RO129033A0 - Sistem haptic pentru simularea funcţionării mecanismelor articulate şi modul de utilizare a acestuia - Google Patents

Sistem haptic pentru simularea funcţionării mecanismelor articulate şi modul de utilizare a acestuia Download PDF

Info

Publication number
RO129033A0
RO129033A0 ROA201300397A RO201300397A RO129033A0 RO 129033 A0 RO129033 A0 RO 129033A0 RO A201300397 A ROA201300397 A RO A201300397A RO 201300397 A RO201300397 A RO 201300397A RO 129033 A0 RO129033 A0 RO 129033A0
Authority
RO
Romania
Prior art keywords
crank
mechanisms
haptic
user
virtual
Prior art date
Application number
ROA201300397A
Other languages
English (en)
Inventor
Silviu Luis Butnariu
Eugen Valentin Butilă
Doru Talabă
Original Assignee
Universitatea "Transilvania" Din Braşov
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Universitatea "Transilvania" Din Braşov filed Critical Universitatea "Transilvania" Din Braşov
Priority to ROA201300397A priority Critical patent/RO129033A0/ro
Publication of RO129033A0 publication Critical patent/RO129033A0/ro

Links

Abstract

Invenţia se referă la un sistem haptic pentru stimularea condiţiilor de funcţionare cinematice şi dinamice, în domeniul mecanismelor articulate. Sistemul conform invenţiei este alcătuit dintr-o manivelă (1) care este rotită de către un utilizator, un senzor de rotaţie (2) situat pe un arbore al unui motoreductor (3), care sesizează modificarea în timp a poziţiei unghiulare a manivelei (1), şi transmite datele către o unitate de calcul (4) care preia valoarea variaţiei unghiulare, calculează viteza şi, în funcţie de mecanismul simulat şi de dimensiunile manivelei (1), trimite către un motor electric o comandă de generare a unui retur în forţă, având valoarea calculată, iar în acelaşi timp unitatea de calcul (4) afişează, pe un sistem de vizualizare (5), imaginea mecanismului simulat în funcţionare, conform cu mişcarea imprimată de utilizatorul manivelei (1).

Description

DESCRIEREA INVENȚIEI
SISTEM HAPTIC PENTRU SIMULAREA FUNCȚIONĂRII MECANISMELOR ARTICULATE Șl
MODUL DE UTILIZARE A ACESTUIA
Invenția se referă la un sistem haptic pentru simularea condițiilor de funcționare cinematice si dinamice în domeniul mecanismelor articulate.
în multe instituții de învățământ superior se înregistrează progrese rapide în domeniul tehnologiei informației, cu accent pe remodelarea stilurilor de învățare ale studenților. Instituțiile de învățământ superior pot crește eficiența pedagogică bazându-se pe investițiile strategice cu privire la utilizarea acestor tehnologii emergente de învățământ în vederea satisfacerii nevoilor tot mai diversificate de învățare ale studenților [Dede, C.: Planning for Neomillennial Learning Styles, Educause Quarterly Magazine, 28 (1), 7-12 (2005)].
Pe de altă parte, modelele utilizate în industrie pentru studiul sistemelor mecanice devin tot mai complexe. Multe situații de învățare cer studentului transformarea mentală a unor obiecte 2D în obiecte dinamice 3D. Pentru a înțelege ușor conceptele științifice, pentru a descrie dinamica unui model, pentru a anticipa modul în care modificările unor parametri influențează alți factori sau de a raționa calitativ despre unele procese fizice, studenții ar putea utiliza eficient modele într-un spațiu 3D. Astăzi, interfața desktop standard a PC-ului este completată cu un mediu virtual multiuserîn care partenerii interacționează unii cu alții.
Astfel, abordarea din [Wiebe, E.N., Minogue, J., Jones, M.G., Cowley, J. and Krebs, D.: Haptic feedback and students learning about levers: Unraveling the effect of simulated touch. Computers & Education, 53, 667-676 (2009)] se bazează pe interacțiunile dintre interfața vizuală și percepția haptică. Acest studiu se referă la o simulare privind principiile mecanismelor articulate folosind atât echipamente vizuale cât și feedback-ul haptic. în lucrarea [Grimaldi, D. and Rapuano, S.: Hardware and software to design virtual laboratory for education in instrumentation and measurement. Measurement, 42, 485-493 (2009)] este prezentată o metodă de predare în care activitățile de învățare sunt efectuate în laboratorul virtual (VL).
0-2013-00397-2 4 -05- 2013
Toate cercetările prezentate anterior demonstrează atractivitatea conceptului propus, în special avantajele care implică feedback-ul haptic [Grimaldi et al 2009], [Wiebe et al 2009]. Cu toate acestea, în exemplele prezentate au fost utilizate dispozitive haptice comerciale, cu dezavantajul ca sunt de uz general fără posibilitatea particularizării la cazuri specifice optimizării unui echipament încă din faza premergătoare proiectării tehnologice propriuzise. Invenția propune utilizarea de dispozitive haptice dedicate, care nu sunt generice, fiind proiectate de la început pentru aplicații specifice.
în acest fel, se urmărește ca spațiul ocupat de aparatul în sine să fie redus la minimum, să fie utilizate doar echipamente uzuale, aflate pe piață. Interfața cu utilizatorul este sugestivă și ușor de folosit, garantând particularizarea facilă a mecanismelor simulate. De asemenea, se are în vedere reducerea costurilor implicate de realizarea echipamentelor de studiu precum și acționarea în direcția respectării normelor ecologice.
Realitatea virtuala este un domeniu de studiu care își propune să expună utilizatorul la o experiență care imită viața reală. Experiența este considerată sintetică, iluzorie sau virtuală, deoarece stimularea senzorială a utilizatorului este generată de sistem. în cazurile practice generale, sistemul utilizat constă dintr-o serie de echipamente: senzori pentru a detecta acțiunile utilizatorului, un calculator care procesează acțiunile efectuate de utilizator și care generează datele de ieșire, display și alte dispozitive suplimentare de îmbunătățire a percepției de realitate (boxele, dispozitive de force feedback).
Pentru a simula și genera experiențe virtuale, dezvoltatorii crează un mediu virtual (Virtual Environment) care este compus, de regulă, din obiecte spațial organizate (numite obiecte virtuale), prezentate utilizatorului prin afișaje senzoriale. Realitatea virtuală permite utilizatorului să ignore realitatea fizică în scopul de a experimenta o modificare virtuală în timp, spațiu și / sau tipul de interacțiune: interacțiunea cu un mediu de simulare a realității sau interacțiunea cu o lume imaginară. Teoria mecanismelor și mașinilor este un domeniu al educației științifice foarte oportun pentru a implementa interfețe haptice și unde pot fi efectuate experimente în care studentul poate atât să aplice forțe cât și să i se răspundă prin forțe de feedback. în domeniul sistemelor cu retur haptic, sunt cunoscute câteva brevete de invenție, prezentate în ceea ce urmează.
în brevetul JP2008217260, Force feedback apparatus [Espacenet, http://www.epo.org] este prezentat algoritmul de funcționare a unui dispozitiv ce oferă răspuns în forță. Problema vizată aici este de a oferi unui utilizator ce atinge un obiect ^- 2 0 1 3.- 0 0 3 9 7 -2 4 -05- 2013
virtual senzația de atingere reală. Soluția sugerată se referă la determinarea sensului forței de operare (dacă este înspre sau dinspre obiectul virtual) și calcularea, ulterior, a pozițiilor degetelor în vederea obținerii senzației realistice de atiingere. Ca dezavantaj, se poate observa limita acestui dispozitiv la acțiuni de atingere a unui obiect virtual, fără a aborda problemele de retur haptic pentru mecanisme.
Brevetul CN201543166, Force feedback apparatus of moment type motion [Espacenet, http://www.epo.org] prezintă un aparat ce generează retur de forță. Acesta este alcătuit dintr-un motor electric reversibil comandat printr-un driver, o sursă de curent continuu, un senzor de viteză, un senzor de moment, un senzor de curent și un microprocesor. Motorul este conectat printr-o transmisie la un mecanism ce produce moment și transmite o forță de feedback activ; driverul are rolul de a controla motorului reversibil; senzorul de viteză, senzor de moment și senzorul de curent sunt utilizate pentru a achiziționa date despre viteza de rotație și momentul de ieșire, acestea fiind transmise microprocesor, care trimite semnale PWM driver-ului și care poate ajusta ieșirile motorului prin modificarea semnalelor PWM. putând genera efecte dinamice. Ca dezavantaj, se poate observa utilizarea unui singur mecanism real, programarea microprocesorului pentru un singur caz și derularea experimentelor doar asupra acestuia.
Brevetul US2011181405, Force feedback interface with improved sensation [Espacenet, http://www.epo.org] prezintă o interfață haptică, formată dintr-un arbore de rotație cu axa longitudinală pe care este fixat un levier acționat de către un utilizator, un element de interacțiune cu un fluid magneto-reologic în rotație solidar cu arborele, un sistem pentru generarea unui câmp magnetic în fluid și o unitate de control capabilă să genereze comenzi pentru modificarea câmpului magnetic. Sistemul include un mecanism de tip bobină care generează un câmp magnetic variabil, și un mecanism de tip permanent magnet care generează un câmp magnetic permanent. Se observă că acest echipament poate genera o forță de rezistență, cu o intensitate ce poate fi modificată, la acțiunea utilizatorului de rotire a levierului. Dezavantajul constă în faptul că în spatele acestui dispozitiv nu există un mecanism care să sugereze natura forței de rezistență.
Brevetul EP1598724, Haptic feedback input device [Espacenet, http://www.epo.org] prezintă un sistem format dintr-o sursă de curent electric care alimentează un motor electric, pe arborele căruia este montată solidar o piesă operațională. O unitate centrală calculează viteza de rotație a arborelui în funcție de mișcarea sesizată de un encoder și < 2 Ο 1 3 - Ο Ο 3 9 7 - ? 4 -05- 2013 controlează momentul generat de motor în funcție de rotația piesei operaționale. Toate aceste componente sunt montate într-o carcasă astfel încât piesele în mișcare să alunece într-un mediu cu vâscozitate ridicată pentru a simula rezistența. Poate fi observată o limitare ce constituie dezavantaj în utilizare: este o aplicație relativ simplă, ce generează retur haptic la nivelul degetelor, fără a vizualiza în niciun mod echipamentul care generează aceste forțe. Totodată, nu există posibilitatea de reglare a valorilor de intrare, astfel încât să existe o variație a mărimilor de ieșire.
Acest sistem prezintă o abordare de integrare a diverselor instrumente de realitate virtuală într-un concept inovator de predare și învățare, în vederea reducerii utilizării sistemelor clasice de experimentare.
Scopul invenției este de a îmbunătăți metodele de transfer de cunoștințe în domeniul ingineriei mecanice în general și a mecanismelor articulate, în special. în această zonă a educației, este sesizată o lipsă a materialelor didactice corespunzătoare, baza materială fiind învechită, iar multe dintre echipamente nefuncționale sau lipsă. Achiziționarea și completarea acestora necesită eforturi foarte mari ale unităților de învățământ.
Un prim obiectiv al invenției este de a completa baza materială folosită în predarea disciplinelor de Mecanisme cu un singur sistem ce poate înlocui, din punct de vedere didactic, un număr foarte mare de echipamamente fizice. în acest sens, pot fi simulate mecanisme de diverse complexități, de la simple la complicate, foarte multe dintre ele neexistând în inventarul laboratoarelor didactice, ținându-se cont de factorul financiar prețurile foarte mari pentru machete și standuri experimentale.
Un alt obiectiv al invenției este creșterea nivelului de înțelegere a funcționării prin posibilitatea modificării unor parametri de lucru, rezultatul reglajelor fiind sesizat de către utilizator în timp real.
Problema pe care o rezolvă invenția este de a realiza un echipament care să simuleze funcționarea unor mecanisme articulate virtuale având contact cu utilizatorul pe două direcții: vizual (prin intermediul monitorului de calculator sau a unor echipamente speciale cu redare 3D: cască HMD sau CAVE) și fizic (prin intermediul sistemului haptic).
în fapt, funcționarea echipamentului se bazează pe momentul generat de un motoreductor pe axul căruia se află o manivelă, ansamblul fiind montat pe un suport la o înălțime convenabilă din punct de vedere ergonomie. Motoreductorul, alimentat de o sursa de CC, trebuie să îndeplinească anumite condiții specifice: putere, turație, senzor de poziție
CX- 2 Ο 1 3 - D Ο 3 9 7 - 2 4 -05- 2013 unghiular (encoder), moment de ieșire în gama sesizabilă de utilizator, cu posibilitate de control. Motorul electric este alimentat prin intermediul unui driver. Pe un PC sunt simulate, cu ajutorul unor aplicații software specializate (medii de proeictare CAD, aplicații de calcul, aplicații de vizualizare și control utilizate în domeniul Realității Virtuale), mecanismele articulate virtuale iar prin intermediul unui controller conectat la PC se realizează comanda și controlul motorului.
Funcționarea echipamentului se desfășoară în următoarea succesiune (Fig. 1): (i) utilizatorul rotește manivela (1); (ii) senzorul de rotație (2) situat pe arborele motoreductorului (3) sesizează modificarea în timp a poziției unghiulare a manivelei și transmite datele către unitatea de calcul (4); (iii) aplicația software preia valoarea variației unghiulare a poziției manivelei și o introduce în algoritmul de calcul corespunzător mecanismului articulat simulat; (iv) în funcție de tipul mecanismului simulat, de caracteristicile dimensionale, de solicitările suplimentare la care este supus, este calculată valoare reacțiunii din lagărul corespunzător manivelei; (v) în funcție de dimensiunile manivelei, este calculată valoarea momentului și se transmite la motorul electric comandă pentru a genera un retur în forță având valoarea calculată; (vi) utilizatorul simte, la manivelă, răspunsul în forță a sistemului, urmărind, totodată, funcționarea mecanismului virtual pe subsistemul de vizualizare (5).
Invenția prezintă următoarele avantaje:
o Tehnic - poate fi reprodus orice fel de mecanism, oricât de complicat (versatilitate ridicată), studenții își pot construi mecanisme proprii;
o Economic - preț mic;
o Ecologic - cu un singur sistem ce poate înlocui un număr foarte mare de echipamamente fizice;
o Realism în funcționare, creșterea nivelului de înțelegere a funcționării prin intermediul vizualizării pe ecranul calculatorului și prin feedback-ul haptic;
o Posibilitatea reglării în timpul funcționării;
o Este sesizată de către operator modificarea caracteristicilor constructive și de funcționare.
Se dă în continuare un exemplu de realizare și funcționare a invenției, în legătură și cu figurile 1, 2, 3 care reprezintă: Fig. 1 - schemă de funcționare a sistemului;
Ο 1 3 - Ο Ο 3 9 7 - 2 4 -05- 2013
Fig. 2 - sistem haptic pentru simularea funcționării mecanismelor articulate;
Fig.3 - schemă logică de utilizare a echipamentului.
în Fig. 2 este prezentat acest sistem, compus din următoarele: un suport metalic (1) fixat pe masa (2). Pe acest suport este montată carcasa reductorului (3), pe axul căruia se află manivela (4), în așa fel încât rotirea acesteia să poată fi realizată fără constrângeri. Alimentarea și comanda motorului electric (5) se face prin intermediul unui controller (6), alimentat la rândul sau, din sursa de alimentare cu curent continuu (7). In sistem se mai găsește un calculator portabil (8) ce are rolul de a realiza calculele și a vizualiza mecanismele simulate.
In acest exemplu este simulat un mecanism bielă - manivelă. Etapele funcționării sistemului sunt prezentate, în ordine, în continuare (Fig.3).
(i) Utilizatorul preia din biblioteca de mecanisme un mecanism tip bielă - manivelă și îl încarcă în programul de control și vizualizare.
(ii) Motorul electric se resetează iar manivela se rotește de către operator într-o poziție, selectată și memorată ca poziție de echilibru;
(iii) Se intervine asupra caracteristicilor mecanismului studiat, existând posibilitatea modificării dimensiunilor geometrice precum și forțele ce acționează asupra acestuia (forțe elastice, forțe masice), (iv) Se acționează asupra manivelei printr-o mișcare de rotație continuă, urmărindu-se, totodată, pe display, poziția mecanismului;
(v) în funcție de caracteristicile mecanismului studiat și de poziția de funcționare, sistemul de calcul procesează aceste date și generează un semnal de ieșire ce va fi convertit, în cele din urmă, de către sistemul de acționare - controller și motor electric, generând un moment de sens contrar celui aplicat de utilizator, ce va fi simțit la manivelă.
(vi) La eliberarea manivelei, aceasta se va retrage în poziția de echilibru presetată iar pe display, mecanismul virtual se va comporta identic.

Claims (4)

  1. REVENDICĂRI
    1. Sistem haptic pentru simularea funcționării mecanismelor articulate caracterizat prin aceea că se compune din trei părți: unitatea de calcul, subsistemul de generare a returului haptic și subsistemul de vizualizare 2D, format din monitor PC sau 3D, utilizând echipamente de Realitate Virtuală - cască HMD (Head Mounted Display) sau CAVE (Cave Automatic Virtual Environment), caracterizat prin aceea că pot fi urmărite în timp real mecanismele simulate, acestea putând fi modelate în ceea ce privește aspectul vizual.
  2. 2. Sistem conform revendicării 1, caracterizat prin aceea că are predefinită în unitatea de calcul cu memorie o bază de date cu mecanisme articulate, cu descrierea funcțională a acestora, caracterizat prin aceea că aceasta se poate completa fără limite cu fiecare aplicație rulată, este echipat cu un software destinat sa simuleze funcționarea acestor tipuri de mecanisme.
  3. 3. Sistem conform revendicării 1, caracterizat prin aceea că, pentru simularea funcționării unui mecanism, în scopul de a demonstra influența unor factori constructivi (geometrici, dimensionali, proprietăți materiale) sau funcționali (forțe masice, forțe elastice) permite modificarea secvențială a acestora de către operator iar influența acestor schimbări poate fi urmărită în timp real pe subsistemul de vizualizare și pe subsistemul de generare a returului de forță,toate datele fiind simultan memorate în baza de date proprie.
  4. 4. Sistem conform revendicării 1, caracterizat prin aceea că în funcționare sunt parcurse următoarele etape: (i) operatorul preia din biblioteca de mecanisme un mecanism tip bielă - manivelă și îl încarcă în programul de control și vizualizare, după care (ii) motorul electric se resetează iar manivela se rotește de către operator într-o poziție, selectată și memorată ca poziție de echilibru; urmat de (iii) introducerea parametrilor geometrici caracteristici ai mecanismului și a forțelor care acționează asupra acestuia cum ar fi forțe elastice, forțe masice, după care (iv) se acționează asupra manivelei printr-o mișcare de rotație continuă, urmărindu-se, totodată, pe display, poziția mecanismului, după care (v) în funcție de caracteristicile mecanismului studiat și de poziția de funcționare, sistemul de calcul procesează aceste date și generează un semnal de ieșire ce va fi convertit, în cele din urmă, de către sistemul de acționare - controller și motor electric, generând un moment de sens contrar celui aplicat de utilizator, ce va fi simțit la manivelă, iar in ultima etapa (vi) la eliberarea manivelei, aceasta se va retrage în poziția de echilibru presetată iar pe display, mecanismul virtual se va comporta identic.
ROA201300397A 2013-05-24 2013-05-24 Sistem haptic pentru simularea funcţionării mecanismelor articulate şi modul de utilizare a acestuia RO129033A0 (ro)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
ROA201300397A RO129033A0 (ro) 2013-05-24 2013-05-24 Sistem haptic pentru simularea funcţionării mecanismelor articulate şi modul de utilizare a acestuia

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
ROA201300397A RO129033A0 (ro) 2013-05-24 2013-05-24 Sistem haptic pentru simularea funcţionării mecanismelor articulate şi modul de utilizare a acestuia

Publications (1)

Publication Number Publication Date
RO129033A0 true RO129033A0 (ro) 2013-11-29

Family

ID=49626611

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
ROA201300397A RO129033A0 (ro) 2013-05-24 2013-05-24 Sistem haptic pentru simularea funcţionării mecanismelor articulate şi modul de utilizare a acestuia

Country Status (1)

Country Link
RO (1) RO129033A0 (ro)

Cited By (20)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US20180136686A1 (en) * 2016-02-27 2018-05-17 Apple Inc. Rotatable input mechanism having adjustable output
US10551798B1 (en) 2016-05-17 2020-02-04 Apple Inc. Rotatable crown for an electronic device
US10572053B2 (en) 2016-07-25 2020-02-25 Apple Inc. Force-detecting input structure
US10599101B2 (en) 2014-09-02 2020-03-24 Apple Inc. Wearable electronic device
US10613685B2 (en) 2014-02-12 2020-04-07 Apple Inc. Rejection of false turns of rotary inputs for electronic devices
US10655988B2 (en) 2015-03-05 2020-05-19 Apple Inc. Watch with rotatable optical encoder having a spindle defining an array of alternating regions extending along an axial direction parallel to the axis of a shaft
US10732571B2 (en) 2013-08-09 2020-08-04 Apple Inc. Tactile switch for an electronic device
US10845764B2 (en) 2015-03-08 2020-11-24 Apple Inc. Compressible seal for rotatable and translatable input mechanisms
US10962935B1 (en) 2017-07-18 2021-03-30 Apple Inc. Tri-axis force sensor
US11015960B2 (en) 2014-07-16 2021-05-25 Apple Inc. Optical encoder for detecting crown movement
US11181863B2 (en) 2018-08-24 2021-11-23 Apple Inc. Conductive cap for watch crown
US11194298B2 (en) 2018-08-30 2021-12-07 Apple Inc. Crown assembly for an electronic watch
US11194299B1 (en) 2019-02-12 2021-12-07 Apple Inc. Variable frictional feedback device for a digital crown of an electronic watch
US11360440B2 (en) 2018-06-25 2022-06-14 Apple Inc. Crown for an electronic watch
US11513613B2 (en) 2016-07-15 2022-11-29 Apple Inc. Capacitive gap sensor ring for an input device
US11531306B2 (en) 2013-06-11 2022-12-20 Apple Inc. Rotary input mechanism for an electronic device
US11550268B2 (en) 2020-06-02 2023-01-10 Apple Inc. Switch module for electronic crown assembly
US11561515B2 (en) 2018-08-02 2023-01-24 Apple Inc. Crown for an electronic watch
US11796968B2 (en) 2018-08-30 2023-10-24 Apple Inc. Crown assembly for an electronic watch
US11796961B2 (en) 2018-08-24 2023-10-24 Apple Inc. Conductive cap for watch crown

Cited By (38)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US11531306B2 (en) 2013-06-11 2022-12-20 Apple Inc. Rotary input mechanism for an electronic device
US10732571B2 (en) 2013-08-09 2020-08-04 Apple Inc. Tactile switch for an electronic device
US11886149B2 (en) 2013-08-09 2024-01-30 Apple Inc. Tactile switch for an electronic device
US10962930B2 (en) 2013-08-09 2021-03-30 Apple Inc. Tactile switch for an electronic device
US11669205B2 (en) 2014-02-12 2023-06-06 Apple Inc. Rejection of false turns of rotary inputs for electronic devices
US11347351B2 (en) 2014-02-12 2022-05-31 Apple Inc. Rejection of false turns of rotary inputs for electronic devices
US10613685B2 (en) 2014-02-12 2020-04-07 Apple Inc. Rejection of false turns of rotary inputs for electronic devices
US11015960B2 (en) 2014-07-16 2021-05-25 Apple Inc. Optical encoder for detecting crown movement
US11567457B2 (en) 2014-09-02 2023-01-31 Apple Inc. Wearable electronic device
US11762342B2 (en) 2014-09-02 2023-09-19 Apple Inc. Wearable electronic device
US10599101B2 (en) 2014-09-02 2020-03-24 Apple Inc. Wearable electronic device
US10613485B2 (en) 2014-09-02 2020-04-07 Apple Inc. Wearable electronic device
US11221590B2 (en) 2014-09-02 2022-01-11 Apple Inc. Wearable electronic device
US10627783B2 (en) 2014-09-02 2020-04-21 Apple Inc. Wearable electronic device
US10620591B2 (en) 2014-09-02 2020-04-14 Apple Inc. Wearable electronic device
US11002572B2 (en) 2015-03-05 2021-05-11 Apple Inc. Optical encoder with direction-dependent optical properties comprising a spindle having an array of surface features defining a concave contour along a first direction and a convex contour along a second direction
US10655988B2 (en) 2015-03-05 2020-05-19 Apple Inc. Watch with rotatable optical encoder having a spindle defining an array of alternating regions extending along an axial direction parallel to the axis of a shaft
US10845764B2 (en) 2015-03-08 2020-11-24 Apple Inc. Compressible seal for rotatable and translatable input mechanisms
US20180136686A1 (en) * 2016-02-27 2018-05-17 Apple Inc. Rotatable input mechanism having adjustable output
US10551798B1 (en) 2016-05-17 2020-02-04 Apple Inc. Rotatable crown for an electronic device
US11513613B2 (en) 2016-07-15 2022-11-29 Apple Inc. Capacitive gap sensor ring for an input device
US10948880B2 (en) 2016-07-25 2021-03-16 Apple Inc. Force-detecting input structure
US11720064B2 (en) 2016-07-25 2023-08-08 Apple Inc. Force-detecting input structure
US11385599B2 (en) 2016-07-25 2022-07-12 Apple Inc. Force-detecting input structure
US10572053B2 (en) 2016-07-25 2020-02-25 Apple Inc. Force-detecting input structure
US10962935B1 (en) 2017-07-18 2021-03-30 Apple Inc. Tri-axis force sensor
US11754981B2 (en) 2018-06-25 2023-09-12 Apple Inc. Crown for an electronic watch
US11360440B2 (en) 2018-06-25 2022-06-14 Apple Inc. Crown for an electronic watch
US11561515B2 (en) 2018-08-02 2023-01-24 Apple Inc. Crown for an electronic watch
US11906937B2 (en) 2018-08-02 2024-02-20 Apple Inc. Crown for an electronic watch
US11796961B2 (en) 2018-08-24 2023-10-24 Apple Inc. Conductive cap for watch crown
US11181863B2 (en) 2018-08-24 2021-11-23 Apple Inc. Conductive cap for watch crown
US11194298B2 (en) 2018-08-30 2021-12-07 Apple Inc. Crown assembly for an electronic watch
US11796968B2 (en) 2018-08-30 2023-10-24 Apple Inc. Crown assembly for an electronic watch
US11194299B1 (en) 2019-02-12 2021-12-07 Apple Inc. Variable frictional feedback device for a digital crown of an electronic watch
US11860587B2 (en) 2019-02-12 2024-01-02 Apple Inc. Variable frictional feedback device for a digital crown of an electronic watch
US11550268B2 (en) 2020-06-02 2023-01-10 Apple Inc. Switch module for electronic crown assembly
US11815860B2 (en) 2020-06-02 2023-11-14 Apple Inc. Switch module for electronic crown assembly

Similar Documents

Publication Publication Date Title
RO129033A0 (ro) Sistem haptic pentru simularea funcţionării mecanismelor articulate şi modul de utilizare a acestuia
Sreelakshmi et al. Haptic technology: A comprehensive review on its applications and future prospects
Abate et al. A haptic-based approach to virtual training for aerospace industry
Provancher Creating greater VR immersion by emulating force feedback with ungrounded tactile feedback
US20120122062A1 (en) Reconfigurable platform management apparatus for virtual reality-based training simulator
Magnenat-Thalmann et al. Haptics in virtual reality and multimedia
Ye et al. Robot-assisted immersive kinematic experience transfer for welding training
CN102723008A (zh) 塔式起重机的模拟操作系统和模拟操作方法
Martinez et al. Open source, modular, customizable, 3-D printed kinesthetic haptic devices
Parkin et al. A PID servo control system experiment conducted remotely via Internet
Nainggolan et al. Design of interactive virtual reality for erection steel construction simulator system using senso gloves
Mehta et al. A teach pendant to control virtual robots in Roboanalyzer
Pruna et al. 3D virtual system using a haptic device for fine motor rehabilitation
Springer et al. State-of-the-art virtual reality hardware for computer-aided design
Bellalouna Use Case of the Application of the Optical-See-Through Augmented Reality Technology in the Engineering Context
Butnaru et al. An approach for teaching mechanisms using haptic systems
Sharma et al. Technology based on touch: Haptics technology
Mansutti et al. Tactile display for virtual 3d shape rendering
Cugini et al. Geodesic Haptic Device for Surface Rendering.
CN105489082A (zh) 一种模块化欠驱动并联机器人实训台
CN105513455A (zh) 一种模块化Delta并联机器人实训台
Cha et al. An application of haptic and locomotion interfaces in a virtual training environment
Antonya Force feedback in string based haptic systems
Yan et al. Research of haptic techniques for computer-based education
Colombo et al. Integration of virtual reality and haptics to carry out ergonomic tests on virtual control boards