SE463286B - Adaptiv antennanordning - Google Patents

Adaptiv antennanordning

Info

Publication number
SE463286B
SE463286B SE8903349A SE8903349A SE463286B SE 463286 B SE463286 B SE 463286B SE 8903349 A SE8903349 A SE 8903349A SE 8903349 A SE8903349 A SE 8903349A SE 463286 B SE463286 B SE 463286B
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
signal
node
group
input
decorrelation
Prior art date
Application number
SE8903349A
Other languages
English (en)
Other versions
SE8903349A (sv
SE8903349D0 (sv
Inventor
P Barton
Original Assignee
Stc Plc
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Stc Plc filed Critical Stc Plc
Publication of SE8903349D0 publication Critical patent/SE8903349D0/sv
Publication of SE463286B publication Critical patent/SE463286B/sv
Publication of SE8903349A publication Critical patent/SE8903349A/xx

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H01ELECTRIC ELEMENTS
    • H01QANTENNAS, i.e. RADIO AERIALS
    • H01Q3/00Arrangements for changing or varying the orientation or the shape of the directional pattern of the waves radiated from an antenna or antenna system
    • H01Q3/26Arrangements for changing or varying the orientation or the shape of the directional pattern of the waves radiated from an antenna or antenna system varying the relative phase or relative amplitude of energisation between two or more active radiating elements; varying the distribution of energy across a radiating aperture
    • H01Q3/2605Array of radiating elements provided with a feedback control over the element weights, e.g. adaptive arrays
    • H01Q3/2611Means for null steering; Adaptive interference nulling
    • H01Q3/2617Array of identical elements

Landscapes

  • Variable-Direction Aerials And Aerial Arrays (AREA)

Description

korrelationsnoder anordnade i grupper, varvid varje grupp innefattar ett mindre dekorrelationssteg än föregående grupp och den första gruppen innefattar en nod mindre än antalet antennelement. varvid varje nod i den första gruppen är kopp- lad att som en huvudsignal mottaga en signal från ett antenn- element som skiljer sig från övriga antennelement och som en hjälpsignal den signal, som erhålles frán de àterstâende elementen, samt att alstra en utsignal, medan varje dekorrela- tionsnod nos varje efterföljande grupp är kopplad att sàsom huvudsignal mottaga en utsignal fràn respektive dekorrela- tionsnod i en föregående grupp och sásom hjälpsignal den àterstáende utsignalen frán den föregående gruppen och alstra en utsignal, varvid varje grupp utom den sista har en förinställd dekorrelationsnod, vars utsignal dekorreleras med avseende pá en eller flera av samtliga utom ett antenn- elements insignaler och där anordningen innefattar avsök- ningsorgan, varvid utsignalerna frán samtliga noder i varje grupp matas pà tidsfördelat sätt till en processor som även matas med en signal som gäller för det antennelement som skiljer sig frán övriga antennelement, vilken processor successivt genererar uppdaterade vikter för inmatning pà noderna, varvid varje sàdan vikt inmatas pà en ingång av dess .nod för dekorreleringen.
Uppfinningen hänför sig sålunda till ett speciellt sätt att förverkliga en bearbetningsstruktur som är känd som sek- vensvis dekorrelering, vilket möjliggör att snabbare kon- vergens kan uppnàs vid flerfaldiga störcenarier än vad som är möjligt vid den enkla ordnngsdekorrelerande lösningen och samtidigt är mindre komplicerad att förverkliga än lös- ningen med matematisk direktberäkning.
Föredragna utföringsformer Uppfinningen kommer nedan att beskrivas i samband med utföringsformer som àskàdliggörs pà bifogade ritningar, där fig. 1 visar (såsom inledningsvis angivits) en känd krets för enkel ordningsdekorrelering, fig. 2 och 3 visar grundprinciperna för sekvensvis de- korrelering enligt den föreliggande uppfinningen, JZ* CF: bl BJ Cr) ON fig. 4 den 5 visar tvâ lösningar till förverkligande av en cell i anordningen enligt fig. 3 och fig. 6, 7 och B visar blockschemor över föredragna utföringsformer av uppfinningen.
Principerna för sekvensvis dekorrelering, som i sig är kända genom patentansökan B 316 658 (J.G. Searte m.fl.), är att adaptivt kombinera tvâ signaler i taget i en nod- struktur av det slag som illustreras i fig. 2. Varje nod, som har två ingångar A, B anslutna såsom visas till anten- nerna A1-A4 samt en utgång 0, kan anses utgöra en tvåkanalig adaptiv kombinerare vars bottenkanalsignal är viktad med ett värde som är lika med korskorrelationen mellan de båda in- signalerna dividerad med storleken på signalen i botten- kanalen. Det viktade värdet kan erhållas genom att mate- matisk lösning, fig. 4, där beräkningen utförs i en be- räkningsenhet CU, som såsom framgår utför den ovan angivna beräkningen med invertering eftersom dekorrelering är aktu- ell. Alternativt kan det viktade värdet erhållas medelst en korrelationsslinga, fig. 5, som såsom framgår ger samma re- sultat. I det förstnämnda fallet måste såväl viktberäkningen som inmatningen vara exakt och ett digitalt förverkligande är obigatoriskt. I det senare fallet föreligger känneteck- nen på robusthet och enkelhet för korrelationsslingan.
Den inneboende begränsningen av korrelationsslings- lösningen som visar sig i tendensen till långsamt svar vid omgivningar med flerfaldiga störningar är ej särskilt på- taglig här eftersom varje tvåelementskombinerare endast kan beakta den starkaste störsignalen som den uppfattar. Det föreligger ej några grader av fria reserver ens till att försöka att undanröja sekundära störsignaler. Således före- ligger mycket liten förlängning av konvergeringstiden inom varje nod när antalet störkällor ökar. Mångfaldsstörningar behandlas i stället medelst successiva spalter av noder i den triangelform som illustreras i fig. 2.
I all sin enkelhet kommer därför varje ordningskaskad att ta ungefär lika lång tid att omvandla som det tar för en enda ordningsadaptiv kombinerare att räkna en enda stör- ning. 463 286 En föredragen utfüringsform av uppfinningen visas i fig. 6 och den utnyttjar en nodstruktur där varje nod om- fattar en oviktad insignalkanal, en komplexviktad insignal- kanal och en kombinerarkrets. I vardera fallet är den ovik- tade kanalen den som ligger överst av de tvà inom en nod.
Ingàngarna pa vänster sida kommer fràn antennelementen.
Kretsarnas detaljer och en skiss till den adaptiva pro- cessorn illustreras i fig. 7 resp. 8. Värdet pá den viktning som skall inmatas alstras medelst en tiduppdelad adaptiv processor och den multiplexa korrelatorn förverkligas bäst med anordnandet av ett effektnormaliserat svar med brett dynamiskt omràde, sä att konvergenshastigheten relativt den starkast avkända signalen på varje steg är oberoende av dess absolutnivä ovanför en styrbar tröskel. Det senare anordnandet av en tröskel hindrar obehövlig adaptering och efterföljande viktningshopp i de senare kretsanordningar, när antalet störningssändare är färre än antalet ordningar i bearbetningsanordningen.
För att utjämna förstärkningsbalansen i kretsen pla- ceras förstärkare och effektdelare i lägen som visas i fig. 6 för en anordning med fyra element. I princip kan vilken som helst driftsfrekvens användas, men i praktiken är utförandet för frekvenser inom omradet 100-400 Hz spe- ciellt lämpliga.
Olika sekvenser är möjliga för att uppdatera viktning- arna och tvà kommer att beskrivas nedan. I alla fall kan en enda viktuppdatering sägas reglera en komplex viktkomponent med ett värde som reducerar den starkast "synliga" signalen i just den tvákanaliga kombineraren med mellan 1 och 2 dB.
I) Varje viktkomponent ges genom hela kretsen en enda upp- datering för varje multiplexcykel, exempelvis en sekvens med formen Wii, Wla, Wie, Wai, Waz, N31 i ett fyrkanal- system.
II) En subcykel för att anpassa den första anordningen av vikter, exempelvis Wii, Wla, Was, följes av en subcykel för att anpassa den andra anordningen av vikter osv. Varje subcykel innefattar flera uppdateringar av individuella 'n 463 286 viktningskomponenter för den för handen varande ordningen, så att ett närmande av fullständig anpassning uppnas inom en subcykel. Pâ detta sätt kan växelverkan av anpassning mellan olika bearbetningsordnlngar göras minimal och följ- aktligen blir konvergenstiden minimerad.
Det kan inträffa att olika multiplexeringssekvenser kommer att vara optimala för olika typer av interferens- situationer, exempelvis kontinuerliga hopp, pulsade hopp.
Fig. 6 skall nu behandlas något mer i detalj än vad som skett ovan. Vid denna anordning dekorreleras signalen från en antenn, den nedersta, med samtliga de övriga sig- nalerna i det första steget. Denna signal förstärkes allt- så medelst en förstärkare A1 och den förstärkta signalen divideras med fyra medelst en effektdividerare PD1, vars tre utsignaler matas till dekorrelationsnoderna i det första skiktet. Den fjärde utsignalen Y4 från divideraren utgör slututsignalen från detta antennelement till bear- betningsanordningarna som användes för viktningsuppdatering.
För att beakta en mod som ett exempel framgår att sig- nalen från det översta antennelementet matas till en ingång på en summerare S1, till vars andra ingång en av utsignal- erna från effektdivideraren PD1 inmatas. Denna insignal matas via en viktningskrets Wii som har två viktingångar betecknade W: och Wo. Dessa erhålles från bearbetnings- anordningarna som just nämnts. Utsignalen från summeraren S2 går till en annan effektdelare PD2 som delar upp sig- nalen mellan en ingång till nästa stegs nod och en utgång Zz till viktningsuppdaterande bearbetningsanordningar.
De ovan angivna förstärkarna, som ingår för balan- seringsändamål, är indikerade vid A2 och A3.
Utsignalerna till uppdateringsanordningarna frán de olika noderna anges vid Y1, Y2, Y3, Y4, Zl, ZZ och Z3 och matas till två omkopplare SW1, SW2, via vilka de matas till den adaptiva processorn som genomför lämpliga be- räkningar för dem för att alstra de erforderliga vikt- ningsuppdateringarna. 4-65 286 Med hänvisning till fig. 7 framgår detaljer i en kom- plicerad viktningskrets, varvid den som valts är Wai tfig. 6).
De övriga är likartade men använder olika vikter. Här in- matas insignalen till en effektdlvlderare PD5 med två ut- signaler vid 0° och 90” fas. Därifrån går de till två viktningskretsar WA1 och WA2, vilkas utsignaler är summe- rade av summerare SA. Som resultat av denna viktningskrets funktion erhålles: Utsignalen = (1/2)°(W= cos wt + WO sin wt) = = É cos(wt - 0) där W: = a cos 0 WQ = a sin 0 Insignalen kommer antingen från ett antennelement i fal- let med det första steget i anordningen eller från en nod i fallet med senare steg.
Fig. 8 är ett exempel pà en tiddelande adaptiv proces- sor, sàsom en sådan som användes i kretsen enligt fig. 6 för uppdatering av de vikter som användes vid de olika ste- gen i anordningen. Vid detta arrangemnag är insignalerna till processorn från omkopplarna lika, varför endast den från omkoplaren SW1 kommer att beskrivas.
Insignalen från omkopplaren SW1 uppdelas av effekt- divideraren PD5 påtvå kanaler, som vardera innefattar en korrelator, varvid dessa korrelatorer får signaler som representerar cos wt och sin wt inmatade. Varje kanal är lik den andra varför återigen endast en kommer att be- skrivas. I den för cos wt går korrelatorns CA utsignal via ett lågpassfilter Fl och förstärkare till en analog/digita1- omvandlare ADC. Processorn PR, som är digital korrelator som arbetar under kontroll av en algoritm för effektnorma- lisering och viktningsuppdatering mottar digital infor- mation på fyra ingångar, i varje fall på tidsdelat sätt.
Korrelatorn alstrar även en digitalt styrd automatisk för- stärkningsstyrning för förstärkarna via den med AGO beteck- nade anslutningen.
De uppdaterade vikterna som alstras av korrelatorn matas till viktminnet varifrån de distribueras på rätt sätt till de olika dekorrelationsnoderna. 'v DBn ÜV-Eifl glvïlâ DEEI-ZFIVIIlHQEH fiflf' glvltå l TLEITHIBÜHE EIV En anordning med antennelement som är direktkopplade till den adaptiva processorn. I ljuset av detta kan vilken som helst konfiguration av antennelement inbegrlpas: linjära, cirku- lära, slumpvisa eller likartade anordningar. Det föreligger tillika ytterligare konfigurationer som kan tillgodogöra sig den föreslagna strukturen, nämligen 1) 2) 3) 4) en cirkulär anordning ansluten via en Butler-matris till processorn, en radarenhet med hjälpelement eller subanordningar, vilka är adaptivt kombinerade med varandra med hjälp av processorn, den adaptiva kombinationen som använder den föreslagna processorn för utsignaler frán en fördröjningslinje med flera uttag, som till sin verkan bildar ett adaptivt filter och en adaptiv anordning enligt något av ovan angivna slag med flera utsignaler ástadkomna genom mindre föränd- ringar av kretskonfigurationen. Med denna anordning blir det möjligt att erhålla driftförbättringar genom val av den utsignal som skall användas.

Claims (2)

1. Adaptiv antennanordning med effektinvertering och inne- fattande flera antennelement vilka är förbundna medelst de- korrelationsnoder (fig. 3) anordnade i grupper (fig. 2), varvid varje grupp innefattar ett mindre dekorrelationssteg än föregående grupp och den första gruppen innefattar en nod mindre än antalet antennelement, varvid varje nod i den första gruppen är kopplad att som en huvudsignal mottaga en signal från ett antennelement (A4) som skiljer sig från övriga antennelement (A1-A3) och som en hjälpsignal den signal, som erhålles från de återstående elementen (A1-A3), samt att alstra en utsignal, medan varje dekorrelations- nod hos varje efterföljande grupp är kopplad att såsom huvudsignal mottaga en utsignal från respektive dekorrela- tionsnod i en föregående grupp och såsom hjälpsignal den återstående utsignalen från den föregående gruppen och alstra en utsignal, varvid varje grupp utom den sista har en förínställd dekorrelationsnod, vars utsignal dekorreleras med avseende på en eller flera av samtliga utom ett antenn- elements insignaler och där anordningen innefattar avsök- ningsorgan, k ä n n e t e c k n a d av att utsignalerna från samtliga noder i varje grupp matas på tidsfördelat sätt till en processor (PR) som även matas med en signal som gäller för det antennelement som skiljer sig från övriga antennelement, vilken processor successivt genererar upp- daterade vikter för inmatning på noderna, varvid varje sådan vikt inmatas på en ingång av dess nod för dekorrele- ringen.
2. Anordning enligt patentkrav 1, k ä n n e t e c k- n a d av att varje nod har en första ingång (A) via vil- ken en signal är anordnad att matas till en summerare (Z), en andra ingång (B) via vilken en andra signal är anordnad att matas till summeraren via en viktningskrets (W), var- vid en av ingångarna är inverterad och summeraren har en utgång (C) på vilken denna nods dekorrelerade utsignal är anordnad att uppträda.
SE8903349A 1984-09-29 1989-10-12 Adaptiv antennanordning SE463286B (sv)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
GB8424643A GB2219140B (en) 1984-09-29 1984-09-29 Adaptive antenna array

Publications (3)

Publication Number Publication Date
SE8903349D0 SE8903349D0 (sv) 1989-10-12
SE463286B true SE463286B (sv) 1990-10-29
SE8903349A SE8903349A (sv) 1990-10-29

Family

ID=10567455

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE8903349A SE463286B (sv) 1984-09-29 1989-10-12 Adaptiv antennanordning

Country Status (2)

Country Link
GB (1) GB2219140B (sv)
SE (1) SE463286B (sv)

Families Citing this family (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FR2751497B1 (fr) * 1990-06-08 1999-04-09 Thomson Trt Defense Procede et dispositif de rejection d'un signal pertubateur, notamment pour la rejection d'un signal de contre-mesure electronique de brouillage de radiocommunications
US6256394B1 (en) * 1996-01-23 2001-07-03 U.S. Philips Corporation Transmission system for correlated signals
SE511422C2 (sv) * 1997-10-20 1999-09-27 Radio Design Innovation Tj Ab Antenngrupp i ett telekommunikationssytem

Also Published As

Publication number Publication date
GB2219140A (en) 1989-11-29
GB8424643D0 (en) 1989-09-20
GB2219140B (en) 1990-03-28
SE8903349A (sv) 1990-10-29
SE8903349D0 (sv) 1989-10-12

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US5028931A (en) Adaptive array processor
US3056961A (en) Steerable directional random antenna array
KR960001772A (ko) 타이밍 신호 발생 회로
US5227994A (en) Inner product calculating circuit
EP0174005B1 (en) Line equalizer operable in response to an input signal of a variable data rate
GB2044042A (en) Adaptive antenna array coontrol system
BG64659B1 (bg) Метод за сканиране на антенна решетка и фазорегулиращо устройство за осъществяването му
US2881320A (en) Variable frequency high stability oscillator
SE463286B (sv) Adaptiv antennanordning
US6407690B1 (en) Reference voltage generator circuit
EP0459038A1 (en) Adaptive array processor
US5638309A (en) Pseudo-random pattern generating circuit
US4081757A (en) Parallel power amplifier circuits
US20230013459A1 (en) Neural amplifier, neural network and sensor device
US3114057A (en) Cascaded differential amplifiers with biased diode switches for providing single output dependent upon input amplitude
US3579128A (en) Phase controller
GB718280A (en) Improvements in servo systems responsive to multiple variables
US7030813B1 (en) Array antennas with independent sum and difference excitations levels
KR100442287B1 (ko) 신경망(NeuralNetwork)학습기
RU2124789C1 (ru) Устройство обработки сигналов адаптивной антенной решетки
RU2050556C1 (ru) Устройство для управления диаграммой направленности
ES465397A1 (es) Perfeccionamientos en dispositivos de transcodificado y pro-gramacion de cableado modificable.
EP0117357A3 (en) Digital signal composing circuits
GB1165584A (en) Circuit Arrangement for the Automatic Balancing of Pre-Set Current Values which can be Varied Arbitrarily.
SU926677A1 (ru) Функциональный преобразователь

Legal Events

Date Code Title Description
NAL Patent in force

Ref document number: 8903349-2

Format of ref document f/p: F

NUG Patent has lapsed