SE517041C2 - Radiokommunikationsnät samt förfarande och styranordning i nätet - Google Patents
Radiokommunikationsnät samt förfarande och styranordning i nätetInfo
- Publication number
- SE517041C2 SE517041C2 SE9904654A SE9904654A SE517041C2 SE 517041 C2 SE517041 C2 SE 517041C2 SE 9904654 A SE9904654 A SE 9904654A SE 9904654 A SE9904654 A SE 9904654A SE 517041 C2 SE517041 C2 SE 517041C2
- Authority
- SE
- Sweden
- Prior art keywords
- equipment
- call
- communication service
- service configuration
- serve
- Prior art date
Links
Classifications
-
- H—ELECTRICITY
- H04—ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
- H04W—WIRELESS COMMUNICATION NETWORKS
- H04W28/00—Network traffic management; Network resource management
- H04W28/16—Central resource management; Negotiation of resources or communication parameters, e.g. negotiating bandwidth or QoS [Quality of Service]
- H04W28/18—Negotiating wireless communication parameters
-
- H—ELECTRICITY
- H04—ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
- H04W—WIRELESS COMMUNICATION NETWORKS
- H04W88/00—Devices specially adapted for wireless communication networks, e.g. terminals, base stations or access point devices
- H04W88/18—Service support devices; Network management devices
- H04W88/181—Transcoding devices; Rate adaptation devices
Landscapes
- Engineering & Computer Science (AREA)
- Computer Networks & Wireless Communication (AREA)
- Signal Processing (AREA)
- Quality & Reliability (AREA)
- Mobile Radio Communication Systems (AREA)
Description
' 20 25 30 517 041 - u »o :nu tera tre samtidiga icke talsamtal under det att TRAU-96 endast kan hantera ett enda icke talsamtal.
Varje kodomvandlare i mobiltelefonväxeln tillsammans med en motsvarande tran- sceiver (TRX) i en basstation är konfigurerad att hantera en uppsättning trafikkana- ler. Ett kodomvandlare/transceiverpar allokeras att betjäna ett samtal genom att al- lokera en trafikkanal i uppsättningen trafikkanaler hanterade av kodomvand- lar/transceiverparet till samtalet.
Emedan TRAU-96-kodomvandlare stödjer ett bredare sortiment av kommu- nikationstjänstkonfigurationer, dvs. är mera flexibla än TRAU-24-kodomvandlare, försöker mobiltelefonväxeln typiskt, vid allokering av en kodomvandlare att betjäna ett fiillhastighets-VSELP-tal- eller icke tal-samtal i en cell, primärt att allokera en TRAU-24-kodomvandlare att betjäna samtalet. Endast när det inte finns någon TRAU-.24-kodomvandlare tillgänglig kommer en tillgänglig TRAU-96-kodom- vandlare att allokeras för att betjäna nämnda samtal. På det sättet minskas risken att det uppstår en situation där det finns tillgängliga TRAU-24-kodomvandlare men ingen tillgänglig TRAU-96-kodomvandlare vilket implicerar att nätet temporärt bara kan betjäna ytterligare samtal som kan hanteras av en TRAU-24-kodomvandlare, dvs. VSELP-kodade fullhastighets-talsamtal och icke talsamtal.
Kodomvandlar/transceiverparet som har allokerats att betjäna ett samtal förblir allo- kerat till samtalet till dess att samtalet bryts eller hand-off utföres. Hand-off är en procedur där en första trafikkanal allokerad till samtalet ersätts av en andra trafikka- nal, dvs. den andra trafikkanalen allokeras till samtalet och den första trañkkanalen frigöres från samtalet. I situationer där den första och den andra trafikkanalen ej bå- da hanteras av samma kodomvandlar/transceiverpar implicerar hand-off-proceduren att kodomvandlar/transceiverparet som hanterar den första trafikkanalen frigörs från samtalet under det att kodomvandlar/transceiverparet som hanterar den andra trafik- kanalen allokeras att betjäna samtalet. a n o ø »n 10 15 20 25 30 517 041 nu o..
Det finns olika skäl varför mobiltelefonväxeln kan besluta att utföra hand-off av ett samtal.
Det vanligaste skälet att utföra en hand-off är att en mobil station engagerad i ett samtal har förflyttat sig från ett geografiskt område i vilket radiotäckning tillhanda- hålles av en första cell i radiokommunikationsnätet, till ett geografiskt område i vil- ket radiotäckning tillhandahålles av en andra cell i radiokommunikationsnätet och således en trafikkanal allokerad till samtalet i den första cellen behöver ersättas av en trafikkanal i den andra cellen för att upprätthålla samtalet. Mobiltelefonväxeln initierar hand-off av detta skäl när den detekterar att resultat av utförda radiosig- nalmätningar avseende samtalet uppfyller ett hand-off kriterium definierat av en uppsättning tröskelvärden för radiosignalparametrar.
Ett annat skäl att utföra hand-off av ett samtal mellan de två cellerna är att trafikbe- lastningen i den första cellen är mycket hög under det att trafikbelastningen i den andra cellen är betydligt lägre. En funktion, benämnd cellastfördelning (Cell Load Sharing) i mobiltelefonväxeln, möjliggör samtal som engagerar mobila stationeri utkanten av den första cellen att förflyttas till den andra cellen. Detta ger den första cellen en ökad kapacitet för att hantera samtal i den första cellens centrum. Cellast- fördelningsfunktionen modifierar temporärt radiosignalparametertröskelvärden som används för att fastställa när hand-off av samtal från den första cellen till den andra cellen skall utföras. Mobiltelefonväxeln initierar sedan hand-off av ett samtal från den första cellen till den andra cellen när den detekterar att resultatet av utförda ra- diosignalmätningar som avser samtalet uppfyller aktuella hand-oftkriteria såsom de- finierade av de temporärt modifierade radiosignalparametertröskelvärdena.
Det är också möjligt att utföra hand-off mellan trafikkanaler i samma cell, dvs. s.k. cell intern hand-off (intra cell handover). 10 .l5 20 25 30 ø ~ a . nu I 517 041 4 Cell intern hand-off kan utföras för ett samtal som betj änas av en trafikkanal på en första radiofrekvens som är föremål för signifikant interferens för att istället betjäna samtalet utnyttjande en trafikkanal på en radiofrekvens som är föremål för mindre interferens.
En cell intern hand-off kan också utföras i samband med vissa ändringar i kommu- nikationstj änstkonfigurationen för ett samtal. Följ ande situationer bringar mobiltelefonväxeln att utföra en intem cell hand-off i samband med kommunika- tionstjänstkonfigurationsändringar.
När en aktuell kommunikationstj änstkonfiguration för ett upprättat samtal är halv- hastighets-PSI-CELP-kodat tal (half rate PSI-CELP coded speech) och en part som är inbegripen i samtalet begär en ändring i kommunikationstjänstkonfiguration till i fullhastighets icke taldata (full rate non-speech data) är en cell intem hand-off nöd- vändig för att växla från den aktuella halvhastighets-trafikkanalen som används till en fullhastighetskanal.
När en TRAU-96-kodomvandlare är tilldelad att betjäna åtminstone ett första samtal med fullhastighets icke-tal som aktuell kommunikationstjänstkonfiguration och ett andra samtal med fullhastighets VSELP- eller ACELP-tal som aktuell kommunika- tionstjänstkonfiguration och en part som är inblandad i det andra samtalet begär en ändring i kommunikationstjänstkonñgurationen till fullhastighets icke-taldata, krävs en cell intem hand-off av det andra samtalet till en annan trafikkanal på en annan kodomvandlare emedan TRAU-96-kodomvandlaren endast kan hantera ett enda icke talsamtal.
Om det under uppkoppling av ett samtal som har en initial kommunikationstjänst- konfiguration avseende fullhastighets-ACELP-tal (implicerande att en TRAU-96- kodomvandlare har allokerats för samtalet), fastställs att samtalet kommer att invol- 10 15 20 25 30 u o n n u un 5 vera två mobila stationer och radiokommunikationsnätet stödjer s.k. CODEC- THROUGH-mod, dvs. överföring av taldata transparent via radiokommunika- tionsnätet utan att utföra talavkodning/kodning i nätet, initierar mobiltelefonväxeln en ändring av kommunikationstjänstkonflgurationen till filllhastighets-VSELP-tal.
För att underrätta den berörda mobilstationen om den ändrade kommunikations- tj änstkonfigurationen initieras en cell intem hand-off.
I samtliga tre exempel där cell intem hand-off utföres i samband med ändringar i kommunikationstjänstkonfigurationen för ett samtal krävs cell intem hand-off för att kunna ändra samtalets kommunikationstjänstkonfiguration.
US-patentet 5,883,897 anvisar ett förfarande att tillhandahålla synkronisering under kodomvandlaromkoppling i ett kommunikationssystem. Kommunikationssystemet _ inkluderar en basstation som reagerar på en mobilstation via en kommunikationsre- surs. Information som överförts via kommunikationsresursen kodomvandlas av en första kodomvandlare. Förfarandet att tillhandahålla synkronisering inkluderar ste- gen att fastställa att en ornkoppling till en andra kodomvandlare är nödvändig samt omkoppling till den andra kodomvandlaren. I detta ögonblick synkroniseras den andra kodomvandlaren och den mobila stationen på så sätt att information Överförd till den mobila stationen kodomvandlas av den andra kodomvandlaren via kommu- nikationsresursen. Steget att fastställa utföres vid en systemstyrenhet som finns inom kommunikationssystemets infrastrukturutrustning. Steget att fastställa utföres som reaktion på antingen en begäran utanför infrastrukturutrustningen eller en begä- ran inom infrastrukturutrustningen. Begäran utanför infrastrukturutrustningen base- ras på krav hos den mobila stationen eller en användare inom ett allmänt telefonnät.
Begäran inom infrastrukturutrustningen baseras på fel i den första kodomvandlaren, systemkapacitetskrav eller röstkvalitetskrav. Omkopplingen till en andra kodom- vandlare triggad av en begäran inom infrastrukturutrustningen baserad på systemka- pacitetskrav anvisas som inkluderande att tvinga kommunikationer med mobila sta- tioner att implementera olika tj änsteoptioner kända för att förbättra systemkapacite- 10 -15 20 25 30 517 041 .... .- 6 ten. Det enda visade exemplet på hur en ökad systemkapacitet kan uppnås är genom omkoppling mellan en 8 kbps vocoder och en 13 kbps vocoder. Ett gemensamt kän- netecken för de olika situationer som triggar en kodomvandlaromkoppling i US- 5,883,897 är att det inte är möjligt att fortsätta att använda den första kodomvandla- ren för att betjäna kommunikationssessionen, antingen beroende på en ändring av kommunikationstjänstkonfigurationen till en konfiguration som inte stöds av den första kodomvandlaren eller beroende på fel i den första kodomvandlaren. För att fortsätta kommunikationssessionen är det således absolut nödvändigt att byta ko- domvandlare.
En genomgång av den kända teknik som citerats här ovan uppenbarar ingen be- skrivning av eller antydan om ett förfarande, styranordning eller radiokommunika- tionsnät såsom beskrivs och görs anspråk på här nedan. Det skulle vara en påtaglig fördel att ha tillgång till ett förfarande, styranordning och radiokommunikationsnät som möjliggör detektering av situationer där det är önskvärt, även om det inte är ab- solut nödvändigt, att betjäna ett samtal med utnyttjande av annan utrustning än den utrustning som för närvarande är allokerad till samtalet och möjliggöra reallokering av resurser i enlighet därmed. Föreliggande uppfinning tillhandahåller ett sådant för- farande, styranordning och radiokommunikationsnät.
SAMMANFATTNING AV UPPFINNINGEN Problemet som behandlas av föreliggande uppfinning är att minska risken for tappa- de eller ej betj änade samtal i ett radiokommunikationsnät.
Problemet löses väsentligen genom ett förfarande för att hantera resurser i radio- kommunikationsnätet som innefattar att bestämma, baserat på skillnader i funktions- möjligheter hos den utrustning som för närvarande allokerats att betjäna samtalet och annan utrustning, att ett första samtal betjänas bättre av en annan utrustning än den utrustning som för närvarande allokerats att betjäna samtalet och att i enlighet 10 154 20 25 30 517 041 .- vn nu. 7 därmed initiera utrustningsreallokering. Uppfinningen innefattar en styranordning och ett radiokommunikationsnät som implementerar förfarandet.
Mera specifikt löses problemet på följande sätt. Radiokommunikationsnätet inne- fattar en första uppsättning utrustning och en andra uppsättning utrustning. Den forsta uppsättningen utrustning är initialt allokerad att betjäna det första samtalet.
Utrustningsreallokering initieras varvid den andra uppsättningen utrustning alloke- ras att betjäna det första samtalet och den forsta uppsättningen utrustning frigöres från det forsta samtalet vid fastställande, enligt en förutbestämd regel baserad på skillnader i funktionsmöjligheter hos den forsta uppsättningen utrustning och den andra uppsättningen utrustning, att det är önskvärt att betjäna det första samtalet med utnyttjande av den andra uppsättningen utrustning istället för den första upp- sättningen utrustning fastän den första uppsättningen utrustning är kapabel att .fortsätta betjäna det forsta samtalet.
I olika utföringsformer av uppfinningen kan skillnaderna i funktionsmöjligheter in- nefatta att den första uppsättningen utrustning stödjer åtminstone en kommunika- tionstjänstkonfiguration, tex. en viss talkodningsalgoritm, ej stödd av den andra uppsättningen utrustning eller att den andra uppsättningen utrustning kan hantera ett större antal samtidiga samtal som har en viss kommunikationstj änstkonfiguration.
Ett syfte med uppfinningen är att minska risken för tappade eller icke betjänade samtal beroende på ineffektiv användning av resurser i det cellulära nätet.
Ett annat syfte är att möjliggöra en ökning av den tillgängliga kapaciteten i radio- kommunikationsnätet for att hantera ytterligare samtal som begär vissa kommunika- tionstjänstkonfigurationer, såsom icke-taldata.
En fordel som uppfinningen medför är att risken för tappade eller icke betj änade samtal beroende på ineffektiv användning av resurser i det cellulära nätet minskar. 10 15 20 25 30 5 1 7 0 4 1 . jjfç. - := En annan fördel är att uppfinningen möjliggör en ökning av den tillgängliga kapa- citeten i radiokommunikationsnätet för hantering av ytterligare samtal som begär vissa kommunikationstj änstkonfigurationer, såsom icke taldata (non-speech data).
Uppfmningen kommer nu att beskrivas mera i detalj med hänvisning till exemplifie- rade utforingsforiner av densamma och även med hänvisning till bifogade ritningar.
KORT BESKRIVNING AV RITNINGARNA Fig. 1 är en schematisk vy av ett cellulärt nät.
F ig. 2 är ett schematiskt blockdiagram som illustrerar mer detaljer av noder i nätet i fig. 1.
F ig. 3 är en flödesplan som illustrerar ett basförfarande enligt uppfinningen.
Fig. 4 är en flödesplan som illustrerar frigörande av en kanal på en TRAU-24- kodomvandlare i samband med nedkoppling eller hand-off av samtal.
DETALJERAD BESKRIVNING AV UTFÖRINGSFORMERNA F ig. 1 visar ett cellulärt nät 101 som tillhandahåller ett första exemplifierat utföran- de av ett radiokommunikationsnät enligt föreliggande uppfinning. Det cellulära nä- tet l0l innefattar en mobiltelefonväxel (Mobile services Switching Center, MSC) SC] samt en uppsättning basstationer BS1-BS3 som tillhandahåller radiotäckning i ett geografiskt område som betjänas av mobiltelefonväxeln MSC 1. Det geografiska området som betjänas av mobiltelefonväxeln MSCI är uppdelat i ett antal celler in- kluderande celler Cl-C3. I det cellulära nätet 101 i ñg. l antas varje basstation BSI- B53 betjäna en enda cell, dvs. en första basstation BSI betjänar en första cell Cl, en andra basstation BS2 betjänar en andra cell C2, en tredje basstation BS3 betjänar en tredje cell C3. Mobila stationer MSl-MS4 kommunicerar med det cellulära nätet 101 genom att sända radiosignaler till och mottaga radiosignaler från basstationema 10 15 20 25 30 517 041 9 BS1-BS3. Basstationerna BS1-BS3 och mobiltelefonväxeln MSCI är förbundna via kommunikationslänkar Ll-L3. Det cellulära nätet 101 och de mobila stationema MS1-MS4 överensstämmer med Personal Digital Cellular-(PDC) specifikationema.
Mobiltelefonväxeln MSCI och basstationema BSl-BS3 i detta exemplifierade utfö- rande av ett radiokommunikationsnät enligt uppfinningen härrör samtliga från Erics- sons CMS30 för PDC-produktportfölj. Observera att även om radio- kommunikationsnätet i detta exemplifierade utförande är baserat på Ericssons CMS30 för PDC-produktportfölj, så kan uppfinningen naturligtvis tillämpas på ra- diokommunikationsnät som innefattar utrustning från andra av Ericssons produkt- portföljer eller andra sälj are. Observera också att endast element som bedöms nöd- vändiga för att illustrera föreliggande uppfinning återges i fig. I och att således ett cellulärt radiokommunikationsnät i vilket uppfinningen tillämpas kan innefatta ex- empelvis ett större antal basstationer och mobiltelefonväxlar lika väl som andra ty- per av noder såsom en hempositionsregisternod(Home Location Register, HLR).
Fig. 2 återger flera detaljer för den interna strukturen av basstationen BSl och mobiltelefonväxeln MSCI .
Basstationen BSl innefattar en uppsättning transceivers (TRX) innefattande en första transceiver 201 och en andra transceiver 202, en multiplexor 203 och en styr- enhet 204.
Mobiltelefonväxeln MSC l innefattar en uppsättning kodomvandlar- och hastighets- anpassningsenheter (transcoding and rate adaption units, TRAU), altemativt referre- rade till som kodomvandlare (transcoders), inkluderande en första kodomvandlare 205 och en andra kodomvandlare 206, en gruppomkopplare 207 och en styrenhet 208. Styrenheten är ansvarig för den övergripande stymingen av mobiltelefonväxeln f* MSCI och innefattar åtminstone en processor och åtminstone en minnesenhet som lagrar mjukvaruinstmktioner exekverade av den åtminstone ena processorn. 10 15 20 25 517 041 10 Vid konfigurering av kodomvandlama 205-206 i mobiltelefonväxeln MSC1 och transceivrama 201-202 i basstationen BS1 konfigureras den första kodomvandlaren 205 tillsammans med den första transceivem 201 och den andra kodomvandlaren 206 tillsammans med den andra transceivem 202 att bilda ett första kodomvand- lar/transceiverpar 201, 205 respektive ett andra kodomvandlar/transceiverpar 202, 206. Logiska länkar i förrn av semipermanenta kretsar 209-210 upprättas mellan ko- domvandlaren och transceivem i varje kodomvandlar/transceiverpar via gruppom- kopplaren 207, kommunikationslänken L1 och multiplexom 203.
Det första kodomvandlar/transceiverparet 201, 205 är konfigurerat att hantera en första uppsättning trafikkanaler i den första cellen C 1 och det andra kodomvand- lar/transceiverparet 202, 206 år konfigurerat att hantera en andra uppsättning trafik- kanaler i den första cellen Cl.
Beroende av typen av kodomvandlare och transceivers som ingår i respektive första och andra kodomvandlare/transceiverparen kan de första och andra kodomvand- lar/transceiverparen ha olika funktionsmöjligheter (functional capabilities). I ett första exemplifierat scenario är den första kodomvandlaren 205 en Ericsson TRAU- 96-kodomvandlare och den andra kodomvandlaren 206 en Ericsson TRAU-24- kodomvandlare under det att både den första transceivem 201 och den andra tran- sceivem 202 är Ericsson TRX-5 transceivrar 201.
Emedan Ericsson TRX-5 transceivem helt stödjer användning med såväl TRAU-24 som TRAU-96 kodomvandlare, förorsakas skillnader i funktionsmöjligheter hos det första kodomvandlar/transceiverparet 201, 205 och det andra kodomvandlar/trans- ceiverparet 202, 206 endast av skillnader i funktionsmöjligheter för respektive ko- domvandlartyp. n : | ø c nu 10 15 20 25 30 u ~ q . on 517 041 ll En TRAU-24-kodomvandlare, som tillhör en äldre generation kodomvandlare, kan stödja samtal som har följande kommunikationstjänstkonfigurationer (communica- tion service configurations): Fullhastighets-VSELP (Vector Sum Excited Linear Predictive coding) kodat tal (FR VSELP); Fullhastighets icke-tal (dvs DATA/FAX).
En TRAU-96-kodomvand1are, som tillhör en nyare generation kodomvandlare, kan stödja samtal som har följande kommunikationstj änstkonfigurationer: Halvhastighets-PSI-CELP (Pitch Synchronous Innovation - Code Excited Linear Predictive coding) kodat tal (HR PSI-CELP); Fullhastighets-ACELP (Algebraic Code Excited Linear Predictive coding) kodat tal (FR ACELP dvs. EFR); Fullhastighets-VSELP kodat tal (FR VSELP); Fullhastighets icke-tal.
En annan skillnad mellan TRAU-96 och TRAU-24 kodomvandlartyperna är att TRAU-24-kodomvandlaren kan hantera tre samtidiga icke-tal samtal under det TRAU-96 endast kan hantera ett enda icke-tal samtal.
Emedan den första kodomvandlaren 205 är en TRAU-96-kodomvandlare och den andra kodomvandlaren 206 är en TRAU-24-kodomvandlare, skiljer sig således funktionsmöjlighetema för det första kodomvandlare/transceiverparet 201 , 205 från det andra kodomvandlare/transceiverparet 202, 206 genom att det första kodom- vandlare/transceiverparet 201, 205 stödjer ett utvidgat sortiment av kommunika- tionstjänstkonfigurationer, dvs. halvhastighets PSI-CELP-tal och fiallhastighets ACELP-tal, jämfört med det andra kodomvandlare/transceiverparet 202, 206 medan det andra kodomvandlare/transceiverparet 202, 206 kan hantera ett större antal sam- tidiga icke-tal samtal än det första kodomvandlare/transceiverparet 201 , 205. 10 15 20 25 30 ø o o ø u. 517 041 12 Baserat på skillnaderna i funktionsmöjligheterna hos det första kodomvandla- re/transceiverparet 201, 205, det andra kodomvandlare/transceiverparet 202, 206 och andra kodomvandlare/transceiverpar som betj änar den första cellen Cl, alloke- rar styrenheten 208 i mobiltelefonväxeln MSCI kodomvandlare/transceiverpar att betjäna samtal i den första cellen Cl enligt ett visst schema som fastställts i enlighet med nätoperatörens preferenser för den lämpliga balansen mellan kapacitet för han- terande av icke-tal samtal, tillhandahållande av ökad talkvalitet genom att använda ACELP-kodat tal och tillhandahållande av ökad kapacitet för att hantera talsamtal genom att använda halvhastighets PSI-CELP-kodat tal. Ett kodomvandlare/trans- ceiverpar allokeras att betjäna ett samtal genom att allokera en trafikkanal i en upp- sättning trafikkanaler nämnda kodomvandlare/transceiverpar är konfigurerat att hantera, exempelvis utföres allokering av det första kodomvandlare/transceiverparet 201 , 205 att betjäna samtalet implicit genom att allokera en trafikkanal i den första uppsättningen av trafikkanaler för samtalet.
I ett första exemplifierat scenario används ett schema som är baserat på principen att försöka och allokera TRAU-24-kodomvandlare att betjäna samtal så långt som möj- ligt och således bara allokera TRAU-96-kodomvandlare att betjäna samtal med kommunikationstjänstkonfigurationer som stöds av både TRAU-24 och TRAU-96 kodomvandlare när det inte finns någon TRAU-24-kodomvandlare tillgänglig.
TRAU-96-kodomvandlare allokeras naturligtvis också alltid att betjäna samtal med kommunikationstj änstkonfigurationer som bara stöds av TRAU-96-kodomvandlare.
Genom att allokera utrustning enligt detta schema minskas risken att det uppstår en situation där det cellulära nätet 101 temporärt bara kan betjäna nya samtal i den första cellen C 1 med ett begränsat omfång av kommunikationstjänstkonfigurationer, dvs. det sortiment av kommunikationstjänstkonfigurationer som stöds av en TRAU- 24-kodomvandlare.
Allokering av trafikkanaler i den första cellen Cl utföres enligt det ovan beskrivna schemat vid uppkoppling av ett nytt samtal eller vid utförande av hand-off av ett n n ø u n n v- 10 15 20 25 30 517 041 -- o a n I n 13 samtal. Hand-off kan antingen vara en hand-off av ett samtal från en annan cell, Lex. den andra cellen C2 eller den tredje cellen C3, eller en cell intern hand-off (intra cell handover). Även om mobiltelefonväxeln MSCI, vid allokering av en trafikkanal till ett samtal i den första cellen Cl, allokerar en trafikkanal som, baserat på samtalets kommunika- tionstjänstkonfiguration och funktionsmöjlighetema hos de tillgängliga kodom- vandlare/transoeiverparen, är det lämpligaste kodomvandlare/transceiverparet som är tillgängligt, kan några ögonblick senare ett mera lämpligt kodomvandlare/trans- ceiverpar ha blivit tillgängligt efter att ha frigjorts från ett annat samtal. Som en följd av att samtalet inte betjänas av det mest lämpliga kodomvandlare/transceiver- paret, används inte resurserna för det cellulära nätet 101 på ett effektivt sätt. Detta kan ha effekten att det cellulära nätet 101 bringas avvisa uppkoppling av nya samtal eller, som en följd av att inte kunna utföra begärda hand-off, tappa samtal som skulle kunna ha betj änats om resurserna hade utnyttjats på ett mera effektivt sätt.
Uppfinningen befattar sig med problemet att minska risken för tappade eller icke betjänade samtal på grund av ineffektiv användning av resurser i det cellulära nätet.
Uppfinningens grundläggande princip är att initiera utrustningsreallokering för ett första samtal vid fastställande, enligt en förutbestämd regel baserad på skillnader i fimktionsmöjligheter hos en första uppsättning utrustning som för närvarande betjä- nar det första samtalet och en tillgänglig andra uppsättning utrustning, att det är önskvärt att betjäna det första samtalet med utnyttjande av den andra uppsättningen utrustning istället för den första uppsättningen utrustning fastän den första uppsätt- ningen utrustning är kapabel att fortsätta betjäna det första samtalet. Utrustningsre- allokeringen inbegriper att allokera den andra uppsättningen utrustning att betjäna det första samtalet och frigöra den första uppsättningen utrustning från det första samtalet. Den första uppsättningen utrustning och den andra uppsättningen utrust- ning kan exempelvis motsvara det första kodomvandlare/transceiverparet 201, 205 10 '15 20 25 30 . . ~ Q -o 51 7 04 1 giï= v ø o o ø nu 14 respektive det andra kodomvandlare/transceiverparet 202, 206 i fig. 2.
En nyckelegenskap hos uppfinningen är att reallokering av utrustning som stödjer det första samtalet initieras fastän den första uppsättningen utrustning som för när- varande är allokerad att betjäna det första samtalet är kapabel att fortsätta betjäna det första samtalet, dvs. utförande av reallokering av utrustningen är inte helt nöd- vändig för att upprätthålla det första samtalet.
En annan nyckelegenskap hos uppfinningen är att regeln som används för att fast- ställa att det är önskvärt att betjäna det första samtalet med utnyttjande av den andra uppsättningen utrustning istället för den första uppsättningen utrustning, är baserad på skillnader i funktionsmöjligheter hos den första uppsättningen utrustning och den andra uppsättningen utrustning. Utrustningsreallokering kommer således att initieras om, på grund av nämnda skillnader i funktionsmöjligheter hos den första uppsätt- ningen utrustning och den andra uppsättningen utrustning, det är lämpligare att be- tjäna det första samtalet utnyttjande den andra uppsättningen utrustning istället för den första uppsättning utrustning som för närvarande är allokerad att betjäna det första samtalet.
Fig. 3 illustrerar ett första exemplifierat utförande av ett förfarande enligt uppfin- ningen för att hantera resurser i det cellulära nätet 101. Förfarandet beskrivs med utnyttjande av ett exempel scenario där det andra kodomvandlare/transceiverparet 202, 206 och alla andra kodomvandlare/transceiverpar som inkluderar TRAU-24- kodomvandlare hanterande trafikkanaler i cellen Cl inte är tillgängliga när en begä- ran att upprätta ett första samtal i cell Cl mottas av det cellulära nätet 101.
Vid steg 301 allokeras det första kodomvandlare/transceiverparet 201, 205 att betjä- na det första samtalet. Trafikkanalallokering utförs av styrenheten 208 i mobil- telefonväxeln MSC] enligt det schema som tidigare beskrivits. I detta särskilda ex- empel scenaiio är den begärda kommunikationstj änstkonfigurationen för det första 10 15 20 25 517 (141 -- 15 samtalet fullhastighets icke-tal (full rate non-speech). Styrenheten 208 försöker hitta en tillgänglig TRAU-24-kodomvandlare, men då det inte finns någon tillgänglig al- lokeras en trafikkanal i den första uppsättningen trafikkanaler som hanteras av det första kodomvandlare/transceiverparet 201 , 205.
Efter en stund frigöres det andra kodomvandlare/transceiverparet 202, 206 från ett andra samtal. Detta kan ske exempelvis som ett resultat av att det andra samtalet kopplats ned eller överförts från den första cellen Cl till en annan cell, tex. den andra cellen C2.
Vid steg 302 fastställer styrenheten 208 i mobiltelefonväxeln MSC1 att, fastän det första kodomvandlare/transceiverparet 201, 205 kan hantera det första samtalets aktuella kommunikationstjänstkonfiguration, dvs. fullhastighets icke-tal, är det önskvärtatt betjäna det första samtalets aktuella kommunikationstjänstkonfiguration utnyttjande det andra kodomvandlare/transceiverparet 202, 206 istället för det första kodomvandlare/transceiverparet 201, 205. Den regel som tillämpas vid fastställande av att det är önskvärt att betjäna det första samtalet utnyttjande det andra kodom- vandlare/transceiverparet 202, 206 istället för det första kodomvandlare/transceiver- paret 201, 205, är att samtal som för närvarande betj änas av en TRAU-96-kodom- vandlare och som har en kommunikationstj änstkonfiguration som stöds av en TRAU-24-kodomvandlare, dvs. fiillhastighets-VSELP-kodat tal (full rate VSELP coded speech) eller fullhastighets icke-tal (full rate non-speech), bör hanteras av en TRAU-24-kodomvandlare istället närhelst det finns en tillgänglig TRAU-24- kodomvandlare.
I föreliggande exemplifierande scenario utföres steg 302 vid frigörande av det andra kodomvandlare/transceiverparet 202, 206 från det andra samtalet. Vid steg 303 ini- tierar styrenheten 208 en cell intern hand-off av det första samtalet varigenom det andra kodomvandlare/transceiverparet 202, 206 allokeras att betjäna det första u | ø u o n! 10 15 20 25 I u « Q nu 517 041 ¿:;¿}fi¶;;ë=“'" n ø o ø « n! 16 samtalet och det första kodomvandlare/transceiverparet 201, 205 frigöres från det första samtalet.
Fig. 4 illustrerar åtgärder som utföres av styrenheten 208 i mobiltelefonväxeln MSC1 vid frigörande av en trafikkanal.
Vid steg 401 frigöres en trafikkanal, hanterad av en TRAU-24-kodomvandlare, t.ex. den andra kodomvandlaren 206.
Vid steg 402 kontrollerar styrenheten 208 huruvida det finns fiillhastighets icke-tal- samtal eller fullhastighets VSELP-samtal som betjänas av en TRAU-96-kodom- vandlare, t.ex. den första kodomvandlaren 205.
Om :ett fullhastighets icke-talsamtal eller fullhastighets VSELP-samtal som betj änas av en TRAU-96-kodomvand1are hittas (ett alternativt JA vid steg 402), fortsätter styrenheten 208 genom att initiera en cell intern hand-off av det samtal som hittats vid steg 402 från trafikkanalen som för närvarande är allokerad till nämnda samtal på en TRAU-96-kodomvandlare, till den trafikkanal som fri gj orts vid steg 401. Om inget fullhastighets icke-tal samtal eller fullhastighets VSELP-samtal som betjänas av en TRAU-96-kodomvandlare hittas (ett alternativt NEJ vid steg 402) kommer styrenheten 208, vid steg 404, att bara markera den frigjorda kanalen såsom varande tillgänglig för allokering till andra samtal.
Styrenheten 208 i mobiltelefonväxeln MSCI i det cellulära nätet 101 implementerar de medel som är nödvändiga för att implementera det första exemplifierade utföran- det av ett förfarande enligt uppfinningen, dvs. förfarandestegen 301-303, och såle- des fungerar mobiltelefonväxeln MSCI som en styranordning för att hantera resur- ser i enlighet med uppfinningen. 10 15 20 25 30 . , ~ Q u: 517 041 17 Bortsett från det exemplifierade första utförandet av uppfinningen, såsom ovan an- visats, finns det flera sätt att tillhandahålla omarrangemang, modifieringar och er- sättningar i det första utförandet som resulterar i ytterligare utföranden av uppfin- ningen.
I det exemplifierade första utförandet förorsakas skillnadema med avseende på funktionsmöjligheter mellan det första kodomvandlare/transceiverparet 201, 205 och det andra transceiver/kodomvandlareparet 202, 206 endast av skillnadema i funktionsmöjligheter hos respektive kodomvandlartyp, TRAU-96 resp. TRAU-24.
Emellertid är det naturligtvis också möjligt att skillnader i funktionsmöjligheter hos transceiver/kodomvandlarepar kan uppstå beroende på skillnader i fimktionsmöjlig- heter hos transceivrarna som ingår i respektive kodomvandlare/transceiverpar.
Som ett alternativ till att konfigurera fasta kodomvandlare/transceiverpar kan kodomvandlare organiseras i en eller flera kodomvandlarpoler (transcoder pools), varvid varje kodomvandlarpol betjänar ett antal celler. Logiska länkar mellan ko- domvandlare och transceivrar skulle då kunna skapas och frigöras dynamiskt vid behov.
I uppfmningens exemplifierade första utförande är den på förhand bestämda regeln som tillämpas vid fastställande av att det är önskvärt att betjäna det första samtalet utnyttjande det andra kodomvandlare/transceiverparet 202, 206 istället för det första kodomvandlar/transceiverparet 201, 205, att samtal som för närvarande betjänas av en TRAU-96-kodomvandlare och som har en kommunikationstjänstkonfiguration som stöds av en TRAU-24-kodomvandlare bör hanteras av en TRAU-24-kodom- vandlare istället för av TRAU-96-kodomvandlaren närhelst det finns en tillgänglig TRAU-24-kodomvandlare. Att applicera denna regel säkerställer, så långt det är möjligt, att det finns tillgängliga TRAU-96-kodomvandlare och det cellulära nätet kan således betjäna nya samtal som har kommunikationstjänstkonfigurationer som endast stöds av TRAU-96-kodomvandlare, dvs. fullhastighets ACELP-kodat tal (full o u o s ~ o! 10 15 20 25 30 517 041 18 - .I vec rate ACELP coded speech) eller halvhastighets PSI-CELP-kodat tal (halfrate PSI- CELP coded speech). Emellertid är naturligtvis nätoperatören fri att ange andra regler för fastställande, baserat på skillnader i funktionsmöjligheter hos olika upp- sättningar utrustning, när det är önskvärt att betjäna ett samtal utnyttjande annan ut- rustning än den utrustning som för närvarande är allokerad att betjäna samtalet. Som ett exempel skulle en alternativ regel kunna vara att TRAU-24-kodomvandlare bör reserveras för att hantera fullhastighets icke-talsamtal så långt det är möjligt och så- ledes bör ett fullhastighets VSELP-kodat samtal som för närvarande betj änas av en TRAU-24 istället betj änas av en TRAU-96-kodomvandlare närhelst det finns en tillgänglig TRAU-96-kodomvandlare. Tillämpning av denna alternativa regel ökar nätkapaciteten för hantering av fullhastighets icke-tal-samtal.
Ytterligare en annan möjlig modifiering av det exemplifierade första utförandet av uppfinningen skulle kunna vara att utföra förfarandestegen 302 och 303 i flg. 3 en- dast när belastningen på nätet, t.ex. mätt i termer av behandlingsbelastning (proces- sing load) i styrenheten 208 i mobiltelefonväxe-ln MSC1 eller antalet pågående samtal i den första cellen C 1 , överskrider ett första tröskelvärde men fortfarande är mindre än ett högre andra tröskelvärde. Denna modifiering skulle resultera i att ste- gen 302 och 303 inte genomfördes när det cellulära nätet endast hanterar en liten mängd trafik, implicerande att det finns många tillgängliga transceiver/kodomvand- larpar så att det inte finns något egentlig behov att optimera resursanvändning, eller när det cellulära nätet är mycket kraftigt belastat, implicerande att mobiltelefon- växeln MSC1 och basstationerna BSl -BS3 inte har någon tillgänglig kapacitet att utföra optimering av resursanvändningen beroende på att de är alltför upptagna med att utföra grundläggande trafikhanteringsfunktioner.
I uppfinningens exemplifierade första utförande utföres utrustningsreallokering ge- nom att initiera en cell intem hand-off för det första samtalet i den första cellen. Det finns altemativa sätt att utföra utrustningsreallokering i samband med uppfinningen. 10 15 20 25 u ~ e | »v 517 041 §Iï= 19 Ett alternativt sätt att utföra utrustningsreallokering skulle kunna vara att initiera en hand-off av ett samtal i den första cellen Cl till en närliggande cell, t.ex. den andra cellen C2. Detta alternativ implicerar att styrenheten 208 i mobiltelefonväxeln MSCI är inrättad att beakta inte endast kodomvandlare/transceiverpar som konfigu- rerats för att betjäna samtal i den första cellen Cl som kandidater till att betjäna samtalet men även kodomvandlare/transceiverpar som är konfigurerade att betjäna samtal i den andra cellen C2. Vid fastställande att det skulle vara önskvärt att betjä- na samtalet utnyttjande ett kodomvandlare/transceiverpar konfigurerat att betjäna samtal i den andra cellen C2 istället för kodomvandlare/transceiverparet som för närvarande betjänar samtalet i den första cellen skulle styrenheten 208 också behöva överväga, baserat på utförda radiosignalmätningar relaterade till samtalet, huruvida samtalet skulle kunna upprätthållas i den andra cellen C2.
Ytterligare ett annat sätt att utföra utrustningsreallokering skulle vara att utföra en kodomkopplaromkoppling för ett samtal i enlighet med förfarandet anvisat i US- 5,883,897 istället för att utföra en hand-off.
I en första uppsättning av utföringsformer av uppfinningen, inkluderande det ex- emplifierade första utförandet av uppfinningen, innefattar fastställandesteget som triggar utrustningsreallokering fastställande att, baserat på skillnaderi funktions- möjligheter hos en första uppsättning utrustning, som för närvarande är allokerad att betjäna ett första samtal, och en tillgänglig andra uppsättning utrustning, det är önskvärt att betjäna en aktuell kommunikationstj änstkonñguration för det första samtalet utnyttjande den andra uppsättningen utrustning istället för den första upp- sättningen utrustning fastän den första uppsättningen utrustning är kapabel att hante- ra det första samtalets aktuella kommunikationstjänstkonfiguration. I denna uppsätt- ning av utföranden av uppfinningen används således samma kommunikationstj änst- konfiguration såväl före som efter utrustningsreallokeringen. 10 15' 20 25 30 517 041 if: 20 I den första uppsättningen utföringsforiner kan fastställandesteget utföras vid frigö- rande av den andra uppsättningen utrustning från ett andra samtal, såsom anvisat i fig. 4, men kan också utföras i samband med andra händelser, såsom vid mottagande av en begäran om att upprätta ett tredje samtal vilket kräver allokering av utrustning som stödjer en kommunikationstjänstkonfiguration som inte stöds av den andra upp- sättningen utrustning men som stöds av den första uppsättningen utrustning. Efter frigörande av den första uppsättningen utrustning från det första samtalet skulle den första uppsättningen utrustning sedan omedelbart allokeras att betjäna det tredje samtalet.
Som ett annat alternativ skulle tillgänglig utrustning som stödjer olika kommunika- tionstjänstkonfigurationer kunna övervakas och fastställningssteget utföras vid de- tektering att, för åtminstone en kommunikationstjänstkonfiguration som inte stöds av den andra uppsättningen utrustning men som stöds av den första uppsättningen utrustning, det inte finns någon tillgänglig utrustning.
I en andra uppsättning utföringsformer av uppfinningen utföres fastställningssteget som triggar utrustningsreallokering vid ändring av kommunikationstj änstkonfigura- tion hos ett första samtal till en ny kornmunikationstjänstkonfiguration och inbegri- per fastställande, baserat på skillnader i funktionsmöjligheter hos en första uppsätt- ning utrustning som för närvarande är allokerad att betjäna det första samtalet samt en tillgänglig andra uppsättning utrustning, att det är önskvärt att betjäna det första samtalets nya kommunikationstjänstkonfiguration utnyttjande den andra uppsätt- ningen utrustning istället för den första uppsättningen utrustning fastän den första uppsättningen utrustning är kapabel att hantera det första samtalets nya kommuni- kationstjänstkonfiguration. Fastställandesteget kan utföras vid ändring av det första samtalets kommunikationstj änstkonfiguration från en kommunikationstj änst- konfiguration som inte stöds av den andra utrustningen till en kommunikations- tj änstkonfiguration som stöds av den andra uppsättningen utrustning. o v ø o c I' . u - - .n 517 o 41 .fi-Ilši 21 Föreliggande uppfinning kan tillämpas i samband med ett brett område av olika ty- per av radiokommunikationsnät, innefattande D-AMPS, GSM, IS-95, UMTS och CDMAZOOO. Beroende av arkitekturen i ett radiokommunikationsnät i vilket upp- finningen tillämpas kan olika noder i radiokommunikationsnätet fungera som en styranordning enligt uppfinningen. Såsom ett exempel är i ett GSM-nät en nodtyp benämnd basstationsstyrenhet (Base Station Controller, BSC) ansvarig fór hantering av kanalallokering och basstationsstyrenheten (BSC) är följaktligen den lämpligaste noden i GSM-nätet att fungera som en styranordning enligt uppfinningen.
Claims (30)
1. Förfarande för att hantera resurser i ett radiokommunikationsnät (101), varvid ra- diokommunikationsnätet innefattar en första uppsättning utrustning (201, 205) och en andra uppsättning utrustning (202,206), och förfarandet innefattar stegen att: allokera (301) den första uppsättningen utrustning (201 ,205) att betjäna ett första samtal; verkställa utrustningsreallokering (303) varigenom den andra uppsättningen utrust- ning (202,206) allokeras att betjäna det första samtalet och den första uppsättningen utrustning (201,205) frigöres från det första samtalet; kännetecknat av att steget att verkställa utrustningsreallokering initieras vid fast- ställande (302), i enlighet med en förutbestämd regel baserad på skillnader i funk- tionsmöjligheter hos den första uppsättningen utrustning (201,205) och den andra uppsättningen utrustning (202,206), att det är önskvärt att betjäna det första samtalet utnyttjande den andra uppsättningen utrustning (202,206) istället för den första upp- sättningen utrustning (201,205) fastän den första uppsättningen utrustning (201,205) är kapabel att fortsätta betjäna det första samtalet.
2. Förfarande enligt krav l, vid vilket åtminstone en skillnad i funktionsmöjligheter hos den första uppsättningen utrustning (201,205) och den andra uppsättningen ut- rustning (202,206) är att den första uppsättningen utrustning (201,205) stödjer åt- minstone en kommunikationstjänstkonfiguration som ej stöds av den andra uppsätt- ningen utrustning (202,206).
3. Förfarande enligt något av kraven 1-2, vid vilket åtminstone en skillnad i funk- tionsmöjligheter hos den första uppsättningen utrustning (201,205) och den andra uppsättningen utrustning (202,206) är att den andra uppsättningen utrustning (202,206) kan hantera ett större antal samtidiga samtal med en viss kommunikationstj änstkonfiguration. 10 15 20 25 517 041 23 aa :nu
4. Förfarande enligt något av kraven l-3, vid vilket steget att verkställa utrustnings- reallokering innefattar att initiera en hand-off av det första samtalet.
5. Förfarande enligt krav 4, vid vilket det första samtalets hand-off är en hand-off från en första cell (Cl) till en andra cell (C2).
6. Förfarande enligt krav 4, vid vilket det första samtalets hand-off är en cell intern hand-off av det första samtalet i en första cell (Cl).
7. Förfarande enligt något av kraven 1-6, vid vilket den första uppsättningen utrust- ning (20l,205) är konfigurerad att hantera en första uppsättning kommunikationska- naler och den andra uppsättningen utrustning (202,206) är konfigurerad att hantera en andra uppsättning kommunikationskanaler och varvid allokering av den första uppsättningen utrustning (20l,205) att betjäna ett samtal verkställes genom alloke- ring av en kommunikationskanal i den första uppsättningen kommunikationskanaler till samtalet och frigörande av den första uppsättningen utrustning (20l,205) från ett samtal verkställes genom att frigöra en kommunikationskanal i den första uppsätt- ningen kommunikationskanaler från samtalet under det att allokering av den andra uppsättningen utrustning (202,206) att betjäna ett samtal genomföres genom att al- lokera en kommunikationskanal i den andra uppsättningen kommunikationskanaler till samtalet och att frigörande av den andra uppsättningen utrustning (202,206) från ett samtal verkställes genom att frigöra en kommunikationskanal i den andra upp- sättningen kommunikationskanaler från samtalet.
8. Förfarande enligt något av kraven 1-7, vid vilket den första uppsättningen utrust- ning (201 ,205) innefattar en första typ av transceiver (201) och den andra uppsätt- ningen utrustning (202,206) innefattar en andra typ a transceiver (202). u - o c o nu 10 15 20 25 30 5 1 7 04 1 . ø Q n n nu nu .av 24
9. Förfarande enligt något av kraven 1-8, vid vilket den första uppsättningen utrust- ning (201 ,205) innefattar en första typ av kodomvandlare (205) och den andra upp- sättningen utrustning (202,206) innefattar en andra typ av kodomvandlare (206).
10. Förfarande enligt något av kraven 1-9, vid vilket steget att fastställa verkställes vid frigörande av den andra uppsättningen utrustning (202,206) från ett andra sam- tal.
11. 1 1. Förfarande enligt något av kraven 2-9, vid vilket steget att fastställa verkställes vid mottagande av en begäran om ett tredje samtal som kräver allokering av utrust- ning som stödjer en kommunikationstjänstkonfiguration som ej stöds av den andra uppsättningen utrustning (202,206) men som stöds av den första uppsättningen ut- rustning (201,205) och förfarandet innefattar vidare ett steg att allokera den första uppsättningen utrustning (201,205) att betjäna det tredje samtalet efter frigörande från det' första samtalet.
12. Förfarande enligt krav 2-9, vid vilket förfarandet innefattar ett steg att övervaka tillgänglig utrustning som stödjer olika kommunikationstjänstkonfigurationer och varvid steget att fastställa verkställes vid detektering att, för åtminstone en kommu- nikationstj änstkonfiguration ingående i den åtminstone en kommunikationstjänst- konfiguration som ej stöds av den andra uppsättningen utrustning (202,206), det inte finns någon tillgänglig utrustning.
13. Förfarande enligt något av kraven 1-12, vid vilket nämnda fastställande inklude- rar fastställande att det är önskvärt att betjäna en aktuell kommunikationstj änstkon- figuration för det första samtalet med utnyttjande av den andra uppsättningen utrust- ning (202,206) istället för den första uppsättningen utrustning (201 ,205) fastän den första uppsättningen utrustning (201,205) är kapabel att hantera det första samtalets aktuella kommunikationstj änstkonfiguration. 10 15 20 25 517 041 : - | ø e. 25
14. Förfarande enligt något av kraven 1-9, vid vilket fastställandet verkställes vid ändring av kommunikationstjänstkonfiguration för det första samtalet till en ny kommunikationstj änstkonfiguration och nämnda fastställande innefattar att fastställa att det är önskvärt att betjäna den nya kommunikationstjänstkonfigurationen hos det första samtalet med utnyttjande av den andra uppsättningen utrustning (202,206) istället för den första uppsättningen utrustning (201 ,205) fastän den första uppsätt- ningen utrustning (20l,205) är kapabel att hantera det första samtalets nya kommu- nikationstj änstkonfiguration.
15. Förfarande enligt krav 14, vid vilket nämnda fastställande verkställes vid änd- ring av det första samtalets kommunikationstjänstkonfiguration från en kommuni- kationstj änstkonfiguration som ej stöds av den andra uppsättningen utrustning (202,206) till en kommunikationstjänstkonfiguration som stöds av den andra upp- sättningen utrustning (202,206).
16. Styranordning (MSC 1) för att hantera resurser i ett radiokommunikationsnät (101) varvid radiokommunikationsnätet (101) innefattar en första uppsättning ut- rustning (20l,205) och en andra uppsättning utrustning (202,206) varvid styranord- ningen innefattar: allokeringsorgan (208) för att allokera den första uppsättningen utrustning (20l,205) att betjäna ett första samtal; kännetecknad av att styranordningen vidare innefattar: fastställandeorgan (208) för att, i enlighet med en förutbestämd regel baserad på skillnader i funktionsmöjligheter för den första uppsättningen utrustning (201 ,205) och den andra uppsättningen utrustning (202,206), fastställa att det är önskvärt att betjäna det första samtalet med utnyttjande av den andra uppsättningen utrustning (202,206) istället för den första uppsättningen utrustning (201 ,205) som för närva- rande är allokerad att betjäna samtalet fastän den första uppsättningen utrustning (201 ,205) är kapabel att fortsätta betjäna det första samtalet; 10 15 20 25 n . n | nu 517 041 26 utrustningsreallokeringsorgan (208) för att verkställa utrustningsreallokering varvid den andra uppsättningen utrustning (202,206) allokeras att betjäna det första samta- let och den första uppsättningen utrustning (20l,205) frigöres från det första samta- let vid nämnda fastställande av fastställningsorganet (208).
17. Styranordning (MSCI) enligt krav 16, vid vilken åtminstone en skillnad i funk- tionsmöjligheter hos den första uppsättningen utrustning (20l,205) och den andra uppsättningen utrustning (202,206) är att den första uppsättningen utrustning (20l,205) stödjer åtminstone en kommunikationstjänstkonfiguration som ej stöds av den andra uppsättningen utrustning (202,206).
18. Styranordning (MSCI) enligt något av kraven 16-17, vid vilken åtminstone en skillnad i funktionsmöjligheter hos den första uppsättningen utrustning (201 ,205) och den andra uppsättningen utrustning (202,206) är att den andra uppsättningen ut- rustning (202,206) kan hantera ett större antal samtidiga samtal med en viss kom- munikationstj änstkonfiguration.
19. Styranordning (MSC 1) enligt något av kraven 16-18, vid vilken utrustningsre- allokeringsorgan (208) är inrättade att verkställa nämnda utrustningsreallokering genom att initiera en hand-off av det första samtalet.
20. Styranordning (MSCI) enligt krav 19, vid vilken det första samtalets hand-off är en hand-off från en första cell (Cl) till en andra cell (C2).
21. Styranordning (MSCI) enligt krav 19, vid vilken det första samtalets hand-off är en cell intem hand-off av det första samtalet i en första cell (Cl).
22. Styranordning (MSCI) enligt något av kraven 16-21, vid vilken den första upp- sättningen utrustning (201 ,205) inkluderar en första typ av transceiver (201) och den 10 .15 20 25 30 51 7 0 4 1 ¿::= gg . g; jf; n ø > o o n» 27 andra uppsättningen utrustning (202,206) innefattar en andra typ av transceiver (202).
23. Styranordning (MSCI) enligt något av kraven 16-22, vid vilken den första upp- sättningen utrustning (201 ,205) inkluderar en första typ av kodomvandlare (205) och den andra uppsättningen utrustning (202,206) innefattar en andra typ av ko- domvandlare (206).
24. Styranordning (MSCI) enligt något av kraven 16-23, vid vilken fastställandeor- ganen (208) är inrättade att verkställa nämnda fastställande vid frigörande av den andra uppsättningen utrustning (202,206) från ett andra samtal.
25. Styranordning (MSCI) enligt något av kraven 17-23, vid vilken fastställandeor- ganen (208) är inrättade att verkställa nämnda fastställande när radiokommunika- tionsnåtet mottar en begäran om ett tredje samtal som kräver allokering av utrust- ning som stödjer en kommunikationstjänstkonñguration som ej stöds av den andra uppsättningen utrustning (202,206) men som stöds av den första uppsättningen ut- rustning (20I,205) och varvid allokeringsorganen (208) är inrättade att allokera den första uppsättningen utrustning (201,205) att betjäna det tredje samtalet efter det att den har frigjorts från det första samtalet.
26. Styranordning (MSCI) enligt något av kraven 17-23, vid vilken fastställandeor- ganen (208) är inrättade att övervaka tillgänglig utrustning som stödjer olika kom- munikationstj änstkonfigurationer och varvid nämnda fastställande verkställes vid detektering att, för åtminstone en kommunikationstj änstkonfiguration som ingår i den åtminstone en kommunikationstjänstkonfiguration som ej stöds av den andra uppsättningen utrustning (202,206), det inte finns någon tillgänglig utrustning.
27. Styranordning (MSCI) enligt något av kraven 16-26, vid vilken nämnda fast- ställande inkluderar fastställande att det är önskvärt att betjäna en aktuell kommuni- 10 15 20 5 1 7 04 1 28 kationstjänstkonñguration för det första samtalet med utnyttjande av den andra upp- sättningen utrustning (202 ,206) istället för den första uppsättningen utrustning (201 ,205) fastän den första uppsättningen utrustning (20l,205) är kapabel att hante- ra det första samtalets aktuella kommunikationstj änstkonfiguration.
28. Styranordning (MSC1) enligt något av kraven 16-23, vid vilken fastställandeor- ganen (208) är inrättade att verkställa nämnda fastställande vid ändring av kommu- nikationstj änstkonfiguration hos det första samtalet till en ny kommunikationstjänst- konfiguration och att nämnda fastställande inkluderar fastställande att det är önsk- värt att betjäna den nya kommunikationstj änstkonfigurationen för det första samtalet utnyttjande den andra uppsättningen utrustning (202,206) istället för den första upp- sättningen utrustning (20l,205) fastän den första uppsättningen utrustning (20l,205) är kapabel att hantera den nya kommunikationstjänstkonfigurationen hos det första samtalet.
29. Styranordning (MSC 1) enligt krav 28, vid vilken fastställandeorganen (208) är inrättade att verkställa nämnda fastställande vid ändring av kommunikationstjänst- konfiguration hos det första samtalet från en kommunikationstjänstkonfiguration som ej stöds av den andra uppsättningen utrustning (202,206) till en kommunika- tionstjänstkonñguration som stöds av den andra uppsättningen utrustning (202,206).
30. Radiokommunikationsnät (101) innefattande en styranordning enligt något av kraven 16-29. o o | ; n en
Priority Applications (5)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
SE9904654A SE517041C2 (sv) | 1999-12-16 | 1999-12-16 | Radiokommunikationsnät samt förfarande och styranordning i nätet |
AU13219/01A AU1321901A (en) | 1999-12-16 | 2000-11-01 | A method and a control apparatus for managing resources in radio communicationnetwork |
PCT/SE2000/002135 WO2001045447A1 (en) | 1999-12-16 | 2000-11-01 | A method and a control apparatus for managing resources in a radio communication network |
EP00975123A EP1234470A1 (en) | 1999-12-16 | 2000-11-01 | A method and a control apparatus for managing resources in a radio communication network |
US09/736,320 US20010004596A1 (en) | 1999-12-16 | 2000-12-15 | Radio communication network and a method and control apparatus in the network |
Applications Claiming Priority (1)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
SE9904654A SE517041C2 (sv) | 1999-12-16 | 1999-12-16 | Radiokommunikationsnät samt förfarande och styranordning i nätet |
Publications (3)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
SE9904654D0 SE9904654D0 (sv) | 1999-12-16 |
SE9904654L SE9904654L (sv) | 2001-06-17 |
SE517041C2 true SE517041C2 (sv) | 2002-04-09 |
Family
ID=20418190
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
SE9904654A SE517041C2 (sv) | 1999-12-16 | 1999-12-16 | Radiokommunikationsnät samt förfarande och styranordning i nätet |
Country Status (5)
Country | Link |
---|---|
US (1) | US20010004596A1 (sv) |
EP (1) | EP1234470A1 (sv) |
AU (1) | AU1321901A (sv) |
SE (1) | SE517041C2 (sv) |
WO (1) | WO2001045447A1 (sv) |
Families Citing this family (4)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
US7139578B2 (en) * | 2002-03-22 | 2006-11-21 | Lucent Technologies Inc. | Method for managing wireless assets in a coverage area |
US20050185630A1 (en) * | 2002-11-07 | 2005-08-25 | Nobuhisa Aoki | Mobile communication system |
US7149515B2 (en) * | 2003-10-17 | 2006-12-12 | Motorola, Inc. | Vocoder selection method |
US8036665B2 (en) * | 2004-10-28 | 2011-10-11 | At&T Mobility Ii Llc | Wireless mobile station call handoff |
Family Cites Families (8)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
US6275543B1 (en) * | 1996-10-11 | 2001-08-14 | Arraycomm, Inc. | Method for reference signal generation in the presence of frequency offsets in a communications station with spatial processing |
US5940763A (en) * | 1997-04-23 | 1999-08-17 | Ericsson, Inc. | Enhanced preemption within a mobile telecommunications network |
US5883897A (en) * | 1997-04-25 | 1999-03-16 | Motorola, Inc. | Method and apparatus for providing synchronization during transcoder switching in a communication system |
FI108764B (sv) * | 1997-05-28 | 2002-03-15 | Nokia Corp | Styrning av sändar-mottagarenhet i ett cellulärt radiosystem |
US6292664B1 (en) * | 1998-02-06 | 2001-09-18 | Telefon Aktiebolaget Lm Ericsson (Publ) | Channel quality in wireless communications |
DE19848116A1 (de) * | 1998-10-19 | 2000-05-04 | Siemens Ag | Verfahren und Funk-Kommunikationssystem zur Signalisierungssteuerung |
US6608827B1 (en) * | 1999-02-01 | 2003-08-19 | Bellsouth Intellectual Property Corporation | Method for increasing the communication capacity of a cellular telephone system |
US6600914B2 (en) * | 1999-05-24 | 2003-07-29 | Arraycomm, Inc. | System and method for emergency call channel allocation |
-
1999
- 1999-12-16 SE SE9904654A patent/SE517041C2/sv not_active IP Right Cessation
-
2000
- 2000-11-01 EP EP00975123A patent/EP1234470A1/en not_active Withdrawn
- 2000-11-01 AU AU13219/01A patent/AU1321901A/en not_active Abandoned
- 2000-11-01 WO PCT/SE2000/002135 patent/WO2001045447A1/en active Application Filing
- 2000-12-15 US US09/736,320 patent/US20010004596A1/en not_active Abandoned
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
SE9904654L (sv) | 2001-06-17 |
US20010004596A1 (en) | 2001-06-21 |
AU1321901A (en) | 2001-06-25 |
SE9904654D0 (sv) | 1999-12-16 |
EP1234470A1 (en) | 2002-08-28 |
WO2001045447A1 (en) | 2001-06-21 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
US6125276A (en) | Inter-exchange signaling for in-call service change requests | |
CN101816206B (zh) | 针对服务gprs支持节点使用电路交换承载的系统间切换 | |
IL269926B2 (en) | Communication method, source base station, destination base station, network core device and terminal device | |
CN101128053B (zh) | 核心网控制系统间切换的方法、网元及系统 | |
CN101438610A (zh) | 对第一无线移动通信网络和第二无线移动通信网络之间的负荷分配进行优化的方法 | |
JP2002523937A (ja) | セルラー通信システムにおいてネットワークリソースの利用を改善する方法とシステム | |
CN109565848A (zh) | 一种业务建立方法及设备 | |
WO2010108540A1 (en) | Network management system | |
US20220353687A1 (en) | Communication system | |
CN109644350A (zh) | 一种业务通信方法及设备 | |
CN109644476A (zh) | 一种业务建立方法及设备 | |
JP2002530025A (ja) | シグナリング方法 | |
CN112771931B (zh) | 管理电信网络中的网络业务的方法和管理网络业务的电信网络 | |
SE517041C2 (sv) | Radiokommunikationsnät samt förfarande och styranordning i nätet | |
EP2211482B1 (en) | A method for negotiating codec between a wireless network and a core network in a mobile | |
CA2657021C (en) | User network and method for using multiple access systems to connect to remote communications network(s) | |
US7039416B2 (en) | Method and apparatus for adapting a number of bearers to a service | |
EP1998587B1 (en) | METHOD FOR COMPRESSING AND SETTING UP WIRELESS ACCESS BEARER AND METHOD FOR TRANSFERRING Iu RAB SETTING | |
US20050079864A1 (en) | Cellular radio telecommunication systems | |
US10057826B2 (en) | Method of controlling a communication control entity | |
KR100310323B1 (ko) | 차세대이동통신망에서의긴급호처리방법 | |
Lim | Performance Analysis for Base Station Controller in Mobile Communication Networks | |
WO2024094515A1 (en) | Fallback conditional handover configuration with single connectivity | |
KR100303313B1 (ko) | 이동 교환국없이 이동 단말기간 호를 설정하는 방법 | |
WO2007095774A1 (fr) | Procédé de transfert continu de combiné équipé d'un émetteur-récepteur et procédé d'attribution de ressources |
Legal Events
Date | Code | Title | Description |
---|---|---|---|
NUG | Patent has lapsed |