SE533747C2 - Omprogrammeringsbart cylinderlås med spärrskena och nycklar till ett sådant lås - Google Patents

Omprogrammeringsbart cylinderlås med spärrskena och nycklar till ett sådant lås

Info

Publication number
SE533747C2
SE533747C2 SE0950986A SE0950986A SE533747C2 SE 533747 C2 SE533747 C2 SE 533747C2 SE 0950986 A SE0950986 A SE 0950986A SE 0950986 A SE0950986 A SE 0950986A SE 533747 C2 SE533747 C2 SE 533747C2
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
pin
transcoding
key
cylinder
code
Prior art date
Application number
SE0950986A
Other languages
English (en)
Other versions
SE0950986A1 (sv
Inventor
Jonas Herrmann
Original Assignee
Assa Ab
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Assa Ab filed Critical Assa Ab
Priority to SE0950986A priority Critical patent/SE533747C2/sv
Priority to PCT/SE2010/051406 priority patent/WO2011075070A1/en
Publication of SE0950986A1 publication Critical patent/SE0950986A1/sv
Publication of SE533747C2 publication Critical patent/SE533747C2/sv

Links

Classifications

    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E05LOCKS; KEYS; WINDOW OR DOOR FITTINGS; SAFES
    • E05BLOCKS; ACCESSORIES THEREFOR; HANDCUFFS
    • E05B27/00Cylinder locks or other locks with tumbler pins or balls that are set by pushing the key in
    • E05B27/0003Details
    • E05B27/0017Tumblers or pins
    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E05LOCKS; KEYS; WINDOW OR DOOR FITTINGS; SAFES
    • E05BLOCKS; ACCESSORIES THEREFOR; HANDCUFFS
    • E05B27/00Cylinder locks or other locks with tumbler pins or balls that are set by pushing the key in
    • E05B27/0039Cylinder locks or other locks with tumbler pins or balls that are set by pushing the key in with pins which slide and rotate about their axis
    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E05LOCKS; KEYS; WINDOW OR DOOR FITTINGS; SAFES
    • E05BLOCKS; ACCESSORIES THEREFOR; HANDCUFFS
    • E05B27/00Cylinder locks or other locks with tumbler pins or balls that are set by pushing the key in
    • E05B27/005Cylinder locks or other locks with tumbler pins or balls that are set by pushing the key in with changeable combinations
    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E05LOCKS; KEYS; WINDOW OR DOOR FITTINGS; SAFES
    • E05BLOCKS; ACCESSORIES THEREFOR; HANDCUFFS
    • E05B27/00Cylinder locks or other locks with tumbler pins or balls that are set by pushing the key in
    • E05B27/0082Side bar locking
    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E05LOCKS; KEYS; WINDOW OR DOOR FITTINGS; SAFES
    • E05BLOCKS; ACCESSORIES THEREFOR; HANDCUFFS
    • E05B27/00Cylinder locks or other locks with tumbler pins or balls that are set by pushing the key in
    • E05B27/0053Cylinder locks or other locks with tumbler pins or balls that are set by pushing the key in for use with more than one key, e.g. master-slave key

Description

25 30 533 74? I SE469565 visas en cylinderlås-nyckel kombination (se figu- rer) där nyckeln (4) är försedd med ett spår i vardera sidoyta avsedda att ingripa mot stift (5) anordnade på ömse sidor om nyckelslitsen (3a) i cylinderkärnan. Spåren löper längs nyck- elns sidoytor och varierar i höjdled och då nyckeln förs in i låset tvingas stiften i vertikal led, vinkelrätt nyckelns in- försselriktning, uppåt och neråt inuti cylinderkärnan. Stiften är väsentligen cylinderformade och uppvisar smalare midjepar- tier för mottagande av en spärrskena (spärrstång 6) då de be- finner sig i rätt kodläge upplyfta av nyckeln.
I SE522880 beskrivs en lås- och nyckelanordning med utbytbar cylinderkärna. Låset kan ses som en vidareutveckling av det tidigare låset, visat i SE469565. Låset behöver inte bytas ut i sin helhet då, exempelvis, nyckeln till låset förlorats, utan ett sådant lås kan ställas om genom utbytande av kärnan i låset, varefter låset kan användas igen. Även om omställningen av låset förenklats i SE522880, så kräver förenklingen fortfa- rande att delar av låset byts ut, d v s kärnan byts ut, då en ny nyckel skall ersätta en förlorad nyckel.
Sammanfattning av uppfinningen Ett syfte med uppfinningen är att åstadkoma ett enkelt sätt att omkoda ett cylinderlås med spärrskena. Uppfinningen anger ett cylinderlås med cylinderkärna anordnad i ett cylinderhus, innefattande kodstift eller sidostift anordnade i cylinderkär- nan för samverkan med en nyckel och en spärrskena anordnad att i samverkan med sidostiften hindra rörelse mellan cylinderhus och cylinderkärna då låset är låst och tillåta rörelse mellan cylinderhus och cylinderkärna då låset öppnas. Företrädesvis är sidostiften försedda med stopp för att hindra spärrskenan 10 15 20 25 30 533 74? från att flytta sig ur ingrepp med cylinderhuset, och med öpp- ningar som tillåter spärrskenan att flytta sig ur ingrepp med cylinderhuset.
Cylinderlås innefattar därmed ett cylinderhus, en cylinderkär- na med nyckelslits och minst en spärrskena, vilken spärrskena är anordnad i ett utrymme mellan cylinderkärna och cylinder- hus. Cylinderlåset innefattar vidare ett flertal kodstift an- passade att samverka med spärrskenan och anordnade att lyftas till kodnivåer av sidospår i en nyckel då den skjuts inti nyckelslitsen, kodstiften uppvisar vid minst en kodnivå ett avsnitt vilket hindrar rörelse av spärrskenan ur ingrepp med cylinderhuset så att cylinderkärnan hindras att rotera i för- hållande till cylinderhuset och minst en kodnivå med ett öppet avsnitt vilket tillåter rörelse av spärrskenan ur ingrepp med cylinderhuset så att cylinderkärnan tillåts rotera i förhål- lande till cylinderhuset. Cylinderlåset kännetecknas av att åtminstone ett av kodstiften även uppvisar minst en omkod- ningsnivå med ett avsnitt anpassat att i samverkan med spärr- skenan ställa om kodstiftet så att cylinderlåset omkodas.
Cylinderlåset har således minst ett sidostift som är omställ- bart och har en sida med en omkodningsyta anpassad att samver- ka med spärrskenan till att ställas om. På så vis kan det om- ställbara sidostiftet ställas om från att uppvisa en öppning för spärrskenan på en nivå till att uppvisa ett stopp för spärrskenan på sama nivå. Företrädesvis uppvisar det omställ- bara sidostiftet minst en öppen sida, en sluten sida bildande ett stopp för spärrskenan och en sida med en omkodningsyta på varje nivå kring sin omkrets, och är anordnat att ställas om genom att roteras av spärrskenan. 10 15 20 25 30 533 ?4? Vid normal användning används en nyckel till att manövrera lå- ' set. Ifall denna nyckel förloras behöver låset omkodas. En andra nyckel förs då in i låset och omkodar låset genom att ställa om det omställbara stiftet. Denna andra nyckel används därefter till att manövrera låset. Efter omkodningen kan den första nyckeln inte längre manövrera låset.
I en utföringsform uppvisar varje kodnivå hos omkodningsstif- tet hindrande avsnitt, minst ett öppet avsnitt och minst ett omkodande avsnitt runt omkodningsstiftets omkrets och cylin- derlåset omkodas genom rotation av omkodningsstiftet.
Varje omställbart kodstift innefattar företrädesvis en fot an- ordnad att lyftas av ett eller flera sidospår i en nyckel då den förs in i låset, och denna fot är i ett föredraget ut- förande en integrerad del av kodstiftet, vilket verkar för en enkel tillverkning av låset. I en annan föredragen utförings- form är foten lagrad eller fri att rotera relativt kroppen vid kodstiftet, vilket edverkar till mindre friktion och slitage.
Foten är företrädesvis väsentligen cylindrisk.
I en föredragen utföringsform är de vanliga, icke-omställbara, sidostiften försedda mod en integrerad fot.
I en utföringsform innefattar omkodningsstiftet en flersidig kropp och de hindrande avsnitten utgör en del av kroppen, de öppna avsnitten utgörs av urtag i kroppen.
Företrädesvis har kroppen ett regelbundet flersidigt tvär- snitt, där antalet sidor är fler än fyra. Företrädesvis är dessa antal sidor åtta. 10 15 20 25 30 533 74? Varje omställbart kodstift i cylinderlåset har företrädesvis ett flersidigt tvärsnitt med fler än fyra sidor, såsom en re- gelbunden månghörning, exempelvis en oktagon.
I en utföringsform angränsar det omkodande avsnittet angränsar till ett öppet avsnitt.
I en utföringsform avslutas det öppet avsnittet med en ansats och spärrskenan har ett urtag anpassat för ansatsen.
I en utföringsform innefattar spärrskenan minst en tunga för samverkan med kodstiften.
I en utföringsform innefattar spärrskenan minst en styrklack för varje omkodningsstift, vilken styrklack är anordnad att hindra rotation av omkodningsstiftet då spärrskenans rörelse hindras av åtminstone ett av kodstiften.
Vidare är spärrskenan i ett föredraget utförande försedd med flera styrklackar anordnade att hindra rotation av det om- ställbara stiftet förutom vid omkodning av cylindern.
Företrädesvis är spärrskenan förspänd i riktning mot cylinder- huset av en fjäderanordning.
Cylinderlåset förses lämpligen med en kombination av flera vanliga kodstift och minst ett, men gärna flera, omställbara kodstift Uppfinningen tillhandahåller även en uppsättning nycklar för cylinderlåset och därmed en kombination av nycklar och ett cy- 10 15 20 30 533 74? linderlås, vilket lås kan omkodas till användning av en nyckel i taget, efter varandra. Cylinderlåset kan anpassas för en uppsättning av tre eller fler nycklar vilka är användbara ef- ter varandra, en i taget för omkodning och efterföljande nor- mala användning. Då låset kodas om av nästa nyckel i uppsätt- ningen, passar föregående nyckel inte längre. I en sådan upp- sättning kan en nyckel i taget användas och när samtliga nyck- lar använts kan den första nyckeln användas att omkoda låset till den första nyckeln igen, eller så kan cylinderkärnan el- ler hela cylinderlåset bytas.
Enligt uppfinningen innefattar uppsättningen nycklar för cy- linderlåset, i vilket cylinderlås omkodningsstiftet kan inta olika rotationslägen, åtminstone tre nycklar, och i varje ro- tationsläge hos omkodningsstiftet är en nyckel av de minst tre nycklarna anpassad att ställa om omkodningsstiftet, en annan nyckel av de minst tre nycklarna är anpassad att manövrera lå- set, utan att ställa om omkodningsstiftet, och en ytterligare nyckel av de tre nycklarna kan ej manövrera låset.
I en föredragen uppsättning nycklar är nycklarna anpassade ef- ter låset så att var och en av de tre nycklarna omkodar cylin- derlåset då omkodningsstiftet intar ett omkodningsläge för nyckeln, manövrerar låset då omkodningsstiftet intar ett öppet läge för nyckeln och hindras av låset då omkodningsstiftet be- finner sig i ett hindrande läge för nyckeln.
Företrädesvis så omkodar var och en av de tre nycklarna cylin- derlåset från sitt respektive omkodningsläge till sitt respek- tive manövrerläge. 10 15 20 25 30 533 ?4? Företrädesvis så intas det hindrande läget för en respektive nyckel då omkodningsstiftet ställs om av en annan nyckel från respektive nyckels manövrerläge.
Uppfinningen tillhandahåller därmed en uppsättning nycklar, vilka var och en är omkodningsnycklar för låset, en nyckel är omkodningsnyckel för varje kodtillstånd hos låset. I varje kodtillstând är en nyckel användbar till att manövrera låset utan att omkoda det, och en nyckel kan inte manövrera låset.
Kortfattad beskrivning av figurer Uppfinningen komer nu att beskrivas med utförligare utfö- ringsexempel med hänvisning till figurerna där konstruktione- detaljer illustreras för att underlätta utövandet av uppfin- ningen.
Figur 1 visar en sprängskiss av ett cylinderlâs i enlighet med uppfinningen.
Figur 2 visar ett omställbart kodstift.
Figur 3 illustrerar ett tvärsnitt av ett omställbart kodstift.
Figur 4 illustrerar en spärrskena anpassad för ett omställbart kodstift.
Figur 5 illustrerar en spärrskena för konventionella kodstift.
Figur 6 illustrerar ett cylinderlås i genomskärning med upp- förstorad vy av omkodningsstíft och kodstift.
Figur 7 illustrerar omställning av ett kodstift.
Figur 8 illustrerar olika utföringsformer av cylinderlåset i genomskärning.
Beskrivning av utföringsformer I figur 1 illustreras en första utföringsform av ett omkod- ningsbart cylinderlâs, vilket cylínderlâs innefattar ett cy- linderhus 2, en cylinderkärna 4 försedd med nyckelslits 5 och 10 15 20 25 30 533 74? två spärrskenor 6, 7 anordnade på ömse sidor om nyckelslitsen 5. Spärrskenorna 6, 7 är vidare anordnade i urtag i såväl cy- linderkärna 4 som cylinderhus 2 för att spärra deras inbördes rörelse då låset är låst, och spärrskenorna 6, 7 är anordnade att vid upplåsning av låset skjutas in i cylinderkärnan 4 ut ur ingreppet med sidskenespâret eller spärrskenespâret 15 i cylinderhuset 2 så att cylinderkärnan 4 kan rotera i förhål- lande till cylinderhuset 2.
Figur 1 visar även en nyckel eller kodbärare 8 avsedd att fö- ras in i nyckelslitsen 5 och försedd med kodspår 10 på sina bägge sidoytor 12. Då nyckeln är införd i cylinderkärnan 4 är sidoytorna 12 med kodspåren 10 vända ut från ömse sidor av nyckelkanalen. Dessa sidoorienterade kodspår 10 är utformade att i ingrepp samverka med kodstift 16, 17 placerade i cylind- riska otrymen i cylinderkärnan 4 på ömse sidor om kanalen, och förskjuta kodstiften 16, 17 i höjdled då nyckeln 8 förs in i nyckelkanalen 5. Då sidostiften eller kodstiften 16, 17 lyfts till rätt nivå medger de att spärrskenorna 6, 7 skjuts in i cylinderkärnan 4 och därmed går ur ingreppet med cylin- derhuset 2 så att cylinderkärnan 4 kan rotera inuti cylinder- huset 2. I figur 1 illustreras två typer av sidoplacerade kod- stift 16, 17, dels sidostift 16, vilka är rotationssymetris- ka, och dels omkodningsbara sidostift 17, vilka i fortsätt- ningen komer att benämnas omkodningsstift. Varje spärrskena 6, 7 är förspänd utåt mot cylinderhuset 2 med en fjäderanord- ning bestående av en kolv 18 och en fjäder 19.
Figur 2 illustrerar ett omkodningsstift 17. Omkodningsstiftet 17 är försett med en fot 21, ett huvud 22 och en kropp 23, vilken kropp 23 är åstadkommen mellan foten 21 och huvudet 22.
Vid manövrerandet av låset samverkar foten 21 med nyckeln. 10 15 20 25 30 533 747 Kroppen 23 är den del som vid manövrerandet av låset samverkar med spärrskenan 6. Huvudet 22 styr stiftet då det lyfts av nyckeln. Foten 21 och huvudet 22 kan ha samma form som motsva- rande fot och huvud på ett rotationssymmetriskt kodstift 16, och omkodningsstiftet 17 illustreras med en väsentligen cy- lindrisk fot 21 och ett väsentligen cylindrisk huvud 22. Om- kodningsstiftets 17 kropp 23 skiljer sig från ett rotations- symetriskt sidostift 16 genom att det uppvisar olika kontakt- ytor mot spärrskenan då det roteras kring sin axel. Genom att rotera omkodningsstiftet 17 kan spärrskenan 7 omväxlande hind- ras tillträde av omkodningsstiftet 17 och tillåtas tillträde, så att spärrskenan 7 kan spärras respektive lämna ingreppet med cylinderhuset (spärrskenespåret). Kroppen 23 har företrä- desvis ett flerkantigt tvärsnitt, såsom den i figur 2 illu- strerade åttakantiga profilen.
Tvärsnittet hos denna åttakantiga profil illustreras i detalj i figur 3. Kroppen 23 är försedd med ett antal stoppsidor 31, 32, 33, 34 runt sin omkrets utformade att hindra spärrskenans 7 rörelse från ingreppet med cylinderhuset. I den åttakantiga profilen utgörs dessa stoppsidor 31, 32, 33, 34 av fyra av de åtta sidorna i tvärsnittet. Kroppen är vidare försedd med öpp- na sidor 35, 36 vilka tillåter spärrskenans rörelse ur ingrep- pet med cylinderhuset, såsom urtag 35, 36 i två av åtta sidor i tvärsnittet. Varje öppning eller urtag 35, 36 avslutas med ett stopp 35a, 36a, och spärrskenan 7, vilken förs in i öpp- ningen 35, 36, uppvisar i motsvarande position ett urtag (45 i figur 4). Dessa stopp 35a, 36a och urtag (45 i figur 4) säker- ställer att låset inte kan öppnas med den tidigare nyckeln ef- ter en omkodning. Kroppen 23 är vidare försedd med omkodnings- sidor med omkodningsytor 37, 38 anordnade att möta spärrskenan 7. Dessa omkodningsytor 37, 38 angänsar till sidorna 35, 36 10 15 20 25 30 533 74? 10 med öppningar för spärrskenan. Omkodningsytorna 37, 38 är pla- cerade excentriskt i förhållande till stiftets centrum, i för- hållande till spärrskenans rörelse då cylinderkärnan roteras i cylinderhuset, så att de skapar ett vridande moment kring stiftets centrumaxel då de trycks av spärrskenan 7. Detta vridande moment utnyttjas till att rotera omkodningsstiftet 17 till ett nytt läge med det till omkodningsytan 37, 38 an- gränsande urtaget 35, 36 vänt mod spärrskenan.
Ett rotationssymmetriskt sidostift 16 uppvisar en öppning för spärrskenan 6, 7 på en första nivå, så kallad kodnivå, och hindrar spärrskenan på en andra nivå. Dessa nivåer är de samma och kan bara ändras genom byte av sidostift, genom att exem- pelvis cylinderkärnan byts ut. Omkodningsstiften, å andra si- dan, kan genom att roteras växla mellan en öppen sida som tillåter tillträde för spärrskenan och en stoppsida som hind- rar tillträde för spärrskenan, och denna växling sker på två skilda nivåer samtidigt, från öppen sida till stoppsida på ena nivån och från stoppsida till öppen sida på andra nivån. Där- med kan kodnivån flyttas genom att omkodningstiften 17 rote- ras. Således kan cylinderlåset omkodas utan att cylinderkärnan byts ut.
Omkodningsstiftet 17 i figur 2 har fyra kodnivåer. Den sida av omkodningsstiftet 17 som är vänd mot betraktaren har en öpp- ning för sidskenan på den näst nedersta nivån. På den nedersta nivån 24 är en omkodningsyta vänd mot betraktaren. På de två översta nivåerna har omkodningsstiftet 17 stopp vända mot be- traktaren. En nyckel som lyfter omkodningsstiftet 17 så att näst nedersta nivån med öppningen hamnar för sidskenan lyfter således omkodningsstiftet till en kodnivå som tillåter till- träde för sidskenan och därmed rotation mellan cylinderkärna 10 15 20 25 30 533 ?4? 11 och cylinderhus, så att låset öppnas. En nyckel som lyfter om- kodningsstiftet 17 så att någon av de översta nivåerna med stopp hamnar för sidskenan lyfter således omkodningsstiftet till en kodnivå som hindrar tillträde för sidskenan och därmed hindrar inbördes rörelse mellan cylinderkärna och cylinderhus, så att låset förblir låst. Omkodningssidan angränsar vidare till en öppen sida. En nyckel som lyfter omkodningsstiftet 17 så att nedersta nivån 24 med omkodningsytan hamnar för sidske- nan lyfter således omkodningsstiftet till en kodnivå där om- kodningsstiftet vrids av sidskenan, till ett nytt öppet läge som tillåter tillträde för sidskenan och därmed rotation mel- lan cylinderkärna och cylinderhus, så att låset omkodas och kan öppnas.
Omkodningsstiftet vänder således olika kodnivåer på varje sida mot spärrskenan, en sida vilken har en första nivå som tillå- ter tillträde för spärrskenan, en andra nivå som hindrar till- träde för spärrskenan och en tredje nivå som i samverkan med spärrskenan roterar omkodningsstiftet. Därigenom kan en nyckel som lyfter stiftet till första nivån (en öppen nivå) öppna lå- set, en nyckel som lyfter stiftet till andra nivå (en låst nivå) inte öppna låset medan en nyckel som lyfter låset till tredje nivån (en omkodningsnivå) omkoda låset. Varje nivå av omkodningsstiftet 17 uppvisar utmed omkodningsstiftets omkrets olika sidor innefattande minst en sida som tillåter tillträde 31-34 för sidskenan, minst en sida som hindrar tillträde för sidskenan 35, 36 respektive minst en sida som samverkar 37, 38 med sidskenan till omkodning. Varje nivå av omkodningsstiftet 17 kan därmed genom rotation växla mellan att vara en öppen nivå, en låst nivå och en omkodande nivå. 10 15 20 25 30 533 74? 12 Det åttasidiga omkodningsstiftet har i figurl och 2 exemplifi- erats såsom innefattande fyra kodnivåer. Mer komplexa kodstift kan skapas på liknande vis, exempelvis kodstift med sju kodni- våer. I ett lås med sådana stift kan man t ex välja att använ- da fyra kodnivåer, och efter fjärde nyckeln återgå till den första. Ett annat lämpligt utförande är att använda samtliga sju kodnivåer och efter sju omkodningar inte återgå till ur- sprungsläget utan till en sida utan urtag en stoppsida. Ett sådant lås kan därefter inte omkodas fler gånger.
Omkodningsstiftet i figur 2 och figur 3 är anpassat för att användas tillsammans med en uppsättning nycklar bestående av fyra nycklar. I ett första rotationsläge eller tillstånd för omkodningsstiftet är en första nyckel, innefattande ett sido- spår, utformad att lyfta stiftet till en öppen nivå. En andra nyckel är i detta första tillstånd utformad att lyfta omkod- ningsstiftet till en omkodningsnivå, medan en tredje och en fjärde nyckel i detta tillstånd lyfter omkodningsstiftet till respektive låsta nivåer. Den första nyckeln är således avsedd att användas att låsa och låsa upp cylinderlåset i detta för- sta tillstånd. Den andra nyckeln är anpassad att omkoda cylin- derlåset genom att rotera omkodningsstiftet till ett andra ro- tationsläge. I detta andra rotationsläge kan den andra nyckeln låsa och låsa upp låset. Den första nyckeln lyfter då stiftet till en låst nivå, eftersom varje öppen nivå (illustrerat av urtag 35) avslutas med ett stopp 35a vilket hindrar att omkod- ningsstiftet roteras tillbaka till det första läget. I detta andra rotationsläge lyfter den tredje nyckeln omkodningsstif- tet till en omkodningsnivå, medan den fjärde nyckeln lyfter omkodningsstiftet till en låst nivå. I varje rotationsläge för omkodningsstiftet finns således en första nyckel som öppnar och sluter cylinderlåset, en andra nyckel som omkodar cylin- 10 15 20 25 30 533 74? 13 derlåset och en eller flera nycklar i nyckeluppsättningen som inte kan manövrera låset.
Figur 4 illustrerar en spärrskena 7 anpassad för två omkod- ningsstift 17. Spärrskenan 7 innefattar tungor 40, 41, 42 och spärrskenan placeras med tungorna 40-42 riktade inåt mot sido- stiften 16, 17. Pâ sidans motsatta sida har den ett utskjutan- de och avsmalnande parti 48 vilket placeras riktat utåt in i det spärrande urtaget (15 i figur 1) i cylinderhuset 2. Spärr- skenan är försedd med att utryme 47 för en fjädrande anord- ning bestående av exempelvis en fjäder (19 i figur 1) vilken anordnas så att sidskenan 7 förspänns ut mot cylinderhuset 2, med det avsmalnande och utskjutande partiet 48 sträckande sig in i cylinderhusets urtag 15. Spärrskenan 7 är anpassad både för konventionella kodstift och omkodningsstift och uppvisar en konventionellt utformad 40 tunga för de vanliga kodstiften.
Vid varje tunga 41, 42 för omkodningstift angränsar tungan till ett respektive urtag 45, 46. Dessa urtag anordnas i en position motsvarande stoppens 35a, 36a (se figur 3) position hos respektive omkodningsstift 17. Spärrskenan 7 är vidare försedd med styrklackar 43, 44 anordnade att hindra rotation av omkodningsstiftet då det inte omkodas, genom att samverka med omkodningsstiftets (17) sidor. Figuren exemplifierar två utföranden av hur omkodningsstift samverkar med styrklackarna.
Ett av omkodningsstiften (17) omges och samverkar med två styrklacker 43, 44, medan det andra av omkodningstsiften an- gränsar till och samverkar med en av styrklackarna 43.
Spärrskenan 7 utrustas lämpligen med minst en styrklack 43, 44 för varje omkodningsstift 17. Styrklackarna 43, 44 sträcker sig in i cylinderkärnan 4 bredvid omkodningsstiften, och då spärrskenan förs in i cylinderkärnan 4, ur ingrepp med cylin- derhuset 2, förs samtidigt styrklackarna 43, 44 inåt i cylin- 10 15 20 25 30 533 747 14 derkärnan 4 bortom omkodningstiftets 17 sida så att det inte längre hindrar rotation av omkodningsstiftet 17.
Figur 5 illustrerar en spärrskena anpassad för de icke- omställbara kodstiften 16. Den uppvisar en tunga 50, 51 anpas- sad att vara vänd mot kodstiften 16 och på motsatt sida ett utskjutande och avsmalnande parti 53 vilket anordnas vänt mot cylinderhuset (2 i figur 1). I tungan 50, 51 finns ett urtag 52 anpassat för en fjädrande anordning, såsom en fjäder, vil- ken anordnas så att sidskenan förspänns ut mot cylinderhuset, med det utskjutande partiet 53 sträckande sig in i cylinderhu- sets urtag 15.
Figur 6 visar ett snitt genom ett cylinderlås innefattande både konventionella kodstift 16 och omställbara kodstift 17. I detalj visas ett snitt genom ett kodstift 16 och ett omställ- bart kodstift 17. Cylinderlåset innefattar en spärrskena 7 med en tunga 41 för kodstiftet 16 och en tunga 42 för omkodnings- stiftet 17. Omkodningsstiftet 17 har ett urtag 35 vänd mot tungan 42 hos spärrskenan 7. Spärrskenans tunga 7 har ett ur- tag 45 och i motsvarande läge uppvisar omkodningsstiftet 17 ett stopp 35a bredvid urtaget 35. Spärrskenan 7 har även ut- språng försedda med styrklackar 43, 44 anordnade på ömse sidor om omkodningsstiftet 17, vilka styrklackar hindrar rotations- rörelse hos omkodningsstiftet då spärrskenan 7 befinner sig i ingrepp med cylinderhuset. Då spärrskenan 7 erhåller tillträde in i omkodningstiftets öppning, urtaget 35, flyttas styrklack- arna förbi omkodningsstiftets 17 sidor och tillåter att omkod- ningsstiftet roterar. Detta sker samtidigt som spärrskenan 7 med sin tunga 42 möter omkodningsstiftets 17 omkodningsyta 38 i omkodningsläget och utsätter omkodningsstiftet för ett vridande moment och omkodar låset. 10 15 20 25 30 533 74? 15 Omkodningen av cylinderlåset illustreras tydligare av figur 7.
Figur 7 illustrerar en omkodningssekvens i tre delfigurer från vänster till höger, där ett omkodningsstift 17 roteras av en spärrskena 7 då den möter en omkodningsyta 38 hos stiftet 17.
Stoppklackarna 43, 44 hos spärrskenan lämnar stiftent 17 då spärrskenans 7 tunga 42 möter stiftets 17 omkodningssida med omkodningsytan 38. Omkodningsytan 38 och tungan 42 möts för- skjutet i sidled från stiftets 17 centrum, så att ett vridande moment skapas kring stiftets centrum. Stiftet 17 börjar att rotera och roterar (se mittenvyn) så att stiftets öppna sida vänds mot spärrskenan 7, varvid spärrskenans 7 tunga 42 möter stiftets öppna sida och tungan 42 förflyttar sig in i urtaget 35 i den öppna sidan. Rotationen avslutas då stiftets 17 öppna sida 35 är helt vänd mot spärrskenan 7. Stoppet 35a bredvid öppningen 35 i stiftets öppna sida har då rört sig helt in i urtaget 45 i tungan 42 (se högra vyn).
Figur 8 illustrerar fyra olika utföringsformer av cyliderlåset enligt uppfinningen med hjälp av ett tvärsnitt genom kodstif- ten. I figur 8A visas ett cylinderlås med sju stycken konven- tionella sidostift/kodstift 16 och ett åttasidigt omkodnings- stift 17. Detta cylinderlås har en konventionell spärrskena 6 för fyra konventionella stift 16 och en omkodande spärrskena 7A för tre konventionella kodstift och ett omkodningsstift. I figur 8B visas ett cylinderlås med en konventionell spärrskena 6 för fyra konventionella stift 16 och en omkodande spärrskena 7B för två konventionella kodstift och tvâ omkodningsstift. I figur SC visas ett cylinderlâs med två omkodande spärrskenor 7 för tre konventionella stift 16 och ett omkodningsstift 17 'vardera. I figur 8D visas ett cylinderlås med två omkodande spärrskenor 7 för två konventionella stift 16 och tvâ omkod- 10 15 20 533 ?4? 16 ningsstift 17 vardera. Vart och ett av cylinderlåsen i figur 8A och 8B innefattar således en konventionell spärrskena och en omkodningsspärrskena. Vart och ett av cylinderlåsen i figur 8C och 8D innefattar således en spärrskena för omkodningsstift på var sida om nyckelslitsen. I cylinderlåsen med flera omkod- ningsstift (83-8D) kan ett omkodningsstift omkodas åt gången.
Alternativt kan båda omkodas samtidigt, vilket höjer säkerhe- ten i jämförelse med cylinderlåset med ett omkodningsstift.
Cylinderlåset kan naturligtvis varieras ytterligare, exempel- vis genom att en nyckel ställer om ett omkodningsstift, medan en annan ställer om flera omkodningsstift.
Uppfinningen är inte begränsad till dessa utföranden utan det _inses att antalet stift, antalet konventionella respektive om- ställbara kodstift och deras inbördes placering kan varieras på ett mycket stort antal sätt, och därmed möjliggör stora va- riationer på omkodningsbara cylinderlås så att en hög säker- hetsnivå ombesörjs. Förutom de sidoplacerade kodstiften kan cylinderlâset även vara försett med andra koder såsom delade kodstift ovanför nyckelslitsen vilka är anordnade att lyftas av nyckelns ovansida. Nycklarna och eller cylinderlåset kan även innefatta elektroniska kodkomponenter, för exempelvis trådlös avläsning, såsom RFID-teknik.

Claims (17)

10 15 20 25 30 533 747 17 Patentkrav
1. Cylinderlâs innefattande ett cylinderhus (2), en cylinder- kärna (4) med nyckelslits (5) och minst en spärrskena (6, 7), vilken spärrskena är anordnad i ett utryme mellan cylinder- kärna och cylinderhus, vidare innefattande ett flertal kod- stift anpassade att samverka med spärrskenan och anordnade att lyftas till kodnivåer av sidospår i en nyckel (8) då den skjuts in i nyckelslitsen (5), kodstiften (16, 17) uppvisar vid minst en kodnivå ett avsnitt (31-34) vilket hindrar rörel- -se av spärrskenan (6, 7) ur ingrepp med cylinderhuset så att cylinderkärnan (2) hindras att rotera i förhållande till cy- slinderhuset (4) och minst en kodnivå med ett öppet avsnitt (35, 36) vilket tillåter rörelse av spärrskenan (6, 7) ur in- grepp med cylinderhuset (2) så att cylinderkärnan (2) tillåts rotera i förhållande till cylinderhuset k ä n n e t e c k n a t av att åtminstone ett av kodstiften (17) även uppvisar minst-en omkodningsnivå med ett avsnitt (37, 38) anpassat att i samverkan med spärrskenan (6, 7) ställa om kodstiftet så att cylinderlåset omkodas.
2. Cylinderlås enligt patentkrav 1, varvid varje kodnivå hos omkodningsstiftet (17) uppvisar hindrande avsnitt (31-34), minst ett öppet avsnitt (35, 36) och minst ett omkodande av- snitt (37, 38) runt omkodningsstiftets (17) omkrets och cylin- derlåset omkodas genom rotation av omkodningsstiftet (17).
3. Cylinderlås enligt patentkrav 1 eller 2, varvid kodstiften (16, 17) innefattar en fot för att lyftas av nyckeln, vilken fot (21) är väsentligen cylindrisk.
4. Cylinderlås enligt patentkrav 3, varvid foten (21) utgör en del av kodstiftet (16, 17). 10 15 20 25 30 533 ?47 18
5. Cylinderlås enligt patentkrav 3, varvid foten (21) är ro- terbart lagrad i kodstiftet (16, 17).
6. Cylinderlås enligt något av patentkrav 2-5, varvid omkod- ningsstiftet (17) innefattar en flersidig kropp (23) och de hindrande avsnitten (31-34) utgör en del av kroppen (23), de tillåtande avsnitten (35, 36) ntgörs av urtag i kroppen (23).
7. Cylinderlås enligt patentkrav 6,varvid kroppen (23) har ett regelbundet flersidigt tvärsnitt, där antalet sidor är fler än fyra.
8. Cylinderlås enligt patentkrav 7,varvid antalet sidor är åtta.
9. Cylinderlås enligt något av patentkraven 6-8,varvid det om- kodande avsnittet (37, 38) angränsar till ett öppet avsnitt (35, 36).
10. Cylinderlås enligt något av patentkraven 6-9,varvid det öppna avsnittet (35, 36) avslutas med en ansats (35a, 36a) och spärrskenan (6, 7) har ett urtag (45) för ansatsen (35a, 36a).
11. Cylinderlâs enligt något av patentkraven 1-10,varvid spärrskenan (6, 7) innefattar minst en tunga (40-42) för sam- verkan med kodstiften (16, 17).
12. Cylinderlås enligt något av patentkraven 1-1l,varvid spärrskenan (7) innefattar minst en styrklack (43, 44) för varje omkodningsstift (17), vilken styrklack (43, 44) är an- ordnad att hindra rotation av omkodningsstiftet (17) då spärr- 10 15 20 25 30 533 74? 19 skenans (7) rörelse hindras av åtminstone ett av kodstiften (16, 17),
13. Cylinderlås enligt något av patentkraven l-12, varvid spärrskenan (6, 7) är förspänd i riktning mot cylinderhuset (2) av en fjäderanordning (18, 19).
14. En uppsättning nycklar (8) för ett cylinderlås enligt nå- got av tidigare patentkrav, i vilket cylinderlås omkodnings- stiftet (17) kan inta olika rotationslägen och innefattande åtminstone tre nycklar, och i varje rotationsläge hos omkod- ningsstiftet är en nyckel av de minst tre nycklarna anpassad att ställa om omkodningsstiftet, en annan nyckel av de minst tre nycklarna är anpassad att manövrera låset utan att ställa om omkodningsstiftet och en ytterligare nyckel av de tre nyck- larna kan ej manövrera låset.
15. Nyckeluppsättning enligt patentkrav 14, där var och en av de tre nycklarna omkodar cylinderlåset då omkodningsstiftet intar i ett omkodningsläge för nyckeln, manövrerar låset då omkodningsstiftet intar ett öppet läge för nyckeln och hindras av låset då omkodningsstiftet befinner sig i ett hindrande läge för nyckeln.
16. Nyckeluppsättning enligt patentkrav 15, där var och en av de tre nycklarna omkodar cylinderlåset från sitt respektive omkodningsläge till sitt respektive manövrerläge.
17. Nyckeluppsättning enligt patentkrav 15, där det hindrande läget för en respektive nyckel intas då omkodningsstiftet ställs om av en annan nyckel från manövrerläget.
SE0950986A 2009-12-18 2009-12-18 Omprogrammeringsbart cylinderlås med spärrskena och nycklar till ett sådant lås SE533747C2 (sv)

Priority Applications (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE0950986A SE533747C2 (sv) 2009-12-18 2009-12-18 Omprogrammeringsbart cylinderlås med spärrskena och nycklar till ett sådant lås
PCT/SE2010/051406 WO2011075070A1 (en) 2009-12-18 2010-12-16 Reprogrammable cylinder lock having a blocking bar and key for such a lock

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE0950986A SE533747C2 (sv) 2009-12-18 2009-12-18 Omprogrammeringsbart cylinderlås med spärrskena och nycklar till ett sådant lås

Publications (2)

Publication Number Publication Date
SE0950986A1 SE0950986A1 (sv) 2010-12-21
SE533747C2 true SE533747C2 (sv) 2010-12-21

Family

ID=43357215

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE0950986A SE533747C2 (sv) 2009-12-18 2009-12-18 Omprogrammeringsbart cylinderlås med spärrskena och nycklar till ett sådant lås

Country Status (2)

Country Link
SE (1) SE533747C2 (sv)
WO (1) WO2011075070A1 (sv)

Families Citing this family (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE102013002721A1 (de) 2013-02-12 2014-08-14 Assa Abloy Sicherheitstechnik Gmbh Schloss-Schlüssel-System

Family Cites Families (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4372139A (en) * 1980-10-20 1983-02-08 Laake Dennis L Self-contained re-keyable lock
SE469565B (sv) * 1991-12-19 1993-07-26 Assa Ab Cylinderlaas-nyckelkombination, nyckel till kombinationen och saett att av ett nyckelaemne tillverka nyckeln
SE522880C2 (sv) * 2002-01-18 2004-03-16 Assa Ab Lås- och nyckelanordning med utbytbar kärna samt servicenyckel för användning vid anordningen
US7628048B2 (en) * 2008-05-07 2009-12-08 Taiwan Fu Hsing Industrial Co., Ltd. Rekeyable lock cylinder and method for rekeying the same

Also Published As

Publication number Publication date
SE0950986A1 (sv) 2010-12-21
WO2011075070A1 (en) 2011-06-23

Similar Documents

Publication Publication Date Title
JP5777717B2 (ja) ダブルコードパターンを備えた錠および鍵
CA2681671C (en) Hierarchical cylinder lock system
JP4667500B2 (ja) 特別なコード組み合わせを有するロック・キーシステム
SE505364C2 (sv) Cylinderlås-nyckelkombination, nyckel, nyckelämne och lås
US6973814B2 (en) Safety key and locking cylinder, and locking system with such safety keys and locking cylinders
FI124478B (sv) Kombination av skivcylinderlås och nyckel
EP2029839B1 (en) Disc tumbler cylinder lock and key combination
KR20160011185A (ko) 사이드바를 구비한 실린더형 자물쇠 및 열쇠
CA2784878C (en) Cylinder lock with side bar and side pins, key and lock assembly
SE533361C2 (sv) Profilerad nyckel för cylinderlås
PH12014501356B1 (en) Key and disc tumbler cylinder lock
KR20130041318A (ko) 잠금 장치
SE533747C2 (sv) Omprogrammeringsbart cylinderlås med spärrskena och nycklar till ett sådant lås
PT2890856T (pt) Peça em bruto, chave de segurança, sistema de bloqueio e processo de fabrico
EP2993284A1 (en) Cylinder body for a cylinder for locks
CN102124176B (zh) 分级锁系统的锁、钥匙坯件和钥匙
CN111577011B (zh) 锁芯和钥匙系统
EP1601849B1 (de) Schliesszylinder
US6698259B2 (en) Dual action detent for tamper resistant lever lock mechanism
CN2583280Y (zh) 挂锁
CN204983957U (zh) 一种机械防盗锁
CN202645160U (zh) 锁具
TWI477684B (zh) 具有雙碼樣式之鎖及鑰
SE511113C2 (sv) Cylinderlås-nyckelkombination, operatörsnyckel eller servicenyckel till denna
CN1952334A (zh) 机械式数字密码锁

Legal Events

Date Code Title Description
NUG Patent has lapsed