SE430429B - Apparat for omvandling av den kinetiska energin hos en accelererad fluid till mekanisk eller elektrisk energi - Google Patents

Apparat for omvandling av den kinetiska energin hos en accelererad fluid till mekanisk eller elektrisk energi

Info

Publication number
SE430429B
SE430429B SE7707751A SE7707751A SE430429B SE 430429 B SE430429 B SE 430429B SE 7707751 A SE7707751 A SE 7707751A SE 7707751 A SE7707751 A SE 7707751A SE 430429 B SE430429 B SE 430429B
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
fluid
blades
wheels
stage
elements
Prior art date
Application number
SE7707751A
Other languages
English (en)
Other versions
SE7707751L (sv
Inventor
Daniel Jacob Schneider
Original Assignee
Daniel Jacob Schneider
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Daniel Jacob Schneider filed Critical Daniel Jacob Schneider
Priority to SE7707751A priority Critical patent/SE430429B/sv
Publication of SE7707751L publication Critical patent/SE7707751L/sv
Publication of SE430429B publication Critical patent/SE430429B/sv

Links

Classifications

    • FMECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
    • F03MACHINES OR ENGINES FOR LIQUIDS; WIND, SPRING, OR WEIGHT MOTORS; PRODUCING MECHANICAL POWER OR A REACTIVE PROPULSIVE THRUST, NOT OTHERWISE PROVIDED FOR
    • F03DWIND MOTORS
    • F03D5/00Other wind motors
    • F03D5/02Other wind motors the wind-engaging parts being attached to endless chains or the like
    • YGENERAL TAGGING OF NEW TECHNOLOGICAL DEVELOPMENTS; GENERAL TAGGING OF CROSS-SECTIONAL TECHNOLOGIES SPANNING OVER SEVERAL SECTIONS OF THE IPC; TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
    • Y02TECHNOLOGIES OR APPLICATIONS FOR MITIGATION OR ADAPTATION AGAINST CLIMATE CHANGE
    • Y02EREDUCTION OF GREENHOUSE GAS [GHG] EMISSIONS, RELATED TO ENERGY GENERATION, TRANSMISSION OR DISTRIBUTION
    • Y02E10/00Energy generation through renewable energy sources
    • Y02E10/70Wind energy

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Aviation & Aerospace Engineering (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Sustainable Development (AREA)
  • Sustainable Energy (AREA)
  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Combustion & Propulsion (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • General Engineering & Computer Science (AREA)
  • Wind Motors (AREA)
  • Hydraulic Turbines (AREA)

Description

77077 51-9 kommer, nämligen lyftning och släpning. Dessa termer avser den rörelse, som förekommer i apparaten. Vid en anordning, där lyft- ning förekommer, erhålles en reaktion på vindenergin i rät vinkel mot fluidströmmen, medan i en apparat, där släpning förekommer, så icke är fallet. Vid en släpande anordning reagerar apparaten i en riktning parallellt med strömningsriktningen. Om fluiden strömmar horisontellt, sker rörelsen i apparaten horisontellt.
Om fluiden rör sig under en annan vinkel, rör sig apparaten under denna vinkel. Vid en på lyftning baserad anordning, såsom anordningen enligt föreliggande uppfinning, erhålles reaktions- kraften under en vinkel av 900 mot den relativa fluidströmmens vektor. Med relativ fluidströmning avses här den sektor av fluid- strömmen, som påverkar en bäryta.
Givetvis har en anordning, som är konstruerad för att arbeta med släpning, föga eller ingen operationskapacitet i en lyftningskonfiguration och vice versa. Reaktionsplan arbetar enligt lyftningsprincipen, och försök att bringa dem att arbeta med släpning skulle leda till ett misslyckande. Om å andra sidan en med lyftning arbetande maskin placeras i ett plan, vilket är parallellt med fluidströmmen, skulle maskinen upphöra att arbeta.
Exempel på släpningskonfigurationen visas i den amerikanska patentskriften 1 502 296.
En vattendriven anordning visas i den schweiziska patent- skriften 313 850. I denna anordning rör sig de blad, som bidrager till uteffekten, med fluidströmmens vektor hälften av tiden och bidrager under denna tid till uteffekten. I ett andra operations- steg rör de sig mot strömningen. Såsom kommer att framgå av nedanstående diskussion kan apparaten enligt föreliggande upp- finning arbeta effektivt med fluiden strömmande längs en vektor från vardera sidan såsom i en tidvattensbassäng, vilket icke kan åstadkommas med anordningen enligt ovannämnda schweiziska patent- skrift.
Enligt den amerikanska patentskriften 763 623 av år 1904 är vingarna i det andra steget så placerade, att de direkt till- föres fluid liksom fluid riktad från de främre vingarna, sedan fluiden glidit från dessa. Apparaten enligt föreliggande upp- finning arbetar avsevärt effektivare, i det att apparatens andra steg endast utnyttjar fluid från det första steget såsom driv- 7797751-9 fluid för det andra steget. En nackdel med anordningen enligt nyssnämnda patentskrift är att ett turbulent sammanflöde av luft erhålles från den ena vingen till nästa vinge på grund av uppbrytandet av det laminära fluidflödet. Nämnda anordning har också den nackdelen, att de två fluidströmmarna i stället för att samverka genom sammanflöde brytes upp och agiteras, vilket ger ett stört fluidmönster, när de båda strömmarna träffar var- andra vid det andra steget.
Det hänvisas även till följande amerikanska patent- skrifter: 2 542 522, 2 939 017, 3 222 533, 3 473 038, 3 513 326, 3 720 840, 3 740 565 och 3 743 848.
Anordningen enligt uppfinningen utgöres av ett två steg innefattande hydrovinge- eller luftvingearrangemang, beroende på arbetsmiljön, där lyftkoefficienten beror på vingarean, och arbetssättet är beroende av bl a vingarnas antal och mellan- rummet mellan dem samt fluidens hastighet. Apparaten medger maximalt utnyttjande av lyftkraftvariabelns koefficient i kraft- omvandlingsformeln för fluider i rörelse. Apparaten enligt upp- finningen är den första anordning av denna typ, där lyftelementen är ledade vid båda ändarna.
Föreliggande uppfinning syftar sålunda till att erbjuda en apparat, som genom arrangemanget av bladen, statorer, hölje, koppel, remmar, hjul, axlar och hus (stativ) möjliggör inställ- ning av bladen i ett första steg för optimal orientering med av- seende på fluiddynamikmönstret och i förhållande till varandra, så att fluidens rörelse bringas att utöva en maximal lyft- reaktionskraft (för gasformiga fluider) eller drivreaktionskraft (för vätskeformiga fluider) för en viss del av kraftrotations- cykeln, varvid också planen för de âtergående bladen (omvända - här betecknat andra steget) i huvudsak är orienterade med av- seende på mönstren för fluiddynamiken för den från det första steget avgivna eller utströmmande fluiden med följd att bladen återgår till det primära fluiddrivna läget (första steget) med icke endast minimalt fluídmotstånd utan även med en positiv reaktionskraft erhâllen från fluiddynamiken hos den från det första till det andra steget avgivna fluiden.
Enligt uppfinningen kan vidare anordnas en fluidtunnel eller ett fluidinfångningsinlopp, som riktar, accelererar och 77ï0"7'7i5 1 ~ 9 koncentrerar fluider mot de blad, som avger kraft till anord- ningen.
Uppfinningen syftar även till att erbjuda en apparat av ovan beskriven typ, som är enkel till konstruktionen, billig att tillverka, är robust, lätt att använda och har effektivt arbetssätt. Ovannämnda syften nås med apparaten enligt patent- kraven för omvandling av den kinetiska energin hos en accele- rerad fluid till mekanisk eller elektrisk energi.
Uppfinningen förklaras närmare i det följande med hän- visning till bifogade ritningar.
Fig. 1 visar ett tvärsnitt genom apparaten enligt upp- finningen, fig. 2 är en vy från planet 2-2 i fig. 1 av hela övre delen av den i fig. 1 delvis visade apparaten, fig. 3 är en delvy i större skala av anbringningen av bladet vid remmen, fig. 4 är en vy i större skala av en annan utförings- form av uppfinningen innefattande en kedja i stället för rem, fig. 5 är en perspektivvy av ännu en utföringsform av apparaten enligt uppfinningen, och fig. 6 är en perspektivvy av en del av ytterligare en utföringsform av uppfinningen.
Perspektivvyer av utföringsformer visas i fig. 5 och 6, men den allmänna diskussionen av uppfinningen är baserad på fig. 1 och 2. Apparaten 2, se särskilt fig. 1, innefattar ett par omvända Y-element 4 och 5 med förbindande och stödjande element 6, 8 och 10, vilka element tillsammans bildar ett hus för en del av apparaten. Ytterligare stödelement kan utnyttjas om så önskas, såsom organ för lätt injustering av lutningen för planet för de båda axlarna 16 och 18 och för förflyttning av hela apparaten på dess bas för inställning av apparaten i för- hållande till fluiden. De bärande elementen kan emellertid utfö- ras på många sätt och bestå av många olika material.
Två par i huvudsak parallella hjul 12 och 13 samt 14 (icke visat) och 15 är placerade i huset och är löstagbart förbundna med axlar 16 och 18, d.v.s. två hjul är placerade på axelns 16 motsatta ändar och de båda andra hjulen är placerade på axelns 18 motsatta ändar. Såsom framgår av fig. 1 är det ena hjulet 13 7707751-9 på axeln 16 och det ena hjulet 15 på axeln 18 i huvudsak i samma vertikalplan. Likaledes är hjulet 12 på axeln 16 och hjulet 14 (icke visat) på axeln 18 i huvudsak i samma vertikalplan, men ett annat plan än det plan, i vilket hjulen 13 och 15 befinner sig.
Hjulens utformning eller storlek är icke kritiska så länge som hjulen fungerar på det nedan beskrivna sättet. Emellertid har _ lämpligen varje hjuls omkrets ett V- eller U-format tvärsnitt för triangulära eller runda remmar, eller tandat för en kedja eller utformat på annat sätt för optimal överföring av kraft från rem- marna till axlarna.
Axlarna 16 och 18 bäres löstagbart av huset samt är i huvudsak horisontella och väsentligen inbördes parallella, varvid den ena befinner sig ovanför den andra i ett ändringsbart, i huvudsak vertikalt plan. Axeln 16 bäres av huset via ett par.med spänning hållna glidbara element 20 och 21 intill den övre delen av elementen 4 och 5. Element 20 och 21 är anordnade att mottaga axeln 16 och tillåta att denna roterar. De är glidbara intill ele- menten 4 och 5 medelst fjädrar 28 och 29, som förbinder elementen 20 och 21 med stödelementen 6 via krokar 30-33. Spänningen er- hålles genom de remmar 34, 36, som förbinder hjulen. Vidare hàlles elementen 20 och 21 intill elementen 4 och 5 medelst styrelement 24, 25, 26 och 27 samt 24a, 25a, 26a och 27a. Styrelementen visas L-formade, och spänningen visas åstadkommen mellan remmarna, fjäd- rar, block ooh uppkrokningsdon genom visade arrangemang, men ut- formningen kan vara annorlunda inom ramen för uppfinningen så länge som de önskade resultaten nås.
Axeln 18 bäres av ett par i huvudsak U-formade element 22 och-23 (icke visat), vilka är placerade på elementens 4 och 5 ena "arm". Elementen 22 och 23 kan ha varje annan tvärsnittsform så länge de håller axeln 18 och tillåter att denna roterar och kan om så önskas modifieras för reglering av remmarnas 34 och 36 spänning.
Axlarna 16 och 18 har lämpligen cirkulärt tvärsnitt och är gängade, så att hjulen kan "låsas" medelst brickor och muttrar.
Andra organ kan även användas. Uttrycket axel innefattar även för hjulmontering dimensionerade delar. Såsom framgår av fig. 1 och 2 befinner sig hjulparen 12 och 13 samt 14 och 15 i huvudsakligen samma vertikalplan och är förbundna med varandra genom remmar 34 vfrovvuts 1-9 och 36. Uttrycket "rem" innefattar här remmar av böjligt, halv- böjligt och oböjligt material av vilken som helst tvärsnittsform så länge som denna kan anpassas till hjulens 12-15 omkretstvär- snitt. Remmen kan vara framställd av vilket som helst lämpligt material, exempelvis gummi, väv, syntetiska fibrer, metallfibrer eller metall utformad som kedja, fig. 4, etc. Byggmaterialen är icke kritiska. Lämpligen har remmen cirkulärt tvärsnitt.
På remmarna 34 och 36 är löstagbart och justerbart anbragta en serie blad 38 (38a visar bladen i läget för det första steget med ingående fluid och 38b visar bladen i läget för det andra steget med avgående fluid), vilka utgöres av långsträckta konkav- konvext formade element. Allmänt har dessa blad en ytarea (som kan varieras genom exempelvis revning), en med avseende på fluidström- ningen främre och bakre kant, krökt tvärsnittsform, en orientering i rymden och ett avstånd mellan intill varandra varande blad i en- lighet med fluiddynamiska principer. Exempelvis kan elementens tvärsnitt vara cylindriskt, elliptiskt, paraboliskt och hyperpara- boliskt konkavkonvext. Bladen kan ha varje tvärsnitt så länge som den fluid som rör sig över deras yta, ger bladen lyft- eller driv- kraft. Då bladen är dynamiskt formade och placerade för begagnande för gasfluidenergiomvandling, betecknas de lämpligen "bärytor", och då de är dynamiskt konstruerade för begagnande i en vätske- formig fluid, kan de betecknas som “skovlar".
Fig. 3 visar i större skala en del av den ena av remmarna med ett därvid fäst blad 38. Bladet 38 är försett med ett förbind- ande element 40, som går genom dess ytterände och har i huvudsak U-format tvärsnitt med utåtgående armar, som ligger i huvudsak i samma plan. Det förbindande elementets 40 motsatta ändar är fästa vid remmen medelst fästdon 42 och 44 med hål. Fästdonen tillåter införandet av det förbindande elementet 40, som också är något krökt vid dess översta ändar, så att det kan införas i respektive fästdon och hållas på plats, medan apparaten är i arbete. Fäst- donen 42 och 44 (fig. 3) visas L-formade, men vilken som helst annan typ av fästdon kan begagnas. Exempelvis kan för remmen och bladen även utnyttjas "snäppen" (han-honförband) för åstadkommande av de löstagbara förbindande organen och organ för automatisk an- bringning och avlägsnande av bladen eller justering av bladens lutning, medan de är stationära eller i rörelse. 77507751- 9 Fig. 4 visar en annan utföringsform av uppfinningen, där remmen 82 utgöres av en kedja med fästdon 86 och 88 för ytter- ändarna av det förbindande elementet 84 på liknande sätt som vid anordningen enligt fig. 3. Elementet 84 är i sin tur anordnat att bära ett blad 80 enligt fig. 4 (visat i tvärsnitt i fig. 3). Såsom tidigare nämnts kan remmarna ha annan utformning så länge som de kan begagnas tillsammans med de på axlarna 16 och 18 placerade hjulen.
Fig. 3 och 4 visar elementen 40 och 84 med i huvudsak U- tvärsnittsform med utåt förlöpande ändar. Denna utformning är icke kritisk, och andra tvärsnittsformer kan utnyttjas för frigörings- bar anbringning av bladet vid remmen. Även andra typer av fästdon än de i fig. 4 visade kan begagnas.
Fig. 5 visar en annan utföringsform av apparaten enligt uppfinningen. Apparaten innefattar ett par omvänt Y-formade ele- ment 4 och 5 med förbindande stödelement 6, 8 och 10 liksom ele- ment 100 och 101, vilka förbinder elementen 8 och 10 längs anord- ningens botten. Hjulen 13 innefattar ett flertal ekrar, som sträck- er sig fràn ett nav för axeln till hjulens 12-15 ytterkant.
Vingar (blad) 38 är försedda med sparrar 103, vars antal icke är kritisk, liksom framkantselement 104 och bakkantselement 105. Led- organen för vingarna kan vara någon av de ovan beskrivna typerna liksom av annan typ. Varken statorer 11 eller ett hölje 90 före- kommer.
Utföringsformen enligt fig. 6 har ett V-format stativ, där elementet 107 är ett väsentligen vertikalt element och är för- bundet med ett element, som är anordnat i samma vertikalplan, men som icke visas, genom ett stödelement 6. Ett nedre element 100 för- binder de vertikala elementen och sträcker sig ut från dessa. Ett icke visat motsvarande nedre element 101 är förbundet med ele- mentet 100 genom ett stödelement 8. Om så önskas kan ett främre tvärgående element 10 begagnas. Lutande element 116 är vid den ena änden förbundna med elementet 107 och med de nedre elementen 100, så att ett triangulärt aggregat erhålles. Vid denna utföringsform begagnas endast axeltappar 16a och 18a i stället för fullständiga axlar tvärs över apparaten. Axeltapparna utgör de axlar, på vars ändar de löstagbara hjulen 13 och 15 är anordnade. Hjulen 12 och 14 (icke visade) är monterade på liknande sätt på axeltappar 16b 77110775 1- 9 och 18b (icke visade). Givetvis befinner sig hjulet 12 på axel- tappen 16b och hjulet 14 på axeltappen 18b i huvudsakligen samma vertikalplan, och axeltapparna 16a och 18a med sina hjul 13 och 15 befinner sig likaledes i samma vertikalplan, vilket är skilt från vertikalplanet för hjulen 12 och 14. Vid denna utföringsform begagnas även inre axeltappar 109, 109a (icke visade) och 110 och 110a (icke visade). Dessa är på lämpligt sätt monterade på lutande element 116 medelst aggregat 113 och 114, vilka även begagnas för montering av axeltapparna 16a och 18a. De inre axeltapparna 109 och 110 är på lämpligt sätt placerade mellan de yttre axeltapparna 16a och 18a och begagnas för att bidraga till att remmen 34 bi- behåller den önskade konfigurationen i form av en slinga genom att förhindra insjunkníng, så att ett jämnare arbetssätt tillförsäkras.
Spänning upprättas mellan remmarna och axlarna medelst lämplig placering av monteringsaggregaten 113 och 114 för de yttre axel- tapparna. Vad gäller remmarna och hjulen i övrigt hänvisas till diskussionen av utföringsformen enligt fig. 1. De löstagbara axel- tapparna är placerade i förhållande till varandra som visas i fig. 1, varvid endast monteringsorganen skiljer sig från det i fig. 1 visade arrangemanget.
Ett flertal vingar (blad) 38a är löstagbart och justerbart förbundna med remmarna 34 och 36 (visat endast för utföringsformen enligt fig. 5). De vingar, som visas till vänster om det lutande elementet 116, utgör det första, primära steget, och de vingar, som visas till höger utgör retursteget eller det sjunkande steget, vilket dock även alstrar kraft. Dessa blad betecknas 38a på grund av den annorlunda utformningen i jämförelse med vingarna 38 vid anordníngen enligt fig. 1. Utföringsformen innefattar en kedja 82 liknande den i fig. 4 visade och på vilken bladen är löstagbart anbragta. För enkelhetens skull visas icke alla bladen. Dessa blad har emellertid krökt tvärsnitt, rumslig orientering och främre och bakre kanter enligt fig. 1 och är konstruerade i enlighet med fluiddynamik på samma sätt som vid utföringsformen enligt fig. 1.
Bladen 38a är ledade vid båda ändar (av vilka endast den ena är synlig i figuren) genom ledorgan 103 på kedjan 82. Ledorganen kan vara utförda enligt fig. 4 eller på annat sätt. Hjulet 115 är också tandat för överföring av kraft medelst en kedja från anordningen till en generator (icke visad). 71707751-9 Hjulet 115 är löstagbart anbragt på en förlängning av axeltappen 16a utanför det lutande elementet 116.
De inre hjulen 111 och 112 har samma diameter som de yttre hjulen 13 och 15. På grund av den på kedjan 84 anbragta spänningen, kommer kedjan alltid till ingrepp med både de inre och de yttre hjulen.
Vingarna 38 och 80, fig. 3 och 4, bildar rät vinkel med de spända remmarna 34. Fig. 2 visar, att vingarna är ledade vid båda ändarna vid kordans mitt, den föredragna ledpunkten.
Anordningen enligt fig. 1 har två axlar mellan de spända remmarna, nämligen en axel upptill och en nedtill. Såsom tidigare angivits kan enligt uppfinningen ytterligare axlar eller axeldelar bäras i huset och vara placerade mellan remmarna axiellt i linje därmed för att tjäna såsom styrelement för de i rörelse varande remmarna. Vidare framgår, att fullständiga axlar, exempelvis axlar 16, icke erfordras, eftersom diskontinuerliga axeldelar i motsats till enhetliga axlar 16 för hjulen 12-15, som löstagbart bäres i huset, är tillräckligt, så länge som axeldelarna är i huvudsak horisontella och i huvudsak parallella med varandra i ett par hori- sontal- och vertikalplan såsom för axlarna 15 och 16, se exempel- vis fig. 6. _ 1 Eftersom remmarnas rörelsebana har formen av en oval, före- kommer i rörelse varande vingar i två steg. Det första steget är den sida av apparaten, som träffas av den i rörelse varande flui- den. Detta steg betecknas drivsteget. I detta steg höjer sig eller sjunker vingarna beroende på fluidens infallsvinkel. I det andra steget, retursteget, rör sig vingarna i den motsatta riktningen och fullbordar omloppsrörelsen för bladen och remmarna. Under den större delen av rörelsebanan i de båda stegen, uppströms och ned- ströms, är vingarnas kordor parallella med fluidströmningsvektorn, varvid den erhållna lyftkraften bildar 900 vinkel mot den relativa fluidströmningsvektorn.
Den i fig. 1-6 visade apparaten är konstruerad och placerad för begagnande för gasfluidenergiomvandling, så att den i rörelse varande fluiden, exempelvis luft, rör sig i pilarnas 46 i fig. 1 riktning. Då fluiden passerar över bladens konvexa yta (bladen be- tecknas i detta fall bärytor) i det första steget 38a, ges bladen en lyftreaktionskraft, som bringar remmarna 34 och 36 att röra sig 77n77s1-9 10 moturs liksom hjulen 12-15 och axlarna 16 och 18. Blad 11, som är placerade under en lämplig fluiddynamisk vinkel i förhållande till den från det första steget avgivna fluiden, “stabiliserar“ och fokuserar" fluiden mot den konkava ytan hos det andra stegets blad (38b) och ger en andra (lyft-) reaktionskraft, som åstad- kommes via rörelsen hos det andra stegets blad och som adderas till den lyftreaktionskraft, som ges det första stegets blad.
Ovanstående diskussion har gällt tillämpningen av före- liggande uppfinning på en apparat i en gasformig fluid, exempel- vis luft, men apparaten kan även effektivt begagnas i ett vätske- fluidsystem, exempelvis vatten, med mindre modifikationer. Exempel- vis kan bladen 38a (första steget) vara så placerade på remmarna, att den vätskeformiga fluiden ger bladen en impuls eller drivkraft.
Bladen kan exempelvis vara i huvudsak massiva, konkavkonvexa ele- ment, varvid den övre tvärsnitts- och främre kanten är högre än den nedre, bakre kanten i förhållande till den i rörelse varande vätskans träffvinkel. Sådana modifikationer ligger inom ramen för uppfinningen.
De enligt uppfinningen begagnade bladen eller vingarna är fluiddynamiskt konstruerade, d.v.s. de som är avsedda för drift i vatten är konstruerade för att arbeta bäst i vatten, och de som är avsedda för drift i luft är aerodynamiskt konstruerade. De för vatten avsedda bladen skiljer sig sålunda till konstruktionen från de för luft konstruerade bladen. Arbetssättet för anordningen en- ligt uppfinningen är emellertid i båda fallen sådant, att dessa hög lyftkraft erbjudande víngutformningar arbetar på samma sätt i båda omgivningarna. Vingarna är fördelade och orienterade i appa- raten på så sätt, att all fluid, som strömmar in i det andra steget, utgöres av fluid, som dynamiskt växelverkat med det första stegets vingar. Även om en konstruktion för huset i form av ett omvänt Y beskrivits, är denna utformning icke kritisk. Den kan sålunda vara H-formad eller ha annan form för hysande av de axlar, hjul, remmar och vingar, som bildar apparatens arbetande del. Trä kan vara ett fullgott material för drift i luft, men för ett hus, som skall vara placerat i vatten, föredrages rostfri metall.
Utformningen av lederna har föga eller ingen inverkan på anordningens arbetssätt. Ledernas utformning kan emellertid in- 7707751-9 11 verka på vingarnas relativa placering i vart och ett av de två stegen. Enligt uppfinningen kan bladen göras ledbara på så sätt, att då det första stegets blad når den övre krökta delen av slingan, kan varje vinges i drivmoden övre yta antingen vändas och bli returmodens underyta eller vara så balanserad, att en driven vinges övre yta förblir en återgående vinges övre yta, motsvarande rörelsen hos ett pariserhjuls gondol. Givetvis sker ett blads övergång från det andra steget tillbaka till det första steget på samma sätt som från drivsteg till retursteg.
Två tillbehör, som bidrager till förbättrade prestanda men som icke är av väsentlig betydelse för anordningens arbets- sätt, är statorer och ett hölje. Användandet av statorer är i och för sig känt, men det torde observeras, att användandet av stato- rer enligt föreliggande uppfinning icke sker för att anpassa luften eller vattnet till anordningens utformning utan för att bi- draga till att anpassa anordningen till luften för àterupprättande av laminär strömning och för att återupprätta denna, då fluiden avgår från det andra steget. Även statorerna skall sålunda konstrue- ras enligt fluiddynamiska principer, om de skall begagnas.
Användandet av ett hölje accelererar fluidens rörelse, så att en effektivare energiomvandling kan erhållas på grund av det exponentiella förhållandet mellan hastighet och energi. Höljet accelererar fluidens hastighet, när den växelverkar med anord- ningen. Höljet åstadkommer avgivning av en del av fluiden, som passerar in i det första steget, varigenom fluiden kan avges i sid- led ut från det första steget och sålunda passera runt det andra steget. Då fluidmängden växelverkar med det första steget, erhålles en hastighetsminskning, vilket ger upphov till energiomvandling, vilket skapar ett behov av effektiv fluidavgivning eller -diffundering, eftersom icke all den fluid, som avgår från det första steget, passerar genom det andra steget. Såsom tidigare angivits inkommer emellertid endast fluid, som passerat genom det första steget, i det andra steget. Även om anordningen fungerar väl utan hölje, ökar ett sådant hölje effektiviteten. Även om det är möjligt att fästa vingarna vid de paral- lella remmarna, så att de sitter snett med bibehållande av den önskade fluiddynamiska betingelsen för hela det andra stegets fluid, bestående enbart av från det första steget avgiven fluid, 770775ï-9 12 föredrages att vingarnas axel mellan fästena (löstagbara an- bringningar) är 900 mot båda remmarna.
Enligt en annan utföringsform av uppfinningen anbringas ett fluiddynamiskt hölje 90, 92 (fluiduppfångande inlopp), som fästes vid åtminstone den främre delen av det omvänt Y-formade elementet för att med "trattverkan" föra fluiden till apparaten.
Ett sådant hölje kan utformas på varje lämpligt sätt, så länge det önskade fluiddynamiska slutresultatet uppnås. Typiska konstruktioner för sådana höljen beskrives i de amerikanska patentskrifterna 3 720 840 (fig. 1, elementet 4), 2 542 522 (fig. 1, elementet 16) och 3 740 565 (fig. 1, elementet 16).
En föredragen utföringsform av uppfinningen för begagnande vid omvandling av kinetisk energi hos en accelererad fluid till elektrisk energi innefattar sålunda a) ett hus, b) två i huvudsak parallella axlar, som löstagbart bäres av huset och är roterbara i stödorgan för axlarna, c) två i huvudsak parallella hjul på var och en av axlarna, varvid hjulen på den ena axeln befinner sig i huvudsak i samma vertikalplan som hjulen på den andra axeln, a d) två remmar, av vilka den ena förbinder de båda hjulen i det ena planet och den andra förbinder de båda hjulen i det andra planet, samt e) en serie fluiddynamiskt konstruerade blad, vart och ett av vilka löstagbart är förbundet vid de motsatta ändarna med de båda remmarna. Huset innefattar vidare två i huvudsak omvänt Y-formade element och förbindande element för dessa samt innefattar ett bas- element för vidmakthållande av apparatens korrekta inställning i förhållande till den energiavgivande fluiden. Vidare är organ an- ordnade, genom vilka de parallella axlarna kan anordnas i huvudsak horisontellt och/eller i ett i huvudsak vertikalt plan, vilka organ på lämpligt sätt kan vara ändringsbara vad gäller lutningsvinkeln för reglering av apparatens totala vertikalvinkel med avseende på å fluidens strömning. Denna vinkel för axlarnas plan kan på lämpligt sätt ändras medelst organ för ändring av stödhuskomponenternas geometriska anordning. Vid denna utföringsform innefattar det ena stödorganet för den ena av axlarna ett par under spänning hållna, rörliga element upptill på det omvänt Y-formade elementet. Hjulens ytterperiferi kan ha antingen i huvudsak V-format eller U-format tvärsnitt. Bladet utgöres av ett långsträckt, konkavkonvext ele- ment, vars orientering i rummet, ytarea, främre och bakre kant och 7707751-'9 13 krökta tvärsnittsform valts enligt fluiddynamiska principer, var- jämte bladen är löstagbart förbundna med remmarna medelst fästdon och kopplingsanordningar, som är lämpade för anbringning, lös- göring, justering av lutningsvinkeln och övrig reglering av bladens position i förhållande till remmarna. Statorvingarna är anordnade nära bladen och är fästa vid huset samt så placerade på detta, att de utövar en stabiliserande och fokuserande effekt på den i rörelse varande fluiden, medan den passerar genom apparaten. Framtill på apparaten är anordnat ett hölje, som är löstagbart anbragt vid huset, vilket hölje åstadkommer fluiddynamisk acceleration och fluidströmning in i, genom och ut från apparaten för åstadkommande av energiomvandling. Det är av väsentlig betydelse, att bladen kan ges en tvärsnittsform i enlighet med antingen gasfluiddynamiska principer eller vätskefluiddynamiska principer. Vid denna utförings- form definierar axlarna, hjulen och remmarna två plan, som är i huvudsak parallella med och väsentligen på lika avstånd från var- dera sidan av planet för de två axlarna, varjämte de plan, som är parallella med planet för de två axlarna jämte de cylindriska bågar, som bildas av de delar av remmarna, som är i kontakt med hjulen, bildar bladens rörelsebana.
En annan utföringsform av uppfinningen för begagnande vid omvandling av en accelererad fluids kinetiska energi till elektrisk energi innefattar a) ett hus med två i huvudsak omvänt Y-formade element och förbindande element för dessa, b) två i huvudsak horisontella, parallella axlar, vilka löstagbart bäres av huset och är anordnade att rotera i stödorgan samt har cirkulärt tvär- snitt, c) två i huvudsak parallella hjul, placerade på var och en av de två axlarna, varvid hjulen på den ena axeln ligger i huvud- sak i samma vertikalplan som hjulen på den andra axeln, d) två remmar, av vilka den ena förbinder de två hjulen i det ena planet och den andra förbinder de andra två hjulen i det andra planet, samt, e) en serie gasfluiddynamiskt konstruerade blad, vart och ett av vilka är frigöringsbart och vid sina motsatta ändar för- bundet med de båda remmarna. Vid denna utföringsform innefattar det ena av stödorganen för den ena av axlarna ett par under spän- ning hållna, rörliga element på vardera änden av nämnda omvänt Y-formade element, varjämte vart och ett av hjulen har en yttre omkrets av i huvudsak V-format tvärsnitt. Û 0775 'å - 9 14 Ytterligare en utföringsform av apparaten enligt upp- finningen för omvandling av en accelererad fluids kinetiska energi till elektrisk energi innefattar a) ett hus med två i huvudsak omvänt Y-formade element och förbindande element för dessa, b) två i huvudsak horisontella parallella axlar, som lös- tagbart bäres av huset och är anordnade att kunna rotera i stöd- organ, varvid det ena av stödorganen för den ena av axlarna inne- fattar ett par under spänning hållna, rörliga element med fjädrar, som är fästa vid desamma och placerade vid vardera änden av de om- vänt Y-formade elementen, c) två i huvudsak parallella hjul place- rade på var och en av axlarna, varvid hjulen på den ena axeln är i huvudsak i samma vertikalplan som hjulen på den andra axeln och nämnda hjul har en ytterperiferi av i huvudsak V-format tvärsnitt, d) två remmar, av vilka den ena förbinder de båda hjulen i det ena planet och den andra förbinder de andra två hjulen i det andra planet, samt e) en serie gasfluiddynamiskt konstruerade blad, vart och ett av vilka är löstagbart förbundet vid sina motsatta ändar med de båda remmarna.
Vid ovannämnda utföringsformer, se fig. 1, är de Y-formade elementen försedda med organ för ändring på lämpligt sätt av lut- ningsvinkeln för det längre elementet för reglering av apparatens totalvertikalvinkel i förhållande till fluidens strömning. Sålunda är pivåer 100 och 102 och en skarv 90 med en slits 96 samt fästdon 92 och 94 anordnade, vilka medger justering av nämnda lutnings- vinkel. Enligt uppfinningen kan andra mekaniska anordningar utnytt- jas i stället för nämnda pivåer och justerbara förband för åstad- kommande av det önskade resultatet.
Arbetssättet för den i två steg anordnade kaskadanordningen med hydrovingar eller luftvingar beror på vingarea vad gäller lyft- koefficienten, en broms- eller släpkoefficient, vingarnas antal och fördelning samt fluidhastigheten. Av störst betydelse är, att apparaten enligt uppfinningen tillåter maximalt utnyttjande av lyftvariabelns koefficient i energiomvandlingsformeln för fluider i rörelse. Om sålunda enligt fluidmekaniken en lämplig fördelning av vingarna antages, så att lyftkraften kan beräknas, erhålles lyftprestanda enligt energiomvandlingsformeln: 7707751-9 15 2 L = cL (gg) AVR N, där L = lyftkraft = lyftkoefficient A = vingarea (hydro eller luft) N, V , g och P är fluiddensitet. Även en hydrodynamisk bromskraft förekommer: D = cD = (gå) AvR2, som i själva verket bidrager till uteffekten vid den ände av appa- raten, där vingen vänder sig över axeln och rör sig nedströms med fluidströmmens riktning, medan den vid den motsatta änden är skär- mad från fluidströmmen för minskning av bromskraften.
Vid apparaten enligt uppfinningen drives i såväl det första som det andra steget vingarna (hydro eller luft) i huvudsak i rät vinkel mot fluidströmningsvektorn i stället för i linje med fluid- strömningsvektorn såsom vid tidigare kända anordningar. De två stegen rör sig i parallella plan över en kontinuerlig slinga, så att väsentligen för hela uppströms- och nedströmsstegen (stigande och fallande kaskadsteg) vingarnas kordor är parallella med fluid- strömningsvektorn, så att lyftkraften är i rät vinkel mot den rela- tiva fluidströmningsvektorn. Apparaten är sålunda så konstruerad att största möjliga lyftkraft/bromskraft-förhållande erhålles.
Vid apparaten enligt uppfinningen sker momentutväxlingen mellan fluidströmmen och vingarna (hydro eller luft) i såväl det första som det andra steget, så att vingarna bidrager till ut- effekten över större delen av cykeln. Vingarna rör sig väsentligen i rät vinkel mot fluidströmningsvektorn i såväl det första som det andra steget, medan vid många tidigare kända apparater vingarna rör sig med fluidströmningen i det ena steget och mot fluidström- ningen i det analoga andra steget. Denna omständighet är grunden för att apparaten enligt uppfinningen kan arbeta väsentligen lika effektivt med fluiden strömmande i en vektor från vardera ytan, _såsom i en tidvattensbassäng.
Bladen eller vingarna är lutade för att ge hög lyft- reaktionskraft. Denna typ av fluiddynamiskt konstruerad konfigura- 770775:-9 16 tion med minimal bromskraft gör apparaten mycket effektiv och funktionsduglig vid så låga vindhastigheter som 1,8 m/sekund.
Givetvis påverkas i hög grad den fluiddynamiska konstruktionen av beskaffenheten av fluiden och arbetsmiljön. Båda moderna kräver en lutning, som ger hög lyftkraft, men vingen för vatten skiljer sig från vingen för luft. Fackmannen kan konstruera båda ving- typerna.
Delvis beroende på tillämpade konstruktioner kan i retur- moden bladen (vingarna) orienteras i huvudsak med avseende på mönstret för lyft- eller drivmodsfluiddynamiken. Även orienteringen med avseende på rummet är betydelsefull. När en vinge i drivmod och en vinge i returmod betraktas såsom ett par ser man, att deras kordor i någon punkt på kedjan under omloppet befinner sig i huvud- sak i samma horisontalplan. Vid andra punkter i driv- och retur- stegen befinner sig kordorna i inbördes parallella plan, vilka är parallella med fluidströmningsskikten.
Avståndenmellan vingarna runt kedjorna är sålunda väsent- liga. Ett syfte med anordningen är att uppnå maximal lyftkraft, minimal bromskraft och minimal störning av varje vinges ström- ningsmönster på fluidströmningsmönstret över intillvarande element.
Vid bestämning av det korrekta avståndet mellan vingarna runt den av kedjorna på axlarna bildade slingan måste matematisk analys ut- föras, varvid hänsyn tages till kordalängd, lutningsvinkel, flui- dens anfallsvinkel gentemot Vingen, fluidens hastighet, fluidens translationshastighet i rummet, kaskadlutning och vinglängden.
Dessa faktorer bestämmer det optimala mellanrummet mellan vingarna, och avståndet mellan det första och det andra steget för erhållande av ett så jämnt fluidflöde som möjligt från det första steget till det andra steget utan att turbulens uppkommer. Även om de exakta matematiska förhållandena mellan de ovan givna olika faktorerna icke bestämts, visar det önskade resultatet för en given uppsätt- ning specifikationer, att det föredragna arbetssättet för appara- ten är att hela den fluid, som tillföres steget 2 innefattar fluid, som växelverkat med vingarna i steg 1.
Liksom vid bestämningen av avståndet mellan vingarna måste liknande faktorer tagas i betraktande vid konstruktionen av vingar- na för ernående av optimal koefficient för förhållandet mellan lyftkraft och bromskraft, nämligen av de ovannämnda faktorerna 7707751-9 17 arbetsomgivningens fluidhastighet, vatten- eller lufthastigheten vid den avsedda arbetsnivån.
Då apparaten enligt uppfinningen konstrueras måste även apparatens lutning beaktas. Apparaten kan givetvis lutas på olika sätt i förhållande till marken eller en flodbotten, och lutnings- varians bör beaktas, då man försöker uppnå maximal koefficient för förhållandet mellan lyftkraft och bromskraft. Ovan givna fak- torer bör beaktas för minimering av turbulens och störning. Sådana beräkningar kan utföras av fackmannen.
Det har tidigare angivits, att vingarna är ledade vid båda ändar. I fig. 1 visas ledpunkten befinna sig vid kordans mittpunkt.
Läget kan emellertid variera. Det väljes att vara dynamiskt effek- tivt med avseende på lyftcentret. Den exakta placeringen kan vari- era från lyftcentret för ernående av optimal mekanisk reglering beroende på apparatens arbetsmiljö. Även detta kan utredas av fackmannen.
Statorerna eller vingarna kan begagnas för underlättande av riktandet av fluiden från steget 1 till steget 2. Dessa statorer är icke kritiska och kan utlämnas.- Ett annat sätt att bidraga till fluidens riktande eller fokusering är att begagna vingar eller blad med i själva bladen och ledorganen anordnade självjusterande meka- nismer för förändring av anfallsvinkeln.
Konstruerandet av en anordning enligt uppfinningen, där ett flertal vingar av hög lyftkraft skall utnyttjas, vilka vingar är konstruerade enligt fluiddynamiska principer, innebär, att vid upp- rättandet av förhållandena mellan vingarna med beaktande av de ovan angivna faktorerna, den ena vingens inverkningszon bör balan- seras med påföljande vinges inverkningszon. Innebörden av en in- verkningszon och de tryckförändringar, som sker i ett fluidsystem är välkända och behöver icke diskuteras. Bestämningen av tryckför- hållandena omkring varje särskild vinge är även väl känd liksom hur man skall bestämma tryckskillnaden mellan en vinges övre och nedre ytor. Vad som här avses är åstadkommandet av ett balanserat system genom vidmakthållande av en laminär strömning med avseende på det inbördes förhållandet mellan en stabil laminär strömning i omgivningen innan fluiden inkommer i maskinen och ett återupprätt- ande av den laminära strömningen efter den förändrade strömningen på basis av effekterna av det fluidmönster, som är förbundet med 77017751- 9 18 vingen, medan fluiden passerar genom apparatens första steg och återigen en växelverkan i det andra steget och ett därpå följande åter-återupprättande av den laminära strömníngen.
Den luftmängd, som passerar genom luftvingarna, bör vara i ett optimalt balansförhållande med vingarna, så att man icke er- håller en del luft, som passerar förbi vingarna, som påverkas av någon vinge, och en annan del luft, som icke påverkas av någon vinge ovanför eller därunder men passerar genom anordningen i ett rakt laminärt flöde. Det är denna fluidrörelseskillnad, som ger upphov till varandra skärande fluidströmmar, som ger upphov till menliga resultat.
På basis av dessa i varandra ingripande principer har det befunnits att för en utföringsform av en i luften arbetande anord- ning med konkavkonvexa vingar ett avstånd mellan vingarna av om- kring en kordalängd ger mycket tillfredsställande laminär ström- ning. Beloppet en kordalängd är emellertid icke en gång för alla givet. Om sålunda anordningens lutning ändras kan det optimala mellanrummet mellan vingarna visa sig vara 1,1 kordalängd. Med ut- trycket kordalängd avses avståndet mellan en vinges främre och bakre kanter. Avståndet mellan vingarna är sålunda icke en bestämd sträcka utan snarare ett funktionsförhållande, enligt vilket en hydrovinges eller luftvinges tryckzon bidrager till påföljande vinges d.v.s den över eller under densamma varande Vingen i anord- ningen, kraftfält. Även om vindriktningen ändras styres flödet genom appara- ten inom ett omrâde från höger till vänster. En ändring av vind- riktningen av i 300 eller så åt höger eller vänster från den rikt- ning, som bildar rät vinkel mot den främre kanten hos det första stegets vingar, får föga eller ingen inverkan på maskinens arbets- sätt.
Anordningen enligt föreliggande uppfinning är den första lyftkrafttranslaterande anordning, som är ledad vid båda ändarna.
För anordningen såsom lyftkraftanordning är uteffekten en funktion av lyftreaktionskraften. Härigenom skiljer sig anordningen från de flesta andra vinddrivna anordningar för erhållande av energi, i det att andra anordningar är bromskraftorienterade. De såsom lyftkrafttranslaterande anordningar arbetande vingarna enligt upp- finningen, oavsett om de är avsedda för luft eller vätska (vatten 7707751-9 19 föredrages), är orienterade parallellt med fluidens laminära strömning och icke i rät vinkel däremot. Även om uttrycket "hus" använts i föreliggande beskriv- ning, erfordras naturligtvis endast det minimum, som kräves för erhållande av en stödkonstruktion för axlarna och övriga aggregat hos anordningen enligt uppfinningen. Figurerna är förenklade och visar endast en stödkonstruktion. Med uttrycket "hus" avses så- lunda såväl en avancerad och dyrbar tornkonstruktion som andra organ för hållande av en eller flera, två steg innefattande kaskad- anordningar enligt uppfinningen, liksom en enkel stödkonstruktion.
Fig. 1 visar de under spänning hållna elementen vid den övre delen av den långa armen hos de omvänt Y-formade elementen, men under spänning hållna element kan även anordnas vid den långa armens nedre ände, antingen på det angivna sättet eller på annat sätt, som ger samma resultat. Om huset enbart innefattar endast i huvudsak vertikala huvudelement med stöd, kan de under spänning hållna elementen placeras vid vardera änden.
Uppfinningen möjliggör utnyttjandet av vind- eller vatten- strömning för alstrande av elektricitet, som kan användas direkt eller via andra anordningar och som kan lagras och utnyttjas enligt behov. Uppfinningen möjliggör även alstrandet av elektricitet utan förorening av miljön.
Någon generator visas icke. Emellertid kan en generator exempelvis anslutas till axeln 16 eller axeln 18 och byggas samman med axeln eller anbringas vid axlarnas ytterändar antingen direkt eller via ett remdriftsarrangemang. Den exakta mekanísmen för alstrandet av elektricitet är icke kritisk och kan utföras på många olika sätt, exempelvis enligt de amerikanska patentskrifterna 2 542 522 (fig. 1, elementen 27-31) och 3 222 533 (fig. 4), till vilka patentskrifter hänvisas.
Apparaten enligt uppfinningen kan icke endast användas för alstrande av elektricitet utan kan även ge mekanisk energi, exempel- vis för drivning av hjul etc.
Ett flertal apparater kan även användas i samverkan med eller utan gemensamma sidoelement hos huset beroende på valet av konstruktion, så att en mycket stor anordning erhålles med ett flertal apparater placerade axiellt i linje med varandra över en 77ø77s1-9 20 sträcka av upp till 600 meter eller mer mätt från vänster till höger längs en rak linje.
De beskrivna utföringsformerna av uppfinningen kan på många sätt modifieras och varieras inom ramen för denna.

Claims (20)

77077 5 1 - 9 21 PATENTKRAV
1. Apparat för omvandling av den kinetiska energin hos en accelererad fluid till mekanisk eller elektrisk energi, inne- fattande ett hus, som löstagbart bär åtminstone två i huvudsak parallella i huset roterbara axlar eller axeltappar (16, 18), som bär i huvudsak paraiieiia hjul (12-15; 111, 112, 115), var- vid hjulen i av den ena axeln eller axeltappen burna hjulpar befinner sig i huvudsak i samma vertikalplan som motsvarande hjul på övriga axlar eller axeltappar, samt två remmar (34, 36) eller kedjor (82), av vilka den ena förbinder hjulen i det ena vertikalplanet och den andra förbinder hjulen i det andra vertikalplanet, k ä n n e t e c k n a d av att en serie för hög lyftkraftkonfiguration fluiddynamiskt konstruerade blad (38, 38A) vid sina motsatta ändar är löstagbart, men i huvudsak icke oberoende roterbart förbundna med remmarna (34, 36) eller kedjor- na (82) varvid dessa och bladen tillsammans bildar två steg hos apparaten, nämligen ett första drivsteg och ett andra retur- steg, samt bladen är på så sätt fluiddynamiskt konstruerade, för- delade och orienterade i apparaten, att hela den fluidström, som inkommer i det andra steget, då apparaten är i drift, ut- göres av fluid, som dynamiskt växelverkat med det första ste- gets blad.
2. Apparat enligt patentkravet 1, av att huset innefattar två i huvudsak omvänt Y- eller V-forma- de, företrädesvis i huvudsak vertikala och parallella huvud- element (4, 5; 107) och förbindande element (6, 8, 10, 100, 101) för dessa.
3. Apparat enligt patentkravet 2, av att huset innefattar ett baselement, som är anordnat att vidmakthålla korrekt inställning av apparaten med avseende på energifluiden.
4. Apparat enligt något av de föregående patentkraven, k ä n n e t e c k n a d av att de parallella axlarna eller axeltapparna (16, 18) är i huvudsak horisontella och företrä- desvis har cirkulärt tvärsnitt.
5. Apparat enligt något av de föregående patentkraven, k ä n n e t e c k n a d av att de parallella axlarna eller axeltapparna (16, 18) är i huvudsak belägna i ett vertikal- k ä n n e t e c k n a d k ä n n e t e c k n a d plan.
6. av att det i huvudsak vertikala planets lutningsvinkel på lämp- Apparat enligt patentkravet 5, k ä n n e t e c k n a d 7707751-9 22 ligt sätt är föränderlig för reglering av apparatens hela verti- kalvinkel med avseende på energifluídens strömning, så att kordan hos varje blad i drivsteget blir väsentligen parallell med den relativa fluidströmningsvektorn.
7. Apparat enligt patentkravet 5, k ä n n e t e c k n a d av att nämnda axelplans vinkel på lämpligt sätt är föränderlig genom förändring av den geometriska inställningen av stödhusets komponenter.
8. Apparat enligt något av patentkraven 2 - 7, k ä n n e- t e c k n a d av att den ena av axlarnas stödorgan innefattar ett par företrädesvis medelst fjädrar (28) belastade, rörliga element (20, 21), vilka är placerade vid det ena av huvudele- mentens (4, 5) ändar, företrädesvis vid den ena änden av de om- vänt Y-formade elementens längre armar.
9. Apparat enligt något av de föregående patentkraven, 1< ä n n e t e c k n a d av att hju1ens(12-15;111,112.115) ytteromkrets har i huvudsak V- eller U-format tvärsnitt.
10. Apparat enligt något av de föregående patentkraven, k ä n n e t e c k n a d av att bladen (38; 38A) utgöres av långsträckta, konkavkonvexa element, vars rymdorienteríng, yt- area, främre och bakre kant och krökta tvärsnittsform är kon- struerade i enlighet med fluiddynamiska principer för åstadkom- mande av en lyftreaktionskraft.
11. Apparat enligt något av de föregående patentkraven, k ä n n e t e c k n a d av att bladen (38; 38A) är löstag- bart förbundna med remmarna (34, 36) eller kedjorna (82) medelst fästdon (42, 44) och kopplingsanordningar (40), som är lämpade för anbringning, frigöring, justering av lutningsvinkeln och övrig reglering av bladens position i förhållande till remmarna eller kedjorna.
12. Apparat enligt något av de föregående patentkraven, k ä n n e t e c k n a d av statorblad (11), som är fästa vid hu- set och så placerade på detta, att de stabiliserar och fokuserar den genom apparaten passerande fluiden.
13. Apparat enligt något av de föregående patentkraven, k ä n- n e t e c k n a d av ett hölje (90), som är löstagbart anbragt på huset och anordnat att åstadkomma fluiddynamisk acceleration och fluidströmning in i, genom och ut från apparaten för åstad- kommande av energiomvandling.
14. Apparat enligt något av patentkraven 10 - 13, k ä n n e- 7707751-9 23 t e c k n a d av att bladen (38, 38A) har en tvärsnittskonfigu- ration och är konstruerad i enlighet med gas- eller vätske- fluiddynamiska principer för hög lyftkraft.
15. Apparat enligt något av de föregående patentkraven, k ä n n eat e c k n a d av att kombinationen av axlar eller æitappar (16, 18), hjui (12-15; 111, 112, 115) och remmar (34, 36) eller kedjor (82) bestämmer två plan, vilka är i hu- vudsak parallella med och väsentligen på lika avstånd från vardera sidan av planet för axlarna eller axeltapparna och vil- ka jämte de cylindriska bågar, som bildas av de delar av rem- marna eller kedjorna, som är i kontakt med hjulen, bildar bla- dens rörelscbana.
16. Apparat enligt något av de föregående patentkraven, k ä n n e t e c k n a d av kraftuttagningsorgan och därtill ansluten elektrisk generator eller mekaniskt driven apparat.
17. Apparat enligt något av de föregående patentkraven, k ä n n e t e c k n a d av att bladen (38; 38A) är löstagbart förbundna med remmarna (34, 36) eller kedjorna (82) vid i huvudsak bladkordans mittpunkt. _
18. Apparat enligt patentkravet 17, k ä n n e t e c k n a d av att bladens (38, 38A) axel mellan de löstagbara anslutningar- na till remmarna (34, 36) eller kedjorna (82) bildar en vinkel av 900 mot varje rem eller kedja.
19. 15. Apparat enligt något av de föregående patentkraven, k ä n n e t e c k n a d av åtminstone ett inre par av axeltap- pax- (109, 110) med njuipar (111, 112), vilka ar anordnade att bidraga till att remmarna (34, 36) eller kedjorna (82) bibehål- ler den önskade konfigurationen.
20. Anordning innefattande ett flertal apparater enligt något av de föregående patentkraven, k ä n n e t e c k n a d av att apparaterna är placerade axiellt i linje med varandra, varvid varje apparats stödkonstruktion innefattar en vänstra sidovägg och en högra sidovägg samt båda nämnda väggar delas såsom gemensamma väggar för alla inre apparater, medan appara- terna vid vardera änden delar en gemensam vägg med intillvaran- de inre apparat.
SE7707751A 1977-07-04 1977-07-04 Apparat for omvandling av den kinetiska energin hos en accelererad fluid till mekanisk eller elektrisk energi SE430429B (sv)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE7707751A SE430429B (sv) 1977-07-04 1977-07-04 Apparat for omvandling av den kinetiska energin hos en accelererad fluid till mekanisk eller elektrisk energi

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE7707751A SE430429B (sv) 1977-07-04 1977-07-04 Apparat for omvandling av den kinetiska energin hos en accelererad fluid till mekanisk eller elektrisk energi

Publications (2)

Publication Number Publication Date
SE7707751L SE7707751L (sv) 1979-01-05
SE430429B true SE430429B (sv) 1983-11-14

Family

ID=20331777

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE7707751A SE430429B (sv) 1977-07-04 1977-07-04 Apparat for omvandling av den kinetiska energin hos en accelererad fluid till mekanisk eller elektrisk energi

Country Status (1)

Country Link
SE (1) SE430429B (sv)

Also Published As

Publication number Publication date
SE7707751L (sv) 1979-01-05

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US4049300A (en) Fluid driven power producing apparatus
US4830570A (en) Wind turbine system using twin savonius-type rotors
KR100936076B1 (ko) 프로펠러 시스템 및 프로펠러 시스템의 작동 방법
US4142822A (en) Panemone windmill
US3978345A (en) System for utilizing energy in a fluid current
US3992125A (en) Underwater power apparatus with furlable sails as working members
US7911076B2 (en) Wind driven power generator with moveable cam
SE437699B (sv) Vindkraftverkskonstruktion
CA2557242A1 (en) Wind powered turbine in a tunnel
KR20120026477A (ko) 수력전기 발생용 힌지-블레이드 교축 터빈
WO2008096159A1 (en) Pitch control of bi-directional airfoils
US4360315A (en) Vortex wind turbine
WO2010099025A2 (en) Fluid flow energy concentrator
PT104065B (pt) Turbina de pás articuláveis e rebatíveis para aproveitamento energético de um fluido em movimento
KR850001243B1 (ko) 풍동 터어빈
GB1561296A (en) Fluid stream engine
GB2017230A (en) Transverse Flow Turbines
JPS60243378A (ja) ベンチユリロ−タ−装置
CA1045038A (en) Vertical axis wind turbine
SE430429B (sv) Apparat for omvandling av den kinetiska energin hos en accelererad fluid till mekanisk eller elektrisk energi
US4880353A (en) Device for converting the energy of a flowable medium into a torque
US4878807A (en) Relating to energy conversion apparatus
US4125343A (en) Planetary blade turbine
JPS642788B2 (sv)
RU2673021C2 (ru) Ветродвигатель