RO135366A2 - Procedeu de ecologizare a zonei rezultate ca urmare a exploatării agregatelor minerale - Google Patents

Procedeu de ecologizare a zonei rezultate ca urmare a exploatării agregatelor minerale Download PDF

Info

Publication number
RO135366A2
RO135366A2 RO202000351A RO202000351A RO135366A2 RO 135366 A2 RO135366 A2 RO 135366A2 RO 202000351 A RO202000351 A RO 202000351A RO 202000351 A RO202000351 A RO 202000351A RO 135366 A2 RO135366 A2 RO 135366A2
Authority
RO
Romania
Prior art keywords
layer
waste
materials
greening
pit
Prior art date
Application number
RO202000351A
Other languages
English (en)
Inventor
Dumitru Stroie
Niculae Gheorghe
Original Assignee
General Waste Landfill S.R.L.
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by General Waste Landfill S.R.L. filed Critical General Waste Landfill S.R.L.
Priority to RO202000351A priority Critical patent/RO135366A2/ro
Publication of RO135366A2 publication Critical patent/RO135366A2/ro

Links

Abstract

Invenţia se referă la un procedeu de ecologizare a zonelor de teren rezultate ca urmare a exploatării agregatelor minerale din carierele care sunt de cele mai multe ori abandonate după exploatare fără a mai fi reabilitate pentru stabilizarea solului sau pentru a fi redate circuitului agricol. Procedeul conform invenţiei are următoarele etape:A) tratarea materialelor de umplutură contaminate pe o platformă acoperită de beton armat cu grosimea de cel puţin 15 cm prevăzut cu rigole, benzi transportoare şi tuneluri de decontaminare, concasarea materialelor de umplutură până la diametre cuprinse între 20...50 mm, decontaminarea materialelor de umplutură, spălarea materialului de umplutură şi extragerea materialelor feroase/neferoase făcându-se opţional,B) transportul la groapă a materialelor de umplutură rezultate din etapa A,C) umplerea gropii în straturi cu un strat de humă, un strat de material de umplutură rezultat din atapa A, opţional un strat de oxid de Ca şi un strat de berma, urmat de ultimul strat fertil de pământ,D) realizarea opţională a unui puţ decantor cu adâncimea până la cota stratului de humă şiE) plantarea opţională de arbori sau arbuşti în stratul fertil de pământ.

Description

RO 135366 Α2
ΟΗαΰΓϋΞ STAT PENIRU ÎNVENȚ9 Șl ΜΑ-ίώ
Cerere de brevet de invenție j
Nr. ....^...^7..^^...22.^.^..... I
Data deoozit J
Procedeu de ecologizare a zonei rezultate ca urmare a exploatării agregatelor minerale
Invenția de fata se refera la un nou procedeu de ecologizare a zonelor de teren, rezultate ca urmare a exploatării agregatelor minerale, care se desfasoara in etape succesive sau simultane, conform celor expuse in descrierea de fata.
In prezent, zonele de teren sau gropile rezultate ca urmare a exploatării de agregate minerale dintr-o cariera sunt de cele mai multe ori abandonate după exploatare, fara a se mai realiza o reabilitare reala a zonei pentru a o reda circuitului agricol sau pentru a stabiliza solul si fara a mai realiza utilizarea deșeurilor de excavatie depozitate de-a lungul carierei.
Invenția de față rezolvă problemele sus-menționate prin aceea că furnizează un procedeu pentru ecologizarea zonelor menționate, in care groapa rezultata in urma excavatiei este umpluta cu starturi de materiale inerte si/sau decontaminate, acoperite cu un ultim strat fertil. Materialele de umplere necesare umplerii gropii rezultate ca urmare a exploatării de agregate minerale (ca de exemplu pietriș si/sau nisip), sunt transportate la intrarea in incinta carierei. Acestea se cântăresc, pe un cantar bascula. După transportare si cântărire se descarcă pe o platforma special amenajata, având dimensiuni și proprietăți fizice adecvate pentru depozitarea și eventual decontaminarea materialelor necesare umplerii zonei rezultate în urma exploatării (groapa de carieră), într-un exemplu preferat, la intrarea in incinta gropii de cariera se amenajeaza o platforma care este realizată din beton, este acoperita, de exemplu cu o copertină, are o dimensiune de circa 1000 m2 si o grosime adecvata pantru ca aceasta sa nu se deterioreze la acțiunea greutății materialelor de umplere, recomandabil de cel puțin 15 cm, este armata cu plasa de fier-beton si este substanțial impermeabila, pentru a împiedica eventualele scurgeri de soluții contaminate, in sol. Platforma este prevăzută cu un sistem de rigole, destinate colectării soluțiilor utilizate la decontaminare, pentru cazurile in care se realizează deconatminarea fragmentelor de material de umplere contaminate, de exemplu atinse de produse de origine petroliera sau alte substanțe contaminante, nocive mediului.
Fragmentele mari de materiale de umplere inerte/inertizate sunt supuse unui proces de concasare pana la dimensiuni de 20-50 mm. Concasarea se realizează de preferanat înaintea denocivizarii, rezultând un randament mai bun al acestei etape. După ce a fost maruntit, materialul plasat pe o banda transportoare se trece printr-un tunel dezinfectant, decontaminant.
Decontaminarea materialelor de umplere se face prin spalare, cu un sistem de curatat, cu înalta presiune, de tip HD 13/35-4 - KÂRCHER si folosind soluții de detergenti biodegradabili, ca cei utilizati in aeronautica si activitati de degresari grele de suprafețe metalice, covoare asfaltice, suprafețe betonate, pereți de hale industriale etc.
Sistemul acoperit de rigole dispus, de preferința, perimetral platformei betonate, colectează lichidul rezultat din etapa de decontaminare.
Lichidul din rigole este colectat intr-un bazin vidanjabil, de unde este extras prin vidanjare, si predat unui agent autorizat, pentru colectarea de deșeuri periculoase.
Materialul inert rezultat concasat si decontaminat, este sortat, o parte este separata in vederea valorificării (de exemplu material feros sau neferos), urmând ca restul de material inert a fie depus in straturi, pe fasii in cavitatea rezultata in urma exploatării agregatelor minerale.
Materialul inert, concasat si decontaminat este incarcat, cu ajutorul unui încărcător frontal, in autobasculante, ca cea proprie carierei, si transportat in cavitatea rezultata ca urmare a exploatării agregatelor minerale..
Sistemul de lucru este bazat pe principiul descărcării autobasculantelor, sub supraveghere, pe locurile planificate zilnic, după care excavatorul împinge materialele descărcate in scopul nivelării zonei.
Descărcarea materialelor de umplutura se începe din partea cea mai indepartata si se continua pe întreaga suprafața a gropii excavate, pe direcția către ieșire.
Umplerea gropii de exploatare se realizează asigurandu-se straturi, in următoarea ordine: huma, material de umplutura maruntit, berma si strat fertil folosit, ulterior, Primul strat de umplere se realizează cu huma. O sursa semnificativa de huma este cea rezultata in urma exploatării de agregate minerale, nisip si pietriș, si care, de multe ori, se regăsește in berma. Huma are rolul de impermeabilizare si împiedica contaminarea pânzei freatice cu apa pluviala, posibil contaminata.
RO 135366 Α2
Următoarele straturi sunt constituite din material de umplutura, inert si/sau, decontaminat
După finalizarea unui strat sau a mai multor straturi, se aplica din loc in loc, oxid de calciu (var nestins), cu rolul de a alcaliniza straturile si de a grăbi tasarea.
Este necesara asternerea de material de umplutura si de sol fertil pana la cota +1,2 m fata de cota normala a terenului (calculata conform normelor din construcții), pentru a se face fata tasarii materialelor de umplutura, care are loc in timp.
Pe măsură ce umplutura depusa si tasata ajunge la cota 0,0 m fata de cota normala a terenului din zona, se acopera suprafața, pana la cota +1,0 m fata de orizontul terenului din zona, cu deșeuri de excavatie, berma din amestec de nisip, pietriș, huma, pamant, ca de exemplu din cele depozitate de-a lungul carierei.
De la cota +1,0 la cota +1,2 m fata de orizontul terenului din vecinătate se va așterne strat de sol fertil. Stratul fertil poate fi strat fertil rezultat din decoperta sau adus din alte zone, sau format din amestec de strat fertil cu agregate.
In stratul fertil se vor planta arbori sau arbuști, de exemplu in cuiburi de cate 0,7 m3.
In perimetrul reabilitat se poate realiza un put decantor de la suprafața pana la stratul de huma impermeabila, in vederea colectării de apa pluviala, pentru analize periodice (foraj de observatie/monitorizare).
Din 8 in 8 m se vor face cuiburi de pamant in vederea plantarii de puieti de arbori sau arbuști, ca de exemplu nuc, arbuști de natura salbatica, stejar, plop, salcam, sau alte specii de arbuști sau pomi fructiferi, sau orice plante, pomi, copaci sau culturi de utilitate economica sau nu. De preferința nuc, nuc din soiul Chandler, cu coroana de tip ax structurat, mai puțin pretențios, mai productiv din punct de vedere economic, care nu necesita condiții speciale de îngrijire si care se dezvolta in straturile de umplutura, fiind cel mai mare absobant de minerale. Lemnul rezultat in urma tăierii (după 20 ani) si producția anuala pot fi valorificate.
Pentru o livada, care nu necesita lucrări de întreținere si stropire, este obligatorie imprejmuirea-paza. Aceasta se poate realiza prin plantare perimetrala de arbuști de cătină (ca de exemplu arbuști de cătină alba), in același timp cu puietii de arbuști sau de pomi, ajungând la maturitate simultan, creând o bariera imposibil de străpuns, atat de
RO 135366 Α2 către om cat si de către animalele sălbatice, fiind cel mai eficient gard, totodată profitabil din punct de vedere economic.
Aceasta suprafața de teren va fi redata utilizării sale inițiale: teren de utilitate agricola. Etapele descrise mai sus se pot realiza in succesiunea descrisa sau se pot realiza si simultan, in trepte.
Procesul de ecologizare decris mai sus poate fi aplicat unei cavitati sau gropi rezultate ca urmare a exploatării agregatelor minerale, rezultate in urma asanarii mlaștinilor, a secării lacurilor, a secării albiilor apelor curgătoare, a surpării pământului, a secării bazinelor piscicole sau in gropi sau bazine de decantare dezafectate, rezultate natural sau in urma acțiunii omului.
Utilajele folosite in procesul aplicat in ecologizarea zonei de cariera
In dotarea carierei, pentru uzul propiu carierei in sensul ecologizarii zonei, din care au fost extrase agregate minerale, se afla:
1. Cantar bascula pentru cantarirea intrărilor de materiale pentru umplutura si cabina cantar;
2. Con metalic pentru preluarea / descărcarea materialelor de umplutura direct din autobasculante;
3. Concasor al materialelor sosite pe amplasament;
4. Banda selectoare electronica de materiale, pe categorii, si direcționarea lor către europubele de mare capacitate prin intermediul burlanelor;
5. Materialele valorificabile (hârtie, metale feroase, metale neferoase, mase plastice etc) depozitate in spatii special amenajate, pana la expedierea lor către societățile certificate / abilitate sa valorifice aceste materiale;
6. Zona de decontaminare a materialelor care impun un astfel de tratament;
7. Sistem de tratare cu jet de înalta presiune;
8. Rezervor motorina;
9. Platforma betonata cu rigole colectoare si baza de stocare a lichidelor utilizate pentru decontaminarea materialelor atinse de materiale periculoase;
10. Zona acoperita in care se vor plasa cântarul, rezervorul, platforma betonata;
Intre zona de prelucrare a materialelor si zona de descărcare si așezare a materialelor de umplutura se afla:
11. Autobasculanta;
12. Excavator cu încărcător frontal;
Pe amplasament vor mai exista si:
13. Generator de curent;
14. Baraca sef amplasament si birou facturare;
15. Baraca muncitori;
16. WC ecologic;
17. Stâlpi pentru iluminat zona administrativa.
Materiale si deșeuri inerte acceptate ca umplutura
S-a luat in considerare ca următoarele materiale, deșeuri inerte sau deșeuri periculoase, decontaminate, pot fi admise ca umplutura in cavitatea ramasa după exploatearea de agregate minerale, in vederea ecologizarii si a redării terenului pentru folosința: teren agricol.
COD DESEU DENUMIRE DESEU
01 DEȘEURI REZULTATE DE LA EXPLOATAREA MINIERA SI A CARIERELOR SI DE LA TRATAREA FIZICA SI CHIMICA A MINERALELOR
01 04 deșeuri de la procesarea fizica si chimica a minereurilor nemetalifere
01 04 08 deșeuri de pietriș si sparturi de piatra, altele decât cele specificate la 01 04 07
01 04 09 deșeuri de nisip si argila
02 DEȘEURI DIN AGRICULTURA, HORTICULTURA, ACVACULTURA, SILVICULTURA, VANATOARE SI PESCUIT, DE LA PREPARAREA SI PROCESAREA ALIMENTELOR
02 04 deșeuri de la procesarea zahărului
02 04 02 deșeuri de carbonat de calciu
10 DESEUR| D|N pR0CESELE ȚERM|CE
10 01 deșeuri de la centralele termice si de la alte instalatii de combustie (cu excepția 19)
RO 135366 Α2
COD DESEU DENUMIRE DESEU
10 01 01 cenușa de vatra, zgura si praf de cazan (cu excepția prafului de cazan specificat la 10 01 04)
10 01 02 cenușa zburătoare de la arderea cărbunelui
10 01 03 cenușa zburătoare de la arderea turbei si lemnului netratat
1001 15 cenușa de vatra, zgura si praf de cazan de la co-incinerarea altor deșeuri decât cele specificate la 10 01 14
1001 17 cenușa zburătoare de la co-incinerare, alta decât cea specificata la 10 01 16
10 01 99 10 02 alte deșeuri nespecificate deșeuri din industria siderurgica
10 02 02 zgura neprocesata
10 03 deșeuri din metalurgia termica a aluminiului
10 03 02 resturi de anozi
10 03 18 deșeuri cu conținut de carbon de la producerea anozilor, altele decât cele specificate la 10 03 17
10 08 deșeuri din metalurgia termica a altor neferoase
10 08 04 particule si praf
10 08 14 resturi de anozi
10 09 deșeuri de la turnarea pieselor feroase
10 09 03 zgura de topitorie
10 09 06 miezuri si forme de turnare care nu au fost inca folosite la turnare, altele decât cele specificate la 10 09 05
10 10 deșeuri de la turnarea pieselor neferoase
10 10 03 zgura de topitorie
10 1006 miezuri si forme de turnare care nu au fost inca folosite la turnare, altele decât cele specificate la 10 10 05
10 10 10 10 10 12 praf din gazul de ardere, altul decât cel specificat la 10 10 09 alte particule, decât cele specificate la 10 10 11
10 11 deșeuri de la producerea sticlei si a produselor din sticla
10 11 03 deșeuri din fibre de sticla
10 11 05 particule si praf
10 11 12 deșeuri de sticla, altele decât cele specificate la 10 11 11
10 12 deșeuri de la fabricarea materialelor ceramice, cărămizilor, țiglelor si materialelor de constructive
10 1201 deșeuri de la prepararea amestecurilor anterior procesării termice
10 1203 particule si praf
10 1205 nămoluri si turte de filtrare de la epurarea gazelor
10 1208 deșeuri ceramice, de cărămizi, țigle sau materiale de construcție (după
RO 135366 Α2 <3
COD DESEU DENUMIRE DESEU
procesarea termica)
10 12 10 deșeuri solide de la epurarea gazelor, altele decât cele specificate la 10 12 09
10 13 deșeuri de la fabricarea cimentului, varului si gipsului, a articolelor si produselor derivate din ele
10 13 04 deșeuri de la calcinarea si hidratarea varului
10 13 06 particule si praf (cu excepția 10 13 12 si 10 13 13)
10 13 11 deșeuri de materiale compozite pe baza de ciment, altele decât cele specificate la 10 13 09 si 10 13 10
1013 14 -n deșeuri de beton si nămoluri cu beton
10 13 99 alte deșeuri nespecificate
16 DEȘEURI NESPECIFICATE IN ALTA PARTE
16 01 20 sticla
16 03 grupe nespecificate si produse neobișnuite
16 03 04 deșeuri anorganice, altele decât cele specificate la 16 03 03
16 11 deșeuri de captusire si refractare
16 11 02 materiale de captusire si refractare pe baza de carbon din procesele metalurgice, altele decât cele specificate la. 16 11 01
16 11 04 materiale de captusire si refractare din procesele metalurgice, altele decât cele menționate la 16 11 03
16 11 06 materiale de captusire si refractare clin procesele ne-metalurgice, altele decât cele specificate la 16 11 05
17 DEȘEURI DIN CONSTRUCȚII SI DEMOLĂRI (INCLUSIV PAMANT EXCAVAT DIN AMPLASAMENTE CONTAMINATE)
17 01 beton, cărămizi, țigle si materiale ceramice
17 01 01 17 01 02 17 01 03 Beton Cărămizi țigle si materiale ceramic
17 01 07 amestecuri de beton, cărămizi, țigle si materiale ceramice, altele decât cele specificate la 17 01 06
17 02 02 sticla
17 05 pamant (inclusiv excavat din amplasamente contaminate), pietre si deșeuri de la dragare
17 05 04 pamant si pietre, altele decât cele specificate la 17 05 03
1705 08 resturi de balast, altele decât cele specificate la 17 05 07
17 08 materiale de construcție pe baza de gips
17 08 02 materiale de construcție pe baza de gips, altele decât cele specificate la 17 08 01
17 09____ alte deșeuri de la construcții si demolări
COD DESEU I DENUMIRE DESEU
17 09 04 amestecuri de deșeuri de la construcții si demolări, altele decât cele specificate la 17 09 01, 17 09 02 si 17 09 03
19 DEȘEURI DE LA INSTALAȚII DE TRATARE A REZIDUURILOR, DE LA STAȚIILE DE EPURARE A APELOR UZATE SI DE LA TRATAREA APELOR PENTRU ALIMENTARE CU APA SI UZ INDUSTRIAL
19 01 deșeuri de la incinerarea sau piroliza deșeurilor
1901 12 cenuși de ardere si zguri, altele decât cele menționate la 19 01 11
1901 14 cenuși zburătoare, altele decât cele menționate la 19 01 13
19 01 16 19 01 19 praf de cazan, altul decât cel menționat la 19 01 15 nisipuri de la paturile fluidizate
19 01 99 alte deșeuri nespecificate
19 03 deșeuri stabilizate/solidificate4
4 Procesele de stabilizare modifica periculozitatea componentelor deșeului si astfel transforma un deseu periculos intr-unui nepericulos. Procesele de solidificare schimba numai starea fizica a deșeului (de exemplu, din lichid in solid) prin utilizarea de aditivi, fara a schimba proprietățile chimice ale deșeului.
19 04 deșeuri vitrificate si deșeuri de la vitrificare
19 04 01 deșeuri vitrificate
19 09 deșeuri de la potabilizarea apei pentru consum sau obținerea apei pentru uz industrial
19 09 04 cărbune activ epuizat
19 09 99 alte deșeuri nespecificate
19 12 deșeuri de la tratarea mecanica a deșeurilor (de ex. sortare, maruntire, compactare, granulare) nespecificate in alta poziție a catalogului
19 12 09 minerale (de ex.: nisip, pietre)
19 12 12 alte deșeuri (inclusiv amestecuri de materiale) de la tratarea mecanica a deșeurilor, altele decât cele specificate la 19 12 11
19 13 deșeuri de la lucrări de remediere a solului si apelor subterane
19 13 02 deșeuri solide de la remedierea solului, altele decât cele specificate la 19 13 01
20 DEȘEURI MUNICIPALE SI ASIMILABILE DIN COMERȚ, INDUSTRIE, INSTITUȚII, INCLUSIV FRACȚIUNI COLECTATE SEPARAT
20 01 fracțiuni colectate separat (cu excepția 15 01)
20 01 99 alte fracții, nespecificate
20 02 deșeuri din grădini si parcuri (incluzând deșeuri din cimitire)
20 02 02 pamant si pietre
20 02 03 alte deșeuri nebiodegradabile
20 03 alte deșeuri municipal
j CODDESEU |____________DENUMIRE DESEU_____ _
03 03 deșeuri stradale
03 99 {deșeuri municipale, fara alta specificație
Zona in care se executa cantarirea, verificarea conținutului încărcăturii autovehiculelor precum si decontaminarea încărcăturilor care necesita aceasta operațiune se afla in apropierea intrării in zona de depunere a materialelor decontaminate si este acoperita, de exemplu cu o copertina de peste 1000 m2, pentru a se putea lucra indiferent de anotimp si vreme.
Deșeuri periculoase si decontaminate pe amplasament, acceptate ca umplutura inerta S-a luat in considerare ca următoarele deșeuri periculoase care vor fi decontaminate pe amplasament intr-un spațiu special amenajat acestei operațiuni si care, potențial, pot fi admise ca umplutura in cavitatea ramasa după exploatarea de agregate minerale in vederea ecologizarii si redării terenului folosinței inițiale: teren agricol:
- betoane si alte materiale rezultate din demolări si care au intrat in contact cu produse petroliere.
- alte materiale inerte, acceptate ca umplutura.
Din aceasta categorie pot face parte materiale nedeclarate deșeuri ca de exemplu:
- materiale pulverulente sau sub forma de praf (ciment, ipsos etc), devenite nefolositoare, sau achiziționate peste necesarul investițiilor;
- materiale in bucăți mici de forma regulata (cărămizi, blocuri mici de mozaic, blocuri mici de beton, etc.), devenite nefolositoare, sau achiziționate peste necesarul investițiilor;
- materiale in bucăți mici de forma neregulata sau bulgari (var bulgari, piatra bruta etc), devenite nefolositoare, sau achiziționate peste necesarul investițiilor;
- materiale in bucăți mari (prefabricate din beton armat sau nu etc), devenite nefolositoare, sau achiziționate peste necesarul investițiilor.
In procedeul de ecologizare al unei gropi rezultate in urma exploatării, se pot folosi materiale de umplutura din categoria deșeurilor rezultate din exploatarea miniera si din tratarea fizica si chimica a mineralelor, deșeuri din agricultura, horticultura, acvacultura, silvicultura, vanatoare si pescuit, de la prepararea si procesarea alimentelor, deșeuri din procesări termice, din construcții si demolări, de la stațiile de tratare a reziduurilor si de la stațiile de epurare a apelor, deșeuri municipale si asimilabile, din comerț, industrie sau alte deșeuri asemanatoare, decontaminate si acceptate ca umplutura.
Procedeul cuprinde următoarele etape:
A) tratarea materialului de umplutura:
a1) plasarea unor materiale de umplutură potențial contaminate pe o platforma substanțial impermeabilă, având dimensiuni și rezistență adecvate pentru depozitarea acestora, prevăzută cu un sistem de rigole și preferabil acoperită, cum ar fi cu o copertină substanțial impermeabilă;
a2) opțional, concasarea fragmentelor materialelor de umplere, pana la dimensiuni de aproximativ 20-50 mm diametru;
a3) spalarea materialelor de umplutura;
a4) decontaminarea materialelor de umplutură;
a5) opțional extragere materiale feroase/neferoase;
B) transportul la groapa a materialului rezultat la etapa A
C) umplerea gropii in straturi astfel:
c1) strat de huma;
c2) strat de material rezultat la etapa A;
c4) opțional strat de oxid de calciu;
c5) opțional strat de berma;
c6) strat fertil de pamant;
D) Realizarea opțional a unui put decantor cu adancimea pana la cota stratul de huma; E) Opțional plantarea de arbori sau arbuști in stratul fertil de pamant.
Platforma menționată poate fi realizată din beton armat, preferabil având o grosime de cel puțin 15 cm si poate fi prevăzută cu benzi transportoare, preferabil cu benzi transportoare selectoare si cu tunele de decontaminare pentru realizarea etapei A4.
Sistemul de rigole menționat poate fi plasat pe perimetrul platformei menționate si colectează soluțiile folosite la spalare si decontaminare, care apoi pot fi predate unui agent acreditat.
Umplerea gropii se poate realizează prin transportarea materialelor de umplutură în groapă, printr-o zonă de acces și depozitarea acestora începe cu o zonă a gropii cea mai îndepărtată de zona de acces și continua spre zona acces, și prin tasarea după depunere, a fiecărui strat, cel puțin până la umplerea gropii (pana la nivelul 0 m fata de orizontul terenului).
Acoperirea gropii se poate face cu un strat suplimentar de deșeuri de excavație, cum ar fi pietriș sau/și nisip, până la nivelul +1 m, fata de cota normala a terenului, iar stratul c6) de sol fertil, sau amestec de sol fertil cu agregate, poate fi depus până la nivelul +1,2 m, fata de orizontul terenului.
Spalarea materialelor de la puntul a2) se poate realiza cu un sistem de curatat cu înalta presiune si folosind soluții de detergenti biodegradabili;
Plantarea de arbori sau arbuști de la etapa E) se poate face in cuiburi, de preferința in cuiburi de cate 0,7 m3, cu specii de nuc, stejar, plop, salcam, de preferința cu specii de nuc din soiul Chandler, iar zona plantata poate fi protejata prin plantare perimetrala de arbuști de cătină.
Invenția de fata prezintă următoarele avantaje: posibilitatea redării terenului destinație agricole, stabilizarea solului, valorificarea materialelor rezultate in urma excavarilor, valorificarea zonei prin ecologizare, scăderea costurilor de reabilitare a zonei, scăderea poluării in zona.

Claims (14)

  1. Revendicări
    1. Procedeu de ecologizare a unei gropi rezultate ca urmare a unei exploatării, folosind un material de umplutura, cuprinzând următoarele etape:
    A) tratarea materialului de umplutura:
    a1) plasarea unor materiale de umplutură potențial contaminate pe o platforma substanțial impermeabilă, având dimensiuni și rezistență adecvate pentru depozitarea acestora, prevăzută cu un sistem de rigole și preferabil acoperită, cum ar fi cu o copertină substanțial impermeabilă;
    a2) opțional, concasarea fragmentelor materialelor de umplere, pana la dimensiuni de aproximativ 20-50 mm diametru;
    a3) opțional spalarea materialelor de umplutura;
    a4) decontaminarea materialelor de umplutură;
    a5) opțional extragere materiale feroase/neferoase;
    B) transportul la groapa a materialului rezultat la etapa A
    C) umplerea gropii in straturi astfel:
    c1) strat de huma;
    c2) strat de material rezultat la etapa A;
    c4) opțional strat de oxid de calciu;
    c5) opțional strat de berma;
    c6) strat fertil de pamant;
    D) Realizarea opțional a unui put decantor cu adancimea pana la cota stratul de huma;
    E) Opțional plantarea de arbori sau arbuști in stratul fertil de pamant.
  2. 2. Procedeu de ecologizare conform revendicării 1, în care platforma menționată este realizată din beton armat, preferabil având o grosime de cel puțin 15 cm.
  3. 3. Procedeu de ecologizare conform oricăreia dintre revendicările precedente, în care platforma menționată este prevăzută cu benzi transportoare, preferabil cu benzi transportoare selectoare.
  4. 4. Procedeu de ecologizare conform oricăreia dintre revendicările precedente, în care platforma menționată este prevăzută cu tunele de decontaminare pentru realizarea etapei a4.
    RO 135366 Α2
  5. 5. Procedeu de ecologizare conform oricăreia dintre revendicările precedente, în care sistemul de rigole menționat este plasat pe perimetrul platformei menționate.
  6. 6. Procedeu conform revendicării 1 in care soluțiile folosite la spalare si decontaminare sunt colectate.
  7. 7. Procedeu de ecologizare conform oricăreia dintre revendicările precedente, în care etapa C) de umplere a gropii se realizează prin transportarea materialelor de umplutură în groapă, printr-o zonă de acces și depozitarea acestora începe cu o zonă a gropii cea mai îndepărtată de zona de acces și continua spre zona acces, și prin tasarea după depunere, a fiecărui strat, cel puțin până la umplerea gropii (pana la nivelul 0 m fata de orizontul terenului).
  8. 8. Procedeu de ecologizare conform oricăreia dintre revendicările precedente, în care, după etapa c4) se practică acoperirea gropii cu un strat suplimentar de deșeuri de excavație, cum ar fi pietriș sau/și nisip, până la nivelul +1 m, fata de orizontul terenului.
  9. 9. Procedeu de ecologizare conform oricăreia dintre revendicările precedente, în care, stratul c6) de sol fertil, sau amestec de sol fertil cu agregate, este depus până la nivelul +1,2 m, fata de cota normala a terenului.
  10. 10. Procedeu conform revendicării 1, in care materialele de umplutura sunt: deșeuri din exploatarea miniera si de la tratarea fizica si chimica a mineralelor, deșeuri din agricultura, horticultura, acvacultura, silvicultura, vanatoare si pescuit, de la prepararea si procesarea alimentelor, deșeuri din procesări termice, din construcții si demolări, de la stațiile de tratare a reziduurilor si de la stafiile de epurare a apelor, deșeuri municipale si asimilabile, din comerț, industrie sau alte deșeuri asemanatoare, decontaminate si acceptate ca umplutura.
  11. 11. Procedeu conform revendicării 1, in care spalarea materialelor de la puntul a2) se realizează cu un sistem de curatat cu înalta presiune si folosind soluții de detergenti biodegradabili;
  12. 12. Proces de ecologizare conform revendicării 1, in care plantarea de arbori sau arbuști de la etapa E) se face in cuiburi, de preferința in cuiburi de cate 0,7 m3.
  13. 13. Proces de ecologizare conform revendicării 1, in care plantarea de la etapa E) se face cu specii de nuc, stejar, plop, salcam, de preferința cu specii de nuc din soiul Chandler.
  14. 14. Proces de ecologizare conform revendicării 1, in care zona plantata este protejata prin plantare perimetrala de arbuști de cătină.
RO202000351A 2020-06-23 2020-06-23 Procedeu de ecologizare a zonei rezultate ca urmare a exploatării agregatelor minerale RO135366A2 (ro)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
RO202000351A RO135366A2 (ro) 2020-06-23 2020-06-23 Procedeu de ecologizare a zonei rezultate ca urmare a exploatării agregatelor minerale

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
RO202000351A RO135366A2 (ro) 2020-06-23 2020-06-23 Procedeu de ecologizare a zonei rezultate ca urmare a exploatării agregatelor minerale

Publications (1)

Publication Number Publication Date
RO135366A2 true RO135366A2 (ro) 2021-12-30

Family

ID=79289426

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
RO202000351A RO135366A2 (ro) 2020-06-23 2020-06-23 Procedeu de ecologizare a zonei rezultate ca urmare a exploatării agregatelor minerale

Country Status (1)

Country Link
RO (1) RO135366A2 (ro)

Cited By (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US20230030574A1 (en) * 2021-08-02 2023-02-02 China University Of Mining And Technology Method for constructing pumping-injection well of groundwater reservoir in dump of open-pit mine

Cited By (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US20230030574A1 (en) * 2021-08-02 2023-02-02 China University Of Mining And Technology Method for constructing pumping-injection well of groundwater reservoir in dump of open-pit mine
US11673747B2 (en) * 2021-08-02 2023-06-13 China University Of Mining And Technology Method for constructing pumping-injection well of groundwater reservoir in dump of open-pit mine

Similar Documents

Publication Publication Date Title
CA2666435C (en) A method and system for cuttings disposal on a cuttings pad
WO2007139122A1 (ja) 廃棄物処分場を覆う盛土部における設備
Korzeniowski et al. The idea of the recovery of municipal solid waste incineration (MSWI) residues in Kłodawa Salt Mine SA by filling the excavations with self-solidifying mixtures
Roy Phytoreclamation of abandoned acid mine drainage site after treatment with fly ash
RO135366A2 (ro) Procedeu de ecologizare a zonei rezultate ca urmare a exploatării agregatelor minerale
Petriaev et al. Green technology with geosynthetics prevent environment from railway dangerous pollutants
ITBO930459A1 (it) Metodo ed impianto per rendere inerti i rifiuti solidi e per il loro successivo stoccaggio definitivo.
RU2753423C1 (ru) Технология получения рекультиванта универсального
Krause et al. The beneficial reuse of dredged material for upland disposal
Jahandari et al. Coal wastes: handling, pollution, impacts, and utilization
JPH11322381A (ja) 都市ごみ焼却灰のセメント原料化方法およびこの方法から得られたセメント原料
KR100522328B1 (ko) 유해 중금속 성분을 함유한 발파암버럭의 안정화 처리방법
Hakstege Description of the available technology for treatment and disposal of dredged material
CN101974900B (zh) 将垃圾填埋荒废用地转变为建设用地的方法
Kamon et al. Reuse of waste and its environmental impact
Butalia et al. The utilization of flue-gas desulfurization materials
RU2813876C1 (ru) Схема комплексной безотходной переработки коммунальных и промышленных отходов
RU2781130C1 (ru) Рекультивант строительный из отходов строительства, сноса и демонтажа зданий и строений, грунтов
Scheetz et al. Beneficial use of coal ash in anthracite and bituminous mine reclamation and mine drainage pollution abatement in Pennsylvania
JP2004000929A (ja) 建設排出物の処理方法及び処理システム
Key et al. Stone
JP2003145120A (ja) 廃棄屋根瓦の再利用方法
RU2277020C1 (ru) Способ бездамбового хранения и утилизации отходов золотодобычи в условиях муссонного климата и горного рельефа
Van Schalkwyk Modern and mechanised waste transfer station-eThekwini: solid waste
Korzeniowski et al. The Idea of the Recovery of Municipal Solid Waste Incineration (MSWI) Residues in Kłodawa Salt Mine SA by Filling the Excavations with Self-Solidifying Mixtures