RO133064A2 - Dispozitiv modular parametric de reglaj sub sarcină - Google Patents

Dispozitiv modular parametric de reglaj sub sarcină Download PDF

Info

Publication number
RO133064A2
RO133064A2 ROA201700415A RO201700415A RO133064A2 RO 133064 A2 RO133064 A2 RO 133064A2 RO A201700415 A ROA201700415 A RO A201700415A RO 201700415 A RO201700415 A RO 201700415A RO 133064 A2 RO133064 A2 RO 133064A2
Authority
RO
Romania
Prior art keywords
voltage
parametric
transformer
windings
modular device
Prior art date
Application number
ROA201700415A
Other languages
English (en)
Inventor
Adrian Traian Pleşca
Original Assignee
Universitatea Tehnică "Gheorghe Asachi" Din Iaşi
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Universitatea Tehnică "Gheorghe Asachi" Din Iaşi filed Critical Universitatea Tehnică "Gheorghe Asachi" Din Iaşi
Priority to ROA201700415A priority Critical patent/RO133064A2/ro
Publication of RO133064A2 publication Critical patent/RO133064A2/ro

Links

Landscapes

  • Control Of Electrical Variables (AREA)

Abstract

Invenţia se referă la un dispozitiv modular parametric de reglaj sub sarcină utilizat la transformatoarele de forţă. Dispozitivul, conform invenţiei, cuprinde un modul separat tip transformator parametric (TP), ale cărui înfăşurări secundare (S, S) furnizează o tensiune suplimentară ( Δ U), care se poate aduna sau scădea la tensiunea (U) secundarului transformatorului de forţă, funcţie de polaritatea înfăşurărilor primare (P, P) ale transformatorului parametric (TP), conectate prin intermediul unui contact static sau cu vid (K) şi al unui inversor (I), în scopul menţinerii tensiunii secundare prescrise la anumite valori admisibile (U').

Description

DISPOZITIV MODULAR PARAMETRIC DE REGLAJ SUB SARCINĂ
Invenția se referă la un dispozitiv modular parametric de reglaj sub sarcină a tensiunii utilizat la transformatoarele de forță.
Dispozitivele actuale cunoscute și folosite pentru reglajul în sarcină a tensiunii transformatoarelor de forță, prezintă rezistențe de limitare pentru o acționare rapidă a ruptorului (tip Jansen), sau pot fi cu reactanțe limitatoare și acționare lentă a contactelor ruptorului, bazându-se pe comutarea circuitului înfășurării de pe o priză pe una vecină, cu scurtcircuitarea temporară a celor două prize, deci prin variația numărului de spire ale înfășurării.
Soluțiile cunoscute prezintă următoarele dezavantaje: scurtcircuitarea temporară a spirelor care se comută;
complexitate constructivă (ruptoare, selectoare, preselectoare, rezistențe sau reactanțe, bobinaj specializat);
- preț de cost ridicat;
- gabarit mare;
- dificultăți în exploatare;
- posibilitatea întreruperii fazelor comutate;
- dificultăți mari în cazul automatizării procesului de comutație;
număr redus de manevre sub sarcină a comutatoarelor, ceea ce impune reparații la perioade scurte;
inerție mare;
- posibilitatea apariției unor supratensiuni.
Problema tehnică pe care o rezolvă invenția constă în posibilitatea menținerii automate a nivelului de tensiune între limitele admise, independent pe fiecare fază, obținerea unei forme de undă sinusoidală a tensiunii reglate, eliminarea supratensiunilor și a posibilităților de întrerupere a fazelor secundarului transformatorului de forță.
a 2017 00415
23/06/2017
Dispozitivul parametric de reglaj sub sarcină, conform invenției, înlătură dezavantajele menționate prin aceea că folosește un modul separat necesar modificării tensiunii secundare atât în sens crescător, cât și în sens descrescător. Se dă, în continuare, un exemplu de realizare a invenției, în legătură și cu figurile 1...3, care reprezintă:
Fig. 1, construcția transformatorului parametric cu două fluxuri ortogonale;
- Fig.2, reprezentarea simbolică a transformatorului parametric cu bobinele primarului înseriate, iar cele ale secundarului montate în paralel;
Fig.3, schema electrică a circuitelor de forță pentru realizarea comutării sub sarcină.
Prezentarea s-a realizat pentru conexiunea stea a transformatorului de forță, însă procedeul de reglaj rămâne valabil indiferent de tipul de conexiune și de faptul dacă transformatorul este monofazat sau trifazat.
Elementul cheie al dispozitivului de reglaj special îl constituie transformatorul parametric. în Fig.l se prezintă principial construcția transformatorului parametric cu două fluxuri ortogonale, Φι și Φ2, miezurile feromagnetice perechi, Ci - C2 și Ii - I2 realizate din tole fiind montate ortogonal în spațiu. Primarul este format din două înfășurări Pi și P2 (1-1', 2- 2'), iar secundarul, de asemenea, din două înfășurări Si și
A
S2 (3-3', 4-4') care pot fi montate în serie sau în paralel. In Fig. 2 este redată reprezentarea simbolică a transformatorului parametric cu bobinele primarului înseriate, iar cele ale secundarului montate în paralel. Avantajul principal al acestui tip de transformator îl reprezintă forma de undă sinusoidală a tensiunii obținută în secunadrul acestuia.
înfășurarea secundară corespunzătoare transformatorului de forță, pentru fiecare fază, AX, BY, CZ, Fig.3, este cuplată prin intermediul contactelor debroșabile Cd, la un modul de reglaj separat, a cărui componentă principală este reprezentată de transformatorul parametric TP, având secundarele Sj și S2 conectate în paralel, și primarele Pi și P2 montate în serie. Pentru lărgirea domeniului de reglaj a tensiunii în secundarul transformatorului de forță, se pot conecta cele două înfășurări primare Pi și P2, în paralel sau în antiserie, și de asemeena cele două înfășurări secundare Si și S2, se pot monta în serie sau în antiserie.
în cazul în care tensiunea la nivelul secundarului transformatorului de forță, U2, se păstrează în limitele admisibile, atunci secundarul transformatorului parametric TP, este menținut scurtcircuitat prin intermediul contactului Ks, Fig.3, a 2017 00415
23/06/2017 astfel încât tensiunea la ieșire U2 , va fi egală cu tensiunea U2. De asemenea, tot în acest caz, secundarul corespunzător transformatorului parametric TP, poate să nu fie scurtcircuitat, rămânând practic în gol, existând însă o cădere de tensiune nesemnificativă pe înfășurarea secundară, astfel încât tensiunea la ieșire U2 = U2.
Dacă însă, tensiunea secundarului transformatorului de forță U2, depășește limitele admisibile, atunci înfășurările primare Pi și P2 ale transformatorului parametric TP, se conectează în paralel cu secundarul transformatorului de forță, prin intermediul contactului Kp, generând la nivelul secundarului, o tensiune suplimentară AU care se poate aduna sau scădea la tensiunea inițială U2, funcție de polaritatea înfășurărilor primarelor Pi și P2, conducând în final la o tensiune U2, cu valori în limitele admisibile la nivelul consumatorilor.
Pentru alte valori ale treptelor de reglaj, se pot folosi „n” perechi de înfășurări primare, cu un număr de spire diferit. Astfel, tensiunea la nivelul înfășurărilor primare va induce în secundarul transformatorului parametric TP, o tensiune AUn, care se poate aduna sau scădea la tensiunea inițială U2, funcție de polaritatea înfășurărilor primare, în vederea obținerii unei valori de tensiune admisibilă U2 .
Contactul Kp, necesar comutării primarelor Pi și P2, este realizat cu componente semiconductoare comandate, de tip tiristoare în antiparalel, triace, sau alt dispozitiv electronic comandat, în scopul minimizării timpului de acționare și creșterii fiabilității comutatorului cu reglaj sub sarcină. De asemenea, în cazul folosirii unui număr redus de trepte de reglaj, se pot folosi contactele unor contactoare trifazate cu vid, cunoscută fiind fiabilitatea ridicată a acestui tip de contactoare.
Pentru a avea posibilitatea reglajului atât în sens crescător cât și în sens descrescător, se impune utilizarea unui inversor I, Fig.3, în scopul inversării polarizării înfășurărilor primare. Astfel, tensiunile induse AU în secundarul transformatorului parametric TP, se vor putea aduna dar și scădea din tensiunea inițială U2, conducând în final la tensiunea U2, de valoare admisibilă.
Invenția prezintă următoarele avantaje:
- noul dispozitiv nu produce scurtcircuitarea temporară a spirelor care se comută și nu necesită reactanțe limitatoare;
- posibilitatea menținerii automate a nivelului de tensiune între limitele admise, independent pe fiecare fază;
a 2017 00415
23/06/2017
sunt eliminate posibilitățile de întrerupere a fazelor secundarului transformatorului;
simplitate constructivă și nu necesită practic întreținere în exploatare; forma de undă sinusoidală pentru tensiunea secundară;
posibilitatea de înlocuire numai a modulului special de reglaj;
eliminarea vârfurilor de tensiune;
posibilitatea utilizării modulului de reglaj atât la posturile de transformare cât și în imediata vecinătate a consumatorilor îndepărtați sau izolați.

Claims (1)

1. Dispozitiv modular parametric de reglaj sub sarcină pentru transformatoarele de forță, caracterizat prin aceea că este alcătuit dintr-un modul suplimentar tip transformator parametric (TP), a cărui înfășurări secundare (Si și S2) ce pot fi conectate în serie sau în paralel, furnizează o tensiune suplimentară (AU), care se poate aduna sau scădea la tensiunea secundarului transformatorului de forță (U2), funcție de polaritatea înfășurărilor primare (Pi și P2) ale transformatorului parametric (TP) care pot fi montate în serie, paralele sau în antiserie, conectate prin intermediul unui contact static sau cu vid (Kp) și a unui inversor (I), în scopul menținerii tensiunii secundare prescrise la anumite valori admisibile (U2).
ROA201700415A 2017-06-23 2017-06-23 Dispozitiv modular parametric de reglaj sub sarcină RO133064A2 (ro)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
ROA201700415A RO133064A2 (ro) 2017-06-23 2017-06-23 Dispozitiv modular parametric de reglaj sub sarcină

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
ROA201700415A RO133064A2 (ro) 2017-06-23 2017-06-23 Dispozitiv modular parametric de reglaj sub sarcină

Publications (1)

Publication Number Publication Date
RO133064A2 true RO133064A2 (ro) 2019-01-30

Family

ID=65041467

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
ROA201700415A RO133064A2 (ro) 2017-06-23 2017-06-23 Dispozitiv modular parametric de reglaj sub sarcină

Country Status (1)

Country Link
RO (1) RO133064A2 (ro)

Similar Documents

Publication Publication Date Title
CN106877352B (zh) 无级可调饱和补偿电抗器
JP2018504082A (ja) サイリスタバルブを伴うモジュラーマルチレベル変換器
RU2007143590A (ru) Панельный преобразователь, встроенный в распределительный щит
CN110651407B (zh) 功率转换装置
CN106797124B (zh) Ac故障处理布置
AU2014252950B2 (en) Transformer provided with means for adjusting the in-load transformation ratio
US20130293010A1 (en) Current supply arrangement with a first and a second current supply device, wherein the second current supply device is connected to the first current supply device
WO2018163582A1 (ja) 電力変換装置
RU2377630C1 (ru) Стабилизатор переменного напряжения с элементами защиты и резервирования (варианты)
RO133064A2 (ro) Dispozitiv modular parametric de reglaj sub sarcină
RU2717080C1 (ru) Многомостовой выпрямитель
RO122237B1 (ro) Comutator modular monofazat stabilizat, de reglajsub sarcină a tensiunii
RU170742U1 (ru) Устройство регулирования напряжения однофазного трансформатора
US2331643A (en) Electric valve protective system
RO132283A0 (ro) Dispozitiv modular cu magnetizare ortogonală pentru reglajul tensiunii sub sarcină
RU108233U1 (ru) Устройство для снижения бросков тока при включении трансформатора
CN212726900U (zh) 核电厂励磁系统、励磁调节器工作电源以及电源输出电路
US1966810A (en) Electric current rectifying system
US926243A (en) System of electric-circuit control.
EP1208411A1 (en) Transformer with secondary voltage electronic adjustment
US9711965B2 (en) Circuit arrangement for connection to an electrical circuit and electrical circuit
SU1081732A1 (ru) Устройство дл электроснабжени переменным током
Lakdawala et al. A Review on Load Sharing of Transformer
US1731372A (en) Ground relay
RU2223581C1 (ru) Система питания низковольтным постоянным напряжением