RO129693A2 - Dispozitiv portabil pentru monitorizarea în timp real, avertizarea în timp util şi autoreglarea pulsului cardiac cu ajutorul metodei cardiofeedback - Google Patents

Dispozitiv portabil pentru monitorizarea în timp real, avertizarea în timp util şi autoreglarea pulsului cardiac cu ajutorul metodei cardiofeedback Download PDF

Info

Publication number
RO129693A2
RO129693A2 ROA201300130A RO201300130A RO129693A2 RO 129693 A2 RO129693 A2 RO 129693A2 RO A201300130 A ROA201300130 A RO A201300130A RO 201300130 A RO201300130 A RO 201300130A RO 129693 A2 RO129693 A2 RO 129693A2
Authority
RO
Romania
Prior art keywords
signal
self
regulation
pulse rate
pulse
Prior art date
Application number
ROA201300130A
Other languages
English (en)
Inventor
Crina Sinescu
Emil Iancu Pleşea
Valentin Grigorean
Victor Dan Strambu
Mihai Popescu
Alexandru Supeanu
Iulian Supeanu
Aurelia Sandu
Teodora Cernica
Alexandru Ion
Lucian Axente
Original Assignee
Crina Sinescu
Emil Iancu Pleşea
Valentin Grigorean
Victor Dan Strambu
Mihai Popescu
Alexandru Supeanu
Iulian Supeanu
Aurelia Sandu
Teodora Cernica
Alexandru Ion
Lucian Axente
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Crina Sinescu, Emil Iancu Pleşea, Valentin Grigorean, Victor Dan Strambu, Mihai Popescu, Alexandru Supeanu, Iulian Supeanu, Aurelia Sandu, Teodora Cernica, Alexandru Ion, Lucian Axente filed Critical Crina Sinescu
Priority to ROA201300130A priority Critical patent/RO129693A2/ro
Publication of RO129693A2 publication Critical patent/RO129693A2/ro

Links

Landscapes

  • Measurement And Recording Of Electrical Phenomena And Electrical Characteristics Of The Living Body (AREA)
  • Measuring Pulse, Heart Rate, Blood Pressure Or Blood Flow (AREA)

Abstract

Invenţia se referă la un dispozitiv portabil, pentru monitorizarea în timp real, avertizare în timp util şi autoreglare a pulsului cardiac cu ajutorul metodei cardiofeedback. Dispozitivul conform invenţiei este alcătuit dintr-un detector () de puls cardiac, un amplificator () operaţional cu convertor analog digital, o cască () audio stereo, un afişaj () numeric al pulsului cardiac real, un led () indicator al pulsului cardiac real, un potenţiometru () pentru reglarea volumului semnalului amplificat, un conector () pentru conectarea detectorului () de puls cardiac la dispozitiv, un conector () pentru conectarea căştilor () audio la dispozitiv, un comparator () de semnale electronic, un buzer () electronic pentru avertizare sonoră, un potenţiometru () pentru reglarea volumului semnalului de avertizare, un generator () de impulsuri etalon tip dublu "bip", un potenţiometru () pentru reglarea numărului de impulsuri pe minut, un generator () semnal pentru autoreglare puls cardiac, un potenţiometru () pentru reglarea continuă a valorii semnalului pentru autoreglare puls cardiac, un afişaj () digital al valorii semnalului pentru autoreglare puls cardiac, un led () indicator pentru vizualizarea semnalului pentru autoreglare puls, un cablu () de legătură între detectorul de puls cardiac şi dispozitiv, un acumulator () electric, un generator () de bază de timp.

Description

Dispozitiv portabil pentru monitorizarea in timp real, avertizare in timp util si autoreglare a pulsului cardiac cu ajutorul metodei cardiofeedback
In prezent, bolile cardiovasculare sunt principala cauză de deces la nivel mondial, atât în rândul femeilor cât și în cel al bărbaților. în ciuda gravității lor, prevenirea si depistarea bolilor de inimă implică o serie de investigații simple, ușor de realizat, precum EKG, măsurarea tensiunii arteriale si a pulsului cardiac. Creșterea nejustificata in stare de repaus a pulsului cardiac, poarta denumirea medicală de tahicardie. Inima unui adult sănătos bate in medie cu o frecventa de 60 pana la 100 de ori pe minut, atunci când persoana respectivă se află în stare de repaus. în cazul persoanelor care suferă de tahicardie, rata pulsului cardiac in repaus depășește cu mult această medie. Creșterea nejustificata a pulsului cardiac peste valorile normale poate afecta grav funcționarea inimii, prin creșterea riscului producerii unui accident vascular prin apariția unui stop cardiac. Orice afecțiune cardiaca se poate complica prin modificările de ritm cardiac. Un procedeu de baza în arsenalul metodelor de diagnostic si tratament, este monitorizarea si reglarea pulsului cardiac. Monitorizarea pulsului cardiac este una dintre investigațiile fundamentale în descoperirea si tratamentul unor afecțiuni cardiace majore.
Definiții feedback
Feedback-ul reprezintă retroacțiune care se manifestă la nivelul diferitelor sisteme tehnice sau biologice, în scopul menținerii stabilității și echilibrului lor față de influențe exterioare. Feedback-ul mai poate fi defint ca o retroacțiune inversă, conexiune inversă, o cauzalitate inelară al unui lanț cauzal închis.
J
Definiții biofeedback
Internațional Society of Neurofeedback and Research, definește biofeedback-ul drept “un proces de invatare care da posibilitatea unui individ sa învețe cum sa-si autoregleze diferiți parametri ai activitatii fiziologice a corpului sau, sanatate”.
in scopul de a-si imbunatati starea de
Semnaturi soli
Crina Sinescu^__
2. Emil lancu Plese^Z^^^-
3. Valentin Grigorean ZzoXL
4. Victor Strambu 1/
5. Mihai Popescu .7 /
6. Alexandru Supeamu
7. Iulian Supeanu
8. Aurelia Sandu *
9. Teodora Cernica>
10. Alexandru Io
11. Lucian Axente <1
Clcro^2013-00130-0 7 -82- 2813
Corpul uman este un sistem ierarhizat care dispune de sisteme de autoreglare integrate.
Deși majoritatea funcțiilor fiziologice sunt îndeplinite de structuri organizate independent, acestea comunică unele cu altele prin diferite semnale pentru buna funcționare a întregului organism.
Motivul pentru care biofeedback-ul reprezintă o preocupare speciala pentru psihologi este faptul ca, creierul uman este un factor central, care determina emoții, simptome fizice, gânduri, si comportamente, înțelegerea conexiunii dintre minte si corp a fost încurajata si de creșterea alarmanta bolilor cronice care par sa fie legate in mod direct de stres emoțional cum ar fi bolile de inima, cancerul, depresia, artrita, astm si altele.
Biofeedback-ul este o metoda, si trebuie folosita ca atare. Metoda biofeedback poate sa deschidă calea unei comunicări mult mai directe, in timp real, intre minte si corp in scopul îmbunătățirii stării de sanatate.
Astfel, persoanele cu dureri de cap sau tensiune arteriala mărită, pot invata sa-si relaxeze mușchii încordați, iar oamenii cu dificultăți de circulație sangvina in extremități, pot invata sa se incalzeasca prin creșterea si redirectionarea fluxului sangvin, iar persoanele cu puls cardiac mărit, pot invata sa-si controleze acest simptom. Biofeedback-ul, inclusiv neurofeedback-ul si cardiofeedback-ul se bazeaza pe ideea interacțiunii dintre minte si corp.
Recunoașterea conexiunii dintre minte si corp devine un standard in practica unui mod de viata sănătos, si multi specialiști susțin ca starea de sanatate a organismului este strâns legata de starea de sanatate a mintii.
Biofeedback-ul este o metoda care folosește funcțiile creierului pentru controlul unei funcții a organismului, care este in mod normal reglata automat, precum temperatura corporala, tonusul muscular. Biofeedback-ul este o metoda de tratament in care pacientii sunt antrenați sa isi imbunatateasca starea de sanatate folosind ca răspuns semnale de la propriile lor organe.
Definiții cardiofeedback
Cardiofeedback-ul aparține unei categorii noi de metode care utilizează biofeedback-ul cu semnale fiziologice diferite, de exemplu, ritmul cardiac, presiunea arteriala, etc. Cardiofeedback-ul este o creație științifica inovativa multidisciplinara care îmbina tehnologia electronica, cardiologia, neurologia si fiziologia.
3. Valentin Gr
4. Victor Strar
5. Mihai Pope
Semnați 1 Crina Sinesi 2. Emil lancu
6. Alexandru Supeai
7. Iulian Supeanu x
8. Aurelia Sandu
9. Teodora Cernica
10. Alexandru lon^^5^
11. Lucian AxenteTE^^
021)1 3-Ο Ο 130-0 7 -02- 2013
Cardiofeedbackul este folosit in mod deosebit pentru a controla probleme de sanatate legate de stress sau circulație sangvina, hipertensiunea arteriala si tulburările de ritm cardiac.
Cardiofeedback-ul determina un impact direct si de durata asupra activitatatii creierului, si a funcției sistemului circulator central.
Cardiofeedback-ul este o metoda terapeutica ce prezintă pacientului un control in timp real asupra activitatii inimii, respectiv a pulsului cardiac.
Practicarea metodei cardiofeedback cu ajutorul dispozitivului, ajuta pacienții sa-si conștientizeze informațiile despre diferitele schimbări fiziologice ale activitatii organismului in timp real, sa-si imbunatateasca balanța emoționala si abilitățile de ascultare, sa-si dezvolte abilitați de conștientizare a legăturii dintre minte si corp si a unui echilibru crescut intre ele si sa-si dezvolte atentia, puterea de concentrare si abilitățile de respirație.
Prin aceasta metoda conform invenției, se dezvolta simultan atentia concentrata si mobilitatea cognitiva. Cardioeedback-ul este o terapie minte-corp care prin instrumente electronice specializate da posibilitatea pacientului sa conștientizeze si sa-si autocontroleze diferiți parametri ai unor procese fiziologice, cum ar fi pulsul cardiac. Dispozitivul si metoda conform invenției, are fundamentele teoretice in bazele si aplicațiile neurostiintelor, cat si in practica clinica bazata pe dovezi. Metoda si dispozitivul conform invenției ia in considerație atat activitatea creierului cat si aspectele comportamentale si subiective ale pacientului.
Mecanismul de acțiune al metodei.
Practicarea metodei cardiofeedback determina scăderea valorii pulsului cardiac si cantitatea de sânge pe care inima o pompează la fiecare bataie in sistem, ceea ce conduce si la reducerea tensiunii arteriale.
Sunt cunoscute rnai multe metode pentru reglarea pulsului cardiac
Manevre vagale. în timpul unui episod de tahicardie medicul poate utiliza manevre vagale pentru încetinire a ritmului cardiac.
Manevrele vagale stimulează nervul vag, ce ajută la reglarea bătăilor inimii. Manevrele vagale implică printre altele tușitul și plasarea unei pungi cu gheață pe fața pacientului.
Semnaturi soljâitâhti;
3. Valentin Grigorea
4. Victor Strambu 6
5. Mihai Popescu '
Crina Sinescii;^
2. Emil lancu Piese
6. Alexandru Suj
7. Iulian Supeam i
8. Aurelia Sandu
9. Teodora Cern ?
10. Alexandru Ion
11. Lucian Axent <-2013'00150-0 7 -82- 2013
Tratamentul medicamentos al tahicardiei. Atunci când manevrele vagale nu reușesc să regleze bătăile inimii, se pot utiliza injecțiile cu medicamente anti-aritmice pentru restabilirea bătăilor normale ale inimii. Tratamentul tahicardiei mai poate fi realizat și prin administrarea unei unde de șoc electrica către inimă prin intermediul unor electrozi atașați de pieptul pacientului. Curentul indus in tesutul cardiac, anuleaza impulsurile electrice aberante de la nivelul inimii și restabilește ritmul cardiac normal.
Chirurgia pe cord deschis poate fi folosită în unele cazuri, pentru distrugerea unei căi electrice aberante suplimentare.
Chirurgia este de regulă folosită atunci când toate celelalte terapii disponibile nu sunt eficiente în tratarea tahicardiei.
Implantarea unui defibrilator. în cazul persoanelor care suferă de tahicardie severă, care poate afecta grav viața individului, medicul poate recomanda implantarea unui defibrilator cardiac. Dispozitivul de dimensiuni mici este implantat la nivelul pieptului. Acesta monitorizează ritmul cardiac, detectează bătăile inimii și generează semnale electrice sincronizate pentru restabilirea ritmului cardiac normal.
Utilizarea metodei cardiofeedback are următoarele avantaje:
Fiind o metodă de autoreglare a funcțiilor fiziologice, cardiofeedback diferă de alte metode cunoscute si acceptate cum ar fi antrenamentul neuro-modulator audio-vizual sau stimularea magnetica transcraniana repetitiva, care produce un răspuns automat in creier, prin prezentarea unui semnal specific.
Avantaje: dezvoltarea unei atentii sporite; scurtarea timpului de reacție; o mai bună memorie; motivare mărită de învățare; crestera rezistentei la stres; reducerea stării de inhibarea a pacientului; anxietate sau trac; o mai bună integrare a minții și a corpului; creșterea încrederii în sine prin auto-control; dezvoltarea conștiinței de sine; dezvoltarea inteligenței emoționale si îmbunătățirea stării de sanatate generala.
Descrierea principiilor de utilizare si acțiune a metodei cardiofeedback.
Cardiofeedback-ul este o metoda noua, si trebuie folosita ca atare.
In practicarea metodei cardiofeedback sunt implicați diferiți factori psihologici cum ar fi viteza de reacție, focalizarea atenției auditiva
6. Alexandru Supeamy^eJj
7. Iulian Supeanu
8. Aurelia Sandu
9. Teodora Cernica
10. Alexandru Ion
11. Lucian Axent
Semnaturi sattcftanti; 1 Crina Sinescux^rXA/
2. Emil lancu Plese«j'c~z?
3. Valentin Grigorean _
4. Victor Strambu LX* S
5. Mihai Popescu
55^ £2013-00130-0 7 -02- 2013 si vizuala, încrederea in sine a pacientului, rezistenta la efort concentrat, controlul răspunsului la stimulul - auditivi si vizuali si reglarea motorie de finețe.
Pe durata fiecărei ședințe de terapie pacientul trebuie sa faca diferența dintre primul sunet al pulsului cardiac real si cel de-al doilea semnal generat de către generatorul etalon de puls.
Alte beneficii ale practicării metodei includ: capacitatea de gândire mai clara, acordarea unei atenți focalizata pentru perioade mai lungi de timp și îmbunătățirea memoriei pacientului. Pentru ca pacientul să învețe sau să dobândească aceasta nouă abilitate de invatare, cel mai important element este atentia dedicata acordata procedurii. Informațiile recepționate cu ajutorul dispozitivului, sunt importante pentru ca pacientul sa realizeze un control mai eficient asupra activitatii specifice inimii prin mobilizarea capacităților mentale. Cu ajutorul metodei cardiofeedback pacientul realizează o condiționarea operantă a activității creierului, care influențează in sensul dorit propia activitatea cardiaca.
Prin practicarea cardiofeedback-ului, noile principii de învățare asimilate, produc schimbări în tiparele cerebrale care sunt asociate cu schimbări pozitive în activitatea fiziologica, cognitiva si emoționala, pacientul dobândind un sentiment de certitudine a acestor schimbări.
Pacientii care practica acesta metoda devin capabili sa realizeze aceaste modificări de puls in activitatea cardiaca si in afara ședinței de cardiofeedback.
Prin practicarea metodei cardiofeedback pacientul realizează căi bazate pe algoritmi de feedback reușind astfel sa determine creșterea flexibilității, autoreglări, relaxări și modele de activare cardivasculare.
Descriere
Prezenta invenție se refera la un dispozitiv si o metoda destinata monitorizării in timp real, audio si vizual al pulsului cardiac, si avertizării in timp util a pacientului de iminenta producerii unei crize de tahicardie.
Cu ajutorul dispozitivului si metodei cardiofeedback se poate realiza si o terapiei pentru autoreglatra ritmul cardiac in funcție de un semnal etalon de referința generat de către dispozitiv.
Semnaturi s 1 Crina Sinescu
2. Emil lancu Ple
3. Valentin Grigo
4. Victor Strâmbi
5. Mihai Popesci
9. Teodora Cernic
10. Alexandru Ion
11. Lucian Axente
6. Alexandru Sup
7. Iulian Supeanu
8. Aurelia Sandu
C- 2 O 1 3 - 6 C 1 3 O - o 7 -02- ;W3
Domeniul medical in care poate fi utilizata prezenta invenție este monitorizarea si terapia unor disfunctii cardiace, respectiv tahicardia si bradicardia cronica.
Dispozitivul reprezintă integrarea celor mai noi cercetări disponibile din domeniu, cu expertiza clinica, in contextul patologiei cardiace specifice pacientului.
Dispozitiivul si metoda sunt destinate persoanelor care suferă de tahicardie sau bradicardie cronica, clinicilor de cardiologie si centrelor de cercetare din domeniul bolilor cardiovasculare.
Dispozitivul si metoda conform invenției sunt necesare, oricărei persoane care are nevoie de susținere in cazul unor probleme grave de sanatate.
Dispozitivul si metoda conform invenției, se utilizează in cazurile de tahicardie cronica cat si in cazurile in care, tratamentele specifice tahicardiei nu au succes terapeutic, iar afecțiunea poate sa genereze complicații majore pentru pacient.
In lipsa unui tratament specific pentru pacienții aflati in stare de tahicardie, acest dispozitiv cu metoda de utilizare se poate constitui intro metoda pentru inbunatatirea simpotomatologiei si evoluției favorabile ulterioare.
Dispozitivul este fabricat sa îndeplinească patru funcții. Prima funcție consta in masurarea si afișarea valorii pulsului cardiac al pacientului in timp real. A doua funcție îndeplinita de către dispozitiv, este funcția de avertizare, realizata prin emiterea unui semnal sonor in cazul in care valoarea pulsului cardiac a pacientului depășește valorile normale. A treia funcție consta in audiția pulsului cardiac a pacientului in căștile audio. A patra funcție realizata de dispozitiv, este de autoreglare a pulsului cardiac realizata de către pacient prin metoda cardiofeedbeack. Dispozitivul si metoda conform invenției, este caracterizat prin aceea ca, asigura afișarea valorii pulsului cardiac al pacientului in timp real, avertizează pacientul in timp util in cazul in care valoarea pulsului cardiac depășește valorile normale, prin emiterea unui semnal sonor, asigura, audiția propiului puls cardiac in căștile audio, masurarea si si autoreglarea valorii pulsului cardiac prin metoda cardiofeedback. Metoda este complet nenvaziva si nu are efecte secundare adverse.Literatura de specialitate nu semnalează niciun efect advers. —
6. Alexandru Supeamu β'·'*0 y ,__
7. Iulian Supeanu fafay-v-'fae.?, '
8. Aurelia Sandu
Semnaturi solicitantă]
Crina Sinescu
2. Emil lancu Plesei^^z
3. Valentin Grigorean C—s-fafa
4. Victor Strambu riv
5. Mihai Popesci/7 /
/
9. Teodora Cernica
10. Alexandru Ion
11. Lucian Axente 4
^-2013-00130--
7 -02- 2013
Detectorul de puls cardiac este atașat cu banda adeziva medicala pe pieptul pacientului in dreptul inimii si se monitorizează doar zgomotele prodse de ritmul cardiac. Metoda si echipamentul conform invenției, ajuta si la tratamentul altor poatologi complexe de tipul : deficitul de atentie ; depresie sau anxietate; atacuri de panica; tulburări de somn; stres; cefalee; migrene; cefalee datorata stărilor de tensiune; hipertensiune arteriala.
Descrierea dispozitivului
Dispozitivul pentru autoreglarea pulsului cardiac este compus din următoarele subansamble:
1. Detector de puls cardiac.
2. Amplificator operațional cu convertor analog digital.
3. Casca audio stereo.
4. Afisaj numeric al pulsului real.
5. Led indicator al pulsului real.
6. Potentiometru pentru reglarea volumului semnalului amplificat.
7. Conector pentru conectarea detectorului de puls la dispozitiv.
8. Conector pentru conectarea căștilor audio la dispozitiv.
9. Comparator de semnale electronic.
10. Buzzer electronic pentru avertizare sonora.
11. Potentiometru pentru reglarea volumului semnalului de avertizare.
12. Generator de impulsuri etalon tip dublu ’’ bip”
13. Potentiometru pentru reglarea numărului de impulsuri pe minut.
14. Generator semnal pentru autoreglare puls cardiac.
15. Potentiometru pentru reglarea continua a valorii semnalului pentru autoreglare puls cardiac.
16. Afisaj digital al valorii semnalului pentru autoreglare puls cardiac.
17. Led indicator care vizualizarea ritmului pentru autoreglare puls.
18. Cablu de legătură intre detectorul de puls cardiac si dispozitiv.
19. Acumulator electric.
20. Generator de baza de timp.
6. Alexandru Su
7. Iulian Supear
8. Aurelia Sandi
9. Teodora Cerr
10. Alexandru loi
11. Lucian Axen
^-2013-00130--
7 -02- 2013
Descrierea dispozitivului si rolului fiecărui subansamblu in parte.
1. Detectorul de puls cardiac este de tipul microfonului direcțional, si este destinat înregistrării pulsului cardiac. Are rolul de a capta zgomotele produse de activitatea inimii si de a le transmite prin cablu electric amplificatorului operațional de semnal.
2. Amplificatorul de semnal operațional cu convertor analog digital, are rolul de a amplifica semnalele primite de la detectorul de puls, de a le converti in semnal digital si sa transmită semnalul amplificat la căștile audio, la afisajul numeric al pulsului si la comparatorul de semnale electronice.
3. Casca audio stereo, are rolul de a face audibile zgomotele pulsului cardiac, si ale semnalelor etalon generate de generatorul de semnale dublu ,bip”
4. Afisaj numeric al pulsului real, are rolul de a afișa pentru vizualizare in timp real, valoarea pulsului cardiac al pacientului.
5. Led indicator al pulsului real are rolul de vizualizare a ritmul cardiac.
6. Potentiometru pentru reglarea volumului semnalului amplificat, are rolul de a regla valoarea semnalului de la amplificatorul de puls cardiac si geberatorul de semnal etalon, pana la un nivel perfect audibil in căștile audio.
7. Conectorul cu mufa, pentru conectarea microfonului la dispozitiv, are rolul de a ușura operarea cu dispozitivul si de a fi mai ușor de montat si purtat.
8. Conector cu jack pentru conectarea căștilor audio stereo la dispozitiv, are rolul de a conecta căștile audio doar pe durata terapiei cardiofeedback. Când nu se executa terapia cardiofeedback căștile audio se pot deconecta.
9. Comparatorul de semnale electronic, are rolul de a compara valoarea electrica a semnalului pulsului cardiac real al pacientului, cu valoarea electrica asemnalului generat de către generatorul de semnal pentru autoreglarea pulsului pacientului.
10. Buzer electronic care avertizează acustic momentul când valoarea pulsului pacientului a depășit valorile normale.
6. Alexandru Supeamu f o
7. Iulian Supeanu
8. Aurelia Sandu
9. Teodora Cernica
10. Alexandru Ion
11. Lucian Axen
Semnaturi solicitaiifÎJ
Crina Sinescu
2. Emil lancu Plese^^SL
3. Valentin Grigorean (jg-
4. Victor Strambu {/¾
5. Mihai PopescLkȚ^ZuZ
Ο 1 3 - ? 0 Λ 3 Ο - ο 7 -W- 2013
11. Potentiometru pentru reglarea volumului semnalului de avertizare are rolul de a regla volumul si tonalitatea semnalului sonor de avertizare emis de către buzerul electronic.
12. Generator de semnal etalon tip dublu ” bip” generează semnale electrice etalon in gama setata din fabricație de la 80 pana la 100 de batai pe minut in funcție de starea normal fiziologica a pacientului.
13. Potentiometru pentru setarea numărului de batai pe minut reglat in funcție de starea normala a pulsului cardiac al pacientului cuprinsa intre 80 si 100 batai pe minut.
14. Generator de semnal reglabil pentru autoreglarea pulsului cardiac este destinat sa genereze impulsuri electrice, si sa afișeze pe indicatorul numeric, valoarea pulsului la care pacientul dorește sa ajunga prin metoda cardiofeedback.
15. Potentiometru pentru reglarea continua a valorii pulsului cardiac la care pacientul dorește sa ajunga prin metoda cardiofeedbeack
16. Afisaj digital al valorii pulsului cardiac la care pacientul dorește sa ajunga.
17. Led indicator pentru vizualizarea ritmului pulsului cardiac la care pacientul dorește sa se ajunga prin metoda cardiofeedback.
18. Cablu de legătură cu jack dintre detectorul de puls si dispozitiv, are rolul de a ușura purtarea la gatul pacientulu a dispozitivului, conectarea cat si deconectarea detectorului de puls atunci când nu este necesar.
19. Acumulator electric reincarcabil 3V / 1000 mA, asigura alimentarea electrica a dispozitivului.
20. Generator de baza de timp care asigura precizia si sincronizarea semnalelor generate de către generatorul etalon de impulsuri si de generatorul de impulsuri reglabil
Descrierea modului de funcționare al dispozitivului portabil pentru monitorizarea si autoreglarea pulsului cardiac
Dipozitivul portabil pentru monitorizarea in timp real si avertizarea in timp util a pacientilor care suferă de tahicardie funcționează in modul următor:
Semnaturi solicitați; 1 Crina Sinescu
2. Emil lancu Piese
3. Valentin Grigorean
4. Victor Strambu £
5. Mihai Popescu
6. Alexandru Supeamu ’
7. Iulian Supeanu
8. Aurelia Sandu »
9. Teodora Cernica
10. Alexandru lon^
11. Lucian Axerrfe
(Γ 2 Ο 1 3 - 30'30-- θ 7 -HZ- 2013
Monitorizarea in timp real al pulsului cardiac se realizează in următorul mod: zgomotele produse de către activitatea pulsului cardiac sunt recepționate de către detectorul de puls 1, amplificate si convertite in semnal digital de amplificatorul operațional 2, sunt afișate sub forma numerica pe indicatorul de puls real al pacientului 4. In ritmul pulsului cardiac al pacientului pulsează si led-ul 5.
Avertizarea in timp util a paccientului de depășire a valorii normale a pulsului cardiac se realizează in următorul mod:
semnalul analog digital din amplificatorul operațional 2, se transmite si la comparatorul de semnale electronice 9. In blocul comparator de semnale intra si semnalul de la generatorul de semnal etalon 12.
Cele doua semnale elctrice se compara.
In situația in care valorea semnalului pulsului cardiac al pacientului este egala cu valoarea semnalului primit de la generatorul de semnale etalon atunci in buzerul electronic 10, nu va genera nici un semnal.
In cazul in care valoarea semnalului electric al pulsului cardiac al pacientului depășește valoarea semnalului etalon al generatorului 12, atunci comparatorul de semnale 9, va emite o avertizare acustica prin buzerul electronic 10, care va avertiza pacientul de creșterea pulsului cardiac peste valorile normale.
In aceasta situație, pacientul avertizat de creșterea nejustificata a pulsului cardiac, va putea sa-si administreze medicamentele specifice crizei de tehicardiei.
Audiția zgomotelor produse de ritmul cardiac sunt recepționate de către detectorul de puls 1, amplificate in amplificatorul operațional de semnal 2, si transmise la căștile audio stereo 3, pentru a fi auzite de către pacient.
Volumul semnalului audibil se poate regla din potentiometru 6. Autoreglarea pulsului cardiac de către pacient se realizează in următorul mod:
se ataseaza prin lipire cu banda adeziva medicala, detectorul de puls cardiac 1, pe pieptul pacientului in zona inimii. Se conectează conectorul cu jack 7,a detectorului de puls 1, la dispozitiv.
Se conectează casca audio 3, prin conectorul cu jack 8, la dispozitivul portabil pentru monitorizarea pulsului cardiac. Se ataseaza căștile audio 3, la urechile pacientului. _
Semnaturi sc 1 Crina Sinescu
2. Emil lancu Ples
3. Valentin Grigore
4. Victor Strambu
5. Mihai Popescu
^-2 0 1 3 - 0 0 1 3 0 D 1 -02- 2013
Se va auzii in căștile audio zgomotele produse de către activitatea inimii, respectiv pulsul cardiac, si semnalele etalon de dublu „bip” ale generatorului etalon 12.
Se reglează volumul semnalelor din potentiometrul 6.
Se vizualizează valoarea pulsului cardiac pe indicatorul de puls real
4.
Se reglează valoarea semnalului generatorului de semnal reglabil din potentiometrul 15, pana se ajunge la valoarea pulsului real al pacientului.
Când cele doua valori indicate pe indicatoarele de puls 4, si 16, vor fi identice si cele doua leduri 5, respectiv 17, se sting si se aprind in același ritm.
După executarea acestor operațiuni, se poate începe procedura de autoreglare a pulsului cardiac prin metoda cardiofeedback.
Practic, aceasta metoda inovativa consta in concentrare atenției auditive a pacientului asupra pulsului cardiac auzit in căștile audio stereo, suprapus peste semnalele etalon generate de către generatorul de semnale etalon de 80, 90,sau 100 de impulsuri pe minut.
In același timp, atentia vizuala a pacientului se va concentrata asupra afisajului de puls 16, si a ledului 17, care indica valoarea pulsului cardiac la care se dorește sa se ajunga cu ajutorul acestei metode.
Pe durata unei ședințe de terapie de aproximativ 30 de minute, pacientul trebuie sa-si mențină atentia auditiva si vizuala concentrata asupra celor doua semnale, respectiv semnalul generat de către valoarea pulsului real si valoarea semnalului de referința la care trebuie sa ajunga si sa il mențină la valori normale pentru o durata de timp cat mai lunga.
Se da un exemplu de realizare practica a invenției.
Dispozitivul conform invenție se montează in interiorul unei carcase din material plastic sau un metal lucios si se poarta la gatul pacientului sub forma de medalion.
Pe panoul frontal al dispozitivului se montează: afisajul numeric al pulsului real, 4. Led -ul indicator al pulsului real, 5. Potentiometru pentru reglarea volumului semnalului amplificat, 6. Conector pentru conectarea detectorului de puls la dispozitiv, 7.Conector pentru conectarea căștilor audio la dispozitiv, 8. Potentiometru pentru reglarea continua a valorii semnalului pentru autoreglare puls cardiac, 15.
Semnaturi solicitai
Crina Sinescu ^7
2. Emil lancu Piese
3. Valentin Grigorean ,
4. Victor Strambu (/£
5. Mihai Popescu /U(
6. Alexandru Si <
7. Iulian Supeai
8. Aurelia Sand
9. Teodora Cer
10. Alexandru Ic
11. Lucian Axen
(\“2 Ο 1 3 - Ο Ο 1 3 Ο -Ο 7 -02- 2013
Afișaj digital al valorii semnalului pentru autoreglare puls cardiac, 16. Led indicator care vizualizarea ritmului pentru autoreglare puls, 17. Detectorul de puls cardiac 1, este de tipul microfonului direcțional. Microfonul are rolul de a capta zgomotele produse de activitatea inimii si de a le transmite prin cablu electric ecranat amplificatorului operațional de semnal. Se poate utiliza un microfon similar celor montate in dispozitivele „ hand-free” de la telefoanele celulare.
Amplificatorul de semnal 2, este un circuit integrat de tipul MMC 301 A, cu convertor analog digital, are rolul de a amplifica semnalele primite de la mocrofonul direcțional si sa transmită semnalul amplificat la căștile audio, la afisajul numeric al pulsului si la comparatorul de semnale electronice.
Casca audio 3, este de tipul căștilor audio stereo, cu cabluri de legătură ecranate cu tresa metalica, utilizate la telefoanele celulare, cu jack atașat din fabricație, are rolul de a face audibile sunetele pulsului cardiac, si ale semnalelor etalon generate de generatorul de semnale dublu ,bip”.
Afișaj numeric al pulsului real 4, este de tipul afisajelor cu cristale lichide LCD, ales pentru consumul de curent foarte redus de 0,1 mA, are rolul de a afișa pentru vizualizare in timp real, valoarea pulsului cardiac al pacientului.
Led-ul indicator al pulsului real 5, este de dimensiuni mici, respectiv 3mm. de luminozitate maxima si consum de curent redus, de 5 mA, si are rolul de vizualizare a ritmul cardiac.
Potentiometru pentru reglarea volumului semnalului amplificat 6, este plasat pe panoul frontal al dispozitivului, este de tipul multitur, si are rolul de a regla valoarea semnalului de la amplificatorul de puls cardiac si generatorul de semnal etalon, pana la un nivel perfect audibil.
Mufa pentru conectarea microfonului la dispozitiv 7, se montează pe partea laterala a dispozitivului. Este de tipul „ monosemnal” ecranata cu tresa metalica pentru protecție la interferențe parazite si are rolul de a ușura operarea cu dispozitivul si de a fi mai ușor de montat.
Conectorul cu jack pentru conectarea căștilor audio la dispozitiv 8, are rolul de a conecta căștile audio doar pe durata terapiei cardiofeedback. Când nu se executa terapia cardiofeedback căștile audio se pot deconecta.
Crina Sinescu 2. Emil lancu Ple;
Semnaturi solicița/iți;
+-2013-00130-Ο 7 -02- 2013
Comparatorul de semnale electronic 9, are rolul de a compara valoarea electrica a semnalului pulsului cardiac real al pacientului, cu valoarea electrica asemnalului generat de către generatorul de semnal pentru autoreglarea pulsului pacientului. Circuitul integrat cel mai des utilizat este de tipul MMC 339. Buzerul electronic 10, care avertizează sonor.
6. Alexandru Supeamu
7. Iulian Supeanu
8. Aurelia Sandu
9. Teodora Cernica j
10. Alexandru lon^-
11. Lucian Axente /.
(V 2 Ο 1 3 - ο Ο 1 3 Ο - 0 7 -02- 2013

Claims (10)

  1. REVENDICARE 1
    Dispozitiv portabil pentru monitorizarea in timp real, avertizare in timp util si autoreglare a pulsului cardiac cu ajutorul metodei cardiofeedback, este compus din următoarele subansamble: (1) detector de puls cardiac; (2) amplificator operațional cu convertor analog digital; (3) casca audio; (4) afisaj numeric al pulsului cardiac real; (5) led indicator al pulsului cardiac real; (6) potentiometru pentru reglarea volumului semnalului amplificat.; (7) conector pentru conectarea detectorului de puls cardiac la dispozitiv;(8) conector pentru conectarea căștilor audio la dispozitiv; (9) comparator de semnale electronic; (10) buzer electronic pentru avertizare sonora; (11) potentiometru pentru reglarea volumului semnalului de avertizare; (12) generator de impulsuri etalon tip dublu ” bip” (13) potentiometru pentru reglarea numărului de impulsuri pe minut; (14) generator semnal pentru autoreglare puls cardiac; (15) potentiometru pentru reglarea continua a valorii semnalului pentru autoreglare puls cardiac; (16) afisaj digital al valorii semnalului pentru autoreglare puls cardiac; (17) led indicator care vizualizarea semnalului pentru autoreglare puls; (18) cablu de legătură intre detectorul de puls cardiac si dispozitiv; (19) acumulator electric; (20) generator de baza de timp, care ete caracterizat prin aceea ca, masoara si afiseaza valoarea pulsului cardiac in timp real, avertizează pacientul in timp util in cazul in care valoarea pulsului cardiac depășește valorile normale, prin emiterea unui semnal sonor, audiția propiului puls cardiac in căștile audio si autoreglarea valorii pulsului cardiac prin metoda cardiofeedback.
    Semnaturi șo/icutanty 1 Crina SinescurSȚ^/^
  2. 2. Emil lancu Piese
  3. 3. Valentin Grigorean/ZZ
  4. 4. Victor Strambu
  5. 5. Mihai Popescu AHJJI-Ț ,
  6. 6. Alexandru Si-------’
  7. 7. Iulian Supeanu
  8. 8. Aurelia Sandu
  9. 10. Alexandru Ion
  10. 11. Lucian Axente
ROA201300130A 2013-02-07 2013-02-07 Dispozitiv portabil pentru monitorizarea în timp real, avertizarea în timp util şi autoreglarea pulsului cardiac cu ajutorul metodei cardiofeedback RO129693A2 (ro)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
ROA201300130A RO129693A2 (ro) 2013-02-07 2013-02-07 Dispozitiv portabil pentru monitorizarea în timp real, avertizarea în timp util şi autoreglarea pulsului cardiac cu ajutorul metodei cardiofeedback

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
ROA201300130A RO129693A2 (ro) 2013-02-07 2013-02-07 Dispozitiv portabil pentru monitorizarea în timp real, avertizarea în timp util şi autoreglarea pulsului cardiac cu ajutorul metodei cardiofeedback

Publications (1)

Publication Number Publication Date
RO129693A2 true RO129693A2 (ro) 2014-08-29

Family

ID=51396249

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
ROA201300130A RO129693A2 (ro) 2013-02-07 2013-02-07 Dispozitiv portabil pentru monitorizarea în timp real, avertizarea în timp util şi autoreglarea pulsului cardiac cu ajutorul metodei cardiofeedback

Country Status (1)

Country Link
RO (1) RO129693A2 (ro)

Similar Documents

Publication Publication Date Title
JP6581667B2 (ja) 患者によって行われる刺激治療のプログラミングの変更を監視および報告するためのシステムおよび方法
CN101467875B (zh) 耳戴式生理反馈装置
ES2899170T3 (es) Mejora cognitiva mediante retroalimentación
KR101695331B1 (ko) 출산 시 신체적 통증 경감을 위한 바이오피드백 타입 장치
AU2018226818A1 (en) Methods and systems for modulating stimuli to the brain with biosensors
JP6898309B2 (ja) リラクセーションを補助するための装置
CN117462847A (zh) 多功能闭环神经反馈刺激设备及其方法
CN204543277U (zh) 生物反馈治疗装置及系统
US20120253101A1 (en) Handheld cell excitation terminal capable of dynamic optimization of therapeutic effect and remote therapeutic system
WO2018013835A4 (en) Wearable devices, systems, and methods for balancing and maintaining autonomic nervous system health
JP2018531056A6 (ja) リラクセーションを補助するための装置
US20230364413A1 (en) Systems and methods for optimizing nerve stimulation
US11058349B2 (en) Non-invasive handling of sleep apnea, snoring and emergency situations
WO2019082180A1 (en) ELECTRIC STIMULATION DEVICE AND METHODS OF USING THE DEVICE
KR20200074797A (ko) 졸음 방지 및 숙면 유도 헤어밴드
KR20210065536A (ko) 뇌파 신호를 이용한 우울증 자가 진단 시스템
CN215231382U (zh) 一种与虚拟现实技术相结合的促醒系统
CA3239636A1 (en) Methods and systems for monitoring or assessing movement disorders or other physiological parameters using a stimulation system
US20240216682A1 (en) Systems and methods for optimizing nerve stimulation therapy
CN203989391U (zh) 双神经同步调节装置
WO2006021820A1 (en) System and methods to treat headache and migraine
JP2018175795A (ja) 使役犬による作業の効率を向上させるための方法およびシステム
CN103948999A (zh) 双神经同步调节装置
KR20180074534A (ko) 이어후크 타입 웨어러블 디바이스를 이용한 건강 상태 모니터링 시스템
US11197629B2 (en) Method and portable monitoring module for monitoring a plurality of electrical biosignals of a person