SE413207B - For malfoljning avsedd monopulsdopplerradarapparat - Google Patents

For malfoljning avsedd monopulsdopplerradarapparat

Info

Publication number
SE413207B
SE413207B SE7009909A SE990970A SE413207B SE 413207 B SE413207 B SE 413207B SE 7009909 A SE7009909 A SE 7009909A SE 990970 A SE990970 A SE 990970A SE 413207 B SE413207 B SE 413207B
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
signal
frequency
oscillator
reference signal
phase
Prior art date
Application number
SE7009909A
Other languages
English (en)
Inventor
B Gellekinik
Original Assignee
Hollandse Signaalapparaten Bv
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Hollandse Signaalapparaten Bv filed Critical Hollandse Signaalapparaten Bv
Publication of SE413207B publication Critical patent/SE413207B/sv

Links

Classifications

    • GPHYSICS
    • G01MEASURING; TESTING
    • G01SRADIO DIRECTION-FINDING; RADIO NAVIGATION; DETERMINING DISTANCE OR VELOCITY BY USE OF RADIO WAVES; LOCATING OR PRESENCE-DETECTING BY USE OF THE REFLECTION OR RERADIATION OF RADIO WAVES; ANALOGOUS ARRANGEMENTS USING OTHER WAVES
    • G01S13/00Systems using the reflection or reradiation of radio waves, e.g. radar systems; Analogous systems using reflection or reradiation of waves whose nature or wavelength is irrelevant or unspecified
    • G01S13/02Systems using reflection of radio waves, e.g. primary radar systems; Analogous systems
    • G01S13/06Systems determining position data of a target
    • G01S13/42Simultaneous measurement of distance and other co-ordinates
    • G01S13/44Monopulse radar, i.e. simultaneous lobing
    • G01S13/449Combined with MTI or Doppler processing circuits

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Radar, Positioning & Navigation (AREA)
  • Remote Sensing (AREA)
  • Computer Networks & Wireless Communication (AREA)
  • Physics & Mathematics (AREA)
  • General Physics & Mathematics (AREA)
  • Radar Systems Or Details Thereof (AREA)

Description

lO i 1st 20 25 30 35 40 1009909-s 2 anordnad att på sin ena ingång mottaga nämnda första referenssignal i syfte attlâsa«oscillatorkretsen i fas med nämnda första referens-, signal; och _ - omkopplingsorgan anordnade att påtrycka avståndsfeldetektorn antingen nämnda första referenssignal ellernämndaandra referens- signal. D En dylik radarapparat är i princip känd från kombinationen av den svenska patentskriften 326 994 och USA-patentskriften 2 776 425.
Radarapparater med mottagnings- och detekteringsorgan enligt ovan (se nämnda svenska patentskrift) möjliggör målföljning även när målekona mottagas samtidigt med relativt starka klotterekon. Detta slags radarapparater, i vilka ett grovdopplerfilter användes i de koherenta detekteringskedjorna för alstring av nämnda mål- och refe- renssignaler, är synnerligen fördelaktiga jämfört med målföljande monopulsradarapparater arbetande med ett smalbandigt dopplerfilter i det att de nämnda signalerna alstras oavsett den radiella hastig- heten hos det mål som skall följas, eftersom den önskade doppersignalen praktiskt taget alltid ligger inom filtrets relativt breda passband.
Detta är särskilt betydelsefullt under uppfångningsfasen, eftersom då den radiella målhastigheten och därmed dopplersignalfrekvensen fort- farande är okända. En ytterligare betydande fördel är, att det re- lativt breda passbandet hos de använda grovfiltren enkelt tillåter ändring, exempelvis slumpvis, av-sändarens pulsupprepningsfrekvens för undvikande av blinda hastigheter.
Användningen av dopplerfilter med relativt breda passband har emellertid den olägenheten att radarapparatens förmåga att följa ett mål, från vilket de mottagna ekona är svagare än de lokalt mottag- na klotterekona (subklotterföljningsförmåga), ogynnsamt påverkas av att dopplerfiltren icke endast släpper fram den önskade dopplersig- nalen utan även icke önskvärda störningssignaler.
Radarapparaten enligt USA-patentskriften 2 776 425 innefattar en oscillatorkrets för avgivande av en ersättande referenssignal, som är befriad från störningar i form av brus och klotter. Emellertid arbetar oscillatorn med en frekvens, som i vissa fall påverkasamfän- dringar av pulsrepetitionsfrekvensen, nämligen då målets hastighet är så hög, att dopplerhastigheten blir högre än halva pulsrepetions- frekvensen. Oscillatorns frekvens måste därvid i princip ändras.
Denna omständighet medför en avsevärd begränsning av anläggningens användbarhet och utgör en betydande nackdel.
Syftet med föreliggande uppfinning är att undanröja denna 10 15 25 30 35 40 7009909-'8 3 nackdel, och detta syfte uppnås för en monopulsdopplerradarapparat av det inledningsvis angivna slaget enligt uppfinningen genom de särdrag, som anges i det efterföljande patentkravets kännetecknande del. Således införes i den ersättande referenssignaloscillatorns åter- kopplingsslinga medel för sampling i takt med samplingen i den primära referenssignalkretsen (d.v.s. i takt med radarpulsutsändningen), varvid den samplade oscillatorsignalen utnyttjas som ersättande referenssignal.
Härigenom uppnås bl.a. att oscillatorn blir oberoende av ändringar av samplings- /pulsrepetitionsfrekvensen oavsett om för- hållandet mellan dopplerfrekvensen och samplings- /pu1srepetitions- frekvensen ligger över eller under det ovan nämnda gränsvärdet.
Uppfinningen förklaras närmare i det följande med hänvisning till bifogade ritningar, där fig. l visar ett blockschema över ett möjligt utförande av en monopulsradarapparat enligt uppfinningen och fig. 2 och 3 ett antal kurvor till hjälp vid förklaringen av radar- apparatens enligt fig. l funktion.
Fig. l visar blockschemat för en monopulsradarapparat av det slag, som baserar sig på den så kallade summa- och differensmetoden och användes för följning av ett rörligt mål i två vinkelkoordinater och i avstånd trots samtidig mottagning av relativt starka klotter- signaler. Med hänsyn till detta innehåller den visade radarapparaten en sändare l, en synkpulsgenerator 2, en grindpulsgenerator 3 samt en mottagare 4. Den i sändaren alstrade elektromagnetiska energin utsändes via det med 5 betecknade antennsystemet i takt (fr) med de av generatorn 2 avgivna synkpulserna. Såsom brukligt är vid monopuls- radarapparater baserade på summa- och differensmetoden, omvandlas den som följd av ett måleko i de fyra sektionerna av antennsystemets matningshorn mottagna energin medelst en jämförare 6 till en elevations- differenssignalAE, en asimutdifferenssignalAB samt en summasignalz .
Ovannämnda signaler innehåller amplitud- och fasinformation, som utgör ett mått på storleken och riktningen av målets avvikelse i förhållande till radarapparatens symmetriaxel. Följaktligen kan dessa signaler användas för att alstra de felsignaler, som erfordras för styrning av en asimutservo 7, en elevationsservo (icke visad) resp. en av- ståndsservo 8, medelst vilka målet följes iasimut, elevation och avstånd. För detta ändamål matas de ovannämnda signalernaA1B,0EIoch E: via vågledare 9,10 och ll till mottagaren 4, i vilken de behandlas i separata kanaler. Mottagarkanalen för behandling avAE%signaler är för enkelhetens skull icke utritad i fig. l, eftersom denna kanal 10 15 20. 25 V 30 35 40 7-009909-8 - 4 helt svarar mot A B-kanalen, som nu skall beskrivas.
Denna kanal innehåller i ordning en första blandare 12, en mellanfrekvensförstärkare 13, en andra blandare 14, en samplings- och pulsförlängningskrets (boxcar circuit) 15, ett dopplerfilter 16 samt en lågfrekvensförstärkare 17. I blandaren 12 omvandlasden höqfrekventa A»B-signalen till en mellanfrekvenssignal genom blandning av densamma med utsignalen från en lokaloscillator 18. Efter förstärkning i mellan- frekvensförstärkaren 13 blandas denna mellanfrekvenssigna1.ZÄ BIF i den andra blandaren med utsignalen från den koherenta oscillatorn 19.
Signalfrekvensen efter den andra blandaren är lika med dopplerfrekven- sen fd men samplad av sändarpulserna. _ Enär sändaren 1 består av en oscillator (magnetron), som endast arbetar under pulsens varaktighet, skulle utan motåtgärder fasen hos den från densamma kommande signalen i praktiken bli slumpartat för- delad i förhållande till utsignalen från lokaloscillatorn 18. För gatt så icke skall bli fallet tillföras båda signalerna en blandare 20.
Utsignalen från denna blandare påtryckes sedan oscillatorn 19 på sådant sätt, att oscillatorn tvingas att antaga samma fas. Den av den koherenta oscillatorn 19 avgivna signalen blir då en replik av sändarfrekvensen, ehuru transformerad till mellanfrekvensen. På detta sätt bringas ekot från ett idealt stationärt mål på mellanfrekvensnivå att alltid ha samma fasrelation i förhållande till den koherenta oscillatorsignalen, så att för det stationära målet en puls med konstant amplitud erhålles efter den sista blandningen i blandaren 14. För ett rörligt mål vari- erar det ovannämnda fasförhållandet och därmed amplituden med doppler- frekvensförskjutningen.
Den på blandaren 14 följande kretsen 15 har två funktioner. För det första sker ett avståndsval i denna krets, d.v.s. endast de eko- pulser som infaller under en av grindpulsgeneratorn 3 bestämd avstånds- grindpuls P3 släppes fram. I själva verket äger här en sampling rum på nytt. För det andra sker en sådan pulsförlängning, att utsignalen från kretsen utgöres av enveloppsignalen till de utvalda pulserna.
Denna enveloppsignal påtryckes via dopplerfiltret 16 en lågfrekvens- förstärkare 17, som avger en utsignal, vars amplitud är ett mått på I vinkelfelet i asimut och vars frekvens fs är lika med \fdÉn.fr|, där heltalet n är så valt, att fS<-]2- fr.
Den mottagarkanal, i vilken summasignalen Z behandlas, innefattar likaledes en första blandare 21, en mellanfrekvensförstärkare 22 och en andra blandare 23. Den högfrekventa summasignalen behandlas på samma sätt som ovan beskrivits för¿\B-signalen medelst dessa blandare, så 10 15 20 25 30 35 40 7009909-8 att efter den sista blandningen i blandaren 23 även här en puls med konstant amplitud erhålles för ekon från fasta mål, medan denna am- plitud för ekon från ett rörligt mål varierar proportionellt med dopplerfrekvensförskjutningen.
För att eliminera fluktuationer, som uppträder som följd av ändringar i målavståndet och/eller målets totala reflekterande yta nor- maliseras de mellanfrekventa differenssignalerna i förhållande till den mellanfrekventa summasignalen medelst en automatisk förstärknings- regleringskrets 24, som är ansluten till mellanfrekvensförstärkarens 22 utgång.
Mottagarens summakanal skiljer sig från differenskanalen däri, att utsignalen från den andra blandaren 23 pâtryckes två samplings- rrh pulsförlängmngskretsar 25 och 26, som påtryckas var sin olika avståndsväljargrindpuls P1 resp. P2, varvid den bakre flanken på av- ståndsväljargrindpulsen Pl sammanfaller med främre flanken på avstånds- väljargrindpulsen P2. Om ögonblicket för de samtidiga främre och bakre flankernas på dessa avståndsväljargrindpulser uppträdande samman- .faller med symmetriaxeln för summavideokanalen avger de båda kretsar- na 25 och Zölikadanalrtsignaler. I motsatt fall uppkommer en skill- nad. Utsignalerna från de båda kretsarna 25 och 26 matas var för sig till dopplerfilter 27 resp. 28 för erhållande av en signal fs = |fdtn.fr 7 bildare 29, vars differensutgång och summautgång var för sig är an- slutna till en lågfrekvensförstärkare 30 resp. 31. Amplituden på ut- signalen från lågfrekvensförstärkaren 30 är ett mått på avstândsfelet.
. De så erhållna signalerna påtryckes en summa- och differens- Utsignalerna från lågfrekvensförstärkaren 17 resp. från låg- frekvensförstärkaren 30 utgör var för sig en första utsignal från mottagaren, medan de på utgången till lâgfrekvensförstärkaren 31 uppträdande summasignalern är en andra utsignal från mottagen, vilka båda utsignaler har frekvensen fs. Trots att en automatisk förstärk- ningsreglering, vilken har som utgångspunkt det absoluta värdet på år-signalen vid ingången till den andra blandaren l4, tillämpas på mellanfrekvensnivån, blir den lågfrekventa 2}signalen icke konstant.
En dämpning äger nämligen rum, när ekot från det följda målet samman- faller med det relativt starka ekot från ett fast mål genom att den mellanfrekventa förstärkningsregleringen håller summan konstant. För att råda bot på detta bestämmes förstärkningen i lågfrekvensförstärkar- na av en automatisk förstärkningsregleringskrets 40, som håller utsig- nalen från Å:-förstärkaren 31 konstant på basis av medelvärdet. De återstående lågfrekvensförstärkarna 17 och 30 är passivt styrda. lO 15 20 25 30 35 40 7009909-8 i 1 6 Enär var och en av de båda första utsignalerna från mottagaren består av en växelspänning med frekvensen fs, jämföres dessa signaler var för sig med en referenssignal i en av en faskänslig detektor 32 resp. 33 bestående feldetektor för bestämmande av tecknet på det av dessa signaler indikerade vinkelfelet resp. avståndsfelet. Beskaf- fenheten hos denna referenssignal, vars frekvens skall vara lika med fs, beskrives närmare längre fram. Utsignalen från detektorn 32 påtryckes sedan nämnda asimutservo 7 via ett filter 34 för komplette- rande styrning av antennen 5i.asimut. Utsignalen från detektorn 33 pâtryckes via ett filter 35 avståndsservon 8. Denna servo består av integratorn 36 resp. 37 och tidsmodulatorn 38 kopplade i kaskad. Den senare startas av en synkpuls š från synkpulsgeneratorn 2 och avger därefter en utpuls efter synkpulsen vid en med integratorns 37 ut- spänning varierande tidpunkt. Via ledningen 39 påtryckes dessa pulser grindpulsgeneratorn 3 för bestämmande av ögonblicket för uppträdandet av de av denna generator alstrade avståndsväljargrindpulserna.
I idealfallet skulle ett under avståndsgrindpulsen infallande eko från ett idealt stationärt mål ge en likspänning efter varje samp- lings- och förlängningskrets.I praktiken blir emellertid så icke fallet, eftersom å ena sidan idealt stationära mål icke existerar på grund av den inre klotterrörelsen och å andra sidan en ideal sändare- . mottagare icke kan konstrueras (systemstörningar). Andra felkällor är: faslåsningsfelen hos den koherenta oscillatorn, instabiliteter hos de båda oscillatorerna och frekvensmodulering av sändaren under sändar- pulsen. I allmänhet förorsakar följaktligen ett stationärt mål stör- _ ningar.
En avbildning av det tillhörande frekvensspektret efter samp- lings-och.förlängningskretsarna visas i fig. 2. Mätningar har visat, att signalkomponenter, som uppträder som följd av inre klotterrörelse, förekommer med frekvenser på upp till storleksordningen 300 Hz, medan "systemstörningar resulterar i ett mer eller mindre jämnt frekvens- spektrum med en del små toppar härrörande från matningsspännings- frekvensen, fläktar etc. Dessutom uppträder en extra topp vid puls- upprepningsfrekvensen, förorsakad av icke idealisk funktion av samp- lings- och pulsförlängningskretsarna. De i signalöverföringskedjorna efter samplings- och förlängningskretsarna inkopplade dopplerfiltren tjänar nu till att möjliggöra särskiljning av fasta mål och rörliga mål. Passbandet hos vart och ett av dopplerfiltren är emellertid relativt brett. Detta relativt breda passband är nödvändigt, eftersom ganska stora varinttoner i dnpplersignalfrekvensen kan förekomma å 10 15 20 25 3o_ 35 40 7009909-8 ena sidan som följd av en ändring av det följda målets radiella hastig- het och å andra sidan på grund av att sändarpulsupprepningsfrekvensen för undvikande av blinda hastigheter kan ändras slumpvis. För att illustrera denna punkt visar fig. 3 dopplerfiltrets passbandkarakteris- tik, av vilken framgår, att passbandet snabbt faller under exempelvis 300 Hz och ovanför halva pulsupprepningsfrekvensen. Till följd av detta relativt breda passband släpper filtret fram icke blott frekven- sen fs utan även frekvenskomponenter härrörande från systemstörningar och åtminstone en del av de frekvenskomponenter, som är en följd av inre klotterrörelse. Varje utsignal från mottagaren är därför sam- mansatt av en önskad, samplad och grovfiltrerad dopplersignal, en icke önskvärd, av inre fasinstabiliteter (systemstörningar) föror- sakad störningssignal samt en icke önskvärd, av de som följd av inre klotterrörelse hos fasta mål uppträdande och inom filtrets passband liggande signalkomponenterna förorsakad störningssignal. Detta in- verkar ofördelaktigt på apparatens subklotterföljningsförmåga, efter- som icke blott störningar införas i de olika följningsslingorna i beroende av signal-klotterförhållandet och bandbredden i dessa slingor utan även ett systematiskt fel i beroende av det fasta målets läge i förhållande till det följda rörliga målet.
Det bör påpekas, att frekvensen fs ej representerar en enda spektrallinje utan ett frekvensband i frekvensspektrum beroende på variationerna av pulsupprepningsfrekvensen fr (störningar i eller slumpvis variation av denna).
Enligt uppfinningen erhålles nu en synnerligen gynnsam och i alla avseende fördelaktig radarapparat, om mottagaren 4 utrustas med en signalgenerator 41 och styrkedjor 42 och 43 för styrning av denna signalgenerator på sådant sätt, att den avger en tredje utsignal med samma frekvens och fas som den önskade samplade och grovfiltrerade dopplersignalen, och dessutom förses med omkopplingsorgan 44 och 45 anordnade att efter önskan som referenssignal påtrycka feldetektorerna 32 resp. 33 antingen den andra utsignalen, så att felsignalen alstras utan undertryckning av nämnda störningssignaler eller den tredje ut- signalen, så att felsignalen alstras under undertryckning av båda störningssignalerna.
I det visade utförandet innefattar nämnda signalgenerator 41 en spänningsstyrd oscillator 46, som är anordnad att påtryckas en fre- kvensstyrsignal via styrkedjan 42 och en fasstyrsignal via styrkedjan 43. Frekvensstyrsignalen, vilken endast utnyttjas för förinställning av oscillatorn 46, kan alstras automatiskt medelst en anordning, som lO 1st 20 25 30 35 40 - 7009909-8 8 ur de mottagna signalerna härleder information beträffande det följda ,målets radiella hastighet och även avger en styrlikspänning varierande med nämnda radiella hastighet. Det ifrågavarande utförandet innehåller en sådan anordning i form av den första integratorn 36 för avstånds-I servon 8. Denna integrator, även kallad V-millerintegrator avger en mot målets radiella hastighet proportionell likspänning.
För alstring av fasstyrsignalen innehåller styrkedjan 43 en faskänslig detektor 47, i vilken den andra utsignalen från mottagaren jämföres med en från oscillatorsignalen (46) härledd referenssignal.
För detta är det nödvändigt, att referenssignalens momentana frekvens är lika med den andra utsignalens frekvens fs. Enär en faskänslig detektor har den egenskapen, att dess utsignal blir 0 endast om fasa skillnaden mellan de jämförda signalerna är 900, tillföres oscillator- signalen (46) via en 900 fasvridare 48. Följaktligen har utsignalen från oscillatorn 46, när denna har löpt in, samma frekvens fd som den icke samplade dopplersignalen. Den 900 fasvridna oscillatorsignalen (46) samplas och grovfiltreras på samma sätt som vid pulsförlängnings- kretsen 26 resp. dopplerfiltret 28, innan den påtryckes den faskänsliga detektorn 47. Den 90° fasvridna oscillatorsignalen (46) påtryckes därför en anordning 50, som samplar signalen med sändarsynkpulserna.
Den samplade signalen påtryckes ett filter 51, vars passband är lika med det för de'i mottagaren använda filtren, såsom exempelvis doppler- filtret 28. Filtret 51 ger således en signal, vars frekvens är lika med f = lfdin.frÜ . Denna filtersignal har därför alltid samma frekvens som den andra utsignalen och kan sålunda utgöra den ovannämnda refe- renssignalen för den faskänsliga detektorns 47 andra ingång. Det bör även påpekas, att filtrets 51 utsignalfrekvens, liksom de första och andra utsignalernas frekvens fs påverkas av pulsrepetitionsfrekvensens variationer (störningar resp. slumpvisa variationer). Eftersom fre- kvensen fs och dopplerfiltrets 28 utsignalfrekvens bestäms av samma relation |fdin.fr , är dessa frekvenser hela tiden lika med varandra efter igångkörningen av signalgeneratorn 41. Fasstyrsignalen uttages sedan från ett lågpassfilter 52 anslutet till den faskänsliga detek- torns 47 utgång.
Oscillatorn 46 är vidare utrustad med en utgångskedja inne- hållande i ordning en anordning 53, i vilken även oscillatorutsignalen samplas med sändarsynkpulserna § samt med ett dopplerfilter 54, vars passband är lika med det hos de i mottagaren använda filtren. Den på utgången för dopplerfiltret 54 uppträdande signalen utgör den tredje utsignalen, vars frekvens likaledes är lika med f = lfdtn.fr|. När 10 15 20 25 30 35 40 '7009909-'8 9 oscillatorn 46 styrd av de densamma så pâtryckta styrsignalerna har löpt in, svarar denna tredje utsignal exakt mot den andra utsignalen från mottagaren, dock utan de en del av den andra signalen bildande störningssignalerna. I Z I det visade utförandet utgörs nämnda omkopplingsorgan av kon- takter 44 och 45 i ett relä på utsignalen från en faskänslig detektor 56, i vilken den andra ut- signalen, tillförd densamma via ledningen 49, och den tredje, tillförd via ledningen 57, jämföres med varandra. Via en integrator 58 och en tröskelkrets 59 påtryckes utsignalen från den faskänsliga detektorn 56 manöverkretsen för reläet 55, vars kontakter 44 och 45 står i det utritade läget under den inledande fasen av målföljningen. Under denna inledande fas avger mottagaren endast de båda första utsignalerna samt den andra utsignalen. De båda första utsignalerna påtryckas var sin faskänsliga detektor 32 resp. 33 för alstring av vinkel- och av- 55, som manövreras i beroende av storleken ståndsfelsignalerna, varvid den andra utsignalen från mottagaren användes som referenssignal. Målet följes i bäring och avstånd under denna inledande fas på basis av de alstrade felsignalerna. Apparatens subklotterföljningsförmåga är emellertid då ännu icke optimal, eftersom såväl de båda första utsignalerna från mottagaren, vilka påtryckas var sin av de faskänsliga detektorerna 32 och 33, som den andra ut- signalen från mottagaren, som påtryckes dessa detektorer som referens- signal, alla är utsatta för samma störningar och följaktligen upp- visar utsignalerna från dessa detektorer ett visst systematiskt fel.
Så snart som målet följes avger emellertid den första integratorn 36 i servon 8 via styrkedjan 42 en frekvensstyrsignal till oscillatorn 46.
Denna oscillator börjar då löpa in i frekvens och fas mot den icke samp- lade dopplersignalen. Den därigenom på utgången för dopplerfiltret 54 uppträdande signalenjämföresi den faskänsliga detektorn 56 med den andra utsignalen från mottagaren. Så länge dessa jämförda signaler uppvisar en viss fasskillnad, uppträder en utspänning på utgången till tröskelkretsen och kontakterna 44 och 45 stannar i de utritade lägena.
När tröskelkretsen icke längre avger någon utspänning, har signalgene- ratorn löpt in och kontakterna 44 och 45 bringas att intaga det icke visade läget, så att den av signalgeneratorn avgivna tredje utsignalen från mottagaren påtryckes de båda faskänsliga detektorerna 32 och 33 som referenssignal via kontakten 45. Denna tredje utsignal från mot- tagaren är befriad från störningar och har följaktligen såsom referens- signal icke några frekvenskomponenter, som svarar mot störningskompo- nenterna i de första utsignalerna från mottagaren. Följaktligen upp- .r - 7009909-8 lO visar utsignalerna från de faskänsliga detektorerna 32, 33 icke längre något systematiskt fel.
Eftersom den tredje utsignalen från mottagaren samplas och filtreras på samma sätt som den andra utsignalen från mottagaren, vilken ursprungligen användes som referenssignal, kan nu sändarens pulsupp- repningsfrekvens ändras för undvikande av blinda hastigheter, även slumpvis från puls till puls, om så erfordras. Dopplerfiltrets övre gränsfrekvens måste vara lika med halva maximivärdet för pulsupprep- ningsfrekvensen,om slumpvis ändring av denna tillämpas.

Claims (1)

  1. '7009909-8 ll PATENTKRAV För mâlföljning avsedd monopulsdopplerradarapparat nedsändare och mottagare, omfattande: - organ (1,5) för upprepad utsändning av pulser av hög- frekvent elektromagnetisk energi vid tidpunkter bestämda av en synk- pulsgenerator (2), som därmed bestämmer en pulsrepetitíonsfrekvens; - mottagnings- och'detekteringsorgan innefattande blandar- organ (23) inrättade att blanda en signal (från 19), vars frekvens och fas svarar mot den utsända energins frekvens och fas, med den mottagna signalen för bildande av en resulterande signal (från 23) innehållande en dopplerfrekvenskomponent i beroende av ett radiellt rörligt mål, en samplings- och grovfiltreringskrets (25/26, 27/28) styrd av avståndsgrindpulser (från 3) i beroende av avståndsin- formation (frân 8) från det rörliga målet, för bildande av en målsignal (från 30) och en första referonßslgncxl (från 11) bñcla bestående av samplade och grovfiltrerade, momentana amplitudvärden hos nämnda resulterande signal (frân 23), varvid nämnda målsignal jämföres med nämnda första referenssignal i en avståndsfeldetektor (33): - en oscillatorkrets (41) för avgivande av en andra, ersättan- de referenssignal, som ej uppvisar i den första referenssignalen förekommande störningar, vilken oscillatorkrets (41) innefattar en återkopplad oscillator (36), som i sin återkopplingsslinga uppvisar en faskänslig detektor (47) anordnad att på sin ena ingång mottaga nämnda första referenssignal i syfte att låsa oscillatorkretsen (41) i fas med nämnda första referenssignal; och - omkopplingsorgan (55,44,45) anordnade att påtrycka av- ståndsfeldetektorn (33) antingen nämnda första referenssignal eller nämnda andra referenssignal, k ä n n e t e c k n a d a v - att den återkopplade oscillatorns (46) återkopplingsslinga innehåller en ytterligare, av nämnda synkpulsgenerator (2) styrd samplings- och grovfiltreringskrets (50,5l), som samplar oscillator- signalen med huvudsakligen samma intervall som samplingen i samplings- och grovfiltreringskretsen (25/26, 27/28) för nämnda resulterande signal, vilken samplade och filtrerade signal tillföras fasdetektorns (47) andra ingång; 'zooesos-si - 12 - att nämnda andra referenssignal uttages via ännu en till ábnâterkopplade oscillatorn (46) ansluten, likaledes av nämnda synkpulsgenerator (2) styrd samplings- och grovfiltreringskrets (53,54); _ _ - att den âterkopplade oscillatorns (36) frekvens styrs av en frekvensstyrkedja (42) innefattande en integrator (36) för alstring av en styrlikspänning som är proportionell mot målets radiella hastighet och som alstras genom att utsignalen från nämnda avstånds- feldetektor (33) tillföres nämnda integrator (36),och - att apparaten omfattar organ (56,58,59) inrättade att vid fasöverensstämmelse mellan de båda referenssignalerna aktivera nämnda omkopplingsorgan (55,44,45) så, att nämnda andra referens- signal påtryckes nämnda avstândsfeldetektor (33). Z ANFÖRDA PUBLIKATIONER: Sverige 326 994 (21 a4:48/63), 364 570 (G01S 9/22)
SE7009909A 1969-08-12 1970-07-17 For malfoljning avsedd monopulsdopplerradarapparat SE413207B (sv)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL696912229A NL149290B (nl) 1969-08-12 1969-08-12 Monopuls radarapparaat.

Publications (1)

Publication Number Publication Date
SE413207B true SE413207B (sv) 1980-04-28

Family

ID=19807647

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE7009909A SE413207B (sv) 1969-08-12 1970-07-17 For malfoljning avsedd monopulsdopplerradarapparat

Country Status (6)

Country Link
US (1) US3728723A (sv)
BE (1) BE754279A (sv)
CH (1) CH514848A (sv)
GB (1) GB1324096A (sv)
NL (1) NL149290B (sv)
SE (1) SE413207B (sv)

Families Citing this family (8)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FR2161775B1 (sv) * 1971-11-29 1976-06-04 Labo Cent Telecommunicat
US5926128A (en) * 1972-11-01 1999-07-20 The Marconi Company Limited Radar systems
US5250953A (en) * 1976-11-19 1993-10-05 The Marconi Company Limited Tracking radar systems
US4178594A (en) * 1978-06-08 1979-12-11 The United States Of America As Represented By The Secretary Of The Navy Angle servo preamplifier
NL7902974A (nl) * 1979-04-17 1980-10-21 Hollandse Signaalapparaten Bv Monopulsradarapparaat met piloottoongenerator.
GB8136055D0 (en) * 1981-11-30 2003-04-09 Marconi Co Ltd Radar tracking system
DE102005040777A1 (de) * 2005-08-29 2007-03-08 Robert Bosch Gmbh Verfahren zur Leersignalkorrektur
CN103529440B (zh) * 2012-07-05 2017-05-24 上海无线电设备研究所 模拟信道复用的雷达接收机

Family Cites Families (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US2776426A (en) * 1952-11-03 1957-01-01 Itt Moving target range tracking unit
US3239836A (en) * 1961-02-28 1966-03-08 Sperry Rand Corp Simplified monopulse radar receiver
US3467963A (en) * 1967-11-27 1969-09-16 Hollandse Signaalapparaten Bv Monopulse radar apparatuses
FR1558535A (sv) * 1968-01-09 1969-02-28
US3550126A (en) * 1968-01-24 1970-12-22 Hollandse Signaalapparaten Bv Monopulse radar apparatus

Also Published As

Publication number Publication date
NL6912229A (sv) 1971-02-16
DE2037192B2 (de) 1977-06-30
US3728723A (en) 1973-04-17
DE2037192A1 (de) 1971-02-25
NL149290B (nl) 1976-04-15
BE754279A (fr) 1970-12-31
CH514848A (de) 1971-10-31
GB1324096A (en) 1973-07-18

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US8093909B2 (en) Method and device for measuring phase noise
US3430156A (en) Polarization diversity system
SE413207B (sv) For malfoljning avsedd monopulsdopplerradarapparat
US3075189A (en) Radar
US5745442A (en) Digital time interval measurement engine for a time of flight system
US2688743A (en) Frequency tracking radar
US4155088A (en) Dual frequency transmission apparatus for frequency-agile radar systems utilizing MTI techniques
US3611377A (en) Doppler radar with target velocity direction and range indicator utilizing variable delay line
US2776424A (en) Automatic lock-on circuit
US4144533A (en) Automatic gain control circuit for a pulsed radar
US2678440A (en) Airborne moving target indicating radar system
US3938148A (en) Automatic frequency control system
US2776426A (en) Moving target range tracking unit
US4682178A (en) HF arrangement
US4179694A (en) Frequency control systems
US3302199A (en) Distance measuring system
US3621450A (en) Linear sweep frequency generator with sampling circuit phase control loop
US3979748A (en) Pulse radar apparatus
US2903693A (en) Frequency modulation filter
SE417138B (sv) Mti-filter ingaende i mottagaren i en foljeradar
US3165738A (en) Moving target indicating radar system
US3821736A (en) Frequency diversity pulse doppler radar
EP0106340B1 (en) Device for automatic cancelling of undesired radar echoes
US2871468A (en) Doppler radar acquisition system
US2617983A (en) Moving target detecting system