RO137284A2 - Sistem multistrat din materiale compozite poroase rezistente la foc - Google Patents

Sistem multistrat din materiale compozite poroase rezistente la foc Download PDF

Info

Publication number
RO137284A2
RO137284A2 ROA202100489A RO202100489A RO137284A2 RO 137284 A2 RO137284 A2 RO 137284A2 RO A202100489 A ROA202100489 A RO A202100489A RO 202100489 A RO202100489 A RO 202100489A RO 137284 A2 RO137284 A2 RO 137284A2
Authority
RO
Romania
Prior art keywords
layer
mass
sodium silicate
fire
mixture
Prior art date
Application number
ROA202100489A
Other languages
English (en)
Inventor
Costin-Ovidiu Mocăniţa
Corneliu Munteanu
Daniela Lucia Chicet
Original Assignee
Universitatea Tehnică "Gheorghe Asachi" Din Iaşi
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Universitatea Tehnică "Gheorghe Asachi" Din Iaşi filed Critical Universitatea Tehnică "Gheorghe Asachi" Din Iaşi
Priority to ROA202100489A priority Critical patent/RO137284A2/ro
Publication of RO137284A2 publication Critical patent/RO137284A2/ro

Links

Abstract

Invenţia se referă la un sistem multistrat realizat din materiale compozite poroase rezistente la foc şi la un procedeu de obţinere a acestuia. Sistemul conform invenţiei este constituit din trei straturi omogene: 1. un strat I compus din 6% ± 2% de amestec de sfere de sticlă expandată cu diferite granulaţii şi 36% ± 2% de silicat de sodiu soluţie apoasă, 2. stratul II compus din 55% ± 2% amestec de sfere de sticlă expandată cu diferite granulaţii, 36% ± 2% silicat de sodiu soluţie apoasă şi 9% ± 1% vermiculit, 3. stratul III compus din 52% ± 2% amestec de sfere de sticlă expandată, 33% ± 2% silicat de sodiu soluţie apoasă, 3% ± 1% vermiculit şi 12% ± 1% olivină, toate componentele fiind exprimate în procente masice. Procedeul de obţinere conform invenţiei are următoarele etape: a. omogenizarea materialelor componente pentru obţinerea amestecului de bază format din sfere de sticlă expandată şi silicat de sodiu care ulterior este împărţit în trei părţi pentru cele trei straturi, b. amestecul de bază pentru fiecare din cele trei straturi este prelucrat la temperatura camerei prin introducerea acestuia într-o matriţă cu dimensiunile dorite şi seminivelarea fiecărui strat, urmat de compactarea uşoară cu un dispozitiv manual şi c. materialul este întărit prin insuflare de CO2 cu concentraţia de minim 82%, timp de 10 secunde pe suprafaţă, sub o presiune cuprinsă între 20...25% l/min cu ajutorul unui dispozitiv de tip ac, în masă până la o adâncime de 50% din grosimea stratului, pentru derularea reacţiei de întărire chimică a liantului.

Description

Sistem multistrat din materiale compozite poroase rezistente la foc
Invenția face parte din domeniul ingineria materialelor și se referă la o compoziție și un procedeu pentru obținerea de noi sisteme multistrat din materiale compozite poroase rezistente la foc.
Tendința de construcție a clădirilor și lupta continuă pentru construirea unor clădiri demne de a fi clasificate în sintagma” big, bigger, biggest” - din ce în ce mai mari, mai complexe, hibridizate, cu multiple destinații (mini orașe de tipul complexe comerciale în clădiri foarte înalte, hoteluri, centre expoziționale, parcuri de distracție, parcări subterane, etc.), precum și existența probabilității de producere a incendiilor, corelate cu siguranța persoanelor și diminuarea pierderilor umane, sunt analizate spre a fi implementate în sisteme complexe pentru siguranță la incendiu și evacuare, proiectare pe bază de siguranță, dar și cu predicția comportamentului la foc a clădirii, care depinde în mare măsură de proprietățile materialelor combustibile [1].
Pentru îndeplinirea criteriilor și nivelurilor de performanță în ceea ce privește securitatea la incendiu, se utilizează materiale, elemente de construcții și instalații care au determinate caracteristicile de comportare la foc privind clasificarea și încadrarea produselor pentru clădiri pe baza performanțelor de comportare la foc.
La nivel global conceptul de element multistrat” nu este un concept nou, deoarece încă de la începuturile realizării construcțiilor civile, un perete a fost realizat din cel puțin două straturi de materiale de compoziții și funcționalități diferite.
Pe măsura dezvoltării gamelor de materiale utilizate în construcții și ca răspuns la cerințele din ce în ce mai restrictive ale standardelor, au fost dezvoltate elemente de construcție din ce în ce mai performante.
Sunt cunoscute mai multe elemente multistrat cu rol de barieră împotriva focului formate din cel puțin un strat de rășină de silicat alcalin [2,3] și cel puțin un strat din oricare dintre următoarele: un strat de izolație, un strat intumescent (cu rol de ecranare termică pe o perioadă limitată) [4], un strat de spumă, un strat ondulat [5], un strat de suprafață reflectant și un material de ranforsare [6] sau panou inovator multiplu de protecție pentru pereții subsolului, adică structuri de construcție care asigura izolarea termică, drenarea, protejarea de apă și de solicitările externe și ventilarea la extrados a zidului exterior
subterane. Panoul este de tip compozit, cuprinzând mai multe straturi legate în prealabil între ele ca un element prefabricat [7].
Alte panouri sunt de tipul izolare cu vid - VIP (Vacuum Insulation Panels) [8], Sisteme DWS (Dry Wall Systems) [9] sau alte tipuri de sisteme rezistente la foc [10] (Kontogeorgos D et al, 2016). Patentul 2214373 [11] din Rusia se referă la materiale rezistente la foc multistrat pe sticlă silicică din plăci de bază și filme organice și anorganice și pot fi utilizate pentru obținerea ferestrelor de sticlă, de exemplu sticlă rezistentă la incendiu.
Materialele și tipurile de stratificări pentru protecția la foc nu sunt epuizate, iar în contextul construcțiilor din ce în ce mai complexe și a interesului tot mai mare pentru înțelegerea securității la incendiu, se urmărește oferirea de noi soluții și materiale cu proprietăți de limitare.
De asemenea, tema abordată face parte dintr-un domeniu aflat la început de drum în cercetarea din România, nefiind identificate studii recente în ceea ce privește materiale multistrat de nouă generație cu proprietăți superioare care să limiteze propagarea incendiilor.
Invenția se referă la un sistem multistrat format din straturi de materiale anorganice, care determină creșterea eficacității în cazul expunerii la foc prin formarea unei bariere termice, neinflamabile cu proprietăți termoizolante într-un proces de reacție la temperaturi de peste 450°C, format din următoarele materiale: sfere sticlă expandată, vermiculit, olivină și soluție apoasă concentrată silicat de sodiu utilizată ca liant.
în literatura de specialitate sunt disponibile studii referitoare la o varietate mare de materiale cu rol de protecție la foc - clasice (betoane, cărămizi, gips/gips sintetic [12], fibre de sticlă[13], cenușă de termocentrală [14,15], vată bazaltică [16], beton celular ușor [17], ceramică[18,19]); polimeri tratați [20,21]; soluții ignifuge [22] sau vopsele intumescente [23], o parte dintre ele fiind pe bază de silicat de sodiu [24, 25].
Pe lângă multiplele avantaje, aceste materiale prezintă și o serie de dezavantaje, acestea fiind în principal: domeniul limitat de utilizare pentru placarea/acoperirea structurilor în lemn sau metalice aflate doar în interiorul construcțiilor, procedee complicate de obținere, din cauza rezistenței limitate la agenții atmosferici, în special la umiditate; rezistența scăzută la abraziune, cu referire la tratamentul suprafețelor din lemn destinate traficului intens și o estetică modestă a suprafețelor astfel acoperite.
Conform literaturii de caracteristici asemănătoare ci adeziunea, astfel încât acestea specialitate, aceste materiale de acoperire trebuie slor pe care le protejează, cum ar fi și dens să nu îngreuneze cu mult structura de reziste#
&
re
Respectând aceste considerente, materialul multistrat propus în prezenta invenție are în compoziție elemente incombustibile, cu temperaturi ridicate de topire (peste 1000°C) care nu degajă gaze toxice la ardere si nu permit o umiditate mai mare de 5%. Aceste materiale au și proprietăți insectofungice, proprietăți crioscopice (antiîngheț) și nu permit apariția mucegaiurilor.
Produsul cu performanțe ridicate privind rezistența la foc a elementelor ce trebuiesc protejate nu are o utilizare limitată la doar la structurile de rezistență din interiorul construcțiilor, putând fi aplicat și pe exterior, sub acțiunea razelor solare, în medii acide și corozive, iar atunci când nu e obligatoriu a fi folosit sub formă de plăci de anumite grosimi cu caracteristici calculate, poate fi utilizat și ca pasta/material de etanșare.
în cazul de față produsul nu are înglobate elemente care să permită ca suprafața să fie utilizată pentru trafic intens sau să prezinte rezistențea ridicată la abraziune, cum ar fi podelele din lemn și scările de acces ale unor construcții civile, inclusiv scena sălilor de spectacole sau structurile din lemn și derivate ale unor construcții industriale.
Se preconizează că produsul poate fi utlizat:
a) pentru construcții • placări pentru protecția la foc a ghenelor, puțurilor de lift, a canalelor de ventilație și de evacuare a gazelor fierbinți, • placări pentru protecția la foc a structurii de rezistență din oțel, fără a fi necesare elemente de susținere deosebite, • plafoane false rezistente la foc, • pereți de compartimentare nestructurali, • placare în interiorul spatiilor - pereți, tavane sau pardoseală, • realizarea de elemente decorative / construirea de forme creative ale pereților despărțitori și tavanelor, inclusiv pentru aplicații curbe (plafoane arcuite, bolți cilindrice, cupole semisferice, arcade, scafe, colțuri rotunjite la intersecția pereților sau a pereților cu plafonul), • izolare conducte și echipamente utilizate în zone cu risc,
b) placări pentru • protecția personalului din incinte comanda și control instalații u1 • incintele și spațiile cu pericol mare de incendiu sau de explozie,
// • incinte de importanță deosebită (inclusiv tuneluri), • incinte cu pericol de explozie,
c) incinte aferente construcțiilor navale sau aeronautice
d) închideri încăperi, tubulaturi de ventilație, a conductelor de extracție a fumului, a conductelor inflamabile, închideri antifoc pentru goluri și străpungeri de cabluri electrice prin pereți și planșee,
e) separări pe verticală sau orizontală - pereți cortină,
f) în componenta carcaselor unor instalații speciale (incinte pentru distrus deșeuri incinerator, incinte tratare termică oxidanți, cuptoare topire metale),
g) în componenta unor containere cu destinație militare, pentru transport aerian sau naval sau containere pentru substanțe chimice / explozive sau pirotehnice,
h) în componenta pereților unor structuri cu destinații de depozitare.
Plăcile pot fi îmbinate la muchii cu sau fără structură metalică ajutătoare.
Scopul invenției este de a îmbunătăți și diversifica materialele clasice existente pe piață cu rol de protecție la foc printr-o abordare nouă.
Concret, scopul principal este de a obține un material multistrat cu proprietăți superioare celor existente, cu greutate redusă, care să poată fi folosit pe scară largă în domeniul construcțiilor, placărilor/acoperirilor și la construirea incintelor speciale.
Produsul dezvoltat pe lângă aplicația pentru care au fost încercat poate să suplinească și alte cerințe legate de proprietăți insectofungice, proprietăți crioscopice (antiîngheț) și care nu permit apariția mucegaiurilor [33,34].
Problema pe care o rezolvă invenția este aceea că produsul realizat din multistraturi de materiale omogene asigură o diferență de temperatură substanțială între fața expusă la flacără deschisă (între 850 - 1000°C) și cea neexpusă (220 - 235°C, interval atins după 30 min și stabil pe toata durata de 120 minutee a testului) care nu permite aprinderea principalelor materiale combustibile ce intră în contact cu aceasta [26].
Performanțe - materialele utilizate în formarea compozitului stratificat sunt materiale anorganice, caracterizate de lipsa căldurii degajată în cazul arderii și care nu contribuie-la dezvoltarea unui incendiu, indiferent de utilizarea lor finală. Conform literaturii
[27] acestea pot fi considerate în clasele de reacție la foc Al și A1(FL)
[0
Componența plăcii multistrat propusă în prezenta invenție va avea în componență următoarele straturi, care sunt dispuse în succesiunea prezentată în figura 1, stratul 3 fiind cel proiectat a fi expus la fiacara directă:
ν' strat 1:
ν' strat 2:
ν' strat 3:
sticlă expandată de diferite granulații liată cu silicat de sodiu sticlă expandată de diferite granulații si vermiculit liată cu silicat de sodiu sticlă expandată de diferite granulații, vermiculit si olivină liată cu silicat de sodiu
Modul de punere în operă a produsului:
- materialul se realizează într-un laborator, fiind necesare: cântar, malaxor, butelie CO2, matrița, elemente de presare/compactare, alte materiale pentru reacția de întărire chimică a liantului cu CO2.
- lipirea straturilor se face fără adeziv suplimentar, prin presare, pe baza liantului (silicat de sodiu) cu care sunt amestecate elementele solide.
- punerea în operă a produsului se face prin montarea plăcilor direct pe materialele care se doresc a fi protejate; în cazul în care suportul nu este drept, acesta se poate îndrepta cu soluții clasice (tencuire) sau se poate monta direct atunci când denivelările nu depășesc 5mm. Eventualele rosturi rămase între plăci, se pot umple cu un amestec de vermiculit și sfere de sticlă amestecate cu silicat de sodiu în procente de volum 20%, 70 % respectiv 10%.
- prinderea de pereți se poate realiza prin lipire cu mortare sau cu fixări mecanice care au în componență materiale incombustibile (dibluri metalice, șuruburi, ancore, etc), alese astfel încât să fie compatibile cu stratul suport (stratul în care se ancorează);
- sferele de sticlă nu conțin gaze cu proprietăți de reducere a dilatării, inhibare a arderii, sau de reducere transferului termic.
Obs. Având în vedere caracteristicile de grosime, densitate și greutate, prin placare nu va fi afectata rezistența și stabilitatea unei structuri.
Caracteristicile fiecărui material component
Tabel. 1
Incombustibil (Al) Greutate Rezistente ridicată la compresiune Rezistență ridicată la abraziune Absorbție scăzută a apei, rezistentă la apă Ușor de tăiat și de fixat Pur mineral Rezistent la alcali Nu oferă habitat pentru dăunători 5' rozătoare Rezistența 1» tnghft/λΜ/ Reciclabil
sfere sticla da ușor da mediu da da da da da /:
Iii
expandată
silicat de sodiu da mediu da da da da da da da da da
venniculit da ușor da da da da da da da da da
olivină da mediu da da da da da da da da da
Se detaliază în continuare un exemplu de realizare a invenției:
Procedeu de lipire·, lipirea se face fără adeziv, prin presare, pe baza liantului (silicat de sodiu) cu care sunt amestecate elementele solide.
Mod de lucru pentru obținerea sistemului multistrat:
1. se realizează amestecul de bază din sfere de sticla expandată și silicat de sodiu;
2. se împarte amestecul de bază în trei părți egale (prin cântărire);
3. 1/3 se păstrează pentru stratul 1;
4. 1/3 se amestecă cu pulberea de vermiculit (vermiculitul va avea un procent de 3% din toată masa sistemului multistrat) și se va rezulta stratul 2;
5. 1/3 se amestecă cu pulbere de olivină si pulbere de vermiculit (vermiculitul va avea un procent de 1% si olivina 4% din toată masa sistemului multistrat) și se va obține stratul 3;
6. în matrița de formare se introduce materialul pentru stratul 1, care este compactat ușor fără a se obține o suprafață perfect netedă;
7. se introduce materialul pentru stratul 2 care se compactează în același mod, fără a se netezi suprafața;
8. se introduce materialul pentru stratul 3 care se compactează și se netezește la final, pentru a rezulta o suprafață cât mai dreaptă;
Obs. - cele 3 straturi în secțiune nu trebuie sa fie perfect orizontale, acestea trebuind să se întrepătrundă pentru o mai bună legătură
9. se întărește întreg sistemul cu COj - prin suflare de gaz sub presiune cu un dispozitiv de tip ac (circa 10 secunde pe suprafața de 50 x 50 x 12 mm);
10. materialul se lasă la uscat timp de min. 5 zile la o temperatura între 20-30°C sau se poate introduce intr-un cuptor pentru uscare cu temperatura între 50-60°C minim 8 ore.
Sistemul multistrat este format din:
1. Strat I omogen cu grosime de cca 4mm rezultat prin malaxarea timp de„ 7-12 minute a:
- 60% ± 2% procente masice de amestec de sfere de sticli granulatia: 1-2 mm (13.2% ± 1% procente masice); 0.5 - 1 mm (13.2%
masice); 0.25 - 0.5 mm (16.8% ± 1% procente masice) si 0.04 - 0.125 mm (16.8% ± 1% procente masice);
- 40% ± 2% procente masice de silicat de sodiu soluție apoasă.
2. Strat II omogen cu grosime de cca 4mm rezultat prin malaxarea timp de 7-12 minute a:
- 55% ± 2% procente masice de amestec de sfere de sticlă expandată cu granulatia: 1 - 2 mm (12.1% ± 1% procente masice); 0.5 - 1 mm (12.1% ± 1% procente masice); 0.25 - 0.5 mm (15.4% ± 1% procente masice) si 0.04 - 0.125 mm (15.4% ± 1% procente masice);
- 36% ± 2% procente masice silicat de sodiu soluție apoasă;
- 9% ±1% procente masice vermiculit.
3. Strat III omogen cu grosime de cca 4mm rezultat prin malaxarea timp de 7-12 minute a:
- 52% ± 2% procente masice de amestec de sfere de sticlă expandată cu granulatia: 1-2 mm (11.44% ± 1% procente masice); 0.5 - 1 mm (11.44% ± 1% procente masice); 0.25 - 0.5 mm (14.56% ± 1% procente masice) si 0.04 - 0.125 mm (14.56% ± 1% procente masice);
- 33% ±2% procente masice silicat de sodiu soluție apoasă;
- 3% ±1 % procente masice vermiculit;
- 12% ± 1 % procente masice olivină.
Punerea în operă se face într-o matriță de dimensiunile dorite prin seminivelarea fiecărui strat, compactarea ușoară cu un dispozitiv manual, urmat de întărire în urma insuflării de gaz (CO2 sub presiune, concentrație minim 82%, presiune 20-25 1/min) cu ajutorul unui dispozitiv de tip ac în masă până la o adâncime de 50% din grosimea stratului, pentru derularea reacției de întărire chimică a liantului.
Straturile pot fi utilizate și individual, în produse cu aceași grosime (12 mm±5%), doar că perfomanțele vor fi mai scăzute cu 10% față de cele înregistrate în cazul compusului multistrat propus în prezenta invenție.
în urma testelor realizate privind reacția și rezistența la foc s-a cor realizata din straturi succesive de produse omogene, cu grosimea
expusă la flacară deschisă s-a înregistrat o creștere rapidă a temperaturii pe fața neexpusă la flacară în primele 30 minute până la o temperatura de 220°C, urmată de o stabilizare în intervalul 220 - 235°C până la oprirea testului după 120 min. Au fost testate trei probe, valorile mediate ale temperaturilor înregistrate de termocuplele de contact montate pe fața expusă la flacara deschisă (Text), respectiv pe fața neexpusă la flacăra deschisă (Tjnt) fiind cele prezentate în Tabelul 2.
Timp [min] Tint [°C] Text [°C] Timp [min] Tint [°C] Text [°C]
0 20 20
5 42 951 65 231 1006
10 124.3 962 70 229 978
15 174.3 994 75 226.6 962
20 187 993 80 222 944
25 194.3 995 85 220 948
30 199.7 1005 90 218 951
35 234 997 95 221.2 956
40 228 1002 100 219.7 956
45 224 988 105 218 975
50 230 999 110 217.1 974
55 224.4 995 115 219 962
60 220 998 120 218 941
Tabelul 2. Variația temperaturii pe cele doua fețe ale probelor testate la flacăra deschisă.
Conform standardului SR EN 1363-1:2020 [27], se observă că produsul propus prin prezenta invenție asigura o izolație la foc (criteriul I de performanță la foc - izolare termică la foc) de minimum 30 minute la o grosime de 12 mm la o temperatura medie de 942.5 °C.
Corelat cu același standard menționat mai sus, în cele 120 de minute ale testului la flacăra deschisă nu au apărut găuri cu diametrul mai mare de 6 mm prin care instrumentul de măsurare să pătrundă pe o distanță de 150 mm de-a lungul găurii și nici nu a rezultat o flacără susținută pe partea opusă, fapt pentru care se poate concluziona că a fost menținut pe toată durata testului criteriul de performanta pentru rezistenta la foc E (etanșeitate la foc).
Se încadrează astfel produsul ca având următoarele criterii de performanță pentru rezistența la foc: 1 = 30 minute, E = 120 minute
Caracteristici materiale
Material Densitate g/cm’ pH Rezistența la tracțiune In N/mm3 Rezistența la compresiune în N/mm3 Rezistența la îndoire în N/mm3 Conductivitat e termica W/(mK)
sfere sticla expandata granulatie l-2mm 0.23 - 9.1 19.1 19.1 0.155
-Coi 6SiC
Tabel 3
AJte-ear
sfere sticlă expandată granulatie 0.5-lmm 0.27 - 15.1 45.2 29.2 0.161
sfere sticlă expandată granulatie 0.25-0.5mm 0.34 - 15.1 45.2 45.2 0.184
sfere sticlă expandată granulatie 0.04-.125nun 0.53 -
silicat de sodiu 1,53 10,5 - Proprietăți oxidante: nu - Compoziția chimica [30]:Na2SiO3 (concentrație Na2O=13.37%; SiO2=31.42%; A12O3+ Fe203=0.10%; CaO=0.06%; SO3= -0.08%);
vermiculit 0.65 7 4.5 2.5 0,20 la600°C 0,181a400°C 0,161a200°C -Capacitate termică specifică 1.15kJ/kgK - Coficent contracție ulterioară sub 2% la 1000°C/12h - Dilatare termică liniara (20-700°C): 0,9% - Compoziția chimica [31]:(Mg + 2, Fe + 2, Fe + 3) 3 [(AISi) 4010] · (OH) 2 · 4H2O
olivină mineral CAS: 1317-71-1 3.2 7.5-8 - Punct de topire: aprox 1780 grade - Imiscibil in apă - Nu este volatil - Material non toxic - Compoziția chimica [32]: (Mg, Fe)2SiO4
BIBLIOGRAFIE
1. Zhang Cong, Analysis of Fire Safety System for Storage Enterprises of Dangerous Chemicals, Procedia Engineering 211 (2018) 986-995;
2. Shashi Ram, Rahul V. Ralegaonkar, Development of low thermal conductivity walling material using industrial by-product, Journal of Cleaner Production 204 (2018) 767777;
3. Ming Yang, Yongping Zhu, Xueying Wang, Qin Wang, Li Ai, Lili Zhao, Ying Chu, A novei low thermal conductivity thermal barrier coating at super high temperature, Applied Surface Science 497 (2019) 143774;
4. Talal Fateh, Eric Guillaume, Paul Joseph, An experimental study of the thermal performance of a novei intumescent fire protection coating, Fire Safety Journal 92 (2017) 132-141
5. Fire resistant thermal insulation material with regulated moulding - Procedia Engineering 153 (2016) 604 - 608;
6. EUROPEAN PATENT EP 3 301 228 Al;
7. Fire performance of sandwich wall assemblies Composites Part B 93 (2016) 123el31;
8. Experimental study of the thermal performance of a building wall with vacuum insulation panels and extruded polystyrene foams Xiangfeng Li, Changhai Peng, Le Liu Applied Thermal Engineering 180 (2020) 115801;
9. Experimental investigation of the fire resistance of multi-layer drywall systems incorporating Vacuum Insulation Panels and Phase Change Materials - Dimos A. Kontogeorgos, Georgios K. Semitelos, loannis D. Mandilaras, Maria A. Founti - Fire Safety Journal 81 (2016) 8-16;
10. Experimental investigation of the fire resistance of multi-layer drywall systems incorporating Vacuum Insulation Panels and Phase Change Materials - Dimos A. Kontogeorgos, Georgios K. Semitelos, loannis D. Mandilaras, Maria A. Founti - Fire Safety Journal 81 (2016) 8-16;
11. RussianPatents 2214373;
12. Potențial utilization of FGD gypsum and fly ash from a Chinese power plant for manufacturing fire-resistant panels - Jing Li, Xinguo Zhuang, Carlos Leiva, Ana Comejo, Oriol Font, Xavier Querol, Natalia Moeno, Celia Arenas, Constantine Femandez-Pereira Construction and Building Materials 95 (2015) 910-921;
13. Effect of discrete glass fibers on the behavior of R.C. Beams exposed to fire Magdy Riad, M.M. Genidi, Ata El-kareim Shoeib, Sherif F.M. Abd Elnaby - HBRC Journal (2017) 13,145-151;
14. Thermal insulation and thermally resistant materials made of geopolymer foams Michal Lach, Kinga Komiejenko, Janusz Mikula - Procedia Engineering 151 (2016) 410 416;
15. Fabrication of hollow microspheres filled fly ash based foam geopolymers with ultra-low thermal conductivity and relative high strength - Ning-ning Shao, Yan-bo Zhang, Ze Liu, Dong-min Wang, Zuo-tai Zhang - Construction and Building Materials 185 (2018) 567573;
16. Analysis of fire resistance of cement mortars with mineral wool from recycling Carolina Pifia Ramirez, Alejandra Vidales Barriguete, Rubdn Serrano Somolinos, Mercedgs del Rio Merino, Evangelina Atanes Sănchez - Construction and Building Μ»ΐέ^1ϊ^26σ (2020) 120349;
17. Mechanical properties and microstructure of ultra-lightweight cement composites with fly ash cenospheres after exposure to high temperatures - Zhenyu Huang, Krishnan Padmaja, Shan Li, J.Y. Richard Liew - Construction and Building Materials 164 (2018) 760774;
18. Fused dolomite-magnesia co-clinker for fired dolomite refractories - Malgorzata Niesyt, Bronislaw Psiuk - Ceramics International 43 (2017) 51-59;
19. Ceramic waste as an efficient material for enhancing the fire resistance and mechanical properties of hardened Portland cement pastes - S.M.A. El-Gamal, F.I. El-Hosiny, M.S. Amin, D.G. Sayed - Construction and Building Materials 154 (2017) 1062-1078;
20. Poly-m-aramid electrospun nanofibrous mats as high-performance flame retardants for carbon fiber reinforced composites - Laura Mazzocchetti, Tiziana Benelli, Emanuele Maccaferri, Stefano Merighi, Juri Belcari, Andrea Zucchelli, Loris Giorgini Composites Part B 145 (2018) 252-260;
21. Flame Retardant Polyesters. III. Fibers - Seung-Cheol Yang, Jae Pil Kim Published oniine 12 February 2008 in Wiley InterScience (www.interscience.wiley.com);
22. New approach for delaying the internai temperature rise of fire resistant mortar made with coated aggregate - Hong-Ki Kim, Jae-Suk Ryou - Construction and Building Materials 149 (2017) 76-90;
23. Tests on intumescent paints for fire protection of existing steel structures - Antonio Bilotta, Donatella de Silva, Emidio Nigro - Construction and Building Materials 121 (2016) 410-422;
24. Getting Fired Material with Vitreous Binder Using Frame Technology - Vladimir Erofeev, Sergey Korotaev, Alexey Bulgakov, Ilia Tretiakov, Alexandr Rodin - Procedia Engineering 164 (2016 ) 166-171;
25. Fire resistant thermal insulation material with regulated moulding viscosity and mixed bonding agent - Sergey A. Mizuriaev, Anna Yu. Zhigulina, Aleksandr N. Mamonov, Kseniya V. Ganechkina - Procedia Engineering 153 (2016) 604 - 608;
26. Stabilirea și prevenirea cauzelor de incendii - gr. mr. ing. Ionel Crăciun, col. ing. Victor Lencu, mr. ing. Sorin Calota, Editura Tehnica 1993;
- Ordin comun OMTCT/OMAI nr. 1822/394 din 7 octombrie 2004 pentru aprobarea Regulamentului privind clasificarea și încadrarea produselor pentru construcții pe baza performanțelor de comportare la foc;
- SR EN 1363-1:2020 încercări de rezistență la foc Partea 1: Condiții generale;
29- www.poraver.com;
- High CO2 Capture in Sodium Metasilicate (Na2SiO3) at Low Temperatures (30-60 °C) through the CO2-H2O Chemisorption Process - Rafael Rodriguez-Mosqueda and Heriberto Pfeiffer - The Journal of Physical Chemestry june 10,2013;
- https://nature.berkeley.edu/classes/eps2/wisc/mineral.html;
32-https://gritsablare.ro/olivina-sablare-tumatorii-metalurgie-industrie.html;
- Antimicrobial Effects of Sodium Metasilicate Against Listeria monocytogenes Chander Shekhar Sharma, Sally K. Williams, Keith R. Schneider, Ronald H. Schmidt, and Gary E. Rodrick - Volume 9, Number 9, 2012, FOODBORNE PATHOGENS AND DISEASE;
- Antifungal Activity of Sodium Silicate on Fusarium sulphureum and Its Effect on Dry Rot of Potato Tubers - Journal of Food Science July 2009.

Claims (1)

  1. I. Sistem multistrat din materiale compozite poroase rezistente la foc, cu utilizare în construcții, pentru placare sau în componența echipamentelor cu destinație specială ca strat intermediar (fig.l).
    Toate straturile sunt rezistente la foc atât individual cât și în suprapunere multistrat, fiind obținute din materiale incombustibile, fără căldură de ardere degajată, utilizate pentru placarea/acoperirea elementelor portante sau neportante din cadrul construcțiilor, ca etanșant sau pentru protecția unor incinte speciale (de tipul: incinte, incineratoare, carcase, containere, încăperi, tancuri depozitare,etc.).
    Sistemul multistrat este format din:
    Strat I omogen cu grosime de cca 4mm compus din'.
    - 60% ± 2% procente masice de amestec de sfere de sticlă expandată cu diferite granulații;
    - 40% ± 2% procente masice de silicat de sodiu soluție apoasă.
    Strat II omogen cu grosime de cca 4mm compus din'.
    - 55% ± 2% procente masice de amestec de sfere de sticlă expandată cu diferite granulații;
    - 36% ± 2% procente masice silicat de sodiu soluție apoasă;
    - 9% ± 1 % procente masice vermiculit.
    Strat III omogen cu grosime de cca 4mm compus din'.
    - 52% ± 2% procente masice de amestec de sfere de sticlă expandată cu diferite granulații;
    - 33% ±2% procente masice silicat de sodiu soluție apoasă;
    - 3% ±1 % procente masice vermiculit;
    - 12% ± 1 % procente masice olivină.
    II. Procedeul de obținere a sistemului multistrat definit la revendicarea I este caraterizat prin aceea ca materialele prime se prelucrează la temperatura camerei, prin punerea în operă într-o matriță de dimensiunile dorite, prin seminivelarea fiecărui strat și apoi prin compactarea ușoară cu un dispozitiv manual, urmat de întărire în urma insuflării de gaz (CO2 sub presiune, concentrație minim 82%, presiune 20-25 1/min) cu ajutorul unui dispozitiv de tip ac în masă până la o adâncime de 50% din grosimea stratului, pentru deriilarex^^âpct^; întărire chimică a liantului.
ROA202100489A 2021-08-17 2021-08-17 Sistem multistrat din materiale compozite poroase rezistente la foc RO137284A2 (ro)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
ROA202100489A RO137284A2 (ro) 2021-08-17 2021-08-17 Sistem multistrat din materiale compozite poroase rezistente la foc

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
ROA202100489A RO137284A2 (ro) 2021-08-17 2021-08-17 Sistem multistrat din materiale compozite poroase rezistente la foc

Publications (1)

Publication Number Publication Date
RO137284A2 true RO137284A2 (ro) 2023-02-28

Family

ID=85283458

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
ROA202100489A RO137284A2 (ro) 2021-08-17 2021-08-17 Sistem multistrat din materiale compozite poroase rezistente la foc

Country Status (1)

Country Link
RO (1) RO137284A2 (ro)

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US9809981B2 (en) High performance, lightweight precast composite insulated concrete panels and high energy-efficient structures and methods of making same
Uygunoğlu et al. Effect of plaster thickness on performance of external thermal insulation cladding systems (ETICS) in buildings
CN105201169A (zh) 一种水泥面粉煤灰纤维夹芯墙板
CN106836562A (zh) 一种钢结构装配式外墙系统及其施工方法
CN102173717B (zh) 一种高强轻质环保保温防火板的生产方法
Gravit et al. Fire and explosion protection of high-rise buildings by means of plaster compositions
CN202347723U (zh) 轻质水泥复合环保隔音墙板
KR101263417B1 (ko) 내화성 커튼월 경량 내화보드용 내화 단열접착제의 조성물 및 이를 이용한 이음방법
RO137284A2 (ro) Sistem multistrat din materiale compozite poroase rezistente la foc
RU2704993C2 (ru) Энергоэффективная огнестойкая многослойная изолирующая панель
JPH07300913A (ja) 軽量断熱防火パネル
RU160878U1 (ru) Строительный сендвич-теплоэко-блок
CN210827931U (zh) 一种防火墙体及变电站
KR101077211B1 (ko) 건축용 판넬
KR200420072Y1 (ko) 건축용 조립식 방화 판넬
Ščapec et al. Review of thermal performance of LSF walls used for nZEB: Influence of components
CN105060751A (zh) 利用空心玻璃微珠副产品制备轻质保温防火板材的方法
Zhigulina et al. Fire-resistant heat insulating material with variable rheology
RU2770960C1 (ru) Наружная теплосберегающая пожаробезопасная оболочка здания из полистиролбетонных ограждающих конструкций
RU103553U1 (ru) Многоэтажное здание или сооружение
KR200400158Y1 (ko) 건축용 경량단열보드
CZ2022279A3 (cs) Laminát ve tvaru stavebního prvku nebo dlaždice a způsob jeho výroby
CZ36694U1 (cs) Laminát ve tvaru stavebního prvku nebo dlaždice
RU171733U1 (ru) Строительный блок
Hoehler Fire Resistance of Structural Members and Assemblies