzenlenen çeklerin ve senetlerin kullanilmasini önleyen, banknotlari, çekleri ve senetleri koruyan ve sahteciligi önleyen sistemine (1) ait alicinin (4) evraki (2) isletmesi/bozdurmasi öncesi ön onaylama yöntemi olup özelligi; Alicinin (4) cihazina (6) uygulamayi (5.2) indirerek kayit olmasi veya Web sitesine (5.3) girmesi (301) Alicinin (4) evrak (2) üzerindeki QR kodunu (2.1) taratmasi veya Web site (5.3) üzerinde 16 haneli alfa-numerik kodun (2.2) yazilmasi (302) Uygulama (2.1) ekraninda veya Web sitede (5.3) “Yetkili kurum”, Alicinin (4) “Alici” seçenegini seçmesi (304) Eger evrak (2) düzenleyen (3) tarafindan olmasi gerektigi gibi dogrulandiysa; uygulamanin (5.2) veya Web sitenin (5.3) evrakin (2) geçerli oldugu bilgisini vermesi ve yetkili kurum (7) tarafindan gerekli görülen bilgilerin gösterilmesi (305) Eger evrak (2) düzenleyen (3) tarafindan olmasi gerektigi gibi dogrulanmadiysa; uygulamanin (5.2) veya Web sitenin (5.3) evrakin (2) geçersiz oldugu bilgisini vermesi ve yetkili kurum (7) tarafindan gerekli görülen bilgilerin gösterilmesi (306) Eger evrak (2) yetkili kurum (7) veya düzenleyen (3) tarafindan iptal edilmisse; uygulamanin (5.2) veya Web sitenin (5.3) evrak (2) iptal edilmis bilgisini vermesi ve yetkili kurum (7) tarafindan gerekli görülen bilgilerin gösterilmesi (307) Eger düzenleyenin (3) bakiyesi yeterliyse, uygulamanin (5.2) veya Web sitenin (5.3) yeterli bakiyeye sahip bilgisini vermesi ve yetkili kurum (7) tarafindan gerekli görülen bilgilerin gösterilmesi (308) Eger düzenleyenin (3) bakiyesi yetersizse, uygulamanin (5.2) veya Web sitenin (5.3) yetersiz bakiyeye sahip bilgisini vermesi ve yetkili kurum (7) tarafindan gerekli görülen bilgilerin gösterilmesi (309) islem adimlarini ihtiva etmesidir.
7. Bulus; banknotlarin, çeklerin ve senetlerin dogrulanma ve onaylanma islemlerinde kullanilan, sahte banknot ve çek basimini önleyen, gerçek sahibi tarafindan hazirlanmayan veya üzerinde degisiklik, tahrifat yapilarak düzenlenen çeklerin ve senetlerin kullanilmasini önleyen, banknotlari, çekleri ve senetleri koruyan ve sahteciligi önleyen sistemine (1) ait yetkili kurumun (7) evrakin (2) dogrulugunu onaylama yöntemi olup özelligi; Yetkili kurumun (7) Cihazina (6) uygulamayi (5.2) indirmesi veya Web siteye (5.3) girmesi (401) Yetkili kurumun (7) evrak (2) üzerindeki QR kodunu (2.1) taratmasi veya Web site (5.3) üzerinde 16 haneli alfa-numerik kodu (2.2) yazmasi (403) Uygulama (2.1) ekraninda veya Web sitede (5.3) “Yetkili kurum”, Eger sunucudaki (5) veri bütünlestirme islemi basarisiz olursa, sistemin (1) onaylamayi reddetmesi ve evraki (2) “Sahte” olarak degerlendirmesi (408) Eger sunucudaki (5) veri bütünlestirme islemi basarili olursa, sistemin (1) yetkili kuruma (7) evrak (2) dogrulugunu onaylamasi için gerekli üst bilgiyi göstermesi (409) Yetkili kurumun (7) uygulamada (5.2) veya Web sitede (5.3) görüntülenen bilgiler ile fiziki evrak (2) üzerindeki bilgileri karsilastirmasi (410) Eger uygulamada (5.2) veya Web sitede (5.3) görüntülenen bilgilerle fiziki evrak (2) üzerindeki bilgiler arasinda farklilik varsa, evrakin (2) alikoyulmasi ve sahteciligin beyan edilmesi (411) Karsilastirma sonucunda farklilik bulunmazsa, yetkili kurumun (7) onaylama sürecindeki ana kayda bagli olarak güncellemeyi ilerletmesi (414) Uygulamanin (5.2) veya Web sitenin (5.3) güncelleme sonrasinda yetkili kuruma (7) evrakin durumunu göstermesi (415) Durum bilgisinde herhangi bir olumsuzluk yoksa evrakin (2) onaylanmasi ve isleme konmasi (416) islem adimlarini ihtiva etmesidir.
8. Istem 7*ye uygun sisteme (1) ait yetkili kurumun (7) evrakin (2) dogrulugunu onaylama yöntemi olup özelligi; Yetkili kurumun (7) pin kodu/sifre belirleyerek kayit olmasi (402) islem adimini ihtiva etmesidir.
9. Istem 7'ye uygun sisteme (1) ait yetkili kurumun (7) evrakin (2) dogrulugunu onaylama yöntemi olup özelligi; Yetkili kurumun (7) “Yetkili kurum” seçenegini seçmesi ve onaylama islemini gerçeklestirebilmek için pin kodunu/ sifreyi (tanitici bilgi) girmesi (405) Eger yetkili kurumun (7) girdigi pin kodu/ sifre (tanitici bilgi) geçersizse, yetkili kurumun (7) evrak (2) onaylama islemini gerçeklestirememesi (406) Eger yetkili kurumun (7) girdigi pin kodu/ sifre (tanitici bilgi) geçerliyse, sunucudaki (5) evrak (2) bilgisi ile veri bütünlestirme ile dogrulama yapmasi (407) islem adimlarini ihtiva etmesidir.
10.Istem 7'ye uygun sisteme (1) ait yetkili kurumun (7) evrakin (2) dogrulugunu onaylama yöntemi olup özelligi; Düzenleyen (3) evrakin (2) elektronik kopyasini sunucuya (5) yüklemisse, yetkili kurumun (7) evrak (2) elektronik kopyasini cihazina (6) indirmesi ve nihai dogrulamayi evrak (2) elektronik kopyasi ile fiziki evraki (2) karsilastirarak yapmasi (412) 0 Eger evrak (2) elektronik kopyasi ile fiziki evrak (2) arasinda farklilik varsa, evrakin (2) alikoyulmasi ve sahteciligin beyan edilmesi (413) islem adimlarini ihtiva etmesidir.
11.Istem 7'ye uygun sisteme (1) ait yetkili kurumun (7) evrakin (2) dogrulugunu onaylama yontemi olup özelligi; . Durum bilgisinde bakiye yetersiz gözüküyorsa, evrakin (2) geri verilmesi (417) islem adimini ihtiva etmesidir.
TR2016/18481A 2016-12-13 2016-12-13 Banknotlari, çekleri̇ ve senetleri̇ koruma ve sahteci̇li̇ği̇ önleme si̇stemi̇ TR201618481A2 (tr)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
TR2016/18481A TR201618481A2 (tr) 2016-12-13 2016-12-13 Banknotlari, çekleri̇ ve senetleri̇ koruma ve sahteci̇li̇ği̇ önleme si̇stemi̇

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
TR2016/18481A TR201618481A2 (tr) 2016-12-13 2016-12-13 Banknotlari, çekleri̇ ve senetleri̇ koruma ve sahteci̇li̇ği̇ önleme si̇stemi̇

Publications (1)

Publication Number Publication Date
TR201618481A2 true TR201618481A2 (tr) 2017-04-21

Family

ID=63833534

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
TR2016/18481A TR201618481A2 (tr) 2016-12-13 2016-12-13 Banknotlari, çekleri̇ ve senetleri̇ koruma ve sahteci̇li̇ği̇ önleme si̇stemi̇

Country Status (1)

Country Link
TR (1) TR201618481A2 (tr)

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US11210667B2 (en) Customer identity verification system
US10521798B2 (en) Digital financial transaction system
US7742996B1 (en) Computer program, system and method for on-line issuing and verifying a representation of economic value interchangeable for money having identification data and password protection over a computer network
US10410214B2 (en) System and method for financial transaction validation
US8290836B2 (en) Identification and risk evaluation
US8255312B2 (en) Issuing machine and issuing system
US20110196753A1 (en) System and method for immediate issuance of an activated prepaid card with improved security measures
US20080040259A1 (en) Systems, Methods and Computer-Readable Media for Automated Loan Processing
EP1734472A1 (en) Issuing machine and issuing system
US8616440B2 (en) Alternative banking system for managing traditional and nontraditional markets
KR102392036B1 (ko) 부동산 사기 거래 방지 시스템
KR100588238B1 (ko) 자기띠/저장칩을 지닌 수표로 구성되는 은행 수표 시스템
US20110225045A1 (en) Paperless Coupon Transactions System
WO2017105297A2 (en) System and apparatus for security documents and bank cheque transaction system and methods
US20130226785A1 (en) Tax refund loan system absent irs and fms debt indicator
Geva Consumer Liability in Unauthorized Electronic Funds Transfers
TR201618481A2 (tr) Banknotlari, çekleri̇ ve senetleri̇ koruma ve sahteci̇li̇ği̇ önleme si̇stemi̇
US20160048845A1 (en) Method for eliminating the use of paper in electronic transactions by legally valid manuscript biometrics, so-called formalised paperless solution
KR20070109378A (ko) 공인전자문서보관소 기반 페이퍼리스 전자계약 방법
KR102570105B1 (ko) 부동산 사기 거래 방지 시스템
Qutieshat The Use of Electronic Signature in Validation of Electronic Contracts from the Jordanian Perspective
RU2711709C1 (ru) Нота, обеспечиваемая криптовалютой
TWI807829B (zh) 認證系統、認證方法及程式產品
Asefa College Of Law And Governance School Of Law Liability Of Banks And Their Officers In Ethiopia For Fraudulent Withdrawal Of Money By Third Parties By
Laurinaitis et al. Distance personal identification in the on-line environment: problems of financial institutions in the EU