RO135731A2 - Soluţie ecologică pentru combaterea dăunătorilor biologici a picturilor de şevalet - Google Patents

Soluţie ecologică pentru combaterea dăunătorilor biologici a picturilor de şevalet Download PDF

Info

Publication number
RO135731A2
RO135731A2 RO202000729A RO202000729A RO135731A2 RO 135731 A2 RO135731 A2 RO 135731A2 RO 202000729 A RO202000729 A RO 202000729A RO 202000729 A RO202000729 A RO 202000729A RO 135731 A2 RO135731 A2 RO 135731A2
Authority
RO
Romania
Prior art keywords
paintings
solution
easel
oil
biological
Prior art date
Application number
RO202000729A
Other languages
English (en)
Inventor
Constantin Măruţoiu
Olivia Florena Nemeş
Victor Constantin Măruţoiu
Original Assignee
Universitatea "Babeş-Bolyai" Din Cluj-Napoca
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Universitatea "Babeş-Bolyai" Din Cluj-Napoca filed Critical Universitatea "Babeş-Bolyai" Din Cluj-Napoca
Priority to RO202000729A priority Critical patent/RO135731A2/ro
Publication of RO135731A2 publication Critical patent/RO135731A2/ro

Links

Landscapes

  • Agricultural Chemicals And Associated Chemicals (AREA)

Abstract

Invenţia se referă la o soluţie ecologică pentru combaterea dăunătorilor biologici a picturilor de şevalet, respectiv a materialelor suport ale acestora cum sunt celuloza din hârtie, pânza, lemnul, mătasea sau lâna, precum şi a aditivilor biodegradabili utilizaţi cum sunt cleiurile, emulgatorii sau agenţii de îngroşare. Soluţia ecologică conform invenţiei este un amestec de trei soluţii alcoolice amestecate în următoarele proporţii volumice 1 : 1 : 1, v/v/v, obţinute din următoarele componente:1) soluţie alcoolică de concentraţie 1% obţinută din ulei de ace de pin,2) soluţie alcoolică de concentraţie 2% obţinută din seminţe de mărul lupului macerate în alcool etilic şi acid formic şi3) soluţie alcoolică de concentraţie 1% obţinută din busuioc de grădină.

Description

3. Descrierea invenției
Soluție ecologică pentru combaterea dăunătorilor biologici a picturilor de șevalet
Moștenirea culturală bogată, greu de cuantificat reprezintă o calitate de bază a patrimoniului și o parte integrantă a viitorului nostru. Obligația de a păstra și de a oferi acces la această avere este o necesitate absolută. în zilele noastre, există o preocupare tot mai mare pentru situația în care a ajuns degradarea acestui patrimoniu, atât de bogat și fragil. Este necesar să fie luate în considerare problemele cu care se confruntă acest domeniu și să se definească acțiunile de conservare necesare pentru a selecta materialele și procedurile care urmează să fie utilizate. în timp ce dezvoltarea în știința materialelor a generat materiale importante nanostructurate cu mult timp în urmă, conservarea patrimoniului cultural a fost, până de curând, bazat, în principal, pe tratamentele tradiționale de conservare și restaurare.
Biodegradarea reprezintă o problemă majoră și semnificativă în conservarea și restaurarea patrimoniului cultural, care afectează clădiri istorice din piatră, statui, monumente și picturi. Deși, termenul a fost utilizat numai în ultimele decenii, aceasta denotă una dintre cele mai vechi probleme ale omenirii și, literalmente, indică orice schimbare indezirabilă în proprietățile unui material cauzat de activitățile vitale ale microorganismelor (H.J.Hueck, Int.Biodeterior.Biodegrad., 48, 2001, 5-11). Picturile, fie de șevalet sau murale, conțin o gamă largă de constituenți organici și anorganici și oferă diferite nișe ecologice care pot fi exploatate de o mare varietate de specii microbiene. Multe dintre componentele picturilor sunt biodegradabile, de exemplu aditivii (cleiuri, emulgatori, agenți de îngroșare etc.), care facilitează sau îmbunătățesc calitatea estetică a produsului finit. în picturile de șevalet, materialul suport (celuloza din hârtie, pânza și lemnul, proteinele din pergament, mătase și lână) pot fi ușor degradate de microorganisme, cum pot fi și materialele (cleiuri animale sau vegetale) utilizate la realizarea grundurilor. Picturile de șevalet conțin molecule organice pe care microorganismele le pot utiliza pentru creștere, cum ar fi zaharuri, gume și alte polizaharide, proteine, ulei de in și alte uleiuri, ceruri etc., dar și amestecurile definite mai puțin, cum ar fi gălbenuș de ou, bilă și chiar urină (A.B.Strzelczyk, Paintings and sculptures, p.203-234, In A.H.Rose (ed.) Microbial deterioration,
Academic Press, London, 1981)
Uleiurile esențiale și extractele din plante au atras o atenție considerabilă în descoperirea compușilor biologic activi. Uleiurile esențiale din plante aromatice sunt exemple de compuși cu potențial de combatere a dăunătorilor. Pesticidele chimice sunt din ce în ce mai nepopulare, deoarece multe dintre ele sunt legate de efecte secundare neplăcute. De fapt, utilizarea excesivă a acestor substanțe chimice pentru a scăpa de dăunători a dus la un risc crescut de rezistență la pesticide a acestora, la implicații toxicologice pentru sănătatea umană și a organismelor non-țintă, precum și la creșterea nivelului poluării mediului. Există necesitatea de a înlocui aceste substanțe chimice sintetice cu pesticide biologice, care sunt mai sigure și nu provoacă efecte toxicologice asupra mediului. Prin urmare, screening-ul uleiurilor esențiale din plante și extracte din plante pentru activitatea lor biologică ar putea duce la descoperirea de noi agenți de combatere a dăunătorilor (Amri, L, S. Gargouri, L. Hamrouni, Μ. Hanana, T. Fezzani, andB. Jamoussi. 2012b. Chemical composition, phytotoxic and antifungal activities of Pinus pinea essential oii. Journal of Pest Science 85:199-207; Amri, I., L. Hamrouni, S. Gargouri, M. Hanana, M. Mahfoudhi, T. Fezzani, et al. 2011b. Chemical composition and biological activities of essential oils of Pinus patula. Natural Product Communications 6:1531-1536; Amri, L, L. Hamrouni, M. Hanana, S. Gargouri, and B. Jamoussi. 2013. Chemical composition, bio-herbicidal and antifungal activities of essential oils isolated from Tunisian common cypress (Cupressus sempervirens L.) Journal Medicinal Plants Research 7:1070-1080; Amri, L, L. Hamrouni, M. Hanana, and B. Jamoussi. 201 la. Chemical composition of Juniperus oxycedrus L. subsp. Macrocarpa essential oii andstudy of their herbicidal effects on germination and seedling grovvth of weeds. Asian Journal of Applied Sciences 8:771-779).
Pornind de la aceste considerente am încercat să înlocuim o serie de soluții de curățire și conservare a picturilor de șevalet cum ar fi preventolul, Per-Xilul, risolutiv etc. Preventol RI 80 este un preparat lichid concentrat de săruri cuatemare de amoniu, cu un spectru larg de activitate care include ciuperci, bacterii, licheni, fungi și alge. Acesta este utilizat pentru prepararea de soluții dezinfectante care să fie aplicate pe materiale de piatră, tencuieli, lemn, ceramică, picturi pe pânză, lemn, os etc. In soluții apoase cu concentrații variind de la 2 la 10%. Per-Xil conține permetrin și piperonilbutoxid, formulat cu un solvent pe bază de hidrocarbură care permite penetrarea excelentă a lemnului tratat. Risolutiv este un erbicid solubil în apă pe bază de glifozat. Risolutiv se utilizează în soluții apoase în procente variabile în funcție de atacul biologic.
Digitallysighed by Constantin Marutoiu Date: 2020.1).05 1134:
Constantin
Marutoiu
RO 135731 Α2
Prezenta invenție nu conține substanțe chimice, ci numai uleiuri și extracte din plante care nu sunt toxice și au efecte pozitive asupra atacurilor biologice de la operele de artă, distrugând bacterii, fungi, mucegaiuri, ciupercile și insectele. Plantele studiate în prezenta invenție sunt: Aristolochia clematitis, Ocimum basilicum, Pinus cembra și Pinus sylvestris.
Aristolochia clematitis, planta cunoscută sub denumirea de Mărul lupului, este o plantă erbacee din familia aristolochiaceae, care este nativă pentru Europa. Frunzele sunt în formă de inimă, iar florile sunt de culoare galben deschis și în formă tabulară. Aceasta a fost folosită anterior ca plantă medicinală, deși este otrăvitoare, iar acum este ocazional găsită în afara gamei sale native ca o relicvă de cultivare (Achari B., Chakrabarty S, Pakrashi S.C. Studies on Indian medicinal plants. Part 63. An N-glycoside and steroids from Aristolochia indica. Phytochemistry. 1981; 20:1444-1445; Achari B., Chakrabarty S., Bandyopadhyay S., Pakrashi S.C. Studies on Indian medicinalplants. Part 69. A new 4,5-dioxoaporphine and other constituents of Aristolochia indica. Heterocycles. 1982; 19:1203-1206; Achari B., Bandyopadhyay S., Saha C.R., Pakrashi S.C. A phenanthroid lactone, steroid and lignans from Aristolochia indica. Heterocycles. 1983; 20:771774; Flurer, R.A., Jones, M.B., Vela, N, Ciolino, L.A. & Wolnik, K.A. (2000) Determination of Aristolochic Acid in Tradițional Chinese Medicines and Dietary Supplements (Laboratory Information Bulletin No. 4212), Cincinnati, OH, Forensic Chemistry Center, US Food and Drug Administration; Lee T.-Y., Wu M.-L., Deng J.-F., Hwang D.-F. High-performance liquid chromatographic determination for aristolochic acid in medicinal plants and slimmingproducts. J. Chromatogr. B. Biomed. Sci. Appl. 2001; 766:169-174).
în fructe uscate de Mărul lupului au fost identificate următoarele substanțe: acidsl aristolochic I, II, lila și IVa, acid debilic, acid 7hydroxyaristolochic I și 7-methoxyaristolochic contorta IA Acid conține acizi aristolochic I, lila și E, acid 7-metoxi-8-hydroxyaristolochic, aristolochate de metil, acid aristolic, esterul metilic al acidului aristolic, aristolamide, acid aristolohic III esterul metilic, esterul metilic al acidului aristolohic IV, acid 6-methoxyaristolochic [metil] ester, ester al acidului aristolohic metilic al BII (3,4-dimetoxi-10-nitrophenanthrenicesterul metilic al acidului 1-) și aristolophenanlactone I. Toate aceste substanțe au activitate antimicrobiană, antifungică - contra ciupercilor și contra insectelor.
Cercetări antifungice efectuate cu extracte sau ulei de busuioc (Ocimum basilicum) au demonstrat că 22 de specii de mucegaiuri, inclusiv tulpinile aflatoxigene Aspergillus parasiticus și A. Flavus a inhibat creșterea și dezvoltarea acestora. Un alt stadiu privind Candida albicans și A.
Constantin
Marut^iy λ
RO 135731 Α2 flavus au arătat că uleiul de busuioc a inhibat complet creșterea acestor organisme la o concentrație de 5000 ppm, timp de 7 zile de la incubare, folosind metoda microdiluției. Uleiul de busuioc are efect ca agent fungistatic împotriva verticillioides F. într-o concentrație de 2000 ppm și ca agent fungicid în concentrație de 3000 ppm. Activitatea antimicrobiană a unui ulei esențial este atribuită în principal compușilor săi majori. Cu toate acestea, efectul sinergie sau antagonist al unui compus în procent minor în amestec trebuie luat în considerare. Cercetări timpurii au fost realizate asupra compușilor linalol, estragol, eugenol și cinamatul de metil ca principalele componente antimicrobiene și antifungice din extracte și ulei esențial de busuioc (Doube S, Upadhyay PD, Tripathi SC. Antifungal, physicochemical, and insect repelling activity of the essential oii of Ocimum basilicum. Can J Bot. 1989; 67: 2085-2087; Zollo PHA, Biyiti L, Tchoiimbougnang F, Menut C, Lamaty G, Bouchet P. Aromatic plants of tropical Central Africa. Part XXXII. Chemical composition and antifungal activity of thirteen essential oils from aromatic plants of Cameroon. Flavour Fragr. J. 1998; 13:107-114; Soliman, KM, Badeaa RI. Effect of oii extracted from some medicinal plants on different mycotoxigenic fungi. Food Chem. Toxicol. 2002; 40:1669-1675; Abou El-Soud NH, Deabes MM, Abou El-Kassem L. Khalil MY. Antifungal Activity of Family Apiaceae Essential Oils. Journal of Applied Sciences Research. 2012; 8(10): 4964-4973; Dambolena SJ, Zunino PM, Lopez GA, Rubinstein RH, Zygadlo AJ, Mwangi WJ, Thoithi NG, Kibwage OI, Mwalukumbi MJ, Kariuki TS. Essential oils composition of Ocimum basilicum L. and Ocimum gratissimum L. from Kenya and their inhibitory effect on growth and fumonisin production by Fusarium verticillioides. Innovat Food Sci Emerg Tech. 2010; 11(2): 239-422; Reuveni R, Fleisher A,Putievsky E. Fungistatic activity of essential oils from Ocimum basilicum chemotypes. Phytopath. 1984; 110: 20-22).
Uleiul de pin este un ulei esențial obținut prin distilarea cu abur a acelor, crengi și conuri dintr-o varietate de specii de pin, în special Pinus sylvestris și Pinus cembra. Acesta poate fi utilizat ca dezinfectant, microbicid, virucid și insecticid. De asemenea, este utilizat ca erbicid. Uleiul esențial din ace de pin este incolor sau galben pal. Acesta nu este toxic pentru organismele vii și în concentrații mici nu irita. Are efect antibacterian, antifungic, antiviral, antiseptic, antinevralgic (Hammer K.A., Carson C.F., Riley T.V.: Antimicrobial activity of essential oils and otherplant extracts. J. Appl. Microbiol., 86, 985-990, (1999); Delespaul Q., De Billerbeck V.G., Roques Ch.G., Georges M., Marquier Vinuales C., Bessiere J-M.: The antifungal activity of essential oils as determined by different screening methods. J. Essent. Oii Res., 12, 256-266, (2000)).
istantin
Constantin
Marutoiu
Accesibilitatea patrimoniului mobil nu depinde numai de conservarea directă, ci și de conservarea preventivă, deoarece calitatea mediului interior este crucială pentru păstrarea unei colecții. Materialele sensibile, afișate într-un mediu agresiv pot suferi de atac chimic al poluanților și de atacuri biologice ceea ce duce la deteriorarea ireversibilă după doar câteva săptămâni de expunere necorespunzătoare. Pentru a preveni aceste cazuri este necesară utilizarea unor materiale cu efecte multiple privind conservarea bunurilor de patrimoniu.
Problema tehnică pe care își propune să o rezolve invenția este de a realiza o soluție alcoolică cu substanțe biologic active, care să fie eficientă în combaterea dăunătorilor biologici bacterii, licheni, fungi, alge, ciuperci, insecte și să curețe picturile de șevalet. Această soluție pe lângă efectul de protecție biologică are un efect de conservare contra poluanților din mediu. De asemenea se poate folosi și la curățirea picturilor înainte de restaurare.
Invenția se referă la o soluție ecologică de curățire și conservare a picturilor de șevalet pe suport de lemn, pânză, metal și sticlă care înlătură dezavantajele soluțiilor clasice de combatere a dăunătorilor biologici. Soluția este compusă doar din alcool etilic și extracte din plante. Soluția, conform invenției, este constituită din ulei de ace de pin (Pinus sylvestris), extract alcoolic de mărul lupului(Aristolochia clematitis) și ulei de busuioc (Ocimum basilicum).
Se dă, în continuare, un exemplu de realizare a soluției de control biologic a operelor de artă, conform invenției:
1. Se iau 500 g de ace de pin (Pinus sylvestris sau Pinus cembra) care sunt supuse antrenării cu vapori de apă pentru a obține uleiul de pin. Uleiul obținut este separat de apă prin decantare. Din acest ulei se face o soluție alcoolică de 1%.
2. O cantitate de 50 g semințe de mărul lupului (Aristolochia clematitis) se mojarează mărunt și peste aceasta se adaugă 100 ml alcool etilic și 2 ml acid formic și se pune la macerat 3 zile. După macerare soluția este filtrată și se face o soluție alcoolică 2%.
3. Se iau 500 g de busuioc (Ocimum basilicum L) de grădină care sunt supuse antrenării cu vapori de apă pentru a obține uleiul de busuioc. Uleiul obținut este separat de apă prin decantare. Din acest ulei se face o soluție alcoolică de 1%.
Din soluțiile 1, 2 și 3 se face un amestec (1:1:1,v/v/v) cu care se tratează picturile.
Digrta Ny Juneți ț>y Constantin
Constantin
Marutoiu
RO 135731 Α2
Soluția propusă în prezenta cerere de brevet, pe lângă efectul de protecție biologică, are un efect de conservare contra poluanților din mediu. De asemenea se poate folosi și la curățare picturilor înainte de restaurare. Avantajele acestei soluții sunt următoarele: nu este dăunătoare mediului; este o soluție ecologică; nu este toxică; conține substanțe biologic active; curăță picturile de șevalet; combate dăunătorii biologici; se poate folosi în procesul de conservare din domeniul artei.
Se dă, în continuare, un exemplu de realizare a soluției de control biologic a operelor de artă, conform invenției:
1. Se iau 500 g de ace de pin (Pinus sylvestris sau Pinus cembra) care sunt supuse antrenării cu vapori de apă pentru a obține uleiul de pin. Uleiul obținut este separat de apă prin decantare. Din acest ulei se face o soluție alcoolică de 1%.
2. O cantitate de 50 g semințe de mărul lupului (Aristolochia clematitis) se mojarează mărunt și peste aceasta se adaugă 100 ml alcool etilic și 2 ml acid formic și se pune la macerat 3 zile. După macerare soluția este filtrată și se face o soluție alcoolică Π0/ Z /0.
3. Se iau 500 g de busuioc (Ocimum basilicum L) de grădină care sunt supuse antrenării cu vapori de apă pentru a obține uleiul de busuioc. Uleiul obținut este separat de apă prin decantare. Din acest ulei se face o soluție alcoolică de 1%.
Din soluțiile 1, 2 și 3 se face un amestec (1:1: l,v/v/v) cu care se tratează picturile.
Această soluție se poate aplica cu succes în conservarea și curățarea picturilor de șevalet înainte de restaurare, înlăturând dezavantajele soluțiilor clasice de combatere a dăunătorilor biologici. Prețul de cost va fi mult mai mic decât al produselor comerciale care se utilizează la ora actuală. Avantajele acestei soluții sunt: este ieftină; este o soluție ecologică; nu este toxică; se poate folosi în procesul de conservare-restaurare din domeniul artei.

Claims (1)

  1. Există o conștientizare din ce în ce mai mare a potențialului produselor naturale, care poate duce la dezvoltarea de noi conservanți mult-necesari în conservarea patrimoniului cultural. în consecință, sunt evaluate diverse tratamente ecologice cu extracte de plante în vederea conservării și înlăturării efectelor atacurilor biologice.
    Obiectul invenției: realizarea unei soluții alcoolice cu substanțe biologic active, care să fie eficientă în combaterea dăunătorilor biologici - bacterii, licheni, fungi, alge, ciuperci, insecte și să curețe picturile de șevalet înainte de restaurare.
    Caracteristicile tehnice: amestec de ulei de ace de pin (Pinus sylvestris), macerat în extract alcoolic de mărul lupului (Aristolochia clematitis) și ulei de busuioc (Ocimum basilicum).
    Soluție ecologică pentru combaterea dăunătorilor biologici a picturilor de șevalet este caracterizată prin aceea că este constituită dintr-un amestec (1:1:1 ,v/v/v) de ulei de ace de pin 1% (Pinus sylvestris sau Pinus cembra), macerat în alcool etilic de mărul lupului 2% (Aristolochia clematitis) și ulei de busuioc 1% (Ocimum basilicum L).
RO202000729A 2020-11-12 2020-11-12 Soluţie ecologică pentru combaterea dăunătorilor biologici a picturilor de şevalet RO135731A2 (ro)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
RO202000729A RO135731A2 (ro) 2020-11-12 2020-11-12 Soluţie ecologică pentru combaterea dăunătorilor biologici a picturilor de şevalet

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
RO202000729A RO135731A2 (ro) 2020-11-12 2020-11-12 Soluţie ecologică pentru combaterea dăunătorilor biologici a picturilor de şevalet

Publications (1)

Publication Number Publication Date
RO135731A2 true RO135731A2 (ro) 2022-05-30

Family

ID=81751100

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
RO202000729A RO135731A2 (ro) 2020-11-12 2020-11-12 Soluţie ecologică pentru combaterea dăunătorilor biologici a picturilor de şevalet

Country Status (1)

Country Link
RO (1) RO135731A2 (ro)

Similar Documents

Publication Publication Date Title
Gill et al. The mistletoes: A literature review
CN104082352A (zh) 一种生物农药
KR20160079371A (ko) 동물 기피제 조성물 및 그 제조방법
KR100852398B1 (ko) 식물 추출물을 포함하는 식물 유해동물 방제용 조성물 및이를 이용한 식물유해동물 방제방법
Ndubuaku et al. Effects of Moringa oleifera leaf extract on morphological and physiological growth of cassava and its efficacy in controlling Zonocerus variegatus
Saputra et al. Chemical composition of Cymbopogon nardus essential oil and its broad spectrum benefit
Kamatenesi-Mugisha et al. Oral acute toxicity study of selected botanical pesticide plants used by subsistence farmers around the Lake Victoria Basin
Subba et al. Population Dynamics of Thrips (Thrips Tabaci L.) Infesting Tomato (Lycopersicon Esculentum (L.) and Their Sustainable Management
Correia et al. Sulfentrazone efficiency on Ipomoea hederifolia and Ipomoea quamoclit as influenced by rain and sugarcane straw
Mouna et al. Insecticidal effect of two aqueous extracts from the leaves of Salvia officinalis and Eucalyptus camaldulensis against Aphis fabae
RO135731A2 (ro) Soluţie ecologică pentru combaterea dăunătorilor biologici a picturilor de şevalet
CN102487966B (zh) 一种有效防治松梢螟的植物源农药及其制备和应用
KR101681023B1 (ko) 칡넝쿨 등 간섭식물 제거용 조성물 및 그를 이용한 간섭식물 제거방법
CN108684740A (zh) 环保杀虫灵
CN104522064A (zh) 壳聚糖植物杀虫剂及其在防治黄瓜白粉病中的应用
KR20140084596A (ko) 제충국 꽃 파우더 또는 슬러지를 이용한 살충 고형제
KR20120060585A (ko) 꽃매미 방제제 조성물 및 이의 제조방법과 이를 이용한 방제방법
CN103444794A (zh) 一种植物提取液制备的杀菌剂
Edori et al. Phytochemical composition and termiticidal effects of aqueous extract of raphiafarinifera seed
Kumar et al. Repellant effect of neem formulation and aqeuous extract of Melia azedarach on greenhouse whitefly (Trialeurodes vaporariorum Westwood, Hemiptera: Aleyrodidae)
KR20140071628A (ko) 비선택적 제초활성을 갖는 아미리스 식물 (Amyris balsamifera) 유래 천연정유 조성물
CN107788021A (zh) 一种生物农药
JP2011105757A (ja) 梅抽出液
JP2011105757A5 (ro)
JP4756262B2 (ja) 消臭抗菌防腐剤及び防臭防腐防虫方法