SE502616C2 - Tryck- och splittertålig avskärmningsanordning samt sätt att framställa densamma - Google Patents

Tryck- och splittertålig avskärmningsanordning samt sätt att framställa densamma

Info

Publication number
SE502616C2
SE502616C2 SE9101228A SE9101228A SE502616C2 SE 502616 C2 SE502616 C2 SE 502616C2 SE 9101228 A SE9101228 A SE 9101228A SE 9101228 A SE9101228 A SE 9101228A SE 502616 C2 SE502616 C2 SE 502616C2
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
canister
canisters
explosive
turns
blasting
Prior art date
Application number
SE9101228A
Other languages
English (en)
Other versions
SE9101228D0 (sv
SE9101228L (sv
Inventor
Johnny Olsson
Original Assignee
Dynasafe Ab
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Dynasafe Ab filed Critical Dynasafe Ab
Priority to SE9101228A priority Critical patent/SE502616C2/sv
Publication of SE9101228D0 publication Critical patent/SE9101228D0/sv
Priority to EP19920850085 priority patent/EP0511182A3/en
Publication of SE9101228L publication Critical patent/SE9101228L/sv
Publication of SE502616C2 publication Critical patent/SE502616C2/sv

Links

Classifications

    • FMECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
    • F42AMMUNITION; BLASTING
    • F42DBLASTING
    • F42D5/00Safety arrangements
    • F42D5/04Rendering explosive charges harmless, e.g. destroying ammunition; Rendering detonation of explosive charges harmless
    • F42D5/045Detonation-wave absorbing or damping means

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • General Engineering & Computer Science (AREA)
  • Aiming, Guidance, Guns With A Light Source, Armor, Camouflage, And Targets (AREA)
  • Casting Or Compression Moulding Of Plastics Or The Like (AREA)
  • Auxiliary Methods And Devices For Loading And Unloading (AREA)
  • Resistance Welding (AREA)
  • Pressure Welding/Diffusion-Bonding (AREA)

Description

502 616 fungerar enligt den dubbla principen att för det första avlänka en så stor del som möjligt av den vid detonationen av en i den- samma placerad explosiv laddning bildade detonationskraften samt eventuellt därvid bildar splitter i en för omgivningen ofarlig riktning, d v s i de allra flesta fall uppåt, samt att för det andra själv uppta resterande detonationskrafter. I uppfinningens ide ingår därvid att denna inte skall vara överstark utan att man tvärt om skall acceptera ja rent av i dess konstruktion bygga in deformationsmöjligheter som kan utnyttjas för att omvandla detonationskrafterna till mekaniskt arbete. Sprängkanistern enligt uppfinningen är sålunda som re- gel förbrukad efter en detonation men denna nackdel uppvägs många gånger om av det faktum att den kunnat göras lätthanter- lig och förhållandevis billig. Vid en speciellt fördelaktig konstruktion består sprängkanistern av ett flertal skikt spirallindad plåt av efter det första eller de första varven successivt allt mindre bredd antingen rullad inåt eller utåt.
Denna konstruktion behöver endast fästas samman med punktsvets så att den håller ihop fram till det att den utsättes för en inre detonation. Vid det snabba förlopp som detonationen innebär blir det nämligen friktionen mellan plàtskikten som främst svarar för sammanhållningen mellan plàtskikten. Genom att tillverka sprängkanistern av spirallindad plåt kan man ut- nyttja det tunnare plàtmaterialets höga specifika hàllfasthets- värden samtidigt som man får en enkel framställningsprocess och genom att låta plåten få en successivt allt mindre bredd d v s man utgår från en i huvudsak triangulär plàtform efter det första varvet eller varven så erhålles en sprängkanister med nedåt successivt allt tjockare väggar. Om man nu tänker sig att sprängkanistern placeras omkring en pà eller i markplanet placerad laddning med sin tjockare väggdel ned mot markplanet så har man alltså fått en sprängkanister med maximal styrka i den del som kommer att utsättas för den största pákänningen.
Genom att börja spirallindningen av plåten antingen med dess smalaste eller dess bredaste del kan man framställa sprängka- 502 616 nistrar med antingen en i huvudsak slät och hel utsida eller en i huvudsak slät och hel insida. Detta gör det möjligt att fram- ställa sprängkanistrarna i par som passar tätt i varandra och som kan användas tillsammans så snart man misstänker att en enda skulle kunna vara i svagaste laget. På samma sätt kan flera dy- lika par ges successivt större diameter så att de passar i var- andra för att underlätta transporten. Vid lika starka sprängka- nistrar kan dessa oberoende av den egna inre diametern fram- ställas av lika långa spirallindade'plåtar men om avlänknings- vinkeln från detonationsplatsen sett, d v s i princip centrum för sprängkanisterns bottenplan, skall vara lika oberoende av kanistrarnas diametrar så måste de olika sprängkanisterparen göras successivt allt högre beroende av den egna inre diame- tern, d v s de måste tillverkas av successivt allt bredare plåtar även om dessa kan hållas lika långa för samtliga par. Det senare eftersom detonationskraften avtar med avstån- det och sprängkanistrarna därför klarar sig med en successivt mindre väggtjocklek allt eftersom deras diametrar växer.
I sin enklaste form är alltså sprängkanistern en öppen cylinder vars största godstjocklek vänds ned mot markplanet.
För militärt bruk finns emellertid s k hoppminor som av en mindre drivladdning kastas upp kanske någon meter i luften innan de briserar. En dylik mina skulle alltså kunna hoppa ur sprängkanistern om inga speciella åtgärder vidtas. Enligt en något mera utvecklad form av anordningen enligt uppfinningen förses därför sprängkanistern med ett fast anbringat galler- tak som om det stukas längs kanterna så att det först sträcker sig snett upp från sprängkanisterns övre plåtkant för att där- efter bilda ett i huvudsak plant gallertak så kan dess snedställda kantdel erbjuda ett bra handtag vid lyftning och kortare transporter. Dessutom blir sprängkanistern på det sättet bra att sitta på vid pauser i arbetet.
Sprängkanistern enligt uppfinningen har definierats i de efterföljande patentkraven och den skall nu något ytterligare beskrivas i samband med några exempel. 502 616 Figur 1 visar ett längssnitt genom en dubbel sprängkanister en- ligt uppfinning.
Figur 2 visar halva tvärsnittet av samma sprängkaníster.
Figur 3 visar i mindre skala en plåt för framställning av sprängkanistern enligt fig 1 och 2.
Figur 4 visar ett längssnitt genom en sprängkanistersats.
Av den på fig 3 visade plåten 1 erhålles efter den på figuren markerade uppdelningen längs linjen 2 två olika plåtar la och lb. Som framgås av figuren börjar varje plåt med en jämn bred del la' och lb' av vilka dock la' är något smalare än lb' detta för att de färdiga sprängkanisterdelarna skall passa i varandra. Dessutom blir den av respektive kanisterdel avskärma- de vinkeln, från mitten av dess bottenplan räknat, i huvudsak lika på detta sätt eftersom kanistern med den större diametern i detta fall tillverkad av plåten lb även blir den högre. Plå- tens 1 mittre del har som antytts på figuren utelämnats eftersom figuren annars skulle få en allt för liten skala.
Som exempel kan anges att plåten är 10 meter lång 500 mm bred och 2 mm tjock.
Platen la spirallindas nu från spetsen räknat i tätt sammanlig- gande varv där första varvet t ex kan ha en inre diameter om 430 mm. Då spirallindningen slutförts har den på figuren l visade inre sprängkanisterdelen 3 erhållits. De olika plàtvar- ven hålls samman av genomgående punktsvetsar markerade 4 på figuren. Eventuellt kan även de två första varven kantsvetsas.
Detta har markerats med 5 pà figuren.
Plàten lb spirallindas nu till en andra sprängkanisterdel 6 som om vi håller oss till de tidigare givna màttuppgifterna kan ges en inre diameter om 470 mm och då som visas på fig 1 och 2 passa över delen 3. Svetsmarkeringarna är samma på alla figu- 502 616 rer. Överst förses de bägge sprängkanistrarna med ett galler- tak 7 respektive 8 i form av ett kraftigt nät format som ett lock med en plan överyta 7a respektive 8a som täcker större delen av kanistrarnas överytor samt snedfasade kantdelar 7b respektive 8b. Vid kantdelarnas ytterkanter är näten fastsvetsade mot sprängkanisterdelarnas respektive överkanter.
Den på figur 1 och 2 visade sprängkanistern är alltså klar för användning och då ställs den helt enkelt över den laddning som man önskar skydda sig och omgivningen mot så att laddningen hamnar i kanisterns mitt. Om man är säker pà att laddningen är liten kan eventuellt endast den ena kanisterdelen användas.
Genom sitt specifika tillverkningssätt får kanistern sin största hàllfasthet och godstjocklek närmast laddningen d v s närmast markplanet. Användningen av rullad plåt gör det även möjligt att maximalt utnyttja plátmaterialets goda specifika hàllfasthet vilket innebär att sprängkanistrarna kan göras relativt lätta och till ett förhållandevis lågt pris. Eftersom det främst blir friktionen mellan de olika plàtvarven som får ta upp detonationens mycket snabba förlopp så behöver man inte ställa nägra speciella krav på punktsvetsningen och den eventuella kantsvetsningen annat än att de skall hindra plåten från att rulla upp sig före användningen.
Gallertaket eller nätet skall i sin tur förhindra att hoppladd- ningar kastas ut ur kanistern. I övrigt är det inte så stora krav på detta. Det gör t ex ingenting om gallertaket slits sönder av detonationskraften och splitter bara det tillser att detonationen verkligen sker inne i sprängkanistern.
Figur 4 visar fyra olika dubbla sprängkanistrar 9-16 placerade i varandra färdiga för transport. Dessa kan vara framställda av samma plàtmaterial och av plåtar av samma längd men successivt ökad bredd. 502 616 Givetvis kan flera dubbelpar användas utanpå varandra om man misstänker att den laddning som är aktuell är extra stor.

Claims (10)

    502 616 PATENTKRAV
  1. l. Tryck- och splittertålig avskärmningsanordning, s k sprängkanister (3,6) avsedd att placeras på marken och där omge och skydda omgivningen mot detonationskrafterna och eventuellt splitter_fràn pá, i omedelbar närhet av eller i markplanet belägna detonerande explosiva laddningar av i första hand begränsad styrka k ä n n e t e c k n a d d ä r a v att den har formen av en àt ändarna i huvudsak öppen cylinder vars mantelyta har en i riktning mot den ända som är avsedd att vändas mot markplanet successivt allt större väggtjocklek.
  2. 2. Sprängkanister (3,6) enligt krav 1 k ä n n e t e c k n a d d ä r a v att dess mantelyta är framställd av ett antal varv spirallindad plåt (la, lb) som efter den sträcka som motsvarar ett eller några varv givits en från den längskant som skall bilda den ända som är avsedd att vändas mot markplanet successivt allt mindre bredd.
  3. 3. Sprängkanister enligt krav 2 k ä n n e t e c k n a d d ä r a v att mantelytans olika plàtvarv (la,1b) fixerats relativt varandra medelst genomgående punktsvetsning (4) samt eventuellt kantsvetsning (5) längs ett eller ett par varv när- mast dess yttersida respektive insida.
  4. 4. Sprängkanister enligt endera av kraven l-3 k ä n n e - t e c k n a d d ä r a v att den av dess ändar som är av- sedd att vändas bort, från markplanet täckts av ett kraftigt fastsvetsat trádgaller (7,8) till skydd mot hoppande ladd- ningar.
  5. 5. Sprängkanister enligt krav 4 k ä n n e t e c k n a d d ä r a v att tràdgallret (7,8) är format som ett lock med en första plan eller i det närmaste plan huvudyta (7a,8a) som täcker största delen av sprängkanisterns övre del samt från 502 616 s denna huvudyta mot mantelytans kant i form av en stympad kon snett nedstukat andra kantdel (7b, 8b) längs vars ytterkant tràdgallret svetsats mot mantelytans överkant.
  6. 6. Sprängkanistersats (3,6) bestående av två i varandra löst anordnade kanistrar enligt endera av kraven 2-5 k ä n n e - t e c k n a d d ä r a v att den inre (3) är spirallindad med den successivt avsmalnande delen av plåten (1a) vänd inåt medan den yttre (6) är spirallindad med den avsmalnande delen av plåten (1b) vänd utåt och varvid avståndet mellan den inre sprängkanisterdelens i huvudsak släta yttersida och den yttres i huvudsak släta insida ej överstiger kanistrarnas största tjocklek.
  7. 7.Sprängkanisterleverans innefattande flera i varandra place- rade kanistersatser vardera bestående av två parvis till var- andra anpassade kanistrar (9-16) i enlighet med kravet 6 k ä n n e t e c k n a d d ä r a v att kanistrarna successivt har en större höjd från minsta innersta till största yttre kanistern.
  8. 8. Kanisterleverans enligt krav 7 k ä n n e t e c k n a d d ä r a v att samtliga kanistrar i satsen är framställda av lika långa spirallindade plåtar.
  9. 9. Sätt att framställa sprängkanistrar i enlighet med ett eller flera av kraven 1-8 k ä n n e t e c k n a d d ä r a v att de framställs av en i täta varv till en át ändarna öppen cylinder spirallindad plåt (1) där varven sammanfogas medelst punktvis svets (5).
  10. 10. Sätt enligt krav 9 k ä n n e t e c k n a d d ä r a v att plåten (1) före spirallindningen efter en sträcka mot- svarande ett eller några fulla varv snedskäres till en längs dess ena kant allt mindre bredd.
SE9101228A 1991-04-24 1991-04-24 Tryck- och splittertålig avskärmningsanordning samt sätt att framställa densamma SE502616C2 (sv)

Priority Applications (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE9101228A SE502616C2 (sv) 1991-04-24 1991-04-24 Tryck- och splittertålig avskärmningsanordning samt sätt att framställa densamma
EP19920850085 EP0511182A3 (en) 1991-04-24 1992-04-15 A blast and splinter proof screening device and a method of manufacturing same

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE9101228A SE502616C2 (sv) 1991-04-24 1991-04-24 Tryck- och splittertålig avskärmningsanordning samt sätt att framställa densamma

Publications (3)

Publication Number Publication Date
SE9101228D0 SE9101228D0 (sv) 1991-04-24
SE9101228L SE9101228L (sv) 1992-10-25
SE502616C2 true SE502616C2 (sv) 1995-11-27

Family

ID=20382544

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE9101228A SE502616C2 (sv) 1991-04-24 1991-04-24 Tryck- och splittertålig avskärmningsanordning samt sätt att framställa densamma

Country Status (2)

Country Link
EP (1) EP0511182A3 (sv)
SE (1) SE502616C2 (sv)

Families Citing this family (7)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US7185778B1 (en) 1995-09-25 2007-03-06 Allied-Signal Inc. Barrier units and articles made therefrom
US6341708B1 (en) 1995-09-25 2002-01-29 Alliedsignal Inc. Blast resistant and blast directing assemblies
AU741018C (en) * 1996-09-20 2002-08-08 Dsm Ip Assets B.V. Blast resistant and blast directing container assemblies
JP2003506578A (ja) * 1998-12-23 2003-02-18 サーモ・ブラック・クローソン・インコーポレーテッド らせん状スクリーン要素を有する製紙用スクリーンシリンダー
ES2312622T3 (es) 2002-06-25 2009-03-01 Sema Dispositivo de proteccion para el confinamiento de objetos explosivos o sospechosos de serlo.
DK2762826T3 (en) * 2013-02-05 2015-12-21 Umwelt Technik Metallrecycling Gmbh Explosive substance removal device
CN114485307B (zh) * 2022-01-29 2023-04-04 北京理工大学 本质安全爆炸物处置与防护装置及使用方法

Family Cites Families (7)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3800715A (en) * 1971-09-30 1974-04-02 W Boller Bomb recovery and shield apparatus
FR2317124A1 (fr) * 1975-06-28 1977-02-04 Widmer Walter Vehicule de transport pour matieres explosives
GB2041178B (en) * 1979-01-30 1983-04-13 Sacks M Protective screen
CA1176571A (en) * 1981-10-02 1984-10-23 David J. Leidel Blast attenuator
US4589341A (en) * 1984-02-10 1986-05-20 Rockwood Systems Corporation Method for explosive blast control using expanded foam
FR2607240B1 (fr) * 1986-11-21 1989-04-28 Matra Manurhin Defense Dispositif de protection pour le transport ou le stockage de charges explosives
FR2608268B1 (fr) * 1986-12-16 1990-08-24 Thomson Brandt Armements Dispositif pour arreter les eclats d'un engin explosif

Also Published As

Publication number Publication date
SE9101228D0 (sv) 1991-04-24
EP0511182A3 (en) 1993-04-14
SE9101228L (sv) 1992-10-25
EP0511182A2 (en) 1992-10-28

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US4411589A (en) Retaining device for the compressor casing of a turbine engine
US4679505A (en) 00 buckshot shotshell
SE502616C2 (sv) Tryck- och splittertålig avskärmningsanordning samt sätt att framställa densamma
TW201043913A (en) Mine resistant armored vehicle
SE430001B (sv) Skyddsrorsanordning vid eldrorsforsedd stridsvagn
US20120192753A1 (en) Flexible fragmentation sleeve
DE29507361U1 (de) Submunition
EP0423424A2 (de) Bomblet-Trägergeschoss mit lagenweise angeordneten Leicht-Übungsbomblets
CA2359280A1 (en) Accumulated detonating cord explosive charge and method of making and of use of the same
EP0860678A1 (de) Panzerung, insbesondere für ein Fahrzeug
US4016816A (en) Shell especially for mortars
US3137205A (en) Device for protection against bursting projectiles
EP2362177A2 (de) Schutzsystem für ein Fahrzeug
KR102009967B1 (ko) 다중 다단 분산 장약기법을 이용한 장공 발파 공법
US3407735A (en) Separately-loaded ammunition
WO2019159159A1 (en) Protective cable nets system (pcns)
US3539135A (en) Blasting mat
KR20220136873A (ko) 사격장 방호시설, 사격장 방호시설의 시공방법 및 유지보수방법
CN107011105A (zh) 预控破片雷管壳
NZ247817A (en) Impact absorbing tubular pole: wall with alternating first and second pairs of staggered slits
CA2713698C (en) Protective module for an object in particular against hollow charge projectiles
EP0579585A1 (en) A method and an apparatus for separating subcombat units
US860378A (en) Armored defense.
GB1589553A (en) Land mine
WO1999000636A2 (en) Signal line coiling method and mine-clearing apparatus using same