RO129075B1 - Geamandură hidrografică cu protecţie la furtună - Google Patents

Geamandură hidrografică cu protecţie la furtună Download PDF

Info

Publication number
RO129075B1
RO129075B1 ROA201300423A RO201300423A RO129075B1 RO 129075 B1 RO129075 B1 RO 129075B1 RO A201300423 A ROA201300423 A RO A201300423A RO 201300423 A RO201300423 A RO 201300423A RO 129075 B1 RO129075 B1 RO 129075B1
Authority
RO
Romania
Prior art keywords
buoy
immersion
equipment
storm
anchor
Prior art date
Application number
ROA201300423A
Other languages
English (en)
Other versions
RO129075A0 (ro
Inventor
Iulius Liviu Rusu
Original Assignee
Iulius Liviu Rusu
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Iulius Liviu Rusu filed Critical Iulius Liviu Rusu
Priority to ROA201300423A priority Critical patent/RO129075B1/ro
Publication of RO129075A0 publication Critical patent/RO129075A0/ro
Publication of RO129075B1 publication Critical patent/RO129075B1/ro

Links

Description

Invenția se referă la o geamandură care, prin caracteristicile sale constructive, poate avea diferite destinații, ca și geamandurile clasice (pentru delimitarea șenalelor navigabile, de semnalizare, de cercetare și urmărire etc.), dar se deosebește prin faptul că se poate utiliza în imersie, și este echipată cu sisteme de protecție la pierdere și deplasare din locul de ancoraj.
Este cunoscută tehnologia clasică de realizare a geamandurilor cu diferite forme și dimensiuni, confecționate din diferite materiale, în funcție de destinația acestora, care au legături cu ancorele de fund prin cabluri, lanțuri sau parâme.
Dezavantajele acestei tehnologii constau în aceea că, în cazul furtunilor puternice, geamandurile clasice se rup din legături sau sunt distruse de valuri, și sfârșesc scufundate cu toate echipamentele care sunt dispuse pe acestea. Chiar dacă ulterior sunt reperate pe fundul mării și apoi recuperate, acestea sunt inutilizabile, având corpurile deteriorate și echipamentele pierdute sau distruse, ceea ce impune înlocuirea acestora. Costurile de reamenajare ale unui asemenea sistem (ancoră, legătură, corp geamandură, echipamente) cresc proporțional cu adâncimea mării în punctul de montaj al sistemului, coroborat cu nivelul tehnologic al echipamentelor care sunt montate pe aceste geamanduri (în cazul geamandurilor care se utilizează în cercetare oceanografică, echipamentele sunt foarte costisitoare), ceea ceînseamnă pierderi importante. Un alt dezavantaj pe care actualele geamanduri îl au este acela de a nu fi utilizate decât în plutire deasupra apei, neavând posibilitatea montării de tehnică pentru explorare la diferite adâncimi.
Se cunoaște, din documentul US 3889307, o geamandură controlată prin telecomandă, de pe un vas de serviciu, care poate sta în imersie sau poate fi adusă la suprafața mării prin intermediul unui cablu metalic înfășurat pe un troliu și acționat de un motor electric, având numeroase aplicații, de exemplu, în forajul marin sau în cercetări oceanografice. în cazul în care geamandura este în imersie, cablul metalic este înfășurat pe troliu, iar un rezervor de balast situatîn partea superioară este plin cu apă, poziția verticală a geamandurii fiind păstrată datorită unor flotoare. Geamandura este ancorată de fundul mării prin mijloace cunoscute. La recepționarea unui semnal acustic codificat, emis de pe vasul de serviciu, antena acustică este activată și transmite un semnal electric la un generator de gaz, aerul comprimat din buteliile acestuia eliminând apa din rezervorul de balast, ceea ce face ca flotabilitatea geamandurii să crească astfel cu circa 500 kg, ridicându-se la suprafață, în timp ce cablul de pe troliu este desfășurat. La suprafață, are loc colectarea datelor culese din adâncuri, sau alte operații specifice. Pentru imersie, prin intermediul motorului electric, al unor transmisii și al unui reductor, cablul este înfășurat pe troliu, până la adâncimea dorită, iar rezervorul de balast este umplut cu apă.
Mai este cunoscută, din documentul US 5129848, o geamandură care este menținută într-o poziție submersă în apa mării, pentru a susține o structură subacvatică, ca, de exemplu, o serie de antene acustice, pentru primirea și transmiterea semnalelor acustice, sau echipament pentru culegerea de date de interes oceanografie. Geamandura este ancorată de fundul mării, iar adâncimea la care este poziționată este reglabilă. Linia de ancorare este extensibilă și este constituită dintr-un segment superior, din Kevlar, și un segment inferior, din nailon. Geamandura include un material flotabil constant, ca și o sursă de gaz comprimat, de regulă, azot, care este controlată de o valvă activată prin telecomandă, de pe un vas de serviciu, prin care este reglată cantitatea de apă dintr-un rezervor de lest, respectiv, adâncimea de imersie sau ridicarea la suprafață a geamandurii.
Problema tehnică pe care invenția își propune să o rezolve constă în realizarea unei geamanduri utilizabile și în imersie, cu protecție la pierdere și deplasare de la locul de ancoraj, și care să aibă deplină autonomie energetică în funcționare.
RO 129075 Β1
Sunt utilizate tipurile clasice de ancore și legături, geamandura fiind echipată cu un 1 sistem electromecanic ce are rolul de a proteja, prin scufundarea geamandurii și a echipamentului dispus pe aceasta, la adâncimi unde mărimea forțelor distructive nu mai poate avea efect 3 asupra ansamblului de ancoraj cu legături, ori asupra geamandurii cu echipamentul susținut. Această geamandură hidrografică, echipată cu sistemul de protecție la furtună, elimină deza- 5 vantajele geamandurilor clasice cu risc mărit la pierdere și distrugere în caz de furtună, reducând astfel costurile, deloc de neglijat, de înlocuire sau reparații (după caz). 7
Geamandura hidrografică cu protecție la furtună, conform invenției, prezintă următoarele avantaje:9
- poate fi utilizată în imersie, pentru preluarea de date din adâncuri, în diferite paliere de adâncimi;11
- se reduc la minimum riscul pierderii și deteriorării geamandurii și echipamentelor;
- scad costurile de exploatare, mentenanță și reparații;13
- echipamentele care armează sistemele de protecție au costuri relativ mici;
- geamandura poate fi comandată de la mal;15
- poate fi utilizată în diferite scopuri, fiind standardizată, și susține toată plaja de echipamente meteo, hidro, cercetare, urmărire, semnalizare etc.17 în continuare se prezintă un exemplu de realizare a geamandurii hidrografice cu protecție la furtună, conform invenției, și în legătură cu fig. 1...3, ce reprezintă:19
- fig. 1, schema bloc de funcționare a geamandurii;
- fig. 2, vedere laterală a geamandurii;21
- fig. 3, vedere de perspectivă a geamandurii.
Geamandura hidrografică cu protecție la furtună, conform invenției (fig. 2, 3), de forma 23 unui trunchi de piramidă cu baza mare în partea superioară, are montată, în partea inferioară, o supapă mecanică de inundare 12, sensibilă la forța de întindere a legăturii de ancoraj, 25 calculată să deschidă la o forță de tracțiune mai mică decât forța apei creată de furtună, potențial distructivă pentru geamandură sau pentru echipamentul de cercetare dispus pe 27 aceasta, conectată la ancoră prin ansamblul de legături de ancoraj 14. Procedura de inundare, cât și de ranfluare poate fi comandată de un emițător de unde lungi (UL) de la mal, prin inter- 29 mediul unui receptor hidroacustic de unde lungi 4. Pentru inundare, în urma unei comenzi recepționate de la ordonator și transmise la electrovalva de control imersie 13, care poate fi 31 comandată electric sau pneumatic, și care se deschide și permite inundarea corpului geamandurii cu echipamentul dispus pe aceasta, intră în imersie la palierul dorit, fie pentru protecție la 33 furtună, fie pentru preluarea de date din adâncuri. Pentru ranfluare se ordonă prin semnal deschiderea electrovalvei de aer comprimat 6, concomitent cu electrovalva de evacuare apă 35 7, care, odată deschise, primesc aer din butelia compresorului de aer 5, care, la suprafață, reface automat rezerva de aer necesară ranfluării. Odată ajunsă la plutire, electrovalvele 6 și 37 7 se închid, geamandura redevenind etanșă și aptă de a susține echipamentul de serviciu. Toate echipamentele care compun sistemul de siguranță și protecție: receptor hidroacustic de 39 unde lungi 4, cu antenă hidroacustică pentru comandă sistem 11, compresor de aer 5, electrovalvă de aer comprimat 6, electrovalvă de evacuare apă 7, GPS 10 cu antena de transmisie 9 41 aferentă, cât și echipamentele meteo, hidro, video, semnalizare sau un sistem integrat 8 sunt alimentate de la acumulatori cu gel 3, dispuși în corpul geamandurii, care sunt încărcați de la 43 panourile fotovoltaice 1, Γ, 2, 2' care sunt montate pe structura superioară a geamandurii.
încorporând un sistem simplu, sigur și eficient, cu posibilitatea efectuării de comenzi de 45 la mal, având autonomia necesară pentru repoziționare în plutire, cu reluarea imediată a serviciului după furtună, această geamandură face ca fiabilitatea crescută a ansamblului să 47 micșoreze costurile de exploatare și riscul pierderii echipamentului.

Claims (1)

  1. Revendicare
    Geamandură hidrografică cu protecție la furtună, de forma unui trunchi de piramidă cu baza mare în partea superioară, prevăzută cu echipamente meteo, hidro, video, semnalizare (8), fiind conectată la ancoră printr-un ansamblu de legături de ancoraj (14), și având montată, la partea inferioară, o supapă mecanică de inundare (12), sensibilă la forța de întindere a legăturii de ancoraj, calculată să deschidă la o forță de tracțiune mai mică decât forța apei creată de furtună, procedurile de inundare comandată sau de ranfluare fiind controlate de un emițător de unde lungi, de la mal, prin intermediul unui receptor hidroacustic de unde lungi (4), care, pentru imersie, transmite semnalul la o electrovalvă de control imersie (13), care permite inundarea corpului geamandurii cu echipamentul dispus pe aceasta, intrând în imersie la palierul dorit, fie pentru protecție la furtună, fie pentru preluarea de date din adâncuri, pentru ranfluare fiind ordonată prin semnal deschiderea unei electrovalve de aer comprimat (6), concomitent cu o electrovalvă de evacuare apă (7), care primește aer din butelia unui compresor de aer (5), caracterizată prin aceea că este prevăzută cu un sistem propriu de alimentare cu energie electrică, ce permite acționarea echipamentelor geamandurii, alcătuit din niște acumulatori cu gel (3), dispuși în corpul geamandurii, care sunt încărcați de la niște panouri fotovoltaice (1, T, 2, 2'), montate pe structura superioară a geamandurii, și care asigură autonomia energetică a geamandurii.
ROA201300423A 2013-05-31 2013-05-31 Geamandură hidrografică cu protecţie la furtună RO129075B1 (ro)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
ROA201300423A RO129075B1 (ro) 2013-05-31 2013-05-31 Geamandură hidrografică cu protecţie la furtună

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
ROA201300423A RO129075B1 (ro) 2013-05-31 2013-05-31 Geamandură hidrografică cu protecţie la furtună

Publications (2)

Publication Number Publication Date
RO129075A0 RO129075A0 (ro) 2013-12-30
RO129075B1 true RO129075B1 (ro) 2015-05-29

Family

ID=49769842

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
ROA201300423A RO129075B1 (ro) 2013-05-31 2013-05-31 Geamandură hidrografică cu protecţie la furtună

Country Status (1)

Country Link
RO (1) RO129075B1 (ro)

Cited By (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
RU2599902C1 (ru) * 2015-09-08 2016-10-20 Общество с ограниченной ответственностью "Лаборатория подводной связи и навигации" Способ навигации подводных объектов и система для его осуществления
WO2017162087A1 (zh) * 2016-03-22 2017-09-28 中电科海洋信息技术研究院有限公司 浮式观测系统

Cited By (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
RU2599902C1 (ru) * 2015-09-08 2016-10-20 Общество с ограниченной ответственностью "Лаборатория подводной связи и навигации" Способ навигации подводных объектов и система для его осуществления
WO2017044012A1 (ru) * 2015-09-08 2017-03-16 Общество с ограниченной ответственностью "Лаборатория подводной связи и навигации" Способ навигации подводных объектов и система для его осуществления
US10989815B2 (en) 2015-09-08 2021-04-27 Underwater Communications & Navigation Laboratory (Limited Liability Company) Method for positioning underwater objects and system for the implementation thereof
WO2017162087A1 (zh) * 2016-03-22 2017-09-28 中电科海洋信息技术研究院有限公司 浮式观测系统
US11584481B2 (en) 2016-03-22 2023-02-21 Cetc Ocean Information Co., Ltd. Floating observation system

Also Published As

Publication number Publication date
RO129075A0 (ro) 2013-12-30

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US4850190A (en) Submerged ocean current electrical generator and method for hydrogen production
CN108189969B (zh) 一种基于卫星通讯数据实时传输的深海锚系潜标系统
KR101167685B1 (ko) 해양 관측용 부이
KR101913505B1 (ko) 해양 관측용 부이
EP2504568B1 (en) Method for operating a buoyant body of a wave power plant and a wave power plant
US10745087B2 (en) Mooring buoy for a floating wind turbine
CN101360646B (zh) 水下设备的回收
GB2529210A (en) Improved wave energy converter
JP2013529744A (ja) 波浪エネルギーシステム
WO2013073570A1 (ja) 海洋情報収集システム
US11258105B2 (en) Subsurface marine battery pack
CN102700683A (zh) 深海指令应答释放装置
US10040515B2 (en) Support buoy
CN106882345B (zh) 一种在浮动船台或者载运驳船甲板上下水船舶的方法
RU2393338C1 (ru) Установка для добычи природного газа в открытом море
CN103879521A (zh) 预警型海洋安全装置
ES2544588T3 (es) Sistema de interconexión eléctrica entre al menos un generador de energía eléctrica y un sistema de transferencia de energía eléctrica, en un entorno marino
RO129075B1 (ro) Geamandură hidrografică cu protecţie la furtună
GB2434409A (en) Tidal energy system
RU2381530C1 (ru) Морская автономная донная станция для выполнения геофизических и геологоразведочных работ
CN211308898U (zh) 一种用于海底地震探测的新型浮标平台
EP2065299A1 (en) Seaborne transportation of wind turbine blades
US20230257087A1 (en) Integrated Wave Energy Converter and Docking Station with Ramped Cloverleaf Supplemental Heave Plate
CN212195809U (zh) 一种用于极地近岸海湾环境的易于布放与回收的锚系系统
CN211869616U (zh) 一种多功能航标