TR201610913A2 - Güç hatti haberleşmeli̇ varlik, hareket ve işik sensörü - Google Patents

Güç hatti haberleşmeli̇ varlik, hareket ve işik sensörü Download PDF

Info

Publication number
TR201610913A2
TR201610913A2 TR2016/10913A TR201610913A TR201610913A2 TR 201610913 A2 TR201610913 A2 TR 201610913A2 TR 2016/10913 A TR2016/10913 A TR 2016/10913A TR 201610913 A TR201610913 A TR 201610913A TR 201610913 A2 TR201610913 A2 TR 201610913A2
Authority
TR
Turkey
Prior art keywords
motion
sensor
light sensor
power line
line communication
Prior art date
Application number
TR2016/10913A
Other languages
English (en)
Inventor
Kapan Mustafa
Original Assignee
Assan Elektronik Imalat Pazarlama Sanayi Ve Ticaret Anonim Sirketi
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Assan Elektronik Imalat Pazarlama Sanayi Ve Ticaret Anonim Sirketi filed Critical Assan Elektronik Imalat Pazarlama Sanayi Ve Ticaret Anonim Sirketi
Priority to TR2016/10913A priority Critical patent/TR201610913A2/tr
Publication of TR201610913A2 publication Critical patent/TR201610913A2/tr

Links

Landscapes

  • Circuit Arrangement For Electric Light Sources In General (AREA)

Abstract

Bu buluş, genel amaçlı olarak aydınlatma sistemlerinin kontrolünde kullanılan güç hattı haberleşmeli varlık, hareket ve ışık sensörü ile ilgili olup, özelliği; sisteme gerekli enerjiyi sağlayan bir güç katı (3), sistemdeki diğer cihazlar ile haberleşme sağlayan güç hattı modemi (2), sistemin ana işlemcisi olan bir mikro denetleyici (1), çevrede bulunan hareketi algılayarak mikro denetleyiciye (1) bilgi gönderen hareket sensörü (4), hareketsiz ortamlarda insan varlığını algılayarak mikro denetleyiciye (1) bilgi gönderen bir varlık sensörü (5) ve ortamda bulunan ışık değerini ölçerek mikro denetleyiciye (1) bilgi gönderen ışık sensöründen (6) meydana gelmesidir.

Description

TARIFNAME GÜÇ HATTI HABERLESMELI VARLIK, HAREKET VE ISIK SENSÖRÜ Teknolojik Alan: Bu bulus, genel amaçli olarak aydinlatma sistemlerinin kontrolünde kullanilan güç hatti haberlesmeli varlik, hareket ve isik sensörü ile ilgilidir.
Teknigin Bilinen Durumu: Konnex (KNX) bir açik veri yolu standardidir. KNX-EIB veri yolu sistemi ve üretici firmanin ürünleri ile ortak veri yolu protokolü içerisinde ekonomik ve kolay anlasilir bir sekilde karsilanabilmektedir.
Bahsedilen sistem, bütün uygulamalar için kullanilan bir entegre iletisim protokolüdür.
Getirdigi standardizasyon ile konfor, güvenlik ve enerji tasarrufu islevlerinin entegre edilmesini saglamaktadir. KNX uluslararasi yayginligi ve güvenirligi olan ev ve bina otomasyonu sisteminin haberlesme protokolünü global olarak standartlastiran bir organizasyondur.
DALI, Dijital Adreslenebilir Aydinlatma Arayüzü anlamina gelmektedir ve lEC 62386 teknik standardinda bir protokoldür. DALI aydinlatma ekipmanlarini, akilli ve kolay bir sekilde yönetebilmek için taninmis uluslararasi IEC standardina dayanmakta olan bir protokoldür. Standartla birlikte balast, acil aydinlatma kitleri ve LEC kitleri gibi birçok parçanin izleme ve kontrolü saglanmaktadir. Kolay kullanilabilir, saglam ve esnek çözüm olusturulabilir olmasi sayesinde birçok kullanici tarafindan tercih edilen bir sistemdir.
KNX ve DALI en sik kullanilan sistemlerdir. KNX sisteminde bir islem merkezi bulunmamaktadir. Bu sistemde kontrol üniteleri ve/veya sensörler dogrudan aydinlatma ürünü ile haberlesmektedir. Bu durumda ayni aydinlatma ürünü hem bir anahtar hem de bir sensör tanimli ise kontrolü esnasinda problemlere yol açabilmektedir. Örnegin: kullanici anahtar üzerinden ürünü kapattiginda ortamda bulunan sensör, aydinlatma ürününün tekrar açilmasini isteyebilmektedir. Bu tip sorunlarin olmamasi için sistemin merkezi bir noktadan kontrolü daha uygundur. DALI sisteminde otomasyon kurulmak istenirse ihtiyaç duyulan islem merkezi farkli otomasyon sistemlerine DALI”nin adaptasyonu ile saglanmaktadir. Otomasyon sistemi kurulmak istendiginde DALI tek basina yeterli degildir.
Piyasada hareket sensörleri mevcuttur. Bu sensörler hareketsiz kalindiginda insan varligini ölçemezler. Bu sensörlerin kendi basina yalnizca süre ayarli kuru kontak modelleri oldugu gibi KNX otomasyon sisteminde kullanilmak üzere veri çikisli olanlari da bulunmaktadir. Ancak bu sistemler hem maliyetli hem de yeterli degildir.
TR200700498 numarali patent basvurusunda “Uzaktan kumandali, hareketli, elektromekanik aydinlatma sistemi” anlatilmistir. Bulusumuz, gerçek anlamda yukari hareket motoruna komut verilerek, asagi yukari hareket disli mekanizmasi sayesinde, aydinlatma armatürü dikey eksende 90°'ye kadar olan bir açiyla isik açisi yönlendirilerek ayarlanabilmektedir. Ayni zamanda, yine uzaktan kumanda ile armatür yuvasi, üst kismina konuinlandirilmis olan sag sol hareket motoru ve buna bagli sag sol hareket disli mekanizmasi sayesinde, kendi yatay ekseninde 350°`ye kadar rahatlikla dönebilmektedir. Dolayisiyla, dikey ve yatay eksende motor ve disli mekanizmalariyla saglanan bu dönüs ve hareket açilari uzaktan kumandayla komut verilerek kolaylikla yönlendirilebilen bir aydinlatma sistemi olusturmasindan bahsedilmistir.
TR200805981 numarali patent basvurusunda “Aydinlatma sebekesi programlama ve kurulum yöntemi” anlatilmistir. Mevcut bulus, DALI sistemi tarafindan koinuta edilen ve besleme hattiyla beslenen bir dizi aydinlatma modülünden olusan bir aydinlatma sebekesi programlama ve kurulum yönteminden bahsedilmistir.
TR201110119 numarali faydali model basvurusunda “Uzaktan ev ve ofis cihazlari yönetim sistemi” anlatilmistir. Bu bulus uzaktan ev ve ofis cihazlari yönetim sistemi ile ilgilidir. Bulus konusu uzaktan ev ve ofis cihazlari yönetim sistemi ev ve isyerlerinde bulunan kliina, beyaz esya, aydinlatma, su, elektrik, dogalgaz, çoklu ortam aygitlari (ses/görüntü) ve benzeri cihazlarin kablolu ve/veya kablosuz olarak ev ve isyeri disindaki uzak yerlerden kontrol edilebilmesini saglamaktadir. Kullanilan sistem sayesinde uzaktaki kullanicinin web tabanli yönetim paneli ve/veya mobil platform yazilimlari üzerinden evfoIis içerisindeki cihazlarin bilgilerine ulasmasi, cihazlarin açilip-kapanmasi ve Özelliklerinin kontrol edebilmesi mümkün olabilmektedir. Bulus konusu uzaktan ev ve ofis cihazlari yönetim sistemi ev ve ofis cihazlariyla ir, kablolu, BT, RF, ethernet, WI-FI, KNX ve kontak çikisi araciligiyla iletisim kurarak söz konusu cihazlari kontrol edebilmekte ve üzerinde bulunan sensörler sayesinde sicaklik, nem, aydinlik ve benzeri ortam bilgilerini ölçerek kullanicilara bildirmesinden bahsedilmistir.
TR201505995 numarali faydali model basvurusunda “Uzaktan Kumandali ve Mobil Iletisim Cihazlarla da Kontrol Edilebilen Kapi Güvenlik Kilit Sistemi” anlatilmistir.
Bulus; duvara monteli haldeki kapinin alt kisminin üzerine Vidalar ile montajlanmis kilit gövdesi montajlanmistir. Kapinin monte edildigi duvarin alt esik zeminin üzerine yerlestirilen metal mil kovanlarina kapinin sag ve sol kenarlarina montajlanan kilit gövdelerinin içerisindeki kilitleme milleri geçerek kilitleme saglanmaktadir. Esik olarak tanimlanan zemin üzerinde olusturulan oyuklar içerisinde bulunan metal mil kovanlari kilit gövdesinin içerisindeki kilitleme inillerini kilitli durumdayken iç haznesinde barindirmasindan bahsedilmistir.
Yukarida bahsedilen faydali model/patent basvurularinda KNX ve DALI sistemleri ile çalisan basvurular ele alinmistir. KNX ve DALI en sik kullanilan sistemlerdir. KNX sisteminde bir islem merkezi bulunmamaktadir. Bu sistemde kontrol üniteleri ve/veya sensörler dogrudan aydinlatma ürünü ile haberlesmektedir. Bu durumdan dolayi insan varligi ve isik aydinlatma seviyesi ayarlanamamaktadir. Ayrica bahsedilen sistemlerin hareketsiz insan varligi algilama kabiliyeti bulunmamaktadir.
Sonuç olarak yukarida bahsedilen dezavantajlarin üstesinden gelebilen hareketsiz insan varligini algilama kabiliyeti olan, ortamin isik aydinlatma seviyesini ayarlayan ve istenilen seviyede sabit tutan, maliyeti az, kurulumu kolay ve kullanimi basit yeni bir teknolojiye ihtiyaç duyulmaktadir.
Bulusun Tanimi: Bu bulus, yukarida bahsedilen dezavantajlarin üstesinden gelebilen güç hatti haberlesmeli varlik, hareket ve isik sensöiü olup, özelligi; hareketsiz insan varligini algilama kabiliyeti olan, ortamin isik aydinlatma seviyesini ayarlayan ve istenilen seviyede sabit tutan, maliyeti az, kuruluinu kolay ve kullanimi basit bir sistemdir.
Piyasada bulunan sensörler yalnizca hareketi algilayarak çalismaktadir. Bulus konusu ürün ise hareketsiz kalindiginda da insan varligini algilamaktadir. Varlik sensörü mevcut sistemlerdeki problemi ortadan kaldirmakta ve hareketsiz kalinsa dahi sensörün algi sinirlari içerisindeki insan varligini algilayabilmektedir. Otomasyon sistemlerinde hem varligi hem isigi ölçmek istendiginde iki ayri sensör kullanilmak zorunda kalinmasi da ayrica problemdir. Bulus konusu ürün varlik, hareket ve isik sensörü birlestirilerek tek bir çözüm sunulmustur.
Bulus, güç hatti üzerinden haberlesme saglamasi ile ayrica veri hatti çekme zorunlulugunu ortadan kaldirmaktadir. Insan varligi algilama yalnizca hareket ile algilanmayip insan vücudunun yaydigi isil degerleri ölçerek hareketsiz kalinsa dahi insan varligini algilayabilmektedir. Bulus konusu ürün üzerinde isik sensörü de bulunmaktadir. Ortamdaki mevcut isik degeri ölçülmek istendiginde ayrica sensör kullanimi gerektirmemektedir. Isik sensörü ortamdaki isik seviyesine sabit tutmaktadir.
Bulusu olusturan parçalarin birbirine kolay bir sekilde iliskilendirilmesi sayesinde kolay kurulmakta, kurulum süresinin kisa olmasi sayesinde maliyetlerde düsük olmaktadir.
Bulusun yapisal ve karakteristik özellikleri ile tüm avantajlari asagida verilen sekiller ve bu sekillere atiflar yapilmak suretiyle yazilan detayli açiklama sayesinde daha net olarak anlasilacaktir.
Sekillerin Açiklanmasi: Bulus, ilisikteki sekillere atiüa bulunularak anlatilacaktir, böylece bulusun özellikleri daha açikça anlasilacak ve takdir edilecektir, fakat bunun amaci bulusu bu belli düzenlemeler ile sinirlamak degildir. Tam tersine, bulusun ilisikteki istemler tarafindan tanimlandigi alani içine dahil edilebilecek bütün alternatifleri, degisiklikleri ve denkliklerinin kapsanmasi amaclanmistir. Gösterilen ayrintilar, sadece mevcut bulusun tercih edilen düzenleinelerinin anlatiini amaciyla gösterildigi ve hem yöntemlerin sekillendirilmesinin, hem de bulusun kurallari ve kavramsal özelliklerinin en kullanisli ve kolay anlasilir tanimini saglamak amaciyla sunulduklari anlasilmalidir. Bu çizimlerde; Sekil 1 Sistemin sematik görünümüdür.
Bu bulusun anlasilmasina yardimci olacak sekiller ekli resimde belirtildigi gibi nuinaralandirilinis olup isimleri ile beraber asagida verilmistir.
Referanslarin Açiklanmasi: l. Mikro denetleyici 2. Güç hatti inodein 3. Güç kati 4. Hareket sensörü . Varlik sensörü 6. Isik sensörü Bulusun Açiklanmasi: Bulus, sisteme gerekli enerjiyi saglayan bir güç kati (3)? sistemdeki diger cihazlar ile haberlesme saglayan güç hatti modemi (2), sistemin ana islemcisi olan bir mikro denetleyici (1), çevrede bulunan hareketi algilayarak mikro denetleyiciye (1) bilgi gönderen hareket sensörü (4), hareketsiz ortamlarda insan varligini algilayarak mikro denetleyiciye (1) bilgi gönderen bir varlik sensörü (5) ve ortamda bulunan isik degerini ölçerek mikro denetleyiciye (1) bilgi gönderen isik sensöründen (6) meydana gelmektedir (Sekil- 1 ).
Bulus, birlikte kullanilmis hareket sensörü (4), varlik sensörü (5) ve isik sensörünün (6) güç hatti üzerinden haberlesmektedir (Sekil-l). Bulus, insan varligini hücresel isil ölçümler ile algilayan varlik sensörüne (5) sahip olmaktadir (Sekil-l). Bulus, görüs alanini 64 parçaya bölerek ve her hücredeki isil degerleri ölçerek mikro denetleyiciye (1) bilgi gönderen varlik sensörüne (5) sahiptir (Sekil-1). Bulus, giris gerilimi 220 V/50 Hz olan güç katina (3) sahip olmaktadir (Sekil-l).
Bulus, çikis gerilimi SV ve `yi içeren güç katina (3) sahip olmaktadir (Sekil-1). Bulus konusu üründe, mikro denetleyiciye (1) ilk bilgi gönderen bir hareket sensörü (4) bulunmaktadir (Sekil-1).
Bulus, ilk hareketin gelmesi ile mikro denetleyicinin (1), varlik sensöründen (5) isil degerleri istemekte ve isleinektedir (Sekil-1). Bulus, insan varligi bölgeden ayrilana kadar kendisine tanimli olan aydinlatma ürünlerini açik tutan isik sensörüne (6) sahip olmaktadir (Sekil-l). Bulus, aydinlatma ürünlerinin parlaklik seviyelerini belirleyen isik sensörünü (6) içermektedir (Sekil-l).
Bulusun Detayli Açiklanmasi: Bulusu olusturan elemanlar su sekildedir; mikro denetleyici (1), güç hatti modern (2), güç kati (3), hareket sensörü (4), varlik sensörü (5) ve isik sensörü (6) olmaktadir Bulus konusu üründe bulunan parçalarin görevleri su sekildedir; Güç kati (3); giris gerilimi 220V/50Hz, Çikis Gerilimleri SV ve 3.3\/ olan 5W SMPS (Switch Mode Power Supply)”dir (Sekil-l). Cihazin beslemesi bu kat üzerinden saglanmaktadir. Güç hatti modemi (2); cihazin güç hatti üzerinden sistemdeki diger cihazlar ile haberlesmesini saglamaktadir. Mikro Denetleyici (1); cihazin ana islemcisidir (Sekil-l).
Hareket sensöiü (4); bu sensör çevrede bulunan hareketi algilar ve mikro denetleyiciye (1) bildirinektedir (Sekil-1). Varlik sensörüne (5) göre daha hizli ve daha genis bir algi alanina sahiptir (Sekil-1). Insan varligi öncelikle bu sensör vasitasi ile algilanmaktadir.
Varlik sensörü (5); insan varligini hücresel isil ölçümler ile algilamaktadir (Sekil-l), Görüs alanini 64 parçaya böler, her hücredeki isil degerleri ölçer ve mikro denetleyiciye (l) göndermektedir (Sekil-l). Mikro denetleyici (1) bu verileri inceleyerek, insan varligi olup olmadigina karar vermektedir (Sekil-l). Isik sensörü (6); bu sensör ortamda bulunan isik degerini ölçer ve bu durumu mikro denetleyiciye (1) bildirmektedir (Sekil- Bulusun çalismasi su sekildedir; mikro denetleyici (l) öncelikle hareket sensöründen (4) bilgi beklemektedir (Sekil-l). Hareket olduguna dair bilgi geldikten sonra mikro denetleyici (l) varlik sensöründen (5) isil degerleri ister ve isler (Sekil-l). Insan varligi var oldugu sürece cihaz islem merkezine insan varligi oldugunu bildirmektedir. Isik sensörü (6), insan varligi bölgeden ayrilana kadar kendisine tanimli olan aydinlatma ürünlerini açik tutmaktadir (Sekil-l). Aydinlatina ürünlerinin parlaklik seviyeleri yine isik sensöründen (6) alinan isik bilgilerine göre belirlenir ve ortamda istenilen isik miktari sabit tutulur (Sekil-l). Fazla veya az isik olmasi engellenmektedir (Sekil-1).

Claims (10)

ISTEMLER
1- Bulus, güç hatti haberlesmeli varlik, hareket ve isik sensörü ile ilgili olup, özelligi; I sisteme gerekli enerjiyi saglayan bir güç kati (3), - sistemdeki diger cihazlar ile haberlesme saglayan güç hatti modemi (2), - sistemin ana islemcisi olan bir mikro denetleyici (l), - çevrede bulunan hareketi algilayarak mikro denetleyiciye (1) bilgi gönderen hareket sensön'j (4), I hareketsiz ortamlarda insan varligini algilayarak mikro denetleyiciye (1) bilgi gönderen bir varlik sensörü (5) ve - ortamda bulunan isik degerini ölçerek mikro denetleyiciye (1) bilgi gönderen isik sensöiünden (6) meydana gelmesidir.
2- Istem l°de bahsedilen güç hatti haberlesmeli varlik, hareket ve isik sensörü olup, Özelligi; birlikte kullanilmis hareket sensön'j (4), varlik sensörü (5) ve isik sensörünün (6) güç hatti üzerinden haberlesmesi ile karakterize edilmesidir.
3- Istem 1”de bahsedilen güç hatti haberlesmeli varlik, hareket ve isik sensörü olup, özelligi; insan varligini hücresel isil ölçümler ile algilayan varlik sensörüne (5) sahip olmasi ile karakterize edilmesidir.
4- Istem 1°de bahsedilen güç hatti haberlesmeli varlik, hareket ve isik sensörü olup, özelligi; görüs alanini 64 parçaya bölerek ve her hücredeki isil degerleri ölçerek mikro denetleyiciye (1) bilgi gönderen varlik sensörüne (5) sahip olmasi ile karakterize edilmesidir.
5- Istem l°de bahsedilen güç hatti haberlesmeli varlik, hareket ve isik sensörü olup, özelligi; giris gerilimi 220 V/50 Hz olan güç katina (3) sahip olmasi ile karakterize edilmesidir.
6- Istem l°de bahsedilen güç` hatti haberlesmeli varlik, hareket ve isik sensörü olup, özelligi; çikis gerilimi 5V ve °yi içeren güç katina (3) sahip olmasi ile karakterize edilmesidir.
7- Istem 1”de bahsedilen güç hatti haberlesmeli varlik, hareket ve isik sensörü olup, özelligi; mikro denetleyiciye (1) ilk bilgi gönderen hareket sensörüne (4) sahip olmasi ile karakterize edilmesidir.
8- Istem ?de bahsedilen güç hatti haberlesmeli varlik, hareket ve isik sensörü olup, özelligi; ilk hareketin gelmesi ile mikro denetleyicinin (1), varlik sensöründen (5) isil degerleri istemesi ve islemesi ile karakterize edilmesidir.
9- Istem 1”de bahsedilen güç hatti haberlesmeli varlik, hareket ve isik sensörü olup, özelligi; insan varligi bölgeden ayrilana kadar kendisine tanimli olan aydinlatma ürünlerini açik tutan isik sensöiüne (6) sahip olmasi ile karakterize edilmesidir.
10- Istem 1°de bahsedilen güç hatti haberlesmeli varlik, hareket ve isik sensörü olup, özelligi; aydinlatma ürünlerinin parlaklik seviyelerini belirleyen isik sensörüne (6) sahip olmasi ile karakterize edilmesidir.
TR2016/10913A 2016-08-04 2016-08-04 Güç hatti haberleşmeli̇ varlik, hareket ve işik sensörü TR201610913A2 (tr)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
TR2016/10913A TR201610913A2 (tr) 2016-08-04 2016-08-04 Güç hatti haberleşmeli̇ varlik, hareket ve işik sensörü

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
TR2016/10913A TR201610913A2 (tr) 2016-08-04 2016-08-04 Güç hatti haberleşmeli̇ varlik, hareket ve işik sensörü

Publications (1)

Publication Number Publication Date
TR201610913A2 true TR201610913A2 (tr) 2017-05-22

Family

ID=63834792

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
TR2016/10913A TR201610913A2 (tr) 2016-08-04 2016-08-04 Güç hatti haberleşmeli̇ varlik, hareket ve işik sensörü

Country Status (1)

Country Link
TR (1) TR201610913A2 (tr)

Similar Documents

Publication Publication Date Title
EP3376835B1 (en) Load control system responsive to the location of an occupant and/or mobile device
AU2013204671B2 (en) Wireless Power, Light and Automation Control With Ambient Light and Proximity Detection
CN204515365U (zh) 一种家居监控系统
CN110531628A (zh) 基于物联网的全自动智能家居管理控制系统
WO2020041752A1 (en) Occupant counting device
EP3340539A1 (en) Commissioning and personalizing devices in a local area network
WO2016109493A1 (en) Path light feedback compensation
CN206649300U (zh) 无线智能家居配置系统
JP2016533468A (ja) ダクトなし分離型hvac装置用のデマンド制御を提供する赤外線中継器
EP3356893A1 (en) Electrical devices with camera sensors
CN203573142U (zh) 基于物联网的智能家居系统
TW202219665A (zh) 封閉體中之大氣調節
KR101864608B1 (ko) 상황인식 에너지 관리용 스마트 콘센트 서비스 방법 및 시스템
RU106482U1 (ru) Система обеспечения комфорта
TWI680434B (zh) 控制系統、場景控制之執行方法、及程式
CN105159124A (zh) 基于Flash-Net的智能家居控制系统及其控制方法
TR201610913A2 (tr) Güç hatti haberleşmeli̇ varlik, hareket ve işik sensörü
Mehrabi et al. Optimization of home automation systems based on human motion and behaviour
CN205862184U (zh) 一种智能窗系统
CN205880531U (zh) 一种基于无线连接的智能家居控制系统
CN207008309U (zh) 一种可封装分发控制指令的可视设备系统
CN107621785A (zh) 基于无线的全自动智能家居系统
CN110830339A (zh) 一种基于家庭大脑的智慧家庭服务系统
TWI681648B (zh) 模擬物件、裝置及其管理系統
Fatimah et al. Iot Based Home Automation