SE520708C2 - Metod för bildförbättring i datortomografi - Google Patents

Metod för bildförbättring i datortomografi

Info

Publication number
SE520708C2
SE520708C2 SE0104045A SE0104045A SE520708C2 SE 520708 C2 SE520708 C2 SE 520708C2 SE 0104045 A SE0104045 A SE 0104045A SE 0104045 A SE0104045 A SE 0104045A SE 520708 C2 SE520708 C2 SE 520708C2
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
result
projections
reconstruction method
iterative
difference
Prior art date
Application number
SE0104045A
Other languages
English (en)
Other versions
SE0104045L (sv
Inventor
Per-Erik Danielsson
Original Assignee
Per-Erik Danielsson
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Per-Erik Danielsson filed Critical Per-Erik Danielsson
Priority to SE0104045A priority Critical patent/SE520708C2/sv
Publication of SE0104045L publication Critical patent/SE0104045L/sv
Publication of SE520708C2 publication Critical patent/SE520708C2/sv

Links

Classifications

    • GPHYSICS
    • G06COMPUTING; CALCULATING OR COUNTING
    • G06TIMAGE DATA PROCESSING OR GENERATION, IN GENERAL
    • G06T11/002D [Two Dimensional] image generation
    • G06T11/003Reconstruction from projections, e.g. tomography
    • G06T11/006Inverse problem, transformation from projection-space into object-space, e.g. transform methods, back-projection, algebraic methods

Landscapes

  • Physics & Mathematics (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • General Physics & Mathematics (AREA)
  • Theoretical Computer Science (AREA)
  • Algebra (AREA)
  • Mathematical Analysis (AREA)
  • Mathematical Optimization (AREA)
  • Mathematical Physics (AREA)
  • Pure & Applied Mathematics (AREA)
  • Apparatus For Radiation Diagnosis (AREA)
  • Analysing Materials By The Use Of Radiation (AREA)

Description

520 708 2. är så fria från artefakter som de skulle kunnat vara om alla operationer hade varit matematiskt korrekta i alla avseenden.
En annan grupp av rekonstruktionsalgoritmer är känd från litteraturen under beteckningen ART, Algebríska Rekønstruktíons T ekniker. Ingångsdata är de samma som för de analytiska metoderna men istället för ett enstaka rekonstruktionsförlopp som t ex i FBP, så innehåller ART-metoderna en iterativ uppdatering med flera projektions- och återprojektionssteg. Dessa metoder börjar alltid med att ansätta en lösning, en första ansats fo (x, y) , som ibland sättes till 0, ibland till någon annan lämpligare förhandsgissning. Denna förfinas därefter gradvis med en iterativ procedur till ett slutresultat f(x, y) som förhoppningsvis mycket nära, om än inte exakt, överensstämmer med f (x, y) . Varje iterationssteg består av att ur den hittills framräknade approximativa lösningen f, (x, y) beräkna en projektion p,»(6 ,t) för en viss vinkel 6 , vilken därefter subtraheras från den riktiga uppmätta projektionen p(6 ,t), varefter skillnaden, eller en viss andel ot av densamma, adderas till f, (x, y) med återprojektion. Resultatet blir nästa, förhoppningsvis förbättrade approximation fm (x, y) , som kan användas för ytterligare projektions-återprojektionsoperationer.
Så kallade priors, dvs förhandsinformation av olika slag kan användas för att förbättra konvergeringshastigheten från initial gissning fo (x, y) till ett resultat f (x, y) med acceptabla felnivåer. En typisk prior kan utnyttja vetskapen om icke-negativitet, dvs det faktum att f (x, y) i de allra flesta fall är strikt positiv. En dämpningskoefficient kan som bekant aldrig vara negativ. Ytterligare en parameter som gör att olika ART- metoder kan skilja sig åt gäller i vilken ordning man hämtar fram projektionema p(9 ,t) för den segvisa uppdateringen. Endast en proj ektion (en vinkel) användes ju vid varje sådan uppdatering. Det ideala är härvid att vid två efterföljande iterationssteg använda projektionsvinklar med 90 graders åtskillnad.
SIRT, Samtidig (Slmultaneous) Algebraisk RekonstruktionsTekník, är en metod där skillnaden mellan alla projektioner (för alla vinklar 6 ) beräknas innan någon uppdatering av (x, y) äger rum. Detta leder till färre iterationer än vad som behövs i den ursprungliga ART-metoden. Men eftersom en SIRT-iteration i det typiska fallet involverar flera hundra proj ektioner/återproj ektioner jämfört med en enda sådan i ART så tenderar SIRT ändå att konvergera långsammare än ART för motsvarande bildkvalitet. De så kallade OSEM (Ordered Subset Expectation Maximum) algoritmema är en slags kompromiss mellan SIRT och ART, där en ordnad delmängd av tillgängliga projektioner användes i samma uppdateringssteg.
Uppfinningen Liksom de ovan nämnda ART- and SIRT-metoderna så använder den föreliggande uppfinningen iterativ uppdatering för att erhålla det slutliga rekonstruktionsresultatet.
Den huvudskliga skillnaden är att vi här också använder en analytisk metod, t ex FBP.
Den iterativa metodiken gör den totala proceduren tolerant mot icke-exakthet hos den analytiska metoden. Samtidigt ger inslaget av analytisk metodik en dramatisk förbättring av konvergeringshastigheten hos den iterativa metoden jämfört med ART- och SIRT. Ett viktigt fall av 3D-avbildning där uppfinningen kan användas är 520 208 konstråleskanning där röntgenkälla och detektor rör sig synkront runt objektet i en helixformad bana.
En tänkbar realisering av uppfinningen för detta fall visas av Figur 1. Den ingående icke-exakta analytiska rekonstruktionsmetoden är av typ filtrerad återprojektion. Det fysiska objektet 10 med sin sökta tredimensionella information f (x, y, z) utsättes för röntgenstrålar eller någon annan form av avbildningsteknik (P vilket resulterar i mätvärdena 11. Rotations vinkeln för källan är 6 medan vi betecknar koordinaterna på den tvådimensionella detektorn (t,s). De uppmätta värdena p(6 ,t,s) 11 användes för att erhålla 13, vilket är det första approximativt riktiga resultatet f] .
Rekonstruktionen består av dels filtreringen ff , vilket ger de filtrerade projektionema q(6 ,t,s) 12, dels av återprojektionerna Qš. En av dessa två operationer flf eller Qš , eller båda, bidrar till att göra rekonstruktionen inexakt.
Första iterationen börjar med att projektionema p; (6 , t,s) 14 beräknas för samtliga vinklar ur f] 13 med proj ektionsoperationen G* , varefter dessa proj ektioner subtraheras från motsvarande projektioner i p(6 ,t,s) 11. Varje skillnadsprojektion filtreras med if -operationen, vilket ger de filtrerade differensprojektionema ql (6 ,t,s) 15. På samma sätt som vi använde q(6,t,s) 12 för att beräkna det första resultatet f] 13, använder vi nu q1(6,t,s) 15 för att erhålla skillnads bilden - A( f + Af) 16. Att vi verkligen erhåller detta resultat 16 visas nedan. Slutligen, genom punkt -för-punkt-summering av de tredimensionella datamängderna 13 och 16, erhåller vi det andra resultatet f 2 17. Som vi kommer att visa nedan så kommer fz 17 att uppvisa mycket lägre artefaktnivåer än f] 13. I ett andra uppdateringssteg kan vi använda fz 17 på samma sätt för att beräkna f3 21, som kommer att innehålla ännu färre artefakter, etc ad infinitum.
Vi hävdar nu att under mycket allmänna och liberala förutsättningar så kommer felnivån, dvs magnituden av förhållandet artefakter/korrekt resultat, att minska exponentiellt med antalet iterationer. Till denna insikt kommer vi genom att återigen observera att vi med exakt rekonstruktion, dvs med perfekt felfri filtrering ßf och återprojektion ß så gäller (Bíf =@'1, vilket resulterari f] = = f . Låt oss emellertid nu acceptera ofullkomligheter i de icke-ideala opertorer ßflf som vi använder så att i stället för ekvationen (1) gäller nu olikheten æfriæ, (2) Vi antar vidare att vi kan reproducera (emulera, modellera) proj ektionsoperatorn (P , den operator som förskaffade oss vår uppmätta proj ektion p(6 ,t,s) av det sökta objektet f . Vi kan därmed beräkna projektionsresultatet ql som Låt oss nu definiera då if G' f som summan av ett exakt rekonstruktionsresultat och en felbild Af , vilket vi skriver som 520 798 æaræfšfmf (4) Vi kan betrakta (4) som ett linjärt ekvationssystem där bilden, objektfunktionen f är en N -dimensionell vector f medan den linjära operatorn fßflf? är en NxN - dimensionell matris, vilket vi skriver som ßfiff=f+Af=lf+Af (5) Sålunda kan vi också skriva 039m' som @}[@=I+A, (6) vilket är en linjär avbildning som består av två termer: identitetsmatrisen I samt felmatrisen A. 511 612 A E i (7) Vi inför det liberala och lätt uppfyllda villkoret att för alla rader i matrisen A gäller 2521. <1, (s) v; vilket helt enkelt betyder att vi inte förväntar att artefaktkomponenterna Af i det FBP-genererade resultatet f] skall vara större än det korrekta resultatet f . Med hjälp av sambanden ovan finner vi att metoden enligt Figur l genererar (9). f, =qsfræf=f+Af fz =n wffwf-effnwfi maa-Af)=f+Af-A=f-A2f ft =f2 +wfe<+ßf> = f-Azfwzrfwf) =f+A3f <9) fm =f+(_1>"A"*'f, z=o,1,2,...
Därmed har vi visat att magnituden av artefaktbílden minskar exponentiellt med antalet iterationer.
Den iterativa formeln på den sista raden i (9) indikerar att metoden i Figur 1 också kan beskrivas som i Figur 2. De fyra enheterna 13, 14, 15 och 16 användes upprepat i Figur 2. Ett sätt för att ytterligare spara in minnesarea för mellanlagringav data visas av Figur 3 där återprojektionen från 12 till 13, liksom också projektion, subtraktion och återprojektion från 13 till 16 utföres i sekvens för en projektionsvinkel 9 i taget.
Därigenom ersättes de tidigare minnesutrymmena för tredimensionella arrayer av mera modesta minnesbehov för 2D- och lD-data.

Claims (1)

1. 520 708 5. PATENTKRAV En metod för att åstadkomma en förbättrad avbildning av ett objekt utifrån ett antal uppmätta proj ektioner med användning av en känd, icke-exakt rekonstruktionsmetod, karaktäriserad av att man först genererar ett rekonstruerat resultat med den kända rekonstruktionsmetoden, följt av att man beräknar proj ektionerna av detta först erhållna resultat, vilka proj ektioner sedan subtraheras från de uppmätta, varefter skillnadsproj ektionerna användes av den kända rekonstruktionsmetoden för att beräkna ett skillnadsresultat som adderas till det först erhållna resultatet vilket ger det andra resultatet, följt av ett antal iterativa beräkningsste g där nästa resultat erhålles ur det nuvarande på samma sätt som det andra resultatet erhölls ur det första, och där antalet iterativa steg kan vara bestämt på förhand eller bestämmas av att proceduren skall avbrytas då skillnaden mellan två på varandra följ ande steg till sitt belopp sjunkit under ett på förhand uppsatt värde.
SE0104045A 2001-12-03 2001-12-03 Metod för bildförbättring i datortomografi SE520708C2 (sv)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE0104045A SE520708C2 (sv) 2001-12-03 2001-12-03 Metod för bildförbättring i datortomografi

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE0104045A SE520708C2 (sv) 2001-12-03 2001-12-03 Metod för bildförbättring i datortomografi

Publications (2)

Publication Number Publication Date
SE0104045L SE0104045L (sv) 2003-06-04
SE520708C2 true SE520708C2 (sv) 2003-08-12

Family

ID=20286175

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE0104045A SE520708C2 (sv) 2001-12-03 2001-12-03 Metod för bildförbättring i datortomografi

Country Status (1)

Country Link
SE (1) SE520708C2 (sv)

Cited By (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CN103180879A (zh) * 2010-10-26 2013-06-26 皇家飞利浦电子股份有限公司 用于从投影数据对对象进行混合重建的设备和方法

Cited By (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CN103180879A (zh) * 2010-10-26 2013-06-26 皇家飞利浦电子股份有限公司 用于从投影数据对对象进行混合重建的设备和方法
US9025838B2 (en) 2010-10-26 2015-05-05 Koninklijke Philips N.V. Apparatus and method for hybrid reconstruction of an object from projection data
CN103180879B (zh) * 2010-10-26 2016-03-02 皇家飞利浦电子股份有限公司 用于从投影数据对对象进行混合重建的设备和方法

Also Published As

Publication number Publication date
SE0104045L (sv) 2003-06-04

Similar Documents

Publication Publication Date Title
Jacquin A fractal theory of iterated Markov operators with applications to digital image coding
Felzenszwalb et al. Efficient belief propagation for early vision
Herman et al. Advances in discrete tomography and its applications
Sezan An overview of convex projections theory and its application to image recovery problems
Sauer et al. A local update strategy for iterative reconstruction from projections
Barnsley et al. V-variable fractals: fractals with partial self similarity
CN114140442B (zh) 一种基于频域和图像域退化感知的深度学习稀疏角度ct重建方法
CN110599483B (zh) 肺部病灶检测装置、检测设备及可读存储介质
CN106780546A (zh) 基于卷积神经网络的运动模糊编码点的身份识别方法
CN114705249B (zh) 基于人工智能的污染物排放量监测方法及相关设备
CN110378942A (zh) 基于双目相机的障碍物标识方法、系统、设备和存储介质
CN106846250B (zh) 一种基于多尺度滤波的超分辨率重建方法
Merritt The dynamical inverse problem for axisymmetric stellar systems
CN115249313B (zh) 一种基于元模块融合增量学习的图像分类方法
Hansen et al. Stopping rules for algebraic iterative reconstruction methods in computed tomography
Bui Root cause analysis of manufacturing variation from optical scanning data
Lu et al. Direct estimation of minimum gate fidelity
Weir et al. Binary probability maps using a hidden conditional autoregressive Gaussian process with an application to Finnish common toad data
SE520708C2 (sv) Metod för bildförbättring i datortomografi
US20220138554A1 (en) Systems and methods utilizing machine learning techniques for training neural networks to generate distributions
Frese et al. Multiscale Bayesian methods for discrete tomography
CN107220710B (zh) 稀缺样本数据集条件下bn模型参数的计算方法
CN118038200A (zh) 图像缺陷检测模型构建方法、图像缺陷检测方法及装置
Debarnot et al. Deepblur: Blind identification of space variant psf
Godtliebsen et al. Statistical methods for noisy images with discontinuities

Legal Events

Date Code Title Description
NUG Patent has lapsed