SE524708C2 - Sensoranordning - Google Patents

Sensoranordning

Info

Publication number
SE524708C2
SE524708C2 SE0101657A SE0101657A SE524708C2 SE 524708 C2 SE524708 C2 SE 524708C2 SE 0101657 A SE0101657 A SE 0101657A SE 0101657 A SE0101657 A SE 0101657A SE 524708 C2 SE524708 C2 SE 524708C2
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
circuit
sensor
sensor device
sensors
chaotic
Prior art date
Application number
SE0101657A
Other languages
English (en)
Other versions
SE0101657D0 (sv
SE0101657L (sv
Inventor
Fabrizio Davide
Martin Holmberg
Ingemar Lundstroem
Marcus Andersson
Original Assignee
Rome Internat University Srl
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Rome Internat University Srl filed Critical Rome Internat University Srl
Priority to SE0101657A priority Critical patent/SE524708C2/sv
Publication of SE0101657D0 publication Critical patent/SE0101657D0/sv
Priority to PCT/IT2001/000650 priority patent/WO2002093111A1/en
Priority to EP01988104A priority patent/EP1461590A1/en
Publication of SE0101657L publication Critical patent/SE0101657L/sv
Publication of SE524708C2 publication Critical patent/SE524708C2/sv

Links

Classifications

    • GPHYSICS
    • G01MEASURING; TESTING
    • G01NINVESTIGATING OR ANALYSING MATERIALS BY DETERMINING THEIR CHEMICAL OR PHYSICAL PROPERTIES
    • G01N27/00Investigating or analysing materials by the use of electric, electrochemical, or magnetic means
    • G01N27/02Investigating or analysing materials by the use of electric, electrochemical, or magnetic means by investigating impedance
    • G01N27/04Investigating or analysing materials by the use of electric, electrochemical, or magnetic means by investigating impedance by investigating resistance
    • G01N27/12Investigating or analysing materials by the use of electric, electrochemical, or magnetic means by investigating impedance by investigating resistance of a solid body in dependence upon absorption of a fluid; of a solid body in dependence upon reaction with a fluid, for detecting components in the fluid
    • G01N27/122Circuits particularly adapted therefor, e.g. linearising circuits
    • GPHYSICS
    • G01MEASURING; TESTING
    • G01DMEASURING NOT SPECIALLY ADAPTED FOR A SPECIFIC VARIABLE; ARRANGEMENTS FOR MEASURING TWO OR MORE VARIABLES NOT COVERED IN A SINGLE OTHER SUBCLASS; TARIFF METERING APPARATUS; MEASURING OR TESTING NOT OTHERWISE PROVIDED FOR
    • G01D3/00Indicating or recording apparatus with provision for the special purposes referred to in the subgroups
    • G01D3/02Indicating or recording apparatus with provision for the special purposes referred to in the subgroups with provision for altering or correcting the law of variation

Landscapes

  • General Physics & Mathematics (AREA)
  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Physics & Mathematics (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Biochemistry (AREA)
  • Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
  • Electrochemistry (AREA)
  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Analytical Chemistry (AREA)
  • Technology Law (AREA)
  • General Health & Medical Sciences (AREA)
  • Immunology (AREA)
  • Pathology (AREA)
  • Testing Or Calibration Of Command Recording Devices (AREA)
  • Measuring Fluid Pressure (AREA)
  • Measuring Volume Flow (AREA)
  • Investigating Or Analyzing Materials By The Use Of Electric Means (AREA)

Description

25 30 524 708 . . n . n UPPFINNINGENS BAKGRUND Deterrninistiska ickelinjära dynamiska system har studerats utförligt endast under de sista få åren har ändå redan fumiit användning i det verkliga livet. Baskaraktäristiken för des- sa system är att de även om de syns slumpartade för en yttre beaktare har de lagar som styr deras utveckling i tiden. Lagarna är generellt sett rekursiva, vilket gör dem mycket känsliga för ursprungsförhållandena. En liten skillnad i initialtillståndet för två identiska system kan efter tillräckligt lång tid ge mycket stor skillnad mellan de två systemen. Detta är en indikator för det så kallade kaotiska systemet.
Ickelinjära system beskrivs ofta och karaktäriseras av den så kallade fasrymden. Denna är en graf med en tillståndsvariabel för systemet på en axel och dess fördröjda versioner på de andra axlarna (ofta ritas endast två axlar). Även om endast en variabel beaktas för att byg- ga denna rymd, kan en mängd information om hela systemet erhållas beroende på ickelinjäri- tet som blandar infonnation bland tillståndsvariablarna. Eftersom en del variabler ofta inte kan observeras direkt i ett system är därför för analysen av fasrymden utomordentligt viktig vid studerandet av ickelinjära system.
I fasrymden, består en atraktor av ett antal av mätpunkter som påträffas av dynamiken från en inledande transient. Denna operativa definition kan implementeras samlande tillstånd under en relativt kort tidsperiod. Denna tid beror på kretsen, men för de avsedda appli- kationerria är en tid i samma storleksordning som sensorns reaktionstid (d. v. s. för att får 10% av slutvårdet) att betraktas som tillräcklig för kartläggning av atraktorn. Vi kallar den tid som erfordras för att avbilda atraktorn för atraktorns avbildningstid (tam).
Inom fältet av kemiska och fysikaliska sensorer har sensorsignalema hitintills huvudsak- ligen använts som individuella delar i systemet. I denna uppfinningen används sensorema i en krets som uppvisar kraftigt ickelinjär dynamik och under vissa förhållanden kaotiskt upp- trädande.
Syftena med att införa ett komplext uppträdande såsom kaos i fältet av fysikaliskt och kemiskt avkännande är: 1. Att fabricera ett system som snabbare detekterar ändringar i omgivningen än som skulle vara möjligt med användning av en enda sensor eller en grupp av sensorer (så kallade elektronisk näsa vid gasavkänning) med traditionella mönsterigenkänningstekniker; 2. För att minska känsligheten för drift i sensorsystem; 3. För att förbättra signal-brus-förhållande; 10 15 20 25 30 524 708 n ~ o » a - ' _ _ _ _ , o. . . n . .a 3 4. För att undvika begränsningar i harmoniska utläsningstekniker.
Dessa idéer härstammar från känsligheten för små ändringar i ett kaotiskt system, till- sammans med ett robust kvarstående av atraktorstatistiken med brus, och kovariationen för liknande sensorer vid mätstorhetsändringar, såsom vi har använt vid tidigare arbeten.
För att uppfylla det första syftet, studeras atraktom för kretsen i realtid. Om en ändring i de fysikaliska eller kemiska omgivningama ger en ändring i formen för atraktom, kan detek- tion göras inom en eller några få tm, d. v. s. mycket snabbare än den normala svarstiden (d. v. s. för att få 90% av slutvärdet) för en enda sensor.
Antagandet för att klara det andra syftet är att systemet är stabilt även när sensorema driver, förutsatt att de driver på ett liknande sätt. När detta förhållande är uppfyllt, löser upp- finningen ett av de svåraste problemen för processövervakning i industrin, nämligen att detek- tera små ändringar i processen som kan vara svåra att separera från driftfenomen i sensor- gruppen. Sensorsystemet skulle kunna vara stabilt (d. v. s. kvalitativt ha sarmna atraktor) även när sensorema driver. Den skulle emellertid ändra sig om sensorvariationerna berodde på långsamma ändringar i omgivningama. Vi kan även inkludera i utformningen kunskapen om hur atraktom liksom processparametrarna ändrar sig med tiden.
Utvärderandet av kretsens tillstånd (d. v. s. typen av atrator) kan göras snabbt och enkelt via antingen digital eller analog beräkning. FFT är tillräcklig för att fullständigt beskri- va det harmoniska spektrumet i signalen, och detta är tillräckligt när periodiciteten i förhål- lande till bredbandssignalen skulle urskiljas. En enkel serie av filter kan även lösa det pro- blem som fortfarande kvarstår i det analoga processfáltet.
Det finns flera fördelar med denna konfiguration jämfört med att driva sensorn på det traditionella sättet och/eller använda andra typer av användning och utvärdering av ickelinjära dynamiska system: * Kretsen är mycket enkel; * Ordinära sensorer kan användas utan modifiering; * Svarstiden är mycket kort (i storleksordningen sekunder för att få ett stabilt tillstånd för kemiska sensorer, som ofta är mycket långsammare); * Utvärderingen av kretsens tillstånd är enkel och snabb; * Det dynamiska systemet "avkänner" sensorsvaret många gånger i en bredbandsmod, i många elektriska system och ger således ett bättre signal-brus-förhâllande. 10 15 20 25 30 524 708 » . . . .- . . . . .- 4 BESKRIVNING AV RITNINGARNA Dessa och andra egenskaper och fördelar med den föreliggande uppfinningen förståss bättre efter läsande av följande detaljerade beskrivning, tillsammans med de bifogade ritning- arna: Härvid är figi ett blockschema av baskonfigurationen för mätsystemet i enlighet med den föreliggande uppfinningen med en sensor och en ickelinjär dynamisk krets (NLDC).
N LDC-en är schematisk avbildad som ett tvåportsblock, en använd för anslutning till sensorn, den andra för att ansluta en belastning, vars eqvivalenta resistans är utritad som RL. En ana- log till digital konverter ger information för kretssystemet till en analysator som kan vara ana- log likaväl som digital.
Fig 2 är ett blockschema av ett flersensorsystem, bestående av en NLDC ansluten till två sensorer. Flera sensorer är likaså möjliga.
Fig 3 är ett blockschema av ett flersensorsystem, varvid varje sensor är ansluten till sin egen NLDC. Utgångama från NLDC-arna är sedan anslutna till en eller flera andra NLDC med en vikt g, och påverkar därigenom sina dynamiska beteenden.
Fig 4 visar ett flersensorsystem där sensorema påverkar endast förbindningsstyrkan g mellan tvâ N LDC-er.
Fig 5 visar en generalisering av de scheman som visats i fig 3 och 4 med ett förbindan- de nätverk av flera NLDC-er (visade som cirkulära noder) och flera sensorer inkluderade i både de förbindande vikterna och noderna.
F ig 6 visar ett exempel på synkroniseringsdiagram med den geometriska orten för egen- värdet (enda), för två Rössler-liknande kretsar kopplade som i fig 4, med två MOS-kemiska sensorer påverkande förbindningarna. Mätstorheten, d. v. s. gaskoncentrationen x förflyttar egenvärdet y längs pilen som representerar geometriska orten.
Fig 7 exempel på ett bifurkationsdiagram hänförande sig till en krets liknande den som visas i fig 1. X-axeln representerar mätstorheten (t. ex. koncentrationen för en bestämd gas i luft), under det att y-axeln visar det dynamiska mönstret för N LDC-en som ackumulerings- punkter i en Poincaré-sektion. Denna karta visar ett system på kanten av kaos vid det nedersta värdet för mätstorleken och reguljär periodiskt system över en bestämd minimidetektionsgräns (mdl). Vid vissa värden för mätstorheten (så kallade bifurgationspunkter) minskar perioden med hälften. Pi markerar det område inom vilket det finns en period med längden i.
Fig 8 Rössler-atraktorkretsen som används i ett kemiskt avkänningsexempel. 10 15 20 25 30 524 708 . . . - a - 5 F ig 9 Den kaotiska atraktorn som erhålles för 0 i vätekoncentration. Atraktom tvingades att vara kaotisk vid 0-koncentration genom variation av spänningen V. Kurvan gjordes genom utsättning av spänningarna vid X och Y i fig 8 på de två axlarna.
Fig 10 gränscyklerna (period 4) som erhållits vid 156 ppm vätekoncentration.
Fig ll Gränscyklema (period 2) erhållna vid 312 ppm vätekoncentration .
Fig 12 ström-spänningskaraktäristiken för den MOSFET-gassensor använd i experimen- ten. Kurvorna som visas är respektive 0, 156, och 312 ppm vätgas.
FÖREDRAGNA UTFÖRINGSEXEMPEL PÅ UPPFmNmGEN Exempel på kemisk avkänning Mätningar på en ickelinjär dynamisk krets med en diodkopplad MOSFET-gassensor har gjorts med användning av konfigurationen som visas i fig 8 (implementering av schemat i fig 1). Kretsen som används är en standardkrets för att erhålla en Rössler-atraktor under vissa parameterval, men med modifieringen med inkluderandet av en sensor i stället för en vanlig diod vid en plats. Spänningen V i figuren kan varieras och därigenom åstadkomma olika dynamiska beteenden. Beteendet ändras också när karaktäristiken för de andra komponenterna ändras (i detta är fall variationerna i MOSFET-sensorn de enda intressanta). Spänningen vid de olika punkterna X, Y, och Z kan övervakas i syfte att studera uppträdandet för kretsen.
I figurema 9 - 11 är atraktorerna visade i XY-planet för olika vätekoncentrationer.
Spänningen V justerades i syfte att finna kanten av en kaotiska traktor vid 0 i vätekoncentra- tion (se fig 9). Vätekoncentrationen ändrades sedan och karakteristika för MOSFET-sensorn ändrades därefter, resulterande i en ändring av atraktom, vilken blev icke-kaotisk för koncen- trationerna som studerades (156 och 312 ppm vätgas). Mönstret ändrades till gränscykler för period 4 respektive 2. Detta mönster erhölls och blev stabilt i storleksordningen 5 till 10 se- kunder (avbildningstid för atraktom), jämfört med flera minuter för dessa sensorer för att er- hålla ett stabilt värde (sensor-reaktionstid) vid mätande med vanliga metoder. Dessa mönster analyserades också i en FFT, där gränscyklema syntes som enstaka toppar, under det att det kaotiska tillståndet framgick som en signal med ett kontinuerligt effektspektrum över ett fre- kvensoniråde.
I syfte att förstå storleken för ändringen av de elektriska kännetecknen för MOSFET- sensom när den används i dessa mätninger, gjordes även mätning av ström-spännings-karaktä- ristiken (se fig 12). Vid drift varierar spänningen över dioden mellan -O,4 och +2,7V. Vid 10 15 20 25 30 524 708 , . . - a- . . . . .u 6 dessa spänningar fimis en mycket liten skiftning i karaktäristiken, men såsom syns i figurerna 9 - 11 är denna lilla differens mycket lätt att detektera tack vara uppfinningen. Andra änd- ringar, även dramatiska, uppträder i kretsen om drivspänningen över MOSFET-sensom ökas.
TEORETISKT RAMVERK FÖR UrLÄsNINGsTEKNIKEN ocH DESIGNANSATS De föregående exemplen på utföranden är en direkt implementering av schemat i fig 1.
Detta arrangemang kräver en utformning av både NLDC-en och de involverade sensorerna i syfte att ha mätstorheten som en parameter som framkallar bifurgation i systemdynamiken.
En ytterligare begränsning är att systemet efter bifurkationen skall vara mycket distinkt. En direkt designstrategi är den med användandet av en välkänd egenskap för systemet på kanten av kaos d. v. s. de består av en samling ostabila periodiska system. För det första låt oss väl- ja en baskrets i vilken schemat i fig 1 är på kanten av kaos med mätstorheten under den av- sedda minimiavkänningsnivån (mdl). Sedan kan tack vare förlängningsteorin parametrarna så- väl för NLDC och sensorer optimeras i syfte att ha en bifurgationskaskad när mätstorheten ökar över mdl. Fig 7 visar resultatet av sådan utfonnning med en krets mycket liknande den i fig 8. Noteras skall också att bifurkation av ickereguljära system i andra ickereguljära sy- stem kan utformas och användas i enlighet med uppfinningen.
Fig 2 inför två sensorer vars tillstånd påverkar dynamiken. Här skall utformningen be- akta exakt samma procedur om den avsedda mätstorheten endast är en. I detta fall är systemet redundant av precisionsskäl och brusundertryckning. Om mätstorheterna är två kommer kon- struktören att vilja utforma ett bifurgationsdiagram med dubbla parametrar med bifurgationer placerade på lämpliga ställen i mätplanet.
Informationsutvimiande i scheman som visas i fig 1 och 2 kan vara diskreta eller konti- nuerliga.
* Med diskreta avses att känna igen storleken av bifurkationen vi har nära till och sedan uppskatta ett område för mätstorheten. Om man t. ex. tar fallet med bifurkationsdia- grammet som visas i fig 7 innebär detta igenkämrande att veta vilket intervall längs P16, P8, P4, P2, P1, PO som mätstorheten hör till. Dessa intervall hänför sig till atraktor- gränscyklema för period 16 (eller mer) 8, 4, 2, 1, 0 (fasta punkter) respektive. Perio- den för den verkliga cykeln kan lätt igenkännas med användning av en FET-analys (var- 10 15 20 25 30 524 708 . , . » . ~ ~ . . . nu 7 för vi behöver A/D-konvertern som visas i figurerna 1, 2) eller en serie av smalbands- filter (i detta fall är analysatom en analogkrets och kräver ej A/D-omvandlaren) eller många andra direkta tekniker. Diskret är överlägsen varje annan existerande utläsnings- strategi genom att den är enkel och begränsad endast av upplösningen av måttet (d. v. s. längden för intervallen).
* Kontinuerliga organ för att uppskatta parametervärdet, d. v. s. vår mätstorlek, från be- räkning i stället för enkel igenkänning. Kontinuerlighet kräver först att den diskreta uppskattningen görs, d. v. s. identifiera intervallet; efter det att en förfining skett mät- ande avstånden mellan den verkliga atraktorn och den vid nästa bifurkation (övre gräns för intervall). Detta avstånd är korrekt definierat i enlighet med bifurkationstyp och typ av dynamik. I fallet med gränscykler är den enklaste distansen förhållandet för effekten för de framkommande subsvängningarna (t. ex. period 4) och för den fundamentala svängningen (period 1). Det finns en definierad övre gräns för förhållandet, som hänför sig till närvaron av bifurkationspunkter (se fig 7). En kalibreringskurva kan relatera det verkliga förhållandet till mätstorhetens värde i vilket som helst av intervallen. Demla approach är mycket effektivare än att försöka uppskatta standarddynamikparametrarna, såsom exempelvis generaliserade Lyapunov-exponenter och generaliserade atraktor- dimensioner, såsom föreslagits av andra författare. Skälet är att det dubbla avbildandet från atraktorrekonstruktionen till dynamiska parametrar och sedan till mätstorheter, är oexakt på grund av kalibreringssvårigheter och brus och åldringsfenomen. Tvärtom är utformning och användning av bifurkationer en konstruktionsaproach, styrbar, precis och repeterbar.
Schemana i fig 3 och 4 kan behandlas på exakt samrna sätt som schemana i fig 1 och 2. Emellertid finns en annan teoretisk approach som år en del av denna uppfinning, synkroni- seringen av dynamiken för N LDC-ama. Här är informationsutvinnandet baserat på analysen av motsvarande tillståndsvariabel ide olika kopplade NLDC-arna (säg X med Y, med Y etc.) Dessa variabler kan synkronisera, d. v. s. deras skillnad är mycket liten i jämförelse med sig- nalernas absolutvärde. Om så är fallet är det väl känt från synkroniseringsteorin av TL Carro] och LM Pecora att förbindningsviktema har specifika egenskaper. Demia teori beaktar egen- värdena för förbindningsmatrisens vikter och bevisar att om de alla befinner sig inom ett visst 10 15 20 25 30 . . . ~ u ~ zur-_: : . ._ . . ¿.¿ . , - - .n 8 område i det komplexa planet sker synkroniseringen i alla de kopplade NLDC-arna. Detta område kallat stabilitetsomráde, har också visat sig vara beroende endast av utformningen för NLDC och ej på mönstret och vikterna för förbindningama. Diagrammet bestående av kom- plexa planet, stabilitetsområdet och egenvärdena för förbindningsmatrisen kallas synkronise- ringsdiagram. Utformningen av ett utläsningsschema i enlighet med den föreliggande uppfin- ningen avser utforma ett korrekt synkroniseringsdiagram tillsammans med dess ändringar när mätstorheten ändrar sig.
Beaktande två NLDC-er, kan vi utforma synkroniseringsdiagramrnet på så sätt att om det finns synkronisering vet vi att mätstorheterna befinner sig i ett speciellt område (t. ex. under avsedd mdl), eljest befinner de sig utanför ornrâdet. Detta är förhållandevis likt använd- ningen av bifurkation i det ovan diskuterade exemplet. En förenkling i utformningen uppträ- der när schemat i fig 4 utnyttjas. Där kan mätstorhetsförändringama endast förflytta egenvär- den på planet men stabilitetsornrâdet förblir detsamma. Den enklaste approachen är att först välja N LDC-schemat i syfte att ha ett bekvämt stabilt område, som är slutet, konvext och har skarpa gränser. För att sedan optimera sensorema och förbindningarna i syfte att utforma geometriska orterna för egenvärdena när mätstorheten ändrar sig. Fig 6 visar fallet med tvâ Rössler-liknande kretsar, med två MOS-kemiska sensorer påverkande förbindningarna såsom i schemat 4. Mätstorheten, som är en gaskoncentration, förflyttar egenvärdet längs pilen som representerar den geometriska orten. I detta arrangemang innebär uppträdandet av synkroni- sering att koncentrationen är under ett värde X0.
Om det finns mer än två NLDC-er kan de alla vara synkroniserade eller endast med synkroniserade subkluster (detta kallas för ett synkroniseringsmönster). En simuleringsbaserad utformning åstadkommas i syfte att definiera många lämpliga områden för mätstorheter var och en uppträdande sammanfallande med ett bestämt synkroniseringsmönster.
Så länge som synkroniseringstekniken föredras, kan utläsningstekniken vara diskret eller kontinuerlig. Med diskret menas helt enkelt att igenkämla synkroniseringsmönstret och att associera områdena för mätstorhetema. Kontinuerligt betyder först diskret uppskattning och efter en förfining, baserad på mätande av avståndet mellan den verkliga atraktom för hela nät- verket och den vid det närbelägna (i enlighet med en lämplig avstånds- och inducerad topo- logi) synkroniseringsmönstret.
Slutligen skall noteras att detekterandet av synkronisering (näringen ändlig fördröjning är involverad) är med säkerhet den enklaste elektroniska operation att utföra: Den består . - « » v '- e o som n a o» n; nu u q m. -a ~- 5 4 w w-Ofl* ”\ :nu 9 endast av en komparator som slår på en hög utgång när ingångamas skillnad är mindre än en bestämd tröskel. Även om uppfinningen har beskrivits med hänvisning till ett föredraget utförande kan andra utföranden åstadkomma samma resultat. Variationer och modifieringar av föreliggande uppfinning är uppenbara för fackmannen, och de bifogade kraven avses täcka alla sådana modifieringar och ekvivalenter.

Claims (7)

10 15 20 524 708 10 PATENTKRAV
1. Sensoranordning, kännetecknad av att den innefattar åtminstone en sensor och en elektronisk icke-linjär dynamisk krets och en utvärderingsanordníng kopplad till den elektroniska icke-linjära dynamiska kretsen, varvid åtminstone en komponent i kretsen är påverkbar för att justera en omslagspunkt för svaret från kretsen.
2. Sensoranordning, kännetecknad av att kretsen är en själv-oscillerande krets.
3. Sensoranordning enligt något av föregående krav, kännetecknad av att mer än en komponent i den ickelinjära dynamiska kretsen utgörs av en sensor.
4. Sensoranordning enligt något av föregående krav, kännetecknad av en förbindning av två eller flera kretsar vardera med en eller flera komponenter bestående av sensorer.
5. Sensoranordning enligt något av föregående krav, kännetecknad av att den ickelinjära kretsen innehåller föränderliga komponenter som kan användas för att trimma in omställningspunktema för anordningen.
6. Sensoranordning enligt något av föregående krav, kännetecknad av att en eller flera kretsar är kaotiska.
7. Sensoranordning enligt något av föregående krav, kännetecknad av att sensorn är en kemisk sensor. P0115
SE0101657A 2001-05-11 2001-05-11 Sensoranordning SE524708C2 (sv)

Priority Applications (3)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE0101657A SE524708C2 (sv) 2001-05-11 2001-05-11 Sensoranordning
PCT/IT2001/000650 WO2002093111A1 (en) 2001-05-11 2001-12-21 Measurement system for sensors
EP01988104A EP1461590A1 (en) 2001-05-11 2001-12-21 Measurement system for sensors

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE0101657A SE524708C2 (sv) 2001-05-11 2001-05-11 Sensoranordning

Publications (3)

Publication Number Publication Date
SE0101657D0 SE0101657D0 (sv) 2001-05-11
SE0101657L SE0101657L (sv) 2002-11-12
SE524708C2 true SE524708C2 (sv) 2004-09-21

Family

ID=20284067

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE0101657A SE524708C2 (sv) 2001-05-11 2001-05-11 Sensoranordning

Country Status (3)

Country Link
EP (1) EP1461590A1 (sv)
SE (1) SE524708C2 (sv)
WO (1) WO2002093111A1 (sv)

Families Citing this family (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FR3014265B1 (fr) 2013-12-03 2017-05-19 Commissariat Energie Atomique Dispositif de detection d'une perturbation par cycle hysteretique utilisant un resonateur electromecanique non lineaire

Family Cites Families (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
EP0981038A1 (en) * 1998-08-19 2000-02-23 Horia-Nicolai Teodorescu Method for measuring at least one parameter and device for carrying out this method

Also Published As

Publication number Publication date
SE0101657D0 (sv) 2001-05-11
EP1461590A1 (en) 2004-09-29
SE0101657L (sv) 2002-11-12
WO2002093111A1 (en) 2002-11-21

Similar Documents

Publication Publication Date Title
Saponara et al. Sensor modeling, low-complexity fusion algorithms, and mixed-signal IC prototyping for gas measures in low-emission vehicles
CN108332837A (zh) 一种应用于电子秤的基于bp神经网络补偿温度增益方法
CN110220945B (zh) 半导体气体传感器的全量程温度补偿方法
CN101119162A (zh) 半导体集成电路及包括该电路的电子设备
CN105652099B (zh) 一种基于开关电路的微电容差检测方法
US11680863B2 (en) Method for reducing the hysteresis error and the high frequency noise error of capacitive tactile sensors
CN101216527B (zh) 一种基于神经网络的在线电子电路故障诊断方法
Depari et al. A new and fast-readout interface for resistive chemical sensors
Sindia et al. Parametric fault testing of non-linear analog circuits based on polynomial and V-transform coefficients
SE524708C2 (sv) Sensoranordning
Velázquez et al. A generic model for sensor simulation at system level
Vasseur et al. Contribution to the development of a smart sensor using eddy currents for measurement of displacement
CN105676001A (zh) 比例电磁阀的等效电感测量方法及油压控制方法
SE522139C2 (sv) Förfarande och anordning för temperaturmätning med detektor som är av induktiv typ
Li et al. Design of high temperature closed-loop detection circuit for silicon resonant pressure sensor
Petrović et al. Analog device design for testability in the case of oscillation based testing
Peng et al. A novel pressure sensor calibration system based on a neural network
Ando et al. SPICE simulation of coupled core fluxgate magnetometers
CN220250934U (zh) 一种磁传感器的电涡流位移检测装置
CN113049872B (zh) 一种用于多次低频电流纹波抑制的电信号零点检测方法
Cheng et al. Study on Hierarchical Dynamic Adjustment of Integrated Circuit Flow Based on Nonlinear Detection
Dibi et al. Artificial neural network‐based hysteresis estimation of capacitive pressure sensor
CN112629719A (zh) 一种拉压力信号绝对值输出调理电路
Liu et al. Development of a Capacitive Pressure Sensor Based on Havar Alloy Diaphragm
Wang et al. Application of Improved Kalman Filter in High Precision Electronic Scales

Legal Events

Date Code Title Description
NUG Patent has lapsed