RO134051A0 - Sistem de prindere a parapetelor de siguranţă cu atenuare progresivă a energiei de impact - Google Patents

Sistem de prindere a parapetelor de siguranţă cu atenuare progresivă a energiei de impact Download PDF

Info

Publication number
RO134051A0
RO134051A0 ROA201900783A RO201900783A RO134051A0 RO 134051 A0 RO134051 A0 RO 134051A0 RO A201900783 A ROA201900783 A RO A201900783A RO 201900783 A RO201900783 A RO 201900783A RO 134051 A0 RO134051 A0 RO 134051A0
Authority
RO
Romania
Prior art keywords
impact energy
impact
fastening
parapet
road safety
Prior art date
Application number
ROA201900783A
Other languages
English (en)
Other versions
RO134051B1 (ro
Inventor
Gilbert Rainer Gillich
Constantin Vasile Bîtea
Zoltan Iosif Korka
Original Assignee
Gilbert Rainer Gillich
Constantin Vasile Bîtea
Zoltan Iosif Korka
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Gilbert Rainer Gillich, Constantin Vasile Bîtea, Zoltan Iosif Korka filed Critical Gilbert Rainer Gillich
Priority to ROA201900783A priority Critical patent/RO134051B1/ro
Publication of RO134051A0 publication Critical patent/RO134051A0/ro
Publication of RO134051B1 publication Critical patent/RO134051B1/ro

Links

Classifications

    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E01CONSTRUCTION OF ROADS, RAILWAYS, OR BRIDGES
    • E01FADDITIONAL WORK, SUCH AS EQUIPPING ROADS OR THE CONSTRUCTION OF PLATFORMS, HELICOPTER LANDING STAGES, SIGNS, SNOW FENCES, OR THE LIKE
    • E01F15/00Safety arrangements for slowing, redirecting or stopping errant vehicles, e.g. guard posts or bollards; Arrangements for reducing damage to roadside structures due to vehicular impact
    • E01F15/02Continuous barriers extending along roads or between traffic lanes
    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E01CONSTRUCTION OF ROADS, RAILWAYS, OR BRIDGES
    • E01FADDITIONAL WORK, SUCH AS EQUIPPING ROADS OR THE CONSTRUCTION OF PLATFORMS, HELICOPTER LANDING STAGES, SIGNS, SNOW FENCES, OR THE LIKE
    • E01F15/00Safety arrangements for slowing, redirecting or stopping errant vehicles, e.g. guard posts or bollards; Arrangements for reducing damage to roadside structures due to vehicular impact
    • E01F15/02Continuous barriers extending along roads or between traffic lanes
    • E01F15/04Continuous barriers extending along roads or between traffic lanes essentially made of longitudinal beams or rigid strips supported above ground at spaced points

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Architecture (AREA)
  • Civil Engineering (AREA)
  • Structural Engineering (AREA)
  • Refuge Islands, Traffic Blockers, Or Guard Fence (AREA)

Abstract

Invenţia se referă la un sistem de prindere a parapetelor de siguranţă cu atenuare progresivă a energiei de impact. Sistemul conform invenţiei este alcătuit din patru lamele (1) de forfecare prevăzute cu nişte dinţi (15) de înălţime crescătoare, care sunt montate câte două la fiecare capăt al unui parapet (2), care sunt fixate la un capăt de o placă (4) metalică, cu ajutorul unor şuruburi cu piuliţe (7 şi 8) de prindere, celelalte capete ale lamelelor (1) de forfecare trecând printr-o placă (10) tăietoare fixată pe o placă (9) inferioară, iar legătura dintre parapet (2) şi un stâlp (3) se realizează cu nişte şuruburi cu piuliţe (13 şi 14) de prindere.

Description

Sistem de prindere a parapetelor de siguranță cu atenuare progresivă a energiei de impact
Domeniul de aplicare al invenției: Prezenta invenție se referă la un sistem de prindere a parapetelor de siguranță cu atenuare progresivă a energiei de impact, la coliziunea dintre un autovehiculul rutier cu un parapet de siguranță.
în cadrul acestei invenții sunt vizate parapetele de siguranță constând din balustrade de înălțime mică, care servesc la delimitarea căilor de rulare exterioare și/ sau interioare, având ca scop primordial diminuarea la maxim a urmărilor accidentelor rutiere. El se aplică pentru:
- împiedicarea pătrunderii pietonilor și a vehiculelor în zone periculoase;
- delimitarea zonelor de la marginea drumului care necesită protecție;
- delimitarea circulației de pe contrasens în cazul drumurilor cu două sau mai multe benzi pe sens;
- protecția persoanelor din autovehicule în cazul părăsirii părții carosabile de către acestea ca urmare a răsturnării;
- evitarea coliziunii cu obiective situate pe marginea drumului.
Sistemul de prindere propus este astfel conceput încât șocul la impact să fie diminuat prin consumul energiei cinetice datorită cedării controlate a elementelor de siguranță.
Prezenta invenție este aplicabilă pentru fixarea pe elemente fixe (stâlp, zid etc.) a parapetelor propriu-zise, indiferent de forma lor constructivă, fiind utilizabilă pe căile rutiere, poduri, tuneluri, în parcările subterane și supraetajate.
Precizarea stadiului cunoscut al tehnicii în domeniul obiectului invenției, cu menționarea dezavantajelor soluțiilor tehnice cunoscute în scopul atenuării energiei de impact, sunt cunoscute o serie de sisteme de parapete sau panouri de contact, proiectate să amelioreze riscurile unei coliziuni, prin decelerarea autovehiculului. Dintre acestea, pot fi enumerate documentele US 2006/0054876 A1, US 4655434A și RO132312 B1.
Documentul US 2006/0054876 A1 se referă la un conector metalic compus dintr-o porțiune de platbandă care este fixată prin puncte de sudură în interiorul profilului în forma literei „V” al primului panou lateral și cea de a doua porțiune de platbandă este conectată prin intermediul unor șuruburi cu piulițe de coama celui de-al doilea panou lateral. In funcție de profilul panourilor laterale,se pot suda mai
25/11/2019 â 2019 00783 mulți conectori, care pot fi cuplați pe o placă metalică și aceasta se prinde de stâlpul de susținere și de următorul panou lateral.
De asemenea, documentul US 4655434 A se referă la un sistem de parapete cu secțiuni suprapuse, care au practicate la capete o serie de fante longitudinale dispuse apropiat. Prin fantele situate cel mai departe de capetele parapetului trec niște bolțuri de prindere. La impactul autovehiculului cu parapetele, aceste bolțuri foarfecă materialul parapetului de la o fantă la alta, încetinind înaintarea autovehiculului.
De asemenea, documentul RO132312 B1 se refgră la un sistem de prindere a parapetelor de protecție, care, prin reglarea forței de strângere a lamelele de fixare a parapetului între plăcile de prindere pe stâlpi, asigură o disipare controlată a energiei la impact.
în comparație cu prezenta invenție, primele două soluții constructive din documentele anterior prezentate au dezavantaje legate de o construcție complicată, care implică costuri mari, respectiv un montaj pretențios și nu au posibilitatea atenuării progresive a energiei de impact. De asemenea, la aceste două sisteme, după coliziune trebuie înlocuit parapetul supus impactului, acesta fiind avariat în mod semnificativ, devenind inutilizabil. în pus, în cazul ultimului document prezentat mai sus, atenuarea progresivă a energiei la impact este semnificativ influențată de condițiile de mediu (temperatură și umiditate) și de impuritățile care se formează în timpul exploatării (praf, rugină etc.).
Problema tehnică obiectivă pe care o rezolvă invenția este aceea de a realiza un sistem de prindere a parapetelor de siguranță cu atenuare progresivă a energiei de impact rezultată din impactul autovehiculului cu parapetele propriu-zis, cu alte cuvinte un sistem care nu preia integral energia de impact, soluția tehnică propusă contribuind la atenuarea șocului rezultat în urma coliziunii.
Soluția la această problemă o constituie un sistem de prindere a parapetelor de siguranță cu atenuare progresivă a energiei la impact, alcătuit din patru lamele de forfecare prevăzute cu dinți de înălțime crescătoare, care sunt montate câte două la fiecare capăt al unui parapete, ce sunt fixate la un capăt de o placă metalică, cu ajutorul unor șuruburi cu piulițe de prindere, celelalte capete ale lamelelor de forfecare trecând printr-o placă tăietoare fixată pe o placa inferioară, iar legătura dintre fiecare parapet și un stâlp se realizează cu niște șuruburi cu piulițe de prindere.
-2a 2019 0078¾
25/11/2019
Invenția va fi înțeleasă mai bine din descrierea detaliată din cadrul de față a exemplelor de realizare particulare, dată doar cu titlu de exemplu și nu limitativ, cu referire la desenele anexate descrise pe scurt în paragraful următor. în desene:
- fig. 1a reprezintă o vedere din față a sistemului de prindere a parapetelor conform invenției;
- fig. 1b reprezintă vedere laterală a sistemului de prindere a parapetelor conform invenției;
- fig. 1c reprezintă vedere din spate a sistemului de prindere a parapetelor conform invenției;
- fig. 2 reprezintă detalii constructive ale lamelei de forfecare.
Așa cum se prezintă în fig. 1a-c, de părțile laterale ale parapetului 2 (care în fig. 1a este prezentat ca fiind de culoare gri transparent) se fixează câte o placă 4, cu ajutorul a două șurubul cu piulițe 5 și 6. Legătura dintre un parapet și stâlp este asigurată de lamelele de forfecare 1 (câte două la fiecare capăt al parapetului), care se fixează într-o parte, pe placa 4, prin intermediul șuruburilor cu piulițe 7 și 8, iar în partea opusă, între placa tăietoare 10, respectiv placa inferioară 9, prin intermediul șuruburilor cu piulițe 11 și 12.
Elementul de originalitate al soluției tehnice ce face obiectul invenției este acela că elementele lamelare 1 cu dinți 15 având secțiune de forfecare progresivă realizează prin cedarea dinților 15 o absorbție a energiei cinetice de impact în procent de circa 50%, restul energiei fiind preluată prin deformarea elasto-plastică a materialului parapetului, respectiv a suportului.
Fixarea plăcii inferioare 9 pe stâlpul 3 se realizează cu ajutorul șuruburilor cu piulițe 13, 14. Forma constructivă a plăcii inferioare 9 (litera H rotită cu 90°) permite fixarea parapetului alăturat de același sistem descris anterior.
Sistemul prezentat mai sus permite ca, în cazul impactului unui autovehicul cu parapetul, energie cinetică a acestuia să fie atenuată treptat, prin forfecarea succesivă a dinților de înălțime progresivă practicați pe lamelele de forfecare. Capătul lamelelor 1 este astfel conceput, încât după forfecarea completă a dinților 15, să se asigure legătura dintre parapete și stâlp, până la înlocuirea elementelor deteriorate în urma impactului.
Avantajelor rezultate din aplicarea invenției:
Prin aplicarea invenției se obțin următoarele avantaje:
- energia disipată de sistemul propus, nu depinde de poziția impactului și de condițiile de mediu (temperatură, umiditate, etc.);
- 3 - / \ a 2019 00783
25/11/2019
- impuritățile care se formează în timpul exploatării (praf, rugină etc.) nu afectează buna funcționare a sistemului propus;
- sistemul are o construcție simplă și robustă, implicând costuri de realizare scăzute;
- sistemul permite o reglare a energiei disipate în mod controlat, în funcție de secțiunea de forfecare a dinților;
- soluția poate fi folosită la orice sistem actual de parapet;
- sistemul presupune un montaj simplu, fără reglarea momentului de strângere a organelor de asamblare;
- sistemul propus poate suporta, în funcție de energia cinetică de impact, mai multe solicitări de impact, înlocuirea trebuind efectuată doar după forfecarea completă a dinților elementelor lamelare;
- forma constructivă a elementului lamelar împiedică separarea parapetului propriu-zis de suport;
- elementele deteriorate în urma impactului pot fi ușor înlocuite.

Claims (1)

  1. REVENDICARE
    Sistemul de prindere a parapetelor de siguranță cu atenuare progresivă a energiei la impact, alcătuit din patru lamele de forfecare (1) prevăzute cu dinți (15) cu înălțime crescătoare, care sunt montate câte două la fiecare capăt al unui parapete (2), ce sunt fixate la un capăt de o placă metalică (4), cu ajutorul unor șuruburi cu piulițe de prindere (7 și 8), celelalte capete ale lamelelor de forfecare (1) trecând printr-o placă tăietoare (10) fixată pe o placa inferioară (9), iar legătura dintre fiecare parapet (2) și un stâlp (3) se realizează cu niște șuruburi cu piulițe de prindere (13 și 14).
ROA201900783A 2019-11-25 2019-11-25 Sistem de prindere a parapetelor de siguranţă cu atenuare progresivă a energiei de impact RO134051B1 (ro)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
ROA201900783A RO134051B1 (ro) 2019-11-25 2019-11-25 Sistem de prindere a parapetelor de siguranţă cu atenuare progresivă a energiei de impact

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
ROA201900783A RO134051B1 (ro) 2019-11-25 2019-11-25 Sistem de prindere a parapetelor de siguranţă cu atenuare progresivă a energiei de impact

Publications (2)

Publication Number Publication Date
RO134051A0 true RO134051A0 (ro) 2020-04-30
RO134051B1 RO134051B1 (ro) 2021-01-29

Family

ID=70413668

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
ROA201900783A RO134051B1 (ro) 2019-11-25 2019-11-25 Sistem de prindere a parapetelor de siguranţă cu atenuare progresivă a energiei de impact

Country Status (1)

Country Link
RO (1) RO134051B1 (ro)

Also Published As

Publication number Publication date
RO134051B1 (ro) 2021-01-29

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US7220077B2 (en) Traffic noise barrier system
US10900182B2 (en) Vehicle safety catch fence
US8973903B2 (en) Bendable pole for wire-rope safety fences
AU2018202937A1 (en) An impact detection-signalling device for a roadside barrier
KR101356566B1 (ko) 충격에너지 흡수능력을 향상시킨 가요성 방호울타리
CN103526705A (zh) 用于耗散能量以使撞击车辆减速的护栏安全系统
US9051699B2 (en) Pedestrian and vehicle barrier
AU2015389849B2 (en) Spacer for road safety barrier
KR102071829B1 (ko) 가드레일 지주용 델리네이터
KR100723027B1 (ko) 충격흡수장치와 도난방지장치를 갖춘 차량 방호 울타리
CN211142920U (zh) 一种交通工程用安全护栏
RO134051A0 (ro) Sistem de prindere a parapetelor de siguranţă cu atenuare progresivă a energiei de impact
AU2015389793B2 (en) Spacer for road safety barrier
RO132312B1 (ro) Sistem de prindere a parapetelor de protecţie cu disipare controlată a energiei la impact
CN215405779U (zh) 一种交通设施用防撞护栏
KR100739413B1 (ko) 충격흡수 가드레일
CN211312345U (zh) 公路护栏结构
KR101181429B1 (ko) 충격흡수가드레일
CN218861329U (zh) 一种应用于桥梁位移缓冲的装配式护栏挡板装置
KR200249073Y1 (ko) 탄성봉을 이용한 차도 콘크리트 방호벽의 완충구조
BR102023001315A2 (pt) Lamela e modo de fixação de lamela em defensa
CN207646651U (zh) 一种免安装快接式道路护栏
WO2024196305A1 (en) Vehicle safety barrier, civil engineering construction, & method
BG2904U1 (bg) Пътна ограничителна система
KR20090093438A (ko) 중앙분리대용 레일구조