SE507639C2 - Anordning, förfarande och användning för att möjliggöra spridning av information samt tele/datasystem för informationsspridning - Google Patents

Anordning, förfarande och användning för att möjliggöra spridning av information samt tele/datasystem för informationsspridning

Info

Publication number
SE507639C2
SE507639C2 SE9701765A SE9701765A SE507639C2 SE 507639 C2 SE507639 C2 SE 507639C2 SE 9701765 A SE9701765 A SE 9701765A SE 9701765 A SE9701765 A SE 9701765A SE 507639 C2 SE507639 C2 SE 507639C2
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
information
equipment
computer
user
terminal equipment
Prior art date
Application number
SE9701765A
Other languages
English (en)
Other versions
SE9701765L (sv
SE9701765D0 (sv
Inventor
Per Brugge
Elisabeth Ohlen
Lars Jacobsson
Original Assignee
Telia Ab
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Telia Ab filed Critical Telia Ab
Priority to SE9701765A priority Critical patent/SE507639C2/sv
Publication of SE9701765D0 publication Critical patent/SE9701765D0/sv
Publication of SE9701765L publication Critical patent/SE9701765L/sv
Publication of SE507639C2 publication Critical patent/SE507639C2/sv

Links

Classifications

    • GPHYSICS
    • G06COMPUTING; CALCULATING OR COUNTING
    • G06FELECTRIC DIGITAL DATA PROCESSING
    • G06F16/00Information retrieval; Database structures therefor; File system structures therefor
    • G06F16/40Information retrieval; Database structures therefor; File system structures therefor of multimedia data, e.g. slideshows comprising image and additional audio data
    • GPHYSICS
    • G06COMPUTING; CALCULATING OR COUNTING
    • G06FELECTRIC DIGITAL DATA PROCESSING
    • G06F16/00Information retrieval; Database structures therefor; File system structures therefor
    • G06F17/30
    • G06F17/30017
    • G06F17/60
    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04NPICTORIAL COMMUNICATION, e.g. TELEVISION
    • H04N7/00Television systems
    • H04N7/18Closed-circuit television [CCTV] systems, i.e. systems in which the video signal is not broadcast
    • H04N7/181Closed-circuit television [CCTV] systems, i.e. systems in which the video signal is not broadcast for receiving images from a plurality of remote sources

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Theoretical Computer Science (AREA)
  • Multimedia (AREA)
  • Signal Processing (AREA)
  • Data Mining & Analysis (AREA)
  • Databases & Information Systems (AREA)
  • Physics & Mathematics (AREA)
  • General Engineering & Computer Science (AREA)
  • General Physics & Mathematics (AREA)
  • Two-Way Televisions, Distribution Of Moving Picture Or The Like (AREA)
  • Information Transfer Between Computers (AREA)

Description

lO 15 20 25 30 507 639 2 Distributionen och systemet kan därvid avse olika typer av tidningar, nyhetsblad, OH-bilder mm. Det är även känt att för den interna kommunikationen använda sig av E-mailsystem och videokonferenser. Det förekommer därvid en stor mängd olika typer av E-mailssystem som arbetar mer eller mindre väl.
Det är även förut känt med multimediaförbindelser som arbetar med CD-ROM för visning i persondatorer.
Bredbandstekniken i sig har öppnat möjligheter för bildöverföring i och till hemmet. Avancerade idéer och lösningar finns således för hemmakonsumenten att kunna välja kameravinklar fràn "live" sändningar i TV, spela spel, köpa fràn varuhusen med telefonen kopplad till TV-apparaten, osv.
Det föreligger även E-mailsystem som utnyttjas i global informationsspridning. Det är även känt med cyperspacesystem som riktar sig till dagens yngre generation. Även system som bygger pà informationsspridning i informationskanaler i form av Internet är förut kända. TV-redaktioner existerar där man med informationsteknikens hjälp har initierat uppstartning av produktion av nyhetsprogram.
REDOGÖRELSE FÖR UPPFINNINGEN TEKNISKT PROBLEM Det föreligger behov av att fä ett gemensamt synsätt pä effektiva informationsspridningsutrustningar i företag mellan användare inom företaget och eventuellt med företagets kunder. Företagen mäste snabbt få en helt ny syn pä sättet att hantera sina interna kommunikationer. En viktig orsak till detta är att en modern användargrupp, cyberspacegenerationen, fär tillträde till marknaden och befolkar smà och stora företag och därvid för med sig nytt tänkande i informationshanteringen. Det föreligger behov av att kunna etablera informationsspridningssystem som tillgodoser den nya generationens krav och kunnandet som 10 15 20 25 30 3 507 639 finns hos den nya generationen. Det är väsentligt att de ålderdomliga kommunikationsmönstren bryts inom företagen och att förståelse skapas för de nya kraven som växer fram.
Uppfinningen avser att lösa bl a detta problem och föreslå ett informationsspridningssystem som baseras på ett helt nytt tänkande.
Det nya informationsspridningssystemet skall kunna bytas till och fungera i befintliga datorutrustningar och kommunikationsförbindelser inom de olika företagen.
Företagens kunder skall kunna involveras i systemet helt eller delvis. Ledare och medarbetare skall kunna få effektiv del av det nya systemet och effektivt kunna arbeta i detsamma. Uppfinningen avser att lösa även detta problem.
Det föreligger även behov av att kunna framskapa nya principer och konstruktiva uppbyggnader som möjliggör försäljningsmöjlighet för det skapande företaget eller den skapande funktionen. Genom systemet skall således ledare och medarbetare rent generellt kunna uppdateras på ett effektivt och förhållandevis enkelt sätt. Specifika funktioner för exempelvis försäljningschefer, montörer och utbildare, med flera skall kunna utvecklas och ständigt uppdateras så att berörda användare förblir kunniga och har tillgång till fö- retagets samlade kunskaper och informationer. Uppfinningen avser att lösa även detta problem.
Ovanstående krav skall kunna möjliggöras oavsett var användarna befinner sig. Användarna skall således hemifrån, från arbetsplatsen eller på befintligt ställe vid tjänste- resa, etc när som helst kunna erhålla tillgång till företagets nyheter och företagsinformation, utbildningar, etc. Detta skall kunna ske trots att utbudet och bruset är framträdande starkt i informationssamhället och att det föreligger stora svårigheter att få ut den information som skall ut vid aktuellt tillfälle till utvalda personer inom l0 l5 20 25 30 507 659 4 ett företag. Utvecklingen i informationsflödet är dessutom sà snabbt att det rent generellt föreligger svårigheter att hinna med. Även dessa problem, som traditionella kommunikationskanaler inte klarar av, skall kunna lösas genom föreliggande uppfinning.
Genom uppfinningen blir det möjligt att erhàlla ett informationssystem som tillfredsställer ett mycket stort kommunikationsbehov utöver vad som effektueras av den konventionella fasta och mobila telefonin. Det föreligger således ett behov av att kunna föresla ett multimedialt meddelandekommunikationssystem, som möjliggör sökande av och mottagande av information, samt banar vägen för moderna konferensformer som utnyttjar bildkommunikation som samtidigt kan vara understödd av information fràn olika informationskällor som fälls in i bilden. Uppfinningen löser även detta problem.
Det nya systemet (Picture-mail-systemet) skiljer sig fràn konventionella IT-system genom att det fokuserar pà den enskilda människans utveckling och motivation i en starkt föränderlig verksamhet. Det nya systemet medverkar ocksa till nya arbetsformer, stödjer geografiskt spridda process- projektinriktade verksamhetsformer samt ökar mobilitet och flexibla arbetstider.
Det nya systemet kan sàledes bortse fràn betungande databehandling med stor maskinell produktion ex.vis hantering av fakturor m.m. till kunder, ekonomidata, driftdata och skötsel av nät och stödsystem i ett företags produktion och försäljning. Likasà avser inte det nya systemet den personliga databehandlingen där standard- och specialprogram används för ordbehandling, kalkyl, databaser och bildframställning m.m. Dessa funktioner är avsedda att skötas och utvecklas i andra system. Det nya systemet skall dock i olika utvecklingsfaser kunna samordnas med dessa 10 15 20 25 30 507 639 befintliga tunga system. Även på sikt bör det nya systemet kunna integreras och samordnas i de undantagna systemen.
LösNINGEN Det som huvudsakligen kan anses vara kännetecknande för det nya Picture-mailsystemet är att det innefattar en eller flera informationsbanker som bildar ett gemensamt informa- tionsbankssystem och att de till de inledningsvis nämnda rörliga bilderna hänförbara informationsdelarna, är integrerade i det gemensamma informationsbankssystemet.
Ytterligare särdrag är att systemet kommer att kommunikationsförbindelsen eller kommunika- tionsförbindelserna, eller datorutrustningarna är anordnade att hantera högkvalitativ delinformation för de rörliga bilderna så att respektive användare genom interaktiv samverkan med och mellan sig tillhörande datorutrustning och det gemensamma informationsbankssystemet erhåller tillgång till och eventuellt har förmåga att initiera de högkvalita- tiva rörliga bilderna på sin i datautrustningen ingående dataskärm eller motsvarande bildskärm.
I vidareutveckling av uppfinningstanken föreslås att det gemensamma informationsbankssystemet skall ha informationerna målgruppsanpassade och indelade i moduler som möjliggör att respektive användare har möjlighet att erhålla den av användaren behövliga och/eller tilldelade informationen. Respektive modul skall kunna vara förändringsbar till sitt innehåll, och i en utföringsform skall en första modul kunna ha en fördjupning eller bredd som överstiger en andra moduls fördjupning eller bredd.
Respektive användare är tilldelad ett eller flera lokalplaceringsställen, varmed här menas hemmaplats. en arbetsplats, tjänsteställesplats, etc.
Det gemensamma informationsbankssystemet är anpassat till ett aktuellt företag, en avdelning inom ett företag, osv. I 10 l5 20 25 30 507 639 6 en alternativ utföringsform skall flera företag kunna dela på eller samverka i ett och samma informationsbankssystem.
Således utbildas ett stort E-postsystem och/eller videokonferenssystem med förmåga att hantera och förmedla de rörliga bilderna av nämnda höga kvalitet. Företaget eller motsvarande kunder skall kunna vara tilldelningsbara tillträde helt eller delvis till det gemensamma informationsbankssystemet_ Det senare ingår således i en multimedial meddelandekommunikation där sökande och mottagande av informationer är framträdande effektiviserat.
Dessutom är den multimediala meddelandekommunikationen relaterad till konferenssituationen eller konferensformen som utnyttjar blidkommunikation som kan vara sammanställd av information av i systemet ingående eller till systemet hörande informationskällor, från vilken ytterligare delinformationer är integrerbara eller infällbara i respektive rörliga/eller fasta bilder.
Det nya förfarandet kan huvudsakligen vara kännetecknat av att en eller flera informationsbanker inlemmas i ett gemensamt informationsbankssystem och att de till de rörliga bilderna hänförbara informationsdelarna integreras i det gemensamma informationsbankssystemet_ Ytterligare särdrag är att systemet, kommunikationsförbindelserna och datorutrustningarna, eller terminalutrustningarna bringas hantera högkvalitativ delinformation för de rörliga bilderna för respektive användare genom interaktiv samverkan med sin tillhörande utrustning och att det gemensamma informationsbankssystemet tilldelas tillgång till och eventuellt ges förmåga att initiera de högkvalitativa rörliga bilderna på sin i data- eller terminalutrustningen ingående skärm, jämför datorskärm, TV-skärm, projektorskärm, videokonferensskärm, etc.
Vidareutvecklingar av förfarandet enligt ovanstående framgår i underkrav till nämnda förfarande. 10 15 20 25 30 507 639 Det som huvudsakligen kan anses känneteckna den nya användningen av TV- och/eller datasystemet för att till och mellan användare möjliggöra spridning av information kan huvudsakligen anses vara kännetecknat därav, att nämnda system användes som internt bildpostsystem med förmågan att effektuera informationsspridningen internt och i eventuell samverkan med omvärlden.
Det som huvudsakligen kan anses vara kännetecknade för det nya TV- och/eller datasystemet är att detta innefattar kategoriserade användare som utgör abonnenter i systemet och/eller anknytningar i en eller flera växlar som tillhör systemet och att respektive abonnent eller anknytning är tilldelad en av kategoriseringen beroende utrustning i form av datorutrustning, videokonferensutrustning, TV- apparatutrustning, projektorutrustning och/eller OH- utrustning. Ytterligare kännetecken är att en eller flera av nämnda abonnenter eller anknytningar tillhandahåller informationer från en eller flera informationskällor som ingår i ett för bildpostsystem avsett gemensamt informationsbankssystem, att åtminstone en del av nämnda abonnenters och/eller anknytningar tillhörande utrustning är anordnade att hantera högkvalitativa delinformationer för respektive användare som därvid genom interaktiv samverkan med sin tillhörande dator- och terminalutrustning och det gemensamma informationsbankssystemet erhåller tillgång till och eventuellt har förmåga att initiera de högkvalitativa bilderna på sin i data- eller terminalutrustningen ingående skärm.
Vidareutveckling av det nya tele- och datasystemet framgår av underkraven till detsamma.
FÖRDELAR Genom detta ovanstående föreslagna erhålles på ett effektivt sätt medel för att kunna övervinna människors uttalade eller lO 15 20 25 30 507 639 icke uttalade ovilja att använda datorer. Det nya systemet kan inkludera många olika företagsenheter. Det nya systemet är överlägset det redan existerande E-mailsystemet. Det nya systemet banar vägen för att undanröja teknikfientlighet och öka benägenheten till förändringar i den dagliga hanteringen med spridning av informationer. Genom systemet erhålls en snabbhet och tillgänglighet som inte varit möjligt att uppnå med de nu existerande systemen. Det nya systemet är kost- nadseffektivt och utnyttjar sin egen teknik som grundas på spjutspetsteknologi. Affärsmöjligheterna ökar inom företaget gentemot företagets kunder. Det nya systemet ger hög status och bildar ett sammanhållet kommunikationssystem inom ett aktuellt företag. Dessutom kan bredare användning erhållas av befintliga bildskatter som kan existera inom företagen.
Stora besparingar (tryckeri, distribution, papper, porto, etc) kan erhållas och systemet dra till sig kompetenta idégivare.
FIGURBESKRIVNING En för närvarande föreslagen utföringsform av en anordning som visar pà uppfinningens signifikativa kännetecken skall beskrivas i nedanstående under samtidig hänvisning till bifogade ritning där figuren principiellt visar ett bildpostsystem ingående i ett företag och med möjlighet att kommunicera med den omgivande globala miljön för inhämtande av informationer etablerade i densamma.
DETALJERAD UTFÖRINGSFORM Rent generellt kan det nya informationssystemet Picture-mail utföras med olika funktionaliteter som kan användas med hjälp av konventionella persondatorer och/eller TV-ap- parater. Exempel på funktioner kan vara elektronisk post, koncerninformation, bio (aktuell internbio, med reportage, intervjuer, osv) samt regional information och bolags- information. Systemet kan även hantera overheadbilder, 10 15 20 25 30 9 507 639 utbildningsprogram och produktinformationer. Dessutom kan systemet göras tillgängligt för insändare (t ex brev till chefen), bildkonferens, bildarkiv, filmarkiv, olika typer av nyheter (text osv, bild). Drift- och underhàllsinformation kan implementeras liksom trafikinformation. Företagets interna telekatalog kan integreras i systemet. Som överföringsmedia kan utnyttjas Internet och liknande internationella nät. Informationer om Internet och motsvarande nät kan fà inga i det interna systemet. Aktuella argumentationer och fakta som berör företaget implementeras och likasà kan chefsinformation (lokalt och centralt anordnad anslagstavla) och arbetsförmedlingsinforamtion (internt) integreras.
Som exempel pà användning kan hänvisas till en första person pa en första ort. Personen slàr pà sin TV-apparat och kan därefter ga in i Picture-mail för att se det regionala ny- hetsprogrammet, den elektroniska personaltidningen, fràn den aktuella regionen inom företaget, osv. Personen kan välja vilka inslag han eller hon vill se och kan gà vidare för att söka fördjupande fakta i en annan modul. Givetvis kan personen ocksa gà in i det centrala nyhetsprogrammet för att se den senaste intervjun med den verkställande direktören.
Personen har hört talas om en video om det framtida kontoret som någon i Sverige har framställt och bestämt sig för att se även detta. För nagon dag sedan höjde bolaget priserna och personen ska träffa nägra kunder pà aktuell ort.
Personen behöver kunna argumentera för att fä pris och letar upp "frågor och svar" i systemet. Personen kan ocksa passa pà och se en ny instruktionsfilm för ett nytt arbetssätt inom personens gebit eller omràde. Information om prishöjningen kan erhàllas via en aktuell modul ”info on command”. Dessutom kan personen erhålla ett sammandrag av sàdan information som till en viss nivà måste konsumeras av anställda och detta kan gälla bade text och bild. 10 15 20 25 30 507 639 10 I ett andra exempel kan en ifràgavarande chef gà in i ”chefsinformationsmodulen" där det finns all aktuell information, bl a beslut i verkställande ledningen. Chefen kan titta pà det regionala programmet. Samma huvudrubriker ingar som i ovanstående exempel fast med en annan fördjupningsgrad, eftersom personen är chef och arbetar med företagsekonomiska fràgor, t ex en fråga som berör en affär som beskrivs i ett inslag. Chefen fär förutom inslaget om själva affären ocksà information om förväntad lönsamhetgrad, pris, kund, osv. Som konsekvens av vad han vet matar han in uppgifter till sin medarbetare. Chefen vill prata med en annan chef om den nya affären och koppla upp bildkonferens.
I ett tredje exempel har en löneadministratör blivit övertalig och vill titta i arbetsförmedlingen om vad han eller hon har för möjlighet att byta jobb. I informations- banken ser hon eller han att företagssidan söker säljare och att hans eller hennes bakgrund skulle passa bra med den kompletterande utbildning som anges. Administratören gar vidare till utbildningsprogrammet och knappar in säljutbildning. Där ingår en film om säljjobbet och hon fàr träffa säljare som berättar om för och nackdelar med jobbet.
Genom ett interaktivt utvecklingsprogram, görs en specialasydd kompetensutvecklingsprofil. Hon ringer utbild- ningsenheten som kan se hennes profil. Administratören fär ett kodord för att komma ät det interaktiva utbildningsprogrammet som behövs.
Ovanstående Picture-mailfunktioner skall kunna realiseras genom användning av WWW-tekniken fràn Internet. Denna kan tjäna som informationsbank för alla multimediala former. Man kan pà ett användarvänligt sätt presentera text, bild och ljud samt "dumpa" ner videopresentationer i den egna datorn.
Om denna dator är utrustad med multimediatillbehör kan alla media samverka. Den datahastighet användarens anslutning har bestämmer om ljud och bilder gär fram. Man kan lägga upp 10 15 20 25 30 11 507 639 informationen så att den fungerar i en minivariant för smalbandiga anslutningar och en fullvariant för bredbandiga anslutningar. Det nya systemet skall kunna användas i respektive bolags verksamhet utan att den ordinarie IT- utvecklingen slàs ut. Det nya systemet kan fokusera pà organistionen och medarbetares utveckling i en dynamisk förändringsverksamhet. Systemprinciperna kan realiseras snabbt genom användning av WORLD WIDE WEB-tekniken och data- kommunikationsteknik fràn Internet. Man kan dä göra ett informationssystem avsett för internt bruk. Samma systemkoncept fungerar dà ocksa mot omvärlden för det bo- laget ska informera om. Bolaget kan även utnyttja en teknik som idag pàdrar sig stort intresse pà marknaden och kan berika bolagets tjänsteutbud, jämför t ex det svenska Skoldatanätet. Systemet kan innefatta persondatoranvändare.
Det skall dock i princip vara valfritt att använda persondatorn eller TV-apparaten, beroende pà situationen.
För att tillmötesgå detta utnyttjas tjänster inom multimediala världen.
I en utföringsform kan användaren ta emot följande information: l.Meddelanden, data, bilder för eventuellt efterföljande egen bearbetning. Dessa är avsända av andra och adresserade till användaren eller grupp som denne tillhör. 2 Information som användaren efterfrågat eller selekterat fram ur informationsbank. 3.Allmänt utsänd information, som man tillgodogör sig genom att se och lyssna, och ibland backa, repetera och bläddra i. 4.Videokonferens. 5.Presentation i konferensrum där OH-bilderna ersätts med projicerade bilder direkt hämtade ur nätets 10 15 20 25 507 659 12 informationsbank. 6.Ett urval av ovanstàende information för hantering i bärbar dator s k Notebookdator med radioanslutning över GSM.
Användarens terminalutrustning För fallen 1 och 2 behövs en persondator om egen bearbetning skall ske eller förfrågan och sökning av information kräver exempelvis tangentbord.
TV-apparat kan användas för enklare fall av interaktivitet i fallen 1 och 2. Och den är definitivt lämplig i dessa fall om informationen mest bygger pà video. Den kompletteras i sàdana fall av en s k Set Top Box, ett komplement som ger TV-apparaten viss persondatorkapacitet.
TV-apparaten med Set Top Box är den mest naturliga terminalen för fallet 3.
En persondator kan även användas för fallen 3 och 4. För videokonferens med höga krav pà kvalitet och flera deltagare är inte persondatorns utformning den bästa. Här kan användas speciell videokonferensutrustning byggd pà TV-teknik.
För fallet 5 kan användas tvà alternativ kopplade till persondator, antingen en platta som läggs pà OH-apparaten eller också en speciell projektor. Det förstnämnda ger en flexibel och portabel lösning medan projektorn ger högre bildkvalitet.
I fallet 6 behöver Notebookdatorn kompletteras med ett GSM- modem av kreditkortsstorlek.
Informationsbank Informationsbanken kan vara ett nätverk av datorer knutna till primära informationsfunktioner och bolaget. Dessa kan 10 15 20 25 30 507 639 l3 vara specialiserade som Tele-TV, Koncerninformationsstaben, Utbildningsfunktionen, regionala informationsenheter och motsvarande dotterbolagen. Men här bör ocksa inga information fràn instanser som har ett funktionellt ansvar av skilda slag t ex. personaladminstrativ information, produktinformation, priser m.m.
Hit hör ocksa möjligheten att P-mail vidarebefodrar till bolagets medarbetare information frán omvärlden exempelvis fràn Internets globala nät av WorldWideWeb (WWW). Detta kan bespara dem som sà önskar en tidsödande "Internetsurfing".
Samtidigt tjänar valda delar av bolagets informationsbank som en WWW-server avsedd för information ut mot omvärlden.
Informationsbanken kan bli en decentraliserad verksamhet med primära informationsgivare. Den sammanhàlls genom länkningar till sammanfattande informationssidor. Den far en gemensam profil och formell struktur.
Skapande av och inmatning av information P-mail förutsätter tillgàng till en mängfald av media för lagring och presentation av information. Här kommer hela den moderna multimediatekniken att tillgripas i utveck- lingsetapper för att göra informationen sa attraktiv och verkningsfull som möjligt men den informationen som en enskild faktaansvarig skapar och lägger upp i en infor- mationsbank bör kunna skapas med enkla verktyg som stàr de vanliga KI-programvarorna nära. Layout kan tillsättas automatiskt i informationsbanken eller av informations- specialister.
Mànga enskilda medarbetares persondatorer kommer att behöva förses med bildläsare, videokamera och mikrofon. Dessa tillbehör är numera sa vanliga att detta inte innebär nagot tekniskt problem. 10 l5 20 25 30 507 639 14 Anslutningar och nät Anslutningar av persondatorer bör i ett första skede inriktas pà befintliga anslutningsformer dvs inom företagets lokaler till det lokala nätet LAN-et, i bostäder och i mindre företagsenheter över t ex. ett ISDN-abonnemang. För videokonferensutrustningen används ISDN. För användning av TV-apparat sker anslutning till Kabel-TV-nätet.
För pilotförsök pà centralt ställe och lokalt kan lokala LAN med koppling till företagets nät av LAN anläggas.
För full utbyggnad och full funktionalitet, främst integreringen av videokonferens och information av typ Video On Demand, mäste en stor satsning pà anslutningar och lokala nät göras. Detta kan ske koordinerat med utveckling av motsvarande tjänster och uppbyggnad av ett nät för detta.
DISTRIBUERAD OCH SAMMANHÅLLEN INFORMATIONSVERKSAMHET Internets nya WWW-teknik fungerar som en distribuerad multimediauppslagsbok.
Man skapar sammanhàllna dokument genom att med hypertext- markeringar, ikoner, "pekbara kartor etc" peka pà underliggande dokument. Pà sà sätt kan ansvariga för hel- heten samverka med ansvariga för delarna. Man kan länka ljud, bilder och videoupptagningar till platser i dokumenten. Man kan också utforma vissa punkter och ytor för korrespondens med "tittaren". Denne kan skriva brev, utföra omröstning, utlösa/fjärrstyra processer kopplade till WWW- servern och mycket mer.
Primära dokument och ljud/bilder kan länkas till manga överordnade dokument som skapas för olika ändamàl, mälgrupper, projekt, m.m.
WWW ger alltsà manga spännande möjligheter: 10 15 20 25 30 507 639 15 - fördelat ansvar och motivation för att skapa information, - stor flexibilitet och snabbhet att ástadkomma sammansatt information pà alla nivàer, - information, speciellt dyrbara multimediaalster, kan återanvändas pà flera häll, - interaktiv kommunikation, - användande av en snabbt framväxande de facto-standard, som borgar för en mycket dynamisk utveckling enligt konceptet "elektroniska motorvägar", varifrán vi enkelt kan tillgodogöra oss alla nya funktioner, - passar den nya generationen medarbetare som är vana vid detta medium.
SAMVERKANSMÖJLIGHET MED OMVÄRLDEN Genom att WWW snabbt häller pä att bli den gängse formen för allt informationsutbyte pá Internet och att universitet, företag och media m fl i ökande omfattning väljer att ut- nyttja detta som en av sina viktigaste kommunikationskanaler är det självklart för företag att satsa pà WWW för bade intern och extern information.
Med det nya systemet erhàlles ett stort antal fördelar.
Bolagets trovärdighet som framtidsföretag i branschen kan förstärkas. Kravet pà inköp av tjänster i sammanhanget mins- kas. Kostnaderna för intern kommuniktaion och utbildning kan hàllas nere. Ifràgavarande systemlösningar enligt det nya systemkonceptet kan bygga pà befintliga nät inom företaget, vilket ger kraftiga rationaliseringspotentialer. Snabb och aktuell information som är lättillgänglig och enkel att konsumera bade pá arbetsplats och hemmet erhålles. Systemet tar även tillvara redan gjorda investeringar i nät och dessutom blir informationen interaktiv. 10 15 20 25 30 35 507 659 16 I figuren l visas det allmänna telekommunikationssystemet med l. Systemet 1 kan utgöra ett delsystem eller det allmänna telekommunikationssystemet i dess helhet. Systemet 1 representerar därvid sàväl mobila som fasta funktioner.
Till systemet kan anslutas en principiellt angiven växel 2 som innefattar anknytningar 3, 3', 4, 5 och 6. Abonnenter i det allmänna systemet är angivna med 7 och 8. Växeln med tillhörande anknytningar förutsättes inga i ett företag som är symboliserat med 9. Det allmänna telekommunikationsnätet kan även anses vara anslutet till ett eller flera internationella tele- och datanät t ex av typ 1. Ett dylikt nät är symboliserat med 10. Anslutningen mellan nämnda nät 1 och 10 sker över utrustningen 24.
Anknytningarna 3, 3'4, 5, 6 kan kategoriseras och ses med olika utrustningar i enlighet med ovanstående. Anknyt- ningarna kan vara anslutna till växeln 2 pà i och för sig känt konventionellt sätt och via förbindelser 3a, 4a, Sa respektive 6a. Anknytningarna, t ex anknytningarna 3 och 3', kan även vara inbördes förbundna via förbindelser 3b. An- knytningarna kan representeras av användarna 11, 12, 13 och 14. Anknytningarna kan även utgöra eller vara kopplade till databaser eller andra informationskällor 15, 16. Pà motsvarande sätt kan i systemet användare 17, utgöra abonnent i systemet. Abonnenten 8 kan representera en informationskälla eller vara ansluten eller anslutbar till ytterligare informationskällor 18, 19. Abonnentledningarna är angivna med 7a, respektive 8a. Anslutningarna 3a, 3b, 4a, Sa, 6a, 7a, 8a kan representera olika typer av förbindelser.
I det visade utföringsexemplet utgör förbindelserna 3a, 3b, 6a, 7a, 8a bredbandsförbindelser där en stor samtidig högkvalitativ information kan överföras, t ex. högkvalitativa bildinformationer. Dessa bredbandsförbindelser medger anslutning av avancerade utrustningar i enlighet med ovanstående. Sá t ex har för anknytningarna 3, 3' utrustningar, 3c, 3d, 3e, 3f i form av 10 15 20 17 507 639 persondatorutrustning, OH-projektorutrustning, videokonferensutrustning, avancerad terminalutrustning visats. Nämnda anknytningar 3 och 3' kan således utbyta avancerad information. En användare, t ex användaren ll kan även anses vara representerad av ett abonnemang i det allmänna systemet l t ex abonnemang 7. Detta abonnemang är ett hemmaabonnemang 20 och en och samma användare kan såle- des kommunicera med och utnyttja det interna bildpostsystemet 21 i företaget. Abonnemanget 20 kan även på i och för sig känt sätt ansluta sig till Internet eller motsvarande via modemutrustningar 22. Utrustningarna 4 och 5 är av mera enkelt slag, men kan i och för sig fördjupas i enlighet med ovanstående. I föreliggande fall förutsätts anknytningarna 4 och 5 inneha varsin persondatorutrustning medelst vilken användarna 13 och 14 kan kommunicera vid det interna bildpostsystemet 21 och med den omgivande globala utrustningen 23. Abonnemanget 20 eller abonnenten 7 kan utnyttja utrustning i form av TV-apparat 7b, datautrustning 7c, videokonferensapparatur 7d, osv.
Uppfinningen är inte begränsad till den i ovanstående såsom exempel visade utföringsformen utan kan underkastas modifikationer inom ramen för efterföljande patentkrav och uppfinningstanke.

Claims (1)

10 15 20 25 507 639 16 PATENTKRAV
1. Anordning för att till och mellan en grupp användare möjliggöra spridning av information pä media i form av text, data, ljud, stillbilder samt rörliga bilder av hög kvalité, där respektive användare är tilldelad en datorutrustning eller terminalutrustning med möjlighet att ta emot och initiera utsändning av hela eller delar av nämnda information och där användarnas dator- och/eller terminalutrustningar star i förbindelse med varandra via en eller flera kommunikations- förbindelser ingàende i ett data- och/eller telekommunika- tionsnät, k ä n n e t e c k n a d därav, att den innefattar en eller flera informationsbanker som bildar ett gemensamt informationsbankssystem, att de till de rörliga bilderna hänförbara informationsdelarna är integrerade i det gemensamma informationsbankssystemet, och att systemet, kommunikationsförbindelsen(-erna) och datorutrustningarna är anordnade att hantera högkvalitativ delinformation för de rörliga bilderna sä att respektive användare genom interaktiv samverkan med sin tillhörande dator- eller terminalutrustning och det gemensamma informationsbankssystemet erháller tillgàng till och eventuellt har förmåga att initiera de högkvalitativa rörliga bilderna pä sin i data- eller terminalutrustningen ingäende datorskärm eller annan bildskärm.
2. Anordning enligt patentkravet l, k ä n n e - t e c k n a d därav, att i det gemensamma informationsbankssystemet informationerna är 10 15 20 25 507 639 malgruppsanpassade och indelade moduler som möjliggör att respektive användare har möjlighet att erhàlla den av använ- daren behövliga och/eller tilldelade informationen.
3. Anordning enligt patentkravet 2, k ä n n e - t e c k n a d därav, att respektive modul är förändringsbar till sitt innehåll och att t.ex. en första modul har en fördjupning eller bredd som överstiger en andra moduls fördjupning eller bredd. k ä n n e -
4. Anordning enligt patentkravet l, 2 eller 3, t e c k n a d därav, att respektive användare är tilldelad ett eller flera lokalplaceringsställen, t.ex. en hemmaplats, en arbetsplats etc.
5. Anordning enligt nagot av patentkraven 2, 3 eller 4, k ä n n e t e c k n a d därav att det gemensamma informationsbankssystemet är anpassat till ett aktuellt etc. företag, en avdelning inom ett företag,
6. Anordning enligt nagot av förgàende patentkrav, k ä n - n e t e c k n a d därav, att flera företag delar pà eller samverkar i ett och samma informationsbankssystem.
7. Anordning enligt nagot av förgàende patentkrav, k ä n - n e t e c k n a d därav, att den ingàr i eller bildar ett internt E-postsystem och/eller videokonferenssystem med förmåga att hantera och förmedla de rörliga bilderna av hög kvalitet. 10 15 20 25 507 639 lcw
8. Anordning enligt nàgot av förgàende patentkrav, k ä n - n e t e c k n a d därav, att företagets eller motsvarande kunder är tilldelningsbara tillträde helt eller delvis till det gemensamma informationsbankssystemet.
9. Anordning enligt nàgot av förgàende patentkrav, k ä n - n e t e c k n a d därav, att den bildar en multimedial meddelandekommunikation, sökande och mottagande av informationer samt är relaterad till konferenssituationer eller konferensformer som utnyttjar bildkommunikation som kan vara sammanställd av informationer fràn i systemet ingående eller till systemet hörande informationskällor, fràn vilka ytterligare delinformationer är integrerbara eller infällbara i respektive rörliga och/eller fasta bilder. lO. Anordning enligt nàgot av förgàende patentkrav, k ä n - n e t e c k n a d därav, att respektive användarutrustning, eller en del av användarutrustningarna, är anordnad respektive anordnade att mottaga information avseende meddelande, data, bilder, ljud för eventuell egen efterföljande bearbetning, vilken information är avsänd av annan eller andra och adresserad eller adresserade till berörd användarutrustning eller grupp av användarutrustningar som denna tillhör. ll. Anordning enligt nagot av föregående patentkrav k ä n - n e t e c k n a d därav att respektive användarutrustning är anordnad att motta information som användaren efterfrågat eller selekterat fram ur informationsbank. 10 15 20 25 12. 507 639 Anordning enligt nàgot av föregående patentkrav k ä n - n e t e c k n a d därav, att respektive användarutrustning är anordnad att motta allmänt utsänd information som är visuellt eller ljudmässigt tillgodogörningsbar, varvid möjligheter föreligger till att backa, repetera och bläddra i informationen. 13. n e t e c k n a d därav, Anordning enligt nagot av förgáende patentkrav, anordnad att vara anslutbar i videokonferenssituation, k ä n - att respektive användarutrustning är presentation i konferensrum där OH-bilder är ersätta med projicerade bilder direkt hämtade ur nätets informationsbank, och/eller att ett urval av ovanstående information är avsedd för hantering i bärbar dator, sk notebookdator med radioanslutning över GSM. l4. n e t e c k n a d därav, Anordning enligt nágot av förgàende patentkrav, k ä n - att respektive datorutrustning eller terminalutrustning innefattar en persondator och/eller TV- apparat, varvid i fallet med TV-apparat denna är kompletterad med utrustning som ger TV-apparaten viss persondatorkapacitet. 15. n e t e c k n a d därav, Anordning enligt nàgot av förgàende patentkrav, innefattar en persondator och/eller en videokonfe- rensutrustning byggd pá TV-teknik. 16. Anordning enligt nagot av förgàende patentkrav, k ä n - att användarens terminalutrustning k ä n - 507 659 10 15 20 25 n e t e c k n a d därav, att terminalutrustningen eller liknande innefattar persondator och OH-apparat eller en motsvarande projektor, varvid OH-apparaten ger en flexibel och portabel lösning, medan projektorn.ger högre bildkvalitet, och/eller i fallet med bärbar dator notebookdatorn kompletteras med ett GSM-modem av kreditkortsstorlek.
17. Anordning enligt nagot av förgàende patentkrav, k ä n - n e t e c k n a d därav, att informationsbanken består av ett nätverk av datorer knutna till primära informationsfunktioner.
18. Anordning enligt nagot av förgàende patentkrav, k ä n - n e t e c k n a d därav, att den vidarebefordrar information frän omvärlden exempelvis frän Internets globala nät av SerVraI' .
19. Anordning enligt nagot av förgáende patentkrav, k ä n - n e t e c k n a d därav, att informationsbanken utnyttjas pà WWW-server för information avsedd ut mot omvärlden.
20. Anordning enligt nagot av förgäende patentkrav, k ä n - n e t e c k n a d därav, att informationsbanken effektuerar decentraliserad verksamhet med primära informationsgivare och är sammanhàllningsbar genom länkningar till sammanfattade informationssidor, varvid en gemensam profil och formell struktur föreligger.
21. Anordning enligt nagot av förgäende patentkrav, k ä n - n e t e c k n a d därav, att den innefattar tillgàng till en 10 15 20 25 5207 639 màngfald av mediaförlagen och presentation av information som enskild faktaansvarig skapar och lägger upp i nämnda informationsbank med hjälp av konventionella verktyg där layout är tillsättningsbar automatiskt i informationsbanken eller av informationsspecialister.
22. Anordning enligt nagot av förgàende patentkrav, k ä n - n e t e c k n a d därav, att respektive användarutrustning med videokamera och persondatorer även är försedd med bildläsare, mikrofon.
23. Anordning enligt nagot av förgáende patentkrav, k ä n - n e t e c k n a d därav, att användarutrustningarna är anslutna till lokalt LAN-nät och/eller över ett ISDN-abon- nemang och/eller i fallet dä användarutrustningen innefattar TV-apparat till ett konventionellt TV-nät.
24. Anordning enligt något av förgäende patentkrav, k ä n - n e t e c k n a d därav, att vid integrering av videokonferensmöjlighet och information av typ video-on-demand sker anslutning till lokala nät.
25. Anordning enligt nágot av förgàende patentkrav, k ä n - n t e c k n a d därav, att förbindelsen respektive förbindelserna innefattar långväga fibernät för transport av (digital), stora datamängder till telefonin företagens produktionsdata och LAN till LAN förbindelser, kabel-TV:s programdistribution m fl och/eller till bredbandig växelteknik 10 15 20 25 507 639 i fibernät.
26. Anordning enligt något av förgående patentkrav, k ä n - n e t e c k n a d därav, att ljud, bilder och video upptagningar är länkningsbara till platser i berörda dokument och/eller att vissa punkter och höjder är utformade för korrespondens med betraktaren och/eller att denne via sin utrustning har möjlighet att skriva brev, utföra omröstning, utlösa/fjärrstyra processer kopplade till WWW-servern och/eller att primära dokumentet och ljud/bilder är länkningsbara till överordnade dokument som skapas till olika ändamål, målgrupper, projekt m.m.
27. Anordning enligt något av förgående patentkrav, k ä n - n e t e c k n a d därav, att WWW-servern möjliggör fördelning av ansvar och motivation att skapa information, möjliggör flexibilitet och snabbhet att åstadkomma sammansatt information pà alla nivåer, skapa àteranvändbarhet för information, speciellt dyra multimediaalster, samt möjliggörs interaktiv kommunikation.
28. Anordning enligt något av förgående patentkrav, k ä n - n e t e c k n a d därav, att den är anslutbar till elektroniska motorvägar, varifrån anordningens olika funktioner är tillgodogörningsbara. 29. Förfarande för att till och mellan en grupp användare möjliggöra spridning av information på media i form av text, 10 15 20 25 507 639 23 data ljud, stillbilder samt rörliga bilder av hög kvalité, där respektive användare är tilldelad en dator- eller terminalutrustning med möjlighet att ta emot och initiera utsändning av hela eller delar av nämnda information och där användarens dator- och/eller terminalutrustningar star i förbindelse med varandra via en eller flera kommunikationsförbindelser ingàende i ett data- och/eller telekommunikationsnät, k ä n n e t e c k n a t därav, att en eller flera informationsbanker inlemmas i ett gemensamt informationsbankssystem, att de till de rörliga bilderna hänförbara informationsdelarna integreras i det gemensamma informationsbankssystemet och att systemet, kommunikationsförbindelsen (erna), och utrustningarna bringas hantera högkvalitativ delinformation för de rörliga bilderna sà att respektive användare genom interaktiv samverkan med sin tillhörande dator- och terminalutrustning och de gemensamma informationsbankssystemet tilldelas tillgàng till och eventuellt ges förmàga att initiera de högkvalitativa rörliga bilderna pà sin i data- eller terminalutrustningen ingàende datorskärm eller annan t ex pà TV-apparat, projektor, etc.
30. Förfarande enligt patentkravet 29, k ä n n e t e c k - n a t därav, att i det gemensamma informationsbankssystemet informationerna malgruppsanpassas och indelas i moduler som möjliggör att respektive användare ges möjlighet att erhàlla den av användaren behövliga och/eller tilldelade informationen. 10 15 25 507 639
31. Förfarande enligt patentkravet 30, k ä n n e t e c k - n a t därav, att respektive modul tilldelas olika innehåll och att t ex en första modul har en fördjupning eller bredd som överstiger en andra moduls fördjupning eller bredd, och att användare tilldelas beroende av fördjupningen och bredden beroende apparatur i sina utrustningar som förses med videokonferensapparater, persondatorer, projektorer, bildskärmar och/eller ljudutrustning, etc.
32. Förfarande enligt patentkraven 29, 30 eller 31, k ä n - n e te c k n a t därav, att respektive användare tilldelas ett eller flera lokalplaceringsställen, t ex en hemmaplats, en arbetsplats, etc.
33. Förfarande enligt nàgot av patentkraven 29-32, k ä n - n e t e c k n a t därav, att det gemensamma informations- bankssystemet anpassas till ett aktuellt företag, en avdelning inom företag, etc, i ett bildpostsystem.
34. Förfarande enligt nagot av patentkraven 29-33, k ä n - n e t e c k n a t därav, att flera företag bringas dela pà eller samverka med ett och samma informationsbankssystem.
35. Förfarande enligt nagot av patentkraven 29-34, k ä n - n e t e c k n a t därav, att det bringas inga i eller bildar ett internt E-postssystem och/eller videokonferenssystem med förmåga att hantera och förmedla de rörliga bilderna av hög kvalitet. 10 15 20 25 507 639
36. Förfarande enligt nagot av patentkraven 29-35, k ä n - n e t e c k n a t därav, att företagets eller motsvarande kunder tilldelas tillträde helt eller delvis till det gemen- samma informationsbankssystemet.
37. Förfarande enligt något av patentkraven 29-36, k ä n - n e t e c k n a t därav, att en multimedial meddelandekommunikation etableras där sökande och mottagande av informationer samt relation till konferenssituationer eller konferensformer som utnyttjar bildkommunikation som kan vara sammanställd av informationer fràn i systemet ingàende eller till systemet hörande informationskällor effektueras varvid ytterligare delinformationer integreras eller infälles i respektive röfliga och/eller fasta bilder. 38 Tele- eller datasystem där spridning av information pà media i form av text, data, ljud, stillbilder samt rörliga bilder av hög kvalitet till och mellan en grupp användare är etablerbar och där respektive användare är tilldelad en dator- och/eller terminalutrustning med möjlighet att ta emot och initiera utsändning av hela eller delar av nämnda information och där användarnas dator- och/eller terminalutrustningar stàr i förbindelse med varandra via en eller flera kommunikations- förbindelser ingàende i nämnda system, k ä n n e t e c k n a t därav, att systemet innefattar kategoriserade användare som utgör abonnenter i systemet och/eller anknytningar i en eller flera växlar som tillhör systemet, att respektive abonnent eller anknytning är tilldelad en av kategoriseringen beroende 10 15 20 25 507 639 utrustning i form av datorutrustning, videokonferensutrustning, projektorutrustning och/eller OH-utrustning, TV-apparatsutrustning att en eller flera av nämnda abonnenter eller anknytningar tillhandahåller information från en eller flera informationskällor som ingår i ett för bildpostsystem avsett gemensamt informationsbanks- system, att åtminstone en del av nämnda abonnenters och/eller anknytningars tillhörande utrustningar är anordnade att hantera högkvalitativ delinformation för respektive berörda användare så att denne genom interaktiv samverkan med tillhörande datorutrustning och det gemensamma informations- bankssystemet erhåller till och eventuellt har förmåga att initiera de högkvalitativa rörliga bilderna på sin i data- eller terminalutrustningen ingående datorskärm, eller annan aktuell bildskärm. 39. k ä n n e t e c k n a t därav, samverkar med allmänna tele- nätet, TV-skärm, Tele- och /eller datorsystem enligt patentkravet 38, Internet, etc, och/eller datanät, att det innefattar eller t ex LAN- och att en och samma användare är tilldelad abonnemang såväl på en arbetsplats som i en hemma och/eller fritidsmiljö och /eller tjänsteutövningsmiljö, varvid i nämnda avancerade fall bredbandsanslutningar föreligger åtminstone från ett av abonnemangets ställen eller apparater. 40. 39, Tele och/eller datorsystem enligt patentkraven 38 och k ä n n e t e c k n a t därav, att såväl mobila (GSM) SOITI 10 15 20 25 507 639 fasta telekommunikationsinstallationer och apparater är engagerade i detta interna bildpostnät, som möjliggör hantering, överföring, lagring, urväxling, etc av hela eller delar av informationen sàväl internt som genom kontakt med omvärlden.
41. Tele och/eller datorsystem enligt patentkraven 38, 39 och 40, k ä n n e t e c k n a t därav, att även det allmänna TV- nätet eller lokala TV-nät är helt eller delvis integrerade i eller konsulterbara med eller ifran systemet.
42. Användning av tele- och/eller datasystem för att till och mellan en grupp användare möjliggöra spridning av information pà media i form av text, data, ljud, stillbilder samt rörliga bilder av hög kvalité, där respektive användare är tilldelad en dator eller terminalutrustning med möjlighet att ta emot och initiera utsändning av hela eller delar av nämnda information, där användarnas utrustningar star i förbindelse med varandra via en eller flera kommunikationsförbindelser ingàende i ett data- och/eller telekommunikationsnät, där en eller flera informationsbanker som bildar ett gemensamt informationsbankssystemingár och där de till de rörliga bilderna hänförbara informationsdelarna är integrerade i det gemensamma informationsbankssystemet, och systemet, kommunikationsförbindelsen(-erna), och utrustningarna är anordnade att hantera högkvalitativ delin- formation för de rörliga bilderna sà att respektive användare genom interaktiv samverkan med sin tillhörande utrustning och 10 507 639 det gemensamma informationsbankssystemet erhåller tillgång till och eventuellt har förmåga att initiera de högkvalitativa rörliga bilderna pá sin i dator- eller terminalutrustningen ingàende datorskärm eller annan bildskärm, k ä n n e t e c k - n a d därav, att systemet används som internt bildpostsystem med förmåga att effektuera informationsspridningen internt och i eventuell samverkan med omvärlden.
SE9701765A 1997-05-12 1997-05-12 Anordning, förfarande och användning för att möjliggöra spridning av information samt tele/datasystem för informationsspridning SE507639C2 (sv)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE9701765A SE507639C2 (sv) 1997-05-12 1997-05-12 Anordning, förfarande och användning för att möjliggöra spridning av information samt tele/datasystem för informationsspridning

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE9701765A SE507639C2 (sv) 1997-05-12 1997-05-12 Anordning, förfarande och användning för att möjliggöra spridning av information samt tele/datasystem för informationsspridning

Publications (3)

Publication Number Publication Date
SE9701765D0 SE9701765D0 (sv) 1997-05-12
SE9701765L SE9701765L (sv) 1998-06-29
SE507639C2 true SE507639C2 (sv) 1998-06-29

Family

ID=20406908

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE9701765A SE507639C2 (sv) 1997-05-12 1997-05-12 Anordning, förfarande och användning för att möjliggöra spridning av information samt tele/datasystem för informationsspridning

Country Status (1)

Country Link
SE (1) SE507639C2 (sv)

Also Published As

Publication number Publication date
SE9701765L (sv) 1998-06-29
SE9701765D0 (sv) 1997-05-12

Similar Documents

Publication Publication Date Title
Sproull et al. Computers, networks and work
Louhiala-Salminen The fly’s perspective: Discourse in the daily routine of a business manager
Bauch Applications of Technology to Linking Schools, Families, and Students.
Bell et al. Towards the “internetalization” of international marketing education
Whinston Reengineering education
SE507639C2 (sv) Anordning, förfarande och användning för att möjliggöra spridning av information samt tele/datasystem för informationsspridning
Rehatschek Outline of possible synchronous solutions and experiences in order to supply large groups of students with learning content in classroom and mixed classroom/distance scenarios
Grebner Use of instructional material in universal teleteaching environments
Moeller The age of convergence
Yu Strategies of newsroom convergence: comparing UK and Chinese newspaper groups
Caywood et al. An electronic bulletin board system for the sales profession—A review and proposal
Abioye Harnessing the potential of ICT on practice of broadcast journalism in Nigeria
Lundin Rural Isolation: Technologies for the Delivery of Education and Training.
Sharpe et al. Computer communications discourse for Singapore’s practicum students
Scanlon Emerging Technology and Its Impact on the Production and Quality of Local Television News
Dustdar¹ et al. MULTIMEDIA INFORMATION SYSTEMS
Wilson Desktop Technology for Newspapers: Use of the Computer Tool.
Dudding E-Supervision: Employing Vidoeconferencing in Supervision of Graduate Students
Schefstrom et al. Education Direct: Entering the World Beyond the Web.
Kanzow The Berkom project (ISDN)
Houtsma et al. Critical Success Factors
Romiszowski Telecommunications and Distance Education. ERIC Digest.
Friedman The Future Law Office: Going Virtual
Rosner Information systems strategy-a university perspective
Nandavadekar Corporate Conferencing

Legal Events

Date Code Title Description
NUG Patent has lapsed