TR201505840A2 - Bütüncül Öğrenme Sistemi - Google Patents

Bütüncül Öğrenme Sistemi Download PDF

Info

Publication number
TR201505840A2
TR201505840A2 TR2015/05840A TR201505840A TR201505840A2 TR 201505840 A2 TR201505840 A2 TR 201505840A2 TR 2015/05840 A TR2015/05840 A TR 2015/05840A TR 201505840 A TR201505840 A TR 201505840A TR 201505840 A2 TR201505840 A2 TR 201505840A2
Authority
TR
Turkey
Prior art keywords
learning
brain
waves
section
holistic
Prior art date
Application number
TR2015/05840A
Other languages
English (en)
Inventor
Vardar Ender
Original Assignee
Biooram Saglik Egitim Danismanlik Ve Kozmetik Ueruenleri Tic Ltd Sti
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Biooram Saglik Egitim Danismanlik Ve Kozmetik Ueruenleri Tic Ltd Sti filed Critical Biooram Saglik Egitim Danismanlik Ve Kozmetik Ueruenleri Tic Ltd Sti
Priority to TR2015/05840A priority Critical patent/TR201505840A2/tr
Priority to PCT/TR2015/050013 priority patent/WO2016186590A1/en
Priority to US15/573,776 priority patent/US20180174474A1/en
Publication of TR201505840A2 publication Critical patent/TR201505840A2/tr

Links

Classifications

    • GPHYSICS
    • G09EDUCATION; CRYPTOGRAPHY; DISPLAY; ADVERTISING; SEALS
    • G09BEDUCATIONAL OR DEMONSTRATION APPLIANCES; APPLIANCES FOR TEACHING, OR COMMUNICATING WITH, THE BLIND, DEAF OR MUTE; MODELS; PLANETARIA; GLOBES; MAPS; DIAGRAMS
    • G09B5/00Electrically-operated educational appliances
    • G09B5/04Electrically-operated educational appliances with audible presentation of the material to be studied
    • GPHYSICS
    • G09EDUCATION; CRYPTOGRAPHY; DISPLAY; ADVERTISING; SEALS
    • G09BEDUCATIONAL OR DEMONSTRATION APPLIANCES; APPLIANCES FOR TEACHING, OR COMMUNICATING WITH, THE BLIND, DEAF OR MUTE; MODELS; PLANETARIA; GLOBES; MAPS; DIAGRAMS
    • G09B5/00Electrically-operated educational appliances
    • G09B5/06Electrically-operated educational appliances with both visual and audible presentation of the material to be studied
    • GPHYSICS
    • G09EDUCATION; CRYPTOGRAPHY; DISPLAY; ADVERTISING; SEALS
    • G09BEDUCATIONAL OR DEMONSTRATION APPLIANCES; APPLIANCES FOR TEACHING, OR COMMUNICATING WITH, THE BLIND, DEAF OR MUTE; MODELS; PLANETARIA; GLOBES; MAPS; DIAGRAMS
    • G09B19/00Teaching not covered by other main groups of this subclass

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Business, Economics & Management (AREA)
  • Physics & Mathematics (AREA)
  • Educational Administration (AREA)
  • Educational Technology (AREA)
  • General Physics & Mathematics (AREA)
  • Theoretical Computer Science (AREA)
  • Entrepreneurship & Innovation (AREA)
  • Electrically Operated Instructional Devices (AREA)

Abstract

Buluş konusu kolay, kalıcı ve hızlı bütüncül öğrenme sistemi, beyin dalgalarının öğrenme konsantrasyonunu arttırmaya, hatırlamaya ve hafızayı geliştirmeye etkileri ile öğrenme düzeyini arttırıcı, öğrenmeyi kolaylaştıran ve hızlandıran, modern fizyoloji ve psikoloji bilgileri entegre edilerek geliştirilen, beynin beta, alfa, teta ve delta dalgalarının üretilerek, bu dalgaların görsel ve işitsel olarak öğrenen kişiye belirli süreler ile öğrenme süreci boyunca aktarılması şeklinde uygulanmaktadır.

Description

TARIFNAME BÜTÜNCÜL ÖGRENME SISTEMI Teknik Alan Bulus konusu, beyin dalgalarinin ögrenme konsantrasyonunu arttirmaya, hatirlamaya ve hafizayi gelistirmeye etkileri ile ögrenme düzeyini arttirici, ögrenmeyi kolaylastiran ve hizlandiran, modern fizyoloji ve psikoloji bilgileri entegre edilerek gelistirilen, beynin beta, alfa, teta ve delta dalgalarinin üretilerek, bu dalgalarin görsel ve isitsel olarak ögrenen kisiye belirli süreler ile ögrenme süreci boyunca aktarilacagi kolay, kalici ve hizli bütüncül ögrenme sistemi ile ilgilidir.
Bulusun Altyapisi Beyin, milyonlarca sinir hücresinden olusan, çok karmasik bir yapidir. Nöronlarin aktiviteleri genellikle çok iyi düzenlenmistir ve kendini düzenleyen mekanizmalara sahiptir. Nöronlar, bilinç, hareket, konusma, bellek, heyecan, vücudun durus sekli gibi çok genis bir islev yelpazesinden sorumludurlar. Bu islevler, beyin hücreleri ile vücudun bütün kisimlari arasinda akan çok küçük miktardaki elektrik yükleri sayesinde gerçeklestirilmektedir.
Vücut organlarinin fonksiyonlari hormonal ve sinirsel olmak üzere iki sekilde kontrol edilir. Hormonlar kimyasal bilgi ileticilerdir ve hormonlarla yapilan kontrol yavastir.
Sinirsel kontrolde ise, Merkezi Sinir Sistemini (MMS) olusturan beyin ve omurilikten kodlanmis sinir darbeleri halindeki komutlar, sinirler yoluyla organlara gönderilerek onlarin faaliyetlerini düzenler. MMS'ten organlara emir götüren sinirlere “motor sinir”, organlardan beyne bilgi götüren sinirlere “duyu sinirler” denir. Vücudun belirli bölgelerini kontrol eden, MMS disindaki sinirlere de “çevresel sinirler" adi verilir.
Beyin birçok hareket ve davranisin yaninda, kalp atisi, kan basinci, sivi dengesi ve beden sicakligi gibi homeostatik beden islemlerini de düzenler ve denetler. Algilama, duygu, hafiza, motor ögrenme ve diger ögrenme türleri için beynin islevleri sorumludur.
Caton 1875 tarihinde hayvanlar üzerinde yaptigi deneyler sonucunda ilk defa beyinde bir takim elektriksel faaliyetlerin var oldugunu bulmustur. Hans Berger ise 1929 yilinda ilk defa insan beyninde elektriksel faaliyetlerin varligini kafaya yerlestirilen elektrotlar ve buna bagli galvanometre yardimiyla ortaya koymustur.
Oglunun kafa derisine yerlestirilmis bir yüzey elektrodu ile elektriksel titresimlerin ritmik seyirlerini kaydetmistir. Bu sinyalin kortikal beyin hücresinin an be an elektro- fizyolojik yaniti oldugunu ileri sürmüstür. Berger adi verilen bu dalgalarin gözün açilip kapanmasiyla degistigini göstermistir.
Beynin sinirsel faaliyeti sonucunda elde edilen biyolojik isaretlere Elektroensefalogram (EEG) denilmektedir. EEG, beyin dalgalarinin elektriksel yöntemle izlenmesidir. Beyindeki sinir hücreleri tarafindan hem uyaniklik, hem de uyku halindeyken üretilen elektriksel faaliyet kâgit üzerine beyin dalgalari halinde yazdirilmaktadir. EEG'nin kullanim alanlarina basta nöroloji olmak üzere beyin cerrahisi, pediatri, anestezi ve psikiyatri örnek verilebilir.
EEG dalga sekilleri, kafa derisindeki bölgelerden kaydedildigi haliyle, genelde frekanslari, genlikleri ve sekillerine göre siniflandirilmaktadir. Frekans normal veya anormal EEG'yi tanimlamada kullanilan baslangiç özelliktir. EEG isaretleri periyodik degildir ve genlik, frekans ve fazlari sürekli degismektedir. EEG isaretlerinin kapsadiklari frekans araliklari ise söyledir: 0 Delta - 8 :0,5 - 3,5 Hz 0 Teta - 0 :3,5 - 7,5 Hz . Alfa-or :8-13Hz o Beta-ß :13-22Hz o Gamma-y :22-30 Hz Delta dalgalari: Frekanslari 3,5 Hz'in altinda, genlikleri 20 - 400 uV araliginda olan beyin dalgalaridir. Yavastirlar. Süt çocuklarinda, derin uyku ve beynin çok düsük aktivite gerektirdigi durumlarda ortaya çikarlar.
Teta dalgalari: 3,5 ile 7,5 Hz. arasi frekansa sahiptir ve “yavas" aktivite olarak siniflandirilir. 13 yasin altinda ve uyuyan çocuklarda parietal ve temporal bölgede ortaya çikar, normal bireylerde rüyali uykuda ortaya çikar. Genlikleri Alfa dalgalari: Frekanslari 8 -13 Hz. altindaki, sinüsoidal biçime en yakin olan beyin dalgalaridir. Çogunlukla yetiskinlerde genelde tüm yas guruplarinda görülür. Uyanik ve sakin kimselerde görülür. Yogun bir sekilde opsipital bölgede ortaya çikar, genlikleri 50 uV kadardir. Uyku durumunda yok olurlar. Uyanik kisi dikkatini zihinsel aritmetik, stres, gözlerini açma gibi baska bir faaliyete yönelirse Alfa dalgalari yerine daha yüksek frekansli fakat düsük genlikli Beta dalgalari meydana gelir.
Beta dalgalari: Beta aktiviteleri “hizli” aktivitelerdir. 13 -22 Hz arasi frekansta ve 1 - 5 dikkat iyidir, ancak daha yüksek frekanslarda dikkat dagilmaktadir. Çok stresli durumlarda, kafamizi toplayamadigimiz ve dikkatimizi veremedigimiz zamanlarda beyin dalgalari 17 Hz üzerindeki Beta dalga formundadir. Beynin her iki yaninda da simetrik dagilmis olarak görülür. Saçli derinin parietal ve frontal bölgelerinden belirgin olarak kaydedilebilir. Uyarilmis, endiseli veya gözleri açik durumda baskin ritim Beta dalgalaridir. Tüm yas gruplarinda gözlenir. Küçük genlikli ve genelde simetriktir.
Beta-I ve Beta-II olarak ikiye ayrilirlar.
Gama dalgalari: 22 ila 30 Hz arasi frekanstaki dalgalardir. Bazi arastirmacilar tarafindan kullanilmaktadir, bazilari bu dalgalarin yerine BII dalgalarini kullanir.
Genlikleri 2 pV'tan (p-p) küçüktür. Uykunun karakteristik belirtisini tasirlar.
Tespit edilen beyin dalgalarindan hangisinde kisilerin hangi duyuda ve durumda oldugu günümüz teknolojisi ile rahatlikla tespit edilebilmektedir. EEG isaretlerinin ana frekansi ile beyin aktivitesi yakindan iliskilidir. Aktivite ile frekans birlikte yükselir.
Günümüzde hem bilgi içerigi artarak karmasik bir hal `almakta, hem de teknolojik gelismeler büyük bir hizla degiserek ilerlemektedir. Bu durum, dogal olarak ögrenme ve ögretme biçimlerini etkilemektedir. Ögretimin verimliligi, ögrenenleri edilgen olmaktan çikarabildigi, harekete geçirebildigi ve etkilesim sürecine katilimini saglayabildigi ölçüde artmaktadir. Bu nedenle, çogu ülkeler mevcut egitim sistemlerini bu yönde sorgulamakta ve düsünen, sorun çözen bireyler yetistirme çabalari içinde bulunmaktadirlar. Ögrenme sürecini hizlandiran ve gelistiren, ögrencilerin motivasyon ve konsantrasyonlarini saglayan, zevk alarak ve eglenerek ögrenmelerine imkan veren ögretim teknolojilerinin sagladigi olanaklardan faydalanmak çözüme ulasilacak etkili yollardan biri olup, egitimde standart ve tekdüzelikten kurtulmayi saglayacaktir. Ögrenme konusundaki her kuram ögrenmeyi kendi perspektifinden ele almakta ve ögrenme sürecine farkli bir yaklasim getirmektedir. Ögrenmenin dogasini ve sonuçlarini açiklamaya yönelik ortaya atilan kuramlar; da'vranisçi, bilissel, 'isitsel ve nörofizyolojik ya da beyin temelli kuram olarak siralanabilir. Nörobilim alaninda yapilan çalismalar ve elde edilen bulgular, ögrenmenin diger kuramlardan farkli bir sekilde tanimlanmasini saglamistir. Çünkü nörofizyolojik kuram, beynin nasil çalistigi ve ögrencilerin nasil ögrenebilecegini ortaya koyan sinirbilimdeki arastirmalardan yararlanmaktadir.
Bulus konusu, beyin dalgalarinin ögrenme konsantrasyonunu arttirmaya, hatirlamaya ve hafizayi gelistirmeye etkileri ile ögrenme düzeyini arttirici, ögrenmeyi kolaylastiran ve hizlandiran, modern fizyoloji ve psikoloji bilgileri entegre edilerek gelistirilen, beynin beta,-alfa, teta ve delta dalgalarinin üretilerek, bu dalgalarin görsel ve isitsel olarak ögrenen kisiye belirli süreler ile ögrenme süreci boyunca aktarilacagi kolay, kalici ve hizli bütüncül ögrenme sistemidir. Ögrenme; daha önceden yapilamayan bir seyi yapabilen hale gelme olarak tanimlanmaktadir. Teknigin bilinen durumunda yapay sinir aglari için üç ögrenme metodundan ve bunlarin uygulandigi degisik ögrenme kurallarindan söz edilebilir. Ögretmenli ögrenmede, egitilen sistemin ögrenebilmesine bir ögretmen yardimci olmaktadir. Ögretmen, ögrenilmesi gereken konuyla ilgili örnekleri girdi/çikti seti olarak verir. Yani verilen girdi kümesi ve buna en uygun çikis önceden bellidir. Örnek olarak verilen ve istenilen çikti arasindaki fark hesaplanarak en uygun çikis elde edilene dek degistirilerek minimum hatayla sonuca ulasilir. Ögretmensiz ögrenmede, sistemin ögrenmesine yardimci olacak bir ögretmen yoktur.
Sisteme sadece girdi degerleri gösterilir. Örneklerdeki parametreler arasindaki iliskileri, sistemin kurallarini kendisi belirlemesi beklenir.
Destekleyici ögrenmede, ögretmen sisteme sadece yardimci olur. Her girdi setine karsilik gelen çiktiyi göstermek/vermek yerine girdiler sonucunda sistemin çiktisinin dogrulugunu kontrol edecek bir sinyal üretir. Sistem ögretmenden gelen bu sinyal dogrultusunda ögrenme sürecini düzenler.
Skolastik ögrenmede egitilecek sistemdeki nöronlarin aktiflesmeleri için amaçli olarak istenilen çiktiyi elde etmeleri için bir araya getirilmesi seklinde olur. Böylece nöronlarin aktiflesme ihtimali yükselir.
Karma stratejilerde ise ögrenme yöntemlerinden bir kaçini birlikte kullanan yöntemlerdir.
Beyin görüntüleme tekniklerinin ögrenmede nasil kullanabilecegi, hangi düzeyde basari saglayacagi noktasinda bilinen teknikte kesin çikarimlar yapilmamis; ancak sinirli olsa da belirli çalismalar yapilmistir. Bu çalismalar farkli alanlarda (matematik, müzik, okuma ve dil becerisi ve beyin okuma vb.) yapilan beyin görüntüleme çalismalarindan ibarettir. Örnegin son birkaç yildir beyin görüntüleme teknikleri çocuklarda okuma ve dil becerilerinin sinirsel gelisimi hakkinda bilgi edinmek için kullanilmaktadir. Okuma alaninda farkli beyin görüntüleme tekniklerinden (PET, fMRl,) elde edilen bulgular birlestirilmis ve bu sekilde fonolojik (ses bilimi) isleme ve kelime tanimayla ilgili sinir aglari tespit edilmistir. Bu islemi gerçeklestirirken okuma basarisi yüksek ve düsük çocuklarin nöral aktiviteleri incelenmis ve aralarinda belirgin farkliliklarin oldugu teSpit edilmistir. Okuma ve dil becerisi ile ilgili yapilan bu çalismanin sonucuna göre; sorunun biyolojik temelli oldugu düsüncesinin yaninda, beyinde bulunan okuma alaniyla ilgili bölgenin ve sosyal çevrenin arasinda karmasik etkilesimlerin oldugu görülmüstür.
Gelistirilen bulus konusu bütüncül ögrenme sistemi beynin sag ve sol yarimküreleri ile gevsemis beden uyumundan olusan üç faktörün birlesmesinden olusmaktadir. Bu üç faktörün birlesimi teknigin bilinen durumuna avantaj saglayarak daha hizli ve kalici ögrenmeyi hedeflemektedir. Bir orkestrada nefesli, vurmali ve yayli sazlarin uyum içinde çalmasi bu üç faktörün bir araya gelmesi konusuna örnek verilebilir. Insan beyninin sol yarimküresi mantikli, bilinçli ve analiz yaparak ögrenirken, sag yarimküre resim, müzik, içgüdü, sezgi ve yaratici hayal gücünü, yani bilinçaltini kullanarak ögrenir. Bulus konusu ögrenme sisteminin ana noktasi, sol beyin yarimküresi, sag beyin yarimküresi ve insan bedeninin uyum içinde çalismasina dayanmaktadir.
Beynin isleyisinin kesfedilmesiyle, insan yasantisinda karsilasilan ögrenme sorunlarinin üstesinden gelinmesi bulusun ana amacidir. Bu amaçla birlikte sistemin entegre edilerek kisilerin ögrenmelerini hizlandiracak donanimlar sistemin uygulanmasi asamasinda devreye girecektir. Ögrenme güçlügü çeken veya çekmedigi halde daha hizli, kolay ve kalici ögrenmeyi hedefleyen kisilere verilmesi gereken egitim-ögretim programlari beyin dalgalari verileri dogrultusunda gözden geçirilerek bulus konusu sistem göz önünde bulundurularak tekrar düzenlenerek, çesitli cihazlarla uygulamaya geçirilmesi söz edilen bulus konusu sistemin hedeflerindendir.
Sol beynin bazen fazla analiz yaparak olumsuz inançlar gelistirebilmektedir. Bu da ögrenmenin zor, sikintili, stresli bir süreç olduguna inanmaya sebep olabilmekte ve ögrenmeyi sekteye ugratabilmektedir. Ayrica- beden gevsek degilse, beynin sempatik otonom sinir sistemi aktive olmakta, salgilanan adrenalin, kortizol gibi stres hormonlari damarlari daraltarak beyin kan akimini olumsuz etkileyerek ögrenmeyi engelleyebilmektedir. Insan beyni resimlerle düsünmekte ve kurulan baglantilarla hatirlamaktadir. Sag beyni aktive eden resim, müzik, ritim, gevseme ve hayal gücü ile bilinçalti beyin ögrenmeye eklendiginde ögrenme kalitesi artmaktadir. Bilinçli akil ile bilinçalti aklin ögrenmede birlikte kullanilmasi ile bulus konusu bütüncül ögrenme sistemi dil ögrenme, matematik, kimya, tarih, tenis, kayak vb. tüm ögrenme islemlerinde kullanilabilir. Söz konusu sistem ögrenmeyi zevkli hale getirmektedir. Ögrenme sürecine ego destekleyici terapiler ve olumlu telkinler gibi psikoterapi yöntemleri de eklenmistir. Stressiz keyifli ögrenme amaçlanmistir. Beyni ögrenmenin en iyi oldugu beyin dalgalari yayan hale getirmek için, bu dalgalari ses ve görüntü olarak üreten bir` cihazin, sistemle birlikte kullanilmasi gerekmektedir. Bu cihaz ile kisi, konsantrasyonun en iyi oldugu beta beyin dalga moduna, ögrenmenin en iyi oldugu alfa ve teta beyin dalga moduna ve hafizanin en iyi oldugu delta beyin dalgalari moduna getirilecek, bu esnada ögretilecek materyal belirli tempolu müzik, görüntü, animasyonlar, ritmik yavas solunum, özel okuma hizi ve tekrarlarla islenecektir. Ögrenmede psikolojik engelleri asmak çok önemlidir. "Baskalari yapabilir, ama ben basaramam", "simdiye kadar ögrenemedim, yine ögrenemem" seklinde düsünenler, yillarca ailelerinden, ögretmenlerinden, arkadaslarindan yeterince akilli olmadiklarini duyanlar kendilerini sinirlayabilmektedirler. Bazi kisiler de ögrenmenin sikici, zor olduguna sartlanmis olabilirler. Bu ögrenme sisteminde özel gevsetici müzik, görüntüler ile beynin alfa dalgalari yayan sakin suurluluk halinde verilen olumlamalar daha etkili olmakta ve ego destekleyici, kisinin benlik imajini düzelten telkinlerle ögrenme kolaylasacaktir. Gerginlik, sikinti, olumsuz düsünce ve duygular enerjimizi tüketmediginden basari artacaktir. Ayrica ögrenci daha ilk dersten itibaren kolayca ögrendigini, hatirladigini görünce kendine güveni de artacak ve çig etkisi ile ögrenme her gün artarak gelisecektir.
Ego destekleyici çalismalarla "ben basaramam, ben ögrenemem” gibi sinirlayici olumsuz inançlarla çalismak yerine, ”kolayca ögreniyorum, kolayca hatirliyorum, kolayca basariyorum, ögrenmenin keyfini yasiyorum" gibi telkinlerde bulunarak, içimizdeki ögrenme potansiyeli maksimuma çikarilacaktir. Ders esnasinda dersler beta, alfa, teta dalgalari içeren özel müzikler esliginde, özel bir anlatim tonunda, resimler, animasyonlar ile anlatilacak ve tekrar edilecektir. Ayrica bu esnada ögrenenlerin ritmik nefes alma telkinleri ile hatirlama yetenekleri arttirilacaktir.
Bulusun yapisal ve karakteristik özellikleri ve tüm avantajlari asagida yazilan ayrintili açiklama sayesinde daha net olarak anlasilacaktir ve bu nedenle bu degerlendirmenin bu ayrintili açiklama göz önünde bulundurularak yapilmasi gerekmektedir.
Bulusun Açiklanmasina Yardimci Sekiller Sekil 1: Bütüncül ögrenme sisteminin asamalarinin temsili görünümü Bulusun Açiklanmasina Yardimci Referanslar A. A bölümü B. B bölümü C. C bölümü D. D bölümü Bulusun Açiklanmasi Bulus konusu kolay, kalici ve hizli bütüncül ögrenme sistemi, beyin dalgalarinin ögrenme konsantrasyonunu arttirmaya, hatirlamaya ve hafizayi gelistirmeye etkileri ile ögrenme düzeyini arttirici, ögrenmeyi kolaylastiran ve hizlandiran, modern fizyoloji ve psikoloji bilgileri entegre edilerek gelistirilen, beynin beta, alfa, teta ve delta dalgalarinin üretilerek, bu dalgalarin görsel ve isitsel olarak ögrenen kisiye belirli süreler ile ögrenme süreci boyunca aktarilmasi seklinde uygulanmaktadir.
Kolay, kalici ve hizli bütüncül ögrenme sisteminin uygulanmasi asagidaki adimlarin uygulanmasi ile gerçeklestirilmektedir: - Bedensel ve ruhsal gevseme teknigi ile derin gevseme saglanmasi, - Iyi ögrenme için olumlu telkinlerde bulunulmasi, - Ögrenilecek materyalin özel beyin frekanslari yüklenmis isitsel ve görsel frekanslar esliginde kisinin ilgisinin dagilmayacagi ortamin saglandigi her türlü cihaz, gözlük, kabin veya ekran ile izlenmesi, dinlenmesi ve ögrenilen bilgilerin tekrar edilmesi.
Sekil 1'de bütüncül ögrenme sisteminin asamalarinin temsili görünümü bulunmaktadir. Bulus konusu sistem A bölümü (A), B bölümü (B), C bölümü (C) ve D bölümü (D) olmak üzere dört asamadan olusmaktadir.
A bölümü (A) ögrenilecek materyalin anlatimina baslama kisminda 5 -15 dakika arasi kolay, hizli ve kalici ögrenmeye hazirlik safhasidir. A bölümünde (A) beynin rahatladigi ve ögrenmeye açik hale geldigi alfa ve teta dalgalarini içeren görsel ve isitsel frekanslar esliginde bedensel ve ruhsal gevseme teknigi ile derin gevseme, ögrenme ve hatirlamayi kolaylastiran olumlamalar, telkinler, özel bir ses tonu, ritmi ve nefes alip verme ritmi ile kolay ve hizli ögrenme için kisi/kisiler hazir hale getirilmektedir.
B bölümü (B) sistemin uygulanisinda konsantrasyonun arttigi ikinci bölümdür. B bölümünde (B) 20 - 40 dakika arasinda, konsantrasyonun ve dikkatin arttigi özel beta dalgalari esliginde özel olarak hazirlanan egitim içerigi gözler açik olarak kisinin ilgisinin dagilmayacagi ortamin saglandigi her türlü cihaz, gözlük, kabin veya ekrandan izlenmekte ve dinlenmekte, bazen de özel araliklarla gözler kapali olarak, beynin en iyi ögrendigi alfa ve teta beyin dalgalari esliginde özel bir ses tonu, ritmi ve nefes alip verme ritmi ile tekrar edilmektedir.
B bölümünde (B) ögrenilecek her türlü içerik, görsel ve isitsel animasyonlarla kolay ve eglenceli ögrenme için gelistirilen tekniklerle hazirlanacak ve sistemin entegre edilecegi cihaza bir yazilim ile eklenecektir.
C bölümü (C), A bölümünde (1) bedensel ve ruhsal gevseme teknigi ile derin gevseme saglanmasinin akabinde B bölümünde (B) ögretilen özel olarak hazirlanan egitim içeriginin 5 - 10 dakika kadar gözler kapali iken beynin en iyi ögrendigi alfa ve teta dalgalarinin isitsel ve görsel frekanslar esliginde özel ses tonu, ritim ve nefes alip verme ritmiyle tekrar edildigi bölümdür.
D bölümü (D) ise A bölümünde (1) bedensel ve ruhsal gevseme teknigi ile derin gevseme saglanmasinin akabinde B bölümünde (B) ögretilen özel olarak hazirlanan egitim içeriginin 5 - 10 dakika kadar gözler kapali iken beynin hafiza fonksiyonunun en iyi oldugu delta dalgalarinin isitsel ve görsel frekanslar esliginde özel ses tonu, ritim ve nefes alip verme ritmiyle tekrar edildigi bölümdür.
C bölümü (C) ve D bölümü (D) birlestirilerek tek bölüm halinde de uygulanabilmektedir. lstemde bahsi geçen islem basamaklari sadece yöntemin anlasilmasini kolaylastirmak adina sinirlandirilmistir, dolayisiyla bunlarin kullanilan cihazin özelligi ve diger degisken kosullar geregi farkliliklar gösterebilecegi göz önünde bulundurulmalidir. Bu islem basamaklarinin bulus konusu bütüncül ögrenme sisteminin kapsamini sinirladigi düsünülmemelidir. Teknikte uzman bir kisinin bulusta ortaya konan yeniligi, benzer yapilanmalari kullanarak da ortaya koyabilecegi ve/veya bu yapilanmayi ilgili teknikte kullanilan benzer amaçli diger alanlara da uygulayabilecegi açiktir. Dolayisiyla böyle yapilanmalarin yenilik ve özellikle teknigin bilinen durumunun asilmasi kriterinden yoksun olacagi da asikârdir.

Claims (1)

  1. ISTEMLER . Bulus beyin dalgalarinin ögrenme konsantrasyonunu arttirmaya, hatirlamaya ve hafizayi gelistirmeye etkileri ile ögrenme düzeyini arttirici, ögrenmeyi kolaylastiran ve hizlandiran, modern fizyoloji ve psikoloji bilgileri entegre edilerek gelistirilen, beynin beta, alfa, teta ve delta dalgalarinin üretilerek, bu dalgalarin görsel ve isitsel olarak ögrenen kisiye belirli süreler ile ögrenme süreci boyunca aktarilmasi seklinde uygulanan kolay, kalici ve hizli bütüncül ögrenme sistemi ile ilgili olup, özelligi; - Bedensel ve ruhsal gevseme teknigi ile derin gevseme saglanmasi, - Iyi ögrenme için olumlu telkinlerde bulunulmasi, - Ögrenilecek materyalin özel beyin frekanslari yüklenmis isitsel ve görsel frekanslar esliginde kisinin ilgisinin dagilmayacagi ortamin saglandigi her türlü cihaz, gözlük, kabin veya ekran ile izlenmesi, dinlenmesi ve ögrenilen bilgilerin tekrar edilmesi islem basamaklarina sahip olmasi ile karakterize edilir. . Istem 1'e uygun bütüncül ögrenme sistemi ile ilgili olup, özelligi A bölümü (A), B bölümü` (B), C bölümü (C) ve D bölümü (D) olmak üzere dört asamadan olusmasi ile karakterize edilir. . lstem 1 veya Z'ye uygun bütüncül ögrenme sistemi ile ilgili olup, özelligi A bölümünde (A) ögrenilecek materyalin anlatimina baslama kisminda 5 -15 dakika arasi beynin rahatladigi ve ögrenmeye açik hale geldigi alfa ve teta dalgalarini içeren görsel ve isitsel frekanslar esliginde bedensel ve ruhsal gevseme teknigi ile derin gevseme, ögrenme ve hatirlamayi kolaylastiran olumlamalar, telkinler, özel bir ses tonu, ritmi ve nefes alip verme ritmi ile kolay ve hizli ögrenme için kisi/kisilerin hazir hale getirilmesi ile karakterize edilir. . Istem 1, 2 veya 3'e uygun bütüncül ögrenme sistemi ile ilgili olup, özelligi B bölümünde (B) 20 - 40 dakika arasinda, konsantrasyonun ve dikkatin arttigi özel beta dalgalari esliginde özel olarak hazirlanan egitim içeriginin gözler açik olarak kisinin ilgisinin dagilmayacagi ortamin saglandigi her türlü cihaz, gözlük, kabin veya ekrandan izlenmesi, dinlenmesi, özel araliklarla gözler kapali olarak, beynin en iyi ögrendigi alfa ve teta beyin dalgalari esliginde özel bir ses tonu, ritmi ve nefes alip verme ritmi ile tekrar edilmesi ile karakterize - lstem 1. 2. 3 veya 4'e uygun bütüncül ögrenme sistemi ile ilgili olup, özelligi B bölümünde (B) ögrenilecek her türlü içerik, görsel ve isitsel animasyonlarin kolay ve eglenceli ögrenme için gelistirilen tekniklerle hazirlanarak sistemin entegre edilecegi cihaza bir yazilim ile eklenmesi ile karakterize edilir. . Istem 1, 2, 3, 4 veya 5'e uygun bütüncül ögrenme sistemi ile ilgili olup, özelligi C bölümünde (C) A bölümünde (1) bedensel ve ruhsal gevseme teknigi ile derin gevseme saglanmasinin akabinde B bölümünde (B) ögretilen özel olarak hazirlanan egitim içeriginin 5 - 10 dakika kadar gözler kapali iken beynin en iyi ögrendigi alfa ve teta dalgalarinin isitsel ve görsel frekanslar esliginde özel ses tonu, ritim ve nefes alip verme ritmiyle tekrar edilmesi ile karakterize edilir. . Istem 1, 2, 3, 4, 5 veya 6'ya uygun bütüncül ögrenme sistemi ile ilgili olup, özelligi D bölümünde (D) A bölümünde (1) bedensel ve ruhsal gevseme teknigi ile derin gevseme saglanmasinin akabinde B bölümünde (B) ögretilen özel olarak hazirlanan egitim içeriginin 5 - 10 dakika kadar gözler kapali iken beynin hafiza fonksiyonunun en iyi oldugu delta dalgalarinin isitsel ve görsel frekanslar esliginde özel ses tonu, ritim ve nefes alip verme ritmiyle tekrar edilmesi ile karakterize edilir. . lstem 1, 2, 3, 4, 5, 6 veya 7'ye uygun bütüncül ögrenme sistemi ile ilgili olup, özelligi C bölümü (C) ve D bölümünün (D) birlestirilerek tek bölüm halinde de uygulanabilmesi ile karakterize edilir.
TR2015/05840A 2015-05-14 2015-05-14 Bütüncül Öğrenme Sistemi TR201505840A2 (tr)

Priority Applications (3)

Application Number Priority Date Filing Date Title
TR2015/05840A TR201505840A2 (tr) 2015-05-14 2015-05-14 Bütüncül Öğrenme Sistemi
PCT/TR2015/050013 WO2016186590A1 (en) 2015-05-14 2015-06-22 Integrated learning system
US15/573,776 US20180174474A1 (en) 2015-05-14 2015-06-22 Integrated learning device

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
TR2015/05840A TR201505840A2 (tr) 2015-05-14 2015-05-14 Bütüncül Öğrenme Sistemi

Publications (1)

Publication Number Publication Date
TR201505840A2 true TR201505840A2 (tr) 2015-07-21

Family

ID=53716548

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
TR2015/05840A TR201505840A2 (tr) 2015-05-14 2015-05-14 Bütüncül Öğrenme Sistemi

Country Status (3)

Country Link
US (1) US20180174474A1 (tr)
TR (1) TR201505840A2 (tr)
WO (1) WO2016186590A1 (tr)

Families Citing this family (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US10864347B1 (en) 2017-03-12 2020-12-15 Erfan Amidi Changing spoken language accent by presenting a training audio segment of a target accent while presenting a relaxing audio segment
CN109919143B (zh) * 2019-04-24 2023-08-18 重庆交互科技有限公司 基于多感官交互体验和学习注意力评估的教育方法
JP7318577B2 (ja) * 2020-03-23 2023-08-01 新東工業株式会社 生体データ測定装置及び制御プログラム

Family Cites Families (10)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US5352181A (en) * 1992-09-02 1994-10-04 Davis Mark E Method and recording for producing sounds and messages to achieve Alpha and Theta brainwave states and positive emotional states in humans
US5365939A (en) * 1993-10-15 1994-11-22 Neurotrain, L.C. Method for evaluating and treating an individual with electroencephalographic disentrainment feedback
US20030194684A1 (en) * 2002-04-11 2003-10-16 Labrosse Michelle Accelerated exam preparation system and method
GB0614458D0 (en) * 2006-07-20 2006-08-30 Clare Jon Computerised hypnosis therapy device and method
US20080038701A1 (en) * 2006-08-08 2008-02-14 Charles Booth Training system and method
US20100168504A1 (en) * 2008-12-28 2010-07-01 Castano Sr Jaime Alfredo Method and apparatus for the aid of meditation and hypnosis
MX2012009214A (es) * 2010-03-16 2012-08-23 Sleep N Sync Llc Sistemas y metodos para modificar comportamiento humano, utilizando una grabacion de audio durante el sueño.
US8852073B2 (en) * 2012-01-17 2014-10-07 Headwater R&D Inc Relaxation inducing sleep mask
US20140114207A1 (en) * 2012-10-18 2014-04-24 Timothy Patterson Cognitive Management Method and System
US11376443B2 (en) * 2017-03-08 2022-07-05 University Of South Carolina Passive resonator and method of use for brain wave entrainment

Also Published As

Publication number Publication date
US20180174474A1 (en) 2018-06-21
WO2016186590A1 (en) 2016-11-24

Similar Documents

Publication Publication Date Title
McClelland et al. Enhanced academic performance using a novel classroom physical activity intervention to increase awareness, attention and self-control: Putting embodied cognition into practice
Neville et al. Effects of music training on brain and cognitive development in under-privileged 3-to 5-year-old children: Preliminary results
Hashempour et al. The effect of anxiety and emotional intelligence on students’ learning process
Clynes The communication of emotion: Theory of sentics
Bamiou et al. Management of auditory processing disorders
Keller et al. Mindfulness and speed testing for children with learning disabilities: Oil and water?
Ithriyah Effectiveness of ABA therapy for children with special needs of autism: A study of psycholinguistics view
TR201505840A2 (tr) Bütüncül Öğrenme Sistemi
Richmond et al. Got neurons? Teaching neuroscience mnemonically promotes retention and higher-order thinking
Yellin Left brain, right brain, super brain: The holistic model
McLaren et al. Exploring and evaluating sound for helping children self-regulate with a brain-computer application
Gönen Mindfulness-based practices for EFL teachers: sample tasks and insights to cultivate mindfulness
Lyman Brain science for principals: What school leaders need to know
Beattie The effect of yoga lessons on young children's executive functioning
Jones To write what you know: Embodiment, authorship, and empathy.
Depešová et al. Examination of the theta index during solving IT issues
Zelenkovska Leshkova et al. The Significant role of music in the educational system through the various scientific disciplines
Kryshtanovych et al. Influence of psychological conditions on the level of creative imagination
Kassel Stress management and peak performance crash course for ninth graders in a charter school setting
De Simone et al. Tale of Experience Mindfulness University
Brown Inner to outer: The development of contemplative pedagogy
Weir Ouston The Feeling Voice: A Linklater Approach to Freeing the Voice through Embodied Connection to Image
Fortress Emerging Trends in Imaginative Writing: A Post Pandemic Strategy for Enhancing the Teaching, Learning and Testing of Poetry in English in Nigeria Tertiary Education
Du et al. Improving open distance learning efficiency by non-invasive brain computer interface
Popa Effects of Ambient Music in the Learning Process