RO131106A2 - Dispozitiv de protecţie la conul de despicat lemne de foc - Google Patents

Dispozitiv de protecţie la conul de despicat lemne de foc Download PDF

Info

Publication number
RO131106A2
RO131106A2 ROA201400859A RO201400859A RO131106A2 RO 131106 A2 RO131106 A2 RO 131106A2 RO A201400859 A ROA201400859 A RO A201400859A RO 201400859 A RO201400859 A RO 201400859A RO 131106 A2 RO131106 A2 RO 131106A2
Authority
RO
Romania
Prior art keywords
wood
cone
firewood
protection
plates
Prior art date
Application number
ROA201400859A
Other languages
English (en)
Other versions
RO131106B1 (ro
Inventor
Sandor Szente
Original Assignee
Sandor Szente
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Sandor Szente filed Critical Sandor Szente
Priority to ROA201400859A priority Critical patent/RO131106B1/ro
Publication of RO131106A2 publication Critical patent/RO131106A2/ro
Publication of RO131106B1 publication Critical patent/RO131106B1/ro

Links

Landscapes

  • Manufacture Of Wood Veneers (AREA)
  • Debarking, Splitting, And Disintegration Of Timber (AREA)

Abstract

Invenţia se referă la un dispozitiv de protecţie a conului de despicat lemne de foc, utilizat la un aparat de despicat lemne, cu şurub conic rotativ, care protejează mâinile lucrătorului în cursul operaţiei de tăiere a lemnelor, dispozitivul fiind destinat gospodăriilor care au nevoie de lemne de foc pentru încălzire şi pentru prepararea hranei calde, precum şi unităţilor specializate în pregătirea lemnelor de foc. Dispozitivul conform invenţiei este constituit dintr-o placă (1) de împingere, prevăzută cu un mâner (2) împingător, pe care sunt fixate două plăci (4 şi 5) de protecţie şi două corniere (10 şi 11), pe fiecare dintre cele două plăci (4 şi 5) de protecţie fiind montată câte o plăcuţă (13 şi, respectiv, 14) flexibilă.

Description

Dispozitiv de protecție la conul de despicat lemne de foc L———
Domeniul tehnic
Invenția de față aparține domeniului de prelucrare a lemnului, destinată atât gospodăriilor care au nevoie de lemne de foc pentru încălzirea locuințelor și pentru prepararea hranei calde, cât și unităților specializate în pregătirea lemnelor de foc, care se referă la un dispozitiv de protecție la conul de despicat lemne de foc care protejează mâinile lucrătorului în cursul operației de tăiere a lemnului cu ajutorul unui aparat de despicat lemne cu șurub conic.
Stadiul tehnicii în prezent sunt cunoscute multe tipuri de aparate de despicat lemne de foc care lucrează pe principiul despicării lemnului cu ajutorul unei piese conice rotative la care avansarea bușteanului este realizată prin împingere manuală, fără nicio protecție a mâinilor în timpul lucrului.
Dezavantajul acestor soluții este pe deplin evidentă deoarece lucrătorul în timpul lucrului trebuie să fie în permanență foarte atent și foarte abil în manevrarea manuală a bucăților de lemn. Lipsa dispozitivului de protecție la aceste aparate are o explicație simplă: la început lucrul cu diferite tipuri de piese conice rotative a fost conceput cu ajutorul unor mașini de forță pentru exploatare forestieră, unde unealta de tăiere conică în rotație avansează către trunchiul de copac sau butuc, și nu invers, când butucul este împins spre șurubul conic.
Mai este cunoscută o placă de protecție, prevăzută cu arcuri, utilizată la un aparat de despicat lemne cu șurub conic rotativ, dar această placă nu a fost concepută pentru protejarea mâinilor în faza de lucru, ci pentru ascunderea conului de despicat. La această soluție, prin avansarea manuală a bușteanului, placa de protecție este împinsă încet în spate de către buștean, iar în gaura prevăzută în placa de protecție apare încet conul de lucru în rotație, fără niciun avans orizontal, vertical sau oblic, care apoi desface în două părți bușteanul împins în conul de lucru.
Această soluție are dezavantajul că nu protejează absolut deloc mâinile în faza finală de tăiere a lemnului, când mâinile lucrătorului care împing înainte pe masa de lucru părțile aproape despicate ale bușteanului sunt foarte aproape de conul de lucru aflat în rotație, în această situație orice mișcare neatentă a mâinilor poate conduce la vătămarea gravă a lucrătorului.
2/6 ¢^2014-- 0 0 8 5 9 1 * -11- 2014
CBI9-S
Problema tehnică
Problema tehnică, pe care o rezolvă invenția de față, este realizarea unui dispozitiv de protecție la conul de despicat lemne de foc, utilizat la diferite tipuri de aparate de despicat lemne cu șurub conic rotativ, unde bușteanul care urmează să fie tăiat intră în contact cu șurubul conic de lucru prin avansarea manuală, atentă, a lemnului, cu ajutorul căruia este evitată vătămarea întâmplătoare a lucrătorului sau a lucrătoarei.
Expunerea invenției într-un exemplu de realizare, dispozitivul de protecție la conul de despicat lemne io de foc, conform invenției, pentru separarea spațiului de lucru al conului de lucru de spațiul de acțiune al mâinilor lucrătorului sau lucrătoarei, este alcătuit dintr-o placă de împingere cu un mâner împingător pe care, la o distanță aproximativă de 240 ... 260 mm, care poate fi schimbată, potrivit necesităților de prelucrare, sunt fixate cu ajutorul unor balamale, două plăci de protecție care în timpul prelucrării, datorită unor arcuri elicoidale de torsiune montate în balamale și pe cele două plăci de protecție, pot executa mișcări pendulare prin care este asigurată, după terminarea procesului de despicare a lemnului, când părțile despicate ale lemnului de foc sunt împinse jos de pe masa de lucru, revenirea plăcilor de protecție în pozițiile inițiale de lucru, unde oprirea pendulării înapoi a plăcilor de protecție din cauza arcurilor elicoidale de torsiune dincolo de pozițiile inițiale de lucru este asigurată de două corniere montate pe placa de împingere.
Pentru prelungirea zonei de acțiune a conului de lucru, placa de împingere conține la nivelul zonei de contact a lemnului cu conul de lucru un orificiu circular.
în vederea unei poziționări mai bune a diferitelor tipuri de lemne, de diverse dimensiuni, în spațiul de poziționare a lemnului, între cele două plăci de protecție, sunt prevăzute două plăcuțe flexibile cu arcuri de presiune, montate pe plăcile de protecție, care în faza inițială a prelucrării asigură o fixare laterală suficientă a lemnului, iar în faza de despicare, după comprimarea aproape totală sau totală a arcurilor de presiune, în urma înaintării lemnului în conul de lucru, vor intra în funcționare și arcurile elicoidale de torsiune care permit mărirea spațiului de lucru până la despicarea totală a lemnului și revenirea la spațiul de lucru inițial.
într-un alt exemplu de realizare, dispozitivul de protecție la conul de despicat lemne de foc, menționat mai sus, conform invenției, pentru a mări stabilitatea sistemului de prelucrare și a vitezei de prelucrare, o placă de împingere cu un mâner ^-2014-- 0 0 8 5 9 1 4 -11- 2014
3/6
CBI9-S împingător este prevăzută cu un suport de ghidare pe care sunt montate două plăcuțe de ghidare având rolul de a stopa deplasările laterale și de a limita deplasarea înainte sau înapoi în timpul lucrului a dispozitivului de protecție menționat pe o masă de lucru care în acest scop este echipată cu două plăci de ghidare unde fiecare placă de ghidare este îndoită la ambele capete.
într-un alt exemplu de realizare, dispozitivul de protecție la conul de despicat lemne de foc, conform invenției, este alcătuit dintr-o placă de împingere, prevăzută cu un mâner împingător și cu două plăci de protecție pe care, în vederea asigurării unei poziții stabile a lemnului în timpul prelucrării, sunt montate cu ajutorul unor io distanțiere două plăci de fixare. Această soluție este utilizată mai ales în cazurile de prelucrare a lemnului din categoria lemnelor de esență tare.
Avantajele invenției
Aplicarea invenției conduce la următoarele avantaje:
- reducerea riscului de accidentare în timpul lucrului;
- reducerea timpului de lucru prin îmbunătățirea condițiilor de muncă și prin asigurarea unei stări mai relaxate a lucrătorului;
- favorizarea răspândirii a acestor tipuri de aparate.
Figurile din desene
Se prezintă în continuare, conform invenției, trei exemple de realizare ale 20 dispozitivului de protecție la conul de despicat lemne de foc, prezentarea fiind susținută de Figurile 1,2,3, 4, 5, 6 și 7, care reprezintă:
- Fig. 1, vedere frontală a unui dispozitiv de protecție la conul de despicat lemne de foc, cele două plăci de protecție fiind prezentate în poziții inițiale de lucru;
- Fig. 2, vedere de jos a unui dispozitiv de protecție la conul de despicat 25 lemne de foc, din direcția D1 a Figurii 1, cele două plăci de protecție fiind prezentate îri poziții inițiale de lucru;
- Fig. 3, vedere de sus a unui dispozitiv de protecție la conul de despicat lemne de foc, poziționat pe o masă de lucru, având cele două plăci de protecție în poziții inițiale de lucru;
- Fig. 4, vedere de sus a unui dispozitiv de protecție la conul de despicat lemne de foc, în al doilea exemplu de realizare, cu două plăcuțe de ghidare, poziționat pe o masă de lucru prevăzută cu două plăci de ghidare;
- Fig. 5, vedere parțială, din direcția D2 a Figurii 4, a unui suport de ghidare al dispozitivului de protecție, montat pe masa de lucru;
<\2 0 1 4 -- 0 0 8 5 9 1 * -11- 20Η
4/6
CBI9-S
- Fig. 6, vedere parțială, din direcția D2 a Figurii 4, a unui suport de ghidare al dispozitivului de protecție, prezentat fără masa de lucru;
- Fig. 7, vedere de sus a unui dispozitiv de protecție la conul de despicat lemne de foc, în al treilea exemplu de realizare, fără arcuri elicoidale de presiune.
Exemple de realizare
Exemplu de realizare nr. 1
Este realizat, conform invenției, un dispozitiv de protecție la conul de despicat lemne de foc (Fig. 1, Fig. 2) care constă în aceea că pentru evitarea unui accident de muncă în cursul timpului de lucru cu un aparat de despicat lemne cu șurub conic io (con de lucru) rotativ, când pe masa de lucru (Fig. 3) avansarea lemnului în faza de despicare a lemnului în direcția conului de lucru aflat în rotație este realizată manual de un lucrător sau o lucrătoare, care pentru separarea spațiului de lucru al conului de lucru de spațiul de acțiune al mâinilor lucrătorului sau lucrătoarei, este alcătuit dintr-o placă de împingere 1 din oțel, prevăzută cu un mâner împingător 2, care pentru prelungirea zonei de acțiune a conului de lucru conține la nivelul zonei de contact a lemnului cu conul de lucru un orificiu a circular în jurul căruia sunt montate patru șuruburi de poziționare 3, cu cap conic, înșurubate complet în placa de împingere 1, și patru șuruburi de poziționare 3, deșurubate un pic, pe placa de împingere 1 fiind fixate două plăci de protecție, 4 și 5, din oțel, cu ajutorul unor balamale, 6, respectiv
7, care pentru asigurarea unor mișcări pendulare ale plăcilor de protecție 4 și 5, necesare în timpul lucrului cu lemnul, sunt prevăzute cu câte trei arcuri elicoidale de torsiune 8 de oțel, cu o spiră sau cu mai multe spire, iar pentru oprirea pendulării înapoi a plăcilor de protecție 4 și 5 din cauza arcurilor elicoidale de torsiune 8 dincolo de pozițiile inițiale de lucru ale celor două plăci de protecție 4 și 5, în etapa finală a operației de despicare, când părțile despicate ale lemnului de foc sunt împinse jos de pe masa de lucru, pe placa de împingere 1 sunt montate cu ajutorul unor șuruburi 9 două corniere, 10 și 11, Pentru o poziționare mai bună a diferitelor tipuri de lemne, de diverse dimensiuni, în spațiul de poziționare a lemnului, în vederea prelucrării cu un aparat casnic de despicat lemne de foc, pe fiecare placă de protecție, 4 și 5, este montată cu niște șuruburi 12 o plăcuță flexibilă 13, respectiv 14, din oțel, care cu ajutorul unor arcuri elicoidale de presiune 15, respectiv 16, de regulă câte patru pentru fiecare plăcuță flexibilă, asigură o poziție stabilă a lemnului în faza de prelucrare care poate fi o buturugă având o formă neregulată sau un lemn în formă de prismă sau cilindru. Spirele arcurilor au o grosime de peste 2 mm, astfel <2014-- 0 0 8 5 9 I 4 -11- 2014
CBI9-S
5/6 presiunea arcurilor asupra plăcuțelor flexibile 13 și 14 asigură o fixare laterală suficientă a lemnului la începutul prelucrării, apoi în faza de despicare, după comprimarea aproape totală sau totală a arcurilor elicoidale de presiune, în urma înaintării lemnului în conul de lucru, vor intra în funcționare și arcurile elicoidale de torsiune. Prezența arcurilor de presiune atenuează eventualele șocuri, precum și efectul vibrațiilor care pot apărea în timpul prelucrării. De regulă, în poziția inițială, distanța între cele două plăci de protecție 4 și 5 este de 240 ... 260 mm, în anumite situații, dacă materialul de prelucrat, în cantități considerabile, are dimensiuni mai mari sau mai mici, datorită structurii dispozitivului de protecție menționat mai sus, această cotă poate fi adaptată destul de ușor prin repoziționarea plăcilor de protecție.
Exemplu de realizare nr. 2
Este realizat, conform invenției, un dispozitiv de protecție la conul de despicat lemne de foc (Fig. 4), care constă în aceea că, pentru a evita vătămarea lucrătorului sau lucrătoarei prin separarea spațiului de lucru al conului de lucru de spațiul de acțiune al mâinilor lucrătorului sau lucrătoarei și pentru a crește stabilitatea sistemului de prelucrare și a vitezei de prelucrare, o placă de împingere 1 cu un mâner împingător 2 a unui dispozitiv de protecție menționat mai sus este prevăzută, prin sudare sau cu ajutorul unor șuruburi sau plăcuțe de fixare, cu un suport de ghidare 17 (Fig. 4, Fig. 5, Fig. 6), din oțel, pe care sunt montate la cele două capete cu ajutorul unor șuruburi 18 două plăcuțe de ghidare 19, din oțel, care stopează deplasările laterale ale dispozitivului de protecție menționat, prin intermediul celor două plăci de ghidare, 20 și 21, montate pe masa de lucru cu ajutorul unor șuruburi cu cap înecat, plăcile de ghidare fiind îndoite la ambele capete pentru limitarea deplasării înainte sau înapoi în timpul lucrului a dispozitivului de protecție menționat.
Exemplu de realizare nr. 3
Este realizat, conform invenției, un dispozitiv de protecție la conul de despicat lemne de foc (Fig. 7), care constă în aceea că, pentru a evita vătămarea lucrătorului sau lucrătoarei prin separarea spațiului de lucru al conului de lucru de spațiul de acțiune al mâinilor lucrătorului sau lucrătoarei, este alcătuit dintr-o placă de împingere 1, din oțel, prevăzută cu un mâner împingător 2 și cu două plăci de protecție, 4 și 5, din oțel, pe care, în vederea asigurării unei poziții stabile a lemnului în timpul prelucrării, sunt montate cu niște șuruburi prin intermediul a două ori patru distanțiere, 22, 23, 24 și 25, din țeavă de oțel, două plăci de fixare 26 și 27. Această
01 4 - - 0 0 8 5 9 1 4 -11- 2014
CBI9-S
6/6 soluție este recomandată mai ales atunci când lemnul de despicat face parte din categoria lemnelor de esență tare.
Denumirile caracteristicilor tehnice prevăzute cu semne de referință în Figurile 1,
2, 3, 4, 5, 6 și 7
5 1 placă de împingere
2 mâner împingător
a orificiu
3 șurub de poziționare
4 placă de protecție
10 5 placă de protecție
6 balama
7 balama
8 arc elicoidal de torsiune
9 șurub
15 10 cornieră
11 cornieră
12 șurub
13 plăcuță flexibilă
14 plăcuță flexibilă
20 15 arc elicoidal de presiune
16 arc elicoidal de presiune
17 suport de ghidare
18 șurub
19 plăcuță de ghidare
25 20 placă de ghidare
21 placă de ghidare
22 distanțier
23 distantier 1
24 distantier »
30 25 distanțier
26 placă de fixare
27 placă de fixare
i> £/?

Claims (3)

  1. Revendicări
    1. Dispozitiv de protecție la conul de despicat lemne de foc, utilizat la un aparat de despicat lemne cu șurub conic rotativ, caracterizat prin aceea că este alcătuit dintr-o placă de împingere (1) din oțel, prevăzută cu un mâner
    5 împingător (2), care conține la nivelul zonei de contact a lemnului cu conul de lucru rotativ un orificiu (a) circular în jurul căruia sunt montate patru șuruburi de poziționare (3) cu cap conic, înșurubate complet în placa de împingere (1), și patru șuruburi de poziționare (3), deșurubate un pic, pe placa de împingere (1) sunt fixate două plăci de protecție (4 și 5), din oțel, cu ajutorul unor io balamale (6 și 7), care sunt prevăzute cu câte trei arcuri elicoidale de torsiune (8) de oțel, și două corniere (10 și 11), unde pe fiecare placă de protecție (4), respectiv (5), este montată, cu niște șuruburi (12) și cu patru arcuri elicoidale de presiune (15), respectiv (16), o plăcuță flexibilă (13), respectiv (14).
  2. 2. Dispozitiv de protecție la conul de despicat lemne de foc, utilizat la un aparat
    15 de despicat lemne cu șurub conic rotativ, caracterizat prin aceea că o placă de împingere (1) cu un mâner împingător (2) este prevăzută cu un suport de ghidare (17) din oțel pe care sunt montate la cele două capete cu ajutorul unor șuruburi (18) două plăcuțe de ghidare (19) din oțel care au rolul de a stopa deplasările laterale și de a limita deplasarea înainte sau înapoi a dispozitivului
    20 de protecție menționat pe o masă de lucru care este echipată cu două plăci de ghidare (20 și 21) îndoite la ambele capete.
  3. 3. Dispozitiv de protecție la conul de despicat lemne de foc, utilizat la un aparat de despicat lemne cu șurub conic rotativ, caracterizat prin aceea că are o placă de împingere (1), prevăzută cu un mâner împingător (2) și cu două plăci
    25 de protecție (4) și (5), din oțel, pe care sunt montate, cu niște șuruburi prin intermediul a două ori patru distanțiere (22, 23, 24 și 25), două plăci de fixare (26) și (27).
ROA201400859A 2014-11-14 2014-11-14 Dispozitiv de protecţie la conul de despicat lemne de foc RO131106B1 (ro)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
ROA201400859A RO131106B1 (ro) 2014-11-14 2014-11-14 Dispozitiv de protecţie la conul de despicat lemne de foc

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
ROA201400859A RO131106B1 (ro) 2014-11-14 2014-11-14 Dispozitiv de protecţie la conul de despicat lemne de foc

Publications (2)

Publication Number Publication Date
RO131106A2 true RO131106A2 (ro) 2016-05-30
RO131106B1 RO131106B1 (ro) 2020-07-30

Family

ID=56026572

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
ROA201400859A RO131106B1 (ro) 2014-11-14 2014-11-14 Dispozitiv de protecţie la conul de despicat lemne de foc

Country Status (1)

Country Link
RO (1) RO131106B1 (ro)

Also Published As

Publication number Publication date
RO131106B1 (ro) 2020-07-30

Similar Documents

Publication Publication Date Title
PL3253542T3 (pl) Urządzenie do mocowania beli podczas jej cięcia oraz piła maszynowa zawierająca to urządzenie
ATE499028T1 (de) Gerät zum bearbeiten von lebensmitteln
RU2013147888A (ru) Косилка с устройством для ускорения полевой сушки трав
RO131106A2 (ro) Dispozitiv de protecţie la conul de despicat lemne de foc
USD745354S1 (en) Circular saw blade vent
CN104644345A (zh) 一种医用锯石膏器
MX2021000976A (es) Compuestos para usarse en el tratamiento de trastornos renales.
CN105313157A (zh) 一种旋转式快速切菜刀
CN204772862U (zh) 一种圆盘锯防护罩结构
MX2022010729A (es) Aparato y metodo de mesa.
CN204636733U (zh) 一种医用锯石膏器
CN203972944U (zh) 一种粗制板材切割装置
CN203763156U (zh) 圆形吻合器切钉装置
RU2015107117A (ru) Платок головной
CN203854075U (zh) 用于移动式劈木机上的刀具保护罩
UA104523U (uk) Верстак із функцією стенда
ES1055858U (es) Mesa jamonero para el corte de varios jamones.
USD907078S1 (en) Rapidly detachable horizontal work table for a combination horizontal-vertical band saw
SU146024A1 (ru) Приспособление дл зажима доньев бочек к донно-вырезному станку
CN204018827U (zh) 一种45度角斜切不锈钢加工设备
CN205058156U (zh) 一种美术裁剪用多功能桌
CN103690215B (zh) 圆形吻合器切钉装置
IL256909B (en) Table saw blade guard
ES1125580U (es) Dispositivo para cortar piezas de frutas o verduras de gran tamaño, tales como sandías, melones o calabazas
CN105458385A (zh) 一种45度角斜切不锈钢加工设备