SE535966C2 - Linlås och förfarande för att låsa en lina - Google Patents

Linlås och förfarande för att låsa en lina Download PDF

Info

Publication number
SE535966C2
SE535966C2 SE1150643A SE1150643A SE535966C2 SE 535966 C2 SE535966 C2 SE 535966C2 SE 1150643 A SE1150643 A SE 1150643A SE 1150643 A SE1150643 A SE 1150643A SE 535966 C2 SE535966 C2 SE 535966C2
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
jaw
elements
terminal unit
line
spacer
Prior art date
Application number
SE1150643A
Other languages
English (en)
Other versions
SE1150643A1 (sv
Inventor
Christer Bernson
Emil Wickstroem
Original Assignee
Selden Mast Ab
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Selden Mast Ab filed Critical Selden Mast Ab
Priority to SE1150643A priority Critical patent/SE535966C2/sv
Publication of SE1150643A1 publication Critical patent/SE1150643A1/sv
Publication of SE535966C2 publication Critical patent/SE535966C2/sv

Links

Classifications

    • FMECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
    • F16ENGINEERING ELEMENTS AND UNITS; GENERAL MEASURES FOR PRODUCING AND MAINTAINING EFFECTIVE FUNCTIONING OF MACHINES OR INSTALLATIONS; THERMAL INSULATION IN GENERAL
    • F16GBELTS, CABLES, OR ROPES, PREDOMINANTLY USED FOR DRIVING PURPOSES; CHAINS; FITTINGS PREDOMINANTLY USED THEREFOR
    • F16G11/00Means for fastening cables or ropes to one another or to other objects; Caps or sleeves for fixing on cables or ropes
    • F16G11/04Means for fastening cables or ropes to one another or to other objects; Caps or sleeves for fixing on cables or ropes with wedging action, e.g. friction clamps
    • F16G11/05Means for fastening cables or ropes to one another or to other objects; Caps or sleeves for fixing on cables or ropes with wedging action, e.g. friction clamps by using conical plugs insertable between the strands
    • DTEXTILES; PAPER
    • D07ROPES; CABLES OTHER THAN ELECTRIC
    • D07BROPES OR CABLES IN GENERAL
    • D07B9/00Binding or sealing ends, e.g. to prevent unravelling

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • General Engineering & Computer Science (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Ropes Or Cables (AREA)

Description

535 965 sammanhang, kan utrymmet vara mycket begränsat där en lina skall sättas fast. Det finns även många olika slags linor, ett exempel är linor med en så kallad kärna omgiven av ett hölje, där kärnan består av ett antal linkardeler. Även fler komponenter kan ingå i en lina. Många olika varianter på linlås är kända. Ett känt linlås består av två terminaler som kan kopplas ihop med en linände däremellan. För att säkerhetsställa låsning utnyttjas en backanordning bestående av backar som tas upp i en av terminalerna som har en genomgående öppning och en inre koniskt avsmalnande yta varvid linänden är införd mellan dessa backar och i linan ingående linkardeler, samt ett extra hölje, är tillbakavikta över kanten på backanordningens ena ände och kommer att ligga mellan den koniskt avsmalnande terminalenhetens inre yta och den yttre koniskt avsmalnande mantelytan på backanordningen. När terminalerna kopplas samman riskerar linan att pressas mot botten i den andra terminalenheten sonx är en hondel. Detta leder till att skador lätt uppträder på linan.
Dessutom är den undre kanten på backanordningen, runt vilken linan är vikt, vass, vilket gör att linan lätt skadas, brytes och nötes.
Vid kontinuerlig belastning i men också linan, speciellt vid plötslig, temporär, belastning, riskerar dessutom olika backelement att förflyttas i förhållande till varandra, vilket ytterligare ökar risken för skador på linan och gör att linlåset ej är lämpat för höga belastningar.
Sammanfattningsvis föreligger olika nackdelar med den kända anordningen, linan, och olika speciellt i kärnan ingående komponenter skadas lätt vilket gör att linan helt enkelt kan gå av eller kardelerna kan klämmas av eller skäras av vilket gör att de krafter den klarar av att utsättas för blir begränsade.
Dessutom är anordningen instabil, känslig och komplicerad att 10 15 20 25 30 535 966 framställa och sätta ihop på grund av att den består av många olika delar och den uppvisar inte önskad driftsäkerhet. Denna kända anordning ställer även krav på den lina som användes.
Det är därför ett mål med föreliggande uppfinning att tillhandahålla linlåsanordning som minimerar risken för skador på linan, speciellt också vid höga belastningar, plötsliga belastningar, upprepade belastningar, långvarig belastning. Det är också ett mål med uppfinningen att tillhandahålla en linlåsanordning som är driftsäker, säkert förmår låsa linänden också vid förhållandevis höga belastningar.
Det är också ett mål med uppfinningen att tillhandahålla en linlåsanordning som är enkel och billig att framställa. Ett speciellt mål är också att ange en linlåsanordning som är enkel att hantera, sätta ihop och som är driftsäker. Det är också ett mål att ange en linlåsanordning som kan utnyttjas för många olika tillämpningar, inom segling men också inom andra områden där en lina behöver låsas. Vidare är det ett mål att ange en anordning som är enkel och kompakt och som passar för användning pà platser och i sammanhang där utrymmet är begränsat och som är flexibel lindimensioner. och kan framställas för olika lintyper och Ett speciellt mål är att ange en linlåsanordning som också kan användas för så kallade vridstyva linor. Ett annat speciellt mål med uppfinningen är att tillhandahålla en linlåsanordning som förmår överföra vridmoment och med vilken risken minimeras för att linan skall glida ur låset genom att kärnkomponenter, speciellt kardeler, går av eller glider ur. Ett mål är också att ange ett linlås där såväl hölje som kärna skyddas mot 10 15 20 25 30 535 966 förslitning, brott mm.
Speciellt skonas höljet och risken för linglidning minimeras.
Det är också ett mål med uppfinningen att ange ett förfarande för låsning av en linände genom vilket ett eller flera av ovan nämnda mål kan uppnås.
Därför tillhandahållas en linlåsanordning med de i de kännetecknande delen av patentkrav 1 angivna kännetecknen.
Fördelaktiga utföringsformer anges av de i underkraven angivna kännetecknen.
Ett förfarande tillhandahàlles också som kännetecknas av de i den kännetecknande delen av patentkrav 22 angivna kännetecken.
KORTFATTAD FIGURBESKRIVNING Uppfinningen kommer i det följande att närmare beskrivas, på ett icke begränsande sätt, och under hänvisning till bifogade figurer, i vilka: Fig. 1 visar ett snitt genom en ihopsatt linlåsanordning enligt uppfinningen, Fig. 2 är en schematisk vy av ett exempel på en i en linlåsanordning enligt uppfinningen ingående andra terminalenhet, här en hâlskruv, Fig. 3 är en schematisk vy av ett exempel på en i linlàsanordningen ingående första terminalenhet, här en hondel, 10 15 20 25 30 Fig.
Fig.
Fig.
Fig.
Pig.
Fig.
Fig.
Fig.
Fig. 4A 4B 5A 5B 5C 7A 7B 8 535 965 visar ett exempel på en i linlåsanordningen enligt Fig. 1 ingående backanordning bestående av tre backelement i sammanfört läge, är en vy av ett av backelementen i Fig. 4A sett från insidan, visar ett exempel på ett backelement sett från utsidan, visar ett exempel på en backanordning i genomskärning schematiskt illustrerande samverkande, angränsande backelement sett inifrån, visar en longitudinell vy från sidan av ett backelement, visar ett exempel på en linlàsanordning enligt uppfinningen i monterat tillstànd, är en perspektivvy av en backanordning i delvis omonterat läge (uppskuren) med ett backelement avlägsnat och med införd del av lina med hölje och kärna, visar ett exempel på en andra terminalenhet med införd backanordning, är en perspektivvy av ett backelement enligt ett andra utföringsexempel, 10 15 20 25 30 535 956 Fig. 9A visar schematiskt ett tredje utföringsexempel av en backanordning sedd från utsidan, Fig. 9B visar schematiskt ett fjärde utföringsexempel av en backanordning sedd från utsidan, och Fig. 9C visar schematiskt ett femte utföringsexempel av en backanordning sedd från utsidan.
DETALJERAD BESKRIVNING I Fig. 1 visas ett schematiskt exempel på ett första utförande av en linlåsanordning 100 i genomskärning. Linlåsanordningen 100 innefattar en första terminalenhet 10 som kan bestå av en hondel eller ett säte. Den kan vara utformad för många olika ändamål och exempelvis vara försedd med en rulle, ett fäste, en gaffel, ett öga osv. Uppfinningen är inte begränsad till några speciella utföranden i detta avseende. Vidare innefattar linlâsanordningen en andra terminalenhet 20 med en axiell genomgående öppning fràn en bortre terminalände 21 till en anslutningsterminalände 22.
Den första terminalenheten 10 är här invändigt försedd med förbindelsemedel vid en öppen monteringsände ll som exempelvis kan bestå av en inre gängning avsedd att samverka med en yttre gängning fungerande som förbindelsemedel pà den andra terminalenheten vid dess anslutningsterminalände 22.
Linlàsanordningen 100 innefattar dessutom en backanordning 30 avsedd att föras in i den andra terminalenheten 20 innan denna sätts ihop, förbindes genom nämnda förbindelsemedel, med den första terminalenheten 10 genom anslutningsterminaländen 22. Den andra terminalenheten 20 har en inre begränsningsyta som företrädesvis avsmalnar koniskt i riktning mot den bortre 10 15 20 25 30 535 966 terminaländen 21. Utsidan på backanordningen 30 uppvisar en koniskt avsmalnande yta som är väsentligen kongruent med den inre koniskt avsmalnande ytan på den andra terminalenheten 20.
Den yttre diametern pà backanordningen i en bortre ände 31 överstiger något den inre diametern vid den andra terminalenhetens 20 bortre terminalände 21 så att backanordningen blockeras eller hindras från att kunna dras ut ur den andra terminalenheten 20 vid dess bortre terminalände 21.
Backanordningen 30 består av två eller flera backelement som är långsträckta och i sammanfört läge bildar en koniskt avsmalnande backanordning. Dessa backelement har längsgående kanter som är försedda med, eller består av, ingreppselement 37n,37n,..., som är utformade att i ett läge då två eller flera backelement är sammanförda, 37u,37u,-.., och genom dessa ingreppselement samverkande ingreppselement 38n,38n,3823 pà ett intilliggande backelement samverka så att axiell rörelse mellan angränsande backelement förhindras.
Ingreppselementen kan exempelvis vara utformade som tänder eller fingerliknande organ som för fasthållning griper in i, mellan, fördelaktigt varandra. Varje backelement är dylika ingreppselement som här är anordnade på ett alternerande sätt så försett med, pà motstående kanter, att öppningar bildas dememellan så att ingreppselementen pà ett närliggande backelement kan gripa in däremellan.
Enligt ett utförande är ingreppselementen pá respektive längsgående kant på ett backelement bildade som periferiellt riktade tänder som är anordnade på samma avstånd ifrån varandra men förskjutna så att ett ingreppselement på den ena längsgående kanten av ett backelement, på motsatt kant, på samma avstånd ifrån en öppningsände motsvaras av en urtagning mellan två på 10 15 20 25 30 535 966 denna sida anordnade ingreppselement osv. Ingreppselementens yttre ytor befinner sig företrädesvis i plan med, eller bildar en del av, den koniskt avsmalnande yttre ytan på backanordningen, vilken kan även vara annorlunda utformad men dock väsentligen kongruent med den inre ytan på den andra terminalenheten 20.
I figuren visas även ett radiellt spår 39 medelst vilket de respektive backelementen kan hållas samman med hjälp av ett sammanhàllningselement, t.ex. dylikt en làsring eller O-ring eller (ej visad). Givetvis kan fler än ett sådant spår också vara anordnade, eller det kan helt undvaras t.ex. beroende på att backelementen hålls samman genom passning, eller alternativt kan sammanhållning ske på annat sätt.
Backanordningen är vid en främre öppningsände 32 försedd med distanselement 361,36; där fria utrymmen bildas mellan sagda distanselement, som i monterat läge eller ihopsatt läge av linlåsanordningen, är riktade mot och kan komma i kontakt med den första terminalenhetens 10 inre bottenyta. Detta innebär, vid linlåsning, att då en lina anbringad mellan i backanordningen ingående backelement, och i linan ingående frilagda linkardeler som är tillbakavikta utanför backanordningens koniskt avsmalnande yttre yta i riktning mot den bortre öppningsänden 21 på den andra terminalenheten 20, oberoende av belastningssituationen i linan, kan löpa fritt så att linkardelerna ej riskerar att klämmas mellan backanordningens främre ände 32 och botten på den första terminalenheten 10. För att ytterligare minimera risken för slitage, felaktig eller ojämn belastning pà linan, t.ex. brytverkan, skavning, är områdena mellan distanselementen 361,36; 10 15 20 25 30 535 966 utformade som en avfasad vikningskant 33 som t.ex. kan uppvisa en stor krökningsradie, vara mjukt formad på något lämpligt sätt så att tillbakaböjda linkardeler ej skall knäckas, utsättas för nötning, skärverkan eller förslitning vid belastning av linan.
Utsidan på backanordningen är företrädesvis försedd med hullingar, radiella utskjutande spår, perifera eller spiralformade rillor eller någon annan form av mönster 61 för bidra hårdare belastningen pà linan är, att motverka linglidning, till att friktionen ökar ju dvs. ju mer backanordningen 30 dras in mot den bortre terminaländen 21 på den andra terminalenheten 20. Den yttre sidan på backanordningen är väsentligen kongruent med den inre ytan på den andra terminalenheten.
I figuren syns även ett flertal rillor 34 anordnade radiellt pà insidan av respektive backelement vilka successivt är belägna på mindre avstånd från varandra närmare anslutningsänden eller den främre backanordningsänden 32. De kan även vara högre vinkelrätt mot den yttre ytan eller bàde närmare och successivt uppvisa större höjd, huvudsaken är att mönstret är progressivt så att läsningen och kvarförhàllningsförmågan ökar i riktning mot distanselementen. Målet med detta är bl.a. att åstadkomma en jämn belastning på linan, ett jämnt tryck runt linan, här linans hölje.
I Fig. 1 visas distanssektion 45 som här består av distanselementen 361,36; (och åtminstone ett ytterligare distanselement, soul ej syns i figuren). Med distanssektion 45 avses här väsentligen det avsnitt på backanordningen som skjuter ut ur den andra terminalenheten 20 genom dess 10 15 20 25 30 535 965 10 terminalanslutningsände 22. Distanselementen 361,36; är här bildade i ett stycke med respektive backelement. Av tydlighetsskäl visas ej någon lina i denna figur. Det förutsättes att höljet pá linan skalats av efter att linan förts in genom den andra terminalenheten (även om detta givetvis också kan ha blivit gjort innan) och att linan är så anordnad inom backanordningen att höljet slutar ungefär där vikningskanten 33 befinner sig eller strax dessförinnan. I linans kärna ingående lindelar, speciellt linkardeler, skall vikas tillbaka parallellt med backanordningens 30 utsida för att låsas mellan denna och insidan på den andra terminalenheten 20 varvid dessa linkardeler skall fördelas jämnt mellan respektive öppningar som bildas mellan distanselementen och ej riskera att skadas varför kanten 33 uppvisar en mjuk rundning, har en förhållandevis stor radie, så att de ej riskerar klämmas mot den inre botten i den första terminalenheten 10.
Fig. 2 är en perspektivvy av en andra terminalenhet 20, t.ex. en hálskruv. Den andra terminalenheten 20 uppvisar en bortre terminalände 21, en anslutningsterminalände 22 och ett axiellt genomgående hål 26 speciellt för upptagning av en linände som förs in från den bortre terminaländen 21 och ut genom anslutningsterminaländen 22. I ett fördelaktigt utförande har den andra terminalenheten 20 en koniskt avsmalnande inre sida, dvs. koniskt avsmalnande mot den bortre terminaländen 21. Även den yttre sidan av den andra terminalenheten kan vara koniskt avsmalnande i samma riktning, men uppfinningen är inte på något vis begränsad därtill utan utsidans utformning har ingen betydelse för fungerandet av uppfinningen. På utsidan är den andra terminalenheten 20 försedd med förbindelsemedel 27, här i form av en yttre gängning för förbindelse med motsvarande inre 10 15 20 25 30 535 966 11 gängning 17 på den första terminalenheten 10 (se Fig. 3). Medel kan även vara anordnade, t.ex. i form av ett spår eller dylikt på den andra terminalenheten (ej visade) avsedda att i samverkan med element, t.ex. stoppskruvar (ej visade) på den första terminalenheten vid monterat eller sammanfört läge förhindra att terminalenheterna oavsiktligt separeras, t.ex. gängar upp sig. I ett fördelaktigt utförande är' den andra terminalenheten 20 på sin insida försedd med längsgående spår eller rillor 28. Syftet med dessa längsgående rillor 28 är att möjliggöra/förbättra överföring av vridmoment mellan hålskruv och lina respektive linkardelerna så att därigenom torsionlåsning kan uppnås. Det skall vara klart att uppfinningen inte är begränsad till att innefatta dylika längsgående rillor, dessa kan undvaras eller vara utformade på annat motsvarande lämpligt sätt. De första och andra terminalenheterna kan även vara försedda med andra typer av förbindelsemedel, t.ex. snäpplàs eller annat.
I Fig. 3 visas schematiskt en vy av en första terminalenhet 10, här förenklat i form av ett honelement med i en första öppnings- /monteringsände ll anordnade förbindelsemedel 17 såsom ovan nämnts. På motsatta änden befinner sig en mer eller mindre sluten bottenände 12 som kan vara utformad på många olika sätt och ha varierande gaffel, funktioner, vara försedd med ett öga, en en rulle, dvs. en hel produkt, eller en ytterligare gängning osv.
Fig. 4A visar ett exempel på en backanordning 30 här bestående av tre långsträckta, backelement 351,352,35@ mot en (bortre) ände avsmalnande, Backelementen är här monterade, dvs. befinner sig i sammanfört läge, och kan vara försedda med ett yttre spår 39 avsett för underlättande vid monteringen och för 10 15 20 25 30 535 966 12 att bidra till att hålla backelementen samman. Det är också möjligt att undvara ett dylikt spår 39 eller alternativt att ha flera spår. Om inget separat fasthàllningsmedel finnes kan ingreppselement 37u,37æ,... på exempelvis det tredje terminalelementet 353 vara utformade i förhållande till samverkande ingreppselement 38n,38n,... pà det andra backelementet 352 pà så sätt att när de är sammanförda de sammanhålles exempelvis genom friktion, expansionskraft eller på något liknande sätt. Den främre öppningsänden 32 är försedd med distanselement. Den främre öppningsänden 32 bildas i sig av backanordningens 30 distansavsnitt 45, som här i egentlig mening inte är ett distinkt avsnitt utan endast utgör den del där 361,362,363 är partiella förlängningar av backanordningen 30 i distanselementen anordnade och speciellt utgör riktning bort från den bortre öppningsänden 31. Distanselementen kan antingen axiellt vara riktade eller uppvisa samma lutningsvinkel i förhållande till en axiell centrumaxel som ytterytan på backelementet och som backanordningen 30 har i monterat, sammanfört läge, dvs. som en partiell förlängning av en del av respektive backelement.
Företrädesvis är distanselementen 36h de bildar 362, 363 som har så utformade att utskjutande element, en längsutsträckning väsentligen motsvarande godstjockleken på backelementet vid den främre öppningsänden 32 och vara radiellt riktade mot en fiktiv centrumaxel. Företrädesvis uppvisar varje backelement åtminstone ett distanselement. Distanselementen kan vara utformade längs varje längsgående kant vinkelrätt mot dess tangent eller parallellt med denna så att varje backelement i respektive ytterände vid den främre öppningsänden antingen har ett smalt deldistanselement vid backelementets ytterkant som tillsammans 10 15 20 25 30 535 956 13 med ett motsvarande deldistanselement på angränsande backelement bildar ett "helt" distanselement, eller vara ett centralt vid den främre kanten anordnat distanselement. Backanordningen bör åtminstone ha tre distanselement 361,362,363 som antingen består av separata på varje backelement anordnade distanselement eller sammanförda och samverkande deldistanselement som i Fig. 4A.
Backanordningen är i sammansatt läge ut-, och invändigt koniskt avsmalnande mot en bortre öppningsände 31 och är såsom tidigare nämnts väsentligen kongruent med den inre väggen på den andra terminalenheten 20 och är vidare på sin utsida försedd med periferiella spår, utspràng eller rillor för att bidra till en jämn belastning på linkardeler och för att förhindra att dessa glider vid belastning. Dessa kan även vara utformade som hullingar eller liknande och vid belastning, då backanordningen pressas mot den andra terminalenhetens bortre ände 21 ökar friktionen. Dessa kan vara likformigt fördelade utöver den yttre ytan på backanordningen eller endast vara anordnade på vissa avsnitt. De kan även vara utformade på andra sätt.
Ingreppselementen 37u,...,37ß:37n,372h..., t.ex. tandliknande eller liknande, förhindrar att backelementen 353,352,351 förskjuts axiellt relativt varandra under belastning. Deras yttre sidor kan också vara försedda med hullingar eller rillor (se Fig. 8) vilket ytterligare förbättrar kvarhållningsförmàgan, bidrar till jämn belastning.
Fig. 4B visar ett backelement 351 i en vy från insidan med på den ena längsgående kanten ,37ß (första) ingreppselement 37n,37n,... och på den andra längsgående kanten anordnade (andra) ingreppselement 38n,...,38m. I figuren visas spåret 39 utformat så att det går genom ingreppselement 38ß. I det visade exemplet 10 15 20 25 30 535 966 14 har ingreppselementen en materialtjocklek som är tunnare än själva väggtjockleken på backelementet i övrigt och har inte några invändiga rillor 34 men de kan även ha en materialtjocklek som överensstämmer med materialtjockleken hos backelementet i övrigt och vara försedda med invändiga progressiva rillor, se exempelvis Fig. 8 nedan, vilket bidrar till en ytterligare förbättrad kvarhàllningsförmàga av linhöljet. rillor 34 Dessa utsträcker sig radiellt, väsentligen vinkelrätt mot och riktade mot backanordningens centrumaxel. I ett fördelaktigt utförande minskar avståndet mellan pà varandra följande rillor kontinuerligt i riktning mot. den främre öppningsände 32. höjd i radiell led, Dess mot backanordningens centrumaxel, kan också öka i riktning mot den främre öppningsänden 32. Rillorna kan bestå av utsprång som är något snedställda i radiell led mot centrumaxeln i riktning mot den bortre öppningsänden 31. Även denna lutningsvinkel kan ändra sig kontinuerligt eller progressivt. Många varianter är här möjliga och de bidrar till att minska risken för linglidning i backanordningen och att skona höljet och utjämna belastningen, speciellt vid hög belastning. Mellan respektive distanselement 36n,36n, som i Fig. 4B vardera består av tvà deldistanselement, är öppningar som i sin respektive överkant, underkanten på backelementet, bildar en vikningskant 33 (se Fig. 5A, 5B) som är mjukt rundad, och har en stor krökningsradie så att kanter skall vassa undviks då, vid montering för låsning, linkardeler vikas runt kanten väsentligen l80° mellan distanselementen, så att risken för att dessa skall nötas eller brytas mot kanten minimeras.
Fig. 5A visar ett snitt av en backanordning 30 med pà vardera längsgående kanten av ett backelement 351 anordnade ingreppselement 37n,37n,... respektive 38n,... där 10 15 20 25 30 535 966 15 ingreppselementen i detta utförande befinner sig förskjutna i förhållande till varandra för att kunna samverka med motsvarande ingreppselement på ett annat backelement. I figuren visas även de här jämnt fördelade hullingarna 61 på backelementets utsida samt det rundade vikningsavsnittet 33 mellan tvà distanselement, här, speciellt deldistanselement 361,36» Fig. 5B visar schematiskt ett snitt genom en ihopsatt backanordning med tydlig illustration av på ett backelements inre vägg anordnade rillor 34 samt jämnt fördelade hullingar 61 på utsidan av ett annat angränsande backelement.
I Fig. 5C illustreras i tvärsnitt ett exempel på utformande av rillor 61 på utsidan av ett backelement enligt en utföringsform.
Ur figuren ses tydligt att även dessa 61 kan, i likhet med de inre rillorna öka i höjd mot den främre änden 31 med ett distansavsnitt med distanselement 361. Detta är dock ej nödvändigt. Ingreppselement 37n,... och spår 39 visas schematiskt.
Fig. 6 visar ett exempel på en linlásanordning med ett speciellt utförande av hondel 10 vilket i sig inte har någon betydelse för uppfinningen, utan endast visar ett av många användningsområden och hur den andra terminalenheten är upptagen i den första terminalenheten 10 och backanordningen 30 är anordnad i den andra terminalenheten 20.
I Fig. 7A visas ett exempel på en lina 50 bestående av ett hölje 52 och en kärna 51; kardeler 511 här visas endast en av i kärnan ingående av tydlighetsskäl, och där linan är införd i en backanordning. I figuren visas ett distanselement 361 som bildas 10 15 20 25 30 535 955 16 av ett respektive deldistanselement på vardera av två angränsande backelement 35A1, 35A2.
Detta kan alternativt ses som tvà distanselement som dock fungerar som ett distanselement.
Mjuk vikningskant 33 befinner sig mellan första distanselement 361 och ett andra distanselement 362 (eller del därav som befinner sig på ett angränsande backelement). Vikningskanten 33 illustreras schematiskt utan kring denna vikt linkardel av tydlighetsskäl. I figuren visas också hur en linkardel 511 är vikt runt en vikningskant och i ihopsatt tillstànd av linlåset kommer den 511 att befinna sig innanför en andra terminalenhet 20 som endast visas mycket schematiskt i figuren. Linan är införd i backanordningen med backelement, vilka efter införsel öppna sammanförs och kvarhålles i sammanfört läge medelst ingreppselementen såsom diskuterats tidigare. Höljet är avskalat ett stycke från linänden som anbringas så att det slutar ett stycke ifrån, eller vid, vikningskanten 33 så att det endast är själva kärnan av linan, dvs. linkardelerna 511, som kommer att vikas runt kanten 33. Höljet 52 kommer att skyddas och belastas jämnt, och speciellt genom att vikningskanten 33 är utformad med en stor radie och har en mjuk rundning utan några kanter, kommer linkardelen 51 att kunna vikas väsentligen l80° runt denna utan skaderisk, 361,36; även vid påföljande hög belastning. Distanselementen skjuter ut i förhållande till den undre kanten 33 vid öppningsänden 32 på backanordningen 30 på så sätt att ingen risk föreligger för att vid montering i en hondel linkardelen 511 skall (ej visad här) den vikta delen av komma i kontakt med hondelens bottenyta. Genom invändiga rillor 34 och utvändiga liknande 61 respektive linkardelen kvarhålles och anligger mot den rundade hullingar eller bidras också till att linan vikningskanten 33 såväl vid ökande som vid minskande belastning utan att nötas eller pá annat vis skadas. 10 15 20 25 30 535 966 17 Fig. 7B är en vy av en andra terminalenhet 20 i vilken en backanordning 30 är införd men som ej är ihopmonterad med någon första terminalenhet. Ej heller visas i denna figur någon lina, av tydlighetsskäl, men det är självklart att linkardeler skulle vara anordnade vikta ca l80° mellan distanselementen 361,362,363 och de fria linkardelerna skulle befinna sig mellan backanordningen 30 och terminalenheten 20. Även här är distanselementen 361,362,363 visade såsom vardera bestående av två delar som befinner sig vid nedre, yttre sidokanterna pa respektive backelement så att ett distanselement bildas av vardera två delelement på angränsande backelement. Det skall vara klart att distanselementen givetvis också kan vara anordnade på andra sätt, exempelvis som ett centralt distanselement på respektive backelement eller varje backelement kan ha två eller flera fullständiga distanselement. De behöver ej heller ha något rektangulärt tvärsnitt och vara snedställt radiellt riktade såsom i figuren utan de skulle även kunna vara riktade och anordnade såsom utsprång med cylindriskt, elliptiskt tvärsnitt eller utsprång med oregelbundet tvärsnitt i ett plan vinkelrätt mot centrumaxeln, ha kvadratiskt tvärsnitt, vara utformade som en delvis förlängning av ett mindre avsnitt vid backelementets undre kant eller dylikt; huvudsaken är att fria linkardeler kan tas upp däremellan, att de kan vara väsentligen jämnt fördelade bland mellanrummen och att de också har en sådan utbredning, längd, i väsentligen axiella led, att ingen risk föreligger att linkardeler kommer i kontakt med eller kläms mot en hondels bottenyta.
Fig. 8 visar ett alternativt utföringsexempel av ett i en backanordning ingående backelement 35A1. Distanselementen 36A; är 10 15 20 25 30 535 966 18 men också Skillnaden utformade såsom i tidigare beskrivna utföringsexempel, här kan de vara annorlunda utformade som nämnts ovan. i förhållande till föregående utföringsexempel består främst i 35A1 densamma som väggtjockleken på de respektive ingreppselementen 37A11, 37Ã12, . . .,' 38Å11, 38Å12, . . att tjockleken på backelementets vägg är väsentligen Dessutom utsträcker sig invändiga rillor 34 också på insidan av ingreppselementen vilket bidrar till att minska linglidningen i än större omfattning, att höljet skonas, Detta gör att det blir och att belastningen blir jämn. mindre områden mellan "rillområden" som alltså ej uppvisar några rillor, att gränsen eller skarven mellan områden med rillor på olika backelement ej bildar en rak linje i längdriktningen utan bildar ett kuggmönster, vilket gör att skarven i längdled blir avbruten, kortare och avsnittsvis är parallell med/vinkelrät mot linan. Detta bidrar till att ytterligare minska risken för att linan ska tränga ut mellan backelement och rillornas verkningsarea blir större. Hullingar är anordnade på utsidan, även på utsidan av ingreppselementen, vilka dock ej syns i figuren, för att minska risken för linglidning, höja friktionen, låsa i riktning mot den bortre öppningsänden och förhindra att kärnans kardeler glider tillbaka ut. Vid dragpàverkan följer hela backanordningen med upp i hàlskruven och låsning sker via klämkraft liksom i övriga utföringsexempel.
Liksom tidigare nämnts kan hàlskruven (ej visad här) vara försedd med rillor pà insidan för att möjliggöra torsionlåsning och tillse att backanordningen ej roterar i hàlskruven eller att linan ej roterar i hàlskruven vilket är viktigt för att överföra torsionskrafter. Företrädesvis roterar lina, backanordning och låset, dvs. hela làsanordningen, som en enhet och klackarna 10 15 20 25 30 535 956 19 36A1,36A2 kan glida mot botten i den första terminalenheten, också liksom i övriga utföringsexempel.
Fig. 9A visar förenklat ytterligare ett utföringsexempel av en backanordning 3OB som också här antas bestå av tre backelement (endast två är synliga i figuren) 35B1,35B2. Liksom tidigare beskrivits samverkar ingreppselement 37Bn,37Bn,... på ett backelement 35B1 med angränsande ingreppselement 38Bn,38B22 på intilliggande backelement 35B2, dvs. pà dess motsatta längsgående kant varvid ingreppselement på nwtsatta sidor (kanter) av ett backelement är förskjutna i förhållande till varandra möjliggörande ingrepp med likadana eller annorlunda, men samverkande, ingreppselement på ett annat backelement. Även här finns ett spår 39 och dessutom ett ytterligare spår 39 för att visa att uppfinningen givetvis inte är begränsad till utnyttjande av ett spår. I det visade utföringsexemplet är distansavsnittet 458 schematiskt illustrerat och består av, i likhet med i tidigare utföringsexempel, distanselement anordnade vid den främre öppningen 32 på backelementet. Distansavsnittet 45A innefattar här också en separat ring 47 som kan vara löst anordnad (eller på lämpligt sätt löstagbart fästbar vid backelementet) och kan anbringas i samband med att de första och andra terminalenheterna (ej visade) monteras eller sammanföres såsom beskrivits ovan. Denna ring eller bricka 47 skall verka som ett distansorgan som kommer i kontakt med den första terminalenhetens lO botten och kan exempelvis bestå av mässing eller någon annan kopparlegering, t.ex. aluminiumbrons eller liknande, eller plast, och är speciellt lämplig då själva backanordningen, speciellt distanselementen, är utformade av något annat material än ovan nämnda. I tidigare utföringsexempel är företrädesvis, om inte backelementen, så åtminstone 10 15 20 25 30 535 965 20 distanselementen utformade av ett dylikt material, t.ex. rostfritt stål, en kopparlegering, t.ex. mässing, brons eller aluminiumbrons, eller i vissa fall hård plast. I övrigt kan linlàsanordningen vara utformad såsom beskrivits ovan, backelementen kan vara utformade i övrigt såsom: beskrivits i Fig. 8 med spår även på insidan av ingreppselementen och med en väsentligen enhetlig väggtjocklek, t.ex. även på ingreppselementen, eller också kan dessa utformade Vâfê exempelvis såsom i Fig. 4B.
Fig. 9B visar ett ytterligare utföringsexempel på en backanordning 30C här dock utan något spår 39 men det skall vara klart att även här skulle ett eller flera spår 39 eller liknande kunna Vad det gäller vara anordnade. ingreppselementen osv. används samma hänvisningsbeteckningar som tidigare men med index C. Vad som skiljer denna anordning åt är distansavsnittet 45C vilket består av en främre vikningskant 33C som har mjuk krökning för att undvika att tillbakavikta linkardeler brytes, nötes eller på annat sätt skadas, men distanselementen 36C1,36C2 befinner sig istället på en separat ring eller bricka och är riktade mot den bortre öppningsänden 31, dvs. bort ifrån bottenytan på en första terminalenhet (ej visad) och mot vikningskanten 33C. delen av försedd till Företrädesvis är den främre backanordningen, som här ingår i distansavsnittet 45C, med säten eller urtagningar som är lägesanpassade distanselementen 36C1,36C2. Dylika säten kan dock alternativt undvaras. Den separata brickan med distanselementen består av rostfritt stål, en kopparlegering, t.ex. mässing, brons eller aluminiumbrons och den sida som är vänd bort från distanselementen bildar företrädesvis en plan ringformad yta 10 15 20 25 30 535 965 21 eller en bricka som, i monterat läge av linlåsanordningen, kommer i kontakt med den första terminalenhetens 10 botten.
I ett ytterligare utföringsexempel, som visas i Fig. 9C, är distansavsnitt 45D bildat av en cylindrisk eller stympat konisk sektion med tre eller flera distanselement som kan vara utformade såsom beskrivits ovan under hänvisning till Fig. 8 respektive Pig. 4. Detta avsnitt 45D med distanselement 36D kan ligga löst mellan främre kanten på backelementen 35D1,35D2 men kan även vara fast eller löstagbart förbunden med denna (ej visat). I detta fall består detta separat anordnade distanselement 47D av rostfritt stål, en kopparlegering, t.ex. mässing, brons eller aluminiumbrons. Vikningsytan 33D bildas här mellan på sektionen 36D. anordnade respektive distanselement stål kopparlegering eller dylikt men de kan även bestå av något annat Backelementen kan här bestå av rostfritt eller en material, det väsentliga är att den del av distansavsnittet som kommer i kontakt med den inre ytan på hondelen är framställd av ett sådant material för att öka slitstyrkan.
Det skall vara klart att i alla ovan beskrivna utföringsformer kan antalet backelement vara fler än tre, t.ex. fyra eller fem men även fler, men med stigande antal kommer komplexiteten att öka. I ett speciellt utförande kan backanordningen bestå av två backelement men då måste backelementen t.ex. vara försedda med en viknings- eller försvagningslinje i längsled så att de i sammanfört tillstånd kan anta lämplig form för att kunna tas upp i den andra terminalenheten och ligga an mot dess inre vägg i största möjliga mån. Även i detta utförande kan distansavsnittet innefatta en separat ring eller bricka eller dylikt såsom visas 9A-9C. i någon av Fig. De kan också i sammanfört läge uppvisa en 10 15 20 25 30 535 966 22 yttre yta som är annorlunda, t.ex. triangulär, eller ha någon annan form; den yttre ytan skall dock vara kongruent med den inre sidan av den andra terminalenheten.
Det skall även vara klart att ingreppselementen kan vara utformade på olika sätt under förutsättning att axiell förflyttning av ett backelement i förhållande till angränsande backelement förhindras, och som ovan nämnts kan också antalet distanselement skilja sig från vad som visats, dock skall de ha sådant avstånd från varandra att mellanrum bildas i vilka linkardeler en sådan längd och de skall även vara anordnade pà kan placeras utan att riskera att klämmas mot en botten på en i hondel. låset samverkande Även i Vandra avseende kan linlåsanordningen vara utformad på olika sätt.
Uppfinningen tillhandahåller även ett förfarande för att låsa en linände där linan är av den typ som innefattar ett hölje (speciellt för att göra linan vridstyv) för att och en kärna, linan skall bli dragstark. Förfarandet innefattar stegen att; föra en linände genom en andra ihålig, invändigt koniskt avsmalnande, terminalenhet 20 så att linan skjuter ut genom en anslutningsterminalände 22 som också har en större diameter än en första terminalände 21 på den andra terminalenheten; skala bort/avlägsna linhölje i anslutning till den (utskjutande) fria linänden, före eller efter lingenomförandet. Enligt uppfinningen innefattar förfarandet dessutom stegen att; montera en backanordning, innefattande två eller flera långsträckta backelement kring linänden på så sätt att vid sammanförande av batkeiementen, så att de bildar en ihålig invändigt *och sätt att backanordningen täcker ett avsnitt av linan i direkt anslutning utvändigt koniskt avsmalnande backanordning, pà så 10 15 535 966 23 till det avsnitt där höljet avlägsnats, och kärnan som består av linkardeler således är frilagd; fördela och vika tillbaka fria linkardeler som bildar linans kärna parallellt med den med hölje försedda delen av linan jämnt fördelat mellan distanselementen, t.ex. tänder eller liknande anordnade vid en främre ände 32 på backanordningen i riktning bort från denna främre ände 32; föra det andra terminalelementet 20 över backanordningen med vikta, tillbakaförda linkardeler så att kardelernas fria ändar hamnar mellan backanordningens yttre sidoväggf som är koniskt avsmalnande, och det andra terminalelementets, mot den bortre terminaländen 21 koniskt avsmalnande, inre sida; förbinda den andra terminalenhetens anslutningsterminalände med en första terminalenhet 10, så att linänden låses, varvid distanselementen förhindrar att de tillbakavikta linkardelerna kommer i kontakt med en inre bottenyta i den första terminalenheten.
Förfarandet innefattar speciellt utnyttjande av en linlåsanordning såsom beskrivits i något av utföringsexemplen OVên .

Claims (23)

10 15 20 25 30 535 966 24 PATENTKRAV
1. Linlåsanordning (100) för låsning av en ände av en lina (50) med en kärna (51) och ett hölje (52), innefattande en första terminalenhet (10) med en öppen monteringsande (ll) och en bottenände (12) och en andra terminalenhet (20), där sagda första (10) och andra terminalenheter (20) är försedda med samverkande förbindelsemedel, t.ex. en inre (17) respektive en yttre gängning (27), för att möjliggöra att sagda första terminalenhet (10) och sagda andra terminalenhet (20) kan sättas ihop respektive tas isär, och där sagda andra terminalenhet (21), och ett axiellt genomgående hål (21) (20) uppvisar en bortre terminalände en anslutningsterminalände (22) (26) som sträcker sig från till (100) den bortre terminaländen (22), backanordning anslutningsterminaländen varvid innefattar en linlåsanordningen dessutom (30;3OA;20B;30C;30D) kring en lina i anslutning till en linände, (20) utformad att kunna anbringas varvid den andra terminalenheten och backanordningen (30;30A;2OB;30C;30D) är så utformade i förhållande till varandra att backanordningen (30;30A;2OB;3OC;30D) upp i anslutningsterminaländen kan föras in i och åtminstone delvis tas (20) och blockeras från att dras ut ur andra (22), (20) den terminalenheten från den andra terminalenheten (21), genonn den bortre terminaländen k ä n n e t e c k n a d d ä r a v (30;30A;20B;30C;30D) innefattar (351, 352,' 35A1, 35B2, 35C1, 35C2, 35D1, och formanpassade till varandra så att de kan sammanföras eller att backanordningen två eller flera backelement utformade ihopmonteras och i sammanfört läge bildar väsentligen en stympad kon eller liknande med en axiell genomgående öppning, 10 15 20 25 30 535 965 25 att varje backelement (351,352;35A1,35B2,35C1,35C2,35D1,35Dfl består av ett làngsträckt konsektionselement med en inre yta, och uppvisar tvâ längsgående kantsidor innefattande respektive (3711,3712,3713,...,3811, 3812,...;37A11,37A12,...) (3821,38z2i...; på ett annat backelement så att vid montering, ingreppselement utformade att 3721,3722...) samverka med ingreppselement t.ex. kring en linände, respektive ingreppselement på varandra angränsande backelement samverkar för att förhindra åtminstone (35fl (352f353), innefattar ett axiell rörelse av ett backelement i förhållande till ett annat angränsande backelement (30;30A;20B;30C;30D) (45;45A;45B;45C;45D) och att backanordningen dessutom distansavsnitt innefattande ett antal rakt (361,362,363) (32) På backanordningen som har en radie som är större än den radie som (31) fria utrymmen bildas mellan sagda distanselement, och (30;3OA;2OB;30C;30D) väsentligen eller snedställt riktade till en axiellt distanselement belägna i anslutning främre öppningsände en motsatt backanordningsände har och är så anordnade att att backanordningen vid eller i anslutning (33) som är avfasad eller uppvisar en mjuk kant åtminstone mellan till den främre öppningsänden (32) uppvisar en vikningskant sagda distanselement och kring vilken linkardeler kan vikas tillbaka över och utanför backelementen (351,352;35A1,35Bh 35C1,35C2,35D1,35D2) i riktning mot den bortre öppningsänden (31).
2. Linlåsanordning enligt patentkrav 1, k ä n n e t e c k n a d d ä r a v (361,362,363;36Å1, . . 36D1) består av ett antal klackar. att distanselementen .,36B1;36C1,36C2,...,
3. Linlàsanordning enligt patentkrav l eller 2, k ä n n e t e c k n a d d ä r a v 10 15 20 25 30 535 966 26 att distansavsnittet (45;45A;45B;45C;45D) åtminstone delvis består av rostfritt stål, en Cu-legering, t.ex. mässing, brons, aluminiumbrons eller en hàrdplast.
4. Linlåsanordning enligt patentkrav 3, k ä n n e t e c k n a d d ä r a v att backanordningen (30;30A;20B;30C;30D) helt eller delvis består av rostfritt stål, en Cu-legering, t.ex. mässing, brons, aluminiumbrons.
5. S. Linlàsanordning enligt patentkrav 1, 2 eller 3, k ä n n e t e c k n a d d ä r a v att distansavsnittet innefattar på backelementens ändar, bildande backanordningens främre (361, 362, 363í3611, 3612;36Å1, 36A2,'36B) , bildade distanselement klackar. ände, t.ex.
6. Linlåsanordning enligt något av patentkraven 1-5, k ä n n e t e c k n a d d ä r a v består av lika att distanselementen klackar eller tandliknande element på väsentligen avstånd från varandra och är anordnade i förlängning av en mantelyta som bildas av utsidan på respektive làngsträckt backelement, pekar i en riktning bort fràn anslutningsterminaländen (22), och är utformade att, då en första terminalenhet (10) och en andra terminalenhet (20) är ihopsatta, anligga mot eller vara riktade mot den inre bottenytan på den första terminalenheten (10), som består av en hondel och att distansavsnittet består av rostfritt stål, en Cu- legering, t.ex. mässing, aluminium, brons eller hàrdplast.
7. Linlàsanordning enligt något av patentkraven 1-5, k ä n n e t e c k n a d d ä r a v 10 15 20 25 30 535 966 27 att distanselementen (36C1,36C2) är (45C) bildade på ett i backanordningens distansavsnitt ingående separat ring-, eller brickformat element och är riktade mot undre kanter på de (35C1,35C2) (32) som innefattar den krökta eller mjukt (33) åtminstone två backelementen vid öppningsänden rundade vikningskanten så att tillbakavikta kardeler kan tas upp i utrymmen som vardera begränsas av två klackar (36C1,36Cfl (33). och ett avsnitt av vikningskanten
8. Linlåsanordning enligt något av patentkraven 1~6, k ä n n e t e c k n a d d ä r a v att backanordningen (30B) dessutom innefattar en separat ring eller bricka (47) utformad att i monterat tillstånd vara anordnad mellan distanselementens undre, fria, ändar och den första terminalenhetens (10) inre slutna bottenyta, och att brickan e.d. består av rostfritt stål, en bronslegering eller liknande eller hàrdplast, skydds- och att brickan är anordnad att verka som ett eller kontaktelement mellan distanselementens yttre fria ändar och den första terminalenhetens (10) botten.
9. Linlåsanordning enligt något av patentkraven 1-6, k ä n n e t e c k n a d d ä r a v att distanselementen består av klackar bildade i ett stycke med respektive backelement med en eller klackar eller flera, klackavsnitt (36n,36n) per backelement, eller på en separat ring eller bricka (47D) med åtminstone tre klackar (360) på en backanordning.
10. Linlåsanordning enligt något av patentkraven 1-6, k ä n n e t e c k n a d d ä r a v 10 15 20 25 30 535 956 28 att distansavsnittet (45D) består av ett ring-, eller brickformat element med ett antal tänder eller klackar (36D) och att det är utformat att anordnas vid backelementens främre ändar och att områden mellan sagda tänder/klackar bildar sagda vikningsomràde.
11. ll. Linlàsanordning enligt något av föregående patentkrav, k ä n n e t e c k n a d d ä r a v att backelementen i sammanfört läge, med ingreppselement (3711,3712,...,3821,3822;...;3731,...,3821;.-.) på respektive backelement i ingreppsläge, uppvisar en yttre mantelyta som har formen av en stympad kons yttre yta, vars form företrädesvis är väsentligen (20) kongruent med det andra terminalelementets inre, mot den bortre terminaländen koniskt avsmalnande, begränsningsyta.
12. Linlåsanordning enligt något av föregående patentkrav, k ä n n e t e c k n a d d ä r a v att backelementen uppvisar radiella spår (39) på utsidan medelst vilka de respektive backelementen kan hållas samman med hjälp av ett sammanhållningselement såsom en làsring eller O~ring eller dylikt.
13. Linlåsanordning enligt något av föregående patentkrav, k ä n n e t e c k n a d d ä r a v (30;30A;2OB;30C;30D) fem backelement och att att backanordningen innefattar tre, fyra eller utformade att tillstånd, dessa är så backanordningen, med backelementen i sammanfört uppvisar en koniskt avsmalnande yttre mantelyta och en inre koniskt avsmalnande anliggningsyta. 10 15 20 25 30 535 956 29
14. Linlåsanordning enligt något av patentkraven l-l3, k ä n n e t e c k n a d d ä r a v att backanordningen (30;3OA;20B;30C;30D) vid sammanförda backelement uppvisar en inre koniskt avsmalnande anliggningsyta bildad av respektive backelements inre sida.
15. Linlàsanordning enligt patentkrav 14, k ä n n e t e c k n a d d ä r a v att de respektive backelementens inre (34) och/eller sidor eller väggar är försedda med rillor eller friktionselement för att motverka linglidning tillse jämn linhöljesbelastning vid belastning av en med anordningen låst lina.
16. Linlàsanordning enligt patentkrav 15, k ä n n e t e c k n a d d ä r a v att rillorna (34) är väsentligen radiella och riktade väsentligen tvärs emot en longitudinell centrumaxel för backanordningen och att höjden ökar på och/eller avståndet minskar mellan respektive näraliggande rillor i riktning mot den främre öppningsänden (32).
17. Linlàsanordning enligt något av föregående patentkrav, k ä n n e t e c k n a d d ä r a v att den andra terminalenheten (20) koniskt består av en hålskruv med en avsmalnande insida och att insida (38) vridmoment mellan sagda uppvisar longitudinella, bidra till väsentligen axiellt riktade, förbättra rillor för att eller (20) torsionslàsning. överföring av hålskruven och en genom denna förd lina och möjliggöra
18. Linlåsanordning enligt något av föregående patentkrav, 10 15 20 25 30 535 966 30 k ä n n e t e c k n a d d ä r a v att i backanordningen (30;30A;2OB;30C;3OD) (351, 352, 353,'35Å1, . . .) ingående backelements utsidor åtminstone delvis är försedda med radiellt riktade (61) eller dylikt för att öka väsentligen rillor, mönster eller hullingar linkardelkvarhållningsförmågan.
19. Linlåsanordning enligt något av föregående patentkrav, k ä n n e t e c k n a d d ä r a v att den andra terminalenheten (20) uppvisar spår, t.ex. axiella, avsedda för samverkan med på den första terminalenheten anordnade stoppelement, t.ex. stoppskruvar, för låsning av en andra terminalenhet (20) vid en första terminalenhet (10).
20. Linlàsanordning enligt något av föregående patentkrav, k ä n n e t e c k n a d d ä r a v att den första terminalenheten (10) innefattar ett säte eller en hondel som är försedd med ett fästöga, gaffel eller dylikt. en rulle, en gänga, en
21. Linlåsanordning enligt något av patentkraven 1-20, k ä n n e t e c k n a d d ä r a v (30;30A;20B:30C:3OD) sammanfört läge uppvisar en bortre backöppningsände att backanordningen med backelementen i (31) en yttre radie bildad vid de bortre backelementsändarna och som som har är mindre än den radie som en vid motstàende backelementsändar bildad främre öppning (32) och som är mindre än det andra (20) har, terminalelementets (21), inre radie vid eller nära den bortre terminaländen och att distanselementen är utformade att emellan sig kunna ta emot i en lina ingående frilagda linkardeler så att linkardelerna ej kläms mellan den första terminalenhetens inre bottenyta och backanordningen. 10 15 20 25 30 535 966 31
22. Förfarande för att làsa en ände av en lina av den typ som innefattar att: ett hölje omgivande en kärna, innefattande stegen - föra linänden andra (20) genom en ihålig, invändigt koniskt avsmalnande, terminalenhet så att linänden skjuter ut genom en (22) på den anslutningsterminalöppning andra terminalenheten med större diameter än en bortre terminaländesöppning (21) på den andra terminalenheten; - skala bort/avlägsna linhölje en viss längd i anslutning till den utskjutande linänden före, eller efter, lingenomförandet, k ä n n e t e c k n a d d ä r a v att det dessutom innefattar stegen att: - montera (30;30A;20B;30C;3OD) en backanordning innefattande (3511 352; kring linänden på så sätt att två eller flera långsträckta backelement 35A1,35B2,35C1,35C2,35D1,35D2)) vid sammanförande av backelementen dessa låser varandra mot axiell rörelse relativt varandra och bildar en ihålig, invändigt och utvändigt, (30;30A;20B;30C;30D) pà koniskt avsmalnande backanordning så sätt att backanordningen täcker ett avsnitt av linan i direkt anslutning till det avsnitt där höljet avlägsnats; - fördela och vika tillbaka fria linkardeler som bildar linans kärna parallellt med den med hölje försedda delen av linan, mellan distanselement eller tänder anordnade vid en främre (32) (30;3OA;2OB;30C;30D) mjukt rundad eller krökt vikningskant i riktning bort från ände på backanordningen över en denna främre ände (32); - föra det andra terminalelementet med tillbakavikta (20) kardeler så att över backanordningen kardelernas fria yttre ändar hamnar mellan backanordningens utsida/mantelyta som är 10 535 966 32 koniskt avsmalnande från den främre änden (32) och det andra terminalelementets mot den bortre terminaländen (21) koniskt avsmalnande, inre sida; - förbinda den andra terminalenhetens (20) anslutningsterminalände (22) med en första terminalenhet (10) så att linänden låses varvid distanselementen förhindrar att de tillbakavikta linkardelerna kommer i kontakt med en inre bottenyta i den första terminalenheten.
23. Förfarande enligt patentkrav 22, k ä n n e t e c k n a d d ä r a v att det innefattar användande av en linlåsanordning enligt något av patentkraven 1-21.
SE1150643A 2011-07-07 2011-07-07 Linlås och förfarande för att låsa en lina SE535966C2 (sv)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE1150643A SE535966C2 (sv) 2011-07-07 2011-07-07 Linlås och förfarande för att låsa en lina

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE1150643A SE535966C2 (sv) 2011-07-07 2011-07-07 Linlås och förfarande för att låsa en lina

Publications (2)

Publication Number Publication Date
SE1150643A1 SE1150643A1 (sv) 2013-01-08
SE535966C2 true SE535966C2 (sv) 2013-03-12

Family

ID=47623753

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE1150643A SE535966C2 (sv) 2011-07-07 2011-07-07 Linlås och förfarande för att låsa en lina

Country Status (1)

Country Link
SE (1) SE535966C2 (sv)

Also Published As

Publication number Publication date
SE1150643A1 (sv) 2013-01-08

Similar Documents

Publication Publication Date Title
JP4741730B2 (ja) エレベータ引張部材のためのくさびクランプ型終端装置
US7749021B2 (en) Segmented annular gland chuck for terminating an electrical cable
CN101400411B (zh) 单索或双索的系索和溜索设备
US7891060B2 (en) Clamp
US5022780A (en) End clamp for textile rope with a metallic core
CN101208759A (zh) 具有笼状结构的电涌放电器
EP1930624A2 (en) System and methods for controlling rope
EP2972539A1 (en) Connector with anti-decoupling mechanism
RU2751732C2 (ru) Крепежная система
US10131521B2 (en) Belt end termination with a cone clamp
US11730985B2 (en) Energy-absorbing structure for a tether line, and a tether line incorporating the same
US8607417B2 (en) Synthetic rope socket
SE535966C2 (sv) Linlås och förfarande för att låsa en lina
NL8502629A (nl) Kabelinvoerinrichting.
EP3193039B1 (en) Synthetic rope termination
CA2746210C (en) Device for preventing overdrawing of winch hook
JP2022064964A (ja) 切断装置
FR3079767A1 (fr) Dispositif et procede de prehension de bloc elastomerique souple
US9941634B1 (en) Safety hook system to prevent premature separation of connected device
CN104006116A (zh) 一种防打滑的钢丝绳接头
KR102023420B1 (ko) 헤드 이탈방지 구조를 가지는 수공구
CN111712652B (zh) 绳索连接系统、装置和方法
NL1034340C2 (nl) Inrichting en werkwijze voor het trekken van een buis door de grond.
US9994328B2 (en) Parachute packing tool
CN112744733A (zh) 开口滑轮

Legal Events

Date Code Title Description
RINS Reinstatement according to par. 72 patents act

Effective date: 20111005