RO138047A0 - Sistem distribuit cu fibră optică pentru monitorizarea integrităţii structurale a conductelor şi a riscurilor de intruziune în reţelele de transport petrol şi gaze - Google Patents

Sistem distribuit cu fibră optică pentru monitorizarea integrităţii structurale a conductelor şi a riscurilor de intruziune în reţelele de transport petrol şi gaze Download PDF

Info

Publication number
RO138047A0
RO138047A0 ROA202300713A RO202300713A RO138047A0 RO 138047 A0 RO138047 A0 RO 138047A0 RO A202300713 A ROA202300713 A RO A202300713A RO 202300713 A RO202300713 A RO 202300713A RO 138047 A0 RO138047 A0 RO 138047A0
Authority
RO
Romania
Prior art keywords
optical fiber
oil
intrusion
structural integrity
risks
Prior art date
Application number
ROA202300713A
Other languages
English (en)
Inventor
Vasile Pangratie
Constantin Ploeşteanu
Andrei Radoi
Bogdan- Emanuel Cherciulescu
Lucian Laurenţiu Cristea
Constantin Nechita
Andrei Pangratie
Tiberiu- Cătălin Munteanu
Original Assignee
Techno Volt S.R.L.
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Techno Volt S.R.L. filed Critical Techno Volt S.R.L.
Priority to ROA202300713A priority Critical patent/RO138047A0/ro
Publication of RO138047A0 publication Critical patent/RO138047A0/ro

Links

Abstract

Invenţia se referă la un sistem distribuit cu fibră optică pentru monitorizarea integrităţii structurale a conductelor şi a riscurilor de intruziune în reţelele de transport petrol şi gaze. Sistemul, conform invenţiei, se compune dintr-un laser (1) cu lungimea de undă de 1550 nm, un cuptor (2) optic care desparte lumina în două ramuri, ramura de 90% este modulată de un modulator (3) opto-acustic, impulsul rezultat fiind aplicat printr-un circulator (4) al fibrei optice de detecţie montată pe un traseu (5) de ducere-montare pe o conductă (6) şi un traseu (7) de întoarcere-montare în vecinătate, iar ramura de 10 %, folosită ca oscilator local, este aplicată unui circuit (8) de deplasare frecvenţă, unui circuit (9) de control polaritate şi apoi unui demodulator (10) hibrid în cuadratură, iar lumina reflectată de fibra optică este aplicată de asemenea prin circulatorul (4) demodulatorului (10), ieşirile acestuia fiind aplicate unui sistem (11) de achiziţie şi prelucrare date, pentru extragerea informaţiei utile din semnalul rezultat de control.

Description

Sistem distribuit cu fibră optică pentru monitorizarea integrității structurale a conductelor și a riscurilor de intruziune în rețelele de transport petrol și gaze
Descriere
Invenția se referă la un sistem opto-acustic distribuit cu fibra optica pentru monitorizarea integrității structurale a conductelor și a riscurilor de intruziune în rețelele de transport petrol și gaze. Preocupările la nivel mondial cu privire la monitorizarea infrastructurilor critice a devenit o prioritate in asigurarea securității societății, fiind esențială pentru menținerea funcțiilor vitale ale societății, in contextul politicilor europene de creștere a rezilienței sistemelor industriale pentru a face fata provocărilor lumii contemporane. Există de asemenea preocupări diversificate privind determinarea nivelului pierderilor in transportul produselor petroliere si de gaze naturale printr-o monitorizare inteligentă a rețelelor de transport.
Măsurările si monitorizările realizate cu sisteme bazate pe tehnologii cu fibră optică sunt tot mai răspândite in diverse domenii si aplicații specifice, unde se dorește obținerea de informații in mod continuu si in timp real, pe distante sau suprafețe de teren mari. Senzorii cu fibră optică prezintă, comparativ cu cei clasici, o serie de avantaje cum ar fi: rezistentă la coroziune, izolare galvanică, imunitate la perturbațiile electromagnetice, protecție intrinseca in mediile cu pericol de explozie, funcționare in medii severe (nuclear etc.), sensibilitate ridicată, posibilitate de multiplexare si durată de viață mare. Datorita diverselor proprietăți pe care le au, fibrele optice pot fi integrate ușor in diverse aplicații de monitorizare a structurilor de lungimi foarte mari, cum ar fi rețelele de conducte de gaz si petrol. Astfel, monitorizarea echipamentelor tehnologice distribuite pe lungimi de ordinul zecilor de km, la o rezoluție spațială rezonabilă de ordinul metrilor, impune folosirea tehnologiei sistemelor de măsurare si monitorizare distribuite, tehnologie perfect realizabilă cu senzori distribuiți cu fibră optică, in anumite situații fiind aproape singura soluție viabilă.
Sistemul conform invenției permite detectarea apariției fisurilor in conductele de transport gaz sau petrol, chiar si înainte de apariția scurgerilor si chiar daca fluidul din conducta nu este in proces de curgere sau sub presiune^SȚ^ aceasta reprezentând o noutate in acest domeniu. w ω [lechno
Cu același sistem de interogare se pot monitoriza atât conductele cât si intruziunile din vecinătatea acestora. Senzorul folosit este o fibră optică monomodală standard, semnalul prelucrat este unul acustic, iar generarea semnalului acustic este posibilă datorită fenomenului de împrăștiere Rayleigh care are loc in fibra optică. Pentru detectarea integrității conductelor se montează fibra optica chiar pe conducta de transport iar pentru detectarea intruziunilor din vecinătatea acesteia se montează fibra optica pe un traseu de întoarcere in apropierea conductei.
Astfel cu un singur canal de măsură si o singură fibră optică se pot realiza ambele obiective propuse, in cadrul aceluiași proces de interogare, aceasta reprezentând o alta noutate a sistemului la care se refera invenția.
Producătorii de dispozitive si tehnologii de detecție a scurgerilor din conducte folosind sistemele distribuite de detecție prin semnal opto-acustic folosesc interpretarea semnăturii acustice emise de fluidul care iese prin respectiva crăpătură. Interogarea este realizata prin tehnica reflectometriei in domeniul temporal de prelucrare a împrăștierii Rayleigh, OTDR. Aceste soluții nu pot detecta însă scurgerile din conducte in care fluidul nu este in proces de curgere sau nu este sub presiune. Principiul software de detecție a scurgerilor se bazează in aceste tehnici pe filtrarea similitudinii semnăturii acustice si pe decelarea acesteia din zgomotul de fond. Fiind in principiu o tehnica statistica, este si generatoare de erori si deci de alarme false, fiind necesare tehnici superioare de analiza in domeniul frecventei, determinarea densității spectrale si autospectrale pentru o îmbunătățire a raportului semnal/zgomot.
Patentul U.S. 5,194,847 descrie o metoda de sesizare a intruziunilor într-un anumit perimetru, folosind o sursa de lumina pulsatorie coerenta, lumina reflectata fiind prelucrata interferometric, modificarea modelului de interferență semnalând o intruziune. Metoda permite astfel detectarea intruziunilor dar fără a furniza informații referitoare la tipul elementului perturbator, la „semnătura” acestuia.
Sistemul conform invenției se bazează pe detecția modificărilor frecventelor de rezonanță locale ale conductelor de transport petrol si gaze, in urma apariției fisurilor, crăpăturilor sau a scurgerilor de produs. De asemenea, prin același sistem de interogare si aceeași fibra optica, se pot monitoriza conductele si spațiul de protecțtertHn jurul acestora, împotriva intruziunilor neautorizate. Pulsuri laser foarte scurte sunt ilTechno trimise de-a lungul unei fibre optice si se întorc reflectate de neomogenitățile de index de refracție din fibra optica, prin fenomenul împrăștierii Rayleigh, Fig. 1.
Comportamentul dinamic al fluidelor prin conducte poate fi cauza apariției unor defecte prin generarea de fisuri si crăpături, in urma oboselii materialului sau a imperfecțiunilor de material sau de montaj. Totodată, acest comportament dinamic poate fi folosit in detecția acestor defecte, prin faptul ca excitând dinamic conducta, se pot obține semnăturile frecventelor proprii de rezonanta a acesteia si astfel detecta si localiza aceste defecte. Apariția unei fisuri in conducta duce la o reducere a rigidității locale a acesteia. O conducta plina cu fluid in proces de curgere prezintă frecvente proprii de rezonanta si un profil al vitezei critice de curgere, ce pot fi determinate prin tehnologia de detecție opto-acustica de tip Φ -OTDR.
Sistemul Φ-OTDR (Reflectometru optic in domeniul timp, sensibil la faza) a fost ales deoarece prezintă avantajul obținerii unui semnal cu nivele de zgomot reduse, un domeniu dinamic mare si o buna discernere intre doua puncte de măsură alăturate. Aplicarea acestei soluții de principiu si constructive la realizarea acestui sistem, se concretizează in folosirea unui singur dispozitiv de interogare optic si a unui singur senzor cu fibra optica pentru a detecta atât abateri de la integritatea structurala a conductei cat si eventuale intruziuni nepermise. Necesitatea dezvoltării unui sistem ΦOTDR pentru detecția de perturbații acustice vine din faptul ca pentru a avea acces la toate informațiile conținute într-un vector acustic, trebuie cunoscute amplitudinea, frecvența si faza semnalului. Fără acești parametri, nu se poate reconstitui un semnal original si nici identifica sursa evenimentului acustic.
Schema bloc simplificata a sistemului la care se refera invenția este prezentata in Fig.2. Un laser (1) cu lățime de banda ultra-îngustă care funcționează la o lungime de unda de 1550 nm este utilizat ca sursă de lumină cu ieșire cu menținerea polarizării. Ieșirea laserului este împărțită în două ramuri de un cuplor optic (2) 10%:90%. Ramura de 90% este modulată de un modulator acusto-optic (3) cu o anumita deplasare de frecvență pentru a genera un puls optic foarte scurt, durata acestuia influențând in mod direct rezoluția spațială de decelare a evenimentelor. Rata de repetiție a impulsului laser este de ordinul kilohertzilor. Pulsul optic este injectat în fibra de detecție (5, 7) printr-un circulator (4), iar semnalul reflectat este aplicat unui demodulator hibrid in
cuadratura (10). Se remarca cele doua trasee de monitorizare ale aceleiași fibre optice, traseul de ducere (5) cu montare pe conducta (6), respectiv traseul de întoarcere (7) cu montare in vecinătatea conductei. Ramura de 10% a ieșirii laser este utilizată ca oscilator local. Un circuit de deplasare a frecvenței acustice (8) este folosit pentru a introduce o deplasare de frecvență cu aceeași valoare cu cea de la modulatorul acustooptic, pentru a ne asigura că semnalul util reflectat din fibra optica de detecție și cel de la oscilatorul local au aceeași frecvență. înainte ca semnalul optic de la oscilatorul local să fie injectat în demodulatorul hibrid, este inserat un controler de polarizare (9) pentru a corela polarizarea semnalului optic de la oscilatorul local cu ramura de polarizare selectată a demodulatorului hibrid. Cele doua ieșiri in cuadratură ale demodulatorului !
hibrid sunt apoi aplicate unui sistem de conversie analog-digitală, achiziție si prelucrare (11), pentru extragerea informației utile din semnalul electric rezultat. Sistemul mai include si doua amplificatoare de fibra optica cu Erbiu pentru compensarea pierderilor si refacerea nivelelor optime de semnal optic, diverse filtre pentru îmbunătățirea raportului semnal-zgomot si elemente de conectica. Un exemplu de rezultate obținute după prelucrarea semnalelor in domeniul timp si frecvența sunt reprezentate grafic in Fig.3.

Claims (2)

1- Sistem opto-acustic distribuit cu fibra optica pentru monitorizarea integrității structurale a conductelor și a riscurilor de intruziune în rețelele de transport petrol și gaze, funcționând pe baza fenomenului împrăștierii Rayleigh si pe tehnologia de detecție opto-acustica de tip Φ-OTDR (Reflectometrie in domeniul timp, sensibila la faza), caracterizat prin aceea că:
- Sistemul folosește un singur interogator optic si o singura fibra optica monomodală standard, cu 2 trasee de montaj: un traseu de ducere cu fibra optica montata pe conducta - pentru detecție integritate structurala conducta - si un traseu de întoarcere cu montajul fibrei in vecinătatea conductei, de obicei îngropată, pentru detecția intruziunilor, într-un singur proces de interogare.
2- Sistem opto-acustic distribuit cu fibra optica pentru monitorizarea integrității structurale a conductelor și a riscurilor de intruziune în rețelele de transport petrol și gaze, funcționând pe baza fenomenului împrăștierii Rayleigh si pe tehnologia de detecție opto-acustica de tip Φ-OTDR (Reflectometrie in domeniul timp, sensibila la faza), caracterizat prin aceea că:
- Sistemul permite detectarea apariției fisurilor in conductele de transport gaz sau petrol, chiar si înainte de apariția scurgerilor si chiar daca fluidul din conducta nu este in proces de curgere sau sub presiune.
ROA202300713A 2023-11-21 2023-11-21 Sistem distribuit cu fibră optică pentru monitorizarea integrităţii structurale a conductelor şi a riscurilor de intruziune în reţelele de transport petrol şi gaze RO138047A0 (ro)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
ROA202300713A RO138047A0 (ro) 2023-11-21 2023-11-21 Sistem distribuit cu fibră optică pentru monitorizarea integrităţii structurale a conductelor şi a riscurilor de intruziune în reţelele de transport petrol şi gaze

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
ROA202300713A RO138047A0 (ro) 2023-11-21 2023-11-21 Sistem distribuit cu fibră optică pentru monitorizarea integrităţii structurale a conductelor şi a riscurilor de intruziune în reţelele de transport petrol şi gaze

Publications (1)

Publication Number Publication Date
RO138047A0 true RO138047A0 (ro) 2024-03-29

Family

ID=90458857

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
ROA202300713A RO138047A0 (ro) 2023-11-21 2023-11-21 Sistem distribuit cu fibră optică pentru monitorizarea integrităţii structurale a conductelor şi a riscurilor de intruziune în reţelele de transport petrol şi gaze

Country Status (1)

Country Link
RO (1) RO138047A0 (ro)

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US11431409B2 (en) Method and apparatus for detecting a disturbance in a medium based on shifted filtered phase information for a plurality of fixed locations
US11438059B2 (en) Method and apparatus for detecting a disturbance in a medium based on shifted filtered phase information for a plurality of locations
CN107976248B (zh) 能够实现全相位解调的分布式光纤传感系统及其测量方法
EP1817561B1 (en) Detecting a disturbance in the propagation of light in an optical waveguide
Kurmer et al. Distributed fiber optic acoustic sensor for leak detection
CN110501062B (zh) 一种分布式光纤声音传感及定位系统
CN109210385A (zh) 一种基于Phase-OTDR的分布式光纤传感系统及方法
CN114543973B (zh) 一种分布式超高频振动信号测量方法及光纤传感器
Kondrat et al. A Sagnac-Michelson fibre optic interferometer: Signal processing for disturbance localization
WO2014054963A1 (ru) Распределенная когерентная рефлектометрическая система с фазовой демодуляцией (варианты)
RO138047A0 (ro) Sistem distribuit cu fibră optică pentru monitorizarea integrităţii structurale a conductelor şi a riscurilor de intruziune în reţelele de transport petrol şi gaze
CN104021637B (zh) 一种基于分布式光缆传感的电缆防盗方法及装置
US11698278B2 (en) Optic distributed sensing with improved detection of leaks in a blind region
Harman et al. A novel long-range perimeter security sensor based on hybrid Michelson and Mach-Zehnder interferometers
Wang et al. Experiment on a distributed fiber optic interferometric sensing system to monitor and locate urban high-density polyethylene gas pipe leakage
Qu et al. Study on the Distributed Optical Fiber Pipeline Leakage Prewarning System and the Method of Signal Analysis
CN212585730U (zh) 一种分布式光纤传感器
Russell Distributed acoustic sensing for infrastructure
Kondrat et al. Two-interferometer fiber optic sensor with disturbance localization
CN113654641A (zh) 一种分布式光纤振动传感系统和解调方法
Xiang et al. Influences of frequency drift of laser source on phase sensitivity optical time domain reflectometer
CN114136554A (zh) 管道油气泄漏监测装置及方法
CN113295259A (zh) 一种分布式光纤传感系统
Cai et al. Third party interference monitoring based on distributed fiber sensor and field trail