RO129671A2 - Tehnologie de realizare a captatoarelor solare plane tip eco din materiale plastice din familia polimerilor - Google Patents

Tehnologie de realizare a captatoarelor solare plane tip eco din materiale plastice din familia polimerilor Download PDF

Info

Publication number
RO129671A2
RO129671A2 ROA201300081A RO201300081A RO129671A2 RO 129671 A2 RO129671 A2 RO 129671A2 RO A201300081 A ROA201300081 A RO A201300081A RO 201300081 A RO201300081 A RO 201300081A RO 129671 A2 RO129671 A2 RO 129671A2
Authority
RO
Romania
Prior art keywords
eco
solar collectors
plastics
technology
solar
Prior art date
Application number
ROA201300081A
Other languages
English (en)
Other versions
RO129671B1 (ro
Inventor
Virgiliu Brăteanu
Original Assignee
Virgiliu Brăteanu
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Virgiliu Brăteanu filed Critical Virgiliu Brăteanu
Priority to ROA201300081A priority Critical patent/RO129671B1/ro
Publication of RO129671A2 publication Critical patent/RO129671A2/ro
Publication of RO129671B1 publication Critical patent/RO129671B1/ro

Links

Classifications

    • YGENERAL TAGGING OF NEW TECHNOLOGICAL DEVELOPMENTS; GENERAL TAGGING OF CROSS-SECTIONAL TECHNOLOGIES SPANNING OVER SEVERAL SECTIONS OF THE IPC; TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
    • Y02TECHNOLOGIES OR APPLICATIONS FOR MITIGATION OR ADAPTATION AGAINST CLIMATE CHANGE
    • Y02EREDUCTION OF GREENHOUSE GAS [GHG] EMISSIONS, RELATED TO ENERGY GENERATION, TRANSMISSION OR DISTRIBUTION
    • Y02E10/00Energy generation through renewable energy sources
    • Y02E10/40Solar thermal energy, e.g. solar towers
    • Y02E10/44Heat exchange systems

Landscapes

  • Photovoltaic Devices (AREA)
  • Laminated Bodies (AREA)

Abstract

Invenţia se referă la un procedeu de obţinere a unor captatoare solare. Procedeul conform invenţiei constă din introducerea unui tub (3) flexibil, de culoare neagră, confecţionat din mase plastice, cu rol de absorbant termic şi schimbător de căldură, sub forma unei serpentine, în canale longitudinale practicate într-o placă (2) de policarbonat celular, cu rol de suport şi protecţie, ansamblul este apoi acoperit cu o placă (4) de polistiren expandat, cu rol de izolator termic, eventual, cu nişte plăci (1 şi 5) din policarbonat celular transparent, cu rol de protecţie.

Description

Tehnologie de realizare a captatoarelor solare plane tip ECO din materiale plastice din familia polimerilor.
Invenția se refera la o metoda de realizare a unui sistem de încălzire a apei sau a altui agent termic cu ajutorul energiei solare, utilizând un tub flexibil, continuu, de culoare neagra, dintr-un material plastic din familia polimerilor, care este introdus sub forma unei serpentine in canalele longitudinale ale unei placi de policarbonat celular, asigurând o eficienta energetica superioara.
Se cunosc mai multe variante constructive de panouri solare care capteaza energia termica radiata de soare si o transfera unui agent termic. Cea mai cunoscuta este varianta formata dintr-o serpentina de cupru prin care circula un agent termic, dispusa intr-un panou suport.
Un dezavantaj al acestei soluții ar fi ca randamentul transferului de căldură este scăzut, deoarece transferul nu se realizează direct de la suprafața absorbanta la agentul termic, existând interpuse stratul de aer din interiorul panoului si peretele din cupru al serpentinei.
Alt dezavantaj ar fi acela ca suprafața de transfer termic fiind condiționată de lungimea serpentinei depinde de posibilitățile de indoire/racordare a țevilor de cupru, ramanand o suprafața semnificativa neocupata de serpentina.
O alta varianta cunoscuta de panouri solare este formata din tuburi transparente legate intre ele, dispuse paralel pe un panou suport. Aceasta varianta prezintă dezavantajul unei suprafețe efectiv absorbante mult redusa (aprox 50 % din suprafața totala a panoului).
Soluția propusa de brevetul nr. RO 125562 A0 “Sistem de încălzire cu panouri solare din placi de policarbonat celular structurat” care consta intr-un circuit al agentului termic format din canalele unei placi de policarbonat celular, prezintă următoarele dezavantaje:
1. Policarbonatul este transparent, apa de asemenea ; deci ansamblul policarbonat apa ( sau agent termic ) absoarbe numai un mic procent din radiația solara . Corpul negru absoarbe integral radiația solara .
^‘2 0 1 3 - 0 0 0 8 1 - 2 3 -oi- 20Β ?
2. Intre agentul termic si mediul ambient nu exista o suprafața izolatoare termica; din aceasta cauza o mare parte din energia termica absorbita de agentul termic se pierde in mediul ambient.
3. Apa sub efectul radiație solare si a temperaturii va depune intr-un timp scurt pe pereții interiori ai plăcii de policarbonat un strat galben verzui, care pe langa efectul vizual insalubru va reduce transparenta si implicit eficienta sistemului de captare .
Problema tehnica pe care o rezolva invenția consta in utilizarea unor materiale noi in construcția captatoarelor solare (materiale uzuale in alte aplicații industriale) si a unei tehnologii noi de fabricație a acestora. Soluția tehnica propusa înlătură dezavantajele captatoarelor solare prezentate mai sus.
Tehnologia de realizare a captatoarelor solare plane tip ECO din materiale plastice din familia polimerilor, consta in utilizarea unui tub absorbant flexibil, continuu, de culoare neagra care este introdus sub forma unei serpentine in canalele longitudinale ale unei placi de policarbonat celular. La capete, tubul este prevăzut cu conexiuni de alimentare cu apa rece, respectiv de evacuare a apei calde. Tehnologia de realizare permite acoperirea întregii suprafețe a captatorului solar cu tub negru absorbant, asigurandu-se transferul de căldură direct către agentul termic care circula in interiorul tubului. Captatorul este prevăzut cu straturi de izolație termica pentru a reduce la minim pierderile de energia termica absorbita si anume:
- pe suprafața orientata către soare: strat de aer din placa de policarbonat celular
- pe suprafața opusa: placa de polistiren expandat
Captatoarele solare realizate cu tehnologia propusa prezintă următoarele avantaje:
- eficienta termica superioara
- greutate redusa pe unitatea de suprafața
- preț de cost mai mic
- rezistenta mai mare la agresiunile agentilor atmosferici, deci implicit durata de viata mai mare.
(\* 2 ο 1 3 - Ο Ο ο 8 1 - 2 3 -01- 2013 (1
Descrierea detaliata a invenției. Aplicarea tehnologiei propuse pentru brevetare permite realizarea următoarelor variante constructive:
- ECO EXT : captator solar de exterior (vezi figura 1), compus din:
- placa policarbonat celular transparent (1) cu rol de protecție mecanica si izolator termic
- placa policarbonat celular transparent (2) cu rol de suport si protecție
- tub polimer negru (3) cu rol de absorbant termic si schimbător de căldură
- placa polistiren expandat (4) cu rol de izolator termic
- placa policarbonat celular transparent (5) cu rol de protecție
Se poate monta in poziție inclinata 30-40 grade fata de orizontala, pe direcția sud , sud est, sud vest. Se poate monta de asemenea in poziție verticala pe orice perete orientat corespunzător . Se pot realiza soluții arhitectonice deosebite tip perete cortina , copertine , etc.
- ECO INT 10 % : captator solar cu grad de transparenta de 10 % (vezi figura 2), compus din:
- placa sticla grosime 4 mm (1) cu rol de protecție
- strat de aer (2) cu rol de izolator termic
- distantier burete (3)
- placa policarbonat celular transparent (4) cu rol de suport si protecție
- tub polimer negru (5) cu rol de absorbant termic si schimbător de căldură
Se montează in rama de geam termopan , in locul geamului, in general in poziție verticala, preferabil pe direcția sud , sud est, sud vest. Se pot realiza soluții arhitectonice deosebite tip perete cortina, copertine, închideri terase , balcoane, etc.
- ECO INT 50 % : captator solar cu grad de transparenta de 50 % (vezi figura 3), compus din:
- placa sticla grosime 4 mm (1) cu rol de protecție
- strat de aer (2) cu rol de izolator termic
- distantier burete (3)
- placa policarbonat celular transparent (4) cu rol de suport si protecție
- tub polimer negru (5) cu rol de absorbant termic si schimbător de căldură ί\- 2 Ο 1 3 - Ο Ο Ο 8 1 - 2 3 -οι- 2013
Se montează in rama de geam termopan , in locul geamului, in general in poziție verticala , preferabil pe direcția sud, sud est, sud vest. Se pot realiza soluții arhitectonice deosebite tip perete cortina, copertine, închideri terase , balcoane, etc.
Datorita eficientei termice ridicate captatoarele solare de tip ECO pot fi montate chiar si in poziție verticala cu un randament termic destul de bun . Montarea in poziție verticala are multe avantaje :
- Montaj mai simplu
- Poate fi montat pe orice perete orientat pe direcția sud, sud est, sud vest.
- Mai puțin afectat de grindina
- Mai puțin afectat de depunerile de praf
- Mai puțin afectat de vânt
- Pot fi realizate închideri de terase , balcoane , etc.
- Se pot monta si pentru apartamente de bloc , oriunde exista un perete sau balcon orientat corespunzător
Datorita eficientei termice ridicate captatorele solare de tip ECO pot fi realizate in diferite soluții arhitectonice deosebite, sub forma de perete cortina, copertine , închideri terase , balcoane cu diferite grade de transparenta de la panouri tip ECO EXT opac (transparenta 0 % ) pana la panouri tip ECO INT cu grade de transparenta de 10 % sau 50 % .
La testele efectuate cu panourile tip ECO EXT sau obtinut puteri termice maxime de 1000 W / mp , respectiv medii pe o zi însorita de vara de 800 W / mp .
La testele efectuate cu panourile tip ECO INT sau obtinut:
- Pentru ECO INT 10 % puteri maxime de 800 W / mp , respective medii de 600 W / mp
- Pentru ECO INT 50 % puteri maxime de 400 W / mp , respective medii de 250 W / mp ^•20 1.3-00081 -2 3 -οι- 2013

Claims (4)

  1. REVENDICĂRI:
    1. Denumire : captator solar ECO
  2. 2. Materiale utilizate : captatoarele solare tip ECO sunt realizate din materiale plastice din familia polimerilor : policarbonat, poliuretan, polistiren.
  3. 3. Tehnologia de realizare : cu tub absorbant pe toata suprafața, obtinandu-se o suprafața absorbanta si o suprafața de schimb de căldură mult mai mare decât la variantele existente de captator solar plan si captator solar cu tuburi vidate si randament superior al transferului termic pe unitatea de suprafața ocupata .
  4. 4. Captatoare solare cu diferite grade de transparenta montate in rama de geam termopan , in locul geamului; se pot realize soluții arhitectonice deosebite tip perete cortina, copertine , închideri terase , balcoane , etc.
ROA201300081A 2013-01-23 2013-01-23 Sistem pentru captarea energiei solare RO129671B1 (ro)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
ROA201300081A RO129671B1 (ro) 2013-01-23 2013-01-23 Sistem pentru captarea energiei solare

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
ROA201300081A RO129671B1 (ro) 2013-01-23 2013-01-23 Sistem pentru captarea energiei solare

Publications (2)

Publication Number Publication Date
RO129671A2 true RO129671A2 (ro) 2014-07-30
RO129671B1 RO129671B1 (ro) 2017-08-30

Family

ID=51221102

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
ROA201300081A RO129671B1 (ro) 2013-01-23 2013-01-23 Sistem pentru captarea energiei solare

Country Status (1)

Country Link
RO (1) RO129671B1 (ro)

Also Published As

Publication number Publication date
RO129671B1 (ro) 2017-08-30

Similar Documents

Publication Publication Date Title
CN101538916A (zh) 屋顶砖瓦或砖瓦式太阳热能收集器
CN110805381B (zh) 液流窗
CN106545096B (zh) 一种太阳能蓄热式被动太阳房
KR20110055712A (ko) 열회수 및 태양광 공기 난방을 위한 천공된 투명 글레이징
CN103216953B (zh) 一种平板太阳能集热器
CN101538980B (zh) 聚光光伏窗
CN201621871U (zh) 一种建筑外墙太阳能空气集热器
RU94676U1 (ru) Плоский солнечный коллектор
CN201794488U (zh) 具有外空气水循环被动式冷却的装置
CN108457406B (zh) 一种基于室内外观感设计的建筑一体化光伏光热联供组件
RO129671A2 (ro) Tehnologie de realizare a captatoarelor solare plane tip eco din materiale plastice din familia polimerilor
KR101599289B1 (ko) 이중창 구조의 투과체와 vip 단열재가 적용되는 태양열 평판형 집열기
CN206888306U (zh) 一种绿色建筑的屋顶结构
CN103175318A (zh) 太阳能集热采暖玻璃
ES2431238T3 (es) Panel solar para sistema de acristalamiento
CN102535940A (zh) 太阳能建筑
CN202463055U (zh) 太阳能集热采暖玻璃
CN102563928B (zh) 小弯管式太阳能热水器
KR20020047766A (ko) 투명 단열재를 이용한 평판형 태양열 집열기
CN206681472U (zh) 一种绿色建筑的围护结构
CN102704804A (zh) 太阳窗户
CN208222866U (zh) 一种新型平板太阳能集热器
CN102834580A (zh) 太阳能收集器
CN213090156U (zh) 一种阳台一体嵌入式太阳能热水器
CN203134832U (zh) 设有多层防护膜的保温型太阳能电池组件