SE530444C2 - Hyttupphängningssystem - Google Patents

Hyttupphängningssystem

Info

Publication number
SE530444C2
SE530444C2 SE0602235A SE0602235A SE530444C2 SE 530444 C2 SE530444 C2 SE 530444C2 SE 0602235 A SE0602235 A SE 0602235A SE 0602235 A SE0602235 A SE 0602235A SE 530444 C2 SE530444 C2 SE 530444C2
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
cab
suspension system
articulated joint
link arm
frame
Prior art date
Application number
SE0602235A
Other languages
English (en)
Other versions
SE0602235L (sv
Inventor
Olof Johansson
Original Assignee
Volvo Lastvagnar Ab
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Volvo Lastvagnar Ab filed Critical Volvo Lastvagnar Ab
Priority to SE0602235A priority Critical patent/SE530444C2/sv
Priority to AT07835117T priority patent/ATE523417T1/de
Priority to EP07835117A priority patent/EP2076423B1/en
Priority to PCT/SE2007/000916 priority patent/WO2008051139A1/en
Publication of SE0602235L publication Critical patent/SE0602235L/sv
Publication of SE530444C2 publication Critical patent/SE530444C2/sv

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B62LAND VEHICLES FOR TRAVELLING OTHERWISE THAN ON RAILS
    • B62DMOTOR VEHICLES; TRAILERS
    • B62D33/00Superstructures for load-carrying vehicles
    • B62D33/08Superstructures for load-carrying vehicles comprising adjustable means
    • B62D33/10Superstructures for load-carrying vehicles comprising adjustable means comprising means for the suspension of the superstructure on the frame
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B62LAND VEHICLES FOR TRAVELLING OTHERWISE THAN ON RAILS
    • B62DMOTOR VEHICLES; TRAILERS
    • B62D33/00Superstructures for load-carrying vehicles
    • B62D33/06Drivers' cabs
    • B62D33/0604Cabs insulated against vibrations or noise, e.g. with elastic suspension
    • B62D33/0608Cabs insulated against vibrations or noise, e.g. with elastic suspension pneumatic or hydraulic suspension

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Combustion & Propulsion (AREA)
  • Transportation (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Vehicle Body Suspensions (AREA)
  • Body Structure For Vehicles (AREA)

Description

20 25 5311) 444 2 En känd krängningsmotverkande anordning beskrivs i US 6 073 714. Denna anordning innefattar en torsionsstav, eller krängningshämmare, som är monterad mellan att par av fjädrar anordnade vid bakdelen av en förarhytt.
Anordningen syftar till att tillhandahålla vibrationsisolering med fiädrarna medan den motarbetar vertikalrörelse hos en sida av förarhytten i förhållande till den andra för att begränsa förarhyttens krängning och undertrycker sidorörelse hos förarhytten i förhållande till ramen med torsionsstaven.
Upphängningssystemet innefattar en torsionsstav som kan motarbeta vertikalrörelse hos en sida av förarhytten l förhållande till den andra sidan av förarhytten och undertrycka sidorörelse hos förarhytten i förhållande till ramen. Torsionsstaven innefattar en mittsektion som är fastsatt vid ramen och motstående bensektioner som är fastsatta i omedelbar närhet av ett par av bärflädrar för förarhytten. Detta arrangemang med fiädrama och torsionsstaven kräver att torsionsstaven är styv för att motverka relativt stora rörelser hos förarhytten, vilket gör den mindre effektiv för att dämpa relativt små rörelser hos förarhytten. Upphängningssystemets prestanda kan följaktligen bara vara optimerat för ett begränsat antal driftförhållanden.
Syftet med tillhandahålla ett förbättrat upphängningssystem för fordonshytter som medger att vibrationsöverföring uppfinningen är att från ramen till förarhytten minimeras, medan det samtidigt minskar förarhyttens krängning från sida till sida och sidoförskjutning från sida till sida för att förbättra körkomfort och -egenskaper under ett antal olika driftförhållanden.
REDOGÖRELSE FÖR UPPFINNINGEN Uppfinningens syfte uppnås med ett hyttupphängningssystem enligt uppfinningen som har de kännetecknande bilagda patentkraven. särdragen definierade i de Enligt en upphängningssystem för fordonshytter för uppbärande av fordonshytten på föredragen utföringsforrn avser uppfinningen ett 10- 15 20 25 30 530 444 en längsgående ram, varvid förarhytten är placerad över ramen.
Hyttupphängningen enligt uppfinningen är företrädesvis, men ej fordonshytter Hyttupphängningssystemet kan innefatta ett par av med mellanrum i sidled nödvändigtvis, avsedd för som fälls framåt. anordnade fjäderdon som är belägna vid eller nära den bakre änden av i förarhytten på motsatta sidor av ramen, på vilka fjädrar förarhytten bärs upp.
Den främre ände av förarhytten kan bäras upp på lämpliga elastiska dämpare eller fluiddämpare som medger en tvärgående krängningsrörelse och/eller en längsgående gungningsrörelse hos förarhytten. En förarhytt som fälls framåt kan även vara försedd med lämpliga gångjärn eller en mekanism som medger att förarhytten fälls framåt vid frigörande av ett låsorgan vid den bakre änden av förarhytten. Den främre upphängningen och/eller eventuella tillhörande don för framåtfällning är inte en del av uppfinningen och kommer inte att beskrivas mera detaljerat.
Förarhytten kan försedd med en vara krängningsmotverkande upphängningsenhet som kan motarbeta vertikalrörelse hos en sida av förarhytten i förhållande till den andra sidan av förarhytten och undertrycka krängningsrörelse i sidled hos förarhytten i förhållande till ramen. En sådan krängningsmotverkande upphängningsenhet kan bestå av väsentligen identiska komponenter på bägge sidoma av ramen. De ingående delama hos den krängningsmotverkande upphängningsenheten är belägna på motsatta sidor av fordonet och kan innefatta en länkann som är anordnad tvärgående i förhållande till en längdaxel hos ramen, vilken länkarm är fastsatt vid ett första ledbart förband på ett fäste som är monterat på ramen. En inre ände av Iänkarmen, utsträckande sig mot fordonets längdaxel i förhållande till det första ledbara förbandet, är fastsatt vid åtminstone ett dämpardon vid ett andra ledbart förband på avstånd från det första ledbara förbandet. Det andra ledbara förbandet kan vara placerat i ett utrymme mellan ramen och undersidan av förarhytten. En yttre ände av Iänkarmen, utsträckande sig bort från fordonets längdaxel i förhållande till det första ledbara förbandet, är svängbart fastsatt vid ett tredje ledbart förband som är beläget i omedelbar 10 15 20 25 30 530 444 närhet av en yttre sidoyta av förarhytten. Länkarmsarrangemanget kommer att överföra vertikalrörelse vid sidoma av förarhytten, vid den yttre sidokanten av densamma, till nämnda dämpardon från motsatta sidor av fordonsramen.
Effekten av detta hyttupphängningsarrangemang är att förarhytten kommer att bäras upp och fjädras vid eller i omedelbar närhet av sina yttre sidokanter där montering av fjäderdon normalt inte är praktisk eller ens möjlig.
Hävarmseffekten som tillhandahålls av Iänkarmen kommer att få fjäderdonet att tillhandahålla en ökad motståndskraft mot vertikalrörelse, jämfört med ett fjäderdon som är monterat direkt mellan ramen och förarhytten.
Enligt en utföringsform kanfjäderdonet vara monterat mellan ett ledbart förband på ramen och ytterligare ett ledbart förband på förarhytten. l detta fall är fjäderdonet och länkarrnama monterade åtskilda från varandra.
Fjäderdonet kan bestå av en luftfjäder och/eller en hydraulisk dämpare, eller ett liknande lämpligt fjädringsdon. Varje fjäderdon kan vara monterat på ramen framför eller bakom sin tillhörande tvärgående länkarm. Enligt en alternativ utföringsform är Iänkarmen anordnad för att bära upp fjäderdonet som är monterat mellan ett ledbart förband på Iänkarmen och ytterligare ett ledbart förband på förarhytten. l den efterföljande texten används termer såsom "inre" och "yttre" eller "invändig" och "utvändig" för att beskriva komponenters inbördes läge i sidled i förhållande till en längsgående mittaxel genom fordonets ram. På liknande sätt används termer såsom "fram" eller "bak" för att beskriva komponenters inbördes läge i längdled i förhållande till fordonets normala körriktning.
Ramen kan bestå av två längsgående, väsentligen parallella balkar som utstråcker sig fordonets längdriktning. Fästet för det första ledbara förbandet kan vara fastsatt på en längsgående balk på motsatta sidor av ramen och sträcker sig uppåt och utåt i förhållande till ett längsgående vertikalplan genom den respektive balken. Följaktligen är det första ledbara förbandet beläget mellan de andra och de tredje ledbara förbanden, en förutbestämd sträcka utanför nämnda vertikalplan. Det andra ledbara förbandet kan vara 10 15 20 25 5312) 444 placerat ovanför balken, mellan en position i omedelbar närhet av eller inom nämnda vertikalplan för balken och ramens längsgående mittaxel.
Under drift kommer en lutningsrörelse hos förarhytten att få den yttre kanten av förarhytten på en sida av fordonet att röra sig nedåt och verka på den yttre änden av länkarrnen. Detta får länkarmen att överföra en kraft till dämpardonet, vilket kommer att motarbeta rörelsen. Fjäderdonet pressas samtidigt samman av nedåtrörelsen hos själva förarhytten. På den motsatta sidan av fordonet överförs en samtidig uppåtrörelse hos den yttre kanten av förarhytten till dämpardonet av den motstående Iänkarmen. Förarhyttens rörelse kommer även att applicera en utvidgningskraft på det motstående fjäderdonet. Förskjutningen som appliceras på tjäderdonet av förarhyttens rörelse och länkarmamas hävarmseffekt på dämpardonet kommer att ge upphov till ett ökat motstånd mot förarhyttens krängningsrörelse, jämfört med en konventionell förarhytt där hyttupphängningen inskränker sig till ett fiäderdon som är monterat mellan förarhytten och ramen. På detta sätt kommer även en relativt liten förskjutning av förarhytten att ge upphov till en relativt stor motkraft.
Fjäderdonet kan vara en fluidfjäder, såsom en luftbälg eller en hydraulcylinder, eller en elastisk fjäder, såsom en spiralfiäder. Altemativt kan tjäderdonet bestå av en kombination av fjädrar och/eller dämpare, såsom en bälg och en spiralfjäder, vilka fjädrar/dämpare kan vara monterade i serie eller parallellt. I detta sammanhang avser termen "serie" komponenter som är monterade längs en enda axel, medan termen "parallellt" avser komponenter som är monterade sida vid sida. Fjäderdonet är monterat mellan en lämplig undre yta av förarhytten och en inre del av lånkannen som utsträcker sig tvärgående inåt från det första ledbara förbandet. För att medge rörelse hos förarhytten i förhållande till länkarmen är fjäderdonet svängbart monterat vid länkarmen och förarhytten med ledbara förband såsom beskrivet ovan, 10 15 20 25 30 530' 444 Krängningsdämpardonet kan vara en elastisk fjäder, såsom en spiralfjäder, eller en fluidfiäder, såsom en hydraulisk teleskopdämpare. Flera dämpare av samma eller olika typer kan användas, i serie eller parallellt, beroende på den dämpverkan som önskas. För att medge inbördes rörelse mellan de inre ändarna av respektive länkarm kan krängningsdämpardonet vara fastsatt vid nämnda ändar med ledbara förband. Avståndet mellan de inre ändama av respektive länkarm kan bero av storleken, typen och/eller antalet av krängningsdämpardon som används.
Den yttre änden av länkarmen är företrädesvis fastsatt vid en undre yta av förarhytten sä nära den yttre sidoytan som avgränsar förarhytten i fordonets tvärriktning som möjligt. Enligt ett exempel kan den yttre änden av länkarmen vara fastsatt vid förarhytten med en fjädrande bussning, vilken tillåter en förutbestämd grad av rörelse mellan förarhytten och armen. Den fjädrande bussningen kan vara gjord av vilket lämpligt naturligt eller syntetiskt fjädrande material som helst. Altemativt kan den yttre änden av länkarrnen vara fastsatt vid förarhytten med ett ledbart mellanlänksystem, för att medge en förutbestämd grad av rörelse på samma sätt som fjädrande bussningen beskriven ovan. Länksystemet kan vara monterat mellan nämnda tredje ledbara förband vid den yttre änden av länkannen och ett ledbart förband vid undersidan av förarhytten. I det senare fallet kan en dämpare vara monterad mellan länkarmen i omedelbar närhet av fästet för det första ledbara förbandet för länkarmen och förarhytten i omedelbar närhet av det ledbara förbandet för det ledbara länksystemet. Denna dämpare minskar och dämpar eventuell horisontalrörelse i sidled mellan förarhytten och länkarmen.
Enligt en föredragen utföringsform är fjäderdonet monterat mellan en längsgående balk hos ramen och undersidan av förarhytten på motsatta sidor av fordonet. Denna lösning medger att länkarmama monteras på ett fordon utan modifiering av ett existerande hyttupphängningsarrangemang.
Enligt en variant av den alternativa utföringsforrnen så utsträcker sig länkarmarna på motsatta sidor av fordonet mot varandra en förutbestämd 10 15 20 25 30 5313 444 sträcka inåt från det första ledbara förbandet, förbi fiäderdonet mellan förarhytten och en respektive längsgående balk. Fjäderdonet kan vara fastsatt vid den längsgående balken framför eller bakom den respektive Iänkarmen. Dämpning av förarhyttens krängningsrörelse i sidled kan tillhandahållas genom att koppla ihop de inre ändama med åtminstone ett krängningsdämpardon som är fastsatt mellan de andra ledbara förbanden. I denna utföringsform är krängningsdämpardonet företrädesvis, men ej nödvändigtvis, anordnat i ett väsentligen horisontellt plan och/eller mellan ett par av längsgående balkar som bildar ramen. Dämpardonet är företrädesvis anordnat med sina ändar placerade symmetriskt på vardera sidan om ett vertikalplan som är beläget vid eller nära ramens längsgående mittaxel. Åtminstone ett krängningsdämpardon kan vara anordnat i ett horisontellt eller nästan horisontellt läge i det tvärgående vertikalplanet mellan de inre ändarna eller inre delarna av nämnda länkarmar. En eller flera sådana dämpare av en lämplig typ kan användas, i serie eller parallellt, beroende på den dämpverkan som önskas. Liksom angivet ovan kan exempel på lämpliga krängningsdämpardon vara en skruvfiäder eller en fluiddämpare.
Enligt ytterligare en variant av den föredragna utföringsforrnen sträcker sig de inre ändarna av länkarmama på motsatta sidor av fordonet förbi sina respektive fiäderdon, liksom beskrivet ovan, samt är förenade med varandra med åtminstone ett krängningsdämpardon för dämpning av nämnda krängningsrörelse. De inre delama och ändarna av de respektive länkarmarna kan vara belägna i ett tvärgående vertikalplan som ligger väsentligen i rät vinkel mot ramen. De inre ändarna av länkarmama är företrädesvis vertikalt åtskilda och utsträcker sig åtminstone till ett gemensamt vertikalplan i fordonets längdriktning. Det gemensamma vertikalplanet är företrädesvis beläget vid eller nära ramens längsgående mittaxel. Åtminstone ett krängningsdämpardon kan vara anordnat i ett vertikalt eller nästan vertikalt läge i det tvärgående vertikalplanet mellan de andra ledbara förbanden vid de inre ändama eller inre delarna av nämnda länkarmar. En eller flera sådana dämpare av en lämplig typ kan användas, i 10 15 20 25 30 530 444 serie eller parallellt, beroende på den dämpverkan som önskas. Liksom angivet ovan kan exempel på lämpliga krängningsdämpardon vara en skruvfjäder eller en fluiddämpare. För att medge inbördes rörelse mellan de inre ändarna av respektive länkarrn kan krängningsdämpardonet vara fastsatt vid nämnda inre ändar vid de andra ledbara förbanden.
Enligt en alternativ utföringsform är fiäderdonet monterat mellan en inre del av länkarmen och undersidan av förarhytten pà motsatta sidor av fordonet. l denna lösning kan fjäderdonet som är monterat på länkarrnen ersätta fjäderdonet som är monterat mellan en längsgående balk hos ramen och undersidan av förarhytten. I Enligt en variant av den altemativa utföringsformen kan fiäderdonet vara fastsatt vid det andra ledbara förbandet på den inre delen av länkarmen vid eller nära den inre änden av länkarmen vid en punkt under förarhytten. l detta fall kan fjäderdonet och dämpardonet bilda en enda enhet, eller bestå av en kombination av fjäder- och dämparenheter som är monterade i serie eller parallellt mellan länkarmen och förarhytten. Exempel på lämpliga fiäderdon och dämpardon har räknats upp ovan.
Enligt ytterligare en variant av den alternativa utföringsformen utsträcker sig länkarmarna på motsatta sidor av fordonet en förutbestämd sträcka förbi det ledbara förbandet för fiäderdonet mot varandra. Dämpning av förarhyttens krängningsrörelse i sidled kan tillhandahållas genom att koppla ihop de inre ändarna med åtminstone ett krängningsdämpardon som är fastsatt mellan de andra ledbara förbanden. l denna utföringsform är krängningsdämpardonet företrädesvis, men ej nödvändigtvis, anordnat i ett väsentligen horisontellt plan och/eller mellan ett par av längsgående balkar som bildar ramen.
Dämpardonet är företrädesvis placerat med sina ändar symmetriskt på vardera sidan om ett vertikalplan som ligger vid eller nära ramens längsgående mittaxel. Åtminstone ett krängningsdämpardon kan vara anordnat i ett horisontellt eller nästan horisontellt läge i det tvärgående vertikalplanet mellan de inre ändama eller inre delarna av nämnda 10 15 20 25 30 ESÜ 444 länkarmar. En eller flera sådana dämpare av en lämplig typ kan användas, i serie eller parallellt, beroende på den dämpverkan som önskas. Liksom angivet ovan kan exempel på lämpliga krängningsdämpardon vara en skruvfiäder eller en fluiddämpare.
Enligt ytterligare en variant av den alternativa utföringsformen utsträcker sig de inre ändarna av länkarmarna på motsatta sidor av fordonet förbi sina respektive fjäderdon och är förenade med varandra med åtminstone ett krängningsdämpardon för dämpning av nämnda krängningsrörelse. De inre delama och ändarna av de respektive länkarmarna kan vara belägna i ett tvärgående vertikalplan som ligger i väsentligen rät vinkel mot ramen. De inre ändarna av länkarmama är företrädesvis vertikalt åtskilda och utsträcker sig åtminstone till ett gemensamt vertikalplan i fordonets längdriktning. Det gemensamma vertikalplanet är företrädesvis beläget vid eller nära ramens längsgående mittaxel. Åtminstone ett krängningsdämpardon kan vara anordnat i ett vertikalt eller nästan vertikalt läge i det tvärgående vertikalplanet mellan de andra ledbara förbanden vid de inre ändarna eller inre delarna av nämnda länkarmar. En eller flera sådana dämpare av en lämplig typ kan användas, i serie eller parallellt, beroende på den dämpverkan som önskas. Liksom angivet ovan kan exempel på lämpliga krängningsdämpardon vara en skruvfiäder eller en fluiddämpare. För att medge inbördes rörelse mellan de inre ändama av respektive lânkarm kan krängningsdämpardonet vara fastsatt vid nämnda ändar vid de andra ledbara förbanden.
Hyttupphängningssystemen som beskrivs i utföringsformerna ovan kan även innefatta en tvärgående torsionsstav för att tillhandahålla motstånd mot krängning från sida till sida och förskjutning från sida till sida. Torsionsstaven kan företrädesvis, men ej nödvändigtvis, vara placerad mellan de med mellanrum i sidled anordnade fjäderdonen. Torsionsstaven kan vara väsentligen U-formad och innefatta en tvärgående mittsektion och ett par av motstående bensektioner som utsträcker sig i en vinkel från motstående 10 15 20 25 5313 444 10 ändar av nämnda mittsektion. Fästpunktema för den tvärgående sektionen och dennas motstående bensektioner är åtskilda i fordonets längdriktning. Ett tvärgående mittparti av torsionsstaven kan vara monterat i fjädrande bussningar vid en undre yta av förarhytten. De motstående bensektionerna som utsträcker sig i en vinkel från motstående ändar av nämnda mittsektion kan vara monterade på den inre delen av varje lånkarm på avstånd från det första ledbara förbandet, exempelvis vid eller nära ett vertikalplan genom den respektive längsgående balkens längdaxel. Altemativt kan bensektionema vara monterade i omedelbar närhet av det andra Iedbara förbandet för länkarmen när länkarmen är anordnad för att bära upp fjäderdonet. Om förarhytten skulle tvingas att kränga från sida till sida omkring sin längdaxel, så att en sida av förarhyttens bakdel skulle tendera till att röra sig vertikalt i förhållande till den motsatta sidan av förarhytten, kommer torsionsstaven att generera torsionsmotstånd mot detta och kommer att undertrycka krängning från sida till sida. Om förarhytten dessutom skulle tendera till att kränga för att sträcka ut fjäderdonet på en sida och pressa samman fjäderdonet på den motsatta sidan så skulle torsionsstyvheten hos torsionsstaven göra motstånd mot denna förändring i inbördes höjd för att minimera, eller dämpa, sådan krängning. En torsionsstav av denna typ kan användas som ett ensamt krängningsdämpardon eller i kombination med vilken som helst av krängningsdämparna beskrivna ovan.
I fall där hyttupphängningssystemet är avsett för ett fordon med hytten över motom där förarhytten är fällbar framåt kan fästet beläget intill det första Iedbara förbandet för länkarmen vara försett med en låsanordning för att låsa fast en bakre ände av förarhytten. När låsanordningen lösgörs på bägge sidor av fordonet kan förarhytten inklusive hyttupphängningssystemet tippas uppåt och framåt.
Uppfinningen avser även ett fordon som är försett med ett hyttupphängningssystem enligt någon av de ovannämnda utföringsformerna. 10r 15 20 25 5313 444 11 Utföringsforrnerna uppräknade ovan utgör ett antal icke-begränsande exempel. De beskrivna fjäder- och dämpardonen kan exempelvis vara vilken lämplig typ av fjäder eller dämpare som helst, såsom fluiddämpare, elastiska dämpare, mekaniska eller magnetoreologiska dämpare. Flera fjädrar eller dämpare av samma eller olika typer kan användas för fjäderdonet eller krängningsdämpardonet, antingen i serie eller parallellt, beroende på den dämpverkan som önskas. Både fjädrama och dåmparna kan vara progressiva för att ge ökat motstånd när förarhytten flyttar sig från sitt normalläge. Elektriskt styrda fjädrar och dämpare kan användas för att ge hyttupphängningen olika egenskaper vid olika driftförhållanden, såsom - landsvägs- eller terrängförhållanden.
KORTFATTAD BESKRIVNING AV RITNINGAR l den efterföljande texten kommer uppfinningen att beskrivas i detalj med hänvisning till de bilagda ritningama. Dessa schematiska ritningar används enbart för illustration och begränsar på intet sätt ramen för uppfinningen. I ritningarna gäller att: figur 1 visar ett schematiskt fordon med en förarhytt som är försedd med ett upphängningssystem enligt uppfinningen, figur2 visar en schematisk illustration av ett hyttupphängningssystem enligt en första variant av en föredragen utföringsform av uppfinningen, figur3 visar en schematisk illustration av ett hyttupphängningssystem enligt en andra variant av den föredragna utföringsformen, figur4 visar en schematisk illustration av ett hyttupphängningssystem enligt en tredje variant av den föredragna utföringsformen, figur5 visar en schematisk illustration av ett hyttupphängningssystem enligt en första variant av en alternativ utföringsform av uppfinningen, 10 15 20 25 530 44% 12 tigur6 visar en schematisk illustration av ett hyttupphängningssystem “ enligt en andra variant av den alternativa utföringsfonnen, figur7 visar en schematisk illustration av ett hyttupphängningssystem enligt en tredje variant av den alternativa utföringsformen, figur8 visar en schematisk illustration av ett hyttupphängningssystem enligt en 'fjärde variant av den alternativa utföringsformen, samt figur9 visar en schematisk illustration av ett hyttupphängningssystem enligt en femte variant av den altemativa utföringsformen.
UTFÖRINGSFORMER AV UPPFINNINGEN Figur 1 visar ett fordon 11, i detta fall en lastbil med hytten över motom, illustrerat med en förarhytt 12 i sitt normala driftläge. Förarhytten kan tippas framåt omkring en vridpunkt (ej visad) för att medge åtkomst till motorn och annan mekanisk apparatur under förarhytten. Förarhytten är monterad på en längsträckt ram 13 som består av ett par av väsentligen parallella, horisontella balkar 14, 15, anordnade med mellanrum i sidled, pà vilka hjul är monterade, såsom det som visas allmänt vid 16.
För att ge körkomfort åt föraren bärs den bakre änden av förarhytten 12 upp på ett stötdämpande upphängningssystem beläget intill den bakre änden av förarhytten och som visas allmänt vid 17. Upphängningssystemet 17 innefattar en upphängningsenhet för högra sidan monterad i omedelbar närhet av en första balk 14, samt en upphängningsenhet för vänstra sidan monterad i omedelbar närhet av en andra balk 15. De ovanstående hänvisningssiffrorna är de samma för alla utföringsformer och kommer att användas för samma ingående delar i alla utföringsforrnerna som beskrivs nedan. Eftersom var och en av dessa upphängningsenheter väsentligen är spegelbilder av varandra kommer bara en enhet att beskrivas i detalj i samband med figurerna 2-8, med förståelse av att enheten på den motsatta sidan är väsentligen likadan. 10 15 20 25 30 530 444 13 Figur 2 visar en vy bakifrån av en hyttupphängningsenhet enligt en första variant av en föredragen utföringsform av uppfinningen. Enheten innefattar en länkarm 21 som är anordnad tvärgående i förhållande till en längdaxel hos balken 14 hos ramen, vilken länkarm 21 är fastsatt vid ett första ledbart förband P1 på ett fäste 22 som är monterat pà balken 14. Förarhytten 12 bärs upp av fjäderdon 24 som är monterade mellan ett ledbart förband PF som är fastsatt vid balken 14 hos ramen och ytterligare ett ledbart förband PC på undersidan av förarhytten 12. Fjäderdonet 24 är en pneumatisk luftfiäder, eller bälg, kopplad till en tryckluftskälla för att upprätthålla en vald grad av uppumpning för att ge fjädrande stöd och för att hålla den bakre änden av förarhytten på en förutbestämd nivå i förhållande till ramen. Fjäderdonet kan altemativt innefatta en fiäderenhet och en dämparenhet, till exempel en luftfiäder och en hydraulisk teleskopdämpare.
En inre del 23 av länkarmen är förlängd en förutbestämd sträcka i en väsentligen horisontell riktning mot fordonets längdaxel i förhållande till det första ledbara förbandet P1.l Den inre delen 23 är försedd med ett andra ledbart förband P2 vid den inre änden av länkarrnen 21. Det andra ledbara förbandet P2 är placerat mellan balken 14 och undersidan av förarhytten 12.
En yttre del 25 av länkarrnen 21, utsträckande sig bort från fordonets längdaxel i förhållande till det första ledbara förbandet P1, är svängbart fastsatt vid ett tredje ledbart förband Pai omedelbar närhet av en yttre sidoyta av förarhytten 12. Det tredje ledbara förbandet P3 är monterati en fiädrande gummibussning 26 fasthållen i en hållare som är fastsatt vid förarhytten, varvid nämnda bussning tillåter en förutbestämd grad av rörelse mellan den yttre änden av länkarmen 21 och förarhytten. Hyttupphängningsenheterna på motsatta sidor av fordonen är förenade för att samverka till att minska förarhyttens vertikalrörelse vid sidorna. Detta åstadkoms genom att koppla ihop de inre delama 23 av de respektive länkarmama 21 med en dämparenhet 28 som är fastsatt vid de respektive andra ledbara förbanden P2. 15 20 25 30 5313 444 14 En inre ände 27 av länkarmen 21 slutar innan den når fordonets längsgående mittaxel X. Den inre änden 27 innefattar det andra ledbara förbandet P2 och är kopplad till en central dämparenhet 28, vilken utsträcker sig tvärs längdaxeln X och är kopplad till en inre ände 29 av den motstående länkarmen på den motsatta sidan av fordonet. I detta fall är den centrala dämparenheten 28 en hydraulisk fluiddämpare som är svängbart monterad vid de inre ändama 27, 29 av varje länkarm. Figur 2 visar förarhytten 12 respektive dämparen 28 i ett horisontellt, obelastat läge. Under drift kommer en vertikal förskjutning av det tredje ledbara förbandet P3, när förarhytten börjar kränga, att svänga länkarrnen 21 omkring det första ledbara förbandet ~ P1. Den resulterande rörelsen hos den inre änden 27 av länkarmen kommer, oberoende av riktning, att motarbetas av den centrala dämparen 28. Detta rörelsemotstánd kommer att hjälpa tjäderdonet 24 med att minska förarhyttens vertikalrörelse vid sidorna.
Figur 3 visar en vy bakifrån av en hyttupphängningsenhet enligt en andra variant av den föredragna utföringsforrnen av uppfinningen. Denna utföringsform är väsentligen identisk med enheten i figur 2. Sålunda innefattar enheten en länkarrn 31 som är anordnad tvärgàende i förhållande till en längdaxel hos balken 14 hos ramen, vilken länkarm 31 är fastsatt vid ett första ledbart förband P1 på ett fäste 32 som är monterat på balken 14.
Förarhytten 12 bärs upp av fjäderdon 24 som är monterade mellan ett ledbart förband PF fastsatt vid balken 14 hos ramen och ytterligare ett ledbart förband PC på undersidan av förarhytten 12. Fjäderdonet 24 är en pneumatisk Iuftfjäder, eller bälg, kopplad till en tryckluftskälla för att upprätthålla en vald grad av uppumpning för att ge fjädrande stöd och för att hålla den bakre änden av förarhytten på en förutbestämd nivå i förhållande till ramen. Fjäderdonet kan alternativt innefatta en fjäderenhet och en dämparenhet, till exempel en luftfjäder och en hydraulisk teleskopdämpare.
En inre del 23 av länkarmen, utsträckande sig i en väsentligen horisontell riktning mot fordonets längdaxel i förhållande till det första ledbara förbandet - 1~o 15 20 25 30 530 444 15 P1, är försedd med ett andra ledbart förband P2 vid den inre änden av länkarmen 21. Det andra ledbara förbandet P2 är placerat mellan balken 14 och undersidan av förarhytten 12. En yttre del 35 av länkarmen 31, utsträckande sig bort från fordonets längdaxel i förhållande till det första ledbara förbandet P1, är svängbart fastsatt vid ettfltredje ledbart förband P3i omedelbar närhet av en yttre sidoyta av förarhytten 12. Det tredje ledbara förbandet P3 är kopplat till undersidan av förarhytten 12 med ett ledbart länksystem 36a. Länksystemet 36a är monterat mellan nämnda tredje ledbara förband P3 vid den yttre änden av länkannen 31 och ett ledbart förband P4 vid undersidan av förarhytten 12. En-dämpare >36b är monterad mellan ett ledbart förband på länkarmen 31 i omedelbar närhet av fästet för det första ledbara förbandet P1 och förarhytten i omedelbar närhet av det ledbara förbandet P4 för det ledbara länksystemet 36a.
Hyttupphängningsenheterna på motsatta sidor av fordonen är förenade för att samverka till att minska förarhyttens vertikalrörelse vid sidorna. Detta åstadkoms genom att koppla ihop de inre delarna 33 av de respektive länkarmarna 31 med en dämparenhet 38 som är fastsatt vid de respektive andra ledbara förbanden P2. En inre ände 37 av länkarmen 31 slutar innan den når fordonets längsgående mittaxel X. Enheten i figur 3 skiljer sig från den i figur 2 genom att den inre änden 37 av länkarmen är kopplad till en central dämparenhet 38 i form av en skruvfjäder, vilken utsträcker sig tvärs längdaxeln X och är kopplad till en inre ände 39 av en motstående länkarm pà den motsatta sidan av fordonet. Skruvfiädem är svängbart monterad vid de inre ändarna 37, 39 av varje länkarm.
Figur 4 visar en vy bakifrån av en hyttupphängningsenhet enligt en tredje variant av den föredragna utföringsformen av uppfinningen. Denna utföringsform är likartad enheten i figur 2. Enheten innefattar en länkarm 41 som är anordnad tvärgående i förhållande till en längdaxel hos balken 14 hos ramen, vilken länkarm 41 är fastsatt vid ett första ledbart förband P1 på ett fäste 42 som är monterat på balken 14. Förarhytten 12 bärs upp av fjäderdon .10. 15 20 25 30 530 444 16 24 som är monterade mellan ett ledbart förband P; fastsatt vid balken 14 hos ramen och ytterligare ett ledbart förband PC på undersidan av förarhytten 12.
Fjäderdonet 24 är en pneumatisk luftfiäder, eller bälg, kopplad till en tryckluftskälla för att upprätthålla en vald grad av uppumpning för att ge fjädrande stöd och för att hålla den bakre änden av förarhytten påen förutbestämd nivå i förhållande till ramen. Fjäderdonet kan altemativt innefatta en fjäderenhet och en dämparenhet, till exempel en luftfjäder och en hydraulisk teleskopdämpare.
En inre del 23 av länkarmen, utsträckande sig i en väsentligen horisontell riktning mot fordonets längdaxel i förhållande till det första ledbara förbandet P1, är försedd med ett andra ledbart förband P2 vid den inre änden av länkarrnen 21. Det andra ledbara förbandet P2 är placerat mellan balken 14 och undersidan av förarhytten 12. En yttre del 45 av länkarmen 41, utsträckande sig bort från fordonets längdaxel i förhållande till det första ledbara förbandet P1, är svängbart fastsatt vid ett tredje ledbart förband P3i omedelbar närhet av en yttre sidoyta av förarhytten 12. Det tredje ledbara förbandet P3 är monterat i en fjädrande gummibussning 46 fasthàllen i en hållare som är fastsatt vid förarhytten, varvid nämnda bussning tillåter en förutbestämd grad av rörelse mellan den yttre änden av länkarmen 41 och förarhytten.
Enheten i figur 4 skiljer sig från den i figur 2 genom att den inre delen 43 av länkarmen 41 består av en första sektion som utsträcker sig inåt i en väsentligen horisontell riktning, en andra sektion som kröker sig inåt och uppåt, samt en inre ände 47 som, ligger i en väsentligen horisontell riktning.
Den inre änden 47 av länkarrnen 41 utsträcker sig till fordonets längsgående mittaxel X. Det andra ledbara förbandet P2 vid den inre änden 47 av länkarmen är kopplat till en central dämparenhet 48, vilken utsträcker sig vertikalt längs längdaxeln X. Den motsatta änden av dämparenheten 48 är kopplad till en inre ände 49 av en motstående länkarrn på den motsatta sidan av fordonet, vilken inre ände 49 utsträcker sig i en väsentligen horisontell 10 15 20 25 30 530 444 17 riktning från det motstående andra ledbara förbandet till den längsgående mittaxeln X. I detta fall år den år den centrala dämparenheten 48 en hydraulisk fluiddämpare som är svängbart monterad vid de vertikalt åtskilda inre ändama 47, 49 av varje länkarm. Figur 4 visar förarhytten 12 respektive dämparenheten 48 i deras obelastade lägen. Under drift-a kommer en vertikal i förskjutning nedåt av det tredje ledbara förbandet P3, när förarhytten börjar kränga, att svänga länkarrnen 41 omkring det första ledbara förbandet P1.
Den resulterande uppâtrörelsen hos den inre änden 47 av länkarmen och en samtidig nedåtrörelse hos den inre änden 49 av den motstående lånkarrnen mittemot kommer att motarbetas av den centrala dämparen 48. Detta rörelsemotstànd kommer att hjälpa fjäderdonet 44 med att minska förarhyttens vertikalrörelse vid sidoma.
Figur 5 visar en vy bakifrån av en första variant av en altemativ utföringsforrn av uppfinningen. Figuren visar hyttupphängningsenheten på en sida av fordonet, varvid nämnda enhet innefattar en Iänkarm 51 som är anordnad tvärgående i förhållande till en långdaxel hos balken 14 hos ramen, vilken Iänkarm 51 är fastsatt vid ett första ledbart förband P1 på ett fäste 52 som är monterat på balken 14. En inre del 53 av länkarrnen, utsträckande sig mot fordonets långdaxel i förhållande till det första ledbara förbandet P1, är anordnad för att bära upp ett fiäderdon 54 som är monterat mellan ett andra ledbart förband P2 vid den inre änden av länkarmen 51 och ytterligare ett ledbart förband PC på undersidan av förarhytten 12. I detta fall bildar tjäderdonet och dämpardonet en enda enhet, även om en kombination som består av en fjäder- och en dämparenhet monterade i serie eller parallellt mellan länkarmen och förarhytten också är möjlig. Fjäderdonet 54 är en pneumatisk luftfjäder, eller bälg, kopplad till en tryckluftskälla för att upprätthålla en vald grad av uppumpning för att ge fjädrande stöd och för att hålla den bakre änden av förarhytten på en förutbestämd nivå iförhållande till ramen. Det andra ledbara förbandet P2 är placerat mellan balken 14 och undersidan av förarhytten 12. En yttre del 55 av länkarmen 51, utsträckande sig bort från fordonets långdaxel i förhållande till det första ledbara förbandet 10 15 20 25 30 530 4-44 18 P1, är svängbart fastsatt vid ett tredje Iedbart förband P3i omedelbar närhet av en yttre sidoyta av förarhytten 12. Det tredje ledbara förbandet P3 är monterat i en fjädrande gummibussning 56 fasthållen i en hållare som är fastsatt vid förarhytten, varvid nämnda bussning tillåter en förutbestämd grad av rörelse mellan den yttre änden av |änkarmen51 och förarhytten.
Länkarmsarrangemanget kommer att överföra vertikalrörelse vid sidorna av förarhytten, vid den yttre sidokanten av densamma, till de respektive tjäderdonen på motsatta sidor av fordonsramen. Effekten av detta hyttupphängningsarrangemang är att förarhytten kommer att bäras upp och fjädras videller i omedelbar närhet av sina yttre sidokanter, samt att hävarmseffekten kommer att få bälgama att tillhandahålla en ökad motståndskraft mot vertikalrörelse.
Fästet 52 är försett med en hyttmonteringskonsol 57 som innefattar en làsanordning (ej visad), belägen intill det första ledbara förbandet P1 för länkarmen 51, för fastlàsning av den bakre änden av förarhytten. När låsanordningen frigörs på bägge sidor av fordonet kan förarhytten inklusive hyttupphängningssystemet tippas uppåt och framåt. En tillförselledning för hydraultryck är kopplad till låsanordningen i båda upphängningsenhetema, så att applicering eller utsläpp av hydraultryck kommer att tjäna till att lägga om låsanordningen i en låsmekanism mellan sina lästa och olåsta lägen. l sitt låsta läge bringas låsanordningen i ingrepp med en låspinne för att låsa fast hyttmonteringskonsolen vid upphängningssystemet och i sitt olästa läge frigörs låsanordningen från làspinnen för att tillåta att hyttmonteringskonsolen rör sig ut ur låsmekanismen för att frigöra förarhytten för fällning framåt. l en alternativ utföringsform där hytten inte är fällbar är det första ledbara förbandet P1 för länkarmen 51 försett med en stödtapp vid änden av fästet 52 för fixering av den bakre änden av förarhytten vid ramen.
Figur 6 visar en vy bakifrån av en hyttupphängningsenhet enligt en andra variant av den altemativa utföringsformen av uppfinningen. Denna utföringsform motsvarar i hög grad enheten i figur 5. Följaktligen innefattar 10' 15 20 25 30 530 444 19 enheten en länkarm 61 som är anordnad tvärgående i förhållande till en längdaxel hos balken 14 hos ramen, vilken länkarm 61 är fastsatt vid ett första ledbart förband P1 på ett fäste 62 som är monterat på balken 14. En inre del 63 av länkarmen utsträcker sig i en väsentligen horisontell riktning mot fordonets längdaxel i förhållande till det första ledbara förbandet P1. Den inre delen av länkarmen är anordnad för att bära upp ett tjäderdon 64 som är monterat på ett ledbart förband PL på länkarrnen och ytterligare ett ledbart förband PC på undersidan av förarhytten 12. Det nedre ledbara förbandet PL för fjädem 64 är placerat mellan ett andra ledbart förband P2 vid den inre *änden av länkarmen 61 och det första ledbara förbandet P1. Fjäderdonet 64 är en pneumatisk luftfjäder, eller bälg, kopplad till en tryckluftskälla för att upprätthålla en vald grad av uppumpning för att ge fjädrande stöd och för att hålla den bakre änden av förarhytten pà en förutbestämd nivå i förhållande till ramen. Det andra ledbara förbandet P2 är placerat mellan balken 14 och undersidan av förarhytten 12. En yttre del 65 av länkarmen 61, utsträckande sig bort från fordonets längdaxel i förhållande till det första ledbara förbandet P1, är svängbart fastsatt vid ett tredje ledbart förband P3i omedelbar närhet av en yttre sidoyta av förarhytten 12. Det tredje ledbara förbandet P3 är monterat i en fjädrande gummibussning 66 fasthàllen i en hållare som är fastsatt vid förarhytten, varvid nämnda bussning tillåter en förutbestämd grad av rörelse mellan den yttre änden av varje länkarm 61 och förarhytten.
Arrangemanget i figur 6 skiljer sig från det i figur 5 genom att enheterna på motsatta sidor av fordonen är förenade för att samverka till att minska förarhyttens vertikalrörelse vid sidorna. Detta àstadkoms genom att förlänga den inre delen 63 av länkarmen 61 en förutbestämd sträcka i en väsentligen horisontell riktning mot fordonets längdaxel i förhållande till det första ledbara förbandet P1. En inre ände 67 av länkarrnen 61 slutar innan den när fordonets längsgående mittaxel X. Det ledbara förbandet P2 vid den inre änden 67 är kopplat till en central dämparenhet 68, vilken utsträcker sig tvärs längdaxeln X och är kopplad till ett motstående ledbart förband vid en inre ände 69 av en motstående länkarm på den motsatta sidan av fordonet. l 10' 15 20 25 30 5315! 444 20 detta fall är den är den centrala dämparenheten 68 en hydraulisk fluiddämpare som är svängbart monterad vid inre ändarna 67, 69 av varje länkarm. Figur 6 visar förarhytten 12 respektive dämparen 68 i ett horisontellt, obelastat läge. Under drift kommer en vertikal förskjutning av det tredje ledbara förbandet P3, när förarhytten börjar kränga, att svänga länkarmen 61 omkring det första ledbara förbandet P1. Den resulterande rörelsen hos den inre änden 67 av länkarrnen kommer, oberoende av riktning, att motarbetas av den centrala dämparen 68. Detta rörelsemotstånd kommer att hjälpa fjäderdonet 64 med att minska förarhyttens vertikalrörelse vid sidoma.
Figur 7 visar en vy bakifrån av en hyttupphängningsenhet enligt en tredje variant av den altemativa utföringsfonnen av uppfinningen. Denna utföringsform är väsentligen identisk med enheten i figur 6. Följaktligen innefattar enheten en länkarm 71 som är anordnad tvärgående i förhållande till en längdaxel hos balken 14 hos ramen, vilken länkarm 71 är fastsatt vid ett första ledbart förband P1 på ett fäste 72 som är monterat på balken 14. En inre del 73 av länkarmen utsträcker sig mot fordonets längdaxel och avslutas med ett andra ledbart förband P2 vid den inre änden av länkarmen 71.
Fjäderdonet 74 är en pneumatisk luftfjäder, eller bälg, kopplad till en tryckluftskälla för att upprätthålla en vald grad av uppumpning för att ge fjädrande stöd och för att hålla den bakre änden av förarhytten på en förutbestämd nivå i förhållande till ramen. Det andra ledbara förbandet P2 är placerat mellan balken 14 och undersidan av förarhytten 12. En yttre del 75 av länkarmen 71, utsträckande sig bort från fordonets längdaxel i förhållande till det första ledbara förbandet P1, är svängbart fastsatt vid ett tredje ledbart förband P3 i omedelbar närhet av en yttre sidoyta av förarhytten 12. Det tredje ledbara förbandet P3 är monterat i en fjädrande gummibussning 76 fasthållen i en hållare som är fastsatt vid förarhytten, varvid nämnda bussning tillåter en förutbestämd grad av rörelse mellan den yttre änden av länkarmen 71 och förarhytten. 10 15 20 25 30 530 444 21 Liksom i figur 6 är enheterna på motsatta sidor av fordonen förenade för att samverka till att minska förarhyttens vertikalrörelse vid sidoma. Detta åstadkoms genom att förlänga den inre delen 73 av länkarmen 71 en förutbestämd sträcka i en väsentligen horisontell riktning mot fordonets längdaxel i förhållande till det första ledbara förbandet P1. En inre ände 77 av länkarmen 71 slutar innan den når fordonets längsgående mittaxel X. Den inre delen av länkarmen är anordnad för att bära upp ett fjäderdon 74 som är monterat vid ett ledbart förband PL på länkarmen och ytterligare ett ledbart förband PC på undersidan av förarhytten 12. Det nedre ledbara förbandet PL för fjädern 74är beläget mellan det andra ledbara förbandet P2 vid den inre änden av länkarmen 71 och det första ledbara förbandet P1. Enheten i figur 7 skiljer sig från den i figur 6 genom att den inre änden 77 av länkarmen är kopplad till en central dämparenhet 78 i form av en skruvtjäder, vilken utsträcker sig tvärs längdaxeln X och är kopplad till en inre ände 79 av en motstående länkarm på den motsatta sidan av fordonet. Skruvtjädern är svängbart monterad vid de inre ändama 77, 79 av varje länkarm.
Figur 8 visar en vy bakifrån av en hyttupphängningsenhet enligt en fjärde variant av den alternativa utföringsformen av uppfinningen. Denna utföringsforrn är likartad enheten i figur 6. Enheten innefattar en länkarm 81 som är anordnad tvärgående iförhållande till en längdaxel hos balken 14 hos ramen, vilken länkarm 81 är fastsatt vid ett första ledbart förband P1 på ett fäste 82 som är monterat på balken 14. En inre del 23 av länkarmen, utsträckande sig i en väsentligen horisontell riktning mot fordonets längdaxel i förhållande till det första ledbara förbandet P1, är försedd med ett andra ledbart förband P2 vid den inre änden av länkarmen 21. Det andra ledbara förbandet P2 är placerat mellan balken 14 och undersidan av förarhytten 12.
Den inre delen av länkarmen 81 är anordnad för att bära upp ett fjäderdon 84 som är monterat på ett ledbart förband på länkarmen 81 och ytterligare ett ledbart förband PC på undersidan av förarhytten 12. Det nedre ledbara förbandet för fjädern 84 är beläget mellan det andra ledbara förbandet P2 vid den inre änden av länkarmen 81 och det första ledbara förbandet P1. 10 15 20 25 30 530 444 22 Fjäderdonet 84 är en pneumatisk luftfjäder, eller bälg, kopplad till en tryckluftskälla för att upprätthålla en vald grad av uppumpning för att ge fjädrande stöd och för att hålla den bakre änden av förarhytten på en förutbestämd nivå iförhållande till ramen. Det andra ledbara förbandet P2 är placerat mellan balken 14__och undersidan av förarhytten 12. En yttre del 85 av länkarmen 81, utsträckande sig bort från fordonets längdaxel i förhållande till det första ledbara förbandet P1, är svängbart fastsatt vid ett tredje ledbart förband P3 i omedelbar närhet av en yttre sidoyta av förarhytten 12. Det tredje ledbara förbandet P3 är monterat i en fjädrande gummibussning 86 fasthållen ien hållare som är fastsatt vid förarhytten, varvid nämnda -- bussning tillåter en förutbestämd grad av rörelse mellan den yttre änden av länkarmen 81 och förarhytten.
Arrangemanget i figur 8 skiljer sig från det i figur 6 genom att den inre delen 83 av länkarmen 81 består av en första sektion som utsträcker sig från det första ledbara förbandet P1 inåt till det andra ledbara förbandet P2 i en väsentligen horisontell riktning, en andra sektion som kröker sig inåt och uppåt, samt en inre ände 87 som ligger i en väsentligen horisontell riktning.
Den inre änden 87 av länkarmen 81 utsträcker sig till fordonets längsgående mittaxel X. Den inre änden 87 av länkarrnen är kopplad till en central dämparenhet 88, vilken utsträcker sig vertikalt längs längdaxeln X. Den motstående änden av dämparenheten 88 är kopplad till en inre ände 89 av en motstående länkarm på den motsatta sidan av fordonet, vilken inre ände 89 utsträcker sig i en väsentligen horisontell riktning från det motstående andra ledbara förbandet till den längsgående mittaxeln X. I detta fall är den är den centrala dämparenheten 88 en hydraulisk fluiddämpare som är svängbart monterad vid de vertikalt åtskilda inre ändama 87, 89 av varje länkarm. Figur 8 visar förarhytten 12 respektive dämparenheten 88 i deras obelastade lägen. Under drift kommer en vertikal förskjutning nedåt av det tredje ledbara förbandet P3, när förarhytten börjar kränga, att svänga länkarmen 81 omkring det första ledbara förbandet P1. Den resulterande uppåtrörelsen hos den inre änden 87 av länkarrnen och en samtidig 10 15 20 25 30 53Ü 444 23 nedåtrörelse hos den inre änden 89 av den motsvarande länkarrnen mittemot kommer att motarbetas av den centrala dämparen 88. Detta rörelsemotstånd kommer att hjälpa fjäderdonet 84 med att minska förarhyttens vertikalrörelse vid sidorna.
Figur 9 visaren vy bakifrån av en hyttupphängningsenhet enligt en femte t variant av den alternativa utföringsformen av uppfinningen. Fjäderenheten i denna utföringsform kan användas separat eller i kombination med utföringsformerna beskrivna ovan. Enheten innefattar en länkarm 91 som är anordnad tvärgàende i förhållande till en längdaxel hos balken 14 hos ramen, vilken länkarm 91 ärfastsatt vid ett första ledbart förband P1 på ett fäste 92 som är monterat på balken 14. En inre del 93 av länkarrnen, utsträckande sig mot fordonets längdaxel i förhållande till det första ledbara förbandet P1, är anordnad för att bära upp ett fjäderdon 94 som är monterat mellan ett andra ledbart förband P2 vid den inre änden av länkarmen 91 och ytterligare ett ledbart förband PC på undersidan av förarhytten 12. Fjäderdonet 94 är en pneumatisk luftfjäder, eller bälg, kopplad till en tryckluftskälla för att upprätthålla en vald grad av uppumpning för att ge fjädrande stöd och för att hålla den bakre änden av förarhytten på en förutbestämd nivå iförhållande till ramen. Det andra ledbara förbandet P2 är placerat mellan balken 14 och undersidan av förarhytten 12. En yttre del 95 av länkarrnen 91, utsträckande sig bort från fordonets längdaxel i förhållande till det första ledbara förbandet P1, är svängbart fastsatt vid ett tredje ledbart förband Pai omedelbar närhet av en yttre sidoyta av förarhytten 12. Det tredje ledbara förbandet P3 är monterat i en fjädrande gummibussnlng 96 fasthållen i en hållare som är fastsatt vid förarhytten, varvid nämnda bussning tillåter en förutbestämd grad av rörelse mellan den yttre änden av länkarmen 91 och förarhytten.
Enheten i figur 9 är dessutom försedd med en tvärgående torsionsstav 98 för att tillhandahålla motstånd mot krängning från sida till sida och förskjutning från sida till sida. Torsionsstaven 98 visas schematiskt som om placerad mellan de med mellanrum i sidled anordnade fjäderdonen 94 på vardera 10 15 20 25 30 530* 444 24 sidan av fordonet. Torsionsstaven 98 är väsentligen U-formad och består av en tvärgående mittsektion 98a och ett par av motstående bensektioner 98b som utsträcker sig i en vinkel från motsatta ändar av nämnda mittsektion 98a. Fästpunkterna för den tvärgående sektionen 98a och dennas motstående bensektioner 98b är åtskilda i fordonets längdriktning (ej visat).
På detta sätt kan eventuell vertikal förskjutning av en eller bägge de motstående bensektionerna 98b få mittsektionen 98a att utsättas för ett vridmoment, varmed rörelsen hos de motstående bensektionerna 98b motarbetas. Den tvärgående mittsektionen 98a av torsionsstaven 98 är monterad i fjädrande bussningar 97 (bara en visas) vid en undre yta av förarhytten 12. De motstående bensektionema 98b som utsträcker sig i en vinkel från motsatta ändar av nämnda mittsektion 98a kan vara monterade i omedelbar närhet av det andra ledbara förbandet P2 för länkarrnen 91 som är anordnad för att bära upp fjäderdonet 94. Under drift kommer en vertikal förskjutning av det tredje ledbara förbandet P3, när förarhytten börjar kränga, att svänga länkarmen 91 omkring det första ledbara förbandet P1. Den resulterande rörelsen hos den inre delen 93 av länkarmen kommer, oberoende av riktning, att motarbetas av torsionsstaven 98 som kopplar ihop »länkarmarna på fordonets bägge sidor. Detta rörelsemotstånd kommer att hjälpa fjäderdonet 94 med att minska förarhyttens vertikalrörelse vid sidorna.
En torsionsstav av denna typ kan användas som ett ensamt krängningsdämpardon eller i kombination med vilken som helst av krängningsdämpama som beskrivs i figurema 2-8 ovan.
Liksom visas i figur 9 är fästet 92 för det första ledbara förbandet P1 fastsatt vid den längsgående balken 14 och utsträcker sig uppåt och utåt i förhållande till ett längsgående vertikalplan genom den U-formade balkens mittsektion. Det första ledbara förbandet P1 är således beläget mellan de andra och de tredje P2, P3 ledbara förbanden, en förutbestämd sträcka utanför nämnda vertikalplan. Det andra ledbara förbandet P2 är beläget ovanför balken 14, i en position i omedelbar närhet av eller utanför nämnda vertikalplan och det tredje ledbara förbandet P3 är beläget i omedelbar närhet 10 15 SBU 444 25 av förarhyttens yttre sidokant. l exemplet som visas är ett första avstånd x1 mellan det första och det andra ledbara förbandet lika stort som ett andra avstånd x2 mellan det första och det tredje ledbara förbandet P1, P3_ En önskad hävarmseffekt kan dock åstadkommas genom att ändra längden hos de respektive inre och yttre delarna 93, 95 av länkarmen 91 i förhållande till ett stationärt första ledbart förband P1, eller genom att välja en lämplig position för fästet 92 för det första ledbara förbandet P1. Det första avståndet x1 mellan de första och andra ledbara förbanden P1, P2 kan exempelvis vara lika stort som eller mindre än avståndet X2 mellan de första och tredje ledbara förbanden P1, P3.. Åvståndetxj är dock företrädesvis inte mindre än halva avståndet X2. l det senare exemplet är således X2/ 2 s x1 s X2. Valet av lämpliga placeringar för respektive ledbart förband för att åstadkomma ett önskat hävstàngsförhàllande kan tillämpas på alla de ovanstående utföringsforrnerna, inklusive horisontellt förlängda länkarmar 67 (se figur 6) och krökta länkannar 87 (se figur 8) liksom visas med streckade linjer i figur 9. Figuren illustrerar även schematiskt altemativa positioner för fiäderdonen med olika hävstångsförhållanden.
Uppfinningen är ej begränsad till de ovanstående exemplen, utan kan varieras fritt inom ramen för de bilagda patentkraven.

Claims (19)

10 15 20 25 530 444 26 PATENTKRAV
1. Ett upphängningssystem (17) för fordonshytter, för tlppbärande av förarhytten (12) på en längsgående ram, varvid förarhytten är placerad över ramen, nämnda hyttupphängningssystem innefattande att par av fjäderdon (24) som är anordnade med mellanrum i sidled på motsatta sidor av ramen, på vilka fjäderdon förarhytten bärs upp, samt en krängningsmotverkande anordning som kan motarbeta vertikalrörelse hos en sida av förarhytten i förhållande till sidokrängningsrörelse hos förarhytten iförhàllande till ramen, k ä n n e t e c k n a t a v att den krängningsmotverkande anordningen, på motsatta sidor av den andra sidan av förarhytten och undertrycka fordonet, innefattar en länkarrn (21) som är anordnad tvärgáende i förhållande till ramen, vilken länkarm är fastsatt vid ett första ledbart förband (P1) på ett fäste som är monterat pà ramen, varvid en inre ände av länkarmen (21 ) är fastsatt vid ett dämpardon (28) vid ett andra ledbart förband (P2) på avstånd från det första ledbara förbandet (P1), samt en yttre ände av länkarmen är fastsatt vid ett tredje ledbart förband (P3) i omedelbar närhet av en yttre sidoyta av förarhytten.
2. Hyttupphängningssystem enligt patentkrav 1, k ä n n e t e c k n at a v att den yttre änden (25) av länkarmen (21 ) är fastsatt vid förarhytten (12) med en fjädrande bussning.
3. Hyttupphängningssystem enligt patentkrav 1, k ä n n e t e c k n at a v att den yttre änden (25) av länkarmen (21) är fastsatt vid förarhytten (12) med ett ledbart mellanlänksystem (36a).
4. Hyttupphängningssystem enligt patentkrav 3, k ä n n e t e c k n at a v att en dämpare (36b) är monterad mellan länkarmen (21) i omedelbar närhet av fästet för det första ledbara förbandet (P1) för länkarrnen och förarhytten i omedelbar närhet av det ledbara länksystemet (36a). 10 15 20 25 53Ü 444 27
5. Hyttupphängningssystem enligt patentkrav 1, k ä n n e t e c k n a t a v att fjäderdonet (24) är fastsatt vid en inre del av länkarmen vid en punkt under förarhytten.
6. Hyttupphängningssystem enligt patentkrav 5, k ä n n e t e c k n a t a v att fjäderdonet och dämpardonet är en kombinerad enhet (54).
7. Hyttupphängningssystem enligt patentkrav 1, k ä n n e t e c k n at a v att fjäderdonet (24) är fastsatt vid ramen vid en punkt under förarhytten.
8. Hyttupphängningssystem enligt patentkrav 7, k ä n n e t e o k n at a v att fiäderdonet (24) är fastsatt vid ramen vid en punkt som är förskjuten i längdled från länkarmen.
9. Hyttupphängningssystem enligt patentkrav 5 eller patentkrav 7, k ä n n e t e c k n a t a v att de inre ändama (33) av länkarmarna (31) på motsatta sidor av fordonet är hopkopplade med åtminstone ett dämpardon (38).
10. Hyttupphängningssystem enligt patentkrav 9, k ä n n e t e c k n a t a v att dämpardonet (38) är anordnat i ett horisontalplan.
11. Hyttupphängningssystem enligt patentkrav 9, k ä n n e t e c k n at a v att de inre ändarna av länkarmarna (87, 89) är vertikalt åtskilda och utsträcker sig åtminstone till ett gemensamt vertikalplan i fordonets längdriktning.
12. Hyttupphängningssystem enligt patentkrav 11, k ä n n e t e c k n a t a v att dämpardonet (88) är anordnat i ett tvärgående vertikalplan mellan de inre ändarna av nämnda länkarmar.
13. Hyttupphängningssystem enligt patentkrav 12, k ä n n e t e c k n a t a v att dämpardonet (88) är anordnat i ett vertikalt läge.
14. Hyttupphängningssystem enligt patentkrav 9, k ä n n e t e c k n at a v att dämpardonet är en skruvfjäder (38). 10 15 sao 444 28
15. Hyttupphängningssystem enligt patentkrav 9, k ä n n e t e c k n at a v att dämpardonet är en fluiddämpare (88).
16. Hyttupphängningssystem enligt nàgot av de ovanstående patentkraven 1-13, k ä n n e t e c k n a t a v att en tvärgående torsionsstav (98) är monterad mellan inre delar av länkarmarna i en position på avstånd från det första ledbara förbandet.
17. Hyttupphängningssystem enligt patentkrav 14, k ä n n e t e c k n a t a v en tvärgàende mittsektion (98a) av torsionsstaven är monterad på en undre yta av förarhytten och motstående bensektioner (98b) som utsträcker sig i en vinkel fràn motstående ändar av nämnda mittsektion är monterade i omedelbar närhet av det andra ledbara förbandet (P2) 'för de respektive länkarmarna.
18. Hyttupphängningssystem enligt något av de ovanstående patentkraven 1-15, k ä n n e t e c k n at a v att förarhytten är en hytt som kan fällas framåt och att fästet i omedelbar närhet av det första ledbara förbandet för länkarmen är försett med en låsanordning för fastlåsning av en bakre ände av förarhytten.
19. Ett fordon (11) försett med ett hyttupphängningssystem enligt patentkrav 1.
SE0602235A 2006-10-23 2006-10-23 Hyttupphängningssystem SE530444C2 (sv)

Priority Applications (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE0602235A SE530444C2 (sv) 2006-10-23 2006-10-23 Hyttupphängningssystem
AT07835117T ATE523417T1 (de) 2006-10-23 2007-10-17 Aufhängungssystem für fahrerhaus
EP07835117A EP2076423B1 (en) 2006-10-23 2007-10-17 Cab suspension system
PCT/SE2007/000916 WO2008051139A1 (en) 2006-10-23 2007-10-17 Cab suspension system

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE0602235A SE530444C2 (sv) 2006-10-23 2006-10-23 Hyttupphängningssystem

Publications (2)

Publication Number Publication Date
SE0602235L SE0602235L (sv) 2008-04-24
SE530444C2 true SE530444C2 (sv) 2008-06-10

Family

ID=39324846

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE0602235A SE530444C2 (sv) 2006-10-23 2006-10-23 Hyttupphängningssystem

Country Status (4)

Country Link
EP (1) EP2076423B1 (sv)
AT (1) ATE523417T1 (sv)
SE (1) SE530444C2 (sv)
WO (1) WO2008051139A1 (sv)

Families Citing this family (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
EP2426035B2 (en) 2010-09-01 2016-01-27 CLAAS Tractor SAS Cabin suspension of an agricultural vehicle
FR2990401B1 (fr) * 2012-05-11 2014-04-25 Manitou Bf Dispositif de suspension de cabine de vehicule
DE102013104925B4 (de) * 2013-05-14 2020-06-04 Grammer Ag Fahrzeugschwingungsvorrichtung, Fahrzeugsitz und Fahrzeugkabine

Family Cites Families (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
NL68015C (sv) * 1946-02-14
US5253853A (en) * 1992-09-15 1993-10-19 Applied Power Inc. Vibration dampening device
AU736986B2 (en) * 1997-03-07 2001-08-09 Neway Anchorlok International, Inc. Vibration dampening assembly
US5957231A (en) * 1997-04-28 1999-09-28 Applied Power Inc. Vehicle cab suspension unit
US6073714A (en) 1999-02-25 2000-06-13 Freightliner Corporation Vehicle cab suspension system
ATA4562000A (de) * 2000-03-20 2001-07-15 Steyr Antriebstechnik Ges M B Nutzfahrzeug mit elastisch aufgehängtem fahrerhaus

Also Published As

Publication number Publication date
EP2076423B1 (en) 2011-09-07
EP2076423A4 (en) 2010-04-07
WO2008051139A1 (en) 2008-05-02
EP2076423A1 (en) 2009-07-08
SE0602235L (sv) 2008-04-24
ATE523417T1 (de) 2011-09-15

Similar Documents

Publication Publication Date Title
JP5524236B2 (ja) ロール補償式懸架機構
US9302559B2 (en) Independent suspension system with self-compensated floating swing arm
US8608234B2 (en) Suspension device having active watt linkage
US7695054B2 (en) Suspension device with Watt's linkage
RU2526542C2 (ru) Устройство подвески с рычажным механизмом уатта с интегрированным подрессориванием/демпфированием
AU2016303253B2 (en) Pneumatic axle suspension for a rear axle of a vehicle
US20050206111A1 (en) Tunable suspension system for enhanced acceleration characteristics of wheeled vehicles
US20190176554A1 (en) Multi-Link Axle For A Motor Vehicle
SE530445C2 (sv) Hyttupphängningssystem
AU2016296919B2 (en) Pneumatic axle suspension for a rear axle of a vehicle
SE530444C2 (sv) Hyttupphängningssystem
EP2247491B1 (en) Cab suspension arrangement and cab suspension
US20120112437A1 (en) Suspension for a vehicle
SE529758C2 (sv) Individuell hjulupphängning
US9022399B2 (en) Vehicle cab suspension device
CN112455174A (zh) 空气悬架系统和车辆
JP2017013723A (ja) 車両のサスペンション構造
KR20040048643A (ko) 토션 빔식 현가장치
KR20050041020A (ko) 차량의 롤 제어장치
CA2720356A1 (en) Suspension for a vehicle

Legal Events

Date Code Title Description
NUG Patent has lapsed