SE428860B - Programmerbar tinnitus-masker - Google Patents

Programmerbar tinnitus-masker

Info

Publication number
SE428860B
SE428860B SE8105983A SE8105983A SE428860B SE 428860 B SE428860 B SE 428860B SE 8105983 A SE8105983 A SE 8105983A SE 8105983 A SE8105983 A SE 8105983A SE 428860 B SE428860 B SE 428860B
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
tinnitus
programmable
signal
signal generator
generator
Prior art date
Application number
SE8105983A
Other languages
English (en)
Other versions
SE8105983L (sv
Inventor
T A Hutchins
S Mangold
Original Assignee
Thomas Alan Hutchins
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Thomas Alan Hutchins filed Critical Thomas Alan Hutchins
Priority to SE8105983A priority Critical patent/SE428860B/sv
Publication of SE8105983L publication Critical patent/SE8105983L/sv
Publication of SE428860B publication Critical patent/SE428860B/sv

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04RLOUDSPEAKERS, MICROPHONES, GRAMOPHONE PICK-UPS OR LIKE ACOUSTIC ELECTROMECHANICAL TRANSDUCERS; DEAF-AID SETS; PUBLIC ADDRESS SYSTEMS
    • H04R25/00Deaf-aid sets, i.e. electro-acoustic or electro-mechanical hearing aids; Electric tinnitus maskers providing an auditory perception
    • H04R25/45Prevention of acoustic reaction, i.e. acoustic oscillatory feedback
    • H04R25/453Prevention of acoustic reaction, i.e. acoustic oscillatory feedback electronically

Landscapes

  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • General Health & Medical Sciences (AREA)
  • Neurosurgery (AREA)
  • Otolaryngology (AREA)
  • Physics & Mathematics (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Acoustics & Sound (AREA)
  • Signal Processing (AREA)
  • Soundproofing, Sound Blocking, And Sound Damping (AREA)
  • Accommodation For Nursing Or Treatment Tables (AREA)

Description

816598341 n ljudet. Behandling med hjälp av en sådan apparat kan ske under kortare eller längre tidsperioder.
Problemen med de i idag befintliga maskeringsapparaterna är att de ofta alstrar ett mycket brett frekvensband av ljud- energi. Detta täcker visserligen tinnitusljudet framgångsrikt men täcker dessvärre även över ett större frekvensomràde än nödvändigt och minskar drastisk patientens möjlighet att uppfatta ljud med andra frekvenser. Detta innebär ju bl.a att patientens hörsel avsevärt försämras för t.ex tal och andra omgivningsljud.
Man har vid kliniskt arbete kommit fram till att en ideal maskeringsapparat skall alstra ett mycket smalt band av ljud som är justerbart med avseende på bandbredd och center- frekvens för att man framgångsrikt skall kunna behandla tinnitus. Apparater med justeringsmöjlighet för lbandbredder avg ljud utan oönskad energiavgivning i andra frekvensområden har inte till dags dato praktiskt realiserats.
Ett flertal maskeringsapparater har naturligtvis framställts men är behäftade med ett flertal nackdelar. De vanligaste nackdelarna är som framgått ovan att man inte lyckats tillverka en signalalstringsapparat med tillräckligt smal bandbredd. Därutöver brister apparaterna i möjligheten att justera centerfrekvensen och ljudstyrkan över ett brett område. En ytterligare svårighet har varit att tillverka apparater som alstrar ljud i de övre frekvensomràdena t.ex mellan 7-10.000 Hz.
En tinnitus-maskeringsapparat beskrivs exempelvis i den brittiska patentpublikationen nr. 2.055.020. Anordningen består av en hörapparat innefattande ett hus i vilket en signalgenerator placerats. Signalgeneratorn ansluts till hörapparatens normala förstärkare och tillåter att en signal med viss förinställd frekvens förstärks och tillförs örat via en hörtelefon. signalgeneratorns uppbyggnad visas inte närmare men beskrivs i korta ordalag såsom att dess signal kan varieras med potentiometrar och omkopplare med avseende 8105983-4 på bandbredd, intensitet och ton. En nackdel med denna och andra hittills kända tinnitus-maskers är att de är uppbyggda med hjälp av analog teknik. Detta försvårar bla. ljudalstring där man ställer stora krav på smal bandbredd.
Samtliga kända maskers har heller ingen eller mycket begränsade möjligheter till styrning av ljudsignalens centerfrekvens och bandbredd. Det förekommer tinnitusmaskers som enbart kan ge tvâ eller tre specifika ljud, dvs. tvâ eller tre ljud med olika bandbredd och/eller center- frekvenser. Det vanliga är att önskad frekvens och bandbredd justeras på fabrik vilket medför att patienten själv inte kan göra en önskad ändring. En tinnitus kan även förändras med tiden varför en sådan ändringsmöjlighet vore önskvärd.
Uppfinningens ändamål och viktigaste kännetecken Ändamålet med föreliggande uppfinning är att påvisa en tinnitusmasker som eliminerar ovannämnda nackdelar och som är billig att tillverka i större serier. Tinnitusmaskern skall kunna alstra ljud som är väl anpassade till patienternas individuella behov dvs. ljud skall kunna produceras med valbart justerbar bandbredd, frekvens samt ljudintensitet. Det skall dessutom vara möjligt att programmera apparaten med ett flertal ljudbílder samt att alstra pulserande ljud med olika pulstider och att låsa apparaten vid ett inprogrammerat ljud. Ett ytterligare ända- mål med uppfinningen är att den trots sin komplexitet skall kunna tillverkas så liten att den med lätthet kan bäras bekvämt av patienten. Detta âstadkommes därigenom att en styrlogikenhet är anordnad att mottaga data från ett minne, en brusgenerator och/eller en programmeringsenhet och avge en, utifrån dessa data, sammansatt styrsígnal till en ton- generator vilken är anordnad att utifrån mottagna pulser alstra elektriska signaler vilka omvandlas till en ljud- signal i en hörtelefon och vilken ljudsignals frekvens är styrbar inom det hörbara området.
Ritningsförteckning Uppfinningen kommer i det följande att beskrivas i ett utföringsexempel under hänvisning till bifogade ritningar. 8105983-r Q Fig. l visar principiellthtinnitus-maskerns uppbyggnad,"> Fig. 2 visar ett l blockschema över tinnitusmaskerns elektroniska uppkoppling, och ' A Fig 3. visar ett diagram i vilket två olika signaler visas, en bredbandig brussígnal och en smalbandig tonsignal.
I fig. 1 framgår hur tinnitus-maskern enligt föreliggande uppfinning i stora drag är uppbyggd. En signalalstringsenhet l avger en signal till en hörtelefon 2 vilken signals karaktäristik styrs med hjälp av en programmerbar styrenhet 3. En yttre programmeringsenhet 15 är lösbart ansluten via en kontakt 16 till styrenheten 3. De i fig. l och 2 visade uhlocken består av moduler uppbyggda av konventionella elektroniska komponenter såsom huvudsakligen IC-kretsar, några motstånd och kondensatorer. Genom att teknologin inom IC?tekniken utvecklats mot allt högre packningstäthet är det idag möjligt att framställa små IC-kretsar där samtliga, för uppfinningen nödvändiga, elektroniska funktioner ryms på en eller ett par chips. För detta ändamål är det lämpligt att utnyttja CMOS-tekniken vilket gör apparaten mycket strömsnål.
En uppfinningsenlig tinnitus-masker möjliggör alstrandet av ett stort antal ljudsekvenser med olika, för patienten individuellt anpassad, karaktäristiker. Detta är möjligt genom att digitaltekniken tas till hjälp. I fig. 2 framgår mera i detalj hur tinnitus-maskern är uppbyggd. En klockenhet 4 år anordnad att alstra klockpulser som transmitteras till en tongenerator S. Tongeneratorn 5 alstrar i sin tur signaler i enlighet med de från klockenheten 4 överförda pulserna, vilka signaler omvandlas till hörbart ljud via en hörtelefon 6. Klockenheten 4 alstrar förutom pulser till tongeneratorn S även pulser till en pseudo-brusgenerator 7. En center- frekvensstyrande och en bandbreddsstyrande enhet 8 resp. 9 samt ett första minne 10 ingår också i systemet. En styrlogikenhet ll mottager data från brusgeneratorn 7, den centerfrekvensstyrande enheten 8 och den bandbreddsstyrande enheten 9 och avger utifrån dessa signaler en sammansatt styrsignal till klockenheten 4.
I ett i en programmeringsenhet 17, placerat andra minne 12 samt i det första minnet 10, lagras av exempelvis patienten, .n 81059834» information om inställd centerfrekvens och bandbredd. De externa och interna, programmerbara serieminnen 10 och 12 utgör ett serie interface. I dessa lagras även information för styrning av en pulsenhet 13 och möjliggör en låsbar inställning av en bestämd styrinstruktion.
Därutöver finns ett antal minnesbitar som möjliggör avstängning av vissa delar av tinnitus-maskern, såsom t.ex brusgeneratorn 7, när dessa delar inte används. Härigenom minskas effektförbrukningen fördelaktigt vilket förlänger batteríernas livslängd. Genom en manuellt programmerbar strömställaranordning 14 innefattande exempelvis manuellt påverkbara vipp-strömställare (ej visade), injusteras önskad centerfrekvens, bandbredd samt åstadkommas styrning av lagringen till minnet 12. Genom denna strömställaranordning 14 kan även t.ex pulslängden inställas.
I figur 3 visas ett diagram i vilket två kurvor àskådliggöres. En första kurva 19 visar utbredningen av en skarpt avgränsad ton i frekvensområdet 4.600-4.700 Hz och en andra kurva 20 visar en ljudsignal i form av ett bredbandigt brus. Mellan dessa båda ytterligheter av kurvor kan tinnitus- maskern enligt föreliggande uppfinning åstadkomma en mängd olika "ljudbilder” anordnade att på bästa sätt anpassas till resp. patients individuella behov.
Genom att programmeringsenheten 17 är utformad såsom en extern modul som kan anslutas till signalgeneratorn 18 vinnes ett flertal fördelar. Dels minskar platsbehovet för den del av elektroniken som patienten alltid måste bära med sig, t.ex placerad bakom eller i anslutning till örat. Härigenom kan större och mera tillförlitlig strömställare användas i programmeringsenheten 17 vilka strömställare även blir mera lätthanterliga att använda vid programmering och justering.
Detta är inte minst viktigt för äldre personer som har svårt att manipulera små strömställare och liknande organ. Även belastningen minskar på det batteri som är placerati signalgeneratorn 18, t.ex. under utprovning, programmering och justering. s1e59sz-4 6 I programmeringsmodulen 17 sker informationsflyttningen i parallellform medan transmitteringen från programmerings- modulen 17 till signalgeneratorn 18 sker i seriell form över tvâ eller tre ledare, schematiskt visat gen0m en k0ntakt 16- Uppfinningen är naturligtvis inte begränsad till det ovan beskrivna utföringsexemplet utan ett flertal alternativa utföringsformer är tänkbara inom ramen för patentkraven.
Således kan t.ex programmeringsmodulen 17 fysiskt integreras med signalgeneratorn 18 varvid endera av minneskretsarna 10, 12 utgår.

Claims (5)

81059834» Pzxfvanrgggy
1. Proqrammerbar tinnitus-masker, avsedd huvudsakligen för behandling av nersoner med tinnitus-besvär, innefattande en siqnalqenerator (18), k ä n n e t e c k n a d d ä r a v, att en styrloqikenhet (ll) är anordnad att mottaga data från ett minne (10), en brusgenerator (7) och/eller en programmerings- ennet (17) och avge en, utifrân dessa data, sammansatt stvrsiqnal till en tonqenerator (5) vilken är anordnad att utifrån mottagna pulser ialstra elektriska signaler vilka omvandlas till en ljudsiqnal i en hörtelefon (6) och vilken ljudsíqnals frekvens är styrbar inom det hörbara området.
2. Proqrammerbar tinnitus~masker enligt patentkrav 1, k ä n n e t e c k n a d d ä r a v, att siqnalqeneratorn (18) är anordnad att alstra en utsignal i form av oulserande ljud med varierbar pulslänqd.
3. Drogrammerbar tinnitus-masker enligt något eller några av ovanstående oatentkrav, k ä n n e t e c k n a d d ä r a v, att en orogrammerinqsenhet (17) är lösbart anslutbar till siqnalgeneratorn (18) via en kontakt (16).
4. Proqrammerbar tinnitus-masker enligt patentkraven 1 eller 2, k ä n n e t e c k n a d d ä r a v, att nroqrammeringsenheten (17) och signalgeneratorn (18) är utformade såsom en integrerad enhet.
5. Proqrammerbar tinnitus-masker enligt något eller några av ovanstående natentkrav, k ä n n e t e o k n a d d ä r a v, att nroqrammeringsenheten (17) är anordnad att lagra minst en lfiudbíld samt överföra data till signalqeneratorn (18) avseende en sådan liudbilds centerfrekvens, bandbredd och/eller intensitet.
SE8105983A 1981-10-09 1981-10-09 Programmerbar tinnitus-masker SE428860B (sv)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE8105983A SE428860B (sv) 1981-10-09 1981-10-09 Programmerbar tinnitus-masker

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE8105983A SE428860B (sv) 1981-10-09 1981-10-09 Programmerbar tinnitus-masker

Publications (2)

Publication Number Publication Date
SE8105983L SE8105983L (sv) 1983-04-10
SE428860B true SE428860B (sv) 1983-07-25

Family

ID=20344747

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE8105983A SE428860B (sv) 1981-10-09 1981-10-09 Programmerbar tinnitus-masker

Country Status (1)

Country Link
SE (1) SE428860B (sv)

Cited By (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
WO1990007251A1 (de) * 1988-12-22 1990-06-28 Franz Junker Tinnitus-maskierungsgerät

Cited By (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
WO1990007251A1 (de) * 1988-12-22 1990-06-28 Franz Junker Tinnitus-maskierungsgerät

Also Published As

Publication number Publication date
SE8105983L (sv) 1983-04-10

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US5788656A (en) Electronic stimulation system for treating tinnitus disorders
US5167236A (en) Tinnitus-masker
US4611598A (en) Multi-frequency transmission system for implanted hearing aids
AU642985B2 (en) Tinnitus masking device
US4520236A (en) Sound transfer from a hearing aid to the human ear drum
CA1149050A (en) Apparatus for conditioning hearing
EP0247649B1 (en) Cochlear implant prosthesis current switching and power supply
DE60037122D1 (de) Hörgerät mit zusätzlicher Musiksynthese
KR890017995A (ko) 교정정보를 구비한 교정장치 및 인공청각기관
EP0108595B1 (en) Artificial larynx
WO1997001314A1 (en) Apparatus for and method of controlling speech processors and for providing private data input via the same
IL112386A (en) Snoring Suppression Device
JPS6443252A (en) Stimulation system, housing, embedding, data processing circuit, ear pad ear model, electrode and coil
US4473905A (en) Artificial larynx
US3508000A (en) Pressure sensitive artificial larynx
SE428860B (sv) Programmerbar tinnitus-masker
US5266919A (en) Tone generator for use with hearing aids
US3066186A (en) Electronic voice box
DE3322571A1 (de) Vorrichtung zur verhinderung und unterbrechung von schnarchgeraeuschen einer person
SE451800B (sv) Insomnings- och avslappningsbefremjande hjelpmedel
US5732396A (en) Hearing aid screening device having an elongated spacing element which extends therefrom providing for ingress of background noise
FR2507088A1 (fr) Generateur d'impulsions pour bandage antalgique
CH685143B5 (de) Weckvorrichtung.
EP0030219B1 (en) A frequency-matched signal device for persons with impaired hearing
CN114258314A (zh) 外听道光生物调节装置

Legal Events

Date Code Title Description
NAL Patent in force

Ref document number: 8105983-4

Format of ref document f/p: F

NUG Patent has lapsed

Ref document number: 8105983-4

Format of ref document f/p: F