SE513794C2 - Silanordning med roterande silskiva - Google Patents

Silanordning med roterande silskiva

Info

Publication number
SE513794C2
SE513794C2 SE9900771A SE9900771A SE513794C2 SE 513794 C2 SE513794 C2 SE 513794C2 SE 9900771 A SE9900771 A SE 9900771A SE 9900771 A SE9900771 A SE 9900771A SE 513794 C2 SE513794 C2 SE 513794C2
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
screen
disk
chamber
pulse
disc
Prior art date
Application number
SE9900771A
Other languages
English (en)
Other versions
SE9900771D0 (sv
SE9900771L (sv
Inventor
Boerje Fredriksson
Markus Johnsson
Leif Oedmark
Original Assignee
Valmet Fibertech Ab
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Valmet Fibertech Ab filed Critical Valmet Fibertech Ab
Priority to SE9900771A priority Critical patent/SE513794C2/sv
Publication of SE9900771D0 publication Critical patent/SE9900771D0/sv
Priority to AU36868/00A priority patent/AU3686800A/en
Priority to PCT/SE2000/000405 priority patent/WO2000052260A1/en
Publication of SE9900771L publication Critical patent/SE9900771L/sv
Publication of SE513794C2 publication Critical patent/SE513794C2/sv

Links

Classifications

    • DTEXTILES; PAPER
    • D21PAPER-MAKING; PRODUCTION OF CELLULOSE
    • D21DTREATMENT OF THE MATERIALS BEFORE PASSING TO THE PAPER-MAKING MACHINE
    • D21D5/00Purification of the pulp suspension by mechanical means; Apparatus therefor
    • D21D5/02Straining or screening the pulp
    • D21D5/04Flat screens
    • D21D5/046Rotary screens

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Paper (AREA)
  • Separation Of Solids By Using Liquids Or Pneumatic Power (AREA)

Description

513 794 2 rejektmängden öka deponikostnaden för rejektet, vilket i vissa länder kan vara betydande. Exempelvis år det inte ovanligt att deponikostnaden för en viss mängd rejekt är lika hög som kostnaden för motsvarande producerad mängd returpap- per. Således kan det vara av mycket stor ekonomisk betydelse att användbara fibrer separeras från föroreningarna innan dessa avlägsnas från silsystemet.
Ett ytterligare ändamål är återvinning av fibrer ur process- vätska som cirkulerar i system för framställning av massa och papper. I detta fall separerar silanordningen processvätskan så att nämnda första fraktion, som passerar silorganet, inne- håller vätska väsentligen fri från fibrer, dvs vanligen vatten, medan nämnda andra fraktion innehåller kvarhållna fibrer som återvinns.
En känd silanordning av det aktuella slaget har ett silorgan i form av en stationär cylindrisk silkorg, mot vilken vätskeblandningen som ska separeras tillförs under ett rela- tivt högt tryck, och en pulsgenererande anordning i form av en roterande impeller, som medelst vingliknande element sveper längs silkorgens injektsida för att generera sugpulser i silkorgens silpassager, så att dessa hålls öppna. För att nämnda sugpulser ska kunna genereras hålls en kammare som omger silkorgens motsatta sida ständigt fylld med den frak- tion av vätskeblandningen som har passerat genom silkorgen, med hjälp av ett motryck som upprätthålls i nämnda kammare.
Denna kända silanordning har en mycket hög kapacitet men är relativ dyr och har en relativt dålig separeringseffektivi- tet. Dessutom är den olämplig för separering av vätskebland- ningar innehållande hårda nötande partiklar, som sliter på silkorgen, i synnerhet om vätskeblandningen tillförs in i silkorgen. Av bland anna: dessa skal ar den olämplig att utnyttja som ett slutsteg i ett grov - eller finsilsystem för rening av massasuspensioner. Traditionellt har därför enklare, relativt små och billiga silanordningar ofta med låg kapacitet och dålig separeringseffektivitet, på grund av relativt stora silhål, t ex vibrationssilar, använts som 513 794 3 sådana slutsteg. Ändamålet med föreliggande uppfinning är att tillhandahålla en enkel prisbillig silanordning, som är lämplig för separe- ring av vätskeblandningar innehållande hårda nötande partik- lar.
Ett ytterligare ändamål med uppfinningen är att tillhandahål- la en enkel prisbillig silanordning, som har bättre separe- ringseffektivitet än de ovan beskrivna kända silanordningarna och som därför år lämplig att till relativt låg kostnad an- vända som slutsteg i både fin - och grovsilningssystem för separering av förorenade fibersuspensioner. Ännu ett ändamål med föreliggande uppfinning är att till- handahålla en enkel prisbillig silanordning, som är lämplig för återvinning av fibrer ur processvätska för massa och pappersframställning.
Dessa ändamål uppnås medelst en silanordning av det inled- ningsvis beskrivna slaget, som enligt en primär generell aspekt av uppfinningen kännetecknas av att silorganet inne- fattar en cirkulär roterbar silskiva, som är roterbar omkring sitt centrum av drivorganet, och att den pulsgenererande an- ordningen innefattar ett pulsgenererande organ för generering av tryckpulser mot silskivan vid dess nedströmssida, när sil- skivan roteras av drivorganet. Eftersom nämnda tryckpulser verkar mot silskivan vid dess nedströmssida behöver något mottryck ej upprätthållas i den första fraktionen som bildas på nämnda nedströmssida. Således kan vätskeblandningen till- föras silanordningen enligt uppfinningen under ett relativt lågt tryck, vilket medför den fördelen att silanordningen ej behöver konstrueras som ett tryckkärl för att tåla höga tryck, utan kan ges en enkel och billig utformning.
Företràdesvis är det pulsgenererande organet stationärt och innefattar minst ett långsträckt pulselement, som sträcker sig längs silskivan på avstånd från denna mot silskivans 513 794 4 radiellt yttre omkrets. För att åstadkomma jämn belastning av silskivan innefattar det pulsgenererande organet lämpligen minst två pulselement som är symmetriskt fördelade i sil- skivans omkretsriktning. (Alternativt kan det pulsgenererande organet, stationärt eller rörligt, innefatta ett antal mun- stycken för kontinuerlig eller intermittent sprutning av gas eller vätska mot silskivan.) Varje pulselement kan ha ett ytparti som vetter mot och bildar en anfallsvinkel med silskivan, sett i silskivans omkretsriktning, och kan ha en propellerbladliknande form, så att nämnda anfallsvinkel successivt ökar längs pulselementet i riktning radiellt inåt relativt silskivan. Härigenom kan silskivans minskande hastighet relativt pulselementet längs silskivan sett i riktning radiellt inåt kompenseras, så att pulsernas påverkan på silskivan blir effektiv oavsett på vilken radie av silskivan som pulserna verkar. Alternativt kan nämnda kompensation skapas genom att avståndet mellan varje pulselement och silskivan minskar längs pulselementet i riktning radiellt inåt relativt silskivan.
Med fördel är silskivan försedd med minst ett långsträckt turbulenselement, som sträcker sig längs silskivan mot sil- skivans radiellt yttre omkrets och som skjuter ut i kammaren för generering av turbulens i vätskeblandningen i kammaren under rotation av silskivan, varigenom partikelblockering av silskivans silhål motverkas. För kompensering av den minskan- de relativa hastigheten mellan turbulenselementet och vätske- blandningen sett i riktning radiellt inåt relativt silskivan har turbulenselementet lämpligen en axiell utsträckning re- lativt silskivan som ökar längs turbulenselementet i riktning radiellt inåt relativt silskivan. Företrädesvis sträcker sig turbulenselementet snett mot silskivans radie, så att, sett i silskivans rotationsriktning, turbulenselementet uppvisar en radiellt yttre ände som befinner sig framför en radiellt inre ände hos turbulenselementet. Härigenom motverkas att tur- bulenselementet verkar som en impeller hos en centrifugal- pump. 513 794 5 Silskivan är lämpligen försedd med minst ett làngsträckt medbringarelement, som sträcker sig längs silskivan mot silskivans radiellt yttre omkrets och som skjuter ut fràn silskivan vid dess nedströmssida för medbringning av den bildade första fraktionen under rotation av silskivan. Häri- genom undviks att den första fraktionen bildar ett stilla- stående vätskeskikt mellan silskivan och pulselementen, vilket speciellt kan inträffa om den första fraktionen inne- häller nàtverksbildande fibrer. Säledes säkerställer med- bringarelementen att de stationära pulselementen genererar de avsedda tryckpulserna mot silskivan.
Silskivan är företrädesvis försedd med en yttre omkretsring som bildar en ringformig tätningsyta, vilken sträcker sig mitt emot en ringformig tätningsyta hos huset, sä att en ringformig axiell tätningsspalt avgränsas mellan omkretsring- ens och husets tätningsytor. Vidare är huset försett med vätskekanaler, vilka mynnar i nämnda tätningsspalt, för tillförsel av spädvätska till denna för smörjning mellan nämnda tätningsytor, när silskivan roteras, och för tillför- sel av spädvätska till kammaren. Om den andra fraktionen, som bildas i kammaren, innehåller föroreningar tvättas dessa av spädvätskan som tillförs kammaren, sà att partiklar, t ex fibrer, som skulle ha följt den första fraktionen friläggs och kan passera genom silskivan. Detta medför ett förbättrat fiberutbyte vid separering av fibersuspensioner. Ändamålet med uppfinningen uppnäs även med en silanordning enligt det inledningsvis beskrivna slaget, som enligt en sekundär generell aspekt av uppfinningen kännetecknas av att huset bildar en andra öppning till kammaren, att silorganet innefattar en första cirkulär silskiva, som täcker den första öppningen, och en andra cirkulär silskiva, som täcker den andra öppningen, att den första respektive den andra sil- skivan är roterbar omkring sitt centrum av drivorganet, och att den pulsgenererande anordningen innefattar ett första respektive ett andra pulsgenererande organ för generering av 513 794 6 tryckpulser mot den första respektive den andra silskivan vid dennas nedströmssida, när silskivorna roteras av drivorganet.
Härigenom kan diametern hos den första respektive den andra silskivan minskas i jämförelse med diametern hos den enda silskivan hos silanordningen som beskrevs i det föregående enligt den primära aspekten av uppfinningen, vilket ger den fördelen att belastningen på varje silskiva reduceras. Dess- utom erhålls den fördelen att om någon av de två silskivorna skulle sättas igen under drift skulle silanordningen ändå fungera, visserligen med reducerad kapacitet, med hjälp av den återstående silskivan.
Enligt en föredragen utföringsform av uppfinningen är de första och andra öppningarna belägna mitt emot varandra, och är de första och andra silskivorna koaxiellt förbundna med varandra medelst en gemensam centrumaxel. Härigenom erhålls den fördelen att de laster på de två silskivorna som skapas av differenstrycken över dessa ej behöver belasta något axiallager för varje silskiva utan nämnda laster upptas av centrumaxeln.
Det första respektive det andra pulsgenererande organet kan utformas på motsvarande sätt som det ovan beskrivna puls- genererande organet hos silanordningen enligt den första aspekten av uppfinningen. Vidare kan den första respektive den andra silskivan förses med minst ett turbulenselement respektive minst ett medbringarelement av det slag och på det sätt som beskrevs ovan i samband med silanordningen enligt den första aspekten av uppfinningen.
Företràdesvis är den första respektive den andra silskivan försedd med en första respektive en andra yttre omkretsring som bildar en första respektive en andra ringformig tätnings- yta, vilken strâcker sig mitt emot en första respektive en andra ringformig tätningsyta hos huset, så att en första respektive en andra ringformig axiell tätningsspalt avgränsas mellan omkretsringens första respektive andra tätningsyta och husets första respektive andra tâtningsyta. Vidare är huset 513 794 7 försett med vätskekanaler, vilka mynnar i den första respek- tive den andra tätningsspalten, för tillförsel av spädvätska till denna för smörjning mellan nämnda tätningsytor, när silskivorna roteras, och för tillförsel av spädvätska till kammaren.
Uppfinningen avser även en cirkulär ringformig silskiva för användning i en silanordning enligt den första respektive den andra aspekten av uppfinningen, innefattande ett flertal silsegment anordnade i serie omkring silskivans centrum, och ekrar som förbinder silsegmenten med varandra, varvid varje eker har en radiellt yttre ände och en radiellt inre ände.
Silskivan kännetecknas av att varje eker sträcker sig snett mot silskivans radie, sä att, sett i silskivans rotations- riktning, ekerns yttre ände befinner sig framför den inre änden hos ekern.
Enligt en utföringsform av silskivan enligt uppfinningen är mins en eker sä dimensionerad att den väsentligt skjuter ut axiellt från silsegmenten vid den sida av silskivan, upp- strömssidan, som är avsedd för mottagning av en vätskebland- ning som ska separeras, varigenom ekern genererar turbulens i vätskeblandning som befinner sig intill silskivan under rota- tion av denna.
Enligt en annan utföringsform av silskivan enligt uppfin- ningen är minst en eker sä dimensionerad att den väsentligt skjuter ut axiellt fràn silsegmenten vid den sida av silski- van som är avsedd att utgöra silskivans nedströmssida, vari- genom ekern ger en vätskemedbringande verkan under rotation av silskivan.
Uppfinningen beskrivs närmare i det följande med hänvisning till de bifogade ritningarna, pà vilka figur 1 schematiskt visar en silanordning enligt en utföringsform av uppfinningen, figur 2 visar en silskiva för silanordningen enligt figur 1, 513 794 8 figur 3 visar en detalj av silskivan enligt figur 2 figur 4 schematiskt visar en tätningsanordning hos silanord- ningen enligt figur 1, och figur 5 schematiskt visar en annan utföringsform av sil- anordningen enligt uppfinningen.
I figurerna har komponenter med motsvarande funktion försetts med samma hânvisningsbeteckningar.
Figur 1 visar en silanordning 2 enligt en utföringsform av uppfinningen, som innefattar ett hus 4, som har en husunder- del 6, som bildar en cylindrisk kammare 8 och en cirkulär horisontell öppning 10 till denna, och en husöverdel 12, som är ansluten till husunderdelen 6 via en led 14. Husöverdelen 12 bildar en ringformig kammare 16, som kommunicerar med den cylindriska kammaren 8 via öppningen 10 och som fritt kommunicerar med omgivningen via en utloppsöppning 18. En cirkulär horisontell silskiva 20 täcker öppningen 10 och är roterbar omkring sitt centrum medelst ett drivorgan i form av en elmotor 22, som är fastsatt pà husöverdelen 12.
Det finns ett inloppsorgan 24 pà husunderdelen 6 för tillför- sel av en vätskeblandning som ska separeras väsentligen tangentiellt in i kammaren 8, sà att en första fraktion av vàtskeblandningen passerar genom silskivan 20 in i kammaren 16 och töms genom utloppsöppningen 18, medan en andra frak- tion av vàtskeblandningen bildas i kammaren 8. Ett utlopps- organ 26 pä husunderdelen 6 kan vara inrättat att antingen kontinuerligt eller intermittent, vilket föredras, tömma den bildade andra fraktionen fràn kammaren 8.
Silskivan 20 innefattar ett flertal silhàlsförsedda silseg- ment 28, här àtta silsegment 28, anordnade i serie omkring silskivans 28 centrum, och ekrar 30a och 30b som förbinder angränsande silsegment 28 se figur 2. Varje eker 30a,30b sträcker sig snett mot silskivans 28 radie, så att, sett i silskivans 28 rotationsriktning markerad med en pil i figur 2, ekerns 30a,30b radiellt yttre ände 32 befinner sig framför 513 794 9 ekerns 30a,30b radiellt inre ände 34. Alternativt kan ekrarna 30a,30b sträcka sig radiellt.
Varannan eker 30a bildar ett långsträckt turbulenselement 36, se figur 3, som skjuter ut i kammaren 8 för generering av turbulens i vätskeblandningen under rotation av silskivan 20.
Varje turbulenselement 32 har en axiell utsträckning relativt silskivan 20 som ökar längs turbulenselementet 32 i riktning radiellt inåt relativt silskivan 20. De övriga ekrarna 30b bildar làngsträckta medbringarelement 38, som skjuter ut i kammaren 16 för medbringning av den bildade första fraktionen under rotation av silskivan 20. Alternativt kan varje eker 30a,30b bilda ett tubulenselement 32 och ett medbringarele- ment 38.
Silanordningen 2 är försedd med en pulsgenererande anordning som innefattar ett stationärt pulsgenererande organ 40, som är fastsatt på husöverdelen 12 och som sträcker sig i kamma- ren 16 nära men på avstånd från silskivan 28. Det pulsgene- rerande organet 40 innefattar ett flertal långsträckta puls- element 42, som sträcker sig väsentligen radiellt längs sil- skivan 20 och som är symmetriskt fördelade i silskivans 20 omkretsriktning. Varje pulselement 42 har ett ytparti, som vetter mot och bildar en anfallsvinkel med silskivan 20, sett i silskivans omkretsriktning, och har en propellerbladlikande form, så att anfallsvinkeln successivt ökar längs pulselemen- tet i riktning radiellt inåt relativt silskivan 20. I stället för att ha en propellerbladliknande form kan varje pulsele- ment 42 anordnas så att avståndet mellan pulselementet 42 och silskivan 20 minskar längs pulselementet 42 i riktning ra- diellt inåt relativt silskivan 20.
I figur 4 visas schematiskt hur den roterande silskivan 20 tätas mot husöverdelen 12. Silskivan 20 är försedd med en yttre omkretsring 44 som bildar en ringformig tätningsyta 46, som är parallell med silskivan 20. Husöverdelen 12 innefattar en slitring 46 med en ringformig tätningsyta 48, som sträcker sig mitt emot den ringformiga tätningsytan 46 hos omkrets- 513 794 10 ringen 44, sä att en ringformig axiell tätningsspalt 50 avgränsas mellan tâtningsytorna 46 och 48. I husöverdelen 12 finns vätskekanaler 52, vilka mynnar i tätningsspalten 50 för tillförsel av spädvätska till denna.
Under drift av silanordningen enligt figur 1-4 pumpas en vätskeblandning som ska separeras, t ex en förorenad fiber- suspension, tangentiellt in i den cylindriska kammaren 8 via inloppsorganet 24, vilket medför att eventuellt förekommande tunga föroreningar separerar radiellt utåt i kammaren 8, medan en acceptfraktion av fibersuspensionen väsentligen innehållande fibrer passerar genom silskivan 20, som roteras av elmotorn 22, in i kammaren 16. De roterande turbulens- elementen 36 hos ekrarna 30a genererar turbulens i kammaren 8 i omedelbar närhet av silskivan 20, vilket motverkar nät- verksbildning av fibrer som kan reducera flödet genom silski- van 20. Medbringarelementen 38 roterar med den roterande sil- skivan 20 och ombesörjer att bildad acceptfraktion omedelbart intill silskivan 20 medbringas förbi de stationära tur- bulenselementen 42, så att dessa genererar tryckpulser i acceptfraktionen riktade mot silskivan 20. Tryckpulserna trycker ut eventuella blockerande partiklar frän silskivans 20 silhàl tillbaks in i kammaren 8.
Spàdvätska, som kontinuerligt pumpas in i vätskekanalerna 52, leds till tätningsspalten 50 där spädvätskan bildar en smörjande och tàtande vätskefilm mellan den stationära tät- ningsytan 48 och den rörliga tätningsytan 46 hos omkrets- ringen 44. Frän tätningsspalten 50 trycks spädvätskan av sil- skivans 20 rotation radiellt utàt in i den cylindriska kamma- rens 8 radiellt yttre del där spädvàtskan tvättar ackumu- lerade föroreningar, sä att fibrer frigörs och kan passera genom silskivan 20. Med jämna mellanrum avbryts tillförseln av fibersuspensionen till kammaren 8 och öppnas utloppsorga- net 26 kortvarigt med hjälp av en ej visad ventil, sä att spädvätskan sköljer kammaren 8 ren från ackumulerade förore- ningar, vilka töms via utloppsorganet 26. Alternativt är det även möjligt att kontinuerligt tömma ett relativt litet flöde 513 794 11 innehållande anrikade föroreningar fràn kammaren 8 via utloppsorganet 26.
Figur 5 visar en silanordning 53 enligt en annan utförings- form av uppfinningen, som huvudsakligen skiljer sig från utföringsformen enligt figur 1-4 genom att en ytterligare cirkulär silskiva 54 av samma slag som silskivan 20 är anord- nad. Silskivan 54 täcker en ytterligare öppning 56, som finns mellan kammaren 8 och en ytterligare kammare 58 utformad i husunderdelen 6. Kamaren 58 kommunicerar med omgivningen via en utloppsöppning 60. Silskivan 54 är koaxiellt förbunden med silskivan 20 medelst en gemensam centrumaxel 62, varigenom båda silskivorna 20,54 drivs av elmotorn 22. I kammaren 58 finns även stationära pulselement 64 av samma slag som puls- elementen 42. Husunderdelen 6 är försedd med vâtskekanaler 66 av samma slag som vätskekanalerna 52 för tillförsel av späd- vätska mellan tätningsytor hos husunderdelen 6 och silskivan 54.
Silanordningen 53 fungerar på samma sätt som den ovan be- skrivna silanordningen 2 med den skillnaden att även silski- van 54 deltar i separereringen av den inkommande vätskebland- ningen.

Claims (16)

513 794 12 Patentkrav
1. Silanordning (2) för separering av en vâtskeblandning, innefattande ett hus (4), som bildar en kammare (8) och en öppning (10) till denna, ett silorgan (20), som täcker nämnda öppning och som har silhàl, ett inloppsorgan (24) för till- försel av vâtskeblandningen som ska separeras till kammaren, varvid under drift en första fraktion av den inkommande vâtskeblandningen passerar silorganet, medan en andra frak- tion av vâtskeblandningen bildas i kammaren, en pulsgenere- rande anordning (40) för generering av pulser som motverkar igensättning av silorganets silhàl, och ett drivorgan (22) för tillhandahållande av relativ förflyttning mellan den pulsgenererande anordningen och silorganet, kännetecknad av att silorganet innefattar en cirkulär silskiva (20), som är roterbar omkring sitt centrum av drivorganet (22), och att den pulsgenererande anordningen innefattar ett pulsgenereran- de organ (40) för generering av tryckpulser mot silskivan vid dess nedströmssida, när silskivan roteras av drivorganet.
2. Silanordning enligt krav 1, kännetecknad av att det puls- genererande organet (40) är stationärt.
3. Silanordning enligt krav 1 eller 2, kånnetecknad av att det pulsgenererande organet (40) innefattar minst ett läng- sträckt pulselement (42), som sträcker sig längs silskivan (20) mot silskivans radiellt yttre omkrets.
4. Silanordning enligt krav 3, kânnetecknad av att det puls- genererande organet (40) innefattar minst två pulselement (42) symmetriskt fördelade i silskivans (20) omkretsriktning.
5. Silanordning enligt krav 3 eller 4, kännetecknad av att varje pulselement (42) har ett ytparti, som vetter mot och bildar en anfallsvinkel med silskivan (20), sett i silskivans omkretsriktning, varvid pulselementet har en 513 794 13 propellerbladliknande form, så att nämnda anfallsvinkel successivt ökar längs pulselementet i riktning radiellt inåt relativt silskivan.
6. Silanordning enligt krav 3 eller 4, kännetecknad av att avståndet mellan varje pulselement (42) och silskivan (20) minskar längs pulselementet i riktning radiellt inåt relativt silskivan.
7. Silanordning enligt något av kraven 1-6, kännetecknad av att silskivan (20) är försedd med minst ett långsträckt turbulenselement (30a), som sträcker sig längs silskivan mot silskivans radiellt yttre omkrets och som skjuter ut i kamma- ren (8) för generering av turbulens i vätskeblandningen i kammaren under rotation av silskivan.
8. Silanordning enligt krav 7, kännetecknad av att turbulens- elementet (30a) har en axiell utsträckning relativt silskivan (20) som ökar längs turbulenselementet i riktning radiellt inåt relativt silskivan.
9. Silanordning enligt krav 7 eller 8, kännetecknad av att turbulenselementet (30a) sträcker sig snett mot silskivans (20) radie, så att, sett i silskivans rotationsriktning, turbulenselementet uppvisar en radiellt yttre ände (32) som befinner sig framför en radiellt inre ände (34) hos turbu- lenselementet.
10. Silanordning enligt något av kraven 1-9, kännetecknad av att silskivan (20) är försedd med minst ett långsträckt med- bringarelement (30b), som sträcker sig längs silskivan mot silskivans radiellt yttre omkrets och som skjuter ut från silskivan vid dess nedströmssida för medbringning av den bildade första fraktionen under rotation av silskivan.
11. Silanordning enligt något av kraven 1-10, kännetecknad av att silskivan (20) är försedd med en yttre omkretsring (44) som bildar en ringformig tätningsyta (46), vilken sträcker 515 794 14 sig mitt emot en ringformig tätningsyta (48) hos huset (4), så att en ringformig axiell tätningsspalt (50) avgränsas mellan omkretsringens och husets tätningsytor, och att huset är försett med vàtskekanaler (52), vilka mynnar i nämnda tätningsspalt, för tillförsel av spädvâtska till denna för smörjning mellan nämnda tâtningsytor, när silskivan roteras, och för tillförsel spädvâtska till kammaren (8).
12. Silanordning för separering av en vätskeblandning, inne- fattande ett hus (4), som bildar en kamare (8) och en första öppning (10) till denna, ett silorgan (20,54), som täcker den första öppningen och som har silhål, ett inloppsorgan (24) för tillförsel av vâtskeblandningen som ska separeras till kammaren, varvid under drift en första fraktion av den in- kommande vâtskeblandningen passerar silorganet, medan en andra fraktion av vâtskeblandningen bildas i kammaren, en pulsgenererande anordning (40,64) för generering av pulser som motverkar igensättning av silorganets silhål, och ett drivorgan (22) för tillhandahållande av relativ förflyttning mellan den pulsgenererande anordningen och silorganet, kânnetecknad av att huset (4) bildar en andra öppning (56) till kammaren (8), att silorganet innefattar en första cirku- lär silskiva (20), som täcker den första öppningen (l0), och en andra cirkulär silskiva (54), som täcker den andra öpp- ningen (56), att den första respektive den andra silskivan är roterbar omkring sitt centrum av drivorganet (22), och att den pulsgenererande anordningen innefattar ett första (40) respektive ett andra pulsgenererande organ (64) för genere- ring av tryckpulser mot den första respektive den andra silskivan, när silskivorna roteras av drivorganet.
13. Silanordning enligt krav 12, kânnetecknad av att de första och andra öppningarna (10,56) är belägna mitt emot varandra, och att de första och andra silskivorna (20,54) är koaxiellt förbundna med varandra medelst en gemensam centrum- axel (62).
14. Cirkulär ringformig silskiva (20) för användning i en 513 794 15 silanordning (2;53) enligt något av kraven 1-13, innefattande ett flertal silsegment (28) anordnade i serie omkring sil- skivans centrum, och ekrar (30a,30b) som förbinder silsegmen- ten med varandra, varvid varje eker har en radiellt yttre ände (32) och en radiellt inre ände (34), kännetecknad av att varje eker (30a,30b) sträcker sig snett mot silskivans (20) radie, sà att, sett i silskivans rotationsriktning, ekerns yttre ände (32) befinner sig framför den inre änden (34) hos ekern.
15. Cirkulär ringformig silskiva enligt krav 14, kännetecknad av att minst en eker (30a) är så dimensionerad att den väsentligt skjuter ut axiellt från silsegmenten (28) vid den sida av silskivan (20) som är avsedd för mottagning av en vätskeblandning som ska separeras, varigenom ekern (30a) genererar turbulens i vätskeblandningen nära silskivan under rotation av denna.
16. Cirkulär ringformig silskiva enligt krav 14 eller 15, kännetecknad av att minst en eker (30b) är sà dimensionerad att den väsentligt skjuter ut axiellt fràn silsegmenten (28) vid den sida av silskivan (20) som är avsedd att utgöra sil- skivans nedströmssida, varigenom ekern (30b) medbringar den bildade första fraktionen under rotation av silskivan.
SE9900771A 1999-03-04 1999-03-04 Silanordning med roterande silskiva SE513794C2 (sv)

Priority Applications (3)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE9900771A SE513794C2 (sv) 1999-03-04 1999-03-04 Silanordning med roterande silskiva
AU36868/00A AU3686800A (en) 1999-03-04 2000-03-01 Screening apparatus
PCT/SE2000/000405 WO2000052260A1 (en) 1999-03-04 2000-03-01 Screening apparatus

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE9900771A SE513794C2 (sv) 1999-03-04 1999-03-04 Silanordning med roterande silskiva

Publications (3)

Publication Number Publication Date
SE9900771D0 SE9900771D0 (sv) 1999-03-04
SE9900771L SE9900771L (sv) 2000-09-05
SE513794C2 true SE513794C2 (sv) 2000-11-06

Family

ID=20414713

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE9900771A SE513794C2 (sv) 1999-03-04 1999-03-04 Silanordning med roterande silskiva

Country Status (3)

Country Link
AU (1) AU3686800A (sv)
SE (1) SE513794C2 (sv)
WO (1) WO2000052260A1 (sv)

Families Citing this family (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE10060822B4 (de) * 2000-12-07 2006-04-27 Voith Paper Patent Gmbh Drucksortierer zum Entfernen von Störstoffen aus einer störstoffhaltigen Papierfasersuspension
WO2004011718A1 (fr) * 2002-07-30 2004-02-05 Finidro - Financiamentos Energéticos Lda. Equipement dote de grilles rotatives pour la pate a papier sans de recours d'un agitateur
SE534497C2 (sv) * 2009-12-21 2011-09-13 Metso Paper Inc Silenhet, silanordning och metod för inspektion/justering av en axiell spalt
FI126446B (sv) * 2015-12-29 2016-12-15 Red Wire Oy Rotorenhet för processning av återvunnet material

Family Cites Families (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE3010952A1 (de) * 1980-03-21 1981-10-08 J.M. Voith Gmbh, 7920 Heidenheim Scheibensortierer zum reinigen von faserstoffsuspensionen
US4543181A (en) * 1982-12-16 1985-09-24 Kamyr, Inc. Medium consistency flat disk pressure screen
SE444962B (sv) * 1985-07-08 1986-05-20 Kamyr Ab Anordning for avskiljning av i en fibermassa forekommande icke onskverda partiklar
SE455204B (sv) * 1987-07-03 1988-06-27 Kamyr Ab Silapparat for att under overtryck overfora cellulosafibrer fran ett suspenderande vetskeflode till ett annat

Also Published As

Publication number Publication date
SE9900771D0 (sv) 1999-03-04
AU3686800A (en) 2000-09-21
SE9900771L (sv) 2000-09-05
WO2000052260A1 (en) 2000-09-08

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US3437204A (en) Screening apparatus
US3933649A (en) Apparatus for purifying and fractionating particle suspensions
SE464473B (sv) Silanordning
US4991720A (en) Apparatus for dividing a suspension of fibrous cellulose pulp
SE458037B (sv) Apparat foer uppdelning av en suspension av fiberhaltig cellulosamassa
KR20000053139A (ko) 인버터블 여과기 장착 원심분리기
SE449950B (sv) En anordning for avskiljande av gas ur en hogkonsistent fibersuspension
US4067800A (en) Screening apparatus
US4161448A (en) Combined separator and pump with dirty phase concentrator
SE513794C2 (sv) Silanordning med roterande silskiva
KR950004725B1 (ko) 섬유 현탁액 분류장치
SE505385C2 (sv) Rotor för en centrifugalseparator
SE501894C2 (sv) Förfarande och anordning för inmixning av fluid i en massasuspension
AU2001274019B2 (en) Centrifuge with a sieve system and method for operating the same
SE507905C2 (sv) Anordning för silning av massasuspensioner
BR9104849A (pt) Aparelho de peneiramento para separar particulas solidas graudas de uma lama suspensa em fluido;escoados de nodulos e aparelho para gerar pulsos hidrodinamicos
US3690571A (en) Apparatus for disintegrating and separating material in fluid suspension
IL40041A (en) A combined pump and centrifugal contamination separator
SE434529B (sv) Silanordning
US3463318A (en) Centrifuging device for separating a mixture into solids and liquid
JP3595544B2 (ja) 紙料分離精選装置
US4045145A (en) Pitot pump with turbulence elimination
US20060000764A1 (en) Pressurized screen for screening a fibrous suspension
EP1070168B1 (en) Pressure screen with scrap separation
JP2002506135A (ja) 繊維懸濁液分離用の2つのスクリーン室を備えるスクリーン装置

Legal Events

Date Code Title Description
NUG Patent has lapsed