SE462024B - Anordning foer barkning av vedstockar - Google Patents

Anordning foer barkning av vedstockar

Info

Publication number
SE462024B
SE462024B SE8603624A SE8603624A SE462024B SE 462024 B SE462024 B SE 462024B SE 8603624 A SE8603624 A SE 8603624A SE 8603624 A SE8603624 A SE 8603624A SE 462024 B SE462024 B SE 462024B
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
logs
sections
section
container
crankshafts
Prior art date
Application number
SE8603624A
Other languages
English (en)
Other versions
SE8603624L (sv
SE8603624D0 (sv
Inventor
Elof Alrik Wallin
Original Assignee
Elof Alrik Wallin
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Elof Alrik Wallin filed Critical Elof Alrik Wallin
Priority to SE8603624A priority Critical patent/SE462024B/sv
Publication of SE8603624D0 publication Critical patent/SE8603624D0/sv
Publication of SE8603624L publication Critical patent/SE8603624L/sv
Publication of SE462024B publication Critical patent/SE462024B/sv

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B27WORKING OR PRESERVING WOOD OR SIMILAR MATERIAL; NAILING OR STAPLING MACHINES IN GENERAL
    • B27LREMOVING BARK OR VESTIGES OF BRANCHES; SPLITTING WOOD; MANUFACTURE OF VENEER, WOODEN STICKS, WOOD SHAVINGS, WOOD FIBRES OR WOOD POWDER
    • B27L1/00Debarking or removing vestiges of branches from trees or logs; Machines therefor
    • B27L1/02Debarking or removing vestiges of branches from trees or logs; Machines therefor by rubbing the trunks against each other; Equipment for wet practice

Landscapes

  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Wood Science & Technology (AREA)
  • Forests & Forestry (AREA)
  • Debarking, Splitting, And Disintegration Of Timber (AREA)

Description

462 024 Nackdelarna med enstocksbarkningsmaskinerna är, att de speci- ella barkningsverktyg, som skrapar mot varje stocks mantelyta, slits ned förhållandevis fort. Detta medför att underhålls- och driftskost- naderna blir höga. En ytterligare nackdel med dessa barkningsmaskiner 3 är, att barkningsverktygen, som skrapar mot stockarnas mantelytor, ound- vikligen skär bort viss del av själva veden i stockytan, vilket medför 9 förluster, som i vissa fall, om stockytan är mycket ojämn, kan bli av- sevärda.
Bland hittills kända barkningsmaskiner förekommer även en typ med stillastående behandlingsrum och med ett mer eller mindre snett uppåt lutande bottenparti, på eller i vilket någon form av frammatningsorgan för de på bottenpartiet liggande vedstockarna anordnats så, att dessa kan parallellförflyttas snett uppåt längs bottenpartiet i rät vinkel mot sina längdriktningar tills de når en behandlingsrummet begränsande tvärvägg, klaff, lucka eller liknande, där de bringas att återcirkulera och på så sätt omlagras inom den i behandlingsrummet vid varje till- fälle befintliga.stocktraven.
'De frammatningaorgan, som förekommer i de kända bárkningsmaskiner- l na, består antingen av ändlösa transportörer i form av ändlösa, med medbringare försedda kedjor eller av roterbart lagrade, skruvformiga valsar. Även parvis arbetande, med medbringare försedda, fram- och åter förflyttbara balkar förekommer, vilka växelvis bringas till in- grepp med stockarna. Såväl vid användning av de sistnämnda matnings- organen som vid användning av skruvformiga valsar måste dock stockar- ne ne en vise minimnänga för ef: inte föriere en: perenene läge under förflyttningen, i vilket fall regelmässig barkning av stockarna förhindras.
Det är också tidigare känt, att kombinera vissa av de ovan nämnda frammatningsorganen med i stocktraven inskiutande organ för att an- tingen åstadkomma en pulserande rörelse hos stookarna eller att för- skjuta ett fåtal av de underst liggande stockarnai.sin längdriktning sett fram och åter.
Samtliga ovan beskrivna, i stillastående behandlingsrum anordna- de frammatningsorgan är sammansatta av ett stort antal delar, vilka utsätts för kraftig nedsmutsning av nedfallande bark och på stockytor- na befintlig sand och andra föroreningar. Detta leder till Bnßbb förßlit- 3 462 024 ning av de olika delarna och driftstörningar, vilket i sin tur gjort att barkmaskinerna i fråga inte i någon nämnvärd utsträckning kommit till användning i praktiken. I flera av maskinerna är barkningseffek- ten så låg, att det fordras flera maskiner i serie för att få stockar- na acceptabelt barkade.
Tekniskt problem Många av de från vedstockar framställda produkterna, såsom exem- pelvis finpapper, kartong och spånskivor, är mycket känsliga för bark- inblandning och fordrar därför en mycket välbarkad råvara. Samtidigt är faokmännen överens om, att det i marknaden inte finns någon bark. ningsutrustning att tillgå, som förutom att barka vedstockar effek- tivt och väl även fyller dagens högt ställda krav med avseende på utrymmesbehcv, kapacitet och ekonomi. Mot bakgrund härav har det be- funnits angeläget att söka framtaga en anordning för barkning av ved- stockar av varierande slag, som ger små vedförluster och närmast bark- fria stockar och som samtidigt är såväl enkel som billig och har små ' utrymmesbehov, dvs är lätt att bygga in även i befintliga system. Ändamålet med föreliggande uppfinning är således att lösa ovan beskrivna kvalificerade tekniska problem under utnyttjande av den er- fsrenhetsmässigt mest effektiva principen för avlägsnande av bark från stockars ytor, nämligen att bringa stockar travade parallellt på var- andra att såväl rotera som röra sig fram och åter i sin längdriktning under samtidig förflyttning i sidled och cmlagring inom stocktraven.
Lösningen Föreliggande uppfinning löser ovan beskrivna problem och elimine- rar de nackdelar, som är förknippade med kända barkningsmaskiner. I enlighet härmed avser uppfinningen en anordning för barkning av ved. stockar innefattande en stillastående behållare försedd med en i huvudsak plan botten, en mot bottnen svagt lutande inmatningssida för vedstockar, två plana, vertikala gavelsidor samt en mot bottnen brant lutande utmatningssida för vedstockarna. Anordningen kännetecknas av, att behållarans botten uppvisar minst en i höjd- och längdled rörlig, avlång sektion, vilken vid sina_båda kortändar är vridbart anbragt via lager på ercenteraxlar eller liknande, varvid minst en av excenteraz- 462 024 lsrna är försedd med ett drivorgan avsett att bibringa varje botten- sektion en från dess långsids sett i huvudsak cirkelformig rörelse- bana i vilken den tänkta rotationsaxeln är horisontell samt vinkelrät mot stockarnas längdriktning. * Särskilt lämplig har dock_viaat sig vara, att behâllarens botten uppvisar två i höjd- och längdled rörliga, med separata, vertikala sidogavlar försedda, avlånga sektioner, vilka vid sina båda kortändar är vridbart anbragta via lager på exoenteraxlar, varvid de vertikala på respektive sektion anbragta sidogavlarna medföljer sektionerna i dessas rörelser och hindrar stookarna från att längdledes glida av.
För att bringa bottensektionerna att röra sig i en i huvudsak cirkelformig bana, har det vidare visat sig lämpligt, att de botten- sektionerna uppbärande ercenteraxlarna är anordnade horisontellt och samtidigt parallellt med behållarens gavelsidor samt att nämnda axlar är lagrade i på gavelsidorna fast anbringade bärorgan. Även det driva organ, som är avsett att via drivning av en av excenteraxlarna bringa bottensektionerna i rörelse, uppbäres lämpligen i man av behov av på en av gavelsidorna anbragt bärorgan. ' Härvid har ast även visa: sig vara särskilt lämpligt, ai: arean. teraxlarna är gemensamma för flera eller samtliga i behållaren före- kommande, rörliga bottenaektioner och att därvid nämnda axlar är ut- bildade som vevaxlar med olika stora vevslängar så att varje botten- sektion kan fås att röra sig fasförskjutet i förhållande till den eller de närmast intill belägna bottensektionerna. Härigenom intensi- fieras givetvis friktionen mellan de på de skilda bottensektionerna befintliga stockarna, vilket avgjort höjer svbarkningseffekten.
Enligt en föredragen utföringsform av uppfinningen anordnas bottensektionernas övre plana, stockarna uppbärande ytor i sinsemellan olika lutningar mot horisontalplanet, varvid nämnda ytor lämpligen för- ses med friktionsbelägg, som täcker hela ytorna eller delar av desamma.
De rörliga, avlånga bottensektionerna kan även alternativt vid sina i' kortändar lagras vridbart på länkarmar. Härvid åstadkommas med fördel Ü sektionernas rörelser, i detta fall i flacka bâgformiga banor, med hjälp av ett fram- och återgående drivorgan, typ hydraulcylinder eller liknande. _ Vad beträffar den stillastående behållarens utformning har det 5 462 o24 visat sig lämpligt att låta dess bredd överstiga de längsta vedstock- arnas längd med minst 15 om samt att förse dess brant lutande utmat- ningssida med minst fyra, jämnt fördelade, trappstegsliknande hyllor jämte ett upptill, i trubbig vinkel mot dess lutande yta anordnat uppsamlingsplan för de barkade stockarna.
I anslutning till ovannämnda uppsamlingsplan har det visat sig ' vara mycket lämpligt, att anordna ett transportorgan avsett för åter- föring av eventuellt ofullständigt barkade vedstockar från nämnda upp- samlingsplan till behållarens inmatningssida. Lämpligen anordnas även under den eller de rörliga bottensektionerna en bandtransportör eller liknande i och för borttransport av den bark och de kvistdelar, som ansamlas nederst i behållaren.
I vissa fall, särskilt när stockarna är torra och lätta, har det vidare visat sig fördelaktigt, att en belastning anbringas på de på bottensektionen eller bottensektionerna befintliga stockarna så, att dessa pressas nedåt och friktionen dem emellan ökas. En sådan belast- ning åstadkommes lämpligen genom anbringande av sprängmattor, slit- gummimattor, fartygskättningar eller liknande i den stillastående be- hållaren. Detta hindrar ej stockarnas rörelser och rotation, men pres- sar dem nedåt mot varandra så att friktionen mellan dem liksom mot bottensektionerna ökas.
Fördelar Vid användning av anordningen enligt uppfinningen för barkning av vedstockar erhålles en rad fördelar jämfört med vid barkning i kända barkningsmaskiner. Sålunda är anordningen enligt uppfinningen mycket enklare och mindre utrymmeskrävande än exempelvis en barktrumma, vil- ket gör den såväl billigare som lättare att bygga in i ett produktions- system. Vidare blir slitaget från stocksrna avsevärt mindre, eftersom normalt ingen friktionskontakt mellan anordningens stillastående de- lar och de i rörelse varande stockarna förekommer och endast en liten andel av stockarna kommer i beröring med anordningens delar.
En annan väsentlig fördel är, att stockarnas ändytor i hög grad skonas från skador. Vidare blir stockarna endast i ringa omfattning ut- satta för böjning, vilket avsevärt minskar antalet vid barkningen knäckte stockar. Härigenom minskar vedförlusterna jämfört med vad som 462 024 6 fö> ommer vid barkning med hjälp av kända maskiner. fill fördelarna hör även, att anordningens bredd utan större o- lägenhet kan anpassas efter längsta förekommande stock samt att varje utmatad stocks barkning med lätthet kan bedömas. Är barkningen ej god- tagbar, kan stocken i fråga enkelt återföras mot inmatningssidan med hjälp av det på anordningen befintliga härför avsedda transportorganet. c En ytterligare fördel är, att snordningens kapacitet är beroende av antalet bottensektioner. Anordningens kapacitet blir hërigenom flexibel och kan anpassas efter i varje särskilt fall önskad bark- ningskapacitet.
Figgrbeskrivnigg Pigg; 1 visar en vertikalsektion av en anordning enligt uppfinn. ingen försedd med två bottensektioner och Figur 2 visar samma anord- ning sena uppifrån.
Anordningens funktion belyses och beskrivas närmare nedan i an. slutning till de på ritningen visade figurerna.
Sålunda innefattar anordningen i sin illustrerade form en stilla- stående behållare försedd med en i huvudsak plan botten, en mot bott- nen svagt lutande inmatningssida 1 för vedstockar, två plana, verti- kala gavelsidor 2 och 3 samt en mot bottnen brant lutande utmatnings- sida 4, vilken utrustats med jämnt fördelade, trappategsliknande hyllor 5 jämte ett upptill 1 trubbig vinkel mot sidan 4 anordnat upp- samlingsplan 17 för färdigbarkade stockar. ånordningen är vidare i den i figurerna visade utföringsfbrmen utrustad med två i höjd- och längdled rörliga, med separata, verti- kala sidogavlar 13 och 14 försedda, avlånga bottensektioner 6, vilka vid sina båda kortändar är vridbart anbragta via lager på'exoenter- axlar 7. Som framgår av figurerna är dessa excenteraxlar 7 utbildade som vevaxlar med olika stora vevslängar samt monterade horisontellt och samtidigt parallellt med behållarens gavelsidor 2 och 5, på vilka de fasthålles av lagerförsedda bärorgan 15 och 16. För att bringa bottensektionerna 6 att röra sig i från"deras långsidor sett i huvud. sak cirkelformiga banor, har i detta fall en av excenteraxlarna 7 försetts med ett drivorgan 10 i form av en hydraulmotor.
Som framgår av Figur 1 har i anordningen inmatats ett parti ved- 7 462 024 stockar 8 som är under barkning. Stockarna infördes i behållaren vid dess inmatningssida 1 medelst en med griporgan 12 försedd kran, var- efter de på grund av inmatningssidans 1 lutning gled och rullade ned mot och delvis in på bottensektionerna 6. Eventuellt kan ett förråd anordnas mellan kranen och behållaren, i vilket vedstockar uppsamlas för att därefter på en gång införas i behållaren.
Behållaren och dess bottensektioner 6 är avsiktligt så utformad, att stockarna via och med stöd av hyllorna 5 klättrar uppåt längs ut- matningssidan 4, när bottensektionerna utför sina rörelser. Dessa rör- elser resulterar också i att stockarna 8 parallellförflyttas i rikt- ning från inmatningssidan 1 mot utmatningssidan 4 under ständig om- lagring. Genom de ovanpåliggande stockarnas tyngd erhålles samtidigt ett tryck på och mellan underliggande stockar, som ger erforderlig friktion dem emellan för att de skall avbarkas och i förekommande fall kvistas, när bottensektionerna 6 utför sina ovan nämnda cirkelformiga rörelser.
När en stock när det vid utmstningssidans 4 övre ände befintliga uppsamlingsplanet 17, besiktigas den och om barkningsresultatet ej är godtagbart, förs stocken tillbaka mot inmatningssidan 1 med hjälp av ett transportorgan 11. Stocken måste sedan passera "barkningszonen" ännu en gång. Stockar vars barkning är godtagbar faller från uppsam- lingsplanet 17 ned på ett transportband eller liknande för överföring till en såg, flishugg, etc. beroende på vad den barkade veden skall användas till.
Hellan bottensektionernas 6 ytterkanter och behållarens botten- kanter samt mellan bottensektionernas 6 mot varandra vettande inner. kanter finns långsmala spalter 18 genom vilka bortrensad bark och kvistdelar fortlöpande matas ned till en underliggande bandtranspor- tör 9 för bortföring från ancrdningen. För att minska styckastorleken på bortrensat material samt underlätta dess.nedmatning,.finns kniv- liknande organ fast monterade på bottensektions- och behällarkanterna inom nämnda spaltomrâden 18.
Ehuru detta icke visas på figurerna, kan, som framgår ovan, botten- sektionernas 6 övre, stocksrna uppbärande ytor vara anordnade i sins- emellan olika lutningar mot horisontalplanet. Vidare kan sektionerna 6 röra sig i flacka bågformiga banor i stället för i cirkelformiga. 462 024 ° Uppfinningen är sålunda icke begränsad till den utföringsfbrm som illustreras i figurerna och beskrivits ovan, uten kan givetvis modifieras inom ramen för efterföljande patentkras.

Claims (7)

462 024 PATENT KRAV
1. Anordning för barkning av parallellt på varandra travade vedstockar innefattande en stillastående behållare försedd med en i huvudsak plan botten, en mot bottnen svagt lutande inmatningssida(1) för vedstockarna, två plana, vertikala gave1sidor(2,3) samt en mot bottnen brant lutande utmatningssida(4) för vedstockarna, k ä n n e t e c k n a d d ä r a v, att bottnen uppvisar minst en i höjd- och längdled rörlig, avlång sektion(6), vilken vid sina båda kortändar är vridbart anbragt via lager på vevaxlar(7) eller liknande, varvid minst en av vevaxlarna(7) är försedd med ett drivorgan(10) avsett att bibringa varje bottensektion(6) en samtidigt i höjd- och längdled fortgàende rörelse, under vilken bottensek- tionen(6) bibehålls i ett väsentligen horisontellt läge och där alla delar av sagda sektion(6), från dess làngsida sett, rör sig i huvudsakligen cirkelformiga banor, vars tänkta rotationsaxlar är horisontella och bildar räta vinklar med vedstockarnas längdriktning.
2. Anordning enligt krav 1, k ä n n e t e c k n a d d ä r a v, att bottnen uppvisar två i höjd- och längdled rörliga, med separata, vertikala sidogavlar(13,14) försedda , avlånga sektioner(6), vilka vid sina båda kortändar är vridbart anbragta via lager på vevaxlar(7), varvid de vertikala på respektive sektion(6) anbragta sidogavlarna (13,14) medföljer sektionerna(6) i dessas rörelser.
3. Anordning enligt krav 1-2, k ä n n e t e c k n a d d ä r a V, att de bottensektionerna(6) uppbärande vevaxlar- na(7) är anordnade horisontellt och samtidigt parallellt med behållarens gavelsidor(2,3), varvid axlarna(7) är lagrade i på nämnda gavelsidor fast anbringade bärorgan(15, 16).
4. Anordning enligt krav 1-3, k ä n n e t e c k n a d d ä r a v, att vevax1arna(7) är gemensamma för flera eller samtliga i behållaren förekommande bottensektioner(6) /0 462 024 varvid nämnda axlar(7) är utbildade med olika stora vev- slängar så att varje bottensektion(6) kan fås att. röra sig fasförskjutet i förhållande till den eller de närmast intill belägna bottensektionerna(6).
5. Anordning enligt krav 1-4, ]< ä n 11 e t e c k n a d d ä r a v, att bottensektionernas(6) övre plana, stockar- na uppbärande ytor är anordnade i sinsemellan olika lut- ningar mot horisontalplanet och att nämnda ytor är utbilda- de med delar av desamma eller hela ytorna täckande frik- tionsbelägg.
6. Anordning enligt krav 1, k ä n n e t e c k n a d d ä 1: a v, att de rörliga, avlånga bottensektionerna(6) vid sina kortändar är vridbart lagrade pá länkarmar, varvid sektionernas(6) rörelser, i detta fall i flacka bágformiga banor, åstadkommes med hjälp av ett fram- och återgående drivorgan(l0), typ hydraulcylinder eller liknande.
7. Anordning enligt krav 1, k ä n n e t e c k n a d d ä r a v, att den stillastående behállarens bredd översti- ger de längsta vedstockarnas längd med minst 15 cm samt att dess brant lutande utmatningssida(4) är försedd. med minst fyra, jämnt fördelade, trappstegsliknade hyllor(5) jämte ett upptill, i trubbig vinkel mot dess lutande yta, anordnat uppsamlingsplan(l7) för de barkade stockarna.
SE8603624A 1986-08-28 1986-08-28 Anordning foer barkning av vedstockar SE462024B (sv)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE8603624A SE462024B (sv) 1986-08-28 1986-08-28 Anordning foer barkning av vedstockar

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE8603624A SE462024B (sv) 1986-08-28 1986-08-28 Anordning foer barkning av vedstockar

Publications (3)

Publication Number Publication Date
SE8603624D0 SE8603624D0 (sv) 1986-08-28
SE8603624L SE8603624L (sv) 1988-02-29
SE462024B true SE462024B (sv) 1990-04-30

Family

ID=20365420

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE8603624A SE462024B (sv) 1986-08-28 1986-08-28 Anordning foer barkning av vedstockar

Country Status (1)

Country Link
SE (1) SE462024B (sv)

Cited By (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
WO2000040383A1 (en) * 1999-01-07 2000-07-13 Metso Woodhandling Oy Method and apparatus for conveying a solid material

Cited By (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
WO2000040383A1 (en) * 1999-01-07 2000-07-13 Metso Woodhandling Oy Method and apparatus for conveying a solid material

Also Published As

Publication number Publication date
SE8603624L (sv) 1988-02-29
SE8603624D0 (sv) 1986-08-28

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US7673743B2 (en) Material handling apparatus
NO317316B1 (no) Trapplignende innretning med bevegbare trinn for fremforing av avlange treemner
US6779648B2 (en) 360 Degree rotatable lifter arm for log singulator
SE462024B (sv) Anordning foer barkning av vedstockar
US4624361A (en) Single log feeder
FI80429B (fi) Foerfarande och anordning foer parallellriktning av traestammar, saosom stockar eller props.
US3179234A (en) Sorting apparatus
US4805677A (en) Apparatus for removing bark from cut logs
US4185787A (en) Apparatus for making wood shavings
US6213178B1 (en) Method and apparatus for handling logs to be debarked
JPH09507202A (ja) 平らな発送物の搬送装置
CA1316080C (en) Apparatus for removing bark from cut logs
SE459565B (sv) Anordning foer trumbarkning
US4181056A (en) Double bay woodworking machine
US3202263A (en) Log deck and separator
US3782540A (en) Lumber separator
SU1375540A1 (ru) Устройство дл поштучной выдачи длинномерных изделий
US5575614A (en) Method and apparatus for separating bundles of sawn timber
RU2032529C1 (ru) Раскряжевочная установка
EP1042195B1 (en) Feeding device
SU787303A1 (ru) Устройство дл передачи многор дного потока лесоматериалов с продольного транспортера на поперечный
SU524547A1 (ru) Устройство дл загрузки рыбы в рыборазделочную машину
SU1548007A1 (ru) Загрузочное устройство
SU725954A1 (ru) Гравитационный много русный стеллаж дл цилиндрических изделий
SU714121A1 (ru) Камера термообработки изделий из древесины

Legal Events

Date Code Title Description
NAL Patent in force

Ref document number: 8603624-1

Format of ref document f/p: F

NUG Patent has lapsed

Ref document number: 8603624-1

Format of ref document f/p: F